mirekms Re: 8 czerwca 2013,CWP 08.06.13, 07:45 sobota (link) synoptycy zapowiadają (link) Odpowiedz Link
mirekms Re: 8 czerwca 2013,CWP 08.06.13, 07:56 rysunek autorstwa Loriot (link) ------------------------------ Donald Tusk będzie w poniedziałek gościem "Tomasz Lis na żywo" w TVP2 o godzinie 21:55 Odpowiedz Link
mirekms Re: 8 czerwca 2013,CWP 08.06.13, 08:07 wracając do tematu,muszę powiedzieć,że... (link) Odpowiedz Link
hardy1 Re: 8 czerwca 2013,CWP 08.06.13, 09:24 Cześć Mirku i WKN Patrzę według Twojego kalendarza - sobota. Patrzę według Twojej prognozy pogody - piękna. Patrzę przez okno - potwierdzam, piękna i bardzo ciepło. Patrzę na ostatni link - będą marudzili w tivi. Wybieram piękną pogodę. Do później Odpowiedz Link
mirekms Re: 8 czerwca 2013,CWP 08.06.13, 09:38 hardy1 napisał: będą marudzili w tivi. ---------------------------------------------------(m.podkreślenia)--------------------------- no właśnie (link) Odpowiedz Link
mirekms Re: 8 czerwca 2013,CWP 08.06.13, 10:06 nie wiadomo czy kol.Karen już wszystko na sobotę przygotowała (link) Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: 8 czerwca 2013,CWP 08.06.13, 10:56 Cześć. Pojedziemy na działkę... Przygotowałem listę uwag... bo to żona będzie kierowcą! Będę je sobie odczytywał w milczeniu... we właściwych momentach! ale tylko parę godzin będziemy na działce. kosa nie była w konserwacji Syn trutkę... na pokrzywy! Odpowiedz Link
hardy1 Re: 8 czerwca 2013,CWP 08.06.13, 20:18 Cześć Ja już powrotnie. Grupa kilkunastu rowerzystów i kilka rowerzystek dla upiększenia naszego peletoniku. Ponad 60 kilosów, piękne słońce, gorąco, przyjemna jazda leśnymi przesiekami, góra-dół, urokliwe leśne jeziorko, droga powrotna, flak w tylnym kole, próba wymiany na nową dętkę i nagle...ni z tego ni z owego potężna ulewa. Godzina czekania, ulewa minęła, wszędzie mokro, wymiana dętki, zjazd, słońce, parowanie ziemi i naszej odzieży, zjazd, zepsute hamulce koleżanki, powstrzymywanie jej roweru wspólnymi siłami ramion męskich...kolejna półgodzinna ulewa. Słońce. Dojazd do sklepiku wiejskiego, lody, napoje, ciasteczka, zadowolenie że nas grad nie dopadł, który we wsi się wygrzmocił...powrót do domu. Cudowna wycieczka Teraz tylko dokładnie wyregulować ułożenie opony i przerzutki, gdyż w terenie "na mokro" nie było jak... Do kolejnego wypadu Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: 8 czerwca 2013,CWP 08.06.13, 21:02 No to teraz ja! KOMARY! MESZKI! GZY! Działka podmoczona (jest niedaleko od wałów wiślanych) a więc... POKRZYWY! rozpanoszone! Ogromne! Na szczęście jeszcze przed okresem owocowania... ale... wzięliśmy roundup... bo wiedzieliśmy o co chodzi! Już 1,5 miesiąca temu widać było...o co chodzi! Trawa ogromna, grunt... miękki... Kołą... buksują... jakoś dało radę wypchnąc samochód z działki sprzęgło... rozwalone... na szczęście już niedaleko Warszawy... Trochę uratowanych czereśni... tak z 3 kg! Myślę... że sprzęgło...swoje już wysłużyło... choć tak z rok jeszcze mogło pobyć... Dobrze, że pokrzywy spryskane...bo istny horror... nie pokrzywy... Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: 8 czerwca 2013,CWP 08.06.13, 21:04 Bardzo wysoka woda! Jezioro... niemal wylewa się z brzegów a przejazd pomiędzy dwoma zazwyczaj żabimi stawami... hmmm... no nieee wiem... Trochę ryzykowny bo wszystko rozmoczone ale jakoś przejechaliśmy, bo było sporo gratów.... Odpowiedz Link
k.karen Re: 8 czerwca 2013,CWP 08.06.13, 21:21 Jak czytam, to aktywnie spędziliście dzisiejszy dzień A ja przeciwnie, upajałam się błogim lenistwem najpierw wylegując się i opalając na leżaku w ogrodzie, a później z powodu mikrej burzy, na kanapie. Rzadko mogę sobie pozwolić na takie leniuchowanie, ale dzisiaj akurat mogłam Dobry wieczór Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: 8 czerwca 2013,CWP 08.06.13, 21:28 Tak się czasem zastanawiam Karen... Czy nie warto by było kupić/wybudować domu pod Warszawą... z ogrodem... Ale mieszkanie w Warszawie... też ma swoje zalety, z tym... że nie można wyjść do ogrodu i poopalać się.... Czy jakiegoś psa sobie wziąć... W domku... to jest zupełnie inny standard życia... Żona robi wielkie pranie... Odpowiedz Link
k.karen Re: 8 czerwca 2013,CWP 08.06.13, 21:36 Kosmito, nie zastanawiaj się tylko buduj, działkę przecież już masz a to jeden z największych kosztów. Do Warszawy nie jest daleko. Buduj! Z dobrych herbicydów chwastobójczych mogę Ci polecić jeszcze Bofix. Jest fantastyczny bo niezwykle skuteczny. Wypryskaliśmy trawniki trzynaście lat temu i do dzisiaj mamy spokój. Czasem zasieje się jakiś drobny mlecz ale poza tym zero chwastów. Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: 8 czerwca 2013,CWP 08.06.13, 23:27 Dzięki za bofiksa. wypróbuję. nie wierzę, aby to jedno pryskanie załatwiło sprawę. dobranoc... Dał mi wyciski ten dzień... Odpowiedz Link
hardy1 Re: 8 czerwca 2013,CWP 09.06.13, 10:12 Kosmito, jesteśmy w jednym klubie. Mnie też wczoraj obsiadały natrętne muchy po deszczu w lesie. Nie było jak je odganiać, gdyż miałem obie ręce zajęte wymianą dętki. Po wyjeździe z lasu, na polach nadwiślanych próbowały obsiąść nas komarzyce. Nie pozwoliły nigdzie stanąć, trzeba było wciąż pedałować...krwiopijce! Odpowiedz Link
hardy1 Re: 8 czerwca 2013,CWP 09.06.13, 10:15 Do tego wieczorem po powrocie, okazało się że nowa dętka też przepuszcza. Nie miałem już żadnej, więc postanowiłeś przykleić łatkę. Miałem specjalny kpl kupiony w sklepie...i okazało się że to szajs! Kilka razy próbowałem skleić i nic. Przepuszczało. Pomęczyłem się do godziny przed północą, bez skutku. Nie było co dłużej siedzieć, umyłem się i wkurzony poszedłem spać... Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: 8 czerwca 2013,CWP 09.06.13, 17:38 Nie pozwoliły nigdzie stanąć Ani stanąć, ani usiąść, ani lewitować... Komarzyce są... okropne! ale meszki jeszcze gorsze! No to mamy powódź w Warszawie. Na Trasie Toruńskiej już 3 godziny czekają na służby! Tematu nie rozwijam. Idzie straszna ulewa na Dolny Śląśk Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: 8 czerwca 2013,CWP 09.06.13, 17:48 Następne burze idą na Warszawę... ale numer... Tak naprawdę, to infrastruktura nie jest przygotowana na takie zdarzenia... nie wszędzie np. jest kanalizacja... przy/pod NOWYMI drogami. co prawda, żadna kanalizacja nie wytrzyma takich ulew... ale z czasem...powinna w miarę szybko odprowadzić wodę... Służby... też niedofinansowane, bez pomp, sprzętu...itd... nie ma o czym gadać... Odpowiedz Link
k.karen Re: 8 czerwca 2013,CWP 09.06.13, 20:27 Cześć Wszystkim Jak u Was? Podobno w moim regionie straszne ulewy, burze z gradobiciem. Ale u mnie spokojnie, coś tam pomruczało, trochę pokropiło i oby tak dalej. Odpowiedz Link
hardy1 Re: 8 czerwca 2013,CWP 09.06.13, 21:31 Hej wieczornie U mnie zaś przez cały dzień ładna pogoda, bardzo ciepło, nie spadła nawet jedna kropla wody. Ale anomalie pogodowe... Odpowiedz Link
llmirka Re: 8 czerwca 2013,CWP 09.06.13, 21:38 Witam wieczornie Przecudny był dzisiejszy deszcz i cudne słoneczko między deszczowe : -) A teraz przepysznie pachnie powietrze. Tak Kosmito, dom pod Warszawą jest dobrym pomysłem. Komary w domu się panoszą niczym w swoim własnym, pająki wchodzą nie wycierając nóg, świerszcze po kątach się chowają i na skrzypkach grają… Ale nie słychać warkotu samochodów, tylko czasem karetka pogotowia zakrzyczy. Natomiast ptaszyna dzień i noc śpiewa nie bacząc ni na upał ni na deszcz. Dookoła zielono i niebo niczym niezabrudzone. Urokliwa jest godzinka nocnej ciszy, kiedy milkną trele nocnych ptaków, a dzienne jeszcze się nie zaczęły. Szarym przedrankiem budzi się pierwszy ptak i zaczyna nawoływanie – jestem tu, chodź tu… - po chwili inny się odzywa – gdzie ty, gdzie ty… - i za czas niedługi cała gromada sny sobie opowiada I mimo ciężkich powiek, szkoda czasu na sen, żal byłoby ptasich rozmów nie słyszeć A i żona cieszyć się będzie, kiedy wiatrem pachnące zbierze pranie Spokojnej nocy Podwórkowicze Odpowiedz Link
hardy1 Re: 8 czerwca 2013,CWP 09.06.13, 21:42 Nostalgiczny, sielski obraz wsi Teraz Kosmita nie ma wyboru - musi Dobranoc Mirko Odpowiedz Link
llmirka Re: 8 czerwca 2013,CWP 09.06.13, 21:50 Ależ to nie wieś, to miasto tuz pod Warszawą Odpowiedz Link
k.karen Re: 8 czerwca 2013,CWP 09.06.13, 21:53 Cześć Mirko i dobranoc W takim razie tylko nas żadne klątwy powodziowe się nie imają? Poza tym, po dzisiejszej powodzi w Warszawie Kosmita pewnie szybciej podejmie decyzję o przeprowadzce I jeszcze na dodatek to. Czytam sobie info jak to Warszawiacy chcą pozbawić stanowiska prezydent H.G-W. i nie wiem czy śmiać się, czy płakać: warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34889,14052895,Zapytalismy__dlaczego_chca_odwolac_Gronkiewicz_Waltz.html#TRrelSST Odpowiedz Link
k.karen Re: 8 czerwca 2013,CWP 09.06.13, 21:58 Ps. po dzisiejszych podtopieniach, Warszawiacy będą mieli jeszcze jeden argument za odwołaniem p. prezydent - nie zamówiła na czas szamanów i dlatego studzienki wybiły... Odpowiedz Link
k.karen Re: 8 czerwca 2013,CWP 09.06.13, 22:20 Na dobranoc - Al Jarreau - Moonlighting Spokojnej nocy, do jutra Al Jarreau ~ Moonlighting Odpowiedz Link
hardy1 Re: 8 czerwca 2013,CWP 09.06.13, 23:17 Każdy ma takiego włodarza miasta, jakiego wybrali współmieszkańcy... I mnie sen morzy..dobranoc Karen, dobranoc Wszystkim Odpowiedz Link
1agfa Re: 8 czerwca 2013,CWP 10.06.13, 15:20 Hmmm...Czy Święci też zapomnieli o mieście, , a jest ich aż kilkoro. (tu za artykułem "Czy Święty łamie prawo" z 30. maja br., niestety jeszcze płatny - ja mam papier! A są to: - Św. Andrzej Bobola, (również nad cała Polską czuwający) - Bł. Ładysław z Gielniowa, - Matka Boża Łaskawa, - Św. Stanisław, - Św. Klemens Maria Hofbauer, redemptorysta A takie Katowice nie mają żadnego Świętego patrona! Żadnego! k.karen napisała: > Ps. po dzisiejszych podtopieniach, Warszawiacy będą mieli jeszcze jeden argumen > t > za odwołaniem p. prezydent - nie zamówiła na czas szamanów i dlatego studzienki > wybiły... > Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: 8 czerwca 2013,CWP 10.06.13, 17:01 nie zamówiła na czas szamanów i dlatego studzienki > wybiły... Nie zauważyłem tego wcześniej... Studzienkami i kanalizacją powinien się zajmować Zakład Budżetowy miasta stołecznego Warszawy o nazwie: Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji! Niedofinansowane! pomimo przynoszonych zysków. Zdaje się, że podczas tej powodzi... MPWiK było ścigane przez media i służby ratownicze... ale urzędnicy to mają do siebie..., że wiedzą kiedy się ukryć, żeby za dużo nie powiedzieć! Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: 8 czerwca 2013,CWP 09.06.13, 23:29 Powody odwołania bufetowej... Najbardziej ubawiła mnie siostra zakonna, (lesbijki i geje...) Natomiast ja również jestem za odwołaniem tej kobity. a powody... Wiążą się głównie ze sprawami technicznymi, ekonomicznymi ( np. Sprzedaż SPEC-u, podnoszenie podatków lokalnych, wbrew obietnicom, że nie będą podnoszone podatki ceny biletów też są za wysokie), prawnymi ...i z kompletnym aroganckim lekceważeniem Warszawiaków. Ta kobita za każdą swoją fuszerkę każe płacić ludziom. A fuszerek ma od groma! Najprostsze sprawy są problemem! (ot chociażby taka prościzna... jak sprawa informacji w metrze...) Ta baba nie ma kompetencji do przesiadywania na stołku, który okupuje! Tak naprawdę, to zniechęcenie do bufetowej powstało na zasadzie..., że wszędzie ludzie widzą, że źle się dzieje... Na zewnątrz niby piękna farba i drogie meble uliczne na Placu Szembeka... a pod spodem...tandeta i niedoróbki za olbrzymią kasę. Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: 8 czerwca 2013,CWP 09.06.13, 23:34 W ogole to wszystko jest nie po kolei robione! Najpierw kładzie się asfalt, żeby potem rury pod ulicą wymieniać! Logistyka...do pupy... Brak gospodarności. Warszawa wypalikowana... a taki jeden palik kosztuje 150zł... Miliardy na to poszły. Na zabytki... to kasy nie ma... itd! Na każdym kroku! Owszem... sporo zrobiła... Ale do licha, własnego domu to bym tak nie budował... jak ona Warszawę Bałbym się w tak wybudowanym domu mieszkać. Warszawa jest miastem BARDZO NIEPRZYJAZNYM dla mieszkańców... Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: 8 czerwca 2013,CWP 10.06.13, 00:03 no i kwestia zadłużenia Warszawy... Nie sztuka, naprawdę, wybudować pałac... Sztuką jest go potem utrzymać... PRZEGLĄD PRASY. Jak ustaliła "Rzeczpospolita", zadłużenie 32 największych aglomeracji, sięgnie w tym roku ponad 26 miliardów złotych. Najwyższe będzie w Toruniu i wyniesie ponad 4200 złotych na mieszkańca. We Wrocławiu i w Poznaniu - jak czytamy - po około 3600 złotych. Nieco lepiej jest w Warszawie, zadłużenie na mieszkańca w stolicy wynosi około 3300 złotych. Gazeta wyjaśnia, że rosnące zadłużenie wiąże się z inwestycjami oraz zwiększonymi zadaniami dla samorządów. By poprawić stan finansów, miasta będą przenosić część obciążeń na mieszkańców. "Rzeczpospolita" zaznacza, że samorządy najczęściej będą rezygnować z kultury, pod nóż pójdą też imprezy sportowe, ale i koszty utrzymania dróg, zabytków, administracji czy oświaty. Według gazety w 2012 roku możemy liczyć się także w wielu miastach ze wzrostem cen biletów komunikacji miejskiej czy podatków od nieruchomości. Bufetowa bardzo wprawnie pozbywa się wszelkich przychodów miasta (np. sprzedaż SPEC-u, przekazywanie zysków z np. targowisk, jakimś ... lewym, ale zaprzyjaźnionym (np. przejścia podziemne przy dworcu Centralnym) firmom , zamiast kierowanie tych zysków do budżetu ). Koszty... które trzeba będzie ponieść, chociażby ze względu na spłatę długów i zarządzania Warszawą... bezczelnie przerzuca na mieszkańców. Żadne gospodarstwo nie utrzyma się... jeśli będzie wyzbywało się przychodów... a tylko od głodnych kur domagało się znoszenia podwójnej ilości jajek! i jest przy tym temacie ...wielka liczba pojedyńczych spraw , wartych uwidocznienia i omówienia... ale... może raczej nie przeze mnie.... Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: 8 czerwca 2013,CWP 10.06.13, 00:25 Dodam jeszcze... że doskonałym przykładem arogancji, poczucia bezkarności, braku kompetencji Ratusza... jest ustawienie przetargu na wywóz śmieci pod miejską firmę MPO. Warunków przetargu nie spełniały np. firmy, które mają mozliwość realizacji wymagań Unii... dotyczących odzysku surowców ! recyklingu! Firmy, które robiły to...(np. firma Byś z jej znaną w świecie instalacją! ) Tylko... ha ha ha...MPO... z jej kompostownią spełniała warunki przetargu!! Odpowiedz Link
llmirka Re: 8 czerwca 2013,CWP 10.06.13, 05:35 Najpierw kładzie się asfalt, żeby potem rury pod ulicą wymieniać! Logistyka...do pupy... Kosmito, to jest niezmienne od lat Dzieckiem byłam, kiedy budowano wielkie osiedle z wielkiej płyty i ślicznie położono chodniczki z wielkich kafli, trawniczki trawą obsiano i tabliczki "szanuj zieleń" w kopano ( oczywiście społecznym czynem ) i przyszli panowie i wszystko rozkopali, bo kable jakieś kładli, a później, kiedy mieszkańcy posprzątali, podziemne rury ocieplali Odpowiedz Link
llmirka Re: 8 czerwca 2013,CWP 10.06.13, 05:36 Dzień dobry Wszystkim w szarawy poniedziałkowy ranek Odpowiedz Link
hardy1 Re: 8 czerwca 2013,CWP 10.06.13, 09:41 Dzień dobry Mirko Poprawiam - dzień jest piękny, słoneczny i bardzo ciepły PS. Jeżeli chodzi o tę logistykę miejską - pamiętam te rozkopywanie po świeżo położonym chodniku czy ulicy...ale na szczęście przed laty. Od dłuższego czasu w moim mieście jakoś to poukładano. Bardzo wiele ulic było remontowanych, poszerzanych, kończy się obwodnice...różne mogę mieć pretensje do włodarzy miasta, obecnych i poprzedników. Jednak w tej sprawie, przyznaję, już dawno nie było takich fuszerek, jakie opisuje Kosmita. Przy remoncie wymieniali wpierw starą kanalizację, wod-kan. czy gaz. Dopiero potem robiono ulice. Dużo dłużej to trwało (moja ulica była kawałkami oddawana po wymianie rur i nowej nawierzchni przez prawie dwa lata), ale mamy chyba spokój na długo Odpowiedz Link
llmirka Re: 8 czerwca 2013,CWP 10.06.13, 10:33 Dzień dobry Hardy, Mirku... Hardy, zabrałeś całe słoneczko u mnie jest szaro i już padał deszcz, co oczywiście nie przeszkodziło ptaszynie ćwierkolić Masz szczęście, że w Twoim mieście u władzy są poprawnie myślący ludzie Odpowiedz Link
sorel.lina Re: 8 czerwca 2013,CWP 10.06.13, 10:36 Mireczko, jak fajnie, że jesteś! I radością zarażasz. Tego właśnie nam w te burzowo-deszczowo-ponure, niby-letnie dni potrzeba. Odpowiedz Link
llmirka Re: 8 czerwca 2013,CWP 10.06.13, 10:49 Cześć Sorellino Chachacha.... a to nowość - ja i radość Może troszkę .... Kocham burzową pogodę, lubię tańczące krople, które spadając uderzają o parapet, szybę... i maja niepowtarzalny dźwięk Przyglądałaś się kiedyś jakie tworzą wzory na kałużach, by nie wspomnieć o jeziorach czy rzekach? A zauważyłaś radosną zieleń drzew po deszczowym prysznicu i uśmiech kwiatów, z których spływają krople niczym łzy po zakończonym deszczu Każda pogoda jest piękna, każda ma swój niepowtarzalny urok i na żadną nie narzekają ni roślinki ni zwierzaczki Uśmiechniętego dnia Odpowiedz Link
hardy1 Re: 8 czerwca 2013,CWP 10.06.13, 10:52 Miłe Panie, my tu gadu-gadu, a czas mnie goni, mimo że go nie widać...tak jak deszczu u mnie Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: 8 czerwca 2013,CWP 10.06.13, 14:18 Od dłuższego czasu w moim mieście jakoś to poukładano. dużo zależy od człowieka Hardy... Jeśli miejscowości zdarzyło się to szczęście, że np. burmistrzem./prezydentem jest normalny człowiek, który wie... czego nie wie i stara się pracowac dla dobra swojej miejscowości i ludzi... to wiele można zrobić... Jeśli zaś w grę wchodzą wyłącznie interesy partyjne... i pilnowanie aby "swoich" nie pokrzywdzić... to zamiast kanalizacji na jakimś newralgicznym odcinku drogi... czy chociażby czasowego zabezpieczenia... dopóki właściciel drogi czegoś nie zrobi..., albo zamiast... nie odbierania kasy szkołom... można postawić... kilkaset tysięcy palików...., wykonanych z najgorszego gatunku stali, błyskawicznie rdzewiejących , po roku ... straszących przechodniów, oddzielających...sklepy w kilkudziesięcioletnią tradycją od klientów... i to wszystko zgodnie z przepisami, w oparciu o opinie prawne firm zewnętrznych, na które idą miliony zł rocznie...ze wspomaganiem miejskiego przerażająco wielkiego stada radców prawnych... W aureoli prawa i bezkarności. Odpowiedz Link
k.karen Re: 8 czerwca 2013,CWP 10.06.13, 14:25 A ja skorzystałam z zaproszenia Gowina i wypełniłam tę jego ankietę... Jestem niepocieszona bo Gowin zgadza się ze mną AŻ w 46%! Myślałam, że dużo mniej Chcecie sprawdzić jak z Wami? jakaplatforma.org/ Ps. adresu mailowego nie trzeba podawać Odpowiedz Link
1agfa Re: 8 czerwca 2013,CWP 10.06.13, 15:36 Kosmita napisał: (...) "...to zamiast kanalizacji na jakimś newralgicznym odcinku drogi... czy chociażby czasowego zabezpieczenia... dopóki właściciel drogi czegoś nie zrobi..., Trasa Toruńska budowana w latach osiemdziesiątych, kiedy to wykonywano najgorsze jakościowo, tandetne budownictwo - niesprawna Trasa, nie obliczone na aż takie opady i odprowadzanie wody odpływy. Wymaga sporego remontu - przebudowy, dość kosztownego. Studzienki zatkane niesionymi przez rwącą potokiem wodę ułamanymi gałęziami, śmieciami, liścmi i trawą. Studzienki nie oczyszczone (?). Tak czy owak, zaniedbanie ze strony odpowiednich służb miejskich, zgadzam się. "...albo zamiast... nie odbierania kasy szkołom... można postawić... kilkaset tysięcy palików...., wykonanych z najgorszego gatunku stali, błyskawicznie rdzewiejących , po roku ... straszących przechodniów, oddzielających...sklepy w kilkudziesięcioletnią tradycją od klientów..." (...) Oooo! W sprawie wkurzających ponad wszelkie pojęcie, powstających znikąd niczym grzyby po deszczu palików - popieram na sto procent. To zdumiewające zjawisko, zasługujące na bliższe i bardzo dokładne zbadanie! Odpowiedz Link
1agfa Re: 8 czerwca 2013,CWP 10.06.13, 16:28 A ja nie będę, Kosmito, podpisywać sie za odwołaniem HGW. Pomimo wszelkich i licznych zastrzeżeń. Uważam, że się wzięła za nazbyt wiele robót w jednym czasie, przy niewydolności słuzb miejskich. Za wiele srok jednocześnie... To skutki ogromnych zaniedbań poprzedniej prezydentury: poprzedni prezydent miasta nic, kompletnie nic! dla miasta nie zbudował, poza jednym obiektem (zgoda, potrzebnym, ale tylko tym jednym), na tak wiele istniejących i błyskawicznie narastających wraz z powiększającym sie miastem potrzeb. Należy podnieść, mocno podkreślić liczebność stałej i przyjezdnej ludności. Wiele z tych osób nie płaci w mieście podatków, w dodatku kasa jest uszczuplana przez tzw. wkurzające mnie osobiście, (bo wg mnie nazbyt wygórowane!) "janosikowe". Wiele gmin już jest zamożniejszych, więcej może wydawać "na siebie", niz Warszawa. Nie pełniąc przy tym roli kosztownego boiska treningowego dla rozmaitej maści kontestatorów od Sasa do Lasa. Przy czym obowiązuje ciągle super-denne, kretyńskie prawo nakazujące wybierać najtańsze firmy. Uważam, że do jesieni 2014 jest już tak niewiele czasu, że zmiana prezydenta miasta w tej chwili jest niepotrzebna, napędzi tylko jeszcze dodatkowe (referendalne) koszty. Partie, partyjki i partyjeczki chcą odwołania; jedna za drugą prezentują sie bezustannie w tivi z oskarżeniami - to się mówi: wilcze prawo opozycji, wykorzystywać każde potknięcie rządzących. Nie zaprzeczę, sa sprawy, co do których na pewno mozna mieć zastrzeżenia, ale potepianie w czambuł może okazać się śmieszne. Widzę skalę przedsięwzięć - ogromna, niebywała w historii mojego miasta. I mam proste pytanie: kto w zamian? I co oferuje, (poza kiełbasą wyborcza i obiecankami-cacankami - jak dotąd nic konkretnego nie słyszałem ), jak również skąd weźmie pieniądze na te (niewątpliwie wspaniaaałe ) rzeczy?! -- Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: 8 czerwca 2013,CWP 10.06.13, 17:11 że się wzięła za nazbyt wiele robót w jednym czasie, przy niewydolności słuzb miejskich. Za wiele srok jednocześnie... Agfo... dodaj do tego marne wykonanie inwestycji. Posłuchaj... w/w twoje zdanie nie jest tłumaczeniem! Jest BARDZO POWAŻNYM OSKARŻENIEM Tak to wygląda, jeśli już mówimy o inwestycjach, wyrzuconych wielkich pieniądzach, ustawianych przetargach...i kiepskim wykonawstwie... stwarzającym czasem zagrożenie dla życia... kto wie kogo z naszych bliskich! Czy będziesz miał wytłumaczenie, jeśli wybudujesz dom... budując go chaotycznie i nie po kolei... robiąc wszystko na raz... i zaczynając od komina (no bo szwagier... komin potrafi wybudować), a potem to wszystko do niczego nie będzie się naddawało? W sprawach technicznych... urządzenie nie może być w połowie w ciązy! Albo jest zbudowane prawidłowo... albo jest do bani! Naprawianie złej konstrukcji to najgorsza z możliwości. Taniej jest już ją zezłomować i nową wybudować! Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: 8 czerwca 2013,CWP 10.06.13, 17:17 To skutki ogromnych zaniedbań poprzedniej prezydentury: poprzedni prezydent miasta nic, kompletnie nic! dla miasta nie zbudował, poza jednym obiektem (zgoda, potrzebnym, ale tylko tym jednym), na tak wiele istniejących i błyskawicznie narastających wraz z powiększającym sie miastem potrzeb. Należy podnieść, mocno podkreślić liczebność stałej i przyjezdnej ludności. Wiele z tych osób nie płaci w mieście podatków, w dodatku kasa jest uszczuplana przez tzw. wkurzające mnie osobiście, (bo wg mnie nazbyt wygórowane!) "janosikowe". to nie jest żaden powód, żeby spieprzyć co się da (marne wykonawstwo), zmarnować szaloną kasę, a potem jeszcze kazać płacić Warszawiakom za swoją niekompetencję! Tę kobietę...t w trybie natychmiastowym należy odwołać, zanim jeszcze więcej... napaskudzi! Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: 8 czerwca 2013,CWP 10.06.13, 17:31 Rolą księgowego jest określenie, kiedy będzie kasa potrzebna na inwestycje i dostarczene tej kasy w terminie. Jako księgowa... to bufetowa się sprawdziła. Księgowa niech nie bierze się za budowanie bo na tym się nie zna! Tylko szkód narobi. ciekawy jestem, jakie czynności konserwacyjne zostały wykonane na trasie Toruńskiej, przez zakład budżetowy miasta...tj przez MPWiK, przed ulewami. Że będzie wielka ulewa było wiadome dużo wcześniej. ha ha ha... coooo? kasiory na konserwację zabrakło? Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: 8 czerwca 2013,CWP 10.06.13, 17:49 Władze samorządowe powinny być odpolitycznione. ale jest to niemożliwe w tej chwili do zrealizowania... to przynajmniej przydałoby się, że jednym z zastępców prezydenta miasta był... naczelny inżynier miasta (posiadający biuro techniczne..., narzędzia! ), a zwłaszcza w okresie kiedy wydaje się olbrzymie pieniądze na inwestycje. O tym, że ustawa o zamówieniach publicznych jest równie idiotyczna jak ustawa śmieciowa... to przecież wszyscy już wiedzą... Co prawda, zawsze można ustawić przetarg... ale powinno być to robione dla dobra inwestycji i mieszkańców Urzędnicy wysokiego szczebla powinni odpowiadać za swoje decyzje. A recykling powinien być recyklingiem,... a nie kompostownikiem! Odpowiedz Link
llmirka Re: 8 czerwca 2013,CWP 10.06.13, 18:44 Władze samorządowe powinny być odpolitycznione. I pod tym podpisuję się obiema dwoma ręcyma niestety, jest to niewykonalne. Myślę też, że urzędnicy powinni być fachowcami, a nie tylko "kolesiami". Ale to etatowi pracownicy, a co z radnymi, którzy zakwestionują fachowe decyzje? Odpowiedzialność za decyzję i ich wykonanie jest koniecznością, ale niestety, w naszych realiach, niedościgłą . Wniosek - nie ważne kto i tak będzie nie tak, jak powinno, zatem nie warto wyrzucać pieniędzy na przedterminowe wybory Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: 8 czerwca 2013,CWP 10.06.13, 18:59 nie warto wyrzucać pieniędzy na przedterminowe wybory. Według mnie warto. Inna sprawa mnie irytuje. Czytałem jedną ...czy drugą wypowiedź organizatorów referendum. Kurcze! Sam ogólny bełkot! Inna sprawa, że warto uważać, aby nie zostać do sądu zaskarżonym... aaa... m.st. Warszawa płaci w tej chwili koszmarne sumy na obsługę prawną! Odpowiedz Link
1agfa Re: 8 czerwca 2013,CWP 10.06.13, 19:40 Zapytam ponownie, Kosmito i to dosłownie. Jak uprzednio: kto w zamian? I co oferuje, (poza kiełbasą wyborcza i obiecankami-cacankami - jak dotąd nic konkretnego nie słyszałem ), jak również skąd weźmie pieniądze na te (niewątpliwie wspaniaaałe ) rzeczy?! Kosmita napisał: (...) > Czytałem jedną ...czy drugą wypowiedź organizatorów referendum. > > Kurcze! > Sam ogólny bełkot! Bo wiecej tam jest polityki (ażeby zadowolić wszystkich przeciwników HGW, ściślej PO, starano się aby wilk był syty i owca cała; dla ich pogodzenia, choć biegunowo różni - stąd dziwowisko wychodzi). Mowy i zyczenia ewentualnych przyszłych zasiadaczy owego stołka prezydenckiego w mieście stołecznym Prezydent miasta - to stołek poilityczny, w wyborach wybierana osoba. Może jeszcze kilkanascie stołków politycznych. Reszta to bez wątpienia powinni być fachowcy, zawodowcy, praktycy z dorobkiem na dodatek! Kosmito, czy to gdziekolwiek i kiedykolwiek zostało zrealizowane, może słyszałeś? Piszesz o irytacji. Któżby sie nie wściekał rozbabranym miastem! Jednak...przejściowo rozbabranym. Rośnie i porządnieje. Nawet zaczęło się regulowanie spraw własnościowych. Nietkniętych od dawna, a przesuwających rozpoczęcie zaplanowanych inwestycji...o lata! Okrzyczane i zaplanowane kiedyś z pompą Muzeum Sztuki Nowoczesnej na cudzych, na prywatnych gruntach stanąć miało (nie wiedziano? Nie sprawdzono?!), bo to miejsce, tak jak cały okołopałacowy (PKiN) Plac Defilad prywatnymi placykami, działkami i działeczkami jest poszatkowany. Jak tam można było (a nawet w okolicach - toć metro tuż!) cokolwiek budować? NIC!! Do czasów HGW nikt nie zakręcił sie wokół uporządkowania tych spraw. Tylko zarzuty padały, że się ...nie buduje ! I...na pocieche powiem Ci, ze własnie obiadek wrąbałem, mmmm Przeciwko irytacjom - wysmienita rzecz Odpowiedz Link
k.karen Re: 8 czerwca 2013,CWP 10.06.13, 22:00 > I...na pocieche powiem Ci, ze własnie obiadek wrąbałem, mmmm > Przeciwko irytacjom - wysmienita rzecz Agfo Smaczny, domowy obiadunek najlepszym antidotum na frasunek A ja czytam wywiad z Kazikiem Staszewskim i choć nie przepadam za jego twórczością (mam nadzieję, że nie spadną gromy na moją głowę) to całkowicie zgadzam się z tym co powiedział tu: kultura.gazeta.pl/kultura/1,114548,14035557,Kazik_Staszewski__Miejsce_prywatnego_zdjecia_jest.html#Cuk Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: 8 czerwca 2013,CWP 10.06.13, 22:39 Agfo... Tunel na Wisłostradzie został posadowiony na wodzie! (Piskorski), a w dodatku wiadomo było, że będzie metro. Podaję to jako typowy przykład tego co się robi nadal. Czy ten tunel obecnie działa? I co z tego..., że ładnie wyglądał na początku!? Ile będzie kosztowała jego naprawa....? Co z metrem... Czy stracimy dofinansowanie z Unii? (Metro ma obowiązek byc zakończone do końca 2013 roku) NIE! Takich bzdur ja nie mam zamiaru znosić! nie zaprzeczam, że bufetowa wieloma sprawami się zajęła... I co z tego? Czy uważasz, że zajęła się tymi sprawami porządnie? Czy naprawdę uważasz, że dobrze się rządzi naszymi pieniędzorami???? Moje zdanie jest takie, że źle się rządzi! I nikt o zdrowych zmysłach nie łapie tysiąca srok za ogon! Bo skutek jest oczywisty! Nooo... naprawdę, niezbyt mogę pisać o szczegółach. I oczywiście, że prawda taka..., że konkurent bufetowej... jest mi na chwilę obecną mało znany. Mało mam spraw na Ursynowie..., niezbyt znam tę dzielnicę... Ale się dowiem... A na chwilę obecną to jego wypowiedzi... są ( dla mnie/ w moim rozumieniu... odbiegającym od wielu rozumień ) do kitu. Przed chwilą oglądałem wywiad z Żakowskim... Muszę jakoś zdobyć więcej jego wypowiedzi... Mówił... uczciwie... to co trzeba! ha ha ha... a o bufetowej... to zauważył to samo co ja... że się bardzo Zmieniła i że nie wiadomo o co chodzi... Odpowiedz Link
1agfa Re: 8 czerwca 2013,CWP 11.06.13, 00:49 Kosmito bardzo Cie proszę, o Piskorskim nawet mi nie wspominaj, bo dostaję białej gorączki!! To chyba on pierwszy wymyslił bardzo śliczny ostry granitowy bruk na Marszałkowskiej? Poszło pod topór wiele drzew, znikło wiele miejsc parkingowych, a trzeba trafu że często tą ulicą muszę przechodzić, na szczęście boczne ulice jeszcze są normalne. I nie tylko ja muszę tam chodzić (do tramwajów, autobusów). Majątek na zelówki i fleki tracę "To za nim poszli inni"... z tym brukiem Tunel na Wisłostradzie - szczęściarz, czy co? Tuz nad samą wodą posadowiony, że też wtedy szlag nie trafił całej budowy. Metro pod tym tunelem...Ciekawe, czy kiedykolwiek sie dowiemy, ile tam utopiono betonu, ile wlano utwardzaczy, żeby uratować domy i móc kontynuować budowę metra?! Prawdziwa pułapka, na metro zastawiona. I na kieszenie nas, podatników, jak sadzę. Na tej nieszczęsnej drodze 2. nitki metra były jeszcze, bodajże, niewybuchy do wydobywania. Tak, masz rację. Opóźnienie metra jest kolosalne. Głowa HGW w tym, jak z tego wybrnąć, jak nie stracić unijnej dotacji, jak sie wyrobić z tym (2013r) terminem. Przyznałem - wiele mam zastrzeżeń. Jesli rzeczywiście dojdzie do referendum, wyborcy pokażą, co myślą. Bat w postaci zbierania podpisów, referendalny straszak - to dobry sposób, aby sie HGW spięła w sobie. Poprawiła, co jest do naprawienia. Wytłumaczyła się! Przedwczesne wybory mi nie pasują. Ta kadencja za niedługo przeciez sie kończy. Nowi ludzie przez pół roku będą "sie zapoznawać", nastepne pół roku sprawdzać i kontrolować...i tak rok minie. Nie pierwszy raz to oglądam, niestety. Dlatego nie podpiszę listy. Nie widzę rozsądnej alternatywy. Ambitny pan z Ursynowa... Piszesz o Żakowskim...bardzo Go sobie cenię. Nie znam jeszcze, muszę przeczytać. Dzięki za sygnał. Dzisiaj oglądałem wywiad Lisa z premierem Tuskiem. Lis nadrobił straty "w stylu". Może dlatego, że z premierem rozmawiał. Hmmm Ale wnioski, refleksje, to juz nie dzisiaj. Późno bardzo. Dobrej, spokojnej nocy, Kosmito. Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: 8 czerwca 2013,CWP 11.06.13, 01:47 Jesli rzeczywiście dojdzie do referendum, wyborcy pokażą, co myślą ...Nie widzę rozsądnej alternatywy. Agfo. Piskorek to mój wróg Kiedy widzę go teraz... tak ślicznie zapisującego sie do Europy plus..., wypowiadającego się w mediach... ...to rzygawszy! Agfo... to jest 100% racji, że nie ma kandydata na prezydenta Warszawy... i z tego powodu,.... mało kto pójdzie głosować! .... ROZPACZ!!! No ale ... coś! psia krew! Trzeba robić! Ta łaskawa dla wszelkiej fuszerki kobicina...powinna zostać zastąpiona jak najszybciej Odpowiedz Link
llmirka Re: 8 czerwca 2013,CWP 10.06.13, 17:43 Tę kobietę...t w trybie natychmiastowym należy odwołać, zanim jeszcze więcej... napaskudzi! Nie paskudzi ten, który nic nie robi Kosmito masz gwarancję, że następca nie będzie paskudził? Pyszczyć i wytykać błędy każdy potrafi, ale czy ma pomysł poparty kasowym źródełkiem na realizację? Ok, odwołają i kto w tak krótkim czasie zdoła cokolwiek zrobić dla miasta? Myślę, że będzie tylko asekuracyjnie krytykował wszystko, co jest zrobione i co się robi, a i zdąży wymienić pracowników urzędu wydając na to masę kasy. Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: 8 czerwca 2013,CWP 10.06.13, 18:08 Nie paskudzi ten, który nic nie robi Mirko...W sprawach budowlanych, technicznych... można strasznie napaskudzić... robiąc. a jakie wytłumaczenie byś miała dla ogrodnika, gdyby Twojemu psu operację robił? i spaskudził? Albo dla urzędnika, który by ci taki dom wybudował..., że nie można by było w nim mieszkać bezpiecznie... i jeszcze by na potworną kasę skasował? albo dla lekarza, który by Ci tak samochód naprawił, że... ktoś by się zabił? albo dla gazownika, który by Ci tak pralkę podłączył, że by cię prąd zabił? Budowanie... to nie są słowa, które każdy może rozumieć jak chce... W sprawach technicznych, albo robi się dobrze..., albo lepiej wsadzić ręce pod pupę i nic nie robić! Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: 8 czerwca 2013,CWP 10.06.13, 18:19 Ha ha ha... Zadzwonił do mnie w piątek spanikowany człek. Elektryk już 2,5 godziny w jego domu siedział, usiłując przywrócić światło w łazience. Decyzja, którą elektryk oznajmił człowiekowi... była następująca. W ścianie przepalił się przewód elektryczny. a więc Kucie... wymiana instalacji. Poprosiłem elektryka do telefonu. Poprosiłem o sprawdzenie... gniazda żarówki było OK Przełącznika (włącz/wyłącz) w ścianie.... było OK więc zafrasowany... poprosiłem o opisanie kinkietu... Okazało się, że kinkiet miał ruchome części (można było nastawiać kierunek padania światła) Poprosiłem o rozebranie kinkietu i sprawdzenie drutów w ruchomych miejscach. hi hi hi! Zajęło mi to jakieś 5 minut. I tym códownym telefonicznym sposobem...przywróciłem światłość w łazience... wypłoszonego ... człowieka... nieźle się ten... elektryk narobił... ale kasę to tylko za przyjazd dostał! nie za 2,5 godz. roboty. To tak z ilością i znajopmością roboty mi się skojarzyło.... Odpowiedz Link
hardy1 Re: 8 czerwca 2013,CWP 11.06.13, 09:13 Pięknie...ładny elektryk. Z nazwy tylko. To ja, po ...dziesięciu latach braku praktyki, jeszcze wiem gdzie szukać aby znaleźć uszkodzenie, nie kując od razu ścian. Nie wspomnę ze jest specjalny przyrządzik do szukania uszkodzonych przewodów w ścianach, ale to na końcu. Kto mu dał papiery? Znaczy temu elektrykowi... Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: 8 czerwca 2013,CWP 11.06.13, 10:50 Kto mu dał papiery? Znaczy temu elektrykowi Papiery... to elektryk ma! Pewno również w głowie! Tylko wstydu się najadłem, bo go poleciłem. nie wiem kto rozdaje papiery takim elektrykom i bufetowym... zapewne jakieś złe licho! Odpowiedz Link
k.karen Re: 8 czerwca 2013,CWP 11.06.13, 11:14 Co tam papiery Kosmito, Ty wyjrzyj przez okno i popatrz na słoneczko Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: 8 czerwca 2013,CWP 11.06.13, 13:34 Ty wyjrzyj przez okno i popatrz na słoneczko Nieee maaa słooneeeczkaaa! Jest za to kolega syna, który od piątku nie spał! (OSP był na Śląsku) Dotarł do nas... I śpi! Ja za chwilę wychodzę! Chłopaka nie dobudzę! Odpowiedz Link
hardy1 Re: 8 czerwca 2013,CWP 11.06.13, 22:31 Kosmito, wracając jeszcze do włodarzy miasta i dysponowania pieniędzmi samorządu - w innych państwach narodził się ciekawy pomysł, nad którym zastanawiają się w moim mieście. Możliwe że wprowadzą i jestem za... Polega on na tym że część budżetu miasta (kilka %) ma być przeznaczona na pomysły mieszkańców - każdy ma prawo zgłosić pomysł do wykonania. Po rozpatrzeniu przez komisję najlepszych pomysłów, mają być realizowane. To naprawdę ciekawy pomysł. Czy u Was w stolicy też to się obiło o uczy? Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: 8 czerwca 2013,CWP 12.06.13, 16:10 Czy u Was w stolicy też to się obiło o uszy HARDy... odbija się... czkawką! Najważniejszy fakt, o którym nie napisałem, to fakt... że Warszawa jest na granicy (eufemizm) BANKRUCTWA! Oznacza to bardzo wiele złego...Nie da rady wyliczyć! Już w ubiegłym roku, dla przykładu w wielu nieruchomościach, miasto nie płaciło na fundusz remontowy (część czynszu, za posiadane lokale) Z tym, że nie wszystko jest taką oczywistą winą bufetowej..(ale jej udział w tym jest zbyt duży) Kwestia janosikowego i ustawy Bieruta... Szanowne p.osły i sejm się kłaniają z szyderczym uśmiechem... Oczywiście o tych sprawach za wiele w mediach nie usłyszysz... Temat poseł Pawłowicz, jest zdecydowanie bardziej... nośny! W mniejszych miastach... to nawet Twoi rowerzyści, jeśli się zmówią... mogą wiele dobrego zrobić i mieć jakiś wpływ na całokształt... w Warszawie... to wszystko jest polityka... Wszystko! Wszystko! Obrzydliwość! Odpowiedz Link
hardy1 Re: 8 czerwca 2013,CWP 12.06.13, 21:58 Jakbyś był u nas, Kosmito. Właśnie jako rowerzyści (moi koledzy, ja nie mam na to czasu) od niecałego roku prowadzą rozmowy z wiceprezydentem, co do prowadzenia ścieżek rowerowych, materiału z jakiego mają być wykonane, gdzie prowadzić, jak łączyć w jeden sensowny ciągi komunikacyjny... Do tej pory wołało to o pomstę do nieba! Teraz wreszcie zaczynają uwzględniać nasze uwagi, a nawet prosić o radę przy projektowaniu czy modernizacji ... Odpowiedz Link
mirekms Re: 9 czerwca 2013,CWP 09.06.13, 09:40 muzyczka w niedzielę fragmenty od 2 do 5 minut,wszystko:1:03.38 kliknij po prawej stronie na >,i słuchaj,słuchaj każdy dla siebie coś znajdzie jak nie teraz to może w późniejszych godzinach Catrin Finch (link) Odpowiedz Link
hardy1 Re: 9 czerwca 2013,CWP 09.06.13, 09:49 Dzień dobry Dzisiaj już niedziela? Szybko czas płynie... Ponieważ jutro jest dzień pracy, to z tej "działki": -Kazik, dlaczego szef jest na ciebie zły od tygodnia? Bo tydzień temu była impreza zakładowa. Szef wzniósł toast "Niech żyją pracownicy!", a ja zapytałem "Tak? A z czego?" Odpowiedz Link
hardy1 10 czerwca 2013,CWP 10.06.13, 09:31 Dzień dobry w poniedziałek Tydzień długi przed nami, ale coraz bliżej lata...i lato już dawno jest. Dla wielu "podtopione", dla mnie nie....czego tym pierwszym też życzę PS. Gdyby tylko nie te kłujące i żądlące "towarzyskie" owadziska. Okazuje się, że nie tylko psy i konie są najlepszym przyjacielem człowieka... No i oczywiście koty Odpowiedz Link
hardy1 Re: 10 czerwca 2013,CWP 10.06.13, 09:34 PS. Wiecie, jaki jest najlepszy telefon, z samego rańca w poniedziałek w pracy? Do tego od samego szefa? -Pani Elu, proszę powiadomić innych, że niestety nie będzie mnie dzisiaj w pracy. Muszą poradzić sobie beze mnie... Odpowiedz Link
mirekms Re: 10 czerwca 2013,CWP 10.06.13, 10:27 powodzie w dawnej Warszawie (link) PS. kliknij na każde zdjęcie Odpowiedz Link
llmirka Re: 10 czerwca 2013,CWP 10.06.13, 10:36 powodzie w dawnej Warszawie ....powiedziałabym w Warszawach Odpowiedz Link
hardy1 Re: 10 czerwca 2013,CWP 10.06.13, 10:53 Biedak ten kierowca (jeżeli to jego prywatna Warszawa). Chyba jednak służbowa...to nie biedak. Koszty naprawy pokryła firma Odpowiedz Link
llmirka Re: 10 czerwca 2013,CWP 10.06.13, 10:59 Tak Hardy, pokryła firma z jego premii, bo powódź to żadne wytłumaczenie niedbania i doprowadzenia do zalania "wspólnego dobra" Odpowiedz Link
k.karen Re: 10 czerwca 2013,CWP 10.06.13, 11:45 Dzień dobry Wszystkim Mokro i szaro-buro ale powódź mi nie zagraża, przynajmniej na razie Odpowiedz Link
mirekms Re: 10 czerwca 2013,CWP 10.06.13, 13:00 słuchaj muzyki,nie narzekaj na cały świat + okolice i jedz truskawski (link) PS. za serwisem PAP Odpowiedz Link
k.karen Re: 10 czerwca 2013,CWP 10.06.13, 13:17 Słucham muzyki, na świat i okolice nie narzekam i jem takie właśnie truskawki Mniammmm...smacznego Odpowiedz Link
k.karen Re: 10 czerwca 2013,CWP 10.06.13, 13:34 I muzycznie truskawkowo Coldplay - Strawberry Swing Odpowiedz Link
mirekms Re: 10 czerwca 2013,CWP 10.06.13, 13:37 Karen Tobie niczego nie odmówię,ale nie nadużywaj bitej śmietany o! faktycznie,zapomniałem muszę kupić bitą śmietanę,dostanę odwiedziny dwie części piżamy mam sprawa z dalekiej przeszłości,z Francji kol.Agfa będzie widział o co biega w temacie Odpowiedz Link
k.karen Re: 10 czerwca 2013,CWP 10.06.13, 14:17 Mirku, bez bitej śmietany truskawki teraz nie smakują, są kwaśne bo było mało słońca. A poza tym, to nie muszę obawiać się nadwagi więc spokojnie mogę sobie nadużywać Odpowiedz Link
mirekms 10 czerwca 2013,CWP 10.06.13, 16:22 list do red.Agaty Kondzińskiej z Gazety Wyborczej (link) bez podpisu znaczek pocztowy jest Odpowiedz Link
1agfa Re: 10 czerwca 2013,CWP 10.06.13, 16:55 Dzień dobry Wszystkim, bardzo wielkie dzień dobry, Panie i Panowie! Od kilku dni "nie będąc", czytając mnogość wpisów, z wrażenia i przejęcia - nie przywitałem się jeszcze. Przepraszam, o wybaczenie upraszam. Naprawiam Najlepszego popołudnia, wieczoru Wszystkim Mirku (cześć) , No fajny tekścik, fajny - takie "obiecujące" (w wielu dziedzinach), tak ujmujące, tak skrzydlate są te zapowiedzi! mirekms napisał: (...) > > list do red.Agaty Kondzińskiej z Gazety Wyborczej (l > ink) > > > bez podpisu > znaczek pocztowy jest Odpowiedz Link
mirekms Re: 10 czerwca 2013,CWP 10.06.13, 22:28 Agfo i jak uroczo w liście do red.Kondzińskij dziewczynko Odpowiedz Link
mirekms Re: 10 czerwca 2013,CWP 10.06.13, 22:45 z dużą rezerwą podchodzę do serwisu informacyjnego Deutsche Welle Polska Gazeta Wyborcza często posiłkuje się stroną DW,szczególnie red.Bart widocznie tak taniej dla redakcji GW,nie trzeba wydawać pieniędzy na tygodniki opinii jak: Die Zeit czy Der Spiegel czytając serwis DW mam wrażenie,że mieszkam w innym kraju i staram się nie korzystać na naszym forum z info w/w serwisu a jednak w drodze wyjątku (link) Odpowiedz Link
1agfa Re: 10 czerwca 2013,CWP 11.06.13, 01:07 O kurczę, to rzeczywiście zaskoczenie, Mirku, w sprawie Lewandowskiego. Takie wydawało sie to oczywiste, ten transfer prawie dograny, prawie pewny. Czy to media nakręciły spiralę emocji? Jak widać, "prawie" rzeczywiście czyni róznicę! Ciekawe, co powie o tym sam Lewandowski... (nawet w takiej prasie czasem jest jakaś trafiona wiadomość. Rzadko bo rzadko, ale...) Dobrej nocy, dziekuję mirekms napisał: > > z dużą rezerwą podchodzę do serwisu informacyjnego Deutsche Welle Polska > > Gazeta Wyborcza często posiłkuje się stroną DW,szczególnie red.Bart > widocznie tak taniej dla redakcji GW,nie trzeba wydawać pieniędzy na > tygodniki opinii jak: Die Zeit czy Der Spiegel > > czytając serwis DW mam wrażenie,że mieszkam w innym kraju > > i staram się nie korzystać na naszym forum z info w/w serwisu > a jednak w drodze wyjątku (link) Odpowiedz Link
hardy1 Re: 10 czerwca 2013,CWP 11.06.13, 09:10 Ciekawa wiadomość, Mirku. Jak się okazało "już witali się z gąską", a tu takie dictum ze strony władz Borussi Odpowiedz Link
hardy1 Re: 10 czerwca 2013,CWP 11.06.13, 00:20 Dobry wieczór i dobranoc jednocześnie Dzień miałem wyjątkowo wypełniony, wpierw różnymi sprawami, a popołudniowo-wieczornie rowerowaniem przez błota, gęstwiny i zarośla, pokrzywy i osty, w pięknej polskiej naturze Nie dało się ominąć, trzeba było przepychać w błocie i wśród pokrzyw...co odczuły moje gołe nogi Sennie mi jest...dobranoc Odpowiedz Link
1agfa Re: 10 czerwca 2013,CWP 11.06.13, 00:56 Cześć, Hardy. Piekny miałeś dzień ...pokrzywowy! W porównaniu z wczorajszym, u mnie tez był całkiem niezły dzień; deszcz...był, ale w ilosciach w miarę przyzwoitych, w porównaniu z wczorajszym oberwaniem... Dobrej nocy po wyczynach i wrażeniach. Ja także Wszystkim dobrej, spokojnej nocy zyczę, i słonecznego (a nuż?) dnia Odpowiedz Link
mirekms Re: 10 czerwca 2013,CWP 11.06.13, 01:08 premier Donald Tusk u red.Tomasza Lisa w tym samym czasie na Twitterze doszło do wymiany zdań pomiędzy Paweł Graś "Jarek,teraz czas na Twoją męską decyzję" Jarosław Gowin "Pawel,przeciez ja znasz.No chyba ze znowu zmienicie reguly w trakcie gry..." ---------------------- PS. zapis bez poprawek Odpowiedz Link
hardy1 Re: 10 czerwca 2013,CWP 11.06.13, 09:09 Widzisz Agfo, tez masz swoje przyjemności Nie wiem co lepsze - pokrzywy czy umiarkowany deszcz... Ja jednak mimowolnie ale z własnej woli musiałem przez nie przebrnąć. Ty "z wyroku boskiego" Odpowiedz Link
hardy1 11 czerwca 2013, CWP wtorkowo 11.06.13, 09:05 Dzień dobry w piękny słoneczny dzień (znaczy u mnie, nie wiem jak u Was). Gorący okres u mnie, nie tylko pogodowy... Odpowiedz Link
llmirka Re: 11 czerwca 2013, CWP wtorkowo 11.06.13, 09:26 Dzień piękny, ale niekoniecznie słoneczny I bardzo dobrze, fajnie robi się śniadaniowe zakupy bez słońca na głowie Odpowiedz Link
llmirka Re: 11 czerwca 2013, CWP wtorkowo 11.06.13, 09:41 ... i by dzień był piękny, rankiem (mimo, iż późnym) i oko i ucho niech się cieszy Morning Odpowiedz Link
k.karen Re: 11 czerwca 2013, CWP wtorkowo 11.06.13, 10:21 Dzień dobry Wszystkim Słonecznie i pięknie jak na videoclipie Mirki, z przyjemnością wysłuchałam i obejrzałam Ale mam pytanie, co to za owad w 1:52 min. tego filmu? Odpowiedz Link
mirekms Re: 11 czerwca 2013, CWP wtorkowo 11.06.13, 10:40 dzież dobry kol.Mirko,Karen,Hardy i CWP i też tak można (link) Odpowiedz Link
mirekms Re: 11 czerwca 2013, CWP wtorkowo 11.06.13, 11:01 Hardy świetny pomysł z nowym wątkiem o reklamie nie mam specjalnych zainteresowań,a jak już to klopsiki smażone,abp Józef Michalik i obraz a raczej odbiór tekstu i plakatu przez jednostkę i większą zbiorowość ale tylko troszeczkę,i nic więcej,naprawdę mam coraz mniej podniet,wszytko jest tak przewidywalne,że aż nudne na nowej stronie postaram się podać co ciekawsze wpadki i ciekawostki świata propagandy,a propaganda też jest przecież reklamą polityki,ideologii i religii na świecie znana jest Polska Szkoła Plakatu najlepszy czas przypada na lata 60 -70 i 80 jak jest dzisiaj,nie wiem nagranie z 7 czerwca, żart na przystanku (link) Odpowiedz Link
k.karen Re: 11 czerwca 2013, CWP wtorkowo 11.06.13, 11:13 Cześć Mirku "Przystanek" jest świetny! Ale zobacz, wszyscy zrobili sobie pamiątkowe fotki swoimi telefonami I niech mi ktoś powie, że parcie na szkło nie jest zaraźliwe? Odpowiedz Link
hardy1 Re: 11 czerwca 2013, CWP wtorkowo 11.06.13, 22:34 ...wielu z ludzi lubi "wybić się z tłumu"...chociażby w ten dowcipny sposób Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: 11 czerwca 2013, CWP wtorkowo 11.06.13, 12:50 Ale zabawa na tym przystanku! Dzieciaki to zawsze coś wymyślą, ... czego...ja bym nie wymyślił! no nieeee.... wymyśliłbym! tylko tym fotoszopem bym musiał umieć się posługiwaaaać... (potrzebuję zdjęcia szopa z aparatem foto! O! nie na gwałt! O! ) Odpowiedz Link
mirekms 11 czerwca 2013, CWP wtorkowo 11.06.13, 15:36 Kosmito i wszyscy ludzie dobrej woli tak to jest (link) Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: 11 czerwca 2013, CWP wtorkowo 12.06.13, 15:53 Kosmito i wszyscy ludzie dobrej woli Macki jego Makaronowatości! HA! Już wiem, czego mam szukac w lodówce! Odpowiedz Link
witekjs Re: 11 czerwca 2013, CWP wtorkowo PLAKATY 11.06.13, 13:45 Warto zilustrować taką dyskusję plakatami, Polskiej Szkoły Plakatu, o której napisał Mirek Jest trochę więcej, w Biblioteczce Kawiarenki Filozoficznej. Pozdrawiam. Witek Odpowiedz Link
k.karen Re: 11 czerwca 2013, CWP wtorkowo PLAKATY 11.06.13, 19:05 Nie widzę tam plakatów Franciszka Starowieyskiego Warto przypomnieć: www.poster.com.pl/pl/starowieyski.htm Odpowiedz Link
witekjs Re: 11 czerwca 2013, CWP wtorkowo PLAKATY 11.06.13, 19:19 k.karen napisała: > Nie widzę tam plakatów Franciszka Starowieyskiego > Warto przypomnieć: > > www.poster.com.pl/pl/starowieyski.htm Też bardo lubię oglądać Starowieyskiego. Od lat zachwycam się polskimi plakatami. Odpowiedz Link
k.karen Re: 11 czerwca 2013, CWP wtorkowo PLAKATY 11.06.13, 20:30 Mam w swojej biblioteczce książkę z ilustracjami Sarowieyskiego - "Kwiat Paproci" Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: 11 czerwca 2013, CWP wtorkowo PLAKATY 12.06.13, 15:57 Od lat zachwycam się polskimi plakatami. sporo czasu zajęły mi te plakaty... i jeszcze mam co oglądać! Naprawdę... słowo plakat... to jakby dla nich trochę mało... Są ... jakąś kategorią... nową... właściwie to bardzo interesujące obrazy... Odpowiedz Link
witekjs Re: 11 czerwca 2013, CWP wtorkowo PLAKATY 13.06.13, 16:47 Warto poznać historię plakatu. /.../Drukowanie ogłoszenia reklamującego loterie, zawiadamiające o występach trup cyrkowych i teatralnych, zapowiadające zaciągi do wojska, wykonywano technikami graficznymi, m.in. drzeworytu. Duży postęp w zakresie powielania rycin umożliwiła technika litografii (czarno-białej, z czasem również barwnej) wynaleziona w 1798 r. przez Aloisa Senefeldera. W latach 1840-1845 wydawca Rouchon i malarz Paul Badry zaprojektowali cykl jednobarwnych litografii reklamowych. Stanowiło to bezpośrednią zapowiedź pojawienia się plakatu – dzieła tworzonego przez artystę. W XIX wieku popularnym rodzajem druku reklamowego był afisz księgarski, który często przedstawiał jedną z ilustracji zamieszczonych w zapowiadanej książce. Słynny jest np. plakat do „kotów” Jules`a Champfleury`ego autorstwa Adouarda Maneta. Z czasem plakat na dobre zadomowił się na ulicy. Największą liczbę eksponowanych dzieł stworzył – nazywany przez współczesnych „ojcem plakatu” – Jules Cheret. Jego dzieła charakteryzowały się doskonałym rysunkiem i malarskością, były żartobliwe, a nawet frywolne. Prawdziwa historia sztuki plakatu jako samodzielnego gatunku rozpoczyna się wraz z twórczością Henri de Toulouse – Lautreca (1864 – 1901). Ulubionym jego tematem obrazów i rysunków były postacie aktorek, tancerek i innych kobiet. Jego plakaty miały niezwykłą siłę oddziaływania, artysta operował płaskimi plamami nasyconego koloru, ruch i postacie poddawał skrajnemu uproszczeniu, a całość ozdabiał arabeską abstrakcyjnych linii. U schyłku XIX wieku w dekoracyjnej sztuce coraz ważniejszą rolę odgrywała stylizacja. Wpływ grafiki japońskiej zaowocował zamiłowaniem do płaskich plam barwnych, wyrafinowanego rysunku i motywów roślinnych. Tendencje te znalazły swoją kulminację na przełomie wieków w secesji lubującej się w giętkich liniach, bogatym ornamencie i płynnych formach. W Anglii tworzył Aubrey Vincent Beardsley (1872 – 1898), rysownik i ilustrator, a także autor plakatów do londyńskiego wydawnictwa Children`s Books. Jego charakterystyczne rysunki przedstawiały plątaninę spirali delikatnych linii i ornamentów uzupełnionych dużymi plamami czerni lub kontrastowej barwy. Do wybitnych postaci tego czasu należał czeski artysta Alfons Mucha (1860-1939). Oprócz projektowania plakatów tworzył również okładki książek i czasopism, kalendarze, reklamy i inne. Jego kompozycje: dekoracyjne, o bardzo stylizowanym rysunku i linii tworzącej płynny, abstrakcyjny ornament, stanowiły typowy przejaw secesji. Ulubionymi motywami były kobiety w długich szatach, otoczone girlandami kwiatów. W Polsce pionierem nowoczesnej typografii był Stanisław Wyspiański (1869-1907). Próbował przeszczepić na grunt polski nowości, z którymi zetknął się w Paryżu i o których dowiedział się od przyjaciela A. Muchy. Wyspiański poszukiwał nowych form ilustracji i okładek, wprowadził motywy secesyjne do winiet i przerywników. Jego pierwszym i jedynym plakatem był afisz do sztuki „Wnętrze” Maurice`a Maeterlincka (1899). Równie ciekawe projekty plakatów opracowywali inni wybitni twórcy Młodej Poslki: Teodor Axentowicz, Stanisław Kamocki, Jacek Malczewski, Józef Mehoffer, Wojciech Weiss oraz artyści skupieni wokół powstałego w 1901 r. Towarzystwa Polska Sztuka Stosowana. W 1908 r. berliński grafik Lucien Bernhard zaskoczył publiczność plakatem reklamowym o kompozycji ograniczonej do umieszczonego na ciemnym, brązowym tle niebieskiego napisu Priester i dwu czerwonych zapałek z żółtymi łebkami. Ta skrajna syntetyczność zapowiadała kierunek, który wyznaczył drogę rozwojowi nowoczesnego plakatu XX w., ograniczającego ilość i bogactwo użytych środków na rzecz jasnego i lapidarnego znaku graficznego./.../ zadane.pl/zadanie/2565902 forum.gazeta.pl/forum/w,20070,38212225,131645788,Sztuka_Plakatu_Podstawy.html arteriaposterexhibition.tumblr.com/historia-plakatu Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: 11 czerwca 2013, CWP wtorkowo PLAKATY 13.06.13, 17:07 Dzięki Witku za poruszenie tego tematu. Plakat bywa sztuką. Znakomitym tego przykładem jest polska szkoła plakatu z lat sześcdziesiatych, siedemdziesiatych i osiemdziesiatych. Sam mam na ścianie plakat reklamujący wystawę Stasysa Eidrigeviciusa, oraz film Jacquesa Tati "Jour de Fete" Odpowiedz Link
witekjs Re: 11 czerwca 2013, CWP wtorkowo PLAKATY 13.06.13, 17:26 ulisses-achaj napisał: > Dzięki Witku za poruszenie tego tematu. > Plakat bywa sztuką. Znakomitym tego przykładem jest polska szkoła plakatu z lat > sześcdziesiatych, siedemdziesiatych i osiemdziesiatych. > Sam mam na ścianie plakat reklamujący wystawę Stasysa Eidrigeviciusa, oraz film > Jacquesa Tati "Jour de Fete" Że plakat jest sztuką, nie ma nikt wątpliwości, od czasów Henri de Toulouse-Lautrec www.allposters.pl/-st/Henri-de-Toulouse-Lautrec-plakaty_c28802_.htm oraz Jules Chéret www.allposters.pl/-st/Jules-Cheret-plakaty_c23284_.htm Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: 11 czerwca 2013, CWP wtorkowo PLAKATY 13.06.13, 17:32 A w Polsce Swierzy, Fangor, Starowieyski, Lenica, Młodożeniec et consortes Odpowiedz Link
witekjs 14 czerwca 2013, CWP wtorkowo PLAKATY japońskie 14.06.13, 20:20 PLAKATY japońskie www.wykop.pl/ramka/1009019/japonskie-plakaty-z-lat-1920-1930/ japanesedesign.pl/2011/kazumasa-nagai/ blueredporter.blox.pl/2009/10/Plakaty-japonskie.html www.allposters.pl/-st/Sztuka-japonska-plakaty_c8042_.htm Odpowiedz Link
llmirka Re: 11 czerwca 2013, CWP wtorkowo 11.06.13, 13:08 Karen, gdybyś pokazała mi dwa kremy i zapytała, czy to jest krem czekoladowy, czekolada mrożona czy krem sułtański, wiedziałabym, ale jaki to jest owad, niestety, nie wiem Wyobraźnia mi podpowiada, że jest to stadium przejściowe jakiegoś pięknego motyla Odpowiedz Link
sorel.lina Re: 11 czerwca 2013, CWP wtorkowo 11.06.13, 13:32 > Wyobraźnia mi podpowiada, że jest to stadium przejściowe jakiegoś pięknego motyla Nie, Miruśko, to już jest motyl, tyle że nie piękny. Wielka, tłusta ćma. Brrrr....! Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: 11 czerwca 2013, CWP wtorkowo 11.06.13, 13:38 Wielka, tłusta ćma. Ćmy to nocne motyle! Jeśli im się przyjrzeć dokładnie... to mają piękne skrzydełka! Mnóstwo stonowanych barw w kolorach ziemi... Tajemnicze wzory.... Wielki dyląż garbarz jest brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr... a zwłaszcza, jeśli z rozpędem wyląduje człekowi na głowie! I wczepi się! Brrrrrrrrrrrrrrrrr! Odpowiedz Link
sorel.lina Re: 11 czerwca 2013, CWP wtorkowo 11.06.13, 13:44 > Ćmy to nocne motyle! Kosmitku, toż przecie napisałam: ".. to już jest motyl. Wielka tłusta ćma" A ćmy mają może piękne skrzydełka, ale ten odwłok! Błeeee... P.S. A co to takiego ten dyląż garbarz? Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: 11 czerwca 2013, CWP wtorkowo 11.06.13, 13:56 Wieeelki olbrzyyymii chrząszcz! Taki z 5-cio centymetrowy... choć wydaje mi ję, że z większym jeszcze się moja głowa spotkała Odpowiedz Link
hardy1 Re: 11 czerwca 2013, CWP wtorkowo 11.06.13, 22:38 Kosmito! Ten Twój chrząszcz to nie malutki 5-centymetrowy, tylko ponad ćwierć metra mierzy! I Twoja głowa wytrzymała zderzenie z takim czołgiem?! W każdym razie tyle mi "wyszło" na linijce... Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: 11 czerwca 2013, CWP wtorkowo 12.06.13, 16:18 Twój chrząszcz to nie malutki 5-centymetrowy, tylko ponad ćwierć metra mierzy! HA! Tak go wkleiłem..., jak go poczułem! Pół metra... to jeszcze mało! Na szczęście mój rozum... podobno jest zamknięty w jakiejś metalowej puszce! Za co mnie krytyka spotyka że rozum utyka i biegnie spod smyka dziwaczna muzyka! Przeżyłem! Odpowiedz Link
llmirka Re: 11 czerwca 2013, CWP wtorkowo 11.06.13, 21:51 Nie, Miruśko, to już jest motyl, tyle że nie piękny. Wielka, tłusta ćma. Brrrr....! Sorellinko, tak brutalnie w wyobraźnie(?) Kosmita ma rację, ćma też jest ładna Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: 11 czerwca 2013, CWP wtorkowo 11.06.13, 22:23 Cześć Wszystkim Wróciłem ze spotkania z Adamem Michnikiem. Weszło na nie około 30 młodych osób tzw. narodowców. Nie dali mu dojśc do słowa. "Raz sierpem raz młotem.. " "A na drzewach zamiast liści" etc etc. Prowadzący poprosił ich o opuszczenie sali. Wcześniej pojawiło sie na niej kilkunastu policjantów, więc narodowcy grzecznie wyszli i dalej juz było normalnie. Wychodząc z bramy wszedłam w szpaler policjantów, którzy pilnowali siedzącej w ogródku grupy młodych patriotów. Nie mogłem sobie tego odmówić - podszedłem do nich, a katem oka zauwazyłem, że policjanci lekko sie "spięli" i zapytałem, czy mogę im zadać kilka pytań . Usiadłem przy ich stoliku i pogadaliśmy Hmmm, trzeba przyznać że z Redaktorem tak za czasów latającego uniwerku, jak i teraz, nuda jest wykluczona.. Zostałem uwieczniony przez kamerę policji i nie tylko. Jednym słowem, było ciekawie. Odpowiedz Link
k.karen Re: 11 czerwca 2013, CWP wtorkowo 11.06.13, 22:32 No nieźle Ulissesie...podniosłeś mi adrenalinę, nie żartuję. Ale przyznaj, że czasy bardzo się zmieniły. Pomyślałbyś kiedyś za czasów latającego uniwerku, że będziesz miał wsparcie w służbach porządkowych i że będą Cię chronić przed...patriotami? Ale żyjesz i piszesz a to znaczy, że nie było najgorzej Odpowiedz Link
hardy1 Re: 11 czerwca 2013, CWP wtorkowo 11.06.13, 22:42 Uli, mógłbyś trochę więcej na temat tego interesującego spotkania i wymiany poglądów? Ostatnio "coś na podobieństwo" mam na ostatnich wpisach na bloogu. Też ciekawie Odpowiedz Link
k.karen Re: 11 czerwca 2013, CWP wtorkowo 11.06.13, 22:55 hardy1 napisał: > Uli, mógłbyś trochę więcej na temat tego interesującego spotkania i wymiany pog > lądów? Ostatnio "coś na podobieństwo" mam na ostatnich wpisach na bloogu. Te > ż ciekawie Teraz to grubo przesadziłeś, Hardy Gdzie Ty widziałeś "coś na podobieństwo" narodowców u siebie na bloogu?! Bardzo niewinne i babskie rozmowy na temat tęsknoty sobie prowadzimy, a Ty tak?! Odpowiedz Link
hardy1 Re: 11 czerwca 2013, CWP wtorkowo 11.06.13, 23:44 Taaa... Dobrze wiesz, Karen, że chodzi mi o dyskusje prowadzone w komentarzach z niejakim "Julianem" Ma poglądy wsteczne, bardzo konserwatywne, częściowo zbliżone do narodowców, tyle że wyraża je w sposób umożliwiający dyskusję Odpowiedz Link
hardy1 Re: 11 czerwca 2013, CWP wtorkowo 11.06.13, 22:43 Karen, od razu "adrenalinę"...Uli jest uodporniony poprzez stare doświadczenia Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: 11 czerwca 2013, CWP wtorkowo 11.06.13, 22:47 A wiesz Hardy, że rzeczywiście chyba jestem uodporniony. Ten tupot i wrzaski nie zrobiły na mnie wrażenia. Obserwowałem patriotów z ciekawością, ale bez emocji. Co więcej, wystaw sobie, że jeden z siedzących w ogródku dostał mandat za rzekomo wulgarne słownictwo. Rzecz jednak w tym że odpowiedział na prowokację : "sieg hail, pedałki" - wypowiedziane przez pewnego lokalnego "muzyka". Nazwał interlokutora grubasem... Oburzyła mnie ta ewidentna szykana. To było zupełnie niepotrzebne. Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: 11 czerwca 2013, CWP wtorkowo 11.06.13, 22:50 Policja demonstracyjnie filmowała wszystko, co działo się na ulicy, a jeden z policjantów przechadzał sie z gładkolufową strzelbą. Jednym słowem teatr. Odpowiedz Link
mirekms Re: 11 czerwca 2013, CWP wtorkowo 11.06.13, 22:54 Uli za PiS będzie inaczej,naprawdę o paczki żywnościowe nie musisz się martwić Odpowiedz Link
hardy1 Re: 11 czerwca 2013, CWP wtorkowo 11.06.13, 23:51 ...a jakbyś potrzebował jakąś literaturę dla "dokształtu" czy zwyczajnie zabicia nadmiaru wolnego czasu, to myślę że na Podwórku przeprowadzimy zbiórkę i "Żukiem" podrzucimy Odpowiedz Link
hardy1 Re: 11 czerwca 2013, CWP wtorkowo 11.06.13, 22:52 Życie, Uli, życie...żyjemy w ciekawych czasach. Tyle że to znane powiedzenie Chińczyków, ale niezbyt przyjemne w odbiorze Odpowiedz Link
mirekms Re: 11 czerwca 2013, CWP wtorkowo 11.06.13, 23:00 a służby specjalne demokratycznej Polski czytają wiersze lub inną poezję i nic nie widzą, nie słyszą i nie mówią (link) Odpowiedz Link
hardy1 Re: 11 czerwca 2013, CWP wtorkowo 11.06.13, 23:54 ...rzekłbym że często zbyt dużo rozpowiadają... Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: 11 czerwca 2013, CWP wtorkowo 11.06.13, 22:43 Taaa , pomysł, że policja będzie chroniła spotkanie Michnika na którym zadyme będą robili tzw. patrioci, w czasach, kiedy spotkania z AM były "tajne przez poufne", - co oznacza że SB doskonale o nich wiedziała i często wpadała w ich trakcie, żeby wylegitymować pod jakimś pretekstem wszystkich obecnych - uznano by za dowód ostrego zaburzenia Ale rozmowa z patriotami okazala się pouczająca. W sumie udany wieczór Odpowiedz Link
k.karen Re: 11 czerwca 2013, CWP wtorkowo 11.06.13, 22:59 Nie odważyłabym się i fakt jesteś zahartowany, Uliisesie Ale gdybym tam była to poprosiłabym Ciebie, żebyś ich zapytał o co im właściwie chodzi? Bo tak naprawdę to ja tego nie rozumiem, oprócz wrzasków to nic z tego ich "patriotyzmu" nie wynika. Odpowiedz Link