Dodaj do ulubionych

Single Sign-On w SAP

27.08.05, 19:45
Czy system jednokrotnego uwierzytelnienia jest wykorzystywany w SAP. Czy jest
to potrzebne? Kto tego uzywa?

-ms
Obserwuj wątek
    • gregmisiorek Re: Single Sign-On w SAP 28.08.05, 05:14
      SSO jest istotny przy uwierzytelnianiu uzytkownika szukajacego dostepu do
      systemu. Z jednej strony powinien eliminowac wielokrotne zapytania o haslo, a z
      drugiej ma sluzyc do sprawdzenia, czy osoba szukajaca dostepu ma rzeczywiscie do
      tego prawo. SSO jest tez punktem integracyjnym miedzy SAP a innymi aplikacjami,
      najczesciej web serverami i portalami. Uruchamia sie go poprzez parametr
      aplikacji, co wymaga odnowienia calego systemu, a wiec wykonywany jest przez
      obsluge Basis. Jednym z najbardziej znanych integracji SAP w ramach SSO jest
      Tivoli, choc pewnie Microsoft passport tez jest mozliwy, ale nie cieszy sie zbyt
      dobra opnia ze wzgledu na wpadki i luki w systemie zabezpieczen.
      SSO jest wazny w hostingu, gdzie aplikacja sasiaduje z innymi, ale nie jest dla
      nich widoczna i jest oddzielona firewall i znajduje sie w DMZ.
      SSO stanie sie naprawde ciekawy (gazety o tym napisza lub SAP slono zaplaci, aby
      tego nie rozglosniac), jak ktos sie kiedys mimo niego wlamie do 'zywego' systemu
      SAP lub uruchomi wirusa wykorzystujac mechanizm SSO.
    • shepty Re: Single Sign-On w SAP 30.08.05, 15:52

> Kto tego uzywa?

ja tego używam i z perspektywy uzytkownika jest to dla mnie wygodne i szybsze.
      no i odpada konieczność pamiętania wielu haseł (porządny user jestem i wszędzie
      mam inne hasło). Po prostu wybieram sobie na konkretnym systemie użytkownika
      (jeśli mam kilku) i już.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka