marti_b 07.03.06, 15:51 Czy wiecie że nasz Kalisz jest w pierwszej dziesiątce najbardziej pobożnych miast w Polsce?. Jest bodajże na 6 albo 8 miejscu. Napewno po Częstochowie i Licheniu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kalisz-dobrzec Re: Pobożny Kalisz 07.03.06, 16:17 Wiem:P mamy ponad 20 kościołów i ponad 100 tys pielgrzymów rocznie. Odpowiedz Link Zgłoś
ukos I zmotoryzowany 07.03.06, 19:16 marti_b napisał: > Czy wiecie że nasz Kalisz jest w pierwszej dziesiątce najbardziej pobożnych > miast w Polsce?. Jest bodajże na 6 albo 8 miejscu. Napewno po Częstochowie i > Licheniu. Jest już nawet nie tylko w ścisłej krajowej czołówce pod względem stopnia zmotoryzowania, ale nawet prawie na samym topie. Na punkcie samochodów to kaliszanie mają prawdziwego świra. Z tych dwóch powodów w niedzielę w pobliżu kościoła trudno zaparkować. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Pobożny Kalisz 08.03.06, 00:37 To dane z GUSu? :) ----- Odpowiedz Link Zgłoś
viska_czwa Nie robcie z Częstochowy.... 08.03.06, 07:25 ....jakiego "poboznego" miasta!! W Cz-wie mieszkają normalni ludzie!! Tacy jak wszedzie!! I to nie prawda, że my jestesmy "bardzo" pobożni!!! Częstochowianie na JG nie chodzą bo nie mają po co!! I nie chce tutaj bluźnić ale mi osobićie Jasna do niczego potrzebna nie jest..... wy chyba nie wiecie jaki horro przezywają częstochowanie w sierpniu!! Całe miasto jest zakorgowaner, aleje zasyfyfione!!! Młodzi pielgrzymi po nocach chleją!!!! Czassem sie zastanawiam jakie plus Cz-wa ma z JG!!! Inne miasta mające sanktuaria do których przybywają także pielgrzymki nie mają z tym problemu!!! Wy zapewne nie macie, chociaz musze sie przyznac, że nie wiedziałam, ze macie jakieś sanktiraium.... słyszałam o kościele św. Józefa. W Licheniu tez nie ma czegoś takiego!! My mamy JG a Lubliniec ma Lubecką Góre na któej także stoi sanktiarium MB Lublinieckiej ale to jest na peryferiach miasta. Piekary Śląskie także nie mają nic, a ich mieszkańcy skaczą ze zczęścia jak widzą pielgrzymów.. Niestety występuje coś takiego jak "Częstochowska niechęć do pielgrzymów" i wiedzą o tym praktycznie wszyscy częstochowianie:] Marti czy mógłbys mi podac linka do tego rankingu czy co to tam jest?? Bo skad masz takie info? Z netu gazet??? pyzdrawiam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Jak to co? 08.03.06, 13:11 viska_czwa napisała: > (...) Czassem sie zastanawiam > jakie plus Cz-wa ma z JG!!! > (...) A co ma Kraków z Wawelu? Odpowiedz Link Zgłoś
viska_czwa Re: Jak to co? 08.03.06, 13:36 JG tylko rozsławiła Częstochowe i chyba nic więcej:) Odpowiedz Link Zgłoś
viska_czwa Nie robcie z Częstochowy.... 08.03.06, 07:27 No chyba, mze tu chodzi o liczbe pielgrzymów przybywających do danego ośrodka. Odpowiedz Link Zgłoś
kalisz-dobrzec Re: Nie robcie z Częstochowy.... 08.03.06, 19:00 gdyby nie jasna góra czestochowa niestety byłaby niczym. Byłaby dużo mniejszym miastem niż jest i w ogole bez znaczenia, bo na śląsku i pod "okupacją" Katowic. A tak to jak Cz-wa ma Jasną Góre to jest bardzo uważana Odpowiedz Link Zgłoś
viska_czwa Re: Nie robcie z Częstochowy.... 08.03.06, 19:03 Czy byłą by mniejsza... pewnie tak, ale nieznacznie, to nie JG była magnesem przyciągającym ludzi do Cz-wy. Magnesami były m.in. Huta Cz-wa i Wełnopol. Chociaz tu masz racje, że gdyby nie JG to Czestochowa była by postrzegana jak zwykłe miasto, np. Konin czy Kalisz :) Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Kalisz to nie takie zwykłe miasto 08.03.06, 19:19 Częstochowa była kiedyś w woj. kaliskim, natomiast Kalisz w częstochowskim nie był. Odpowiedz Link Zgłoś
viska_czwa Re: Pobożny Kalisz 08.03.06, 19:22 co było a nie jest nie pisze sie w rejestr:))) Odpowiedz Link Zgłoś
monika_z_kalisza Re: Pobożny Kalisz 08.03.06, 19:27 Chciałabym powiedzieć że Kalisz to nie jest zwykłe miasto. To Najstarsze Polskie Miasto z bogatką historią, pięknym Śródmieściem, wielona pieknymi budynkami (np. sąd, teatr, pałac ślubów) dużo pięknych kościołów, prawie 40 mostów. Miasto jest piękne i ma swoje tradycje. Odpowiedz Link Zgłoś
viska_czwa Re: Pobożny Kalisz 08.03.06, 19:29 mój dziadek zawsze mi tłukł do głowy ze Kalisz to najstarsze miasto w Polsce, dodając okrzyk "kalisz to miasto kochane: bo on pochodzi spod Kalisza. Moja familia która mieszka w Kaliszu tez tak sądzi. Chociaz moja babka z histy w LO mówiła, że Gdańsk jest najstarszym miastemw PL, ale cóż każdy moze sie pomylić:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
monika_z_kalisza Re: Pobożny Kalisz 08.03.06, 19:32 bo poprostu Kalisz ma klimacik którego np. brakuje wielu miastom (nie koniecznie czestochowie) ale np. ostrowowi. To miasto naprawde da się lubić Odpowiedz Link Zgłoś
kalisz-dobrzec Re: Pobożny Kalisz 08.03.06, 19:38 monika_z_kalisza napisała: > bo poprostu Kalisz ma klimacik którego np. brakuje wielu miastom (nie > koniecznie czestochowie) ale np. ostrowowi. To miasto naprawde da się lubić zgadzam się:):):):) Odpowiedz Link Zgłoś