Dodaj do ulubionych

Kamienica pod Aniołami

02.06.06, 23:17
Pomarzę sobie: a gdyby tak Szanowni Forumowicze podjęli konkretne działania
na rzecz ocalenia jednego z najpiękniejszych budynków Kalisza?
Obserwuj wątek
    • o00 Re: Dom pod Aniołami 02.06.06, 23:30
      O niebezpieczeństwie grożącemu Domowi pod Aniołami już tu trochę mówiliśmy:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=110&w=40310593&v=2&s=0
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=110&w=42670725&a=42717743
      Ale co można wymyśleć, jeśli o Domu pod Aniołami nie myśli nawet Beata Matusiak?
      • a.niech.to Re: Dom pod Aniołami 03.06.06, 13:38
        o00 napisał:

> O niebezpieczeństwie grożącemu Domowi pod Aniołami już tu trochę mówiliśmy
        Cóż, mam swoje ograniczenia. Przepraszam.

> Ale co można wymyśleć, jeśli o Domu pod Aniołami nie myśli nawet Beata
        Matusiak
        > ?
        Nie wiem, czy p.Matusiak jest _nawet_, ale sądzę, że gdyby się tak zaprzeć
        kopytami, a potem drzeć pazurami, COŚ dałoby się zdziałać. Od wczoraj nad tym
        myślę. Na ten moment proponowałabym burzę muzgów na forum. Oddolne inicjatywy
        obywatelskie/społeczne wywojowały niejedno.
        • o00 Re: Dom pod Aniołami 03.06.06, 16:20
          Ok, jak tylko coś wymyślisz NATYCHMIAST napisz.
          • a.niech.to Re: Dom pod Aniołami 03.06.06, 18:09
            W moim mózgu trudno o burzę, ALE
            - rejestrować stowarzyszenie, bo pieczątka musi by,
            - oblecieć wszelkie grupy mające w szyldzie zainteresowanie Kaliszem,
            - montować grupy nacisku,
            - szukać niekonwencjonalnych sposobów działania,
            - dużo robić, mało gadać.
            To na tyle.
            • ksiestwokaliskie Re: Dom pod Aniołami 03.06.06, 18:52
              a pokryjesz koszty rejestracji w KRS?
              • a.niech.to Re: Dom pod Aniołami 03.06.06, 23:07
                Nie wiem, co to jest KRS. Natomiast koszty rejestracji sądownej stowarzyszenia
                są na tyle niskie, że wziąwszy pod uwagę czas do momentu, kiedy trzeba by było
                wnieść opłatę, zdołałabym uciułać potrzebną sumę.
                • ksiestwokaliskie Re: Dom pod Aniołami 04.06.06, 00:01
                  KRS = Krajowy Rejestr Sądowy.

Tu masz opłaty:
                  www.ms.gov.pl/krs/krs_oplaty.shtml
                  • a.niech.to Re: Dom pod Aniołami 04.06.06, 07:53
                    Ździebko się przerzuciłam. Nie wiem, czy tabelka mieści org. non profit. Mają
                    one jakieś odrębne regulacje prawne. Należałoby zaczerpnąć wiedzy u źrodła.
                    Informacje zamieszczane w necie są często nieaktualne, i tu kłania się pierwsze
                    zadanie: zdobycie miarodajnej wiedzy, i to nie nie tylko o rejestracji
                    stowarzyszenia, a może i nie przede wszystkim.
                  • a.niech.to Re: Dom pod Aniołami 04.06.06, 21:16
                    Osobowość prawną o pięknej, starej i znanej nazwie ma TMK. Gdyby tak wstąpić
                    ławą w jego szeregi i korzystając z życzliwego parasola, podjąć działania na
                    rzecz Domu pod Aniołami?
    • a.niech.to UPS 09.06.06, 18:46
      Opłakany stan zabytku spędza mi sen z oczu. Mam pomysł na zinwestowanie
      remontu, rekonstrukcji i kosmetyki. Z barierą prywatności nie powinno być
      problemu.
      • ksiestwokaliskie Re: UPS 09.06.06, 18:56
        planujesz złożyć właścicielowi ofertę kupna?
        • a.niech.to Re: UPS 09.06.06, 19:12
          Myślisz, że nie do odrzucenia?:)))
          Głowię się, skąd wziąć kasę, aby ją ofiarować na tak zbożny cel. Czy KTOŚ przy
          zdrowych zmysłach odmówi przyjęcia darowizny?
          • o00 Re: Dom pod Aniołami 09.06.06, 21:28
            Najrozsądniejszym wyjściem z tej paskudnej sytuacji byłoby, gdyby Dom pod
            Aniołami kupiło Miasto. Ale Miasto ustami bawidamka zaraz odpowie, że nie może
            kupować wszystkich zabytków. Zatem niech się zawali, podobnie jak za kilka lat
            zawali się część Banku Handlowego, zaraz po nim Bank Polski, a w niedługim
            czasie runie tez zapewne kolegium jezuickie.

Złowieszczę, że pierwsze odpadną geniusze z Domu pod Aniołami - zakład? :>
            • a.niech.to Re: Dom pod Aniołami 09.06.06, 22:33
              o00 napisał:

> Złowieszczę, że pierwsze odpadną geniusze z Domu pod Aniołami - zakład? :>
              Te zapewne ulecą do nieba.
              • ksiestwokaliskie Re: Dom pod Aniołami 09.06.06, 22:56
                a.niech.to napisała:

> o00 napisał:
                >
                > > Złowieszczę, że pierwsze odpadną geniusze z Domu pod Aniołami - zakład? :
                > >
                > Te zapewne ulecą do nieba.
                Bardziej na Olimp bo to postacie mitologiczne (chyba, że nie są z mitologii
                greckiej ;)
            • ksiestwokaliskie Re: Dom pod Aniołami 09.06.06, 22:55
              też mi zakład - przecież one już się trzymają na słowo honoru :/
    • wielkopolskawschodnia Re: Kamienica pod Aniołami 13.06.06, 10:27
      Wolontariusze ratują zabytki Dolnego Śląska:
      miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,3413153.html?nltxx=1077917&nltdt=2006-06-13-02-05

Luterską Górkę na Rogatce Wrocławskiej ratują chyba też studenci (WAP UAM) - i
      może to jest jakiś ślad na pomysł jak uratować Domem pod Aniołami?
      • wielkopolskawschodnia Re: Ruina - Dom pod Aniołami (rc.fm) 04.07.06, 12:16
        Ruina - Dom pod Aniołami
        03-07 12:26 Kalisz | Gospodarka

Stoi i straszy - mowa o jednym z bardziej zaniedbanych kaliskich zabytków - o
        Domu pod Aniołami. Obiekt stoi przy ul. Mostowej. Czy ma szansę na powrót do
        dawnej świetności?

Teraz wszystko zależy od tego, czy pojawią się inwestorzy, którzy na remont
        wyłożą pieniądze. Modernizacja zabytkowego obiektu może się też znaleźć w
        miejskim programie rewitalizacji. A to oznacza, że pieniądze może dać Unia
        Europejska.

- To jednak kwestia dalszej przyszłości - podkreśla Jerzy Migasiewicz z
        kaliskiego magistratu.

Przygotowany przez urząd program rewitalizacji obejmuje na razie tylko
        modernizację Koszar Godebskiego wraz z przyległymi ulicami. Stopniowo obszary
        miasta przeznaczone do rewitalizacji będą rozszerzane.

I wtedy może pojawi się szansa dla Domu pod Aniołami. Do tego czasu obiekt,
        niestety, będzie niszczał. Bo miasta na remont zabytku nie stać.

www.rc.fm/informacje/?id_informacje=16688
        • kaliszanin2 Re: Ruina - Dom pod Aniołami (rc.fm) 06.07.06, 09:05
          Brak pomysłu na taki świetny teren, z obiektami mogącymi dodać prestiżu (a co
          za tym idzie także kasy) każdemu inwestorowi, jest po prostu żenujący.
          Porażająca jest małomiasteczkowa optyka urzędników, którzy powinni takie rzeczy
          inspirować tworząc odpowiednie warunki i zachęty.
          • wielkopolskawschodnia Re: Ruina - Dom pod Aniołami (rc.fm) 06.07.06, 11:51
            Brak perspektywicznego myślenia tego całego Migasiewicza (kto to w ogóle jest?)
            dyskredytuje go jako urzędnika samorządowego! Czy temu całemu Migasiewiczowi do
            łba nie przyjdzie, że w "dalszej przyszłości" to Domu pod Aniołami po prostu
            już nie będzie!?
          • wielkopolskawschodnia Re: Ruina pod Aniołami 06.07.06, 11:54
            Ruina pod Aniołami - piękna nazwa, i taka "romantyczna" - prawda?
            • ksiestwokaliskie Re: Ruina pod Aniołami 06.07.06, 13:14
              tak, to piękne nawiązanie do XIX-wiecznych romantycznych ruin w Parku.
              • wielkopolskawschodnia Re: Ruina pod Aniołami 07.07.06, 03:30
                Wrocław: Miasto ratuje zabytkowe kamienice

jat 06-07-2006 , ostatnia aktualizacja 06-07-2006 20:44

W przyszłym roku wrocławski magistrat przeznaczy nawet 5 mln zł na ratowanie
                zabytkowych kamienic - zdecydowali w czwartek wrocławscy radni.

We Wrocławiu są setki pięknych, historycznych kamieniczek, które rozpadają się
                i niszczeją. Ich właściciele nie mają pieniędzy, żeby je wyremontować. Dlatego
                już od przyszłego roku z budżetu miasta będą płynąć miliony złotych na ich
                ratowanie. - Dofinansujemy nawet do 70 proc. kosztów remontu obiektu, który dla
                Wrocławia ma historyczne, artystyczne lub naukowe znaczenie i jest wpisany do
                rejestru zabytków - zapewnia Grzegorz Roman, dyrektor departamentu architektury
                i rozwoju w UM.

Wrocławski magistrat jest skłonny nawet pokrywać całość kosztów renowacji,
                jeżeli zabytek ma szczególną wartość dla miasta lub wymaga skomplikowanych
                technologicznie prac.

Roman wskazuje kilka kamienic, które jako pierwsze zostaną objęte programem: -
                M.in. budynki przy ul. Mierniczej, Norwida i Prusa.

Wczoraj na sesji Rady Miejskiej radni odrzucili poprawkę SLD do projektu
                uchwały o zmianie granic okręgów wyborczych. W nadchodzących wyborach
                samorządowych wybierzemy 37 radnych w siedmiu okręgach. Radni przyznali też
                wczoraj status repatriantów trzem rodzinom z Kazachstanu pochodzenia polskiego.
                Miasto zapewni im mieszkania, umebluje je i pomoże finansowo.

miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,3467753.html?nltxx=1077917&nltdt=2006-07-07-02-05

Czyli jednak można...
                • ksiestwokaliskie Re: Ruina pod Aniołami 07.07.06, 12:36
                  U nas jeden z radnych zajmuje się ściganiem afer związanych z remontowanymi
                  przez miasto kamienicami (głównie za czasów Włodarka i wielkiej akcji
                  remontowania śródmieścia przed przyjazdem Papieża), bo ma w tym interes
                  prywatny. Chodzi o dotacje z kasy miasta dla MZBM na remonty właśnie. Kamienice
                  zyskiwały nowe elewacje, wymieniane były inne istotne instalacje wewnątrz nich,
                  a później zgłaszali się prawowici właściciele tych budynków i miasto traciło
                  kamienice. Teraz Pęcherz zaproponował wykupienie części udziałów Domu Szrajerów,
                  gdzie spłonął dach, by wyremontowac budynek i położyc nowy dach. Właściciel nie
                  zgadza się i pewnie jak zacznie padac, kamienica zacznie niszczec:/
                  • o00 Re: Ruina pod Aniołami 07.07.06, 13:23
                    W 1997 remontowano chaotycznie, w pośpiechu, na oślep, nie licząc się przy tym
                    z pieniędzmi z ratuszowej kasy - to fakt. Ale tu chodzi o uratowanie JEDNEGO, w
                    dodatku zabytkowego (remontowane wtedy kamienice na Starym Mieście w większości
                    do rajestru zabytków wpisane nie są) budynku, któremu grozi unicestwienie!

Jeżeli Miasta rzeczywiście nie stać (w co należy wątpić!) na remont Domu pod
                    Aniołami, to można przecież podjąć działania ratunkowe w celu zapobieżenia
                    dalszej degradacji obiektu.
                    • ksiestwokaliskie Re: Ruina pod Aniołami 07.07.06, 13:45
                      tylko co mówią przepisy w sytuacji, gdy jest to budynek prywatny, a właściciel
                      raczej nie przejawia chęci współpracy? :/
                      • o00 Re: Ruina pod Aniołami 07.07.06, 13:49
                        Wie wiem co mówią, ale obawiam się, że nie przepisy prawa dotyczące ludzkiej
                        głupoty w ogóle nie istnieją...
    • rafi302 Re: Kamienica pod Aniołami 15.07.06, 18:12
      Przede wszystkim ustawa o ochronie zabytków nakłada na właściciela bądź
      zarządcę obowiązek dbania o obiekt zabytkowy.Pociągnąć tego "ważniaka" do
      odpowiedzialności,podobnie jak "przetrzepać" d...naszej pani konserwator(a
      kiedyś ją lubiłem!).Dom pod Aniołami jest wprost wymarzonym budynkiem na
      restaurację czy hotel-gdybym miał kupę kachy,to właśnie to bym tam
      urządził.Zieleń z tyłu-mógłby tam powstać mały, ale urokliwy park.No i wkoło
      (prawie)woda.Uporządkować wał,zrobić kładkę od wału i od Wodnej-i miejsce
      ożywa.To wcale nie muszą być marzenia ściętej głowy-w innych miastach nie takie
      zrujnowane obiekty podnoszono z martwych.Jest w Kaliszu wiele miejsc,które mogą
      stać się atrakcją turystyczną i cieszyć oko mieszkańców,trzeba chcieć-dla
      chcącego nie ma nic trudnego.A Kaliszowi należy się szczególny szacunek!
    • intermasterkalisz Re: Kamienica pod Aniołami 22.10.06, 23:34
      Jak dzisiaj wygląda sytuacja DPA ?? Kto w nim mieszka/co sie w nim mieści?? Nie
      jest tam przypadkiem obiekt MZBM?? Wyburzając żałosny parking 24h na tej wysepce
      DPA zyskuje sporo przestrzeni dokoła. To miejsce jest świetne na założenie
      hotelu/restauracji czy też oddanie prywatnemu właścicielowi jako budynek mieszkalny.
      • arek_753 Re: Kamienica pod Aniołami 23.10.06, 00:13
        MZBM pokazuje nie od dziś, że lepiej być żulem i nie płacić za czynsz przecierz
        to się "opłaca" pseudolewicowym kacykom, którzy wstawiają się oczywiście
        spektakularnie albo za żulami poniekąd za gejami byle nia za robotnikami na
        których są obrażeni za lata 56;76;80;81;89.

Śródmieście Kalisza wygląda dzisiaj jak warszawska Praga w 1993 r. Spójrzcie na
        ul. Pułaskiego od strony "Złotego Rogu" te oficyny zapomniały, że jest coś
        takiego jak tynk.Następne ciekawe obiekty to ul. Widok od Staszica do
        Harcerskiej i dalej Podgórze, Jabłkowskiego, Szopena niczym Bronx w skali
        mikro, dalej azjatycki melanż na Nowym Rynku, gdzie kupcom bardziej opłaca się
        wysikać za budę niż iść do szaletu.Oto Polska właśnie.
        I centralna arteria czyli ul. Górnośląska- raz kamienica czteropiętrowa raz
        jednopiętrowa na przemian z gomułkowskim blokiem oraz hotelem dzisiaj
        wyglądającym na "robotniczy" (we wnątrz może ok). Odnoszę wrażenie że
        upodabniamy się do Łodzi chociaż jesteśmy od niej ponad 1000 lat starsi.
        • o00 Re: Kamienica pod Aniołami 23.10.06, 21:02
          1. Co to za sieczka? Czy mam rozumieć, że robotnicy:
          a/ nigdy nie bywają żulami,
          b/ nigdy nie bywają gejami,
          c/ regularnie płacą czynsz?

2. Śródmieście, a zwłaszcza Wrocławskie Przedmieście, wygląda tak, jak wygląda,
          nie z powodu kacyków.

3. Bardzo bym chciał, żeby Górnośląska wyglądała jak warszawskie Krakowskie
          Przedmieście. Więc może jak PiS nam to obieca (obiecanki to specjalność PiSu) i
          ja zagłosuję na PiS (bo trudno nie chceć, żeby Górnośląska wyglądała jak
          warszawskie Krakowskie Przedmieście), to stanie się cud i po wyborach będzie
          ślicznie?
          • intermasterkalisz Re: Kamienica pod Aniołami 23.10.06, 22:59
            Nie daj się imamić Pisem ! Zwycięstwo pisu w Kaliszu byłoby tragedią na miarę
            zburzenia miasta w 1914 roku !!
        • plus601 Re: Kamienica pod Aniołami 23.10.06, 23:15
          arek_753 napisał:

>
          > ul. Pułaskiego od strony "Złotego Rogu" te oficyny zapomniały, że jest coś
          > takiego jak tynk.

Może to i prawda ale trudno aby miasto dopłacało do kamienic, które przynoszą
          włascicielom krocie, patrz sklepy na parterze. Dom o którym mówisz (1) nalezy
          do rodziny Jana Ptaszyna Wróblewskiego. Niestety te dusze artystyczne sa
          pazerne jak inni groszorobi i chcieliby ciągnąć zyski z tego co posiadają, a
          wystrój (a więc także reklama) ich biznesu powinien należeć do miasta czyli do
          nas. A swoją droga to lubię jazz.
          • greffen Re: Kamienica pod Aniołami 13.08.07, 23:26
            Wedle niedawno uzyskanej wiedzy, Dom pod aniołami jest obecnie własnością
            tajemniczych person do których tez należy hotel europejski. To dobrze wróży
            zruinowanemu obiektowi chociaż ten parking to okropieństwo, ale może to
            tymczasowe. Trochę mi szkoda częsci zburzonych browarów Weigta i że tak
            beznadziejnie otynkowano ścianę browarów przy domu pod Aniołami. Zdaje się ze
            własciciel planuje tam luksusowy pensjonat. Ta sama firma posiada niesamowite
            podziemia browarów Weigta, ale na razie chyba nie ma pomysłu na ich
            zagospodarowanie, są po prostu za duże bo to wysokie 2 metrowe piwnice które
            ciagna sie pod całym parkingiem pod Aniolami , w tym jedna na słupach z
            kolebkowym sklepieniem, jak to zobaczyłem to pomyślałem że nie znam tego miasta.
            Co do Pani na Majkowie słyszałem żę bardzo dzielnie broniła części browarów
            przed rozbiórką.
            • ok333 Re: Kamienica pod Aniołami 14.08.07, 00:33
              Mowisz , slup i sklepienie kolebkowe ! Wody po kolana nie bylo ???
              Ja mam 2,5o m wysokosci piwnice ze stropem Kleina - wody nie mam .
              Mieszkam z 0,5km dalej . Trudno mi wyobrazic sobie takie piwnice na
              wyspie . Ale cent kase ma i moze tam powstanie elegacki pensjonat z
              kasynem pod ziemia ??? Cholender , czy nas bedzie stac tam wejsc i
              poogladac ?
              • greffen Re: Podziemia 14.08.07, 18:15
                Zwrócił mi na to nawet oprowadzający pracownik. Zdaje sie ze tam jest jakiś
                bardzo sprytny system odprowadzania wody. A płyty posadzki sa granitowe.
            • ksiestwokaliskie Re: Kamienica pod Aniołami 14.08.07, 10:53
              Wreszcie dobre wieści. Nie wymieniam nazwisk tych osób (chociaż dobrze znam),
              ale wierzę, że faktycznie coś dobrego zrobią z tym obiektem. Ciekawe tylko,
              dlaczego jeszcze nic się nie dzieje? chwilowy nadmiar inwestycji, czy może
              kłopoty z pozbyciem się lokatorów?
              • ok333 Re: Kamienica pod Aniołami 14.08.07, 11:31
                Oby tylko Anioly nie spadly na zabytkowe sklepienie ???
                • kaliszman Re: Kamienica pod Aniołami 14.08.07, 12:23
                  Wiem ze w naszym miescie zabytkowych budowli pozostało nie wiele,
                  itrzeba ratować to co zostało,ale nie rozumiem tych zachwytów nad tą
                  kamienicą moze się myle moze to arcydzieło architektury tylko taki
                  laik jak się nie poznał moze ktoś mnie oświeci i wytłumaczy dlaczego
                  uwazana za jedną z piękniejszych kamienic.Dziwie sie ze tak mało
                  mówi się o złym stanie zabudowań po jezuickich przeciez ten kompleks
                  powinien byc wizytówką Kalisza.Skromna lecz dobra architektura i
                  ogromny wpływ na losy Kalisza i Polski np.A.Kordeckii wiele innych
                  wybitnych osobowosci.Zal patrzec na te zaniedbania.
                  • ksiestwokaliskie Re: Kamienica pod Aniołami 14.08.07, 12:39
                    Kiedyś znakomity wykład o tej kamienicy dał nam niejaki Rytwin1257, który nie
                    pojawia się już na forum. Szkoda, bo znał się na rzeczy jak mało kto. Niestety
                    nie mogę też znaleźć tego tekstu.
                  • ok333 Re: Kamienica pod Aniołami 14.08.07, 15:01
                    Kolego - nie jestesmy Komisja Glowna Zabytkowa , jestesmy grupa
                    ludzi ,ktorym lezy na sercu troska o stan zabytkow naszego
                    miasta .Nie jestesmy Towarzystwem , ktore postawilo sobie jakies
                    priorytety . Piszemy o tym , co nagle zauwazamy . Piszemy o tym bo
                    to zniknie w oka mgnieniu . Widze ,ze i Tobie lezy na sercu to
                    samo . Pisz wiec w nowym watku o tym , co nam zarzucasz . Pisz o tym
                    co cie nurtuje. Napewno przeniesiemy swoje zainteresowanie na
                    temat , ktory jest wazny .Sam widzisz ile tych spraw co i rusz sie
                    pojawia , jakie jest wielkie zagrozenie dla zabytkow Kalisza .
                    Cieszymy sie , ze nasze grono powieksza sie . Ta nasza robota jest
                    trudna i niewdzieczna . Nie wiemy czy nasze slowa , nasze troski
                    trafiaja na wlasciwy grunt . Widac przeciez jasno ,ze wladze , ze
                    ludzie odpowiedzialni za ten stan milcza ,jakby nabrali wody w
                    usta !!! Wczesniej czy pozniej tematow tych nie unikna . My tego nie
                    robimy by im zaszkodzic albo osiagnac jakies profity . My to
                    robimy , bo taka nasza rola spoleczna . Te same zastrzezenia moge
                    powielic w stosunku do dzialaczy Towarzystwa Milosnikow Kalisza .
                    Oni tez milcza .
                    A wiec do dziela !
                    • greffen Re: Kamienica pod Aniołami 14.08.07, 18:20
                      Ja uważam że zabytków przeszłości w ogóle nie należy oceniać kategoriami
                      estetycznymi ani tym bardziej politycznymi. Wszystkie są świadectwem czasów
                      które bezpowrotnie przeminęły. a z domu pod aniołami można przy bardzo mądrej
                      konserwacji i wielkim porządkom na półwyspie Właściwie cyplu wyspy może stać sie
                      jednym z piekniejszych obiektów
                      • ok333 Re: Kamienica pod Aniołami a mosty . 14.08.07, 18:25
                        Zrobia kase na mostach, bo po odpowiedniej cenie sprzedadza grunt na
                        cyplu . Potem wlaza w DpA ! Baska pracuje !!!
                        • greffen Re: Kamienica pod Aniołami a mosty . 15.08.07, 00:21
                          Jezu to co most ma być przez półwysep to jest jakiś koszmarny pomysł na
                          zniszczenie przepięknego zakątka miasta. pełnego zieleni i prawdziwie
                          romantycznego. Rozumiem odbudowa mostu na trasie towarowa wodna a i tak nie
                          wyobrażam sobie tam konstrukcji w stylu mosty na trasie bursztynowej. Zresztą to
                          chyba byłoby głupie bo gdyby most poprowadzic przez pólwysep to własciwie bylyby
                          dwa mosty prowadzace donikąd.
                          • ok333 Re: Kamienica pod Aniołami a mosty . 15.08.07, 11:13
                            Nie jeeden most a m2 (slownie dwa ) .Pisalem o tym w watku o aferze
                            z drzewami wycietymi zanim zaczeto budowac Bulwar Inwalidow . Ale
                            masz linka :

radnidlakalisza.pl/uploads/Ratusz/ZDM%20prezentacja%2013.02.2007.pdf
                            znajdz taka szara mapke z Ygrekiem w kolorze biskupim .Ja tam weidze
                            2 mosty - na wyspe i z wyspy .
                            • greffen Nagroda im. Hermana Preuskera 15.08.07, 16:32
                              To najkoszmarniejszy pomysł jakich widziałem w tym mieście, a widziałem wiele.
                              Za jednym zamachem zniszczony jeden z najpiękniejszych przyrodniczo i zabytkowo
                              fragmentów miasta. Trzeba być chyba pozbawionym resztek zdrowego rozsądku żeby
                              ja realizować. Ta szalona idea nie może być zrealizowana. Nie mam nic przeciwko
                              puszczeniu ruchu ulica Towarowa i Ciasną z mostem na rzece. Muszę powiedzieć że
                              jeśli ten pomysł będzie przeznaczony do realizacji to zmieniam się w
                              Terminatora. A na razie nagrodę imienia majora Hermana Preuskera za osiągnięcia
                              w dziele niszczenia miasta uważam za przyznaną.
                              • ok333 Re: Nagroda im. Hermana Preuskera aktualna 07.04.08, 14:44
                                Kamienica jeszcze stoi, pomimo niezaslonietych otworow okiennych.
                                • greffen Re: Nagroda im. Hermana Preuskera aktualna 07.04.08, 14:48
                                  Dom pod Aniołami planowany jest do remontu. Podobno będzie tam pensjonat. Mnie
                                  niepokoi ten otynkowany mur i parking na sporej cżęsci półwyspu.
                                  • kaliszman Re: Nagroda im. Hermana Preuskera aktualna 07.04.08, 17:54
                                    W rzeczy samej parking strasznie szpeci to miejsce.
                                    • ok333 Re: Nagroda im. Hermana Preuskera aktualna 07.04.08, 21:49
                                      kaliszman napisał:

> W rzeczy samej parking strasznie szpeci to miejsce.

No tak , ale Miasto sie postaralo by to byl TEREN PRYWATY! Tu
                                      niezbedna jest strefa ochronna dla zabytkowej substancji
                                      staromiejskiej.
                                  • ok333 Re: Nagroda im. Hermana Preuskera aktualna 07.04.08, 21:46
                                    greffen napisał:

> Dom pod Aniołami planowany jest do remontu. Podobno będzie tam
                                    pensjonat.
                                    Noo to dobrze greffen , bo przed II WS byl tam burdel - jak mi
                                    opowiadal pan Damian. Piekna Helka przechadzala sie wzdluz Zlotego
                                    Rogu do hotelu!

>Mnie niepokoi ten otynkowany mur i parking na sporej cżęsci
                                    >półwyspu.

Mnie tez on niepokoi i te furgonety na pietrze. To ten sam
                                    wlasciciel, kto5ry ma juz hotel Europa. Oni juz dawno weszli do
                                    Europy, jeszcze z bonami dolarowym pewexowskimi,tylnymi drzwiami :).
                                    • ok333 Re: Mysle o a.niech.to ... 08.04.08, 12:22
                                      a.niech.to zyjesz jeszcze? W Polsce czy na emigracji? Cos dlugo
                                      myslisz o tej pieknej kamienicy - o Domu pod Aniolami ?
                                      Niedlugo mina 2 lata, a Ty nie dajesdz znaku zycia. Stesknilem sie
                                      za Toba. A moze zbierasz kase na odkupienie tej prywatnej
                                      nieruchomosci? Ceny ida narazie w dol? Nie pozwol, by Mazek ja
                                      odkupiul!
                                      • a.niech.to Re: Mysle o a.niech.to ... 11.04.08, 16:20
                                        ok333 napisał:

> A moze zbierasz kase na odkupienie tej prywatnej
                                        > nieruchomosci? Ceny ida narazie w dol? Nie pozwol, by Mazek ja
                                        > odkupiul!
                                        Nie ma tak wyrobionego smaku, by gustować w ruinach.:)))

Podjęłam wstępne kroki celem zaciągnięcia wiadomego kredytu.
                                        Niestety, moje prawnuki nie mają jeszcze zdolności prawnej do
                                        wyrażenia zgody na dziedziczenie po mnie wraz z majątkiem długu
                                        hipotecznego. Poczekam.
                                        • ok333 Re: Mysle o DpA a.niech.to ... 23.03.09, 20:50
                                          Jeszcze stoi ?...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka