Dodaj do ulubionych

Fabryka Lalek i Zabawek A. Szrajera

19.07.06, 20:43
witam,
poszukuję wszelkich informacji na temat fabryki lalek Szrajera (występuje też
czasami jako Adam (?) Schreyer), która działała na terenie Kalisza w okresie
międzywojennym. Z góry dziękuję...
Obserwuj wątek
    • ksiestwokaliskie Re: Fabryka Lalek i Zabawek A. Szrajera 19.07.06, 20:54
      Sporo informacji znajdziesz chyba w książce "Dziedzictwo przemyslowe Kalisza i
      regionu" autorstwa Tadeusza Krokosa.

Zakładam że znasz podstawowe informacje nt. fabryki i samego Szrajera.
      • seyahat Re: Fabryka Lalek i Zabawek A. Szrajera 19.07.06, 22:13
        o! dziękuję
        informacje na ten temat mam, ale obawiam się, że szczątkowe...
        Zbieram produkowane tam lalki, do informacji o ich pochodzeniu było bardzo
        trudno dotrzeć.. O fabryce w sumie wiem niewiele, o samym Szrajerze jeszcze
        mniej.. :(
        • ksiestwokaliskie Re: Fabryka Lalek i Zabawek A. Szrajera 20.07.06, 10:23
          Ciekawe hobby Seyahat! Jeśli masz możliwośc, zrób kilka fotek tych lalek i wrzuc
          gdzieś w siec lub wyślij mi, to ja to zrobię, ok? :)
          Fabryka mieściła się przy ulicy Niecałej. Obecnie w tym budynku mieści się
          Metalplast (który zniszczył panoramę Kalisza wzniesieniem ogromnego komina). Tam
          też (oprócz znanego Domu Szrajerów na Kościuszki) posiadał Adam Szrajer parę
          kamienic. Hala targowa (dziś Tęcza) również należała do niego. Sami Szrajerowie
          cudem uniknęli zagłady w Auschwitz. Uciekli do USA na krótko przed wybuchem
          wojny. Potomkowie A. Szrajera do dziś produkują zabawki w Stanach, ale więcej
          szczegółów nie jest mi znane.
          • kaliszanin2 Re: Fabryka Lalek i Zabawek A. Szrajera 20.07.06, 11:03
            ksiestwokaliskie napisał:

> Ciekawe hobby Seyahat! Jeśli masz możliwośc, zrób kilka fotek tych lalek i
            wrzu
            > c
            > gdzieś (...)

Najlepiej byłoby do galerii.
            • ksiestwokaliskie Re: Fabryka Lalek i Zabawek A. Szrajera 20.07.06, 11:04
              o to właśnie chodzi, ale to już zależy od Seyahat.
              • seyahat Re: Fabryka Lalek i Zabawek A. Szrajera 20.07.06, 11:35
                Postaram się zrobić kilka zdjęć dzisiaj i gdzieś je wrzucić. Część zdjęć
                niestety będzie musiała poczekać do przyszłego miesiąca - jestem w trakcie
                przeprowadzki, niektóre lalki zostały na razie w poprzednim miejscu
                zamieszkania...
                • kaliszanin2 Re: Fabryka Lalek i Zabawek A. Szrajera 20.07.06, 11:58
                  seyahat napisała:

> Postaram się zrobić kilka zdjęć dzisiaj i gdzieś je wrzucić.(...)

Obejrzyj "Galerię Kalisz" na tym forum, może tam by pasowały.
                  • kaliszanin2 Dokładnie to "Galeria zdjęć" w ramce (link) 20.07.06, 11:59
                    forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=784
                • seyahat Re: Fabryka Lalek i Zabawek A. Szrajera 21.07.06, 21:18
                  Część lalek już jest w galerii:
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=784&w=45644872
                • seyahat Re: Fabryka Lalek i Zabawek A. Szrajera 21.07.06, 21:19
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=784&w=45644872
                  • ksiestwokaliskie Re: Fabryka Lalek i Zabawek A. Szrajera 21.07.06, 21:21
                    a ja siedzę i co chwilę akceptuję kolejne:) Dzięki!
                  • wielkopolskawschodnia Re: Fabryka Lalek i Zabawek A. Szrajera 21.07.06, 22:07
                    Seyahat, jesteś wielka! Jesteś po prostu Seyahat Wielka!

"Panie i Panowie, na cześć Seyahat Wielkiej trzykrotne: Hip hip hura, hip hip
                    hura, hip hip hura hura hura!"
                    • ksiestwokaliskie Re: Fabryka Lalek i Zabawek A. Szrajera 21.07.06, 22:12
                      Hip hip hura, hip hip
                      hura, hip hip hura hura hura! :)
                      • seyahat Re: Fabryka Lalek i Zabawek A. Szrajera 21.07.06, 22:30
                        ojojojoj aż się zaczerwieniłam..... :o) heh... dziękuję :')
                        • wielkopolskawschodnia Re: Fabryka Lalek i Zabawek A. Szrajera 21.07.06, 22:45
                          Ależ nie ma za co!

Ależ nie ma tak dobrze, oj nie, nie! Teraz trzeba się będzie lalkowym wątkiem
                          opiekować... :) :p
                          • seyahat Re: Fabryka Lalek i Zabawek A. Szrajera 21.07.06, 22:47
                            powiedziałabym nawet, że nic mnie nie powstrzyma.. :)
                            • ksiestwokaliskie Re: Fabryka Lalek i Zabawek A. Szrajera 21.07.06, 22:48
                              takich ludzi jak Ty nam potrzeba! :)
                              • wielkopolskawschodnia Re: Fabryka Lalek i Zabawek A. Szrajera 21.07.06, 22:49
                                I województwa! :)
                              • wielkopolskawschodnia Re: Fabryka Lalek i Zabawek A. Szrajera 21.07.06, 22:55
                                Ksienztwo, a czy na tej widokówce ulicy Niecałej, którą ci ostatnio wysłałem,
                                to nie widać przypadkiem czegoś szrejerowskiego? Bo pisałeś wyżej, że oni mieli
                                tam kilka kamienic, tak?
                                • ksiestwokaliskie Kamienice Szrajera 21.07.06, 23:00
                                  Możliwe, tylko musielibyśmy miec numerację budynków. Adam Szrajer posiadał
                                  kamienice nr 4, 10 i 12. Fabryka to był nr 6 zatem prawie cała strona Niecałej
                                  gdzie jest dziś Metalplast, należała do niego.
                                  • wielkopolskawschodnia Re: Kamienice Szrajera 21.07.06, 23:09
                                    No to przy najbliższym spacerze sprawdź. Jeśli coś szrejerowego widać na tej
                                    widokówce, to może można by ją wkleić do sayahatowego wątku w galerii.
                                    • ksiestwokaliskie Re: Kamienice Szrajera 21.07.06, 23:20
                                      na tej widokówce widac głównie żołnierzy, ale...to Ty miałeś te widokówki wkleic.
                                      • o00 Re: Kamienice Szrajera 22.07.06, 00:20
                                        No ale co mam wklejać, skoro nie wiemy, czy tam coś szrajerowskiego widać, czy
                                        nie... Nie lubię wklejać, jak nie wiem co wklejam, i bez opisu. A ja nawet nie
                                        wiem, czy on był Szrejer, czy Szrajer, czy Schreyer... :>
                                        • ksiestwokaliskie Re: Kamienice Szrajera 22.07.06, 00:22
                                          to sobie zrób jakikolwiek wątek i zacznij coś wklejac w galerii.
                                          On nazywał się Szrajer - tak figuruje w aktach miejskich i myślę, że tej wersji
                                          powinniśmy się trzymac.
                                          • szycha-ns Re: Kamienice Szrajera 22.07.06, 00:23
                                            Popieram, chetnie zobaczyłbym stare fotografie Kalisza niedostępne wcześniej w
                                            Internecie.
                                  • seyahat Re: Kamienice Szrajera 21.07.06, 23:12
                                    o, no proszę, kolejna ciekawa informacja! Jeśli kiedyś odwiedzę Kalisz, to
                                    przynajmniej będę wiedziała, na co patrzeć. W ogóle sam Szrajer wydaje mi się
                                    ciekawą postacią. Tym bardziej, że biorąc do rąk niektóre lalki z jego fabryki
                                    mam dziwne uczucie, że gdzieś je już kiedyś widziałam (chyba w poprzednim
                                    życiu, bo innego wytłumaczenia nie potrafię znaleźć). Jeżeli macie jakieś
                                    zdjęcia jego kamienic to chętnie rzucę okiem..... Metalplast ma zdaje się nr 6,
                                    sprawdzałam w panoramie firm. Może pozostałe kamienice też mają te same numery
                                    co przed wojną?
                                    • ksiestwokaliskie Re: Kamienice Szrajera 21.07.06, 23:19
                                      Tak, Metalplast ma nr 6. Pewnie numeracja nie zmieniła się, mimo, że za komuny
                                      ta ulica zwała się "Walki Młodych". Nie jestem pewien, pod jakim numerem mieści
                                      się Zbór Ewangelicki na Niecałej, niewykluczone, że to była własnośc Szrajera:
                                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=784&w=41895041
                                    • o00 Re: Kamienice Szrajera 21.07.06, 23:28
                                      Sayahat, wysłałem ci tę widokówkę.
                                      Ksienztwo, a ci żołnierze, to rosyjscy?
                                      • ksiestwokaliskie Re: Kamienice Szrajera 21.07.06, 23:31
                                        Sądząc po idealnym stanie budynków, pocztówkę wykonano przed 1914 więc to ruscy
                                        żołnierze powinni byc.
                                        • seyahat Re: Kamienice Szrajera 22.07.06, 00:14
                                          czyżby teraz te kamienice lekko podupadły?
                                          • ksiestwokaliskie Re: Kamienice Szrajera 22.07.06, 00:16
                                            jeżeli 2 z nich, to te o których myślę
                                            (forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=784&w=41895041), to mają się całkiem
                                            dobrze - w ciągu kilku dni się dowiem to tu napiszę.
                                          • ksiestwokaliskie Re: Kamienice Szrajera 22.07.06, 00:17
                                            jeżeli 2 z nich, to te o których myślę (parę postów wklejałem link - chyba jest
                                            tam teraz zb. ewangelicki), to mają się całkiem dobrze - w ciągu kilku dni się
                                            dowiem to tu napiszę.
                                            • o00 Re: Kamienice Szrajera 22.07.06, 00:24
                                              Sayahat, ty nie jesteś z Kalisza, więc informacja: całe miasto zostało totalnie
                                              zniszczone w 1914, dziś w zasadzie nic z tamtego miasta nie ma z wyjątkiem
                                              nielicznych domów i tych kościołów, które jakoś udało się odbudować.
                                              • ksiestwokaliskie Re: Kamienice Szrajera 22.07.06, 00:28
                                                tych kamienic z pocztówek pewnie nie ma, a jak są identyczne z pocztówkowymi
                                                budynkami to rekonstrukcje. W każdym razie w latach 30-tych Szrajer posiadał
                                                kamienice (których nie zniszczyła II w.św.) o których pisałem.
                                                • o00 Re: Kamienice Szrajera 22.07.06, 01:38
                                                  Ulica Niecała jakimś cudem ocalała, może dlatego, że leżała nad Babinką.
                                                  • ksiestwokaliskie Re: Kamienice Szrajera 22.07.06, 01:46
                                                    o, nie wiedziałem. To tym bardziej dodaje wartości kamienicy w której spotykają
                                                    się ewangelicy.
                                      • seyahat Re: Kamienice Szrajera 22.07.06, 00:14
                                        dzięki, dotarła :)
                  • seyahat Re: Fabryka Lalek i Zabawek A. Szrajera 22.07.06, 00:10
                    Znalazłam jeszcze jedno nazwisko, na jakimś niemieckim forum. Nestety nie znam
                    niemieckiego ale to i owo rozumiem z kontekstu. Po 1942 następcą Szrajera
                    został niejaki Theodor Reinke. Tak jak w przypadku Szrajera, który w niemieckim
                    występuje jako Schreyer, nazwisko może być zniemczone. Był następcą, jakkolwiek
                    w sygnaturze były litery P.P.M.K. a nie A.S.K. Czy ktoś kojarzy może to
                    nazwisko? I np. pochodzenie skrótu P.P.M.K.? K. to pewnie Kalisz jak w
                    przypadku A.S.K.
                    I np. dlaczego fabryka Szrajera nawywała się Zast? Czy to też skrót?
                    • ksiestwokaliskie Re: Fabryka Lalek i Zabawek A. Szrajera 22.07.06, 00:15
                      Czy na pewno chodzi o tego samego Szrajera? Jeżeli w 1942 r. właścicielem dawnej
                      fabryki Szrajera był Niemiec to albo kupił ją od od niego w 1939 r. albo po
                      prostu dostał jako mienie zagarnięte przez hitlerowców.

Odnośnie kwestii pozostałych - nie wiem niestety nic :(
                      • seyahat Re: Fabryka Lalek i Zabawek A. Szrajera 22.07.06, 00:40
                        Nie wiem na ile można wierzyć tej informacji. Moja lalka nr 5 w galerii jest
                        jakby potwierdzeniem, że P.P.M.K. miało dużo wspólnego ze Szrajerem. Moja mama
                        dotarła do jakichś dokumentów (ale nie pamięta jak i gdzie, wie tylko, że w
                        internecie),w których było napisane, że ktoś starał się o znakowanie lalek
                        symbolem A.S.K. ale nie dostał pozwolenia. Jeżeli Reinke zaczął produkować
                        lalki w 1942 to raczej przejął budynek od hitlerowców. No i w końcu Szrajer
                        wyjechał przed wojną. Wątpię, żeby Niemcy szukali go w Stanach i pytali, czy
                        chciałby sprzedać swoje budynki.. Z resztą nie do końca chyba wiadomo, w jakich
                        okolicznościach Szrajer wyjechał.

W Niemczech był Hainrich Schreyer, który założył firmę Schuco. Może stąd wzięło
                        się niemieckie przeinaczenie nazwiska Adama Szrajera.
                        • seyahat Re: Fabryka Lalek i Zabawek A. Szrajera 22.07.06, 00:43
                          w ogóle P.P.M.K. produkowało laki jeszcze w latach 50-tych. Może Reinke nie
                          zabawił długo w tej fabryce, a w jego powiązaniu z P.P.M.K. jest jakaś luka.
                          Skrót brzmi jakoś polsko.
                          • o00 Re: Fabryka Lalek i Zabawek A. Szrajera 22.07.06, 02:11
                            Na allegro.pl widziałem jakieś pół roku temu wózek dla lalek, właśnie z
                            Kalisza, miałem nawet zdjęcie (ale już go nie mam - format kompka).
                          • seyahat Re: Fabryka Lalek i Zabawek A. Szrajera 03.08.06, 23:48
                            No dobra... już nic nie wiem... Tadeusz Pniewski (w 1988 roku) napisał też:

"Jeszcze dalej w kierunku placu Kilińskiego znajdowała się znana fabryka lalek
                            Szrajera, po wojnie rozbudowana i przemianowana na Kaliskie Zakłady Tworzyw
                            Sztucznych, a obecnie Zakłady Elementów Wyposażenia Budownictwa "Metalplast"."

Teraz już całkiem nie jestem w stanie domyślić się, jak to się ma do P.P.M.K.
          • seyahat Re: Fabryka Lalek i Zabawek A. Szrajera 01.08.06, 12:56
            prawdopodobnie dlatego Szrajerowie opuścili w pośpiechu Kalisz i Polskę:

fzp.jewish.org.pl/historia33.html
            • ksiestwokaliskie Re: Fabryka Lalek i Zabawek A. Szrajera 01.08.06, 13:07
              właściwie zbliżająca się zagłada ze strony hitlerowców była jedynym powodem
              ucieczki. Gdyby nie wojna i jej konsekwencje (zagłada Żydów i innych
              mniejszości, komunizm), pewnie potomkowie Szrajera dalej produkowaliby zabawki w
              Kaliszu zamiast w USA.
              • seyahat Re: Fabryka Lalek i Zabawek A. Szrajera 01.08.06, 13:35
                a skąd wiadomo, że nadal produkują / produkowali zabawki w USA?
                • ksiestwokaliskie Re: Fabryka Lalek i Zabawek A. Szrajera 01.08.06, 20:02
                  kurczę, niech no sobie przypomnę... nie jestem pewien, ale albo to w książce
                  "Dziedzictwo przemysłowe Kalisza..." albo na którejś z kaliskich stron
                  internetowych,
      • wielkopolskawschodnia Re: Fabryka Lalek i Zabawek A. Szrajera 19.07.06, 22:21
        ksiestwokaliskie napisał: "Zakładam że znasz podstawowe informacje nt. fabryki
        i samego Szrajera".

Może Seyahat zna, ale my nie znamy. :> Weź i coś napisz. :>
        • o00 Re: Fabryka Lalek i Zabawek A. Szrajera 30.07.06, 15:59
          "Kalendarz Kaliski na rok 1914" w dziale "Szkoły w Kaliszu" na stronie 123
          podaje: "Gimnazjum żeńskie. / (Ulica Niecała, dom Szrajera).". Jak już gdzieś
          pisałem, ulica Niecała w 1914 ocalała, zatem ten dom Szrajera powinien stać do
          dzisiaj. Tylko który to jest dom?
          • ksiestwokaliskie Re: Fabryka Lalek i Zabawek A. Szrajera 30.07.06, 16:51
            pisałem już które numery kamienic należały przed II wś do Szrajera. W tym
            tygodniu, jeśli będzie ładna pogoda (słońce!) idę robic zdjęcia dzienne (starczy
            nocnych plenerów).
            • o00 Re: Fabryka Lalek i Zabawek A. Szrajera 30.07.06, 17:05
              No pisałeś, tylko że ja nie wiem pod jakim numerem było gimnazjum, prawda?
              • ksiestwokaliskie Re: Fabryka Lalek i Zabawek A. Szrajera 30.07.06, 17:43
                to jak się starasz? :>
            • o00 Re: Fabryka Lalek i Zabawek A. Szrajera 30.07.06, 18:39
              Na planie Bukowińskiego (1908) dom na ulicy Niecałej nr 2 należy do Repphana
              (legenda na planie: "37. Fabryki Br. Repphan").

Ale uwaga: dom narożny (chyba Stawiszyńskie Przedmieście nr 1) ma kształt
              litery L z podstawą wzdłuż ulicy Niecałej i dopiero następny dom to jest nr 2.
    • kaliszanin2 Re: Fabryka Lalek i Zabawek A. Szrajera 30.07.06, 21:46
      Ciekawe kiedy nas znowu seyahat odwiedzi i czy zamieści jeszcze coś ze swojej
      świetnej dokumentacji w galerii.
      • seyahat Re: Fabryka Lalek i Zabawek A. Szrajera 31.07.06, 00:24
        a właśnie dzisiaj wróciłam ze średnio udanego urlopu. Jutro lub we wtorek
        powinnam dodać nowe zdjęcia do galerii :) pozdrawiam
        • ksiestwokaliskie Re: Fabryka Lalek i Zabawek A. Szrajera 31.07.06, 00:37
          czekamy z niecierpliwością:) pozdrowienia!
        • o00 Re: Zabawki Adama Szrajera 03.08.06, 00:27
          Dlaczego zabawek A.S.K. nie ma w MHP w Opatówku?

I chciałem podziękować Seyahat za ten wątek. Ten, i za ten w Galerii. :)
          Bo nie wiedziałem, że takie fajne lalki produkowano w Kaliszu.
          Czy w A.S.K. produkowano tylko lalki, czy inne zabawki też?
          Seyahat, jeśli możesz, napisz więcej. Napisz wszystko co wiesz. :>
          • seyahat Re: Zabawki Adama Szrajera 03.08.06, 01:06
            U nas w ogóle lalki są niedoceniane. Dopiero w ostatnich latach powstały
            nieliczne prywatne muzea zabawek, ale z ich stron internetowych można się
            zorientować, że są raczej galeriami (mało lub żadnych informacji o historii
            lalek). Eksponaty nieliczne i chaotycznie poustawiane itp itd. W Niemczech
            kolekcjonowanie lalek nie jest niczym nadzwyczajnym, dostępne są albumy ze
            zdjęciami i szczegółowymi opisami... Co prawda niemieckich lalek i informacji o
            nich nie zniszczyła wojna.

Jest jakiś album o lalkach celuloidowych wydany w j. niemieckim i angielskim,
            ale niedostępny w Polsce. Prawdopodobnie można go zamówić, ale koszt przewyższa
            moje możliwości finansowe... Jest tam nawet podrozdział o fabryce Zast (dosyć
            popularna nazwa fabryki Szrajera, nie mam pojęcia skąd się wzięła). Dodam, że
            jest to jedyna polska fabryka lalek celuloidowych uwzględniona w tym albumie.

Nie wiem na razie nic poza tym, co już pisaliśmy na Forum :( Brak czasu i spora
            odległość od Kalisza trochę komplikuje mi zdobywanie informacji. Cierpię z tego
            powodu okrutnie. Jedynym moim źródłem informacji jest na razie internet, już
            dostaję pomieszania zmysłów od siedzenia nocami przy komputerze i przeszukiwaniu
            stron we wszystkich możliwych językach %)

Trafiłam ostatnio na info o antykwariacie w Kaliszu na Warszawskiej 5, którego
            właścicielką jest p. Genowefa Szrajer. Czyżby rodzina?
            • o00 Re: Zabawki Adama Szrajera 03.08.06, 01:17
              Też myślałem o pani Szrajer, ale z tego co pamiętam z moich z nią rozmów, pani
              Szrajer nie pochodzi z Kalisza. Dlatego nic ci o niej nie pisałem.
              • seyahat Re: Zabawki Adama Szrajera 03.08.06, 01:39
                hmmm... No tak, nie on jeden miał tak na nazwisko. Któregoś pięknego dnia w
                desperacji wybiorę się do Kalisza, będę zaczepiać wszystkich ludzi w podeszłym
                wieku i pytać o Adama Szrajera. Jeżeli zobaczycie jakąś dziewczynę szarpiącą się
                maniakalnie z niewinnym staruszkiem - najprawdopodobniej będę to ja.

Przy okazji wyżalę się:

Niedaleko mojego domu jest takie miejsce, które nazywa się "Szuflada". Sprzedają
                tam mydło i powidło, trochę antyków, trochę starych ubrań, trochę własnej
                produkcji figurek i inne rzeczy. Na zdjeciach w internecie zobaczyłam, że przed
                sklepem i na wystawie siedzą lalki celuloidowe. Rano i tak spóźniam się do
                pracy, gdy wracam jest już zamknięte. Z braku czasu wysłałam tam mamę. Okazało
                się, że właściciele mają spory zbiór starych lalek, ale nie prezentują go w
                sklepie. Lalki na wystawie są tylko do ozdoby. Wszystko pięknie, tylko jak można
                zbierać takie lalki dla samego ich magazynowania i nawet nie zainteresować się
                takim szczegółem jak odpowiednie konserwowanie?! Te nieszczęsne "ozdoby" prawie
                topią się na pełnym słońcu. Zgroza. Wolę nie wiedzieć, w jakich warunkach
                przechowują resztę swoich lalek. Planuję zwolnić się wcześniej z pracy i w końcu
                wybrać się tam osobiście........ To tyle..
            • o00 Re: Zabawki Adama Szrajera 03.08.06, 01:28
              O jeny, wpisałem: Schreyer Kalisch, i wyskoczyło mi 785 stron. :/
              W tym jakieś "Das Puppenforum". ;)
              • seyahat Re: Zabawki Adama Szrajera 03.08.06, 01:42
                Znam Puppenforum, trzeba się tam zalogować niestety. Ostatnio coś nawala, mój
                login przestał istnieć :/ Niestety nie znam niemieckiego więc nawet nie mogę się
                udzielać :) Z Puppenforum mam informację o Theodorze Reinke.
            • o00 Re: Zabawki Adama Szrajera 03.08.06, 01:39
              Dżizes! Taka lalka na Allegro.pl (ale innej produkcji) kosztuje 900,00 zł. :o
              Przy okazji mi ulżyło, że ja mam konia tylko na te swoje widokówki i mapy. :)
              • seyahat Re: Zabawki Adama Szrajera 03.08.06, 01:49
                Na Allegro często lekko przesadzają z cenami............. Czasem też zaniżają,
                na szczęście! Jeżeli chodzi o niemiecką lalkę z papier mache (chociaż mi to
                wygląda na gips) to udało mi się kupić dwie prawie identyczne lalki za 76 zł
                (łącznie) :D co prawda bez sukienek (ale w butach) i z przystrzyżonymi perukami,
                ale przynajmniej mają wszystko inne na swoim miejscu... A ta na Allegro jak
                widzę ma kupca! ojejejejejejejjjjjjj
              • seyahat Re: Zabawki Adama Szrajera 03.08.06, 01:59
                Heh, taka stara lalka jest też swego rodzaju inwestycją, której wartość wzrasta
                z wiekiem. A przynajmniej nie spadnie. Oczywiście o ile została zakupiona za tak
                wygórowaną cenę... huh...
                • o00 Re: Zabawki Adama Szrajera 03.08.06, 13:34
                  Ów kustosz, o którym ci pisałem w mailu, to dr Jarosław Dolat.

Adres do korespondencji:
                  Muzeum Historii Przemysłu
                  ul. Kościelna 1
                  62-860 Opatówek
                  062.7618054 - centrala
                  062.7618626 - sekretariat
                  062.7618078 - fax
                  muzeum@ecentrum.pl

Tak się dobrze składa, że to on jest autorem opracowania, o którym tu pisałaś:
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=784&w=45644872&a=45649499
                • o00 Re: Zabawki Adama Szrajera 03.08.06, 16:41
                  Napisałem do dra Dolata krótki mail z zapytaniem, czy nie zechciałby nam pomóc.
                  W mailu podałem link. Może się odezwie?
                  • seyahat Re: Zabawki Adama Szrajera 03.08.06, 18:34
                    oby! oby! było by fantastycznie!
    • ksiestwokaliskie Re: Fabryka Lalek i Zabawek A. Szrajera 03.08.06, 19:49
      W galerii umieściłem fotki ulicy Niecałej. Kiepska jakośc, ale mając limit 64kb
      na fotkę, trudno coś zdziałac. Jak ktoś chce, służę zdjęciami wysokiej jakości :)
    • seyahat Fabryka Lalek i Zabawek A. Szrajera 04.08.06, 00:36
      heheheh, nie mogłam się powstrzymać, dokonuję 70 wpisu :D
      Kto by pomyślał, że mój temat będzie się tak ładnie rozwijał!
      Jak ja się cieszę, że na Was trafiłam, jesteście wspaniali :')
      • ksiestwokaliskie Re: Fabryka Lalek i Zabawek A. Szrajera 04.08.06, 00:41
        seyahat napisała:

> heheheh, nie mogłam się powstrzymać, dokonuję 70 wpisu :D
        > Kto by pomyślał, że mój temat będzie się tak ładnie rozwijał!

świetny temat to i się rozwija :)

> Jak ja się cieszę, że na Was trafiłam, jesteście wspaniali :')

Wzajemnie seyahat :D
      • o00 Re: Fabryka Lalek i Zabawek A. Szrajera 04.08.06, 01:23
        Hihi. :x
        A RoboCop, to RoboCop, i basta. :p
      • o00 Re: Fabryka Lalek i Zabawek A. Szrajera 08.08.06, 03:44
        Zupełnie zapomniałem! Przecież:
        Aleksander Pakentrager, "Żydzi w Kaliszu w latach 1918-1939", Żydowski Instytut
        Historyczny w Polsce, Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa 1988
        • seyahat Re: Fabryka Lalek i Zabawek A. Szrajera 08.08.06, 23:31
          uuuu... UUUUUUU.... ciekawe, co tam za informacje się kryjąąąą.. nawet jest na
          allegro! jakaś drogawa.. :-/ muszę przemyśleć ten zakup.. ale niewykluczone, że
          zapoluję!
          • o00 Re: Fabryki lalek i zabawek Adama Szrajera 12.09.06, 11:01
            Mam już książkę Pakentragera. Z pierwszej wyczytanej w niej informacji o Adamie
            Szrajerze wynika, że Szrajer był właścicielem fabryki lalek, która zatrudniała
            150 osób i produkowała 17.200 tuzinów (no czyli ponad 200.000 sztuk) lalek
            rocznie, oraz osobnej fabryki zabawek, która zatrudniała 60 osób, ale o ilości
            i asortymencie produkowanych zabawek (jak na razie) ani słowa.
            • seyahat Re: Fabryki lalek i zabawek Adama Szrajera 14.12.06, 12:38
              hmmm... a jest napisane w jakich latach działała dokładnie? 200.000 szt.
              rocznie... niewiele z tego zostało. i chyba niestety większość w miejscach
              takich jak Oświęcim. Nigdy tam nie byłam (i raczej nie mam odwagi), ale
              podejrzewam, że w gablocie z lalkami jest ich sporo....
              A tak odnośnie muzeów.. Miałam okazję natknąć się na gablotę z kilkoma starymi
              lalkami w centrum handlowym (taka atrakcja dla dzieci z okazji mikołajek). Lalki
              znalazły się tam dzięki uprzejmości jednego z nielicznych polskich muzeów lalek.
              Jedna miała dziury w głowie i puste oczodoły, druga była cała w kolorze szarym
              (brud) i smętnie zwisała jej głowa (rozciągnięte gumki). Czy ktoś może mi
              wytłumaczyć, dlaczego każde muzeum stara się przywrócić eksponatom jako taki
              wygląd pierwotny, dba o nie, konserwuje - każde z wyjątkiem muzeum zabawek?
    • o00 Fabryka Lalek i Zabawek Drewnianych 29.09.06, 12:35
      A co wiemy o Fabryce Lalek i Zabawek Drewnianych braci Pinczewskich w Opatówku?
      • o00 Re: Fabryka Schrajera 11.02.07, 14:29
        Fabryka Schrajera powstała w 1872. :)

Na początku produkowała tylko lalki, później także inne zabawki. Wciąż nie znam
        jednak o-f-i-c-j-a-l-n-e-j nazwy fabryki. :(
        • seyahat Re: Fabryka Schrajera 14.02.07, 02:18
          oooooo to nawet wcześniej niż się spodziewałam :) ja chwilowo zaznajamiam z
          historią lalek uczestników amerykańskiego forum kolekcjonerów lalek - a nóż
          widelec znajdzie się ktoś, kto ma jakieś ciekawe informacje (w końcu wszędzie
          na zachód od nas wydawane są książki dla kolekcjonerów poświęcone różnym
          tematom, w tym wszelkiego rodzaju lalkom razem i wg różnych klasyfikacji). Może
          nawet jakimś cudem uda się zdobyć informacje na temat dalszych losów Adama
          Schrajera....

A ta utajona nazwa fabryki mnie drażni... Może ten skrót ZAST jest wzięty np. z
          niemieckiego???????? Tak czy owak A-Adam, S-Schrajer, ale Z i T - nie jestem w
          stanie wymyślicnic sensownego. Z mogłoby oznaczać np. Zakład, ale wtedy T jest
          i tak bez sensu. tak czy owak fabryka nazwę mieć musiała, przecież nie
          nazywała się Adam Schrajer Kalisz............ :(
          • Gość: ok333 Re: Fabryka Schrajera IP: *.adsl.inetia.pl 02.05.07, 21:54
            Pozwolcie ,ze i ja wtrace pare uwag :
            - lalki A.Szrajera jak na owe czasy byly bardzo nowoczesne i napewno
            atrakcyjne ,
            - nazwisko Szrajer spotykane jest w Kaliszu w okol.ul.Widok ?
            - odnonie skrotu PPMK - moze modne na pocz.lat 50-tych podkreslanier slow
            Przemysl, Przedsiebiorstwo Panstwowy/e i dalej Metalplast Kalisz .Ten
            Metalplast jednak zaczeto uzywac znacznie pozniej. Przeciez nazwa ,,pepegi''
            zwane pozniej tenisowkami ,to od Panstwowy Przemysl Gumowy . To w tamtym
            systemie mialo ,,swoje'' rece i nogi. Za stalina stosowano nazwe pepegi , no bo
            tenisowki kojarzyly sie z elitarnym , ,,panskim'' sportem . Nazwa tenisowki
            byla stosowana pozniej - epoka tzw. sredniego Gomulki .Potem
            krolowaly ,,juniorki''
            - St.Kustosz dr Jaroslaw Dolat , to b. sympatyczny i dostepny facet.
            - lalkami ,,bawil sie'' sam maestro Henryk Tomaszewski i jego kolekcja jest
            podstawa Muzem Lalek w Karpaczu , ktoremu ja pan Tomaszeweski przekazal
            notarialnie w 1994 r :

karkonosze.info.pl/kultura/muzeum_lalek.htm oiraz :

www.miastopodsniezka.pl/muzeum-zabawek.html
            Polecam takze muzea lalek w Kudowie Zdroju :

www.kudowa.net.pl/at_kudowa_lalki.php
            oraz w Pilznie ( w drodze do przejscia granicznego Barwinek ) :

www.kasiadolls.anfa.pl/
            Pozdrawiam nucac ,,Hallo Dolly''
            • ok333 Re: Fabryka Schrajera 02.05.07, 22:33
              Jest i periodyk ( kwart. ) - ,,Zabawy i Zabawki'' i tutaj wiecej szczegolow :

www.muzeumzabawek.kielce.pl/archiwum.php?aktualnosci=36
              • seyahat Re: Fabryka Schrajera 12.05.07, 15:38
                dzięki za link. już kiedyś widziałam stronę tego muzeum, ale była bardziej
                okrojona. jednak nadal upieram się przy pewnego rodzaju ignorancji nielicznych
                polskich muzeów lalek. weźmy np. lalkę z galerii lalek artystyczno-
                historycznych... lalka raczej stara (ta przynajmniej wnioskuję po widocznych na
                zdjeciu nadgarstkach), brak informacji o sygnaturze/producencie więc trudno
                powiedzieć. natomiast błagam... o ile głowa ewentualnie mogłaby należeć do
                lalki Shirley Temple, ciało i ubranie - NIE!

dla zainteresowanych do porównania:

lalka z polskiego muzeum:
                www.muzeumzabawek.kielce.pl/page.php?kat=zbiory&art=historyczne&zdjecie=10#galeria

jedna z pierwszych lalek Shirley Temple (w średnim stanie):
                www.powerhousemuseum.com/collection/database/?irn=331256
                to samo z lalką polską w owej galerii zdjeć. mam lalkę z tej samej formy.
                oczywiście mogła być produkowana przez ZAST przed wojną, ale skłaniam się
                jednak ku zdaniu, że jest to lalka z pierwszych lat po wojnie a nie z lat
                20tych!!! moja ma ciało z ZASTu ale głowę PPMK. Przypuszczam, że ta z muzeum
                podobnie.. co do jej stroju to nawet nie chce mi się komentować... obawiam się,
                że jest czyjąś fantazją na temat strojów z lat 20-tych albo
                przeróbką "stylowego" ubrnaka ze współczesnej chińskiej lalki porcelanowej.
                moja też przez chwilę siedziała w balowej sukni (lepsze to, niż golas) ale, jak
                rany, nie jest obiektem muzealnym.. Nawet lalki z lat 20-tych miały krótkie
                dziecięce sukienki (w zasadzie identyczne jak te z lat 50-tych). z resztą w
                większosci sprzedawane były bez ubranek (do uszycia w domu wg. wykroju i wg.
                dostępnych materiałów). więc skąd nagle wzięła sie ta ozdobna satynowa suknia?!
                peruka na tej lalce też jest dla mnie pewną nowością, ale nowością
                prawdopodobną (niektórym lalkom na tłoczone włosy przyklejano peruki).
                Generalnie lalka wygląda jak pajac.
                W związku z powyższym znów wątpię w to, że od nazwijmy to "profesjonalnych
                kolekcjonerów" można się czegoś dowiedzieć. :(

• seyahat Re: Fabryka Schrajera 12.05.07, 15:46
                  acha, dodam jeszcze, że jeśli chodzi o lalki Shirley Temple to na e-Bay'u można
                  zakupić wszystko, z oryginalnymi perukami, korpusami, kończynami i ubrankami
                  włącznie. kto jak kto, ale muzeum powinno się tym zainteresować a nie pokazywać
                  ludziom takie tragiczne straszydło. ewentualnie "podreperować" oryginalną
                  peruką a dalej opisać, że głowa Shirley Temple na ciele jakiejś tam innej
                  lalki - jako ciekawostka przyrodnicza. w końcu muzeum powinno prezentować
                  obiekty tak, jak wyglądały kiedyś, żeby zwiedzający mogli sie czegoś nauczyć, a
                  nie wstawiać do szklanych gablot jakieś wymemłane eksponaty wątpliwego
                  pochodzenia, do tego błędznie opisane. A może się mylę?
          • Gość: ok333 Re: Fabryka Schrajera IP: *.adsl.inetia.pl 02.05.07, 21:54
            Pozwolcie ,ze i ja wtrace pare uwag :
            - lalki A.Szrajera jak na owe czasy byly bardzo nowoczesne i napewno
            atrakcyjne ,
            - nazwisko Szrajer spotykane jest w Kaliszu w okol.ul.Widok ?
            - odnonie skrotu PPMK - moze modne na pocz.lat 50-tych podkreslanier slow
            Przemysl, Przedsiebiorstwo Panstwowy/e i dalej Metalplast Kalisz .Ten
            Metalplast jednak zaczeto uzywac znacznie pozniej. Przeciez nazwa ,,pepegi''
            zwane pozniej tenisowkami ,to od Panstwowy Przemysl Gumowy . To w tamtym
            systemie mialo ,,swoje'' rece i nogi. Za stalina stosowano nazwe pepegi , no bo
            tenisowki kojarzyly sie z elitarnym , ,,panskim'' sportem . Nazwa tenisowki
            byla stosowana pozniej - epoka tzw. sredniego Gomulki .Potem
            krolowaly ,,juniorki''
            - St.Kustosz dr Jaroslaw Dolat , to b. sympatyczny i dostepny facet.
            - lalkami ,,bawil sie'' sam maestro Henryk Tomaszewski i jego kolekcja jest
            podstawa Muzem Lalek w Karpaczu , ktoremu ja pan Tomaszeweski przekazal
            notarialnie w 1994 r :

karkonosze.info.pl/kultura/muzeum_lalek.htm oiraz :

www.miastopodsniezka.pl/muzeum-zabawek.html
            Polecam takze muzea lalek w Kudowie Zdroju :

www.kudowa.net.pl/at_kudowa_lalki.php
            oraz w Pilznie ( w drodze do przejscia granicznego Barwinek ) :

www.kasiadolls.anfa.pl/
            Pozdrawiam nucac ,,Hallo Dolly''
            • Gość: ok333 Re: Fabryka Schrajera IP: *.adsl.inetia.pl 29.06.07, 22:44
              Dla porownania fotka z niemieckimi lalkami z lat 40-tych ub. wieku znalezione
              na e-bayu :

cgi.ebay.de/S386-Orig-Foto-Kind-mit-Puppen-40er-Jahre_W0QQitemZ170125973947QQihZ007QQcategoryZ33447QQcmdZViewItem

Prawda ,ze kaliskie ladniejsze ?
              • seyahat Re: Fabryka Schrajera 19.07.07, 01:34
                nie no, na tym zdjeciu akurat 2 są szmaciane. Mieli duuuuuuuuuuuuuużżżooooo
                celuloidów, ale głównie z tłoczonymi włosami. Te przedwojenne są dużo
                ładniejsze, sama mam jednego małego niemieckiego celuloida z tamtych lat i
                bardzo go lubię. Te ze szklanymi oczami i perukami zawsze, niezależnie od
                producenta, są ładniejsze. (przykładowy niemiecki chłopiec:
                cgi.ebay.com/All-Celluloid-8-Inch-Kammer-Reinhardt-728-Dressed_W0QQitemZ300131743650QQihZ020QQcategoryZ4622QQrdZ1QQcmdZViewItem
                albo np.: www.hattonsgallery.com/antique/images/wkr.jpg

Poza tym produkowali cudowne lalki biskwitowe.. obecnie nawet reprodukcje
                osiągają spore kwoty na aukcjach
                tu głównie niemieckie, przemieszane z francuskimi:
                www.eandgantiques.com/dolls/dolls.cgi
                • Gość: ok333 Re: Fabryka Schrajera IP: *.adsl.inetia.pl 19.07.07, 10:21
                  Bisquit dolls ??? Biskwit kojarzy mi sie z ciastkiem . Z czym ,, to sie je'' ,
                  sorry - z czego takie lale produkowano ???
                  • wielkopolskawschodnia Re: Fabryka Schrajera 19.07.07, 14:22
                    Biskwit to masa ceramiczna wypalona (a właściwie tylko spieczona) w niezbyt
                    wysokiej temperaturze i później nie szkliwiona. Nazwą tą określa się także
                    przedmioty wykonane taką techniką. A nazwa pochodzi (ale głowy to ja nie dam) z
                    francuskiego (no bo chyba nie z angielskiego, bo za wcześnie): "bisquit".
                    • ok333 Re: Fabryka Schrajera 19.07.07, 15:47
                      Dzieki WW i przeprasdzam ,ze nie poGooglowalem , alem leniwy troche przez te
                      temperatury. Ale wracajac do wczesniej podanych linkow . Natrafilem tam na
                      takiego ,,hitlerjugendka'' . Orzeszq ... nie do podropbienia !!!
              • Gość: Mukunia Re: Fabryka Schrajera IP: *.forcenet.com.pl 28.07.07, 21:44
                Szanowna i Droga Kolekcjonerko, jak to miło "spotkać" wyznawcę ...słabości do
                lalek. Dzięki prezentacji tej ślicznej kolekcji dowiedziałam się konkretów o
                laleczce, którą dziś właśnie nabyłam na targu staroci w Bytomiu; urzekła mnie od
                pierwszego momentu, dość niepokojąco przykuła uwagę zwłaszcza własnym
                "intnsywnym spojrzeniem" i w ogóle indywidualnym fisis. Wzrost - ok.35 cm,
                czarne warkocze, brązowe ciekawskie oczka, makijaż bez uszczerbku. Sama radość!
                Ma sygnaturę - w trójkącie literki PPMK oraz nad i pod: MADE IN POLAND- czyli
                jest już produktem powojennym, co wiem dzięki Pani. Ale z jakże zacnymi
                parantelami... Dzięki za to objaśnienie, wiszące szczęśliwie w internecie!
                Podzwiam rzadką w naszym chędogim kraju pasję; sama nie mogę uważać się za
                kolekcjonerkę, jedynie za miłośniczkę i pilną maniaczkę stron (zagranicznych,
                niestety i oczywiście) związanych z lalkami i ich domostwami. Obiecuję też
                sobie, że teraz, na dopierocoemeyturze, będę mogła poświęcić jakąś część czasu
                własnego na te właśnie najmilsze przyjemności: zaopiekowanie się mą niewielką
                ale uroczą kompanią lalek. Pozdrawiam serdecznie, będę zaglądać - a nuż znów coś
                Pani pokaże ?
                Acha: na ebay właśnie widziałam podobniutkie cudo w ofercie sprzedaży z
                Dortmundu...
                Powyższy list wysłałam już raz w marcu,ale wątek się urwał. Tu widzę go żywym,
                więc dołączam się ze słowami uznania dla seyahat! Zaciekawiona (z dala) Kaliszem .
                • ok333 Re: Fabryka Schrajera ebay . 28.07.07, 22:03
                  Makuniu , skarbie . Badz tak uprzejma i podrzuc linka , tego dortmuntowego .
                  Serdeczne Bog zaplac z gory .
                  • Gość: Mukunia Re: Fabryka Schrajera ebay . IP: *.forcenet.com.pl 01.08.07, 13:14
                    No, niestety, Okey'u : to było w lutym i już zniknęło z oferty, szukałam, nie
                    znalazłam. Jak co będzie, zgłoszę.
                    • Gość: ok333 Re: ,,klinika lalek''. IP: *.adsl.inetia.pl 01.08.07, 23:20
                      Jak podaje nieoceniony piewca Kalisza Bogumil Kunicki w jednej ze
                      swoich ,,ballad'' - w Kaliszu przed pierwsza wojna swiatowa byla ,,Klinika
                      lalek'' . Miescila sie ona w kamienicy na rogu ulic Kanonickiej i Garbarskiej (
                      tam , gdzie byl VERITAS )
                      • greffen fabryka Nowakowskiego? 03.08.07, 11:02
                        Wg moich przekazów rodzinnych istniała na Niecałej, w okolicach? fabryka lalek
                        Nowakowskiego (imię nieznane) Jego syn był sprawcą Zamachu na hrabiego Kellera
                        przy ul Ciasnej. Zbiegł do Austrii. Ten Nowakowski posiadał tez kamienicę na ul
                        Pioskorzewie (taka czerwona z dziwnym daszkiem istnieje do dziś. Na parę dni
                        przed wielka inflacją miał wszystko sprzedać i stracić.
                        • Gość: ok333 Re: inne smutne lalki . IP: *.adsl.inetia.pl 04.08.07, 11:32
                          Czlowiek dziecinnieje ? he he. .. ale jak jej tu nie wstawic ?

plfoto.com/1067597/zdjecie.html#
                          Lalka ze strony Przemka Woznego .
                          Pozdrawiam wszystkie smutne dzieci.
                        • ok333 Re: fabryka Nowakowskiego? 19.01.08, 16:39
                          greffen napisał:

> Wg moich przekazów rodzinnych istniała na Niecałej, w okolicach?
                          >fabryka lalek Nowakowskiego (imię nieznane) Jego syn był sprawcą
                          >zamachu na hrabiego Kelleraprzy ul Ciasnej.

Tym zamachowcem nie byl brat Wojciecha Jablkowskiego ?

>Zbiegł do Austrii. Ten Nowakowski posiadał tez kamienicę na ul
                          > Pioskorzewie (taka czerwona z dziwnym daszkiem istnieje do dziś.
                          >Na parę dni przed wielka inflacją miał wszystko sprzedać i stracić.

Pewnie chodzi no krach na NYSE /gielda nowojorska/ w zwiazku z tym (
                          rok 1929) mieszane sa dwa nazwiska Szrajera i Nowakowskiego - jakby
                          powiazane ich produkcja , czyli lalkami ???
                • seyahat Re: Fabryka Schrajera 09.08.07, 23:30
                  Witam witam,

Czy Pani kolekcja powiększyła się od tamtego czasu?
                  Czy mogę prosić o przesłanie zdjecia opisanej lalki na
                  mój "gazetowy" adres e-mail? Z chęcią ją obejrzę (nawet nie wiem,
                  czy spotkałam się już z PPMK, która ma warkocze!). Cieszę się, że
                  trafiła w ręce osoby, która jest zainteresowana jej historią :)
                  Ja ostatnio nie mam nawet możliwości zajęcia się swoim ostatnim
                  nabytkiem (praca, praca, praca i trochę uciążliwy szef) -lalka z
                  sygnaturą ASK, chyba najbardziej charakterystyczna z ówczesnych i
                  powojennych lalek - 'Krakowianka". Została "wyłowiona" na
                  amerykańskim eBayu i z przygodami sprowadzona do ojczyzny :) Sama
                  lalka jest jak nowa, natomiast jej ubranie pozostawia wiele do
                  życzenia i wymaga dużego nakładu pracy (z szukaniem odpowiedniego
                  rodzaju i koloru farb do pomalowania szklanych koralików włacznie).

Pozdrawiam serdecznie
                  • greffen Re: Fabryka Schrajera 21.09.07, 00:13
                    W czasie okupacji niecała nazywała sie Adolf Menzel strasse za II
                    Rzeczypospolitej Pierackiego. Tył nad rzeką nosił nazwę Am stadtgraben. Fabryka
                    Szrajerow dawniej należała do I. Fingerhuta (jako marka)
                    Hale targowe na Nowym Rynku należały do braci Szrajerów nie wiem jak mieli na
                    imię i chyba nie byli tożsami z tymi od lalek bo mieli fabrykę narzędzi
                    rolniczych na ul Chopina (czyżby tam gdzie dom chłopa)
                    Szrajer od lalek umarł w 1933 r. Bo po tej dacie wymienieni są juz tylko
                    spadkobiercy.
                    • seyahat Re: Fabryka Schrajera 18.01.08, 12:49
                      Znasz może jakieś inne szczegóły z życia Szrajera od lalek? Skąd wiadomo, że
                      umarł w 1933 (na co?) ? Czy fabryka została zamknięta czy też prowadził ją dalej
                      któryś ze spadkobierców?
                      • ok333 Re: Fabryka Schrajera 19.01.08, 16:32
                        Znalazlem taki link :

forums.about.com/n/pfx/forum.aspx?nav=printDiscussion&webtag=ab-collectdolls&tid=7785

Seyahat ,czy Ty masz moze na imie Agata :):) ? Ten tekst in English
                        piasala dziewczyna z Polski . Wydaje sie byc znawczynia tematu. Nie
                        wiem czy tu na tym Forum , a nawet w tym temacie pisal ktos , ze
                        Adam Szrajer wyemigrowal do USA tuz przed wybychem WW II, a nie jak
                        w linku w 1929 roku .
                        • greffen Re: Fabryka Schrajera - materiały 21.01.08, 00:52
                          Proszę zajrzeć do akt budowlanych miasta Kalisza ja przeglądałem ul Niecała i
                          stad ustalona data śmierci.
                          • ok333 Re: Fabryka Schrajera - materiały 26.04.08, 22:09
                            Goglajac w necie natrafilem na pewnie znane wydanie Kalisii z 2003
                            roku. W tytule linka bylo, ze A.Szrajer wzenil sie w rodzine
                            zydowska i tyle / Reszta w pdf-owym - wydaniu, ale z tego
                            mikrofilmu nie mozna nic wyczytac. Pewnie trzeba siegnac do nr
                            archiwalnego w MBP w Kaliszu.

www.kalisz.pl/files/118950095246e65818ed840/kalisia_04_2005_kompr.pdf
                            • seyahat Re: Fabryka Schrajera - materiały 14.06.12, 01:48
                              ojej, dopiero natrafiłam na tego posta. jutro się wczytam w ten drobny maczek, może coś znajdę ciekawego.
                            • seyahat Re: Fabryka Schrajera - materiały 14.06.12, 01:51
                              nie, tam jest napisane, że Żydzi dominowali w przemyśle zabawkarskim, a o Szrajerze to tyle, że wszedł do tego biznesu przez ożenek :)
                        • seyahat Re: Fabryka Schrajera 25.02.08, 01:26
                          Nie muszę nawet klikać linka bo na pewno to ja pisałam :)

Wszelkie informacje są zdaje się gdybaniem. Ja gdzieś czytałam, we
                          fragmentach książki na Amazon, że fabryka działała do 1929 roku. I
                          jak na razie jest to jedyna informacja, którą osobiście
                          przeczytałam, a nie słyszałam od kogoś, kto słyszał od jeszcze kogoś
                          innego, że podobno... .

Teraz nagle pojawiła się informacja, że zmarł, a nie wyjechał. Czyli
                          nadal mógł swobodnie zamknąć / sprzedać fabrykę i zdążyć umrzeć lub
                          wyjechać przed wybuchem wojny (zostaje mu na to 10 lat), a jako że
                          nie wiemy nadal w jakim był wieku w owym czasie, trudno przweidzieć
                          z jakich powodów przestał prowadzić swoją działalność.

Nie jest też wykluczone, że w owej książce był błąd - w końcu nawet
                          my nie wiemy prawie nic na ten temat (może data poprawna to 1939, a
                          nie 1929). Jeżeli fabryka działała do 1939 roku z czynnym
                          uczestnictwem Schrajera to raczej czarny scenariusz o jego śmierci
                          byłby prawdopodobny. Ale jego nazwiska nie ma też na wszelkich
                          zamieszczonych w internecie listach kaliskich Żydów, którzy zginęli
                          z rąk Niemców.

Właściwie to dziwne jest. W kronikach Kalisza w internecie
                          zamieszczone są różne dane, o otwarciu nowych fabryk, o pierwszym
                          wypadku samochodowym itd. Jak rozumiem Szrajer / Schrajer był jednym
                          z zamożniejszych obywateli miasta, przynajmniej przez jakiś czas...
                          A nawet jeśli nie on, to jego rodzina.. Czyli powinien gdzieś się
                          pojawiać we wzmiankach.. a tu praktycznie NIC.
                          • Gość: julia Re: Fabryka Schrajera IP: *.183.177.60.dsl.dynamic.t-mobile.pl 21.03.12, 20:46
                            w 1941 r. po zamknieciu fabryki, zostala wykonana inwentaryzacja, istnieja dokumenty:)
                        • Gość: julia Re: Fabryka Schrajera IP: *.183.160.244.dsl.dynamic.t-mobile.pl 21.03.12, 20:43
                          tekst pisala pani, kt. mieszka w Moskwie , jest kolekcjonerka lalek:)
                          • seyahat Re: Fabryka Schrajera 14.06.12, 01:21
                            pozwolę sobie na sceptycyzm - skąd ta Pani ma wgląd do takowych dokumentów? I nazwa nazwą, ale czy fabryka nie była przypadkiem wtedy w posiadaniu kolejnego właściciela?
                            • seyahat Re: Fabryka Schrajera 14.06.12, 02:00
                              W latach 1939-1940 masowo deportowano Żydów z Kalisza. Wydaje mi się nieprawdopodobne, żeby Szrajer w 1941 roku dalej prowadził fabrykę, do tego do spółki z Theodorem Reinke.
    • wielkopolskawschodnia Re: Fabryka Lalek i Zabawek A. Szrajera 04.06.09, 02:23
      W domu lalek
      www.zyciekalisza.pl/index.php?str=82&id=44738
      • gladki0 Re: Fabryka Lalek i Zabawek A. Szrajera 26.08.09, 20:46
        Kolega Tomasch namierzył lalę z okresu okupacji :

[quote]
        Re: Allegro, ebay
        Autor: tomashch 25.08.09, 13:30 Dodaj do ulubionych Skasujcie
        Odpowiedz

tiny.pl/hh62d tania :)

Celluloidbaby - Junge, um 1935, gem.PPMK im Dreieck (Theodor Reinke-
        Kalisch ),
        modellierte Zunge, 2 Zähne oben, Nasenspitze min. verfärbt,
        Höhe: ca. 38 cm, bespielt,
        [/quote]
        • Gość: B.kaliszanin Re: Fabryka Lalek i Zabawek A. Szrajera IP: *.stk.vectranet.pl 27.08.09, 11:36
          Czyzby skonczyl się tak cudowny temat,aż żal pomyślec...
    • Gość: janoschvincent Re: Fabryka Lalek i Zabawek A. Szrajera IP: *.dip.t-dialin.net 26.02.10, 23:17
      ciekawa lala ASK na niemieckim ebay od niedzieli 28.02 2010 od 1 euro! ..sprzedawca ...janoschvincent
      Celuloid,prawa nozka na pare centymetrow peknieta na zgrzewie i niekompletne rzesy.Poza tym TOP!!!, prawdziwe wlosy przystrzyzone pod regionalno-niemiecka czapeczke...nawet lale zniemczano niestety,;ale marka zdradza niehybnie jej pochodzenie.Fajnie bylo by gdyby wrocila do Polski ..pozdrawiam...zaden lalek kolekcjoner,tylko zwykly handlarz.
    • Gość: Beata Re: Fabryka Lalek i Zabawek A. Szrajera IP: *.echostar.pl 13.07.11, 20:40
      Witam
      A czy stare księgi rejestru handlowego były przeszukiwane ??
      • galeriastarychzabawek Re: Fabryka Lalek i Zabawek A. Szrajera 30.11.11, 21:24
        Witam.
        Jestem kolekcjonerem starych polskich zabawek i doskonale rozumiem co znaczy zgłębianie wiedzy na ten temat. W swojej kolekcji posiadam dużo zabawek z okresu międzywojennego wyprodukowanych w Polsce. W kolekcji posiadam też lalkę A.Szrajera.
        Widzę że wątek na temat tego producenta trwa już kilka lat. Przeczytałem kilka wpisów i nie wszystkie zgadzają się z faktami. Podzielę się z wami informacjami które posiadam ze starych katalogów i cenników.

Informacja z 1927 r. Cennik na lalki.
        - oficjalna nazwa fabryki: Fabryka lalek i zabawek Adama Szrajera w Kaliszu
        - fabryka egzystuje od 1884 r.
        - nagrodzona złotemi medalami na wystawach w Warszawie (1902) Petersburgu (1903) Wiedniu (1906) Grand Prix de Paris it.d
        Coś jeszcze podeślę na ten temat. Pozdrawiam Galeria Starych Zabawek w Gdańsku
        • seyahat Re: Fabryka Lalek i Zabawek A. Szrajera 14.06.12, 01:29
          o, to ciekawe bardzo! czy tam jest wspomniane jakie to lalki? tzn z jakich materiałów?
          czy to, że egzystuje od 1884 roku jest jednoznaczne z tym, że to A. Szrajer był jej właścicielem i że od tego roku produkowano lalki (celuloidowe)? są tam jakieś ilustracje?
          pozdrawiam serdecznie
        • Gość: seyahat Re: Fabryka Lalek i Zabawek A. Szrajera IP: *.net-serwis.pl 05.01.14, 16:27
          nie wiem, czy ktoś tu jeszcze zagląda, ale własnie dokonałam szokującego dla mnie odkrycia. Szrajer na początku produkował lalki BISKWITOWE jako Szrajer i Fingerhut. Właśnie oglądam.. coś pięknego... happydolls.ru/prodazha/kukly/shraer-i-fingergut-449/ przez Rosjan z niezrozumiałych dla mnie powdów uważane są za lalki rosyjskie...........
    • Gość: chitka77 Re: Fabryka Lalek i Zabawek A. Szrajera IP: *.pool.ukrtel.net 27.05.14, 14:26
      Wyglądają trochę informacji zebranych na tym forum.forum.dollplanet.ru/viewtopic.php?f=40&t=37594
      • Gość: seyahat Re: Fabryka Lalek i Zabawek A. Szrajera IP: *.net-serwis.pl 28.05.14, 12:37
        tam są informacje z tego forum oraz z polskich blogów, ze zdjęciem wykonanym przeze mnie włącznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka