Dodaj do ulubionych

Cmentarz Ewang,- Augsburski [ cz.V]...

10.11.08, 19:07
Dalszą dyskusję przenosimy tutaj tak,żeby było łatwiej przewijac :).
A więc nawijajmy ...
Spotykamy się we czwartek o 15-tej, jak sugerował i umówił nas
greffen.
Obserwuj wątek
    • greffen Re: Cmentarz Ewang,- Augsburski [ cz.V]... 10.11.08, 19:32
      To dla przypomnienia podaję adres strony cmentarza
      www.galeriawielkopolska.info/cmentarz/index.html
    • wielkopolskawschodnia Re: Cmentarz ewangelicko-augsburski, cz. 5 11.11.08, 13:57
      n/t.
      • greffen Re: Cmentarz ewangelicko-augsburski, cz. 5 11.11.08, 23:06
        Mam sygnały od studentów że postarają się przyjść. Co do śmieci to jutro będę
        załatwiać tę sprawę, ale chyba nie uda mi się załatwić tego do czwartku.
        • kaliszman Re: Cmentarz ewangelicko-augsburski, cz. 5 12.11.08, 10:54
          Życie Kalisza.
          Można przeczytać artykuł, w którym jest napisane, że radny Bogdan
          Nowacki, żąda większych pieniędzy od miasta na ochronę zabytkowych
          cmentarzy.Miasto nie mówi nie, ale nie chce też być przymuszane do
          wykładania pieniędzy na coś, co nie jest jego własnością.Radny
          rzucił pomysł, jeśli kaliszanie uzbierają np.10 tyś. zł. niech
          Miasto da pięciokrotność tej kwoty.Oczywiście Ryszard Bieniecki
          uważa, że - męczące jest przede wszystkim to, że wszystkie sprawy
          kierowane są do władz miasta( a do kogo mamy je kierować).Faktem
          jest, że ostatnio powodzi nam się lepiej, ale czy samorząd ma się
          zajmować wszystkim.
          Samorząd nie musi zajmować się wszystkim, wystarczy, że sypnie
          groszem, na ratowanie zabytków,a to z pewnością się zwróci za sprawą
          turystów.Ktoś powie, że jest ich mało, ma rację, bo do czego mają
          przyjeżdzać do rozsypujących się ruin.
          • gladki0 Re: Cmentarz ewangelicko-augsburski, cz. 5 13.11.08, 17:46
            Mo i popracoealiśmy 2 godzinki w 7 osob. Nawet jedna
            przedstawicielka ,,pci'' pięknej była. Śmieci jednak zalegają,
            widocznie proboszcz sie nie dogadał , albo termin wywóxki uległ
            zmianie ?
            • greffen Re: Cmentarz ewangelicko-augsburski, cz. 5 14.11.08, 00:15
              Nieoficjalnie wiem że Puk usunie górę śmieci, ale nie chwalmy końca dnia przed
              zachodem. Pojemniki będą opróżnione w przyszłym tygodniu. A ja koniecznie
              zapraszam na stronę cmentarza. Pojawiło się tam wiele nowych rzeczy. np tutaj
              www.galeriawielkopolska.info/cmentarz/archiwum1.html
              • ok333 Re: Cmentarz ewangelicko-augsburski, cz. 5 14.11.08, 12:08
                Chciałoby sie zawołać - gdzie te krzyże , gdzieeee....

Kolesie - złomiarze przyjmowali wszystko. Kasiora tylko się liczy!!!!
              • szycha-ns Strona www 15.11.08, 18:46
                Muszę powiedzieć, że popularność naszej strony o cmentarzu przerosła
                moje najśmielsze oczekiwania, przez kilkanaście dni odwiedziło nas
                kilkaset osób. Patrzę na licznik - a tam prawie 800 wyświetleń.
                Coraz więcej witryn linkuje do nas przyczyniając się do jej dalszej
                promocji. Z tego miejsca chciałbym podziękować wszystkim miłośnikom
                tej nekropoli! Nasza praca jak widać ma sens! Na razie milczą
                kaliskie strony, ale może kiedyś się to zmieni.

Kilka przykładów:

www.photoblog.pl/sandrusia1303/26278070/cmentarz_ewangelicki__kalisz.html

www.offczyswiat.blog.pl/
                www.forum.interia.pl/
                niewiarowicz.republika.pl/cementary_2.html
                sowa.website.pl/cmentarium/Sznurki/dol_sznurki.html
                • kaliszman Re: Strona www 15.11.08, 19:15
                  Należy się tylko cieszyć :)
                  • cytryna_zx Re: Strona www 15.11.08, 20:41
                    Kaliszman ma rację. Pozostaje nam tylko się cieszyć.
                    • szycha-ns Re: Strona www 15.11.08, 21:09
                      hehe nie do końca, tylko się cieszyć to za mało. Nie możemy spocząć
                      na laurach, bo jest jeszcze zbyt dużo rzeczy do zrobienia :-) Im
                      więcej osób będzie mówić o cmentarzu tym lepiej, wtedy i władza nie
                      będzie mogła obojętnie przechodzić obok tego problemu.

Ja wyłączam się na kilka tygodni, bo jestem zawalony pracą, kontakt
                      do mnie tylko via e-mail lub tel.
                      • ok333 Re: Strona www 16.11.08, 21:04
                        Szycha, zamierzam Ci podrzucać fotki (na życzenie Greffena). Mam w
                        rozdzielczosci ok.850-950 Kb - czy to starczy do Twoich możliwości?
                        • greffen Re: Strona www 18.11.08, 01:21
                          jest propozycja aby spotkać się w środę na cmentarzu o godz 10 rano celem
                          omówienia stron internetowej.
                          • ok333 Re: Strona www 18.11.08, 10:21
                            greffen napisał:

> jest propozycja aby spotkać się w środę na cmentarzu o godz 10
                            rano celem
                            > omówienia stron internetowej.

Ja będę.Koniecznie o 10-tej, bo muszę malucha odebrać.
                            • greffen Cmentarz ewangelicki 18.11.08, 14:47
                              Z przyjemnością donoszę że trwa usuwanie ziemi,śmieci i gruzu z tyłów cmentarza.
                              To niewątpliwie tylko zasługa radnego Nowackiego za co powinniśmy mu być
                              niezmiernie wdzięczni. Godz 10 jest ok. W tym tygodniu zawieszam prace na
                              cmentarzu. Wszystkim należy się odpoczynek.
                              • kaliszman Re: Cmentarz ewangelicki 18.11.08, 16:15
                                Fantastico.Będę musiał zobaczyć jak to wygląda.
                              • naraziegosc Re: Cmentarz ewangelicki 18.11.08, 16:16
                                A moze by zaprosic pastora Banerta o ktorym tu obok piszecie? Juz
                                pare lat temu "Polityka" o nim i jego notariuszce pisala. Pieniadze
                                moze by sie jakies znalazly. Wy remontujecie w Kaliszu a on niszczy
                                cmentarz w Ostrowie. Zeby nie zabral sie za kaliski. Swoja droga
                                ciekawe ze notariuszka nigdy nie wymieniona z nazwiska...pewnie
                                dlatego ze tatus jest (byl?) sedzia sadu najwyzszego.
                                • greffen Re: Cmentarz ewangelicki wazne 18.11.08, 18:48
                                  Proszę bardzo wszystkich o nie mieszanie spraw związanych z ratowaniem cmentarza
                                  z polityką i z atakowaniem konkretnych osób. Takie działanie może się jedynie
                                  zakończyć tym że zmarnujemy wszystko co z takim trudem zostało
                                  wypracowane.Musimy działać pozytywnie i zostawić nasze prywatne oceny poza tą
                                  sprawą. Musimy tez mieć świadomość że nie jesteśmy właścicielami cmentarza, ani
                                  jego administratorami, a jedynie pomagamy właścicielowi parafii ewangelicko
                                  augsburskiej w Kaliszu i robimy to za jego zgodą która może być przecież
                                  cofnięta. Wspomniana osoba pozostaje poza kościołem ewangelickim. Jest to
                                  wewnętrzna sprawa tego kościoła i ewangelików a ocena tego wszystkiego co się
                                  wydarzyło jak i samej osoby nie jest związana ze sprawą ratowania zabytku i nie
                                  powinna być z nią związana. Mam nadzieję że nikogo nie uraziłem.
                                  • greffen Re: Cmentarz ewangelicki wazne 18.11.08, 19:02
                                    Spotkanie o godz 10 aktualne.
                                    • naraziegosc Re: Cmentarz ewangelicki wazne 18.11.08, 21:39
                                      Strasznie sie wystraszyles widze. Narzekaliscie tu na forum nie raz
                                      na ksiezy i ich brak poszanowania cmentarza miejskiego i
                                      zainteresowania jego zabytkowymi grobowcami ale pastora widze
                                      lepiej nie ruszac bo moze ugryzc czyli zakazc ratowania
                                      zabytkow ??? Dobre...
                                      • greffen Re: Cmentarz ewangelicki wazne 18.11.08, 22:49
                                        Owszem może zakazać i będzie to decyzja wiążąca. Zresztą dwa lata temu o mały
                                        włos by do takiej decyzji doszło z powodu mojej dość niefortunnej wypowiedzi.
                                        W przypadku parafii katolickiej nie ma mowy o współpracy bo musiałbym
                                        zaakceptować to czego nie jestem w stanie zaakceptować zresztą cmentarz ten
                                        znakomicie prosperuje z likwidacji i sprzedaży dawnych grobowców.
                                        W przypadku parafii prawosławnej próby współpracy się nie powiodły strona
                                        prawosławna nie wykazała zainteresowania.
                                        Współpracując z kimś muszę liczyć się z jego zdaniem i poglądami a jeśli są one
                                        dla mnie nie do przyjęcia to muszę zrezygnować. Zapraszam do podjęcia
                                        samodzielnych działań na rzecz ratowania jakiegoś zabytku a wtedy bardzo szybko
                                        można zrozumieć jakie to trudne.
                                        • naraziegosc Re: Cmentarz ewangelicki wazne 18.11.08, 23:12
                                          Ratuj greffen co chcesz i kiedy chcesz. Twoja sprawa, Twoj czas,
                                          Twoje pieniadze. Piszecie w "Zyciu" o rozpadajacych sie grobach.
                                          Przeczytac mozna o pastorze milionerze, ktory wyraznie nie ma
                                          ochoty wydac zlamanego grosza na ratowanie cmentarza. A teraz
                                          okazuje sie ze jeszcze moze zabronic restauracji dokonywanej przez
                                          wolontariuszy. Troche to dziwne nie sadzisz. Pastor ktory zabrania
                                          ratowania grobowcow!!! Trzeba sie prosic, zeby wykonac prace
                                          charytatywna, trzeba w tylek wchodzic, zeby dal restaurowac groby
                                          swoich parafian....ciekawy koncept. Teraz dopiero wierze w to co o
                                          nim pisali. Zreszta jesli mozna wyrabac pareset drzew i nic. Trudno
                                          sie dziwic czemukolwiek.
                                          • szycha-ns Re: Cmentarz ewangelicki wazne 18.11.08, 23:27
                                            ech szkoda mojego czasu na ten post, ale napiszę go, aby trochę
                                            wyręczyć greffena - sprawdź sobie łaskawie kto jest obecnie pastorem
                                            parafii ewangelicko-augsburskiej w Kaliszu i dlaczego nie jest to
                                            pan A.B o którym piszesz. To, że jesteś kiepsko poinformowany nie
                                            nasza wina. O cmentarzu w Ostrowie też by wiele pisać, powiem tylko
                                            tyle - nie bierz wszystkiego co czytasz w mediach za świetość, bo
                                            się możesz się na tym przejechać. Greffenowi należy się duży
                                            szacunek, ja nie odważyłbym się mówic i robic to co on, bo byłbym
                                            skończony w pewnych środowiskach. Łatwo to pisać z perspektywy
                                            osoby, która nie ma zielonego pojęcia o realiach.
                                            • greffen Re: Cmentarz ewangelicki 19.11.08, 02:13
                                              Nam nie wolno restaurować, wykonywać prac konserwatorskich bo nie mamy
                                              uprawnień. Wykonujemy tylko prace o charakterze porządkowym i staramy się
                                              zainteresować problemem jak najwięcej ludzi pomóc im odkryć piękno i historię
                                              miejsca a przede wszystkim skłonić do konstruktywnego działania. Nie ma się co
                                              na siebie złościć i zżymać. A jak chcesz pomóc to wystarczy że troszkę
                                              rozpropagujesz stronę internetową cmentarza
                                              www.galeriawielkopolska.info/cmentarz/index.html
                                              zachęcisz znajomych do zapoznania się z tym miejscem. To też będzie dużo w
                                              szczególności jeśli nie mieszkasz w Kaliszu. Pozdrawiam.
                                            • naraziegosc Re: Cmentarz ewangelicki wazne 19.11.08, 07:15
                                              W prasie sie nie dowiem prawdy ale na forum tez widac sie niczego
                                              nie dowiem. To gdzie mam zdobyc to "zielone pojecie o realiach"
                                              i "byc poinformowanym" ? Od ciebie sie nie dowiem bo szkoda ci czasu
                                              no i moglbys byc skonczony w pewnych srodowiskach. Ziemia zadrzala.
                                              Widze ze kraj sie zmienil nie do poznania. Nigdy greffenowi nie
                                              odmawialem szacunku wiec nie bardzo wiem o czym piszesz. Sprawa paru
                                              wolontariuszy poswiecajacych czas urasta do sprawy politycznej.
                                              Skoro pastor moze storpedowac wasze wysilki a widac parafia nie moze
                                              temu zapobiec to wlasciwie komu zalezy na tych wysilkach?
                                              Najbardziej, wydawaloby sie, zainteresowani jakos tego
                                              zainteresowania nie wykazuja.
                                              A na marginesie to nie sadze, zeby greffen potrzebowal wyreczania,
                                              jak na razie daje sobie doskonale rade sam i za to mam dla niego
                                              duzo szacunku choc nie tylko dlatego.
                                              • ok333 Re: Cmentarz ewangelicki wazne 19.11.08, 16:04
                                                Chętnie Cię ,,uświadomię'', ale na priva.
                                                Pozdrawiam
                                                • greffen Smutna prawda 20.11.08, 06:11
                                                  Niestety tak właśnie jest najbardziej delikatna i rzeczowa krytyka jakiegoś
                                                  działania lub stanu jest rozumiany jako "perfidny atak na osobę". Podobnie
                                                  poruszanie problemów niewygodnych lub wstydliwych dla obrazu "świetlanej
                                                  teraźniejszości". Lepiej jest więc cicho siedzieć i tak robi większość. Dotyczy
                                                  to zapewne wielu spraw w Polsce. A na tym tle narzekające i obojętne na wszystko
                                                  społeczeństwo. Niestety daleko nam do społeczeństwa obywatelskiego)-: Tym
                                                  większy szacunek żywię do parafii E.A. tak więc aby poznać jakiś problem trzeba
                                                  tkwić w nim po same uszy.
                                                  • greffen Tymczasem wrócmy do ratowania zabytku. 20.11.08, 06:24
                                                    Już wkrótce staraniem Szychy i ok 333 oraz moim wkrótce na stronie internetowej
                                                    pojawi się wybór najbardziej zagrożonych grobów o dużej wartości artystycznej i
                                                    historycznej z fotografiami uszkodzeń i krótkim opisem. Tym bardziej zachęcam do
                                                    reklamowania strony gdyż może zaowocuje to czymś pozytywnym. Paradoksalnie
                                                    strona nie jest znana w Kaliszu, a większość linków umieszczona jest na stronach
                                                    miłośników dawnych cmentarzy oczywiście spoza Kalisza. Bardzo proszę o
                                                    umieszczanie linków na różnego rodzaju forach, stronach gdzie jest to możliwe
                                                    oraz zapraszanie do umieszczania linków administratorów stron o podobnej
                                                    tematyce. Można to zrobić wysyłając im meila. W ten sposób również osoby nie
                                                    mieszkające w Kaliszu mogą się przyczynić do dzieła.
                                                  • greffen Re: Tymczasem wrócmy do ratowania zabytku. 20.11.08, 06:47
                                                    Co do planów to na wiosnę podejmiemy starania o pozyskanie sadzonek roślin które
                                                    posłużą do ozdobienia wąwozu przy głównym wejściu.
                                                    Chciałbym zorganizować jeszcze jedno spotkanie porządkowe z większą ilością osób
                                                    ale będzie to możliwe dopiero po powrocie opróżnionych pojemników na śmieci.
                                                    Niestety w chwili obecnej PUK usunął tylko część góry śmieci i nie wiem czy
                                                    prace te będą doprowadzone do końca. W każdym razie ten fragment trzeba będzie
                                                    uporządkować. Konieczne też jest przegrabienie terenu przed zimą. Niestety w
                                                    Kaliszu do końca grudnia będę tylko w Poniedziałki, wtorki ewentualnie środy.
                                                    Zakładam że prace te o ile nie spadnie śnieg będą się mogły odbyć za około 2
                                                    tygodnie. Potem chciałbym zorganizować małe zebranie osób (sądzę że lokalu
                                                    udzieli nam Wydział P.A.)wyznaczające kierunek działań. Przyszły rok może być
                                                    bardzo interesujący i przełomowy. Tak więc mimo że ustaną fizyczne porządki
                                                    pewnie pracy i spotkań Nam nie zabraknie. Ja już układam powoli plan działania.
                                                    Mam nadzieję że zapału nikomu z naszej forumowej trójki (Kaliszmen Ok 333 i ja +
                                                    Szycha i Cytryna) nie brakuje. Tymczasem wydaje się że dzięki fotografiom Szychy
                                                    już wkrótce mamy szansę odkryć coś ciekawego, ale to na razie hipoteza.
                                                  • cytryna_zx Re: Tymczasem wrócmy do ratowania zabytku. 20.11.08, 09:45
                                                    Jestem otwarty na dalszą współpracę :) Jedyną przeszkodą jest ta odległość :(
                                                    Postaram się chociaż propagować stronę cmentarza.
                                                  • szycha-ns Re: Tymczasem wrócmy do ratowania zabytku. 21.11.08, 00:05
                                                    Znalazłem trochę czasu więc zaraz do tego usiądę i zrobię
                                                    aktualizację. Jeśli popełnię błąd, co o tej godzinie nie trudno, to
                                                    proszę mnie poprawić.
                                                  • szycha-ns Re: Tymczasem wrócmy do ratowania zabytku. 21.11.08, 00:31
                                                    www.galeriawielkopolska.info/cmentarz/pomocy.html
                                                    Wielkie podziękowania dla Greffena za ogromny wkład pracy w opis
                                                    grobowców.

Pozdrawiam
                                                  • tomashch Re: Tymczasem wrócmy do ratowania zabytku. 21.11.08, 00:46
                                                    www.szczypiorno.prv.pl
                                                  • szycha-ns Re: Tymczasem wrócmy do ratowania zabytku. 21.11.08, 01:12
                                                    Dzięki Ci Tomku!
                                                  • greffen Re: Tymczasem wrócmy do ratowania zabytku. 21.11.08, 10:28
                                                    Czy jest możliwe ostatnie spotkanie na cmentarzu w czwartek? Będę w
                                                    Kaliszu.Właśnie uzyskałem wiedzę że już wkrótce ostatecznie zostanie
                                                    zlikwidowana góra śmieci. Cały teren trzeba będzie zagrabić i zabezpieczyć przed
                                                    wysypywaniem kolejnych.
                                                  • ok333 Re: Tymczasem wrócmy do ratowania zabytku. 21.11.08, 10:41
                                                    greffen napisał:

> Czy jest możliwe ostatnie spotkanie na cmentarzu w czwartek? Będę w
                                                    > Kaliszu.Właśnie uzyskałem wiedzę że już wkrótce ostatecznie
                                                    >zostanie zlikwidowana góra śmieci.

Greffenie masz na myśli termin 27 listopada br? Proponujęgodz.14.oo
                                                    a ci, jtórzy nie bedą mogli - dotrą póżniej :).
                                                    Ja będę.
                                                  • ok333 Re: Tymczasem wrócmy do ratowania zabytku. 21.11.08, 10:35
                                                    tomashch napisał:

> www.szczypiorno.prv.pl

Tomaszu, dziekujemy za baner na Twojej stronie. Bravo - tak trzymać.
                                                  • ok333 Re: Tymczasem wrócmy do ratowania zabytku. 21.11.08, 10:28
                                                    szycha-ns napisał:

> www.galeriawielkopolska.info/cmentarz/pomocy.html
                                                    > Wielkie podziękowania dla Greffena za ogromny wkład pracy w opis
                                                    > grobowców.

Tak, Greffen to skarbnica wiedzy o tym zabytku i nie tylko. Dzięki i
                                                    z mojej strony.
                                                    > Pozdrawiam

Szycha odno snie samego wstępu - uważam, że należy podkreślic
                                                    szkodliwy wplyw zwikekszaj ącego oddziaływania komunikacji w
                                                    rejonie ulic Harcerskiej i Górnoslaskiej, gdyż od tej strony
                                                    zniszczenia w grobowcach przylegających do parkanu ogradzającego są
                                                    największe. Sam parkan też jhest spękany w kilku miejscach. Nie od
                                                    rzeczy będzie przypomnienie Miastu o destrukcji jaką niesie
                                                    chuliganeria.
                                                    Odnośnie tekstu należy poprawić pisownie nazwisk : Jaensch(a umlaut)
                                                    i Julia Gessner.
                                                    Poza tym - ŚWIETNA ROBOTA ! - gratuluje i dziekujemy wszyscy.
                                                  • ikswap Re: Tymczasem wrócmy do ratowania zabytku. 21.11.08, 14:00
                                                    Witam.
                                                    I ja się dołączam na ile mogę. Na razie tylko tyle ale mam nadzieję, że już
                                                    niedługo poznam Was osobiście i popracujemy razem :)
                                                    ewangelicy.dgk.pl
                                                    pozdr. pawel
                                                  • kaliszman Re: Tymczasem wrócmy do ratowania zabytku. 21.11.08, 14:11
                                                    Fajnie, że przybywa kolejny ochotnik z forum.Greffen byłem dziś na
                                                    cmentarzu, odniosłem wrażenie, że wywieziono połowę śmieci.Efekt
                                                    jest napradę super.Jak zniknie reszta śmiecie będzie prawie pięknie.
                                                  • gladki0 Re: Tymczasem wrócmy do ratowania zabytku. 21.11.08, 16:01
                                                    kaliszman napisał:

> Fajnie, że przybywa kolejny ochotnik z forum.Greffen byłem dziś na
                                                    > cmentarzu, odniosłem wrażenie, że wywieziono połowę śmieci.Efekt
                                                    > jest napradę super.Jak zniknie reszta śmiecie będzie prawie
                                                    pięknie.

I ja zajrzałem po 14-tej. Podzielam zdanie Twoje odnośnie wywózki.
                                                    Szkoda,że brama pozostawiona otwarta na oścież. To moze ośmielać
                                                    żuli.Schowałem do magazynku jeden krzyż metalowy, który
                                                    lezał ,,luzem''.Ponadto para ,,leśników'' liczyła i obmierzałą
                                                    pomnikowe drzewa, głównie jesiony.
                                                  • greffen Re: Tymczasem wrócmy do ratowania zabytku. 21.11.08, 18:21
                                                    Właśnie otrzymłem informację że reszta śmieci będzie usunięta już
                                                    wkrótce. Teren po wysypisku trzeba będzie zagrabić i ustawić
                                                    ostrzeżenia z zakazem wysypywania śmieci. Spotykamy się w czwartek o
                                                    godz 15 o ile będzie ładna pogoda
                                                  • ok333 Re: Tymczasem nmowy włam... 22.11.08, 15:43
                                                    Dzisiaj ok 13,4o odkryłem nową dziurę do komory grobowej na ścianie
                                                    stycznej do Cm.Miejskiego, pomiędzy ceglanym grobowcem
                                                    modernistycznym NN i schowkiem naszym. Od strony bramy gł. miejsce
                                                    jest zasłonięte przez kaplicę Spechtów. Foty wysłalem Greffenowi.
                                                    Kaliszman, może zajrzymy tam w ND ok.11.oo ?
                                                  • kaliszman Re: Tymczasem nmowy włam... 22.11.08, 17:07
                                                    9 lub 12.30 to są godziny, które mi pasują.
                                                  • ok333 Re: Tymczasem nmowy włam... 22.11.08, 18:36
                                                    kaliszman napisał:

> 9 lub 12.30 to są godziny, które mi pasują.

Zatem 12.3o wybieram. .
                                                  • kaliszman Re: Tymczasem nmowy włam... 22.11.08, 19:10
                                                    Będę.
                                                  • ok333 Re: Rady dla HIEN cmentarnych 23.11.08, 09:40
                                                    ZAGROŻENIE ŻYCIA !!! :
                                                    ---------------------------
                                                    krakow.naszemiasto.pl/wydarzenia/5422.html
                                                    Jad trupi może przepalić nawet skafander płetwonurka. Zag;ądaj do
                                                    komory grobowej z maską na usta i nos.
                                                  • gladki0 Re: Tymczasem wrócmy do ratowania zabytku. 23.11.08, 13:55
                                                    Gdzie się podziały dwa zielone, plastikowe pojemniki na śmiecie PUK-
                                                    u ? Czy PUK ma je wymienić? Czy je ktoś przez otwarta bramę od
                                                    Widoku - podp....ł???
                                                    Byliśmy dzisiaj z kaliszmanem - ślady na świeżym śniegu wskazują, że
                                                    ludzie się kręcą po cmentarzu - zwykli spacerowicze parkowi :). A
                                                    jednak !
                                                  • greffen Cmentarz e. a. 25.11.08, 01:34
                                                    Proponuję odwołać czwartkowe spotkanie z racji warunków pogodowych i braku
                                                    pojemników. Możemy się spotkać w małym gronie aby zając się przygotowaniem
                                                    pomieszczenia z narzędziami. Studentów odwołałem. Już wkrótce się pojawią ale
                                                    to nie jest chyba kwestia tego tygodnia. 5 grudnia odbędzie się podsumowanie
                                                    kwesty i w ramach podsumowania odbędzie się mój wykład o kaplicy Repphanów.
                                                    (muszę się przygotować) Na to spotkanie serdecznie zapraszam może będzie to
                                                    okazja do jakiejś dyskusji na co bardzo liczę. O dokładnej dacie poinformuję.
                                                    Pan radny Nowacki nadal jest b. zaangażowany.
                                                  • ok333 Re: Cmentarz e. a. 25.11.08, 09:50
                                                    Rozmawiałem z kaliszmanem w sprawie wcześniejszej godziny
                                                    spotkania. Proponujemy godz.13.3o.My w każdym razie będziemy
                                                    wcześniej.
                                                  • greffen Re: Cmentarz e. a. 26.11.08, 02:45
                                                    Godzina ok będę. Zrobimy ogląd cmentarza i posprzątamy w szopie na narzędzia i
                                                    zastanowimy się co dalej. Chyba odkryłem coś ciekawego o Wojciechu Greffenie.
                                                    Zdaje się że była to postać nietuzinkowa
                                                  • greffen Re: Cmentarz e. a. 27.11.08, 00:30
                                                    Wprowadzono drobne ulepszenia strony można np zobaczyć filmik. Może ktoś
                                                    zabrałby się za promocję strony www.galeriawielkopolska.info/cmentarz/
                                                    Jej nazwa to "strona cmentarza ewangelicko - augsburskiego w Kaliszu" W wielu
                                                    miejscach można dodać linki, można też prosić osoby które posiadają strony o
                                                    podobnej tematyce z reguły jest kontakt. Od tego zależy jej dostępność a jak
                                                    informuje mnie Szycha pozycja w googlach zależy właśnie od takich spraw. No i
                                                    gdybyście mieli jakiś własny pomysł, tekst. Bo znowu będzie że działają tylko
                                                    dwie zjawy z krypt Kalisza i Ostrowa! Pokażmy że zjaw jest dużo!
                                                  • kaliszman Re: Cmentarz e. a. 27.11.08, 10:49
                                                    Jestem przeziębiony i będę tylko jeśli nie będzie padać.
                                                  • gladki0 Re: Cmentarz e. a. 27.11.08, 17:43
                                                    A ja , na zrobionej dzisiaj fotce odkryłem,że hieny dobrały się do
                                                    trumny. Jest wycięty płat blachy.
                                                  • greffen Re: Cmentarz e. a. 02.12.08, 00:19
                                                    Na stronie Pana Radnego Bogdana Nowackiego pojawiła się zarówno odpowiedź pana
                                                    prezydenta jak i kolejna wypowiedź Pana Radnego w interesującej nas sprawie.
                                                    www.bogdannowacki.pl/index.php?id=119
                                                    Zapraszam do lektury
                                                  • ok333 Re: Cmentarz e. a. 02.12.08, 10:45
                                                    Nalezy tylko przyklasnąć. Życzyłbym nam, naszej grupie by rozpoczął
                                                    się właściwy dialog pomiędzy samorządem Kalisza, jego władzami i
                                                    ruchem społecznikowskim. Sprzyjać temu napewno będzie założenie
                                                  • greffen Kwesta podsumowanie. 07.12.08, 13:31
                                                    W piątek 5 listopada odbyło się podsumowanie kwesty na rzecz ratowania
                                                    zabytkowych cmentarzy. Po standardowych podziękowaniach wręczeniu dyplomów
                                                    odbyła się "dyskusja" na tym tle bardzo mocno i konkretnie zabrzmiały słowa
                                                    radnego Bogdana Nowackiego który w paru słowach przedstawił bardzo zły stan
                                                    zabytkowych cmentarzy, stwierdził oczywistą dla wszystkich osób uczestniczących
                                                    w pracach porządkowych prawdę że kwesta jest nie wystarczająca do uratowania
                                                    zabytku i utrzymania we właściwym stanie. Ostatnim elementem bardzo mądrego
                                                    wystąpienia Pana Radnego był apel o większy udział władz w dziele ratowania.
                                                    Niestety wystąpienie Pana Radnego nie wywołało żadnej reakcji na sali i nie
                                                    spotkało się z odzewem żadnego z obecnych na sali przedstawiciela władz.
                                                  • greffen Cmentarz ewangelicko - augsburski. 07.12.08, 13:37
                                                    Z przyjemnością informuje że staraniem kaliskiego PUK -u z terenu cmentarza
                                                    zniknęły ostatecznie resztki śmieci zalegające na tyłach. Teren wymaga jeszcze
                                                    uporządkowania. Dobrze byłoby zorganizować jeszcze jedno spotkanie celem
                                                    ostatecznego posprzątania resztek śmieci. Tył należałoby też trochę zagrabić.
                                                    Ale najpierw na teren muszą powrócić pojemniki .
                                                  • cytryna_zx Re: Cmentarz ewangelicko - augsburski. 07.12.08, 16:58
                                                    Smutne jest podejście władz do ratowania zabytków w naszym mieście :( Miejmy
                                                    nadzieje, że ich obojętność zostanie odpowiednio oceniona podczas wyborów i
                                                    doczekamy się zmian na lepsze.
                                                    Cieszy mnie fakt, że możemy liczyć na Pana Bogdana Nowackiego, który jest takim
                                                    malutkim światełkiem w tunelu. Jeszcze raz dziękuje Panu za to co Pan robi dla
                                                    Kalisza.
                                                  • ok333 Re: Cmentarz ewangelicko - augsburski. 07.12.08, 18:40
                                                    Trzeba także podziękowaćpanu Lechowi Matuszakowi z PUK i
                                                    pracownikom, którzy wykonali kawał dobrej roboty. Mamy już
                                                    oczyszczonu plac na końcu cmentarza . Na wiosne zrobimy i tam
                                                    porządek..
                                                  • ok333 Re: Kwesta podsumowanie. 07.12.08, 18:32
                                                    greffen napisał:

>... odbyła się "dyskusja" na tym tle bardzo mocno i konkretnie
                                                    zabrzmiały słowa
                                                    > radnego Bogdana Nowackiego który w paru słowach przedstawił bardzo
                                                    zły stan
                                                    > zabytkowych cmentarzy, stwierdził oczywistą dla wszystkich osób
                                                    uczestniczących
                                                    > w pracach porządkowych prawdę że kwesta jest nie wystarczająca do
                                                    uratowania
                                                    > zabytku i utrzymania we właściwym stanie. Ostatnim elementem
                                                    bardzo mądrego
                                                    > wystąpienia Pana Radnego był apel o większy udział władz w dziele
                                                    ratowania.
                                                    > Niestety wystąpienie Pana Radnego nie wywołało żadnej reakcji na
                                                    sali i nie
                                                    > spotkało się z odzewem żadnego z obecnych na sali przedstawiciela
                                                    władz.

Lepiej nabrać wody w usta , nawet po słusznym wystapieniu radnego -
                                                    opozycjonisty wszak władza ,,w inną trąbę dmie'' :). Własza woli
                                                    trwonić kasę na lodowiska itp.
                                                  • greffen Prace na cmentarzu 08.12.08, 23:41
                                                    W związku z zupełną likwidacją śmietniska im obietnicą pojawienia się pojemników
                                                    na śmieci zapraszam wszystkich serdecznie na prace porządkowe na cmentarzu
                                                    ewangelickim które odbędą się w najbliższy czwartek o godz 14. Teren po
                                                    śmietnisku trzeba uporządkować i zagrabić. A resztki śmieci usunąć swoją
                                                    obecność zapowiedziało paru studentów.
                                                  • greffen Re: Prace na cmentarzu 11.12.08, 23:28
                                                    Zakończyły się prace na cmentarzu w roku 2008, nie oznacza to że nie powinny
                                                    trwać ale niestety brak jest ludzi i odpowiednich pojemników na śmieci. Teren
                                                    przydałoby się całkowicie zagrabić. Ogólnie jest nieźle tym bardziej że
                                                    całkowicie uprzątnięto teren byłego wysypiska.
                                                    Wszystkim którzy wierząc wbrew trudnej rzeczywistości w powodzenie
                                                    przedsięwzięcia chwała. Na wiosnę rozpoczniemy z nową siłą. osoby zainteresowane
                                                    otrzymywaniem informacji o różnych działaniach zapraszam do przesłania mi meila
                                                    (kontakt przez stronę internetową cmentarza)
                                                    www.galeriawielkopolska.info/cmentarz/
                                                  • greffen Re: Prace na cmentarzu 11.12.08, 23:46
                                                    Niestety w moim odczuciu nikłe są szanse że samorząd stanie się koordynatorem
                                                    akcji ratowania zabytkowych nekropolii. Takiej woli niestety nie ma. Szkoda.
                                                    Trzeba będzie szukać innych dróg. Gdyby ktoś miał jakieś interesujące pomysły
                                                    lub dojścia do znaczących osób to piszcie.
                                                  • greffen Re: Prace na cmentarzu 16.12.08, 00:06
                                                    NA cmentarzu nie ma już śmietniska ale nadal nie ma też pojemników na śmieci.
                                                    Czekamy na nie w nieskończoność. Na razie wszędzie wyłożone są tymczasowe worki
                                                    na śmieci. Tymczasem jak ok 333 i kaliszman zniknęli z forum dyskusja zamarła.
                                                    Kiedyś publicznie wywołałem oburzenie mówiąc w sali recepcyjnej że społeczeństwo
                                                    i samorząd musi sobie samodzielnie odpowiedzieć czy chce uratować te cmentarze
                                                    czy też chce aby częściowo zniknęły z powierzchni ziemi. Samorząd już się
                                                    wypowiedział.
                                                  • cytryna_zx Re: Prace na cmentarzu 16.12.08, 11:17
                                                    To forum zamiera :( Niestety, ale coraz więcej osób się wypala. Dobre 2 tygodnie
                                                    temu wszyscy pisali o TOnZ-ie, że trzeba utworzyć w końcu oddział, bądź koło i
                                                    co? Cisza..... Panuje tutaj coraz większa obojętność wobec tego co się dzieje w
                                                    naszym mieście :(
                                                    Miasto jest coraz bardziej zniszczone i zapuszczone. Cmentarze się sypią.
                                                    Samorząd nie chce dać grosza na ratowanie nekropoli :( nie mówiąc już innych
                                                    zabytkach. Zamiast inwestować w turystykę poprzez poprawę estetyki miasta tylko
                                                    się ją pogarsza. To co zrobiono z fontanna przy szkole muzycznej woła o pomstę
                                                    do nieba. Zbierzmy się w końcu i zacznijmy działać, bo każdy następny dzień
                                                    przynosi coraz więcej szkód dla naszego miasta.
                                                    Pasowałoby zrobić fotografie wszystkich zabytkowych nagrobków na cmentarzu
                                                    ewangelickim. Kaliszman, może się tym zajmiemy w któryś dzień jak wrócę do
                                                    Kalisza ? W dwóch zrobimy to w miarę szybko.
    • cytryna_zx Re: Cmentarz Ewang,- Augsburski [ cz.V]... 16.12.08, 11:36
      Oddział TOnZ-u w 68 tyś Chełmie potrafi zebrać podczas kwesty na rzecz ratowania
      zabytkowych nekropolii ponad 40 tyś zł, a w 108 tyś Kaliszu tylko 6 tyś
      zł.www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20081030/CHELM/923857537

Świadczy to tylko o podejściu Kaliszan do kwestii ratowania dziedzictwa
      pozostawionego przez ich przodków. Gdzie podział się duch walki z okresu gdy
      zburzono nam prawie całe miasto? Na naszej odbudowie wzorowała się nawet
      Warszawa. Gdzie są Ci waleczni i oddani swojemu miastu Kaliszanie ? Nasze miasto
      ma cudowną historię, na którą pracowały rzesze ludzi. Czy to wszystko ma tak po
      prostu upaść? Czy w tym mieście nie ma Kaliszanki lub Kaliszanina, który
      dźwignie to miasto z dołka i będzie nim wzorowo zarządzał ? W dobie ery
      hipermarketów nie zapominajmy o wartościach najcenniejszych, bo blacha
      zardzewieje, a historia pozostanie na wieki wieków Amen
      • bogdanowacki Re: Cmentarz Ewang,- Augsburski [ cz.V]... 16.12.08, 21:20
        Z całym szacunkiem cytryna_zx, ale nie do końca zgadzam się z Tobą.
        Msz rację w jednym, Kalisz zasługuje na poważniejsze traktowanie w
        zakresie historii. Nie zgadzam się jednak z twierdzeniem, że
        Kaliszanie mają złe podejście do kwesty. Mają dokładnie takie
        myślenie, jakie im się przedstawia. A jak im się to przedstawia?
        Podaje się do publicznej wiadomości w zasadzie tylko fakt, że coś
        takiego istnieje, a po zakończeniu kwotę jaką zebrano. Czy to jest
        metoda na powiększenie zebrania środków? To jest kpina z samego
        pomysłu. Wg mnie należy rozpocząć porządną kampanię medialną w
        sprawie kwesty, zebrać porządne środki,wykonać renowację pewnej
        części cmentarza, a na końcu przedstawić efekty renowacji.
        Porządnie wykonana praca u podstaw da efekty, prędzej czy później.
        Pozdrawiam.
        • cytryna_zx Re: Cmentarz Ewang,- Augsburski [ cz.V]... 16.12.08, 22:20
          Panie Bogdanie doskonały pomysł. Teraz trzeba tylko znaleźć media chętne do
          współpracy z nami.
          • bogdanowacki Re: Cmentarz Ewang,- Augsburski [ cz.V]... 16.12.08, 23:10
            Proszę mnie źle nie zrozumieć ale uważam, ale to zainteresowani
            problemami cmentarzy powinni przekonywać media, że należy się tym
            tematem zająć, a nie czekać, że media będą chętne do promowania
            tematu. Ciężka praca, którą wykonaliście, nie może póść na marne, w
            związku z tym należy wykrzesać jeszcze troszeczkę sił, by przekonać
            kaliskie media. Pozdrawiam.
      • greffen Re: Cmentarz Ewang,- Augsburski [ cz.V]... 16.12.08, 23:12
        A zapomniałem o Tobie Cytryna tez należysz do nielicznego grona osób
        zaangażowanych.
        Tymczasem na stronie cmentarza pojawiła się niewielka nowość
        www.galeriawielkopolska.info/cmentarz/w.greffen.html
        • greffen Re: Cmentarz Ewang,- Augsburski [ cz.V]... 17.12.08, 01:53
          Pan Radny ma oczywiście rację. Gdyby każda osoba pisząca na tym forum próbowała
          zainteresować problemem media w szczególności telewizję i prasę ponadlokalną
          byłoby inaczej. Jest rzeczą budzącą uśmiech politowania że od cmentarzy w prasie
          lokalnej są dwie zjawy. Jak tylko dwie osoby na ten temat piszą i w dodatku nie
          ma żadnego odzewu ze strony czytelników to efekt jest wiadomy. Proponuję aby
          niektóre spotkania na cmentarzu w okresie prac porządkowych było poprzedzone
          podziałem zadań związanych z kontaktach z mediami.
          • greffen Dlaczego w Chełmie jest lepiej. 17.12.08, 02:04
            Oczywiście w swojej analizie opieram się na analizie tekstu
            www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20081030/CHELM/923857537
            1. Działa oddział TONZ co oznacza że istnieje pewna silna grupa osób działająca
            na rzecz ratowania.
            2. Plan jest wieloletni gdyż w tekście pojawia się informacja o tym że istnieje
            dokładny spis grobów pilnie wymagających działań. Należy tez przypuszczać że są
            też określone przybliżone koszty oraz zakres prac i gradacja potrzeb.
            3. Groby po konserwacji posiadają natychmiast opiekuna (patrz przypadek
            kaliskiego Daragana)
            4. Czarna rozpacz ogarnęła mnie jak przeczytałem o cegłach specjalnie
            dobieranych widać mają tam dobrych znawców sztuki konserwacji bo u nas... sami
            wiecie jak było z podmurówką ogrodzenia.
            • greffen Re: Dlaczego w Chełmie jest lepiej. 17.12.08, 02:17
              Aha dokładnie kwesta w Chełmie trwa 15 lat w Kaliszu od 8 i mniej więcej zebrano
              taka samą kwotę tj. ok 40 tys w przybliżeniu z pewną niekorzyścią dla Kalisza. W
              Chełmie wykonano konserwację 8 pomników (niestety nic o nich nie piszą więc nie
              wiemy jaki był zakres prac) w Kaliszu ze środków kwesty dokonano konserwacji
              pomnika Chodyńskiego (całościowa), Zajączka (tablica), dach kaplicy
              Hieropolitańskiej. Uzupełniono kamienne elementy grobu Daragana i wykonuje się
              rekonstrukcję podmurówki + konserwacja elementów metalowych przy Kaplicy Repphanów.
          • wielkopolskawschodnia Re: Rola tzw. mediów 17.12.08, 03:40
            Może ja znowu powiem coś obrazoburczego, ale w "normalnych miastach"
            media same się interesują, częstokroć z własnej inicjatywy podejmują
            działania na rzecz ochrony dziedzictwa historycznego.

Media są od informowania społeczności lokalnej, a nie odwrotnie (że
            niby co, że społeczność lokalna ma informować media i prosić, żeby
            owe media łaskawie zgodziły się siebie poinformować!? No absurd...).
            • wielkopolskawschodnia Re: Rola tzw. mediów 17.12.08, 03:53
              Greffen, tylko bardzo cię proszę, nie pomyśl sobie przypadkiem, że
              ja nie zgadzam się z tym, co napisałeś wyżej i cię krytykuję.

Ja po prostu nadziwić się nie mogę, że pani z radiowęzła.fm wpada na
              nasze forum, żeby się czegoś o świecie dowiedzieć i zostawia post,
              żeby ją o czymś ciekawym poinformować. No Radio Erewań normalnie...
              • greffen Re: Rola tzw. mediów 17.12.08, 10:16
                Wcale nie odbieram tego jako krytykę. Po prostu żyjemy w takim nieszczęsnym
                kraju a przede wszystkim mieście gdzie wszystko jest postawione na głowie, a
                patologia goni patologię. Gdyby przeanalizować to wszystko co się tutaj dzieje w
                dziale ochrona i opieka nad zabytkami to włosy stanęłyby dęba i już nigdy nie
                wróciłyby na swoje miejsce. A co do pani z radia - no cóż metoda dziennikarska
                jak każda inna dowodząca tyle że forum jest uznane za wiarygodne i dobrze
                poinformowane.
                • greffen Tymczasem na cmentarzu 07.01.09, 17:47
                  Tymczasem na cmentarzu szczęśliwie pojawiły się niewielkie pojemniki na śmieci.
                  Są za małe więc już są prawie pełne a obok leży przygotowanych parę worków na
                  śmieci ale dobre i to.
                  Już po tym widać jak wielkim problemem jest utrzymanie zabytkowego cmentarza. Za
                  wywóz śmieci, pojemniki trzeba zapłacić a obiekt nie przynosi żadnych dochodów.
                  Trzeba wyrazić wielką wdzięczność gminie że znowu się udało, bo tym sposobem nie
                  będzie już wielkiego wysypiska śmieci które straszyło przez lata. Tu jest pies
                  pogrzebany bo jak utrzymać obiekt który niczemu nie służy, prócz tego ze jest
                  miejscem pamięci kultu, zabytkiem i piękną pamiątka minionych czasów.
                  • ok333 Re: Tymczasem na cmentarzu 07.01.09, 19:12
                    Greffen,dlaczego nic nie powiedziałeś, ze wybierasz się na CERA,
                    pomógłbym chętnie.
                    Po opadach śniegu zrobiłem tam trochę fotek, których część wstawię
                    do galerii.
                  • bogdanowacki Re: Tymczasem na cmentarzu 07.01.09, 20:03
                    Szczególne podziękowania należą się p. Lechowi Matuszakowi, to
                    dzięki uprzejmości pana prezesa PUK w Kaliszu nastąpiło usunięcie
                    śmieci z cmentarza ewangelicko - augsburskiego w Kaliszu. Panie
                    Prezesie, jeszcze raz dziękuję.
                    • greffen Re: Tymczasem na cmentarzu 09.01.09, 01:40
                      Podziękowania od Studentów zostały oczywiście wysłane wraz z propozycją
                      umieszczenia reklamy - informacji na stronach poświęconych historii cmentarza
                      ewangelickiego. Wydaje mi się też że oddzielne podziękowania wysłała sama
                      parafia. A największe wyrazy wdzięczności należą się oczywiście Panu Radnemu.
                      • gladki0 Re: Tymczasem na cmentarzu 09.01.09, 10:00
                        Dołączam siuę do podziękowań dla obu Panów . Składam je równiwż
                        Studentkom i Studentom ODK oraz wolontariuszom . Oby nasza
                        współpraca układała się tak dobrze w Nowym Roku.
                        Zapraszam także innych do niesienia pomocy Miastu.
                        • greffen Re: Tymczasem na cmentarzu 09.01.09, 17:25
                          Wizyta na cmentarzu była nie zaplanowana po prostu w drodze z pracy.
                          • szycha-ns Aktualizacja strony 10.01.09, 20:14
                            Tabliczki trumienne i nekrolog Karola Hintza.

www.galeriawielkopolska.info/cmentarz/tabliczki.html
                            • greffen Re: Aktualizacja strony 10.01.09, 20:32
                              Naprawdę warto zobaczyć!
                            • ok333 Re: Aktualizacja strony 10.01.09, 21:26
                              szycha-ns napisał:

> Tabliczki trumienne i nekrolog Karola Hintza.
                              >
                              Te epitafia trumienne wszzystkie są kaliskie?
                              Ta klepsydra reż jest fajna.
                              • szycha-ns Re: Aktualizacja strony 10.01.09, 22:33
                                Pewnie tak, ale to już lepiej jak się wypowie na ich temat
                                fachowiec, czyli nasz przyjaciel Greffen :-) Skarby te oczywiście
                                znajdują się w Kaliszu.
                                • szycha-ns Re: Aktualizacja strony 14.01.09, 16:12
                                  Kolejna aktualizacja - zimowe fotografie cmentarza dzięki
                                  uprzejmości naszego forumowicza -
                                  www.galeriawielkopolska.info/cmentarz/
                                  • greffen Re: Aktualizacja strony 14.01.09, 19:41
                                    Super serdeczne dzięki bo ja mam cały czas jakieś prace na głowie.
                                    • ok333 Re: Aktualizacja strony 15.01.09, 14:45
                                      Trafiliśmy już do lokalnej sieci :

katalog.onet.pl/8995,58753,kalisz-cmentarze,r.html
                                      Można obejrzeć także nekropolię katolicką w Kole. Niedomańskich
                                      jednak tam nie ma.
                                      • gladki0 19 stycznia-rocznica mordu w Lesie Skarszewskim 17.01.09, 14:40
                                        Wypadało by uczcić 64 rocznicę śmierci kaliskich bohaterów, ofiar
                                        mordu hitlerowskiego w Lesie Skarszewskim. Nie znam lokalizacji
                                        wszystkich 56 grobów, ofiar tej tragedii. Te na Cm.E-A znamy - może
                                        zapalimy znicze?
                                      • szycha-ns Aktualizacja strony 23.01.09, 17:31
                                        Kolejna aktualizacja - Gmerki firm kamieniarskich z Dolnego Śląska
                                        dzięki uprzejmości naszego forumowicza
                                        www.galeriawielkopolska.info/cmentarz/gmerki.html
                                        W kolejce do dodania czeka artykuł o Wojciechu Greffenie (już
                                        wkrótce)
                                        • greffen Re: Aktualizacja strony 23.01.09, 19:02
                                          Bardzo się cieszę i gratuluję obydwu Panom samodzielnej inicjatywy. Wyrazy
                                          uznania i ukłony.
                                          • ok333 Re: Aktualizacja strony 24.01.09, 15:59
                                            greffen napisał:

> Bardzo się cieszę i gratuluję obydwu Panom samodzielnej
                                            inicjatywy. Wyrazy
                                            > uznania i ukłony.

No tak, ale Ginter ( w Leksykonie p.Władka K. jako Guenter) , to
                                            akurat kaliszanin pochodzenia niemieckiegoDodam jeszcze
                                            p.A.Fiebigera , ale na wiosnę, jak się postaram o sprzęt. A czy na
                                            CE-A są jakieś prace p.St.Krzyżanowskiego?
                                        • ok333 Re: Aktualizacja strony 24.01.09, 16:07
                                          szycha-ns napisał:

> Kolejna aktualizacja - Gmerki firm kamieniarskich z Dolnego
                                          Śląska
                                          > dzięki uprzejmości naszego forumowicza
                                          > www.galeriawielkopolska.info/cmentarz/gmerki.html
                                          > W kolejce do dodania czeka artykuł o Wojciechu Greffenie (już
                                          > wkrótce)

Szycha , mała prośba.Zrób ,,coś'', bo na wszystkich aktualizacjach
                                          otwiera się ta ostatnia :),pliizz.
                                          • greffen Re: Aktualizacja strony 24.01.09, 20:23
                                            Są ale nie sygnowane - ten rozbity anioł jest przypisywany był Krzyżanowski
                                            pracownikiem Ginterów więc najczęściej jest tylko jego sygnatura. Tam jest
                                            jeszcze parę innych sygnatur.
                                            • szycha-ns Re: Aktualizacja strony 27.01.09, 11:45
                                              Kolejna aktualizacja -
                                              www.galeriawielkopolska.info/cmentarz/ratowanie.html
                                              • szycha-ns Re: Aktualizacja strony 27.01.09, 18:36
                                                Czy znana jest już odpowiedź na interpelację w sprawie zabytkowych
                                                nekropolii wygłoszonej 27 XII 2008 roku?
                                                • szycha-ns Re: Aktualizacja strony 27.01.09, 18:45
                                                  "Jakiś czas temubyła społeczna inicjatywa powołania Towarzystwa
                                                  Opieki nad Zabytkami i właśnie z powodu braku zainteresowania
                                                  inicjatywa ta nie powiodła się. W tym miejscu należy zadać pytanie,
                                                  czy brak szerokiego społecznego zaangażowania w chwili obecnej musi
                                                  oznaczać, że nie uda się nam uchronić naszego dziedzictwa."

Mądrze postawione pytanie! Zabytkami i ich losem tak naprawdę
                                                  interesuje się niewielki procent Polaków. Jednak czy ma to oznaczać,
                                                  że wolno nam nie zachować śladów przeszłości dla innych pokoleń?
                                                  Czy to, że muzea, teatry i galerie nie są tak tłumnie oblegane jak
                                                  mecze piłkarskie czy galerie handlowe daje nam prawo do ich
                                                  zamykania czy zmuszania do funkcjonowania na prawach rynkowych? Mam
                                                  nadzieję, że nie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka