lusia_janusia 08.09.13, 09:02 Z wczorajszego pobuty w parku, mlode pawie. Jedna z wysepek na stawiku, gdzie stoi domek dla kaczek, gesi, I mozna znalezc takie oto grzyby. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lusia_janusia Re: *Park* 08.09.13, 09:12 Gaski jako nawieksze ptaki w stawiku w parku. Podplywaja do nas, i czekaja na jakies smakowite kaski, ale potem zaczely czyscic sobie piorka. ** A pozniej gaska zaprezentowala nam swoje skrzydla, imponujace, a kaczuszka biala podziwia ich rozpietosc, ze ona takich nie ma. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: *Park* 08.09.13, 09:18 Jeszcze stawik w parku z innej strony. Jeden z arangemanow kwiatowych na rabatkach w parku Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: *Park* 08.09.13, 09:21 Najmniejsi lokatorzy parku, trudno ich bylo zlapac w obiektyw, b.b.ruchliwe papuzki underloty u nas ich nazywaja. siedzi mala papuszka po srodku zdjecia, popielata. Odpowiedz Link
kendo Re: *Park* 08.09.13, 09:45 *Lusia super,ze zalozylas watek parkowy bedziemy w nim sie zachwycac parkami wszystkimi... te gaski superanckie, szkoda,ze tak szybko skrzydlami machaly, ze trudno bylo je "zlapac w objetyw" dzieki za przyjemny spacer. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: *Park* 08.09.13, 09:48 Prosze bardzo Kendo, ludzi bylo tak ze udalo sie wycyrklowac, zeby nie bylo w obiektywie obcych. Odpowiedz Link
kendo Re: *Park* 08.09.13, 09:50 w ciagu tygodnia jakos ich mniej, wiec tez mozna cyknac juz nadchodzaca jesien w parku.... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: *Park* 08.09.13, 09:54 Poniedzialek i wtorek mam bez "Maluszka" to mozemy sie wybrac obie, bo w poblizu i "naturum" tez mozna panorame zrobic i z tarasu musze wyprobowac dookola zarosla zrobic. Odpowiedz Link
kendo Re: *Park* 08.09.13, 10:08 poniedzialek by pasowal najbardziej, zobaczymy jak sie plany zloza... Odpowiedz Link
kendo Re: *Park*-grzybek wielki 08.09.13, 18:09 www.bossowski.pl/prywatny-atlas-grzybow/grzyby-jadalne-te-co-sam-zbieram/podgrzybek-zlotawy/ to ten grzyb Jagus... rosna rowniez nad kanalem tutaj i byly rowniez w moim lasku, a teraz niema zdnednego Odpowiedz Link
jaga_22 Re: *Park*-grzybek wielki 08.09.13, 18:36 Acha.to pomyliłam,bo tak wygląda purchawka Odpowiedz Link
grzech_o_1 Re: *Park* 08.09.13, 20:13 Różne pawie widziałem. Bo jest może i wiele gatunków. Ale najpiękniejsze, najbardziej zadbane, to w ogrodach Senatu w Pradze. Ten ogród jest otwarty. Jak zwykły park i pawie chodzą swobodnie. Odpowiedz Link
kendo Re: *Park* 09.09.13, 09:13 *Grzechu te tez z ogrodzenia wypuszczono, maja jakies "male ogony" niewiem czy to mlode czy powyrywali ogony na dekoracje, kiedys byly za i pod siatka *Jagus patrzac na te dwa grzyby z gory, faktycznie mozna sie pomysli.... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: *Park* 09.09.13, 09:50 Jaga, Grzes, Kendo, dziekuje za podzielenie sie z uwagami, to milo ze ktos oglada i ma cos do powiedzenia, niezaleznie co, moga byc nawet krytyczne uwagi, przez ktore sie uczymy i zapamietujemy. *Dziekuje* Odpowiedz Link
kendo Re: *Park* 09.09.13, 10:25 he,he Lusia skromnisia.... no Twoja cyfrowka jest tej nowszej generacji i lepsze zdjecia wykonuje... zreszta tez masz "inne spojzenie w chwili ich robienia" Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: *Park* 09.09.13, 10:39 To prawda Kendo, kazdy zwraca na co innego uwage przy robieniu zdjecia, zalezy co chce pokazac. Odpowiedz Link
dorka556 Re: *Park* 09.09.13, 10:46 Lusia, proszę również zaliczyć mnie do amatorów Twoich zdjęć. Może i masz dobrą cyfrówkę, ale przede wszystko masz dobre oko, które widzi to co najważniejsze. Przykład? 'Wrzesień'- stos. ciemny obrazek, późne maki, suche liście, chwasty(?). Tak sobie wyobrażam ten miesiąc. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: *Park* 09.09.13, 12:28 U nas w Łazienkach pawie też chodzą luzem,starają się wejść na wysokości. Często sadowią się na drzewach i wrzeszczą,ale ja je bardzo lubię Odpowiedz Link
grzech_o_1 Lusia Lusia..... 09.09.13, 15:51 Ja się param fotografią, czysto ciągle amatorską już ze 50 lat. Pierwszy aparat jaki miałem w reku, to słynny polski DRUH. Ale nie w tym rzecz. Kochani. Wybitni zawodowi fotograficy. Już mozna powiedzieć - artyści i mistrzowie w rzemiośle. Dysponujący wprost niebiańskim sprzętem..., - jak robią zdjęcia, sesje zdjęciowe, to gwarantowane, że na sto, dwieście zdjęć, wybiora jako 'udane' tylko jedno czy dwa! Tak to jest! Wierzcie mi. Dlatego nie posiadam sprzętu wyrafinowanego. Zwykły obecnie cyfrak. Który w zupełności wystarcza. Na warunki i wymogi domowe amatorskie. A i też jak gdzieś jesteśmy, zrobię ze sto zdjęć, to ze dwadzieścia od ręki wędruje do kosza. Odpowiedz Link
kendo Re: Lusia Lusia..... 09.09.13, 18:26 *jagus no sliczne pawie, dobrze ze ludzie im ogonow nie wyciagali... *Grzechu dawno temu klikales Witam goraco ja tez posiadam "zwykla cyfrowke" a i tak nie wszystkie funkcje umiem wykorzystac...a robiac zdjecie cykam nieraz pare razy i kasuje od razu zle, wygoda z tym podgladem. Odpowiedz Link
tetika Re: Lusia Lusia..... 09.09.13, 18:39 Lusienko przesliczne fotki porobilas w czasie kiedy ja sprzatalam ostatecznie po malowaniu. Zreszta u mnie jeszcze ciagle zielono na drzewach, dopiero delikatnie liscie zaczynaja sie wybarwiac. Chyba tez sie bede musiala wybrac na jakas wycieczke jak bedzie pogoda Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Lusia Lusia..... 09.09.13, 18:51 Ja też robię po kilka zdjęć,bo jak mówi córka ręka mi się trzęsie i wychodzi niewyraźnie. Te z pawiami,to był najtańszy chińczyk,ale już go dawno nie mam. Odpowiedz Link
kendo Re: w parku 12.09.13, 16:24 do parku na kucharzenie spoznilysmy sie.... ale kucharza zrobily * wiosna byly tulipany zasadzone, teraz piekne aranzacje letnio-jesienne Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: w parku 12.09.13, 18:29 A kucharz to ten w srodku pan twarza do obiektywu stoi, na pierwszym zdjeciu. Odpowiedz Link
kendo Re: park 16.09.13, 17:32 przez miedze, malenki,jedno gospodarstwo sie tylko utrzymalo, kiedys dawno temu,byl klasztor czy zameczek, podania sa jakos sprzeczne,niema zadnej dokumentacji, niemniej jednak zachowaly sie sciezki /gorak na miescu jest,jak byla pewnie za dawien dawna drzewa sa mlode, stojac na dole te wielkie glazy robia wrazenie.... a te jakby male dzieci za nimi sa rozrzucone sciezki rozwidlaja sie....tworza jakby byl parter i Pietro Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: park 17.09.13, 19:18 A ja tam bylam Kendo, bo nie poznaje tego miejsca? Odpowiedz Link
kendo Re: park 17.09.13, 19:46 *Lusia pewnie ,ze bylas, jak szlysmy za Bobby przez ten "lasek" stojac w salonie widzisz go przez pole.... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: park 17.09.13, 19:53 To Kendo, na zdjeciu calkiem inaczej sie oglada. Zajadam sie Twoimi jabluszkami, lubie takie winno-slodkie i chrupiace. Odpowiedz Link
kendo Re: park jesienia 22.09.13, 20:08 tak,tu juz wczesniej sie ja widzialo, ladne jesienne "trawki" Lusia w dzisiejszym parku przyjemnie bylo do czasu mzawki,ktora nam przerwala rozmowe ze spotkana znajoma i robieniu zdjec..... gaski juz w wodzie nie siedzialy ,trzymaly sie raczej blisko siebie... papuszki rowniez w rzadku siadly nad glowami ptaki kluczami juz odlatywali Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: park jesienia 22.09.13, 21:48 Kendo to byl klucz dzikich gesi, bylas szybka, a moja kamera sie zaciela. A ten bluszcz na kamieniu bardzo ciekawie wyglada. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: *refleksja jesienia* 23.09.13, 08:41 Ciepla sloneczna jesien jest przyjemna i radosna, gdzie ptaki jeszcze spiewaja i kwiat mieni sie w rosach. Opadle liscie suche, szeleszcza pod nogami i kasztan spadnie na glowe po wiewiorki skakaniu. Klucze ptakow krzyczace leca na poludnie do slonca. Las pachnacy grzybami, zaprasza do odwiedzin, miekko stapamy po mchu, by przerwac nic babielata i kosz wypelnic wbrod Sady pachnace jablkami zapraszaja na relaks i smak chrupiacych jablek odswierza nasz zmysl na minione lato. I tak bedziemy czekac z wspomnieniami lata i jesieni przez zime sniezna i wiosne radosna do lata pelnego nadziei po ktorym znow przyjdzie jesien. Odpowiedz Link
kendo Re: *refleksja jesienia* 23.09.13, 09:01 bardzo ciekawie Lusia "refleksowalas jesnienne parkowe spacery" Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: *refleksja jesienia* 23.09.13, 09:33 Chcialam to inaczej przedstawic, ale do mojej koncepcji braklo mi wiedzy komputerowej i wyszlo jak wyszlo. - dziekuje Kendo.- Odpowiedz Link
kendo Re: *refleksja jesienia* 23.09.13, 09:44 pewnie wiem co?? chyba muzyke dkoleic, tez zawsze myslalam o takim kolarzu, trza dziecie kiedys "zarezerwowac" na ta okolicznosci i porobic sobie filmiki z zapisanymi punktami co i jak by samemu pozniej sobie skomponowac....masz wiecej cierpliwosci, to moze bys dala rade.... Odpowiedz Link
kendo Re: *gotowanie w parku* 24.09.13, 18:48 www.kristianstadsbladet.se/webbtv/article1970324/Hur-later-en-morot.html moze wejdzie link z parku, gdzie spoznilysmy sie z Lusia na gotowanie kucharz opowiada o "asfalt dzieciach" czyli miastowych, co nie wiedza,jak wyglada warzywko ... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: *spacer w parku* 14.12.13, 19:35 Przy dzisiejszej ponurej pogodzie nie bylo prawie wcale ludzi w parku; mozn bylo spokojnie podejsc do ptakow, ktore sa oswojone i podchodza blisko do ludzi; czekalam chwile i prosilam go zeby rozlozyl swoj piekny ogon ale on mnie nie sluchal: Na lawkach tez nie bylo nikogo chetnego, co by chial odpoczac. Odpowiedz Link
slo-onko Re: *spacer w parku* 14.12.13, 20:00 Ale za to paw pieknie pozowal do zdjecia. Park pusty i nieco smutny,taki aura i taki czas zimowy. Kaczuszki za to czuja sie dobrze w swoim towarzystwie. Czy to ten pafk przy teatrze i operze? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: *spacer w parku* 14.12.13, 20:10 Tak SLO,to tam gdzie bylas z Kendo, w taka pore wszystko wyglada takie bose i gole. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: *spacer w parku* 14.12.13, 22:12 Ale ptactwa.Ciekawe,czy to ten sam paw co na początku wątku. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: *spacer w parku* 14.12.13, 22:36 Jago, zauwaz, ten sam, na poczatku mial wyskubany ogon, a do jesieni mu odrosl troche, czekalam az go rozlozy. Mam nadzieje ze przez zime im odrosna ogony to na wiosne beda mieli czym sie wachlowac. Odpowiedz Link
kendo Re: *spacer w parku* 15.03.14, 08:28 Maluszek co dzien musial obowiazkowo zaliczyc parkowy spacerek, sam prowadzi do niego kaczory adoruja jedna pania kaczuszkowa, mewy tez juz patroluja wody/powietrze,moze cos "zlowia zywego malunkiego" kogud z kurka na ogrodzeniu siedza ciezko ze sloncem robic zdjecia, tu prawie by sie zdjecie udalo z pawiem Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: *spacer w parku* 16.03.14, 17:37 Kendo. pawie trudno ujac w obiektyw, bo zauwaza i od razu sie ruszaja. ale ladna wycieczke mialas w sloneaczku z "Maluszkiem". Odpowiedz Link
kendo Re: *spacer w parku* 16.03.14, 18:12 tak,pawie sa ruchliwe..a nie widac pan pawiowych. Maluszek chcial jeszcze raz taka sama runde zrobic, strasznie duzo malych piesko teraz w miescie sie spotyka... nie bylo ich tyle jakos w tamtym roku? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: *spacer w parku* 16.03.14, 21:11 Kendo, to prawda ja dzisiaj tez z nim przeszlam runde do parku, ale spotkalam Pit bulta - ten facet mieszka na przeciwko parku, juz ma drugiego takiego psa i nie ma nad nim kontroli, zawsze zmienia kierunki jak ma sie spotkac i mijac z innm psem, tak ze uwazaj na niego w parku, ale ja "Maluszka" wzielam na druga strone i minelismy sie, ale dusze mialam na ramieniu. Od wtorku mam go na 2 tygodnie non-stop. Mloda na wczasy sie wybiera- Odpowiedz Link
kendo Re: *spacer w parku* 16.03.14, 21:37 spotkalam chbya tego piesa z dziewczyna szedl,kawa z mlekiem kolor futra tez "mruczal" kiedy mijalismy sie kolo basenu, Maluszka na krotkiej linie zrobilam i gotowa bylam go do gory wziasc... no slyszalam,ze Mloda sie wybiera zas na i po slonce.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: *park-kwiecien2014* 22.04.14, 16:56 Piekna dzisiaj pogoda, tylko wiaterek lekko przeszkada, wybralam sie na rower do parku i "natur rum" Na tej malej zielonej wysepce gesi ma gniazdo, widac lekko szarawe po prawej stronie. Bazanta tez widzialam w suchej trawie, i nie pozwoli sobie blizej podejsc. Odpowiedz Link
slo-onko Re: *park-kwiecien2014* 22.04.14, 20:52 Piekne parkowe widoczki, jest na co popatrzec i fauna i flora. Wiosna jest najpiekniejsza pora roku. Wszystkie pory roku maja w sobie cos urokliwego, szczegolnie kiedy jest pogodnie,ale wiosna jest bardzo, bardzo szczegolna. Nadchodzi maj-miesiac w ktorym podobno najszybciej sie zakochac.... Odpowiedz Link
slo-onko Re: *park-kwiecien2014* 22.04.14, 20:54 Siedem miesiecy temu Lusiu sfotografowalas tez oznaki,ale jesini,byly ptaki i rownie urocze widoczki. Sprawdz pierwszy post. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: >> park- MAJ 2016 << 06.05.16, 22:39 Pochodzilam po parku, ludzi mase bylo, sloneczna pogoda wyciagnela mieszczuchow na lono przyrody.... To moj ulubiony brzosowy lasek, do ktorego lubie rowerkowac, nie ma w nim duzo ludzi, bo nie lezy w centrum miasta. W drodze do brzozowego lasku, kaczuszki przysly pod moje nogi i nic nie mialam zeby ich poczestowac. Wiewiorka w parku centrum miasta wcale sie mnie nie bala Kogut ze swoim stadem kur wylegiwal sie w cniu kwiatow Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: >> park- sierpien 2016 << 14.08.16, 10:48 ulubione spacery "Maluszka" do parku. Paw wygrzewal sie w sloncu w chlodny niedzielny poranek. ostatnio widzialam tylko 2 pawie, a bylo ich 4 szt. rozmazane wyszlo zdjecie za sprawa "Maluszka", Odpowiedz Link
maria88 Re: >> park- sierpien 2016 << 14.08.16, 15:28 W mojej mieścinie jest piękny ogród ZOO. Zapraszam do odwiedzenia. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: >> park- sierpien 2016 << 14.08.16, 18:14 Jak na kamerkach to niewielkie,chyba,że kamerki wszystkiego nie obejmują. www.zoo.zamosc.pl/page/314/ Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: >> park- sierpien 2016 << 20.08.16, 10:21 *maria88, dziekuje za namiary, niektore kamery rano nic nie pokazywaly, zwierzatka pewnie jeszcze gdzies pochowane. Lubie tu przychodzi i posluchac plusku wody siedzac na lawecze, ale bez "Maluszka" bo on niecierpliwy i che spacerowac. ule z pszczolami tez maja swoje miejsce. porzadku w parkowym ogrodzie pilnuje taki jegomosc. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: >> park- sierpien 2016 << 29.08.16, 10:30 Ostatnia niedziela sierpnia byla z burzami w dwoch tura, po pierwszej wyszlo slonce, bylo przyjemnie, czulo sie ze powietrze bylo przefiltrowane z miejskiego kurzu, park byl odswiezony w swojej zieleni i nie tylko. paw ustawil mi sie do portretu ze swoimi poukladanymi piorkami stara czesc sluzy od mostku doplyw do reki Helge å Kogut na schodkach wygrzewal sie w sloncu juz widac zblizajaca sie jesien. Odpowiedz Link
maria88 Re: >> park- sierpien 2016 << 29.08.16, 13:40 Fotki ciekawe. Zawsze to cos do obejrzenia i podpatrzenia w naturze. Do naszego ZOO mam spory kawałeczek, najlepiej podjechać. Ostatnio tam nie byłam, ale jest jednym z większych ogrodów w Polsce. Dokonano w nim z tego co wiem wiele zmian i turyści są zachwyceni. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: >> park- sierpien 2016 << 29.08.16, 19:30 *maria88,dziekuje, sama nie mam checi gdzies dalej sie wybierac bez Kendo, bo uwazam ze to nudne a do parku, zawsze kogos znajomego sie spotka. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: >> park- sierpien 2016 << 17.09.16, 09:26 W parku w sobotni ranek bylo wyjatkowo pusto bez ludzi spacerujacych z psami. tylko wojsko ma dzisiaj swoj arangemang, pokaz i nabor nowych kandydatow, porozkladali swoje stoly z daszkami, gdzie beda prosili na zolnierski wikt. Jesien juz widac przynajmniej po spadajacych kasztanach Na pawia natknelam sie w najbardziej nieoczekiwanym miejscu, daleko oddalil sie od swojej gondoliery. Sloneczniki typowe dla jesieni osladzaja jej uroki Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: >> wojna w parku << 17.09.16, 16:07 www.kristianstadsbladet.se/kristianstad/forsvarsovning-i-kristianstad/ Krtotki filmik z wojny w parku, zolnierze kidnapali policjantow i politykow, strzelali na niby od 10 cala dobe do jutra rana.Beda na niby walczyc. Odpowiedz Link
kendo Re: >> wojna w parku << 17.09.16, 19:12 *Lusia no ladne zdjecia z parku i obecne, a strzelali "slepymi nabojami" rowniez tez i zapisywali "nowych poporowych" Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: >> wojna w parku << 17.09.16, 22:32 *Kendo, Ciekawe ilu chetnych sie zglosilo. Moze w poniedzialek podadza w kurierze?. Odpowiedz Link
kendo Re: >> wojna w parku << 18.09.16, 08:03 lusia_janusia napisała: > *Kendo, Ciekawe ilu chetnych sie zglosilo. > Moze w poniedzialek podadza w kurierze?. na pewno beda jakies komentarze na ten temat, moze nawet w regionalnych wcsiaj i w poniedzialek.. dzi tez podadza,trzeba sledziiadomosciach Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: >> park jesiennie << 14.11.16, 09:30 Na wczorajszym spacerze do parku paw szedl prosto pod moje nogi. Spacer byl b.przyjemny. W niektorych zakatkach parku natura malowala szronem. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: >> park jesiennie << 14.11.16, 13:29 Ale śliczny paw.Na drugi raz Lusiu weź coś dla niego na dziób Inne zdjęcia oczywiście bardzo ładne. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: >> park jesiennie << 14.11.16, 13:46 *Jaga, wlasnie, nie wiedzialam, ze podczas marszu zmienie trase, bo zaczelam marznac i wrocilam przez park, inaczej bym wziela, bo golabki tez sie nie baly i przychodzily pod nogi chyba byly glodne i zmarzniete. Ten biedak kulach na jedna lapke. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: >> park jesiennie << 14.11.16, 17:42 One się tak puszą,bo wtedy jest im cieplej. Ptasie pióra spełniają ważną rolę w utrzymaniu odpowiedniej ciepłoty ich ciała. Kiedy jest zimno, ptaki stroszą pióra tak, że ich końce się stykają, tworząc izolacyjną warstwę powietrza zapobiegającą wychłodzeniu ciała. Kiedy ptakom jest za gorąco, podnoszą pióra tak, aby ich końce się nie stykały, co umożliwia swobodną wymianę ciepła z otoczeniem i zapobiega przegrzaniu. Odpowiedz Link