Dodaj do ulubionych

>> L * U * T * Y <<

01.02.16, 08:43
https://i67.tinypic.com/53944j.gif

To juz miesiac luty.
Moze pokaze nam jak prawdziwa zima wyglad?.
Zycze Wam przyjemnego dnia.
"Maluszka" mam na sluzbie w nieplanowanym czaise i pojdzie do domu ok,12,oo
i ponownie przyjdzie na nocke.
Obserwuj wątek
    • lusia_janusia Re: >> L * U * T * Y << 01.02.16, 08:56
      Wpis *Xystosa przenioslam ze styczniowego watku.

xystos 01.02.16, 08:38
      Mario,u nas nie ma schronisk gdyz nie ma bezdomnych psow,Bobby byl takim wyjatkim
      gdyz jego poprzednia rodzina myslala ze
      Doberman to Pies wielu ludzi sie na tej rasie nacielo, Dobermanna albo sie kocha bezwarunkowo albo sie nie nawidzi,nie ma nic
      posrodku. Ja czwartego Dobermanna miec nie moge, chodzi o.moj wiek i schorzenia ktore nigdy nie mina.

Pozostaje nadzieja ze jest Psie Niebo
      i wszystkie moje Pieski tam sa i czekaja na mnie.
      Dobrego Tygodnia Zycze
      • jaga_22 Re: >> L * U * T * Y << 01.02.16, 09:39
        Witajcie...Lusia usiłuje zaczarować zimę,oj nie wiem czy zdąży przyjść.
        Wczoraj spacery z koleżanką,a dziś będzie maluszek.
        Miłego poniedziałku.
        Czekam z wrzosami na wiosnę http://s5.rimg.info/61fb1eec2420ec1dbbb889e148d870dc.gif

http://i64.tinypic.com/bf3w4o.jpg
        • lusia_janusia Re: >> L * U * T * Y << 01.02.16, 09:53
          *Jaga, wrzosy sie ladnie trzymaja.
          Chyba kazdy nie mial dosyc tej zimy, ja ludze sie, ze do 20 lutego jeszce troche
          sniegu spadnie, pamietam te miesiace, bo to urodzinowy miesiac corki, chociaz jak
          ja rodzilam to byla tez prawie wiosna na dworze.

Tu zamieszcze linka na bociany, moze wiosna bedzie co ogladac. jak nie zapomne to
          Kendo go umiesci tam gdzie trzeba?.

www.bocianiakraina.pl/strzelce/kamera2.html
      • pia.ed Re: >> L * U * T * Y << 02.02.16, 12:34
        "Pozostaje nadzieja ze jest Psie Niebo i wszystkie moje Pieski tam sa i czekaja na mnie."

Xystos, oczywiscie ze Twoje ukochane psy na Ciebie czekaja ... Przeciez jak spiewa Hasse Andersson mozna zabrac psa do nieba ... gdy byl prawdziwym przyjacielem.
        Bede musiala poszukac tej piosenki na YouTube, bo ja uwielbiam smile

PS. Wlasciwie to schroniska dla psow w Szwecji istnieja, ale maja zupelnie inny charakter,
        bo polskie sa raczej przytulkami ...
        Szwedzkie schroniska przyjmuja np. znalezionego przez policje psa az do czasu odnalezienia wlasciciela. Czasem zdarza sie, ze ktos z jakiegos powodu "podrzuci" psa do schroniska czy pod schronisko, i wtedy obowiazkiem jest przyjac psa ...
        Psy w Szwecji sa bardzo drogie wiec zawsze znajdzie sie chetny do adopcji za zwrotem kosztow.
        Tu schroniska sa samowystarczalne, bo przyjmuja psy (za wysoka oplata)
        podczas zagranicznego urlopu wlasciciela, czyli pelnia takze role
        pensjonatow dla zwierzat.
    • dorka556 Re: >> L * U * T * Y << 01.02.16, 09:52
      http://i66.tinypic.com/2w1yzc9.jpg

Jeszcze kilka lat temu, tak wyglądała prawdziwa zima w lutym, w Zakopanem.
      To dom moich sąsiadów, którzy podobnie jak ja, nie lubią odśnieżać. W tym roku śniegu jak na lekarstwo, znajoma dzwoniła, że ranniki zaczynają kwitnąć!. Znakiem tego śnieg będzie padał, ale w kwietniu -maju, jak wrócę.
      Lusia, podziwiam zawsze Twoje piękne zdjęcia, te w tekście i te na czołówce. Dzięki.
      Dla Xystosa jest pocieszenie - CZAS. Wiem, bo sama przez to przechodziłam. Myślę, że Ares i Bobby, gdzieś tam po niebiańskich łąkach hasają, czekając na nas.
      • lusia_janusia Re: >> L * U * T * Y << 01.02.16, 09:58
        *Dorka, dziekuje za mile slowa.

Tesknie za taka zima, przypominaja mi sie zimy dziecinnych lat, mrozy, ze szkoly byly
        zamkniete. A szalik zawiazany na buzi byl sztywny od mrozu.

Teraz mieszkam w miescie, to zima tylko na trawnikach i skwerach, inaczej odsniezane i posypywane sola. Ale mrozik to konieczny, zeby zatrzymal rozprzestrzenianie sie niektorych chorob.
        • slo-miana Re: >> L * U * T * Y << 01.02.16, 10:09
          Witam serdecznie wszystkich porannych ptaszków na Vistuli.
          Mialam napisac to samo co Lusia o Dorki domu, dla nas mieszczuchow to takie bardzo oryginalny mało spotykany obrazek iscie zimowy z czapami sniegu na dachu i płocie. przecudowny zimowy obraz,az chciałoby się tam być i widzieć na własne oczy te biala zimowa pierzynę. czasami takie oryginaly tylkow sfezre marzen,trzeba z czegos zrezygnować żeby cos innego mieć,a szkoda.
          dzisiaj znośny dzień, ni zimno,ni cieplo,ale calkiem przyjemnie,pogodnie bez deszczu.
          przyjemnego poniedziałku wszystkim zycze.
          • jaga_22 Re: >> L * U * T * Y << 02.02.16, 09:50
            Witam...gdyby nie wpis Dorki nie zajrzałabym do wątku "Styczeń"
            Xystos co z Tobą się dzieje? wszystko w porządku?
            Napisz proszę.
            • alfredka1 Re: >> L * U * T * Y << 02.02.16, 09:53
              Xystos , pozdrawiamy serdecznie smile))
              .............................................................................................
              a czy są tutaj Marysie Marie Marynie ???
              jeżeli tak, to życzenia serdeczne ślemy smile)
              • dorka556 Re: >> L * U * T * Y << 02.02.16, 11:01
                Lusiaaaaa! już prawie południe a Ciebie jeszcze nie ma! Odezwij się i zajrzyj proszę do swojej skrzynki.
              • lusia_janusia Re: >> L * U * T * Y << 02.02.16, 11:05
                *Alfredko, w kwesti imienin, to Kendo to miala w jednym palcu,
                ja niestety nie. ale....

Jak mamy Marysie, Marie, to
                skladam serdeczne zyczenia dla Marii.

https://i64.tinypic.com/kb37h3.png

*SLO-mianka, to prawda, taka zime sobie przewaznie wyobrazamy, ale ostatnimi latami
                to zima nas oszukuje.

Dzisiaj bylam z wizyta u lekarza, i wyniki tarczycy, no takie sobie,
                dostalam inna medycyne, zobaczymy czy sie poprawia wyniki.

Zycze Wszystkim przyjemnego wtorku.

-----
                Serce miej otwarte dla wszystkich,
                zaufaj niewielu
                W. Shakespeare
                • lusia_janusia Re: >> L * U * T * Y -pieski<< 02.02.16, 12:43
                  *Pia ja to nazywam "psie przedszkola" wlasnie wiem ze drogo kosztuja.
                  W Brzozowym lasku spotykalam ludzi spacerujacymi z takimi pieskami kazdy prowadzil po 4 do 3 psow na smyczy, i pieski to akceptowaly i byly grzeczne dla siebie.
                  • jaga_22 Re: >> L * U * T * Y -pieski<< 02.02.16, 13:00
                    Co jest? Dorka pyta,ja pytam o Xystosa i nikt nie odpowiada.
                    • pia.ed >> L * U * T * Y - xystos<< 02.02.16, 13:22
                      Jaga, wydaje mi sie ze Lusia odpowiedziala na "poczcie" Dorki,
                      tylko moze nie tak jasno jak sie spodziewalas ...
                      Z xystosem wszystko po staremu, on ma takie takie refleksje od czasu do czasu.
                      Wiem, bo jestem na tym forum od lat ... smile
                      • lusia_janusia Re: >> L * U * T * Y - xystos<< 02.02.16, 13:51
                        *Dorka, *Jaga, *Pia, *SLo-mianka, *Afredka, *maria88,
                        - dziekuje za zainteresowanie......................................

Rozmawialam z Xystosem przed chwila, dzisiaj czuje sie znacznie lepiej.
                        po wspomagajacych tabletkach od wczoraj.
                        Pogoda wczorajsza go pewnie sciela z nog.

Przyjemnego popoludnia zycze Wszystkim.
                        • jaga_22 Re: >> L * U * T * Y - xystos<< 02.02.16, 14:46
                          Dziękuję Lusiu,trochę mnie uspokoiłaś.
                          • maria88 Re: >> L * U * T * Y - xystos<< 02.02.16, 21:56
                            Dziękuje za życzenia, ale imienin nie ochodzę tylko urodziny
                            ale to dopiero na jesieni.
                        • pia.ed Re: >> L * U * T * Y - xystos<< 02.02.16, 22:19
                          Jesli chodzi o mnie, to z wypowiedzi xystosa nie zrozumialam ze sie zle czuje ...
                          bo o checi bycia razem ze swymi ukochanymi psami czytalam nie raz
                          i uznalam to za normalny stan duszy.
                          Nawet mu zazdroscilam, ze sie tak silnie angazuje, bo ja od dawna stalam sie na wszystko obojetna.
                          • dorka556 Re: >> L * U * T * Y - xystos<< 03.02.16, 07:43
                            Dzień dobry, wpadłam tylko przywitać się i już zmykam.
                            U nas okrutnie wieje.
                            Miłego dnia wszystkim.
                  • pia.ed Re: >> L * U * T * Y -pieski<< 02.02.16, 13:48
                    Moja siostra Renatka z Linköping korzystala z takiego "przedszkola".
                    Od czasu do czasu zostawiala tam na 9 godzin swojego psa - kiedy maz sluzbowo musial wyjechac ze Szwecji. "Przedszkole" mozna prowadzic nawet w prywatnym domu w miescie.
                    Byc moze takie psie przedszkole przyjmuje takze pieski na dluzsze przechowanie,
                    ale wtedy musi byc polozone pod miastem.

Sasiedzi z drugiego wejscia zalatwili opieke nad swoim malenkim pinczerkiem w ten sposob, ze po psa przyjezdza wykwalifikowana opiekunka psow i zabiera na 4 godziny w srodku dnia. W samochodzie ktorym przyjezdza jest zawsze kilka innych psow. Sa one przez nia tresowane i w razie potrzeby rehabilitowane.

W Malmö jest tylko jedno schronisko, polozone na pustym terenie 6 km od Malmö. Widzialam go przejezdzajac drozka rowerowa, jadac do pracy do Oxie.
                    • lusia_janusia Re: >> L * U * T * Y -pieski<< 03.02.16, 10:01
                      *Jaga, prosze bardzo, sama z ciekawosci zadzwonilam, bo Xystosa wspisow, tak tragicznie
                      nie odbieralam.

*Pia, nie znasz tego uczucia?, moze dlatego ze nie mialas nigdy w domu zadnego zwierzaczka, ktorego bys kochala.
                      Ale syna kochasz?, ja uwazam ze to takie same uczucia przelewa sie na ukochane zwierzeta.
                      Takie przedszkola dla pieskow, czy kotow sa dobre.
                      Ja musiala bym pierw sprawdzic warunki w jakich by przebywal piesek i temperament opiekunki do zwierzat, zanim byl oddala swojego pupila.
                      Nie neguje, wszystkie opiekunki musza sie poswiecac dla opieki i brac odpowiedzialnoc za zwierzatka im powierzone do opieki,

*Dorka, u mnie tez wieje od wczoraj b.zimnym powiewem, niby jest +5 ale zimnica, z mieszkania wywiewa cieplo.

Czeka mnie dzisiaj intensywny dzien, musze wykonac 3 wazne telefony i sie do nich pozniej ustosunkowac, to pewnie przybedzie wiecej papierow.

*maria88, tutaj tez sie nie obchodzi imieni, tylko urodziny. Ja od lat juz nie chce nic obchodzic, ale corki i tak z prezentami przychodza i z gratulacjami.

Zycze Wszystkim przyjemnej srody, w cieple i sloneczkiem na niebie,
                      • slo-miana Re: >> L * U * T * Y -pieski<< 03.02.16, 10:32
                        Dzień dobry kochanieńkie.
                        dzień jak codzien, pracowity, zazdraszczam tym,ktorzy maja dużo wolnego czasu, choć podobno na emeryturze ma się go mnie,czy to prawda? człowiek pracujący musi zorganizować się tak,zeby tego czasu wystarczylo na wszytsko,a w przypadku ludzi nie pracujących zawodowo czas=guma,ale i tak zbyt krotka. wiem,bo czasem mam wolne,a wyrobić się nie mogę. uczucie,ze wszytsko zdaze zrobić do wieczora okazuje się bledne.
                        mimo to duuuzo wolnego zcasu z ladna pogoda, halny przywiał do mnie,chyba od Dorkiwink))
                        Milego dzionka.
                        trzymajcie się cieplo i uważajcie na wirusy, plusowa aura o tej porze roku jest wrednie zdradziecka!
                      • jaga_22 Re: >> L * U * T * Y -pieski<< 03.02.16, 10:42
                        Witajcie...zapowiadało się ładnie,ale słonko sobie poszło i znowu zachmurzone niebo.
                        U mnie to taki był początek z kotami.Zobaczyłam jak dzieci ganiały z kotem
                        po skarpie,a bałam się,że coś mu zrobią powiedziałam żeby przynieśli do mnie.
                        Miał już powyżej roku nazwałam go Kajtek,a potem były inne też uratowane.
                        Wszystkie żyły bardzo długo,były bardzo kochane i bardzo opłakiwane.
                        Jest taka piosenka..."Każda miłość jest pierwsza,
                        najgorętsza, najszczersza,wszystkie dawne usuwa w cień."
                        I to chyba nie tylko o ludzi chodzi.
                        Miłego dnia i załatwienia pilnych spraw http://s17.rimg.info/7e36c6526170af8ab50f7abd97660d59.gif
                        • lusia_janusia Re: >> L * U * T * Y -<< 03.02.16, 11:25
                          *SLO-mianka, to prawda z tym wolnym czasem.
                          Majac go na co dzien, nie mozna sie wyrobic, a to chyba za przyczyna, ze niektore
                          sprawy odklada sie do lamusa z wygodnictwa.

*Jaga, to prawda kazde zwierzatko kocha sie inaczej i za inne jego wartosci.
                          Podobnie jest u ludzi?.
                          • dorka556 Re: >> L * U * T * Y -<< 04.02.16, 08:07
                            https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTqla1BER49EDHgT5xXy4LoNiuS5Tzi-eCLv3-uByzAPnalmoW9EA

Cześć, dziś Tłusty Czwartek i ja polskim zwyczajem, częstuję wszystkich pączkami.
                            Smacznego!
                            • lusia_janusia Re: >> L * U * T * Y -<< 04.02.16, 08:33
                              WITAJCIE......
                              *Dorka, dziekuje za paczki przed lunczem sobie pozwole sie poczestowac.

https://i68.tinypic.com/2heborr.jpg

A to moje paczki z 2013 roku, z kolezanka na pikniku bylysmy nad morzem, byla urokliwa zima i spokojne morze.

Wczoraj bylam zadowolona z siebie, bo udalo mi sie zrobic co nieco, chociaz w zwolnionym tempie.
                              Pozagladalam we wszystkie kaciki w jednym z pokojow, czesc powyrzucalam i poprzekladalam w inne miejsca(mam nadzieje ze bede pamietala, gdzie leza na nowych miejscach rzeczy)
                              A to za sprawa, ze mialam obiadek gotowy.

Dzisiaj tylko +3,oC za oknem, widze slonce gdzies zza chmur sie przebija, ale wieje.
                              Mam ochote sie przejechac do centrum handlowego , bo zachcialo mi sie sokowirowki, albo mixera, osobno stojacego, bo mam razem z maszyna Bosch do wyrabiania ciasta, i ciezka jest zeby ja dzwigac ze szafki na pulpit. Jutro przyjdzie "Maluszek" po poludniu i bedzie do sboty rano, to bede uziemiona.

Zycze Wam na dzisiaj smacznych paczkow i dobrego sampoczucia.
                              • jaga_22 Re: >> L * U * T * Y -<< 04.02.16, 08:46
                                Witam również pączkowo.
                                Dorwałam się i zjadłam do kawy 2 pączki.
                                Pogoda nie najlepsza bo pochmurno i wiaterek ostry.
                                Lusiu to wracasz do pełnej formy,jak tyle zrobiłaś.
                                Pamiętam to zdjęcie z pikniku,fajna pamiątka.
                                https://3.bp.blogspot.com/-34p-8HybLpM/URKXPCUEniI/AAAAAAAAmyg/iKOF2p9KDS0/s1600/tlusty+czwartek+roze+milego+dnia.gif
                                • dorka556 Re: >> L * U * T * Y -<< 04.02.16, 08:59
                                  Lusia, może zamiast sokowirówki lepiej kupić wyciskarkę. Wprawdzie są dużo droższe, ale można również wyciskać sok z twardych warzyw i nie traci się cennego błonnika.
                                  Teraz dietetycy zalecają spożywanie owoców i warzyw w stosunku 1:3, czyli 3 x więcej warzyw niż owoców, ze względu na cukry.
                                  • lusia_janusia Re: >> L * U * T * Y -<< 04.02.16, 09:42
                                    *Jaga, dziekuje, w takim twoarzystwie bukietowym, paczki smakuja wysmienicie.
                                    *Dorka, dziekuje, za zwrocenie na to uwagi.
                                    Moze zle okreslilam, ale to o taka maszyne mi chodzi, w sklepie bede wlasnie o taka pytala, zeby np, buraki, marchew i seler przez nia przeciskac?
                                    • slo-miana Re: >> L * U * T * Y -<< 04.02.16, 13:18
                                      a czym rozni się sokowirowka od wyciskarki do warzyw i owocow?
                                      • dorka556 Re: >> L * U * T * Y -<< 04.02.16, 14:44
                                        www.akademiawitalnosci.pl/sokowirowka-czy-wyciskarka/
                                        Tu masz wszystko dokładnie opisane. Zalety i wady.
                                        Mam dobrą firmową sokowirówkę, ale np. buraków w niej nie ścieram, boję się że ją uszkodzę. Poza tym sok z sokowirówki jest klarowny a wartościowe składniki wyrzucamy.
                                        Przymierzam się do kupna, ale ta cena...
                                        • dorka556 Re: >> L * U * T * Y -<< 04.02.16, 15:32
                                          Przy okazji przeczytałam ciekawy artykuł nt żywienia.
                                          Znowu zwrot o 180 stopni.
                                          Warto przeczytać razem z komentarzami, ale czy wierzyć...?

www.akademiawitalnosci.pl/nowa-piramida-zywienia-2016-warzywa-to-podstawa/
                                          • lusia_janusia Re: >> L * U * T * Y * sokowirowki-<< 04.02.16, 17:26
                                            Dorka, dziekuje za linki; natemat sokowirowki i wyciskarki do sokow,
                                            a takze ciekwy lin o zywieniu.

Dzisiaj nie dotarlam do centrum handlowego, przypomnialam sobie o gimnastyce
                                            w naszej drutowej kawiarence i polbieglam, prawie na styk zdazylam. 1 godz, trwala
                                            QIgong joga, kiedys, chodzilam razem z Kendo na power i hata, ale ta dzisiejsza mi bardzo odpowiadala, juz na drzwiach wyjsciowych mieszkania przykleilm kartke, zeby na drugi tydzien, isc, ale i w tym samym terminie mam badanie balansu w szpitalu, ale moze zdaze.

www.youtube.com/watch?v=PNtWqDxwwMg
                                            www.youtube.com/watch?v=vHBR5MZmEsY
                                            sprawdzilam ten link i podobne robilismy dzisiaj cwiczenia.
                                            • lusia_janusia Re: >> L * U * T * Y * sokowirowki-< 05.02.16, 09:15
                                              WITAM.....szanowne grono na VISTULI.....

I znow mamy piatek, zakonczenie tygodnia pracy, dla mnie wszystkie dni tygodnia
                                              sa jednakowe, mam tylko swieto jak corki sie zjawiaja na herbate w odwiedziny,
                                              klub inna wazna uroczystosc.

Za oknem mrozikowo bylo, szron jeszcze na samochodowych dachach lezy, ale nie
                                              wieje. Mam nadzieje, ze i dzisiejszego dnia nie zmarnuje na nic nie robieniu.

Zycze Wam przyjemnego dnia w zdrowiu ze sloneczkiem na niebie.
                                              https://www.gify.net/data/media/105/kobieta-ruchomy-obrazek-0229.gif
                                              • jaga_22 Re: >> L * U * T * Y * sokowirowki-< 05.02.16, 11:04
                                                Witam...witam ja też już jestem.
                                                Dziś już po pączkach,ale miałam niezastąpioną zamrożoną muffinkę.
                                                Jest na plusie,ale ostry wiaterek to nieprzyjemnie na dworze.
                                                Dziś chyba wnuczek nie przyjdzie,bo teraz ferie.
                                                Na obiad będzie łosoś,to już kucharzenie męża,a więc mogę mieć lenia.wink
                                                Miłego piątku w pionie.https://liubavyshka.ru/_ph/214/2/492169576.gif
                                              • slo-miana Re: >> L * U * T * Y * sokowirowki-< 05.02.16, 11:09
                                                Dolaczam swoje powitanie i pozdrowienia na piątek.
                                                u nas ani sniegu, ani slonka,lekko jednak mrozi, ale jest fajnie. maly pracowy luzik, chwila na relaks i tego się tzrymam.
                                                dobrego dzionka!
                                                • maria88 Re: >> L * U * T * Y * sokowirowki-< 05.02.16, 13:11
                                                  Jak ten tydzien minął mi szybko...Pochmurnie, temp.0 kropi lub mały gradzik,
                                                  wiatru nie za wiele. Pogoda do siedzenia w domku.
                                                  Paczki wczoraj tylko 2 zaliczone /specjalnie nie kupiłam wiecej.
                                                  Rozmysliłam sie z racuszków w trosce o talię, bo wiosna za pasem.
                                                  Dzisiaj mam dzień pracowania. Zycze smacznego obiadu i dobrego nastroju.
                                                  • slo-miana Re: >> L * U * T * Y * sokowirowki-< 05.02.16, 14:25
                                                    widze,ze wszyscy zapracowani po pas, podobnie jak ja. miałam wcześniej odpowiedzieć nt sokowirówek i oczywiście nie dokonczylam filmu,wiec lece na YT. napisze swoje 5 groszy.
                                                  • lusia_janusia Re: >> L * U * T * Y * sokowirowki-< 05.02.16, 16:44
                                                    *jaga, to piatki masz wolne od gotowania obiadkow jak maz przygotowuje
                                                    rybke.?

*maria88, z tymi roznymi pracami to jest jak bumerang.
                                                    Mnie doslali papierow na emeryture i polecialam do urzedu po pomoc w wypelnianiu.

*SLO-mianka, piatek to juz nalezy wyluzowac ze wszystkimi pospiechami, a sobota
                                                    to juz inna melodia w kuchni i 2 dni laby w domowych pieleszach.

Przyjemnego wieczoru zycze Wszystkim.

KENDO pozdrawia nas Wszystkich na VISTULI.
                                                  • jaga_22 Re: >> L * U * T * Y * sokowirowki-< 05.02.16, 17:18
                                                    Masz rację Lusiu,piątek najczęściej nalezy do męża.
                                                    Pisałam,że chyba wnuczek nie przyjedzie,a przyjechało dwóch,
                                                    a muffinek niet https://www.ajlawgifs.13tka.com/gify32/013.gif
                                                  • lusia_janusia Re: >> L * U * T * Y * muffinki-< 05.02.16, 17:58
                                                    *Jaga, ale zrobilas afront dla wnuczkow, z drugiej strony dla Ciebie to moze lepiej.
                                                    Ale do herbatki nic straconego, tez pasuja; np, kromka chleba z dobrym dzemem?
                                                    U mnie zawsze sie znajdzie jakis dzemik wlasnej roboty albo kupiony ze sklepu(rzadkosc)
                                                    No ale glodni chyba nie przychodza, a poczestunek zawsze po domowemu ugoscisz.
                                                  • jaga_22 Re: >> L * U * T * Y * muffinki-< 05.02.16, 18:27
                                                    Właśnie byli głodni,bo w domu wodę wyłaczyli i nie było obiadu,ale u mnie pełna lodówka to się najedli.gorzej,bo przyszła córka z pracy chora
                                                    i już eksmituję wnuki do domu.
                                                  • lusia_janusia Re: >> L * U * T * Y *<< 06.02.16, 09:32
                                                    *Jaga. teraz szczegolna pora na rozne wirusy, ktore grasuja i rzucaja sie na
                                                    zdrowe ofiary, miejmy nadzieje, ze nic wnukom nie bedzie, corce zycze szybkiego wyzdrowienia.
                                                    I mam nadzieje, ze Ty z mezem nie zlapiecie corki wirusow na siebie.

Sobota, pogoda za oknem nieciekawa, a rower mnie kusi co dzien mam wiecej mysli o nim
                                                    zeby usiac i pojechac. Nic nie pozostaje jak uzbroic sie w cierpliwosc i poki co, to maszerowac.
                                                    Zadnych specyzoanych planow nie mam na dzisiaj, nawet na obiad nie mam zadnej smakowej koncepcji, chyba wyje z zamrazarki ktory juz jest przygotowany, najprosciej bedzie.
                                                    http://www.gify.net/data/media/237/rower-ruchomy-obrazek-0033.gif
                                                    Zycze Wam przyjemnej soboty Wszystkim.
                                                  • jaga_22 Re: >> L * U * T * Y *<< 06.02.16, 10:05
                                                    Jaki fajny gifek big_grin
                                                    Witam...ranek zapowiadał się pięknie,ale teraz bardzo pochmurnie.
                                                    Córce trochę lepiej,mnie trochę głowa ćmi,ale może to tylko pogoda do bani.
                                                    Lusiu poczekaj jeszcze na rowerek,bo co będzie jak zakręci się w głowie,
                                                    albo droga ucieknie spod koła?
                                                    Ja też dziś nie gotuję,bo nie ma kto jeść,a mnie został z wczoraj łosoś.
                                                    Miłej soboty.

http://i66.tinypic.com/10dcc55.jpg

http://i66.tinypic.com/10dcc55.jpg
                                                  • jaga_22 Re: >> L * U * T * Y *<< 06.02.16, 10:07
                                                    O matko,a jakim cudem 2 wyszło ? big_grin zlikwiduj jedno zdjęcie Lusiu.
                                                  • lusia_janusia Re: >> L * U * T * Y *<< 06.02.16, 10:34
                                                    *Jaga, dziekuje za widoki wschodu slonca nad Warszawa.
                                                    Jak Kendo przyjedzie, to troche porzadkow zrobi mam nadzieje, ja zapomnialam jak sie
                                                    usuwa.
                                                  • pia.ed Re: >> L * U * T * Y *<< 06.02.16, 11:45
                                                    lusia_janusia 06.02.16
                                                    ... teraz szczegolna pora na rozne wirusy, ktore grasuja i rzucaja sie na zdrowe ofiary,
                                                    miejmy nadzieje, ze nic wnukom nie bedzie ....

Wnuki Jagi to dwaj zdrowi, wysportowani, dobrze odzywieni chlopcy,
                                                    ktorzy z wirusami spotykaja sie w szkole i poza szkola ...
                                                    Jak mieliby nagle zlapac przeziebienie od swojej cioci? wink

O ile pamietam to nigdy chorowici nie byli i Jaga nie musiala sie nimi opiekowac,
                                                    aby ich matka mogla pojsc do pracy ...

• jaga_22 Re: >> L * U * T * Y *<< 06.02.16, 13:02
                                                    Pia,jak byli mali córka mieszkała z dziećmi i mężem z nami.
                                                    Na rok wzięła urlop dziekański,a potem wróciła na uczelnię,
                                                    po skończeniu do pracy poszła.
                                                    Praktycznie jeszcze do 4-tej klasy pomagaliśmy ,
                                                    prowadzaliśmy z mężem do szkoły.
                                                    Potem już poszli na swoje ,a dzieci wyrosły.Teraz starszy 13 lutego skończy 21 lat,
                                                    a drugi w listop. 19.Swoje odpracowałam.Synowi nie pomagam już się nie nadaję do pomocy,muszą sobie radzić,a oboje pracują.
                                                  • lusia_janusia Re: >> L * U * T * Y *<< 07.02.16, 08:50
                                                    WITAJCIE ,,,, niedzielnie...
                                                    *Jaga, ja tez mieszkalam z rodzicami jakis czas i mialam od nich duza pomoc
                                                    w opiece nad swoimi dziecmi.

Za oknem +4,oC i slonce zza chmur niesmialo sie wychyla, chyba pojde na rudne.

http://www.gify.net/data/media/202/pies-ruchomy-obrazek-0103.gif
                                                    Obiad tez mnie czeka przygotowac chociazby na 2 dni, a wieczorem
                                                    "Maluszek" na nocke sie zjawi, bo teraz juz poszedl do domku swojego.
                                                    Zycze samych przyjemnosci niedzielnych.
                                                  • jaga_22 Re: >> L * U * T * Y *<< 07.02.16, 09:59
                                                    Witam ze słoneczkiem z rana.
                                                    Rosołek pyrkoce będzie dla chorutkich.Ja też lubię,ale tylko do popicia
                                                    bez makaronu.Miłej niedzieli życzę,udanej rundy i powrotu zdrowego Xystosa. kwiat
                                                    Na zdjęciu szczęśliwa siódemka z mamą.
                                                  • pia.ed Re: >> L * U * T * Y *<< 07.02.16, 12:41
                                                    I TE DOROSLE WNUKI PRZYCHODZA DO CIEBIE NA MUFINKI? wink

• jaga_22 Re: >> L * U * T * Y *<< 07.02.16, 13:31
                                                    A dlaczego nie?po drugie nie tylko na muffinki,lubią być u nas,tutaj się wychowali.
                                                    A po trzecie ciotka jeszcze młoda big_grin
                                                  • lusia_janusia Re: >> L * U * T * Y *<< 07.02.16, 16:40
                                                    *Jaga, ja tez mam zawsze cos ekstra, dla gosci, ktorzy przyjda nieoczekiwani.

*PIa, no co Ty, taka zdziwiona jestes????,

Polska to nie Szwecja, ludzie inaczej sie goszcza, wiecej rodzinnie.
                                                    http://www.gify.net/data/media/92/kucharz-i-szef-kuchni-ruchomy-obrazek-0043.gif
                                                    Ja jestem zadowolona jak moi goscie wszystko zjedza i dokladke biora,
                                                    tzn, ze jedzenie i desery smakowaly i czuja sie jak u siebie w domu.
                                                  • lusia_janusia Re: >> L * U * T * Y *<< 08.02.16, 08:25
                                                    WITAM.....
                                                    Mam nadzieje, ze czujecie sie w miare dobrze, ja rowniez.( okresie sprzyjajacym przeziebieniom i lapaniu wirusow na siebie.)
                                                    Caly tydzien mam juz rozplanowany, kazdy dzien wypelniony obowiazkami mniej lub bardziej lubianymi, ale trzeba wszystko zaliczyc.
                                                    https://i64.tinypic.com/x3fwiq.jpg

Wczorajsza wycieczkaza miasto dala mi takie widoki.

Przyjemnego poniedzialku zycze Wszystkim.

https://i67.tinypic.com/2nizcll.jpg
                                                  • dorka556 Re: >> L * U * T * Y *<< 08.02.16, 08:37
                                                    Witam, Lusia od rana podziwiam Twoje konie, tu i na Jesieni...coś pięknego.
                                                    Super, że zdrowiejesz, oby tak dalej a wsiądziesz na rowerek.
                                                    Czy masz jakieś nowe wiadomości od Xystosa? Przekaż mu życzenia zdrowia.
                                                    Miłego dnia.
                                                  • lusia_janusia Re: >> L * U * T * Y *<< 08.02.16, 09:00
                                                    *Dorka, dziekuje za mile slowa o zdjeciach.

Pojechalam autobusem na wycieczke, nie mam jeszcze odwagi wsiasc na rower, a konie mnie zawsze inspirowaly
                                                    Z Xystosem chyba nic sie nie dzieje, po prostu lubi chyba czasem sobie odpoczywac
                                                    w ten sposob.
                                                    Kendo chyba juz przyjedzie w tym tygodniu? nie wiem na pewno?.
                                                    Pozdrawiam.
                                                  • jaga_22 Re: >> L * U * T * Y *<< 08.02.16, 11:01
                                                    Witajcie...
                                                    Szybko się zregenerowałaś Lusiu,bo ja do 24 spałam 3 godz spałam
                                                    potem 3 godz.czuwania i znowu 3 godz spania.W sumie 6 godz.to dla mnie akurat.
                                                    Fajnie,że Kendo wraca,bo brakuje mi jej,mam nadzieję,że zaraz nie pojedziesz do mamy. Miłego dnia i sprawnie załatwionych spraw.Doąćzam do Dorki
                                                    z pozdrowieniami dla Xystosa.Myślałam,że dziś już będzie w domu.

Mam nową roślinkę kaki.Dziś zobaczyłam,bo dawno zapomniałam o niej,
                                                    bo postawiłam na górnej szafce.Bez podlewania dała sobie radę
                                                    Na dolnym zdjęciu to kasztan jadalny,który posadziłam.

http://i65.tinypic.com/2pslvly.jpg
                                                  • lusia_janusia Re: >> L * U * T * Y *<< 08.02.16, 11:27
                                                    *Jaga, witaj,
                                                    widac masz" zielone palce " jak to maja zwyczaj tutaj mowic.
                                                    W naslonecznionym oknie pewnie beda ladnie rosly.

Z moim wyjazdem to bedzie zalezalo o roznych czynnikow, moze nie, zobaczymy,
                                                    chociaz mnie ciagnie, ale tutaj sprawy tez mam do zlatwiania, ktore mnie trzymaja
                                                    na miejscu.

Przyjemnej kawki i deserow Wam zycze.
                                                  • xystos Re: >> L * U * T * Y *<< 08.02.16, 13:54
                                                    Dzieki wielkie za wsparcie,ostatnio duzo zmartwien mialem
                                                    i zapomnialem kilka razy pozrec pigoly ktore po tej stronie
                                                    rzeczywistosci mnie trzymaja,no ale teraz mam dozator
                                                    pozatem moja Mama dwa razy dziennie dzwonic bedzie
                                                    i przypominac bym niepozwolil farmacji zbankrutowac.

pogoda paskudna,jak niepada to dzzy

Pozdrawiam Was Wszystkie

H.Xystos

ZEN
                                                  • pia.ed Re: >> L * U * T * Y *<< 08.02.16, 14:00
                                                    Zgaduje, ze jestes juz w domu ... na szczescie niedlugo wroci kendo i bedzie Cie pilnowac smile
                                                    bo ja bym sie nie zdawala na starsza juz mame ktora latwo moze zapomniec ...

Pozdrawiam

Pia

• jaga_22 Re: >> L * U * T * Y *<< 08.02.16, 14:10
                                                    To więcej nie zapominaj Xystos http://i66.tinypic.com/2dwgfts.gif Ja jak rano wstaję,to rozkładam piguły do dwóch
                                                    pojemniczków i stawiam przed nosem przy komputerze i to udało
                                                    mi się parę razy zapomnieć,tylko głowa mi przypomniała,bo zaczęła boleć.
                                                  • dorka556 Re: >> L * U * T * Y *<< 08.02.16, 19:26
                                                    Xystos, w telefonie masz na pewno taką opcję Alarm. Możesz sobie nastawić godziny brania tabletek, na cały dzień. Będzie dzwoniło i przypominało cały czas, aż do skutku, póki nie wyłączysz.
                                                    Przyznam się, że nastraszyłeś mnie swoim wieczornym wpisem i tym bardziej mnie cieszy, że jesteś już w domku.
                                                    Zdrowiej szybko.
                                                  • xystos Re: >> L * U * T * Y *<< 08.02.16, 21:11
                                                    Dzieki Dorka,niepomyslalem o tym wczesniej,piguly mam brac o osmej rano i osmej wieczorem,zaraz ustawie memory
                                                    z polgodzinnym opuznieniem coby mi
                                                    stress mozgu niezlasowal.
                                                    Pzdr
                                                  • pia.ed Re: >> L * U * T * Y *<< 08.02.16, 12:49
                                                    Z Xystosem chyba nic sie nie dzieje, po prostu lubi chyba czasem sobie odpoczywac
                                                    w ten sposob.

"Odpoczywac" tracac przytomnosc przy ustaniu akcji serca??? uncertain
                                                  • pia.ed Re: >> L * U * T * Y *<< 08.02.16, 12:56
                                                    > Pojechalam autobusem na wycieczke, nie mam jeszcze odwagi wsiasc na rower

Chcialam w zeszlym roku przyjechac na karte letnia aby zobaczyc te slawne koniki
                                                    to kendo mi odpisala, ze tam nie mozna dojsc. O autobusie nic nie wspomniala, a przeciez moglam tam bezplatnie dojechac autobusem ...

• lusia_janusia Re: >> L * U * T * Y *<< 08.02.16, 13:48
                                                    *Pia, od autobusu szlam pol godziny albo wiecej, miedzy wilami, to jest okolo
                                                    3 km, przecinalam glowna droge pozniej sa oznaczenia drogowskazy. , z drogi asfaltowej gdzie jedzie inny autobus 4x na dzien to jest krocej, ale nidy tak nie szlam.
                                                    Przewaznie jak sama jade autobusem to wysiadem wczesniej na przystanku niz do Kendo.
                                                    https://i65.tinypic.com/v4osjd.jpg
                                                  • lusia_janusia Re: >> L * U * T * Y *<< 09.02.16, 09:14
                                                    WITAJCIE.....

Odespalam nieprzespana noc z niedzieli na poniedzialek, mam nadzieje.
                                                    Za oknem jasniej, +6,oC , moze bedzie bez deszczu, Wczoraj padalo caly dzien.

W planiemam na dzisiaj, uzupelnienie mleka do kawy i moze cos mnie zainspiruje do jedzenia na odmiane, jakos nic mi nie smakuje z wiosny, w ubieglym tygodniu kupilam cebulke ze szczepiorem i prawie jadlam ja do wszystkiego, widac brakuje mi chyba witaminki cebulowe?.

https://i63.tinypic.com/2jc7amh.jpg

Trzymajcie sie zdrowo, nie przemeczajcie sie zadna pracka domowa, bo jutro tez jest dzien.
                                                    W tym tygodniu chyba przyjedzie juz Kendo.???......
                                                  • jaga_22 Re: >> L * U * T * Y *<< 09.02.16, 10:58
                                                    Napisałam , cofnęłam i mi wcięło.sad
                                                    To tak pokrótce... prawie 10st za oknem tylko słonko bardzo marne.
                                                    Może wykorzystam wiaterek i wrzucę pościel do bębna.
                                                    Miłego i udanego dnia kwiat
                                                  • jaga_22 Re: >> L * U * T * Y *<< 09.02.16, 10:59
                                                    Też widzicie mojego wielkiego kota? co się z nim stało sad
                                                  • dorka556 Re: >> L * U * T * Y *<< 09.02.16, 11:44
                                                    To samo stało się z tulipanami, które wysłałam na skrzynkę Xystosowi.
                                                    Przez noc mocno urosły.
                                                  • dorka556 Re: >> L * U * T * Y *<< 09.02.16, 12:06
                                                    Jaga, już wszystko wróciło do normy.
                                                    I kotek i tulipany mają dobre wymiary.
                                                  • greis52 Re: >> L * U * T * Y *<< 09.02.16, 15:47
                                                    witam!, żeby nie ten wiatr to byłby piękny, słoneczny dzień
                                                    życzę Wam uśmiechu, radosci i wielu miłych niespodzianek...
                                                  • slo-miana Re: >> L * U * T * Y *<< 09.02.16, 18:02
                                                    Czesc wszystkim.
                                                    Fajny wieczor spokojny, cieply tylko troche za szybko robi sie ciemno.
                                                    Ludziki dbajcie o zdrowie, wirush lataja jak oszalale,a ten wiatr chyba im pomaga w rozsiewaniu zarazkow.
                                                  • xystos Re: >> L * U * T * Y *<< 09.02.16, 18:38
                                                    ojj co prawda to prawda
                                                    dlatego tez nalezy dezynfekowac
                                                    organizm nietylko zewnetrznie
                                                    polecam produkty natury
                                                    z polskich pol przedewszystkiem

obysmy zdrowi byli
                                                  • lusia_janusia Re: >> L * U * T * Y *<< 09.02.16, 19:04
                                                    *Jaga, *dorka, u mnie chyba nie bylo takich powiekszen, ale rano jak bylam u Jagi,to Pinokio maszerowal bardzo powiekszony.

*greis, *SLO-mianka, z pogoda prawie bylo u mnie podobnie, deszcz od czasu doczasu
                                                    i slonce, ktore suszylo chodniki.

*Xystos, ja tylko do rak uzywam takie w zelu, zeby odgodnic wirusy.?
                                                  • xystos Re: >> L * U * T * Y *<< 09.02.16, 19:31
                                                    masz wybor,spacery w maseczce
                                                    albo odkazanie wewnetrzne
                                                  • pia.ed Re: >> L * U * T * Y *<< 09.02.16, 20:23
                                                    Lusiu, xystos zaleca najlepszy pod sloncem sposob dezynfekcji, wyprobowany przez niego osobiscie:

polecam produkty natury z polskich pol przedewszystkiem wink

Ja sie zarazkow nie boje i nie mam nic domu do dyzenfekcji ...
                                                    wg szwedzkich lekarzy wystarczy dokladnie umyc rece mydlem po przyjscu z miasta.
                                                    To tylko apteki zalecaja wszystko mozliwe aby zarobic ... no i producenci tych srodkow.

• xystos Re: >> L * U * T * Y *<< 09.02.16, 20:55
                                                    Pia,dziekuje za uznanie,w Polsce mozna kupic "Svendka Örter" niestety z az 40%
                                                    substancji nosnej ..no ale dla zdrowia mozna
                                                    sie poswiecic.
                                                    Jutro wielkie sprzatanie a ja stary i leniwy
                                                    wiec dzis z kurami spac ide.

Wsiem Nocy Dobrej Zycze
                                                  • xystos Re: >> L * U * T * Y *<< 09.02.16, 20:58
                                                    jest "Svendka Örter"

ma byc

"Svenska Örter"
                                                  • alfredka1 Re: >> L * U * T * Y *<< 09.02.16, 21:34
                                                    A co to jest ????? ta Svenska Orter ??
                                                    a o której Twoje kury idą spać ? moje o 17. zimą i o 20 latem smile)
                                                    a gdzie mają grzędę ....
                                                    uściski serdeczne :smile)
                                                  • dorka556 Re: >> L * U * T * Y *<< 09.02.16, 22:08
                                                    Alfredko. to są Zioła szwedzkie. Można u nas kupić
                                                  • slo-miana Re: >> L * U * T * Y *<< 10.02.16, 08:39
                                                    a ja myslalam,ze Xystos ma na myśli Polską Okowitkęwink)))
                                                  • xystos Re: >> L * U * T * Y *<< 10.02.16, 08:40
                                                    grzede maja wysoko
                                                    za wysoko na moje nogi

ale za kare to one rano
                                                    musza piac

Milej Srody Zycze
                                                  • lusia_janusia Re: >> L * U * T * Y *<< 10.02.16, 09:54
                                                    WITAJCIE.......

*Pia,przezorny ubezpieczony, mam pump flaske z "hand spirt" z apteki i po rekonesansie po sklepach, w domu po myciu rak jesze uzywam na rece,
                                                    Nie lubie kataru i byc przeziebiona.

*Alfredko. Xystos zartuje z tymi kurami, spodziewa sie ze Kendo ma wkrotce przyjechac,
                                                    to sie mosi sprezyc, zeby posprzatac.
                                                    Alfredka, masz kurki to i swieze swoje jajeczka?

*Dorka, Xystos, chyba nie myslal o tych miksturach ziolowych?
                                                    *SLO-mianka, ja tez pomyslalam o tym samym co Ty odnosnie Polski ziol.

*Xystos, nie przemeczaj sie zbytnio, dzien jest teraz dluzszy to do wieczora sie uporasz
                                                    z obowiazkami.

*****Gdy 10 lutego mróz panuje, jeszcze 40 dni takich zwiastuje.

Jeśli w wstępną środę świecą nocą gwiazdy, kury będą niosły, mówi u nas każdy.

Gdy w wstępną środę deszcz pada, to rój gąsienic kapustę zjada.

Wstępna środa następuje, pani matka żur gotuje

Jeśli w wstępną środę jest piękna pogoda, to w polu nadzwyczaj jest piękna uroda.

Gdy w Popielec pogoda służy, suchą wiosnę wróży.

Gdy w Popielec pogoda, wiosna będzie sucha, gdy deszcz, będzie mokra, a jeżeli zimno, będzie zimna.
                                                    Bede obserwowala dzisiejsza srode z pogoda, ktora ma zwiastowac sucha wiosne i gorace lato?.

Miejcie sobie udana srode w zdrowiu z przyjemnym, wieczornym wypoczynkiem.
                                                  • jaga_22 Re: >> L * U * T * Y *<< 10.02.16, 10:30
                                                    Witam,za oknem mokro i ponuro,+8 U mnie mąż i córka zmagają się
                                                    z chorobą,mnie na razie tylko głowa boli.
                                                    Córka przywlekła z pracy jakieś paskudztwo,bo ona pierwsza padła ofiarą.

A na co te zioła szwedzkie,myślę że produkt przereklamowany.
                                                    Na pewno dobre na trawienie

naszezdrowie.bazarek.pl/opis/281860/oryginalne-ziola-szwedzkie-marii-treben.html

www.aptekagemini.pl/search?st_search[search]=bittner&st_search[and_search]=1&st_search[detail]=
                                                  • xystos Re: >> L * U * T * Y *<< 10.02.16, 10:58
                                                    Szwedzkie Ziola to multi mieszanka
                                                    pomagaja na wszystko,na katza tez.

Pzdr
                                                  • pia.ed Re: >> L * U * T * Y *<< 10.02.16, 11:42
                                                    lusia_janusia napisała:

> *Pia,przezorny ubezpieczony, mam pump flaske z "hand spirt" z apteki i po rekonesansie po sklepach, w domu po myciu rak jesze uzywam na rece,
                                                    Nie lubie kataru i byc przeziebiona.

Lusiu, szal uzywania spirytusu do rak stal sie aktualny dopiero kiedy zaczela sie "swinska grypa" bo ta mogla skonczyc sie smiercia, wiec co ostrozniejsi woleli sie asekurowac.

Widzialam w szwedzkiej prasie porady lekarzy ktorzy pisali,
                                                    aby z tym uzywaneim nie przesadzac, bo dokladne umycie rak
                                                    w cieplej wodzie z mydlem ma ten sam efekt!!!

A jak nie chcesz zlapac wirusa przeziebienia, to tak jak xystos poradzil:
                                                    bedac w miescie musisz nosic maseczke na wzor Chinczykow,
                                                    bo napotkani ludzie kichaja, kaszla i pluja, a wirusy unosza sie w powietrzu ...
                                                    wiec latwo wciagnac je nosem czy nawet ustami, bo musisz oddychac.

• slo-miana Re: >> L * U * T * Y *<< 10.02.16, 12:16
                                                    nasz Amol-taka polska mieszanka ziolowa tez jest na wszytsko czyli na nic konkretnie, ale często działa jak placebo co i dobrze nie drogie, nie szkodzi to można wierzyc.
                                                  • jaga_22 Re: >> L * U * T * Y *<< 10.02.16, 12:19
                                                    U nas też się wypowiadała specjalistka w TV na temat wirusów,
                                                    wystaRCZY MYDŁO I WODA.
                                                  • maria88 Re: >> L * U * T * Y *<< 10.02.16, 12:48
                                                    Ocilloccocinum, przypominam to naprawde skuteczny lek p.grypowy.
                                                    Jeden zabek czosnku dziennie również. Mycie rąk też.
                                                    Moje psie tez ma katar, daje mu Rutinoskorbin w uzgodnieniu z wetem.
                                                    A pogoda?...u nas dalej dobra dla wirusa grypowego.
                                                    Dobrych kuracji i dobrego popołudnia.
                                                  • slo-miana Re: >> L * U * T * Y *<< 10.02.16, 12:55
                                                    a u mnie słonko wyszlo, pięknie swieci,wydaje się,ze zupełnie wiosennie za oknem, nawet "halny" się uspokoilbig_grin
                                                    Rozkoszny nygus z Twojego kota Jagosmile
                                                  • lusia_janusia Re: >> L * U * T * Y *<< 10.02.16, 13:55
                                                    *SLO-mianka, *Jaga, odnosnie kota, to tym ogonem powienien u jagi
                                                    odgonic wszystkie wirusy, ale widac on leniwy?...

*maria88, nasz "Maluszek" ma alergie od kurzu, a ze malutki nisko ziemi kurzu ,to czesto pokichuje na
                                                    spacerach, ludzie sie dziwia, ogladaja i pytaja, co mu jest.
                                                  • jaga_22 Re: >> L * U * T * Y *<< 10.02.16, 14:41
                                                    Już jest normalny kotek,tylko coś nerwowy big_grin ,a niech odgania wirusy,
                                                    może mu się uda. U mnie często kicha Mruczek.
                                                  • xystos Re: >> L * U * T * Y *<< 10.02.16, 18:57
                                                    w dzisiejszych domach,zwlaszcza z mechaniczna wymuszona wentylacja
                                                    istnieje problem z mikro kurzem i kwalstrem
                                                    moj pierwszy doberman Rex mial problem
                                                    skorny spowodowany alergia na kurz,czesto trzeba bylo go kapac.
                                                    Wiekszosc podlog w tamtym czasie mielismy z wykladzinami ..ale bylo roboty z zrywaniem badziewia i zamiana na twarde podlogi.
                                                    Trzeba mieszkanie intensywnie wietrzyc "na przeciag" 20 minut dziennie wystarczy.
                                                  • xystos Re: >> L * U * T * Y *<< 10.02.16, 20:52
                                                    ",kendo^ juz napromie nazywa sie.
                                                    "Titanik," i wkrutce wezmie kursk.
                                                    Ns Ystad - morze spokojne
                                                  • slo-miana Re: >> L * U * T * Y *<< 11.02.16, 07:33
                                                    Alez cisza na Vistuli,wszyscy jeszcze spia lub leniuchują,az Wam zazdroszczęsmile
                                                    Milego spankasmile
                                                  • lusia_janusia Re: >> L * U * T * Y *<< 11.02.16, 07:52
                                                    WITAM WSZTSTKICH
                                                    a szczegolnie KENDO, ktora juz jedzie tym razem pociagiem do domku a nie autobusem
                                                    jak zwykle.

http://www.gify.net/data/media/105/kobieta-ruchomy-obrazek-0017.gif
                                                    *SLO-mianka, juz dawno jestem tez na nogach, przygotowuje sie na badania do szpitala na
                                                    godz,9,oo Myslalam ze wyjde na dworzec i powitam Kendo, ale w tym czasie nie moge byc.

Zycze Wam samych przyjemnosci na czwartkowy dzien, zdrowka przede wszystkim.
                                                  • dorka556 Re: >> L * U * T * Y *<< 11.02.16, 08:08
                                                    https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR1zlj1nLB4hEMJhXi8sBq379salSfROL2RmZYGzRFzAgwMPGCSuQ

Kendo,
                                                    dobrze, że już jesteś w domku.
                                                    Odpocznij po podróży a potem usiądź przy klawiaturze i opowiadaj.
                                                  • greis52 Re: >> L * U * T * Y *<< 11.02.16, 08:34
                                                    Pozdrawiam i miłych spokojnych dni życzę...
                                                  • jaga_22 Re: >> L * U * T * Y *<< 11.02.16, 10:12
                                                    Witam Wszystkich,szczególnie Kendo https://dodatkii.net/emotki/6.gif

https://www.funkyballoons.com.au/joomla/images/sampledata/18inch_various/welcome_home_js.jpg
                                                  • slo-miana Re: >> L * U * T * Y *<< 11.02.16, 10:53
                                                    oooo to Kendus już przyplynela? dzień dobry Kendo, wszystkiego dobrego po powrocie smile
                                                  • kendo Re: >> L * U * T * Y *<< 11.02.16, 11:47
                                                    witajcie Zalogo,
                                                    ciesze sie,ze znowu z Wami bede klikac,
                                                    podroz udana ,
                                                    miejcie sobie udany dzionek
                                                    czas na odpoczynek albo rospakowanie do reszty kufra.Wpisz swoją odpowiedź
                                                  • xystos Re: >> L * U * T * Y *<< 11.02.16, 16:47
                                                    w domu starcow:
                                                    jeden staruszek do drugiego,przyjaciela z czasow.dziecinstwa i mlododci

" .. noo.wiesz Eufemia niema.urody ani majatku ...ale.jakie ona ma choroby..w przyszlym tygodniu bierzemy slub"
                                                    Slo dbaj o majetnosc i.urode ,niebedziesz musiala wybierac pozdrowka dla A.rowniez
                                                  • maria88 Re: >> L * U * T * Y *<< 11.02.16, 18:23
                                                    Ja tez witam podróżniczkę. Zmiana klimatu i zmęcznie po podróży to
                                                    konieczny odpoczynek.
                                                  • kendo Re: >> L * U * T * Y *<< 11.02.16, 18:53
                                                    *Slomko/Mario
                                                    dziekuje za przywitanie,
                                                    dokladnie macie racje,ze zmaina klimatu duzo robi,
                                                    tym razem czuje sie wiecej zmeczona,moze ze buty mialam kozaki na zime a tu plusowo bylo i po prostu przegrzalam sobie stopy,zdjete mialam podczas calej podrozy dopiero jak wychodzilam na przerwy bo robil kierowca dla rosprostowania nog,i idac do promu...
                                                    tu jakos chlodniej jednak bylo mimo,ze "morki klimat" a nie gorski, kiedy zeszlam z promu

milego wieczoru,
                                                  • lusia_janusia Re: >> L * U * T * Y *<< 11.02.16, 19:34
                                                    *Kendo, jak usniesz to justro bedziesz sie zastanawic,
                                                    gdzie jestes.
                                                  • kendo Re: >> L * U * T * Y *<< 11.02.16, 19:37
                                                    lusia_janusia napisała:

> *Kendo, jak usniesz to justro bedziesz sie zastanawic,
                                                    > gdzie jestes.

a to prawda,
                                                    zawsze chce wstawac z drugiej strony lozka...
                                                    zaraz zamykam obejscia i sie legne ..

dobranoc.
                                                  • lusia_janusia Re: >> L * U * T * Y *<< 12.02.16, 07:36
                                                    WITAJCIE....

Mam nadzieje, ze Kendo dzisiaj juz funkcjonuje po Szwedzku, chyba nie bylo trudno sie
                                                    przestawic, moze kawa inaczej smakuje, wyspana we wlasnym lozeczku.

Za oknem mokro, deszcz padal cala noc, mimo ze zapowiadali przymrozek na -2,oC.
                                                    Mam nadzieje, ze jestescie Wszyscy zdrowi i z poranna werwa rozpoczynacie piatek.

Ja mam nadzieje, ze sie spotkam ze znajomymi, nie wykluczajac Kendo, jak nabierze
                                                    ochoty na przyjazd do miasta.
                                                    Zdrowka zycze i samych dobrych zdarzen.
                                                    http://www.gify.net/data/media/50/kwiat-ruchomy-obrazek-0094.gif
                                                  • dorka556 Re: >> L * U * T * Y *<< 12.02.16, 07:54
                                                    Witam wszystkich a szczególnie Kendo, która obraca się już w domowych pieleszach.
                                                    Kendo, jak udał się pobyt w Polsce?
                                                    Miłego weekendu.
                                                  • xystos Re: >> L * U * T * Y *<< 12.02.16, 10:19
                                                    Czesc Ludziska
                                                    daje glos a to oznacza
                                                    ze "kendo" mnie nieutlukla
                                                    za ten rozgardiasz w domu
                                                    jaki zastala,baa nawet mnie
                                                    nakarmila ..napoilem siem sam.

Milego Lyk Endu Wam Wszystkim Zyczem
                                                  • jaga_22 Re: >> L * U * T * Y *<< 12.02.16, 10:38
                                                    Witajcie...Xystos najbardziej zadowolony i wcale mu się nie dziwię.
                                                    U mnie w domu zalęgło się choróbsko i jedno po drugim niedomaga.
                                                    Na Mazowszu w ciągu jednego ubiegłego tygodnia zachorowało 30 tys na grypę
                                                    nie licząc grypopodobnych.
                                                    Miłych spotkań.
                                                  • kendo Re: >> L * U * T * Y *<< 12.02.16, 11:00
                                                    *Dorka/Jaga
                                                    dziekuje za witanko

to prawda,jak zadnego razu "rozgardiasz wielki w domu,..uporam sie z tym po koleji,goscicnny pokoik zrobiony,bo przecie kupa prania do skladania/pouporzadkowania byla i mase kurzu..
                                                    reszte ,jak sil starczy bede po swojemu poorawiac,

*Dorus,
                                                    pobyt udany/spokojny bez owacji sniegowych,choc pare dni go lezalo..i mrozilo okropnie,

milego dnia zycze-dzis piatek,wiec cos na weekend trza przygotowac a dziecie tez dzis wapanie.
                                                    zdrowka dla Wszystkich od jagi,
                                                    mam nadzieje ze reszta zdrowa.
                                                  • slo-miana Re: >> L * U * T * Y *<< 12.02.16, 16:28
                                                    witajcie, witajcie.
                                                    kazdego roku pod wiosne plenia sie chorbska, taka temperatura sprzyja rozwojowi wirusow i bakterii.
                                                    szczepicie sie przeciw grypie?
                                                  • lusia_janusia Re: >> L * U * T * Y *<< 13.02.16, 09:02
                                                    Pozdrawiam Wszystkich na Vistuli,

zawiadamiam ze zawitala do nas zima, przypruszylo na bialo, nad ranem
                                                    az do teraz pada drobniutki snieg, jest -2,oC za oknem. Ma byc caly dzien na minusie.

https://i64.tinypic.com/r7mxzm.jpg

Nastrojowo, cicho i spokojnie w taka pogode, tylko siedziec w domku z dobra ksiazka, deserem
                                                    i sie wygrzewac, albo tak jak ja zaraz wyjde na rundeee..... pochodzic po sniegu.

*Jak luty nastaje, śnieg jeszcze nie taje.*
                                                    *Zwykle luty ostro kuty, czasem luty same pluty.*
                                                    *Gdy luty bez mrozów i nieburzliwy, rok bywa słotny i nieurodziwy.*
                                                    *Kiedy w lutym wiatr z zachodu bywa, płonny rok rolnikom obiecywa*.

Samych przyjemnosci na weekendowa sobote Wam zycze, prze dwszystkim zdrowka.
                                                  • kendo Re: >> L * U * T * Y *<< 13.02.16, 10:14
                                                    *Slomko,
                                                    to prawda w kraju juz duzo osob "zajetychy grypa"
                                                    ratuje sie ,jak moge,

*Lusia
                                                    no silcznie zasypalo na bialo,
                                                    tu tez,sasiad juz do swego obejscia odsniezal..

witajcie zalogo i miejcie sobie udany weekendzik.
                                                  • jaga_22 Re: >> L * U * T * Y *<< 13.02.16, 10:30
                                                    Witajcie... śnieżku u mnie nie ma,ale jest na plusie i słoneczko.
                                                    Miłej Wam soboty,ja się kuruję,na razie z marnym skutkiem.

https://www.pozytywniej.pl/upload/5ea3eacc9c284cc4f5347e94340895d44180.jpg
                                                  • pia.ed Re: >> L * U * T * Y *<< 13.02.16, 11:01
                                                    Nigdy nie szczepilamsie przeciwko grypie,
                                                    bo mnie nawet zwykla przeziebienie nie chce zlapac ... uncertain
                                                    mimo ze cala zime jezdze na rowerze i czasem wracam do domu
                                                    "przemarznieta na kosc", albo przemoczona "do suchej nitki" ...

slo-miana napisał(a):
                                                    > szczepicie sie przeciw grypie?

_____
                                                  • alfredka1 Re: >> L * U * T * Y *<< 13.02.16, 11:09
                                                    Szczepimy się od piętnastu lat . Nie łapie nas choróbsko.
                                                  • xystos Re: >> L * U * T * Y *<< 13.02.16, 13:09
                                                    TVP POLONIA 13:10

"Ojciec Mateusz"

ojj bendzie siem dzialo
                                                  • xystos Re: >> L * U * T * Y *<< 13.02.16, 13:12
                                                    Na grype i na pneumokoki tez-dzialaja dozywotnio.

od dwuch lat nieszczeoie sie
                                                    wszystko w rekach mojego
                                                    Aniola Stroza
                                                  • slo-miana Re: >> L * U * T * Y *<< 13.02.16, 18:13
                                                    Pi.a to jestes bardzo odporna, gratuluje i zazdroszczesmile jak bedzie sie mnie imac grypa to bede sie szczepic, na razie dwa razy do roku mam infekcje,ale nie grypowa. imaja sie inne wredne przyadlosci,drobne,a dokuczliwe, niestety sks duzymi krokami sie zbliza.....
                                                  • slo-miana Re: >> L * U * T * Y *<< 13.02.16, 18:14
                                                    Xystos trzymaj se Aniola ręcyma i nogimabig_grin
                                                    A.- Slomiany dziekuje za pozdrowienia smile
                                                  • pia.ed Re: >> L * U * T * Y *<< 13.02.16, 22:21
                                                    > Na grype i na pneumokoki tez-dzialaja dozywotnio.

Co dziala dozywotnio? Szczepionki???

...
                                                  • xystos Re: >> L * U * T * Y *<< 14.02.16, 04:05
                                                    Sczepionki na pneumokoki
                                                  • kendo Re: >> L * U * T * Y *<< 14.02.16, 08:36
                                                    szczepuilam sie tylko raz,
                                                    dostalam zaraz objaow typowo grypowych i bylam strasznie obolala,
                                                    teraz sie nie szczepie..
                                                    zapobiegam przeziebieniu roznymi "babcinymi metodami"
                                                    co nie powiem ze zawsze pomoga,w ubieglym roku w gardle sie imiejscowilo,ze musialam do lekarza isc,ale nie dostalam antybiotyku,bo to wirusowe bylo,tak stwierdzili na podstawie pobrarnia krwi..

miejcie sobie milo w Walentynowe swieto https://i63.tinypic.com/v80vix.jpg
                                                  • lusia_janusia Re: >> L * U * T * Y *<< 14.02.16, 09:46
                                                    WITAJCIE VISTULANIE

Za oknem mam tylko +1,o C, ponuro, czekam na "Makluszka", bedzie troche
                                                    rozrywki i spacerkow ale ktrokich.

zycze Wam na dzisiejszy WALENTYNKOWY dzien samych przyjemnosci.
                                                    https://i68.tinypic.com/2pph5ea.jpg
                                                  • jaga_22 Re: >> L * U * T * Y *<< 14.02.16, 09:58
                                                    Witajcie...dziś ciut lepiej,mąż bierze antybiotyk ,bo lekarz powiedziała,
                                                    że utrzymująca się gorączka to od zapalenia gardła.Ja nie mam gorączki
                                                    ale męczy katar ,ból głowy i ból pleców.Wczoraj cały dzień przeleżałam,
                                                    a właściwie przespałam,byłam do niczego.
                                                    Nie pamiętam kiedy byłam chora,widać któreś przywlekło paskudnego wirusa
                                                    chyba córka,bo wróciła z pracy chora.
                                                    Trzymajcie się wszyscy zdrowo.https://liubavyshka.ru/_ph/168/2/781638028.jpg
                                                  • kendo Re: >> L * U * T * Y *<< 14.02.16, 10:01
                                                    to prawda za oknem nie ciekawie Lusia-jakos wilgotne to zimno

*Jagusia kuruj sie czym sie da i wracaj do zdrowia..

ciepelka lozeczkowego/kanapowego/domowego
                                                    a moze tak grzanca??to ponoc rozgrzewa.
                                                  • lusia_janusia Re: >> L * U * T * Y *<< 14.02.16, 10:51
                                                    *Jaga, wirusy tez sie juz zmutowaly, i trzeba ich zwalczac chyba
                                                    mocniejszymi metodami, pozostaja dlugo w organizmie, ktory nie ma
                                                    sily ich radykalnie zwalczac. Zycze szybkiego powrotu do zdrowka.
                                                    http://www.gify.net/data/media/36/lekarz-i-doktor-ruchomy-obrazek-0030.gif

Od dzisiaj chyba zaczene kuracje z czosnkiem, po wczorajszych spacerach po miescie,
                                                    tez wieczorem czulam sie nieszczegolnie, ale przez noc, wypoczelam i dzisiaj mozna powiedziec, ze dobrze sie czuje,. Migrena tez mnie nawiedzila, przeszla z nocka.
                                                  • slo-miana Re: >> L * U * T * Y *<< 14.02.16, 11:53
                                                    Jagusia pij duzo soku z cytryny i mezowi dawaj. to naturalna witamina C, zwalcza wirusy i bakterie.
                                                    trzymajcie sie ludziki cieplo i zdrowo, znowu zimno na dworze.
                                                  • pia.ed Re: >> L * U * T * Y *<< 14.02.16, 14:31
                                                    slo-miana napisał(a):
                                                    > Jagusia pij duzo soku z cytryny i mezowi dawaj. to naturalna witamina C,
                                                    zwalcza wirusy i bakterie.

Tylko ze picie DUZO moze nie miec znaczenia, bo organizm przyjmuje tylko
                                                    jakas okreslona dawke witaminy C, a reszta sie wysiusia ...
                                                    No i podobno sa warzywa ktore zawieraja wiecej witaminy C,
                                                    ale tak juz sie przyjelo, ze cytryna ma najwiecej!

Ja kupuje po kilka cytryn kiedy sa tansze, z mysla aby z nich korzystac,
                                                    ale zawsze czesc z nich sie marnuje czyli plesnieje albo wyschnie,
                                                    bo nie znosze kwasu,
                                                    a nie chce "zabijac" smaku duza iloscia cukru ... cukier podobnao jest SZKODLIWY
                                                    i nazywany przez lekarzy "biala smiercia" ...

• xystos Re: >> L * U * T * Y *<< 14.02.16, 16:06
                                                    "bialy zabojca" to mleko
                                                    jezeli juz ma sie ten nalog
                                                    to tylko odtluszczone mleka
                                                    bez laktozy
                                                    troszke drozsze ale zdrowie drozsze
                                                  • pia.ed Re: >> L * U * T * Y *<< 14.02.16, 18:53
                                                    Przepraszam xystos, ale tym razem nie masz racji ...
                                                    Chodzi o CUKIER, ktory tez jest bialy BIALY ...

Mleko pije w Szwecji od ponad 40 lat ... i to w duzych ilosciach ... 3-procentowe.
                                                    To spowodowalo, ze szczupla nie jestem smile ale zdrowa jak rydz.

xystos napisał:

> "bialy zabojca" to mleko jezeli juz ma sie ten nalog

*
                                                  • xystos Re: >> L * U * T * Y *<< 14.02.16, 19:20
                                                    ..o mleku to prawda potwierdzona przez.wszystkich dietetykow na
                                                    calym swiecie,dotyczy doroslych
                                                    mezczyzn

pozatem twierdzi sie ze mleko
                                                    to.pokarm krajow biednych/glodnych
                                                    historycznie
                                                    zauwaz ze kraje z dobrym klimatem
                                                    i zyznych ziem ludzie pija malo mleka

js tez sie zdegenerowalem-lubie mleko
                                                    ale tylko batdzo zimne i poltluste
                                                    w naszym polskim sklepie jest rowniez
                                                    2% tlusta maslanka-dobra na gorace dni w lecie,wole maslanke nad piwo.

Pzdr
                                                  • pia.ed Re: >> L * U * T * Y *<< 14.02.16, 19:29
                                                    xystos napisał:

zauwaz ze kraje z dobrym klimatem i zyznych ziem ludzie pija malo mleka ...

Kraje z zyznymi ziemiami i cieplym klimatem uprawiaja winogrona
                                                    i produkuja wino ktore taki zdrowe nie jest wink
                                                    Podobno Francuzi maja chore watroby, bo od mlodosci do poznej starosci
                                                    pija wino do kazdego posilku ...

>
                                                  • xystos Re: >> L * U * T * Y *<< 15.02.16, 11:59
                                                    "Podobno Francuzi maja chore watroby, bo od mlodosci do poznej starosci
                                                    pija wino do kazdego posilku ..."

..ale wapniakami niesa
                                                    demensja starcza u nich
                                                    niewystepuje ..w Bretagne
                                                    tez nie.

Pzdr
                                                  • pia.ed Re: >> L * U * T * Y *<< 15.02.16, 13:10
                                                    ... ale wapniakami nie sa demencja starcza u nich nie wystepuje

Demencja starcza nie boli, a watroba TAK ... uncertain

.
                                                  • jaga_22 Re: >> L * U * T * Y *<< 14.02.16, 11:56
                                                    O! Lusia nawet z apteczką przyszła.Jeszcze dziś nie wzięłam tableta,
                                                    już już chciałam wziąć i przestała mnie boleć głowa.Czekam co dalej będzie.
                                                    Córkę smaruję maścią kamforową,a siebie spirytusem.
                                                    Lence spodobał się zapach kamfory,przegryzła mi tubkę,
                                                    a potem atakowała moje ręce,szybko poleciałam umyć ręce.
                                                  • lusia_janusia Re: >> L * U * T * Y *<< 14.02.16, 12:21
                                                    *Jaga,
                                                    Lenka chyba kojarzy zapach kamfory z Kocimietka?
                                                  • jaga_22 Re: >> L * U * T * Y *<< 14.02.16, 13:33
                                                    Przecież nigdy nie wąchała kocimiętki.Parę lat temu posiałam poprzednim
                                                    kotkom i miały w nosie.Wolały skubać trawkę zwykłą.Ale może masz rację.
                                                    Mruczek ma w nosie ten zapach,po prostu odchodzi.
                                                  • kendo Re: >> L * U * T * Y *<< 14.02.16, 13:44
                                                    oooooo,*Jagusia ,uwazaj na kocia,coby nie nalizala sie bo moze byc zle,
                                                    w ameryce,te Dogi co ogladamy,wolenterce psiunek sciagnal masc na egzeme i umarl ,zattocie powstalo...
                                                    zdrowka zycze,biore vit.C sama,moze mnie ominie,
                                                    choc migrenke wczoraj wraz z Lusia mialam dzis lzejsza,zobacze teraz po obiedzie sie poloze na chwile to przejdzie..

milego popoludnia
                                                  • jaga_22 Re: >> L * U * T * Y *<< 14.02.16, 14:10
                                                    Życzę migrenkowym polepszenia na zdrówku.Zjadłam pół udka z kurczaka,
                                                    ale smaku nie mam,więc jadłam na siłę.
                                                    Wzięłam pigułę,jeszcze wezmę kilka rutinoscorbinów i kładę się.
                                                  • pia.ed Re: >> L * U * T * Y *<< 14.02.16, 14:13
                                                    Jaga, jak mozesz SAMA smarowac sie spirytusem? Taka wygimnastykowana jestes? wink
                                                    Bo ja nawet plecow nie potrafie doklanie wymyc choc mam dobra szczotke
                                                    na dlugiej raczce ...

• greis52 Re: >> L * U * T * Y *<< 14.02.16, 15:20
                                                    pozdrawiam Was serdecznie!
                                                    Jaguś a skóry Ci nie spali ten spirytusikwink
                                                  • kendo Re: >> L * U * T * Y *<< 14.02.16, 17:41
                                                    no wlasnie sie zastanawialam czy nie beda poparzone miejsca smarowane spirytusem,
                                                    a moze tak herbatka z lipy tez na przezieienia,
                                                    soczek z malin..

sama tez zazywam te ritionscrobiny czy jak sie one zwa...
                                                  • kendo Re: >> L * U * T * Y *<< 15.02.16, 09:31
                                                    poczatek tygodnia
                                                    zapowiedzial sie z leciutkim minusem za oknem,
                                                    i tak ma byc ponoc caly tydzien,
                                                    dziciska ferie zimowe juz zaczeli,wiec tam gdzie snieg pozostal beda sie cieszyc,

przemilego stratu na dzionek i caly tydzien

takie byly nieraz zachody slonca u Mamy https://i65.tinypic.com/2i9hxkw.jpg
                                                  • lusia_janusia Re: >> L * U * T * Y *<< 15.02.16, 09:42
                                                    WITAM....
                                                    *Kendo, niebo zwiastuje wiatry, a widoki, znajome, zawsze do rozpoznania - dziekuje.

W nocy posypywali ulice sola, rozjasnia sie, moze i wyjdzie slonce chociaz na chwile?.
                                                    Na dzisia i ten tydzien, nie mam specjalnych planow, na czwartek tylko Qi-gong gimnastyka,
                                                    z ktorej jestem zadowolona .
                                                    Zycze Wam Wszystkim na caly tydzien zdrowka i slonca na niebie.
                                                    Kendo, jak bedziesz w miescie to wpadniesz do mnie, co?...............

-------
                                                    Serce miej otwarte dla wszystkich
                                                    zaufaj niewielu
                                                    W. Shakespeare
                                                  • kendo Re: >> L * U * T * Y *<< 15.02.16, 09:53
                                                    *Lusia
                                                    oczywiscie ze wpade,
                                                    wczoraj juz nie chcialo mi sie z ta "wymiana"
                                                    obejze "1000 nocy" zaraz i po tym wpadne zadzwonie,jak wyjezdzac bede,
                                                  • lusia_janusia Re: >> L * U * T * Y *<< 15.02.16, 10:22
                                                    *Kendo, ok, t siedze w domu i czekam.....
                                                  • jaga_22 Re: >> L * U * T * Y *<< 15.02.16, 10:22
                                                    Witam... u mnie nic się nie zmienia z pogodą,pochmurno i na plusie.
                                                    Wizytówka straszy zimą,ale ja już nie wierzę,że będzie normalnie.
                                                    Miłych spotkań.

https://www.pozytywniej.pl/upload/58ba6d25c3094b3cfad66398655510f11964.jpg
                                                  • lusia_janusia Re: >> L * U * T * Y *<< 15.02.16, 10:28
                                                    *Jaga, dokladnie sie do tego stosuje, niestety....
                                                  • lusia_janusia Re: >> L * U * T * Y *<< 16.02.16, 07:42
                                                    RAniutko WITAM Wszystkich........

*Luty miesiąc bardzo zmienny: pół zimowy, pół wiosenny.*
                                                    *Gdy luty ciepły i o wodzie, wiosna późna i o chłodzie.*
                                                    *Jeśli luty ciepło trzyma, będzie jeszcze w marcu zima.*

http://www.gify.net/data/media/405/zima-ruchomy-obrazek-0010.gif

*Jaga, mam nadzieje, ze dzisiaj juz lepiej sie czujesz?, apetyt wraca?

Wtorek mamy dzisiaj,-7,oC za oknem, brrrr..., niebo sie rozjasnia,
                                                    nic szczegolnego nie mam na dzisiaj zaplanowane, wiec bedzie troche
                                                    kreatywnie w myszkowaniu po polkach w szafach.

Zycze przyjemnego dnia w zdrowiu i sloncem na niebie.
                                                  • dorka556 Re: >> L * U * T * Y *<< 16.02.16, 08:29
                                                    Lusia, zasmuciłaś mnie. Według tych przepowiedni, wiosna będzie późna, albo wcale jej nie będzie. W ostatnich latach paliłam w kominku do połowy lipca i potem w ciągu 2 dni robiły się 30 stop. upały. Wiosny w ogóle nie było. Nie pamiętam, kiedy rano mogłam wiosną wypić kawę na tarasie a tak na to zawsze czekam. Powtórzę byle do wiosny.
                                                  • lusia_janusia Re: >> L * U * T * Y *<< 16.02.16, 08:34
                                                    *Dorka, stare przyslowia mialy zwyczaj sie sprawdzac.
                                                    Ale teraz z globalnym ociepleniem jak meteorolodzy mowia, to nigdy
                                                    nic nie wiadomo, jaka bedzie pogoda w danej porze roku?.
                                                  • jaga_22 Re: >> L * U * T * Y *<< 16.02.16, 10:25
                                                    Witajcie...
                                                    Tak Lusiu,jest lepiej,jeszcze czuję goryczkę w ustach,córka poszła do pracy,
                                                    a mąż też jako tako.Jest plusowo,ale za oknem bardzo pochmurno.
                                                    Wrzuciłam do bębna,trochę trzeba poprać,zamówię zakupy przez internet,
                                                    bo już mam braki z wodą i chemią.
                                                    https://www.ekartki.pl/cards_files/28/28092__419158_1314.gif
                                                  • kendo Re: >> L * U * T * Y *<< 16.02.16, 11:26
                                                    cieszy,ze u jagi poprawa zdrowka u wszystkich,
                                                    Dorka zamartwiona bo czeka wiosny
                                                    a ja jak zwykle -luty,
                                                    wiec do marca na wiosenna aure czekam nie zwazajac na przyslowia co Lusia zapodala,

witajcie zalogo,
                                                    "obrobilam sie z zalegla poczta i na jakis czas chyba dadza mi wszyscy spokoj..

przemilego dnia
                                                    tu -2 i bardzo slonecznie
                                                  • lusia_janusia Re: >> L * U * T * Y *<< 16.02.16, 14:18
                                                    Wlasnie wrocilam z dlugiego marszu, zjadalam obiadek
                                                    i popijam ciepla herbatyka. B.przyjemnie bo nie ma duzego wiatru.

*Kendo, ta tez powysylalam papiery, czesc mi odeslali, ponownie wypelnialam,
                                                    wyslalam i czekam na odpowiedzi.
                                                    *Jagus, to widac juz doszlas do swojego prawdziwego ja, planujesz zakupy ,
                                                    o domku nie zapominasz tez. Dobrze, zxe corka i maz juzx tez na nogach, to choroba
                                                    sobie poszla.
                                                    Przyjemnego popoludnia zycze dla Wszystkich.
                                                  • kendo Re: >> L * U * T * Y *<< 16.02.16, 14:21
                                                    ciekawe Lusia
                                                    czy mi nie odesla??
                                                    zobaczymy a teraz lece na chociazby krotki spacer,bo jeszcze jest slonce

samych przyjemnosci zycze
                                                  • lusia_janusia Re: >> L * U * T * Y *<< 17.02.16, 07:42
                                                    W I T A M
                                                    http://www.gify.net/data/media/230/ptak-ruchomy-obrazek-0644.gif

Wczoraj byla piekna zimowa pogoda bez sniegu i prawie bez wiatru.
                                                    Dzisiaj zapowiada sie podobna, za oknem -6,o C, tez planuje jakas runde
                                                    spacerowa uskutecznic, ale w planach mam tez upiec jakis slodki deser,
                                                    Kendo jutro przyjedzie i bedzie mnie asekurowac do okulisty,

Zycze dla Was przyjemnego dnia bez chorob z milymi zajeciami i dobrym relaksem.
                                                  • kendo Re: >> L * U * T * Y *<< 17.02.16, 09:11
                                                    *Lusia
                                                    wczesnie juz dreptasz,
                                                    oczywiscie wpadne i przed tym na Gi-Gong poczlapiemy,dobrze,ze blizutko,tylko na druga strone ulicy przejsc..
                                                    mroznie -5,ale slonecznie,moze dzis tez jakis spacer uskutecznie

przemilego juz "srodka "w tygodniu
                                                  • lusia_janusia Re: >> L * U * T * Y *<< 17.02.16, 10:04
                                                    *Kendo, nastawilam pralke, "Maluszek" dopiero w piatek na noc.
                                                    I czekam az temperatura podskoczy na term, troche do gory
                                                    i tez sie wybieram. Dzisiaj moze nie apomne kamery.?
                                                  • jaga_22 Re: >> L * U * T * Y *<< 17.02.16, 10:22
                                                    Witajcie...
                                                    Dziś mogę się pochwalić pięknym słoneczkiem,oby jak najdłużej.
                                                    Lusiu,a dlaczego Kendo będzie Ciebie asekurować do okulisty? aha...
                                                    zapomniałam,że jeszcze masz problemy z równowagą.
                                                    Pomyślałam,że coś z oczami się dzieje,a to tylko przebadanie? a może nowe okularki?
                                                    Miłego dnia i spacerku https://dodatkii.net/emotki/21.gif
                                                  • alfredka1 Re: >> L * U * T * Y *<< 17.02.16, 10:22
                                                    Dzień Kota dzisiaj !!!
                                                    kota nie mam sad( ale kocham je i włascicieli tez smile)
                                                  • lusia_janusia Re: >> L * U * T * Y *<< 17.02.16, 11:05
                                                    *Jaga, juz wiem jakie bede miala badanie, rozszezone zrenice, to wiem jak sie po tym idzie, a moj balans taki sobie, wiec nie chce ryzykowac upadkiem.

*Alfredka, dziekuje za przypomnienie o swiecie KOTA,
                                                    Dla Wszystykich kotow i ich milosnikow, wszystkiego najlepszego.

https://i64.tinypic.com/9i62pu.gif
                                                  • greis52 Re: >> L * U * T * Y *<< 17.02.16, 11:11
                                                    Pozdrawiam ciepło i spokojnych dni życzę.
                                                  • pia.ed Re: >> L * U * T * Y *<< 17.02.16, 19:08
                                                    U lekarza okulisty nie zrobia badania jesli nie zakropia oczy kropelkami,
                                                    czego wynikiem sa rozszerzone zrenice!
                                                    U Lusi badaja pewnie to oko, ktore byc moze jest uszkodzone po chorobie ...

A co Lusiu, pozbylas sie juz rolatora, ze kendo musi Cie asekurowac?
                                                    Ja mialam kilkakrotnie takie badania na oba oczy, ale jedynym efektem bylo to, ze widzialam jak przez mgle ... i to szybko przechodzi.

• kendo Re: >> L * U * T * Y *<< 17.02.16, 19:46
                                                    milego wieczoru Zalodze,
                                                    z kotkami czy innymi przytulankami https://i64.tinypic.com/rm0n13.jpg
                                                  • lusia_janusia Re: >> L * U * T * Y *<< 17.02.16, 20:44
                                                    *Kendo, dziekuje,
                                                    zjadlam troche kolacji,
                                                    zeby przebic te slodkosci, ktoresmy pojadly.
                                                  • pia.ed Re: >> L * U * T * Y *<< 18.02.16, 02:01
                                                    Lusie, i jak z badaniem oczu w szpitalu?

• kendo Re: >> L * U * T * Y *<< 18.02.16, 07:53
                                                    po przebudzeniu
                                                    swiat bialy zobaczylam,
                                                    pruszy leniwie sniegiem,ale jest na plusie,
                                                    wiec na drogach bedzie wielka ciapa.

udanego dnia zycze Zalodze
                                                  • lusia_janusia Re: >> L * U * T * Y *<< 18.02.16, 08:19
                                                    WITAM....
                                                    *Pia, nocny Marek,
                                                    *Kendo dzisiaj mnie wyprzedzila z powitaniem.

Tez zobaczylam rano swiat na bialo, +2,o C, za oknem .
                                                    POrzyjemnego czwartku zycze Wszystkim, nie chorujcie a sloneczko niech Wam przyswieca.
                                                  • slo-miana Re: >> L * U * T * Y *<< 18.02.16, 09:06
                                                    Witajcie w czwartkowy poranek.
                                                    U nas od wczoraj pruszylo, na szczęście na jezdni czarno, bezpiecznie jechalo się do pracy.
                                                    Macie jakies ciekawe plany na dzisiaj?
                                                    Jak tam chorobska,już Was opuscily?
                                                  • kendo Re: >> L * U * T * Y *<< 18.02.16, 09:12
                                                    *Slomko
                                                    witaj,tu chyba nocka zaczelo popadywac,bo z 10 cm juz sniegu lezy,

plany na dzis??
                                                    oczywisci ide na Gi-gong-to takie w powolnym tepie ruchy gimnastyczne w stylu chinskim,
                                                    bylam kiedys na tym i jakos z ledwoscia dobrnelam oplacony termin,
                                                    moze tym razem bedzie lepiej do zaakceptowania,
                                                    poznie z Lusia do okulisty podjedziemy,czyli wiecej jak pol dnia poza domem spedze.

ze zdrowkiem jakos sie "trzymamy"(odpukac-odstukac..)

*Lusia sprobuje zaparkowac u "staruszkow" na ten czas,bo karty nie bede miec..

milego dnia
                                                  • jaga_22 Re: >> L * U * T * Y *<< 18.02.16, 19:43
                                                    Witam wieczorową porą.Miałam problem z internetem,
                                                    ale już dobrze.Zdrówko pomalutku wraca,nie śpieszy się.
                                                    Miłego wieczoru.
                                                  • pia.ed Re: >> L * U * T * Y *<< 18.02.16, 20:38
                                                    aga_22 17.02.16, 10:22

... a może nowe okularki?

Jaga, w Szwecji lekarz okulista nie po to studiuje przez 6 lat , aby tracic czas
                                                    na trwajace ponad pol godziny badania wzroku do okularow ...
                                                    Tu okulista jest wylacznie od leczenia oczu, i o tym powiadamia cie recepcjonistka
                                                    kiedy dzwonisz aby zamowic wizyte ...jeslli o tym wczesniej nie wiedzialas.

Idac do okulisty z jakims problemem jestes najpierw przebadana przez pielegniarke okulistyczna, ktora zakrapia oczy i robi podstawowe badania np.
                                                    na cisnienie w oku na jaskre ... Potem sprawdza twoja sile wzroku i sile okularow w specjalnej "maszynie",
                                                    a nastepnie trzeba czytac rzedy literek na bialej tablicy.

Uzyskane dane pielegniarka przesyla do siedzacego w sasiednim gabinecie lekarza okulisty,
                                                    ktory w tym czasie ma poprzedniego pacjenta ...
                                                    Kiedy wchodzi nowy pacjent okulista ma juz podstawowe dane o nim
                                                    i zauwazywszy jakies odchylenia od normy sprawdza jeszcze raz na swoich przyrzadach.

Jesli ktos zle widzi, to okulista odsyla go do optyka u ktorego
                                                    badanie wzroku kosztuje wiecej niz u lekarza,
                                                    bo to sa wylacznie prywatne gabinety i ze sluzba zdrowia nic wpolnego nie maja ...

U Lusi moglo byc troche inaczej. Ona poszla juz z konkretnym, podejrzanym uszkodzeniem oka.
                                                    Mam nadzieje, ze wszystko okazalo sie byc w porzadku ... czekam tylko na potwierdzenie od Lusi smile
                                                    ...
                                                    ...
                                                  • dorka556 Re: >> L * U * T * Y *<< 18.02.16, 09:11
                                                    Cześć, im bardziej tęsknimy do wiosny, tym bardziej się oddala. Już czuło się wiosnę w powietrzu, na Vistuli zakwitły przebiśniegi, tymczasem śnieżek znowu poprószył, u mnie kałuże zamarzły a ja znowu musiałam wskoczyć w cieplejsze obuwie.
                                                    Dobrze, że chociaż słońce świeci. Mimo że mroźny wiatr smaga twarz, idę nad morze i zrobię rundkę. Przygotowuję się do powrotu do domu, bym bez większego problemu mogła wejść na swoją górkę.
                                                    Miłego dnia wszystkim Vistulanom.
                                                  • lusia_janusia Re: >> L * U * T * Y *<< 18.02.16, 21:24
                                                    *Dorka, moze jeszcze poczekaj troche, bo zimna nie powiedziala
                                                    ostatniego slowa.

*SLO-mianka, spedzilysmy z Kendo prawie caly dzien, i teraz juz wieczorkiem
                                                    odpoczywamy, a dlaej planujemy pojscie na basen.

*jaga, popojesz do niedzieli zdrowotne herbatki, to bedzies juz zdrowa?
                                                    mam nadzieje.

*Pia. tak to klarownie, jasno opowiedzialas, dziekuje.
                                                    Tak bylo doslownie. P.Dokor powiedziala, ze mam b.zdrowe oczka. I choroba nie
                                                    zepsula mi wzroku. I nowych okularow mi nie trzeba.
                                                  • xystos Re: >> L * U * T * Y *<< 19.02.16, 07:06
                                                    U sasiada kogut juz zapial i wyprowadzil
                                                    z kurnika swoj harem,mamy nowy dzien

Oby Dobry Byl
                                                  • slo-miana Re: >> L * U * T * Y *<< 19.02.16, 08:15
                                                    No wlasnie to pianie kogutów mnie obudzilobig_grin
                                                    Dzien dobry wszystkim spiochom i niespiochom.
                                                    www.youtube.com/watch?v=m3uMTL8aIf0
                                                    na dobra pobudkęsmile
                                                  • lusia_janusia Re: >> L * U * T * Y *<< 19.02.16, 08:43
                                                    WITAM..
                                                    Ja nie slyszalam piania kogotow... niestety, nikt na balkonie nie choduje kurek.
                                                    Za oknem -1,o C, slonce wychodzi zza chmur, moze bedzie wzglednie.
                                                    Deptanie do urzedow mnie dzisiaj tez czeka, ale moze sie uwine szybciej z tymi sprawunkami.
                                                    Telefon wazny tez musze wykonac.

*SLO-mianka, pisenke w nowym wykonananiu to nie slyszalam.
                                                    Przy okazji posluchalam Laskowika-Smolen w kultowych kabatetach.

www.youtube.com/watch?v=EEBpyB3k9Uc
                                                    Poprawilo mi sie spojrzenie na dzisiejszy dzien.
                                                    Miejcie sobie przyjemny dzien w zdrowiu, ze sloncem na niebie.
                                                  • jaga_22 Re: >> L * U * T * Y *<< 19.02.16, 10:26
                                                    Witam... Pia,a skąd człowiek wie co ma z oczami.Po to się lekarz kształci żeby zbadał czy wszystko w porządku z oczami i czy są potrzebne okulary i jakie. Są choroby
                                                    przy których jest potrzebne okresowe badanie dna oka. Optyk to nie lekarz.
                                                    U mnie deszczowo od rana i chyba się już nic nie zmieni.
                                                    Miłego dnia.
                                                  • lusia_janusia Re: >> L * U * T * Y *<< 19.02.16, 10:42
                                                    *Jaga, masz racje, co do okulisty.

Ja juz jedna sprawe zalatwilam w urzedzie, bardzo przyjemnie na powietrzu przy sloncu
                                                    i w dalszym ciagu -1,oC, zjadlam tez i sniadanie.
                                                    Papierkowa robota w domu ostanio mi sie nie podoba, ale co dzien jakis papier dosylaja,
                                                    musze na bierzaco wkladac i zalatwiac do odpowiednich permow.
                                                    http://www.gify.net/data/media/278/slonce-ruchomy-obrazek-0035.gif
                                                    Posylam Wam sloneczko dla przyjemnego dnia.
                                                  • kendo Re: >> L * U * T * Y *<< 19.02.16, 12:24
                                                    witajcie Ludziki,
                                                    nareszcie troche mam czasu,
                                                    od rana zabralam sie za chowanie/sortowanie/czyszczenie z kurzu ozdob swiatecznych,bo pancio,wszystko na jeden stoli zlozyl,
                                                    pozniej sklep i wyciagnelam pancia do Naturum ale na kawaleczek trasy mial tylko sily,musi duzo cwiczyc chodzenia teraz,

wszystkim udanego dnia i pomyslnych zalatwien/przemyslan/podjecia decyzji zycze
                                                  • pia.ed L * U * T * Y *<< Optyk to nie lekarz! 19.02.16, 14:38
                                                    jaga_22 napisała:

... a skąd człowiek wie co ma z oczami. Po to się lekarz kształci żeby zbadał czy wszystko w porządku z oczami i czy są potrzebne okulary i jakie. Są choroby przy których jest potrzebne okresowe badanie dna oka. Optyk to nie lekarz.

Zniknal mi dlugi wpis, gdzie porownalam prace lekarza okulisty i prace optyka.

Jaga, nigdy nie twierdzilam, ze badaniem dna oka i okresowymi kontrolami zajmuje sie OPTYK, a tak z Twego wpisu zrozumialam.

Wklejam to co znalazlam na necie o techniku ze specjalnoscia optyk .
                                                    Tekst jest chyba bardzo stary, albo tak jest dalej w Polsce ...

Wszyscy optycy w Szwecji maja wyzsze wyksztalcenie techniczne, prawdopodobne 2,5 roczne sztudia wyzsze, ale nie maja tytulu "optometryka", bo do tego trzeba studiowac jeszcze rok czy 2 lata, i takze zakupic specjalne wyposazenie.

W Malmö jest 100 - 150 optykow zatrudnionych w sklepach optycznych,
                                                    i tylko kilku optometrykow - wylacznie w klinice ocznej.
                                                    Oni mierza np. zeza u dzieci i wysylaja recepte do sklepu optycznego, ktory zamawia szkla w fabryce i dopasowuje je do oprawek.

Znam to wszystko na pamiec, bo od 10-ciu lat przy kazdych nowych okularach, a mialam ich kilka, korzystam z pomocy optometryka z powodu specyficznej wady i wszystko odbywa sie BEZ UDZIALU LEKARZA OKULISTY, bo potrzeba noszenia okularow TO NIE CHOROBA wink

Technik optyk

nazywany także optykiem okularowym zajmuje się wykonywaniem okularów dla indywidualnych potrzeb klientów oraz konserwacją i naprawianiem uszkodzonych. Okulary wykonuje na podstawie recepty wystawionej przez lekarza okulistę, lub na podstawie samodzielnie przeprowadzonych badań ... coraz częściej bowiem optycy kończą studia podyplomowe i kursy zawodowe dające im uprawnienia do wykonywania czynności optometrysty. Wówczas do optyka należy wykonywanie pomiarów za pomocą specjalistycznych urządzeń oraz dobór odpowiednich szkieł korygujących wadę wzroku.

Do podstawowych zadań optyka należy pomoc klientowi w wyborze oprawek okularowych, wykonanie szkieł według zaleconych parametrów, a następnie dopasowanie gotowych okularów, jeśli kupujący zgłasza taką potrzebę. Również do optyka należy wykonywanie przyrządów i aparatów optycznych oraz innych pomocy wzrokowych.

Optyk poza wykonywaniem okularów pełni również funkcję sprzedawcy... w sklepach optycznych można się zaopatrzyć w akcesoria optyczne (takie jak płyny do czyszczenia okularów, futerały, płyny do soczewek kontaktowych), okulary wydawane bez recepty oraz soczewki kontaktowe.

Praca optyka
                                                    wymaga dużej precyzji, cierpliwości, a także dokładności. Pomimo rozwoju techniki wciąż jest to praca mająca charakter rękodzielniczy.

*
                                                  • lusia_janusia Re: L * U * T * Y *<< Optyk to nie leka 20.02.16, 09:09
                                                    *Jaga, *Pia,
                                                    co do okulisty to sie wszystko zgada i do optykow technikow i optometrykja.
                                                    Mnie raz zle dopasowali szkla i zamawiali wlasnie takiego optometryka,
                                                    zeby odpowiednie szkla dobral.

WITAM...
                                                    Pochmurno za oknem, zapowiadali deszcz, a na
                                                    Wyspach Kanaryjskich spadl snieg.
                                                    Corka sie martwi bo z kolei na Mauricius 2 tygodnie pada deszcz a
                                                    w Marcu tam jedzie na urlop juz po raz drugi, tak podobno tak dobrze sie
                                                    tam czuje pod kazdym wzgledem. A ja jak zwykle z Marluszkiem bede.

Mam nadzieje, ze na dzisiejsza sobote macie luz, zycze samych
                                                    przyjemnosci w zdrowi i dobrej pogodzie za oknem.
                                                  • kendo Re: L * U * T * Y *<< Optyk to nie leka 20.02.16, 09:28
                                                    hej,hej,
                                                    no wieje wilgotnoscia i nie przyjemnie za onem,
                                                    wyszlam za miedze by znowu labedzie w objektyw zlapac..

moze do tamtego czasu bedzie zmiana aury pogodowej..

wszystkim przemilego weekendy zycze https://i68.tinypic.com/wrhljn.jpg
                                                  • jaga_22 Re: L * U * T * Y *<< Optyk to nie leka 20.02.16, 11:26
                                                    Witam... trochę śnieżku napadało i leżą czarno białe łaty na dachu.
                                                    Parę st na plusie i pochmurno..
                                                    Pia napisała;
                                                    bo potrzeba noszenia okularow TO NIE CHOROBA wink.

Nie choroba,ale okulista MOŻE wykryć początek choroby.

Badanie dna oka dostarcza informacji nie tylko o tym, w jakiej kondycji są nasze oczy, ale również wiele mówi na temat funkcjonowania całego organizmu. Wczesne wykrycie zmian na dnie oka pozwala monitorować rozwój takich chorób jak cukrzyca, miażdżyca lub nadciśnienie.

U nas teraz bardzo ciężko się dostać do okulisty.Zapisana jestem na koniec roku.
                                                    Zawsze mogę iść do prywatnego gdyby była taka potrzeba, 100zł.kosztuje.

Lusiu do marca jeszcze kawałek czasu i na Mauritiusie pogoda się poprawi.
                                                    Miłej soboty i zdrówka życzę.
                                                  • kendo Re: L * U * T * Y *<< Optyk to nie leka 20.02.16, 11:36
                                                    Jagusia ma sniezek w "latki"
                                                    a tu sie rospadalo
                                                    myslalam,ze gdzies po obiedzie z Lusia poczlapiemy??

dobrego dnia w zdrowku i radosci
                                                  • xystos Re: L * U * T * Y *<< Optyk to nie leka 21.02.16, 05:56
                                                    Ciemno,wilgotno ale na plusie

Dobrej Niedzieli Zycze
                                                  • lusia_janusia Re: L * U * T * Y *<< Optyk to nie leka 21.02.16, 07:02
                                                    WITAM....

*Xystos, tos sie wyspal szybko przy niedzieli?.

https://i67.tinypic.com/bhfwqt.gif

Jeszcze mroczno za oknem, zadnych specyzowanych palnow na dzisiejsza niedziele
                                                    nie mam,wiec bedzie chyba calkiem na luzie, obiad prawie mam gotowy.
                                                    Pogoda jak na razie widac przez okno nie zacheca do spacerow.

Zycze Wam optymistycznie samych przyjemnosci na dzisiaj.
                                                  • kendo Re: L * U * T * Y *<< Optyk to nie leka 21.02.16, 09:51
                                                    *Lusia
                                                    sliczny zimowy obrazek...
                                                    ciesze sie jednak,ze nie ma sniegu i nie trzeba go odrzucac..

tez wstalam wczesnie dzis,
                                                    slonce raz niesamowicie,
                                                    piekna pogoda na spacery +5 stopnia,

przemilego odpoczynku
                                                  • jaga_22 Re: L * U * T * Y *<< Optyk to nie leka 21.02.16, 11:03
                                                    Witam... u mnie pada i pada.Pociecha,że w końcu przestanie,nie dziś to jutro.
                                                    Też na plusie 7st. Czekam na ładniejszą pogodę,to się wybiorę na spacer.
                                                    Patrzę jak gołąbki biegają po mokrym dachu.
                                                    Miłej niedzieli życzęhttp://s19.rimg.info/bf768e1907d1581b5b9f8aa7c15b485c.gif
                                                  • lusia_janusia Re: L * U * T * Y *<< 21.02.16, 11:09
                                                    *Kendo, dziekuje za mile slowa.

Dzisiaj jest tez wazny dzien.....
                                                    Międzynarodowy Dzień Języka Ojczystego
                                                    Międzynarodowy Dzień Języka Ojczystego (Międzynarodowy Dzień Dziedzictwa Językowego) – coroczne święto obchodzone 21 lutego, które zostało ustanowione przez UNESCO 17 listopada 1999 roku. Jego data upamiętnia wydarzenia w Bangladeszu, gdzie w 1952 roku pięciu studentów uniwersytetu w Dhace zginęło podczas demonstracji w której domagano się nadania językowi bengalskiemu statusu języka urzędowego. Według UNESCO, niemal połowa z 6000 języków świata jest zagrożona zanikiem w ciągu 2-3 pokoleń. Od 1950 r. zanikło 250 języków. Międzynarodowy Dzień Języka Ojczystego ma w założeniu dopomóc w ochronie różnorodności językowej jako dziedzictwa kulturowego.

Cytat dnia:
                                                    „Miłość to ref­ren ko­biece­go życia.” - Józef Bułatowicz
                                                  • slo-miana Re: L * U * T * Y *<< 21.02.16, 11:33
                                                    Widac,ze towarzystwo sie obudzilo i rozkosznie pluska sie w Vistuli,az milo popatrzec smile
                                                    Niedzielne pzedpoludnie to taki leniwy czas jak dla mnie,chyba,ze musze przygotowac obad dla rodziny to co innego. Dzisiaj mam luz,wczoraj dostalam golabki od tesciowej, pyszne jak delicja.
                                                    pogoda marna,kieliszkowa, barowa, a nawet łóżkowa, kropi z nieba.
                                                    wczoraj bylam u fryzjera, niestety tym razem dziewczyna mnie strzygla........zupelna porazka. na cale szczescie wlosy nie zeby-odrosna.
                                                    odpoczywajcie w przyjemnym towarzystwie przy smakolykach i cieszcie sie kazda chwilasmile
                                                  • pia.ed L * U * T * Y * Optyk to nie lekarz 21.02.16, 13:12
                                                    jaga_22 napisała:

Pia napisała:
                                                    > "potrzeba noszenia okularow TO NIE CHOROBA"

> Nie choroba, ale okulista MOŻE wykryć początek choroby.

Ja caly czas pisze o okularach na ktore badanie robi optyk
                                                    bo w tej dziedzinie ma wieksza praktyke i wiecej narzedzi do badania wzroku
                                                    niz okulista- specjalista, ktory np. "tasmowo" robi operacje zacmy!

Faktycznie to optyk podczas swoich wyzszych studiow, ma tez wyklady z medycyny dotyczacej oka, i np. u znajomego emeryta, ktorego okulary byly "za slabe" wykryl poczatki zacmy! Moze wykryc tez inne choroby oka ... i wtedy wystawia remis do okulisty przy szpitalu...

Nikt nikomu nie zabrania chodzic do lekarza okulisty ... jak sie dostanie!

W Szwecji jest brak lekarzy wszystkich specjalnosci, a takich "pracujacych na wlasna reke" w prywatnym mieszkaniu jak np. polscy ginekolodzy, nie ma!

Wszyscy lekarze dzialajacy w prywatnych spoldzielniach gdzie wynajmuja razem lokale aby bylo taniej, kosztuja tyle samo co ci szpitalni, bo wszyscy podlegaja pod Ubezpieczalnie, i do nich sa tez kolejki.

Ja od kilku lat chodze do lekarza rodzinnego, ale jest to prywatna przychodnia, kupiona wspolnie przez pracujacych tam lekarzy ogolnych.
                                                    Oczywiscie place taka sama stawke za wizyte jakbym chodzila do "panstwowej" przychodni,
                                                    ale tu jest zupelnie inna kultura przyjmowania pacjentow.

Poprzednie 12 lat chodzilam do innej prywatnej przychodni, gdzie nie bylo kolejek, bo kazdy mial ustalona przez telefon wizyte, a lekarze pilnowali ustalonego czasu.
                                                    Tam czekalo sie w wygodnych, miekkich fotelach, i zawsze byla kawa z kruchym ciasteczkiem do dyspozycji, a takze damskie kolorowe tygodniki do czytania ... Czasem az sie nie chcialo stamtad wychodzic smile

>

• slo-miana jak dobrze wstać skoro świt 22.02.16, 07:32
                                                    https://s2.ifotos.pl/mini/jak-dobrz_seaepps.jpg

wszystkiego najlepszego na poniedziałeksmile
                                                  • lusia_janusia Re: jak dobrze wstać skoro świt 22.02.16, 08:47
                                                    WITAJCIE
                                                    z nowym dzniem tygodnia, slonce za oknem +5,o C, w planach
                                                    gimnastyka, Kendo tez mnie odwiedzi, to caly dien mam wypelniony,
                                                    ale wony od "Maluszka".

Mijcie sobie udany caly tydzien, przez przemeczenia ale w zdrowiu.
                                                  • kendo Re: jak dobrze wstać skoro świt 22.02.16, 09:31
                                                    *Slomko,
                                                    to prawda,
                                                    piekny wschod slonca "zalpalas"

*Lusia juz sie "zebralam i niebawem wyjade do Ciebie..
                                                    obiadu mi nie szykuj biore swoj bo cos mnie caly czas "uczula i niewiem co teraz..

udanego startu na caly tydzien
                                                  • jaga_22 Re: jak dobrze wstać skoro świt 22.02.16, 09:42
                                                    Witajcie....piękne słonko u Sloo ,u mnie pochmurno,wietrzysko i +11st.
                                                    Miłego spędzenia czasu.Lusia napisała...ale wony od "Maluszka".
                                                    Teraz kombinuję co też Lusia miała na myśli big_grin
                                                  • kendo Re: jak dobrze wstać skoro świt 22.02.16, 09:46
                                                    jaga_22 napisała:

> Witajcie....piękne słonko u Sloo ,u mnie pochmurno,wietrzysko i +11st.
                                                    > Miłego spędzenia czasu.Lusia napisała...ale wony od "Maluszka".
                                                    > Teraz kombinuję co też Lusia miała na myśli big_grin
                                                    >
                                                    hi,hi,,,Jagusia
                                                    ja wykombinowalam,ze chyba "w o l n y" czas ma dzis,jak duzo robi kiedy zniknie jedna literka..
                                                    sloneczko posylam a z nim duzo radosci
                                                  • pia.ed Re: jak dobrze wstać skoro świt 22.02.16, 10:06
                                                    Lusia pewnie nie uzywa funkcji Zaawansowany formularz, bo tylko w tym przypadku dziala podglad...

*
                                                  • greis52 Re: jak dobrze wstać skoro świt 22.02.16, 17:12
                                                    szaro i mokro za oknem a w naszej TV gorącosmile
                                                    pozdrawiam!
                                                  • lusia_janusia Re: prawie ostatni tydzien... 23.02.16, 09:31
                                                    lutego roku przestepnego... 29 dni,
                                                    ***„Silne wiatry przy końcu lutego, spodziewaj się zatem lata żyznego”***

WITAJCIE.........................

*Pia, to prawda spieszylam sie wczoraj z wpisanimi na necie i nie
                                                    przegladalam swojego wpisu. - przepraszam za bledy,
                                                    Mam nadzieje, ze Twoja inteligencja pozwolila Ci sie domyslec o czym
                                                    pisalam?.....
                                                    http://www.gify.net/data/media/75/pociag-ruchomy-obrazek-0043.gif
                                                    Za oknem chyba bedzie podobnie jak wczoraj, chociaz wieczorem rozpadal sie deszcz.

Tydzien mam wypelniony planami po brzegi, wieczorami mam nadzieje troche odetchne,
                                                    dzieci maja ferie zimowe bez sniegu, w miescie widac jak calymi grupami z rodzicami
                                                    spedzaja czas na roznych aktywitetach.

Mam nadzieje, ze zdrowie Wam Wszystkim dopisuje, wiec zycze samych przyjemnosci na
                                                    wtorkowy dzien.
                                                  • kendo Re: prawie ostatni tydzien... 23.02.16, 09:45
                                                    witajcie juz obudzone i co dopåiero sie budzace...

za oknem nie ciekawie,cos popaduje,
                                                    drwal przybyl reszte choinek sciac,bo kiedy za kazdym razem mocno wieje to choinke zlamie,
                                                    wiec za jedna cene wszystkie zestnie,moze golebie na sasiadujacych drzewach zbuduja sobie gniazdo i beda umilac latnie dni swym "spiewem"

zdrowia/pogody ducha zycze https://i65.tinypic.com/111qjbk.jpg
                                                  • jaga_22 Re: prawie ostatni tydzien... 23.02.16, 10:38
                                                    Faktycznie z tym wolnym od maluszka,a to takie proste big_grin
                                                    Wczoraj lało dziś sucho ale baardzo pochmurno.Chciałabym poprać,ale pogoda nie zachęca,jeszcze bardziej zwilgotnieje.
                                                    Witam... pozdrawiam i zdrówka szanownego życzę https://liubavyshka.ru/_ph/82/2/602372470.gif
                                                  • slo-miana Re: prawie ostatni tydzien... 23.02.16, 17:29
                                                    czesc Forumeczki Vistulowe. Widze babskie pogaduszki pogodowe. wredny ten luty,siapi,a nawet popaduje gradem, u nas tak bylo dzisiaj dwa razy w ciagu dnia.
                                                    czy gopodyniom domowym kiedys ogranicza sie domowe obowiazki? ja trzeci dzien z kolei piore i zawsze cos jest do zrobienia, nie mozna sie od tego opedzic. zaraz jade zatankowac, oddac spodnie do Lidla, a potem pomyslec co jutro na obiad. i tak mijaja popoludnia. w pracy tak starsznie ciezko,tyle obowiazkow,ze nigdy dotad przez te 21 latjak tu pracuje nie bylo takiej presji czasowej. wszytsko na wczoraj, ale jakos daje rade.
                                                    trzymajcie sie cieplutko.
                                                  • kendo Re: prawie ostatni tydzien... 23.02.16, 19:20
                                                    *Slomko,
                                                    faktycznie,cos w pracce Twej sie napietrzylo wszystkiego na jeden dzien
                                                    w domu?zawsze jest,kiedy skonczymy na poczatku i do konca sie dojdzie to juz trzeba od nowa na poczatu zrobic..ale przynajmniej sie czlek nie nudzi,

dzis w ogrodzie co nieco zrobilam,ale jeszcze duzo do zrobienia

milego wieczoru
                                                  • xystos Re: prawie ostatni tydzien... 23.02.16, 22:04
                                                    Niemoge sidostsac go amerykanskich gryzikow macie ten link jesczcze ?
                                                    t
                                                  • lusia_janusia Re: prawie ostatni tydzien... 24.02.16, 08:10
                                                    *Xystos, nie wiem o ktory Ci chodzi,

WITAM....
                                                    Rano, szron byl na wszystkich samochodach, teraz +2,o C i kaszka z nieba sypie,
                                                    jest slisko, i kilka stluczek juz na drogach podali, pociagi z Ystad do Malmö opoznione,
                                                    blad na semaforach, jak to zwykle tlumacza.

Na dzisiaj, dalszy ciag planow do wykonania, obiadek mam gotowy, wiec bedie
                                                    szansa rowniez odpoczynku od szykowania go.

Wam zycze przyjemnosci na dzisiejsza srode w zdrowiu i przyjemnych poczynaniach w domku.

*Jaka pogoda w nocy świętego Piotra i Macieja takiej czterdzieści dni i nocy nadzieja.*

*Jeżeli ciepło w dzień świętego Piotra, to zima do Wielkiej Nocy potrwa.*

*Kiedy święty Pieter grzeje, za wiosną jeszcze trzykroć kur zapieje*.
                                                  • kendo Re: prawie ostatni tydzien... 24.02.16, 08:27
                                                    *Lusia
                                                    przyslowie sie chyba sparawdzi z przymrozkiem lub sniegiem
                                                    bo to malo razy szlo sie z koszyczkiem jakowym po sniegu??

prawda,przymrozek nocny byl,teraz ponuro,
                                                    planuje jakis spacer chociazby krotki,by migrene nastraszyc,by sobie poszla precz..

udanego dnia Wszystkim https://i63.tinypic.com/2iho12w.jpgKajdet i Jette psiunki z hodowli amerykanskiej
                                                  • lusia_janusia Re: prawie ostatni tydzien... 24.02.16, 08:56
                                                    *Kendo, ladne zdjecia pieskow, te 2 biale to chyba Vivian, ktorej juz nie ma z Sofi.
                                                    Kajdet wczoraj urzedowal w kuchni caly dzien. Wital sie z papa Bently, bylo zdjecie,
                                                    nie wiem czy go widzialas. Kajdet lezal na kanapie a papa podszedl do niego i noskami
                                                    sie spotkali.
                                                  • kendo Re: prawie ostatni tydzien... 24.02.16, 09:03
                                                    no zobacz,nie widzialam tego zdjecia,choc do tylu duzo sie wrocilam,
                                                    zamknelam ich portal,jak Bing z brydnym nosem stal...oni maja to do siebie byc sie "tytlac w blocie"
                                                    pozniej sie wroce do zdjecia powitalnego,
                                                    a swoja droga,miala bardzo nudno,bo cuda na kanapie wyprawiala z kocami...
                                                  • jaga_22 Re: prawie ostatni tydzien... 24.02.16, 10:47
                                                    O matko! ale z Was psiary,macie Maluszka smile
                                                    Już chciałam pisać,że ponuro i słonkiem błysnęło,oby jak najdłużej.
                                                    Na obiad coś zrobię z warzyw mrożonych na patelnię,bo chcę
                                                    pojutrze rozmrozić zamrażarkę.
                                                    Trzymajcie się ciepło i zdrowo http://s17.rimg.info/8dc004b4b4d47d064b77396af0b81c8c.gif
                                                  • jaga_22 Re: prawie ostatni tydzien... 24.02.16, 17:27
                                                    Pada śnieg,fajnie big_grin
                                                  • lusia_janusia Re: prawie ostatni tydzien... 24.02.16, 19:01
                                                    *Jaga, a u mnie, ccaly dzien byl mozliwy, ze slonkiem w chowanego,
                                                    po niepewnym poranku z pogoda.
                                                    U ciebie z tego sniegu to chyba bedzie chlapowo na chodbnikach, jak
                                                    posypia sola, to szkoda porzadnych butow.
                                                    Jamam takie starsze to je ubieram wlasnie na posolene chodniki zimowa pora.
                                                    A te nowsze chodze jak jest sucho i mrozno,
                                                  • jaga_22 Re: prawie ostatni tydzien... 24.02.16, 20:15
                                                    Lusiu,do rana to pewnie już nic nie będzie bo jest na plusie.
                                                  • lusia_janusia Re: prawie ostatni tydzien... 24.02.16, 20:31
                                                    *Jaga, jak to przymarznie w nocy, to ranek bedzie niewesoly z gololedzia?.
                                                  • jaga_22 Re: prawie ostatni tydzien... 24.02.16, 20:39
                                                    W nocy ma być -2,ale już czarno a w dzień +4.
                                                    Zima była 3 godz.big_grin
                                                  • pia.ed Lusiu ... moja inteligencja 24.02.16, 20:51
                                                    pomaga mi nie tylko domyslec sie zgubionych literek,
                                                    ale takze czytac miedzy wierszami
                                                    wiec o mnie sie nie boj, zawsze dam sobie rade ... wink wink wink

Tylko ze tym razem pomylilas adresata, bo to nie ja
                                                    tylko jaga zartobliwie pytala sie o wyraz z opuszczona literka.
                                                    Ja opuszczenie literki nigdy nie klasyfikuje jako blad ...

Dla mnie jest to zwykla pomylka, najczesciej wynikajaca z tego,
                                                    ze klawisz na klawiaturze ciezko sie naciska (brudny?) i nie wybija literki ...
                                                    Mnie sie czesto zdarza, ale najczesciej to zauwazam i poprawiam.

*
                                                  • lusia_janusia Re:>> Lutowo << 2016 25.02.16, 08:01
                                                    *Pia, *Jaga, przepraszam Was obie za pomylke moje.
                                                    Pia, kupilam nowa klawiature do kompa, trzcionki leza nisko (stara mialam z podniesionymi
                                                    trzcionkami ) to mi sie latwo w nie trafialo, a litera z lezy w innym miejscu niz w klawiaturach
                                                    polskich, to musze zwracac szczegolna uwage przy pisaniu, zeby palec trafil tam gdzie trzeba.

WITAM.....
                                                    Za oknem juz jasno od 6,30 "Maluszek" juz dostal tabletke teraz tylko raz dziennie,
                                                    i zobaczymy jak bedzie sie czul.

Tydzien prawie dobiega do konca jeszcze pare dni i bedzie marzec, a pozniej
                                                    juz Wielkanoc. zaczelam zbierac luski od cebuli, zeby farbowac jajka wielkanocne,
                                                    chociaz nie wiem gdzie bede?. ale od przybytku glowa nie boli.
                                                    Widze przez okno, ze w nocy byl przymrozek, moze dien bedie rowniez bez deszczu.

Zycze Wam przyjemnego czwartku w zdrowiu i przyjemnych spacerach w naturze.
                                                  • kendo Re:>> Lutowo << 2016 25.02.16, 09:21
                                                    witajcie,
                                                    slonce zaczyna w okna zaglada..
                                                    nie wiem co dzis zrobie migrena dalej trzyma moja lepatyny,
                                                    po tabletce troche lzej..

milego dnia,
                                                    napisze,ze nawet posypuje platkami sniegu,ktore blyszcza w sloncu
                                                  • jaga_22 Re:>> Lutowo << 2016 25.02.16, 11:37
                                                    Witajcie...u mnie ładny dzień ze słonkiem to i ochota na pracę
                                                    przyszła.Już pranko rozwiesiłam,posprzątałam i za krzyż się trzymam wink
                                                    A u mnie już wiosna się zaczyna na balkonie.Cebule kwiatków które posadziłam jesienią wzeszły.Mam nadzieję,że dadzą sobie radę.Jak będzie mróz to przykryję.
                                                    Lusiu nie masz za co przepraszać.Pomyłki łatwo się robi,gubi literki,dlatego ja zawsze czytam po napisaniu,podgląd przecież nie jest potrzebny.
                                                    Miłego Wam dnia bez bólu i dobrym zdrowiu.

http://i65.tinypic.com/29duzw5.jpg
                                                  • lusia_janusia Re:>> Lutowo << 2016 26.02.16, 07:17
                                                    *Kiedy w lutym tajanie, szykuj chłopie sanie*

WITAM.......
                                                    Piatek mamy od polnocy, nawet dobrze mi sie spalo, ale juz raniutko sie obudzilam
                                                    i szybko wstalam, zeby migrena sie nie nawrocila, "Maluszek" tez juz dostal tabletke,
                                                    czeka na odbior i pojscie do domu.

*Jaga, wiosne juz widac prawie w kazdym katku w naturze, ale mimo wszystko jeszcze
                                                    nie w pelni, bo zimno, a szczegolnie u nas wiatry, ktore sa dokuczliwe.
                                                    http://www.gify.net/data/media/50/kwiat-ruchomy-obrazek-0387.gif
                                                    Moze sie pociagne do Kendo,? zobacze jaka bedzie pogoda, bo jest na 0,o C i posypane
                                                    sola to nieciekawie dla butow sie wydaje.

Pol obiadu mam, cos jeszcze musze doszykowac tz. ugotowac jakas kasze albo ryz,
                                                    salata lodowa, ale najprosciej to chyba z ryba bedzie dzisiaj.

Zycze Wam zdrowka, milego dnia i slonca na niebie.
                                                  • kendo Re:>> Lutowo << 2016 26.02.16, 09:31
                                                    *Jagusia
                                                    ja tez robie literowki,
                                                    za sparaw "nieczucia w opuszkach palcow",wydaje mi sie ,ze kliknelöam a tu nie "dobilo klawisza do konca",
                                                    bledy tez nieraz robie,no coz..

*lusia
                                                    oczywiscie bede rada,jak wpadniesz,
                                                    dzis "slawetny gulasz na winie robie" z roznymi miesami,

za oknem zapowiada sie na chyba sloneczny dzien
                                                    ale mrozikowo-wilgotno jakos...

przemilego dnia

acha wczoraj na ryneczku juz bratki widzialam w slicznych kolorach,takich ,jak lusia zamiesciala
                                                  • jaga_22 Re:>> Lutowo << 2016 26.02.16, 10:33
                                                    Witajcie Vistulani ...
                                                    U mnie tez na zerze,pochmurno,ale wzięłam się za robotę zaplanowaną
                                                    czyli rozmrażam zamrażarkę,ale już na ukończeniu.
                                                    Szkoda,że nie ma słonka,ale zapowiadają na jutro słoneczko.
                                                    Miłego Wam dnia,bo najpewniej się spotkacie.

https://image1.obrazki.org/milego-dnia-inkadobrego-humorugif.GIF
                                                  • kendo Re:>> Lutowo << 2016 26.02.16, 12:13
                                                    Jagus,
                                                    bardzo optymistyczny obrazek ladujacy dobrym humorem,
                                                    czekam na Lusie,
                                                    obrobilam sie kuchennie
                                                    zagospodarujac wczorajsze zakupione miesiwo,czesc juz na piecu/czesc w zamrazalce bedzie obiadow na caly tydzien.

milego odpoczynku Jagusia, i reszte Zalogi
                                                    a gdzie Maria i Dorka sa???????????????????????????????????????????????????????????????

https://i65.tinypic.com/34he5w7.jpg posylam slonce dla Wszystkich
                                                  • lusia_janusia Re:>> Lutowo << 2016 27.02.16, 08:18
                                                    WITAJCIE......
                                                    Ale mi pojasnialo w oczach od Waszych obrazkow *Jagai i *Kendo.

https://i65.tinypic.com/igjjol.jpg

W nocy byl przymrozek, szron juz taje na samochododach, slonce rozjasnia niebo.
                                                    Mam nadzieje, ze bede miala dzisiaj zapewnione spacerki krotkie z "Maluszkiem"
                                                    az do wieczora, Biedaczystko chce isc dluga runde i w drodze powrotnej juz nie moze
                                                    przebierac nogami, to nosze jego torbe i reszte drogi go w niej niose i przed domem
                                                    znowu wypuszczam.

Miejcie sobie przyjemna ostatnia sobote lutego w zdrowi i optymistycznych humorach.
                                                    ***Gdy muszki w lutym latają, to w marcu w ręce dmuchają.***
                                                  • greis52 Re:>> Lutowo << 2016 27.02.16, 08:49
                                                    pozdrawiam i spokojnej soboty życzę
                                                  • kendo Re:>> Lutowo << 2016 27.02.16, 09:09
                                                    hej Greis,
                                                    rowniez pozdrawiamy i zyczymy milej soboty https://i68.tinypic.com/10d5o3l.jpgto malutka Gussi,mama tych wyzej zamieszczonych maluszkow..i ta sunia Gretchen w czarne latki jest podobna calkiem do mamy
                                                  • jaga_22 Re:>> Lutowo << 2016 27.02.16, 09:33
                                                    Witajcie dziewczynki.... u mnie też pojaśniało,ale za oknem,taka mgła jakby
                                                    ktoś mleko rozlał,a gdzieniegdzie śnieżek leży.Na razie na 0,później ma być +5.
                                                    Śmieszny ten maluch,pyszczek ma podobny do ryjka prosiaczka big_grin
                                                    Przyjemnej Wam soboty i zdrówka życzę. https://forum.vectra-unlimited.pl/images/smilies/smile.gif
                                                  • kendo Re:>> Lutowo << 2016 27.02.16, 09:41
                                                    hej Jagusia
                                                    ten maly to sunia Gussi,
                                                    byla bardzo opiekuncza mama,a podczas porodu,kiedy jedna sunia nie dawala zadnych oznak zycia przy ratowniu jej,zatrzymala szefowa,ktora chciala juz na straty odniesc szczeniaczka,oratowali maluszka i jest teraz sliczna sunia,gdzie przebywa wraz ze swa mama u "rodzicow zastepczych" czyli wolonterek,ktore pracuja czasami w chodowli
                                                    https://i63.tinypic.com/98a4ue.jpg
                                                    tu z mama zastepcza
                                                    https://i67.tinypic.com/20jnz3d.jpg

samych przyjemnosci niedzielnych
                                                  • jaga_22 Re:>> Lutowo << 2016 27.02.16, 11:04
                                                    Czuję jaki mięciutki,a raczej mięciutka big_grin
                                                  • kendo Re:>> Lutowo << 2016 27.02.16, 13:03
                                                    jaga_22 napisała:

> Czuję jaki mięciutki,a raczej mięciutka big_grin
                                                    >

tak maja bardzo mile futerko w dotyku,
                                                    sasiedzi kolo Mamy maja samca tej rasy..cudowne wielkie zwierze..
                                                  • kendo Re:>> Lutowo << 2016 27.02.16, 08:53
                                                    *Lusia
                                                    przyslowie po raz pierwszy czytam,/labadzik sliczny
                                                    wczoraj biedronka po szybie w domu mi sie przechadzala,
                                                    widac poczula tez wiosne..

faktycznie ,slonce jak oszalale swiec/mrozik rostapia sie na razie +0,a o polnocy bylo -2,8 stopnia

samych przyjemnosci sobotnich zycze
                                                    https://i63.tinypic.com/osww01.jpg,ta w czarne latki najspokojniesza z calego miotu,
                                                    Regina "gryzikowata"czyli chce wszytkich gryzac..
                                                  • lusia_janusia Re:>> Lutowo << 2016 28.02.16, 09:01
                                                    *Gdy wiatr ostro w lutym wieje, chłop ma dobrą nadzieję.*
                                                    *Gdy bez wiatrów luty chodzi, w kwietniu wicher nie zawodzi.*
                                                    *Jeśli luty śnieżny, mroźny, spodziewaj się wczesnej wiosny.*

*Kendo, pisunu slodziki, Regina prawdziwa szuru-buru, nie posiedzi chwile spokojnie
                                                    w porownaniu z Gretchen.

WITAM
                                                    ostatnia niedziela lutego, a jutro 29 poniedzialekwiec ten co sie w tym dniu
                                                    urodzil obchodzi swoje urodziny.

Za oknem jakos ponuro, chyba bedzie cos z deszczu, ale za to wczoraj byla sloneczna
                                                    pogoda.
                                                    Niezaleznie od aury, zycze Wam na Vistuli optymistycznych mysli,zdrowia i milego
                                                    wypoczynku.
                                                  • kendo Re:>> Lutowo << 2016 28.02.16, 09:17
                                                    *LUsia
                                                    w kazdym miocie znajdzie sie "szuru-buru"

witajcie Zalogo przy niedzieli,

co do przyslowia,to w kwietniu tu zawsze mocniej wieje,

pewnikiem sie moze rozpogodzi kolo lunch

samych niedzielnych przyjemnosci https://i63.tinypic.com/2e3uyio.jpg od Opal maluszki
                                                  • lusia_janusia Re:>> Lutowo << 2016 28.02.16, 09:20
                                                    *Kendo, tem maluszki sa rozbrajajace, a juz takie duze urosly. ze
                                                    trudno ich rozpoznac.?
                                                  • kendo Re:>> Lutowo << 2016 28.02.16, 09:31
                                                    lusia_janusia napisała:

> *Kendo, tem maluszki sa rozbrajajace, a juz takie duze urosly. ze
                                                    > trudno ich rozpoznac.?

tez sie gubie,ktore sa z ktorego miotu,
                                                    roznica w przyjsciu na swiat byla paro tygodniowa,to teraz wszystkie sa jednakowo duze i jednakowo rozrabiaja..
                                                    https://i67.tinypic.com/t7zsjt.jpg jak wynika z moich spostzezen to tylko te od Opala tak w rzadku zawsze siadaja..
                                                  • lusia_janusia Re:>> Lutowo << 2016 28.02.16, 09:44
                                                    *Kendo, chyba tak, teraz sa po dwoje w boksach, i jak je wypuszcza
                                                    na wolnosc na gorke, to rozrabiaja, az sie piach za nimi kurzy,
                                                    i to dziwne ze w jednym miejscu, wszystkie pieski kopia dziure.
                                                  • jaga_22 Re:>> Lutowo << 2016 28.02.16, 11:44
                                                    Witajcie....Lada moment przyjedzie syn,ale sam,bo dzieci chorują.
                                                    Idę do kuchni coś przygotować,a Wam też miłej niedzieli życzę.https://dodatkii.net/emotki/50.gif
                                                  • slo-miana Re:>> Lutowo << 2016 28.02.16, 13:00
                                                    Dzien dobry Vistulanki.
                                                    Widze,ze prace kuchenne rozpoczete. U mnie tez sie zaczna,poki co wrocilam ze spaceru,piekna sloneczna i ciepla pogoda.Przyjemnie bylo pochodzic po uliczkach,wszedzie taki niedzielny spokoj, ruch minimalny.
                                                    Zjadlam talerz rosolu z kury,a za godzinke przygotuje pieczone ziemniaki,salate miks z sosem balsamico i stek wolowy na polkrwisto.taki bedzie niedzelny obiad, a u Was?
                                                  • lusia_janusia Re:>> Lutowo << 2016 29.02.16, 09:32
                                                    *Jaga, goscila wczoraj syna,
                                                    *Slo-mianka, przechadzala sie po wyciszonym miescie.
                                                    https://i67.tinypic.com/2vug741.jpg
                                                    My z Kendo bylysmy na wystawie kotow. ..............To bylo wczoraj.

Witajcie!!!::::::::::::::
                                                    Na dzisiaj nie mam specyzowanych planow, za oknem ponurlo w nocy bylo
                                                    mrozikowo, moze sie wybiore do centrum handlowego za jakas inspiracja?

Wam zycze przyjemnego, w zdrowiu poniedzialku ostatniego w przestepnymroku
                                                    nastepny bedzie za 4 lata.
                                                  • jaga_22 Re:>> Lutowo << 2016 29.02.16, 10:00
                                                    Witajcie.... był wczoraj syn,a za chwilę był drugi jakby się umówili.
                                                    młodszy zadzwonił i pytał czy jeszcze chorujemy,bo zabroniłam im przyjeżdżać.
                                                    Na szczęście już z nami wszystko w porządku.
                                                    Nie lubię takiego nieba ołowianego,ani szczelinki żeby jakiś promyk zaświecił.
                                                    Dorka to jeszcze masz sporo znajomych,moje z najbliższego otoczenia odchodzą.
                                                    Właśnie się dowiedziałam,że zmarła sąsiadka co mieszkała nade mną.
                                                    Jej mąż zmarł parę lat temu nagle,stał, upadł i po chłopie,a był od niej młodszy.
                                                    Trzymajcie się cieplutko i zdrowo.
                                                    Dziś coś przeskakuję z wątku na wątek big_grin
                                                  • kendo Re:>> Lutowo << 2016 29.02.16, 10:55
                                                    https://i65.tinypic.com/m6bgl.jpg ostani dzien lutego 2016 roku
                                                    za oknem pochmurnie,jak u Jagusi,
                                                    Dorka sie wywczasowala z dawnymi znajomymi..
                                                    Slomka przechadzala sie po spokojnie niedzielnych uliczkach

miejcie sobie mily poniedzialek https://i66.tinypic.com/j7qopf.jpg , Frenzy -ten duzy i Gretchen-malutka
                                                    chetnie przez okno patrza,jak bawia sie inne pieki na dworze
                                                  • pia.ed Dzis jest 29 luty ...Ciekawostka 29.02.16, 10:59
                                                    Lusia_janusia napisala:

Wam zycze przyjemnego, w zdrowiu poniedzialku ostatniego w przestepnym roku
                                                    nastepny bedzie za 4 lata.

W dunskiej telegazecie przeczytalam, ze dzis wstrzymano
                                                    wszystkie planowane cesarki w dwoch najwiekszych szpitalach Danii
                                                    ze wzgledu na date 29 lutego,
                                                    by nie komplikowac dzieciom zycia smile,
                                                    a moze tez ze wzgledu na to, ze przy dzisiejsze digitalizacji
                                                    komputer tez moze w jakis sposob zareagowac i "zaszalec". :Wg mie to bardzo madra decyzja ...
                                                    Dunczycy to luteranie i obchodza wylacznie urodziny.

• lusia_janusia Re: Dzis jest 29 luty ...Ciekawostka 29.02.16, 11:17
                                                    *Kndo, psiuny, jak zwykle ciekawe zajecia maja.

*Pia, faktycznie dobry pomysl, Tutaj chyba nikt o tym nie pomyslal.
                                                    Ale normalne porody niestety nie da sie zatrzymac.?
                                                  • kendo Re: Dzis jest 29 luty ...Ciekawostka 29.02.16, 12:14
                                                    lusia_janusia napisała:

> *Kndo, psiuny, jak zwykle ciekawe zajecia maja.
                                                    >
                                                    > *Pia, faktycznie dobry pomysl, Tutaj chyba nikt o tym nie pomyslal.
                                                    > Ale normalne porody niestety nie da sie zatrzymac.?

no wlasnie,
                                                    chcialam wspomniec o "matce naturze",ze ja nie da rady powstrzymac i naturalny porob moze sie odbyc,

*Pia,
                                                    moze jutro napisza w gazecie,czy byl jakis naturalny porod w Danii?-ciekawa jestem.
                                                  • pia.ed Re: Dzis jest 29 luty ... Ciekawostka 29.02.16, 23:01
                                                    Pomysl dotyczyl wylacznie planowanych cesarek ...
                                                    Chyba pierwszy raz lekarze wpadli na taki pomysl,
                                                    byc moze na prosbe przyszlych matek???

A w Malmö ktos wpadl na pomysl att byta skott på skottdagen wink

www.sydsvenskan.se/malmo/poppis-att-byta-sticklingar/

.
                                                  • pia.ed Gdyby Victoria dzisiaj urodzila ... 29/2 29.02.16, 23:24
                                                    ale chyba juz nie urodzi ... Urodziny dziecka, ktore nie bedzie nastepca tronu, nie sa tak wazne ... a obchodzic mozna zawsze dzien przedtem albo dzien potem.

www.aftonbladet.se/nyheter/article22352804.ab

.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka