27.01.14, 15:28
Jeżeli mozną. Mama moja pochodziła z rodziny cukierników i nigdy nie dodawała
proszku do pieczenia. Mówiła że to chemia. Tam gdzie powinno się dodać proszek do pieczenia
dodawała amoniak w proszku, twierdząc,że on w czasie pieczenia ulatnia się.
Fakt, nigdy nie miałam tzw zgagi po jej ciastach.
Mogę jeżeli zechceie podać przepis na skórkę pomarańczową ,wspaniałą
dobrze przechowującą się.
Obserwuj wątek
    • kendo Re: Porady 27.01.14, 15:41
      oczywiscie Marysiu,
      kazda rada poparta doswiadczeniem sie przyda,
      lubie ciasta "z wkladkami owocowymi "

dzisiejsze ciasteczka tez bez proszku,
      bardzo proste byly a ze mialam wszystko w domu skusilam sie na nie,
      nie za bardzo w smaku...wiec nie podaje recepty cobyscie mnie pozniej nie zwyzywaly...hi.hiii
      • slo-onko Re: Porady 27.01.14, 19:42
        Oj poprosze o przepis na skorke.
        A czy teraz jest do kupienia amoniak,bo ja sie nie spotkalam. Poza tym ile w zamian go dac do ciasta,tyle co proszku?
        • lusia_janusia Re: Porady 27.01.14, 20:57
          U nas jest amoniak w sklepach spozywczych, lezy na dziele z przyprawami
          do ciast, jak pieklam kiedy na nim to podczas pieczenia jest intensywny zapach,
          ale po upieczeniu w ciastkach sie tego nie wyczuwalo.

Mario, jestem ciekawa tego przepisu, lubie zawsze probowac nowe przepisy,
          jak ktorys mi przypadnie do smaku to go sobie zachowam i pieke w przyszlosci,
        • maria88 Re: Porady 27.01.14, 21:11
          Jest sprzedawany podobnie jak soda w małych torebeczkach w sklepach spozywczych.
          Często na nim pisze ile należ dodać. Ja mniej więcej połowę tego co piszą o proszku do pieczenia.
          Najczęściej pół czubatej łyżeczki do herbaty.
          SKÓRKA POMARAŃCZOWA.
          Najlepsze są z duzych i świeżych pomarańczy. Zbieram je z 3-4.
          Wkładam do słoja co z zimną woda i moczą się 24 godz. w celu rozpuszczenia wszelkich chemikalii konserwantów itp.
          W międzyczasie należy płukać je i zmieniać wodę co najmniej czterokrotnie. Następnie zalane śwież zimną wodą
          gotować aż będą tak miękkie,że bez trudu można je przekłuc słomką./b.ważne/. Wówczas odcedzić z wywaru.
          Przyrządzić syrop z cukru i nie wielkiej ilości wody /aby cukier tylko zwilgotniał/ Gdy się zaperli /zacznie gotować/
          włozyć skórki uprzednio pokrojone cienko pokrojone w paski lub kostkę/ja kroje w cienkie paski które w zalezności
          do czego dodaję rozdrabniam/i gotować aż staną się lekko szkliste.Wowczas wcisnąć trochę soku z cytryny, co zapobiega cukrzeniu sie przetworu/ np.do do syropu z 2 szklanek cukru - sok z połowy cytryny/,pogotować
          jeszcze 5 minut i odstawić z ognia. Złożyć gorące skórki do wyparzonych i suchych słoiczków.
          Ja przechowuje zawsze w lodówce i nigdy mi sie nie zepsuły . Stoją bardzo długo nawet rok/ gdy po otwarciu
          wyjmujemy czysta i suchą łyżeczką.
          Wykonanie naprawde jest proste i nie tak pracochłonne jak to wygląda. Są rewelacyjne, pachnące,smaczne.
          • lusia_janusia Re:skorka z pomaramnczy* Porady 27.01.14, 21:40
            Mario, dziekuje za przepis, napewno sobie zrobie, juz mi zapachniala
            drozdowka posypana wlasnia skorka pomaranczowa i kruszonka.
            • kendo Re:zostalo wina do zupy 18.08.14, 13:32
              i wiecie co zrobilam z reszta?
              bo jakos nie jestesmy "winowi"
              wlalam do pojemnikow na kostki lodowe,
              po zamarznieciu przelozylam do woreczka i moge teraz dobierac do sosow/zup ....
              • jaga_22 Re:zostalo wina do zupy 18.08.14, 13:40
                Wino do zupy? to ja pierwsze słyszę.
                • kendo Re:zostalo wina do zupy 18.08.14, 14:09
                  *Jagus,
                  tak,tak,
                  zrob kiedys sobie zupe rybna z winem,(biale wino )
                  oczywiscie nie dajesz az pol butelki tylko np.szklanke czy polowe w zaleznosci ile tej zupy masz...

a do gulaszu z mieszanego miesa i z roznosciami daje czerwone wino pychototaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
                  bede musiala sobie zrobic znowu ten gulasz,grzyby mam/cebule tez,
                  acha i brzoskwinie sa teraz swieze i pomidorki koktailowe,bedzie pychotoa
              • slo-onko Re:zostalo wina do zupy 18.08.14, 14:15
                ciekawy przepis Kendo.
                u nas sa to pewnie i u Was male butelki z winami chyba po 150-200 ml. ja takie kupuje, taka mala butelka wystarcza mi na jedna lub dwie potrawy w zaleznosci od proporcji.
                • kendo Re:zostalo wina do zupy 18.08.14, 14:25
                  *Sloo,
                  tez widzialam w Netto male butelki wina ,ale czerwonego-do gulaszu OK,
                  do ryby uzywam zawsze bialego,kupuje w monopolu...
                  musze rozejzec sie dokladniej za malymi objetosciami..
                  • jaga_22 Re:zostalo wina do zupy 18.08.14, 14:33
                    Ach wy ochlapusy big_grin
                    Ja do tej pory nie odważylam się nigdzie wina dolać,
                    żeby nie popsuć smaku.wink nieraz mnie chęć brała żeby dodać do bigosu
                    i na chęciach się kończyło.wink
                    • slo-onko Re:zostalo wina do zupy 18.08.14, 14:42
                      Jagus, wino daje delikatny posmak,a reszta wyparowuje. jak robiłam danie chińskie z karkówki to namaczalam mieso w wodce,zeby skruszalo. posmaku wodki zupełnie nie czuc, % ulatują,a miesko miękkie. wodka lepsza do zmiękczania nizsol zmiekczajaca ze sklepu. sol zm.jak się zbyt długo namacza to potrafi rozciapciac mieso. z wodka bezpieczniej,a i napic się można big_grin
                      pozdrawiam
                      Kucharka-Ochlapuska big_grin
                      • kendo Re:zostalo wina do zupy 18.08.14, 14:45
                        hi,hiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii..no prosze,
                        zostalysmy zs Sloo nazwane ochlapuski..udalo sie Jagus Tobie,
                        ale by podkreslic smak kurczaka frilowanego to nieraz nadzianego na buteke go grilluje ,
                        a w butelce piwko wlane...pychota kurak wychodzi....oooooooooooo
                        "adminka -ochlapuska"
                        • kendo Re:marynata z alkoholem 18.08.14, 14:47
                          *Sloo
                          no musze wytestac ten sposob,
                          zawsze dawala ocet jablkowy i tez kruszalo mi mieso...

"pancio chyba nie zdzierzy tego "zabiegu"...hi.hiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii"
                          • kendo Re:"bananowe muszki" 19.08.14, 10:35

najczesciej na owocach w kwiatach sie usadawiaja,
                            by sie ich pozbyc mozna ramy okienne i drzwi posprajac
                            * woda zmieszana z kajen pieprzem
                            * lub powiesci torebke plastykowa wypelniona woda,
                            co sprawia,ze muszki widza ja jako siatke pajeczynowa i oddalaja sie,
                            * postawic wode zmieszana z octem winneger/troszke miodu i pare kropli plynu do naczyn,
                            niweluje on spennig na wodzie i muszki sie topia
                            • kendo Re:srodki czyszczace z domowych szfek 01.09.14, 20:11
                              nie pamietam czy juz podawalam te tipsy,ze mamy srodki czyszczae w szafkach kuchennych

prozek do pieczenia czy soda oczyszczana.
                              Na przykład czysci plytki ceramiczne i WC z wilgotną ściereczką i wodorowęglanu. Również działa świetnie do czyszczenia zlewu w kuchni, a także ławki, lodówka i zamrażarka. Zabiera też nieprzyjemne zapachy.

ocet.
                              Usuwa nieprzyjemne zapachy i zabija i hamuje rozwój bakterii. Czy wiesz, że możesz również można Zwilż miękką szmatką z odrobiną octu do czyszczenia brudne stare płyty CD?

Biały ocet winny.
                              Dobre przeciwko tłuszczu i nieprzyjemny zapach, działa jak łagodny disenfektion i działa również jako spolglans w zmywarce.

Sody oczyszczonej.
                              Usunąć błoto z sody oczyszczonej. Wlać sody oczyszczonej w twój drenażu słabo działa, wypełnić trochę octu i pozostawić na chwilę. Następnie wlać wrzącej wody, to będzie bańka i kroplówki trochę lepiej w błoto.

cukier
                              Trzy łyżeczki cukru i dwie łyżki octu i wlać go do wazonów z ciepłej wody i cukru daje odżywianie plemienia, a ocet uniemożliwia rozwój bakterii.

Przyprawy jak cynamon i goździki.
                              Te przyprawy daje mieszankę zapach, który można użyć, aby odświeżyć się w powietrzu. Umieścić przyprawy w misce gdzieś w domu.

Cytryny.
                              Usuwa nieprzyjemny zapach, oczyszcza i jest łagodne wybielanie.

kawa
                              Usunąć nieprzyjemny zapach.

Olejek eukaliptusowy.
                              Kilka kropli oleju może pomóc do usuwania uporczywych plam.

Mydło płatków.
                              Czy płatki mydło z węglanu sodu czy zrobić swój własny proszek do prania. Mieszanka będzie jak miękkie galaretki, którego można następnie użyć o pięciu 4 uncji mycia.

Butelka z rozpylaczem.
                              Cieszymy się, że gdy chcesz mieszać własne produkty czyszczące. Na przykład można wymieszać jedną część białego octu do pięciu części wody, a następnie masz antybakteryjny spray.
                              • lusia_janusia Re:srodki czyszczace z domowych szfek 01.09.14, 20:44
                                *Kendo ciekawe porady,
                                ja nie moge wyslac postu, pokazuje nie ma takiej strony.
                                a wspisywalam sie w "dziendoberku", zobacze czy tutaj pojdzie post.?
                                • kendo Re:srodki czyszczace z domowych szfek 01.09.14, 21:27
                                  lusia_janusia napisała:

> *Kendo ciekawe porady,
                                  > ja nie moge wyslac postu, pokazuje nie ma takiej strony.
                                  > a wspisywalam sie w "dziendoberku", zobacze czy tutaj pojdzie post.?

dzis zle chodzi post,
                                  zamknij calkiem strone "x" i za chwile na nowo otworz

panciowi na laptopie tez zle "krecilo"

zmykam na TV,moze jakis ciekawy film bedzie do poduszki
    • slo-onko Re: Porady 01.09.14, 21:17
      Praktyczne porady, srodki naturalne i tanie. Tylko,ze i tak idziemy na latwizne,kupujemy wciaz sklepowa chemie, bo pkeknie pachnie,bo skuteczna, bo opakowana itd.
      Szczerze mowiac sama tak robie czyli kupuje,ale wykorzystam ocet przy okazji.
      • slo-onko Re: Porady 01.09.14, 21:18
        Bańka,kroplówka i błoto troche mnie rozbawilo.
        A swoja droga czy ocet winny daje sobie rade z tluszczem z gazowej kuchni???????
        • kendo Re: Porady 02.09.14, 18:13
          slo-onko napisała:

> Bańka,kroplówka i błoto troche mnie rozbawilo.
          > A swoja droga czy ocet winny daje sobie rade z tluszczem z gazowej kuchni??????
          > ?

takie tlumaczenia sa,
          nie doczytalam do konca by poprawic ta"kroplowke z banka"

niewiem czy by dalo rezulta,
          ale mozesz test zrobic,
          nic nie tracisz,bo ocet winny obojetnie jaki masz w domu wykozystasz do salaty czy do zrobienia marynaty do miecha
          • kendo Re: zlikwidowanie zapachu czosnku 30.09.14, 11:56
            www.svd.se/traning-och-halsa/frukten-som-jagar-bort-vitloksdoften_3902226.svd
            zawatre enzymy w
            * zielonej herbacie
            * jablku
            * mleku
            * juice cytrynowe
            niweluja zapach czosnku...ciekawe,
            nigdy nie praktykowalam zadnego z systemow...
            • lusia_janusia Re: zlikwidowanie zapachu czosnku 30.09.14, 14:33
              Czosenk to sobie lubie pojesc wieczorem kolacyjnie, to przez
              noc wyparuje i zeby 2z juz mte i po sniadaniu, to nie czuc czosku,
              • kendo Re: zlikwidowanie zapachu czosnku 30.09.14, 15:58
                ja daje do salat obiadowych,
                to musze wytestac ktorys z tych systemow,
                chociaz po obiedzie popijam zielona,to chyba nie czuc??
                • kendo Re: fusy z kawy uniwersalne 30.09.14, 16:35

* do czysczenia toalety
                  * odstraszaja odwiedziny kotow w ogrodzie wymieszane z skorka z pomarancza,
                  * odstraszaja komary/mrowki
                  * daja ladniejsze kolory wiatom w ogrodach,a nawet w cietych kwiatach w wazonach,+ odswierzaja powietrze
                  * oczyszcza dloniez zapachu po cieciu cebuli/czosnku/po rybie
                  * ,nawet kiedy pies/kot ma wszy,wetrzec w futro fusy z kawy i splokac,bedzie lsniace futro i pozbedzie sie "badziewia"
                  * czysci zabrudzone patelnie /garnki,
                  ale trzeba uwazac by nie uszywac do emaliowanych bo kolor wsiaka,

moje spostrzezenie,
                  na koty jakos nie funkcjonowala,
                  kiedy u mamy wysypywalam je na grzadki,kot i tak przychodzil,
                  tu wspominaja by domieszac skorke z pomarancza....zrobie tak nastepnym razem...
                  • lusia_janusia Re: fusy z kawy uniwersalne 30.09.14, 17:19
                    *Kendo, wlasnie mialam tez to napisac,
                    • kendo Re: fusy z kawy uniwersalne 30.09.14, 18:03
                      a tez czytalas o tym??

mam porysowana lawe w salonie,
                      ciekawe czy jak radza fusy z olejem zmieszac i wcierac,
                      czy znikna te rysy???
                      • jaga_22 Re: fusy z kawy uniwersalne 30.09.14, 19:11
                        Jakoś nie chce mi się wierzyć,a bardzo by mi się przydało,bo mam kilka rys na stole i nawet nie wiem skąd się wzięły.
                        • lusia_janusia Re: fusy z kawy uniwersalne 30.09.14, 20:02
                          *Kendo, *Jaga, jakos sceptycznie do tego podchodze,
                          chyba by trzeba bylo w jakas miekka szmatke zawinac i dopiero pocierac po stole
                          zeby fusy nie porysowaly wiecej, bo roznie kawa jest mielona.
                          • kendo Re: fusy z kawy uniwersalne 30.09.14, 21:15
                            sluchajcie,
                            te fusy nasacza sie olejem i na szmatka sie pociewra-wciera,

kuchenny stol mam przez psiuny porysowany,
                            a najwiecej przez Bobby,
                            zaraz pierwszego dnia na stol wlaz i przez okno sie patrzyl na ulice i arabow obszczekiwal-od razu pomyslalam,ze pies nauczony zostal "na inna orientacje narodowa"
                            zrobie test,ale pewnie zabarwie bo jest jasny...
    • greis52 Re: Porady 07.10.14, 09:07
      www.tipy.pl/kategoria_91,rekodzielnictwo.html
      może się komuś nadawink
      • kendo Re: Porady 07.10.14, 09:59
        oczywiscie Greis,
        kazda rada/porada jest kodowana...

a tu na czasie z tego linka
        www.tipy.pl/artykul_11028,jak-zrobic-kwiaty-z-lisci%C2%B7.html
        • kendo Re: by ciuszki nie elektryzowaly 06.02.19, 08:50

radza do nich podczas prania wlozyc do pralki,
          kulke zgnieciona z aluminiowej folji

warto test zrobic przy najblizszym praniu,
          wiosna sie zbliza/suche powietrze w domu i jestesmy "naladowani"elektrostatycznie
          • xystos Re: by ciuszki nie elektryzowaly 24.02.19, 20:44
            a zgniecioną aluminiową puszkę
            po piwie też można do prania włożyć?
            • kendo Re: by ciuszki nie elektryzowaly 25.02.19, 08:57
              hi,hiiiiiiiiiiiiii..
              dobra test zrobie na Twoim upiorze,
              zobaczymy czy pomoze..
              w koncu racjonalne myslenie,po co kupowac w arkusiku aluminium

xystos napisał:

> a zgniecioną aluminiową puszkę
              > po piwie też można do prania włożyć?
              >
              • lusia_janusia Re: by ciuszki nie elektryzowaly 27.02.19, 22:10
                Na taki pomysl bym sama nie wpadla,
                ale o aluminum folie gdzies tez czytalam.
                • kendo Re: by ciuszki nie elektryzowaly 28.02.19, 12:14
                  *Lusia
                  wlasnie bluzki mi sie zbieraja do prania,
                  a wisna za pasem to zawsze sa "elektryczne wyladowania" nawet jak plyn wlej,
                  dizs w sklepie przy kasie mnie trzeplo ze chejjjjjjjjjjjjjjjj...
                  • kendo Re: porady na owady,by nie kasaly 09.05.19, 11:36
                    wybierajac sie na wycieczke,
                    dobrze miec w w kieszeni bazylje lub rozmaryn,
                    owady nie lubia tego zapachu i beda nas omijac,

a jezeli juz cos ukasi to przyloz plaster cebuli,jak dotrzesz do domu...
                    • kendo Re: porady na owady,by nie kasaly 06.11.19, 16:21
                      porada wklejenia zdjecia na forum

* z chwila kiedy mamy otworzona ramke by zrobic wpis
                      * nad ramka jest napis zdjeciekliknac w napis i otworzy sie nasz wlasny album ze zdjeciami czy galeria-jak tam sie zwie..
                      * klikamy w wybrane zdjecie,pozniej
                      w tej samej planszy na dole po prawej stronie w rameczce klikamy nadodaj
                      * zdjecie automaczycznie wchodzi w ten link co robimy wpis
                      • maria88 Re: porady na owady,by nie kasaly 09.11.19, 15:33
                        Potrzebuję szybkiej porad/pomocy.
                        Dzisiaj przed poludniem na poręczy balkonu siedział sobie gołąb.
                        Po jakims czasie gdy chciałam wyjśc na balkon gołab
                        był na podlodze i gdy się chciał poruszyć to miał z tym problem.
                        Przechylał sie podpierając jednym skrzydłem. Ma więc cos uszkodzone.
                        Na razie polozyłam w kącie szmatę i tam sie usadowił.
                        Zeberka balkonowe mogą być dla niego za wąskie /?/
                        , tak mi sie wydaje... aby sam wyfrunał..a może nie chce...
                        Wtulił sie w kat i siedzi. Co mam zrobić? to nie lato.
                        Może zamarznąć a hodować go na balkonie nie mogę.
                        Czy może spróbować go wynięść wieczorem pod drzewa
                        czy zrobić to jeszczce teraz jak jest widno.
                        Kotki tu też są i mogą go polować..
                        • pia.ed Re: porady na owady,by nie kasaly 09.11.19, 15:45
                          Powinnas zadzwonic do Towarzystwa Ochrony Zwierzat, a oni zawioza golebia do weterynarza,
                          nie masz obowiazku golebiem sie opiekowac. Moze zajac sie nim na poczatek Straz Miejska,
                          ale obawiam sie, ze jesli jest w zlym stanie, to moga mu po prostu leb ukrecia i w ten sposob
                          pozbyc sie problemu!
                          • lusia_janusia Re: porady na owady,by nie kasaly 09.11.19, 15:58
                            Maria88, jezeli nie jest kontuzjowany to tak jak Pia napisala,
                            a jak siedzial na barierce balkonu i pozniej juz podpieral sie
                            skrzydlem to moze byc chory, nie daj Boze, ze to "ptasie grypa"?.

Albo go wynies w tej szmatce w geste krzaczki poloz, moze dojdzie
                            do siebie jak np. zderzyl sie ze sciana przy ladowaniu?.
                            • maria88 Re: porady na owady,by nie kasaly 09.11.19, 18:25
                              Oj Kochane Polska to nie Szwecja. Zadne Towarzystwo lub Straz Miejska
                              nie podjęły by sie pomocy dla gołebia. A skończyło sie na razie tak:
                              Postanowiłam go wynieść pod drzewka ale gdy weszłam na balkon
                              on sie przestraszył i miedzy szczebelkami balkonu pofrunął na okno
                              balkonowe sąsiadki. Dalej nie wiem co z nim ,bo do mnie już nie wrócił.
                              I dobrze bo gdyby był u mnie na balkonie to nie spałabym chyba całą noc, bo ma padać.
                              Miał problem chyba z łapą.
                              • pia.ed Re: porady na owady,by nie kasaly 10.11.19, 00:09
                                Masz racje ... jesli chodzi o zranionego golebia, to w Szwecji tez by go nie ratowali,
                                bo te ptaki uwaza sie za szkodniki i np. zabronione jest karmienie golebi na balkonie...
                                • lusia_janusia Re: porady na owady,by nie kasaly 10.11.19, 08:53
                                  Maria, mozesz obserwowac dzisiaj otoczenie, gdzies w poblizu
                                  moze siedziec inwalida golab, ale jak potrafi fruwac, to da sobie
                                  rade.
                                  • kendo Re: porady o golebiu 10.11.19, 09:47
                                    lusia_janusia napisała:

> Maria, mozesz obserwowac dzisiaj otoczenie, gdzies w poblizu
                                    > moze siedziec inwalida golab, ale jak potrafi fruwac, to da sobie
                                    > rade.
                                    >

ja bym teraz balkon zmyla chlorem,
                                    moze golab ma jakas zarazliwa chorobe,a Maria ma chorecgo psiunka...

a moze po prostu dlugi lot mial i chcial po prostu odpoczac,
                                    u mnie na barierce balkonowej tez kiedys golabek przenocowal i odfrunal..
                                    • kendo Re: wykozystanie wody po oplukaniu ryzu, 21.11.19, 10:39
                                      zawsze przeciez go pluczemy by pozbyc sie resztek arszeniku i zanieczyszczen,

radza wode oszczedzic do obmycia roznych zabrudzen nawet tych co na miedzianych garach sa,
                                      woda zawiera duzo fibru z ryzu
                                      nie radza uzywac wody z ryzu:Brazowego i basma bo minimale resztki fibow sa

www.expressen.se/leva-och-bo/gor-det-sjalv/husmorstips/darfor-ska-du-inte-slanga-bort-vatten-du-skoljt-ris-med/
                                      • kendo Re: metal i szklo jak nowe-czyszczenie 14.01.20, 11:31
                                        *startym ziemniakiem wyczysc lustro

*papka z surowych ziemniakow usunie rdze

*do przestudzonej wody po gotowaniu ziemniakow
                                        wloz posrebzane przedmioty na godzine,
                                        potem oplucz i wytrzyj do sucha.
                                        • lusia_janusia Re: metal i szklo jak nowe-czyszczenie 15.01.20, 10:55
                                          Czyli ziemniaki i ich woda maja
                                          szerokie zastosowanie w zyciu i praktyce,
                                          poki co to najlepiej mi smakuja gotowane
                                          albo zapiekane w piecu z innymi korzeniowymi warzywami.
                                          • kendo Re: metal i szklo jak nowe-czyszczenie 15.01.20, 11:02
                                            *Lusia
                                            tipsy warto jednak wytestac,
                                            zanim sie zakupi jakis srodek chemiczny do czyszczenia..
                                            • kallisto awaria miksera 30.03.20, 13:35
                                              Od wielu lat uzywalam miksera kielichowego do robienia koktajli, miksowania zup, mrozonych kaw. Wczoraj pokazal rogi, zaczal przepuszczac plyn przez bazę, warczył jak najęty. Nic trzeba kupić nowy. Miałam tez taki reczny, ale wynioslam do pracy, sluzy mi do miksowania owocow , musów itp. smakolykow. Zastanawialams ie jaki wybrac czy znowu kielichowy czy reczny z przystawkami? Zdceydowalam,ze reczny z przystawkami. Niemniej jednak kielichowy sluzyl do kruszenia kostek lodu, w malym takiej mozliwosci nie bedzie. I chyba pojde na prostote, poradze sobie w inny sposob,a miejsce w szafie zyskalam.
                                              • kallisto Re: awaria miksera 30.03.20, 13:35
                                                I zapomnialam zapytac, czy macie cos do kruszenia lodu, czy uzywacie? A jesli tak to co to jest lub jaka inna normalna bezsprzetowa metoda dziala na lod?
                                                • kendo Re: awaria miksera 30.03.20, 14:14
                                                  *kalisto
                                                  my juz sa "starsze damy" to zimnych napoi nie pijamy,

wiem ,ze sa tu juz w zamrazalkach zamontowane cos co "zamraza kostki lodu"
                                                  inaczej to sa foremki silikonowe,co mozna napelniac woda i zamrazac,sa w rozne formy..
                                                  • kendo Re: skorka banana w pielegnacji kwiatow 30.03.20, 16:24
                                                    wewnetrzna strona skorki banana
                                                    czyscimy liscie kwiatow,
                                                    powstanie blyszczacy lisc i kurz nie bedzie osiadal,

oczywiscie liscie z meszkiem nie czyscimy nia...

dobrze jest pokrojona skorke banana namoczyc (mocze dwa dni)
                                                    i podlewac kwiaty a zwlaszcza storczyki w stosunku 1:1.
                                                    praktykuje to na swym storczyku (kwitnie obficiej)i anturium/zamikala i zyja kwiatki zdrowo.
                                                  • kendo pozbyc sie rybikow z lazienki 30.03.20, 16:29
                                                    wiadomo,w niektorych lazienka sa,
                                                    zywia sie "wszystkim"
                                                    w miejsca w ktorych wystepuja posypac mieszanka boraksu(sol sodowa kwasu borowego)z cukrem,

zanajduja sie czasmi w pokojach zywiac sie "kurzem czy papierem"
                                                    sa zywotne,
                                                    moga zyc dwa lata nic nie jedzac....
                                                  • lusia_janusia Re: skorka banana w pielegnacji kwiatow 30.03.20, 16:31
                                                    Akurat mialam banana i skorke namoczylam, bede podlewac jutro
                                                    kwiatki to za pare dni zobacze moze rezultat.

Kallisto, jako takiego lodu nie uzywam, jedynie to w malych
                                                    1/2 litra wielosmakowe lody tylko latem kupuje i nakladam do
                                                    wafelkowych rozkow i prosze na jednego p.Basie, ktora oddaje mi
                                                    do poczytania Polskie tygodniki.
                                                  • kendo Re: jak kupic dobry chrzan? 02.04.20, 09:57
                                                    jak zwykle na kazde swita i nie tylko
                                                    uzywam chrzan
                                                    nieraz u dzieciecia w ogrodzie wykopie i utre ,
                                                    ale przewaznie kupuje w polskim sklepie,
                                                    tu jest w tubkach zsietana lub bez,
                                                    wole jednak polski,
                                                    czytam na deklaracji zwaartosci,
                                                    * jezeli w skladzie swoim na wode na drugim /trzecim miejscu ,
                                                    w niej doskonale rozwijaja sie grozne bakterie,
                                                    w tym celu producent doklada inne srodki konserwujace,

*guma guar/ksantanowa,
                                                    zageszcza chrzan,

* im jasniejszy chrzan tym swiezszy,

i badz tu czleku madry co kupic,
                                                    w polskim sklepie nie ma za duzego wyboru...

*
                                                  • lusia_janusia Re: jak kupic dobry chrzan? 02.04.20, 10:28
                                                    Pewnie najzdrowszy jest swiezo utarty,
                                                    Kendo, przeciez mozna kupic korzen chranu, sprzedaja
                                                    w kazdym sklepie.
                                                  • kendo dbanie o obuwie 23.05.20, 15:03
                                                    myslam,ze cos nowego sie dowiem,
                                                    a tu,metody czy raczej porady "stare jak swiat"
                                                    jedynie co to nowe akcesoria na obuwie i do obuwia,

np-lyzki do butow,
                                                    tu bulog ubespieczen mieszkania dawal za darmo jako premie,gdy rozdzielali rowniez za darmo gasnice i koce tlumiace ogien...

fabrykaform.pl/magazyn/jak-odpowiednio-dbac-o-buty-przechowywanie-i-konserwacja-obuwia
                                                  • kallisto ściereczka do szyb 14.07.20, 10:52
                                                    Załaczam ściereczkę do szyb. Po umyciu wystarczy przetrzec bez zbednego polerowania. szmatka sama poleruje za pociagnieciem po tafli. znakomita do szyb, luster i glazury.
                                                    Nie mam myjki do okien. Dla mnie najwiekszym problemem jest umycie ram, nie szyb. Dlatego tez myjka zbierajaca wode po myciu szyb mnie nie przekonuje i jest droga. Szmatka kosztuje 15 zl w rossmannie i zalatwia myjkę.
                                                    www.rossmann.pl/Produkt/Scierki-gabki-zmywaki-mopy/Vileda-Actifibre-sciereczka-do-okien-1-szt,269496,8342
                                                    przetestowalam, jest znakomita i polecam.
                                                  • kendo Re: ściereczka do szyb 14.07.20, 11:02
                                                    dziekuje za tips,

ja uzywam tego ustrojstwa do mycia szyb,
                                                    www.youtube.com/watch?v=JYWkV4z043U
                                                    tez nie zostawia smuch,
                                                    laduje sie do pradu,dlugo trzyma naladowanie...
                                                    pojemnik z zebrana woda sie oproznia do nastepnego mycia okien,
                                                    www.youtube.com/watch?v=2uTCYcgbERk
                                                  • kallisto Re: ściereczka do szyb 14.07.20, 11:06
                                                    o tym myslalam, czesto takie drogie ustrojstwa mnie nie przekonuja. taka jestem oporna big_grin
                                                    dlatego szmatka zalatwia wszytsko, a mycie okien i tak robi sie recznie bez automatu.
                                                  • jaga_22 Re: ściereczka do szyb 14.07.20, 11:25
                                                    U mnie idzie w ruch ręcznik papierowy,ale jak zobaczę ściereczkę to kupię.Kiedyś kupiłam
                                                    z mikrofibry i wcale mnie nie zadowalała.
                                                  • kallisto Re: ściereczka do szyb 14.07.20, 11:52
                                                    Jagus na prawde polecam. tez jezdzilam recznikiem papierowym, polerowalam do utratuy tchu. przy scierce nie ma takiej potrzeby. zbiera idelanie nic nie pozostawiajac w odroznieniu od mikrofibry. ona jest sztywna jak blacha, dopiero po namoczeniu mieknie, bo wilgotna sie sciera szyby smile
                                                  • lusia_janusia Re: ściereczka do szyb 15.07.20, 08:28
                                                    Pamietam kiedys nia czyscilam okna i gdzies mi sie pozniej
                                                    zapodziala, chyba zostala wyrzucona po preprowadzce, to bylo
                                                    b.b.dawno temu.
                                                  • kendo Re: ściereczka do szyb 15.07.20, 12:14
                                                    kazdy z nas ma wyprobowane sposoby,
                                                    ale widac waro ja zakupic i test zrobic,
                                                    mamy tu ta marke w kazdym sklepie na stoisku "chemicznym"
                                                  • kendo Re:sposob na zatrzymanie pajaka na zewnatrz okna 20.07.20, 15:21
                                                    brrrrrrrrrrrrrrrrrr,strasznosci dzis noca przezylam,
                                                    obudzilam sie o 3 godz.nad ranem,
                                                    zapalilam lampke i patrze po suficie , wielgasny pajak pelznie nad lozko,
                                                    zerwalam sie i odkurzaczem go wsiorbalam,
                                                    mam nadzieje,ze sasiadka czeszka mieszkajaca pietro nizej sie nie obudziala,
                                                    rano wchodze do nastepnego pokoju,a na suficie znowu 2st olbrzymich pajakow.brrrrr,,

sposob na nie,
                                                    zmieszac rowne czesci wody i octu i spryskac ramy okienne we wnatrz mieszkania i na zewnatrz,

zobaczymy,co mi napelznie do domu przez otwarte okna..
                                                    bo spryskalam ramy okienne,
                                                    moze deszcz zapowiadany nie splucze mikstury i podziala przez dluzszy czas.
                                                  • lusia_janusia Re:sposob na zatrzymanie pajaka na zewnatrz okna 20.07.20, 19:57
                                                    Kendo, to pajaki moze czuja niepogode i pchaja sie do mieszkania,
                                                    a moze gdzies w kaciku mieli wylegarnie?-
                                                  • kendo Re:sposob na zatrzymanie pajaka na zewnatrz okna 20.07.20, 20:51
                                                    moze niepogode czuly,
                                                    a w katach raczej nie bo odkurzacz ich zbiera od razu,
                                                  • jaga_22 Re:sposob na zatrzymanie pajaka na zewnatrz okna 21.07.20, 12:21
                                                    Córka boi się pająków.Kiedyś zawołała na pomoc,też był duży.
                                                    Złapałam go za nogę i za balkon big_grin
                                                  • lusia_janusia Re:sposob na zatrzymanie pajaka na zewnatrz okna 21.07.20, 21:30
                                                    Jaga, ciekawe czy pajak wyladowal miekko na betonie, czy gdzies
                                                    zaposcil sieci i sie przyczepil do nastepnego balkonu?
                                                  • kendo Re:sposob na zatrzymanie pajaka na zewnatrz okna 22.07.20, 20:05
                                                    tez mialam ratownika do wynoszenia pajakow,
                                                    terz w odkurzaczu laduja..
                                                  • jaga_22 Re:sposob na zatrzymanie pajaka na zewnatrz okna 23.07.20, 12:23
                                                    Ja bym się bała,że z odkurzacza wyjdzie.Poleciał jako,że lekki,długie nogi miał.
                                                    Kiedyś złapałam grubaśnika,ale miał króciutkie nóżki,wzięłam go przez papier i oczywiście
                                                    poleciał.Pod balkonem twardo,ale obok jest trawa,niech sobie radzi.
                                                    W zeszłym tygodniu odebrałam dużą ćmę Myszce i też wylądowała za balkonem.
                                                    Niestety wczoraj małą ciemkę pożarła Lenka.Wszystko pootwierane,to wpadają do mieszkania,
                                                    albo i przynoszą z balkonu.To ich zdobycz .
                                                  • kendo Re:sposob na zatrzymanie pajaka na zewnatrz okna 23.07.20, 20:01
                                                    *Jagus,
                                                    mysle ze z odkurzacza nie wypelznie,
                                                    moze w nim przezyc 5 dni
                                                  • kallisto Magiczna gąbka 04.08.20, 11:28
                                                    Polecam Wam magiczną babkę do wybierania uporczywych plam. Dostalamjedna, wypraktykowalam, działa. Wyczyscilam szybę piekarnika i glazure w kuchni bez środków chemicznych, tylko mokra magiczną gabka. Muszę dokupić od razu że 2 kpl.
                                                    Wyprobujcie,warto zastosować do urządzeń, które zaleca producent.
                                                    www.rossmann.pl/Produkt/Scierki-gabki-zmywaki-mopy/3M-Scotch-Brite-magiczna-gabka-2-szt,40994,8342
                                                  • kendo Re: Magiczna gąbka 04.08.20, 12:51
                                                    warto wpisac na liste polskich zakopow,
                                                    albo popatrzec w tutejszych sklepach,

sama kupilam tego Jana,
                                                    niby dobre ustrojstwo,
                                                    ale plyn do naczyn wlany wycieka przez zakretke,
                                                    sama gabeczka,ktora sie naklada i mozna kupic refil ,zsuwa sie ..nie jestem zadowolona,
                                                    a pozatem nie mozna jej dobrze wyplukac po umyciu naczyn,jak to mam zwyczaj robic z normalna gabka..
                                                    jednym slowem siedliska bakterii i innej zarazy...

www.rossmann.pl/Produkt/Scierki-gabki-zmywaki-mopy/Jan-Niezbedny-wymienne-wklady-3w1-3-szt,322126,8342
                                                  • kallisto Re: Magiczna gąbka 04.08.20, 13:01
                                                    Nie praktykowalam nigdy na uchwycie zmywaka. Uzywam sama gabke.
                                                    Moje dziewczyny uzywaja szczoteczki na uchwycie podczas mycia. Wg mnie jak docisne konkretnie brudne naczynie częścią do szorowania to mam pewność, że umyte, szczególnie oczywiście garnki czy patelnie.
                                                  • jaga_22 Re: Magiczna gąbka 04.08.20, 13:19
                                                    Mam metalowy ,czyli druciak i gąbka,są tanie ,często zmieniam.Tylko ręka dobrze wymyje .
                                                  • kendo Re: Magiczna gąbka 04.08.20, 13:30
                                                    dokladnie Kallisto i Jaga,
                                                    garnki wole przycisnac reka przy myciu,
                                                    choc od razu zalewam woda po oproznieniu,
                                                    talerz tez myje od reki,jeden talerz i miseczka od salaty..
                                                    szczoteczki uzywam do obczyszczenia pozostalosci na sciankach zanim zalalam go woda garnek..
                                                  • kendo Re: sposob na pozbycie sie MROWEK 18.08.20, 17:51
                                                    tips od Jagi przenioslam tutaj..

Jeżeli teściowo tylko się poobijała to pół biedy,gorzej jak coś złamała.

Nazywa się boraks. Mieszamy go z ugotowanym żółtkiem i rozkładamy w spodeczku na balkonie.
                                                    Mrówki zanoszą takie pożywienie do swoich gniazd i po jakimś czasie, przestają pojawiać się na naszych balkonowych. Boraks sprawia, że owady się wysuszają. Niszczy również larwy. Uważajmy, aby do miseczki z mieszanką nie miały dostępu dzieci oraz domowe zwierzaki.

Kolejnym sposobem jest użycie chińskiej kredy. Rysujemy nią linię wzdłuż miejsc, przez które przechodzą mrówki. Drobinki kredy zanoszone są do gniazda, które trute jest od wewnątrz.

deccoria.pl/artykuly/porady-ogrodnicze/jak-pozbyc-sie-mrowek-z-balkonu-34-1325
                                                  • kendo Re: sposob na pozbycie sie MROWEK 18.08.20, 17:54

kallisto Re: ** co dzisiaj 18.08.20, 16:01

A gdzie mozna kupic boraks i co to jest ta chinska kreda? Nigdy o niej nie slyszalam.
                                                  • kendo Re: sposob na pozbycie sie MROWEK 18.08.20, 17:55
                                                    *Kallisto,
                                                    boraks to proszek ktory uzywa sie do lutowania,

to z linku,ktory Jaga zapodala.

Proszek ‘Expel’ - możemy go stosować w domu, jak i na zewnątrz. Rozsypujemy cienką warstwę na ścieżce wędrówki mrówek.
                                                    Mrówko-Bait - jest to preparat w formie granulowanej trutki pokarmowej. Przeznaczony jest do zwalczania mrówek wewnątrz pomieszczeń. Idealnie sprawdza się podczas walki z mrówkami na balkonie.
                                                    Faracid - środek w sprayu. Środek ten ma postać mikrokapsułek, które działają z opóźnieniem. jednak efekt widoczny jest już po 12h. Najlepiej umieścić je np. w doniczkach roślin balkonowych.
                                                    Mrówkofon - preparat produkowany jest w formie granulowanej trutki pokarmowej.
                                                    Raid w sprayu - służy do zwalczania mrówek i innych insektów. Spryskujemy nim miejsca z których wychodzą mrówki. Jego zaletą jest przyjemny zapach.
                                                    Płytka Globol - jedna płytka wystarczy na jedno pomieszczenie. Możemy je również umieszczać w donicach z kwiatami na balkonie.Działa przez około trzy miesiące (koszt płytki to ok. 12 zł).
                                                  • kendo Re: w czym fusy od kawy moga pomoc 26.09.20, 13:27
                                                    mittkok.expressen.se/artikel/kaffesump-7-geniala-saker-du-kan-anvanda-den-till/?sida=1#
                                                    1). Przeciw robactwu

Miska na kawę w glebie kwiatowej i klombach jest nie tylko dobra dla kwiatów, ale także kwas sprawia, że ​​robaki dobrze się rozwijają. Jednak ślimaki, ślimaki i mrówki unikają fusów z kawy jak zarazy, dlatego resztki kawy są również naprawdę doskonałym i przyjaznym dla środowiska sposobem na powstrzymanie robactwa. Dodaj również odrobinę skórki pomarańczowej, dzięki czemu koty nie będą musiały się wysikać.
                                                    **

2) .Piękne kwiaty

Rośliny kwitnące, takie jak azalie, rododendrony, kamelie i róże, uwielbiają glebę bogatą w tlen i dlatego są zadowolone z niewielkiej ilości fusów kawy w glebie. Kawa obniża pH gleby, a także dodaje do gleby azot i potas - dwa z trzech składników nawozów.
                                                    **
                                                    3).
                                                    Przeciw nieprzyjemnym zapachom

Może próbowałeś włożyć sody oczyszczonej do lodówki, aby usunąć obrzydliwe zapachy z wnętrza. Fusy z kawy działają w ten sam sposób! Osusz miskę i napełnij słoik, który umieścisz na dnie lodówki. Sprawdza się również w zatęchłych szafach i spiżarniach. Wymień po kilku tygodniach, a następnie pamiętaj, aby pozostawić zużytą miskę do życia w koszu na kompost.

Fusy z kawy dobrze mieć pod ręką nawet podczas gotowania, przecierając ręce mokradłami i odrobiną wody, aby pozbyć się z rąk czosnku, ryb i innych mniej przyjemnych zapachów.
                                                    **
                                                    4).
                                                    Naturalne piękno

Zamiast niebezpiecznych dla środowiska peelingów do ciała z mikroplastikami, możesz użyć fusów z kawy: zmieszaj z niewielką ilością gorącej wody lub oleju kokosowego i zetrzyj całą martwą i matową skórę. Fusy z kawy są również sprawdzone w walce z cellulitem.

Zarówno twarz, jak i skóra głowy również czują się dobrze po delikatnym oczyszczeniu fusami z kawy.
                                                    **
                                                    5).
                                                    Zamiast soli drogowej

Kwas zawarty w fusach kawy działa jak wachlarz topniejącego śniegu i lodu. Posyp wysuszone fusy po oblodzonych chodnikach i uzyskaj efekt antypoślizgowy w bardzo przyjazny dla środowiska sposób.
                                                    **
                                                    6).
                                                    Czysty dom

Przypalone pozostałości na patelniach i garnkach można łatwo usunąć za pomocą niewielkiej ilości fusów z kawy na ścierce do naczyń. Uważaj tylko, aby nie używać miski olejowej na ceramice i innych przedmiotach, które łatwo się odbarwiają.

Fusy z kawy, wrząca woda i odrobina detergentu to również bardziej przyjazny dla środowiska sposób na wyczyszczenie odpływu zarówno w kuchni, jak i łazience. Jeśli jednak wiesz na własne oczy, że istnieje możliwość, że masz dużo tłuszczu w rurach, pomiń fusy z kawy, które w przeciwnym razie mogą utknąć w tłuszczu.
                                                    **
                                                    7).
                                                    Przemaluj

Fusy z kawy są doskonałym narzędziem do nadania koloru wszystkim, od drewna po jajka i meble. Za pomocą stalowej kulki, octu i fusów z kawy tworzysz plamę, która nadaje drewnu postarzany wygląd. Wymieszaj miskę z odrobiną oleju, aby skutecznie zakryć drobne rysy na drewnianych meblach. Jajka nabiorą pięknego beżowego koloru, jeśli zostaną ugotowane na niewielkim bagnie i zmieszane z niewielką ilością wody, bagno stanie się ładną, przyjazną dla środowiska akwarelą.
                                                  • lusia_janusia Re: w czym fusy od kawy moga pomoc 26.09.20, 14:48
                                                    Od dawna uzywam kawy do pellingu calego swojego cialka.
                                                  • kendo Re: w czym fusy od kawy moga pomoc 26.09.20, 17:24
                                                    ja tez,i fajnie sie czuje skora po nim,

a ta odstraszajaca recepta na kota,
                                                    to musze test przeprowadzic,
                                                    kot sasiadow u Syna w rabatach zawsze sie zalatwia skubany..
                                                  • lusia_janusia Re: detergent do zmywarek 28.09.20, 11:49
                                                    wlasnrecznie zrobiony

Jak łatwo jest zrobić własny detergent do zmywarek:

1. Napełnij zmywarkę jak zwykle naczyniami.

2. Wlej około trzech kropli zwykłego detergentu do komory,(plynu do mycia naczyn)
                                                    do której zwykle wkładasz lub wlewasz detergent do zmywarki.

3. Wlej wodorowęglan(sodke), aby wypełnił dwie trzecie tacy.

4. Dodawaj zwykłą sól, aż tacka będzie prawie pełna.

5. Uruchom zmywarkę jak zwykle.

Czy chcesz uniknąć mieszania za każdym razem, gdy maszyna ma być uruchomiona,
                                                    a zamiast tego mieć pod ręką gotową mieszankę?

Wlej- wsyp dwie części wodorowęglanu)(sodki)
                                                    i jedną część soli do słoika i wymieszaj.

Kiedy nadejdzie pora uruchomienia zmywarki,
                                                    wlej do przegródki trzy krople detergentu do ręcznego mycia naczyń, a następnie dwie
                                                    łyżki stołowe mieszanki wodorowęglanu i soli.

Jak skoncza mi sie kostki do mycia naczyn w maszynie to sproboje wlasny
                                                    srodek zrobic, wlasnie taki, i podziwiac efekty?.
                                                  • kendo Re: detergent do zmywarek 28.09.20, 12:06
                                                    no,czyta sie,ze praktycznie i tanio,
                                                    a zarazem oczysci cala zmywarke..

warte wyprobowania,
                                                  • kallisto Re: detergent do zmywarek 28.09.20, 18:40
                                                    No ciekawe rozwiazanie na zamiane kostki.
                                                    Tylko chyba sol do zmywarek jest jakas inna?
                                                  • lusia_janusia Re: detergent do zmywarek 28.09.20, 21:08
                                                    Kallisto, ta sol do zmywarek to sie wsypuje w specjalny
                                                    fak zeby zmiekczala wode, Ale ja zrozumialam, ze ta zwykla
                                                    kuchenna sol miesza sie z sodka i plynem do naczyn.
                                                  • kendo Re: detergent do zmywarek 29.09.20, 14:09
                                                    tez zrozumialam,jak Lusia...

moja zmywarka wyladowala w piwnicy
                                                    na to miesce kupilam maszyne do prania,
                                                    i mam wygode,
                                                    nie musze wychodzic z domu i prac w tej na dworze,
                                                    czy isc w piwnicy przez trzy bloki do pralni,
                                                    choc upiora wiozlam w wozku,ktory zawsze stoi i czka na pioracych..
                                                  • jaga_22 Re: detergent do zmywarek 29.09.20, 17:35
                                                    Kendo,dobra zmiana.Ja nigdy nie chciałam mieć zmywarki.Nie wyobrażam sobie składowania brudnych naczyń.Każdy myje po sobie,a garnki lubię myć .W święta córka robi za zmywarkę i nie protestuje big_grin
                                                  • kallisto Re: detergent do zmywarek 29.09.20, 17:49
                                                    Jagus jesli dla kogos mycie naczyn jest przyjemnym obowiazkiem to co innego. U mnie kazdy ogladal sie na drugiego, gora naczyn rosla, a chetnych do mycia nie bylo. Od bardzo dawna korzystam ze zmywarki, bardzo mi ulatwia codzienne czynnosci. Byl czas gdy dzieci nial codziennie siedzialy u nas wiec wtedy to dopiero bylo co myc. Oporzadzanie po posilkach zajmuje czasu, a co dopiero mycie po ferajnie.
                                                    Dlatego mam duza zmywarke i chyba dlugo sie jej nie wyzbede.

Ale ciekawi mnie tez to co napisala Kendo. Dlaczego musialas chodzic do pralni daleko? Nie mozna bylo miec pralki w mieszkaniu?

Cos mi kolacze w glowie, ze w UK sa bloki w ktorych nie mozna miec pralki. Bardzo mnie to zdziwilo, ale to wszystko dla bezpieczenstwa przeciw zalaniom. Co mi sie u nich podoba? W kazdym mieszkaniu zamontowane sa czujniki dymu.
                                                  • kendo Re: detergent do zmywarek 30.09.20, 06:57
                                                    Kallisto,
                                                    mam w mieszkaniu mala lazienke,
                                                    na dodatek nie ma podciagnietego pradu by podlaczyc prake,
                                                    jest tylko oswietlenie,
                                                    gdy przyszedl elektryk,to zazadal az 6 tysiecy koron by podciagnac prad do lazienki co by pasowalo do pralki,
                                                    wiec musialam znalesc "kuchenne rozwiazanie"

pralnia jest w ostanim budynku ,
                                                    one sa ze soba polaczone piwnica i stad dalka droga do niej,
                                                    oczywiscie wybudowali na zewnatrz pralnie,sa dwie maszyny wstawione,
                                                    szafa do suszenia upiora i duzy cylinder rowniez do suszenia,

zawsze mnie cos trafialo,
                                                    gdy mialam pra,poprzednik nie posprzatal po sobie,
                                                    nie obczyscil filtrow w szafie suszarce i cylindrze,
                                                    pojemnikow na proszek i plyn do plukania tez nie obczyscil,
                                                    ja uzywam srodki piorace dla alergika,wiec musialam zawsze czyscic po kims,
                                                    teraz w pralni ,ale w piwnicy ,bo tam duzo czysciej,piore poduszki/koldry/czy koce..
                                                  • lusia_janusia Re: detergent do zmywarek 30.09.20, 08:25
                                                    Ja rowniez jak Kendo, duze kosmate gabaryty piore w piwnicy
                                                    w pralni, swoja pralke w lazience mam na delikatniejsze pranie.
                                                  • kallisto Re: detergent do zmywarek 30.09.20, 09:44
                                                    Kendo to nawet suszarki w lazience nie mozesz podlaczyc? A facet to gdzie ma sie golic jesli lubi elektryczna golarke?
                                                    U nas sa suszarnie, skorzystalam tylko raz od kiedy mieszkam w bloku. Teraz susze na stojacej suszarce na balkonie, zima w domu. Rizwiesze jefnego dnia, a na drugi zbieram. Nie mam potrzeby uzywania blokowej suszarni.
                                                    U mojej mamy w wiezowcu kiedys czynne byly pralnie i suszarnie. Zawsze tam pralysmy posciel. Przy czym nie bylo pralki, stal sagan na kuchni gazowej z wielkim palnikiem. Potem recznie do wanny wyrzucalo sie z sagana bielizne poscielowa, plukalo recznie lub wr frani tego juz nie pamietam. Potem jak weszly na rynek automaty to nie bylo potrzeby uzywania pralni i suszarni. Z czadem te pieszczenie zaadaptowano na mieszkania.
                                                    Teraz u nad moda nastala na oddawanie do pralni odziezy, pomijam plaszcze, zakiety, ale gro osib oddaje do prania cala odziez oczywiscie procz nielizny. Nie mam potrzeby az tak, uwazam, ze przy dwojce osib spokojnie mozna zaoszczedzic ma kosztach. Wkladanie do pralki i wieszanie nie stanowi problemu.
                                                  • lusia_janusia Re: detergent do zmywarek 30.09.20, 09:59
                                                    Kallisto, Z czasem ludzie staja sie wygodni, rozsadni wybieraja lepsze
                                                    alternatywy dla siebie, ja tylko kurtki welniane i plaszcze
                                                    oddaje do pralni, puchowe kurtki piore w pralce z odpowiednim
                                                    programem i nic sie zlego z nimi nie dzieje, w bebnie na zimno
                                                    susze, pozniej w sloncu wiosennym po sezonie zimowym jak zachodzi
                                                    taka koniecznosc.
                                                  • kendo Re: olejek przeciwko kleszczom 01.06.21, 14:49
                                                    zamiescilam ta recepte dla Mari,i psiunki,
                                                    ale i dla ludzi tez dobra mikstura,
                                                    wiec by nie szukac po watkach ,bedzie szybko znalaesc w PORADACH

Zrób własny olejek od kleszczy z ziołami

Możliwe jest również przygotowanie własnego olejku przeciw kleszczom (takiego jak olej na komarów) na ziołach, o których mówi się, że działają dobrze - zarówno na ludzi, jak i na psy i koty.
                                                    Wymieszaj :
                                                    * 3 łyżki dowolnego oleju ekologicznego,
                                                    * 3 łyżki octu jabłkowego ekologicznego,
                                                    * wyciśniętą 1/2 cytryny,
                                                    * 2 wyciśnięte/lub siekane ząbki czosnku,
                                                    * 2-3 łyżki suszonego ziela rozmarynu, szałwii lub/i tymianku.
                                                    * Na koniec zalać 5-6 łyżkami gorącej wody.

Przed użyciem pozostaw na 2-3 dni. Jeśli chcesz spryskać ręce i nogi, możesz wlać je do butelki ze spryskiwaczem. W przypadku psów i kotów olej należy nanosić w odstępach około 3-4 cm od głowy, wzdłuż kręgosłupa, ogona i łap.
                                                    W którymś momencie tygodnia musisz powtorzyc zabieg,

zycze powodzenia,
                                                    moze dac rezulta,i tani srodek do zrobienia sobie w domu,
                                                    bo may to wszysktko przeciez.
                                                  • maria88 Re: olejek przeciwko kleszczom 01.06.21, 17:21
                                                    Dzieki ze pamietasz o psince Kendo.
                                                    Zrobiłam olejek i nalewkę z geranium tez ma odstraszać.
                                                  • lusia_janusia Re: olejek przeciwko kleszczom 01.06.21, 17:49
                                                    Ojej, geranium, Mario88 obserwuj psinke, bo ja mam od niej
                                                    uczulenie i co slyszalam wiele ludzi ma alergie na ta pelasie,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka