pia.ed 11.10.15, 11:02 forum.gazeta.pl/forum/w,11086,149082646,149082646,MEDIA.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kendo Re: alkochol i urzywki u azylowco 11.10.15, 11:18 *Pia dziekuje za nowosiowy watek.. www.aftonbladet.se/nyheter/paflykt/article21556129.ab skad na to maja kase?? pozniej sie dziwic,ze sa bijatyki ze skutkiem szpitalnym Odpowiedz Link
pia.ed Re: alkochol i urzywki u azylowco 11.10.15, 14:21 Dostaja chyba 80 kr dziennie kieszonkowego, wiec moze stamtad? Albo ktorys z nich byl dilerem w swoim kraju i teraz robi wszystko, aby mlodszych kolegow przyzwyczaic, a potem uzywac do kradziezy i rozbojow? Tak jest z marokanskimi dziecmi na ulicach Sztokholm. Kryminalisci daja im narkotyki, a potem uzywaja do kradziezy jako zaplate ... kendo napisała: > > www.aftonbladet.se/nyheter/paflykt/article21556129.ab > skad na to maja kase?? Odpowiedz Link
pia.ed Tu jest zawsze duzo ciekawych artykulow 11.10.15, 14:41 www.sydsvenskan.se/ Nie chce otwierac ... chyba ze jestem bardzo ciekawa Teraz dostaje Sydsvenskan od 87-letniej sasiadki ktorej troche pomagam: np dwa razy w miesiacu prowadze ja do pobliskiego fryzjera do czesania i chodze do apteki (tez blisko) po lekarstwa ... Od czasu do czasu wynosze jej makulature. Wszystko bez zaplaty ... bo znamy sie od 15 lat. Ona ma prywatna sprzataczke, prywatnego pana ktory myje okna 4 razy na rok, i wieloletnie przyjaciolki, ktore jej robia zakupy. Maz zmarl jej 10 lat temu, a jedyny syn w nastepnym roku, wiec jest calkowicie samotna ... Odpowiedz Link
xystos Re: Nowe wiadomosci medialne ... 11.10.15, 14:44 "W zeszłym miesiącu podpisano porozumienie w ramach projektu Nord Stream 2 - budowa dwóch kolejnych gazociągów na Morzu Bałtyckim pozwoli dostarczać gaz ziemny z Rosji do Niemiec. Daje to raczej do zrozumienia, że konflikt na linii Zachód-Rosja jest kreowany wyłącznie przed media. Tymczasem Polska jest nienawidzona ze wszystkich stron. Nieustannie mówi się o "polskich obozach zagłady", polskojęzyczne władze szczekają tak jak każe UE przez co stosunki Polski z Rosją są w bardzo złym stanie, na Ukrainie mamy banderowców którzy nienawidzą Polaków, natomiast Rosjanie i Niemcy dogadują się w sprawie Nord Stream 2, który zagraża interesom zarówno Polski, jak i Ukrainy. Istnieje bowiem możliwość zamknięcia gazociągu Jamalskiego, który biegnie przez nasz kraj." zródlo: zmianynaziemi.pl/wiadomosc/syria-ukraina-wojna-mocarstw-czy-teatr-dla-mas www.reuters.com/article/2015/09/04/russia-forum-nord-stream-idUSL5N11A0G420150904 ZEN Odpowiedz Link
kendo Re: wiadomosci medialne z pogrozkami na uniwer... 12.10.15, 12:42 uniwersytet w Lund zamknieto-jakies pogrozki medialne byli, teraz i szkoly pozamykano, co sie dzieje ??????????????????????? Odpowiedz Link
pia.ed Wiadomosci medialne z pogrozkami na uniwersytecie 12.10.15, 13:28 Na jakis mediach pokazalo sie ostrzezenie, aby nie isc dzis na uniwersytet ... Ostrzezenie bylo identycznie sformulowane jak ostrzezenie przed ostatnia masakra w USA, ktorego nikt nie wzial na powaznie, bo nie bylo podane o jaka szkole chodzi ... Policja szwedzka poprosila o pomoc policje niemiecka, aby znalezc autora ostrzezenia. Jak zwykle jeszcze jeden zart kogos, kto nie zdaje sobie sprawy, ze latwo moze zostac wykryty! Odpowiedz Link
kendo Re: Wiadomosci medialne z pogrozkami na uniwersyt 12.10.15, 13:48 pia.ed napisała: > Na jakis mediach pokazalo sie ostrzezenie, aby nie isc dzis na uniwersytet ... > Ostrzezenie bylo identycznie sformulowane jak ostrzezenie przed ostatni > a masakra w USA, > ktorego nikt nie wzial na powaznie, bo nie bylo podane o jaka szkole chodzi .. > . > Policja szwedzka poprosila o pomoc policje niemiecka, aby znalezc autora ostrz > ezenia. > > Jak zwykle jeszcze jeden zart kogos, kto nie zdaje sobie sprawy, ze latwo moze > zostac wykryty! no wlasnie,wstawalam wtedy i miedzy lazienka a televizornia piate przez dziesiate slyszalam.. ciekawe czy zdolaja znalesc sprawce, pewnie prze kilka proksy wyslal wiadomosc. Odpowiedz Link
xystos Re: Wiadomosci medialne z pogrozkami na uniwersyt 12.10.15, 14:35 ..madrzy ludzie takich pogrozek niepuszczaja a glupola szybko namierza ..chyba ze i-kawiarenki na skradziony dowod a puzniej do innego miasta,ciekawe czy i-kawiarenki maja jakis monitoring ? ZEN Odpowiedz Link
xystos Re: Nowe wiadomosci medialne ... 13.10.15, 09:47 forum.gazeta.pl/forum/w,50,159004320,159009583,Re_Arabia_Saudysjka_ostrzega.html?wv.x=2 Ponoc dieta zawierajaca duzo czosnku i cebuli chroni przed ta epidemia ZEN Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Nowe wiadomosci medialne ... 13.10.15, 09:56 Wyrabia sie teraz na tym swiecie, tragiczne wydarzenia morza krew w zylach, nie wiem co pobudza ludzi umysl do robienia takich tragicznych wydarzen, musza chyba byc chorzy na umysle. Czosnek lubie, tylko nie zawsze jest wskazxany, jak gdzies ide handlowac czy do urzedow, bo nie wszystcy akceptuja jegozapach, cebulki tez uzywam duzo pod rozna postacia, Odpowiedz Link
xystos Re: Nowe wiadomosci medialne ... 13.10.15, 10:08 ..dla 100% pewnosci czosnek i cebule przepij."Zytkiem" 3xdziennie. ZEN Odpowiedz Link
pia.ed Re: Nowe wiadomosci medialne ... 13.10.15, 11:22 Czosnku uzywam bardzo rzadko, wiec gdy go akurat go potrzebuje, to nie mam go w domu! Kiedys kupowalam ten chinski - nie wiedzac ze to chinski. Potem przeczytalam, ze z jakiegos powodu (jakiego?) nie powinno sie go uzywac, i teraz zadnego nie kupuje ... A w zadne kuracje nie wierze ... Odpowiedz Link
pia.ed Ankieta: stosunek Polakow do uchodzcow ... 13.10.15, 11:34 Tylko rzucilam na nia okiem i nie wiem jak ja odczytac. wiadomosci.onet.pl/kraj/co-polacy-naprawde-sadza-o-uchodzcach/qwcqxj Odpowiedz Link
kendo Re: Ankieta: stosunek Polakow do uchodzcow ... 13.10.15, 11:57 pia.ed napisała: > Tylko rzucilam na nia okiem i nie wiem jak ja odczytac. > > wiadomosci.onet.pl/kraj/co-polacy-naprawde-sadza-o-uchodzcach/qwcqxj "nowe czytadlo",nigdy tej strony nie czytalam Odpowiedz Link
pia.ed Re: Ankieta: stosunek Polakow do uchodzcow ... 13.10.15, 16:17 kendo napisała: > > wiadomosci.onet.pl/kraj/co-polacy-naprawde-sadza-o-uchodzcach/qwcqxj > "nowe czytadlo",nigdy tej strony nie czytalam Nie rozumiem ... nie bylas nigdy na www.onet.pl ? Odpowiedz Link
pia.ed Stosunek Polakow do uchodzcow ... 13.10.15, 16:21 Ja nie patrzylam co te kolory oznaczaja ... dlatego nie rozumialam tabelek... Teraz weszlam na nowo i juz rozumiem! Odpowiedz Link
kendo Re: Ankieta: stosunek Polakow do uchodzcow ... 14.10.15, 09:28 pia.ed napisała: > kendo napisała: > > > wiadomosci.onet.pl/kraj/co-polacy-naprawde-sadza-o-uchodzcach/qwcqxj > > > > > "nowe czytadlo",nigdy tej strony nie czytalam > > > Nie rozumiem ... nie bylas nigdy na www.onet.pl ? > a co tu rozumiec ? przeciez to nie obowiazek kazdego by ta "strone odwiedzac" nie mam czasu na wiecej obecnie,a jak chwilka wytchnienia to opoczywam Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Ankieta: stosunek Polakow do uchodzcow ... 14.10.15, 09:53 Wczoraj w radiu wysluchalam ze w Polnecnej Europie brakuje materacy w sklepach, wszystkie wykupuja dla uchodcow?. Dlugi termin wyczekiwania na nowe dostawy. Odpowiedz Link
kendo Re: Ankieta: stosunek Polakow do uchodzcow ... 14.10.15, 10:11 lusia_janusia napisała: > Wczoraj w radiu wysluchalam ze w Polnecnej Europie brakuje materacy w sklepach, > wszystkie wykupuja dla uchodcow?. Dlugi termin wyczekiwania na nowe dostawy. > patrzec,jak tu zacznie czegos brakowac, albo jak w niemczech beda zakwaterowywac na sile uchodzcow tam gdzie duzy metrarz mieszkalny Odpowiedz Link
pia.ed Re: Ankieta: stosunek Polakow do uchodzcow ... 15.10.15, 10:21 W Szwecji z pewnoscia materacy nie brkuje ... Zajrzalam wczoraj do Jysk i byla masa roznych grubosci i gatunku. Byl np. gruby materac ktory sie sam nadmuchuje w cenie 350 kr, a takle lozka polowe metalowe, z zalaczonym materacem ... Odpowiedz Link
xystos Re: Ankieta: stosunek Polakow do uchodzcow ... 15.10.15, 10:24 potrzebuje taki gruby i mocny cobym mogl upychac w niego moje oszczednosci Odpowiedz Link
xystos Re: Nowe wiadomosci medialne ... 15.10.15, 10:05 "Jak się dowiedzieliśmy, Episkopat już planuje intensywną akcję, żeby religia mogła być przedmiotem maturalnym. Za rządów PO to się nie udało - nadzieją dla biskupów jest w tej kwestii wygrana PiS w zbliżających się wyborach. - Dla Episkopatu to punkt honoru, żeby religię można było zdawać na maturze. To sprawa nie tylko praktyczna, ale niemal symboliczna, bo oznaczałaby podniesienie prestiżu lekcji religii, który wedle biskupów ostatnio ucierpiał, np. przez rozmaite dyskusje nad sensem nauczania jej w szkole - mówi nam jeden z biskupów..." wyborcza.pl/1,75478,19019493,pis-da-kosciolowi-egzamin-z-religii-na-maturze.html#TRNajCzytSST ...nooo nareszcie.po przymusowym nauczaniu gender szkolnictwo idzie w dobrym kierunku moze byc poczatkiem regresu Sodomi i Gomorni (?) ZEN Odpowiedz Link
pia.ed Re: Nowe wiadomosci medialne ... 15.10.15, 17:43 W USA partner Polki, jak z nazwiska wynika, latinos, udusil ja i jej 4-letnie dziecko. www.fakt.pl/swiat/morderstwo-moniki-potoczniak-polka-zamordowana-w-usa,artykuly,583818.html Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Nowe wiadomosci medialne ... 15.10.15, 18:32 Ale tragedia, Nowy wiek przewraca ludziom w glowach? Odpowiedz Link
kendo Re: Nowe wiadomosci medialne ... 16.10.15, 08:01 wiele polakow ginie na obczyznie z roznych przyczyn a nawet i gina w wypadkach.. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Nowe wiadomosci medialne ... 16.10.15, 23:51 www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/evafranchell/article21582842.ab Ile kosztuja dzieci uchodzcow w rodzinie zastepczej? Niewyobrazalnie duzo! Odpowiedz Link
kendo Re: Nowe wiadomosci medialne ... 17.10.15, 09:51 o jejkuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu , faktycznie duzo i pewnie zostaje im "ucho z tych pieniedzy" bo mysle,ze nie wydaja calej sumy na osobe.bo to na osobe tyle przypada?? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Nowe wiadomosci medialne ... 17.10.15, 10:11 Az nie chce mi sie wierzyc, ze az tyle,? bo norma socjalna na dzieci w rodzinie jest inna, dla tych ktorzy korzystaja z jej pomocy. Odpowiedz Link
kendo Re: Nowe wiadomosci medialne ... 17.10.15, 10:14 no wlasnie,tak od razu pomyslalam, a z drugiej strony ciekawe ile przypada rodzinie zastepczej,kiedy biora szwedzkie dziecko??czy tez tyle samo?? Odpowiedz Link
pia.ed Re: Nowe wiadomosci medialne ... 17.10.15, 11:15 Oczywiscie nie chodzi tu o "norme socjalna" czyli socjalbidrag dla zamieszkalych juz w Szwecji rodzin. Nie chodzi takze o przyjecie szwedzkiego dziecka do rodziny zastepczej. Nie znam dokladnej cyfry, ale to moze byc 8000 - 10 000 miesiecznie, bo wielu przypadkach jedno z "przybranych rodzicow" musi zostac w domu, albo pracowac na pol etatu ... Wycielam, skrocilam i wkleilam. Teraz chyba wszystko jest jasne ... ... Hoppetgruppen tar 60 000 kronor per barn och månad för att ordna familjehem. Familjerna som tar hand om barnen får 29 104 kronor för omsorg och omkostnader medan Hoppetgruppen tar de resterande 30 896. Hittills har Migrationsverket registrerat över 17 000 ensamkommande barn och bristen på familjehem har därmed blivit akut. Kommunerna måste snabbt hitta boenden och det är här de privata aktörerna ser sin chans att tjäna pengar. Wallenbergs maktbolag (...) via bolaget Nåjden där en familjehemsplats kan kosta kommunen 84 000 kronor i månaden. Vi behöver väl inte ens tillägga att Wallenberg behåller hälften av pengarna Odpowiedz Link
kendo Re: Nowe wiadomosci medialne ... 17.10.15, 11:45 pia.ed napisała: > Oczywiscie nie chodzi tu o "norme socjalna" czyli socjalbidrag dla zamieszkalyc > h juz w Szwecji rodzin. > Nie chodzi takze o przyjecie szwedzkiego dziecka do rodziny zastepczej. > Nie znam dokladnej cyfry, ale to moze byc 8000 - 10 000 miesiecznie, bo wielu > przypadkach jedno z "przybranych rodzicow" musi zostac w domu, albo pracowac n > a pol etatu ... > > Wycielam, skrocilam i wkleilam. Teraz chyba wszystko jest jasne ... > > ... Hoppetgruppen tar 60 000 kronor per barn och månad för att ordna f > amiljehem. Familjerna som tar hand om barnen får 29 104 kronor för omso > rg och omkostnader medan Hoppetgruppen tar de resterande 30 896. no to rozumie, ale czemu posrednik zatrzymuje wieksza kwote nic ta rodzina zastepcza?? > > Hittills har Migrationsverket registrerat över 17 000 ensamkommande barn och br > isten på familjehem har därmed blivit akut. Kommunerna måste snabbt h > itta boenden > och det är här de privata aktörerna ser sin chans att tjäna pengar. > > Wallenbergs maktbolag (...) via bolaget Nåjden där en familjehemsplats > kan kosta kommunen 84 000 kronor i månaden. Vi behöver väl inte ens tilläg > ga att Wallenberg behåller hälften av pengarna Odpowiedz Link
pia.ed Re: Nowe wiadomosci medialne ... 17.10.15, 12:44 " ... no to rozumie, ale czemu posrednik zatrzymuje wieksza kwote niz ta rodzina zastepcza?? Kendo, odpowiedz masz TUTAJ: ... bristen på familjehem har blivit akut. Kommunerna måste snabbt hitta boenden, och det är här de privata aktörerna ser sin chans att tjäna pengar. To posrednicy ustalaja ceny w takiej wyjatkowej sytuacji. Moga dac rodzinie 20 000 kr i sobie zostawic 40 000 kr, albo dac rodzinie 40 tysiecy, a sobie zostawic 20 tysiecy. Istotne jest pytanie, dlaczego gminy zgadzaja sie placic 60 czy 80 tysiecy koron miesiecznie na jedno dziecko? Pewnie dlatego, ze urzednikow koszty nie obchodza, bo nie placa tego ze swojej wlasnej pensji! PS. Kendo, blagam Cie, nie wklejaj calego postu poprzednika kiedy nie ma takiej potrzeby, a jak juz wklejasz, to wklejaj kursywa ... Twoj wpis mozesz napisac zwykla czcionka, albo tlustym drukiem - gdy chcesz aby bylo wyrazniej. Odpowiedz Link
xystos Re: Nowe wiadomosci medialne ... 17.10.15, 12:53 "Niemcy oraz Szwecja to dwa państwa europejskie, które przyjmują dosłownie każdych imigrantów, ale nie trzeba wyjaśniać dlaczego uchodźcy wybierają akurat ten pierwszy kraj. W Szwecji powstała niedawno nowa, kontrowersyjna i potencjalnie niebezpieczna inicjatywa - Refugee Air, czyli linie lotnicze dostępne tylko dla imigrantów." zmianynaziemi.pl/wiadomosc/w-szwecji-powstala-linia-lotnicza-ktora-bedzie-przewozic-imigrantow-europy .. czyli narodowej zdrady ciag dalszy Odpowiedz Link
pia.ed Re: Nowe wiadomosci medialne ... 17.10.15, 13:28 W artykule byla mala pomylka ... Pierwszy kraj to Niemcy ... a samolot ma latac do Szwecji ... czyli do drugiego kraju. Zastanawiam sie KTO bedzie pokrywal koszty przelotu, 60 000 euro ... pewnie IS skoro dla uchodzcow bedzie bezplatny! xystos napisał: "Niemcy oraz Szwecja to dwa państwa europejskie, które przyjmują dosłownie każdych imigrantów, ale nie trzeba wyjaśniać dlaczego uchodźcy wybierają akurat ten pierwszy kraj. " > > zmianynaziemi.pl/wiadomosc/w-szwecji-powstala-linia-lotnicza-ktora-bedzie-przewozic-imigrantow-europy > > > .. czyli narodowej zdrady ciag dalszy > Odpowiedz Link
kendo Re: Nowe wiadomosci medialne ... 17.10.15, 15:27 www.aftonbladet.se/nyheter/article21600825.ab nawet to ugrupowanie jest zainteresowane by zarobic.. örintelsen för "judarnas stora lögn". Den 49-åriga mannen erkänner att han inte gjort detta om det inte fanns stora pengar att tjäna på boendena. – Nej, så medmänsklig är jag inte, säger han till tidningen. Mannen har ännu inte fått svar på sin intresseanmälan av Migrationsverket. Odpowiedz Link
xystos Re: Nowe wiadomosci medialne ... 17.10.15, 15:34 Pia,my za to zaplacimy,juz placimy a placic bedziemy wiecej polska bieda jest w tej sytuacji blogoslawienstwem polakow Odpowiedz Link
xystos Re: Nowe wiadomosci medialne ... 18.10.15, 18:35 tylkonauka.pl/wiadomosc/usuniecie-jednego-genu-pozwoli-radykalnie-wydluzyc-zycie-czlowieka ..noo i emerytura po ukonczeniu setnego roku zycia. ZEN Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Nowe wiadomosci medialne ... 18.10.15, 18:37 *Xystos, to rewelacja, pewnie dostana NOBLA za to odkrycie. Ale jeszcze musza wyeliminowac rozne chorobska, zeby mozna bylo tego wieku dozyc. Odpowiedz Link
xystos Re: Nowe wiadomosci medialne ... 18.10.15, 18:41 przy obecnym globalnym przyroscie naturalnym za sto lat zabraknie na ziemi tlenu do oddychania. ZEN Odpowiedz Link
xystos Re: Nowe wiadomosci medialne ... 18.10.15, 18:38 tylkonauka.pl/wiadomosc/sztuczne-mieso-pojawi-sie-w-sklepach-za-kilka-lat ..to misie podoba,nareszcie czlowiek ludzki bedzie,dla Zwierzat rowniez. ZEN Odpowiedz Link
pia.ed Re: Nowe wiadomosci medialne ... 18.10.15, 19:54 ... założyli już własną firmę Mosa Meat (...) pomysł zakłada wykorzystanie biodrukarek 3D ... odbędzie się pierwsze Sympozjum Mięsa In Vitro. Wybacz, ale na mysl o "drukarce 3D" i miesa "in vitro" jakos slinka mi z ust nie leci Odpowiedz Link
xystos Re: Nowe wiadomosci medialne ... 18.10.15, 19:00 - W weekendy moja dzielnica jest zasłana puszkami po piwie. A ja nigdy nie widziałem, żeby ktoś pił! Zresztą 90 proc. Egipcjan deklaruje, że nie pije. Kiedy pytam znajomych muzułmanów, skąd te puszki, odpowiadają: "No jak to skąd? Koptowie piją!". ZEN Odpowiedz Link
pia.ed Re: Nowe wiadomosci medialne ... 18.10.15, 19:42 xystos napisał: W weekendy moja dzielnica jest zasłana puszkami po piwie [...] Kiedy pytam znajomych muzułmanów, skąd te puszki, odpowiadają: "No jak to skąd? Koptowie piją!". Wprawdzie w zeszlym tygodniu koptowie mieli swoje wielkie swieto, ale to raczej nie oni wyrzucili puszki na ulice ... A tak w ogole to jestem zdziwiona, ze masz muzulmanow za sasiadow w dzielnicy domkow jednorodzinnych... bo kiedys pisales, ze svensony chcialy Cie do siebie zaprosic. Odpowiedz Link
kendo Re: Nowe wiadomosci medialne ... 19.10.15, 09:21 *Pia a wiesz,ze nie widzialam ich ani razu z puszkami jakimi kolwiek, butelki po wodach mineralnych,tak,lezaly na ich dzialkach.. a mowisz,"zeby byc u nich w domu",bylam raz proszona na herbate na ogrodzie, swiecie dziciska sie wydzieraly,nie szlo rozmawiac,posiedzialam chyba z jeden kwart i do domu ucieklam, niewiem,jak oni wytrzymuja w tym halasie, ojciec nieraz wychodzi z domu z telefonem przy uchu..maja 5-cioro dzieci Odpowiedz Link
pia.ed Re: Nowe wiadomosci medialne ... 19.10.15, 09:45 kendo napisała: nie wiem,jak oni wytrzymuja w tym halasie, ojciec nieraz wychodzi z domu z telefonem przy uchu..maja 5-cioro dzieci Ja bym nie poszla nawet do rodziny z dwojgiem dzieci gdybym nie byla pewna, ze te dzieci sa spokojne, bo jaki sens byc do kogos zaproszonym i nawet nie miec mozliwosci porozmawiac? Mnie wystarczy wieloletnia znajoma Polka, ta z kotem ... ktora wychodzi stale do kuchni cos zrobic albo rozmawia z kotem, wiec nasza rozmowa jest "nijaka" ...Wczoraj wyslala do mnie SMS aby przyjsc dzisiaj na Glamour i wlasnie zastanawiam sie jak jej delikatnie dac do zrozumienia, ze ja tego nie wytrzymuje i po prostu wychodze od niej zmeczona? Odpowiedz Link
kendo Re: Nowe wiadomosci medialne ... 19.10.15, 09:57 pia.ed napisała: > kendo napisała: > > nie wiem,jak oni wytrzymuja w tym halasie, > ojciec nieraz wychodzi z domu z telefonem przy uchu..maja 5-cioro dzieci > innym razem poszlysmy z arabka na spacer coby do domu na herbatke nie wchodzic, ciezko sie z nia rozmawia bo malo zna szwedzkiego,na ogrodzie dzici tlumaczyly a na spacerze to mieszalysmy troche angielskiego-szwedzkiego.. > Ja bym nie poszla nawet do rodziny z dwojgiem dzieci gdybym nie byla pewna, > ze te dzieci sa spokojne, bo jaki sens byc do kogos zaproszonym > i nawet nie miec mozliwosci porozmawiac? > > Mnie wystarczy wieloletnia znajoma Polka, ta z kotem ... ktora wychodzi stale > do kuchni cos zrobic albo rozmawia z kotem, wiec nasza rozmowa jest "nijaka" > ...Wczoraj wyslala do mnie SMS aby przyjsc dzisiaj na Glamour i wlasni > e zastanawiam sie jak jej delikatnie dac do zrozumienia, ze ja tego nie wytrzym > uje i po prostu wychodze od niej zmeczona? o ranyyyy,to po co Cie zaprasza,jak z kotem rozmawia przy Tobie, zawsze mozna sie wykrecic od wizyty,byle jakim pretekstem, a moze Ty ja zapros,przyjdzie bez kota i wtedy bedzie sie wam rozmowa "kleic" Odpowiedz Link
pia.ed Re: Nowe wiadomosci medialne ... 19.10.15, 11:18 ... innym razem poszlysmy z arabka na spacer coby do domu na herbatke nie wchodzic, ciezko sie z nia rozmawia bo malo zna szwedzkiego ... To Arabowie mieli piecioro dzieci? Bo myslalam ze Szwedzi ... U Arabow to normalne. > o ranyyyy, to po co Cie zaprasza, jak z kotem rozmawia przy Tobie, > zawsze mozna sie wykrecic od wizyty, byle jakim pretekstem, > a moze Ty ja zapros, przyjdzie bez kota i wtedy bedzie sie wam rozmowa "kleic" Szkoda mnie jej, bo zyla dla swoich dzieci ... taka Matka Polka. Marzyla aby wychowywac wnuczki tak jak jej matka pomagala wychowywac jej dzieci, a teraz corka z nia od kilku lat nie rozmawia ... Wnuczki widzi na zdjeciach przesylanych jej przez syna na komorke ... A sam syn (kawaler) nigdy "nie ma czasu", bo "tak duzo pracuje". ... Owszem, lepiej jest jak przyjdzie do mnie, jest bardziej skoncentrowana, tylko nigdy nie wiadomo w jakim bedzie humorze, bo czasem zaczyna dyskusje na temat polityki szwedzkiej i tak sie podnieca, ze zaluje ze ja zaprosilam! Odpowiedz Link
kendo Re: Nowe wiadomosci medialne ... 19.10.15, 12:26 *Pia hiii,usmialam sie z twej kolegownu, "ktora podnieca sie dyskusja szwedzkiej polityki" zacznij temat kota,zobaczysz ile bedzie miec do powiedzenia, wlasciciele zwierzad moga o swoich pupilach prawic w nieskonczonosc.. dzieci tu chowane i choc przez polskich rodzicow mimo wszystko nabeda szwedzkich obyczajow, wpadna jak sa pewnie urodziny czy jak matka zachoruje.. Odpowiedz Link
pia.ed O sprawach prywatnych ... 19.10.15, 13:17 Dzieci zostaly wychowane po POLSKU i w duchu katolicyzmu ... Wieczorami klekaly przy lozku i odmawialy modlitwe wieczorna. Zadaja sie wylacznie z Polakami, a corka ma polskiego meza. Slub i chrzciny odbywaly sie w Polsce... Chodza do polskiego kosciola katolickiego na Rosengårdzie, a syn jest tam w kolku teatralnym. Tak wiec dzieci mojej kolezanki od 32 lat, nie mogly przejac "zlych zwyczajow Szwedow", tylko po prostu maja dosyc swej matki ... tak jak ja ostatnimi czasy Odpowiedz Link
xystos Re: Nowe wiadomosci medialne ... 19.10.15, 10:24 Pia,gdy bylem mlodszy czesto urzadzalismy festy,zwlaszcza latem ale svensson to calkiem inny zwierz,od innej malpy pochodzi poniewaz nalezalem do mniejszosci wiec sie dopasowywalem ale niebylo to szczere ale sasiedztwo wymaga poswiecen dla swietego spokoju to juz wole z slazakiem w australi virtualnie niz z szwedem w realu Odpowiedz Link
pia.ed Re: Nowe wiadomosci medialne ... 19.10.15, 11:58 xystos napisał: > Pia, gdy bylem mlodszy czesto urzadzalismy festy, zwlaszcza latem > ale svensson to calkiem inny zwierz, od innej malpy pochodzi ... To chyba byly przyiecia bezalkoholowe, bo jakbyscie sobie popili to okazaloby sie, ze macie duzo wspolnego, i to nie tylko z ta sama malpa, ale takze z innym, niezbyt czystym zwierzeciem ... Odpowiedz Link
slo-miana Re: Nowe wiadomosci medialne ... 22.10.15, 20:39 Księdza Mateusza porwali !!! Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Nowe wiadomosci medialne ... 22.10.15, 21:05 A kto to ? z jakiej parafii ?/ Odpowiedz Link
dorka556 Re: Nowe wiadomosci medialne ... 22.10.15, 21:42 Rano 21-letni mieszkaniec Trollhättan, w masce jednej z postaci z "Gwiezdnych wojen" i w czarnym stroju, wszedł do szkoły i zaatakował nożami uczniów i nauczycieli. Zranił cztery osoby, dwie z nich zmarły. Napastnik został postrzelony przez interweniujących policjantów, a następnie odwieziony do szpitala. Zmarł po kilku godzinach. W chwili ataku w szkole było około 400 dzieci w wieku od 6 do 15 lat. Motywy sprawcy nie są znane. Jedna ze szwedzkich stacji telewizyjnych twierdziła, że jest on przeciwnikiem przyjmowania imigrantów. wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Atak-na-szkole-w-Szwecji,wid,17925760,wiadomosc.html Odpowiedz Link
pia.ed Zginal nauczyciel i 11-letni uczen ... 22.10.15, 22:33 W szpitalu przebywaja cztery osoby, w tym jedna w stanie krytycznym. Sprawca jest 21-letni Szwed ktory nie chodzil do tej szkoly, a wybral ja dlatego, ze uczeszcza do niej wiele dzieci o cudzoziemskim pochodzeniu. www.aftonbladet.se/nyheter/krim/article21630173.ab Odpowiedz Link
pia.ed Zdjecie zrobione przez uczennice ... 22.10.15, 23:03 Myslala, ze ktos przebral sie dla zartu i poprosila o pozowanie, aby zrobic zdjecie komorka ... Ostatnio podano, ze dorosla osoba ktora zginela od pchniec nozem to nie nauczyciel, tylko 20-letni asystent, ktory pomagal niespelnosprawnemu uczniowi. www.gp.se/nyheter/vastsverige/1.2872366-elever-poserade-pa-mobilbild-med-misstankt-mordare Odpowiedz Link
pia.ed Dzis rozopoczela sie rozprawa ... 23.10.15, 15:14 przeciwko 35-letniemu Litwinowi podejrzanemu o zamordowanie latem 17-letniej Lizy Holm. Powodem bylo powieszenie, a cialo znaleziono w roboczej szafce ... W poblizu byly slady spermy Litwina. www.aftonbladet.se/nyheter/krim/article21634477.ab Odpowiedz Link
kendo Re: Dzis rozopoczela sie rozprawa ... 23.10.15, 16:09 pia.ed napisała: > przeciwko 35-letniemu Litwinowi podejrzanemu o zamordowanie latem 17-letniej Li > zy Holm. > Powodem bylo powieszenie, a cialo znaleziono w roboczej szafce ... W poblizu by > ly slady spermy Litwina. > > www.aftonbladet.se/nyheter/krim/article21634477.ab chyba na pocztku tygodnia mignal mi tytul,ze Lisa byla zamordowan przez pomylke?? nie otwieralam linka,w pru linijkach pod tytulem pisano rowniez ,ze slady znalezione przemawiaja,ze to Litwin dokonal zbrodni Odpowiedz Link
pia.ed Re: Dzis rozopoczela sie rozprawa ... 23.10.15, 20:42 kendo napisała: > ... mignal mi tytul,ze Lisa byla zamordowan przez pomylke?? > nie otwieralam linka,w pru linijkach pod tytulem > pisano rowniez ,ze slady znalezione przemawiaja,ze to Litwin dokonal zbrodni Nie wyobrazam sobie, jak kogos mozna powiesic "przez pomylke" szczegolnie kiedy jest jasno na dworze? Odpowiedz Link
xystos Re: Dzis rozopoczela sie rozprawa ... 24.10.15, 13:20 www.aftonbladet.se/ od dawna zastanawiam sie co to za ludzie ktorzy kupuja podobne szmatlawce ? to juz lepiej Hänt albo Damernas Odpowiedz Link
xystos Re: Dzis rozopoczela sie rozprawa ... 24.10.15, 13:21 www.aftonbladet.se/ www.se.pl/ blizniacze podobienstwo Odpowiedz Link
pia.ed Re: Dzis rozpoczela sie rozprawa ... 24.10.15, 14:28 Ten "szmatlawiec" podaja prawdziwe informacje z procesu ... tak jak podawal prawdziwe informacje z Trolhettan, co w tym widzisz niewlasciwego? xystos napisał: > www.aftonbladet.se/ od dawna zastanawiam sie co to za ludzie ktorzy kupuja podobne szmatlawce ? Odpowiedz Link
pia.ed Duńczycy będą musieli polubić halal 24.10.15, 14:33 marucha.wordpress.com/2015/10/22/dunczycy-beda-musieli-polubic-halal-czy-na-boze-narodzenie-pojawi-sie-choinka/ Odpowiedz Link
xystos Re: Duńczycy będą musieli polubić halal 24.10.15, 15:05 gajowy Marucha herbu zielona pietrucha od zawsze macil,jego dobre lecz bardzo sarkastyczne teksty sa potrzebne lepsze to niz www.aftonbladet.se/ ZEN Odpowiedz Link
pia.ed Gdzies wspomniales o shiamuslimer ... 24.10.15, 21:31 Wlasnie dzis mieli swoje wielkie swieto ... Widzialam taki pochod kilka lat temu, ale wtedy bralo w nim udzial wiele kobiet. Teraz pokazali tylko mezczyzn ... "Ashura", eller "den tionde" är en stor shiamuslismsk religiös högtid. Det är för att hedra och påminna om imam Husseins död, år 680. www.sydsvenskan.se/malmo/shiamuslimer-hedrade-imam-hussein/ Odpowiedz Link
pia.ed Ataki na tle rasistowskim w Niemczech ... 25.10.15, 02:32 wiadomosci.onet.pl/niemcy-bka-bije-na-alarm-rosnie-przemoc-na-tle-rasistowskim/qkmgsv Odpowiedz Link
xystos Re: Gdzies wspomniales o shiamuslimer ... 25.10.15, 07:36 obecnie Shia czekaja na przyjscie Piatego Mahdi to tak jak Chrzescijanie czekaja na powrot Zbawiciela Odpowiedz Link
pia.ed Re: Gdzies wspomniales o shiamuslimer ... 25.10.15, 13:26 xystos napisał: obecnie Shia czekaja na przyjscie Piatego Mahdi to tak jak Chrzescijanie czekaja na powrot Zbawiciela A w miedzyczasie bija sie z Sunni i swoje spory przeniesli do Szwecji, choc to nic w porownaniu do tego co oba ugrupowania wyprawiaja w swoich krajach ... bo tam jest walka polityczna, nie tylko religijna. Poczytalam sobie na internecie kiedy zamiescilam ten watek ... Odpowiedz Link
pia.ed Krytykowany Aftonbladet pisze o wyborach ... 25.10.15, 13:29 w Polsce oczywiscie. Dlugi artykul i nie chcialo mi sie czytac, ale powinnam, bo w ten sposob ucze sie politycznego szwedzkiego ... www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/utrikes/article21644690.ab Odpowiedz Link
kendo Re: Krytykowany Aftonbladet pisze o wyborach ... 25.10.15, 19:32 pia.ed napisała: > w Polsce oczywiscie. Dlugi artykul i nie chcialo mi sie czytac, ale powinnam, > bo w ten sposob ucze sie politycznego szwedzkiego ... > > www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/utrikes/article21644690.ab a mnie nie interesuja zadna polityka, a dlugie artykuly wrecz "odstraszaja" dzis nie mialam czasu absolutnie na net, niedawno co zasiadlam a za chwile zas z psiunem musze "leciec na spacer,i wtedy dopiero zaje sie soba.. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Krytykowany Aftonbladet pisze o wyborach ... 25.10.15, 19:39 Artykul juz zniknal ... wiec nie bedziesz musiala go czytac! Ja tez dlugich, ciezkich artykulow unikam. Odpowiedz Link
pia.ed Sprawa Lisy Holm ... 24.10.15, 13:23 Brat i zona Litwina opowiadaja, ze kazal im klamac o czasie w ktorym zaginela Lisa Holm, i o praniu jego zabrudzonych ziemia spodni w niedziele - bo pranie odbywalo sie zwyczajowo kazdej soboty... www.aftonbladet.se/nyheter/krim/article21637140.ab Odpowiedz Link
pia.ed Re: Dzis rozpoczela sie rozprawa ... 25.10.15, 19:30 Zdjecie podejrzanego www.expressen.se/gt/brodern-da-ar-han-inte-inte-min-bror-lagre/ Probowal zwabic do samochodu kobiete, ktora trenowala 400 m od kawiarni i lokalu, w ktorym zostala powieszona Liza ... Vid 19.30-tiden på lördagen den 6 juni var en kvinna i 30-årsåldern ute och sprang i närheten av Blombergs kafé. När hon har några hundra meter kvar till det kafé där Lisa Holm arbetade stoppas hon av en man. "Personen som tilltalar henne på knagglig engelska vill veta vägen till Medelplana. Han vill att hon ska följa med till hans bil", skriver polisen efter att kvinnan förhörts. När kvinnan tog upp sin mobil för att visa honom vägen insisterade han på att hon skulle följa med honom till hans bil för att visa på en karta. "NN anade oråd och följde inte med mannen till hans bil utan pekade bara åt vilket håll han skulle åka sedan fortsatte hon att springa", står det i polisens utredning. Vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm misstänker att den metod som Nerijus Bilevicius använt i fallet med den joggande kvinnan är samma som han använt för att kunna attackera Lisa Holm. Genom att den joggande kvinnan sprang från platsen har hon troligtvis undvikit att gå samma öde till mötes som Lisa Holm gjorde. www.expressen.se/gt/misstanks-smygtittat-pa-kvinnor-vid-kafeet/ Odpowiedz Link
kendo Re: Dzis rozpoczela sie rozprawa ... 25.10.15, 19:52 DNA wskazuja, ze to on jest sprawca, zona prala pozniej pobrudzone jego ubranie.. dlugo sparawdzali slady, Odpowiedz Link
pia.ed Re: Dzis rozopoczela sie rozprawa ... 02.11.15, 15:13 tv.aftonbladet.se/abtv/articles/96914 Swiadek na procesie ciekawie i pieknym jezykiem szwedzkim opowiada, jak Litwin probowal skierowac go w inna strone niz miejsce gdzie bylo cialo zamordowanej Lizy mowiac, ze TUTAJ juz wojsko i policja szukala, co bylo"bezczelnym klamstwem" wg swiadka. tv.aftonbladet.se/abtv/articles/96914 Odpowiedz Link
kendo Re: Zdjecie zrobione przez uczennice ... 23.10.15, 16:08 pia.ed napisała: > Myslala, ze ktos przebral sie dla zartu i poprosila o pozowanie, aby zrobic zdj > ecie komorka ... > > Ostatnio podano, ze dorosla osoba ktora zginela od pchniec nozem to nie nauczyc > iel, > tylko 20-letni asystent, ktory pomagal niespelnosprawnemu uczniowi. > > www.gp.se/nyheter/vastsverige/1.2872366-elever-poserade-pa-mobilbild-med-misstankt-mordare nie sledzilam od rana mediow, teraz zasiadlam dla krotkiego odpoczynku,i podczytuje, ale nie sposob nadrobic pare dni... to co slyszalam,to w domu tego chlopaka znalezli w datorze jakies rasistowskie materialy... Odpowiedz Link
stanczyk-5 Re: Nowe wiadomosci medialne ... 25.10.15, 21:32 m.wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,117915,19085685,wybory-parlamentarne-2015-wyniki-triumf-pis-39-1-proc.html Jeżeli, co daj Boże, Bóg jest - to chwała Bogu. Ale jeżeli, co nie daj Boże, Boga nie ma - to niech nas ręka Boska broni... Odpowiedz Link
kendo Re: Nowe wiadomosci medialne ... 26.10.15, 08:23 zdaje sie wygrali CI co powinni????????????????? Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Nowe wiadomosci medialne ... 26.10.15, 10:47 ...... od rana na żarty Ci się zebrało ???? Odpowiedz Link
xystos Re: Nowe wiadomosci medialne ... 26.10.15, 11:24 m.wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,117915,19087311,ta-mapa-pokazuje-skale-porazki-po-pis-zabral-platformie-az.html ..az sie serducho raduje,piekna ta niebieska mapka ZEN Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Nowe wiadomosci medialne ... 26.10.15, 11:53 Obietnice łatwo się składa i łatwo jest pobudzić nadzieje, a znacznie trudniej jest te nadzieje spełni - mówi Andrzej Czerwiński, minister skarbu państwa Prawo i Sprawiedliwość w sektorze energetyczno-węglowym będzie kontynuowało te działania, które rozpoczął rząd PO i PSL, jak m.in. łączenie firm energetycznych z górniczymi - mówi wnp.pl Andrzej Czerwiński, minister skarbu państwa. www.parlamentarny.pl/gospodarka/czerwinski-pis-w-gornictwie-i-energetyce-zrealizuje-program-po,1645.html Oby nam ta zmiana bokiem nie wyszła.Nie na niebiesko,a czarno widzę Odpowiedz Link
pia.ed Re: Nowe wiadomosci medialne ... 26.10.15, 12:13 xystos napisał: > ..az sie serducho raduje,piekna ta niebieska mapka ... Jeszcze troche i do kraju wrocisz, chyba o taka wlasnie "niebieska" Polske walczyles ... Odpowiedz Link
xystos Re: Nowe wiadomosci medialne ... 26.10.15, 18:28 Pia,masz dar jasnowidzenia gdyby serducho mnie niezawiodlo to w tej chwili pisalbym z Polski Szwecja Arabieje i robi sie europejska z wszystkim co to oznacza w dalszym ciagu zywie.nadzieje i na przyszle lato.bede.juz w Sudetach gdzie jest moje miejsce niechce umrzec.w Szwecji Pzdr ZEN Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Nowe wiadomosci medialne ... 26.10.15, 19:02 Ciemny naród wszystko kupi,to słowa Kurskiego. Wprowadzenie programu 500 złotych na dziecko będzie musiało poczekać przynajmniej do 2017 roku, bo w budżecie na przyszły rok nie da się znaleźć na to pieniędzy. Poinformował o tym Zbigniew Ziobro i zastrzegł, że nie ma mowy o wycofywaniu się z tej obietnicy. Odpowiedz Link
xystos Re: Nowe wiadomosci medialne ... 27.10.15, 06:39 KURSY REKOLEKCYJNO-WYCHOWAWCZE dla polskojezycznej ludnosci doroslej organizuje w Licheniu dla skruszonych lewakow i liberynow Zgloszenia na: xystos@gazeta.pl Ps: Adas juz sie zapisal,reszta Agora tez ponoc dolaczy gdy skruszeje jak Adas ZEN Odpowiedz Link
xystos Re: Nowe wiadomosci medialne ... 27.10.15, 06:43 powiedz jaga_22 26.10.15, 19:02 "Ciemny naród wszystko kupi,to słowa Kurskiego" a kto to jest ten Kurski ? jakis nowy guru ? "ciemny narod" zgllotynowal krola i krolowa swa .. i kto o tym dzisiaj pamieta ? Odpowiedz Link
pia.ed Re: Nowe wiadomosci medialne ... 27.10.15, 10:12 "Ciemny naród" wybral Prawo i Sprawiedliwosc ... > "ciemny narod" zgllotynowal krola i krolowa swa i kto o tym dzisiaj pamieta? Kazdy kto chodzil do szkoly pamieta ... bo warto pamietac. Tego nie bedzie mozna powiedziec o rzadach PiS-u, bo to powrot do sredniowiecznej ciemnoty. Odpowiedz Link
xystos Re: Nowe wiadomosci medialne ... 27.10.15, 10:22 jeszcze niezaczeli rzadzic a ty juz wiesz,skad ? wrozylas z fusów ? wiec i ja powroze; Prezes planuje "bien sortie" z polityki byc moze w pierwszym roku swego mandatu zalozymy sie o to ? ZEN Odpowiedz Link
pia.ed Re: Nowe wiadomosci medialne ... 27.10.15, 11:06 xystos napisał: jeszcze nie zaczeli rzadzic a ty juz wiesz,skad ? wrozylas z fusów ? Przeciez czytalam ich program wyborczy!!! We wrozby nie wierze - jakie by to byly, ale potrafie dodac "dwa plus dwa"... Sluchalam przedstawicieli tej partii w dyskusjach sejmowych i parlamentarnych, i nic dobrego to nie zapowiada. Prezes planuje "bien sortie" z polityki byc moze w pierwszym roku swego mandatu zalozymy sie o to ? Zakladac sie nie musimy, bo wiadomo ze Kaczynski pojawil sie tylko chwilowo ... i znow usunie sie w cien ... albo go usuna, aby sie wiecej nie kompromitowal! Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Nowe wiadomosci medialne ... 27.10.15, 17:27 Xystos na filmiku go zobaczysz.Został wyrzucony przez Jaro,a on prawie na kolanach .Niektórym prezes darował,jemu jeszcze nie. Jego brat Jarek Kurski jest dziennikarzem i publicystą, pierwszym zastępcą redaktora naczelnego „Gazety Wyborczej”. Jedna rodzina a zupełnie różni. wyborcza.pl/1,76842,10593141,Ziobro__Kurski_i_Cymanski_wyrzuceni_z_PiS.html Odpowiedz Link
xystos Re: Nowe wiadomosci medialne ... 27.10.15, 19:26 ..sluszni Prezes postapil wlasne smieci sprzata sie samemu by ktos inny u nas nieposprzata a zwlaszcza libertynskie media by ujadaly. ZEN Odpowiedz Link
xystos Re: Nowe wiadomosci medialne ... 30.10.15, 20:35 zmianynaziemi.pl/wiadomosc/wikileaks-potwierdza-polskie-wladze-planowaly-sprzedaz-lasow-aby-splacic-watpliwe-roszczen .. to tez teoria spiskowa ? ZEN Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Nowe wiadomosci medialne ... 30.10.15, 20:45 TO,ŻE MIELIŚMY ZAMIAR SPRZEDAWAĆ LASY I TAK DO KOŃCA PLETLI TRZY PO TRZY,jak to,że Polska jest w ruinie Odpowiedz Link
xystos Re: Nowe wiadomosci medialne ... 31.10.15, 02:54 Jagus Polska jest w okresie dzikiego kapitalizmu z XIX wieku i w moralnej ruinie. A lasow sprzedawac niewolno-to ogolnonarodowe dobro. ZEN Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Nowe wiadomosci medialne ... 31.10.15, 12:51 Xystos,oni się teraz tak tłumaczą niezrozumieniem i nagle po paru dniach objęcia władzy,której jeszcze nie ma,bo trwa roszada na stanowiska mówią,że Polska pięknie się rozwija. Ludzie się teraz śmieją z tego. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19115345,pis-ma-liste-polski-w-ruinie-sprawdz-czy-jest-na-niej-twoje.html Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Nowe wiadomosci medialne ... 31.10.15, 12:54 No to dobrze,że sprostowali,ale takich idiotyzmów można tu spotkać na każdym kroku.Właściciel portalu nie odpowiada za treści. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Nowe wiadomosci medialne ... 31.10.15, 13:22 Owszem, w Wielkiej Brytanii probowali kobiecie odebrac nastoletniego chlopca, bo byl niedozywiony z powodu scislego wegetarianizmu ... ale za psychicznie chora jej nie uznali!!! Jesli chodzi o wklejony przez Ciebie artykul, to od razu wiedzialam, ze to "falszywka", bo w ten sposob ta powazna organizacja nie ma zwyczaju sie wypowiadac! Odpowiedz Link
pia.ed Re: Nowe wiadomosci medialne ... 13.11.15, 22:58 jaga_22 napisała: > No to dobrze, że sprostowali, ale takich idiotyzmów można tu spotkać na każdym kroku. Właściciel portalu nie odpowiada za treści. Dlatego nigdy nie wchodze na tego typu portale, bo oni celowo zamieszczaja "sensacje" by przyciagnac czytelnikow, ktorzy kazda glupote biora za prawde ... a im grubieja portfele za zamieszczone na tej stronie reklamy. Przed kilkoma dniami na portalu ZnZ pojawił się wpis w dużej mierze stanowiący tłumaczenie wiadomości ze źródeł rosyjskojęzycznych. Wiadomość dotyczyła rzekomego uznania przez WHO ludzi stosujących diety surowe i wegetariańskie, jako osoby z problemami psychicznymi. W takiej sytuacji prawo prasowe bezwzględnie zobowiązuje do sprostowania: Światowa Organizacja Zdrowia nie wydała żadnego oświadczenia, dokumentu, etc. sugerującego zależność między dietą wegetariańską lub restrykcyjną a chorobą psychiczną. Zarówno główna grupa diagnostyczna klasyfikacji ICD 10 (zaburzenia osobowościowe i zachowania osób dorosłych) F60-F69 ani kategoria F63.8 nie zawierają żadnych odniesień do jakichkolwiek preferencji żywieniowych. Ich treść nie wiąże się w żaden sposób z dietą wegetariańską lub surową. Odpowiedz Link
pia.ed Straszna choroba skory ... 14.11.15, 00:00 Moze byc wywolana uzyciem nawet jednej tabletki leku przeciwbolowego z paracetamolem. Zdarza sie raz na milion przypadkow i jest czesto smiertelna. Efter en tid kunde läkarna bekräfta att det var paracetamolen som David fått, som krockat med det virus som han bar på. www.aftonbladet.se/nyheter/article21742652.ab Odpowiedz Link
kendo Re: Straszna choroba skory ... 15.11.15, 16:48 pia.ed napisała: > Moze byc wywolana uzyciem nawet jednej tabletki leku przeciwbolowego z paraceta > molem. > Zdarza sie raz na milion przypadkow i jest czesto smiertelna. > > Efter en tid kunde läkarna bekräfta att det var paracetamolen som David f > 229;tt, > som krockat med det virus som han bar på. > > www.aftonbladet.se/nyheter/article21742652.ab wierze, biedne dziecko.. sama znalazlam sie kiedys na akucie wziawszy tylko Alvedon, w szpitalu tez nie mogli znalesc przyczyny mojego wtedy obecnego stanu, podejzewano wylew/albo hiper insulinowy szok-czy jak to sie zwie... na szczescie wyszlam "calo z tego" po odlezeniu paru godzin na pogotowiu i mase prow pobranych... Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Straszna choroba skory ... 15.11.15, 17:03 Każdy może być na coś uczulony,co grozi konsekwencjami zdrowotnymi. Ja np.mogę brać pyralginę w każdej postaci,ale jestem uczulona na penicylinę. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Straszna choroba skory ... 17.11.15, 01:29 jaga_22 napisała: > Każdy może być na coś uczulony,co grozi konsekwencjami zdrowotnymi ... To nie jest uczulenie ... bo od uczulenia nie schodzi skora z calego ciala, nie zapada sie w spiaczke, nie wypadaja zeby i wlosy, nie slepnie sie ... Dziecko to spedzilo w szpitalu wiele miesiecy, przeszlo operacje oczu i nie wiadomo czy sie uda uratowac wzrok, a od zapadniecia na chorobe minelo juz 8 miesiecy. To jest choroba skory o nazwie Lyells syndrom . Det här är Lyells syndrom Sjukdomen är en allvarlig och i vissa fall dödlig hudsjukdom som utlöses av läkemedel Odpowiedz Link
kendo Re: Straszna choroba skory ... 17.11.15, 10:20 pia.ed napisała: > To nie jest uczulenie ... bo od uczulenia nie schodzi skora z calego cia > la, sa uczulenia,kiedy skora jednak schodzi z ciala *************************************************** nie zapada sie w spiaczke, przy szoku alergicznym jednak zapada sie w spiaczke,osoba musi miec ze soba caly czas zastrzyk,ktory moze sobie wstrzyknac,kiedy bedzie np ukluta przez ose/pszczole,sa takie osoby,bedac czesto w hud klinikien ,kiedy mnie dotknela agresywna alergia,spotkalam wiele ludzi z roznymi "odlamami alergicznymi i ich skutkami",a jezeli chodzi o ta chorobe Lyells syndrom ,to juz stwierdzili,ze tak jest,wiec nie podwazam symptomow... Odpowiedz Link
pia.ed Re: Straszna choroba skory ... 17.11.15, 14:46 kendo napisała: jezeli chodzi o ta chorobe Lyells syndrom ,to juz stwierdzili,ze tak jest,wiec nie podwazam symptomow... Kendo, gdybys przeczytala CALY ARTYKUL to bys zobaczyla, ze symptomy ktore podalam po polsku, to tylko mala czastka tego co mial ten chlopiec ... To nie jest zwykla alergia, o ktorej oczywiscie wiem ze moze sie skonczyc szokiem, rozlegla wysypka na skorze. opuchlizna, krotka spiaczka, smiercia ... bo kazdy wielki szok, nawet strach, moze spowodowac zatrzymanie akcji serca. W przypadku Lyells syndrom nastepuje kolizja wrusa przeziebienia z lekarstwem, ktore powszechnie rekomenduje sie na przeziebienie... i to jest tragiczne. Wlasnie ten zaziebiony i z wysoka goraczka chlopiec dostal od matki Alvedon dla dzieci, po ktorym poczul sie gorzej, a po przybyciu do szpitala kroplowke z zawartoscia tego samego skladnika co Alvedon!!! Odpowiedz Link
pia.ed Nareszcie zlapali zlodziei diesla ... 20.11.15, 19:27 www.kristianstadsbladet.se/kristianstad/foretagare-hindrade-misstankta-dieseltjuvar/ Nigdy przedtem sie to nie zdarzylo ... Jestem ciekawa jakiej narodowosci byli ci zlodzieje ale tego sie dowiemy wylacznie wtedy, jesli to byli szwedzcy kryminalisci ... Inaczej nie bedzie ani slowa o ich pochodzeniu - jak zwykle, bo to bylaby dyskryminacja etniczna ... Odpowiedz Link
pia.ed Region Skåne nie bedzie ... 21.11.15, 15:09 przeprowadzal omskärelse av pojkar ”av icke medicinska skäl” ... No nareszcie madra decyzja, oszczedzajaca pieniadze podatnikow!!! Wazne operacje sa odwolywane, bo nie ma pieniedzy na zatrudnienie dostatecznej ilosci personalu medycznego, a beda pieniadze na przeprowadzanie barbardzynskiego zwyczaju obrzezania niemowlat? www.kristianstadsbladet.se/ledare/region-skane-ska-inte-konsstympa/ Odpowiedz Link
kendo Re: Straszna choroba skory ... 17.11.15, 10:11 jaga_22 napisała: > Każdy może być na coś uczulony,co grozi konsekwencjami zdrowotnymi. > Ja np.mogę brać pyralginę w każdej postaci,ale jestem uczulona na penicylinę. o tak,masz racje, ja podobnie uczulona na ta penicyline, i cos tam jeszcze jakis skladnik,mam wypisane szczegilowo w legitymacji uczuleniowej,ktora dostalam ze szpitala i bedac zawsze pierwszy raz u lekarza,to pokazuje ja by zapisal w moim zurnalu... Jagus, moja higienistka od sciagania kamienia przyzebnego powiedziala mi,ze pacjeci uczuleni na penicyline najczesciej maja inne uczulenia na zywnosc czy srodki chemiczne Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Straszna choroba skory ... 09.01.16, 16:01 *Pia, to powiklania po paracetamolu ktory, krokal z wirusem, jakim byl chory chlopakl. Odpowiedz Link
xystos Re: Nowe wiadomosci medialne ... 31.10.15, 09:36 zmianynaziemi.pl/wiadomosc/profesorowie-politycy-publicznie-ostrzegli-nowym-swiatowym-porzadkiem ZEN Odpowiedz Link
pia.ed Re: Nowe wiadomosci medialne ... 31.10.15, 11:13 Za ciezki dla mnie temat ... tak jak wiele innych rzeczy ... I chcialam sie zapytac, komu zachcialo sie siusiu o drugiej w nocy? Tobie czy pieskowi? xystos napisał: > zmianynaziemi.pl/wiadomosc/profesorowie-politycy-publicznie-ostrzegli-nowym-swiatowym-porzadkiem Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Nowe wiadomosci medialne ... 31.10.15, 12:38 Przecież tego nie da się czytać. Jedni zwalczają drugich, a tylko i wyłącznie chodzi o pieniądze.Zakichani naukowcy którymi rządzi kasa. zmianynaziemi.pl/wiadomosc/wegetarianizm-zostal-uznany-za-chorobe-psychiczna Odpowiedz Link
pia.ed Re: Nowe wiadomosci medialne ... 31.10.15, 12:50 jaga_22 napisała: Przecież tego nie da się czytać ... Jesli doczytalas do konca, a chyba tego nie zrobilas to bys zobaczyla link do dementi w tej sprawie ... zmianynaziemi.pl/wiadomosc/sprostowanie-who-dementuje-ze-wegetarianizm-choroba-psychiczna Odpowiedz Link
slo-miana Re: Nowe wiadomosci medialne ... 03.11.15, 14:43 jak można nie jesc miesa kiedy ono takie smakowite ?????????? Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Nowe wiadomosci medialne ... 03.11.15, 16:08 A ja jem coraz mniej mięsa,a z wędlin tylko to co sama upiekę. Kupowane są za słone. Odpowiedz Link
xystos Re: Nowe wiadomosci medialne ... 03.11.15, 17:29 Witaj w klubie,mieso ssakow skraca ludzkie zycie,ja preferuje ryby i ptaki i wcale na zaglodzonego niewygladam. ZEN Odpowiedz Link
xystos Re: Nowe wiadomosci medialne ... 03.11.15, 21:35 Przerażające prognozy Baby Wangi – przyszły rok zostanie zapamiętany przez wszystkich na długi czas! tallinn, ndz., 2015-11-01 21:15 Kategorie: Baba Wanga Podobne wiadomości admin czwartek, 10 wrzesień, 2015 - 21:22 Ojciec Klimuszko przewidział islamski potop w Europie admin niedziela, 2 marzec, 2014 - 15:20 Jasnowidząca Baba Wanga była w kręgu zainteresowania kilku wywiadów admin czwartek, 12 lipiec, 2012 - 20:51 Według przepowiedni Wangi świat nie skończy się w roku 2012 admin czwartek, 15 październik, 2015 - 20:05 W serialu Simpsonowie już 15 lat temu przewidziano prezydenturę Donalda Trumpa Homo sapiens czwartek, 10 wrzesień, 2015 - 20:59 Czarostwo społeczne czyli propagacja reakcji alchemicznej admin poniedziałek, 16 marzec, 2015 - 20:54 460 lat temu Nostradamus opublikował swoje pierwsze przepowiednie admin wtorek, 18 marzec, 2014 - 19:53 Egipska jasnowidzka przewidziała zmianę granic w Europie w 2014 roku Reklama Portal historyczny tojuzbylo.pl Starożytne rytuały pogrzebowe praktykowane do dziś Bitwa o Borujsk, ostatnia szarża polskiej kawalerii Lotniczy wrzesień 1939 roku cz3 (opis walk i podsumowanie) Lotniczy wrzesień 1939 roku cz2 Lotniczy wrzesień 1939 roku cz1 więcej tylkoastronomia.pl Liczne obserwacje dużych spadających meteorów Niezwykłe odkrycie, kometa Lovejoy emituje alkohol i cukier Pojawiły się nowe dane na temat dynamicznego pierścienia Saturna, który ciągle zmienia swoją strukturę Rosja i Europa wyślą wspólną misję kosmiczną w celu znalezienia wody na Księżycu Nowe niesamowite zdjęcia Enceladusa wykonane przez sondę kosmiczną Cassini więcej tylkomedycyna.pl Leczenie za pomocą leków placebo jest tak skuteczne, że nie można zarejestrować nowego leku na depresję Co WHO oferuje polskim lekarzom i pacjentom? Pogromca brwi, czyli jak nadać oczom piękną oprawę Przyszłe protezy staną się lepsze od naszych prawdziwych rąk Naukowcy rozwiązali jeden z problemów z transplantacjami narządów świń u ludzi więcej Zmiany na Ziemi CERN przetestuje miniakcelerator, który może w przyszłości zastąpić LHC IPCC i wyznawcy globalnego ocieplenia mylili się, masa lodu na Antarktydzie nie maleje, ale stale rośnie Syryjska "umiarkowana opozycja" wykorzystuje cywilów jako żywe tarcze do ochrony przed rosyjskimi nalotami Japończycy stworzyli tabletkę która pozwala pozbyć się grypy w jeden dzień Pożary w Indonezji mogą się okazać największą katastrofą ekologiczną w XXI wieku więcej Tylkogramy.pl - o grach i nie tylko Wyciekły zdjęcia z prezentacji nowego Fallouta Ostatni trailer Star Wars Battlefront z fragmentami z gameplayu Towarzystwo Ahnenerbe, czyli nazistowska jednostka do badań zjawisk paranormalnych Zabawny easter egg zawarty w jednej z map Heroes of the Storm Masońscy szpiedzy w całej serii Diablo więcej Portal przyrodniczy - tylkoprzyroda.pl Sikorka zbudowała gniazdo w popielniczce Jak bobry na spadochronach zrzucano… Bonsai - buldog z połową ciała Żołądek sępa okazał się być najmocniejszy w świecie Naukowcy: pierwsze czworonogi miały zdolność do regeneracji kończyn więcej Przerażające prognozy Baby Wangi – przyszły rok zostanie zapamiętany przez wszystkich na długi czas! tallinn, ndz., 2015-11-01 21:15 Kategorie: Baba Wanga Bułgaria Jasnowidz jasnowidzenie przepowiednie przyszłość Niektórzy ludzie wierzą w przepowiednie i proroctwa. Słynna jasnowidzka Wanga przewidziała wiele wydarzeń, które się spełniają, nawet po jej śmierci. 2016 rok, zdaniem śp. Bułgarki, będzie punktem zwrotnym w historii ludzkości. Wierzcie lub nie – decydujecie sami! Wiele przepowiedni Wangi już się spełniło, więc nie ma powodów, by sądzić, aby kolejne nie miały się urzeczywistnić. Wróżbitka przewidziała, że Rosjanie wraz z rozwojem gospodarczym i dobrobytem w swoim kraju, będą zwiększać chęć poznania wszystkich uroków życia. Ludzie staną się jeszcze bardziej egoistyczni. Wzrośnie tam ilość przestępstw i zdrad. Wanga przewiduje też nowe klęski żywiołowe. Według stenogramu jednej z jej przepowiedni wydaje się, że w najbliższym czasie do Europy Zachodniej z przestrzeni kosmicznej mogą zawalić się ciała obce, które, gdy spadną do któregoś z mórz, spowodują ogromną powódź. Po tych wydarzeniach, większość Europy zastanie zalana, a naruszenia atmosferyczne doprowadzą do globalnych zmian klimatu na całym świecie. File 25567 Inna jej przepowiednia mówi, że w trakcie ciągłych wydarzeń politycznych i naturalnych zmian, które rozpoczną się w świecie w 2016 roku, Ziemia zostanie przeniesiona na nową orbitę od 2023 roku, co pociągnie za sobą wiele zmian globalnych. Niektóre wróżki i wróżbici twierdzą, że słowa Baby Wangi odczytujemy zbyt dosłownie i za łatwo mówimy o upadku dotychczasowych systemów wartości. Jasnowidzka przewidziała jednak nie tylko ludzkie cierpienie i gorycz. Według niej, 2016 rok będzie pokoleniem dzieci indygo. Ich dobroć i podejście dożycia pozwoli przetrwać ludzkości ciężkie czasy i będzie prowadzić do realizacji naszych prawdziwych możliwości tj. rozwijania relacji z autentycznymi siłami wyższymi. Wielu uważa jednak, że te prognozy - to kolejny sposób na manipulowanie ludzkim umysłem. Odpowiedz Link
xystos Re: Nowe wiadomosci medialne ... 31.10.15, 14:41 na zimowy czas Piesek chce siusiu miedzy druga a trzecia godzina-jestem do tego przyzwyczajony,poprzednie Pieski tez o tym czasie chcialy wyjsc przewaznie.zasypiam puzniej od.razu ale czasami niespie i surfuje do temat ktory poruszylem jast bardzo goracy na wszystkich forums,nietylko PL ZEN Odpowiedz Link
pia.ed Re: Nowe wiadomosci medialne ... 31.10.15, 23:47 xystos napisał: > na zimowy czas Piesek chce siusiu miedzy druga a trzecia godzina- jestem do tego przyzwyczajony,poprzednie Pieski tez o tym czasie chcialy wyjsc Chyba zartujesz!!! Kto z pracujacych ludzi wychodzilby z psem w srodku nocy? Po przeciwnej stronie mam trawnik uzywany przez pieski i nikt nie wyprowadza miedzy godzina 23 00 a 06 00. Moj byly maz mial niewielkiego pudla kiedy sie pobralismy, i tez wytrzymywal bez problemu do siodmej rano. Odpowiedz Link
xystos Re: Nowe wiadomosci medialne ... 01.11.15, 11:47 Suczki wytrzymuja dluzej gdyz calkowicie opruzniaja pecherz,samczyk czesc zatrzymuje by mial czym znaczyc swoje terytorium Nigdy niezastanawialem sie czy.pieski innych lufzi wychodza w srodku nocy; ZEN Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Nowe wiadomosci medialne ... 01.11.15, 13:00 Piesek zdaje się ma niewydolność nerek stąd to częstsze wychodzenie. Odpowiedz Link
xystos Re: Nowe wiadomosci medialne ... 01.11.15, 13:56 Trzy pieski pod rzad przez ostatnie 28 lat mnie sie wydaje ze blad lezy namnie-poprostu rozbisurmarnilem futrzakow i tyle,same z miski tez niejadly nawet mieso bez domieszki trzeba bylo i jest karmic lyzka ..,to tak bywa gdy sie niema wnukow. Pzdr ZEN Odpowiedz Link
pia.ed Re: Nowe wiadomosci medialne ... 01.11.15, 14:30 Rozpieszczaniu pieskow nie mam nic przeciwko ... Szczegolnie jesli kogos na to stac ... Pudel meza jadl wszystko co mu sie dalo, ziemniaki z sosem czy resztki z talerzy. Ale to bylo ponad 40 lat temu, i chyba w innych domach nie bylo inaczej ... jesli nie mialo sie rasowego psa z rodowodem. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Nowe wiadomosci medialne ... 01.11.15, 15:08 xystos napisał: > Nigdy nie zastanawialem sie czy pieski innych ludzi wychodza w srodku nocy ... Raczej nie ... bo wyobraz sobie kogos mieszkajacego na 24 pietrze Kronprinsen, kto by o trzeciej w nocy ubieral sie aby zjechac winda i szedl na druga strone ulicy do parku .... bo przeciez jakby wszyscy pozwolili sie wysiusiac psom przy wejsciu, to rano bylyby tam kaluze ... Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Nowe wiadomosci medialne ... 01.11.15, 15:20 Xystos piesek Twój nie jest już młody,ja miałam kota który przeżył 17 lat i na koniec w ciągu 3 m-cy rozwinęła mu się niewydolność nerek. Też mogłabym powiedzieć nasza wina bo bardzo dużo ryb jadł,potrafił zjeść 20 sztuk naraz,a to samo białko.No ale kiedyś ten czas przychodzi. www.zwierzakowo.pl/portal/przewlekla-niewydolnosc-nerek-pnn-w-psow/ Odpowiedz Link
xystos Re: Nowe wiadomosci medialne ... 01.11.15, 15:55 Bobby przez ostatnie siedem.lat "szedl" na wysokobialkowej diecie gdyz poprzedni weterynarz stwierdzil alergie glutenowa obecny weterynarz zaleca diete weglowodany i.duzo tluszczu typ smietana,40%-niechce ala daje sie przeblagac na 35% -to po jedzeniu napoj rano 10 kulek mirsnych gotowych ,"Mammas Köttbullar", naobiad i na kolacje ryz kleisty z cala smazona noga kurczaka na smak,czasami.zje.tez troszke paciorkow ale zadko.mu sie to zdaza ZEN Odpowiedz Link
pia.ed Re: Nowe wiadomosci medialne ... 01.11.15, 16:50 Przypomnial mi sie dowcip o sasiadce ktora zaproszono, i ktora jesc nie chciala: "Jedzcie, kumo, jedzcie, bo jak nie to maslem pokrasze i psu dam ..." xystos napisał: > daje sie przeblagac na 35% -to po jedzeniu napoj rano 10 kulek mirsnych gotowych ,"Mammas Köttbullar", na obiad i na kolacje ryz kleisty z cala smazona noga > kurczaka na smak ... > Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Nowe wiadomosci medialne ... 01.11.15, 18:07 W niewydolności dużej u człowieka też się daje węglowodany i dużo tłuszczu,chyba kostka masła dziennie. Odpowiedz Link
xystos Re: Nowe wiadomosci medialne ... 01.11.15, 16:02 te rostsnia sa straszne,Bobby daje mi sile i powod bym.walczyl z moja choroba serca gdyby nie On to juz dawno bym sie poddal ZEN Odpowiedz Link
slo-miana Re: Nowe wiadomosci medialne ... 03.11.15, 14:21 widze Xystos,ze Twój Bobby to pies terapeuta?bardzo pozytywnie działa na Twoja psychikę,a psychika przy chorobie to wazna rzecz. pracuje w dużym srodowisku ludzi ,którzy posiadaja pieski, niektórzy po dwa, koty, niektórzy po dwa koty i psa. i wlasnie dzisiaj uslyszalam historie kiedy to jedna pani przygarnia male chore kotki,wykarmia je,a potem u nie zostają lub je oddaje w dobre rece. piękne sa te historie,ktore opowiadają tez poniekąd o charakterach ludzi. Odpowiedz Link
kendo Re: Nowe wiadomosci medialne ... 04.11.15, 07:32 slo-miana napisał(a): > widze Xystos,ze Twój Bobby to pies terapeuta?bardzo pozytywnie działa na Twoja > psychikę,a psychika przy chorobie to wazna rzecz. > pracuje w dużym srodowisku ludzi ,którzy posiadaja pieski, niektórzy po dwa, ko > ty, niektórzy po dwa koty i psa. i wlasnie dzisiaj uslyszalam historie kiedy to > jedna pani przygarnia male chore kotki,wykarmia je,a potem u nie zostają lub > je oddaje w dobre rece. piękne sa te historie,ktore opowiadają tez poniekąd o > charakterach ludzi. dopisze sie do Ciebie Slomko, ze psiunek czeka az pancio zje sniadanie i razem do lozeczka maszeruja noga w noge,zawsze smieje sie, czemu tak na spacerach nie chodzi?? podczas dnia na kanapie musi byc przytulony do pancia,a kiedy ja siadam zawinieta w przescierdlo czy recznik,szybko przechodzi na moja strone i tak moze godzinami lezec i byc masowany czy glaskany... wyczuwa za kazdym razem nasze nasrtroje.. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Nowe wiadomosci medialne ... 03.11.15, 14:29 xystos napisał: > te rozstania sa straszne,Bobby daje mi sile i powod bym.walczyl z moja choroba serca > gdyby nie On to juz dawno bym sie poddal Wspomiales chyba, ze myslisz o pobycie w sanatorium w Polsce, co Ci by dobrze zrobilo ... To chyba wezmiesz Bobiego ze soba i "zaakredytujesz" gdzies w poblizu, zebyscie sie codziennie widywali? Odpowiedz Link
xystos Re: Nowe wiadomosci medialne ... 04.11.15, 09:08 znam takie miejsce w Smaland,torp wsrodku lasu i listonosz dwa razy w tygodniu powietrze czyste do rybnych wod blisko..czegoz chciec wiecej ? Odpowiedz Link
xystos Re: Nowe wiadomosci medialne ... 04.11.15, 09:15 Nie trzeba było długo czekać, aby również w Norwegii pojawiły się żądania eksterytorialności dzielnic okupowanych przez muzułmańskich nielegalnych imigrantów, którzy są w krajach skandynawskich obdarzani hojnie pieniędzmi tamtejszych podatników. Poczuli się oni tak pewni, że zażądali uznania, że dzielnica Oslo, o nazwie Grønland nie jest już częścią Norwegii. zmianynaziemi.pl/wiadomosc/w-norwegii-islamisci-zazadali-niepodleglosci-dla-dzielnicy-oslo-grozac-zamachami-terroryst trzeba wypuscic z wiezienia Brojviq´a niech stworzy norweska armie samoobrony ZEN Odpowiedz Link
kendo Re: chca swej odrebnosci na cudzej ziemi ... 04.11.15, 11:13 xystos napisał: > > > > Nie trzeba było długo czekać, aby również w Norwegii pojawiły się żądania ekste > rytorialności dzielnic okupowanych przez muzułmańskich nielegalnych imigrantów, > którzy są w krajach skandynawskich obdarzani hojnie pieniędzmi tamtejszych pod > atników. Poczuli się oni tak pewni, że zażądali uznania, że dzielnica Oslo, o n > azwie Grønland nie jest już częścią Norwegii. > > > zmianynaziemi.pl/wiadomosc/w-norwegii-islamisci-zazadali-niepodleglosci-dla-dzielnicy-oslo-grozac-zamachami-terroryst > > > trzeba wypuscic z wiezienia Brojviq´a niech stworzy norweska armie samoobrony > ZEN cos takiego???? nigdy bym nie przypuszczala,ze o cos takiego poprosza.. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: chca swej odrebnosci na cudzej ziemi ... 04.11.15, 13:26 Jak Donald Trump dojdzie do władzy ,to choć trochę uwierzę w Babę Vanga www.wspolczesna.pl/artykuly-archiwalne/art/5745182,baba-vanga-wszystkie-przepowiednie-iii-wojna-swiatowa-katastrofy-koniec-swiata,id,t.html?cookie=1 www.se.pl/wiadomosci/swiat/przepowiednie-na-2014-rok-aztekowie-i-koniec-swiata-nostradamus-i-przymierze-z-arabami-baba-vanga-i_165853.html Odpowiedz Link
kendo Re: chca swej odrebnosci na cudzej ziemi ... 04.11.15, 16:26 jaga_22 napisała: > Jak Donald Trump dojdzie do władzy ,to choć trochę > uwierzę w Babę Vanga > > www.wspolczesna.pl/artykuly-archiwalne/art/5745182,baba-vanga-wszystkie-przepowiednie-iii-wojna-swiatowa-katastrofy-koniec-swiata,id,t.html?cookie=1 > www.se.pl/wiadomosci/swiat/przepowiednie-na-2014-rok-aztekowie-i-koniec-swiata-nostradamus-i-przymierze-z-arabami-baba-vanga-i_165853.html daleka przyszlosc dla Ziemi przepowiedziala, no,ale my juz nie bedziemy Odpowiedz Link
xystos Re: chca swej odrebnosci na cudzej ziemi ... 04.11.15, 16:49 ..jestesmy swiadkami konca cywilizacji zachodu ..w podobny sposob dogorywal Rzym ZEN Odpowiedz Link
kendo Re: chca swej odrebnosci na cudzej ziemi ... 04.11.15, 16:51 bywaly juz takie "przenosiny ludnosci dawno/dawno temu ale teraz co sie dzieje?? Odpowiedz Link
xystos Re: chca swej odrebnosci na cudzej ziemi ... 04.11.15, 17:03 m.wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,117915,19136974,ojciec-dziecka-jest-jednoczesnie-jego-wujkiem-i-potwierdzily.html?utm_source=m.gazeta.pl&utm_medium=testbox&utm_campaign=MT genetyczna enigma ZEN Odpowiedz Link
pia.ed Chca swej odrebnosci na cudzej ziemi ... 05.11.15, 00:31 xystos napisał: ... jestesmy swiadkami konca cywilizacji zachodu ... w podobny sposob dogorywal Rzym Przypadkowo obejrzalam dzis dunski reportaz, w ktorym pokazano dzielnice Gröninge w Oslo, to taki szwedzki Rosengård. Ale duzo gorzej jest w Londynie w islamskiej dzielnicy. Tam jest prawdziwy Mellanöstern ... Odpowiedz Link
xystos Re: Chca swej odrebnosci na cudzej ziemi ... 05.11.15, 07:47 ..zatrudnic niemcow,oni umia grodzic getta ZEN Odpowiedz Link
kendo Re: Chca swej odrebnosci na cudzej ziemi ... 05.11.15, 08:59 pia.ed napisała: > xystos napisał: > > ... jestesmy swiadkami konca cywilizacji zachodu ... w podobny sposob dogorywal > Rzym > > Przypadkowo obejrzalam dzis dunski reportaz, w ktorym pokazano dzielnice Grö > ninge w Oslo, > to taki szwedzki Rosengård. Ale duzo gorzej jest w Londynie w islamskiej > dzielnicy. > Tam jest prawdziwy Mellanöstern ... > w ameryce jest cala dzielnica Chaina Tow-jakos chyba dobrze sie tam oni maja bez zadnych "speiec politycznych" chyba trzeba byc" odpowiednia nacja"? Odpowiedz Link
xystos Chca swej Free Rosengard na szwedzkiej ziemi ? 05.11.15, 10:28 Niemcy zaczynają coraz częściej dostrzegać sytuację w jakiej znaleźli się na skutek pro imigracyjnej polityki obecnej Kanclerz Angeli Merkel. najlepszym dowodem na to jest wciąż rosnąca liczba zgłoszeń do prokuratury zarzucającej jej zdradę stanu. Nachalne promowanie islamskiej inwazji w społeczeństwie spotyka się też z odpowiedzią środowisk radykalnych. W Niemczech zaczynają płonąć ośrodki dla uchodźców. Niemcy mają teraz tylko dwie opcje. Albo dadzą się zarżnąć i na tej drodze znajdują się obecnie wraz z innymi europejskimi narodami, albo zaczną walczyć z najeźdźcami, o których nie wolno pisać źle, a zwalcza się postawy prowadzące do przetrwania narodu. Konsekwencją obecnego bałaganu z wywołaną celowo migracją ludności muzułmańskiej do Europy może być nie tylko upadek Unii Europejskiej, ale też rozpad Niemiec. Obecnie nie brzmi to już tak nieprawdopodobnie jak kiedyś. ZEN Odpowiedz Link
xystos Re: Nowe wiadomosci medialne ... 27.10.15, 18:27 Z tego co ja wiem Prezes ma problemy zdrowotne,przetrzymal kampanie wyborcza by pomoc parti w zwyciestwie jezeli wycofa sie bedac na tobir ludzie beda go lepiej postrzegali niz TW Bolka ZEN Odpowiedz Link
xystos Re: Nowe wiadomosci medialne ... 05.11.15, 10:37 Jak wiadomo aktywność słoneczna ma potencjał do wywołania wielkiej burzy magnetycznej, która może się okazać niszczącą dla ziemskiej infrastruktury technicznej znajdującej się w kosmosie i na Ziemi. Ryzyko to docenia rząd USA, który wnioskował o przygotowanie specjalnego raportu na temat tego zagrożenia. zmianynaziemi.pl/wiadomosc/amerykanski-rzad-przygotowuje-sie-kataklizm-sloneczny Odpowiedz Link
pia.ed Re: Nowe wiadomosci medialne ... 05.11.15, 11:50 Tak wygladaly psy po spotkaniu z jezozwierzem ... wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19140690,tragiczne-spotkanie-psow-z-jezozwierzem-internauci-zebrali.html#Prze Odpowiedz Link
kendo Re: jezozwierz atakuje?????? ... 05.11.15, 14:43 pia.ed napisała: > Tak wygladaly psy po spotkaniu z jezozwierzem ... > > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19140690,tragiczne-spotkanie-psow-z-jezozwierzem-internauci-zebrali.html#Prze czy opowiesc jest prawdziwa??niewiem,bo tu sa tylko jeze malych rozmiarow, ktrych moj psiun bardzo nie lubi, kiedys przyniosl nam do domu w paszczy i kolo lazienki polozyl, drugim razem chcial go poszarpac na kwawleczki, rano scielac lozka kolce jeza musialam wytrzpac.. Odpowiedz Link
alfredka1 Re: jezozwierz atakuje?????? ... 05.11.15, 15:36 Wlasciciel psów calkiem "bezrozumny" .... takie psy atakują , a zwierzątko broni się jak może. Odpowiedz Link
xystos Re: Nowe wiadomosci medialne ... 05.11.15, 15:32 Aktywność słoneczna w ciągu dzisiejszego dnia wzrosła bardzo szybko do wysokiego poziomu. Od rana powstały już trzy rozbłyski klasy M, dwa z zachodzącego rejonu 2445 mnij nas interesujące i ostatni najsilniejszy M3.7 z regionu 2443 który znajduje się obecnie dokładnie na wprost naszej planety zmianysolarne.pl/wiadomosc/bezposredni-rozblysk-m37-regionu-2443-polaczony-cme ZEN Odpowiedz Link
xystos Re: Nowe wiadomosci medialne ... 05.11.15, 15:37 Nowe odkrycie związane z kometą Lovejoy skatalogowaną jako C/2014 Q2, zaskoczyło naukowców. Gdy zbadano jakie rodzaje emisji towarzyszyły jej przelotowi w okolicy Słońca. Okazało się, że ciągnie ona za sobą warkocz, w którym odkryto między innymi alkohol etylowy. To pierwszy raz w historii obserwacji astronomicznych gdy wykryto ciało niebieskie emitujące alkohol i to etylowy, czyli teoretycznie nadający się do konsumpcji. W każdej sekundzie kometa Lovejoy uwalnia taką jego ilość, która zwykle występuje w 500 butelkach wina. Zespół naukowców z Paris Obserwatory we Francji obserwował kometę C/2014 Q2 podczas jej przelotu w okolicy Słońca, co nastąpiło w styczniu bieżącego roku. Obiekt ten stał się jednym z najjaśniejszych ciał niebieskich tego typu od czasu przelotu komety Hale-Bopp w 1997 roku. Astronomowie prowadzili obserwacje z wykorzystaniem trzydziestometrowego radioteleskopu Pico Veleta znajdującego się w hiszpańskim paśmie górskim Sierra Nevada. File 15558 Po analizie zebranych danych ustalono, że w szczytowym momencie podczas peryhelium kometa Lovejoy emitowała aż 20 ton wody na sekundę. Ustalono też obecność aż 21 innych substancji w tym wspomnianego alkoholu. Wykryto również glikol-aldehyd, czyli prosty cukier. Odkrycie dowodzi, że komety rzeczywiście są źródłem złożonych molekuł, które mogły być kluczowe w powstaniu życia. tylkoastronomia.pl/wiadomosc/niezwykle-odkrycie-kometa-lovejoy-emituje-alkohol-cukier ..noo to juz wiadomo gdzie jest Raj dla tych co sobie lubia wypic ZEN Odpowiedz Link
kendo Re: Nowe wiadomosci medialne ... 05.11.15, 15:41 ..cyt..To pierwszy raz w historii obserwacji astronomicznych gdy wykryto ciało niebieskie emitujące alkohol i to etylowy, czyli teoretycznie nadający się do konsumpcji. W każdej sekundzie kometa Lovejoy uwalnia taką jego ilość, która zwykle występuje w 500 butelkach wina. moze to i rajska kometa dla tych co lubia etyl???????????? Odpowiedz Link
xystos Re: Nowe wiadomosci medialne ... 06.11.15, 09:06 Pękające ekrany w smartfonach staną się przeszłością za sprawą nowego szkła, które cechuje się niezwykłą wytrzymałością. Naukowcy z Uniwersytetu w Tokio twierdzą, że ich materiał jest niemal porównywalny ze stalą. zmianynaziemi.pl/wiadomosc/naukowcy-opracowali-szklo-wytrzymale-stal Odpowiedz Link
xystos wszystko jest w ruchu ... 06.11.15, 09:17 Kiedy przywoływany jest temat zaginionego kontynentu, większość ludzi natychmiast ma na myśli Atlantydę. Atlantyda opisana przez Platona funkcjonuje w świadomości ludzi jako wysoko rozwinięta cywilizacja, zniszczona przez kataklizm. Opinie na jej temat są podzielone, czy jest to tylko literacka opowieść z morałem czy może Platon rzeczywiście opisał prawdziwą kulturę i jej zagładę. Tymczasem daleko na wschód funkcjonuje legenda o innym zaginionym kontynencie na, którym funkcjonowała rzekomo starożytna cywilizacja pochłonięta przez ocean. Starożytne teksty i legendy Sri Lanki oraz Indii wspominają wiele razy o zatopionym lądzie znanym dziś szerzej jako Lemuria. innemedium.pl/wiadomosc/zaginiony-kontynent-oceanie-indyjskim-czyli-kumari-kandam Odpowiedz Link
xystos Re: wszystko jest w ruchu ... 06.11.15, 09:20 Ziejąca wyrwa w górach Bighorn wywołała niepokój mieszkańców, gdy przez kilka tygodni urosła do ponad 680 metrów długości i około 45 metrów szerokości. „Gigantyczne pęknięcie w ziemi pojawiło się w ciągu ostatnich dwóch tygodni na ranczo, gdzie jeździmy polować w górach Bighorn. To naprawdę niesamowity widok” napisał na Facebooku jeden z przewodników. losyziemi.pl/wyoming-usa-w-gorach-bighorn-pojawilo-sie-pekniecie-dlugosci-siedmiu-boisk-do-pilki-noznej ZEN Odpowiedz Link
kendo Re: wszystko jest w ruchu ... 06.11.15, 09:56 xystos napisał: > Ziejąca wyrwa w górach Bighorn wywołała niepokój mieszkańców, gdy przez kilka t > ygodni urosła do ponad 680 metrów długości i około 45 metrów szerokości. „ > ;Gigantyczne pęknięcie w ziemi pojawiło się w ciągu ostatnich dwóch tygodni na > ranczo, gdzie jeździmy polować w górach Bighorn. To naprawdę niesamowity widok& > #8221; napisał na Facebooku jeden z przewodników. > > > > losyziemi.pl/wyoming-usa-w-gorach-bighorn-pojawilo-sie-pekniecie-dlugosci-siedmiu-boisk-do-pilki-noznej > > ZEN byl kiedys film o tej tematyce, "jak ziemia pekala pochaniajac wszystko za soba w przepascie." Odpowiedz Link
kendo Re: wszystko jest w ruchu ... 06.11.15, 09:53 xystos napisał: > > Kiedy przywoływany jest temat zaginionego kontynentu, większość ludzi natychmia > st ma na myśli Atlantydę. Atlantyda opisana przez Platona funkcjonuje w świadom > ości ludzi jako wysoko rozwinięta cywilizacja, zniszczona przez kataklizm. Opin > ie na jej temat są podzielone, czy jest to tylko literacka opowieść z morałem c > zy może Platon rzeczywiście opisał prawdziwą kulturę i jej zagładę. Tymczasem d > aleko na wschód funkcjonuje legenda o innym zaginionym kontynencie na, którym f > unkcjonowała rzekomo starożytna cywilizacja pochłonięta przez ocean. Starożytn > e teksty i legendy Sri Lanki oraz Indii wspominają wiele razy o zatopionym lądz > ie znanym dziś szerzej jako Lemuria. > > > innemedium.pl/wiadomosc/zaginiony-kontynent-oceanie-indyjskim-czyli-kumari-kandam lubie takie ciekawostki, zawsze jest cos w tym z prawdy, bo jak wiemy,wody zalaly wiele kontynentow. Odpowiedz Link
xystos Re: Nowe wiadomosci medialne ... 07.11.15, 11:55 "Der Spiegel" zaznacza, że placówki dyplomatyczne nie są objęte zapisaną w konstytucji ochroną przed podsłuchem. www.pap.pl/aktualnosci/news,428058,spiegel-wywiad-bnd-inwigilowal-min-polskie-msw.html ZEN Odpowiedz Link
xystos Re: Nowe wiadomosci medialne ... 08.11.15, 07:55 m.welt.de/finanzen/article148495370/Angriff-auf-die-Seele-des-deutschen-Sparers.html?wtmc=newsletter.wasdieweltbewegt.newsteaser...standardteaser&r=6456626670570&lid=462670&pm_ln=372266 Tak dobrze jak bylo niebedzie juz nigdy, nietylko EU lecz rowniez BRD trzeszczy w spoiwach Najbezpieczniejsza waluta jest.£ ZEN Odpowiedz Link
pia.ed Dwoje "dzieci" pobbilo sie nozami ... 09.11.15, 19:53 W osrodku dka przybywajcych samotnie dzieci ... www.aftonbladet.se/nyheter/article21730991.ab Odpowiedz Link
xystos Re: Dwoje "dzieci" pobbilo sie nozami ... 10.11.15, 08:34 "Minister sprawiedliwości i migracji Morgan Johansson oświadczył, że uchodźcy muszą zacząć szukać mieszkań na własną rękę ponieważ nie ma gwarancji iż wszyscy otrzymają zakwaterowanie. Ewentualnie kraj może zacząć brać przykład od Niemiec i konfiskować mieszkania. W zeszłym roku pracownik społeczny Anders Wilhelmsson dał taką propozycję i wskazał na zapis w konstytucji, według którego odebranie czyjegoś mienia jest jak najbardziej możliwe, gdy przyczyni się to dla wspólnego dobra." zmianynaziemi.pl/wiadomosc/wladze-szwecji-oswiadczyly-ze-jesli-imigranci-nie-zalatwia-sobie-mieszkan-maja-wracac-niem Odpowiedz Link
xystos ... 10.11.15, 09:36 "Doprawdy ilość tajnych przekazów jakie pojawiły się w tym krótkim filmie była zatrważająca. Emaile przychodziły na moją skrzynkę pocztową niemalże cały dzień, a każdy z nich wyjaśniał coś nowego czego ja nie zauważyłem, bądź niezrozumiałem. Wielkie zasługi należą się zwłaszcza widzom kanału, którzy dociekli zdaje się wszystkich elementów tego wideo." innemedium.pl/wiadomosc/dotychczasowe-odkrycia-w-kwestii-zagadkowego-filmu-wyslanego-email-kanalu-innemedium fakt ze niewiadomo kto zrobil ów film,ani kto go puscil w siec dodaje dreszczyku ..to niejest psikus internetowej mlodziezy to przerasta ich umiejetnosci trzy strony czytania a na koncu filmik-koniecznie obejrzyjcie ZEN Odpowiedz Link
kendo Re: ... 10.11.15, 09:58 xystos napisał: > "Doprawdy ilość tajnych przekazów jakie pojawiły się w tym krótkim filmie była > zatrważająca. Emaile przychodziły na moją skrzynkę pocztową niemalże cały dzień > , a każdy z nich wyjaśniał coś nowego czego ja nie zauważyłem, bądź niezrozumia > łem. Wielkie zasługi należą się zwłaszcza widzom kanału, którzy dociekli zdaje > się wszystkich elementów tego wideo." > > > innemedium.pl/wiadomosc/dotychczasowe-odkrycia-w-kwestii-zagadkowego-filmu-wyslanego-email-kanalu-innemedium > > fakt ze niewiadomo kto zrobil ów film,ani kto go puscil w siec > dodaje dreszczyku ..to niejest psikus internetowej mlodziezy > to przerasta ich umiejetnosci > > trzy strony czytania a na koncu filmik-koniecznie obejrzyjcie > > > > > ZEN przy wiecej czasu moze i zaglebie sie w temat... Odpowiedz Link
pia.ed Lekarze ktorzy tez byli uciekinierami ... 13.11.15, 00:05 Dzis wszyscy pracuja w Gävlesjukhus ... www.aftonbladet.se/nyheter/naranyheter/article21744063.ab Odpowiedz Link
kendo Re: Lekarze ktorzy tez byli uciekinierami ... 13.11.15, 08:34 pia.ed napisała: > Dzis wszyscy pracuja w Gävlesjukhus ... > > www.aftonbladet.se/nyheter/naranyheter/article21744063.ab sa potrzebni w szpitalnictwie i w osrodkach zdrowia, nie bedzie trzeba zatrudniac tlumaczy w razie,kiedy bedzie pacjet z jego kraju..zaoszedzi sie co nieco. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Lekarze ktorzy tez byli uciekinierami ... 13.11.15, 10:21 Nie moge uwierzyc aby tyle cudzoziemskich lekarzy bylo w jednym jedynym szpitalu. A ta ktora zaproponowala takie zdjecie przyjechala do Szwecji z rodzicami jako 7-letnia dziewczynka i tu sie ksztalcila. Najcenniejszy jest jezyk arabski, bo nim mowi wiele narodow w polnocnej Afryce i w Mellanöstern. Odpowiedz Link
kendo Re: Dwoje "dzieci" pobbilo sie nozami ... 10.11.15, 09:56 pia.ed napisała: > W osrodku dka przybywajcych samotnie dzieci ... > > www.aftonbladet.se/nyheter/article21730991.ab ..cyt..När polis och ambulans anlände så hittade man fyra skadade. En av dem avfördes med ambulans till sjukhus..cyt.. kiedy policja i karetka pogotowia przybyla, znaleziono 4 osoby ranne,jednego odwieziono do szpital.. Odpowiedz Link
kendo Re:zaloba w Paryzu 14.11.15, 10:14 wiele ludzi zginelo /wiele rannych, rodziny pograzone w zalobie-wspolczuje im bardzo. ze tez nie moze byc spokojnie na swiecie, tylko wiecznie jakies "krwawe zamachy" Odpowiedz Link
slo-miana cud nad Wisłą 15.11.15, 10:34 moje chlopiszcze nie oglada polityki, no normlanie nie wierze, gapis ie na Barwy szczescia. cos z nim nie tak? Odpowiedz Link
kendo Re: cud nad Wisłą 15.11.15, 10:39 slo-miana napisał(a): > moje chlopiszcze nie oglada polityki, no normlanie nie wierze, gapis ie na Barw > y szczescia. cos z nim nie tak? alez sie zasmialam Slomko... moze i ma racje... ja juz zmeczona tymi wszystkimi wiadomosciami "krwawymi/ucieczkami ludzi"... lece z psiunem... Odpowiedz Link
xystos Re:zaloba w Paryzu 15.11.15, 15:44 "Serbowie twierdza, ze inna osoba legitymujaca sie syryjskim paszportem zlozyla wniosek o azyl w Serbii. Wczesniej, 3 pazdziernika 2015 wladze greckie zarejestrowaly go na wyspie Leros. Dalszych sladow wedrowki syryjskiego terrorysty nie ma. Szedl w tlumie najezdzcow i przez nikogo nie sprawdzany dotarl prawdopodobnie do Belgii. Czekamy na nastepne wiadomosci i potwierdzenie informacji, ze wsrod zamachowcow bylo 15-letnie dziecko. W piatek od godziny 19:30 Angela Merkel w wywiadzie dla ZDF potwierdzila swoje stanowisko w sprawie uchodzcow: moga przybywac na dotychczasowych zasadach. Bedzie natomiast nalegala na solidarny ich podzial w Unii" ZEN Odpowiedz Link
kendo Re:zaloba w Paryzu 15.11.15, 17:12 uffffffffffffffff.. przecie wiadomio,ze niektorzy posluguja sie kupionymi/sfalszowanymi /znalezionym paszportami.. Odpowiedz Link
kendo Re:nieslusznie posadzony 23.11.15, 10:20 juz na wolnosc wypuszczony, jednak cale zycie bedzie sie za nim "wlekla opinia zamachowca" tak rzekli na dziennku dzisiejszym Odpowiedz Link
pia.ed Re:nieslusznie posadzony 23.11.15, 12:16 kendo napisała: > juz na wolnosc wypuszczony, > jednak cale zycie bedzie sie za nim "wlekla opinia zamachowca" Tak mowia, bo adwokaci chca, by dostal olbrzymie odszkodowanie ... Odpowiedz Link
xystos Re:nieslusznie posadzony 30.11.15, 08:54 m.ria.ru/religion/20151125/1328277101.html ..zazwyczaj tak sie to zaczyna ZEN Odpowiedz Link
pia.ed Re: Nowe wiadomosci medialne ... 01.12.15, 10:17 Ciekawe ... ale gdyby kazdy organizm inaczej reagowal na ten sam produkt, to wyobraz sobie ile diet trzeba by wymyslec ... i czy ludzie mieliby czas i ochote tych diet sie trzymac? Odpowiedz Link
pia.ed Re: Nowe wiadomosci medialne ... 01.12.15, 11:47 Tak jeszcze miesiac temu wygladalo, kiedy na stacje Malmö Hylie przybyl Öresundstaget z Danii. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/51,114871,19272690.html?i=3 Odpowiedz Link
kendo Re: Nowe wiadomosci medialne ... 01.12.15, 11:56 pia.ed napisała: > Tak jeszcze miesiac temu wygladalo, kiedy na stacje Malmö Hylie przybyl Öresun > dstaget z Danii. > > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/51,114871,19272690.html?i=3 uwazam,ze biedni tu nie przybyli, a mit o dobrobycie ich zwabil nagminnie, moze teraz sie troche uspokoi...jak wiesci do ich krajow dotra,ze zimno/spac musieli pod golym niebem i nie ma obiecanych "zlotych gor" Odpowiedz Link
pia.ed Re: Nowe wiadomosci medialne ... 01.12.15, 12:16 Przybyli tez i biedni, bo tak bylo od lat, ze cala rodzina skladala sie by wyslac do Szwecji maloletnigo syna, ktory potem mial prawo sciagnac do siebie ojca i matke wraz z osmiorgiem rodzenstwa legalnie, na koszt podatnikow szwedzkich !!! Wielu mlodych Syryjczykow ma pieniadze gdzies w zagranicznym banku, ktore wyciagna dopiero kiedy dostana pobyt staly i otworza sklepik ... Odpowiedz Link
kendo Re: Nowe wiadomosci medialne ... 01.12.15, 13:31 pia.ed napisała: > > Wielu mlodych Syryjczykow ma pieniadze gdzies w zagranicznym banku, ktore wyci > agna dopiero kiedy dostana pobyt staly i otworza sklepik ... > tu sie zgadzam w 101% bo widac,ze stoi przed otwarciem biura socjalu, a jezdzi pozniej drogim samochodem, a przeciez socjal nie pozwala miec samochodu,bo mowi, ..-sprzedaj auto,bedziesz miec na zycie-.. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Nowe wiadomosci medialne ... 02.12.15, 00:23 Pod biuro socjalne drogimi nowymi mercedesami podjezdzaja cyganie ... Z czasow kiedy jeszcze wolno bylo mowic i pisac o tym, bylo powszechnie wiadomo, ze mercedesy byly zapisane na ich krola ktory "klepal biede" na niskiej emeryturce, bez dodatku mieszkaniowego, bedac jednoczesnie "wlascicielem" kilkudziesiecu mercedemow. Dzis te role przejeli tzw bramkarze, na ktorych sa zapisane cyganskie samochody i ktory nawet nie musi placic kar za niewalasciwe parkowanie, bo nie ma z czego. Jesli chodzi o uchodzcow, to do Szwecji przyjezdzaja od lat ... i wtedy bylo powszechnie znane, ze wielu z nich po dwoch latach "biedy" i zycia na szwedzkim socjalu nagle otwieralo sklep jubilerski czy iranskie biuro podrozy ... Z tym ze wtedy oczywiscie rezygnowali z socjalu, bo tego nie dalo sie ukryc. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Nowe wiadomosci medialne ... 05.12.15, 12:58 16-letni kolega "dla zartow" zepchnal swego kolege z trampoliny, a ten zamiast do wody spadl na kamienna posadzke ... Gdyby nawet nie przezyl, to w najgorszym przypadku 16-latek zostalby skazany na prace spoleczne, bo maloletni. www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article21889243.ab Odpowiedz Link
pia.ed Re: Nowe wiadomosci medialne ... 06.12.15, 15:40 "Dzieci z broda" w osrodku nie moga dojsc do porozumienia, i dlatego wyslano tam policje z psem, aby zapobiec pogorszeniu sytuacji, bo niedlugo moze sie stac niebezpieczna Pewnie "dzieci" nudza sie na wyspie ... weselej im bylo w Syrii i Afganistanie, bo tam mogly sobie chociaz porzucac kamieniami i butelkami z benzyna ... czy postrzelac z bazuki. www.kristianstadsbladet.se/kristianstad/anmalan-om-olaga-hot-efter-brak-pa-flyktingboende/ Odpowiedz Link
kendo Re: Nowe wiadomosci medialne ... 06.12.15, 16:19 pia.ed napisała: > "Dzieci z broda" w osrodku nie moga dojsc do porozumienia, i dlatego wyslano ta > m policje z psem, aby zapobiec pogorszeniu sytuacji, bo niedlugo moze sie stac > niebezpieczna > > Pewnie "dzieci" nudza sie na wyspie ... weselej im bylo w Syrii i Afganistan > ie, > bo tam mogly sobie chociaz porzucac kamieniami i butelkami z benzyna ... > czy postrzelac z bazuki. > > www.kristianstadsbladet.se/kristianstad/anmalan-om-olaga-hot-efter-brak-pa-flyktingboende/ przyznam,ze dobre miejsce wybrali dla nich, by wydostac sie z wyspy musza promem przeplynac, chociaz jest kiosk przy przystani,to nie wiem czy otwarty bo sezon letni zakonczony, pewnie przewoznik ma za zadanie od razu zawiadamiac odpowiednie osoby, w razie jakies "dzecko samo jest pasazerem na promie" inaczej bardzo przyjemna wysepka, bywalismy tam kilak razy jak dziecie mniejsze bylo, a nawet oddalismy suczke dalmatina tam dla "dziadka" bo gryzla nasze dziecie..miala sobie tam dobrze az do swej smierci.. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Nowe wiadomosci medialne ... 06.12.15, 20:02 Na tej wyspe powinni umiescic chlopcow z Maroka, bo kiedy ich gdzies ulokuja, to uciekaja aby popelnic nowe przestepstwa!!! Na wychowawcow powinni im dac kilku "o ogolonymi glowami i byczymi karkami" przed ktorymi czuliby respekt ...To by ich nauczylo takze respektu dla szwedzkiego prawa. Odpowiedz Link
pia.ed Anita Ekberg bedzie miala pomnik w Malmö 09.01.16, 12:10 www.skd.se/2016/01/09/anita-ekberg-kan-fa-staty/ Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Anita Ekberg bedzie miala pomnik w Malmö 09.01.16, 12:30 *Pia, mam nadzieje, ze tylko jako pamiatka, ze ludzie nie beda tam skladac kwiatow, i trzeba bedzie dodatkowo sprzatac. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Anita Ekberg bedzie miala pomnik w Malmö 09.01.16, 13:19 Raczej nie beda skladac kwiatow (ani wiencow), bo w Szwecji nie ma takiego zwyczaju ... Zreszta to nie bedzie duzy pomnik tylko "statua" nie wiadomo jakiego rozmiaru bo wszystko jest w trakcie projektowania. Anita Ekberg jest bez watpienia "wielka", ale mieszkancy Malmö z ktorego pochodzi, maja jej za zle, ze zerwala kontakt ze swoim krajem ... i kiedy po wielu latach przyjechala w odwiedziny to "zapomniala" mowic po szwedzku ... i z dziennikarzami na lotnisku rozmawiala po angielsku. Odpowiedz Link
pia.ed Mlodzi chrzescijanie konwertuja ... 09.01.16, 15:07 www.aftonbladet.se/nyheter/article21617959.ab?teaser=true To jest artykul PLUS ktorego nie da sie calego przeczytac, ale to co co da sie odczytac mowi samo za siebie .. Unga konverterar till islam – och söker trygghet i terrorism De flyr utanförskapet och söker trygghet i terrorismen. De är unga, arga och de är män som söker svar. Det de har gemensamt är att de konverterat från kristendom – till islam. Odpowiedz Link
xystos Re: Mlodzi chrzescijanie konwertuja ... 10.01.16, 08:39 ..czyli mozemy oczekiwa wojen na tle religijnym w calej europie ktora w jej efekcie bedzie Chrzescijanska ..albo tez radioaktywna pustynia bedzie,slsboscia europy od okolo trzystu lat jest tolerancja religijna,takowej niema w Arabi ani w Israelu . ZEN Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Mlodzi chrzescijanie konwertuja ... 10.01.16, 09:17 *Xystos, to zalezy od ludziej woli, co chca..... Odpowiedz Link
pia.ed Re: Mlodzi chrzescijanie konwertuja ... 10.01.16, 13:25 lusia_janusia napisała: > *Xystos, to zalezy od ludziej woli, co chca..... Cos niejasna jest Twoja odpowiedz. Moze ja rozwiniesz? Muzulmanie to ludzie i chrzescijanie to ludzie, wiec jak rozumiesz pojecie "ludzkiej woli"? Odpowiedz Link
pia.ed Tak zalatwiaja swoje porachunki dzieci 12.01.16, 01:25 cudzoziemskie dzieci www.expressen.se/kvallsposten/arminas-15-dog-i-knivdadet-pa-skolan/ Odpowiedz Link
xystos Re: Mlodzi chrzescijanie konwertuja ... 14.01.16, 12:56 Pia,Kafry w RPA uwazaja dzisiaj ze mieli lepiej za aparthaidu-nalezy wysluchac tych ludzi rowniez to moze dowiemy sie dlaczego tak uwazaja ? czy tylko z wzgledow ekonomicznych ? Odpowiedz Link
pia.ed Sydafrika ... 14.01.16, 13:16 Zen, kiedys czytalam dlaczego farmerzy nie sa teraz zadowoleni, ale zapomnialam! Odpowiedz Link
xystos Re: Sydafrika ... 14.01.16, 16:11 aa niepomylilo ci sie z Zimbwawe ? RPA farmerzy sa zadowoleni inni "bialasi" tez. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Sydafrika ... 17.01.16, 03:24 O Zimbwawe nic nie wiem ... wiec jednak musialo to byc RPA ... Ale jesli tak piszesz to Ci wierze, bo masz tyle wiadomosci ze Ci zazdroszcze. Mnie wszystko zaczyna wyfruwac z glowy ... Odpowiedz Link
xystos Re: Sydafrika ... 17.01.16, 07:40 www.pap.pl/aktualnosci/news,457454,ustawa-o-podatku-bankowym-opublikowana-w-dzienniku-ustaw.html Polska idzie w kierunku za hodnio Europejski,nasze ba ki tez podatki Bankowe placa,a my zato otrzymujemy najwyzej 0,45% na kapital-konto Tylko jezdzic do CH lub PL i kupowac sztabki zlota i srebra..i przechowywac w skarpecie. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Sydafrika ... 17.01.16, 10:15 *Xystos, ostanio cena zlota sadla, podali do wiadomosci w tym tygodniu. Odpowiedz Link
xystos Re: Sydafrika ... 17.01.16, 14:24 to dobrze,ale to jest sterowany spadek ceny przez tych co chca kupic,taniej. Odpowiedz Link
xystos Re: Sydafrika ... 17.01.16, 17:55 Papierowe pieniadze maja wartosc umowna obecnie wartosci znizkuja umowy tez relatywne Zainwestuj w zlote zeby Odpowiedz Link
pia.ed Zainwestuj w złote zęby ... 17.01.16, 22:04 Ameryki nie odkryles z tymi "złotymi zębami" ... Cyganie inwestują w nie jak dlugo pamiętam ... Moze wlasnie za to zloto budują potem delikwentowi katakumby na cmentarzu? Odpowiedz Link
xystos Re: Zainwestuj w złote zęby ... 18.01.16, 08:32 majac zlote zeby nienalezy jezdzic do Neapolu,a skoro juz to nienalezy sie tam usmiechac pewien amerykanin dopiero przy wieczornym myciu zebow zauwazyl ze te zlote mu ukradli Odpowiedz Link
pia.ed Szwecja pozbędzie się marokanskich ulicznikow ... 19.01.16, 16:24 www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article22116253.ab Szwecja podpisala porozumienie z Marockiem, ze kraj ten przyjmie marokanskich "chlopcow z ulicy", ktorych 800 przebywa w Göteborgu i w Sztokholmie, zarabiajac na zycie kradziezami i innymi kryminalnymi czynami. Przedtem Marocko nie chcialo ich przyjac, ale kiedy Szwecja nie uznala panstwa Vänstra Sahara zajetego nielegalnie przez Marocko, umowe o ulicznikach udalo sie przeprowadzic. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Szwecja pozbędzie się marokanskich ulicznikow 19.01.16, 16:33 *Pia, z tego co zrozumialam na wiadomosciach, to maja ich odeslac do Maroka, Odpowiedz Link
pia.ed Re: Szwecja pozbędzie się marokanskich ulicznikow 19.01.16, 17:17 Tak, panstwo marokanskie ich przyjmie, choc latem nie chcialo o tym slyszec!!! Tlumaczyli sie wtedy tym, ze chlopcy nie maja zadnych dokumentow i nie wiadomo, czy sa obywatelami Marocka. Teraz tez tak prosto nie bedzie, bo urzednicy z Marocka beda sprawdzac ich "identitet" ... Podawali przeciez wymyslone nazwiska i falszywy wiek w innych krajach Europy w ktorych przebywali!!! Odpowiedz Link
pia.ed Re: Szwecja pozbędzie się marokanskich ulicznikow 19.01.16, 22:05 Najwieksza wieczorowa gazeta szwedzka zamiescila artykul o tym, jak byly szwedzki zawodnik pilki noznej jest przesladowany w Polsce Przetlumaczono na jezyk szwedzki napis wymalowany na jego samochodzie ... www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/internationell/ovrigaligor/article22117287.ab Odpowiedz Link
xystos Re: Szwecja pozbędzie się marokanskich ulicznikow 20.01.16, 04:42 To.pewnikiem ploty z "Aftonbladet" z szwedzkich mediow czytam wylacznie infostrone sr.se to jedyne w miare neutralne medium pisane. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Szwecja pozbędzie się marokanskich ulicznikow 20.01.16, 16:00 "Najwieksza gazeta wieczorowa" to oczywiscie Aftonbladet ... wiadomosci na temat pilkarza o finskim nazwisku zamiescila na stronie "Sport". Wlasciwie to nic dziwnego ze w Szwecji pisza o kims, kto gral w szwedzkiej lidze. Odpowiedz Link
xystos Re: Szwecja pozbędzie się marokanskich ulicznikow 20.01.16, 19:10 Pia,zauwazylas ze w Szwecji niema powaznej prasy typu The Times albo Die Welt ? dwa najwieksze dzienniki takie jakies regionalne ..,pozatem niewidac zainteresowania duza polityka i world news disgonalnie rozni od nas ci nasi tubylcy,tacy endemiczni. Odpowiedz Link
xystos Re: Szwecja pozbędzie się marokanskich ulicznikow 20.01.16, 19:35 m.wyborcza.biz/biznes/1,106501,19489547,politycy-odczepcie-sie-od-handlu.html?utm_source=m.gazeta.pl&utm_medium=testbox&utm_campaign=CzolkaIImg obszczekuja projet PiS doryczacy podatku od obrotu w handlu ? niech wiec importuja szwedzki odpowiednik tego podatku - bedzie demokratycznie i postepowo,a szwedzi dumni z tego beda. Odpowiedz Link
pia.ed Sposob na na napastnikow ... doft-spray 24.01.16, 14:45 Pepparspraj jest zabroniony przez policje ... www.sydsvenskan.se/malmo/han-skramde-bort-ranarna--med-doftspray/ Odpowiedz Link
pia.ed Re: Sposob na na napastnikow ... 05.02.16, 00:14 To sa "nowi Szwedzi" ... Na peronie metra wyrwali 63-letniej kobiecie komorke z reki, a kiedy za nimi pobiegla, jeden z tych chlopakow popchnal ja brutalnie i upadla na plecy ... Na szczescie kamerki daly swietne zdjecia i nastepnego dnia po pokazaniu w telewizji zostali zidentyfikowani. www.friatider.se/ylva-63-jagade-ikapp-fr-cka-r-narna-blev-misshandlad PS. Moja stasza sasiadka podala mi sposob jak sie bronic kiedy ktos napadnie ... Miec w reku garsc drobnych monet i rzucic je napastnikowi w twarz. Skutek murowany! *** Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Sposob na na napastnikow ... 05.02.16, 09:01 *Pia, moze w niektorych przypadkach, sposob jest murowany. Ale nigdy nie wiadomo, co taki napastnik ma w swoich zamiarach; kradziez, czy pobicie?. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Sposob na na napastnikow ... 05.02.16, 13:15 Ja tez mam pewne watpliwosci z tym rzucaniem monet ... bo jesli napastnik juz cie przwroci, to monet z dolu do gory nie da sie skutecznie rzucic, ale spraj z buteleczki zawsze dosiegnie i oslepi, a wtedy mozna uciec! Jesli napastnik wyrwie ci torebke to "swiety Boze" nie pomoze *** Odpowiedz Link
pia.ed Zbrodnia pod Göteborgiem... 05.02.16, 14:02 Ten chlopiec ktorzy zamordowal i obrabowal homoseksualnego mezczyzne to tez "samotnie przybyle dziecko" ... wiec nawet go nie wydala ze Szwecji! Pisali o tym, gdzie indziej, zaraz po popelnieniu tego "morderstwa z okrucienstwem" i "zhancieniu ciala zmarlego" ... www.expressen.se/gt/misstankt-mordare-inte-psykiskt-sjuk/ Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: kradziez,.. 05.02.16, 16:36 *Pia, to nie pierwszy i ostatni taki przypadek, mozna sie najprawdopodobniej spodziewac wiecej takich incydentow. Odpowiedz Link
pia.ed Karetka przyjechala do ciezko chorego ... 07.02.16, 12:53 a kiedy go wnoszono z domu, okazalo sie, ze w karetce sa wybite okna i uszkodzenia blachy To wydarzylo sie wczoraj wieczorem, a dzien wczesniej podpalono samochod policyjny kiedy przyjechal na interwencje w jakiejs sprawie, i policjantow nie bylo przy samochodzie. www.expressen.se/nyheter/ambulans-ryckte-ut--blev-sonderslagen/ *** Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Karetka przyjechala do ciezko chorego ... 07.02.16, 16:43 *Pia, nie mam na to slow,????...... coraz gorzej sie dzieje.... Odpowiedz Link
pia.ed Re: Karetka przyjechala do ciezko chorego ... 07.02.16, 18:49 Takie rzeczy zdarzaly sie w ghettach cudzoziemskich wiele lat temu ... myslalam ze to juz ustalo po tym jak prasa pisala o "integracji" i o setkach milionow koron wlozonych "w poprawe reputacji przedmiesc", a tu nic sie nie zmienilo jest nawet gorzej, bo Bromma to zadne ghetto, tylko dzielnica willowa pod Sztokholmem gdzie mieszkaja bogaci Szwedzi. No ale jak widac i tam dotarla zaraza ... A ja czuje tylko bezsilnosc! Odpowiedz Link
pia.ed No to wszystko wyjasnione ... 07.02.16, 19:24 Karetka przyjechala z Bromma ... ale przedmiescie gdzie sie to zniszczenie wydarzylo to byla Tensta. Dzielnica gdzie polowa to mieszkania wlasnosciowe a moze nawet domki, a druga polowa to ghetto cudzoziemskie. Z tym panem tez na szczescie tak zle nie bylo, bo byl po operacji nogi ktora zaczela go bolec i wpadl w panike, ze cos zlego sie z nim dzieje ... Zamiast ambulansem pojechal do szpitala "färdstjensten" co moglo byc nawet specjalnie zamowiona na koszt sluzby zdrowia taksowka. www.expressen.se/nyheter/hennes-man-behovde-ambulanssjukvardarna/ Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: No to wszystko wyjasnione ... 07.02.16, 19:51 *Pia, nie wiem jak dlugo to bedzie trwac, ale z tego zo juz jest, to nie zanosi sie na dobrze. Odpowiedz Link
xystos Re: No to wszystko wyjasnione ... 09.02.16, 09:33 "Zamiast ambulansem pojechal do szpitala "färdstjensten" co moglo byc nawet specjalnie zamowiona na koszt sluzby zdrowia taksowka." Pia,skoro juz takie tematy poruszasz-niezapomnij dodac ze färdtjänsten jest wielokrotnie tansza niz ambulans,ten pacjent sie poswiecil gdyz mial prawo do ambulansu z lekarzem i morfina,niby noga ale podobne przypadki wyprawily wielu ludzi w zaswiaty. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: No to wszystko wyjasnione ... 09.02.16, 09:53 *Pia, *Xystos, to co facet owedrowal na druga strone?. Odpowiedz Link
pia.ed Re: No to wszystko wyjasnione ... 09.02.16, 13:20 Lusiu, napisalam wczesniej tak: Z tym panem tak zle nie bylo, bo byl po operacji nogi, ktora zaczela go bolec i wpadl w panike, ze cos zlego sie z nim dzieje ... Zamiast ambulansem pojechal do szpitala "färdstjänsten". *** Odpowiedz Link
xystos Re: Karetka przyjechala do ciezko chorego ... 09.02.16, 10:17 OK,Bromma to nie ghetto Bromma to Skansen .. noo bo poprawnosc polityczna niepozwala nazwac tego rezerwatem tubylcow Odpowiedz Link
pia.ed Re: Karetka przyjechala do ciezko chorego ... 09.02.16, 13:16 Xystos, nigdy w Broma nie bylam, ale z tego co wiem, w samej miejscowosci jest spokojnie, tylko ze do tej gminy nalezy takze Tensta, a tam jest 50/50 ... zalezy po ktorej stronie masz szczescie lub nieszczescie mieszkac!!! Plany na jeszcze wieksza "integracje" sa robione od dawna, planuje sie budowanie blokow miedzy willami, a bloki beda przeznaczone na zasiedlenie przez Szwedow zyjacych z socjalu no i oczywiscie dla "nowych Szwedow" ... Odpowiedz Link
xystos Re: Karetka przyjechala do ciezko chorego ... 09.02.16, 13:22 Wszystkie narodowosci w multikulturalnym kajaju chca mieszkac wsrod swoich,w USA rowniez;Indianie lubia rezerwaty a Zydzi ghetta-spojz na NY. Odpowiedz Link
pia.ed Sa polskie, rosyjskie, chinskie dzielnice ... 09.02.16, 14:17 Masz racje xystos, oni tak chca ... A teraz cos innego. Znalazlam informacje z familjehem na temat afganskich, "samotnie przybylych dzieci" ktore opowiadaja te sama, wyuczona na pamiec historie na temat ich ucieczki do Szwecji. Zastanawiam sie tylko, czy Migrationverket nie zauwazyl tego co wszyscy juz zauwazyli? meritwager.wordpress.com/2012/09/17/skakande-berattelse-fran-en-familjehemsforalder-for-pastatt-eller-faktiskt-minderariga-asylsokande-pojkar-och-man/ *** Odpowiedz Link
xystos Re: Sa polskie, rosyjskie, chinskie dzielnice ... 09.02.16, 14:31 Jezeli powoluja sie na konwent Praw Czlowieka z San Francisco z 1951 roku to robia dobrze,dotycza tylko fakta ich osobiscie dotyczace,natomiast gdyby powolali sie na konwencje z 1954 roku dotyczace praw humanitarnych m/in z okregow dotknietych wojna-wtedy mogliby fabulowac-ich opowiesci bylyby barwniejsze ale zasilek nizszy tzn rowny temu jaki otrzymuja szwedzi. 15cie lat pracowalem dla Polish American.Imigration jako "pierwszy kontakt" jeszcze mam stare blankiety,wyslalem trzech do RPA i jednego do AU,przysylali widokowki ,z jednym nowym afrykaninem mam do dzis codzienny kontakt,jest milo. Odpowiedz Link
pia.ed Policjantka ochraniala sanitariuszy 25.02.16, 17:41 Zostala pobita przez 18-letniego syna mezczyzny u ktorego ustala akcja serca ... Osiemnastolatek chcial sie dostac do mieszkania, w ktorym sanitariusze z Karetki Pogotowia pracowali nad przywroceniem akcji serca, a patrol policyjny ochranial wejscie do mieszkania. Ojciec nie byl sam, bo byl przy nim 24-letni syn. Oskarzony kilkakrotnie uderzyl policjantke w twarz, ktos inny ukradl jej radio komunikacyjne ... Na schodach bylo kilkanscie osob, ktorzy pomagajac 18-latkowi przedostac sie do mieszkania, przycisneli policjantke do sciany tak, , ze zniszczyli jej kamizelke ochronna ... Dzialo to sie w ghetto cudzoziemskim pod Göteborgiem, chlopak byl juz wielokrotnie karany za pobicia. www.aftonbladet.se/nyheter/krim/article22329345.ab : Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Policjantka ochraniala sanitariuszy 25.02.16, 19:26 Nie rozumiem mentalnosci takich ludzi. Odpowiedz Link
pia.ed Kobiety uciekinierki sa gwalcone ... 02.03.16, 12:49 w drodze z Grecji do dalszej Europy ... przez straznikow jako "zaplata" za tranzyt, a takze przez spragnionych seksu uciekinierow. Autorka artykulu domaga sie pomocy dla tych kobiet, jak mozna sie domyslec aby pozwolic im przybyc oficjalnie w ramach "laczenia rodzin" ... www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/utrikes/article22368015.ab - Odpowiedz Link
pia.ed Re: Kobiety uciekinierki sa gwalcone ... 09.03.16, 08:47 Ylva Johansson, nowa minister koordynacji twierdzi, ze Posrednictwo Pracy ponioslo porazke, bo taktowalo tak samo wszystkich azylowcow, choc powinni byc traktowani jako idndywidualne osoby Z tego powodu po 10 latach duza ich ilosc jest w dalszym ciagu bez pracy. www.sydsvenskan.se/sverige/ylva-johansson-om-integrationen-man-har-behandlat-manniskor-for-lika/ . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Kobiety uciekinierki sa gwalcone ... 09.03.16, 08:53 Hur ser du på din nya roll som integrationssamordnare? Hon menar att den viktigaste uppgiften just nu är att öka samverkan mellan departementen och etablera långsiktiga strategier i flyktingpolitiken.(cytat) Odpowiedz Link
pia.ed Bledy w integracji ... 09.03.16, 09:13 lusia_janusia napisała: > Hur ser du på din nya roll som integrationssamordnare? > > Hon menar att den viktigaste uppgiften just nu är att öka samverkan mellan depa > rtementen och etablera långsiktiga strategier i flyktingpolitiken.(cytat) Czyli dalej tzw flosk ... zadnych konkretnych propozycji ... bo przedtem powiedziala, ze kiedys Arbetsförmedling traktowal identycznie analfabete i chirurga mozgu. Obaj dostawali tzw coacha ktory ich prowadzil dalej, ale to nie przynioslo skutku ... A z opowiadan Polek ktore przyjechaly do Szwecji duzo pozniej niz ja, wynikalo, ze kiedy chodzily na kursy SFI uczyly sie jezyka szwedzkiego Polki po wyzszych studiach z analfabetkami z innych krajow ... * Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Bledy w integracji ... 09.03.16, 09:29 Czyli wszystkich wsypali do jednego worka. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Bledy w integracji ... 09.03.16, 09:47 Nie tak dawno wprowadzono snabbspar jesli chodzi o personal medyczny bo Szwecja miala od lat za malo pielegniarek i lekarzy, a teraz przyjela 160 000 uchodzcow z roznymi chorobami, i kobiety ktore rodza dzieci rok po roku, wiec stara sie "nowych Szwedow" upychac po roznych praktykach gdzie maja do czynenia z azylowcami ... * Odpowiedz Link
kendo Re: Bledy w integracji ... 09.03.16, 10:18 pia.ed napisała: > Nie tak dawno wprowadzono snabbspar jesli chodzi o personal medyczny > > bo Szwecja miala od lat za malo pielegniarek i lekarzy, > a teraz przyjela 160 000 uchodzcow z roznymi chorobami, > i kobiety ktore rodza dzieci rok po roku, > wiec stara sie "nowych Szwedow" upychac po roznych praktykach > gdzie maja do czynenia z azylowcami ... > > * dokladnie tak jest, w aptekach sa jako tlumaczki dla kupujacych medycyne bez recep, widzialam w tutejszych juz aptekach,jak rozmawiala z petentem po "arabsku" tlumaczac aptekarce szwedzkiej co chcial kupic. Odpowiedz Link
kendo Re: Bledy w integracji ... 09.03.16, 09:48 wczoraj slyszalam, ze oczekiwanie na prace,czyli po opanowaniu jezyka,tescie sprawdzajacym ich poslugiwanie sie jezykiem szwedzkim, ma byc 8 miesiecy a nie 18,jak do tej pory bylo, Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Bledy w integracji ... 09.03.16, 09:51 Nie wiem czy to wystarczajacy okres do nauki jezyka, jak tylko grupy beda rozmawiac na przerwach we wlasnym jezyku a tylko na lekcji Szwedzki, to malo prawdopodobne?..... Odpowiedz Link
kendo Re: Bledy w integracji ... 09.03.16, 10:20 lusia_janusia napisała: > Nie wiem czy to wystarczajacy okres do nauki jezyka, jak tylko grupy beda rozma > wiac > na przerwach we wlasnym jezyku a tylko na lekcji Szwedzki, to malo prawdopodobn > e?..... mysle,ze ci z wyzszym wyksztalceniem,chca ,jak naszybciej zaczac w swoim zawodzie.. widzialm juz w szpitalu "arabskich pomocnikow" Odpowiedz Link
pia.ed Gdzie jest ta praca? ... 09.03.16, 10:30 kendo napisała: wczoraj slyszalam, ze oczekiwanie na prace,czyli po opanowaniu jezyka, tescie sprawdzajacym ich poslugiwanie sie jezykiem szwedzkim, ma byc 8 miesiecy a nie 18 ,jak do tej pory bylo Obiecanki cacanki Osiem miesiecy cezkania na prace ktorej nie ma? Sydsvenskan har tillsammans med SCB tagit fram unika siffror på hur det har gått för flyktingar som bosatt sig i Malmö. Efter fem år hade 82 procent INTE arbete 2014. Efter tio år hade 64 procent INTE arbete 2014. www.sydsvenskan.se/malmo/herregud-se-pa-manniskors-behov Andreas Schönström (S), föreslår tillsammans med kollegor från Stockholm och Göteborg att storstäderna blir pilotprojekt för en ny sorts integrationspolitik: 1. Svenska och samhällsorientering från dag ett. 2. Individualisera etableringstiden, begränsa inte till två år. 3. Individualisera arbetsmarknadsinsatserna. 4. Flexibilitet i anställningsstöden. *** Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Gdzie jest ta praca? ... 11.03.16, 23:58 Zrobia ukryte bezrobocie, pootwieraja rozne kursy i spedza tych wszystkich oczekujacych na prace na dodatkowe uczenie sie jezyka. Odpowiedz Link
kendo Re: Gdzie jest ta praca? ... 12.03.16, 08:58 lusia_janusia napisała: > Zrobia ukryte bezrobocie, pootwieraja rozne kursy i spedza tych wszystkich > oczekujacych na prace na dodatkowe uczenie sie jezyka. a to z pewnoscia tak zrobia.. zauwaza rowniez,ze zaden arab do industri sie nie bedzie nadawal.. pootwieraja byle jakie "wlasne biznesy" typ,naprawa -waxowanie aut/kioski-gdzie sprzedaja mydlo i powidlo w balaganie wielkim.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Gdzie jest ta praca? ... 12.03.16, 09:30 I beda mieli tylko swoich klientow. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Gdzie jest ta praca? ... 18.03.16, 17:04 Najnowsza wiadomosc byla taka, ze uchodzcy "maja pracowac od pierwszego dnia po przybyciu" bo inaczej Szwecja straci "ich wysoka kompetencje"!!! Oczywiscie potrzeba w Szwecji lekarzy i pielegniarek i trzeba ich "wylowic" z tlumu azylowcow... ale wtedy musialyby na nich czekac gotowe mieszkania aby w spokoju powolutku mogli sie zaaklimatyzowac i przygotowac do spotkania ze szwedzkim srodowiskiem ... Jak na razie Migrationsverket jest zajety aby znalezc uchodzcom dach nad glowa, byle jaki, aby tylko nie w namiocie! Odpowiedz Link
pia.ed Poczta ostrzega o zawiadamianiu o przesylce ... 18.03.16, 17:09 Do mnie dwa miesiace temu przyszedl mail, ze na poczcie lezy przesylka z Danii, ktora mam jak najszybciej odebrac! Tylko ze ja z Danii nic nie zamawialam ... a i miejsce w ktorym mam odebrac nie bylo podane ... Przeciez nie bede szukala przesylki po calym miescie! www.expressen.se/dinapengar/postnord-varnar-for-ny-vag-av-bluffmejl/ . Odpowiedz Link
kendo Re: Poczta ostrzega o zawiadamianiu o przesylce 18.03.16, 19:30 pia.ed napisała: > Do mnie dwa miesiace temu przyszedl mail, ze na poczcie lezy przesylka z Danii, > > ktora mam jak najszybciej odebrac! Tylko ze ja z Danii nic [u]nie zamawialam[/ > u] ... > a i miejsce w ktorym mam odebrac nie bylo podane ... Przeciez nie bede > szukala przesylki po calym miescie! > > www.expressen.se/dinapengar/postnord-varnar-for-ny-vag-av-bluffmejl/ > > . dziekuje za wiadomosc, do poczty zagladam bardzo rzadko,wiec chyba i bym nie otworzyla tego meila,gdybym wiedziala,ze z jakiejs dziwnej poczty, Odpowiedz Link
pia.ed Re: Poczta ostrzega o zawiadamianiu o przesylce 18.03.16, 20:52 Kendo, mail nie byl wcale z "dziwnego adresu", bo Postnord to nowa nazwa dawnej Poczty szwedzkiej, ktora najpierw zmienila nazwe, a potem kolor samochodow z tradycyjnego zoltego na niebieski ... W rubryce napisali tylko slowo Postnord, wiec nie bylo powodu aby maila nie otwierac! Samo otwarcie nie bylo niebezpieczne ... tylko klikniecie w jakies specjalne miejsce. . Odpowiedz Link
kendo Re: Poczta ostrzega o zawiadamianiu o przesylce 19.03.16, 09:34 pia.ed napisała: > Kendo, mail nie byl wcale z "dziwnego adresu", bo Postnord to nowa na > zwa dawnej Poczty szwedzkiej, ktora najpierw zmienila nazwe, a potem [ > i]kolor samochodow z tradycyjnego zoltego na niebieski[/i] ... achaaa,chyba i z tego powodu poczte tu rozdzielaja dwa razy na dzien,rano chyba ten niebieski jezdzi(nie moge tak wczesnie zobaczyc jaki kolor samochodu bo spie) w poludnie tradycyjny zolty rozdziela poczte > > W rubryce napisali tylko slowo Postnord, wiec nie bylo powodu aby mail > a nie otwierac! > Samo otwarcie nie bylo niebezpieczne ... tylko klikniecie w ja > kies specjalne miejsce. > chyba bym nie otworzyla takiej poczty,bo nie zamawiam nic, Odpowiedz Link
kendo Re: Gdzie jest ta praca? ... 18.03.16, 19:31 w wiadomosciach podali,ze niektore osoby juz pracuja ,jak pomoc sprzataczki,niech sie ucza europejskiego sparzatania, Odpowiedz Link
pia.ed Gdzie jest ta praca? 18.03.16, 21:07 A cyganskie zebraczki tez czasem zatrudniaja ... Pierwszy raz byla to mloda dziewczyna, ktora siedziala pod biurem maklerskim. Przyjeto ja na pol etatu do sprzatania i kopiowania dokumentow. Porozumiewano sie z nia z pomoca komputera gdzie pisano polecenia po szwedzku i wrzucano na google do tlumaczenia na rumunski... Potem ona pisala odpowiedz po rumunsku, a oni tlumaczyli w google na szwedzki. Byla oficjalnie zatrudniona, wiec musieli jej wyrobic szwedzki numer personalny nie myslac, ze od tego niedaleko do uznania jej za osobe zamieszkala w Szwecji!!! . Odpowiedz Link
pia.ed Trzecia syryjska restauracja w ciagu pol roku 18.03.16, 21:17 bedzie zatrudniac syryjskich azylowcow ... i beda sie tam zbierac Syryjczycy teskniacy za swoim krajem ... W ten sposob idea integracji ze szwedzkim spoleczenstwem od poczatku w leb wziela ... blogg.sydsvenskan.se/dygnetrunt/2016/03/18/malmo-far-annu-en-syrisk-restaurang/ . Odpowiedz Link
pia.ed Nastepny oszukanczy mail ... 18.03.16, 21:39 www.aftonbladet.se/nyheter/article22467516.ab . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Nastepny oszukanczy mail ... 19.03.16, 08:37 flera klara stavfel gjorde att jag snabbt fattade att det var fejk, säger Mattias, 36, som utsatts för blufförsöket. Mattias fick mejlet – som ser ut att komma från Skatteverket Sverige – sent i går kväll. Då slog hans antivirusprogram larm. – Det varnade för att länken kunde innehålla en nätfiskelänk, säger han. Nätfiske är en metod som bedragare använder sig av för att lura till sig bankkonton och uppgifter om kreditkortsnummer, lösenord eller annan känslig information. Odpowiedz Link
kendo Re: Nastepny oszukanczy mail ... 19.03.16, 09:45 pia.ed napisała: > www.aftonbladet.se/nyheter/article22467516.ab > > . zdaje sie juz w ubieglym roku ostrzegali o podobnym blufie Odpowiedz Link
kendo Re: Trzecia syryjska restauracja w ciagu pol roku 19.03.16, 09:42 pia.ed napisała: > bedzie zatrudniac syryjskich azylowcow ... i beda sie tam zbierac Syryjczycy te > skniacy za swoim krajem ... W ten sposob idea integracji ze szwedzkim spolec > zenstwem od poczatku w leb wziela ... > > blogg.sydsvenskan.se/dygnetrunt/2016/03/18/malmo-far-annu-en-syrisk-restaurang/ > > . cena u nich stosunkowo niska tu np w chinskiej buffe kosztuje 90 ;-mozna nabrac ile sie chce i co najbardziej smakuje, a u nich? czy tez buffe jest?? zastanawiam sie jak pojdzie klijetka w spodnicy (choc rzadkoscia jest by szwedka spodnice nosila)to jak siadzie na poduchach?? sam bym poszla do nich na lunch,bo lubie ta "kuchnie" Odpowiedz Link
pia.ed Re: Trzecia syryjska restauracja w ciagu pol roku 19.03.16, 12:46 Ja tez pomyslalam, ze niewielu tam bedzie Szwedow ... chyba ze hippisow z Möllevångu ktorzy potrafia sie ubierac orientalnie i kochaja wszystko co jest inne niz szwedzkie... Ja tez bym chetnie sprobowala .... pewnie beda miec takze potrawy NA WYNOS No a siedzenie na poduszkach nie jest obowiazkowe bo sa tez stoliki z krzeslami ... W Malmö jest restauracja gdzie codziennie serwuja w poludnie chinski bufet w bardzo dostepnej cenie, chyba 69 kr ... Wieczorem ten bufet jest duzo drozszy ... *** Odpowiedz Link
kendo Re: Trzecia syryjska restauracja w ciagu pol roku 19.03.16, 12:50 *Pia wiem,ze jest libanska "jadlodajnia" jadlam tam dwa razy,bardzo mi potrawy smakowaly, niestety nie pamietam jak sie zwie i w ktorym miejscu lezy,ostanio probowlam ja znalesc i nie udalo mi sie Odpowiedz Link
pia.ed 20 letnia dziewczyna porwana w czasie pracy 24.03.16, 09:07 Rozwozila gazety w Göteborgu i jakis 45 letni mezczyzna wsiadl za kierownice jej sluzbowego samochodu i zdazyl przejechac razem z nia prawie 300 km, az zatrzymala go policja zaalarmowana przez dziewczyne. Dziewczynie nic sie fizycznie nie stalo, ale jest w szoku, bo nie wiedziala jakie zamiary mial mezczyzna... www.aftonbladet.se/nyheter/article22503287.ab . Odpowiedz Link
kendo Re: 20 letnia dziewczyna porwana w czasie pracy 24.03.16, 10:27 pia.ed napisała: > Rozwozila gazety w Göteborgu i jakis 45 letni mezczyzna wsiadl za kierownice > jej sluzbowego samochodu i zdazyl przejechac razem z nia prawie 300 km, az > zatrzymala go policja zaalarmowana przez dziewczyne. > > Dziewczynie nic sie fizycznie nie stalo, ale jest w szoku, bo nie wiedziala j > akie zamiary mial mezczyzna... > > www.aftonbladet.se/nyheter/article22503287.ab > . wcale sie nie dziwie, tez bym byla zszokowana, jednego nie rozumie,jak mogl kopac samochoc z nia, *to co,nie siedziala za kierownica?? tylko obok a on w tym czasie skorzystal z okazji, *czy ja nastraszyl by sie przesunela? Odpowiedz Link
pia.ed Bedzie wiecej szczegolow ... potem 24.03.16, 14:58 Dziewczyna mogla prowadzic furgonetke transportowa, ktora dostarcza gazety z drukarni do punktu zbiorczego w miescie ... i wtedy musi wyjsc z samochodu aby wyladowac gazety np. na przystanku tramwajowym. Jesli tak bylo, to zabral ze soba dziewczyne aby opoznic zgloszenia napadu na policje. W przyypadku gdyby dziewczyna wkladala gazety do skrzynek pocztowych z samochodu, to tak jak napisalas - mogl ja popchnac na siedzenie pasazera ... Albo wyciagnac ja z siedzenia kierowcy i pod grozba uzycia noza posadzic z tylu ... Dziewczynie jednak udalo sie zadzwonic do znajomego ktory zawiadomil policje, ale bylo to juz blisko Trelleborga ... Pewnie mezczyzna potrzebowal dojechac do promow w Trelleborgu uciekajac przed kims. > > www.aftonbladet.se/nyheter/article22503287.ab * Odpowiedz Link
pia.ed Göteborgsposten ... informacje szczegolowe 24.03.16, 15:20 Zupelnie inne niz te z Aftonbladet ... To byla furgonetka transportowa tak jak podejrzewalam ... Porywacz wrzucil Amande do furgonetki i z piskiem opon odjechal w kierunku poludniowym. Amanda wlasnie rozmawiala z matka i matka slyszla, ze cos jest z corka nie w porzadku, bo najpierw krzyczala na porywacza, a potem caly czas wolala: mamo ... Furgonetka nie miala niestety GPS i policja mogla tylko namierzyc komorke porwanej, co zajelo niemal 2 godziny Przed samym wjazdem do Trelleborga, na rondzie, dziewczyna wyskoczyla z samochodu do rowu, gdzie znalazla ja policja. www.gp.se/nyheter/goteborg/1.3036393-amanda-kidnappades-av-frammande-man-i-natt . Odpowiedz Link
pia.ed Informacje o porwaniu ... 25.03.16, 00:33 www.gp.se/nyheter/goteborg/1.3037089-amanda-20-kunde-bara-tanka-pa-att-ta-mig-ur-bilen- . Odpowiedz Link
kendo Re: Informacje o porwaniu ... 25.03.16, 08:40 acha, ona roznosila gazety o trzeciej nad ranem, dziwne ,ze tez z matka przez tel.rozmawiala o o tej porze, dobrze,ze wyszla "calo",ale ma nauczke,ze nie zostawia sie samochodu na gazie ,czy nawet tylko z kluczykiem na zgaszonym silniku. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Informacje o porwaniu ... 25.03.16, 09:57 Kendo, nie bede komentowac bo to bez sensu ... Jedyne co moge Ci poradzic to jeszcze raz uwaznie przeczytac OBA artykuly z GP. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Informacje o porwaniu ... 25.03.16, 10:55 www.gp.se/nyheter/goteborg/1.3036393-amanda-kidnappades-av-frammande-man-i-natt "Mor och dotter jobbar båda natt på ett transportföretag som bland annat levererar tidningar runt om i Göteborgsområdet. Vid kvart över två hade Amanda precis avslutat en runda och de två skulle mötas upp med skåpbilarna inne i centrala Göteborg. – Vi pratar på med varandra i telefonen - Amanda brukar använda bluetooth. Allt är precis som vanligt". Matka i corka nie sa "roznosicielkami gazet" bieajacymi po schodach i wkladajacymi gazety do kazdej skrzynki pocztowej na drzwiach. One pelnia funkcje kierowcow, ktorzy trasportuja nowo wydrukowane gazety z drukarni w Göteborgu, do roznych punktow zbiorczych na terenie polmilionowego miasta.. Maja za zadanie wyjac z samochodu ciezkie paczki gazet i polozyc je na ziemi czasem 1 metr od samochodu a czasem 10 metrow ... Nikt wtedy nie gasi samochodu i nie wyjmuje kluczyka ze stacyjki, bo na ulicach nie ma zywego ducha ... Ostatnie co mozna sie spodziewac jest to, ze akurat wypuszcza z oddzialu psychritycznego chorego czlowieka.... bo gdyby dziewczyna zobaczylas dziesieciu zblizajacych sie chlopakow z Biskupsgården to bez watpienia natychmiast wskoczylaby do samochodu i zamknela sie w nim. O godz 03 00 zlozone w roznych punktach miasta, gazety zabieraja na swoje wozki roznosiciele gazet i roznosz je po swojej dzielnicy. To ze matka i corka rozmawialy przez telefon moze byc forma ochrony, bo Göteborg jest niebezpiecznym miasten dla kobiet, gdzie oprocz porachunkow gangsterskich albanskich lig kryminalnych zdarza sie tez wiele gwaltow. One jednak w tym przypadku utrzymywaly kontakt, bo niedlugo mialy sie spotkac w ustalonym miejscu, zostawic tam sluzbowe furgonetki i razem wrocic do domu. Przy dzisiejszej formie abonamentowej mozna miec telefon wlaczony na rozmowe 24 godziny na dobe... i to nic nie kosztuje. Nie trzyma go sie tez reka przy uchu co by przeszkadzalo w pracy, tylko uzywa handfi w postaci sluchawek. * * Odpowiedz Link
pia.ed Syryjska restauracja podpalona!!! 01.04.16, 12:33 Otwarcie mialo byc jutro ... Zostal wybita szyba i wrzucono srodek zapalny. Najwieksza szkode wyrzadzil dym, i otwarcie restauracji bedie opoznione. W pierwszej chwili myslalam o "rasistach", bo restauracja ma zatrudnic Syryjczykow starajacych sie o azyl w Szwecji, ale tak samo mogli to zrobic konkurenci ... co by nie bylo zadna nowoscia. www.sydsvenskan.se/malmo/anlagd-brand-pa-restaurang-som-skulle-anstalla-flyktingar/ . Odpowiedz Link
kendo Re: Syryjska restauracja podpalona!!! 01.04.16, 13:14 pia.ed napisała: > > Otwarcie mialo byc jutro ... Zostal wybita szyba i wrzucono srodek zap > alny. > Najwieksza szkode wyrzadzil dym, i otwarcie restauracji bedie opoznione. > > W pierwszej chwili myslalam o "rasistach", bo restauracja ma zatrudnic Syryjcz > ykow starajacych sie o azyl w Szwecji, ale tak samo mogli to zrobic konkur > enci ... co by nie bylo zadna nowoscia. > > www.sydsvenskan.se/malmo/anlagd-brand-pa-restaurang-som-skulle-anstalla-flyktingar/ > > . spekulowac mozna roznie, najbardziej mnie irytuje pozniej fakt,ze sa wyplacane odszkodowania za zniszczenia a to z kolei podwyzsza nasze premie do placenia pozniej od nowego roku,bonusu tez sie nie dostanie Odpowiedz Link
kendo Re: Gdzie jest ta praca? 19.03.16, 09:37 pia.ed napisała: > > Byla oficjalnie zatrudniona, wiec musieli jej wyrobic szwedzki numer personaln > y > nie myslac, ze od tego niedaleko do uznania jej za osobe zamieszkala w Szwecji! > !! oczywiscie,kiedy ma juz 10 cyfr,to ma "otwarte drzwi do wszelakiej pomocy od panstwa, Odpowiedz Link
kendo Re:od 15 kwietnia "nowe przepisy na paszport" 04.04.16, 13:46 www.expressen.se/allt-om-resor/nya-passregler-ska-satta-stopp-pa-fusket/ tylko 3 razy podczas pieciu lat,bedzie mozna ubiegac sie o nowy paszport,gdyby sie zgubilo ten pierwszy proby w anglii bez paierowego paszportu www.expressen.se/allt-om-resor/papperspasset-kan-snart-forsvinna-helt/ Australia/nowa Zelandia,jako pierwsze kraje na probe wprowadzaja bezpaszportowe przejazdy przez appar, kreski kodu i QR-kod, nie bedziemy musieli zabierac paszportu,kiedy wyjezdzamy za granice Odpowiedz Link
kendo Re:markowane paszporty 04.04.16, 13:50 www.expressen.se/allt-om-resor/flyg-1/har-ar-den-hemliga-koden-du-inte-vill-se-pa-ditt-boardingkort/ 4 szt "S" oznaczaja by pasazer byl poddany szczegolnej kontroli granicznej... o swiecie co sie wyprawiac zaczelo na granicach i z paszportami Odpowiedz Link
kendo afery bankowe 05.04.16, 08:34 nawet i polska tez jest wmieszana, tu klijeci zmieniaja z banku Nordea na inny bank w protescie , ze pomagali innym w ucieczce przed podatkami. Odpowiedz Link
kendo Re: afery z ocena egzaminow dojzalosci 08.04.16, 09:25 trzech uczniow z roznym pochodzeniem /nazwiskiem napisalo identycznie proby egzaminacyjne kazd z nich dostala inna ocene, wywiazala sie debata o dyskryminacji.. *Pia, sledzilas ja moze czy czytalas na ten temat? ja tyle co naglowki i zdziebko w televizorni wysluchalam..ze maja "najgorzej opracowane sprawdzanie prac egzaminacyjnych" Odpowiedz Link
kendo Re: afery z ocena egzaminow dojzalosci 08.04.16, 09:28 kendo napisała: > trzech uczniow z roznym pochodzeniem /nazwiskiem napisalo identycznie proby egz > aminacyjne > kazd z nich dostala inna ocene, > > wywiazala sie debata o dyskryminacji.. > > *Pia, > sledzilas ja moze czy czytalas na ten temat? > ja tyle co naglowki i zdziebko w televizorni wysluchalam..ze maja "najgorzej op > racowane sprawdzanie prac egzaminacyjnych" tv.aftonbladet.se/abtv/articles/117441 Odpowiedz Link
pia.ed Re: afery z ocena egzaminow dojzalosci 08.04.16, 13:12 Tak, widzialam to w prasie, a potem cos mignelo mi w telewizji, ale nie ogladalam. Bede musiala jeszcze raz przeczytac, bo niezbyt zrozumialam co to byly za prace ... To nie NIE bylo cos w rodzaju klasowki czy pracy maturalnej bo oni napisali identycznie ... Dwoje z nich bylo Szwedami, a tez dostali rozne oceny! Tu chodzi raczej o to, aby w przyszlosci wazniejsze prace ocenial inny nauczyciel niz ten ktory ich uczy, bo jak swiat swiatem, nauczyciele zawsze mieli mieli swoich faworytow ktorych bardziej pozytywnie oceniali. . Odpowiedz Link
pia.ed Tre elever lämnade exakt samma svar ... 09.04.16, 00:11 To byli uczniowie 9-tej klasy szkoly podstawowej ktorzy mieli napisac reportaz. Nie ma tu nic o rasizmie ... Skrocilam artykul jak moglam i podkreslilam co wazniejsze! På Häggviksskolan i Sollentuna kände tre elever att de bedömdes olika för sina skoluppgifter. De gjorde ett experiment och lämnade alla in exakt samma svar på en skrivuppgift i svenska, ett reportage. När de fick tillbaka sina identiska reportage så upptäckte de att alla tre fått olika betyg på dem. Samma reportage som gav Emilios Kousis ett D, gav tjejerna betygen C respektive B. D- och C-betyget gavs dessutom av en och samma lärare. Han tror att det kan finnas en uppfattning bland lärare att killar är mer stökiga, och att en följd av detta är att de därför förväntas vara sämre i skolan. – Tjejer förväntas nog ibland vara duktigare i skolan än killar. Det känns ju som om jag fick sämre betyg på den här uppgiften för att jag är en kille, säger han. Eftersom jag ändå slutar grundskolan snart så bryr jag mig mest om att få upp mina betyg just nu. – Jag tror att Skolverket behöver ge tydligare betygskriterier till lärarna. De verkar ju som om lärare har olika uppfattningar för vad som krävs för olika betyg. Gymnasie- och kunskapsminister Aida Hadizialic (S) säger till Aftonbladet att händelsen är en katastrof. – I Sverige ska vi ha likvärdiga betyg ... – Jag tror det här visar att vi har ett problem med vårt betygsystem och rättningen av våra betyg. Vi måste reformera hur rättningen av våra betyg ser ut, säger hon. . Odpowiedz Link
kendo Re: Tre elever lämnade exakt samma svar ... 09.04.16, 09:33 Pias zamieszczony fragment..cyt..Han tror att det kan finnas en uppfattning bland lärare att killar är mer stökiga, och att en följd av detta är att de därför förväntas vara sämre i skolan. mysle,ze kiedys tak chyba nie bylo,jak nasze dzieci do szkoly chodzili, calkowicie odwrotna ocena chlopcow-mezczyz,bo w zyciu doroslym sa bardziej hojnie wyplata wynagradzani,mimo ze teraz zostali niemal "zdegradowani" ze sa bardziej rozrabiajacymi w szkole czy klasie" Odpowiedz Link
pia.ed Chlopcy i dziewczynki ... 12.04.16, 11:37 Wg mnie dziewczynki zawsze byly grzeczniejsze i pilniejsze w szkole ... a chlopcy "urwisy" ... Natomiast w ostatnich latach dziewczynki chca "dorownac" chlopcom: potrafia sie pobic i napadaja na inne dziewczynki, czego przedtem nie robily. kendo napisała: > mysle, ze kiedys tak chyba nie bylo, jak nasze dzieci do szkoly chodzili, . Odpowiedz Link
kendo Re: Chlopcy i dziewczynki ... 12.04.16, 12:59 o,tak jest teraz, dziweczynki nasladuja chlopcow a nawet sa w ich"grupie do rozrabiania" Odpowiedz Link
pia.ed Starajacy sie o azyl wracaja do kraju 04.05.16, 13:31 Både irakier och afghaner hör till de nationaliteter som har rätt att ta del av återetableringsstöd från Migrationsverket i samband med hemresan. Återvändare kan förutom ersättning för sin flygbiljett få 30 000 kronor per vuxen, 20 000 kronor per barn och högst 75 000 kronor per familj i återetableringsstöd. Dessa pengar får man på plats i sitt hemland. www.sydsvenskan.se/sverige/ny-flyktingstrom-gar-fran-sverige-till-irak/ Odpowiedz Link
pia.ed Uchodzcy do Polski nie przyjada ... 09.05.16, 08:45 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,20041032,uchodzcy-nie-trafia-do-polski-przeprowadzka-pierwszej-grupy.html#MTstream_Z9 Dziennikarze ustalili, że Polska nie dostała informacji, które pozwoliłyby na zweryfikowanie tożsamości migrantów. Według informacji "Rz", to wina Włochów i Greków. Nie dopuszczono m.in. do kontaktu naszych oficerów z uchodźcami. Były wiceminister spraw zagranicznych Rafał Trzaskowski w rozmowie z gazetą potwierdza tę wersję i ocenia, że profesjonalizm Greków i Włochów pozostawia wiele do życzenia. Dodaje, że obecny system relokacji nie sprawdza się, a dodatkowo uchodźcy nie chcą przyjeżdżać do Polski. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Uchodzcy do Polski nie przyjada ... 09.05.16, 10:26 Zeby bylo odwrotnie co do Szwecji?.... Odpowiedz Link
pia.ed Re: Uchodzcy do Polski nie przyjada ... 10.05.16, 15:11 lusia_janusia napisała: > Zeby bylo odwrotnie co do Szwecji?.... To znaczy, aby przyjechali??? Uchodzcy uciekaja nawet z Danii ... do Szwecji - sklecona wlasnorecznie tratwa przez Öresund !!! www.skd.se/2016/05/10/flyktingbat-kapsejsade-i-oresund-en-i-koma/ . Odpowiedz Link
pia.ed Uchodzcy zdemolowali pomieszczenie... 11.05.16, 16:50 Co do tych ktorzy chcieli uciec z Danii do Szwecji: najpierw podano "flotte", a potem "gummiflotte" czyli gumowa lodz albo ponton. A w Värmland starajacy sie o azyl w Szwecji zaczeli rzucac TALERZAMI, najprawdopodobniej z podanym juz jedzeniem, bo im nie smakowalo Nikogo nie zatrzymano, a wyrzadzone szkody (sprzatanie i malowanie stolowki) beda naprawione za pieniadze podatnikow ... 5 patroli policji zostalo wyslanych na miejsce rozroby. www.expressen.se/gt/storre-brak-pa-asylboende/ . Odpowiedz Link
pia.ed Uchodzcy zdemolowali pomieszczenie... 11.05.16, 16:55 Co do tych ktorzy chcieli uciec z Danii do Szwecji: najpierw podano w prasie "flotte", a potem "gummiflotte" czyli gumowa lodz albo ponton. A w Värmland starajacy sie o azyl w Szwecji zaczeli rzucac TALERZAMI, najprawdopodobniej z podanym juz jedzeniem, bo im nie smakowalo Nikogo nie zatrzymano, a wyrzadzone szkody (sprzatanie i malowanie stolowki) beda naprawione za pieniadze podatnikow ... 5 patroli policji zostalo wyslanych na miejsce rozroby. www.expressen.se/gt/storre-brak-pa-asylboende/ . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Uchodzcy zdemolowali pomieszczenie... 11.05.16, 17:02 *Pia, gorace tematy, ciekawe ze goscinnie sa bjudani za darmo na jedzenie to nie umieja tego docenic?... Odpowiedz Link
pia.ed Re: Uchodzcy zdemolowali pomieszczenie... 11.05.16, 20:46 lusia_janusia napisała: > *Pia, gorace tematy, ciekawe ze goscinnie sa bjudani za darmo na jedzenie to nie umieja tego docenic?... Zeby to dotyczylo tylko jedzenia ... im sie wszystko w Szwecji nie podoba, a jednak tu siedza z nadzieja ze potem do konca zycia beda utrzymywani przez Szwedow ... A protestowac nauczyli sie od swoich ziomkow mieszkajacych od dawna w Szwecji. Wiedza ze co by nie zrobili, to ujdzie im to na sucho ... . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Uchodzcy zdemolowali pomieszczenie... 12.05.16, 08:24 *Pia, jakie czasy nas czekaja?............. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Uchodzcy zdemolowali pomieszczenie... 12.05.16, 11:02 Najbardziej szkoda naszych dzieci, bo my juz swoje przezylysmy... ale nigdy nic nie wiadomo, bo wlasnie przeczytalam wiadomosc, ze czterech Marokanczykow w Sztokholmie wlamalo sie w nocy do willi 88-letniej Szwedki, ciezko ja pobilo, okradlo i nawet zerwalo pierscionki i obraczki ktore miala na rekach ... Kobieta nie odwaza sie dluzej spac w swojej willi ... Dwoch rabusiow milo 13 i 14 lat, a dwoch 18 i 21 lat. lusia_janusia napisała: > *Pia, jakie czasy nas czekaja?............. . Odpowiedz Link
pia.ed Czterech marokanskich rabusiow ... 12.05.16, 11:23 tv.aftonbladet.se/abtv/articles/122492 . Odpowiedz Link
pia.ed Mlodociani marokanscy rabusie ... tekst 12.05.16, 11:26 avpixlat.info/2016/05/11/88-arig-kvinna-brutalt-overfallen-i-hemmet-av-marockanska-gatubarn/#more-177778 > > tv.aftonbladet.se/abtv/articles/122492 > . Odpowiedz Link
xystos Re: Mlodociani marokanscy rabusie ... tekst 12.05.16, 17:02 zmianynaziemi.pl/wiadomosc/szwecja-moze-zostac-przejeta-przez-muzulmanow-policja-przyznaje-ze-zaczyna-juz-tracic najrozsadniej emigrowac do Rosji Soros narozrabial a jego ziomale beda zato cierpiec,my tez. Odpowiedz Link
xystos Re: Mlodociani marokanscy rabusie ... tekst 12.05.16, 17:07 zmianynaziemi.pl/ innemedium.pl/ losyziemi.pl nautilus.org.pl/start.html Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Mlodociani marokanscy rabusie ... tekst 12.05.16, 18:29 *Pia, ..cytat ...Polismannen Peter Larsson, som patrullerar i Göteborg, säger till norska Aftenposten att han känner sig maktlös inför situationen. Polismannen berättar att personer i såna här grupper är närmast straffimmuna och bryr sig inte om de grips.... *Xystos, zapodal pare linkow .. nie z tej ziemi fantasty... Ja uwazam, ze teraz powinnismy sie bac tego co chodzi na 2 nogach i widzimy to przed soba i za soba?. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Mlodociani marokanscy rabusie ... 12.05.16, 20:23 Z Marokanczykami policja nie moze nic zrobic, bo nawet gdyby zamknela ich do wiezienia, to kiedys z niego wyjda. i wroca na ulice aby dalej popelniac kryminalne przestepstwa ... Do Maroka nie ma szans ich odeslac, bo nie maja dokumentow ... i niedawno byl przypadek, ze dwoch policjantow szwedzkich musialo zostac z Marokanczykiem na lotnisku w jego kraju, bo Maroko nie wypuscilo swego ziomka z lotniska mimo ze obiecalo go przyjac!!! Przylecieli dwaj inni szwedzcy policjanci, ktorzy zmienili swoich kolegow, i po kilku dniach wrocili z Marokanczykiem do Szwecji !!! Kilknastoletni marokanscy rabusie, a przedtem i gwalciciele mlodej kobiety nie zostali nawet postawieni przed sadem bo w Szwecji nie wolno karac 13 i 14-letnich dzieci!!! . Odpowiedz Link
pia.ed Dwie policjantki ucierpialy ... 12.05.16, 20:54 Jedna zostala pchnieta nozem przez 21-letniego Albanczyka ktory do Szwecji przyjechal w wieku 4 lat i obral kryminalna kariere, a druga policjantka zostala kopnieta w brzuch poprzez "karatesparken" przez innego bandziora avpixlat.info/2016/05/10/polis-knivskuren-vid-ingripande-mot-gang-i-okand-boras-stadsdel/ När situationen eskalerade tillkallades ytterligare polisförstärkning och den skadade polisen fördes till sjukhus. Det är oklart hur allvarligt skadad den knivskurne polismannen är. En annan gängmedlem, vars härkomst inte uppges, attackerade en kvinnlig polis med flygande sparkar. Ett vittne berättar för media: – Plötsligt ser jag på min högra sida hur det kommer en kille springandes mot en polis och hoppar upp och sparkar henne så fruktansvärt hårt i magen. Hon flyger bakåt men lyckas ta upp sin pepparsprej. Bredvid är ytterligare en kvinnlig polis och de sprejar killen. Då kommer det ytterligare flera killar, ett gäng alltså, som rusar mot de här två kvinnliga poliserna. Då tänkte jag att det går åt helvete. Poliserna var i så stort underläge. Poliserna drog sina vapen och kort senare kommer väldigt många poliser till platsen. Det var många som gick till angrepp mot de här ensamma poliserna. Det kändes fruktansvärt hemskt. De stormade poliserna. Det var kravallstämning. * Odpowiedz Link
pia.ed Ktory to raz z kolei? 12.05.16, 21:00 Takie akcje sa przeprowadzane co kilka lat ... a sytuacja tylko sie pogorsza avpixlat.info/2016/05/12/polisen-i-stockholm-inleder-operation-mareld-nu-ska-invandraromradena-tas-tillbaka-fran-de-gangkriminella/ . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Ktory to raz z kolei? 12.05.16, 23:15 Podejrzewam ... ze tutaj jest wylegarnia najgorszego, albo niedlugo bedzie. Odpowiedz Link
pia.ed Czują się osamotnionymi ... 28.06.16, 17:58 Czują się osamotnionymi mimo że tego nie chcą. Osamotnionym mozna sie czuc takze w malzenstwie ktore nie funkcjonuje ... wiec o co tu konkretnie ichodzi? trojmiasto.wyborcza.pl/trojmiasto/56,35612,19831197,1-kielce-i-ruda-slaska,,10.html . Odpowiedz Link
pia.ed Roboty sprzataja toalety ... 28.06.16, 23:22 Nie bardzo im to wychodzi, bo splukuja podloge woda ktora scieka przez podloge, ale papier nie scieka i zostaje na podlodze ...Taka toaleta kosztuje 1 000 000 sztuka. www.dn.se/sthlm/de-sjalvstadande-toaletterna-fuskstadar/ . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Roboty sprzataja toalety ... 30.06.16, 00:28 *Pia, od jakiegos czasu zauwazylam, ze nasze miasto tez zmienia sie w smietnik, masa papierow, kartonikow i butelek po sokach wypitych i wyrzuconych byle gdzie. Odpowiedz Link
pia.ed Nikt nie sprzata ... 16.08.16, 14:28 lusia_janusia napisała: > od jakiegos czasu zauwazylam, ze nasze miasto tez zmienia sie w smietnik, masa papierow, kartonikow i butelek po sokach wypitych i wyrzuconych byle gdzie. U mnie to samo ... minely te czasy, kiedy przyjechalam do Szwecji po raz pierwszy na urlop, i nie moglam sie napatrzec na wzorowy porzadek ... A dzisiaj? Przechodzace bandy dzieciakow z przedmiescia kopia w kazdy kosz na smieci w drodze do swego getta. Kopia w dno kosza, co powoduje ze cala zawartosc wysypuje sie na ziemie ... a wiatr to rozwiewa. Albo zwyczaj chodzenia z kawa w papierowych kubeczkach ... Tyle osob to robi, ze w centrum kosze na smiecie sa przepelnione ... . Odpowiedz Link
pia.ed Dzis ostatni raz po Solidenscenen ... 16.08.16, 14:32 I kväll sänds sommarens sista Allsång på Skansen och Sanna Nielsen, som stortrivts i sin roll som allsångsledare, är förtegen om framtiden. – Jag vill först klara av sista programmet innan vi gör en utvärdering och ser var det landar, säger hon.g på Oscarsteatern i Stockholm. Det har gått sju veckor sedan Bromöllabördiga sångerskan Sanna Nielsen för första gången äntrade Sollidenscenen som allsångsledare. Inför säsongsavslutningen kan hon se tillbaka på en fantastisk tid. – Det har varit en helt underbar sommar, världens bästa sommarjobb. www.skd.se/2016/08/16/sjunger-pa-sista-allsangsversen/ . Odpowiedz Link
pia.ed Skabb, hepatit, malaria, tuberkulos ... 18.08.16, 15:07 Gruzlica wraca do Szwecji ... Czterej pracownicy osrodka dla samotnie przybylych dzieci zarazili sie gruzlica od "dzieci" ktore przyjezdzaja do Szwecji ze wszystkimi mozliwymi chorobami ... www.sydsvenskan.se/2016-08-17/anstallda-pa-flyktingboenden-i-malmo-smittade-av-tuberkulos . Odpowiedz Link
pia.ed Teraz to sie bedzie dzialo ... 22.08.16, 08:17 Z zemsty wrzucono granat do mieszkania, zginal 8-letni chlopiec. W mieszkaniu przebywalo dwoch mezczyzn, z ktorych jeden byl winien strzelaniny na tym samym cudzoziemskim osiedlu w Göteborgu. Teraz bedzie sie mscila rodzina chlopca ... www.aftonbladet.se/nyheter/article23385117.ab . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Teraz to sie bedzie dzialo ... 22.08.16, 19:49 *Pia, od rana mowi w TV i radio o tym wypadku. Ze tez w tych ludziach tyle zlego siedzi?. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Teraz to sie bedzie dzialo ... 22.08.16, 20:26 lusia_janusia napisała: > *Pia, od rana mowi w TV i radio o tym wypadku. > Ze tez w tych ludziach tyle zlego siedzi? Jak zwykle mam telwizor wylaczony, a radia nigdy nie slucham ... Dzis rano zdazylam przeczytac w prasie, ze w mieszkaniu bylo dwoch mezczyzn i co najmniej piecioro dzieci. Co one tam robily w srodku nocy bez matki? Nie wiem czy sledzilas te sprawe, bo strzelanina w restauracji byla dosc dawno. Zginal w niej jeden, ktory mial byc zastrzelony, i drugi, niewinny mlody arab, ktory wlasnie wychodzil z restauracji po zakupie pizzy czy czegos w tym rodzaju. . Odpowiedz Link
maria88 Re: Teraz to sie bedzie dzialo ... 22.08.16, 20:32 Ludzie niczego się już nie boją i to jest to. Kara śmierci, tylko kara smierci może drani powstrzymać. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Teraz to sie bedzie dzialo ... 22.08.16, 21:07 maria88 napisała: > Ludzie niczego się już nie boją i to jest to. > Kara śmierci, tylko kara smierci może drani powstrzymać. To nie sa "ludzie" tylko gangi ktore sie czyms takim zajmuja ... W Göteborgu kryminalne gangi skladaja sie najczesciej z Albanczykow. Musi byc takze jakis przeciwstawny gang, tylko ze prasa szwedzka nie ma prawa pisac narodowosci. . Odpowiedz Link
pia.ed Re: Teraz to sie bedzie dzialo ... 22.08.16, 21:30 Zadnych nowych informacji nie widze ... W artykule z Fria tider, gdzie czesto odslaniaja niewygodne dla rzadzacych informacje, tez nic nie ma. Pisza tak jak inna prasa, ze w mieszkaniu znajdowal sie "skazany za morderstwo"... To on jeszcze nie siedzi? Czekaja, ze ucieknie za granice do swojego kraju, ktory go nie wyda szwedzkiej policji, bo gangster ma podwojne obywatelstwo? www.friatider.se/attaarig-pojke-dodad-i-explosion-i-goteborg PS. Maria, zobacz jak wyglada "szwedzkie getto" na ktore tak narzeka zbieranina z calego swiata ... Standart jest tam wysoki, bo to nowe budownictwo. Na pierwszym planie nowy miljöhuset ... nie wiem jak to sie nazywa po polsku, ale w nim sa ustawione pojemniki, do ktorych wrzuca sie posortowane odpady: osobno szklo biale i osobno szklo kolorowe, osobno metale, odpady z tworzyw sztucznych, kartony, gazety ... Zbiera sie tez odpady kuchenne, z ktorych produluje sie gaz naturalny napedzajacy autobusy miejskie. . Odpowiedz Link
pia.ed Ladna rodzinka ... 23.08.16, 03:02 Ukazal sie nowy artykul ... no i okazuje sie, ze oosby w mieszkaniu mordercy to byli Somalijczycy ... wiec i morderca byl Somalijczykiem! www.aftonbladet.se/nyheter/article23388551.ab . Odpowiedz Link
xystos Re: Ladna rodzinka ... 23.08.16, 15:37 Somalijczycy ueazaja sie za arystokracje wsrod ludow Afryki Wschodniej,maja szlachetniejsze rysy I dluga historie wlasnej panstwowosci mowia o nich "sycylijczycy z rogu afryki" no I powiedz,czy nienalezaloby skopac zadek naszemu premierowi ? Odpowiedz Link
pia.ed Szwecja przestal im sie podobac ... 28.08.16, 02:05 "Uchodzcy" wycofuja swoje prosby o azyl ... Wracaja do Syrii? www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article23416310.ab . . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Szwecja przestal im sie podobac ... 28.08.16, 02:21 *Pia, to moze nie beda nam podwyzszac podatkow?. Odpowiedz Link
pia.ed Szwecja przestala sie podobac ... 28.08.16, 03:20 usia_janusia napisała: > *Pia, to moze nie beda nam podwyzszac podatkow? Te kilka tysiecy osob nie robi roznicy z mysla o tym, ze na przyznanie azylu czeka ponad 100 000 osob Nawet nie wyobrazasz sobie ile kazda osoba kosztuje dziennie!!! No i nie zapominaj, ze kazda osoba ktora wraca dostaje 30 000 kr, i ma zaplacona podroz samolotem ... Nie sadze zreszta ze wracaja Syryjczycy czy Afganczycy, tylko tacy ktorzy od poczatku nie mieli szansy na azyl, np z Albanii. Przeczytalam poza tym, ze w ktorejs komunie na polnocy, Migrationsverket spoznia sie z placeniem na azylowcow, i komuna musiala pozyczyc pieniadze!!! Innym wyjsciem ratowania budzetu musialoby byc podniesienie podatku o 2 korony Chyba musimy sie spodziewac podniesienia podatku skoro potrzeba mieszkan dla "nowych Szwedow", a za darmo zadna firma budowac nie bedzie ... *** . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Szwecja przestala sie podobac ... 28.08.16, 09:29 *Pia, kolo sie zamyka, jakby nie spojrzec, to i tak zrobia co postanowili, czyli te pieniadze ktore dostaja za przyjecie imigranta do Szwecji nie pokrywaja wszystkich kosztow?. kiedys czytalam gdzies o tym. Odpowiedz Link
pia.ed No i akurat jest artykul na temat ... 28.08.16, 13:14 Czyli czekaja nas kilkakrotne podwyzki podatku ... Migrationsverket pomaga tylko na poczatku, potem wszystko spada na gmine. Rok szkolny sie zaczal, a dalej brakuje 20 000 nauczycieli ...ktorych pensje placi gmina ... www.sydsvenskan.se/2016-08-28/klyftor-hotar-efter-asylkris Låg utbildning Av de arbetslösa som var inskrivna på Arbetsförmedlingen i juli, var 148 000 födda utanför Europa. Det är 42 procent av alla arbetslösa. Nya vägar måste till för att utbilda personer som saknar baskunskaper. – För att ha en grupp på kanske 20 000–30 000 unga som inte ens har gått grundskolan kommer att ställa till problem för samhället på olika sätt om vi inte kan ta hand om dem. . Men erfarenheterna av att få lågutbildade flyktinginvandrare i arbete, även på sikt, är nedslående ... En studie visar att efter sju år i Sverige var bara hälften av flyktinginvandrarna sysselsatta. För kommunerna väntar även uppgiften att ordna bostäder till nyanlända, i ett läge där 240 av 290 kommuner uppger att det är bostadsbrist. Kommunerna ska också se till att skolorna klarar att ta hand om de nyanländas barn, samtidigt som skolan kämpar med att få upp kunskapsresultaten. – Odpowiedz Link
xystos Re: No i akurat jest artykul na temat ... 28.08.16, 19:26 Pia.co sie martwisz,pieniadze wezmie sie z naszych emerytur,latwiej schudniemy. Pzdr. Odpowiedz Link
pia.ed Ladna rodzinka ... W poniedzialek pogrzeb 28.08.16, 17:54 No i pewnie bedzie jak zwykle manifestacja przeciw przemocy ... Ciekawe czy te manifestowali, kiedy zamieszkaly pod tym adresem zastrzelil dwoch ludzi w restauracji. www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/8-%C3%A5riga-yuusuf-begravs-i-g%C3%B6teborg-1.3735086 . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Ladna rodzinka ... W poniedzialek pogrzeb 28.08.16, 19:14 Bedzie na pewno jakas wzmianka w TV i prasie jak zwykle. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Ladna rodzinka ... W poniedzialek pogrzeb 29.08.16, 14:08 lusia_janusia napisała: > Bedzie na pewno jakas wzmianka w TV i prasie jak zwykle. Juz sa zdjecia w GP ... Jak mezczyzni wynosza trumne ze zwlokami z domu pogrzebowego. Teraz czekam, jak bedzie wygladal sam pogrzeb, bo pare lat widzialam na zdjeciach i video, ze tylko mezczyni mieli prawo stac nad grobem ... a kobiety, w tym matka, staly daleko z tylu... Wtedy byl pogrzeb 14-letniego chlopca, ktory zostal zastrzelony z bliska, kiedy po polnocy wyszedl z mieszkania krewnych na Rosengårdzie popatrzec na rakiety. Do tej pory nie znaleziono mordercy, choc rodzina obiecala 100 000 kr nagrody. www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/idag-begravs-8-%C3%A5riga-yuusuf-1.3737114 . Odpowiedz Link
pia.ed Pogrzeb ... tylko sami mezczyzni ... 29.08.16, 23:08 www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/h%C3%A4r-begravs-8-%C3%A5riga-yuusuf-1.3737114 . Odpowiedz Link
pia.ed Göteborg ... Somalijskie matki protestuja 04.09.16, 13:21 Somalijczycy w dzielnicy Biskopsgården w Göteborgu zwolali spotkanie, na ktorym zdeklarowali walke przeciwko przemocy w ich dzielnicy ... bo oprocz 8-letniego chlopca, na poczatku 2016 r. zginela 4-letnia dziewczynka, ktora siedziala w samochodzie razem ze swoim ojcem kryminalista. Samochod zostal wysadzony w powietrze!!! Planuja marsz protestacyjny z Biskopsgården do centrum Göteborga. > www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/h%C3%A4r-begravs-8-%C3%A5riga-yuusuf-1.3737114 > > . Odpowiedz Link
xystos Re: Göteborg ... Somalijskie matki protestuja 05.09.16, 09:17 przeciw komu chca protestowac? przeciw wlasnym ziomalom? Odpowiedz Link
xystos Re: Ladna rodzinka ... W poniedzialek pogrzeb 30.08.16, 11:15 w wieku okolo dwunastu lat chlopcy muzulmanscy zostaja obrzezani od tej chwili sa uwazani za doroslych meszczyzn Odpowiedz Link
pia.ed Re: Ladna rodzinka ... W poniedzialek pogrzeb 31.08.16, 11:28 xystos napisał: > w wieku okolo dwunastu lat chlopcy muzulmanscy zostaja obrzezani > od tej chwili sa uwazani za doroslych meszczyzn To zalezy z ktorego regionu pochodza ... W Marocko obrzezanie nastepuje kiedy chlopiec ma 1-2 lata ... Tak samo noszenie chust przez kobiety ... Owszem, nosza wszystkie, ale w niektorych regionach w bardzo fantazyjny sposob - jakby mialy pod chusta olbrzymi kok Do tego modne ubranie, wlacznie z przylegajacymi ciasno do ciala dzinsami i wysokimi obcasami. Jednoczesnie inne mozna wziac za katolickie zakonnice. . > Odpowiedz Link
xystos Re: Ladna rodzinka ... W poniedzialek pogrzeb 31.08.16, 11:37 ..cholerka wie,moze sa zakonnice na wysokich obcasach,takie czasy. Odpowiedz Link
pia.ed Poznali sie i wzieli slub w Turcji 01.09.16, 11:31 Dostali sie do Szwecji i tu maz zaczal bic swoja mloda zone ... Uciekla od niego i zamieszkala u mezczyzny, ktorego wskazal przyjaciel meza ... Maz zamordowal tego mezczyzne, a zonie podcial gardlo. Zostal skazany na dozywotnie wiezienie i wydalenie ze Szwecji. Jego przyjaciel dostal kilka lat wiezienia i tez wydalenie ze Szwecji ... bo byl przy morderstwie. www.aftonbladet.se/nyheter/krim/article23440635.ab . www.aftonbladet.se/nyheter/krim/article23440635.ab Odpowiedz Link
pia.ed Re: Poznali sie i wzieli slub w Turcji 01.09.16, 12:15 Przyaciel meza filmowal akt milosny zony i jej kochanka ... Wiedzial tez o planch zbrodni i jej nie zapobiegl. www.gp.se/nyheter/sverige/k%C3%A4rleksparet-filmades-n%C3%A4r-de-hade-sex-sedan-m%C3%B6rdades-de-1.3745959 . Odpowiedz Link
xystos Re: Poznali sie i wzieli slub w Turcji 01.09.16, 20:38 jakiej narodowosci jest wdowiec morderca? Odpowiedz Link
pia.ed Re: Poznali sie i wzieli slub w Turcji 01.09.16, 22:40 xystos napisał: > jakiej narodowosci jest wdowiec > morderca? Tego nie podano, ale w kazdym razie Turkiem nie jest ... > Odpowiedz Link
pia.ed Reza Mahammadi ... 02.09.16, 02:00 Ja bym typowala, ze wdowiec Reza Mahammadi pochodzi z Iranu ... * Odpowiedz Link
pia.ed Reza Mahammadi pochodzi z Afganistanu ... 02.09.16, 12:32 Jego kompis tez ... ale ma wloskie obywatelstwo!!! Co robil wiec w Szwecji? avpixlat.info/2016/09/02/livstids-fangelse-och-utvisning-for-afghansk-dubbelmordare/#more-186363 * Odpowiedz Link
pia.ed Niektore "dzieci" to dorosli 30-letni mezczyzni 03.09.16, 13:16 Poznym wieczorem widzialam dyskusje na ten temat w telewizji ... Miala jakis nieznany dla mnie tytul ktorego nie zapisalam. www.expressen.se/nyheter/barnlakare-vissa-har-varit-40-ar-gamla/ www.expressen.se/tv/nyheter/vissa-barn-har-varit-40-ar-gamla/ . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Niektore "dzieci" to dorosli 30-letni mezczyz 03.09.16, 13:19 *Pia, od rana mowi o tym w wiadomosciach TV i radio. Tak ze teraz chyba wszystkie dzieci? ... beda sprawdzac pod wzgledem wieku. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Niektore "dzieci" to dorosli 30-letni mezczyz 03.09.16, 13:56 Wszystkich sprawdzac nie beda, bo to olbrzymie koszty, a takze zajeloby wiele czasu ... Ale pracujacy przy tych "dzieciach" wiedza dokladnie, ktore z nich maja podejrzany wiek i moga wytypowwac takie do kontroli ... Wlasciwie to ogladalam tylko mala czesc audycji i niewiele wiem na ten temat. * Odpowiedz Link
pia.ed Niektore "dzieci" to 30-letni mezczyzni 04.09.16, 10:40 www.expressen.se/kronikorer/alex-schulman/vem-skulle-inte-ljuga-om-sin-alder-for-att-radda-sitt-eget-liv/ No i oczywiscie jak zwykle dziennikarz Allan Schulman stanal w obronie tych doroslych "dziec"i twierdzac, ze gdyby on bal sie o swoje zycie, to by klamal o wszystkim * www.expressen.se/nyheter/nya-oroligheter-i-sodertaljeomradet/ Mlodziez na przedmiesciach podpala wszystko co sie da, rzuca w policje kamieniami, demoluje ich samochody, a takze samochody Strazy Pozarnej i karetki Pogotowia Ratunkowego, a media stoja po stronie tej "pokrzywdzonej" mlodziezy, bo przez "rasizm" nie dostali szansy na nauke i prace!!! *** Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Niektore "dzieci" to 30-letni mezczyzni 04.09.16, 11:43 Okriopnosci sie dzieja.... az strach wieczorami wychodzic z domu. Odpowiedz Link
pia.ed Wegrzy zgaduja wiek "dzieci" ... 09.09.16, 15:17 avpixlat.info/2016/09/02/ungrare-far-gissa-aldern-pa-ensamkommande-i-sverige/javascript:void(0); . Odpowiedz Link
pia.ed W Szwecji to jest "hatbrott" 11.09.16, 10:30 i jest surowo karany ... wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,20675048,dziwne-zachowanie-motorniczego-po-pobiciu-profesora-w-tramwaju.html#MTstream wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,20675042,wyp-lac-z-polski-mezczyzna-w-metrze-napastowal-dwie-azjatki.html#MTstream . Odpowiedz Link
pia.ed Leczenie na odleglosc w Polsce? 14.09.16, 23:05 Medivio, pierwsza certyfikowana przychodnia telemedyczna, która umożliwia kontakt lekarza i pacjenta, i jest dostępna dla każdego, w każdym miejscu. To rozwiązanie miało swoją premierę 8 września podczas Forum Ekonomicznego w Krynicy Należy podkreślić, że platforma Medivio – jest wyrobem medycznym klasy 2A i w całości jest certyfikowana medycznie , zgodna z normą ISO13485 – to niezwykle ważna cecha bo świadcząca o najwyższej jakości i bezpieczeństwie narzędzia i przetwarzanych danych. Lekarz może diagnozować, konsultować oraz prowadzić terapię na odległość, bo ma pewność, że narzędzie z którego korzysta, gwarantuje mu pełne bezpieczeństwo i najwyższą jakość, niezbędną do świadczenia praktyki lekarskiej, a więc usług zdrowotnych na odległość. innpoland.pl/129489,medivio-odmienia-opieke-zdrowotna-w-polsce-zycie-pacjenta-juz-nigdy-nie-bedzie-takie-samo . Odpowiedz Link
kendo Re: Leczenie na odleglosc w Polsce? 15.09.16, 08:37 pia.ed napisała: > > Medivio, pierwsza certyfikowana przychodnia telemedyczna, która umożliwia k > ontakt lekarza i pacjenta, i jest dostępna dla każdego, w każdym miejscu. To ro > związanie miało swoją premierę 8 września podczas Forum Ekonomicznego w Krynicy > Należy podkreślić, że platforma Medivio – jest wyrobem medycznym klasy 2A i w > całości jest certyfikowana medycznie , zgodna z normą ISO13485 – to niezwykle w > ażna cecha bo świadcząca o najwyższej jakości i bezpieczeństwie narzędzia i prz > etwarzanych danych. > > Lekarz może diagnozować, konsultować oraz prowadzić terapię na odległość, bo ma > pewność, że narzędzie z którego korzysta, gwarantuje mu pełne bezpieczeństwo i > najwyższą jakość, niezbędną do świadczenia praktyki lekarskiej, a więc usług z > drowotnych na odległość. > > > innpoland.pl/129489,medivio-odmienia-opieke-zdrowotna-w-polsce-zycie-pacjenta-juz-nigdy-nie-bedzie-takie-samo > . Rafał Badowski Rafał Badowski 2 dni temu Reporter INNoland, Rafał Badowski, razem z Jarosławem Bułką. Reporter INNoland, Rafał Badowski, razem z Jarosławem Bułką. • Fot. Mateusz Trusewicz Coraz więcej Polaków cierpi na choroby przewlekłe – układu krążenia, cukrzycę i wiele innych. Dzięki pierwszej certyfikowanej przychodni telemedycznej Medivio, jak nigdy wcześniej będzie można je na bieżąco kontrolować zdalnie. W jaki sposób? Rozmawiamy o tym z dr inż. Jarosławem Bułką z firmy Silvermedia, która stworzyła nowatorską platformę Medivio we współpracy strategicznej z Grupą Adamed. INNoland: Kto i kiedy stworzył platformę telemedyczną Medivio? Jarosław Bułka, Medivio: Mamy za sobą 14 lat doświadczeń w projektowaniu, budowaniu i wdrażaniu systemów telemedycznych i związanych z teleopieką. Zaowocowały powstaniem Medivio - pierwszej certyfikowanej przychodni telemedycznej w Polsce. Silvermedia to grupa utalentowanych, młodych ekspertów, myślących interdyscyplinarnie, którzy doskonale poruszają się w środowisku nowych technologii, ale przede wszystkim potrafią zrozumieć potrzeby lekarza i pacjenta. Strategiczne partnerstwo z Grupą Adamed - liderem innowacji w branży farmaceutycznej w Polsce - wniosło w nasze rozwiązania telemedyczne zupełnie nową jakość, jeśli chodzi o komponent medyczny. Przy tworzeniu platformy współpracowało z nami kilkudziesięciu lekarzy specjalistów. Przeprowadziliśmy badanie kliniczne, ankietowaliśmy kilkuset pacjentów. Jesteśmy w stałym kontakcie z towarzystwami medycznymi, ale też z referencyjnymi instytucjami medycznymi w Polsce. Z tej współpracy powstało Medivio, pierwsza certyfikowana przychodnia telemedyczna, która umożliwia kontakt lekarza i pacjenta, i jest dostępna dla każdego, w każdym miejscu. To rozwiązanie miało swoją premierę 8 września podczas Forum Ekonomicznego w Krynicy Należy podkreślić, że platforma Medivio – jest wyrobem medycznym klasy 2A i w całości jest certyfikowana medycznie , zgodna z normą ISO13485 – to niezwykle ważna cecha bo świadcząca o najwyższej jakości i bezpieczeństwie narzędzia i przetwarzanych danych. Stoisko Medivio w Krynicy. Stoisko Medivio w Krynicy.•Fot. Mateusz Trusewicz Co to znaczy? Lekarz może diagnozować, konsultować oraz prowadzić terapię na odległość, bo ma pewność, że narzędzie z którego korzysta, gwarantuje mu pełne bezpieczeństwo i najwyższą jakość, niezbędną do świadczenia praktyki lekarskiej, a więc usług zdrowotnych na odległość. Na jakie potrzeby pacjentów odpowiada Medivio? Projektując Medivio, bardzo szeroko konsultowaliśmy je z lekarzami, pacjentami i autorytetami branży medycznej. Dla pacjentów najważniejsza jest lepsza dostępność lekarzy-specjalistów. W starzejącym się społeczeństwie pacjent cierpiący na wiele chorób, który mieszka na prowincji, nie ma łatwego dostępu do specjalisty. Medivio likwiduje tu w sposób naturalny bariery geograficzne. Pacjent ma zawsze dostęp do swojej dokumentacji medycznej. Platforma daje też pacjentowi możliwość samodzielnego monitorowania stanu swojego zdrowia. Pacjent prowadzi dzienniczki pomiarowe. Niezwykle istotną kwestią jest też dla pacjenta kontroli zażywania leków. I najważniejsze: możliwość telekonsultacji z lekarzem. Zatem: nadrzędnym celem jest poprawa skuteczności terapii, a Medivio idealnie się do tego nadaje. Oprócz nowoczesnych rozwiązań można było zobaczyć te bardziej tradycyjne. Oprócz nowoczesnych rozwiązań można było zobaczyć te bardziej tradycyjne.•Fot. Mateusz Trusewicz Czy Medivio może zastąpić stacjonarne wizyty u lekarza? Nasi lekarze konsultują pacjentów na wizycie stacjonarnej, natomiast wizyty kontrolne organizują w sposób telemedyczny, czyli na odległość, co zdecydowanie poprawia relację lekarz-pacjent. Poza tym wykorzystanie naszej technologii medycznej optymalizuje czas pracy lekarza. Lekarz ma zawsze dostęp do danych swojego pacjenta, w postaci elektronicznej dokumentacji medycznej. Jeśli pacjent wyrazi na to zgodę ma też dostęp do zaleceń medycznych innych lekarzy. To bardzo ważne: pacjent podczas wizyty w gabinecie lekarskim często nie mówi o lekach, które zażywa, albo o nich zapomina. W związku z tym naraża się na niebezpieczną interakcję z innymi lekami, które miał wcześniej przepisane przez innych lekarzy. Nasze rozwiązanie eliminuje to ryzyko. W jaki sposób działa platforma Medivio? Platforma zbudowana jest z trzech podstawowych komponentów: portalu lekarza, portalu pacjenta oraz aplikacji mobilnej dedykowanej pacjentom. Do platformy można podłączyć każde zewnętrzne urządzenie pomiarowe, pod warunkiem że zostało ono zwalidowane przez Medivio. Wykorzystujemy dwa rodzaje urządzeń diagnostycznych. Pierwszy to urządzenia pomiarowe (np. glukometry, ciśnieniomierze, pulsoksymetry), które komunikują się ze światem zewnętrznym za pomocą smartfonów. Te urządzenia diagnostyczne to certyfikowane wyroby medyczne, nie ma więc żadnego ryzyka, jeśli chodzi o dokładność i wiarygodność pomiarów ciśnienia czy cukru. Drugą grupą są urządzenia, które mają wbudowaną mobilną kartę SIM, jak np. EKG. Same wysyłają dane do naszej platformy Medivio. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Leczenie na odleglosc w Polsce? 15.09.16, 12:16 Czekalam raczej na osobista wypowiedz, czy gdyby np takie cos wprowadzono w Szwecji to bys z tego korzystala? A w Polsce chca to wprowadzic dla lpacjentow,, ktorzy mieszkaja z dala od miast i z dala od opieki lekarskiej ... i dla starzejacego sie spoleczenstwa. Pytanie jednak, czy takie starzejace sie spoleczenstwo na wsiach, bedzie rzeczywiscie korzysalalo z tych udogodnien, do ktorych trzeba miec telefon komorkowy i apy, ewentualnie swietna znajomosc komputera? Czy takie "nowinki" dotra do rodzin patologicznych, ktorych w Polske jest bardzo duzo? . Odpowiedz Link
pia.ed Re: Leczenie na odleglosc w Polsce? 15.09.16, 19:16 Zanim wkleilam te link, przeczytalam inny artykul na temat zjazdu lekarzy w Krynicy ... Chcialam go takze wkleic, ale juz go nie znalazlam. Tam podano, ze dopiero 35% placowek Sluzby Zdrowia w Polsce jest przygotowanych aby zaczac pracowac takim systemem ktory jest od 10 lat w Szwecji Przygotowanych oznacza, ze jeszcze nie zaczeto wprowadzac tego systemu w zycie. Chodzi o skomputeryzowanie systemu Sluzby Zdrowia, aby lekarz mial historie choroby na komputerze i aby mogl wysylac komputerowe recepty do aptek. Odpowiedz Link
kendo Re: Leczenie na odleglosc w Polsce? 16.09.16, 07:03 pia.ed napisała: > > Czekalam raczej na osobista wypowiedz, > czy gdyby np takie cos wprowadzono w Szwecji > to bys z tego korzystala? nie, wole miec inny kontak z lekarzem > > A w Polsce chca to wprowadzic dla lpacjentow,, ktorzy mieszkaja z dala od m > iast > i z dala od opieki lekarskiej ... i dla starzejacego sie spoleczenstwa > . > > Pytanie jednak, czy takie starzejace sie spoleczenstwo na wsiach, bedzie rzecz > ywiscie korzysalalo z tych udogodnien, do ktorych trzeba miec telefon komork > owy i apy, ewentualnie swietna znajomosc komputera? raczej nie,kto im pomoze nauczyc sie tych czynnosci"",bo nawet jak dzici/wnuki pokaza,to "staruszki zapomna,jak to funkcjonuje > > Czy takie "nowinki" dotra do rodzin patologicznych, ktorych w Polske jest bard > zo duzo? > dobre pytanie,bo czy wogole sie tym zainteresuja? Odpowiedz Link
pia.ed Re: Leczenie na odleglosc w Polsce? 15.09.16, 19:34 Kendo, nie wkleilas najwazniejszego, na samym koncu ... i ledwie to sie zauwaza. Usluga leczenia na odleglosc jest platna ... Jak wygląda aplikacja od strony pacjenta? Pacjent otrzymuje szybki i bezpieczny dostęp do swojego lekarza, z którym komunikuje się w drodze telekonsultacji. Przy pomocy mobilnych urządzeń pomiarowych np. EKG, glukometr, ciśnieniomierz, ma możliwość rejestru badań oraz zdalnego monitoringu. Ma wgląd we własną dokumentację medyczną, może udostępniać zgromadzone przez siebie dane w dowolnym czasie i dowolnym lekarzom różnych specjalizacji. Pacjent również decyduje, ile konsultacji i u jakich lekarzy wykupuje. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Leczenie na odleglosc w Polsce? 15.09.16, 21:27 To bylo jednak "Forum Ekonomiczne" ... a najnowsze urzadzenia medyczne byly jednym z eksponatow na tamtejszej wystawie. Co trzeba wiedzieć o tegorocznym Forum Ekonomicznym w Krynicy? Tutaj na bieżąco relacjonujemy wydarzenia z jednej z najważniejszych konferencji ekonomicznych w Europie. . Odpowiedz Link
maria88 Re: Leczenie na odleglosc w Polsce? 15.09.16, 21:28 Przeczytałam. Wg mnie to jeszcze bardzo daleko do upowszechnienia tej metody. Za lat może 5-10 gdy młode pokolenie bedzie obeznane ze sprzetem komputerowym, bedzie dobrze zarabiać aby korzystac z prywatnych porad lekarskich to wtedy tak. Ale nas polskich emerytów z psią emeryturą, ograniczonych w wiekszości posiadania własnego komputera i jego znajmości, to na pewno nie obejmie. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Leczenie na odleglosc w Polsce? 15.09.16, 23:26 maria88 napisała: Wg mnie to jeszcze bardzo daleko do upowszechnienia tej metody. Za lat może 5-10 gdy młode pokolenie bedzie obeznane ze sprzetem komputerowym, bedzie dobrze zarabiać aby korzystac z prywatnych porad lekarskich to wtedy tak . > Ale nas polskich emerytów z psią emeryturą, ograniczonych w wiekszości > posiadania własnego komputera i jego znajmości, to na pewno nie obejmie. Bardzo slusznie ... To jeszcze "melodia dalekiej przyszlosci" ... albo cos, co sie da sprzedac w bogatej Australii, gdzie odleglosc do najblizszego lekarza moze wynosic kilkaset kilometrow. Tam po chorego przylatuja samoloty zamiast karetek pogotowia. *** Odpowiedz Link
pia.ed Cud, że jakoś się leczymy ... 15.09.16, 23:36 innpoland.pl/129483,to-taki-polski-cud-ze-jakos-sie-leczymy-nie-wystarczy-dosypac-pieniedzy-ale-dobrze-je-wydac Nawet w uchodzącej za państwo dobrobytu Szwecji toczą się dyskusje na temat tego, w jakim stopniu należy prywatyzować rynek usług medycznych, czy jak wydawać te pieniądze – przypomniał zebranym zagraniczny gość: Robert Sinclair, starszy doradca ds. medycznych w Zachodnim Regionie Götaland w Szwecji. Problem nie sprowadza się bowiem do sposobów wydawania pieniędzy czy technologicznych nowinek. – Gdy przyjechałem tu ze Szwecji, zauważyłem, że palicie znacznie więcej niż my. A przecież to jasne, że gdy zmieni się niezdrowe nawyki społeczeństwa, wydatki w służbie zdrowia znacząco spadną ... . Odpowiedz Link
kendo Re: Leczenie na odleglosc w Polsce? 16.09.16, 07:08 maria88 napisała: > Przeczytałam. Wg mnie to jeszcze bardzo daleko do upowszechnienia tej metody. > Za lat może 5-10 gdy młode pokolenie bedzie obeznane ze sprzetem komputerowym, > bedzie dobrze zarabiać aby korzystac z prywatnych porad lekarskich to wtedy tak > . > Ale nas polskich emerytów z psią emeryturą, ograniczonych w wiekszości > posiadania własnego komputera i jego znajmości, to na pewno nie obejmie. tez tak pomyslama , nawet jak jestem teraz u lekarzy, to wypisuja recepte na papierze, kiedy pytam o elektroniczna,podnosza na mnie brew..i odpowiadaja,ze moze za niedlugo tak edzie,tu normalka i w kazdej aptece pozniej moge wykupic medycyne Odpowiedz Link
pia.ed Syryjka z czworgiem dzieci ... 18.09.16, 11:51 Leciala samolotem do Szwecji, aby polaczyc sie z 17-letnim "samotnie przybylym dzieckiem" W samolocie urodzila piate dziecko ... www.aftonbladet.se/nyheter/article23542581.ab . Odpowiedz Link
kendo Re: Syryjka z czworgiem dzieci ... 18.09.16, 14:29 pia.ed napisała: > > Leciala samolotem do Szwecji, aby polaczyc sie z 17-letnim "samotnie przyby > lym dzieckiem" > W samolocie urodzila piate dziecko ... > > www.aftonbladet.se/nyheter/article23542581.ab > . nadala mu imie AMAR na pamiatke po zmarlym dziecka ojcu przed dwoma tygodniami, Odpowiedz Link
pia.ed Re: Syryjka z czworgiem dzieci ... 19.09.16, 10:39 Mnie nie chodzilo konkretnie o to urodzone dziecko, tylko o to samotnie przybyle 17-letnie dziecko ktore mialo prawo sciagnac z Syrii cala rodzine Gdyby ojciec wczesniej nie zmarl, to i on by sie dostal do Szwecji na utrzymanie panstwa ... A matka, dopiero 35-letnia, ktora pierwsze dziecko urodzila majac 18 lat, jeszcze zdazylaby urodzic kilka nastepnych dzieci ... ktore wg tego co rzad twierdzi, beda pracowac na nasza emeryture A tymczasem na przedmiesciach Malmö i innych miast, plona samochody, podpalane wlasnie przez mlodziez ktora miala pracowac i budowac gospodarke Szwecji, aby z ich podatkow panstwo moglo placic nasze emerytury!!! www.sydsvenskan.se/2016-09-18/flera-larm-om-bilbrander-i-malmo . Odpowiedz Link
pia.ed Uczen z liceum uderzyl nauczycielke... 19.09.16, 17:26 w twarz tak, ze pokazala sie krew i rozbily sie okulary ... Rektor powiedzial, ze w czasie jego 35-letniej pracy jako pedagog nie byl swiadkiem niczego takiego Uczen po pobiciu nauczycielki zniknal ze szkoly. www.sydsvenskan.se/2016-09-19/gymnasieelev-slog-larare-blodig . Odpowiedz Link
xystos Re: Uczen z liceum uderzyl nauczycielke... 20.09.16, 10:11 nic nowego,w sodmej klasie siedzialem w pierwszej lawce z kolezanka nauczyciel stazysta udezyl ja w twarz a ja jemu zlamalem nos reperkusje;obaj trafilismy do dyrektora,ja dostalem czwòrke na swiadectwie z zachowania a stazysta znikl z szkoly wtedy podstawowka byla siedmioklasowa,widzialem ulge na twarzach pozostalych nsuczycidli ze znikam z ich swiata ala do LO sie niedostalem-musialem dojezdzac do Jel-Gory do technikum mimo ze bylem bardziej humanista niz scislym. Odpowiedz Link
kendo Re: Uczen z liceum uderzyl nauczycielke... 20.09.16, 13:40 pia.ed napisała: > > w twarz tak, ze pokazala sie krew i rozbily sie okulary ... > Rektor powiedzial, ze w czasie jego 35-letniej pracy jako pedagog > nie byl swiadkiem niczego takiego Uczen po pobiciu nauczycielki zniknal ze > szkoly. > > www.sydsvenskan.se/2016-09-19/gymnasieelev-slog-larare-blodig > . o swiecie, co czego to juz dochodzi, ciekawe jakiej narodowosci jest uczen i powod tak drastycznego zachowania, uczen zniknal ze szkoly, bedzie dochodzenie ale co musi sie za tym "kryc" skoro uczniowie swiadki dostali od razu pomoc kuratoska czy cos w tym rodzaju i mogli isc do domu lub zostac i kontynuowac nauke.. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Uczen z liceum uderzyl nauczycielke... 23.09.16, 11:38 Chlopiec chodzil do trzeciej klasy, na wiosna mial robic mature ... Wg kolegow byl spokojny i jego zachowanie bylo dla nich szokiem. Uczniowie zachowali sie wzorowo: jeden z nich wybiegl z klasy i zawiadomil rektora szkoly ktory natychmiast sie zjawil. Chlopca juz wtedy nie bylo. Odbyla sie juz rozmowa rektora szkoly i dwoch innych wazniejszych osob z tym 18-letnim chlopcem, ktory powiedzial ze dobrowolnie rezygnuje z nauki w obecnym roku szkolnym ... Dzien wczesniej poszedl dobrowolnie z matka na policje. Reszty ciekawych rzeczy mozna sie dowiedziec po przeczytaniu artykulow ... www.sydsvenskan.se/2016-09-23/eleven-som-slog-polhemslararen-slutar-pa-egen-begaran kendo napisała: > o swiecie, co czego to juz dochodzi, ciekawe jakiej narodowosci jest uczen > i powod tak drastycznego zachowania, uczen zniknal ze szkoly, bedzie dochodzenie, > ale co musi sie za tym "kryc" > Odpowiedz Link
kendo Re: Uczen z liceum uderzyl nauczycielke... 23.09.16, 19:21 pia.ed napisała: > > Chlopiec chodzil do trzeciej klasy, na wiosna mial robic mature ... > Wg kolegow byl spokojny i jego zachowanie bylo dla nich szokiem. > > Uczniowie zachowali sie wzorowo: jeden z nich wybiegl z klasy > i zawiadomil rektora szkoly ktory natychmiast sie zjawil. > Chlopca juz wtedy nie bylo. > > Odbyla sie juz rozmowa rektora szkoly i dwoch innych wazniejszych osob z tym > 18-letnim chlopcem, ktory powiedzial ze dobrowolnie rezygnuje z nauki w obecnym > roku szkolnym ... > Dzien wczesniej poszedl dobrowolnie z matka na policje. > > [i]Reszty ciekawych rzeczy mozna sie dowiedziec po przeczytaniu artykulow ...[/ > i] > > www.sydsvenskan.se/2016-09-23/eleven-som-slog-polhemslararen-slutar-pa-egen-begaran > > kendo napisała: > > > o swiecie, co czego to juz dochodzi, ciekawe jakiej narodowosci jes > t uczen > > i powod tak drastycznego zachowania, uczen zniknal ze szkoly, bedzie doch > odzenie, > > ale co musi sie za tym "kryc" > > ********************************************* a to byla kobieta nauczycielka, ktora udrzyl,az okulary rane zeibily.. no ciekawe ,jak sie sprawa potoczy, uczen zrobil sobie roczna przerwe w nauce. Odpowiedz Link
kendo Re: Leczenie na odleglosc w Polsce? 16.09.16, 07:05 pia.ed napisała: > > Kendo, nie wkleilas najwazniejszego, na samym koncu ... i ledwie to sie zauwaza > . > > Usluga leczenia na odleglosc jest platna ... > > Jak wygląda aplikacja od strony pacjenta? > > Pacjent otrzymuje szybki i bezpieczny dostęp do swojego lekarza, z którym komun > ikuje się w drodze telekonsultacji. > Przy pomocy mobilnych urządzeń pomiarowych np. EKG, glukometr, ciśnieniomierz, > ma możliwość rejestru badań oraz zdalnego monitoringu. > Ma wgląd we własną dokumentację medyczną, może udostępniać zgromadzone przez si > ebie dane w dowolnym czasie i dowolnym lekarzom różnych specjalizacji. > > [b]Pacjent również decyduje, ile konsultacji i u jakich lekarzy [u]wykupuje[/ > u].[/b] zauwazylam,za cos za duzo mi sie wkleolo, kopiowalam krotki kawalek,a wkleilo sie az tyle, nie miala czasau juz pprawiac,bo chcialam plan czwartkowy wykonac Odpowiedz Link
pia.ed Kalmar: fick sin penis avskuren 02.09.16, 11:41 www.gp.se/nyheter/sverige/m%C3%B6rdades-och-fick-sin-penis-avskuren-nu-har-en-d%C3%B6mts-1.3748866 . Odpowiedz Link
pia.ed Hotelboende i Överkalix ... 02.09.16, 11:50 www.sydsvenskan.se/2016-09-02/hotellet-som-blev-asylboende . Odpowiedz Link
kendo Re: Kalmar: fick sin penis avskuren 20.09.16, 13:44 pia.ed napisała: > > www.gp.se/nyheter/sverige/m%C3%B6rdades-och-fick-sin-penis-avskuren-nu-har-en-d%C3%B6mts-1.3748866 > . brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr okropnosci.... Odpowiedz Link
pia.ed Re: Kalmar: fick sin penis avskuren 22.09.16, 23:06 Ten, ktory zostal skazany na dozywocie, byl znany ze swojej sklonnosci do uzywania przemocy i za to zostal juz kiedys skazany. Poza tym 34 razy zostal zanotowany w "registrze przestepczosci". Tingsrätten skriver att gärningen "har präglats av en särskild hänsynslöshet, brutalitet och råhet". De anser att offret har "skändats på ett synnerligen förnedrande sätt". Mannen har tidigare dömts för våldsbrott. Rätten skriver att han "inte är främmande för att ta till våld". Mannen förekommer sedan tidigare under 34 avsnitt i belastningsregistret. . Odpowiedz Link
pia.ed "Samotnie przybyle dziecko" z Afganistanu ... 23.09.16, 01:30 Nie wiem jak w telewizji, bo na wiadomosci nie patrze ... ale w gazetach co dzien sa nowe artykuly. Znaleziono tego 16-letniego chlopca zadzganego nozem, przy wysypisku smieci na cmentarzu przy Rosengårdzie, w miejscu gdzie zbieraja sie narkomani. Policja zidentyfikowala go przy pomocy odciskow palcow. Teraz podano, ze byl podejrzany o kradziez, niszczenie mienia i narkotyki ... 16-åringen tillhörde den stora grupp av afghanska flyktingar under 18 år som kom till Sverige under 2015. Då anlände sammanlagt 19 815 pojkar och flickor i åldrarna 15 och 16 år och sökte asyl. En majoritet kom från Afghanistan. Efter ankomsten till Sverige har han vistats på flera HBV-hem. Han har också blivit misstänkt för stöld, skadegörelse och narkotikabrott. www.expressen.se/kvallsposten/sa-ska-polisen-losa-mordet-pa-16-aringen/ ******** Dziennikarz pisze, ze chlopiec przybyl do Szwecji aby miec lepsze zycie ... ktore niestety skonczylo sie za wczesnie, i wszyscy powinni sie tym przejac! www.expressen.se/kvp/kronikorer/federico-moreno/hans-flykt-till-ett-battre-liv-tog-slut-alldeles-for-tidigt/ ****** Odpowiedz Link
xystos Re: "Samotnie przybyle dziecko" z Afganistanu .. 23.09.16, 08:12 szwedzi nazywaja takich chlopców rötägg,sa.w różnych narodowościach www.synonymer.se/mobil/?query=r%F6t%E4gg ZEN Odpowiedz Link
kendo Re: "Samotnie przybyle dziecko" z Afganistanu .. 23.09.16, 19:24 pia.ed napisała: > Nie wiem jak w telewizji, bo na wiadomosci nie patrze ... ale w gazetach co dzi > en sa nowe artykuly. > > Znaleziono tego 16-letniego chlopca zadzganego nozem, przy wysypisku smieci na > cmentarzu przy Rosengårdzie, w miejscu gdzie zbieraja sie narkomani. Policja z > identyfikowala go przy pomocy odciskow palcow. > Teraz podano, ze byl podejrzany o kradziez, niszczenie mienia i narkotyki ... > > 16-åringen tillhörde den stora grupp av afghanska flyktingar under 18 år som > kom till Sverige under 2015. Då anlände sammanlagt 19 815 pojkar och flickor i > åldrarna 15 och 16 år och sökte asyl. En majoritet kom från Afghanistan. > Efter ankomsten till Sverige har han vistats på flera HBV-hem. > Han har också blivit misstänkt för stöld, skadegörelse och narkotikabrott > ]. > > www.expressen.se/kvallsposten/sa-ska-polisen-losa-mordet-pa-16-aringen/ > ******** > Dziennikarz pisze, ze chlopiec przybyl do Szwecji aby miec lepsze zycie ... > ktore niestety skonczylo sie za wczesnie, i wszyscy powinni sie tym przejac! > > www.expressen.se/kvp/kronikorer/federico-moreno/hans-flykt-till-ett-battre-liv-tog-slut-alldeles-for-tidigt/ > ****** nie czytalam artykulow, ale mysle,ze chlopach "zahlysnal sie dobrobytem szwedzkim" i myslal,ze bezkarnie moze krasc/i robic nielegalne rzeczy, kara go spotaka, Odpowiedz Link
pia.ed Re: "Samotnie przybyle dziecko" z Afganistanu .. 23.09.16, 23:43 kendo napisała: > nie czytalam artykulow, > ale mysle,ze chlopach "zahlysnal sie dobrobytem szwedzkim" i myslal,ze bezkarni > e moze krasc/i robic nielegalne rzeczy, kara go spotaka, Chodzi o to, ze wiele z tych "dzieci" to przestepcy, ktorzy podarli swoje paszporty i w Szwecji zyja pod wymyslonymi nazwiskami ... i z falszywym, obnizonym wiekiem. Poza tym nie ma nad nimi zadnej kontroli ... znikaja i wracaja kiedy chca do osrodka. Ten chlopak, zamieszkaly gdzies pod Malmö, ma toczaca sie przeciw niemu sprawe w ... Göteborgu, za kradziez w tamtejszym Åhlens Jego adwokat nie wiedzial nawet, ze chlopak zostal zamordowany! . Odpowiedz Link
pia.ed Re: "Samotnie przybyle dziecko" z Afganistanu .. 24.09.16, 00:01 16-åringen var placerad på ett HVB-hem utanför Trelleborg. Han flyttades dit efter att ha gripits på varuhuset Åhléns i Göteborg den 1 augusti. 16-åringen var misstänkt för stöld och ringa narkotikabrott. Den 31 augusti hölls ett förhör med honom. – Han förnekade brott och sedan lämnade vi polishuset, säger Ralph Ekman. Han blev helt ställd när Kvällsposten berättade att hans klient hittats mördad i Malmö. – Jag har inte fått den informationen, säger advokaten Ralph Ekman. Han har inte heller fått någon information om att 16-åringen flyttats till HVB-hemmet i Skåne * Odpowiedz Link
kendo Re: "Samotnie przybyle dziecko" z Afganistanu .. 24.09.16, 08:13 pia.ed napisała: > > 16-åringen var placerad på ett HVB-hem utanför Trelleborg. > Han flyttades dit efter att ha gripits på varuhuset Åhléns i Göteborg den 1 aug > usti. > 16-åringen var misstänkt för stöld och ringa narkotikabrott. > > Den 31 augusti hölls ett förhör med honom. > – Han förnekade brott och sedan lämnade vi polishuset, säger Ralph Ekman. > Han blev helt ställd när Kvällsposten berättade att hans klient hittats mördad > i Malmö. > – Jag har inte fått den informationen, säger advokaten Ralph Ekman. > Han har inte heller fått någon information om att 16-åringen flyttats till HVB- > hemmet i Skåne > > * tu lezy blad wspolpracy miedzy jednostkami wymiaru kar ,jak i opiekunczych, jak to mowia,";jedna reka nie wie co druga robi" Odpowiedz Link
pia.ed Samotnie przybyle "dzieci" 24.09.16, 10:35 kendo napisała: tu lezy blad wspolpracy miedzy jednostkami wymiaru kar ,jak i opiekunczych, jak to mowia,";jedna reka nie wie co druga robi" A najwiekszy blad zrobila Szwecja, ktora w zeszlym roku przyjmowala kazdego, kto tu przyjechal i powiedzial, ze jest "dzieckiem" ... Przyjeto 35 000 "dzieci". Nie bylo zadnej mozliwosci zapewnic im wlasciwej opieki ... i taka sytuacja trwa do tej chwili. Nie rozumiem tez dlaczego te dzieci moga sie swobodnie poruszac po Szwecji, bez kontrolowania gdzie przebywaja i co robia??? Przeciez ten chlopak byl w trakcie toczacego sie procesu o kradziez i narkotyki ... Dlatego zostal przeniesiony 300 km na poludnie, gdzies pod Trelleborg, aby mogl sie wyrwac z tamtego srodowiska. I o tym jego osrodek wiedzial ... A teraz bez problemu dostal przepustke na caly weekend . Odpowiedz Link
pia.ed Chlopak mieszkal w Teheranie! 26.09.16, 22:53 Byl z pochodzenia Afganczykiem ... ale mieszkal w Iranie, wiec wlasciwie nie mial prawa do azylu w Szwecji. No ale "dziecka" nie mieli prawa odeslac ... Przeprowadzono wywiad z jego kolegami z osrodka pod Trelleborgiem i narzekali, bo panuje tam "rasizm" miedzy mieszkancami osrodka!!! * Odpowiedz Link
xystos Re: Chlopak mieszkal w Teheranie! 27.09.16, 05:52 wszystko to autodestrukcja cywilizacji zachodu powtorka z histori Rzymu czasow ostatnich Odpowiedz Link
pia.ed A we Francji pracownicy napadli na szefow... 27.09.16, 13:05 Kiedy w pazdzierniku 2015 byly rozmowy na temat zwolnienia ponad 2 000 zatrudnionych w Air France, tlum rozsierdzonych ludzi wdarl sie do sali, gdzie byly obrady. Teraz 15-u z nich odpowie przed sadem ... www.sydsvenskan.se/2016-09-27/vild-mobb-angrep-chef--15-atalas . Odpowiedz Link
xystos Re: A we Francji pracownicy napadli na szefow... 27.09.16, 22:59 wkrutce bandy przedszkolakow napadac bedzi na emertyki na rowerach-beda chcialy lodow Odpowiedz Link
pia.ed Nowe pieniadze od 3/10 - 2016 02.10.16, 14:03 www.gp.se/nyheter/sverige/bildspel-i-morgon-sl%C3%A4pps-alla-nya-sedlar-och-mynt-1.3835188 . Odpowiedz Link
kendo Re: "Samotnie przybyle dziecko" z Afganistanu .. 24.09.16, 08:11 pia.ed napisała: > kendo napisała: > > > nie czytalam artykulow, > > ale mysle,ze chlopach "zahlysnal sie dobrobytem szwedzkim" i myslal,ze be > zkarni > > e moze krasc/i robic nielegalne rzeczy, kara go spotaka, > > > Chodzi o to, ze wiele z tych "dzieci" to przestepcy, ktorzy podarli swoje pasz > porty > i w Szwecji zyja pod wymyslonymi nazwiskami ... i z falszywym, obnizonym wieki > em. > > Poza tym nie ma nad nimi zadnej kontroli ... znikaja i wracaja kiedy chca do os > rodka. > > Ten chlopak, zamieszkaly gdzies pod Malmö, > ma toczaca sie przeciw niemu sprawe w ... Göteborgu, > za kradziez w tamtejszym Åhlens > Jego adwokat nie wiedzial nawet, ze chlopak zostal zamordowany! > > . > o,wlasnie tacy tu w wiekszosci przybyli, w tamtym tygodniu bodajze w telewizji na programie medialnym, omawiali przypadek :snajpera z syrii,ktory tu przybyl i zostal rospoznany przez wielu swiadkow, oczywiscie wyparl sie wszystkiego, nie wiem jak sie zakoczyl program,przelaczylam na inny kanal Odpowiedz Link