Dodaj do ulubionych

Marchwacz i Kalinowa

05.05.06, 21:51
Jeśli wiecie coś ciekawego (lub w ogóle coś) o pałacu w Marchwaczu i dworze w
Kalinowej, piszcie proszę. Ja wiem naprawdę niewiele, a oba te miejsca są -
wbrew pozorom - równie ważne dla historii i kultury Ziemi Kaliskiej jak Ląd,
Gołuchów, Śmiełów, Uniejów, Dobrzyca, czy Antonin.

www.allegro.pl/item91498417_374_marchwacz_k_kalisz_palac_lata_60_te.html#photo
Obserwuj wątek
    • ksiestwokaliskie Re: Marchwacz i Kalinowa 05.05.06, 21:57
      O Marchwaczu dużo jest napisane w książce "Majątki wielkopolskie. Powiat
      kaliski". Stanisław Małyszko. O Kalinowej niestety nic tam nie ma. Trzeba by
      poszukac w analogicznym tomie o majątkach wielkopolskich , tylko że dot. powiatu
      tureckiego.
      • ksiestwokaliskie Re: Marchwacz i Kalinowa 05.05.06, 21:58
        co ja pierniczę. Przecież to koło Błaszek jest <walę głową o biurko>
      • wielkopolskawschodnia Re: Marchwacz i Kalinowa 05.05.06, 22:01
        Tureckiego? Mam mapę powiatu kaliskiego z 1968 i Kalinowa jest w kaliskim, po
        1975 ukradli ją sieradzanie i dotąd biedna Kalinowa po oczyźnie się tuła...
        • ksiestwokaliskie Re: Marchwacz i Kalinowa 05.05.06, 22:02
          sprostowanie - post wyżej nad Twoim :)
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=110&w=41341912&a=41342369
          • wielkopolskawschodnia Re: Marchwacz i Kalinowa 05.05.06, 22:03
            Tak tak, bo jak ty wysyłałeś, to ja jeszcze pisałem.
            Nie obiłeś sobie głowy, prawda? :>
            • ksiestwokaliskie Re: Marchwacz i Kalinowa 05.05.06, 22:06
              wziąłem plaster i skleiłem pękniętą czaszkę :)
              • kaliszanin2 Trzeba by odzyskać gminy Błaszki i Goszczanów 05.05.06, 22:13
                Razem z Kalinową. A także Kościelną Wieś, Borczysko i Biskupice. Skoro
                likwidacja województw miała oznaczać przywrócenie powiatów, to niech to będzie
                PRZYWRÓCENIE, a nie ukonstytuowanie jakiegoś okrawka.
                • ksiestwokaliskie Re: Trzeba by odzyskać gminy Błaszki i Goszczanów 05.05.06, 22:14
                  pytanie - w jaki sposób możliwe jest wykonanie tego, o czym piszesz.
                  • kaliszanin2 Re: Trzeba by odzyskać gminy Błaszki i Goszczanów 05.05.06, 22:15
                    ksiestwokaliskie napisał:

> pytanie - w jaki sposób możliwe jest wykonanie tego, o czym piszesz.

Poprzez lokalne referenda. Pierwszy krok zrobiła Kościelna Wieś - na razie bez
                    powodzenia, ale to tylko do czasu.
                    • ksiestwokaliskie Re: Trzeba by odzyskać gminy Błaszki i Goszczanów 05.05.06, 22:18
                      w zasadzie tak, ale jak przekonac do przyjęcia wyników tego referendum władze,
                      które muszą formalnie zdecydowac o przeniesieniu danej miejscowości do innego
                      powiatu? w przypadku kościelnej wsi zablokowali właśnie radni sejmiku
                      wojewódzkiego:(
                • wielkopolskawschodnia Re: Trzeba by odzyskać gminy Błaszki i Goszczanów 05.05.06, 22:15
                  I co? Będzie wojna z sieradzanami? :>
                  • ksiestwokaliskie Re: Trzeba by odzyskać gminy Błaszki i Goszczanów 05.05.06, 22:19
                    gdzieś ktoś z Sieradza pisał, że jak Błaszki chcą do Kalisza, to nie ma problemu :)
                  • kaliszanin2 Re: Trzeba by odzyskać gminy Błaszki i Goszczanów 05.05.06, 22:19
                    Dlaczego od razu wojna? W Sieradzu jest świadomośc pewnej sztuczności tych
                    granic. Ale może lepiej byłoby je zostawić, gdyby to miało służyć zbliżeniu
                    interesów?
    • wielkopolskawschodnia Re: powiat kaliski (1972) 05.05.06, 23:33
      Na południe od Uniejowa granica biegła Wartą (rzeką) aż do Warty (miasta), po
      naszej stronie były: Jeziorsko, Tomisławice, Kreków, Góra, Kalinowa i Błaszki
      (Województwo poznańskie. Mapa samochodowao-krajoznawcza, PPWK, Warszawa 1972).

Wyobraźcie sobie, że na tej mapie, na odwrocie, opisane są między innymi nawet
      Chodzież, Gostyń, Koźmin, Kościan, a Ostrów Wielkopolski nie. :p

Kalisz wtedy (1972): miasto powiatowe i powiat miejski, 81,3 tyś. mieszkańców.
      • kaliszanin2 Re: powiat kaliski (1972) 05.05.06, 23:43
        wielkopolskawschodnia napisał:

> (...)na tej mapie, na odwrocie, opisane są między innymi nawet
        > Chodzież, Gostyń, Koźmin, Kościan, a Ostrów Wielkopolski nie. (...)

Widocznie uznali Ostrów za nieopisany ...
        • ksiestwokaliskie Re: powiat kaliski (1972) 05.05.06, 23:50
          widocznie nie było o czym pisac ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka