ok333 10.11.08, 19:07 Dalszą dyskusję przenosimy tutaj tak,żeby było łatwiej przewijac :). A więc nawijajmy ... Spotykamy się we czwartek o 15-tej, jak sugerował i umówił nas greffen. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
greffen Re: Cmentarz Ewang,- Augsburski [ cz.V]... 10.11.08, 19:32 To dla przypomnienia podaję adres strony cmentarza www.galeriawielkopolska.info/cmentarz/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Cmentarz ewangelicko-augsburski, cz. 5 11.11.08, 13:57 n/t. Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Re: Cmentarz ewangelicko-augsburski, cz. 5 11.11.08, 23:06 Mam sygnały od studentów że postarają się przyjść. Co do śmieci to jutro będę załatwiać tę sprawę, ale chyba nie uda mi się załatwić tego do czwartku. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Cmentarz ewangelicko-augsburski, cz. 5 12.11.08, 10:54 Życie Kalisza. Można przeczytać artykuł, w którym jest napisane, że radny Bogdan Nowacki, żąda większych pieniędzy od miasta na ochronę zabytkowych cmentarzy.Miasto nie mówi nie, ale nie chce też być przymuszane do wykładania pieniędzy na coś, co nie jest jego własnością.Radny rzucił pomysł, jeśli kaliszanie uzbierają np.10 tyś. zł. niech Miasto da pięciokrotność tej kwoty.Oczywiście Ryszard Bieniecki uważa, że - męczące jest przede wszystkim to, że wszystkie sprawy kierowane są do władz miasta( a do kogo mamy je kierować).Faktem jest, że ostatnio powodzi nam się lepiej, ale czy samorząd ma się zajmować wszystkim. Samorząd nie musi zajmować się wszystkim, wystarczy, że sypnie groszem, na ratowanie zabytków,a to z pewnością się zwróci za sprawą turystów.Ktoś powie, że jest ich mało, ma rację, bo do czego mają przyjeżdzać do rozsypujących się ruin. Odpowiedz Link Zgłoś
gladki0 Re: Cmentarz ewangelicko-augsburski, cz. 5 13.11.08, 17:46 Mo i popracoealiśmy 2 godzinki w 7 osob. Nawet jedna przedstawicielka ,,pci'' pięknej była. Śmieci jednak zalegają, widocznie proboszcz sie nie dogadał , albo termin wywóxki uległ zmianie ? Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Re: Cmentarz ewangelicko-augsburski, cz. 5 14.11.08, 00:15 Nieoficjalnie wiem że Puk usunie górę śmieci, ale nie chwalmy końca dnia przed zachodem. Pojemniki będą opróżnione w przyszłym tygodniu. A ja koniecznie zapraszam na stronę cmentarza. Pojawiło się tam wiele nowych rzeczy. np tutaj www.galeriawielkopolska.info/cmentarz/archiwum1.html Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Cmentarz ewangelicko-augsburski, cz. 5 14.11.08, 12:08 Chciałoby sie zawołać - gdzie te krzyże , gdzieeee.... Kolesie - złomiarze przyjmowali wszystko. Kasiora tylko się liczy!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
szycha-ns Strona www 15.11.08, 18:46 Muszę powiedzieć, że popularność naszej strony o cmentarzu przerosła moje najśmielsze oczekiwania, przez kilkanaście dni odwiedziło nas kilkaset osób. Patrzę na licznik - a tam prawie 800 wyświetleń. Coraz więcej witryn linkuje do nas przyczyniając się do jej dalszej promocji. Z tego miejsca chciałbym podziękować wszystkim miłośnikom tej nekropoli! Nasza praca jak widać ma sens! Na razie milczą kaliskie strony, ale może kiedyś się to zmieni. Kilka przykładów: www.photoblog.pl/sandrusia1303/26278070/cmentarz_ewangelicki__kalisz.html www.offczyswiat.blog.pl/ www.forum.interia.pl/ niewiarowicz.republika.pl/cementary_2.html sowa.website.pl/cmentarium/Sznurki/dol_sznurki.html Odpowiedz Link Zgłoś
cytryna_zx Re: Strona www 15.11.08, 20:41 Kaliszman ma rację. Pozostaje nam tylko się cieszyć. Odpowiedz Link Zgłoś
szycha-ns Re: Strona www 15.11.08, 21:09 hehe nie do końca, tylko się cieszyć to za mało. Nie możemy spocząć na laurach, bo jest jeszcze zbyt dużo rzeczy do zrobienia :-) Im więcej osób będzie mówić o cmentarzu tym lepiej, wtedy i władza nie będzie mogła obojętnie przechodzić obok tego problemu. Ja wyłączam się na kilka tygodni, bo jestem zawalony pracą, kontakt do mnie tylko via e-mail lub tel. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Strona www 16.11.08, 21:04 Szycha, zamierzam Ci podrzucać fotki (na życzenie Greffena). Mam w rozdzielczosci ok.850-950 Kb - czy to starczy do Twoich możliwości? Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Re: Strona www 18.11.08, 01:21 jest propozycja aby spotkać się w środę na cmentarzu o godz 10 rano celem omówienia stron internetowej. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Strona www 18.11.08, 10:21 greffen napisał: > jest propozycja aby spotkać się w środę na cmentarzu o godz 10 rano celem > omówienia stron internetowej. Ja będę.Koniecznie o 10-tej, bo muszę malucha odebrać. Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Cmentarz ewangelicki 18.11.08, 14:47 Z przyjemnością donoszę że trwa usuwanie ziemi,śmieci i gruzu z tyłów cmentarza. To niewątpliwie tylko zasługa radnego Nowackiego za co powinniśmy mu być niezmiernie wdzięczni. Godz 10 jest ok. W tym tygodniu zawieszam prace na cmentarzu. Wszystkim należy się odpoczynek. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Cmentarz ewangelicki 18.11.08, 16:15 Fantastico.Będę musiał zobaczyć jak to wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
naraziegosc Re: Cmentarz ewangelicki 18.11.08, 16:16 A moze by zaprosic pastora Banerta o ktorym tu obok piszecie? Juz pare lat temu "Polityka" o nim i jego notariuszce pisala. Pieniadze moze by sie jakies znalazly. Wy remontujecie w Kaliszu a on niszczy cmentarz w Ostrowie. Zeby nie zabral sie za kaliski. Swoja droga ciekawe ze notariuszka nigdy nie wymieniona z nazwiska...pewnie dlatego ze tatus jest (byl?) sedzia sadu najwyzszego. Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Re: Cmentarz ewangelicki wazne 18.11.08, 18:48 Proszę bardzo wszystkich o nie mieszanie spraw związanych z ratowaniem cmentarza z polityką i z atakowaniem konkretnych osób. Takie działanie może się jedynie zakończyć tym że zmarnujemy wszystko co z takim trudem zostało wypracowane.Musimy działać pozytywnie i zostawić nasze prywatne oceny poza tą sprawą. Musimy tez mieć świadomość że nie jesteśmy właścicielami cmentarza, ani jego administratorami, a jedynie pomagamy właścicielowi parafii ewangelicko augsburskiej w Kaliszu i robimy to za jego zgodą która może być przecież cofnięta. Wspomniana osoba pozostaje poza kościołem ewangelickim. Jest to wewnętrzna sprawa tego kościoła i ewangelików a ocena tego wszystkiego co się wydarzyło jak i samej osoby nie jest związana ze sprawą ratowania zabytku i nie powinna być z nią związana. Mam nadzieję że nikogo nie uraziłem. Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Re: Cmentarz ewangelicki wazne 18.11.08, 19:02 Spotkanie o godz 10 aktualne. Odpowiedz Link Zgłoś
naraziegosc Re: Cmentarz ewangelicki wazne 18.11.08, 21:39 Strasznie sie wystraszyles widze. Narzekaliscie tu na forum nie raz na ksiezy i ich brak poszanowania cmentarza miejskiego i zainteresowania jego zabytkowymi grobowcami ale pastora widze lepiej nie ruszac bo moze ugryzc czyli zakazc ratowania zabytkow ??? Dobre... Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Re: Cmentarz ewangelicki wazne 18.11.08, 22:49 Owszem może zakazać i będzie to decyzja wiążąca. Zresztą dwa lata temu o mały włos by do takiej decyzji doszło z powodu mojej dość niefortunnej wypowiedzi. W przypadku parafii katolickiej nie ma mowy o współpracy bo musiałbym zaakceptować to czego nie jestem w stanie zaakceptować zresztą cmentarz ten znakomicie prosperuje z likwidacji i sprzedaży dawnych grobowców. W przypadku parafii prawosławnej próby współpracy się nie powiodły strona prawosławna nie wykazała zainteresowania. Współpracując z kimś muszę liczyć się z jego zdaniem i poglądami a jeśli są one dla mnie nie do przyjęcia to muszę zrezygnować. Zapraszam do podjęcia samodzielnych działań na rzecz ratowania jakiegoś zabytku a wtedy bardzo szybko można zrozumieć jakie to trudne. Odpowiedz Link Zgłoś
naraziegosc Re: Cmentarz ewangelicki wazne 18.11.08, 23:12 Ratuj greffen co chcesz i kiedy chcesz. Twoja sprawa, Twoj czas, Twoje pieniadze. Piszecie w "Zyciu" o rozpadajacych sie grobach. Przeczytac mozna o pastorze milionerze, ktory wyraznie nie ma ochoty wydac zlamanego grosza na ratowanie cmentarza. A teraz okazuje sie ze jeszcze moze zabronic restauracji dokonywanej przez wolontariuszy. Troche to dziwne nie sadzisz. Pastor ktory zabrania ratowania grobowcow!!! Trzeba sie prosic, zeby wykonac prace charytatywna, trzeba w tylek wchodzic, zeby dal restaurowac groby swoich parafian....ciekawy koncept. Teraz dopiero wierze w to co o nim pisali. Zreszta jesli mozna wyrabac pareset drzew i nic. Trudno sie dziwic czemukolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
szycha-ns Re: Cmentarz ewangelicki wazne 18.11.08, 23:27 ech szkoda mojego czasu na ten post, ale napiszę go, aby trochę wyręczyć greffena - sprawdź sobie łaskawie kto jest obecnie pastorem parafii ewangelicko-augsburskiej w Kaliszu i dlaczego nie jest to pan A.B o którym piszesz. To, że jesteś kiepsko poinformowany nie nasza wina. O cmentarzu w Ostrowie też by wiele pisać, powiem tylko tyle - nie bierz wszystkiego co czytasz w mediach za świetość, bo się możesz się na tym przejechać. Greffenowi należy się duży szacunek, ja nie odważyłbym się mówic i robic to co on, bo byłbym skończony w pewnych środowiskach. Łatwo to pisać z perspektywy osoby, która nie ma zielonego pojęcia o realiach. Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Re: Cmentarz ewangelicki 19.11.08, 02:13 Nam nie wolno restaurować, wykonywać prac konserwatorskich bo nie mamy uprawnień. Wykonujemy tylko prace o charakterze porządkowym i staramy się zainteresować problemem jak najwięcej ludzi pomóc im odkryć piękno i historię miejsca a przede wszystkim skłonić do konstruktywnego działania. Nie ma się co na siebie złościć i zżymać. A jak chcesz pomóc to wystarczy że troszkę rozpropagujesz stronę internetową cmentarza www.galeriawielkopolska.info/cmentarz/index.html zachęcisz znajomych do zapoznania się z tym miejscem. To też będzie dużo w szczególności jeśli nie mieszkasz w Kaliszu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
naraziegosc Re: Cmentarz ewangelicki wazne 19.11.08, 07:15 W prasie sie nie dowiem prawdy ale na forum tez widac sie niczego nie dowiem. To gdzie mam zdobyc to "zielone pojecie o realiach" i "byc poinformowanym" ? Od ciebie sie nie dowiem bo szkoda ci czasu no i moglbys byc skonczony w pewnych srodowiskach. Ziemia zadrzala. Widze ze kraj sie zmienil nie do poznania. Nigdy greffenowi nie odmawialem szacunku wiec nie bardzo wiem o czym piszesz. Sprawa paru wolontariuszy poswiecajacych czas urasta do sprawy politycznej. Skoro pastor moze storpedowac wasze wysilki a widac parafia nie moze temu zapobiec to wlasciwie komu zalezy na tych wysilkach? Najbardziej, wydawaloby sie, zainteresowani jakos tego zainteresowania nie wykazuja. A na marginesie to nie sadze, zeby greffen potrzebowal wyreczania, jak na razie daje sobie doskonale rade sam i za to mam dla niego duzo szacunku choc nie tylko dlatego. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Cmentarz ewangelicki wazne 19.11.08, 16:04 Chętnie Cię ,,uświadomię'', ale na priva. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Smutna prawda 20.11.08, 06:11 Niestety tak właśnie jest najbardziej delikatna i rzeczowa krytyka jakiegoś działania lub stanu jest rozumiany jako "perfidny atak na osobę". Podobnie poruszanie problemów niewygodnych lub wstydliwych dla obrazu "świetlanej teraźniejszości". Lepiej jest więc cicho siedzieć i tak robi większość. Dotyczy to zapewne wielu spraw w Polsce. A na tym tle narzekające i obojętne na wszystko społeczeństwo. Niestety daleko nam do społeczeństwa obywatelskiego)-: Tym większy szacunek żywię do parafii E.A. tak więc aby poznać jakiś problem trzeba tkwić w nim po same uszy. Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Tymczasem wrócmy do ratowania zabytku. 20.11.08, 06:24 Już wkrótce staraniem Szychy i ok 333 oraz moim wkrótce na stronie internetowej pojawi się wybór najbardziej zagrożonych grobów o dużej wartości artystycznej i historycznej z fotografiami uszkodzeń i krótkim opisem. Tym bardziej zachęcam do reklamowania strony gdyż może zaowocuje to czymś pozytywnym. Paradoksalnie strona nie jest znana w Kaliszu, a większość linków umieszczona jest na stronach miłośników dawnych cmentarzy oczywiście spoza Kalisza. Bardzo proszę o umieszczanie linków na różnego rodzaju forach, stronach gdzie jest to możliwe oraz zapraszanie do umieszczania linków administratorów stron o podobnej tematyce. Można to zrobić wysyłając im meila. W ten sposób również osoby nie mieszkające w Kaliszu mogą się przyczynić do dzieła. Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Re: Tymczasem wrócmy do ratowania zabytku. 20.11.08, 06:47 Co do planów to na wiosnę podejmiemy starania o pozyskanie sadzonek roślin które posłużą do ozdobienia wąwozu przy głównym wejściu. Chciałbym zorganizować jeszcze jedno spotkanie porządkowe z większą ilością osób ale będzie to możliwe dopiero po powrocie opróżnionych pojemników na śmieci. Niestety w chwili obecnej PUK usunął tylko część góry śmieci i nie wiem czy prace te będą doprowadzone do końca. W każdym razie ten fragment trzeba będzie uporządkować. Konieczne też jest przegrabienie terenu przed zimą. Niestety w Kaliszu do końca grudnia będę tylko w Poniedziałki, wtorki ewentualnie środy. Zakładam że prace te o ile nie spadnie śnieg będą się mogły odbyć za około 2 tygodnie. Potem chciałbym zorganizować małe zebranie osób (sądzę że lokalu udzieli nam Wydział P.A.)wyznaczające kierunek działań. Przyszły rok może być bardzo interesujący i przełomowy. Tak więc mimo że ustaną fizyczne porządki pewnie pracy i spotkań Nam nie zabraknie. Ja już układam powoli plan działania. Mam nadzieję że zapału nikomu z naszej forumowej trójki (Kaliszmen Ok 333 i ja + Szycha i Cytryna) nie brakuje. Tymczasem wydaje się że dzięki fotografiom Szychy już wkrótce mamy szansę odkryć coś ciekawego, ale to na razie hipoteza. Odpowiedz Link Zgłoś
cytryna_zx Re: Tymczasem wrócmy do ratowania zabytku. 20.11.08, 09:45 Jestem otwarty na dalszą współpracę :) Jedyną przeszkodą jest ta odległość :( Postaram się chociaż propagować stronę cmentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
szycha-ns Re: Tymczasem wrócmy do ratowania zabytku. 21.11.08, 00:05 Znalazłem trochę czasu więc zaraz do tego usiądę i zrobię aktualizację. Jeśli popełnię błąd, co o tej godzinie nie trudno, to proszę mnie poprawić. Odpowiedz Link Zgłoś
szycha-ns Re: Tymczasem wrócmy do ratowania zabytku. 21.11.08, 00:31 www.galeriawielkopolska.info/cmentarz/pomocy.html Wielkie podziękowania dla Greffena za ogromny wkład pracy w opis grobowców. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tomashch Re: Tymczasem wrócmy do ratowania zabytku. 21.11.08, 00:46 www.szczypiorno.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
szycha-ns Re: Tymczasem wrócmy do ratowania zabytku. 21.11.08, 01:12 Dzięki Ci Tomku! Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Re: Tymczasem wrócmy do ratowania zabytku. 21.11.08, 10:28 Czy jest możliwe ostatnie spotkanie na cmentarzu w czwartek? Będę w Kaliszu.Właśnie uzyskałem wiedzę że już wkrótce ostatecznie zostanie zlikwidowana góra śmieci. Cały teren trzeba będzie zagrabić i zabezpieczyć przed wysypywaniem kolejnych. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Tymczasem wrócmy do ratowania zabytku. 21.11.08, 10:41 greffen napisał: > Czy jest możliwe ostatnie spotkanie na cmentarzu w czwartek? Będę w > Kaliszu.Właśnie uzyskałem wiedzę że już wkrótce ostatecznie >zostanie zlikwidowana góra śmieci. Greffenie masz na myśli termin 27 listopada br? Proponujęgodz.14.oo a ci, jtórzy nie bedą mogli - dotrą póżniej :). Ja będę. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Tymczasem wrócmy do ratowania zabytku. 21.11.08, 10:35 tomashch napisał: > www.szczypiorno.prv.pl Tomaszu, dziekujemy za baner na Twojej stronie. Bravo - tak trzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Tymczasem wrócmy do ratowania zabytku. 21.11.08, 10:28 szycha-ns napisał: > www.galeriawielkopolska.info/cmentarz/pomocy.html > Wielkie podziękowania dla Greffena za ogromny wkład pracy w opis > grobowców. Tak, Greffen to skarbnica wiedzy o tym zabytku i nie tylko. Dzięki i z mojej strony. > Pozdrawiam Szycha odno snie samego wstępu - uważam, że należy podkreślic szkodliwy wplyw zwikekszaj ącego oddziaływania komunikacji w rejonie ulic Harcerskiej i Górnoslaskiej, gdyż od tej strony zniszczenia w grobowcach przylegających do parkanu ogradzającego są największe. Sam parkan też jhest spękany w kilku miejscach. Nie od rzeczy będzie przypomnienie Miastu o destrukcji jaką niesie chuliganeria. Odnośnie tekstu należy poprawić pisownie nazwisk : Jaensch(a umlaut) i Julia Gessner. Poza tym - ŚWIETNA ROBOTA ! - gratuluje i dziekujemy wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
ikswap Re: Tymczasem wrócmy do ratowania zabytku. 21.11.08, 14:00 Witam. I ja się dołączam na ile mogę. Na razie tylko tyle ale mam nadzieję, że już niedługo poznam Was osobiście i popracujemy razem :) ewangelicy.dgk.pl pozdr. pawel Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Tymczasem wrócmy do ratowania zabytku. 21.11.08, 14:11 Fajnie, że przybywa kolejny ochotnik z forum.Greffen byłem dziś na cmentarzu, odniosłem wrażenie, że wywieziono połowę śmieci.Efekt jest napradę super.Jak zniknie reszta śmiecie będzie prawie pięknie. Odpowiedz Link Zgłoś
gladki0 Re: Tymczasem wrócmy do ratowania zabytku. 21.11.08, 16:01 kaliszman napisał: > Fajnie, że przybywa kolejny ochotnik z forum.Greffen byłem dziś na > cmentarzu, odniosłem wrażenie, że wywieziono połowę śmieci.Efekt > jest napradę super.Jak zniknie reszta śmiecie będzie prawie pięknie. I ja zajrzałem po 14-tej. Podzielam zdanie Twoje odnośnie wywózki. Szkoda,że brama pozostawiona otwarta na oścież. To moze ośmielać żuli.Schowałem do magazynku jeden krzyż metalowy, który lezał ,,luzem''.Ponadto para ,,leśników'' liczyła i obmierzałą pomnikowe drzewa, głównie jesiony. Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Re: Tymczasem wrócmy do ratowania zabytku. 21.11.08, 18:21 Właśnie otrzymłem informację że reszta śmieci będzie usunięta już wkrótce. Teren po wysypisku trzeba będzie zagrabić i ustawić ostrzeżenia z zakazem wysypywania śmieci. Spotykamy się w czwartek o godz 15 o ile będzie ładna pogoda Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Tymczasem nmowy włam... 22.11.08, 15:43 Dzisiaj ok 13,4o odkryłem nową dziurę do komory grobowej na ścianie stycznej do Cm.Miejskiego, pomiędzy ceglanym grobowcem modernistycznym NN i schowkiem naszym. Od strony bramy gł. miejsce jest zasłonięte przez kaplicę Spechtów. Foty wysłalem Greffenowi. Kaliszman, może zajrzymy tam w ND ok.11.oo ? Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Tymczasem nmowy włam... 22.11.08, 17:07 9 lub 12.30 to są godziny, które mi pasują. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Tymczasem nmowy włam... 22.11.08, 18:36 kaliszman napisał: > 9 lub 12.30 to są godziny, które mi pasują. Zatem 12.3o wybieram. . Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Rady dla HIEN cmentarnych 23.11.08, 09:40 ZAGROŻENIE ŻYCIA !!! : --------------------------- krakow.naszemiasto.pl/wydarzenia/5422.html Jad trupi może przepalić nawet skafander płetwonurka. Zag;ądaj do komory grobowej z maską na usta i nos. Odpowiedz Link Zgłoś
gladki0 Re: Tymczasem wrócmy do ratowania zabytku. 23.11.08, 13:55 Gdzie się podziały dwa zielone, plastikowe pojemniki na śmiecie PUK- u ? Czy PUK ma je wymienić? Czy je ktoś przez otwarta bramę od Widoku - podp....ł??? Byliśmy dzisiaj z kaliszmanem - ślady na świeżym śniegu wskazują, że ludzie się kręcą po cmentarzu - zwykli spacerowicze parkowi :). A jednak ! Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Cmentarz e. a. 25.11.08, 01:34 Proponuję odwołać czwartkowe spotkanie z racji warunków pogodowych i braku pojemników. Możemy się spotkać w małym gronie aby zając się przygotowaniem pomieszczenia z narzędziami. Studentów odwołałem. Już wkrótce się pojawią ale to nie jest chyba kwestia tego tygodnia. 5 grudnia odbędzie się podsumowanie kwesty i w ramach podsumowania odbędzie się mój wykład o kaplicy Repphanów. (muszę się przygotować) Na to spotkanie serdecznie zapraszam może będzie to okazja do jakiejś dyskusji na co bardzo liczę. O dokładnej dacie poinformuję. Pan radny Nowacki nadal jest b. zaangażowany. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Cmentarz e. a. 25.11.08, 09:50 Rozmawiałem z kaliszmanem w sprawie wcześniejszej godziny spotkania. Proponujemy godz.13.3o.My w każdym razie będziemy wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Re: Cmentarz e. a. 26.11.08, 02:45 Godzina ok będę. Zrobimy ogląd cmentarza i posprzątamy w szopie na narzędzia i zastanowimy się co dalej. Chyba odkryłem coś ciekawego o Wojciechu Greffenie. Zdaje się że była to postać nietuzinkowa Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Re: Cmentarz e. a. 27.11.08, 00:30 Wprowadzono drobne ulepszenia strony można np zobaczyć filmik. Może ktoś zabrałby się za promocję strony www.galeriawielkopolska.info/cmentarz/ Jej nazwa to "strona cmentarza ewangelicko - augsburskiego w Kaliszu" W wielu miejscach można dodać linki, można też prosić osoby które posiadają strony o podobnej tematyce z reguły jest kontakt. Od tego zależy jej dostępność a jak informuje mnie Szycha pozycja w googlach zależy właśnie od takich spraw. No i gdybyście mieli jakiś własny pomysł, tekst. Bo znowu będzie że działają tylko dwie zjawy z krypt Kalisza i Ostrowa! Pokażmy że zjaw jest dużo! Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Cmentarz e. a. 27.11.08, 10:49 Jestem przeziębiony i będę tylko jeśli nie będzie padać. Odpowiedz Link Zgłoś
gladki0 Re: Cmentarz e. a. 27.11.08, 17:43 A ja , na zrobionej dzisiaj fotce odkryłem,że hieny dobrały się do trumny. Jest wycięty płat blachy. Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Re: Cmentarz e. a. 02.12.08, 00:19 Na stronie Pana Radnego Bogdana Nowackiego pojawiła się zarówno odpowiedź pana prezydenta jak i kolejna wypowiedź Pana Radnego w interesującej nas sprawie. www.bogdannowacki.pl/index.php?id=119 Zapraszam do lektury Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Cmentarz e. a. 02.12.08, 10:45 Nalezy tylko przyklasnąć. Życzyłbym nam, naszej grupie by rozpoczął się właściwy dialog pomiędzy samorządem Kalisza, jego władzami i ruchem społecznikowskim. Sprzyjać temu napewno będzie założenie Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Kwesta podsumowanie. 07.12.08, 13:31 W piątek 5 listopada odbyło się podsumowanie kwesty na rzecz ratowania zabytkowych cmentarzy. Po standardowych podziękowaniach wręczeniu dyplomów odbyła się "dyskusja" na tym tle bardzo mocno i konkretnie zabrzmiały słowa radnego Bogdana Nowackiego który w paru słowach przedstawił bardzo zły stan zabytkowych cmentarzy, stwierdził oczywistą dla wszystkich osób uczestniczących w pracach porządkowych prawdę że kwesta jest nie wystarczająca do uratowania zabytku i utrzymania we właściwym stanie. Ostatnim elementem bardzo mądrego wystąpienia Pana Radnego był apel o większy udział władz w dziele ratowania. Niestety wystąpienie Pana Radnego nie wywołało żadnej reakcji na sali i nie spotkało się z odzewem żadnego z obecnych na sali przedstawiciela władz. Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Cmentarz ewangelicko - augsburski. 07.12.08, 13:37 Z przyjemnością informuje że staraniem kaliskiego PUK -u z terenu cmentarza zniknęły ostatecznie resztki śmieci zalegające na tyłach. Teren wymaga jeszcze uporządkowania. Dobrze byłoby zorganizować jeszcze jedno spotkanie celem ostatecznego posprzątania resztek śmieci. Tył należałoby też trochę zagrabić. Ale najpierw na teren muszą powrócić pojemniki . Odpowiedz Link Zgłoś
cytryna_zx Re: Cmentarz ewangelicko - augsburski. 07.12.08, 16:58 Smutne jest podejście władz do ratowania zabytków w naszym mieście :( Miejmy nadzieje, że ich obojętność zostanie odpowiednio oceniona podczas wyborów i doczekamy się zmian na lepsze. Cieszy mnie fakt, że możemy liczyć na Pana Bogdana Nowackiego, który jest takim malutkim światełkiem w tunelu. Jeszcze raz dziękuje Panu za to co Pan robi dla Kalisza. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Cmentarz ewangelicko - augsburski. 07.12.08, 18:40 Trzeba także podziękowaćpanu Lechowi Matuszakowi z PUK i pracownikom, którzy wykonali kawał dobrej roboty. Mamy już oczyszczonu plac na końcu cmentarza . Na wiosne zrobimy i tam porządek.. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Kwesta podsumowanie. 07.12.08, 18:32 greffen napisał: >... odbyła się "dyskusja" na tym tle bardzo mocno i konkretnie zabrzmiały słowa > radnego Bogdana Nowackiego który w paru słowach przedstawił bardzo zły stan > zabytkowych cmentarzy, stwierdził oczywistą dla wszystkich osób uczestniczących > w pracach porządkowych prawdę że kwesta jest nie wystarczająca do uratowania > zabytku i utrzymania we właściwym stanie. Ostatnim elementem bardzo mądrego > wystąpienia Pana Radnego był apel o większy udział władz w dziele ratowania. > Niestety wystąpienie Pana Radnego nie wywołało żadnej reakcji na sali i nie > spotkało się z odzewem żadnego z obecnych na sali przedstawiciela władz. Lepiej nabrać wody w usta , nawet po słusznym wystapieniu radnego - opozycjonisty wszak władza ,,w inną trąbę dmie'' :). Własza woli trwonić kasę na lodowiska itp. Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Prace na cmentarzu 08.12.08, 23:41 W związku z zupełną likwidacją śmietniska im obietnicą pojawienia się pojemników na śmieci zapraszam wszystkich serdecznie na prace porządkowe na cmentarzu ewangelickim które odbędą się w najbliższy czwartek o godz 14. Teren po śmietnisku trzeba uporządkować i zagrabić. A resztki śmieci usunąć swoją obecność zapowiedziało paru studentów. Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Re: Prace na cmentarzu 11.12.08, 23:28 Zakończyły się prace na cmentarzu w roku 2008, nie oznacza to że nie powinny trwać ale niestety brak jest ludzi i odpowiednich pojemników na śmieci. Teren przydałoby się całkowicie zagrabić. Ogólnie jest nieźle tym bardziej że całkowicie uprzątnięto teren byłego wysypiska. Wszystkim którzy wierząc wbrew trudnej rzeczywistości w powodzenie przedsięwzięcia chwała. Na wiosnę rozpoczniemy z nową siłą. osoby zainteresowane otrzymywaniem informacji o różnych działaniach zapraszam do przesłania mi meila (kontakt przez stronę internetową cmentarza) www.galeriawielkopolska.info/cmentarz/ Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Re: Prace na cmentarzu 11.12.08, 23:46 Niestety w moim odczuciu nikłe są szanse że samorząd stanie się koordynatorem akcji ratowania zabytkowych nekropolii. Takiej woli niestety nie ma. Szkoda. Trzeba będzie szukać innych dróg. Gdyby ktoś miał jakieś interesujące pomysły lub dojścia do znaczących osób to piszcie. Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Re: Prace na cmentarzu 16.12.08, 00:06 NA cmentarzu nie ma już śmietniska ale nadal nie ma też pojemników na śmieci. Czekamy na nie w nieskończoność. Na razie wszędzie wyłożone są tymczasowe worki na śmieci. Tymczasem jak ok 333 i kaliszman zniknęli z forum dyskusja zamarła. Kiedyś publicznie wywołałem oburzenie mówiąc w sali recepcyjnej że społeczeństwo i samorząd musi sobie samodzielnie odpowiedzieć czy chce uratować te cmentarze czy też chce aby częściowo zniknęły z powierzchni ziemi. Samorząd już się wypowiedział. Odpowiedz Link Zgłoś
cytryna_zx Re: Prace na cmentarzu 16.12.08, 11:17 To forum zamiera :( Niestety, ale coraz więcej osób się wypala. Dobre 2 tygodnie temu wszyscy pisali o TOnZ-ie, że trzeba utworzyć w końcu oddział, bądź koło i co? Cisza..... Panuje tutaj coraz większa obojętność wobec tego co się dzieje w naszym mieście :( Miasto jest coraz bardziej zniszczone i zapuszczone. Cmentarze się sypią. Samorząd nie chce dać grosza na ratowanie nekropoli :( nie mówiąc już innych zabytkach. Zamiast inwestować w turystykę poprzez poprawę estetyki miasta tylko się ją pogarsza. To co zrobiono z fontanna przy szkole muzycznej woła o pomstę do nieba. Zbierzmy się w końcu i zacznijmy działać, bo każdy następny dzień przynosi coraz więcej szkód dla naszego miasta. Pasowałoby zrobić fotografie wszystkich zabytkowych nagrobków na cmentarzu ewangelickim. Kaliszman, może się tym zajmiemy w któryś dzień jak wrócę do Kalisza ? W dwóch zrobimy to w miarę szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
cytryna_zx Re: Cmentarz Ewang,- Augsburski [ cz.V]... 16.12.08, 11:36 Oddział TOnZ-u w 68 tyś Chełmie potrafi zebrać podczas kwesty na rzecz ratowania zabytkowych nekropolii ponad 40 tyś zł, a w 108 tyś Kaliszu tylko 6 tyś zł.www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20081030/CHELM/923857537 Świadczy to tylko o podejściu Kaliszan do kwestii ratowania dziedzictwa pozostawionego przez ich przodków. Gdzie podział się duch walki z okresu gdy zburzono nam prawie całe miasto? Na naszej odbudowie wzorowała się nawet Warszawa. Gdzie są Ci waleczni i oddani swojemu miastu Kaliszanie ? Nasze miasto ma cudowną historię, na którą pracowały rzesze ludzi. Czy to wszystko ma tak po prostu upaść? Czy w tym mieście nie ma Kaliszanki lub Kaliszanina, który dźwignie to miasto z dołka i będzie nim wzorowo zarządzał ? W dobie ery hipermarketów nie zapominajmy o wartościach najcenniejszych, bo blacha zardzewieje, a historia pozostanie na wieki wieków Amen Odpowiedz Link Zgłoś
bogdanowacki Re: Cmentarz Ewang,- Augsburski [ cz.V]... 16.12.08, 21:20 Z całym szacunkiem cytryna_zx, ale nie do końca zgadzam się z Tobą. Msz rację w jednym, Kalisz zasługuje na poważniejsze traktowanie w zakresie historii. Nie zgadzam się jednak z twierdzeniem, że Kaliszanie mają złe podejście do kwesty. Mają dokładnie takie myślenie, jakie im się przedstawia. A jak im się to przedstawia? Podaje się do publicznej wiadomości w zasadzie tylko fakt, że coś takiego istnieje, a po zakończeniu kwotę jaką zebrano. Czy to jest metoda na powiększenie zebrania środków? To jest kpina z samego pomysłu. Wg mnie należy rozpocząć porządną kampanię medialną w sprawie kwesty, zebrać porządne środki,wykonać renowację pewnej części cmentarza, a na końcu przedstawić efekty renowacji. Porządnie wykonana praca u podstaw da efekty, prędzej czy później. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
cytryna_zx Re: Cmentarz Ewang,- Augsburski [ cz.V]... 16.12.08, 22:20 Panie Bogdanie doskonały pomysł. Teraz trzeba tylko znaleźć media chętne do współpracy z nami. Odpowiedz Link Zgłoś
bogdanowacki Re: Cmentarz Ewang,- Augsburski [ cz.V]... 16.12.08, 23:10 Proszę mnie źle nie zrozumieć ale uważam, ale to zainteresowani problemami cmentarzy powinni przekonywać media, że należy się tym tematem zająć, a nie czekać, że media będą chętne do promowania tematu. Ciężka praca, którą wykonaliście, nie może póść na marne, w związku z tym należy wykrzesać jeszcze troszeczkę sił, by przekonać kaliskie media. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Re: Cmentarz Ewang,- Augsburski [ cz.V]... 16.12.08, 23:12 A zapomniałem o Tobie Cytryna tez należysz do nielicznego grona osób zaangażowanych. Tymczasem na stronie cmentarza pojawiła się niewielka nowość www.galeriawielkopolska.info/cmentarz/w.greffen.html Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Re: Cmentarz Ewang,- Augsburski [ cz.V]... 17.12.08, 01:53 Pan Radny ma oczywiście rację. Gdyby każda osoba pisząca na tym forum próbowała zainteresować problemem media w szczególności telewizję i prasę ponadlokalną byłoby inaczej. Jest rzeczą budzącą uśmiech politowania że od cmentarzy w prasie lokalnej są dwie zjawy. Jak tylko dwie osoby na ten temat piszą i w dodatku nie ma żadnego odzewu ze strony czytelników to efekt jest wiadomy. Proponuję aby niektóre spotkania na cmentarzu w okresie prac porządkowych było poprzedzone podziałem zadań związanych z kontaktach z mediami. Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Dlaczego w Chełmie jest lepiej. 17.12.08, 02:04 Oczywiście w swojej analizie opieram się na analizie tekstu www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20081030/CHELM/923857537 1. Działa oddział TONZ co oznacza że istnieje pewna silna grupa osób działająca na rzecz ratowania. 2. Plan jest wieloletni gdyż w tekście pojawia się informacja o tym że istnieje dokładny spis grobów pilnie wymagających działań. Należy tez przypuszczać że są też określone przybliżone koszty oraz zakres prac i gradacja potrzeb. 3. Groby po konserwacji posiadają natychmiast opiekuna (patrz przypadek kaliskiego Daragana) 4. Czarna rozpacz ogarnęła mnie jak przeczytałem o cegłach specjalnie dobieranych widać mają tam dobrych znawców sztuki konserwacji bo u nas... sami wiecie jak było z podmurówką ogrodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Re: Dlaczego w Chełmie jest lepiej. 17.12.08, 02:17 Aha dokładnie kwesta w Chełmie trwa 15 lat w Kaliszu od 8 i mniej więcej zebrano taka samą kwotę tj. ok 40 tys w przybliżeniu z pewną niekorzyścią dla Kalisza. W Chełmie wykonano konserwację 8 pomników (niestety nic o nich nie piszą więc nie wiemy jaki był zakres prac) w Kaliszu ze środków kwesty dokonano konserwacji pomnika Chodyńskiego (całościowa), Zajączka (tablica), dach kaplicy Hieropolitańskiej. Uzupełniono kamienne elementy grobu Daragana i wykonuje się rekonstrukcję podmurówki + konserwacja elementów metalowych przy Kaplicy Repphanów. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Rola tzw. mediów 17.12.08, 03:40 Może ja znowu powiem coś obrazoburczego, ale w "normalnych miastach" media same się interesują, częstokroć z własnej inicjatywy podejmują działania na rzecz ochrony dziedzictwa historycznego. Media są od informowania społeczności lokalnej, a nie odwrotnie (że niby co, że społeczność lokalna ma informować media i prosić, żeby owe media łaskawie zgodziły się siebie poinformować!? No absurd...). Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Rola tzw. mediów 17.12.08, 03:53 Greffen, tylko bardzo cię proszę, nie pomyśl sobie przypadkiem, że ja nie zgadzam się z tym, co napisałeś wyżej i cię krytykuję. Ja po prostu nadziwić się nie mogę, że pani z radiowęzła.fm wpada na nasze forum, żeby się czegoś o świecie dowiedzieć i zostawia post, żeby ją o czymś ciekawym poinformować. No Radio Erewań normalnie... Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Re: Rola tzw. mediów 17.12.08, 10:16 Wcale nie odbieram tego jako krytykę. Po prostu żyjemy w takim nieszczęsnym kraju a przede wszystkim mieście gdzie wszystko jest postawione na głowie, a patologia goni patologię. Gdyby przeanalizować to wszystko co się tutaj dzieje w dziale ochrona i opieka nad zabytkami to włosy stanęłyby dęba i już nigdy nie wróciłyby na swoje miejsce. A co do pani z radia - no cóż metoda dziennikarska jak każda inna dowodząca tyle że forum jest uznane za wiarygodne i dobrze poinformowane. Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Tymczasem na cmentarzu 07.01.09, 17:47 Tymczasem na cmentarzu szczęśliwie pojawiły się niewielkie pojemniki na śmieci. Są za małe więc już są prawie pełne a obok leży przygotowanych parę worków na śmieci ale dobre i to. Już po tym widać jak wielkim problemem jest utrzymanie zabytkowego cmentarza. Za wywóz śmieci, pojemniki trzeba zapłacić a obiekt nie przynosi żadnych dochodów. Trzeba wyrazić wielką wdzięczność gminie że znowu się udało, bo tym sposobem nie będzie już wielkiego wysypiska śmieci które straszyło przez lata. Tu jest pies pogrzebany bo jak utrzymać obiekt który niczemu nie służy, prócz tego ze jest miejscem pamięci kultu, zabytkiem i piękną pamiątka minionych czasów. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Tymczasem na cmentarzu 07.01.09, 19:12 Greffen,dlaczego nic nie powiedziałeś, ze wybierasz się na CERA, pomógłbym chętnie. Po opadach śniegu zrobiłem tam trochę fotek, których część wstawię do galerii. Odpowiedz Link Zgłoś
bogdanowacki Re: Tymczasem na cmentarzu 07.01.09, 20:03 Szczególne podziękowania należą się p. Lechowi Matuszakowi, to dzięki uprzejmości pana prezesa PUK w Kaliszu nastąpiło usunięcie śmieci z cmentarza ewangelicko - augsburskiego w Kaliszu. Panie Prezesie, jeszcze raz dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Re: Tymczasem na cmentarzu 09.01.09, 01:40 Podziękowania od Studentów zostały oczywiście wysłane wraz z propozycją umieszczenia reklamy - informacji na stronach poświęconych historii cmentarza ewangelickiego. Wydaje mi się też że oddzielne podziękowania wysłała sama parafia. A największe wyrazy wdzięczności należą się oczywiście Panu Radnemu. Odpowiedz Link Zgłoś
gladki0 Re: Tymczasem na cmentarzu 09.01.09, 10:00 Dołączam siuę do podziękowań dla obu Panów . Składam je równiwż Studentkom i Studentom ODK oraz wolontariuszom . Oby nasza współpraca układała się tak dobrze w Nowym Roku. Zapraszam także innych do niesienia pomocy Miastu. Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Re: Tymczasem na cmentarzu 09.01.09, 17:25 Wizyta na cmentarzu była nie zaplanowana po prostu w drodze z pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
szycha-ns Aktualizacja strony 10.01.09, 20:14 Tabliczki trumienne i nekrolog Karola Hintza. www.galeriawielkopolska.info/cmentarz/tabliczki.html Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Aktualizacja strony 10.01.09, 21:26 szycha-ns napisał: > Tabliczki trumienne i nekrolog Karola Hintza. > Te epitafia trumienne wszzystkie są kaliskie? Ta klepsydra reż jest fajna. Odpowiedz Link Zgłoś
szycha-ns Re: Aktualizacja strony 10.01.09, 22:33 Pewnie tak, ale to już lepiej jak się wypowie na ich temat fachowiec, czyli nasz przyjaciel Greffen :-) Skarby te oczywiście znajdują się w Kaliszu. Odpowiedz Link Zgłoś
szycha-ns Re: Aktualizacja strony 14.01.09, 16:12 Kolejna aktualizacja - zimowe fotografie cmentarza dzięki uprzejmości naszego forumowicza - www.galeriawielkopolska.info/cmentarz/ Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Re: Aktualizacja strony 14.01.09, 19:41 Super serdeczne dzięki bo ja mam cały czas jakieś prace na głowie. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Aktualizacja strony 15.01.09, 14:45 Trafiliśmy już do lokalnej sieci : katalog.onet.pl/8995,58753,kalisz-cmentarze,r.html Można obejrzeć także nekropolię katolicką w Kole. Niedomańskich jednak tam nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
gladki0 19 stycznia-rocznica mordu w Lesie Skarszewskim 17.01.09, 14:40 Wypadało by uczcić 64 rocznicę śmierci kaliskich bohaterów, ofiar mordu hitlerowskiego w Lesie Skarszewskim. Nie znam lokalizacji wszystkich 56 grobów, ofiar tej tragedii. Te na Cm.E-A znamy - może zapalimy znicze? Odpowiedz Link Zgłoś
szycha-ns Aktualizacja strony 23.01.09, 17:31 Kolejna aktualizacja - Gmerki firm kamieniarskich z Dolnego Śląska dzięki uprzejmości naszego forumowicza www.galeriawielkopolska.info/cmentarz/gmerki.html W kolejce do dodania czeka artykuł o Wojciechu Greffenie (już wkrótce) Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Re: Aktualizacja strony 23.01.09, 19:02 Bardzo się cieszę i gratuluję obydwu Panom samodzielnej inicjatywy. Wyrazy uznania i ukłony. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Aktualizacja strony 24.01.09, 15:59 greffen napisał: > Bardzo się cieszę i gratuluję obydwu Panom samodzielnej inicjatywy. Wyrazy > uznania i ukłony. No tak, ale Ginter ( w Leksykonie p.Władka K. jako Guenter) , to akurat kaliszanin pochodzenia niemieckiegoDodam jeszcze p.A.Fiebigera , ale na wiosnę, jak się postaram o sprzęt. A czy na CE-A są jakieś prace p.St.Krzyżanowskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Aktualizacja strony 24.01.09, 16:07 szycha-ns napisał: > Kolejna aktualizacja - Gmerki firm kamieniarskich z Dolnego Śląska > dzięki uprzejmości naszego forumowicza > www.galeriawielkopolska.info/cmentarz/gmerki.html > W kolejce do dodania czeka artykuł o Wojciechu Greffenie (już > wkrótce) Szycha , mała prośba.Zrób ,,coś'', bo na wszystkich aktualizacjach otwiera się ta ostatnia :),pliizz. Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Re: Aktualizacja strony 24.01.09, 20:23 Są ale nie sygnowane - ten rozbity anioł jest przypisywany był Krzyżanowski pracownikiem Ginterów więc najczęściej jest tylko jego sygnatura. Tam jest jeszcze parę innych sygnatur. Odpowiedz Link Zgłoś
szycha-ns Re: Aktualizacja strony 27.01.09, 11:45 Kolejna aktualizacja - www.galeriawielkopolska.info/cmentarz/ratowanie.html Odpowiedz Link Zgłoś
szycha-ns Re: Aktualizacja strony 27.01.09, 18:36 Czy znana jest już odpowiedź na interpelację w sprawie zabytkowych nekropolii wygłoszonej 27 XII 2008 roku? Odpowiedz Link Zgłoś
szycha-ns Re: Aktualizacja strony 27.01.09, 18:45 "Jakiś czas temubyła społeczna inicjatywa powołania Towarzystwa Opieki nad Zabytkami i właśnie z powodu braku zainteresowania inicjatywa ta nie powiodła się. W tym miejscu należy zadać pytanie, czy brak szerokiego społecznego zaangażowania w chwili obecnej musi oznaczać, że nie uda się nam uchronić naszego dziedzictwa." Mądrze postawione pytanie! Zabytkami i ich losem tak naprawdę interesuje się niewielki procent Polaków. Jednak czy ma to oznaczać, że wolno nam nie zachować śladów przeszłości dla innych pokoleń? Czy to, że muzea, teatry i galerie nie są tak tłumnie oblegane jak mecze piłkarskie czy galerie handlowe daje nam prawo do ich zamykania czy zmuszania do funkcjonowania na prawach rynkowych? Mam nadzieję, że nie... Odpowiedz Link Zgłoś