Dodaj do ulubionych

11 listopada SWiETO NIEPODLEGLOSCI POLSKI

10.11.16, 19:27
Flagę juz na balkonie powiesiłam.
Mam tez zamiar obejrzec wszystkie programy historyczne.
Okazuje sie,że tak mało wiem na ten temat chociaz
mój dziadek brał udzial w wojnie wyzwoleńczej. Był cięzko rany
ale jakoś przeżył. Do końca zycia musiał chodzic z laską.
Mam jego zdjęcie jak siedzi na koniu w mundurze wojskowym.
Obserwuj wątek
    • xystos Re: 11 listopada SWiETO NIEPODLEGLOSCI POLSKI 10.11.16, 21:15
      Po raz pierwszy niewywiesze flagi
      w ten Wielki Dzień,na balkonie niema
      odpowiedniego jarzma ale do drugiego maja zdażę je zamontować.
      Będzie I mnie świątecznie jutro-modlitwa w intencji Ojczyzny I szklanka Żytka.
      • alfredka1 Re: 11 listopada SWiETO NIEPODLEGLOSCI POLSKI 11.11.16, 11:07
        Flaga jest ..
        Od rana chata rozspiewana , taka tradycja domowa , piesni legionowe musza być.
        Tato był legionista , odznaczony Virtuti Militari .
        • xystos Re: 11 listopada SWiETO NIEPODLEGLOSCI POLSKI 11.11.16, 11:11
          Alfredko,umówmy czas I godzinę
          na.szklankę Żytka za Pierwszą Kadrową.

u nas Żytko sprzedają pod etykietą
          "Dworek" jest z Wrocławia I pachnie
          Polskim Chlebem.
          • alfredka1 Re: 11 listopada SWiETO NIEPODLEGLOSCI POLSKI 11.11.16, 11:45
            Jesteśmy umówieni smile))
            po powrocie z uroczystości - godzina 16 oo
            ... i za 19 PAL !!
            • xystos Re: 11 listopada SWiETO NIEPODLEGLOSCI POLSKI 11.11.16, 12:42
              No to jesteśmy umówieni
              już się cieszę na tę godzinę.
              • jaga_22 Re: 11 listopada SWiETO NIEPODLEGLOSCI POLSKI 11.11.16, 14:15
                Dopóki będą odczytywać apel smoleński którzy polegli,przy każdej uroczystości,
                i to w takim dniu , nie ma we mnie radości sad
                Idą teraz narodowcy których pis popiera.Okropnie to wygląda sad
                • jaga_22 Re: 11 listopada SWiETO NIEPODLEGLOSCI POLSKI 11.11.16, 14:24
                  Jest różnica?

http://i67.tinypic.com/9aa1jo.jpg
                  • pia.ed 11 listopada SWIETO NIEPODLEGLOSCI POLSKI 11.11.16, 15:49

A tutaj wszystko pomieszane ... i nie wiem kto jest kto ...

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/14,114871,20961642.html#MegaMT
                    .
                    • xystos Re: 11 listopada SWIETO NIEPODLEGLOSCI POLSKI 11.11.16, 16:55
                      skąd ty wziołaś ten pełen kontrowersji reportarz?

dziś jest Radosne Święto
                      o 16:0 wypiłem z Alfredką
                      szklankę wòdki a ponieważ
                      umnie wszystko musi być
                      do pary wiec wypiłem jeszcze
                      jedną szankę "Dworek" I teraz
                      szukam drugiego słoika z ogórcami,
                      jeżeli nieznajdę to przykryję Żytko
                      Piwkiem Szwedzkim I będzie międzynarodowo,o!
                    • pia.ed Re: 11 listopada SWIETO NIEPODLEGLOSCI POLSKI 11.11.16, 16:59

"W którym marszu iść? Z lewakami czy faszystami?" Andrzej Duda ma dla Polaków odpowiedź

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,20964789,w-ktorym-marszu-isc-z-lewakami-czy-faszystami-andrzej-duda.html#MTstream

Prezydent zapowiedział złożenie projektu ustawy "o narodowych obchodach setnej rocznicy niepodległości państwa polskiego”. - Ten projekt obejmuje swoim czasem lata 2017-2021.

- Projekt ten przewiduje powstanie Komitetu Obchodów. Komitetu, w skład, którego wejdę ja, jako prezydent Rzeczpospolitej, i przedstawiciele najwyższych władz polskich. Ale wejdą także przedstawiciele wszystkich klubów parlamentarnych: nie tylko tego klubu, który dzisiaj ma samodzielną większość w polskim parlamencie, ale także klubów parlamentarnych opozycyjnych.

- Chciałbym, aby ta reprezentacja polskiej sceny politycznej zasiadającej w tym komitecie była możliwie jak najszersza, aby wszyscy byli w nim reprezentowani [...]
                      Abyśmy także i przez to pokazali się, jako jedno społeczeństwo, jeden naród i silne państwo na arenie międzynarodowej”.
                      Prezydent stwierdził na koniec, że chciałby, "abyśmy mogli wszyscy razem pójść także i w jednym marszu”.
                      • xystos Re: 11 listopada SWIETO NIEPODLEGLOSCI POLSKI 11.11.16, 17:08
                        Prezydent stwierdził na koniec, że chciałby, "abyśmy mogli wszyscy razem pójść także i w jednym marszu”.

..ale się Jędrek zdyplomacił,
                        chyba Agata postraszyła go
                        brokułami(?).
                        • lusia_janusia Re: 11 listopada SWIETO NIEPODLEGLOSCI POLSKI 11.11.16, 18:56
                          Swietuja Polacy swoje swieto,
                          zapomnialam od rana, mialam sprawy do zalatwienia.

Zycze przyjemnego wieczoru przy tym swiecie dla VISTULAN.
                          • maria88 Re: 11 listopada SWIETO NIEPODLEGLOSCI POLSKI 11.11.16, 19:15
                            Witam znowu podwieczorkowo. Oglądałam i słuchałam Polonii
                            Wolę niż inne nasze stacje.Przy okazji nadrobiłam masę papierkowych
                            spraw. Chyba bym jeszcze posiedziała ale wczoraj zmarzłam
                            w nogi zbierając liście na cmentarzu i chyba mam chory pęcherz.
                            Wzięłam Urosept ale nie wiele pomaga. Przygotuję cos na rogrzewke
                            i do wyrka.... psina się kreci na spacerek, ale trudno pójdzie
                            dopiero jutro jak pani wyzdrowieje.
                            Przyjemnego spotkania wieczornego z tv i inne.
                            • xystos Re: 11 listopada SWIETO NIEPODLEGLOSCI POLSKI 11.11.16, 20:17
                              Mario na zapalenie pęcherza
                              zalecam ciepłe piwo I do cieplego
                              łóżka,mnie to zawsze kurowało.

Pzdr.
                              • lusia_janusia Re: 11 listopada SWIETO NIEPODLEGLOSCI POLSKI 11.11.16, 20:44
                                *Maria88, ja bym sie wygrzala w cieplej wannie z dodatkiem soli,
                                Teraz juz cieplej nie bedzie, trzeba szczegolnie dbac o cieplo w nogi i glowe.
                          • pia.ed Re: 11 listopada SWIETO NIEPODLEGLOSCI POLSKI 11.11.16, 21:11
                            lusia_janusia napisała:

> Swietuja Polacy swoje swieto ...

Jak sie dowiedzialam z przeczytanego weekendowego artykulu,
                            w Polsce patriotyzm kwitnie jak nigdy big_grin
                            Stal sie po prostu modny ... szczegolnie wsrod mlodziezy.

weekend.gazeta.pl/weekend/1,152121,20094446,bog-bluza-ojczyzna-skad-wziela-sie-moda-na-patriotyczna-odziez.html#TRwknd
                            .

• lusia_janusia Re: 11 listopada SWIETO NIEPODLEGLOSCI POLSKI 11.11.16, 21:16
                              *Pia, bo to chyba i wolny dzien od pracy maja Polacy.
                              • pia.ed Re: 11 listopada SWIETO NIEPODLEGLOSCI POLSKI 11.11.16, 21:54

We wszystkich krajach swieto panstwowe jest dniem wolnym od pracy ...
                                Czyzbys juz zapomniala o swiecie 22 lipca w Polsce?

.
                                • pia.ed Re: 11 listopada SWIETO NIEPODLEGLOSCI POLSKI 11.11.16, 21:59

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/56,114883,20965896,marsz-niepodleglosci-2016,,1.html#Prze

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,20966381,obchody-11-listopada-jaroslaw-kaczynski-straszy-innymi-mowia.html
                                  • lusia_janusia Re: 11 listopada SWIETO NIEPODLEGLOSCI POLSKI 11.11.16, 22:37
                                    *Pia, jeszcze jak mieszkalam w polsce, t w ten dzien sie pracowalo, a tylko
                                    wspominali krotka notka o tym swiecie.
                                    • pia.ed Re: 11 listopada SWIETO NIEPODLEGLOSCI POLSKI 11.11.16, 23:13

Ja nawet o tej rocznicy mieszkajac w Polsce nie slyszalam ...
                                      a chyba w roku 2020 uplynie
                                      100 lat od czasu uzyskania niepodleglosci przez Polske.

Ty jezdzisz czesto do Polski, wiec myslalam, ze wiesz
                                      ze dzien 11 listopada jakis czas temu uznano jako swieto panstwowe.

lusia_janusia napisała:

> *Pia, jeszcze jak mieszkalam w polsce, to w ten dzien sie pracowalo,
                                      a tylko wspominali krotka notka o tym swiecie.

• xystos Re: 11 listopada SWIETO NIEPODLEGLOSCI POLSKI 12.11.16, 04:31
                                        ale listę przebojów mialaś w jednym p
                                        paluszku

mnie w domu uczono tego czego
                                        szkola nieuczyla
                                        • pia.ed Re: 11 listopada SWIETO NIEPODLEGLOSCI POLSKI 12.11.16, 11:09
                                          xystos napisał:

> ale listę przebojów mialaś w jednym paluszku
                                          > mnie w domu uczono tego czego szkola nie uczyla

Na pewno bylo to podane w ksiazce od historii,
                                          ale bylo wiele wazniejszych dat do zapamietania,
                                          a ja mam tylko jedna glowe wink

Moja mama opowiadala mi bardzo duzo o przedwojennych aktorach
                                          i piosenkarkach kabaretowych, spiewala piosenki z tego okresu;
                                          znalam dobrze zycie kulturalne w czasach miedzywojennych.

No coz, nie kazda rodzina jest zainteresowana historia i polityka ...
                                          • maria88 Re: 11 listopada SWIETO NIEPODLEGLOSCI POLSKI 12.11.16, 11:50
                                            Na moim balkonie jeszcze wisi flaga bo mam problem zdrowotny z jej zabraniem.
                                            Nie przejmuje się bo jeszcze dzisiaj i jutro jest w kraju i za granicą
                                            dużo uroczystości związnych z tym świętem.
                                            Moi rodzice, dziadkowie nieraz chcieli nas -dzieci uswiadamiac
                                            patriotycznie ale to były takie czasy,że bylo sie głupim
                                            i nie chciało sie słuchać rzeczy mądrych.
                                            • lusia_janusia Re: 11 listopada SWIETO NIEPODLEGLOSCI POLSKI 12.11.16, 12:14
                                              *Pia, wlasnie w kazdej rodzinie sa inne zainteresowania zyciem kraju itp.
                                              *maria88, poniekad masz racje,
                                              *Xystos, to prawie polityczny ekspert.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka