kendo 27.02.16, 09:25 zalozylam nowa skrzyneczke pocztowa, linkujac poprzedni dla ewentualnego powrotu do niego forum.gazeta.pl/forum/w,11086,160092279,160092279,cd_lusia_janusia.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kendo Re: lusia-janusia 27.02.16, 09:26 chyba tak moze byc Lusia co?? jak nie to podpowiedz a zmienie ,jak sobie zyczysz. Odpowiedz Link
kendo Re: lusia-janusia-wizyta 01.03.16, 09:09 oczywiscie ,zawsze jestes witana, a spacer mam zaplanowany,czekam az troszke mrozik sie rostopi w sloncu co sie bawi w chowanego Odpowiedz Link
kendo Re: -wizyta-placki kartoflane 01.03.16, 09:24 hi,hiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii,ales sie udala Lusia,super OK,bo mialam na nie smak juz od dawna, nie bedzie Ci ciezko z nimi?? mam tez mijöliga w domu ,a zawsze przeciez mozemy podjechac do tutejszego sklepu i dokupic.. Odpowiedz Link
pia.ed lusia-janusia ... Podrzucam Ci pieski 01.03.16, 16:34 sa sliczne, ale nie wiem co z nimi zrobic. Wklej po prostu moj link tam gdzie trzeba bez zadnych komentarzy ... www.expressen.se/gt/rekordtiken-slog-till--fodde-sexton-valpar/ . Odpowiedz Link
kendo Re: lusia-janusia ... brev 01.03.16, 19:25 pancio bardzo dziekuje za pomoc z brev.. ja teraz ide cos na ruszta wlozyc, Odpowiedz Link
kendo Re: lusia-janusia ... znowu placki 01.03.16, 19:41 mittkok.expressen.se/baka/artikel/lchf-brod-recept/ * co myslisz o tej recepcie? piecze sie je w piekarniku *na koncu tej strony sa mufisy, co pisza ze "wytrawne"..ciekawe czy warto test zrobic? Odpowiedz Link
pia.ed Szukalam bocianow na "Szukaj" ... 01.03.16, 22:23 kilka dni temu. Pokazuja mi sie najczesciej takie sprzed kilku lat, z forum Marii52. Te odnalezione mozna zawsze dokleic, ale w tej chwili najlepiej zalozyc calkiem nowe tematy, a wlasciwie jeden - dla wszystkich zagranicznych bocianow. Nie wydaje mi sie aby zainteresowanie polskimi bocianami bylo duze. W ogole wydaje mi sie, ze wszyscy sie przesycili bocianami Ja w kazdym razie z tabelki bede po jednym wyszukiwala i wklejala pod Makov - jesli zauwaze ze cos sie dzieje w gniazdach. Kilka kamerek ktore istnialy latami juz zlikwidowano ... - Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Szukalam bocianow na "Szukaj" ... 02.03.16, 07:43 *Pia, masz chyba racje, ze niektorzy sa juz przesyceni ogladaniem bocianow. Albo po prostu czas ogladania w necie maja ograniczony? Odpowiedz Link
kendo Re: znalazlam o zyciu nocnym na ulicy 06.03.16, 11:10 www.kristianstadsbladet.se/kristianstad/stokigt-pa-ostra-boulevarden/ pewnie jak wczesniej wspomnialas, ze byly to "dzieci" ktore zobaczywaszy policyjny samochod uciekly,nie zatrzymano nikogo Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: znalazlam o zyciu nocnym na ulicy 06.03.16, 11:16 *Kendo, wlasnie ten artykul czytalam. Odpowiedz Link
kendo Re: zmiana na sliczna czolowke 08.03.16, 09:09 alez zapomnialam czolowke zmienic, dzieki Lusia dzis drwale przyszli i ostanie dwa drzewa scinaja, jedno juz obalili i dziela na kawalki Odpowiedz Link
kendo Re: Gi-gong 10.03.16, 09:38 to sie zbieram juz..klucze mam w razie cobys z Maluszkiem byla na spacerku Odpowiedz Link
kendo Re: Maluszek w autobusie 12.03.16, 10:08 Lusia, super pomysl, daj znac esemesem to wyjde po Was. Odpowiedz Link
kendo Re:stoleczki juz podstawilam 12.03.16, 10:18 do kanap i fotela,coby latwiej sie wskakiwalo.. Odpowiedz Link
kendo Re:czekamy, 12.03.16, 10:30 OK,juz komore mam blisko siebie.. pancio juz sie cieszy na spotkanie..ciekawe czy bedzie Maluszek szczekal?? Odpowiedz Link
kendo Re:czekamy, 17.04.16, 20:43 jak zwykle czegos zapomne, tym razem ladowacza, na "drabinca w sypialni powinno zostac? Odpowiedz Link
kendo Re:ladowacz 18.04.16, 08:50 o tak,wylacz-dziekueje, wpade pozniej,jak dobudze sie w srodku. Odpowiedz Link
kendo Re:o paszportach 21.04.16, 09:41 w Kurierze pisali,ze nawet w sobote okienko bedzie czynne i okres wyczekiwania ma trwac dwa tygodnie, masz bilisko,mozesz podejsc i sie upewnic, by miec pewnosc w razie co by dostac szybko dokument Odpowiedz Link
kendo Re:o paszportach 21.04.16, 09:52 o to sie "sprezyl" tym razem, przygotuj sie pewnie na dluzsza kolejke do okiena ze wzgledu na "oblawe przez innych" powodzenia zycze Odpowiedz Link
pia.ed O paszportach ... makabra! 23.04.16, 21:23 Dzis ukazala sie taka wiadomosc: www.skd.se/2016/04/23/manga-sokte-nytt-pass/ Okazuje sie, ze nie wszedzie sa kolejki, moze tam robia nawet paszport na poczekaniu, tak jak na lotniskach ? Nawet do glowy mi nie przyszlo, ze ludzie potrafia pojechac po paszport do innego miasta!!! Ja zawsze bez problemow wyrabialam w Malmö. . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: O paszportach ... makabra! 24.04.16, 08:40 *Pia, juz mam zabokany czas i czekam, nigdzie nie bede jezdzila, bo szkoda czasu i pieniedzy. Na razie siedze na miejscu, na gwalt nie potrzebuje jego miec. Tez widzialam w TV pokazywali. Odpowiedz Link
pia.ed Czy masz elektrisk FOTFIL? 26.04.16, 17:53 Widzialam wiele reklam, na takie drozsze i tansze ... Dzis widzialam reklame z apteki i tam podano, ze dwa nowe wklady, czyli "papiery scierne" kosztuja 90 kr! Mnie troche meczy scieranie stop recznie przy uzyciu fila, ale czy ta czynnosc aparatem elektrycznym uchroni mnie od schylania sie i wyginania stopy? Te dwie czynnosci sa dla mnie sa bardzo meczace ... * Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Czy masz elektrisk FOTFIL? 26.04.16, 19:32 *Pia, dostalam od corki w prezencie ten niebieski z apteki, z dodatkowymi filami, ale on jest na baterie, a nie elektryczny " Scholl", i filuje piety tylko na sucho, teraz widzialam w reklami w Polsce ze jest model podobny ale mozna go uzywac podczas kapieli na mokro, nie nadazysz za nowosciami. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Czy masz elektrisk FOTFIL? 26.04.16, 21:04 Napisalam elektryczny bo akurat taki zobaczylam z reklamie ... a Lidl mial na baterie. Mnie fotspeciallist poradzila, aby filowac tylko na sucho! I czesto ... Dalej jednak nie napisalas czy warto na to wydawac pieniadze! . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Czy masz elektrisk FOTFIL? 26.04.16, 21:11 *Pia, ja dostalam go w prezencie, chyba kosztowal ok,400,-kr, uzywam go raz w tygodniu na moje piety, prawie caly rok, zalezy jakie kto ma piety. Przy schorzeniach tarczycowych roznie bywa o roznych porach roku. Ja jestem z niego zadowolona, do tego tez uzywam kremy nawilzajace-zmiekczajace Scholl. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Czy masz elektrisk FOTFIL? 26.04.16, 21:58 A zmienialas juz papier scierny, bo wlasnie mi o to chodzilo. No i nie mialam pojecia, ze tarczyca ma cos wspolnego z gruboscia naskorka na pietach ... Na szczescie ja tarczycy nie mam! . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Czy masz elektrisk FOTFIL? 26.04.16, 23:35 *Pia, to jest bez papieru, diamentowy, i zmienia sie co 3 m-ce, caly ten czarny sadz, sama czujesz, jak Ci juz nic nie sciera naskorka, to mozna czesciej, sa tez z grubszymi diametowymi opilkami, ja mam ten normalny. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Czy masz elektrisk FOTFIL? 27.04.16, 01:23 O takich nigdy nie slyszalam ... Dziekuje za odpowiedz. lusia_janusia napisała: > *Pia, to jest bez papieru, diamentowy, i zmienia sie co 3 m-ce, caly ten czarny > sadz, sama czujesz, jak Ci juz nic nie sciera naskorka ... . Odpowiedz Link
pia.ed Re: Czy masz elektrisk FOTFIL? 28.04.16, 21:04 Bedzie powtorka w sobote ... www.tv.nu/program/min-skonhetsopererade-familj Musza miec w Brazylii swietnych chirurgow plastycznych, bo Silwia tez tam jezdzi na operacje ... * Odpowiedz Link
pia.ed Mial byc tytul ... o operacjach plastycznych 28.04.16, 21:07 Tv2 14 55 - 15 55. www.tv.nu/program/min-skonhetsopererade-familj ... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Mial byc tytul ... o operacjach plastycznych 29.04.16, 07:20 *Pia, wczorajdopiero pozno wieczorem wlaczylam TV, dzisiaj tez musze kilka rzeczy zalatwic, wiec nie wiem czy mi czasu wystarczy, w dzien rzadko ogladam TV. Ale widzialam kilka programow z nieudanymi plastycznymi operacjami, gdzie pozniej ofiary przychodzili do poprawki tych nieudanych zabiegow. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Mial byc tytul ... o operacjach plastycznych 30.04.16, 11:33 Lusiu, wiem ze jestes bardzo zajeta ... Wklejam od czasu do czasu jakis tema, ale nie musisz wszystkiego czytac czy komentowac! *** Wklejam bardziej dla siebie, bo tez nie mam duzo czasu. Chce przeczytac jeszcze raz kiedy bedzie mi sie nudzilo Czy wiesz, ze w Makov wczoraj byly juz trzy bocianki??? Jest zdjecie u Jagi ... *** Odpowiedz Link
pia.ed Mam duzo zajec ... 13.05.16, 12:36 miedzy innymi opalanie Nie bede sie tak czesto pokazywac na necie kiedy swieci slonce. Czekam na deszcz! . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Mam duzo zajec ... 13.05.16, 15:19 *Pia, ja tez okupuje swoj balkon jak swieci slonce, dzisiaj odwazylam sie w swoje bikini wcisnac, i jeszcze pasuje poki co. Natapetowalam sie olejkiem z faktorem, ale nie moge tak plackiem lezec, troche plecy tez wystawiam do slonca, chociaz one szybciej sie opalaja. Przyjemnosci w sloncu zycze. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Mam duzo zajec ... 13.05.16, 18:42 lusia_janusia napisała: > Przyjemnosci w sloncu zycze. Niestety przyjemnosc sie konczy ... Dzis nastapilo w Szwecji oziebienie, slonce w tej chwili zaczyna zachodzic za chmurki ... wiatr sie zwiekszyl. Nie patrzylam dokladnie na pogode, ale jutro chyba beda opady. Nie mam balkonu i opalam sie w ogrodku. Przed chwila skonczylam patrzec na "Mode na sukces", a o 19 00 bedzie druga czesc show u dr Phil o mezczyznie podejrzanym o pedofilie w stosunku do swego wnuczka, czemu on i jego zona stanowczo zaprzecza. . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Mam duzo zajec ... 13.05.16, 18:46 *Pia, ciekawe tematy ma ten dr, Phil, czasem tez go ogladam. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Mam duzo zajec ... 15.05.16, 02:49 Nie zawsze ogladam dr Phil, bo niektore tematy mnie nie interesuja ... albo mam inne zajecie. Najczesciej zaraz po obejrzeniu Glamour wchodze na tekst TV, wystukuje 170 na pilocie i decyduje, czy bede ogladac jego show czy nie. Czesto mam po prostu dosyc tego czlowieka, bo nie omieszka za kazdym razem pochwalic sie jakim jest ekspertem w niemal wszystkich dziedzinach, i bywa takze nieprzyjemny w stosunku do wystepujacyh w programie ... . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Mam duzo zajec ... 15.05.16, 09:25 *Pia, nie ogladam go czesto, czasem rano powtorki, jak sie obudzilam przy wlaczonym Tv. Jego wylansowala Ophra, bral udzil w jej programach. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Mam duzo zajec ... 15.05.16, 12:09 lusia_janusia napisała: > Jego wylansowala Ophra, bral udzil w jej programach. O tym nie wiedzialam. Zreszta nazwiska zupelnie mi sie nie trzymaja, moze zapomnialam. Na Ophra show patrzylam przez wiele lat ... do czasu, kiedy przestali emitowac ten program Szwecji. *** Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Mam duzo zajec ... 15.05.16, 12:16 *Pia, ona juz skonczyla ze swoim programem, czytalam tez, ze stracila duzo miljonow dolarow w jakiejs transakcji bankowej, ale nadal jest uwazana za najbogatsza women w USA. Odpowiedz Link
pia.ed Oprah i ta druga ... zaczyna sie chyba na L ... 15.05.16, 13:15 W tym samym czasie byla mloda biala prowadzaca, zapomnialam jak sie nazywala, pamietam tylko jej grubawe nogi (!) Miala program popularny wsrod zwyklch kobiet, niewyksztalcownych i biednych, czesto Murzynek ... poruszajaca temat ciazy 12- letnich kolorowych dziewczynek, bedacy dla nich "recepta na zycie" ... czy 15-letnich tatusiow, ktorzy potrafili miec juz kilkoro dzieci z roznymi dziewczynkami... Oprah z kolei byla popularna wsrod bialych wyksztalconych kobiet, ktorym nie brakowalo pieniedzy ... Lansowala najnowsze ksiazki, a na scenie byly czesto kobiety, ktore odniosly sukces po powaznych przejsciach, np. po zostawieniu ich przez bogatego meza. . . Odpowiedz Link
pia.ed Wyjasnienie ... 19.05.16, 21:34 Lusiu, moje "markowanie" do bialego rano bylo dzielem przypadku ...Patrzylam na telewizje od 18 00 do 20 00, potem zgasilam TV i na chwile polozylam sie na sofie, aby wypoczely mi nogi przed czekajaca mnie robota w kuchni... Musialam byc jednak porzadnie zmeczona, bo natychmiast zasnelam i obudzilam sie o polnocy. W tej sytuacji wiedzialam, ze szybko nie zasne ... cztery godziny snu to polowa nocy. Wybralam opcje aby wstac i zajac sie tym co mialam zrobic wieczorem. Miedzy innymi ukisilam ogorki, bo na targu sprzedawali cala torbe za 10 kr, dlugie inspektowe. Wielokrotnie je robilam i wiem ze sie udaja. Posprzatalam, pozmywalam ... Tak mi zszedl czas, a potem wiadomo, ze nie obylam sie bez otworzenia komputera. Jak zwykle przy nim "utknelam", i zanim sie zorientowalam na dworze zrobilo sie jasno . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Wyjasnienie ... 20.05.16, 08:28 *Pia, mnie tez takie historie sie przytrafiaja, ale jak pojde do lozka to usypiam, chyba ze migrena ma mnie dopasc to meczy cala noc. Odpowiedz Link
kendo Re:spotkanie 19.06.16, 10:01 kiedy mam wyjechac z domu?? daj znac-laduje komore w goscinnym pokoiku to moge nie slyszec sms-a Odpowiedz Link
kendo Re:jade po farbe 20.06.16, 09:59 zbieram sie po nia wpadne do Ciebie rowniez,bedziez w domu?? Odpowiedz Link
kendo Re:bede w domu 21.06.16, 09:27 wiec przyjezdzaj,to doradzis w sortowaniu ciuszkow do wydania... mam juz" kartony" Odpowiedz Link
kendo Re:bede w domu 21.06.16, 09:28 kendo napisała: > wiec przyjezdzaj,to doradzis w sortowaniu ciuszkow do wydania... > mam juz" kartony" nie musisz brac obiadu, planuje köttfars?ne robic to bedzie dla wszystkich do pojedzenia, deser tez mam i salaty.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Podbijam temat aby byl na gorze... 23.08.16, 19:46 *Pia, jestes zapobiegliwa. - dziekuje. Kendo juz przed 10 wrzesnia ma zamiar wrocic, jak bedzie spokojnie z mama?. Odpowiedz Link
pia.ed Lusiu, jesli masz chwile czasu ... 26.08.16, 18:46 Popatrz chocby na poczatek tego filmu ... Jest to film dokumentarny o najbardziej znanej szwedzkiej piosenkarce II wojny swiatowej, tej ktora pierwsza zaspiewala piosenke "Min soldat" i rozslawila ja tak, ze piosenke te spiewa sie do dzisiaj ... Miala wspanialy dramatyczny rost. www.tv.nu/p/1BDlWE-Q-3tZ6 Ogladalam juz jeden film o niej, ale ten musi byc calkiem nowy ... Jak Ci sie nie bedzie podobal to przelacz na inny kanal Osobiscie mam nadzieje ze bedzie warty patrzenia ... . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Lusiu, jesli masz chwile czasu ... 26.08.16, 20:15 *Pia, dziekuje, akurat sie obrobilam i usiadlam przy kompie, wlaczyllam TV na te wspomnienia. Zawsze mnie interesuja takie programy. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Lusiu, jesli masz chwile czasu ... 27.08.16, 00:54 Bylam w ogrodku, bo wieczorem bylo cieplutko i wrocilam 10 minut po dwudziestej ... ale bedzie kilka powtorzen tego filmu, wiec popatrze od poczatku ... Lubie takie "starocie" ... szczegolnie ze po moim przyjezdzie do Szwecji moj maz bardzo dobrze wprowadzil mnie w swiat starych szwedzkich filmow, kabaretow, aktorow i piosenkarzy ... Wystepujaca tam ze wspomnieniami Alice Babs spotkalam w Marbella na Majorce na obchodach Midsommar w domu wypoczynkowym dla szwedzkich pracownikow lesnych ... Mam z nia zdjecie ... Bylam sama, wiec pewna szwedzka para zaprosila mnie na te obchody ... * Odpowiedz Link
pia.ed Ciekawostka ... Nie ma juz dwoch plci 28.08.16, 03:44 Oj, widze ze sie pomylilam w poprzednim poscie ... Miejscowosc Marbella lezy w Hiszpanii, ale nie na wyspie, tylko na wybrzezu Costa Del Soll ... Tam Alice Babs miala swoja posiadlosc i dlatego ja zaangazowali ... Wszystkie wyjazdy zaczynaja mi sie mieszac, bo najczesciej bylam wlasnie w Hiszpanii ... avpixlat.info/2016/08/27/manniskorattsorganisation-i-usa-anser-att-det-finns-31-kon/ . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Ciekawostka ... Nie ma juz dwoch plci 28.08.16, 09:16 *Pia, masz przyjemne wspomnienia ze znana i lubiana perssona atrystyczna w Szwecji. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Ciekawostka ... Nie ma juz dwoch plci 28.08.16, 09:19 avpixlat.info/2016/08/27/manniskorattsorganisation-i-usa-anser-att-det-finns-31-kon/ *Pia, nie wiem co zalaczony link znaczy do... Alice Babs ...podswietlony mam na grå Odpowiedz Link
pia.ed Nie ma juz dwoch plci ... 28.08.16, 12:12 Lusiu ... Wstawilam nowy tytul wlasnie do ponizszego linka ale przy okazji sprostowalam moja poprzednia informacje na temat miejscowosci Marbella, ktora lezy na Costa del Sol, czyli Wybrzezu Slonecznym, blisko Gibraltaru i blisko Marocka. Na Costa del Sol bylam dwa razy i jednego roku zrobilam sobie na wlasna reke wycieczke do brytyjskiego Gibraltaru, a w nastepnym roku pojechalam na zorganizowana wycieczke do Marocka. Mnie sie nic na szaro nie wyswietla. Pewnie artykul blokuje reklama, w tym przypadku prosba o wsparcie pieniezne tej internetowej gazety. Jak otworzysz jeszcze raz, to reklama powinna znikna, a artykul da sie przeczytac ... Människorättsorganisation i USA anser att det finns 31 kön . > avpixlat.info/2016/08/27/manniskorattsorganisation-i-usa-anser-att-det-finns-31-kon/ > *Pia, nie wiem co zalaczony link znaczy do... Alice Babs ... . Odpowiedz Link
dorka556 Re: Nie ma juz dwoch plci ... 01.09.16, 07:55 Lusiu, współczuję nocnych przeżyć. Czy już wszystko w porządku? Odpowiedz Link
xystos Re: Ciekawostka ... Nie ma juz dwoch plci 01.09.16, 09:18 Lusia gdzie sie podzial WRZESIEN ? Pzdr Odpowiedz Link
pia.ed Ciekawa audycja dzis o godz. 20 00 ... 04.09.16, 11:14 www.gp.se/n%C3%B6je/tv/hon-st%C3%A4llde-upp-f%C3%B6r-brodern-blev-surrogatmamma-1.3753324 Lusiu, dzis o 20 00 bedzie nadana cykliczna audycja prowadzona przez Maje Parnewik, na temat wielkiego dnia w zyciu roznych osob. Nigdy nie patrzylam na to, bo latem niemal nie patrze na telewizje, ale dzis zrobie wyjatek ... Bedzie o siostrze ktora urodzila dziecko swojemu bratu. Wspomnialam chyba o tym w ´Wiadomosciach z podanym tematem`. . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Ciekawa audycja dzis o godz. 20 00 ... 04.09.16, 11:41 *pia, dziekuje, ale nie wiem bo corka ma Tv tylko 1,2,4, i barn kanalen. Beda moze powrotki, albo pozniej na web-en mozna poogladac. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Ciekawa audycja dzis o godz. 20 00 ... 04.09.16, 12:06 To corka placi licencje i ma tylko 4 kanaly? W moim domu i chyba w wiekszosci domow w Malmö jest w sumie 14 kanalow ... Placimy oczywiscie licencje panstwu, ale nawet grosza ekstra nie musimy za to doplacac ...nie wiem dlaczego. Natomiast Polka, ktora znam, mieszka w "Seniorboende" w niezwyklym luksusie, placac 8500 kr miesiecznie za najmniejsze mieszkanie, za licencje ma tylko szwedzka jedynke i dwojke. Dunska jedynka i dwojka to kanaly publiczne, ktore nie sa kryptowane, wiec kazdy kto mieszka blisko Kopenhagii moze ogladac. Dzsiejsza audycja jesli bedzie nadawana na TV 3 Play, to tylko dla abonentow. . . Odpowiedz Link
kendo Re: na wsi 11.09.16, 11:29 nie musisz stresac z obiadem my bedziemy po 13 godz.gotowi a przed 13 bde dzwonic i budzic .... zjemy na luzie obiady w dmou...picie tylko co sie wezmie i kamerki Odpowiedz Link
kendo Re: na wsi -otwarcie pakuneczkow- 11.09.16, 13:04 juz picie wlozylam w plecaczek, kamerka naszykowana, choc cos ostanio jakos nie mam ochoty do robinia zdjec, te na dwoch wycieczach u Mamy zrobila z checia a pozniej cos mnie "zahamowalo i szluz" Mlody powiedzial,ze sie cieszy,ze bedziesz,to prezety rospakuje,te urodzinowe, bo nie mial sposobnosci by je otworzyc,takie me dziecie zapracowane.. Odpowiedz Link
kendo Re: piekarnia 13.09.16, 09:59 OK, ale ja jeszcze musze sie doszykowac,wlosieta umyc... obiadku nie bierz,bedzisz jesc u nas, ide pod prysznic biegiem... wlos pod suszarke dam, daj znak kiedy jestes gotowa.. Odpowiedz Link
kendo Re: piekarnia-gotpwa 13.09.16, 10:38 jakos sie dzis szybciej wykokosilam, czekam na sygnal. Odpowiedz Link
kendo Re:sklep 14.09.16, 10:40 wlasnie sie szykuje wysle SMS jak wyrusze z domu duzo nie bede kupowac, na pare sloiczkow starczy... Odpowiedz Link
kendo Re:gi-gong 15.09.16, 08:10 chciala bym isc, zaraz pancio po nowe kola jedzie do Toyoty, od razu zaloza,to przejdzie autko przeglad znowu bez zarzutu,jak co roku.. ja bede w domu do jego powrotu w razie co,gdyby zamrazalke przywiezli to na 11godz.dam znac w odpowiednim czasie. pamietasz,? kiedys kupilysmy taki czekoladowy-soja napoj w proszku, dzis zrobilam po dlugiej przerwie i strasznie slodki mi sie wydal,nie idzie tego pic. Odpowiedz Link
kendo H&M 17.05.17, 09:53 dziekuje,(podziekuj Mlodej) oczywiscie,ze mi pasuje i chetnie pojde... Odpowiedz Link
kendo Re:na 10 godz. 23.05.17, 09:06 sie wyrobie, juz popijam kawuche i jestem ubrana... Odpowiedz Link
kendo Re:to kiedy podjechac??????????????????? 24.05.17, 09:33 bo przed lunchem nie bede miec czasu... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:korekta 03.06.17, 12:58 *Pia, podciagla stary przepelniony moj watek do gory, Ten jest nowy to prosze sie wpisywac, moze Kendo jakos to naprawi?.... Odpowiedz Link
pia.ed Nie ma problemu ... 03.06.17, 14:11 Stary watek mozn WKLEIC DO NOWEGO i po klopocie.!!! Nowego watku nie znalazlam i dlatego pisalam sie do TEGO lusia_janusia napisała: *Pia, podciagla stary przepelniony moj watek do gory, > Ten jest nowy to prosze sie wpisywac, moze > Kendo jakos to naprawi?.... > Odpowiedz Link
pia.ed MOZNA WPISAC SIE NA NOWYM WATKU 03.06.17, 14:19 kilka razy, to ten stary opadnie w dol ... Odpowiedz Link
pia.ed Re: MOZNA WPISAC SIE NA NOWYM WATKU 04.06.17, 12:10 pia.ed napisała: > kilka razy, to ten stary opadnie w dol ... No i po co Lusiu podbilas STARY watek? Na moje pytanie na temat podwyzszonego cisnienia, o ktorym pisalas pare dni przed wyjazdem, znow nie odpwiedzialas ... Samo sie obnizylo (moglo wynikac ze stresu), czy dalej bylo i czyms je zbilas? . Odpowiedz Link
pia.ed Film TV1 17:30 - 17:55 04.06.17, 15:16 Lusiu, cos dziwnego dzieje sie z Twoja "poczta" na Vistuli ... Dzs przyszlo do mnie powiadomienie na poczte Gazety, ze kendo zrobila nowy wpis u Ciebie, ale kiedy kliknelam w zawiadomienie, otworzyla sie sie strona z stycznia tego roku... Musialam kliknac w forum Vistula, aby narafic na wlasciwa date! Mam ustawione "od najnowszego"... Przy okazji chce Cie zaintersowac krotkim niemieckim filmem (drama), o zonie, jej bylym mezu i dzieciach ktore wyprowadzily sie z domu. Wszyscy spotykaja sie w studze, aby ja uporzadkowac,bo juz do niej przestali wspolnie jezdzic... i pewnie chca sie jej pozbyc ... Ale wracaja wspomnienia . Odpowiedz Link
pia.ed Re: MOZNA WPISAC SIE NA NOWYM WATKU 04.06.17, 15:25 Tym razem KENDO wpisala sie na STARY watek!!! Wiec nie tylko ja sie myle *************************************************************** > pia.ed napisała: > > > kilka razy, to ten stary opadnie w dol ... > > No i po co Lusiu podbilas STARY watek? > > Na moje pytanie na temat podwyzszonego cisnienia, o ktorym pisalas pare dni przed wyjazdem, nie odpwiedzialas ... Samo sie obnizylo (moglo wynikac ze stresu), czy dalej bylo i czyms je zbilas? > Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: MOZNA WPISAC SIE NA NOWYM WATKU 05.06.17, 19:53 *Pia, nie zauwazylam ze to ten przepelniony byl watek, Z moim cisnieniem nie wiem, tabletki wzielam tylo 2x a pije sok z czarnej porzeczki i na noc zabek czosku z mlekiem. Zreszta moje kolezanka medyczka, sie zdwila, ze po jednym zmierzeniu cisnienia lekarz przypisal mi wlasnie takie tabletki?. Nie odczuwam jakis specjalnych dolegliwosci z wysokokim cisnieniem, bo nie wiem jakie to maja byc objawy, a tabletki dostalam ze wzgl, na migreny. Odpowiedz Link
xystos Re: MOZNA WPISAC SIE NA NOWYM WATKU 05.06.17, 20:34 Lusia,unikaj czosnku gdyz ten odstrasza Wampiry,rezultatem tego bedzie zaduzo krwi i stad to nadcisnienie. Odpowiedz Link
pia.ed Cisnienie czy migrena? 05.06.17, 21:01 Kilka dni przed wyjazdem wspomnialas tylko o nadcisnieniu ... teraz piszesz, ze tabletki dostalas na migrene. Podobno w Polsce nie ma problemu, aby zmierzyc sobie cisnienie. Zrobilas to??? W miare wysokie cisnienie nie daje zadnych objawow, i to jest wlasnie zdradliwe ... A czy migrena przestala sie meczyc po kuracji czarna porzeczka i czosnkiem? lusia_janusia napisała: > Z moim cisnieniem nie wiem, tabletki wzielam tylo 2x > a pije sok z czarnej porzeczki i na noc zabek czosku z mlekiem. > Nie odczuwam jakis specjalnych dolegliwosci z wysokokim cisnieniem, > bo nie wiem jakie to maja byc objawy, a tabletki dostalam ze wzgl, na migreny. > > Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: lusia_janusia - ciag dalszy 13.06.17, 09:09 forum.gazeta.pl/forum/w,11086,133992341,133992341,lusia_janusia.html?s=1 ciag dalszy mojej poczty Zrobilam jak umialam - Kendo, jak zle to popraw..... Odpowiedz Link
kendo Re: lusia_janusia - ciag dalszy skrzynki pocztowej 13.06.17, 09:30 lusia_janusia napisała: > forum.gazeta.pl/forum/w,11086,133992341,133992341,lusia_janusia.html?s=1 > ciag dalszy mojej poczty > > Zrobilam jak umialam - Kendo, jak zle to popraw..... > > > nie rozumie zemu podalas linka poprzedniej skrzyneczki pocztowej,ktora jest mocno zapelniona, ta obecna nie ma jeszcze 100 wpisow.. chcialas bysmy sie wpisywali w ta "zapelniona skrzynke" Odpowiedz Link
maria88 Re: lusia_janusia - ciag dalszy skrzynki pocztowe 13.06.17, 18:42 LUSIU napisałam do Ciebie maila. Odpowiedz Link
kendo Re: rowerkiem do sklepu 20.09.17, 09:56 pewnie,ze mam ochote, mysle,cobysmy sie spotkaly kolo szpitala -apteki, wyslala bym esemesa i bys odliczyla sobie czas,bo masz blizej.. rowerkowal bym od strony Maxa,albo blizej przez wiaduk i prosto... Odpowiedz Link
kendo Re: do sklepu 20.09.17, 10:12 zaraz sie zbipre i wysle esemesa a to mozna liczyc,ze ewentualnie bussy podstawia, ale takai balagan kiedy podrozni sa zmeczeni.. niech szczesliwie doleca/dojada do domu Odpowiedz Link
kendo Re: papiery 28.09.17, 08:50 OK,juz wstalismy, wczraj przypomnialo mi sie ,jak juz w domu bylam ..ech,pamiec zaczyna szwankowac.. Odpowiedz Link
kendo Re: papiery-umeczysz sie 28.09.17, 09:08 tu wieje , ale moze bokiem bedzie wialo to chyba OK, nie bedzie tchu zapieralo.. czekamy Odpowiedz Link
pia.ed Chyba bede patrzec na "Lyxfällan" 28.09.17, 13:01 Wyglada ciekawie ... ale tak naprawde to przestalam patrzec na te serie, bo irytuje mnie jakie glupoty robia uczestnicy ... TV 3 kl 20 00 . Odpowiedz Link
pia.ed Re: Chyba bede patrzec na "Lyxfällan" 28.09.17, 13:03 www.expressen.se/dinapengar/trebarnsmamman-brot-ihop-efter-utskallning-i-lyxfallan/ . Odpowiedz Link
kendo Re: odpowiedz 29.09.17, 09:30 nie dostalas nic z nocna poczta????? daj znac , moze w poobiedniej wpadnie? Odpowiedz Link
pia.ed Nie chce mi sie szukac, gdzie pisalas... 01.10.17, 12:12 Chodzi o to sortowanie ktore robilas dla corki ... Oczywiscie, jesli to ma byc oddane instytucji charytatywnej w miescie, a reszta ma trafic do miljöstation albo na soptip, to corka nie potrzebowala tego wozic do siebie. Tylko Ty moglabys sobie oszczedzic dzwigania do piwnicy i zostawic chwilowo kartony np. w pokoju stolowym, zamiast targac je po schodach na dol! Ja bym tak zrobila, ale ja nie jestem tak porzadna jakk Ty Odpowiedz Link
kendo Re:bank 04.10.17, 09:04 zalatwiony, jak bede potrzebna to dzwon/esemesaj, obiad na dzis sie rozmraza,wiec dysponuje czasem, chyba zebym gdzies sie "zachaczyla nieplanowanie" Odpowiedz Link
pia.ed Lyxfällan - musze na to patrzec 05.10.17, 12:18 Z braku czasu zawsze wybieram programy telewizyjne warte patrzenia, i to chce dzis zobaczyc! Jest powtorka, ale mam zwyczaj zapominac ... Ten chlopak nie chce sprzedac swego keebord i ja go rozumem, bo jako uzywany nie jest wiele wart, a chlopak na powaznie zajmuje sie muzyka, i to jest jego narzedzie pracy... www.expressen.se/dinapengar/jag-vill-inte-slosa-pengar-pa-att-betala-mina-skulder/ . Odpowiedz Link
kendo Re: komorka 06.10.17, 12:29 idziemy teraz na pogadanke, wiec nie dzwon az dopiero po 15:15.. ewentualnie sama podzwonie.. miej sobie dobrze ale bym zapomniala, dobrze,ze nie pociaglo mnie do Willys... Odpowiedz Link
pia.ed Wymiana ... 10.10.17, 00:23 Lusiu, gdzie lepiej wymienic korony? W Szwecji czy w Polsce? Nie chodzi mi o kurs ... bo ten sie zmienia. Przy okazji chcialam sie zapytac, czy bylas w waszym nowym City Gross? Ja do mojego jezdze, kiedy jest mi "po drodze", albo gdy maja ceny extra, a ja akurat tych produktow potrzebuje. W tym tygodniu rotfrukter kosztuja 2,95 kilo ... to jest cena duzo lepsza niz na rynku, bo tam akurat warzywa sa drogie i nie zawsze ladne, a w City Gross jakosc wszystkiego jest na najwyzszym poziomie. . . Odpowiedz Link
kendo Re: wpadne ze "swiatecznymi potworami" 18.11.17, 13:45 dziekuje, zaraz obiad na talerz panciowi wyloze, swoj w pudelko,bo pozno lunch jadlam, zjem go u Ciebie, Odpowiedz Link
kendo Re: zdjecia 18.11.17, 17:51 wszystkie weszly, czesc juz wlozylam w koperty-dziekuje Odpowiedz Link
kendo Re: takie cos 27.11.17, 09:50 myslalas zrobic?? www.cchobby.dk/blog/wp-content/uploads/2017/09/v14788-1.jpg Odpowiedz Link
pia.ed Czy tu jest gdzies podane cisnienie? 04.12.17, 13:15 Nigdy go nie sprawdzam, bo na mnie niskie cisnienie atmostferyczne nie wplywa ... www.vackertvader.se/malm%C3%B6 www.vackertvader.se/kristianstad . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Czy tu jest gdzies podane cisnienie? 04.12.17, 14:19 *Pia, nigdzie sie nie doszukalam cisnienia atmosferycznego.. jezeli Ci o to chodzi?. tylko temperatura powietrza o roznych godzinach, i predkosc wiatru podana, Dziekuje za linka, podpowiem Kendo zeby umiescila go na podgladzie do codziennego sprawdzania pogody. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Czy tu jest gdzies podane cisnienie? 04.12.17, 14:50 Potem poszukam ... bo wiem, ze mozna po kliknieciach wejsc na zupelnie inne strony, ale zrobie to pozniej. Zapomnialam, jak på szwedzku nazywa sie cisnienie atmosferyczne, moze "lufttryck", tylko ze po takim wpisie moze pokazac sie cisnienie powietrza w kole rowerowym albo samochodowym . Odpowiedz Link
maria88 Re: Czy tu jest gdzies podane cisnienie? 08.12.17, 16:14 LUSIU mam pytanie. Czy Wasz maluszek je skóre z gotwanego drobiu.Ktos mi mówił, że pies nie powinien tego jeść i nie dawałam. Teraz nastawiłam udo ze skórą i mam zamiar mu jej trochę dać z mieskiem, ryżem i marchewką. Oliwa z oliwek skończyła mi sie. Odpowiedz Link
kendo Re: 0cena glögg 15.12.17, 22:39 mittkok.expressen.se/artikel/glogg-har-ar-arets-godaste-glogg/?sida=3 popatrz,ten co kupilysmy ma 5 st "M" Odpowiedz Link
pia.ed Re: 0cena glögg ... naczynia ... 15.12.17, 23:20 Naczyniami do glöggu nie jestem zachwycona ... emaliowane kubki przypominaja mi biede w Polsce. Buty do glöggu za 249 kr sztuka - odpadaja ... Najladniejsze sa wg mnie szklane kubki z Mikolajem, Glöggmugg i glas, Holmegaard, 249 kr/2 st. mittkok.expressen.se/artikel/glogg-har-ar-arets-godaste-glogg/?sida=16. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 0cena glögg ... naczynia ... 16.12.17, 13:20 *Pia, masz racje co do tych blaszanych kubkow, mnie tez przypominaja biedna Polske jak dorastalam, ale to teraz ostatni trend, moja mlodsza corka sie nimi zachwyca i jej kolezanki rownie. Swego czasu przywiozlam z Minska-Bialorus 2 blaszane garnuszki z mysla do swoich dziewczynach, wtedy ich nie chcialy wziac, a teraz sie im podobaja. Odpowiedz Link
kendo Re: 0cena glögg ... naczynia ... 16.12.17, 13:23 *Pia masz racje, tez nie lubie "blachy" jako w kubku, te szklane z mikolajkami super sa.. widzialm w roznych formach w sklepach.. nie mam takich,ale takie co Lusia gdzies pokazala ,chyba w dziendoberku ktoryms, akurat pasuja do glögg i do wlozenia wkladek ... Odpowiedz Link
pia.ed Pogodowe pogaduchy ... 22.12.17, 13:34 Lusiu, juz ktorys raz z kolei kiedy otwieram POGODOWE POGADUCHY, otwiera mi sie wpis z pazdziernika a man nastawione na Najnowsze ... Moze zalozyc temat na nowo, wklejajac oczywiscie link do tego starego? forum.gazeta.pl/forum/w,11086,146102505,146102505,Pogodowe_pogaduchy.html?t=1513945635&s=1#p165296405 Odpowiedz Link
pia.ed Nie pamietam gdzie bylo o myszkach ... 28.12.17, 16:30 www.skd.se/2017/12/28/mushus-borttagna-efter-vandalisering/ . Odpowiedz Link
pia.ed Lusiu, tam psy maja oaze spokoju ... 01.01.18, 23:18 www.skd.se/2018/01/01/flygplatshotellet-fyrbentas-fristad/ . Odpowiedz Link
pia.ed Re: Lusiu, tym razem znak drogowy ... 02.01.18, 16:12 www.skd.se/2018/01/02/herr-garman-ute-pa-nya-aventyr/ Obiecalam Ci wytlumac, kto robi takie wystawki jak "zycie myszy" ... ale na dobra sprawe nikt tego nie wie. To w kazdym razie nie jest wandalizm tylko uprzyjemnianie zycia mieszkancom... no i dobra zabawa dla autorow "dziela" ... Tutaj jest inny "rodzaj sztuki", ktory od jakiegos czasu sie powtarza, co raz to w nowej wersji. Ktos zartuje sobie ze znakow drogowych i robi to w sposob artystyczny . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Lusiu, tym razem znak drogowy ... 03.01.18, 21:11 *Pia, moze to ten sam zespol co robil zarty z "myszkami"?. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Lusiu, tym razem znak drogowy ... 03.01.18, 23:02 lusia_janusia napisała: > *Pia, moze to ten sam zespol co robil zarty z "myszkami"? > Raczej nie ... bo zarty ze znakami drogowymi ciagna sie co najmniej od 10 lat ... . Odpowiedz Link
pia.ed Przychodnia prywatna w ktorej jestem 03.01.18, 23:11 U mnie sa inne zwyczaje ... Dzwonia pielegniarki, z ktorymi skontaktowac sie mozna przez centrale telefoniczn czyli växel. Podaje sie tam, jaka jest sprawa i pielegniarka dzwoni... Wizyte u lekarza tez zalatwia sie przez pielegniarki. Pewnie sprawdzaja czy "nalezy sie" taka wizyta czy nie ... Jak sie bardzo upieram, to wyznaczaja mi czas za 6 tygodni. . Odpowiedz Link
pia.ed Przecena kurtek w Polsce ... 12.01.18, 13:38 Pewnie Kendo wroci "obkupiona" z podrozy ... domodi.pl/odziez/odziez-damska/kurtki-i-plaszcze-damskie/kurtki-damskie-wyprzedaze?pid=16856054&utm_source=agora&utm_medium=boxy_xml . Odpowiedz Link
xystos Re: Przecena kurtek w Polsce ... 12.01.18, 20:34 nieprzypominam sobie by w którejkolwiem podróży do Polski kupowała ubrania,ale dobrym skurzanym butom niepotrafi sie oprzeć. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Przecena kurtek w Polsce ... 13.01.18, 11:20 No wlasnie, Kendo ma to szczescie, ze zawsze trafi na dobre, bo ja prawie kazda pare zakupionych butow, oddawalam do reklamacji, wiec w Polsce nie kupuje butow ani kurtek-plaszczy, czasem jakas ciekawa bluzke czy thisrt zakupie. Odpowiedz Link
xystos Re: Przecena kurtek w Polsce ... 09.03.18, 06:27 Witaj spowrotem Lusia,witaj w Ojczyźnie. Pzdr. Odpowiedz Link
xystos Re: Przecena kurtek w Polsce ... 09.03.18, 07:48 "lusia_janusia 13.01.18, 11:20 No wlasnie, Kendo ma to szczescie, ze zawsze trafi na dobre.." noo,Kendo ma szczęście,jej życie to scenariusz napisany w Niebiesiech,a najwiekszą jej wygraną to ja. Pzdr. Odpowiedz Link
kendo Re: Przecena kurtek w Polsce ... 09.03.18, 10:02 xystos napisał: > "lusia_janusia 13.01.18, 11:20 > No wlasnie, Kendo ma to szczescie, ze zawsze trafi na dobre.." > > noo,Kendo ma szczęście,jej życie > to scenariusz napisany w Niebiesiech,a najwiekszą jej wygraną to ja. > > Pzdr. > zalezy ,kto jaka miara mierzy szczescie i" za co uwaza,ze to szczescie"? Odpowiedz Link
pia.ed Czy istnieje definicja szczescia? 09.03.18, 11:15 kendo napisała: zalezy , kto jaka miara mierzy szczescie i" za co uwaza, ze to szczescie"? Dlugie i udane malzenstwo? Zdolne dzieci? * Odpowiedz Link
pia.ed Re: Czy istnieje definicja szczescia? 09.03.18, 16:02 To moze cos na temat "szczescia" i jego braku? "Jak ktos nie ma szczescia, to nawet w drewnianym kosciele cegla mu na glowe z sufitu spadnie ... " . Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Czy istnieje definicja szczescia? 09.03.18, 16:10 Mąż opowiadał zdarzenie z wojska.Kiedyś wiadomo jakie były spłuczki,pociągane za łańcuszek. Żołnierz pociągnął i spadło to żeliwne na głowę,dobrze,że nie zabiło. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Czy istnieje definicja szczescia? 09.03.18, 16:26 jaga_22 napisała: > Mąż opowiadał zdarzenie z wojska.Kiedyś wiadomo jakie były spłuczki,pociągane > za łańcuszek. > Żołnierz pociągnął i spadło to żeliwne na głowę,dobrze,że nie zabiło. > Czyli spadl zolnierzowi na glowe zbiornik z woda ... choc najczesciej to łańcuszek sie urywal i nie dalo sie splukac kupy . Odpowiedz Link
kendo Re: Czy istnieje definicja szczescia? 09.03.18, 19:46 jaga_22 napisała: > Mąż opowiadał zdarzenie z wojska.Kiedyś wiadomo jakie były spłuczki,pociągane > za łańcuszek. > Żołnierz pociągnął i spadło to żeliwne na głowę,dobrze,że nie zabiło. > zolniez mial nie lada szczescie.. nie zginal od kulki na froncie a zabity by zostal spluczka w toalecie Odpowiedz Link
kendo Re: Czy istnieje definicja szczescia? 09.03.18, 19:45 pia.ed napisała: > > To moze cos na temat "szczescia" i jego braku? > > "Jak ktos nie ma szczescia, > to nawet w drewnianym kosciele > cegla mu na glowe z sufitu spadnie ... " > o braku szczescia mozna i tak tez mowic, ..obojetnie jak by sie czlek nie staral,to i tak nie bedzie szczesliwy z tego starania... nie bedzie odpowiadalo jego zamierzonycm efektom" Odpowiedz Link
kendo Re: Czy istnieje definicja szczescia? 09.03.18, 19:42 pia.ed napisała: > > kendo napisała: > > zalezy , kto jaka miara mierzy szczescie > i" za co uwaza, ze to szczescie"? > > > Dlugie i udane malzenstwo? Zdolne dzieci? > > * o dokladnie, to prawdziwe szczescie w rodzinach, Odpowiedz Link
kendo Re: bananowiec 09.03.18, 20:00 *Lusia, szkoda pieniacha bylo, slabo wyczuwalny smak banana, smak dominacji cydru...no,ale teraz juz wiem... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: bananowiec 09.03.18, 20:05 *Kendo przy nastepnym piatku mozesz wybrac inny smak do sprobowania, a herbatka odpowiada Twojemu smakowi? Odpowiedz Link
kendo Re: bananowiec 09.03.18, 20:25 lusia_janusia napisała: > *Kendo przy nastepnym piatku mozesz wybrac inny smak do sprobowania, > a herbatka odpowiada Twojemu smakowi? > > tak pomyslalam, jest w czym wybierac, moze blizej Wielkanocy cos ciekawszego smakowo dadza?? herbatke pozniej wypije do kolacji Odpowiedz Link
pia.ed Lusiu, kendo ... språkkaféet 11.03.18, 15:12 Kiedys pisalyscie, ze do takiej chodzicie ... wiec wklejam artykul na ten temat ze Staffanstorp kolo Malmö. www.sydsvenskan.se/2018-03-11/larobocker-i-svenska-lockar-nyanlanda-till-sprakkafeet . Odpowiedz Link
kendo Re: i jak w IKEA? 13.03.18, 17:06 zakupila jakiegos glupota?? a moze zaobserwowalas stol co by mi pasowal?? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: i jak w IKEA? 13.03.18, 23:43 W IKEA, tylko prosty mebel sie liczy, i zauwazylam ze tez pokazaly sie takie wypolerowane-swiecace, co widzialam juz w kilku Polskich domach meble, co mi sie nie podobaja. W H&M zxakupilam biala koszulowa hawtowana koszule z dlugim rekawem na caly rok pasuje. Odpowiedz Link
pia.ed I jak w IKEA? 14.03.18, 00:05 lusia_janusia napisała: >zauwazylam ze tez pokazaly sie takie wypolerowane-swiecace, co widzialam juz w kilku Polskich domach meble, co mi sie nie podobaja. > Lusiu, w Szwecji mieszka co raz wiecej cudzoziemcow ... wiec IKEA musi miec takze meble w ich guscie . Odpowiedz Link
kendo Re: I jak w IKEA? 14.03.18, 09:11 uffffffffff, wlasnie tekie cos mi sie nie podoba, sprawia wrazenie "zimna" a gdzie sie podzialy meble stylowe?? "maja dusze danych epok" Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: I jak w IKEA? 14.03.18, 09:13 Do mnie przemawia desain z naturalnego drewna, a kazde ma swoje naturalne odcienie. Odpowiedz Link
kendo Re: ciasta 30.03.18, 09:08 oooo,DZIEKUJE CI DOBRA KOBIETO, CO BYM BEZ CIEBIE ZROBILA? SW.JAJKOWE BEZ CIAST BY BYLO.. nocka nie przespana, bralam rutinoskorbin/do ssania na gardlo,usnelam chyba o szostej pancio o osmmej na sniadanie zbudzil... siedze pol przytomna Odpowiedz Link
kendo Re: obiad 02.04.18, 11:00 alez oczywiscie, jestes witana wczesniej, posadze Cie z nogami na poduchach, bo obiadek mam juz zrobiony i czekamy na gosci... ewentualnie pomyslimy nad jakims smacznym deserze... Odpowiedz Link
kendo Re: obiad-OK 02.04.18, 11:41 zdaze do sklepu wpasc po smietane i brzoskwinie bedzie Pawlowna na deser-taki umyslilam pozniej nakryjemy stol-w tym pomozesz chetnie... Odpowiedz Link
maria88 Rajstopy , ponczochy p.żylakowe. 05.04.18, 13:47 LUSIU znam sie na nich i wiem co i kiedy trzeba nosić bowiem o d lat mam problem z zylakami i 1 nogę mam zoperowaną. Wg mnie teraz jak jest cieplej a ponadto jest o wiele wygodniej nosić pończochy samonosne p.zylakowe i takie noszę. Są droższe trochę od rajstop ale mogę je nosic cały dzień i nie jest mi za gorąco a nogi mniej dokuczają. Jak wychodze gdzies dalej to dla komfortu,że nie zsuna się nakładam albo cienkie zwykłe rajstopy na wierzch albo całkiem zmieniam na rajstopy p.żylakowe.Przy noszeniu jest ważne aby naładać je rano a przedtem nózki chwile potrzymac w górze żeby spłyneła krew i potem nie obuszczając nog do dołu nałożyć.Podkolanówek nie powinno sie nosić jeżeli zylaki sa tez na udach a nie tylko na podudziu. Przy sklonności stóp do haluksow powinno sie nosic ponczochy lub rajstopy, które mają palce wyciete /tez sa takie w sprzedazy/. Ucisk na zyły nie powinien byc za duzy i nie mozna odczuwać dyskomfortu.Gdybys miala pytania to pisz. Acha. Wspaniałe pomaga stawanie w ciagu dnia na palcach z raptownym opuszczeniem na pięty kilka razy dziennie po 10x. Odpowiedz Link
kendo Re: mössa 07.04.18, 11:44 wlasnie podgzewam lunch i tez bede gotowa, wychodzac dam znac. Odpowiedz Link
pia.ed Poplamione kolorowe koszulki 13.05.18, 15:28 Patrik podrzucil mi dwie piketowe koszulki, jedna jasnorozowa, a druga jasnozielona.. Na obu sa tluste plamy i to nie najswiezsze .. Czym je mozna wywabic? Obie mozna prac w 60 C. Mam proszek Wanisch ale to chyba tylko do bialego? . Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Poplamione kolorowe koszulki 13.05.18, 17:31 Do kolorowych to mam płyn,albo proszek do koloru.Do plam jest coś takiego i najpierw trzeba samą plamę.Chyba,że masz Vanish do koloru. beszamel.se.pl/jak-zrobic/plamy-z-tluszczu-czym-i-jak-je-usuwac-domowe-sposoby,16406/ Odpowiedz Link
pia.ed Re: Poplamione kolorowe koszulki 13.05.18, 18:18 Proszek/plyn do kolorow podobno utrwala kolory ... Istnieje tez plyn do prania rzeczy w kolorze czarnym, ktory rzekomo "poglebia "czern" . Jedno jest pewne: wielokrotne pranie kolorowych rzeczy w proszku do prania bialego, z pewnosci wplynie negatywnie na kolor, bo zawiera wybielacz. Jakis Vanish mam ... ale jakiego jest rodzaju to nie wiem. Poniewaz koszulki sa jasne, wiec nie powinno im zaszkodzic. Dziekuje za rady. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Poplamione kolorowe koszulki 13.05.18, 19:36 Od dawna używam płynu do prania czarnego,bo córka ma dużo czarnoty Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Poplamione kolorowe koszulki 14.05.18, 06:58 W dzisiejszych czasach naprodukowali tyle tej chemi ze trudno nadazyc za nowosciami. *Pia, swieze tluste plamy z obrusa lnianego i czasem z moich spodni bo zdaza mi sie cos konsumowac przed kompem od razu plynem do naczyn, zxamocze plame w cieplej wodzie i klik plynu do naczyn i w rekach troche potre i gotowe, po wyplukaniu rowniez w cieplej wodzie. Uzywam tez Vanisha, pierw mocze plame w goracej wodzie i sprajam besposrednio na tlusta plame i do pralki na 40 i plama zchodzi. Zycze udanego pozbycia sie plam. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Poplamione kolorowe koszulki 14.05.18, 16:10 Poniewaz obrusa nigdy nie uzywam, a mam na stole tylko plastikowe tablety, wiec jedynym moim problemem jest to, ze cos tustego kapnie mi na bluzke i wtedy robie dokladnie tak jak Ty, bo plyn do zmywania swietnie rozpuszcza tluszcz. Czasem nawet dodaje plynu do zmywania naczyn do pralki! lusia_janusia napisała: > *Pia, swieze tluste plamy z obrusa lnianego i czasem z moich spodni > bo zdaza mi sie cos konsumowac przed kompem od razu plynem do > naczyn, zxamocze plame w cieplej wodzie i klik plynu do naczyn i w rekach > troche potre i gotowe, po wyplukaniu rowniez w cieplej wodzie. > Odpowiedz Link
pia.ed Moda letnia .. 11.06.18, 11:18 W Malmö dlugie suknie zaczynaja byc co raz bardziej popularne, tylko ze nie kazdej to pasuje ... Ja w kazdym razie takiej nie mam www.plotek.pl/plotek/7,154484,23504647,sukienki-maxi-do-200-zl.html?utm_source=gazeta&utm_medium=opening&utm_campaign=gorastrony#Z_BoxSpecial Odpowiedz Link
xystos Re: Moda letnia .. 11.06.18, 12:34 długie suknie pobudzają męską wyobraźnie bardziej niż mini. Odpowiedz Link
kendo Re: Moda letnia .. 11.06.18, 14:24 mam takowa, na czarnym tle lilje bilo -rozowez odkrytymi ramionami.. tylko kiedy ja wlozyc,jak tu tylko +20 stopnia i wieje Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Moda letnia .. 11.06.18, 22:31 W tym roku nosilam sie z zamiarek kupienia dlugiej letniej sukienki, ale trudno bylo mi sie zdecydowac, wzory byly za duze do mojej budowy. Kupilam fladrowate spodnie co zakrywaja uciskowe ponczoch i tak chodze, bluzki tylko zmieniam, a jak chlodniej to mam inne spodnie i to wystarczy, spidniczki i inne krotsze sukienki niech wisza i czekaja na lepsze czasy. Odpowiedz Link
pia.ed Moda letnia ... i przygody 11.06.18, 23:38 lusia_janusia napisała: > W tym roku nosilam sie z zamiarek kupienia dlugiej letniej sukienki, > ale trudno bylo mi sie zdecydowac, wzory byly za duze do mojej budowy. > No wlasnie ... czytalam niedawno w polskiej prasie, ze duze wzory sa dobre dla tegich kobiet, bo ukrywaja tusze ... natomiast male wzorki tego nie robia. O szczuplych kobietach nie pisali nic, widocznie im jest dobrze we wszystkim Zauwazylam, ze wiele dziewczat nosi mini lub krotka sukienka, a na to cienki, dlugi bez zapiecia "plaszcz" czy jak to nazwac... ktory fruwa na wietrze ... Widzialam z okna, jak dziewczyna na drozce rowerowej miala na sobie dluga, czarna suknie, ktora wplatala jej sie w kolo roweru. Zaraz zatrzymalo sie trzech mlodych Szwedow, ktorzy pomagali jej wyplatywac suknie ... Mnie z kolei, bez prosby o pomoc, pomogl dzis Szwed okolo 50-ki (w towarzystwie zony), kiedy blocklås na ktory zamknelam rower, jakims cudem przy otwieraniu zaplatal sie w szprychy ... a mnie sie akurat bardzo spieszylo ... . . Odpowiedz Link
kendo Re: Moda letnia ... i przygody 12.06.18, 09:33 kto na rower naklada dluga sukienke?? faktycznie dziwne z zapieciem od roweru, jak mogl sie wplatac w szprychy?? dobrze,ze dobre zakonczenie incydentu Odpowiedz Link
xystos Re: Moda letnia ... i przygody 12.06.18, 10:08 Araby to mają dobrze,w jednej i tej samej koszuli nocnej przez dzień cały,noo i szybko zdjąć ją może ..gdyby chciał popływać. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Moda letnia ... i przygody 12.06.18, 12:18 xystos napisał: > noo i szybko zdjąć ją może .... gdyby chciał popływać ... Nie zapominaj, ze pod koszula maja biale szerokie gacie konczace sie zaraz za lydka ... te tez musza zdjac > Odpowiedz Link
pia.ed Romantyczna moda letnia z Metro 12.06.18, 12:42 metromode.se/mode/fanga-den-romantiska-stilen-inspireras-av-prinsessan-madeleine/?bild-1-av-3-klassiska-pumps-och-blommor-i-haret! . Odpowiedz Link
xystos Re: Moda letnia ... i przygody 12.06.18, 12:47 "Nie zapominaj, ze pod koszula maja biale szerokie gacie konczace sie zaraz za lydka ... te tez musza zdjac " aacha,tego niewiedziałem, myślałem że jak Szkoci wolni pod kiltem. Odpowiedz Link
pia.ed Moda letnia ... i slubny 12.06.18, 12:53 kendo napisała: > mam takowa, na czarnym tle lilje bialo-rozowe z odkrytymi ramionami ... > tylko kiedy ja wlozyc, jak tu tylko + 20 stopnia i wieje > > Jak to kiedy ja wlozyc? Chodzic w niej po mieszkaniu ... nie zmarzniesz, a mezulek sie ucieszy Zobacz co napisal: xystos "długie suknie pobudzają męską wyobraźnie ..." . Odpowiedz Link
pia.ed Mozna ogladac na tv play bezplatnie 03.09.18, 21:21 www.svtplay.se/video/19108027/arvinge-okand/arvinge-okand-sasong-2-storebror-duktig-och-lillebror?utm_source=tv.nu . Odpowiedz Link
pia.ed Na tv Play bezplatnie ... Äkta kastanjer 18.09.18, 14:40 Znow przegapilam "Arvinge sökes" ... zobacze o czym jest, bo nie wszystkie odcinki sa ciekawe. W jakims przepisie przeczytalam, ze swieze jadalne kasztany mozna jesc surowe, tylko ususzone trzeba najpierw wsadzic do pieca. Jesli to drzewo znajduje sie gdzies blisko, to mozecie sprobowac swiezych! Trujace sa tylko "höstkastanjer" i sa gorzkie w smaku, wiec nie mozna ich pomylic z jadalnymi... . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Na tv Play bezplatnie ... Äkta kastanjer 18.09.18, 21:50 *Pia, ogladalam na wyrywki prgram, arvingar wszystkie sa gdzies w Afryce 25.000 kr do podzialu miedzy rodzenstwem, warunki w lepiankach niemal mieszkaja, na bosaka chodza. Odpowiedz Link
pia.ed Arvingar sökes ... 19.09.18, 00:12 Chyba o tej Afryce pisali w czasie nagrywania, bo temat wyglada mi na znajomy . Odpowiedz Link
kendo Re: Arvingar sökes ... 19.09.18, 10:38 pia.ed napisała: > > Chyba o tej Afryce pisali w czasie nagrywania, bo temat wyglada mi na znajomy ; > ) > > . po zmarlym studencie,ktory zostawil na banku 25 000 bedzie podzial na brci/siostry... Odpowiedz Link
xystos Re: Na tv Play bezplatnie ... Äkta kastanjer 19.09.18, 10:27 Lusia polecam ci moją Wampirkę. Odpowiedz Link
kendo Re: Na tv Play bezplatnie ... Äkta kastanjer 19.09.18, 10:39 xystos napisał: > Lusia polecam ci moją Wampirkę. > nie zawsze sie do niej trafi w kolejnosc, ale jest dobra-Gunel sie zwie. dzis poszlo -galant- Odpowiedz Link
maria88 Poczta 02.10.18, 11:47 Lusiu napisałam wczoraj wiadomość na Twoja pocztę pryw. Odpowiedz Link
pia.ed O pojazdach ... 07.10.18, 12:05 Lusiu, bardzo mi sie spieszy, anie moge znalezc fora o samochodach ... moze to tam wkleisz? Twoja poczte znalazlam jako pierwsza kielce.wyborcza.pl/kielce/7,47262,24013352,mlody-kierowca-stracil-panowanie-nad-bmw-dwie-osoby-nie-zyja.html#s=BoxOpLink Odpowiedz Link
xystos Re: O pojazdach ... 07.10.18, 12:40 kielce.wyborcza.pl/kielce/7,47262,24013352,mlody-kierowca-stracil-panowanie-nad-bmw-dwie-osoby-nie-zyja.html#s=BoxOpLink chyba jechał jak Szwedzki Arab ..noo ale oni odrazu do Raju. Odpowiedz Link
pia.ed Re: O pojazdach ... 07.10.18, 14:16 xystos napisał: > kielce.wyborcza.pl/kielce/7,47262,24013352,mlody-kierowca-stracil-panowanie-nad-bmw-dwie-osoby-nie-zyja.html#s=BoxOpLink > > chyba jechał jak Szwedzki Arab ... > Widze, ze bede czesciej musiala zamiesczac "kronike wypadkow" w Polsce, bo mniej wiecej polowa wypadkow jest spowodowana przez mlodych katolickich mezczyzn w BMW ... a ci raczej nie maja pewnosci czy zostana wpuszczeni do nieba Ten wypadek wkleilam, bo to chyba nieliczny, kiedy BMW walnelo w sciane... na ogol kierowcy tych samochodow powoduja wypadki, ale im sami wychodza z nich calo. . Odpowiedz Link
xystos Re: O pojazdach ... 07.10.18, 15:09 z zdjecia wygłada że ro trzydrzwiowy 3 serie- te modele niesą równie bezpieczne jak ich większe siostry typ 5 i7 serie,u nas te modele to też rydwany do nieba. Odpowiedz Link
pia.ed BMW 07.10.18, 15:29 Zdjecie zamiescilam m.i. dlatego, ze samochod zostal "rozproszkowany" wiec nawet mi do glowy nie przyszlo aby zastanawiac sie jaki to model... Widze teraz, ze artykul zostal zaopatrzony w nowe informacje: wypadek nastapil o godz 03 00 w nocy, czyli na nieoswietlonej drodze wiejskiej. Moglo byc tak jak w zarcie o Finczyku: droga skrecila, ale Finczyk nie skrecil . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: BMW 07.10.18, 16:36 *Pia, wkleilam Twoje posty i Xystosa z mojej poczty do tego linka jak nizej; "pojazd kołowy, konny lub nijaki" Odpowiedz Link
xystos Re: BMW 14.10.18, 09:28 Latające kleszcze to tak naprawdę strzyżaki sarnie (jelenie). Owady te są uciążliwe i niebezpieczne. Można je spotkać przede wszystkim w lesie. Nazwa latające kleszcze wzięła się od fizycznego podobieństwa między strzyżakami a zwykłymi kleszczami. Owady wyglądają po prostu jak kleszcze ze skrzydłami. Jakie są objawy ukąszenia latających kleszczy? Czy trzeba się ich obawiać? Latające kleszcze to muchówki, które pasożytują przede wszystkim na zwierzętach (sarny lub jelenie). Czasami na żer wybierają też ludzi lub ptaki losyziemi.pl/polska-strzyzaki-sarnie-wygladaja-jak-latajace-kleszcze-jest-ich-coraz-wiecej-i-sa-niebezpieczne#more-88903 Odpowiedz Link
pia.ed Jak z tym zaginionym psem z Columbii? 16.10.18, 10:21 Lusiu, ty zaprenumerowalas lokalna prase ... jaki sa ostatnie imformacje o tym psie? . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Jak z tym zaginionym psem z Columbii? 16.10.18, 10:41 *Pia, wczoraj byla o nim wzmianka, wlasciciele dalej sa w Szwecji. Psi psychlolog dawal jakies rady, zebrali 100 tys.koron na jego poszukiwania. Komuna tez sie wlaczyla w akcje. Odpowiedz Link
xystos Re: Jak z tym zaginionym psem z Columbii? 16.10.18, 11:08 czy to jest jakiś mały Piesek by go ktoś mógł ukraść?,pozatem Pieski z agility niepowinny uciekać-dziwna sprawa,czy w pobliżu tych zawodów był jakiś Chińczyk? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Jak z tym zaginionym psem z Columbii? 16.10.18, 12:36 d6jf7ok6u1qis.cloudfront.net/imengine/image.php?uuid=cfbd1697-5e5c-5f59-93b3-9b028335555b&type=preview&source=false&function=cropresize&width=960&height=480&q=40&x=0.0&y=0.16104868913857678&crop_w=1.0&crop_h=0.7490636704119851&z=1 Xystos nie mysle ze tego pieska mozna wziac pod pache i schowac za pasuche, podobno w nowych miejscach i zapachach psy traca orientacje i sie gubia, nie reaguja na zadne zawolania i staja sie dzikie, taki stan moze trwac nawet miesiac czasu tak stwierdzila psi psycholog. Odpowiedz Link
xystos Re: Jak z tym zaginionym psem z Columbii? 16.10.18, 13:56 403 ERROR The request could not be satisfied. Request blocked. Generated by cloudfront (CloudFront) Request ID: ACsY4oJsACZV6C92Ux0W38FYmMGrDqKqFrTqfjc11LAUtk1ftLnYpA== podany przez ciebie link niewchodzi co to za rasa tego pieska? Odpowiedz Link
pia.ed Re: Jak z tym zaginionym psem z Columbii? 16.10.18, 17:41 Xystos, o tym piesku pisalismy juz wiele razy i nie wiesz co to za rasa? Bylo jego zdjecie ... Te informacje ktore podala LUSIA ukazaly sie juz jakis czas temu .... nie czytales? Mnie tez link sie nie otwiera... Kendo, Lusiu dyskutowalismy o tym psie chyba na MOJE MIASTO, POKIERUJCEI XYSTOSA TAM GDZIE TRZEBA ... Ja jestem w tej chwili zajeta, a od 18 00 do 20 00 bede patrzyla na telewizje ... *** Odpowiedz Link
pia.ed Tu pisalismy o tym psie ... 16.10.18, 17:48 Nigdy chyba nie pokazywali calej sylwetki, ale przypomina troche "Lassie" ... forum.gazeta.pl/forum/w,11086,161199425,161199425,MIASTO_w_ktorym_mieszkam.html Odpowiedz Link
xystos Re: Tu pisalismy o tym psie ... 16.10.18, 18:38 nieznalazłem linka ale domyślam się że jeżeli "Lassie" to Coli ale te są w trzech rozmiarach. encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRNTjKj6FFpggW4jNY00Kz6GGt9d71IiIUDbNYddwM2wx3QJyE Odpowiedz Link
pia.ed Pisalismy o tym psie ... 17.10.18, 02:26 Gdyby to byla rasa "coli" to by podano, a ja bym zapamietala ... Mozna z pewnoscia znalezc cos o tym psie jesli na www.google.se wpisze sie nazwe zawodow w ktorych uczestniczyl... Dziwne, se ani jeden link nie zostal wklejony kiedy pisano o tym psie kazdego dnia! . Odpowiedz Link
pia.ed Re: Tu pisalismy o tym psie ... 17.10.18, 03:21 Moze to rzeczywiscie "coli" ? www.kristianstadsbladet.se/kristianstad/krismote-om-leela-nastan-pa-ruta-ett-igen/ xystos napisał: > nieznalazłem linka ale domyślam się że jeżeli "Lassie" to Coli ale te są w > trzech rozmiarach. > > encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRNTjKj6FFpggW4jNY00Kz6GGt9d71IiIUDbNYddwM2wx3QJyE > Odpowiedz Link
pia.ed Leela to Shetland sheepdog 17.10.18, 03:32 www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/colombianska-vm-hunden-leela-forsvunnen-i-kristianstad Odpowiedz Link
kendo Re: Machiavellisk gorszy od 20.10.18, 10:39 Lusia znalazlam w koncu ten artykol ,kiedy CI opowiadalam o tej "charakterystyce" narkcyzmu i psychopaty www.aftonbladet.se/relationer/a/Kvpwd4/okanda-storningen-farligare-an-psykopati Odpowiedz Link
xystos Re: Machiavellisk gorszy od 20.10.18, 11:34 a może to opętanie? Malleus Maleficarum powyzsze to taka sama "nauka" jak współczesna tzw."Piąta Biblia" jedna z wielu teori bez naukowej podbudowy. Św.Inqwizycję Francuzi wykończyli przy pomocy gilotyn, czego ludzkość użyje do likwidacji bękarta inqwizycji? Odpowiedz Link
kendo Re: Machiavellisk gorszy od 20.10.18, 13:34 xystos napisał: > a może to opętanie? > Malleus Maleficarum > powyzsze to taka sama > "nauka" jak współczesna > tzw."Piąta Biblia" > jedna z wielu teori bez > naukowej podbudowy. > > Św.Inqwizycję Francuzi wykończyli > przy pomocy gilotyn, > czego ludzkość użyje do likwidacji > bękarta inqwizycji? > ciekawa charakterystyka roznych psychicznych przypadlosci, przegladajac ten wuwod natrafilam na ciekawsze wiadomosc,Platona zapodam to w watku "gimnastyka na ratowanie cialka",jak go znajde manualnie, wyszukiwarka dzis tu nie dziala. Odpowiedz Link
kendo Re:polki,bylas zainteresowana 15.11.18, 22:18 moze te sa takie, jak widzialas w meblowym sklepie? www.rusta.com/se/hem--inredning/mobler--inredning/hyllor/ Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:polki,bylas zainteresowana 16.11.18, 13:00 *Kendo, dziekuje, wlasnie taka potrzebuje, sprawdze cene w meblowym tam gdzie zamowilam lozko i stol, w jakich cenach maja. Odpowiedz Link
kendo Re:polki,bylas zainteresowana 16.11.18, 18:38 lusia_janusia napisała: > *Kendo, dziekuje, > wlasnie taka potrzebuje, sprawdze cene > w meblowym tam gdzie zamowilam lozko i stol, w jakich cenach maja. > > hmmmmmmm, mi to przyslali na e-maila z Rusty, zobaczymy jaka bedzie jutro pogoda,to moze samochod wezme i pojedziemy sprawdzic cene, na nogach na razie nie dam rady "dralowac" taki kawal Odpowiedz Link
pia.ed No i jak z zamowionym lozkiem? 18.11.18, 00:42 Przypomnialam sobie, kiedy zobaczylam ten artykul ... ladnydom.pl/inspiracje/7,153170,23033797,lozko-kontynentalne-jakie-wybrac-przeglad-modeli.html?utm_source=gazeta&utm_medium=opening&utm_campaign=gorastrony#s=BoxSpImg3 . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: No i jak z zamowionym lozkiem? 18.11.18, 08:19 Pia, lozko zamowilam ale nie kontynental( czekam na dostawe)l i nie z govlem z materialu, dostalam govel od Kendo drewniany. Odpowiedz Link
pia.ed Re: No i jak z zamowionym lozkiem? 19.11.18, 13:39 Te zdjecia dodalam dla zartu ... bo one mi tylko przypomnialy o Twoim lozku ... Myslalam ze dawno je juz dostalas i chcialam sie zapytac, jak Ci sie na nim spi? lusia_janusia napisała: > Pia, lozko zamowilam ale nie kontynental( czekam na dostawe) ... Odpowiedz Link
maria88 Re: No i jak z zamowionym lozkiem? 21.11.18, 11:29 LUSIU trzymaj się i nie dawaj choróbskom. Jak chcesz mojej porady to napisz na priv. Odpowiedz Link
kendo Re: No i jak z zamowionym lozkiem? 21.11.18, 19:18 *Pia ech lozko.. mowia,ze co 10 lat sie wymienia, dzis wlasnie zabrali to co Lusia nie chciala, stalo rozmontowane w salonie, kiedy wyniesli wszystko, od razu lzej zaczelo sie oddychac, z Lusia doszlysmy do wniosku, ze musimy "uszczuplic swoje meblowania" bedzie sie nam lzej oddychalo i bedzie przestronniej. ale z czego zrezygnowac?? mamy tradycyjne meble... Odpowiedz Link
kendo Re: miasto 15.04.19, 08:31 hi,hiiiiiiiiiiiiii.. no bedziesz mi portfel trzymala co bym za duzo kasy nie wydala... pokus wielkanocnych w sklepach masaaaaaaaaa.. Odpowiedz Link
kendo Re:sprawdzanie orginalnosci Muminkow 21.04.20, 12:16 www.expressen.se/dinapengar/konsument/den-ena-muminmuggen-ar-falsk-kan-du-se-vilken/ tak przypadkowo znalazlam ten artykul ciekawy do poczytania, opisuja,o orginalnosci garnuszkow Muminkowych. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:sprawdzanie orginalnosci Muminkow 21.04.20, 13:05 Kendo, zaraz porownalam, mam wszystkie oryginaly. Dziekuje. Odpowiedz Link
kendo Re:sprawdzanie orginalnosci Muminkow 22.04.20, 11:13 a to dobrze, trzeba pilnowac nowych wydan... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:sprawdzanie orginalnosci Muminkow 23.04.20, 08:02 Kendo, to jest nierealne, bo jest wiele juz motywow na garnuszkach, to chyba trzeba miec odpowiednio duza szafke zeby to wszystko kolekcjonowac. Ja kupilam dla Elsy te ktory mi sie podobaly, a teraz tylko kompletuje. Mam nadzieje, ze mala tez bedzie z motywow zadowolona?. Odpowiedz Link
kendo Re:Lusia 16.12.20, 09:54 bedziemy na miescie po lunchu.. klucze wzielam do Ciebie i ewentualnie zdzwonie... Odpowiedz Link
kendo Re:opiekuna Dogow chora.. 28.01.21, 13:43 dawno nie bylam na psiunach, dzis przeczytalam na czolowce ta inf. cyt,,,,Hallå! Tack alla för er oro för mitt välbefinnande de senaste veckorna. Jag fick inte sparken, slutade inte och jag tog inte bort av utomjordingar! Jag ber om ursäkt för bortfallet av kommunikationen eftersom jag har varit på sjukhuset de senaste veckorna. Jag fick diagnosen cancer i december och fortsätter med kemo och kirurgi eftersom jag är starkare och kapabel. Jag vill tacka alla för all kärlek, integritet och support under denna tid! Släpp en rad, jag kommer att hålla kontakten !! Pam Paul, 11 Januit St, Sandwich, MA 02563. TY! szkoda Pam, psiuny pewnie bardzo tesknia za nia.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:opiekuna Dogow chora.. 28.01.21, 14:35 To dlatego tak mizenie wygladala ostatnio, miala tez problemy z zebami?...., bylo jej zimno, widac miala duzo ubrania na sobie. Odpowiedz Link
kendo Re:opiekuna Dogow chora.. 29.01.21, 10:03 hmmm,ze wczesniej nie poszla do lekarzy sie przebadac?? zycze jej szybkiego powrotu do zdrowia, biedne psiunki bez niej, zawsze umiala z nimi rozmawiac i sluchaly jej bardzo. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:opiekuna Dogow chora.. 29.01.21, 10:09 Teraz jak Pam jest w domu, to bedzie czesciej pisala o swoim zdrowiu mam nadziej, ze bedzie dobrze. Odpowiedz Link
kendo Re:opiekuna Dogow chora.. 29.01.21, 10:11 jak bedzie miec sile, zalezy gdzie to "badziewie rakowe sie usadowilo" Odpowiedz Link
kendo Re:fryzjer 03.02.21, 13:49 o,dziekuje,ze przypomnialas i chcesz ja pozyczyc, przy okazji posmakujesz blinow.. mam nczas na 17:30, tak ze bede po 16 godz.u Ciebie,a po fryzjerze do dzieciecia wpadne Odpowiedz Link
kendo Re:komorka 04.02.21, 21:10 jak zadzwonilas pierwszy raz,w sklepie bylam i przerwalo rozmowe, dzwonie od 20 godz, i mowi,ze nie jestes w zasiegu, musi byc jakis blad z dostawca... > Odpowiedz Link
kendo Re:komorka 04.02.21, 21:16 a tak pozatem,dobrze,ze na Vistuli sie odezwalas, do Mlodej juz zadzwonilam,myslalam,ze rozmawiacie.. Skrzat spal,nie obudzil sie... na domowy dzwonilam i pewnie juz nie dziala calkowicie, o 22 godz,mialam podjechac i sprawdzic co sie dzieje, klucze nawet przypielam Twoje do swoich.. spokojnego wieczoru zycze, z fryzury zadowolona jestem.. Odpowiedz Link
kendo Re:komorka 04.02.21, 21:20 jak bedeziemy wracac jutro, zjedziemy do Ciebie tak kolo 15 godz. to sprawdzi sie komorke.. Odpowiedz Link
kendo Re:komorka 04.02.21, 21:34 przed chwila Mloda zadzwonila,moja komorka dziala.. jest OK i pozdrawia, Odpowiedz Link
kendo Re:przenioslam 08.02.21, 14:21 Twoja odpowiedz i gimnastyce w watku-zdrowie- do watka co mam duzo mniej wpisow, nie bedzie trzeba przerzucac stron. Odpowiedz Link
kendo Re:wpadne 25.02.21, 13:20 tak szybko okolo 14 godz, dziecie mnie do MIO wyslalo, zreszta sama dzis tam planowalam wypad,nac Odpowiedz Link
kendo Re:nie zjadlam 08.04.21, 21:16 zaraz cykne im zdjecie, tak mialam zaraz wlasnie jedna posmakowac.. dobrze,ze przypomnialas Odpowiedz Link
kendo Re:kas na rowerkowanie 04.06.21, 09:59 ten kask wypadl najlepiej w tescie, jade dzis po niego, napisali rowniez gdzie mozna go kupic.. Specialized Align I www.sportson.se/produkt/align-with-mips Odpowiedz Link
maria88 Re:kas na rowerkowanie 16.07.21, 11:49 LUSIU mimo nocnego wypoczynku stopy nie dawały mi chodzić. Wymysliłam tak. Miałam w domu Maść Bursztynową i po porannej toalecie zrobiłam masaz tą mascią. Najpierw dokładnie poduszeczkę pod paluszkami, potem kazdy paluszek od dołu do góry a szczególnie haluksa a potem od spodu do pięty. Skutek rewelacyjny i szybki. Mogę chodzic nie czując bólu. Tak zrobiłam juz trzeci dzień. Maści w tubce juz nie wiele ale mam nalewke bursztynową co sama kiedys zrobiłam /bursztyn zalany spirytusem/ i wykorzystam bo skutek super. Nawet nalewką ozna smarowac na noc a maścia na dzień. Odpowiedz Link
kendo Re:zakupilam 27.07.22, 13:26 juz bylam w sklepie i zakupilam obiecany zelujacy cukier... Odpowiedz Link
maria88 Re:zakupilam 07.08.22, 09:27 Lusiu wklejam Ci linka na temat winogron. Kto ma zawyzony poziom cukru to trzeba uważać. Ale jeśc tez trzeba. superflavon.pl/czerwone-winogrono Odpowiedz Link
maria88 Re:zakupilam 21.08.22, 15:37 I jeszcze 2 słówka poszły. Przepraszam i dziękuję. Odpowiedz Link
kendo Re:odwiedziny 24.08.22, 09:30 jak bys byla przy czasie dzisiaj, to wpadla bys do mnie tak kolo 15 godz, mam miec odwiedziny z Malmö. Odpowiedz Link
maria88 Re:odwiedziny 24.08.22, 11:54 LUSIU czy pomidory i paprykę obierałas ze skórki do gotowaniaq. Ja pomidory tak ale z papryki nie bo miałam z tym problem. Mam wszystko na druga porcje i jak sie ochlodzi na świecie to będe robić tylko o innym smaku. Odpowiedz Link
kendo Re:wyjmi telefon z torebiki 14.09.22, 18:04 rozmawialam z dziecieciem, wiec moze przycisnelas na jeden z guziczkow,"na flygg legge" nie znam sie na tym,a dziecie ma inny model komorki,wiec na odleglos nie da rady... moze od Mlodej cos zaradza?? Odpowiedz Link
kendo Re:wyjmi telefon z torebiki 14.09.22, 18:17 ...cyt... Na czerwono mam kropke sustemuppsustemupdatering ?... w instelningach = aktualizacja systemu upstem mi sie wydaje,ze to nie powinno byc na czerwono, to moze sie on uppdatowuje? Odpowiedz Link
kendo Re:wyjmi telefon z torebiki 14.09.22, 18:35 kendo napisała: > ...cyt... Na czerwono mam kropke sustemuppsustemupdatering ?... w instelningach > = aktualizacja systemu upstem > mi sie wydaje,ze to nie powinno byc na czerwono, > to moze sie on uppdatowuje? > sms,nie doszedl to moze kliknij w napis coby czerwona krpka znikala? nie wiem co doradzic.. ewentualnie znowu klikniesz w nia i bedzie zas czerwona...testuj... Odpowiedz Link
kendo Re:wyjmi telefon z torebiki 14.09.22, 19:20 hmmmm. nie klikala bym w to nowe, ... Odpowiedz Link
kendo Re:wyjmi telefon z torebiki 14.09.22, 20:11 chyba tak trzeba zrobic, zadzwon teraz i sie upewnij na jaka godz. to bysmy pojechaly,prowiant od razu by dostal dobranoc Odpowiedz Link
kendo Re:wyjmi telefon z torebiki 14.09.22, 21:29 jutro zadzwonie rano do dzieciecia, i pojedziemy... Odpowiedz Link
kendo Re:wyjmi telefon z torebiki 15.09.22, 08:36 hej Lusia, dostals dwa czasy, * przed 11 godz * przed 15 godz jak by ten pierwszy to poszly bysmy na laki popatrzec cy sa jakies kanie co na nas czekaja? i nie bylo by korkow na drodze,jak bysmy wracaly do domu Odpowiedz Link
kendo Re:dynie 02.11.22, 09:37 ktore wzielysmy sa dekoracyjne nie nadaja sie do spozycia, tak napisali ,kiedy wyszukalam je w google Odpowiedz Link
kendo Re:dynie 02.11.22, 09:45 przelupalam z trudem, obralam troche i zastanawiam sie czy warto robic placki, z moja czestotliwoscia migren,to moze mi moze zaszkodzic??? powiem,ze niezjadliwa jest i juz Odpowiedz Link
kendo prawa dziecka-lub Konwencja ONZ o prawach dziecka 02.01.23, 20:14 www.raddabarnen.se/rad-och-kunskap/skolmaterial/barnkonventionen/hela-barnkonventionen/#Art27 Konwencja o prawach dziecka lub Konwencja ONZ o prawach dziecka składa się z 54 artykułów. To jest pełna wersja poczytaja sobie dla orientacji tematu dzis bylam zapytana tak pobieznie.. ciekawy i szeroki temat Odpowiedz Link
kendo Re:fotelik 04.01.23, 10:36 dziekuje za pomoc z gory, zajade po drodze po Ciebie, nie pamietam,jak go skrecalismy, ale bede miec eksperta to mi pomoze. * Vistula * gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu Odpowiedz Link
kendo Re:przyjazd 06.01.23, 18:19 bede czekac na sygnal oj,zapomnialam o tym, a pizzy tez nie bedziesz mogla zjesc? Odpowiedz Link
kendo Re:sklep 24.01.23, 09:45 to kiedy sie wybierasz do sklepu? moze bys wziela oprawki i popatrzyla bym w jakich Ci najkorzystniej, podjade do sklepu tez. Odpowiedz Link
kendo Re:sklep i odwiedziny 28.01.23, 19:03 dzekuje,innym razem wpadne dzis handlowalam i obiad z dziecieciem robilismy, pozniej szukalam nakretki-znalazlam jutro sprobuje dokrecic w fotelu, a dzis nawet widzialam poduszke nasujaca na fotek ale za cienka 5 cm,a co najmniej musi byc dwa razy grubsza, w innym sklepie sprawdze.. Odpowiedz Link
kendo Re:nowa jadlodainia-koreanska we wrzesniu 07.02.23, 10:48 otwiera ja wlasciciel restauracji Bar-be-ko takie jedzonko beda serwowac miedzy innymi www.arla.se/recept/steamed-bao-buns-med-chilistekt-svamp/ www.lohmanders.se/recept/bao-buns-med-hoisinmarinerad-flaskkarre-och-chipotlebearnaise/ rozne wydania bao.buns www.mathem.se/recept/ramensoppa-med-kyckling ramen potrawy-japinska zupa www.koket.se/ramen-med-flaskfars-och-sesam www.arla.se/recept/ramen-med-biff-brynt-smor-och-svart-vitlok/ bede musiala posmakowac .. Odpowiedz Link
kendo Re:nowa jadlodainia-koreanska we wrzesniu 07.02.23, 10:49 acha i zapomnialam wczoraj powiedziez, cieciowa szla na obiad do tej restauracji gdzie kiedys pracowalam sa 3 dania do wyboru, buffe cena 110 skr. musimy sie wybrac i posmakowac, twierdzila ze smacznie. Odpowiedz Link
kendo Re:moge wczesniej przyjechac 15.02.23, 14:28 bo zebranie o 18 godz, pasuje? tak o ktorej godzi? Odpowiedz Link
kendo Re:moge wczesniej przyjechac 20.02.23, 10:34 i podejdziemy do "naszego sklepu z ciuchami" przyslali esemesa,ze 20% daja na nowa kolekcje jak i na poprzeceniane-ale te ostanie to mnie nie interesuja.. spodnie jeans w blekicie,jak je pamietasz sa w dobrym modelu klasycznym,bylyby na lata. Odpowiedz Link
kendo Re:moge wczesniej przyjechac 20.02.23, 13:03 wlasnie juz sie teraz obrobilam i planuje najpierw do apteki skoczyc a pozniej do Ciebie, bo niektore leki musza byc w lodowce... sniegowce juz naszykowalam i bulke-sandwicza zrobie i przebiore sie i pojade.. mozemy popatrzec na ceny.. Odpowiedz Link
kendo Re:wpadne oddac naleznosc 21.02.23, 08:31 wyjade o 10 godz, czyli bede troszke chyba 7 min kolo Ciebie.. i chyba posiedze troche, Polonia ma do dentysty wpasc i pojdziemy przymierzac odlozona bluzeczke Odpowiedz Link
kendo Re:czynsz 03.03.23, 09:24 znalazlam dzis inf. o %podwyzce czynszu w ABK.. bedza liczyc od stycznia Odpowiedz Link
kendo Re:czynsz 03.03.23, 09:46 mozna pomyslec,gdzie-na jakiej sumie bedzie "ostania granica podwyzki"?? Odpowiedz Link
kendo Re:meblowanie 14.03.23, 09:06 tak mysle o czwartku, jak by pasowalo to bysmy odstawily "kawal roboty" oczywiscie przyjade/odwioze/strawe na stol do zjedzenia postawie, mysle caly dzionek by nam zeszedl Odpowiedz Link
kendo Re:meblowanie 14.03.23, 14:09 hi.hi..dostalam tez nowa idee do kuchni, ale to bedzie za ciasno.. wieczorem sie zdzwonimy i ustalimy o ktorej i co i jak... troche juz podszykuje regaly z ksiazkami,i opruznie kredesik Odpowiedz Link
maria88 Re:meblowanie 15.03.23, 19:49 No i co LUSIU ? moczysz? im wczesniej tym lepiej będzie. Odpowiedz Link
kendo Re:olika försäkringstips 16.03.23, 09:52 www.expressen.se/ekonomi/forsakringar/expertens-forsakringstips-som-kan-ge-dig-10-000-tals-kronor/ warto wiedziec,moze sie przydac, i moze otworzy linka Odpowiedz Link
maria88 Re:olika försäkringstips 16.03.23, 11:25 LUSIU dopoki cos tam siedzi bedzie bolalo . Antybiotyk nic nie pomoże nawet go nie bierz. Paluch spuchnie , bedzie robic sie ropa. Potem zechcą ciąć i straszny bol. Koniecznie mocz w goracym lnie d o s k u t k u!!! Palec zmieknie i wtedy wysunie sie i bedziesz m ogła wyjąc to co Ci dokucza sama. Nie czekaj!!!! tylko zajm sie paluchem!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link
maria88 Re:olika försäkringstips 17.03.23, 09:48 LUSIU jezeli jeszcze siedzi ta drzazga to radza w necie,żeby spróbowac przylozyc magnez, moze ja wyciagnie, lub próbowac wyciagnąc dobrą pincetką. Odpowiedz Link
maria88 Re:olika försäkringstips 18.03.23, 18:22 LUSIU szukałam w necie jakieś in formacji co by Ci ulzylo. Ktoś radził,że paznokcia mozna sprobowac podwiercić w tym miejscu wiertełkiem od zestawu do paznokci. Ja takiego nie mam i nie wiem czy to dobry pomysł. Ale moze akurat..... Odpowiedz Link
maria88 Re:olika försäkringstips 18.03.23, 18:28 Dodaje,ze to chyba chodzi o frezarkę do paznokci, ktore maja rózne wiertła. A może podeszłabys do jakiegoś zakładu i popytała specjalistki od maniciure co one o tym sadzą. Moze cos poradzą. Odpowiedz Link
kendo Re:olika försäkringstips 18.03.23, 18:48 o,dobry pomysl z zapytanie manikurzystki, mamy dzuzo takich punktow tu, moze coz zaradza, aöe jak boli caly palec z paznokciem, to az strach go dotykac, trzeba by bylo hyba Lusie uspic najpierw.. Odpowiedz Link
marii51 Re:olika försäkringstips 19.03.23, 14:44 czytam i bbb wiem, jak boli ..wiem bo mialam zabieg u chirurga ale to tylko tzw zastrazał, czylitrzeba bulo oczyscic z roby założyć sąćżęk tu doczytalam się ..co może zmiękczyc miejse pod panokciem Całkowicie obsługiwać wszystkie niezbędne narzędzia(igła, pęseta), umyj ręce i oczyść powierzchnię płytki paznokcia. Jeśli drzazga jest mała, przygotuj szkło powiększające. Jeśli drzazga jest widoczna, wystaje krawędź ciała obcego, podnieś go pęsetą i pociągnij pod tym samym kątem, pod którym drzazga weszła pod gwóźdź. próbować nie ciągnij gwałtownymi ruchami, ponieważ drzazgę można złamać: w tym przypadku znacznie trudniej będzie ją usunąć. Jeśli miejsce wjazdu drzazgi są słabo widoczne, paznokieć można posmarować słabym roztworem nadmanganianu potasu. W miejscu penetracji będzie widoczna ciemna kropka lub smuga. Jeśli to możliwe, przed usunięciem zaspy spod paznokcia paruj palec zanurzając go w ciepłej wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej. Lekkie zmiękczenie paznokcia pomoże „docisnąć” płytkę paznokcia, która ułatwi wydostanie się drzazgi spod paznokcia. Po usunięciu drzazgi lecz dotknięty obszar. Jeśli przebywasz w otoczeniu z dala od higieny, lepiej założyć bandaż na palec. Read more at: minikar.ru/pl/money/chto-delat-esli-pod-nogot-zalezla-zanoza-zanozy-ot-metallicheskoi-struzhki/ maśc ichtiolowa .. moze ulżyc opatrunek .. choc troche od bolu trzymajmy kciuki za Lusie oby mniej cierpiala - Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:olika försäkringstips 20.03.23, 05:31 Mario88, Kendo, dziekuje za pamiec i rady. Faktycznie boli, dopiero teraz czuje jak niezbedny wydaje sie ten kciuk przy codziennym zyciu. Dzisiaj wzielam wykalaczke i podwazylam troche panokiec na ile bol pozwoli, wyszlo troche tego zebranego pod paznokciem i zobacze co dalej, dezynfekuje spirytusem, a rozrobie sobie sody w przegotowanej wodzie i pomocze chwile , zaobserwuje czy cos pomaga, a jak nie to ponownie do jakiego lekarza? Odpowiedz Link
kendo Re:wpadne 25.03.23, 10:13 co bys powiedziala, jak bym teraz wpadla, bede miec czas do 11:40..???? Odpowiedz Link
kendo Re:podejscie? 29.03.23, 11:10 Lusia,z wiaterem krople deszczu niosa sie, chyba,ze do tego czasu bedzie spokojnie to daj znac,podjade pod Kvantum albo po Ciebie pod dom. ide smazyc kartofelki, juz mam obrane tylko pohywlac musze.. Odpowiedz Link
kendo Re:podejscie? 29.03.23, 12:13 jestem gotowa, to co mam robic? czekac na Twoj sygnal? Odpowiedz Link
kendo Re:przyrowerkowanie 05.06.23, 08:52 tak mysle,ze sie zapakuje i wpadne, zobaczymy co i gdzie i za ile, prowiant zabieram ze soba, bedzie dlugi dzionek dzisiaj. Odpowiedz Link
kendo Re:przyrowerkowanie 05.06.23, 09:43 OK Lusia, tez obrzadzilam komnaty i ide do lazienki, wiec za niedlugo sie zjawie, czesc juz na kufer ulozylam coby nie zapomniec.. Odpowiedz Link
kendo Re:co w miescie sie dzieje podczas wakacji 06.07.23, 15:53 znalazlam program roznych arazemangow.. www.kristianstadsbladet.se/kristianstad/detta-kan-du-gora-gratis-i-juli-stora-listan-i-hela-nordostra-skane/ Odpowiedz Link
kendo Re:wyjazd 15.07.23, 09:59 to szykuj sie Lusia tez ide sie szykowac a do sklepu tez po drodze wpadniemy, Odpowiedz Link
kendo Re:wyjazd 21.07.23, 08:54 wyjade z domu o 10 godz, jak chcesz towarzyc to sie zbieraj, moze tego goscia spotkamY? Odpowiedz Link
kendo Re:AnnaBella 01.08.23, 14:09 przyslala sms,jutro pojdziemy po odbior, przyjade wczesniej i fryzjera od razu zamowie. Odpowiedz Link
kendo Re:AnnaBella 01.08.23, 20:54 upiora piore o 10godz, dwie maszyny juz funkcjonuja,to beda trzy wsady,ze wzgledu,ze kawa polalam tez koc ktory na kanapie lezal.. i przyjade tak kolo 14 godz. Odpowiedz Link
kendo Re:telefon 06.08.23, 08:43 tak go naladowalam pieniazkami, ze sie przestawil na wibracje hi..hi... przepraszam Odpowiedz Link
kendo Re:telefon 06.08.23, 09:17 ja bym dzwonila od razu , jak tylko slepia otworzylam z rana,nie czekala bym na jakas inna wiadomosc z netu. wiemy,ze sie wczesnie budzimy, no ale jest wszystko OK: Odpowiedz Link
kendo Re:kawiarnia David 04.09.23, 16:38 Lusia,poczytaj to. Det var vid 11-tiden på söndagen som händelsen inträffade på Café David på Norretullsvägen i Kristianstad. Kvinnan i 45-årsåldern ska med ett vasst föremål ha skurit den andra kvinnan. Hon greps och anhölls senare. Den attackerade kvinnan fördes till sjukhus med skador på flera ställen. – Hittills har vi inte fått några orsaker till varför det här har hänt, säger Robert Loeffel, polisens presstalesperson. Odpowiedz Link
kendo Re:wlosy 20.09.23, 09:44 poczekamy zatem na sloneczny dzien,jak bede miec wolne, to chetnie zajme sie wlosami.. Odpowiedz Link
kendo Re:moze sie przydac 26.09.23, 10:14 www.expressen.se/ekonomi/konsument/10-tips-som-sparar-pengar-for-dig-som-ar-pensionar/ do poczytania Odpowiedz Link
kendo Re:wpadam 09.10.23, 12:31 juz zjadlam, podwieczorak zapakowany, inne rzeczy tez i zaraz sie bede zbierac, mysle,ze bedziesz w domu-klucze wezme w razie co, > Odpowiedz Link
kendo Re:sklepy na Långebro 11.10.23, 09:17 mam zamiar sie tam wybrac dzisiaj, chcesz towarzyszyc?? tak po lunchu, od razu bym pozniej wpadla do ukrainskiej kawiarenki,sprawdzic,czy tam apaszke nie zostawilam ?bo brakuje mi jej po wczorajszej wizycie Odpowiedz Link
kendo Re:porada od Mari z Amolem 13.12.23, 09:14 tu przenioslam rade od Marii, cyt... maria88 Re: zadbaj o swoje zdrowie 12.12.23, 20:30 LUSIU czytam ,ze dlugo musisz czekac na pomoc lekarską więc znowu podpowiadam. Jezeli masz w domu Amol to ponacierajsie nim wszedzie tam gdzie czujesz dolegliwości. Ponadto 10 kropli Amolu wlej do szklanki z herbatką /nie mocną/ ale dobrze cieplą i wypij. Mozesz go tez stosować do płukania gardła i do wdychania . Bardzo pomaga. Odpowiedz Link
kendo Re:zostawie 24.12.23, 08:42 jak bede jechac do dzieciecia, zostawie pod drzwiami "zdziebko salatki jarzynowej, czytalam wczoraj,ze masz sobie pozniej zrobic,..wiec troszke na samk bedzie Odpowiedz Link
maria88 Re:zostawie 25.12.23, 12:49 LUSIU jak wnusia reagowała na tegoroczne świeta, przezenty. Napewno miałas miłe z nia chwile. Odpowiedz Link
kallisto Re:zostawie 28.12.23, 10:45 Lusiu ponawiam propozycję przesłania polskich leków. Mam możliwość zamówienia online tych bez recepty, wtedy sa tańsze. Przejrzyj ofertę, może skusicie się z Kendo na jakieś medykamenty, wyślę kurierem. Apteline.pl Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:zostawie 28.12.23, 10:49 Kallisto, dziekuje za Twoja wspanialomyslna pomoc, ale chyba bedzie to aktualne jak przyjedziemy do kraju i wtedy zamowimy i odbierzemy osobiscie?..... Odpowiedz Link
kendo Re:Långebro 25.01.24, 08:46 planuje sie dzis tam wybrac, sniadanie zjadalm, wiec tylko wskoczyc w ubranie, PISZES SIE ? Odpowiedz Link
kendo Re:zakryc swoje dane w internecie 10.02.24, 09:15 poczytaj co mozna zrobic by byc niewidzialnym w internecie, www.aftonbladet.se/nyheter/a/VP03kl/sa-doljer-du-dina-uppgifter-pa-natet-steg-for-steg Odpowiedz Link
maria88 Re:zakryc swoje dane w internecie 19.02.24, 16:56 LUSIU w żadnym wypadku nie kupuj na ostatnim piętrze, gdyby takie było bo jest zawsze w nich bardzo gorąco od dachu. Nie blisko zsypu , bo wtedy moze byc robactwo w mieszkaniu. Zwróc uwagę na naświetlenie mieszkania, w jakich godzinach masz słoneczko. Czy są drzewa za oknami, Teraz nie ma liści ale gdy sa to mieszkanie może miec mało światła. Dowiedz sie jakich sąsiadów bedziesz miała bo ważny jest spokój nad głową./ Moze byc rodzina z małymi dziecmi./ Mam pytanie czy ktos z administracji odbiera to mieszkanie po remoncie i sprawdza stan znajdującego sie tam sprzętu? Odpowiedz Link
kendo Re:wczesniej musze byc w "krainie" 21.02.24, 09:51 zjawie sie tak okolo 13 godz, bo mam dzis byc dzisiaj na 14 godz."w krainie" Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:wczesniej musze byc w "krainie" 21.02.24, 10:54 maria88, u nad w blokach polikwidowali zsypy smieciowe i i wybudowane sa na zewnatrz posortowane smieci, gdzie sie je wyrzuca. A tutaj rzadko sie zdaza ze windy sie psuja, chyba ze chodzi o konserwacje ich to wczesniej zawiadamiaja, ze widna bedzie nie czynna. Odpowiedz Link
kendo Re:zbity garnuszek 03.03.24, 19:17 zbity garnuszek z serii iittala, serducho by mnie bolalo, gdyby byl ten ostanio zakupiony... nie widze juz ich u jubilera Odpowiedz Link
kendo Re:wpadne 12.03.24, 09:40 na chwilke juz po... wracajac do domu a teraz zmykam juz. Odpowiedz Link
kendo Re:wpadne 12.03.24, 09:41 kendo napisała: > na chwilke juz po... > wracajac do domu > > a teraz zmykam juz. > acha mysle ,ze tako kolo lunch bedzie. Odpowiedz Link
kendo Re:wpadne 12.03.24, 14:26 Lusia,mozesz sie przemaszerowac, nie ma mrzawki, ale strasznie wilgotno i +3C tylko. Odpowiedz Link
kendo Re:zmiana planu 13.03.24, 13:01 moze byc, ewentualnie papier do pakowania powiesze na klamce jak bym nie zastala Ciebie Odpowiedz Link
maria88 Re:po kawe 27.04.24, 19:59 LUSIU czy to oszklenie balkonu jest ruchome? Czy bedziesz miała dopływ dobry swieżego powietrtza, tak myslę..... Odpowiedz Link
kendo Re:idea na ksiazeczki wnuczki 26.05.24, 09:23 tak mi przyszlo do glowy teraz, jak bedziesz konczyc regal z ksiazakmi, moze na tej najnizszej polce zrobila byc kacik dla malej z jej ksiazeczkami... decyzja nalezy do Ciebie, albo zrobic ekstra polke i przygwozdzic nad zabawkami...? takie moje rozmyslania... albo ustawic na tym "ekstra stoliku," nakryc tylko obrusikiem do podlogi...co lezy lampa do zamontowania u sufitu?? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:idea na ksiazeczki wnuczki 26.05.24, 09:33 Kendo wszystko jest w rozsypce, prowizorycznie i co rusz sie wszystko zmienia. Ta polka nie wchodzi w gre, bo stojaca lampa tam na razie jest uplasowa, a pozniej zobacze, bo nie chce dziurawic scian, jak nie wiem czy to juz bedzie inrednig na stale. Odpowiedz Link
kendo Re:a moze tak do mnie 06.06.24, 10:05 przyrowerkujesz? bo nie wiem w ktora strone zamierzasz? Odpowiedz Link
kendo Re:a moze tak do mnie 06.06.24, 10:38 a chaaaaaaaa,, mysle,ze beda przelotne opady poznym popoludniem, zbieram sie na marsz.... migrenka zaczyna straszyc... moze sie rozmaszeruje i wiatr wywieje...hi..hi... dobrze ze obiad mam tylko do podgrzania. kreatywnego rozmieszczania balkonowo-kartonowo.. Odpowiedz Link
kendo Re:rowerkowanie 07.06.24, 11:14 dziekueje Lusia, oczywiscie rower pod balkonem zaparkuje zamkniety. Odpowiedz Link
kendo Re:rowerkowanie 16.06.24, 10:34 o,wlasnie mialam dzwonic, ale jak bedziesz w Lidlu, i bedzie ta szynka co lubimy to kup dla mnie tez..dziekuje Odpowiedz Link
maria88 Re:rowerkowanie 17.06.24, 15:38 Nie znalazłam wątku o wnuczetach wiec piszę tutaj. Lusiu jak widze na fotce wnusia Cię odwiedziała. Chyba zauważa zmiany i czy podoba sie jej teraz u Ciebie? Odpowiedz Link
kendo Re:pociag 30.06.24, 11:48 przyjade autobusem o 13:36, nastepny jest o 14 :06,amoze zatrzymywac sie na wszystkich przystankach, wiec nie chce ryzykowac, Odpowiedz Link
maria88 Re:pociag 21.07.24, 12:21 LUSIU chyba zbyt pochopnie zdecydowałyście sie na utratę polskiego obywatelstwa. Przyjezdzając na polskim paszporcie napewno leczenie byłoby bez problemowe na NFZ. Odpowiedz Link
maria88 Re:pociag 21.07.24, 12:29 Podaję ciekawy link www.poloniainfo.se/forum/temat.php?temat=138 Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: obywatelstwo 21.07.24, 13:49 maria88 napisała: > Podaję ciekawy link > www.poloniainfo.se/forum/temat.php?temat=138 maria88, poczytalam zapodany link, jak widac zdania sa podzielone w kazdym kraju, w rozny sposob kazdy sobie interpretuje te przynaleznosci. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: obywatelstwo 21.07.24, 13:57 Mario, nie znam sytuacji Lusi, ale wiem, że nie można mieć darmowych świadczeń zdrowotnych równocześnie w różnych państwach. Wyjątkiem jest posiadanie dokumentu S1, ale to też jest obwarowane różnymi przepisami. Lusia jest zameldowana w Szwecji, więc Szwecja, przejęła wszystkie zobowiązanie Polski związane z leczeniem. Odpowiedz Link
maria88 Re: obywatelstwo 21.07.24, 14:36 Kiedys znałam sie na tym doskonale, od pewnego czasu nie śledzę zmian. Byc może że masz Wędrówko rację. Odpowiedz Link
kendo Re:dzwonilam 25.07.24, 11:33 mowi mi ,ze nie moge rozmawiac, a zostawic moge wiadomosc, Odpowiedz Link
kendo Re:dzwonilam 01.08.24, 19:41 Lusia,poloz sobie na pamiec, ze mam tez stacjonarny telefo i mozesz dzwonic,a ja oddzwonie na komorke Odpowiedz Link
kendo Re:jablka 05.09.24, 11:02 mam jablka na äppelmus przyrowerkuj to zabierzesz sobie Odpowiedz Link
kendo Re:jablka 05.09.24, 11:58 do 17 godz,jestem w domu, mozesz przyrowerkowac kiedy pasuje Odpowiedz Link
kendo Re:--sklep meblowy i Willys -- 21.10.24, 21:07 jutro wybieram sie o 10 godz,do Mio i Willys, jak masz ochote to daj znac , podjade by zdazyc pozniej na 13 na "zlotego" Odpowiedz Link
kendo Re:polski smak chleba szwedzkiego, 24.10.24, 11:11 wczoraj kupilam i dzis posmakuj, byla zamrozona ,wiec nie zamrazaj.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:polski smak chleba szwedzkiego, 24.10.24, 18:21 Kendo, taki wlasnie chleb kupilam juz 2x w naszej galeri, ale cena o prawie 5 kr drozdzy, jak zjem ten co mam, to pewnie porowerkuje w Twoje strony po jego zakup, juz tak na zas. . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: orygami 26.10.24, 14:14 www.youtube.com/shorts/f60NhV9oh78 www.youtube.com/watch?v=IKw4e-GMbLU www.youtube.com/watch?v=TzaagPYP5kE www.youtube.com/watch?v=LQ_e510-MeY www.youtube.com/watch?v=cAcIB9BEoac Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Gwiazda - orygami 07.12.24, 10:35 www.youtube.com/shorts/-iz_XPKXHFo www.youtube.com/shorts/dDvvMpW39kE www.youtube.com/shorts/i1Ldmm-rF20 Odpowiedz Link
kendo Re: Gwiazda - orygami 07.12.24, 14:28 z odpowiednim papierm mozna sie pobawic z gwiazdeczkami Odpowiedz Link
kendo Re:ceny za kolektiv trafik w gore 09.12.24, 07:58 mimo,ze duzo "zyskali w tym roku" to ceny mimo wszystko od marca 2025 podnosza... moze sie nam przyda ??? Så ändras priserna i Skånetrafiken Periodkort 30 dagar Skåne: Liten zon: Från 624 till 634 kronor, 1,6 procent. Småstad: Från 509 till 529 kronor, 2 procent. Mellanzon: Från 949 till 964 kronor, 1,6 procent. Stor zon: Från 1 309 till 1 329 kronor, 1,5 procent. Period 365 dagar Skåne: Liten zon: Från 6 240 till 6 340 kronor, 1,6 procent. Småstad: Från 5 090 till 5 190 kronor, 2 procent. Mellanzon: Från 9 490 till 9 640 kronor, 1,6 procent. Stor zon: Från 13 090 till 13 290 kronor, 1,5 procent. Flex 10/30: Liten zon: Från 469 till 474 kronor, 1,1 procent. Småstad: Från 379 till 384 kronor, 1,3 procent. Mellanzon: Från 699 till 709 kronor, 1,4 procent. Stor zon: Från 979 till 994 kronor, 1,5 procent. Odpowiedz Link
kendo Re:ceny za kolektiv trafik w gore 09.12.24, 08:00 zapomnialam linka, ceny beda dotyczyc od stycznia a nie jak napisalam od marca Odpowiedz Link
kendo Re:ceny za kolektiv trafik w gore 09.12.24, 08:01 kendo napisała: > zapomnialam linka, > ceny beda dotyczyc od stycznia > a nie jak napisalam od marca > www.kristianstadsbladet.se/2024-12-08/sa-blir-de-nya-priserna-i-skanetrafiken-hojs-under-2025/ Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:ceny za kolektiv trafik w gore 09.12.24, 11:02 Kendo, dziekuje za cennik biletowy, do tej pory nie korzystalam z autobusow, ale nigdy nie wiadomo?. A lin jak zwykle sie nie otwiera, bo czytasz te informacje z zakodowania. Odpowiedz Link
kendo Re:dziekuje za tipsy o maszynie do szycia 11.12.24, 16:18 zawsze sie kiedys moze przydadza, dobrze ,ze moja zastartowala w koncu , stojac bezczynie dobre pare miesiecy Odpowiedz Link
kendo Re:mam zamiar wpasc na ociupinke minut 22.12.24, 10:18 slonecznie,wiec warto autko wyciagnac z garazu, tak pomyslalam,ze bym wpadla, bo jak zwykle za duzo pasztetu wyszlo i ile dni mozna go jesc, wiec ociupinke podziele sie a i od razu zapomniany prezecik dostarcze Odpowiedz Link
kendo Re:mam zamiar wpasc na ociupinke minut 22.12.24, 10:32 dziekuje ,tak zrobie klucz juz w torebce spoczywa. Odpowiedz Link
kendo zuzyte ubrania do central... 22.01.25, 18:51 zdziwilam sie,bo Jaga skopiowala ja przenioslam tylko tu. Paula Roslund, 43, skulle slänga sina trasiga kläder på återvinningscentralen i Åhus. Då sa personalen nej och hänvisade henne till Erikshjälpen i Kristianstad. – Jag skämdes när jag lämnade det där, säger Paula. – Återvinningscentralen har sagt fel, vi tar bara emot hela, rena och tvättade kläder, säger Henrik Stedt, verksamhetschef på Erikshjälpen. Paula Roslund, 43 lata, zamierzała wyrzucić podarte ubrania do punktu recyklingu w Åhus. Wówczas personel odmówił i skierował ją do Erikshjälpen w Kristianstad. – Wstydziłam się, kiedy to tam zostawiłam – mówi Paula. – Centrum recyklingu podało nieprawdziwe informacje, przyjmujemy tylko całe, czyste i wyprane ubrania – mówi Henrik Stedt, kierownik operacyjny w Erikshjälpen. Podarte ubrania i materiały powinny być wrzucane do pojemnika Human Bridge, ale Paulę poproszono, aby przekazała swoje podarte ubrania Erikshjälpenowi, co jest nieprawdą. Odpowiedz Link
kendo Re: telefon 31.01.25, 16:06 Lusia,telefon mialam wlaczony , nie slyszalam sygnalu ot co... rano dopiero sprawdzilam,ze dzwonilas... Odpowiedz Link
maria88 Re: telefon 02.03.25, 13:05 Lusiu od miesiaca mam problem z okiem. Zaczęło bolec, ropiec nie dawało korzystac z tv i komputera. 2 tyg.temu byłam prywatnie u lekarki niby badała, dała krople na 7 dni, miało byc okey. Odpowiedz Link
maria88 Re: telefon 02.03.25, 13:08 dopisuje bo ucieklo. Jak krople sie skonczyły to na nowo było żle. Tym razem poszłam do przychodni, gdzie jako przyczynę lekarka stwierdziła nieprawidlo rosna rześy bo do oka i podrazniają je. Usunęła te co uważała i dostałam znowu krople antybiotyczne. Mam wyznaczona kontrolę. Troche jest faktycznie lepiej . Odpowiedz Link
kendo Re: telefon-lek 12.03.25, 10:40 OK, ubieram sie i bede czekac. dziekuje * Vistula * gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu Odpowiedz Link
kendo Re: telefon-lek 12.03.25, 11:12 kendo napisała: > OK, > ubieram sie i bede czekac. > dziekuje acha,nie zapomnij o marchewce...dziekuje > * > [color=blue]Vistula[ > /color] > * > gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu Odpowiedz Link
kendo Re: telefon-lek 12.03.25, 14:13 Lusia,dzieki stokrotne za lek, wlasnie po zjedzeniu pysznej Twojej zupki z wkladka miesna,no bo proteiny potrzebne przy szybszym zdrowieniu, siedze wlasnie z granulkami leku pod jezorem, DZIEKUJE dobrze,ze tez sobie kupilas na wszelki wypadek,dluga data waznosci.. Odpowiedz Link
kendo Re: rowerkowanie 24.03.25, 09:12 oczywiscie,mozesz przyrowerkowac wczesniej bliny na smak sa, pozniej do miasta sie udamy, dawno w nim nie bylam... Odpowiedz Link
kendo Re: plan na Gallerie 30.04.25, 17:15 Lusia,poczytaj co zmieniaja w Galleri budujac wyzsza szkole, cyt.. Så kommer nya Galleria Boulevard se ut • Stadium, Clas Ohlsson, Gina Tricot, Le Crossiant, Laserdome och Swoply har alla tecknat nya långtidskontrakt och ansluter redan klara Coop, Søstrene Greene och Kosmorama. • Systembolaget, Sumo Sushi, Friskis & Svettis, Normal, Venus Nails, Elon, Burger King, Kronans Apotek, Rituals, Kicks och Asian Food Lá Me har sedan tidigare kontrakt som löper på. • Flera nya entréer kommer komma på plats. Däribland en mellan Sumo Sushi och Gina Tricot. Fyra entréer kommer bli åtta. • Clas Ohlsson kommer få helt nya lokaler på våning två där Laserdome i dag har sitt. Det betyder att Laserdome flyttar in i lokalen mitt emot, där Kristianstad Taekwondo i dag håller till. • Kicks kommer att flytta under byggtiden till tillfälliga lokaler jämte Systembolaget, därefter kommer Kicks flytta till nya lokaler jämte Stadium vid en av de nya entréerna. • Stadium har i dag en lokal med två plan. Den kommer försvinna och Stadium kommer flytta till en ny lokal med hela verksamheten på ett och samma plan. • Søstrene Greene ligger i dag mitt inne i gallerian, men kommer få nya lokaler mot en av de nya entréerna och med skyltningsmöjligheter ut mot Östra Boulevarden. • Kosmorama kommer få en till salong. På plan två finns i nuläget två tomma lokaler där förhandlingar pågår med intressenter. • En av de två tomma lokalerna kommer erbjuda restaurangmöjligheter med en ny, större balkong med utsikt mot högskolan. • Jämte Coop finns också en ny lokal där förhandlingar pågår. Den kommer få en egen entré i hörna längs med Östra Boulevarden. • Skärmtak kommer att byggas längs med Östra Boulevarden där även ny belysning och omgestaltning av gatan kommer genomföras. * Bland verksamheterna som förlängt avtalen har Boulevard fått tummen upp från bland annat Clas Ohlsson, Stadium, Gina Tricot och Le Crossiant. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: krawiectwo za ciasna marynarka 13.06.25, 01:03 Za przykladem Kendo, wkleilam sobie ku pamieci ew, propozycje poszezenia marynarki www.youtube.com/shorts/hcEpawoTOrE Odpowiedz Link
maria88 Re: krawiectwo za ciasna marynarka 13.06.25, 11:07 Dzieki Lusiu, bardzo dobry pomysł.Podobnie kiedys poszerzyłam sobie płaszcz pikowany wszywając wzdłuz jednej strony pasek od tego płaszczca, ktory w sumie nie był mi potrzebny.Była to pikówka z przodu na suwak. Na tapczanie mam polozone spodnie do zweżenia w talii ale bedzie prosto bo tylko wciagam w pasie gumkę szerokosci 2cm.Udalo mi sie ja już wciagnąc jeszczce tylko trzeba wykończyć. Tez tak zrobie inne i spódnicę. Odpowiedz Link
kendo Re: krawiectwo za ciasna marynarka 13.06.25, 12:56 dobry pomysl Lusia i ciekawy, ale zeszyc dziurki,to chyba bedzie widac? choc mysle,ze na tej strukturze matrérialu jaks sie zatuszuje.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: krawiectwo za ciasna marynarka 13.06.25, 15:35 maria88 widac pochudniela, bo wciaga gumki w pasie, a ja musze dosztukowywac materialem, zeby mnie w pasie objelo. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: krawiectwo za ciasny tishirt 17.06.25, 10:48 www.youtube.com/watch?v=odWQAozBnIU mam b.ladny tishirt i troche sie skurczyl w szafie, moze uda mi sie go w ten sposob przywrocic do uzywalnosci? Drugi sposob www.youtube.com/watch?v=aCl4ghCZ6HE Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: liftign usmiechu 01.07.25, 04:30 www.youtube.com/shorts/Z17_uXwyRmE Chyba nie zaszkodzi taki masaz? Odpowiedz Link
kallisto prośba 11.07.25, 13:02 Lusiu, napisałam liścik do Ciebie na pocztę gazetową. Ponieważ list jest z mojej prywatnej poczty to się nie przestrasza Temat "prośba" Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: prośbagimnastyka stopami 17.07.25, 20:22 www.youtube.com/shorts/ebct8IS9L-k zaszkodzic pewnie nie bedzie, ale sporobowac mozna?. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: na bol w lopatce-cwiczenie 19.07.25, 10:57 www.youtube.com/shorts/aZGEwO3LPZ8 Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: na bol w lopatce-cwiczenie 19.07.25, 12:02 c,d, www.youtube.com/shorts/9givlyrpjXA Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: sukienka-latwe uszycie 24.07.25, 13:28 www.youtube.com/ moze kiedys sie skusze i uszyje sama??? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: sukienka-latwe uszycie 24.07.25, 14:14 www.youtube.com/watch?v=GlzVTmrKS7U Odpowiedz Link
kendo Re: sukienka-latwe uszycie 24.07.25, 14:34 lusia_janusia napisała: > www.youtube.com/watch?v=GlzVTmrKS7U no,ta ciemna to moze byc, ciekawe jak by z dzinsowego materialu sie ukladala? Odpowiedz Link
kendo Re: sukienka-latwe uszycie 24.07.25, 14:32 lusia_janusia napisała: > www.youtube.com/ > moze kiedys sie skusze i uszyje sama??? > > * no i nie wiem o jaka sukienke chodzi? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: haft na jeans 31.07.25, 12:02 www.youtube.com/shorts/Be3F2x4IdtQ Latwe do robienia, ale musi byc miekkie podloze, zeby igla lekko sie wbijala. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Blodtrycksmätare 09.08.25, 00:09 www.apotea.se/ad-medical-blodtrycksmatare-ua611 ******************************************************************* www.med24.se/hemmatester/blodtrycksmaetare/microlife-bp-b2-basic-blodtrycksmaetare Rekomendowany przez maria88,, moze uzywac 1 osoba cena - ******************************************************************************************************* www.med24.se/hemmatester/blodtrycksmaetare/microlife-bp-b3-comfort-blodtrycksmaetare Oprócz stylowego i nowoczesnego wzornictwa, ciśnieniomierz Microlife BP B3 Comfort oferuje następujące funkcje: 2 użytkowników z 2 oddzielnymi pamięciami Nowa technologia IMT zapewnia dokładne i komfortowe pomiary Wskaźnik ruchu ramienia Wskaźnik sprawdzenia mankietu Technologia IHB analizuje tętno i rejestruje nieregularne bicie serca oraz arytmię podczas pomiaru ciśnienia krwi 934,00 -22% + ev. frakt Favorit Ord. pris 1193,00 cena w Dunskich koronach W zestawie z ciśnieniomierzem Microlife BP B3 Comfort znajdują się: Mankiet średni/duży (22-42 cm) Torba do przechowywania Bateria Kabel micro USB do komputera Instrukcja obsługi w języku duńskim Czujnik Microlife BP B3 Comfort posiada następujące funkcje: Technologia IMT – delikatny pomiar ciśnienia krwi i tętna podczas pompowania Wykrywanie arytmii serca dzięki technologii IHB Technologia MAM – 3 pomiary z rzędu za pomocą jednego kliknięcia Technologia Gentle+ – optymalna kontrola prędkości i ciśnienia Wskaźnik sygnalizacji świetlnej ułatwiający odczyt i klasyfikację wyników ciśnienia krwi 2 użytkowników Pamięć 99 pomiarów na użytkownika Duży wyświetlacz Godzina i data Klinicznie przetestowany i zweryfikowany, protokół BHS A/A Nadaje się do akumulatorów Port micro USB do łatwego przesyłania danych do komputera Odpowiedz Link
kendo Re: podtopienie miasta znowu 09.08.25, 17:43 poczytaj Lusia... Kristianstad kommun varnar för att vattnet i Helge å kan komma att stiga snabbt under helgen. Kulmen beräknas inträffa mellan söndag och måndag och kan nå 1,91 meter över havet vid Barbacka. – Det utgör inget hot mot stadens översvämningsskydd, men 1,91 meter är väldigt högt, säger Henrik Wester, informatör på tekniska förvaltningen. Odpowiedz Link
kendo Re: Blodtrycksmätare 09.08.25, 17:45 oj jest w czym wybierac, najlepiej spytaj pielegniarki to doradzi ktory najpraktyczniejszy... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Demencja 12.08.25, 23:34 Ksiazki; Tytuł oryginalny: SOMEBODY I USED TO KNOW („Ja, którą kiedyś znałam) Autor: Mitchell Wendy ************************************************************* Tytuł: Tatuaż na mózgu. Moje życie z chorobą Alzheimera Autor: Teresa H. Barker, Daniel Gibbs ***************************************************** „Motyl” Lisy Genovy. www.empik.com/motyl-genova-lisa,p1365580505,ksiazka-p Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: sol-oczyszczenie 19.08.25, 09:11 www.youtube.com/watch?v=X7hSf3zbxBE sol+woda+ lisc laurowy, osobisty recznik Odpowiedz Link
kendo Re: sol-oczyszczenie 19.08.25, 09:15 lusia_janusia napisała: > > www.youtube.com/watch?v=X7hSf3zbxBE > sol+woda+ lisc laurowy, osobisty recznik > > > obejze przy wiekszym czasie Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: szycie, wszywanie 22.08.25, 10:29 www.youtube.com/watch?v=r5YZSTjtuTg Praktyczne- triki, porady przy szyciu na maszynie Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: to co naturalne bywa genialne 22.08.25, 16:49 www.youtube.com/shorts/ux3kJOODD1E marchewka z oliwa - , lagodzi bole stawow, wygladza skore. itym podobne Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: szydelkowanie 23.08.25, 11:35 www.youtube.com/watch?v=UBVWRFuhiXY ciekawe, pomyslowe, inspirujace, orginalne..... chyba sobie takie cos zrobie jak bedzie mi nudno.? Odpowiedz Link
kendo Re: ciasto 24.08.25, 20:09 jutro,jak bede wracac wieczorem od dzieciecia to podrzuce "dzalke" i od razu wezme to co kupilam wczesnie a zapomnialam zabrac uprzednio. Odpowiedz Link
kendo Re:seler byla na zewnatrz 26.08.25, 12:57 wiec wzielam wielkie bulwy dla Ciebie jedna tez... i od razu zrobilam sobie obiad, mufinka czekoladowa super.. musze mloda pochwalic za wspanialy wypiek Odpowiedz Link
kendo Re: NÖT YTTERFILE 01.09.25, 08:46 to w sklepie kolo mnie za 149 -, tez zaraz podejde i zakupie bo okazja... Odpowiedz Link
kendo Re: jarmoz 02.09.25, 14:48 przyrowerkuj,albo na polowe drogi sie spotkamy wzielam dla Ciebie tez dwie torebki,juz pokrojony, na obiad sobie tez zrobilam pod bok jutro zupe sobie zrobie... Odpowiedz Link
kendo Re: glögg 19.11.25, 22:41 Grönstedts Alkoholfri Glögg sverigeSverige 750 ml 0.5% Det här är enligt oss ett av de absolut tryggaste valen som finns där ute. Ett skolboksexempel på hur en bra alkoholfri glögg ska vara. Höstkryddor med björnbär, katrinplommon, mogna jordgubbar, russin och söta blåbär. Visst finns sötman här men detta är framförallt kompakt och värmande med den intensiva kaneltonen. Servera varm. Odpowiedz Link
maria88 Re: glögg 21.11.25, 22:27 LUSIU wychodziłam mimo, ze bardzo niebezpiecznie było pod stopami .Kupiłam sobie na próbę wędzonego sledzia i mi zaszkodził.Całe popołudnie łykałam to i tamto w końcu i ból nie ustępował, przylozyłam w końcu termofor i jestw lepiej. Jeszcze Wypije herbatkę i sie położę. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: szydelkowanie 26.11.25, 19:46 maria88 czasem mi tez tak dokuczy jak zjem przewaznie lososia wedzonego bez cytryny. Taki wzory szydelkowania moze sie kiedys przydaza, jak bedzie za nudno?. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: welniane dziury- cerowanie 27.11.25, 20:03 Widze ze lin szydelkowania sie nie wkleil, moze innym razem trafie na te wzory. www.youtube.com/shorts/GXTzJCzD7D4 www.youtube.com/shorts/afhD49RsRIk Odpowiedz Link
kendo Re: obiecany zakup 01.12.25, 20:01 dokupilam dzis jeszcze taki owoc, za duzy jak na jedna osobe, chccesz polowe? jutro sie przeciez spotkamy to dowioze. Pomelo czy jakos tak sie zwie. Odpowiedz Link
kendo Re: obiecany zakup laptopa 04.12.25, 11:09 na razie taka propozycje dostalas bedzie wieczorem jeszcze szukal i skonfrontuje sie z Toba. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: obiecany zakup laptopa 04.12.25, 13:59 Lusiu, mam laptop tej firmy (HP) i jestem bardzo zadowolona. Parametry (procesor itd.) ma podobne. Niestety, mój ma 15 cali i odczuwam, że nie 17. Kupiłam go 5 lat temu i sądziłam, że taki ekran starczy. Dotychczas zawsze miałam 17 calowe. Jeśli będę musiała wymienić to znów będzie większy, ale sądząc z dotychczasowej pracy, jeszcze długo będzie ze mną Odpowiedz Link
kendo Re: obiecany zakup laptopa 04.12.25, 22:18 tak Luaia, 17 cali, dzis tez npomknol,ze powinnam juz i telefon zmienic na nowy, nie nadazam za technika, choc ni pokazala mi sie inf,ze musze zmienic...uffff Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:szydelkowy dzwonek 05.12.25, 10:38 BajeryEli - jest autorka tego dzwoneczka. www.youtube.com/watch?v=_l3pjS3aJxY Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:szydelkowy gwiazda 07.12.25, 11:03 Takie zawieszki juz zrobilam www.youtube.com/watch?v=0ySTgwkWKb0 Szydelkowa gwiazdka, ale mozna polaczyc w okragla serwetke lub bieznik i pozbyc sie klebuszkow wloczek, www.youtube.com/watch?v=yO739FO6KDs gwiazda z papieru; www.youtube.com/shorts/VVU76IGQCbA Odpowiedz Link
lusia_janusia Re; szydelkowy koc z szescianow? 08.12.25, 10:05 www.youtube.com/shorts/AICZCqAf-FU Odpowiedz Link
kendo Re: Re; szydelkowy koc z szescianow? 08.12.25, 10:31 Lusia, przepiekne dzielo kocowe... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: podkladanie nogawek igla 15.12.25, 00:01 www.youtube.com/shorts/3NWh9LG6Ecw mam akurat do podwiniecia nogawek i chyba wyproboje ten sposob, bo nie chce balaganic z maszyna do szycia, roskladac ja na stole, a tez jest i ciezka w sobie. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:Aniolek z serwetek 23.12.25, 10:22 www.youtube.com/watch?v=uR0RSvw4Hvc Spodobal mi sie latwy sposob udekorowania np,choinki, chyba dzisiaj sprobojemy z wnuczka wykonac kilka takich aniolkow?. Odpowiedz Link
kendo telefon 30.12.25, 15:42 jak zwykle polegiwam gdzie indziej a ogladajac film nie slyszalam sygnalu. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: wezly ze sznurkow 04.01.26, 01:20 www.youtube.com/shorts/w-qOGBC68aI Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: TV-kanal 2 17.01.26, 13:38 Lusiu, często podajsze przepisy na różne domowe pieczywo. Czy możesz polecić najlepszy. Może taki, z którego już pieczasz. Ważne, by pieczywo (np. bułeczki) można było zamrażać. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: przepis na bulki 18.01.26, 22:30 wedrowiec2 napisała: > Lusiu, często podajsze przepisy na różne domowe pieczywo. > Czy możesz polecić najlepszy. Może taki, z którego już pieczasz. > Ważne, by pieczywo (np. bułeczki) można było zamrażać. wedrowiec2, mialam kilka przepisow, ale podczas przeprowadzki sie gdzies zapowdzialy, a pieke, z taego co mi sie przypomni, jak znajde lub sie natkne na te przepisy to nieomieszkam je zamiescic. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: szydelkowanie 18.01.26, 23:27 www.youtube.com/shorts/Jg6jg2aENoQ www.youtube.com/shorts/YQuyLtfdqn8 www.youtube.com/shorts/YeyD0asmWw0 Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: szydelkowanie 19.01.26, 01:03 www.youtube.com/watch?v=e8HIrGzTa6o www.youtube.com/watch?v=WcolRuirZvA www.youtube.com/watch?v=dp6xoxIJWuY www.youtube.com/watch?v=-rfIKIFZcCQ www.youtube.com/watch?v=ZFw1MwjuqPs www.youtube.com/watch?v=M85VwzxZGYU www.youtube.com/watch?v=4WSJ6y450uY www.youtube.com/watch?v=-OYXevcESx0 www.youtube.com/watch?v=ULExA59DjQE Odpowiedz Link
kendo Re: szydelkowanie 19.01.26, 12:29 Lusia,pozostaje tylko kupic jakas bardo mieka wluczke co w szydelkowaniu nie bedzie tworzyc dwatrdego sciegu i zaczynamy szydelkowac, ja chce krotkie bolerko na lato zamiast sweterka bedzie sluzyc. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: szydelkowanie 26.01.26, 12:18 www.youtube.com/watch?v=hmRUwrYkTRM www.youtube.com/watch?v=KUWzMnUpV8s&list=PLR0EOjYjws9WSbm-NksomAs371L-UfSuk lisc z perelkami www.youtube.com/watch?v=76Oru20oWpQ&list=PLR0EOjYjws9WSbm-NksomAs371L-UfSuk&index=57 Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: szydelkowanie-japan 27.01.26, 12:57 www.youtube.com/watch?v=5FIO7oqIlu0 pierwszy raz widze taki wzor. - siatkowy podwojny wzor, www.youtube.com/watch?v=zB_Ze4T1n1Y polkwiatki www.youtube.com/watch?v=qfiJtKzQbFI listek www.youtube.com/watch?v=0dpc35ke7Xc Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: szydelkowanie-Irlendsk 07.02.26, 22:26 www.youtube.com/watch?v=KUWzMnUpV8s&list=PLR0EOjYjws9WSbm-NksomAs371L-UfSuk Odpowiedz Link
kendo Re: szydelkowanie-Irlendsk 08.02.26, 10:18 super wzorki, postaram sie dzis probki uszydelkowac. Odpowiedz Link
kendo telefony zalatwione 09.02.26, 10:55 inom 7 dagar få recept i lägenhet -frågade/3 år/ Odpowiedz Link
kendo zdjecie 19.02.26, 12:49 podesli to zdjecie z drzewem, gdzie mi sie zapodzialo od wczoraj. Odpowiedz Link
maria88 Re: zdjecie 27.02.26, 18:21 Wypłata polskiej emerytury dla obywatela Szwecji mieszkającego na stałe w tym kraju odbywa się na podstawie unijnych przepisów o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego . W praktyce wygląda to następująco: Procedura wnioskowania i wypłaty Wniosek w miejscu zamieszkania: Osoba mieszkająca w Szwecji składa wniosek o polską emeryturę w szwedzkim organie emerytalnym – Pensionsmyndigheten. Szwedzki urząd przesyła dokumentację do polskiego Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (ZUS). Bezpośredni transfer: ZUS może wypłacać świadczenie bezpośrednio na rachunek bankowy w Szwecji (tzw. transfer świadczeń za granicę). Wypłata następuje w walucie kraju zamieszkania (korony szwedzkie) lub w euro, po przeliczeniu z PLN. Warunki stażu: Jeśli staż pracy w Polsce jest zbyt krótki, by nabyć prawo do emerytury, ZUS dolicza lata pracy w Szwecji (tzw. łączenie okresów ubezpieczenia), ale wysokość świadczenia jest obliczana proporcjonalnie do czasu przepracowanego wyłącznie w Polsce. Podatki i rozliczenia (Stan na 2026 r.) Unikanie podwójnego opodatkowania: Zgodnie z konwencją między Polską a Szwecją, emerytury zazwyczaj podlegają opodatkowaniu w państwie, z którego są wypłacane, ale sytuacja zależy od rezydencji podatkowej. Zaliczki w Polsce: Przy transferze emerytury do Szwecji, polski płatnik (ZUS lub bank) często standardowo potrąca zaliczkę na polski podatek dochodowy. Aby tego uniknąć lub skorygować, emeryt musi przedstawić certyfikat rezydencji podatkowej ze Szwecji. Opodatkowanie w Szwecji: Emerytura z zagranicy musi zostać wykazana w szwedzkim rozliczeniu rocznym. Szwecja stosuje podatek liniowy SINK (25%) dla nierezydentów lub standardowe skale dla rezydentów, przy czym podatek zapłacony w Polsce może zostać odliczony, aby uniknąć podwójnego obciążenia. Kluczowe instytucje W Polsce: Sprawami emerytur dla osób mieszkających w Szwecji zajmują się wyznaczone jednostki ZUS (np. ZUS Oddział w Szczecinie realizuje umowy z krajami skandynawskimi). W Szwecji: Pensionsmyndigheten (szwedzki urząd emerytalny) udziela wsparcia w zakresie wniosków o świadczenia zagraniczne. Czy interesuje Cię konkretnie obliczanie wysokości świadczenia przy łączonych okresach pracy w Polsce i Szwecji? Odpowiedzi wygenerowane przez AI mogą zawierać błędy. Aby uzyskać poradę finansową, skonsultuj się ze specjalistą. Więcej informacji Informacje ogólne - ZUS Nie musisz też składać kilku wniosków o emeryturę lub rentę jeśli pracowałeś w kilku państwach UE lub EFTA. Wniosek składasz w pań... zus.pl Wypłata/transfer świadczeń dla osób zamieszkałych za granicą Wypłata/transfer świadczeń dla osób zamieszkałych za granicą - ZUS. zus.pl Składanie wniosku o emeryturę lub rentę - ZUS Jeśli pracowałeś w Polsce i w innych państwach UE lub EFTA, możesz ubiegać się o emeryturę lub rentę z każdego z tych państw. Nie ... zus.pl Pokaż wszystkie Odpowiedz Link
maria88 Re: zdjecie 27.02.26, 18:26 LUSIU musisz sprawdzić czy nie masz podwojnego opadkowania .Skontaktowac sie z ZUS czy potrącają Ci podatek od przekazywaneych środków, bo w Szwecji tez masz potrącany. Odpowiedz Link
kendo obiecane co w City 28.02.26, 14:26 Allt nytt i city – senaste månaderna: ”Andas ny optimism” 26 februari 2026 15:35 Två hemliga projekt är på väg in i city, där ett par nya matställen också öppnar i vår. – Det andas en ny optimism, säger Charlotte Svärd, verksamhetsledare i Kristianstad City. Det gångna halvåret har inneburit en flyttbonanza inom Galleria Boulevard i och med att bygget för den nya högskolan tagit fart. Omflyttningarna fortsätter till viss del tills lokalerna står helt klara sommaren 2027. Även ute i citykärnan sker omflyttningar och några nyöppningar väntar. – Det är spännande saker på gång. Vi märker ett större intresse i och med högskolans etablering, säger Charlotte Svärd, verksamhetsledare i Kristianstad City. Det finns en del tomma butikslokaler i stan. Uthyrningsgraden är något högre än ifjol, även om arbetet med att få in större kedjor ännu inte gett resultat utanför gallerian. – Det är ett uthållighetsarbete när det gäller övriga stan, men vi tror att det är fullt möjligt, lovar Charlotte Svärd. Som vilka kedjor? – Flera olika. Vilket önskemål hör ni mest? – Alla vill ha ett H&M i citykärnan. Och drömetableringen? – Sett till helheten: Ett nytt hotell. Staden behöver det. Sedan i höstas har två nya frisörer flyttat in och två butiker, Retro Revival som säljer vintagekläder och specialsydda hattar, liksom La Feria, en butik med glutenfria livsmedel, har öppnat. Försöket med pop-up-butik fortsätter. Erikshjälpen var först ut och byttes i slutet av januari ut mot Sneakersonline som håller öppet februari ut. Vem som kommer efter det är inte klart. Även inredningsbutiken Lemonia har öppnat en pop-up-butik. Ytterligare ett par – än så länge hemliga – projekt är på gång. Charlotte Svärd vill inte säga mer om dem i nuläget. – Men vi ser att vi har ögonen på oss, fler är nyfikna. Det här evenemangsåret sätter också fokus på Kristianstad. Det är verkligen jätteroligt. Närmast i startgroparna är annars Ryu Ramen & Sushi och Bakis Kafé som planerar att öppna under våren. www.kristianstadsbladet.se/kristianstad/allt-nytt-i-city-senaste-manaderna-andas-ny-optimism/ Nyöppningar och på gång NYTT: • Studio NW (frisör) Cardellsgatan 19, öppnade 28 januari • Retro Revival (nya hattar och retrokläder) Östra Storgatan 7, öppnade 31 jan • La Feria, (glutenfri matbutik) Östra Storgatan 41, öppnade i nov/december • Beauty by Sara, (frisör) Östra Storgatan 55, öppnade i nov/december POP-UP BUTIK: • Sneakersonline, (skor) Östra Storgatan 38, öppnade 29 jan då de ersatte Erikshjälpen (second hand) • Lemonia, (inredning) Östra Storgatan 34, öppnade 3 februari I NYA LOKALER: • Cato Skoog, (frisör) Västra Storgatan 42, öppnade 2 februari • Lindri, (kläder) Västra storgatan 38, håll utkik efter datum SNART: • Ryu Ramen & Sushi, (restaurang) Västra Storgatan 22 • Bakis, (kafé) Östra Vallgatan • Hemligt på Cardellsgatan • Hemligt på Döbelnsgatan NYSTART: • Busfrö, (second hand) Östra Storgatan 37, öppnade på nytt i november/december KONTOR: • Grant Thornton, Döbelnsgatan 9 • Way kommunikation, Lilla Torg • Combitech, Lilla Torg Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: szydelkowanie Irlandski 07.03.26, 20:36 Шикарный узор крючком " Сольфеджио " ( zolte) www.youtube.com/watch?v=Y2p-2RCaE48 PERFECT👌only 1 rows of very beautiful crochet stitch scarf, blouse Pattern✨УЗОР КРЮЧКОМ вязание МК www.youtube.com/watch?v=WN3n1uiunrY -( niebieskie) Запись Прямого эфира 2 02 25 Соединение элементов игольной сеточкой Ирландское кружево вязание крюч www.youtube.com/watch?v=GcODgaUpDpY (rozowy) Odpowiedz Link
kendo Re: szydelkowanie Irlandski 07.03.26, 20:43 Lusia,bardzo ekskluzywny wzor, mozna zrobic sobie w kamizelce. www.youtube.com/watch?v=Y2p-2RCaE48 Odpowiedz Link
kendo Re: ale pech 03.04.26, 14:07 lekka powtorka z rozrywki, polozylam sie i na razie wzglednie spokojnie Odpowiedz Link
kendo Re:sakowa proba pasztetu 07.04.26, 16:18 bede od dzieciecia wracac to wpadne by oddac pojemnik po torcie a zarazem poczestowac pasztetem. chyba bedziesz w domu, mysle tak kolo 18 godz. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:problemy z krazeniem 12.04.26, 19:42 Gimnastyka stopami www.youtube.com/shorts/DGPtPgEl7Mk Jak ja juz dawno robilam takie ciwieczenie, bo zaobserwowalam ze przynosza mi ulge. Odpowiedz Link
kendo Re:chyba nie wkleilas tego 19.04.26, 09:33 wczoraj co mowilas , nowy latwiejszy wzorek na irlandzka.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:irlandska z perla 19.04.26, 17:08 .www.youtube.com/watch?v=BMK5bYx7lq0 Odpowiedz Link