Dodaj do ulubionych

Kalisz w samolocie

10.10.06, 15:34
Ten watek pewnie powinien byc w Calisianach, ale co tam... Znajomy dal mi wlasnie ostatni, pazdziernikowy numer magazynu pokladowego LOT-u. Zaraz na poczatku (strony 12-19) jest tam swietny artykul o Kaliszu, Wenecjii Polnocy, opisanym w naglowku jako miasto: "najbardziej kulturalne i romantyczne w Wielkopolsce, zadziwia, imponuje i wciaz czeka na swoje odkrycie". Tekst jest autorstwa Kazimierza Sobolewskiego, a zdjecia D. Krakowiaka. Zdaje sie, ze Sobolewski jest kaliszaninem.
Obserwuj wątek
    • mrdj1 Re: Kalisz w samolocie 10.10.06, 15:45
      gdzie można kupić tę gazete (i w jakiej cenie) i jakie są zdjęcia Kalisza?
      • kalamata99 Re: Kalisz w samolocie 10.10.06, 17:16
        Nie wiem, gdzie to mozna kupic, bo ja dostalem w prezencie. Najlepiej po prostu
        przeleciec sie LOT-em i wziasc swoj egzemplarz.
        • ok333 Re: Kalisz w samolocie 13.10.07, 11:11
          kalamata99 napisał:

> Nie wiem, gdzie to mozna kupic, bo ja dostalem w prezencie.
          Najlepiej po prostu
          >
          > przeleciec sie LOT-em i wziasc swoj egzemplarz.

Lataj LOT-em , a co potem ??? He , he , he .
      • kriku Re: Kalisz w samolocie 12.10.06, 22:46
        nie da się tego kupić, tylko na pokładzie lot/eurolot/centralwings jest szansa
        na otrzymanie tego egzemplarza za darmo.
        • kalamata99 Re: Kalisz w samolocie 12.10.06, 23:41
          Pewnie take, aczkolwiek nie jest to calkiem "za darmo", bo najpierw trzeba
          kupic bilet. W kazdym razie proscie roznych znajomych, ktorzy beda leciec LOT-
          em w pazdzierniku, zeby zabrali ten numer "kaleidoscope".
    • kaliszanin2 Czy to już promocja lotniska? 10.10.06, 18:49
      Tego w Michałkowie.
    • o00 Re: Kalisz w samolocie 10.10.06, 20:04
      Ładnie napisane. :)

Ale se marudnę: bardzo bym chciał, żeby Kalisz odkryto, ale bardzo bym nie
      chciał, żeby go przy tym zadeptano.
      • o00 Re: Kalisz w samolocie 10.10.06, 20:10
        Tzn. który Sobolewski? Kazimierz Sobolewski, redaktor naczelny "Welcome to
        Warsaw", ten nasz Kościuszkowiec?
      • kaliszanin2 Re: Kalisz w samolocie 11.10.06, 12:15
        o00 napisał:

> Ładnie napisane. :)
        >
        > Ale se marudnę: bardzo bym chciał, żeby Kalisz odkryto, ale bardzo bym nie
        > chciał, żeby go przy tym zadeptano.

A kto by go miał zadeptać? Ja pamiętam czasy, kiedy na deptaku roiło się od
        młodych ludzi. To może nie były lata szczególnie pomyślne dla miasta, ale
        atmosfera nie była najgorsza.

Czy masz na myśli takie pijackie spędy Angoli jak w Krakowie? Dopóki nie ma
        lotniska, to raczej nie grozi.
        • kalamata99 Re: Kalisz w samolocie 11.10.06, 17:20
          Magazyn pokladowy LOT-u "Kaleidoscope" chyba raczej nie wiaze sie z
          Michalkowem. Co do autora to podejrzewam, ze to wlasnie ten Sobolewski
          wspomniany przez o00. Promocja Kalisza swietna, ale sam tekst troche zepsuty
          pod koniec, gdy autor piszac o dumie kaliszan ze swego miasta powoluje sie na
          jakies rzekome ludowe powiedzenie "Dumny jak kaliska swinia". Swinie chyba
          nikomu sie dobrze nie kojarza wiec to wyszlo nie bardzo. Drugie rzekome
          przyslowie cytowane przez Sobolewskieg to, ze "najwierniesza kochanka, to
          kaliszanka". Tez slysze po raz pierwszy. W tym pismie jest jeszcze jeden watek
          wielkopolski, a mianowicie wywiad z Robertem Mielzynskim o sklepie winiarskim i
          produkcji win. O ile wiem jest Mielzynski pochodzi ze slynnej rodziny
          Mielzynskich, rownie zasluzonej dla Wielkopolski co Dzialynscy i Chlapowscy.
          Przypomnialo mi sie to bo w piatkowej "Ziemi Kaliskiej" czytalem ten artykul o
          winach w Wielkopolsce. Ciekaw jestem czy ktos w ratuszu wie o tym artykule?
          • mrdj1 Re: Kalisz w samolocie 11.10.06, 18:49
            A nie mógłbyś zeskanować tego artykułu albo napisać go całego?
            • kalamata99 Re: Kalisz w samolocie 11.10.06, 19:50
              Obawiam sie, ze z uwagi na copyrights to sie nie da zrobic. Z ciekawosci
              zajrzalem na strone LOT-u (www.lot.pl oraz po angielsku na www.lot.com) i po
              lewej stronie jak sie kliknie dzial "O nas" (ang. "About Us") pojawia sie
              informacja o magazynie pokladowym. Jest zdjecie okladki, a w spisie tresci
              podany nawet ten artykul "Wenecja w Kaliszu"). Podane sa tez adres i telefon
              wiec moze mozn od nich zamowic ten numer.
              • kriku Re: Kalisz w samolocie 12.10.06, 22:53
                żeby otzrymać copyrights należy zadzwonić pod nr redakcyjny w tej gazecie i to
                uzgodnić, czy to wystarczy? znając życie nie.
          • kaliszanin2 Re: Kalisz w samolocie 11.10.06, 21:36
            kalamata99 napisał:

> (...)O ile wiem jest Mielzynski pochodzi ze slynnej rodziny
            > Mielzynskich, rownie zasluzonej dla Wielkopolski co Dzialynscy i Chlapowscy.
            > Przypomnialo mi sie to bo w piatkowej "Ziemi Kaliskiej" czytalem ten artykul
            o
            > winach w Wielkopolsce. Ciekaw jestem czy ktos w ratuszu wie o tym artykule?
            Nazwa "Winiary" nie jest przypadkowa.
          • o00 Re: Kalisz w samolocie 11.10.06, 22:34
            Przysłowia nie są rzekome, oba podaje "Nowa księga przysłów polskich" (1970):

"Dumny jak kaliska świnia, która w srogim błocie nie ustąpi nikomu." (od 1715)
            "Kto chce mieć wierną kochankę, niech wybierze kaliszankę." (od 1846)

Ale wybrał niezbyt fajne, mógł wybrać inne, np:

"Przyjechawszy do Kalisza
            • kalamata99 Swinie i andruty 12.10.06, 15:21
              No to sie czlowiek cos nowego dowiedzial. Teraz sie zastanawiam czy Kalisz byl centrum hodowli nierogacizny, bo znana piosenka ludowa "Swiniorz" tez jest z kaliskiego ("Przychodzil ci mi oj z Pierzyn, oj z Pierzyn, oj z Pierzyn swiniorz...itd" a swoja droga gdzie sa te Pierzyny?).
              Jesli chodzi o promocje to ten magazyn LOT-u wychodzi w nakladzie 30 tysiecy egzemplarzy, no i jest to prawdziwie miedzynarodowa promocja. Inna ciekawa publikacja, ktora mi wpadla w rece to ta ksiazeczka o andrutach wydana przez inny LOT (tzn. Lokalna Organizacja Turystyczna) z przepiekna szata graficzna Wojtka Stefaniaka (znowuz Kosciuszkowiec!) i zlozona przez Tomasza Wolffa. Warto kupic dla samego wygladu, a tresc jest tez ciekawa.
    • ksiestwokaliskie Re: Kalisz w samolocie 12.10.07, 12:32
      A może by tak uratować ten wątek?:)
      • kalamata99 Re: Kalisz w samolocie 13.10.07, 19:57
        Odswiezenie watku zalezy chyba od linii lotniczych. Tak sie zlozylo,
        ze lecialem LOT-em we wrzesniu i choc ich magazyn pokladowy nie mial
        artykulu o Kaliszu, to byl ladny tekst o palacach w Wielkopolsce,
        m.in. o Goluchowie. Zdaje sie, ze ktos juz wspominal ten artykul na
        innym watku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka