tylko.udaje.magnata 29.06.10, 08:03 klik Miłego, spokojnego dnia Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tylko.udaje.magnata Re: Jedno jest niebo dla wszystkich :-) 29.06.10, 08:10 Kawa czeka, o uśmiech proszę Odpowiedz Link
greis52 Re: Jedno jest niebo dla wszystkich :-) 29.06.10, 08:40 nie ma to jak zaczac dzien od kawy... to smacznej i aromatycznej zycze Odpowiedz Link
kendo Re: Jedno jest niebo dla wszystkich :-) 30.06.10, 08:29 oby tak wszyscy myslieli i traktowali sie na wzajem "po rowno" udanego dnia zycze. Odpowiedz Link
greis52 Re: Jedno jest niebo dla wszystkich :-) 30.06.10, 11:02 ale jakie rózne u mnie zaciągnęło chmurkami... Odpowiedz Link
na.co.chora.terpsychora Re: Jedno jest niebo dla wszystkich :-) 03.07.10, 22:15 Boszszzzz, ale niebo. A aniołki gdzie ? Moga być nawet te " Czerliego ". )) Odpowiedz Link
kendo Re: Jedno jest niebo dla wszystkich :-) 03.07.10, 22:20 apropo "Aniolkow Charliego" ogladalam niedawno dokumetera o jednej z nich Farah (czy jak sie ona zwala) ktora umarla na raka piersi, wzruszajaca historia. Odpowiedz Link
kendo Re: zacmienie ksiezyca 21.12.10, 08:58 www.kristianstadsbladet.se/inrikes/article1334054/Total-manformorkelse-imorgon.html bylo o 8:40,ale sniadanko wtedy jadlam kiedy podali ta wiadomosc, wiec nieco z opoznieniem linka zapodaje, kolor ksiezyca w chwili zasloniecia przez ziemie byl bardzo pomaranczowy. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: zacmienie ksiezyca 21.12.10, 13:22 Mógłby już taki zostać. coś z rana widziałam,trochę pomarańczowe chmurki,ale wyleciało mi z głowy,żeby się dokładniej przyjrzeć. Odpowiedz Link
kendo Re: zacmienie ksiezyca 21.12.10, 20:59 byla przerazilwa cisza, nawet sie zdziwilam,ze flekta nad kuchnia nie slysze,nawet kiedy wylaczony, chmury tez mialy inny odcien,ale nie rozowawy,jakis nieokreslony chmurzasty bym powiedziala Odpowiedz Link
kendo Re: w tę noc bedzie rozświetlone... 31.12.10, 12:20 a no bedzie sie blyszczec na niebie dobrze ze wszystko sniegiem "przywalone" nie bedzie pozaru przynajmniej. Odpowiedz Link
iryska2604 Re: niebo jak niebo,bywa rózne.. 02.01.11, 14:14 Czasem bezchmurne a czasem złote picasaweb.google.com/Irena.Kaminska/NieboWZlocie# albo takie picasaweb.google.com/Irena.Kaminska/UNasDoscGloweZadrze# Odpowiedz Link
kendo Re: niebo jak niebo,bywa rózne.. 02.01.11, 14:37 *Irysko, no fajny cykl zdjeciowy pokazalas, tez mam pare pomyslow i moze kiedys sie udam z cyfrowka w poszukiwanie milo sie ogladalo niebo, i pomyslec, ze moze miec takie kolory. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: niebo jak niebo,bywa rózne.. 03.01.11, 11:20 A to moje wschody słońca,w tym roku niewiele robiłam,bo mam mało miejsca w albumie. picasaweb.google.com/rudapeja/Poranek203# I trochę chmurek Odpowiedz Link
kendo Re: niebo jak niebo,bywa rózne.. 03.01.11, 11:35 *Jagus, lubie ogladac chmury, niekotre zawsze wydaja mi sie takie dramatyczne, ale to chyba bardzo osobowe odczucia. dzieki za fotki. ja bym musiala wyjsc z chatki na goreczke,by zrobic cos ladnego bo zaslaniaja mnie domy/drzewa.... Odpowiedz Link
jaga_22 Jutro zaćmienie słońca 03.01.11, 14:59 Najbliższe zaćmienie Słońca wydarzy się już 4 stycznia 2011 roku i będzie to zaćmienie częściowe. Zjawisko będzie widoczne w Europie, północnej Afryce i zachodniej Azji. Maksymalna faza zaćmienia będzie widoczna w północnej Szwecji i wyniesie 0.8576. W niewiele gorszej sytuacji będą obserwatorzy w Polsce, gdzie zakryte będzie ponad 80 proc. tarczy. ------------------------------------------------------------------------------- Jak ja mam zobaczyć zaćmienie,jak w ogóle słonka nie mam hę wiadomosci.dziennik.pl/wydarzenia/artykuly/315893,jutro-zacmienie-slonca-zobacz-o-ktorej.html Odpowiedz Link
marii51 Re: zaćmienie słońca 04.01.11, 09:49 --JEDYNIE w KRAKOWIE gdyż gęste chmury nie dały szans w innym regionie - czyżby słonko pamiętało ,że Kraków był stolicą a co nam tam.... na kolejne poczekamy 26lat Odpowiedz Link
iryska2604 Re: "Jedno jest słońce dla wszystkich".... 04.01.11, 14:02 Nie tylko w Krakowie www.alert24.pl/alert24/5,85048,8900814,Czesciowe_zacmienie_slonca_nad_Polska__WASZE_ZDJECIA_.html?i=0 Odpowiedz Link
kendo Re: "Jedno jest słońce dla wszystkich".... 05.01.11, 10:43 tu bylo straszne zachmurzenie,wiec mowy nie bylo a na poludniu zreszta mieszkam, *Mari, no slowa piosenki trafne dla dla wszystkich. Odpowiedz Link
greis52 Niebo Kopernika 21.07.11, 11:54 www.niebokopernika.pl./czym-jest-niebo-kopernika chetnie bym posiedziala sobie teraz w Planetarium Ciekawa jestem czy Jaga juz zawitała do Centrum Nauki Kopernik????? Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Niebo Kopernika 21.07.11, 13:56 Greis mam jak najbardziej w planie,lubię gwiazdy. Odpowiedz Link
kendo Re: Niebo Kopernika 21.07.11, 14:54 no to Jago wybieraj sie szybciutko i tu sprawozdanie nam zlozysz z wrazen, ja juz bym byla.....szkoda,ze tutaj nie mamy czegos takiego, musze Pia spytac. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Niebo Kopernika 07.09.11, 14:21 I na pewno pójdę Kendo,ale teraz jeszcze są tłumy,a ja je nie cierpię. W ostatnich godzinach Słońce popisało się dwoma sporymi wybuchami - poinformował serwis NASA SpaceWeather.com. Wyrzucona w nich materia dotrze do Ziemi około 8-10 września i można wówczas liczyć na wystąpienie intensywnych zórz polarnych. wiadomosci.wp.pl/kat,18032,title,Wybuchy-na-Sloncu-wkrotce-materia-dotrze-do-Ziemi,wid,13761060,wiadomosc.html Odpowiedz Link
greis52 Re: Niebo Kopernika 07.09.11, 19:24 wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,W-Centrum-Nauki-Kopernik-niemal-codziennie-jest-wypadek,wid,13760109,wiadomosc_prasa.html?ticaid=1cfbb "Zadrapania i potłuczenia są u nas na porządku dziennym, przyznaje Katarzyna Nowicka, rzeczniczka Centrum. Do wypadków dochodzi, bo zwiedzający nie czytają instrukcji znajdujących się przy eksponatach. Kilka razy w tygodniu musi przyjeżdżać karetka na sygnale. A pracownicy muszą wezwać ją na życzenie każdego gościa, nawet gdy kogoś... zabolą nogi. To właśnie niedawno przydarzyło się pewnej zagranicznej turystce, która zażądała wezwania ambulansu. Na domiar złego nie brakuje zwiedzających, których pracownicy nazywają "gość demolka". - To rodzaj osób, których ambicją jest zniszczenie każdego eksponatu. Gdy nikt nie patrzy, uderzają, wyginają lub wyrywają części urządzenia, opowiada Nowicka. I to oni najczęściej doznają różnego rodzaju urazów. " Odpowiedz Link
kendo Re: Niebo Kopernika 08.09.11, 10:20 zamontowac kamrki, odstrasza "demolujacych" kary pieniezne bym wielkie nalozyla,moze by odstraszylo od takich czynow Odpowiedz Link
greis52 Deszcz meteorytów 15.02.13, 10:19 nie na każdym niebie może się zdarzyć Deszcz meteorytów, któremu towarzyszyły głośne eksplozje, spadł w piątek nad obwodem czelabińskim na Uralu; wiele osób odniosło obrażenia - poinformowała rosyjska agencja Interfax powołując się na lokalne władze. wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Deszcz-meteorytow-nad-Czelabinskiem-doniesienia-o-rannych,wid,15336533,wiadomosc.html Odpowiedz Link
kendo Re: pogodnego nieba dla wszystkich :-) 02.03.12, 14:20 dziekujemy Greis, tu naprawde iscie wiosennie, upior mi wysech juz pod tym niebiem wieosennym wzajemnie zycze pieknych wrazen pod niebieskiem niebem Odpowiedz Link
jaga_22 Re: pogodnego nieba dla wszystkich :-) 02.03.12, 19:12 Niestety u mnie było cały dzień pochmurno,a jutro zapowiadają ochłodzenie, ale już wolę parę stopni mrozu żeby tylko słonko zaświeciło. Odpowiedz Link
greis52 Re: zamiast slonka 03.03.12, 09:19 piękna kolorowa kwiatowa kula sloneczna u mnie niebiesciutko na górze... Odpowiedz Link
kendo Re: zamiast slonka 03.03.12, 09:20 Tetiko, cudna kula kwaitowa... rozwesela ogromnie, Jagus powinna sie teraz usmiechnac tu dzis tez przymrozek jeszcze do tej godzi, niebo niebieskie z promyczkami slonecznymi cieszy Odpowiedz Link
kendo Re: na naszym niebie-lodowaty Saturnus 03.03.12, 09:39 naukowcy z Nasa,badajac "pierscienie Saturna" znalezli w nich czasti tlenu, twierdza,ze niewykluczone jest,ze w obrebie tej planety moze isniec zycie na ktorys jej "cialach" *Tetiko, mam nadzieje,ze dzionek w pracy wzglednie dobrze "przezylas"? Odpowiedz Link
tetika Re: na naszym niebie-lodowaty Saturnus 03.03.12, 09:46 z praca sie niebawem zaczne zegnac, czas poszukac czegos przyzwoitego.wreszcie ostatecznie do tego zaczelam dojrzewac. ale to temat nie na tutaj. Odpowiedz Link
irene.jg Re: na naszym niebie-lodowaty Saturnus 03.03.12, 22:08 Coś się kończy, by otworzyć się na nowe. Coś się zaczyna i może odmienić życie. Powodzenia Odpowiedz Link
greis52 Re: Jedno jest niebo dla wszystkich :-) 07.03.12, 08:03 moje od rana niebiesciutkie Odpowiedz Link
tetika Re: Jedno jest niebo dla wszystkich :-) 07.03.12, 16:05 narazie sie panie uspokoily w pracy , co nie oznacza ze ja w jakims momencie nie zaczne rozsylac cv-ek. dojrzalam do zmian mimo ze sie ich boje. u mnie dzis pierwszy raz poczulam ze ziemia zaczyna pachniec wiosna bedzie tylko lepiej Odpowiedz Link
kendo Re: Jedno jest niebo dla wszystkich :-) 08.03.12, 08:34 moze u pan byl akurat zly dzien i powstal zly humor..... Odpowiedz Link
greis52 głowa i oczy w górę... 18.05.12, 10:14 zmianynaziemi.pl/wiadomosc/zacmienie-20-maja-2012-da-poczatek-zjawiskom-astronomicznym-ze-sloncem-w-roli-glownej ciekawe czy coś zobaczymy? Odpowiedz Link
kendo Re: głowa i oczy w górę... 19.05.12, 18:59 tak mysle z drugie stronyczy "nawigacja delfinow"i lwow morskich " nie jest zaburzona wszystkimi zjawiskami zwiazanymi z wybuchami na sloncu i nadchodzacym zacmmieniem, zwierzeta zawsze mialy wyczulone "nawigacyjne organy" a samo zjawiasko wrto chyba obejzec. Odpowiedz Link
kendo Re: deszcz meteorytow 15.02.13, 11:04 wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Deszcz-meteorytow-nad-Czelabinskiem-doniesienia-o-rannych,wid,15336533,wiadomosc.html?ticaid=11011c *Greis tu go umiejscowilam, bo jakos w srodku wpadl Twoj wpis... to jak w bibji napisano, ze spanie "ognisty deszcz" Odpowiedz Link
kendo Re: deszcz meteorytow 16.02.13, 10:19 wielkie spustoszenie zrobily spadajace "ognie" dwie osoby bardzo powaznie ranne, zniszczenia materialne bardzo duze, jak wypowiada sie asrtofizyk tutejszy, ze byloby ryzko by deszcz spadl na Malmö,(jego spekulacje wlasne) wybuch meteoryta szacuje sie na podobny do bombyatomowej o sile wielu megaton. Odpowiedz Link
greis52 Re: deszcz meteorytow 16.02.13, 18:33 Eksplozja meteoru nad Czelabińskiem była 30-krotnie silniejsza od wybuchu bomby atomowej w Hiroszimie biznes.onet.pl/deszcz-meteorytow-w-rosji-eksplozja-byla-30-krotni,18515,5422424,1,onet-wiadomosci-detal wyobrażam sobie strach jaki przeżyli tam ludzie... Odpowiedz Link
kendo Re: deszcz meteorytow 16.02.13, 19:11 starsze pokolenie myslalo, ze trzecia woja sie zaczela...slyszac ten wybuch meteorytowy.... Odpowiedz Link
kendo Re: deszcz meteorytow USA/Kuba 16.02.13, 19:22 www.aftonbladet.se/nyheter/article16253666.ab nie tylko na Uralu ale i w innych miejscach na niebie sie pojawily wybuchy meteerytowe, towarzysace rowniez dziwne zjawisko na niebie Odpowiedz Link
kendo Re: Kometa C/2011 L4 Pan-Starrs 10.03.13, 19:41 www.kristianstadsbladet.se/inrikes/article1835196/Ovanlig-syn-pa-himlen-nasta-vecka.html bedzie najlepiej widoczna 12/15 marca o wczesnych godzinach wieczornych.... *Lusia a my dzis nie widzaly tego,jak ze spaceru wracaly, stasznie razilo w oczy zpoza chmur a slonce bylo dalej za chmurka...???? mogli sie pomysli w obliczeniach predkosci i dzis byla widoczna... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Kometa C/2011 L4 Pan-Starrs 10.03.13, 19:57 Zobacze co mi wyszlo na zdjeciu, czy nie skasowalam? Nic nie widac, a niebo w miejscu odblasku mialo kolor teczy, najlepiej byloby miec lunete i przez nia w nocy zrobic. Fotka z naszego spaceru z Kendo do konikow, jak widac snieg jeszcze calkiem nie stopnial. Odpowiedz Link
kendo Re: Kometa C/2011 L4 Pan-Starrs 10.03.13, 20:19 *Lusia szkoda,ze nie zrobilysmy zdjecia na "drodze jajkowej" wtedy bylo widac dokladniej,az w oczy razilo.... Odpowiedz Link
kendo Re:meteoryt uderzyl w ksiezyc 18.05.13, 11:01 www.dn.se/nyheter/varlden/rekordmeteorit-slog-ned-pa-manen NASA potwierdza, 17 maja meteoryt z predkoscia 90 000km/tim o srednicy 30 cm uderzyl w ksiezyc, sila uderzenia/wybuchu rownala sie 5 ton dynamitu.. wybuch widac bylo z ziemi,rowniez i na ziemie spadlo pare "kamieni" w tym samym czasie bylo to do tej pory najwieksze uderzenie meteoryta w ksiezyc od czasu Nasa obserwacji, w nastepnym roku mozemy sledziec ponownie zdarzenie,Ziemia i Kiszyc beda znajdowac sie w tym samym polozeniu, Odpowiedz Link
greis52 tęcza... 26.05.13, 10:25 wielobarwny łuk na niebie, nie widziałam na żywo dawno Odpowiedz Link
kendo Re: tęcza... 26.05.13, 10:27 *Greis, milo byc jednoczesnie na necie.. nabilysmy sobie juz guza... ja tu juz widzialm, mowia,ze szczescie przynosi widziec ja z wiosny.... jakos nie zauwazylam, zycie takie same jak co dzien,bez "szczegolnego szczescia" albo tylko jak mam jakiej inne wymogi....? Odpowiedz Link
greis52 rój meteorów rozpoczyna swoją aktywność 12.07.13, 18:03 rój meteorów rozpoczyna swoją aktywność odkrywcy.pl/kat,1037753,title,Odkryty-przez-Polakow-roj-meteorow-rozpoczyna-swoja-aktywnosc,wid,15808435,wiadomosc.html Można je podziwiać już dzisiaj w nocy To niezwykłe zjawisko odkryli Polacy! Odpowiedz Link
henryk245 Re: rój meteorów rozpoczyna swoją aktywność 12.07.13, 19:29 tylkoastronomia.pl/ zmianynaziemi.pl/wiadomosc/nasa-udostepnila-sekwencje-wideo-lotu-komety-ison "Według tego, co mówią specjaliści kometa ISON kontynuuje bieg po orbicie, dzięki której dosłownie muśnie koronę naszej pobliskiej gwiazdy. Już w listopadzie powinien ją zobaczyć każdy i to gołym okiem. Spodziewana jasność tego ciała niebieskiego właśnie na skutek zbliżenia do Słońca ma przewyższać nawet Księżyc w pełni." Odpowiedz Link
henryk245 .. plazowa lektura ? 13.07.13, 11:38 www.nasznowyjork.org/dariusz-kosiur.html "Z punktu widzenia racjonalnej ekonomii recepta na kryzys jest prosta. Wymienię główne postulaty: 1. długi państw należy anulować 2. musi istnieć waluta narodowa i parytet kruszcu 3. bank centralny i system bankowy muszą być państwowe (dopuszczalne banki spółdzielcze) 4. wszelkie mechanizmy kreacji wirtualnego pieniądza (w tym giełdy papierów) są zakazane 5. ilość pieniądza w gospodarce musi być równoważna ilości dóbr i usług 6. nowe dobra (nie konsumpcyjne) muszą mieć pokrycie w nowym narodowym pieniądzu 7. należy dążyć do autarkii gospodarczej, co nie wyklucza wymiany międzynarodowej 8. długi konsumenckie nie mogą pozbawiać majątku sprzed zobowiązania (nigdy mieszkania, domu, warsztatu pracy), a ich oprocentowanie nie może być wyższe od wzrostu gospodarczego i od realnego wzrostu dochodów ludności." zródlo : internet Odpowiedz Link
henryk245 Re: .. plazowa lektura ? 13.07.13, 11:51 nawiazujac do poprzedniego "posta",panstwo opiekuncze sluzba zdrowia,emerytury itp.kielbasa wyborcza co lat cztery pamietam nagonke na Pana Premiera Pawlaka gdy w zwiazku z planowanym wiekiem emerytalnym w naglym przyplywie szczerosci i Chrzescijanskiej Etyki powiedzial: ".. ja wogole nielicze na panstwo,licze na rodzine i innym to polecam"sic moim zdaniem mial/ma racje , panstwo okrada obywatela od kolyski po trumne a jezeli juz cos daje to niewiecej niz obywatel z panstwa wydusi najwyzszym podatkiem jest VAT,ja zawsze probuje przekonac rzemieslnika by wziol pod uwage moja alergie - bez kwita i dzielimy VAT miedzy siebie i jakos cholerka sie tego niewstydze ... Odpowiedz Link
henryk245 kosmiczne szalenstwo ? 13.07.13, 17:56 innemedium.pl/wiadomosc/komety-zasiewaja-wirusa-wojny-szalenstwa "Rok 1910 upłynął pod znakiem komety Halleya. Oczekiwano na bezprecedensowe zjawisko, nasza planeta zgodnie z niezmiennymi prawami mechaniki nieba musiał zmierzyć ogon komety. Astronomowie już wtedy twierdzili, że kolizja z komą nie zagraża nikomu i Ziemia będzie przechodzić przez warkocz komety w niezauważalny sposób. Stężenie substancji miało być tak niewielkie, że było mało prawdopodobne, aby nawet najbardziej precyzyjne instrumenty zdołały uchwycić zmiany składu atmosfery ziemskiej." Odpowiedz Link
kendo Re: rój meteorów rozpoczyna swoją aktywność 13.07.13, 11:46 zapisalam listopad w kaledarzu coby nie zapomniec spojzec w gore na niebo.... Odpowiedz Link
kendo Re: rój meteorów rozpoczyna swoją aktywność 13.07.13, 11:44 greis52 napisała: > rój meteorów rozpoczyna swoją aktywność > odkrywcy.pl/kat,1037753,title,Odkryty-przez-Polakow-roj-meteorow-rozpoczyna-swoja-aktywnosc,wid,15808435,wiadomosc.html > > Można je podziwiać już dzisiaj w nocy To niezwykłe zjawisko odkryli Polacy! moze i dzis noca bedzie mozna popatrzec w niebo,,,, moze jaks szczesliwa "gwiazdka nam spadnie pod nogi"?? Odpowiedz Link
kendo Re:jedno niebo z jednym sloncem 09.08.13, 09:50 gdyby tak pomontowac sloneczne baterie na 4% wszystkich pustyn zaoszczedziloby sie zniszczen klimatycznych na ziemi... www.svd.se/naringsliv/branscher/energi-och-ravaror/solpaneler-pa-4-procent-av-jordens-oknar-racker_8408012.svd#xtor=AD-500-[svd.se/naringsliv]-[]-[Textlank]-[aftonbladet]-[]-[] tu niektorzy na dachach domow sobie kazali zainstalowac, maj zima zmniejszony rachunek za energie cieplna.... panstow subwencjonuje takie przedsiewziecie "budowlane"... Odpowiedz Link