mas22 27.08.05, 19:45 Czy system jednokrotnego uwierzytelnienia jest wykorzystywany w SAP. Czy jest to potrzebne? Kto tego uzywa? -ms Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gregmisiorek Re: Single Sign-On w SAP 28.08.05, 05:14 SSO jest istotny przy uwierzytelnianiu uzytkownika szukajacego dostepu do systemu. Z jednej strony powinien eliminowac wielokrotne zapytania o haslo, a z drugiej ma sluzyc do sprawdzenia, czy osoba szukajaca dostepu ma rzeczywiscie do tego prawo. SSO jest tez punktem integracyjnym miedzy SAP a innymi aplikacjami, najczesciej web serverami i portalami. Uruchamia sie go poprzez parametr aplikacji, co wymaga odnowienia calego systemu, a wiec wykonywany jest przez obsluge Basis. Jednym z najbardziej znanych integracji SAP w ramach SSO jest Tivoli, choc pewnie Microsoft passport tez jest mozliwy, ale nie cieszy sie zbyt dobra opnia ze wzgledu na wpadki i luki w systemie zabezpieczen. SSO jest wazny w hostingu, gdzie aplikacja sasiaduje z innymi, ale nie jest dla nich widoczna i jest oddzielona firewall i znajduje sie w DMZ. SSO stanie sie naprawde ciekawy (gazety o tym napisza lub SAP slono zaplaci, aby tego nie rozglosniac), jak ktos sie kiedys mimo niego wlamie do 'zywego' systemu SAP lub uruchomi wirusa wykorzystujac mechanizm SSO. Odpowiedz Link
shepty Re: Single Sign-On w SAP 30.08.05, 15:52 > Kto tego uzywa? ja tego używam i z perspektywy uzytkownika jest to dla mnie wygodne i szybsze. no i odpada konieczność pamiętania wielu haseł (porządny user jestem i wszędzie mam inne hasło). Po prostu wybieram sobie na konkretnym systemie użytkownika (jeśli mam kilku) i już. Odpowiedz Link