Dodaj do ulubionych

Lågkolhydratkost

23.09.13, 09:54
Juz ktorys raz z kolei czytam o roznych dietach, szukam informacji
na czym w glownych zarysach kazda dieta polega i jeszcze szybciej zapominam.

Tutaj napisali ze ta tytułowa dieta daje dobre wyniki w pierwszych sześciu miesiącach.
Dlatego mam prośbę. Potrzebuje kilka przykładów konkretnych produktów które normalnie się je codziennie, a których przy tej diecie należy sie wystrzegać.

A moze to nie takie proste? Moze to właśnie dieta, przy której trzeba wystrzegać się kolhydratow (węglowodanów?), a zamiast tego opychać sie tłuszczem?

Lågkolhydratkost ger på kort sikt, sex månader, bättre effekt än lågfettkost för personer med fetma som vill gå ner i vikt. Det konstaterar Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) i en rapport.

www.nsk.se/article/20130923/TTINRIKES/309239974/1163/-/laringgkolhydratkost-effektivt-foumlr-feta
Obserwuj wątek
    • kendo Re: Lågkolhydratkost 23.09.13, 09:58
      *Pia
      sluchaj dzis dziennikow,
      od samego rana o tym bebnia,
      zadna dieta nie jest w 100%efektowna,
      niektora prowadzi nawet do wywolania cukrzycy II stopnia,
      tak sie wypowiedzial lekarz zajmujacy sie dietami....nawet juz medycznie udokumentowali..
      sledz dzis media,mowia o tym.....
      ..cyt."dieta uboga w tluszcz prowadzi do cukrzycy IIstopnia..."

kiedys probowalam zastosowac sie do jakiejs diety
      ale czytajac poplatalo mi sie wszystko,
      dalam sobie spokoj i jem to co mi smakuje....
    • lusia_janusia Re: Lågkolhydratkost 23.09.13, 09:59
      Pia jestesmy gatunkiem ludzim, ale kazdemu z nas
      co innego sluzy, ja juz byla na kilkunastu odczytach
      z tym tematem i kazdy prelegent mial swoje zdania i przekonania
      co do diety, mnie odpowiada np,jedzenie miesa, a Tobie np. bedzie
      skutkowala dieta jarzynowa,

To jest indywidualne uwazam, a sama dieta nic nie da jak nie
      bedziesz fizycznie cwiczyc kropu - kondycji.
      • pia.ed Re: Lågkolhydratkost ... Motion 23.09.13, 10:54
        lusia_janusia napisała:
        ... mnie odpowiada np,jedzenie mięsa, a Tobie np. będzie skutkowała dieta jarzynowa,
        To jest indywidualne uważam, a sama dieta nic nie da jak nie będziesz fizycznie ćwiczyć kropu - kondycji.

Łatwo Ci powiedzieć ćwiczyć ... Chodziłam ostatnio przez pol roku na rehabilitacje, ćwiczyłam na maszynach, i wiesz co mi to pomogło? Kompletnie NIC sad

Faktycznie to czułam się co raz gorzej ... byłam zmuszona przestać
        ćwiczyć pewne części ciała, a potem zupełnie skończyłam,
        bo każde ćwiczenie sprawiało mi ból, i choc dziwnie to brzmi,
        co raz mniej wytrzymywałam fizycznie i co raz bardziej sie męczyłam
        przy kazdym ćwiczeniu.
        I takie coś zdarzało mi się przedtem, wiec to nie żadna nowość.

To samo jest kiedy trochę pochodzę. W jedna stronę jakoś idzie, ale kiedy wracam to potrafię sobie pojękiwać, bo niesamowicie bolą mnie nogi w kostkach, a jeszcze gorzej krzyż i mięśnie krzyża.
        No i od razu mnie zatyka kiedy próbuje iść szybciej ...

Pewnie poradzisz mi pływanie bo to jest najłagodniejsze dla ciała. Owszem ... tego tez próbowałam (w ciepłym basenie), do zimnego nawet na chwile nie mogę wejść
        bo dostaje dreszczy.

Z początku w ciepłym basenie jakoś mi idzie, bo umiem pływać i to dobrze,
        ale potem zaczynają mi marznąc ramiona i kark, co powoduje natychmiastowe bóle ...

U mnie jedyna "dieta" która skutkuje, to jeść mniej niż normalnie,
        a co - nie ma żadnego znaczenia.
    • kendo Re: Lågkolhydratkost 23.09.13, 10:10
      pia.ed napisała:

> Juz ktorys raz z kolei czytam o roznych dietach, szukam informacji
      > na czym w glownych zarysach kazda dieta polega i jeszcze szybciej zapomi
      > nam.
      >
      > Tutaj napisali ze ta tytułowa dieta daje dobre wyniki w pierwszych sześciu mies
      > iącach.
      > Dlatego mam prośbę. Potrzebuje kilka przykładów konkretnych produktów któr
      > e normalnie się je codziennie, a których przy tej diecie należy sie wystrzegać
      > .

>
      > A moze to nie takie proste? Moze to właśnie dieta, przy której trzeba wystrzega
      > ć się kolhydratow (węglowodanów?), a zamiast tego opychać sie tłuszczem?
      >
      > Lågkolhydratkost ger på kort sikt, sex månader, bättre effekt
      > än lågfettkost för personer med fetma som vill gå ner i vikt. Det ko
      > nstaterar Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) i en rapport.

>
      > www.nsk.se/article/20130923/TTINRIKES/309239974/1163/-/laringgkolhydratkost-effektivt-foumlr-feta

tu masz podobny link
      www.expressen.se/halsa/lagkolhydratkost-effektivt-for-feta/
      nie wystarczy dietowac trzeba tez i cwiczyc....
      • pia.ed Transfetter? 23.09.13, 10:22
        Nie przeczytałam jeszcze tego co kendo ostatnio wkleiła, ale chce zapewnić
        ze już nieraz czytałam o tych dietach, tylko ze jak się naczytam
        to robi mi się w głowie mętlik ... bo to stanowczo za dużo informacji na raz.

Teraz znalazlam artykul, ze w Malmö je sie za dużo transfetter ...
        Rozumiem ze chodzi tu o margarynę.

www.expressen.se/kvp/de-ar-bast-i-landet-pa-att-ata-onyttiga-fetter/
        • kendo Re: Transfetter? 23.09.13, 10:25
          tak Pia
          tu chodzi o sztuczne tluszcze....
          najlepiej uzywac oleju rzepakowego a nie slonecznikowego,
          bo nie wydziela jakis ujemnych substancji pod wplywem wysokiej temperatury.
          • pia.ed Re: Transfetter? 23.09.13, 11:00
            kendo napisała:
            "> tak Pia tu chodzi o sztuczne tluszcze....
            > najlepiej uzywac oleju rzepakowego a nie slonecznikowego,
            > bo nie wydziela jakis ujemnych substancji pod wplywem wysokiej temperatury."

Od lat uzywam wylacznie oleju rzepakowego ...
            choc moze ten tani tez nie jest specjalnie dobry?
            To tak jak z oliwa z oliwek. Sa takie najwyższej jakości,
            a sa "wypłuczyny" z trzeciego czy czwartego tłoczenia.
            .
            Ostatnio kiedy 500 gramow masla mozna bylo kupic za 20 kr
            to dodawalam czasem troche masla do potraw,
            i
            • kendo Re: Transfetter? 23.09.13, 11:04
              zaczelam uzywac maslo rowniez do wypiekow a nie margaryny,
              w tamtym tygodniu bylo 500g.masla w Willys za 20;-dla" + klijetow"

rzepakowy do smazenia
              olivkowy do salat
              • lusia_janusia Re: Transfetter? 23.09.13, 11:49
                Pia z tego co opisalas to jeden wniosek, ze kazy indywid reaguje
                na zalecane diety i gimnastyki.

Dla mnie basen jest wspanialy, tylko jakos ostatnio mi brakowalo na
                niego czasu, i gdzies polozylam karte wstepu i klodke do szafki i nie
                moge tego znalezc.

A krzyz mnie mnie boli Pia jak slamazarnie chodzimy z Kendo po sklepach
                najlepiej mi sluzy marz w jednakowym takcie, kiedys probowalam joga, ale
                stwierdzilam ze to nie dla mnie, chociaz niektorzy sie nia zachwycaja.

To samo jest z dieta, co dzien sie poswiecic i gotowac swierzy obiad to tez
                bierze sily.

Wiec jak doszlas Pia juz do wniosku ze zmniejszyc porcje jedzeniowe , to
                wiecej kaloryczne-miesne- z czerwonego miesa wolowina, i buraczki sproboj
                to przy okazji wyczyszcza Ci zoladek, jelita i dadza duzo witami?. - bym wybrala
                i wytestala.
                • pia.ed Re: Transfetter? 23.09.13, 15:09
                  lusia_janusia napisała:
                  Wiec jak doszlas Pia juz do wniosku ze zmniejszyc porcje jedzeniowe , to
                  wiecej kaloryczne-miesne- z czerwonego miesa wolowina, i buraczki sprobuj
                  to przy okazji wyczyszcza Ci zoladek, jelita i dadza duzo witamin.

O tym ze jem za dużo i za często wiem juz od wielu lat ...
                  Ale są wieczory, ze po prostu nie moge usiedziec, tylko co chwila sie podnoszę i idę do kuchni aby ogryźć choć jeden kęs suchego chleba ...
                  Żadne marchewki wtedy nie pomagają, bo dosłownie staja mi w gardle
                  kiedy próbuje je przełknąć...

Mięsa wołowego nigdy specjalnie nie lubiłam, a po dwóch tygodniach spędzonych w Maroko gdzie karmiono nas wołowiną, sam zapach wołowego mięsa mnie odpycha...
                  o baraninie nie wspomnę, bo chociaż jej do ust nie brałam, to jej zapach prześladował mnie jeszcze parę lat po powrocie do Szwecji.

Natomiast buraczki zawsze lubiłam, tylko ze niemal nigdy nie robiłam,
                  bo brudzą jak jakaś kropelka spadnie na ubranie. Ale teraz obiecuje sobie ze będę kupować.

Teoretycznie rzecz biorac, to gdybym miała dietetyczkę która przyrządzałaby mi właściwe potrawy, to i bez treningu zrzuciłabym szybko moje kilogramy.

Pamietam amerykanskie programy z Oprah kiedy sie odchudzała,
                  i jej dietetyczka przyrządzała salatki i soki... Az mi sie oczy do nich śmiały ...
                  tylko ze te salatki potrafily byc z 10 roznych owocow,
                  a ja bym straciła cierpliwość juz po obieraniu trzeciego.
                  • lusia_janusia Re: Transfetter? 23.09.13, 17:08
                    Pia Oprha miala na to fundusze, ale oprocz tych salatek owocowych
                    to trzeba zjesc mieska, bo po czym bedziesz miala sile zyc, jezdzic
                    na rowerze i przyzadzac sobie jedzenie, to nie taka prosta sprawa,
                    rybki odpowiednio przyzadzone na parze tez nie tucza, ale do tego
                    typu przygotowywania potraw trzeba miec cierpliwosc i pilnowac
                    pieca podczas gotowania.
                    Zycze pomyslow i wytrwalosci.
                    • pia.ed Gotowanie w moim wykonaniu 23.09.13, 17:58
                      lusia_janusia napisała:

oprocz tych salatek owocowych to trzeba zjesc mieska, bo po czym bedziesz miala sile żyć...
                      > rybki odpowiednio przyrzadzone na parze tez nie tucza, ale do tego typu przygotowywania potraw trzeba miec cierpliwosc i pilnowac pieca podczas gotowania ...

No wiec wlasnie ... trzeba mieć cierpliwość ... ...
                      Ja mam cierpliwosc do wszystkiego ale nie do gotowania ...
                      a na parze nigdy nic nie gotowalam i nawet nie wiedzialabym
                      jak to zrobić.

PS. Piecyka do tej pory nie wypróbowałam, brak mi czasu?
                  • kendo Re: Transfetter? 23.09.13, 17:13
                    hmmmmmmmmmmmm....
                    niema nic za darmo ..
                    musimy sie przylozyc by osiagnac zamierzony cel...

salatek owocowych nie bardzo lubie
                    ale warzywne/jazynowe uwielbiam,
                    robie wiecej coby na wieczor starczyllo zamiast czegos slodkiego,
                    a po zjedzeniu ich ogladam sie za jakims ciastkeczkiem...
                    • lusia_janusia Re: Transfetter? 23.09.13, 17:16
                      Ojjjj Kendo,to typowe dla odchudzajacych sie,
                      ze w brzuchu pustka po takiej salatce jarzynowej,
                      i dopomina sie czegos konkretnego; np. mieskaaa.....
                      • lusia_janusia Re: Transfetter? 23.09.13, 18:16
                        Pia a juz na upartego bys zakrecila najprostsza babke
                        i upiekla w nowym piecu, taka mala, zebys nie zepsula
                        skladnikow jak spalisz, albo zrobisz zakalca.
                        Ale bedziesz juz miala jedno doswiadczenie, co zrobilas
                        zle albo dobrze?.
                        • kendo Re: Transfetter? 23.09.13, 18:58
                          o jejaaaa,jeszcze nie testalas piekarnika??
                          mufisy najlatwiejsze do upieczenia,
                          bo wszystko w jednej misce zakrecisz lycha bez wyciagania roznych "krecocych sie bajerow"
                          • kendo Re:jejportal- ciekawostki na kazdy temat zdrowotny 24.09.13, 19:44
                            jejportal.pl/wiadomosc/schudnac-sie-nie-nameczyc
                            bardzo proste rady i dla kazdej osoby osiagalne przy odrobinie silnej woli
                            • lusia_janusia Re:jejportal- ciekawostki na kazdy temat zdrowotn 24.09.13, 20:04
                              Bardzo madrze napisane i dla mnie to nic nowego nie
                              wnosi, bo chodze z pieskiem. jezdze na rowerze, maszeruje,
                              ostatnio tylko czasem na basen zakrece, ale glowne posilki
                              jem 3 xdziennie, i zalezy jak mam ochte na lunch czy podwieczorek
                              to sobie zorganizuje.

Nie kupuje polfabrykatow, ani sztucznych chinskich zupek.
                              Przygotowuje wszystkie posilki od podstaw sama ze swiezych
                              produktow.
                              • kendo Re:jejportal- ciekawostki na kazdy temat zdrowotn 24.09.13, 20:18
                                *Lusia
                                i co z tego,
                                pasujemy do wszystkich tu podanych wskazowek
                                a z wiekiem i tak na "nas skacze tluszczyk"
                                czyli wiecej musimy wypijac wody ,zeby bardziedzj pobudzic metabolizm....
                                • lusia_janusia Re:jejportal- ciekawostki na kazdy temat zdrowotn 24.09.13, 20:49
                                  Z ta woda to bedzie troche klopotliwe dla mnie, bo nie
                                  lubie duzo pic, czsem jak przyprawie obiad za mocno,
                                  to pije wiecej prawdziwej wody, to prawda i zauwazyla,
                                  ze inaczej sie czuje?...

No ale tak tragicznie jeszcze nie wygladam, a zimowe
                                  ciuszki przykryja to i owo, a wiosna na nowo odsloni
                                  i zmobilizuje do wiekszego wysilku?...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka