Dodaj do ulubionych

Zakładanie klientów - SD

21.02.07, 09:51
Witam,
Mam pytanie na podstawie jakich dokumentów mogę zakładać klientów w systemie?
chodzi o to żeby w razie audytu mieć "podkładke" że na podstawie takich a
takich dokumentów (KRS? nie wiem? itd) wprowadziłem klientów do SD.
Obserwuj wątek
    • rwwr Re: Zakładanie klientów - SD 21.02.07, 10:04
      Zakładać możesz choćby i na podstawie zamówienia Klienta, ważne żebyś miał NIP
      i wszystkie wymagane na f-rze dane. Klientowi powinno zależeć na tym aby dane
      na fakturze były zgodne, to on jest odbiorcą faktury. Natomiast inne dokumenty
      będą ci potrzebne do limitu kredytowego ale to już inna bajka.
      • rwwr Re: Zakładanie klientów - SD 21.02.07, 10:08
        cd. Chociaż z
        drugiej strony to na jakiej podsatawie zakłądasz Klienta w SAP zalezy od
        procedur stosowanych w Twojej firmie.
        • boseti Re: Zakładanie klientów - SD 21.02.07, 10:12
          rwwr napisał:

> cd. Chociaż z
          > drugiej strony to na jakiej podsatawie zakłądasz Klienta w SAP zalezy od
          > procedur stosowanych w Twojej firmie.

Właśnie chodzi mi o taka przykładową procedurę bo narazie u mnie jej nie
          ma.......
      • boseti Re: Zakładanie klientów - SD 21.02.07, 10:10
        No dobrze ale wówczas z mojej strony bedzie ustalenie czy klient z danym NIP-em
        jest prawdziwy, nie chciałbym żeby się okazało że to jest jakiś oszut który
        chce wyłudzić towar.
        • rwwr Re: Zakładanie klientów - SD 21.02.07, 10:52
          U mnie jest tak, że jeśli jest to nowy Klient zawsze stosujemy przedpłatę,
          chyba że dostarczy wiarygodne dokumenty finansowe wtedy, osoba odpowiedzialna
          skałda wniosek do zarządu na udzielenie kredytu kupieckiego ...dni. Przy
          przedpłącie to Klienta sprawa żeby podał właściwe dane bo jak pisałem on
          otrzymuje f-rę i musi udokumentować za co płacił. Ale jak prześle KRS, NIP,
          REGON i F05 to już można sobie z tego wyrobić jako taką opinię :)
          • boseti Re: Zakładanie klientów - SD 21.02.07, 11:15
            Ok to juz coś wiem :)co to jest F05??, mam problem typu, że przejmujemy firmę i
            zakładamy jej klientów u nas w bazie, dlatego jest mi potrzebna podstawa do
            weryfikacji jego danych( w tamtej firmie był straszny bałagan).

• rwwr Re: Zakładanie klientów - SD 21.02.07, 11:50
              Mozesz weryfikowac każdego Klienta na gorąco wtedy jak przychodzą nowe
              zamówienia, po co wszystkich od razu, może część jest nieaktywna albo firmy już
              nie prowadzą działalności. Z F05 dowiesz się o zyskach, startach, inwestycjach,
              zatrudnieniu, majątku itd.
              • boseti Re: Zakładanie klientów - SD 21.02.07, 13:10
                ok dzieki bardzo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka