kendo 01.06.24, 03:34 „Że dobrym być potrzeba i któż tego nie wie? Lecz dobry owoc rośnie nie na każdym drzewie.” - Mikołaj Rej Witam czerwcowo, zapowiedz dni letnich smacznych owocow ciekawych wycieczek niech sie Nam darzy w kazdy dzionek Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lusia_janusia Re: ** CZERWIEC ** 01.06.24, 08:25 Kendo, dziekuje za zyczenia czerwcowe. O tej godzinie Twojego wisu, tez jeszcze nie spalam. Hej!!!... Sloneczko wedruje po niebie, ma byc tez goraco, a ja dalej z rozpakowywaniem poczynam, dreptanie , zwozenie posortowanych smieci do kontenerow na nie, ale juz widze za niedlugi koniec tego porzadkowania, pozniej zostanie mi strych gdzie musze odpowiednio rowniez kartony poustawiac, Przyjemnej soboty w zadawalajacym zdrowiu Nam zycze. Kallisto sie relaksuje na calego. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** CZERWIEC ** 01.06.24, 08:46 >>Czerwiec na maju zwykle się wzoruje, jego pluchy, pogody, często naśladuje. << >> W czerwcu się okaże, co nam Bóg da w darze.<< >> Ze świętą Małgorzatą zaczyna się lato. (10 czerwca) << >> Na święty Antoni pierwsza się jagódka zapłoni. (13 czerwca) << >> Gdy deszcz przed Janem, po żniwach rolnik panem. (24 czerwca) << >> Jak się święty Jan obwieści, takich będzie dni trzydzieści. (24 czerwca) << 1.06 - Dzien Dziecka 22.06. - Pelnia ksiezyca 23.06. - Dzien Ojca 30.06. - Handlowa niedziela w Polsce ( u nas wszystkie niediele sa handlowe) Odpowiedz Link
kendo Re: ** CZERWIEC ** 01.06.24, 09:17 Lusia,ja sie obudzilam o tej godz. zaraz na marsz wychodze, +20 C/lekko powiewa/slonecznie zdrowka dla nie domagajacych i ostroznosci w dzwiganiu kartonow Lusia.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** CZERWIEC ** 01.06.24, 09:57 Kendo, nie obaw, bo juz wypraktykowalam, z wypelnionego kartonu partiami wynosze i ustawiam tam gdzie moze bedzie tej rzeczy odpowiednie miejsce, chociaz juz widze, ze bedzie wiele przeinaczen w rozmieszczniu. Ale najwazniejsze w tej chwili , zeby usunac kartony z mieszkania. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** CZERWIEC ** 01.06.24, 10:01 Dzień dobry,Kendo pewnie już pędzi na rowerku Lusia ciągle w kartonach. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** CZERWIEC ** 01.06.24, 14:18 Witam w porze obiadowej. Upiekłam dzisiaj i podjadłam pierś kurczaka z ziemniaczkami i zielona sałatą. Pierś upiekłam w naczyniu w piekarniku z przyprawami, pod przykryciem. Chce powoli rezygnowac z dań miesnych smazonych w tłuszczu. Teraz chwila relaksu i będe szyć ale ręcznie. Nikt nie pisze ,że dzisiaj mamy Dzień Dziecka. Czy mamusie forumowe pamietały o swoich dzieciach i wnuczetach? Bo jakoś cisza na ten temat. Bo duze, czy małe to zawsze dla mamy będzie dzieckiem. Dobrego popołudnia i smacznego obiadu,ż yczę. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: ** CZERWIEC ** 01.06.24, 21:51 Dobry wieczór Nowy miesiąc, ale sprawy te same. I bardzo dobrze. Już od dawna uważam, że spokojne, bez sensacji życie jest najlepsze. Kolejny bardzo ciepły dzień. Męczące, szczególnie że sporo czasu spędziłam w samochodzie. Musiałam kogoś odebrać z oddalonego o kilkadziesiąt kilometrów miasteczka w Niemczech. Brak bezpośredniego połączenia kolejowego z Berlinem bardzo mi doskiewiera. Ze zdjęcia Kallistro wnioskuję, że przebywa w Dziwnówku Lubię tę wioseczkę Czas na odpoczynek. Dobranoc. Odpowiedz Link
kendo Re: ** CZERWIEC ** 02.06.24, 09:15 pierwsza niedziela czerwca powitala nas tutaj z +19 C /bez wiatru na razie/slonecznie, Wedrowiec,dlugie jazdy samochodem tez juz mnie zaczynaja meczyc, szkoda,ze nie ma polaczen z miastami, tu tez wiele polaczen pociagowych pozamykali,wprowadzono bussy z bardzo rzadka czestotliwoscia, nawet nie ktore kierunki do innych miast wrecz mnie odstraszaja...staram sie pociagiem czy autobusem dojechac jak potrzebuje. spedzaj Wedrowiec milo chwilki z goscimi, Kallisto pewnie sie szykuje juz do domku z odpoczynku nadmorskiego, Maria ,spacerki planuje a Lusia dalej rozpakowywuje i uklada. Jagus zawsze wita Nas z pieknymi bukiecikami i zyczeniami, miejmy mily odpoczynek niedzielny obecnie kwitna dzikie roze i czarny bez maesz mam iscie pachnacy. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** CZERWIEC ** 02.06.24, 10:26 Hej !!! Juz dawno obudzona, ale nie mialam checi sie zrywac z lozka. Polezalam, ogarnelam wzrokiem jeszcze nieporzadek z kartonami, ale juz w znacznej mierze mniejszy. Poplanowalam gdzie co moze umieszcze, zjadlam sniadanie, spogladajac przez okno kuchenne na wieze kosciola, wyszlam na balkon z kubkiem kawy, i spogladalam na czesc Duzego Rynku i w oddali stacje kolejowa. Ludzie jak mrowki od samego rana gdzies podazaja za swoimi sprawami, popiescilam swoje kwiatki ktore jeszcze na balkonie maja swoje miejsce, zastanawiajac sie jak i gdzie je umiescic. Obiadu mam polowe, musze wyjsc do sklepu za ziemniakami. Przez caly miesiac maja prawie nie wychodzilam na swoje marsze, moze jak sie juz uporam z kartonami to nadrobie i rowerkowanie rownieaz. Przed blokiem tez rosna jakies krzaczki podobne do bzu, ktore b.intensywnie slodko pachna, nie lubie takich zapachow, za moment rozkwitna inne. Zycze Nam niedzielnie odpowiedniego relaksu z magazynowaniem sil witalnych na nadchodzacy tydzien w zadawalajacym zdrowiu. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: ** CZERWIEC ** 02.06.24, 11:35 Dzień dobry w pogodny, ale nie upalny czerwcowy dzień Lusiu, bardzo obrazowo opisałaś swoje przedpołudnie i widok z okna. Czuję się, jakbym była na miejscu Planów na dziś nie mam. Obiad (dorsz na szpinaku), potem może spacer. I odpoczynek po ostatnich trudach. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** CZERWIEC ** 02.06.24, 10:45 Witam niedzielnie.Muszę coś porobić,bo dziś Ala wraca,a ja jeszcze zalegam. Dla ochłodzenia wczorajsze. Odpowiedz Link
kendo Re: ** CZERWIEC ** 02.06.24, 11:45 witajcie Vistulaneczki niedzielnie, czytam,ze Wedrowiec relaksik sobie funduje, co nie ktorzy, Lusia na zakup rzeczy do okien sie wybiera z mlodymi, Jagusia chce ogarnac to i owo... no zobaczymy pod wieczor co sie zdazylo zrobic i co reszta Vistulanek poczynala, miejcie same piekne chwilki,jak na zdjeciu Jagusi nad morzem i z bukiecikiem wiosennych kwiatkow. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** CZERWIEC ** 02.06.24, 16:51 Nie mam czym się chwalić,tylko ugotowałam kaszę gryczaną do kurczaka wczorajszego.I z trudem odkurzyłam,bo jak zwykle zapomniałam tabletki. Koty o dziwo, specjalnie nie witały Alę,może mają focha? Popadało nawet rzęsiście,ale zbyt krótko. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** CZERWIEC ** 02.06.24, 19:49 Witam niedzielnym wieczorkiem. Zaliczyłam dzisiaj Jarmark i dzionek uciekł. Pogoda zmienna więc w przerwie miedzy deszczem a słonkiem zwiedzałam kiermasze. Troche sie zawiodłam bo z wyrobami ludowymi prawie wcale natomiast duzo z zywnością miody, sery, piwa,wędliny, ciasta. Kilka kiermaszy bylo tez z bizuterią tzw.rękodzieła. Ja kupiłam tylko słoiczek dobrego miodu. WEDROWKO jak Ci zazdroszę,że robisz i lubisz takie jedzonka zdrowe. Nie lubię żadnych ryb a zwłaszcza z warzywami. Jeszcze danie gotowe to moze bym zjadła ale przyrzadzanie, co to to nie... W poblizu nie mam żadnej restauracji/baru z gotowymi daniami rybnymi. JAGO jak nie czujesz sie na siłach to sie nie zmuszaj do porządków. Ja tak teraz robię. Nastepny dzionek moze być lepszy wtedy nadrabiam. LUSIU tak sobie myślę,że IIIp to nie jest tak wysoko i to co na dole nie powinno Cię przerażać. Napewno teraz masz wiecej światła a to powoduje dobry nastrój. Ja mam na parapecie geranium .Szybko mi uroslo i rozroslo i zasłania całą 1 szybę. Miałam kupić roletę ale nie potrzeba. Chyba znasz ten kwiatek pachnacy i zdrowy dla otoczenia. Spokojnego wieczorku zyczę. Odpowiedz Link
kendo Re: ** CZERWIEC ** 03.06.24, 09:31 geranium nas uczula Mario, ale swietny pomysl z nim,jako zasloniecie od slonca.. ryby uwielbiam pod kazda postaciu,ale tylko ze sledziem musze uwazac by za duzo nie zjec bo uczuli.. witajcie Vistulaneczki,bardzo wieje, a planuje porowerkowac po cukier do dalszego sklepu bu obnizyli cene a mi sie konczy,uzywam tylko do wypiekow. bardzo lubie kiermasze, teraz w sobote byl w parku ze smakowaniem szwedzkich potraw,oczywiscie do kupienia,ni bylam.. pozatem to proza dnia. zakwitla piwonia na poletku,gdzie zlikwidowano i trawe zasiano Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** CZERWIEC ** 03.06.24, 10:08 Witajcie dziewczyny Dlaczego tak się boicie słonka? dziś właśnie go nie ma,wieje i bardzo mi źle Moje geranium też stoi na oknie i jest tak samo wysokie,ale nie jest rozkrzewione. Na wszelki wypadek mam roletki.Zależy od jakiej strony mamy pokoje. U mnie od wschodu,to tylko do południa słonko zagląda.Ci co mają południowo zachodnie,to mają słonko do końca dnia może być uciążliwe. A to pewnie peonia od Kendo w pełnej krasie. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** CZERWIEC ** 03.06.24, 10:38 Hej !!!! Ale pospalam w przestawionym lozku na inna sciane, moze nastepne noce beda rowniez przespane?. wedrowiec2, dziekuje za mile slowa, maria88, geraniu b,mnie uczula, prawie od samego zapachu dostaje babli takich jak po oparzeniu pokrzywa. Jagi kawka sie poczestowalam dla przypomnienia smaku chyba to capucino. A Kendo piwonia to pewno z domu rodzinnego tutaj przywieziona, ktora nadal w ogrodzie u syna rezyduje?. Lato dla mnie jest najpiekniejsza pora roku ze wszystkimi roslinkami, kwitnacymi kwitami i spiewem ptakow, o roznym natezeniu ich spiewu. lubie sie wsluchiwac przez caly rok w ich trele i nawolywania nawet zimowa pora. Rozpoczelismy nowy tydzien czerwcowy, oby sie Nam wszystkie plany ukladaly wg naszej, zaplanowanej mysli, oczywiscie zadawalajacego zdrowia rowniez Nam zycze. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** CZERWIEC ** 03.06.24, 11:47 Dzień dobry, witam Was cieplutko. Wróciłam wczoraj i od razu wpadłam w gary Nie fajne są powroty, oj nie fajne. Wędrówko, tak to Dziwnówek Pojedliśmy smakołyków, dużo spacerowaliśmy az nogi bolały. PO powrocie stwierdziałam, że jestem bardziej zmęczona niż przed wyjazdem Powrót do pracy i ranna pobudka były tragiczne Rozkręciłam się jednak i funkcjonuję. Dzisiaj zostawiam autko w serwisie, jutro mam wolne to sobie odpocznę Lusiu, spanie w nowym miejscu, z błyskiem księżyca nie z tej strony utrudnia spokojny sen. Może prądy wodne tez o sobie dają znać. Przyzwyczaisz się i będzie to najcudowniejsze miejsce na Ziemi , zobaczysz Piękne masz za to nowe widoki za oknem, inne, atrakcyjniejsze z przestrzenią w dal. Bez wychodzenia z domu można podziwiać świat. Mario, co kupiłaś na jarmarku? Osobiście lubię szwędać się po jarmarkach, niekoniecznie kupując ale patrząc co handlowcy oferują, nacieszyć oczy. Kendo, taki krzew z dziką różą w kolorze blady róż mieliśmy pod hotelem, zawsze na niego spoglądałam. U Ciebie jest okazały w kwiaty, tamten był skromniejszy ale tez uroczy. Miłego dnia dziewczynki. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** CZERWIEC ** 03.06.24, 15:02 Witam juz po obiadku i po pobycie ponownie na Starówce. Musiałam tam odebrac przesyłke pocztową. Szybko wróciłam bo pogoda bardzo zmienna. Troche posiedziałam w necie a w domku wiele do zrobienia, więc zmykam do pracek póki widno a czas szybko ucieka. KALISTO WITAJ. Dobrze że zdrowa i cała juz jesteś. Kupiłam tylko na Jarmarku miód .Wyrobów ludowych tym razem prawie nie było. Trzymajcie sie w zdrowiu w nowym tygodniu i kolejnych dniach czerwca.Duzo ciepelka i dobrej pogody. Odpowiedz Link
kendo Re: ** CZERWIEC ** 03.06.24, 16:37 witam Zaloge juz po poludniu, dzionki jakos szybko umykaja codziennie, ta piwonia rosnie tu na szczycie moje gloku, byla rabatka kwiatowa,ale jakos nikt sie ia nie zajmowal,wiec zasiali trawe a piwonia jakos przebila sie i upieksza wjadz do garazy, Kallisto funduje sobie krotkie SPA za kazdym dluzszym weekendzie-dobrze,widocznie cialko potrzebuje relaksu i doladowania sil.. Maria zniknela do pracki a ja mam lenia,wiec nic juz dzis nie robie.. Lusia dzielnie walczy z kartonami.. Jagusia z kawusia i bukiecikiem sie wita. miecie sobie mile popoludnie i wieczor. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** CZERWIEC ** 03.06.24, 19:09 Przywitam się wieczorkiem , długie wodne popołudnie, cudowna pora roku. Chłodno dzisiaj u nas ale i tak dobrze, że letnia odzież można nosić no i okna balkony pootwierane. Mam wnuczka, napadłam go obiadem , łakociami i owocami. Starsza wnuczka pojechała na zieloną szkołę, a córka z zięciem podlewają płony. Trawa już tak wysoka że musieli kosić. Kendo fajnie macie z tymi boksami na strychu, dodatkowe pomieszczenie na różne przydanie czy zapasy . U nas tylko w starych kamienicach były strychy i piwnicę na węgiel. W budynkach letnichnjak nasze tylko piwnicę, w nowoczesnych podziemne garaże i tylko miejsce parkingowe. Marnie, bo jeśli komuś nie trafiła się komórka na klatce to nawet rowerów nie ma gdzie trzymać. No chyba, że apartament ful wypas to co innego. Odpowiedz Link
kendo Re: ** CZERWIEC ** 04.06.24, 08:53 Kallisto,na rowery tez maja oddzielne pomieszczenie zamykane na klucz, bede dzis u Lusi to cykne fotke z tych boksow, w moim bloku nie ma strychu,ale sa piwnice suche,gdzie wygladaja jak pokoiki, mozna trzymac wszystko,a jest tez i oddzielnie spizarnia z polkami. na rowery mamy tez w piwnicy stojaki by je w nie wstawic,bloki byly budowane w 1954 roku..garaze mamy "niby na parterze" czyli parter mieszkalny mamy wyzszy.. Odpowiedz Link
kendo Re: ** CZERWIEC ** 04.06.24, 08:58 hej,hej Vistulanki, dzionek poczety, kaloryfery jak by byly zdziebko cieplejsze noca,bo teraz sa takie juz chlodniejsze/+15 C/wieje/troche slonecznie, dzionek spedze u Lusi... miejcie sobie smae mile chwilki marszowe trasy mam w dalszym ciagu pachnace i cieszace moje slepia, czarny bez kwitnie... Odpowiedz Link
maria88 Re: ** CZERWIEC ** 04.06.24, 09:39 Witam. KENDO u LUSI bedzie wspomagac wykończenie porządkowania. Ja budze sie rankiem ale przy pochmurnym nienie i deszczyk siapi wstałam godzine pózniej. Narazie nie planuję wychodzenia. Wczorajsze popołudnie mi uciekło na pomocy w zdrowiu kolezanki i w domku dalej mam zaleglosci. Teraz sie juz przejasnia ale chyba jeszcze popada.Nocka tez padało ale bez burz. Ciepłej na dworze niz w domku. Nocki chlodne. KENDO ma dobrze że podgrzewają czego u nas nie ma. Zmykam tym razem na kawkę bo jestem juz po śniadanku. Udanego dnia zyczę. Odpowiedz Link
kendo Re: ** CZERWIEC ** 04.06.24, 09:46 witaj Mario i pozostale Vistulanki, juz po kawusi i zaraz sie zbieram na rowerek i zawsze z czyms tam pomoge.. dobrze,ze obiady mam naszykowane, nie bedzie Lusia sie martwic czym mnie poczetowac,kiedy ma duzo do zrobienia.. Mario miej skladny dzionek... Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** CZERWIEC ** 04.06.24, 09:51 Witaj Kendo i reszta Vistulan. Masz teraz bliżej do Lusi? czy tak samo. Nareszcie macie kłopot i zmartwienie z głowy. U mnie dawno nie grzeją,ale nie ma po co,bo i tak całą noc otwarte balkony. Gdyby nie wiało, te 16 st. by starczyły.Nad ranem padało,ale jak długo to nie wiem.. Nie cierpię tych rehabilitacji,bo wcale nie jest mi lepiej,bark coraz bardziej boli. Jedynie fizjoterapeuta sprawdza się,a to najważniejsze. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** CZERWIEC ** 04.06.24, 13:39 Hej!!!! Na strychu w moim przedziale sa 4 komorki dla poszczegolnych lokatorow, do wszystkiego musze sie na nowo przyzwyczajac, zeby rutynowo zyc jak to bylo w starym mieszkaniu. Kolorowe jarmarki lubie ich atmosfere, ale nie wszystko co tam sie sprzedaje nadaje sie do wszystkiego. Zywnosci; zawsze jestem ostrozna i chyba nigdy nic nie kupilam do konsumpcji. Mam taka nadzieje, ze przy wlasnym wysilku wtorek bedzie pod kazdym wzgledem dla Nas udanym czego zycze. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** CZERWIEC ** 04.06.24, 13:55 Witajcie. To ja wypowiem się nt. ogrzewanie mieszkań o tej porze roku, jestemw szoku, że Lusia i Kendo są dogrzewane NO ale to kwestia położenia i wiatrów pewnie. Jak jaga pisze, u nas nie ma takiej potrzeby. Obecnie siedzę przy otwartym balkonie, ubrana w sukienkę na szelkach. Dla mnie taka pogoda jest idealna, oczywiście dzisiaj nie mam słońca, nie ma upału ale tak jest mi najbardziej komfortowo. Jaguś, wiem jakie to irytujące, wysiłkujesz się, jeździsz by sobie pomoc, a efekty marne. Jakoś nie wierzę w tej fizykoterapeutyczne zabiegi. Jestem taka, że jak nie czuję że coś działa i tego nie widać jak działa to po prostu trudno uwierzyć, że może pomóc. Fizjoterapeuta używa własnych rąk i siły to może dlatego odczucie jest inne i aby one CI jakoś ulżyły, tego CI życzę. Mario, zaległości zawsze będą czy to jedna czy pięć to zawsze z czymś jesteśmy do tyłu. Masz ten komfort, że codziennie jakąś czynność możesz wykonać. Wiem też, że w przypadku czasu emerytalnego jest zawsze za mało, każdy mnie o tym uprzedza Pewnie tak będzie ale będzie też tak, że i nudzić się będę Kendo i Lusia, wspaniale macie z tymi boksami, tym bardziej, zę piwnice czyste do których przyjemnie zejść. Niestety u nas piwnice zawsze kojarzą się z nieprzyjemnym miejscem i czasami wręcz starsznym jak w starych kamienicach. Pamiętam gdy dalsza rodzina mieszkała w takich powojjennych blokach gdzie ja jako dziecko z ciekawości chciałam zobaczyć jak wygląda? Bura i ponura, kopa węgla, ziemniaki i graty Odebrałam swoje auto z serwisu, jestem zadowolona, bo koszt nie zabił mnie a usługi dzisiaj są koszmarnie drogie. Jeszcze opust był na rachunku. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** CZERWIEC ** 04.06.24, 14:40 Zapomniałam załączyć obrazek, to tak pozytywnych chwil😁 Odpowiedz Link
maria88 Re: ** CZERWIEC ** 04.06.24, 16:14 KALISTO nie narzekam na swój emerycki los, bo można rzec jestem jeszcze sprawna. Sama robię wszystkie zakupy, gotuje w miare na bieżąco, piorę i chatkę utrzymuję w czystości. Napewno we dwoje zawsze jest inaczej ale byłam i jestem" Zosia samosia" i jestem do tego przyzwyczajona. Brak czasu wynika z tego,że lubię przebywac na swiezym powietrzu ile sie da. Lubię zadbac o siebie . Wychodząc to jak za dawnych czasów to i tamto musi tworzyc szyk i calość. Czas ostatnio zabierają mi wizyty zdrowotne ale na to nie ma sie wpływu. Odpowiedz Link
kendo Re: ** CZERWIEC ** 04.06.24, 21:21 o,Jagusia juz sliczna dobranocke Nam pozyczyla, witajcie wieczornie Dzewczyny, Kallisto kazda z Nas odczuwa w innym stopniu zimno i cieplo, bolace kostunie domagaja sie ciepelka,bo jak obmarzna to bola, Maria ,dba o swoja urode i zdrowko, i tak ma byc, mamy byc zadbane emerytki i mlodo wygladac, Jagusia ,biedna,bole oczuwa przy zabiegach,a nie lepiej z lekarzem jeszcze raz porozmawiac,ze to sie mija z celem, moze sa inne alternatywy?? Wedrowiec tez sie relaksuje , acha od Kallisto obrazka, spodobalo mi sie motto, nieraz male drobnostki nasz uszczesliwiaja choc nieraz male i zasmucaja... Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: ** CZERWIEC ** 04.06.24, 22:10 Dobry wieczór Od kilku dni mam w domu gościa, więc trochę inaczej wygląda codzienne życie. Organizacja dnia inna, ale przyjemna. Nic nie zmieniło się w normalnych obowiązkach i nic nadzwyczajnego też się nie dzieje. Jago, na skutki leczenia fizjoterapeutycznego trzeba długo, a czasami bardzo długo czekać Uważam, że najlepsze efekty dają odpowiednio dobrane ćwiczenia fizyczne i bezpośrednie działanie przez dobrego fizjoterapeutę. Najlepiej, by był to równocześnie osteopata, ale sprawdzony, dobry, a nie samouk. Pomagają też masaże, ale to całkiem inna forma terapii. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** CZERWIEC ** 05.06.24, 08:55 Witajcie dziewczyny... jaki będzie dzień to jeszcze nie wiadomo,słonko dopiero zaczyna wychodzić. Co do rehabilitacji,to noszę się dziś z myślą żeby zrezygnować,bo zauważyłam od paru dni,że z rana mam teraz dużo wyższe ciśnienie. mgr fizjoterapii nie szczędzi sił i znajomości w swoim fachu,ale jak ma szkodzić w innym aspekcie,no to trudno.Ciekawe co dziś powie,bo zawsze się pyta jak się czuję. Miłego dzionka Wszystkim ) Odpowiedz Link
kendo Re: ** CZERWIEC ** 05.06.24, 09:21 sliczny motyl Jagus, Wedrowiec milo spedza kazdy dzien, mam nadzieje ze bole tez ustapily, Jagusia ,mysle ze rozmowa ,jak Wedrowiec radzi,moze pomoc w innym systemie rehabilitacyjnym czyzby masowanie bylo przyczyna podnieniesnia cisnienia? a moze to "taki bunt organizmu,czy myslenie Twojego,ze nie czujesz od zaraz poprawy...-zycze cierpliwosci i jak najmniej bolu, a tak pozatem to mamy zapowiedziane deszcze przelotne i +18 C najwyzsza tem./sloneczka jeszcze nie widac/powiewa delikatnie zycze Nam samych przyjemnosci na dzisiaj co roku bardzo obficie kwitnie. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** CZERWIEC ** 05.06.24, 10:21 Hej !!!! Faktycznie Kendo, rozrosniete drzewo ma sile do wydawania kwiatow, ktore wypelniaja pokazny teren trawnika. W naszym wieku chyba nie ma nikogo bez boli, mniejszych lub wiekszych, jezeli cos nam chorobowego dolega to czujemy ich natezenia. Az sie dzisiaj przerazilam bo od poczatku maja podczas przeprowadzki schudlam pod 3 kg z hakiem?, nie wiem czy to stres tak mnie odchudza, czy jakas choroba sie we mnie rozwija?.. Akurat przyszedl jakis ciec, pozalepiac dziury w lazience na kafelka silikonem, po zdjetych podporkach pod ramiona dla inwalidy, ktory mieszkal przedemna. Niech ta sroda bedzie dla Nas spokojnym dniem bez stresow. Odpowiedz Link
kendo Re: ** CZERWIEC ** 05.06.24, 10:45 witaj Lusia, tak jak sie stresalas,to nigdy taka Cie nie widzialam, "podnoszenie/przesuwanie "kartonow swoje zrobilo, nie ma strachu, przynajmniej wszystkie spodnie beda ladnie lezec..nie trzeba dokupowac nic nowego, tez bym chciala tyle zrzucic z siebie, miej sobie spokojny dzionek, akurat dobra pogoda na dalesze poczynania bo deszczyk pada, Odpowiedz Link
kallisto Re: ** CZERWIEC ** 05.06.24, 10:54 Hej. Wędrówka ma rację, osteopaci działają cuda. Moja córka chodziła do takiego, cierpiała na bruksizm i bóle głowy, a było to spowodowane napięciami na barkach i w okolicy kręgów szyjnych. Po kilku wizytach wszystko odstąpiło. Masaż żuchwy dużo pomógł. Nie w każdych przypadłosciach masaż jest wskazany, chyba przy neurologicznych nie można stosować masażu? Kendo co to za pięknie kwitnące drzewo? Jest bardzo okazałe, ma piękne kiście kwiatów i pewnie niebiańsko pachnie? Lusiu stres i wzmożonych ruch dały o sobie znać. Spadek wagi nie świadczy o toczącej się chorobie Usługi w Waszych mieszkaniach wykonują fachowcy "ze spółdzielni", to tak jakby mieszkanie było wynajmowane? U nas robimy wszystko samodzielnie, za fachowców płacimy. Trochę Wam zazdroszczę tej wygody Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** CZERWIEC ** 05.06.24, 11:45 Kallisto, wlasnie do tej Spoldzielni co sie wprowadzilam, to chyba najbardziej sa ekstem na wszystkie niedociagniecia na scianach, liczone sa dziury, obdarcia kafelek w lazienkach, jak spali sie zarowka nad piecem, czy filter sie zuzyje, dzwoni sie do nich i wymieniaja sami, nie mozemy tez sami wymieniac bateri w przeciwpozarowym alarmie, ktorych mam 2 szt, jeden w sypialni a drugi w hallu umocowane przy suficie , podlogi rowniez sa pod scisla obserwacja. Te wszystkie uslugi sa wliczone juz w czynsz. Odpowiedz Link
kendo Re: ** CZERWIEC ** 05.06.24, 14:37 Lusia, ta spoldzielnia slynie z "dorabiania sie na lokatorach" bo to co nie zapisalo sie w protokole wprowadzajac sie a wyprowadzacjac,obciazaja lokatora za naprawy, inaczej jest jezeli kupne jest mieszkanie, ja musze placic za kazda usluge np.hydraulika czy elektryka, sama kupowac zarowki i wkrecac je, podobnie alarm przeciwpozarowy-baterie kupuje sama. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** CZERWIEC ** 05.06.24, 18:43 Aaa to jednak Lusia w tzw. Wynajmowanym mieszka? Tylko wynajmującym jest taksa instytucja mieszkaniowa? Odpowiedz Link
kendo Re: ** CZERWIEC ** 06.06.24, 09:48 Swieto Narodowe Szwecji nie bedzie otwarcia zamku krolewskiego www.aftonbladet.se/kungligt/a/8qBQ1E/kungahuset-staller-in-delar-av-firandet-6-juni Pałac Królewski odwołuje popularną uroczystość „Otwarty Zamek” z okazji Święta Narodowego. Zmuszeni są także zamknąć tego lata dla zwiedzających kilka zamków królewskich ze względu na środki oszczędnościowe. – To oczywiście smutne, że musimy zamknąć część zamku, ponieważ jesteśmy dumni z tego wyjątkowego dziedzictwa kulturowego i chętnie pokazujemy je zwiedzającym – mówi gubernator Staffan Larsson. zycze Nam udanego dnia piwonie rosnace przy garazach Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** CZERWIEC ** 06.06.24, 10:01 Az poczulam ich zapach przez ektran komputera. Hej !!! Chyba dochodze do siebie ze swoimi silami vitalnymi, bo budze sie kilka dni o tej samej godzinie rankiem. Wieje wiatrem jak zwykle zreszta, ale planuje przejazdzke rowerem? Slonce pokonuje biale baranki na niebie i od czasu do czasu ogrzewa ziemie. Miejmy udany sobie czwartkowy dzien. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** CZERWIEC ** 06.06.24, 13:09 Dzień dobry dziewczyny )) Ale dzień pędzi,już południe,a ja jeszcze nic nie zrobiłam. Dziś i jutro będzie koniec rehabilitacji. Ciśnienie wyrównało się. Na obiad,to nie wiem co będę jadła,bo zostało parę naleśników z wczoraj, Dziś mąż z rana ugotował ziemniaki i zrobił kopytka,a z rosołu co został będzie pomidorówka,kupiłam ,a raczej córka passatę pomidorową. Ja z kolei przygotowałam już na jutro na kotlety schabowe z kurczaka. Mamy problem z kotkami,wczoraj Ala przebadała obie.Lena ma nadczynność tarczycy,a Myszka niewydolność nerek.Dziś była na kroplówce. Zaczynają się problemy trzeba będzie samemu robić podskórną kroplówkę i podawać leki.Nie tylko my chorujemy Bardzo ciepło,wczoraj wreszcie posadziłam jaśmin,ostatni obrazek. Serdecznie pozdrawiam )) Odpowiedz Link
maria88 Re: ** CZERWIEC ** 06.06.24, 14:30 I ja tez w porze poobiedniej sie Witam. Czas ucieka szybko jak dobra pogoda bo wiele rzeczy che sie zrobic i zdrówko mniej dokucza. Umyłam glowe, siedze narazie w domku w lokowkach. Moze pod wieczor załatwie dopiero zakupy o ile nie bedzie wialo. Upiekłam ponownie, tym razem podwójną pierś kurczaka z jabłkami w naczyniu. Ugotowałam do tego kluski slaskie + zielona sałata. Bylo pachnące i smaczne danie. Pranie tez dwukrotne suszy sie na balkonie. JAGO to drzewko sadzisz na balkonie? A kiedy ono Ci zakwitnie? Biedne kiciusie. Wiem jak psina chorował to nastrój udziela się więc zycze szybkiej porawy. LUSIU to teraz po zakupy masz blizej czy dalej? Spokojnego popoludnia zycze. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** CZERWIEC ** 07.06.24, 08:10 No to mamy piąteczek . Wstałam dzisiaj o świcie, bo o 4tej pod moim oknem strzelił piorum az chałupa sie zatrzęsła. Więc wybudziłam się i lezałam do 5tej nie mogąc ponownie usnąć, wie wstałam. Chodzę jak mucha w smole, pólprzytomna bo spałam tylko 4 godziny. Mam nadzieje że sie rozkręcę kawką, którą zaraz zrobię. Jak zmorzy senek to w dzień sie położe. Narazie mam słonko i zapowiada sie +24 z burzami. Wszystkim dobrego dnia. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** CZERWIEC ** 07.06.24, 09:09 Dzień dobry witam. Biedne zwierzątka, tez cierpią w bólach jak my. Najważniejsze, że otoczone są bardzo dobra opieką ze strony rodziny i maja odpowiednie leczenie. Wyzdrowieja i będzie dobrze Jaguś co to za roślinka na pierwszym zdjęciu? Na ostatnim chyba klematis? Zawsze podziwiam Twoje kompozycje kwiatowe Mario ranny ptaszku, smaka narobiłaś mi kluskami Ja mam szkolenie, online Miłego dzionka Odpowiedz Link
kendo Re: ** CZERWIEC ** 07.06.24, 10:16 witajcie Maria/Kallisto i pozostale Vistulanki, oj,kociaczki biedne, i od czego powstaja im te ludzkie choroby? wiem ze jest karma kocia co maja problemy z nerkowymi, mam nadzieje,ze stan zdrowia sie polepszy,glaski dla kotkow, pogoda chlodna/znowu nagrzali kaloryferami/+15 C/powiewa/slonko w chowanego sie bawi, jakis plan dnia mam, wiec mysle ze dzionek bedzie udany, podobnie Wam zycze udanego dzionka Jagusi kwiatki,jak zwykle slicznie ozdabiaja i ciesza oczy na pierwszym zdjeciu,krzew obficie kwitnacy ,zrobilam zdjecie listkow maczki tez juz zakwitly Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** CZERWIEC ** 07.06.24, 10:54 Hej !!!!! Obudzilam sie tez po czwartej ale bez pioruna, usnelam ponownie, wstalam opozniona nie wiedzac jaki mamy dzisiaj dzien. Sprawdzilam w kompie i pogode, nie obiecuja wysokich temp, bedzie do ok,tylko 17..C, wiatr chlodny i przed chwila przelecial lekki deszcz. Sezonowe kwiaty, krzewy okraszaja nasze trasy na spacerach, Jaga niezmiennie dba o wystroj balkonu, aby nie byl pospolity, nudny i zastapil jej spacerki w nature dbajac o swoj kwiecisty balkon w miare swojego samopoczucia. Szkoda futrzakow, dobrze ze zna sie na tyle kotki i zauwaza o ich niedomaganiach zdrowotnych. Medycyna z pewnoscia poprawi ich samopoczucie, a do wody do pica dla kotkow kiedys mialam dodawac troszke sodki, zeby sie nie gromadzil piasek, czy kamien w nerkach, jak pilnowalam jednego kotka. Ludziska najezdzaja do miasta, bo maja t.zwany dlugi weekend, pogoda ich nie odstrasza. wedrowiec2, spedza mile czas ze swoim gosciem, pewnie odwiedzajac parki tudziez podobne enklawy przyrodnicze????.... Pogodnego nieba nad glowami Nam zycze w zadawalajacym zdrowiu. Odpowiedz Link
kendo Re: ** CZERWIEC ** 07.06.24, 11:12 Lusia,tu nie widzialam deszczyku, a zamierzam rowerkowac do miasta...hmmmm,deszczowke musze wziasc na wszelki wypadek, sprawnego kartonowania... Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** CZERWIEC ** 07.06.24, 11:35 Witajcie... Oj długo dziś spałam,jedyne co mnie dziś cieszy to to, że dziś koniec rehabilitacji. Jest ciepło,ale nie gorąco.Dziś Myszka pojedzie na USG brzucha. Trzeba się wziąć za obiad.Dziś będą kotlety z kurczaka ala schabowe 2x maczane w jajku i kopytka do ogórków w śmietanie. Zobaczymy jak to będzie Odpowiedz Link
kendo Re: ** CZERWIEC ** 07.06.24, 13:18 Lusia,czekam z niecierpliwoscia,az rozwinie sie trzeci paczek... witaj jagusia z kotkami... Jagusia,kotki czekaja na zmiane na puszyste legowisko,glaski posylam dla nich, niech zdrowieja.. dla Ciebie tez poprawy po rehab...uwierzmy a stanie sie cud... milego dnia dla Nas zycze Odpowiedz Link
maria88 Re: ** CZERWIEC ** 07.06.24, 19:06 Frajdę zrobiłas mi JAGO z fotkami kiciusiow. Są takie słodkie i mają super legowisko Widac że chetnie w nim przebywają. Zycze by wet nareperował im zdrówko. JAGO bedziecie miec smaczny obiadek. Ja od dzisiaj zaczynam przestrzeganie diety i przyniosłam z apteki leki wspomagajace moją watrobę. Kupiłam ten ostatnio popularny lek Essentiale Forte. Mysle że szybko będzie okey. Za wczesnie wstałam więc powinnam szykować sie do odpoczynku. Spokojnego wieczorku i nocki zyczę. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** CZERWIEC ** 07.06.24, 19:24 maria88, nie wedruj za wczesnie do lozka, bo obudzisz sie wczesnie znowu nad ranem wyspana? O wizytach u weterynarzy wszedzie sa juz wysokie ceny, zostalo to naglosnione w Polsce i w Szwecji, chociaz tutat od dawna ceny sa wygorowane. Jaga pewnie juz lekka w myslach tylko, i czeka na rezultaty rehabilitacji, ktora pozytywnie dopiero sie objawia po paru tygodniach, tak mi kiedys powiedziala moja fizjoterapeutka. Ciekawe co wet znalaz w brzuszku Myszki, chyba tak tragicznie jeszcze nie jest,? Spokojnego, milego wieczoru Nam zycze. Odpowiedz Link
kendo Re: ** CZERWIEC ** 07.06.24, 20:45 i co z kotkami? witaj Maria, probujesz sie leczyc sama, czyz watroba niedomaga?-ograniczyc smazenie i tluste jedzonko,chociaz z wiekiem juz wszystko na zwolnionych obrotach w nas pracuje, zdrowka dla niedomagajacych i dla kociakow Jagusinych. ciekawego wieczoru rowniez przed TV Odpowiedz Link
kallisto Re: ** CZERWIEC ** 08.06.24, 09:19 Dzień dobry sobotnie. Wcześną dzisiaj pobudka, Chałupka ogarnięta, odkurzyłam balkon, pościągałam ssawką drobiny kwiatów z parapetów. Odkurzacz drugi wiruje i myję. Mam chwilę na odsapnę, czekam na dziewczynki, później mają dojechać starsze i najstarsze na obiad. Piękna pogoda, ptaszek co rano krzyczy, nie wiem czysto młode tak krzyczą czy któryś ptak broni gniazda. Nie jestvto głos sroki ale dość głośny. Dobrego dnia dziewczynki i słonecznego. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** CZERWIEC ** 08.06.24, 09:23 Witajcie... już napisałam i gazeta się wepchała To jeszcze raz... Pisałam,że jestem szczęśliwa,że już nie muszę nigdzie jeździć. Lusiu taką mam nadzieję,że trochę mi się poprawi. Kendo,nie jest tak źle jak wyniki pokazały.Na usg wychodzi ,że wszystkie narządy są w normie,nie ma kamieni,ale ma zapalenie jelit,to coś dziś dostanie. Bardzo się cieszę,że to nie jest niewydolność nerek. A z legowiskiem to jest tak,że obie chcą jednocześnie.W nocy prawie się pobiły. Zaglądałam później po północy,to legowisko było puste,a obie spały z Alą. Odpowiedz Link
kendo Re: ** CZERWIEC ** 08.06.24, 09:58 Kallisto sie juz prawie obrobila dzieki urzadzeniowym wynalazkom, jak to dobrze je miec, bedzie bawic rodzinke,wiec zycze samych przyjemosci z rodzina, Jagusia zadowolona z wynikow mezowskich,"kamien z serca" a wlasciwe bez w nerkach.. reh,moze jednak da jakies efekty pozytywne "za monet" witajcie Vistulanki, za oknem nie ciekawie,nocki mamy chlodne ponizej +10 C i kaloryfery cieplutkie,zapowiedziane mamy deszcze na dzisiaj,wiec w domkubedzie siedzenie poza marszem obowiazkowym.. miejcie mily usmiechniety weekendzik,jak na zamieszczonym obrazku od Jagusi a kociaki jak ptaszyny bija sie o legowisko a pozniej jest nie uzywane... takie kwiatki przed kazdymi drzwiami przy bloku stoja.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** CZERWIEC ** 08.06.24, 11:01 Hej !!! To dzisiaj sobota!!!... Jak zwykle co dzien ogarniam wzrokiem, to co mam jeszcze do pokonania, ale koniec widac juz bliski?. Zalezy tylko od mojego mentalnego nastawienia i sil fizycznych. Kendo, Jaga wspominala o badaniu USG Myszki, ze to nie zapalenie nerek a cos z kiszkami. Materac dla kociakow widac super wygodny, to nic dziwnego, ze kazda kotka chce sie w nim powylegiwac. Kallisto jak zwykle przy kazdym swoim wolnym dniu spedza rodzinnie czas. Nasz wedrowiec2, zajety gosciem, wcale sie nie dziwie, bo jak przyjemnie to trwa. maria88, kontroluje swoje zdrowie wspomagajac sie suplementami, oby w duzych dawakach nie poszkodzily na inne organy?. Udanej soboty Nam zycze. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** CZERWIEC ** 08.06.24, 11:50 Poprawiam... usg Myszki pokazało,że wszystkie narządy ma w normie i nie ma niewydolności nerek,a to najgorsze dla kotów.Z zapaleniem jelit chyba sobie poradzą. Jak czytam jakie odwiedziny dziś będzie miała Kalisto w domu,to mi resztki włosów stają Może syn przyjedzie,bo wspominał,ale nic na pewno. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** CZERWIEC ** 08.06.24, 14:02 Jaguś, obiecałam starszej córce że zanim ogarniają wokół nowego domu to będę im pomagać. Dzisiaj stawiają wiatę na tarasie. Młodszy zięć pojechał na firmowy zjazd do Jastarni wiec córka z Zuzią są u nas. Pilnują psactesciow, dzisiaj Buena odwiedziła nas 😁 Odpowiedz Link
maria88 Re: ** CZERWIEC ** 08.06.24, 16:54 Witam przy sobocie. Nie tak tabletki jak posilki dietetyczne musze wymyslać i zrobić. Nie tak jak zawsze co pod reką i co jest to sie je. Chociaz i tak nie lubie tlustego a smazone to od czasu do czasu robiłam. Problem tkwi w tym, że od dawna nie mam woreczka zólciowego i ostatnio nie bardzo zwracałam uwagi na dietę. To sie skumulowało no i teraz trzeba sie podreperować. Powinnam jesc na okragło ryby morskie /nie tłuste , gotowane najlepiej/ a tego nie cierpię. KALISTO ma meża do pomocy to da radę wszystkiemu. LUSIA juz pod metą tylko czeka zapewne na ładną pogodę i przyjazd wnusi. KENDO chyba to zimnisko jeszczce do nas pd Was przyjdzie tutaj. Narazie odpukac dzionek dzisiaj piekny, cieplo slonecznie. Nie wychodziłam bo drukarka mi sie popsuła i reperowałam. Nie wiem czy w całosci ale cos ruszyło. Będę sprawdzac wieczorem. Miłego wieczorku. Odpowiedz Link
kendo Re: ** CZERWIEC ** 09.06.24, 09:02 witajcie weekendowo, pocieszajaca wiadomosc o Myszki zdrowiu,jakas diete z karma na jelita dla kociat maja?gloski posylam zdrowotne, Psiun ,ktorego pokazala Kallisto,az mi dech zaparlo cudo,a rasa?dobermanowa podobna albo wegierska wesla,nie wiem jak sie po polsku nazywa, Maria w operatora naprawczego drukarki sie zrobila i chyba z dobrym efektem-trzymam kciuki za rezultat, jak rowniez za znalezienie odpowiedniej dietki,chyba chude miesko kurczaka/indyka gotowane mozna tez wlaczyc? tak, Lusia niemal na koncowce kartonowej, dzis zobacze,jak wyglada hall bez kartnow za oknem wiatrzysko/+12 C/kaloryfery dalej grzeja/sloneczko w kryjowke sie zabawia/a nawet i opady deszczu mamy zapowiedziane, trzymajacie sie w zdrowiu relaksujcie sie po gosciach -Jaga/Kallisto/Wedrowiec i My reszta... i cykl rozkwitajacej piwonii Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** CZERWIEC ** 09.06.24, 10:03 Kendo, piekny bukiet sie rozwina na jednej galazce piwoni. Pewnie widac ten kolor z daleka? Kallisto mloda jeszcze kobietka pracujaca, to ma werwe do przyjmowania gosci lub opieki nad wnukami, ktore sa najbardziej chyba wdzieczna odpowiedzialnosci, a mlodzi sie ciesza ze mama, tesciowa jest ochotna do pomocy. maria88, nie bedzie chyba tak zle z ta dieta, bo tylko ew, skladniki niektore podmienisz i przygotowanie zmienisz, a jestes sama dla siebie to pod swoj smak wszystko przygotujesz. Jaga pelna optymizmu z niedomaganiami Myszki, chyba nie jest ona jeszcze taka stara, ze takie problemy ja dopadly? i wkrotce po zastosowaniu odpowiedniej diety bedzie ok. wedrowiec2, na pelny etat zabawia swojego goscia, pewnie wkrotce wizyta dobiegnie ku koncowi?, jakos tak Nam brakuje kilku sprawozdan dziennych? Odpowiedz Link
kallisto Re: ** CZERWIEC ** 09.06.24, 10:51 Dzień dobry. Słonecznie acz wietrznie, mimo to jedziemy z dwójką starszych wnuków do alpakowego gaju. Jest to agroturystyka połączona z fermą różnych zwierząt które można karmić warzywami. W ceniecwstepu 20 zł osobę dostaje się kubeczek warzyw, kawę, herbatę. Jest miejsce na grill i ognisko. Byliśmy kiedyś w podobnym, w tym jest krówka karzełek z którą bezpośrednio można obcować. Na razie popijamy kawę i czekamy na galganow. Lusiu nasze są psotnikami, bardzo bałaganią. Chciałoby dopowiedzieć że nie wychowane ale to bardziej ich uparty charakter daje taki efekt. Są momentami bardzo nieposłuszne że aż muszę ponieść głos. Nie krzycze na nie ale jeśli czegoś nie chcą zrobić lub posprzątać to już nie ma pobłażliwości. Czasami to jestem zła ale to tylko jak we trójkę bałaganią bo jak są pojedynczo to są grzeczne. Dzisiaj wybory do Europarlamentu, oczywiście pójdziemy głosować. Miłej soboty🌹 Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** CZERWIEC ** 09.06.24, 11:50 Witajcie... dzień pochmurny,ale 22st to akurat. Niestety wczoraj syna nie było,bo zakupy niedokończone. Są uchwyty kupione do kabiny,ale nie ma jeszcze krzesełka.A nie ma co przykręcać uchwytów bez zamontowania krzesełka. Ala już wróciła z wyborów,a my niestety nie idziemy,nie czujemy się na siłach. Lepiej to jeszcze nie nadeszło,jest tylko nadzieja. Piękne pełne białe róże od Kendo. Mario,nie załapałam na co ta dieta ma pomagać? raczej nie powinnaś mieć problemu.Sama wiesz co zdrowsze. Myszka ma 7lat a, Lenka 11 Mruczek jeszcze żył 4lata i opiekował się Lenką.Odszedł w wieku 18 lat na niewydolność nerek. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** CZERWIEC ** 09.06.24, 16:29 Witam. Nie wiem od czego zacząć . Moze od pogody.Jest pieknie, slonecznie i cieplutko ale mają byc burze. Nad rankiem dobrze popadalo i grzmiało więc moze tych burz juz dzisiaj niet. Jestem po obiadku i trzeba wybrać sie zaglosować. Mam 3 kroki do siedziby KW. JAGA wstawiła zachecajaca do odpoczynku kanapkę. Chyba to ogrodowa. Fajnie jak sa warunki domowe do trzymania zwierzatek i dobrzy opiekunowie. Niech zyją jak najdłuzej. Chyba ten grubasek to Mruczek. Moje psie zylo 13 lat, gdyby nie przepuklina krocz bowa zyłoby moze dłuzej. JAGO moja watroba, drogi zołciowe odezwały się bo brałam leki trujące +niewłaściwa dieta dało taki skutek, że teraz muszę sie kurować. KALISTO dzisiaj niedziela a nie sobota. Zapracowana nie czuje relaksu. W południe zaliczyłam wizyte u koleżanki bawiąc się w fryzjerkę. Udanego popołudnia zyczę. Acha piwonia na fotkach nie poddaje się trudom i pieknie kwitnie. Odpowiedz Link
kendo Re: ** CZERWIEC ** 09.06.24, 19:25 dziekuje za piwonie,,bardzo tez mi sie podoba,przypomina dom rodzinny, witajcie juz wieczorowa pora, w TV,caly czas o frekfencj wyborczej, ja glosowalam dwa tygodnie temu w tutejszej bibljotece, dzis z Lusia do towarzystwa podeszlam,zaglosowala i na herbatke z nalesniczkami z czarnej porzeczki do domu udalysmy sie, Jagus,widac po Myszce i lence,ze futerka maja takie "strochate"i kojaze to zawsze,ze sa wtedy chore w innych przpadkach,jak sa zdrowe sa gladziutkie na futerkach.. o,Maria nawet i fryzjerka tez moze byc.. Lusia dzis obiecala,ze bedzie odpoczywac i nic nie robic, w sumie duzo nie zostalo.. miejcie sobie mily wieczor, Odpowiedz Link
kendo Re: ** CZERWIEC ** 10.06.24, 09:16 witajcie czerwcowo z chlodem skandynawski, +13 C /wieje/zimno noca, az nie do uwierzenia by tak zimno bylo.. plany dnia pewnie juz macie wiec zycze Nam ich spelnienia i zadowolneia poniedzialkowego jasmin na marszowej rundzie pieknie pachnie, mieszajac sie z przekwitajacymi juz rozami/bzami, Lusia,chodze za Toba... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** CZERWIEC ** 10.06.24, 09:35 Jasminowy zapach dla mnie jest b.slodki i duszacy, na odleglosc mi nie przeszkadza. To ponowny tydzien w czerwcu, prawie juz letni, ale temperatury powietrza wcale tego nie odzwierciedlaja, noce sa ponizej 10..C, a na dzisiejszy dzien w moim miescie ma nie przekroczyc 19..C. Jagi futrzaki maja zapeniona dobra opieke i dlugie zycie za przykladem Mruczka. Zycze Nam slonecznego pieknego dnia w nie stresujace momenty. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** CZERWIEC ** 10.06.24, 10:11 Witam jaśminowo Ciekawa jestem jaki będzie mój jaśmin,pewnie w przyszłym roku zakwitnie. Mąż sobie życzył,to kupiłam. Pochmurno od rana,oglądam wyniki,dobrze,że KO wygrało. Myszka dała wczoraj po nosie Lence,za karę pójdzie dziś na kroplówkę. Może już będzie posiew z krwi,to więcej będziemy wiedzieli, gorzej,że nie chce jeść. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** CZERWIEC ** 10.06.24, 12:43 Jaga, to masz co obserwowac, a wynik z pewnoscia pokaze jakis blad na zoladku, skoro nie ma apetytu Myszka jak dobrze zrozumialam?. Moze troszke mieska z kurczaka gotowanego, albo rybki jak lubi podsunac pod pyszczek?. Nie znam sie na diecie kociej, bo z pieskami mialam do czynienia, a jak bylam dzieckiem to rodzice karmili kociaki. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** CZERWIEC ** 10.06.24, 13:27 Może u weta coś się znajdzie odpowiedniego.Źle ,że nie dali antybiotyku. Odpowiedz Link
kendo Re: ** CZERWIEC ** 10.06.24, 14:07 Jagus,moze antybiotyk nie na wszystko pomaga w jelitach /zoladku? za to Lenka okupuje lezaczek na balkonie sama..glaski zdrowotne dla obu kociakow, sliczny bukieci na srodek lata tutejszego, mam zwyczaj takie kwiatki zrywac i plesc wianek. milego popoludnia Odpowiedz Link
kallisto Re: ** CZERWIEC ** 10.06.24, 19:26 Hej. A mnie dzionek zleciał, większość w pracy jak zazwyczaj. Popołudnie miałam leżące, okropnie bolała mnie mózgownica. Potem wzięłam się do roboty, upiekłam sernik i ugotowałam na jutrzejszy obiad zupę na bialej kiełbasce. Rano strasznie hałasują ptaki ale tak przerażająco piskliwie jakby kto ich z piór obdzierał. Wychodząc z klatki chciałam przyłapać rozdartusów, myślałam że to młode jaskółki. Dopiero po poludniu przyuważyłam chyba samice kosa, siedziała na daszku i darla dziob jak opętana. Trzy rozne głosy wydawała, było widać wkurzenie to dawała dwugłos, a jak się uspokoiła to inny ton przybrała. Podlałam balkonowe kwiaty, teraz idę pod prysznic i włączę film. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** CZERWIEC ** 11.06.24, 08:29 Hej !!! Kallisto, moze to byl mlody kos, ktory domagal sie jedzenia, a one sie opoznialo?, albo samica przywolywala samca z jedzeniem. W lipcu chyba juz bedzie spokojniej z ptakami, tylko te ktore moga 2 razy w sezonie wychowac potomstwo beda sie produkowac. Ja juz nie slysze slowika, jezyki tylko w locie porozumiewaja sie swoimi swiergotami. Mewy, wrono-podobne jak zwykle ranem i wieczorem dra dzioby. Jagi obrazek z tak pieknymi polnymi kwiatami przypomina nam o ochronie srodowiska, bysmy jak najdluzej cieszyli sie tymi pieknymi darami natury, zeby chemia ich nie zniszczyla wyprodukowana przez czlowieka. Dzisiaj wtorek, pogoda dzysta, widze ludzie pod parasolami podazaja w roznych swoich kierunkach. Mieszkam na ostatnim pietrze, strych mam nad soba i dach, maja tam ptaszydla swoje przystanki, siedzac na balkonie slysze szelest skrzydel zlatujacych mew, golebie i wron. Niezaleznie od pogody zycze Nam dobrego nastroju w zadawalajacym zdrowiu. Odpowiedz Link
kendo Re: ** CZERWIEC ** 11.06.24, 08:53 hej Lusia i pozostale Forumki Vistulowe tak ponury dzionek dzis,ale nie wieje,brzoza ani drgnie, co do ptakow to widzialam pare dni jezyki ale juz ich nie widze,nie wiem co sie stalo,szkoda,bo lubialam na nie patrzec,wroniska/mewy i golebie tu kroluja, golebie robiac sobie przystanek na dachu nad moim balkonem, czesto robia bu na szybach nieprzyjemne kleksy wrrrr,, jak tam Maysza sie czuje po kroplowce? zycze nam udanego dzionka roze rosna kolo pralni,co roku obficie kwitna i pachna niebiansko nie duszac nosa.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** CZERWIEC ** 11.06.24, 09:27 Kendo, piekny kolor tych roz, nie biale, nie rozowe, ale kolory oba pomieszane, a wiem jak pachna i przygominam sobie ich zapach, Odpowiedz Link
kendo Re: ** CZERWIEC ** 11.06.24, 09:33 tak,zapach subtelny sa bardzo slicznie,szkoda,ze dzis mzawa je przydusza do ziemi, Odpowiedz Link
marii51 Re: ** CZERWIEC ** 11.06.24, 18:08 witam sorrki za długą nieobecność .. jakoś tak a to chrom a to firefoxs u siebie tez malutko klikałam,,,, TU MACIE FAJNIUTKO ,, PISZCIE ,, TRWA WIĘC SUPER KONTAKT .. A róże kendus mnie sprowokowały ,, sliczne mam dwa krzczki, bo trzeci miał byc pnący ..zakupiłam w interne SKLEPIE wcale nie zapuscił kotzonkow padł ,, JEDYNIE MAM 4 CZERONE, ORAZ CZEKAM NA BIAŁĘ ŻYCZĘ NAJ NAJ CODZIENNOŚCI trzymajcie sie w zdróweczku Odpowiedz Link
maria88 Re: ** CZERWIEC ** 11.06.24, 19:40 Witam. Znowu już ciemnawo a ja dopiero sie wpisuję. Brakuje JAGI moze z kiciem cos nie tak? U mnie było do południa parno, duszno a po południu popadało i jest znacznie chlodniej. Straszą że koniec sezonu truskawkowego bo pogoda nie odpowiednia z tymi opadami. LUSIU czy na tym ostatnim pietrze masz sąsiadów obok? Czy mieszkasz tam sama? Róze wklejone sa przepiekne. Ciekawe czy mozna zebrac płatki i zrobic szaszetke do szafy pachnącą. Spokojnego wieczorku. Odpowiedz Link
kendo Re: ** CZERWIEC ** 11.06.24, 20:00 witaj Mariia 51, myslalam,ze zachorowalas,a to problemy z ustrojstwem komuperowym masz, zycze powodzenia z rozami, osobiscie lubie kazda roze , te tutejsze sa orginalne bo troszke rozu delikatnego w nich jest,zdjecie dzis im zrobilam,kiedy przestalo mzawkowac, miej sobie mily wieczor, Odpowiedz Link
kendo Re: ** CZERWIEC ** 11.06.24, 20:07 hej Maria88, wlasnie,truskawki, zawesze jezdzilysmy z Lusia na zbieranie na pobliska plantacje, ale ostanie deszcze to chyba nic w tym roku nie bedzie?/moze zbior mali sie uda? miej sobie milutki wieczor, jak rowniez Kallisto /Wedrowie/Lusia/Jaga tez dziene,ze Jagusi nie widac dzisiaj, moze cos z internetem/kotkami/mezem-tez cos ostanio problemy zdrowotne ma-/sama tez sie zle czula po rehabilitacyjnych spotkaniach, mysle,ze nic powaniejszego nie stalo sie, Odpowiedz Link
kallisto Re: ** CZERWIEC ** 12.06.24, 08:55 Hejo. Pracuje ale mam chwile wytchnienia więc zostawię kilka miłych słów na dzień dobry Róże faktycznie pięknie rozrośnięte i wykwitnięte -o ile jest takie słowo Ten rodzaj kwiatu chyba przez wszytskich kochany, nigdy nie wychodzi z mody. Kształtem to róż jest eustoma, piękna i subtelna. Ostatnio widziałam w Biedronce doniczkową, nie bardzo ufam kwitnącym kwiatom w doniczkach i nie kupiłam. Poczytam i przekonam się czy warto ją kupić czy nie, koszt 9,99 więc nie majątek. Dobrej i słodkiej środy, jak to mówią u nas, środa dzień loda, mąż wczoraj zakupił dwa smaki więc sobie pojem po powrocie. Odpowiedz Link
kendo Re: ** CZERWIEC ** 12.06.24, 09:54 witaj kalliso i nie obecne jeszcze Vistulanki pogodowo z przelotnymi deszczami a do miasta chce rowerkowac, zobaczymy moze miedzy kropelkami deszczu zdazré dotrzec sucha, pozatem proza dnia milego dzionka zycze, rosna przy szczycie domu, biedaki nie podwiazane i sie polozyly na trawe, w ubieglym roku nie kwitly tak obficie.. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** CZERWIEC ** 12.06.24, 12:29 Witajcie )) Jestem Kendo,nic złego się nie dzieje,po prostu gorsze dni miałam i te moje oczy,najpierw cierpiałam na suchość,a teraz mi oczy zalewa łzami. Staram się mniej używać laptopa. Dziś pojechałam zrobić parę badań,bo nie podoba mi się,że moja reumatolog kazała brać podwójną dawkę leku ,więcej aniżeli można,nie dbając o to ile mam lat. Do lekarza dopiero w sierpniu,to chcę wiedzieć co z nerkami. A mąż jutro pojedzie do laboratorium. Śliczne kwiatki na pochmurny dzień od Kendo. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** CZERWIEC ** 12.06.24, 12:53 Hej !!!! Kwiatki zamieszczane na fotkach faktycznie rozweselaja oczy i dusze patrzac na nie. - dziekuje. Wczoraj odwiedzily Nas dwie marie: 88, 51, czytajac wpis cos mi nie pasowalo, dopiero jak sprawdzilam adresata zorientowalam sie ktora maria pisze. Dzisiaj chyba nic nie zrobie na swoja niedyspozycje prawie migrenowa, ale moze podwieczor?. Milej slodkiej srody za Kallisto przykladem Nam zycze. Odpowiedz Link
marii51 Re: ** CZERWIEC ** 12.06.24, 16:07 dziękuję za zauważenie witam wszystkich dzisiaj znów,,, kenduś też odpowiedziała,, ok nie mogłam trwac na forach covid i kolejne powikłania, więc bywam cichutko.. na razie możg .. jeszcze odporny .. bo znam kilka osób ,, nieobeni bywają tak zwana mglą pocowidową..,, brak pamięci, czyli już wymagają codziennej opieki zimno na tarasie niwielkie efekty .bo noce całkiem zimne jak np na ogorezki Odpowiedz Link
kendo Re: ** CZERWIEC ** 12.06.24, 21:29 witajcie wieczornie Duszki Vistulowe, oj Jagus,slepka chore,medycyna odwrotnosc zrobila i lzawia za duzo... nigdy nie moze byc trafiona medycyna, mam nadzieje ze jakos wszystko sie unormuje, nawet z mezem niech bedzie duzo lepiej....ufff...wspieracie sie pewnie dwa chorowitki...i jeszcze kociaki dolaczyli...echc zycie... Jagus,sliczny bukiecik z wiosennych kwiatkow.dziekuje Marii51,alez mecza pokowidowe objawy... - a kszy zle moce uciekajcie od Marii51... - trzymam kciuki,ze sie poprawi cos na lepsze, z Lusi migrena troszke lepiej bylo jak wpadlam i poszlysmy do kawiarenki... Mario88,roze rosna na skrzyzowaniu wjazdow do garazy/parkieringowych miejsc,wiec nie nadaja sie do zerwania bo pewnie i olowiem nasiakniete,a zreszta nie mozemy zrywac zadnych kwiatkow z naszego okregu ... kiedys zerwalam nadmorskie platki rozy i jakos nie bylam zadowolona z tego zapachu, ale nalewka byla smaczna .. Wedrowiec czeka na ciekawostki by sie z nami podzielic,a zreszta jeszcze chyba ma goscia ,podejzewam,ze to sistra sp,Alfredki, zawsze ja jakos nazywala i nie moge sobie przypomniec jak? zycze nam ciekawego wieczoru, Odpowiedz Link
kendo Re: ** CZERWIEC ** 13.06.24, 08:56 witam w srodku tygodnia, o szostej rano bylo tylko +9 C,kaloryfery cieplutkie a za oknem wiatrzysko ,obecnie +11 C,slonko w chowanego sie boi, plan dnia jest, wiec nudow nie bedzie trzymajcie sie w zdrowiu i milo spedzajcie dzionek maczki z marszowej rundy,trzepotaly sie na wietrze Odpowiedz Link
maria88 Re: ** CZERWIEC ** 13.06.24, 09:01 Witam. Pogoda zmienna. Z godziny na godzinę i z dnia na dzień a nocki i poranki chlodne. Dzisiaj sama juz nie wiem jak będzie bo teraz tylko +12 i pochmurnie chociaz barometr wskazuje na słoneczko. Od poniedziałku upał 3dniowy zobaczymy. Wczoraj odwiedziłam rodzinnego z wynikami. Stwierdził,że nie jest źle i zapisał mi recepte na brakujące leki. Pochmurnie więc w domku będę zajeta, chyba że wyciagnie mnie z niego słonko. JAGO ja tez czasem tak mam,że jest cięzki dzionek bo lata zaczynaja dawać znac o sobie. Wtedy staram sie mysleć,że ten dzionek minie i bedzie nastepny napewno bedzie lepszy. Dobrego czwartku . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** CZERWIEC ** 13.06.24, 10:39 Hej !!!!! Optymistycznych mysli Nam zycze, bo to dobrze wplywa na Nasze samopoczucia, sama sie o tym przekonalam. Jakos pospalo mi sie zdzibko dluzej, obudzil mnie ciezki samochod na parkingu, ktory oznaczal na bialo miejsca przeznaczone na parking. Pozniej firmowy mobil sie pospol i sciagneli lavete, zeby bo usunac z placu, i nie bedzie obaczyszcone cale podworze, ale nie jest tragicznie, bo smieci sie nie walaja. U mnie jak zwykle teraz przemieszczanie juz uplasowanych rzeczy na polkach, moze kiedys bedzie koniec ku mojemu zadowoleniu?. Jakis obiad sklecic z tego co mam w lodowce, i popoludnie moze bedzie relaksowe, posiedze na balkonie jak przyswieci slonce, bo jak zwykle wieje clodnym wiatrem, co ochronia mnie zasuniete szyby-okna. Ach... dla marii88, .... przypomnialo mi sie, na moim pietrze lacznie ze mna miesza 3 lokatorow, mimo kursujacej windy jest cichutko. Przyjemnego czwartku Nam zycze pod slonecznym, cieplutkim niebem, Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** CZERWIEC ** 13.06.24, 12:12 Witajcie dziewczyny... Chciałam cokolwiek zrobić i ugotować obiad. Z cokolwiek tylko odkurzyłam jak mąż pojechał na pobranie krwi. Ugotowałam dziś zupę kalafiorową na kurczaku.Ali osobno odlałam,bo ona lubi bez śmietany. Nawet jest ciepło,mimo,że tylko 19st.Jak Ala wraca z pracy,to Myszka się chowa i włazi w mysią dziurę codziennie jest wożona na kroplówkę. Ciągle nie ma wyników posiewu,może zgubili? dostaje tylko na apetyt ,lek jak dla ludzi.Ważne,że jest jej lepiej. Fajnie się wita z Lenką jak wraca,trącając się noskami. Moje wczorajsze wyniki nie są najgorsze,ale cholesterol poszedł do góry. Zaczęłam znowu brać to co zapisał lekarz,nie ma rady. Miłego czwartku i dziękuję za maki Lusiu,a kiedy nam pokażesz balkon? Witaj Marii51 Odpowiedz Link
marii51 Re: ** CZERWIEC ** 13.06.24, 13:07 Kochani WITAJCIE, A SZCZEGÓLNIE JAGUŚ22 : ) pokonania cholesterolu ja mam atoris 400 .. a na zakrzepice po zawałach kolejnych musze ponoć zawsze już pradawne tb lub zastrzyki .. i ok,,, Trwajmy ,bo potrafimy i cieszmy się każą chwilą szkoda czasu tracić na niepozytywne zamyślania się Walcze , ale rozkręcam się jako tako i daję rade,,, bo taras TO warzywa itd,, podlewanie ,bo suszę mam WIADOMO, JAK COŚ TO SYNOWIE ZAWSZE WKRACZAJĄ pomimo soich ogrodow.. kończy się wiosna -czyli zaraz lato lato... Odpowiedz Link
marii51 Re: ** CZERWIEC ** 13.06.24, 13:11 pozdrawiam już letnim dżwiękiem... karteczek //// mobic moderator mi dostarczył a ja Wam Odpowiedz Link
marii51 Re: ** CZERWIEC ** 13.06.24, 13:12 oj poleciało niedokończone n ie chce przyjąc wyswietlić Odpowiedz Link
kallisto Re: ** CZERWIEC ** 13.06.24, 14:46 Dobrnęłam do wątku powitalnego. Kończę pracę i zmykam do domku. Zajadę tylko do apteki odebrać leki i do ogrodu po kwiaty na balkon. Cieszę się, że marii jest z nami Miłego dnia dziewczynki. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** CZERWIEC ** 13.06.24, 16:25 Jeszczce na chwilę wpadam. Dzionek dzisiaj pochmurny ,chlodny i deszczcowy. Siedzę w domku i nie szaleję z pracką. Mam lenia. LUSIU to dobrze ,że nie mieszkasz na pietrze sama. sama Dojazd windą na ostatnie piętro z kims kogo nie znasz ,mógłby byc nie przyjemny. Słyszałam o takich przypadkach napadów. KALISTO jak pszczółka. Stale cos wymysla i ulepsza na balkonie. Jaka mądrala Myszka -biedulka , dobrze że zdrówko sie poprawia. JAGO ja też mam wyższy. Zapisany mam lek GROFIBRAT /darmowy/ ale nie wiem czy sie zdecyduję go łykać bo ulotka mnie przeraziła. Chyba zostane przy ziołach. A Tobie co zapisano? Odpowiedz Link
kendo Re: ** CZERWIEC ** 13.06.24, 16:35 witajcie popoludniowo Duszyczki Vistulowe, tez sie ciesze z Marii51 wizty i ze mysli pozytywnie,to najwazniejsze w pokonaniu pokowidowych komplikacji, ma tez zajecie balkonowe kwiatki i tak trzymaj Marii51 Maria 88 zmartwiona,ale chyba da rade w nastepnym tygodniu z temperaturami wysokimi, bo moze nie dotra az tak daleko, pocieszajace sa rowniez wyniki i to dobrze... u nas may obiecane zaledwie +20 C, Jaga zaczyna walke z nadwyzka chorelesterolu, nagotowala smacznej zupki,tez taka lubie, biedan Myszka,bedzie przez jakis czas sie chowac,ile ma tych kroplowek przypisanych??dobrze,ze widac jakas poprawe.. Kallisto upiekaszac bedzie balkon juz kwiatkami co pasuja na pore letnia, mam nadzieje,ze pokaze nam fotki, Lusia nareszcie juz w garderobach zmienia,bo kartony pewnie juz zniknely, ja tez sie obrobilam . ladne letnie obrazki do Marii51 i od Jagusi z zoltymi ptaszkami,a jak sie zwa??wie ktos? Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: ** CZERWIEC ** 13.06.24, 18:07 Dzień dobry po długiej nieobecności. Nie pisałam, ale podczytywałam Na forum dominują kwitnące i pachnące rośliny, a rozmowy toczą się wokół nich. Sprawy zdrowotne też pojawiają się, ale one są aktualne cały rok Gości już nie ma od paru dni, ale liczne, acz drobne problemy zajmowały mój czas. Kendo, to nie była ciocia Danusia (młodsza siostra Alfredki). On już nie podróżuje. Wiek jej nie pozwala, ale jesteśmy w stały kontakcie przez WhatsApp. W planie, w najbliższym czasie, nie mam przyjmowania gości. Wyjazdów też nie planuję. W domu najlepiej! A największym problemem była awaria pralki. Mimo że na gwarancji, na serwis czekałam kilkanaście dni, aż do dziś. Na szczęście istnieją pralnie samoobsługowe. Pościel i ręczniki w dużych ilościach błyskawicznie zostały uprane i wysuszone. Mimo tych udogodnień wolę własną pralkę Ostatnie dni są chłodne, takie jak lubię. Sprzyjają spacerom. Muszę znów zacząć chodzić, nim nastaną upały. Lusiu, widziałam zdjęcia strychu. Takie „komórki” oddzielone tylko siatką sprzyjają utrzymaniu porządku. Świetny sposób na przechowywanie rzeczy, które nie są w codziennym użytku. Odpowiedz Link
kendo Re: ** CZERWIEC ** 13.06.24, 20:27 o,i witam Wedrowiec, z goscmi masz spokuj na jakis czas, ja chodze codziennie na marsze, po sniadaniu, a teraz kiedy zaczna sie upaly 9 godz akuratna a i tak kapelusik na glowe nakladm, bo juz zauwazylam,ze gorac w moja lepatynke nie sluzy, macie dobrze z tymi pralniami,ze mozna isc i uprac, tu takowych niet, sa zdaje sie dwie gdzie sie oddaje upiora i sami piora,a ja wole zawsze sama uprac.tz,wlozyc w maszyne, pogodowo dzis tu w krayteczke, zycze milego wieczoru i dla nas Wszyskich tez Odpowiedz Link
kendo Re: ** CZERWIEC ** 14.06.24, 10:01 witajcie Duszki Vistulowe, za oknem slonecznie/troszke wietrznie /+14 C, piateczek dzis wiec proza piatkowa bedzie ...sprzatanko miejcie sobie mile chwilki Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** CZERWIEC ** 14.06.24, 10:27 Witaj Kendo i reszta Vistulanek Trochę jest słonko i 15st. to nie jest źle,bo nie ma wiatru. Wyniki męża jedne ciut się poprawiły,ale czerwone ciałka dalej spadają. Lekarka każe jeść to co mu najbardziej służy,a więc mięso drobiowe,wołowe, ryby.Dziś stoczyłam walkę słowną,bo przecież dziś jest piątek.Ja nie poszczę, jem co mam i mi służy.Nikt nie będzie mi się wtrącał co mam jeść Nagadałam się ,że on też nie musi,bo chory człowiek może ,chyba zrozumiał Lenka dziś też pojedzie na kroplówkę i tak przez 2 tyg. co drugi dzień. Marii51... pisz co porabiasz,jakie kwiatki masz? wszystko to nas interesuje Mario.ja mam przepisany przez lekarza szpitalnego,nazywa się conaret 10mg. Przeczytałam,że rzs powoduje wzrost cholesterolu. www.doz.pl/apteka/p157200-Conaret_10_mg_tabletki_30_szt. Dzięki za kwiatki od Kendo i zdjęcia od Marii Wędrówko,zawsze mówię,że w domu najlepiej Odpowiedz Link
kendo Re: ** CZERWIEC ** 14.06.24, 10:42 dokladnie Jagus, cieszmy sie malymi drobnostakami a bedziemy szczesliwi, sliczne te stokroteczki, witaj Skarbie, ja tez jem co mi smakuje,ale na sniadanko zawsze owsianka ,teraz kupije taka co owies jes ciety i trzeba go gotowac 8 min,ale zalewam go mlekiem okolo 6 godz.jak biere tabletke i pozniej do mikrofali na 2,20 min /mus jablkowy /pohakane migdaly i smkujeacha,posypuje troszke cynamonem. zycze Wam zdrowka, czerwone krwinki narastaja od zieleniny.../papryk Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** CZERWIEC ** 14.06.24, 10:44 Oj pomyliłam leki.To na serce,ale go nie biorę,a może powinnam? biorę co innego od nadciśnienia. A to od cholesterolu w ogóle nie biorę. Muszę poszukać co mi zapisano.Brałam nie to co trzeba .Dzięki,że wspomniałaś. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** CZERWIEC ** 14.06.24, 14:25 Juz po raz trzeci podchodzę do napisania treści, grrrr Wkleję tylko treść dyktanda, które odbyło się w naszej szkole. Zwycięzca I miejsca otrzymał gratyfikację pieniężną 3 tyś., drugie miejsce 2, i odpowiednie za III 1 tys. Trudne: Czmychający drużba Hipolit jest wzorem gospodarza: niebogaty, ale pracowity, nietrwożny, ale nie szalony. Robota wprost pali mu się w rękach. Dlatego wzburzyła go nieco propozycja starego druha, który znienacka poprosił, by za niedługo towarzyszyć mu w ożenku i poślubnej zabawie. Hipolit nie ma czasu na hulanki, bo z końcem lata trzeba dożąć zboże, oporządzić obejście, naprawić koniom chomąta, a z jabłonek ostrożnie zebrać boikeny, tak by nie zniszczyć gniazda jerzyków. Musi też zabezpieczyć zbiory warzyw i ziół: cukinii, marchwi, dyni, szałwii. Ale cóż począć, nie codziennie zdarza się taka prośba. Odkurzył więc odświętną marynarkę z szarobrązowego bouclé i mruknął: Widzi mi się, że nie uniknę niezaplanowanej przerwy w pracy. Ceremonia ślubna ma się odbyć nieopodal, w pobliskim Borzygniewie. Rodzina panny młodej przyjedzie z Bornholmu, przywiezie w prezencie peugeota z turbodoładowaniem. Ciekawe, jakie będzie weselne menu. Hipolit najchętniej zamiast polędwicy à la Wellington i chińskiej herbaty pu-erh zjadłby cheeseburgera, spaghetti bolognese, hinduską halawę i popił coca-colą. Ale żadnej whisky, bo nazajutrz ma robotę, choć co poniektórzy będą balować do rana. Musi zachachmęcić i czmychnąć jak najszybciej, zwłaszcza że nad ranem weselnych gadek słuchać hadko. Jednak wpierw pokaże gościom, co to znaczy się bawić: zatańczy i breakdance’a, i rock’n’rolla [rock and rolla], i boogie-woogie. A tuż po północy zhulany, zhasany i wpółżywy przemknie wąską dróżką obok rozłożystego bukszpanu i zżółkłych bobrzych żeremi wprost do swojego domostwa. Wszakże nazajutrz musi podorzynać deski na budowę, dowieźć choje do ogrodnika, zrobić wszystko na tip-top, bo nie cierpi brakoróbstwa i niechlujstwa. Jakimże by był gospodarzem, gdyby nie dbał o swoje, żartobliwie mówiąc, ochędóstwo? Odpowiedz Link
kallisto Re: ** CZERWIEC ** 14.06.24, 14:29 kto by spamiętał jak prawidłowo napisać à la Wellington lub breakdance’a, i rock’n’rolla i boogie-woogie. ???? Po za tym dlaczego w polskim dyktandzie są obce zwroty? ochędóstwo - nigdy nie słyszałam takiego zwrotu, ochędożyć i owszem, bo sama go używam Odpowiedz Link
maria88 Re: ** CZERWIEC ** 14.06.24, 19:48 Witajcie . Faktycznie dyktando wymyślne bo ze znajomością języka. Wędrówko odpoczynek we własnych pieleszach najlepszy tez to potwierdzam.Dobrze że juz pralka działa, tez nie lubie jak mi sie cos psuje .Tylko czy nie powinnaś próbować jej wymienic, skoro na gwarancji już sie popsuła? Dzisiaj u mnie słonko z chłodnym wiatrem ale +18 wiec w sumie nie źle. Kendo z Lusią maja dosyc chłodne nocki i dzionki więc życze ciepełka w najblizszych dniach. JAGO osoby chore nie maja obowiązku przestrzegania postów. Trzeba jeśc to co wazne dla zdrowia. Wszystkim zyczę dobrego wieczorku i nocki. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** CZERWIEC ** 14.06.24, 20:26 Dzisiejszy wieczór to wytchnienie przed jutrzejszym dniem. Będą wnuki więc będę miała zajęcie. Misio może zechce pojechać do króliczków za którymi ostatnio płakał. Dobrej nocki i do jutra. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: ** CZERWIEC ** 14.06.24, 21:56 Tak, Mario Własny dom jest najlepszy. W pralce trzeba było wymienić wężyk doprawadzający wodę do dozownika detergentów. Drobiazg, ale dowiedziałam się, że ten model jest bardzo awaryjny i trudny do naprawy Na szczęście mam wykupiona gwarancję na kolejne trzy lata. Kallisto, dyktanda zawsze były trudne, ale stosowanie edytorów tekstu z autokorektą zwolniło ludzi od nauki ortografii Dziś spotkałam się z koleżanką z pracy. Ona jeszcze pracuje i zdała mi bardzo dokładną relację z wydarzeń w pracy. Ponad trzy godziny spędziłam na kawiarnianym krzesełku. Czuję to w kręgosłupie Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** CZERWIEC ** 14.06.24, 23:19 wedrowiec2, ale dowiedzialas sie wszystkich widomosci; zlych i dobrych? Ja dopiero sie ocknelam, ze sie z Wami nie przywitalam, ale tez sie chyba liczy ze tuz przed sobota sie ujawnilam,. Jakos mi tak co dzien schodzi, polustruje to co juz zrobilam, i prawie moge zaczynac od nowa w innej wersji? -temat przeprowadzkowy. Spokojnej nocy Nam zycze. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** CZERWIEC ** 15.06.24, 09:20 Hej !!!! Snuje sie po swoich komnatach adekwatnie do dzisiejszej, pochmurnej pogody, obiecujacej deszcz poobiedni?. Sobotnio na luzie, wzrokiem ogarniam wszystkie kupki ktore sie gromadza tu i owdzie, zmieniajac swoje poprzednie miejsca. Slonecznej relaksowej soboty Nam zycze. Odpowiedz Link
kendo Re: ** CZERWIEC ** 15.06.24, 09:38 witaj Lusia i pozostale Forumki Vistulowe, ciekawe dyktando,tak obce zwroty ze szwedzkiego,gdzie sa dwie literki po sobie,do tej porym mam z nimi trudnosc jak napisac z jedan czy dwie , czesc sie zapamietalo np.mamma/pappa...till-do,att-ze, Lusia jeszcze nie raz pozmieniasz w garderobach,ja tez sie nosze sie z tym zamiarem by cos zmienic w swoich garderobach, czas spedzony w kawiarni,zawsze mnie cieszy,kiedy jest mile towarzystwo i ciekawy temat, mam nadzieje,ze jestes Wedrowiec obecnie na bierzaco z nowosciami "prackowymi" na biezaco, Marii88 zadowolona z dznie wczorajszego,pewnie i na spacerku tez byla, Kallisto dzis bedzie Babciowac,niech milo godzinki zleca pod sloncem, zadnego planu weekendowego, ale Zycze Nam pieknego spedzania tam gdzie bedziemy ostanio bedac u dzieciecia, byly juz mlode krowki na lace, akurat przy wjezdzie na willowy okreg, byly ciekawskie i podchodzily do ogrodzenia Odpowiedz Link
maria88 Re: ** CZERWIEC ** 15.06.24, 09:41 Witam rankiem bo potem moze zabraknąć czasu przy sobocie i dobrej pogodzie. Mam słonko i ciepełko, ktore tez posyłam do LUSI. Zaraz zamierzam splądrować ryneczek i kupic truskawki bo sie maja kończyć. Ceny idą w górę 13 zł/kg. Nie robie żadnych zapasów zimowych. Moze jedynie cos upiekę. Trzymajcie sie w dobrym zdrowiu i nastroju. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: ** CZERWIEC ** 15.06.24, 18:42 Dzień dobry Słońce świeci, ale co jakiś czas nadchodzi ulewa. Chciałam pojechać na koncert do niedalekiej miejscowości, ale zrezygnowałam. Musiałabym wracać po zmroku. Droga stamtąd wiedzie przez las, a ja źle widzę w ciemnosciach. jazda mogłaby być nieprzyjemna. Mario, często kupujesz truskawki. Muszę wziąć z Ciebie przykład. Właśnie zdałam sobie sprawę, że w tym sezonie jeszcze ich nie jadłam Czas się kończy, więc muszę nadrobić zaległości. Kendo, lubie takie sielskie widoczki Odpowiedz Link
maria88 Re: ** CZERWIEC ** 15.06.24, 19:19 Dzisiaj truskawki były tylko na jednym stoisku.Niezbyt urodziwe po ostatnich opadach ale dojrzałe po 10 zl/kg. Kupiłam 1/2 kg i polowe zamroziłam na placek gdy najdzie ochota. Kupujacych ustawiła sie kolejka ale akurat była sąsiadka i mi kupiła. Czeresni było więcej od 14-16 zl/kg. Lubie czeresnie ale ostatnio odmawiam sobie ze względów dietetycznych. Z tych co zostawiłam ugotuje jutro kisiel. Dzionek był piekny, bez deszczu ze słoneczkiem. Wędrówko czy byłas kiedys na Roztoczu? Pisałaś o spotkaniu z kolezanką. Ciekawa jestem czy tęsknisz za swoja pracą, czy raczej jestes zadowolona że jestes emerytką? Jutro chyba ma kropić. Zobaczymy. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** CZERWIEC ** 16.06.24, 09:24 Hej !!!! Przy niedzieli, slonce swieci od raniutka, moze utrzyma sie bez opadow deszczu? Mam w myslach co bym mi sie moze chcialo dzisiaj zrobic, ale wieczor sie okaze co np, zrobilam?. Truskawku kupuje dla siebie 2x w tygodniu w pudeleczkach litrowych sprzedaja, i czeresnie bo krotki maja sezon, sprowadzaja z Turcji i Hiszpani. Chyba sobie porowerkuje dzisiaj, w tej chwili 17...C, ale jak zwykle widze wiatr galeziami trzesie. Relaksowej niedzieli Nam zycze pod pogodnym niebem, Odpowiedz Link
maria88 Re: ** CZERWIEC ** 16.06.24, 09:31 Witam w niedzielny poranek. Mam słonko i silne wiatrzysko też. Moze padać ale temperatura rosnie i ma nie spadać. Zaraz zjem sniadanko a potem...narazie bez planu. Nockę miałam z bólami kości bo zapominam o łykaniu magnezu.Zbliża sie tez pełnia. No i nerwy mnie ruszyły,że muszę pozbyc sie moich ulubionych kwiatków. LUSIU fajnie masz z tą jazdą na rowerku, to dobra gimnastyka dla zdrowia. Udanej niedzieli zyczę, zmykam na sniadanie. Odpowiedz Link
kendo Re: ** CZERWIEC ** 16.06.24, 10:32 witajcie niedzielnie Vistulanki, dzis wieje mocno,wiec rowerek zamienie na bussa,bo bilet zakupilam na dwa miesiace i moge jezdzic pociagiem i bussem przez dwa miesiace po calej Krainie, Maria zadowolona z pogody i zakupow na ryneczku, tez truskawki kupuje czesto/maliny/jak i czeresnie,jak Lusia, Wedrowiec,takie obrazki sielsko-wiejskie mielismy mieszkanjac 31 lat w willi,gospodarze posprzedawali swe pola i wybudowano na nich wille, tworzac mile "osiedle willowe" wsrod natury ,zdala od ruchu motoryzacyjnego, kiedy budowalismy-wlasciwie firma budowala nasz dom, to opodal pasly sie baranki, pozniej krotko krowki,a pozniej ogrodzenie zdjeto i dziecie uczylo sie jazdy samochodem po tych polach.. nasz dom byl jako czwarty w budowie a teraz juz calkiem zabudowany teren.. nieraz z Lusia maszerujemy tymi sciezkami gdzie psiuny mieli ucieche na lakach.., jest w dalszym ciagu chodowla kon i zarazem szkolka jezdzecka,zawsze latem sa "kolonie dla dzieci"ktore lubia koniki i uczas sie ich pielegnowania i jezdzenia na nich. mam nadzieje,ze Kallisto ma sie dobrze po Babciowaniu, dzis pewnie odpoczywa, Lusia zadowolona z pozbycia sie pustych kartonow... relaksujmy sie do syta niedzielnie.. roza rosnaca przy pralni kolo mojego bloku Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: ** CZERWIEC ** 16.06.24, 10:48 Dzień dobry w niedzielny poranek Ciepło, bezwietrznie. Oby nie przyszedł upał. Na wszelki wypadek opuściłam żaluzje w nasłonecznionych oknach. Mury i ściany w mieszkaniu tak szybko nagrzewają się Kendo, mieszkałas w pięknej okolicy. To był raj dla dzieci i pewnie też dla dorosłych Mario, nie pozbywaj się hoi. Jestem na 100% pewna, że ona nie jest przyczyną Twoich dolegliwości. Planów na dziś nie mam. Przygotowanie obiadu, spacer, odpoczynek, relaks z książką. Dzień jak codzień Odpowiedz Link
kendo Re: ** CZERWIEC ** 16.06.24, 10:59 witaj Wedrowiec, tak,mieszkalismy wsrod natury, mielismy do wyboru dzialki pod budowe i wybralismy ta na koncu okregu sasiadujaca z gospodarskim jeszcze czynnym gospodarstwem przez okna w dalszym ciagu widac z oddali krowki, a przy granicy ziarno czy rzepak rosnie dzialke mielismy nie do konca "zamnknieta zywoplotem",odwiedzaly nas sarny/kroliki/bazanty/myszki polne/nornice/krety buszowaly pod trawa... teraz dziecie tam mieszka, chetnie z Lusia tam bywamy a nawet w sezonie na grzybki chadzamy,bo mamy ulubione miejsca na nie... tu upalow nie zapowiedzili nam na dzis +19 C przy silnym wietrze, i tak ma byc w nadchodzacym tygodniu, releksuj sie milo. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** CZERWIEC ** 16.06.24, 13:19 Witajcie dziewczyny )) Słonko na niebie,niebo błękitne, 26st. czego jeszcze chcieć ? U Marii wiatr,u mnie różnie. Mario,zauważ że co roku latek nam przybywa i chorób. Zwalając choroby na coś tam,to śmieszne. Napisałaś: Lubie czeresnie ale ostatnio odmawiam sobie ze względów dietetycznych. Z tych co zostawiłam ugotuje jutro kisiel. A do kisielu dasz cukier? Niczego sobie nie odmawiajmy,sezon tak trwa krótko. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** CZERWIEC ** 16.06.24, 15:39 JAGO Droga dotychczas tak robiłam ale jak zaczynam mieć problem po usunieciu woreczka z przewodami i odczuwam że cos nie tak ,to muszę sie wyrzec surowych owocow chociaz za swiezymi przepadam. Z cukrem jak narazie mam okey, ale tez nigdy nie wiadomo na jak długo. Jutro idę na bieżnię, sama jestem ciekawa co z niej wyniknie. Słonko dalej w całej pełni a zbliza się tez pełnia księżycowa. Slepka mi sie kleją więc moze chwilkę podrzemię. Dobrego popołudnia. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** CZERWIEC ** 16.06.24, 18:44 Ojejku Mario,zapominam,że nie masz woreczka żółciowego. Po przebyciu operacji pęcherzyka żółciowego trzeba się trzymać ścisłej diety. Co jeść? Należy ograniczyć spożycie białka, błonnika pokarmowego, tłustych żółtych serów oraz produktów zawierających szczawiany, np. szpinaku czy szczawiu. Zupy powinny być gotowane na bazie wywarów warzywnych lub drobiowych, mogą być lekko zaprawiane mąką i mlekiem. Posiłki powinny być spożywane regularnie, w pięciu porcjach dziennie i o umiarkowanej temperaturze. Nie należy pić kawy, czarnej herbaty, napojów gazowanych, słodzonych. Można pić soki owocowe, ale lekko podgrzane. Na liście produktów zabronionych są: tłusta wieprzowina (boczek, smalec, słonina), śmietana, majonez, żółtka jaj, pełnoziarniste pieczywo, żywność wysoko przetworzona, słodycze oraz pokarmy wzdymające, jak: kapusta, fasola, gruszki, czosnek czy cebula. Z mięs dopuszcza się drób, cielęcinę i chude ryby. Mleko i nabiał muszą mieć niską zawartość tłuszczu. Pieczywo tylko białe i czerstwe. Nie wolno jeść świeżych bułek. Dopuszczone są młode warzywa, rozdrobnione i gotowane. Owoce można jeść wyłącznie dojrzałe. Należy je przed spożyciem obrać ze skórki. Można również jeść pieczone jabłka lub banany. Wykluczone są produkty konserwowane, peklowane i syntetyczne. Posiłki powinny być wzbogacane witaminami z grupy B oraz witaminami C, A, K i E podawanymi zarówno w postaci suplementów diety jak i naturalnej. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** CZERWIEC ** 16.06.24, 20:14 JAGO ja woreczka nie mam już 40 lat i było nie najgorzej chociaz z dieta bywało róznie. Teraz odkąd brałam leki zlecone powstały problemy. Tak to jest że leki na jedno "pomagają" na na drugie szkodzą. Lekarze nie patrzą czy mogą cos zapisać, czy nie. Pacjent ma czytać ulotki a jak mu nie pasuje to niech nie birze.I tak to u nas jest. Dziekuje za przypomnienie diety.W sumie to trzeba życ powietrzem i nie glodzic się ale jak? Więcej nie piszę bo i tak KENDO nas stąd wyrzuci. Odpowiedz Link
kendo Re: ** CZERWIEC ** 17.06.24, 08:53 Mario88,nie wyrzuce,ewentualnie przeniose do innego watku.. witajcie poniedzialkowo,na razie +16C/kalorfery juz zimne noca byly/minimalny wiatr plan dnia jest wiec zycze Nam pieknych poniedzialkowych chwilek Jagusi bukiet z mottem niedzielnym OK wczoraj bedac na miescie z Lusia, para kaczek spacerowala sobie i nie bala sie przechodniow. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** CZERWIEC ** 17.06.24, 09:15 Witajcie... tak cieplutko to już nie jest,ale i tak spaliśmy przy drzwiach otwartych. Jak to dobrze mieszkać parę pięter do góry. Dopiero słonko zaczyna wychodzić,ale wiaterek stara się jak może żeby ochłodzić. na razie mamy 18st. Kolejny dzień nic nie robienia.Obiad mam aż za dużo,bo wczoraj córka jeszcze zrobiła zapiekankę.Będzie dziś wnuczek, zawiezie dziadka do cukrzyka,to będzie miał to co lubi. Kaczuszki są już zżyte i akceptują ludzi którzy się wałęsają po ich ulicy Za parę dni ma przyjść upał,przeszło 30-ci. jakoś przetrwamy Odpowiedz Link
kendo Re: ** CZERWIEC ** 17.06.24, 09:36 witaj Jagusia, oj tu nam zapowiedzieli raptem do + 20 C na srodek lata,ktory przypada na 20-21 czerwiec,obchodzony zreszta bardzo intensywnie przez spotkania towarzyskie... podali dzis w wiadomosciach,ze w Grecji od wysokich temperatur juz zanotowano zgony wsrod mieszkancow-turystow.. fajne kwiatusie w trampkach, miej sobie mily dzionek i pozytywnych wiesci dla meza od diabetyczki. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** CZERWIEC ** 17.06.24, 10:39 Witajcie. Dwa dni mnie tu nie było, miałam pracującą sobotę, wieczorem spotkania więc nie było czasu na pisanie. Niedziela nieco pracowita ale tez wypoczynkowa, ale stukać w telefon tez mi się nie chciało. Obecnie jesteśmy w trakcie poszukiwania nowej lodówki, która zaczęła mocno szwankować. Musiałam wyrzucić dwa opakowania lodów, które się roztopiły. Działa na ostatnich obrotach. Najgorsze jest to, ze zanim nam przywiozą zamówioną to potrwa dwa dni, a bez lodówki o tej porze roku nie da się funkcjonować. Jakaś plaga z awariami, Wędrówce pralka, nam lodówka Dzisiaj tradycyjne jest w pracy i czekam aż stąd wyjdę żeby szybciej załatwić swoje sprawy. Odpowiedz Link
kendo Re: ** CZERWIEC ** 17.06.24, 11:09 uff Kallisto,wspolczuje awari, a to chyba o zamrazalke chodzi,bo skoro wda opakowania lodow wyrzucilas? witaj poniedzialkowo, dzionek szybko zleci, juz nie duzo godz.zostalo.. zycze szczesliwych zalatwien popracowych i milego popoludnia wraz z wieczorem. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** CZERWIEC ** 17.06.24, 12:15 Hej !!!! Nie wygodnie mi siedziec, bol dokucza, ale najlepiej jak ostroznie chodze i stoje. Ale co mozna w tych pozycjach narobic?. Zlosliwosc rzeczy martwych z awariami, jak to kiedys sie zylo bez lodowek?, przypominam sobie ze i lata byly bardzo gorace. Kallisto, moze sie poszczesci zakup i ze sklepu wyjedziecie z lodowka? Zycze Nam poniedzialku i calego tygodnia bez awari, slonecznego nieba w zadawalajacym zdrowiu. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: ** CZERWIEC ** 17.06.24, 13:07 Dzień dobry I my, i sprzęty mamy awarie. Nic nie jest doskonałe. Sprzęty można wymienić, ale nasze organy, w większości, mamy dożywotnio Odpowiedz Link
maria88 Re: ** CZERWIEC ** 17.06.24, 13:28 Witam. Juz pobiegałam po biezni i wyniki mam chyba nie najgorsze. ale to ocenic musi specjalista. Kiedy? narazie termin odległy chyba że wydam 200zł. Nie wiem dlaczego ale zawsze myslałam że Kendo i Lusia to blondynki. KALISTO przy zakupie nowej lodowki zwróć uwage żeby była energoszczedna i klasy A polecam firme SANTO. Miał byc upał a do południa w sweterku7 nie bylo mi za ciepło. Chmurki nachodzą i wiatr chłodny. Na bazarku ceny truskawek skoczyły bo po 16 zl/kg czeresni spadły 10zł/kg. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** CZERWIEC ** 17.06.24, 14:49 I pisze znowu, kiedy mam czas na pisanie? Kiedy siedzę w kolejce do lekarza 😂 Tym razem do onkologa. Mario bierzemy wszystkie nowoczesne technologie pod uwagę. Jakiś czasowymi zmieniły się parametry oszczędności w energii, z klasy A++ weszła E, F. Te wysokie z zamrażarka na dole są no forsy, chciałabym żeby miała kurtynę zimnego powietrza podczas otwierania drzwi, żeby posiada światło ultrafiolet i system antybaktetyjny, może dozownik na wodę, wirujące zimne powietrze i szufladę na szybkie chłodzenie napojów. Ot takie widziałam rozwiązania w nowych modelach. Jak już pisałam jest jedna tylko firma, która produkuje lodówki z niezależnymi szufladami zamrażarki o szerokości 0,80 cm. Dzięki takiemu rozwiązaniu jak te zewnętrzne szuflady również oszczędzamy energię elektryczną. Ciut obcykana jestem w tej nowej technologii, często zdarza nam się kupować sprzęt AGD, dobrze że producenci dokładnie opisują dany model. Filmy na YT z dobrymi radami też dużo podpowiadają. Dzięki internetowi można zapoznać się z opisem i wybrać przed zakupem na spokojnie. Wybór bezpośrednio w sklepie trochę nam ogranicza ten wybór, bo widzimy tylko część spośród wielu wielu modeli. Wybór praktykuje tak że wybieram moje sklepy, wrzucam kilka modeli, porównuję pod różnym kątem i dopiero wybieram stan na sklepie, jadę, oglądam i decyduje. Często jest tak że zamawiam online jak już jestem pewna produktu. Lodówkę muszę zobaczyć , to kosztowny sprzęt. Odpowiedz Link
kendo Re: ** CZERWIEC ** 18.06.24, 08:14 ech...nie tu kliknelam i wszystko poszlo do nikad, wiec szybciutko Was witam zyczac pieknego dnia bratki na miescie przytulone do kamienicy spod plytek wyrosly Odpowiedz Link
maria88 Re: ** CZERWIEC ** 18.06.24, 08:49 Jewzcze nas tu mało ale Witam bo potem moze nie byc czasu. Pogoda ma byc piekna więc planów duzo. Biedactwa z fotki jak sobie poradziły pnąc sie do sloneczka. Jakie dorodne. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** CZERWIEC ** 18.06.24, 08:57 No i wypraktykowałam napisanie powitań na niezalogowanym profilu, zjadło, tradycyjnie. Więc teraz witam i życzę miłego. Też podziwiam te roślinki którym do szczęścia wystarczy ziarnko piasku. Jak bardzo chcą się wybić i jaką krasę przy tym na pokazują, niesamowite. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** CZERWIEC ** 18.06.24, 10:10 Witajcie ... wczoraj było bardzo ładnie i słonecznie,a dziś niby jest 25st. teraz,ale słonka brakuje,za dużo chmurek. Miałam robić pranie,ale jak ma padać,to jeszcze się wstrzymam. Dlaczego po nocy często kicham,jeżeli to przez otwarty balkon,to i tak nie zamknę. Czytam,że opady ode mnie są 18km dalej,to wszystko może być. Piękne bratki wyrosły prawie na gruzowisku,ale pod spodem znalazły dla siebie życie.Oby nikt je nie zerwał. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** CZERWIEC ** 18.06.24, 13:29 Hej !!! Jaga, tutaj raczej nikt nie zrywa kwiatkow z rabatkow, gazonow z kwiatami i tympodobne, kazdy szanuje zielen i kwiaty. Wrocialam z przejazdzki z Kendo ze sklepow, ja nic nie zakupilam, tylko poogladalam to co ew, bym chciala zakupic. Pogoda sloneczna z wiatrem ok,20..C. Milego popoludniowego wtorku nam zycze. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** CZERWIEC ** 18.06.24, 17:46 Popołudnie spokojne, zapowiadali burze, były alerty i ...........cisza jak makiem zasiał. Pewnie w nocy będzie grzmiało i lało. Jakimś cudem nudzę się dzisiaj, coś mnie nosi, coś bym zrobiła.... nie warto jednak mocno się rozkręcać, bo za pasem wieczór i trzeba będzie uskuteczniać wieczorną toaletę. O i znalazłam wytłumaczenie na nic nie robienie Nic mądrego i odkrywczego nie napisałam , jakby to powiedziec takie bla bla bla Odpowiedz Link
maria88 Re: ** CZERWIEC ** 18.06.24, 18:09 JAGO poranne kichanie napewno alergiczne. Jak Kicia? Odpowiedz Link
kendo Re: ** CZERWIEC ** 18.06.24, 20:24 witam wieczornie, Jagusie to masz rostocze poscielowe, mialam tak jak stwierdzono u mnie na nia alergie, potrafulam sie w srodku nocy obudzic i kichac/smarkac.. jest tez rostocze "mieszkalne"-kurz, lekarz poradzil bym zakupila poduszki,ktore mozna wyprac na conajmniej 60 C w maszynie, osone na materac dla alergika/i koldre rowniez co mozna wyprac na conajmniej 60 C w maszynie, kiedy poczynilam te zmiany duzo lepiej spalam bez budzenia /kichania.. zakupilam to w szystku w Jysk,maja duzy wybor,w kraju sp Mamam kupila mi koldre co sie pierze na 90C. pogoda nam dopisala, jak zwykle szukamy czegos a co innego kupujemy, miejcie ciekawy wieczor przed TV Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** CZERWIEC ** 19.06.24, 09:40 Witam porannie i biorę się za robotę.Zaraz ściągam pościel ,bo potem zapomnę. W zasadzie spędzam w łóżku większość dnia i jakoś nie kicham,tylko rano. Nie ma mowy,żeby nosić kołdry,poduszki do pralni,lepiej kupić nowe. Dałam chyba ostatni do pralni przykrycie na kanapę.Najpierw płaciłam 40zł. potem 50 ,a ostatnio już 70zł. Ojejku,ale temperatura goni.Rano było 25st. teraz 27 ,jeszcze nabije. Pamiętajcie o piciu,2 l to minimum. Dziś będzie na obiad botwinka z buraczkami z dodatkiem szparagów na rosole. Trzymajcie się chłodno Odpowiedz Link
maria88 Re: ** CZERWIEC ** 19.06.24, 10:07 Witam z już wysoką temperaturą 23 w cieniu a ma być do 32 + burza. Wczoraj póznym wieczorkiem dosyc polało i pogrzmiało więc powietrze do spania nie bylo złe. Teraz będę zaraz domykac okna i zasunę zasłony. Słonko do mnie dociera od godz.13.30. Tez planuje zaraz uprac swoją kołdrę i poduszkę bo szybko wyschną. Ponieważ od rana moje nogi daja znać o sobie to napewno wysiłkowych pracek nie będzie. Musi byc czas na poleżenie z nózkami w górze. Zaraz tez ubiorę rajstopy zdrowotne. W dobrym zdrówku dnia życzę. Odpowiedz Link
kendo Re: ** CZERWIEC ** 19.06.24, 10:39 Jaga/maria 88 i pozostale Vistulanki witajcie, cieszcie sie ciepelkiem, tu zaledwie +17 C obecnie,powiewa, dobrze ze slonce oswieca dzionek, pozatem sroda juz,dni pedza dla mnie do przodu pracki jako takiej nie ma, ale zawsze w cos sie rece wlozy, sliczna wiewiora od Jagusi miastowe dekoracje Odpowiedz Link
kallisto Re: ** CZERWIEC ** 19.06.24, 12:10 Hej wszystkim dziewczynkom Wczoraj u nas burzyło, w nocy padało, dzisiaj się ochłodziło i pochmurnie. Mnie jest dobrze, pracuję w ciepłym pomieszczeniu, mam fajne towarzystwo, momentami dużo się dzieje, czasami spraw na cito. Jak robicie dziewczyny, że pakujecie całą kołdrę do pralki? Mimo, że moja pralka zmieściłaby 7 kg i ma duży bęben to nie wyobrażam jak ma się doprać kołdra czy poduszka? Chyba,. że macie małe wymiary pościeli? Kendo roztocza są wszędzie, nie widzimy ich, ale też nie unikniemy ich całkiem piorąc pościel. Trzeba byłoby dezynfekować wszystkie pomieszczenia i tkaniny żeby ich uniknąć. Apropo kołder, obecnie śpię pod bardzo cienkim "naleśnikiem". Grube i średnie kołdry mam już pochowane i nie przejmuję się roztoczami Może do czasu, bo alergii można dostać w każdym czasie. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** CZERWIEC ** 19.06.24, 13:35 Hej !!! Pospalam, odespalam polowe nocy, tez u mnie burzylo, nawet w Tv wszystkie programy sie ulotnily, dopiero po 2 godz, przyszedl obraz, takie sa uroki letnich burz. Zaplanowalam pranie, ale do kawiarenki idziemy dzisiaj z Kendo, to chyba jak bedzie wolna pralnia jutro to ja wykorzystam, musze poprac wszystko co przytaszczylam ze strego mieszkania ze wzgledu na ten zapach, sukcesywnie wypieram i chowam do szaf. Mam nadzieje ze reszte dnie uplynie Nam spokojnie, czego zycze. Odpowiedz Link
kendo Re: ** CZERWIEC ** 19.06.24, 14:17 Lusia/Kallisto witajcie mamy maszyny wielkie w blokowej pralni,wiec koldry 210 x 150 mieszcza sie, mozna nastawic program na ekstra plukanie rowniez, spalam dobrze nie slyszac burzy, jednak pozytywne jest to,jak sie na starosc troche oglucho,pospac mozna spokijnie...hi..hi..iii Kallisto,wiem,ze sa rostocza wszedzie, ale jak sie dostanie alergie, u mnie byl szok niemal bo wszystko na raz sie skumulowalo i wlacznie z jedzeniem/zwierzadkami/wiosna/jesienia....teraz wiem jak z tym walczyc i jak by stan juz niemal opanowany.... ale zjadlam na obiad mlode kartofelki, juz juz czuje w ustach mrowienie... czyli wychodze z zalozenia,ze byly uprawiane na sztucznych nawozach albo moze ze dalam galzke kopru suszonego do gotowania i zabek czosnku-takie lubie... miejcie mile popoludnie Odpowiedz Link
kallisto Re: ** CZERWIEC ** 19.06.24, 14:32 Ciekawe połączenie ziemniaków z czosnkiem Zapomniałam Kendo, ze masz maszyny prawie przemysłowe, jest to ogromny plus. Koców nie używam, może sporadycznie raz kiedyś więc często ich prac nie musze, choć one kiedyś do mniejszej pralki też się mieściły. Kiedyś kupowałam kołdry w Yjysk ale nie zbyt mi się sprawdzały więc zamawiam teraz z internetu kołdry i poduszki pierzowe. Lubię gdy poduszka słucha się człowieka i dopasowuje się do moich potrzeb. Ciężko trafić na poduchę ze sztucznym wypełnieniem żeby długo posłużyła i słuchała ludzkiej głowy. O i nie długo zmykam do domu, wstąpię po drodze do sklepu po artykuły na zupę dla wnuków ,a potem będę oczekiwać na sprzęt. Przy okazji zmienię nieco wystrój w kuchni, nie będę zawieszać magnesów, szkoda psuć jej wygląd. Magnesów mam dość spora ilość, niektóre piękne, szczególne, zagraniczne z całego świata. Może pomyślę nad innym miejscem dla nich. Ale się zachmurzyło, chyba będzie lało na moje wyjście z pracy.... Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: ** CZERWIEC ** 19.06.24, 16:45 I koce, i kołdry mam cienkie i lekie, więc bez problemów mogą być prace w domu. Niezbyt często to robie, bo wolę kupić nowe. Gdy ostatnio byłam w pralni samoobsługowej, widziałam osoby piorące własnie kołdry w wielkich, na 22 kg, pralkach. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** CZERWIEC ** 19.06.24, 18:16 Mam normalna pralkę chyba 5 kg. Koldra nie jest gruba /letnia/ z Yska zlozyłam w czworo i wlozyłam na pranie ręczne / tak na metce wskazowka/ , włozyłam do pralki pojemnik z plynem do białego i uprala się. Rozlozyłam na suszarce balkonowej . Potem wlozyłam do pralki posciel. Wszystko poschło piorunem / w słońcu 40+/ i juz posciel jest zmieniona. Miałam po poludniu awarie internetu ale była nie tylko u mnie wiec szybko nareperowano. Odnosnie koców to chyba sie pozbęde bo sa wprawdzsie wełna 100% w dobrym stanie ale cięzkie i wcale z nich nie korzystam tylko zajmuja miejsce. Tak myslałam, że oddam je przed zima do schroniska ale najpierw przetnę na pół zeby kogos nie skusiło z nich skorzystać. Szukam teraz już koca cieplutkiego milutkiego, lekkiego. Jak macie jakies namiary tro proszę. Słonko juz za chmurami wiec chyba zacznę wietrzyc chałupkę. Acha, KALISTO masz racje,ze te sztuczne poduszki nie daja dobrze się ulozyc. Leżą w schowku a uzywam puchowej. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** CZERWIEC ** 20.06.24, 09:11 Cześć...Widzę,że pranko się udzieliło wszystkim. Wczoraj miałam udany dzień,bo wszystko zrobiłam co zaplanowałam. W prawdzie,to nie tak łatwo,bo strumienie potu się ze mnie lały. Nic takiego ciężkiego,gotowanie ,połowiczne sprzątanie i pranie. Puchową pierzynkę wyniosłam,a dziś mi jej brakuje.Spałam pod kocem i mam zimne nogi. Poszukam letniej kołdry.Najgorzej,że nie bardzo mam gdzie to wszystko chować. Zmierzę wysokość łóżka,czy jest taka możliwość ,to kupię pokrowiec. Koce mieszczą mi się w pralce bez problemu. Słonko wreszcie nabrało ochoty po prawie nocnym deszczu. Teraz mam 17st. w nocy było chłodno. Martwią mnie moje poty,w nocy też się pocę .Myszka pojechała na kolejne badanie Ala ma z nią problem,bo się chowa,dalej ją wozi na kroplówkę co drugi fzień i 2xdz. podaje lekarstwo.Lena zazdrosna o takie wyjątkowe traktowanie Myszki i daje odczuć fochami Odpowiedz Link
maria88 Re: ** CZERWIEC ** 20.06.24, 09:39 Witam Cię JAGO i nie obecne dziewczęta. Pogoda Nas nakreca i daje zdrowie gdy jest słonko. Całą nocke padało i grzmiało, nie bardzo dało spać. Krecę się teraz bez planu i jeszcze bez tabletek bo zjadłam owsiankę z lnem i muszę odczekać. Okropne to dla mnie sniadanie ale od czasu do czasu wmuszam w siebie. Zmykam na poranna toaletę i zyczę dobrego dnia. Głaski dla Myszki, niech zdrowieje. Odpowiedz Link
kendo Re: ** CZERWIEC ** 20.06.24, 09:42 o toz to Jagusia, prawdziwe motto na dzis... witajcie Vistulaneczki, zaledwie +15 C/obiecane do +20C wieje/slonko slabo jakos chce lapki dwie wystawic, pozatem proza dnia, ja mam dwa koce welniane ale nie sa ciezkie, piore na reczne pranie, jeden mi sie podwfilcowal i oddam go a drugi fajnie sie sprawdza,nawet zlozony na polowe okrywa mnie cala, jakos nie nazekam na poduszki z Jyska,mam dwie rezerwoew z ktorych mozna ujac wypelniacza,ale jeszcze tego nie zrobilam. miejcie sobie udany dzionek dzwoneczki rosnace blisko mnie... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** CZERWIEC ** 20.06.24, 10:06 Hej !!! To prawda Jago, ze liczy sie odpowiednia osoba z ktora sie przyjaznimy, szkoda Myszki, ale jak podjety rezultat medyczny daje rezultat to mozna sie poswiecac i finansowo rowniez. A zwierzatka maja te same odczucia wiezi i pokazuja swoim zachowaniem swoje nastroje. Tak slonce jakos chyba na pol etatu dzisiaj na niebie, moze to i dobrze, nie bedzie za gorace przy zbieraniu truskawek, jak co roku przed swietem Midsommar jezdzimy na plantacje i zbieramy dla siebie dla wlasnego uzytku. W ubieglym roku zrobilam troche dzemu, i zagotowalam w samym cukrze, gdzie jest wygoda, bo zawartos sloika wlewam do garnka, uzupelniam woda i kompot gotowy, pachnacy latem, bez zadnej dodanej chemi. Te kwiatkowe dzwonki dziko rosnace na lakach sa pod ochrona tutaj. Slonecznego w miare czwatku Nam zycze w zadawalajacym zdrowiu i z wykonaniem wlasnych planow. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** CZERWIEC ** 20.06.24, 11:06 Witam Was w czwartek, a już chciałam napisać w piątek Pogoda słoneczna, aż chciałoby się wyjść na zewnątrz, a tu kilka godzin przede mną siedzenia w murach. Dzisiaj przyszła nowa pani na którą długo czekałyśmy. Układy, układziki nie pozwalały jej odejść z innego działu. Obstukana w zadaniach, które będzie miała zlecone, u siebie też podobnymi się zajmowała więc będzie jej łatwiej się wdrożyć. Jaguś biedne kociaczki ale super, że mają troskliwą opiekę. dajecie im tyle czułości, że łatwiej im znieść choroby. Jaguś, Twoje poty wynikają pewnie z obciążenia organizmu, szybko się męczymy przy pracach domowych. Nocne poty to moze menopauza ? Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** CZERWIEC ** 20.06.24, 17:41 Mówisz menopauza? "D nawet przy niej się nie pociłam,ale trwała bardzo długo Odpowiedz Link
kallisto Re: ** CZERWIEC ** 20.06.24, 19:39 To ja za to męczyłam się okropnie i bardzo długo 😁 kobiety to mają przechlapane 😱 Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: ** CZERWIEC ** 20.06.24, 22:10 Dobry wieczór Mija najdłuższy dzień roku. Mamy najkrótszą noc. Przesilenie letnie i Noc Kupały przed nami. Tegoroczna Noc Kupały wypadnie w dniu rozpoczęcia astronomicznego lata, czyli w czwartek 20 czerwca. Będzie to także najdłuższy dzień w roku, który w Polsce będzie trwał średnio 16 godzin i 46 minut. Dzień później nastąpi kalendarzowe rozpoczęcie lata. Śpijmy dobrze, bo wkrótce poranek i pierwszy dzień lata Odpowiedz Link
kallisto Re: ** CZERWIEC ** 21.06.24, 07:03 Najpierw przywitam się z obrazkami, a niebawem napiszę kilka słów Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 21.06.24, 13:07 Dzień dobry )) Widzę,że nie tylko ja jestem zarobiona Oj gorąco,gorąco,26st. wszystko idzie opornie,ale chociaż kurze zetrę. Dzięki za zdjęcie Kendo,pewnie tak samo szczupło wyglądasz mimo upływu czasu. Odpowiedz Link
kendo Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 21.06.24, 15:55 Kallisto,zdjecie ma 10 lat, wiec kilogramow mi przybylo... ja juz po swojej uroczystosci "letniego jedzonka" teraz odpoczywam. mamy tylo +21, sliczne roze-dziekuje zamiast stokrotek -kwiatki typowo na dzisiejsze swieto,zerwalam pachnace rozyczi i wlozylam krzyzyk z wiankami -mini, rozyczki slabo widac bo bieznik na komodzie juz letni zascielilam, duzy stawiaja na trawnikach.. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 21.06.24, 16:58 Witam póznym popołudniem. KENDO i LUSIA dzisiaj świetują nadejscie lata. Co oznacza krzyż w tym ludowym świecie w Szwecji, czy cos ma wspólnego z chrzescijaństwem? KENDO stroiczek piekny i właścicielka też niczego. U mnie upalnie ale w domku narazie chłodek. Słonko oświetla wszystkie kąty i okazuje się, że jest wiele do zrobienia, wiec pokreciłam sie i mam na dzisiaj dosyć. Teraz idę polegiwać z nózkami w górze. Dobrego popołudnia Wszystkim Alicjom forumowym i poza składam Serdeczne Zyczenia Imieninowe. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 21.06.24, 17:24 Kendus to Jaga podziwiała Twoją figurę😁 ja tę figurę widziałam na żywo, było to kilkanaście lat tem, potrafisz wyliczyć który to był rok? Przyłączam się do życzeń imieninowych, może są tub ukryte Alicje?😁 Jaguś, ja dziś umieram, aura, nadchodzące burze straszna niemoc we mnie tłoczà😱😱😱 Małżonek pojechał ratować rozkraczone auto rodziców. Pewnie laweta będzie potrzebna. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 21.06.24, 18:18 Hej !!! W wigilje srodka lata ja okupowalam pralnie, nawet, sprawnie mi to szlo, w miedzy czasie odwiedzilam sklep zeby dokupic mleko do kawy. Teraz nalezy mi sie odpoczynek, a ostygle pomaglowane pranie moze dzisiaj na polki uloze, ale jutro tez jest dzien. Spokojnego wieczoru Nam zycze. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 21.06.24, 22:10 Pięknie obchodzicie to radosne święto. Kolorowe kwiaty, wianki na głowach. Sama radość Kallisto, ciężki był dzień. Teraz jest chłodniej, ale wilgoć w powietrzu męczy. Jutro ma być chłodniej, a w przyszłym tygodniu znów upał Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 22.06.24, 09:31 Witajcie... Dziękuję Mario za przypomnienie mi,że wczoraj moja Alicja miała imieniny.Idę odkręcać.W tym roku po kolei zapominam o wszystkich ważnych dniach Już powinna być duża burza z gradobiciem,ale może nas ominie. Zaciemniło się i trochę popadało. Dziś u mnie będzie przy sobocie,po robocie,niech pracują krasnoludki Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 22.06.24, 09:46 Hej !!!! Dalej obchodzimy srodek lata, pogoda sie skiepsila, zapowiedziane opady deszczu i wieje jak zwykle wiatem. Po sniadaniu, mysle gdzie by tu wlozyc rece zeby nie bylo nudno, o jakims obiedzie tez mysle, moze cos wymysle pod swoj smak?. Blawatki sa jednym z glownym dodatkiem do bukietow na swietowanie srodka lata. Spokojnej relaksowej soboty w zadawalajacym zdrowiu Nam zycze. Odpowiedz Link
kendo Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 22.06.24, 10:12 Jagusia/Lusia i pozostale Vistulaneczki witajcie sobotnie, dla biesiadujacych wczorajszych zbawienny dzien odpoczynku, dla mnie normalna sobota, tez niebo obrazone-zachmurzone/wieje okropnie/noca padalo i pewnie za chwile tez tak bedzie, tak,blawatki od Jagusi slicznosci a ja z marszu wczoraj zrobilam kaskade roz pachnacych, przynioslam pare do domu i pachnie slicznie,intensywny zapach, nadaja sie do purpuri,(czy jak to sie pisze?)moze na marszu uda mi sie zebrac troche by miec na zas pachnace platki Odpowiedz Link
maria88 Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 22.06.24, 15:19 Witam sie oficjalnie. Dzionek od rana parny, burzowy. Na ry6neczku był mimo to ruch. Mało jagód, czeresnie tez drogie. Staniały jedynie pomidory. Przy takiej pogodzie nie mam zamiaru wybywać chyba będe szyć. Spokojnego popołudnia zyczę. Odpowiedz Link
kendo Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 22.06.24, 17:39 tu popaduje co rusz, burzy nie slysze, jest zimno miejmy mily weekendzik Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 23.06.24, 09:13 Witajcie... podsyłam Wam słoneczko u mnie 20st. na razie. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 23.06.24, 09:18 Witam w piekna niedzielę czerwca sloneczną i ciepłą. Jak ten miesiac szybko mi uciekł. Jeszcze tylko tydzień i koniec czerwca. Niech będzie cieplutki i pogodny dla wszystkich. Zaraz robie SPA a potem .....jeszcze nie wiem. Napewno spedzę niedzielę relaksowo. Dzisiaj DZIEN OJCA, więc zyjacym skladajmy zyczenia a wspominajmy tych ktorych już nie ma. Udanej niedzieli zyczę. Odpowiedz Link
kendo Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 23.06.24, 09:34 witajcie Vistulanki, Jagusi motto na niedziele super.. dzieki tez za sloneczko i ciepelko, bo tu zimnica,musialam szybko w spodnie sie odziac,juz nie grzeja, maria 88 relaksuje sie na calego, SPA dla mnie to istny relaksik, zycze nam milego spedzania niedzieli taki krzew rosnie w drodze do sklepu kolo Lusi Odpowiedz Link
kallisto Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 23.06.24, 10:23 Witajcie kochane. Dołaczam swoje życzenia pięknej i ciepłej niedzieli. Stwierdziłam ostatnio, że brakuje mi spacerów, toteż wychodzimy jak się da tak często jak to jest możliwe, nawet na krótko. Dużo siędziało u nas dlatego nie było możliwości pisania. Wymieniono nam lodówkę, stoi już pracuję, jest fantastyczna i piękna. Trzeba było zapoznac się z instrukcją nastawiania i zapoznać się z funkcjami. Wczoraj miałam dzieci na obiedzie, potem spotkanie ze znajomymi i tak zleciała sobota. Jaguś przepiękne motto ujęłaś, takie wzruszające Mario, uroczo wyraziłas się o święcie ojców. Dzisiaj jadę do mojego tatusia, choć był u mnie w piątek więc będzie to dla niego zaskoczeniem. Kendo, cóż to za gatunek krzewu rośnie na zimnym kontynencie? Piękny, podobny do drzewa chusteczkowego. Zmykam na kawę i wypoczywać, wczoraj miałam hart core do prawie północy, to dzisiaj muszę dać wypocząć mięśniom i kośćcu Dobrego dzionka. Odpowiedz Link
kendo Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 23.06.24, 10:46 hej Kallisto, tez mysle,ze to chusteczkowy krzew w moze mniej okazalej krasie? oczywiscie dla Waszych Ojcow jak i dla Alicjow zycze samych pogodnych dni.. a ja zmykam na marsz milego marszu Kallisto Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 23.06.24, 12:28 Hej !!!! Juz poludnie, pora na zajecie sie obiadkiem, ale chyba dzisiaj bedzie najlatwiej, Marsz tez mam przewidziany, to po obiedzie, jak nie bedzie deszczu. Slonca nie widze, niebo zaciagniete szaro-burymi chmurami, ale ludzie dzisiaj wylegli do miasta, przez 2 dni swietowali pewnie w swoich domach i goscinach. Ptaszki tez niektore juz ucichly, slychac tylko mewe, ktore nawoluja sie, lub wolaja o jedzenie, ale co dzien slysze cwierkot wrobli, z pewnoscia, maja chyba gdzies gniazdka na dachu pod jakimis okapnikami. Spokojnej niedzieli Nam zycze. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 23.06.24, 12:48 Nie wiem co to za piekny biały krzew, bardzo mi sie podoba. Chyba u nas nie rosnie. Dalej sloneczko jest ale wiatrzysko rwące chłodem też chociaz +23. Czy to nie mogłoby byc spokojnie, bez szarpanego wiatru? Posyłam promyki słoneczka KENDO i LUSI. Najwyższy czas by do Was tez dotarły. LUSIU daj im okruszki i wode to przyfruną do Ciebie. KALISTO jestem ciekawa jak wygląda Twoja lodówka i jakie to nowoczesne teraz produkują podaj typ i producenta to znajde w necie /do obejrzenia./ Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 23.06.24, 12:58 Dzień dobry w słoneczną, ale chłodną niedzielę Lubię taką pogodę. Planów nie mam. Obiad, to wczorajsze kotlety, ale podduszone w sosie, kurki i ziemniaki. Lubię kurki tak, jak i inne grzyby. Krzew na zdjęciu, to dereń kousa. Nie znałam wcześniej tej rośliny, ale google wiedzą wszystko Odpowiedz Link
kendo Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 23.06.24, 13:36 witajcie Vistulaneczki popoludniowo, ja juz objedzona i mam relaksik, a co do krzewu,to rosnie obok deren,nie zrobilam zdjecia jak kwitla-bo wczesnie, mam owoce jak mini wisnie,jugoslowianki zbieraja ja "wiadrami" i jakos przerabiaja, kiedy zobaczylam,jak jedna pani sobie zrywala i do kieszeni kladla i do ust,wiec tez posmakowalam i okazalo sie,ze jestem na nie uczulona,bo rosna blisko nas i zanim do domu doszlam to usta zaczely mi dretwiec, na szczescie mialam tabletki w domu i od razu wzielam,najgorzej jak samemu sie mieszka,-strach ma wielkie oczy- tez lubie wszystkie grzyby i chodzimy z Lusia na zbieranie, Maria88, nie mozemy dokarmiac ptakow na tutejszym terenie,czy nawet kolo Lusi, zaczeli ostgegac przed kontaktami z ptactwem ze wzgledu na ptasia grype,ktora nawet juz na ludzi "skacze" miejmu udane popoludnie spotkalam mloda kawke na marszu, nie bala sie mnie... Odpowiedz Link
kallisto Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 23.06.24, 17:43 Wróciliśmy od tatusia, zaskoczony był bo nie słyszał, że dzisiaj dzień ojca 😁 bardzo się ucieszył. Podjadam lody smietankowo kakaowe, ćwierczek za oknem śpiewa swoje trele, pogoda fajna, przyjemny relaks. Odpowiedz Link
kendo Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 24.06.24, 09:36 czlek sie cieszy,kiedy moze kogos ucieszyc swa wizyta.. witajcie Vistulanki, w kraju chyba koniec roku szkolnego dzis?czy cos mi sie zapomnialo? pogodowo sie ocieplilo i mamy miec +20 C/troszke tylko powiewa, planow jak takowych na dzis nie mam jeszcze, zycze Nam udanego dzionka kaskada z roz,ktore pachna na cala trase marszowa, nawet platki ktore ususzylam w domu maja intensywny zapach, Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 24.06.24, 10:40 Hej !!! .. Kendo, to moze dzisiaj przyjade, przyrowerkuje, nie wiem na co sie zdecyduje?, zeby pooddychac tych zapachem roz, ktore b,lubie. Slonecznie, dzisiaj poczulam zapach lata jak rano pootwieraam okna, gdzie niegdzie juz skoszona trawa i ten zapach zmieszany z rosa roznosi sie wszedzie, co niektore kwiatki lipowe tez sie juz rozwijaja i zapach bedzie lipowy. Moze dzisiaj tez pokrece sie po pokojach zmieniajac to i owo?. Zycze Nam pieknego poniedzialku w pogodzie jak i na caly tydzien. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 24.06.24, 12:28 Witajcie... już widzę jak Lusia pedałuje do Kendo daleko masz?,pewnie tyle samo co od Kendo do Ciebie? U mnie też tylko 20 st. i już myślałam,że słonko nie wyjdzie. Nie zgadłabym, że to są róże,taki ogrom białych kwiatów,a na pewno? nie możesz zrobić zdjęcie z bliska? Na razie tylko kwiaty podlałam i czekam nie wiem na co ? Aaa... i jeszcze myślę,co tu zrobić z klopsa świątecznego,który nie smakuje. Chyba czegoś zapomniałam,a może za chudy? bo się rozpada? A jakby tak zmieszać z ryżem,albo kaszą ,coś dodać i zrobić gołąbki? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 24.06.24, 13:41 Jaga, ala gulasz mozna z takiego nieudanego zrobic, bo dodasz cebulki i papryki w kosteczke pokrojona, doprawisz odpowiednimi przyprawami i uratuje sie danie i bedzie smakowalo? Mysle ze to moze byc tez i smak samego miesa co nie chcial przyjac przypraw, albo faktycznie zapomnialas dodac jakiejs przyprawy? Obrazek b. ladny, a szczegolnie lalka w nim. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 24.06.24, 14:18 Hej, witam. Tez byłam zaskoczona, że to krzew różany. Niesamowicie obsypany kwiatem. Mam wrażenie, że w tej krainie w której mieszkacie Lusia z Kendo to roślinność bardzo obdarza swoim urokiem kwiatów. Nie spotkałam tak okazałego krzewu jak ten. Niebawem wychodzę z pracy, wstąpię na zakupy,a potem wypoczynek. Zazwyczaj poniedziałki mam denne Odpowiedz Link
kendo Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 24.06.24, 15:24 tak,to sa krzewy roz, bede musiala sie przejsc dzisiaj jeszcze i zrobic im sesje zdjeciowa, witam popoludniowo z ciepelkiem i delikatnym wiaterkiem, nie wiej Jagus co poradzic na tego "klopsika", sloneczka zycze na popoludnie Odpowiedz Link
kendo Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 24.06.24, 19:47 kendo napisała: > tak,to sa krzewy roz, > bede musiala sie przejsc dzisiaj jeszcze i zrobic im sesje zdjeciowa, > > witam popoludniowo z ciepelkiem > i delikatnym wiaterkiem, poprawka w klamrze > nie wiej [ wiem ] Jagus co poradzic na tego "klopsika", > > sloneczka zycze na popoludnie > Odpowiedz Link
kendo Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 24.06.24, 19:51 Kallisto wybralam sie na 10 minutowy marsz by zrobic fotke roz-kaskad,jak ja to nazwalam,krzewy musza byc bardzo stare... milego wieczoru i rozanych snow., podusi wyscielonej platkami roz. Odpowiedz Link
kendo Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 25.06.24, 08:53 witajcie wtorkowo ze skandynawskim sloncem, ktore bedzie nas dzis dogrzewalo,bo obiecali +25 C,czuje sie troche wilgotne powietrze,kiedy okna otwieralam rano, plan dnia jest, obiad tez, po skonczeniu planu bedzi eodpoczynek zycze Nam przyjemnych chwilek moze nawet i w cieniu, kwiatki na marszowych sciezkach.. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 25.06.24, 09:14 Dzień dobry. Jestem druga ale pewnie nie ostatnia tutaj Kendo piękne polne kwiatki, rumianki, maki żółte-nie wiem co to za kwiatki? Dzisiaj mamy totalny luz, zero kierownictwa, zero dyrekcji. Robimy drobne rzeczy na spokojnie w ciszy i spokoju. Za oknem mewy i kruki dają o sobie znać. Czasami ktoś wjedzie autem na patio, czasem jakieś głosy za oknem słychać. Można by powiedzieć, że cisza jak makiem zasiał, czemu makiem zasiał ? Dobrego, ciepłego dnia Życzę wszytskim . Odpowiedz Link
kendo Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 25.06.24, 09:32 hej Kallisto, nie znam tych zoltych kwiatkow, ale chyba kiedys ktos je nazwal "konski zab" zrobie z bliska im zdjecie by porownac.. no wlasnie czemu sie mowi -ciasz jak makiem zasial?- jak sie rozsypuje mak czy sie w niem miesza to slychac jednak taki cichutki "szmerek" ciesz sie mila atmosfera praci i pozniej bycie w domku zmykam sie obchedorzyc i do pralni i na marsz, Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 25.06.24, 10:11 Dzień dobry Vistulanie Zapachniało mi różami ,te drugie kwiatki też są piękne. Rano było pochmurno,ale już słonko w całej okazałości i na razie 22st. Ugotowałam ryż i zmierzę się z wczorajszym problemem .Gołąbki będą z piekarnika,tylko podsmażę boczek z cebulą i przekręcę. Mam nadzieję,że będą jadalmne Pozdrawiam... Odpowiedz Link
maria88 Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 25.06.24, 11:19 Witam. Mnóstwo kwiatów na naszym forum. Piekny domowy ogrodek JAGI i pozosta łe kwiatuszki z łona natury fotek KENDO. U mnie za oknem tez mam duzo zieleni bo sporo drzew. Dzisiaj ma byc tylko do +24. Slonko dopiero zaczyna wychodzić ale kolejne 2 dni to ma byc wyzej, ale nie narzekam wole ciepełko chociaz wtedy bardziej dokuczaja mi nożęta i kosteczki. Lato musi być i niech trwa...Bedzie bez planowania ale zajęc mam mnóstwo. Wczoraj byłam prawie cały dzionek poza domem. Najpierw zaliczyłam ZUS a potem merkety oglądając to i owo. Ceny środków czystosci zaczynają szokować. i asortyment bardzo sie zmniejszył. Chyba wysyłane sa na Ukraine . Dzisiaj Prezydent ma wizyte w Chinach m.in. po tożeby tam wysyłać polską żywność. Ciekawe co stamtąd będą do nas sprowadzać? Koniec polityki...bo cisnienie mi rosnie... Spokojnego , udanego dnia zyczę. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 25.06.24, 11:45 Maki rosły w krainie śmierci Hadesie, na brzegach rzeki zapomnienia Lete. Dusza zmarłego, napiwszy się wody z tej rzeki, traciła pamięć o swoim ziemskim życiu. Powiedzenie: Cisza, jak makiem zasiał, ma pochodzić od tego, że do siania drobnych nasion maku potrzebna jest bezwietrzna pogoda. maria88, wydaje mi sie ze srodki chemiczne ktore znikaj z polek to nie za przyczyna wysylania ich do Ukrainy, ale po prostu, ceny wyzsze i ludzie wybieraja tansze srodki, ktore nie spelniaja oczekiwanych efektow. Ja tez sprawdzilam w kilku sklepach chcac kupic zawsze dostepny srodek do czyszczenia dysku w kuchni i nie znalazlam, a byl b.efektywny. Dziwne nastepstwa wizyty w Chniach, po carze Wasz polityk tam pojechal?. Wtorkowo jestesmy zajeci wlasnymi planami, dobrze ze aura pogodowa klaruje sie na lato, wiec korzystajmy, i nie przepracowujmy sie. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 25.06.24, 21:29 Dobry wieczór Lato, i to bardzo intensywne nadchodzi. Na szczęście będzie trwało krótko, bo temperatura ok. 30 stopni zapanuje tylko przez trzy dni. Wytrzymam Zamówiłam rolety termoizolacyjne. Zawieszę je na oknach sypialni - ma wystawę południowo-zachodnią. Powinny trochę zapobiec nagrzewaniu pokoju. Z przyjemnością oglądam kwiaty współforumowiczek Duże urozmaicenie gatunków i kolorów. Niestety, warunki mi nie pozwalają na ich posiadanie. Trudno. Osiedlowe skwery muszą mi wystarczyć Odpowiedz Link
kendo Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 26.06.24, 09:01 witajcie w srodku tygodnia, Wedrowiec tu tez sa takie nalepki na szyby,ktore wlasnie spelniaja funkcje izolacyjna od ciepla slonecznego, po nalepieniu na szybe wyglada jak lustro z zewnetrznej strony, w wewnatrz mozemy widziec swiac normalnie przez szybe, niedogodnos,bo zima choc slonko slabe to jednak daje troche ciepla dla mieszkania, wiec nie praktyczne,ale w bibljotece nakleili na szyby... lato mamy iec do niedzieli, pozniej juz temperatury do +20 C, kwiatki Jagusi slicznie sie rozkwitly, zycze Nam udanych chwilek Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 26.06.24, 09:59 Hej !!!! Cieszmy sie z lata, najprzyjemnie dla mnie to marsz krotki pod lipami, pachnie, ale jeszcze nie w pelni wszystkie kwiatki rozkwitly. Mam podobnie okna usytuowane jak wedrowiec 2, zaslaniam je roletami w prawdzie biale, ale daja jakas ochrone przed nagrzaniem , a sypialnia jest chroniona balkonem, gdzie cale cieplo sie skupia, i jak slonce zajdzie, momentalnie sie balkon wychladza. Chyba najpiekniejszym kolorem latem jest niebieski posrod traw i innych kwitnacych kwiatow. Przyjemnej srody Nam zycze. Odpowiedz Link
kendo Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 26.06.24, 11:16 hej Lusia, mi sie podoba placzenie makow i niebieskich kwiatow, na marszu mam sciezke rowerowo-marszowa wlasnie obsadzona lipami, za "momet zacznie lipa kwitnac" Odpowiedz Link
kallisto Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 26.06.24, 12:47 Cieszę się, że Was "widzę" Jeszcze dwóch dziewczynek tu zabrakło, ciekawe co robią? Niebawem koniec czerwca i o miesiąc będziemy starsze Ja chce ciepłych dni, jak teraz, jest bardzo przyjemnie, schłodzić się od skwaru mogę w domu, lato musi być ciepłe, no moze nie aż tak doskwierające 30 stopniowym upałem jak zapowiadają ale musi nas pogrzać, bo kiedy jak nie teraz? Ogarniam w pracy wszystko co się rusza ale i mam chwile na wytchnienie dlatego popisuję małe co nieco. Właśnie zabieram się do zamówienia rolet p/.słonecznych takich zaciemniających termo. Kendo te folie o których piszesz są u nas, córka miała zamontowane na wykuszowym oknie przez które paliło słońce, a które to okno miało 3 metry wysokości. Folia chroniła tez przed odbiorem zimnych temperatur zimą. Znakomita sprawa. Podsunełąś mi pomysł, przecież naklejając te folie nie musze mieć rolet, bo takie one są , że widać ze środka a nie od zewnątrz. Zapodam mężowi niech się zainteresuje tematem i przemyśli ich montaż. U nas montuje je firma. Cudowna ta Twoja aleja rowerowa, masz chłód, cień i zapach lipowych kwiatów, które wg mnie wydzielają zapach miodu. Jaka cisza i spokój na tym terenie? Lusia, prawda z tymi makami, dusza traciła pamięć a i za przyczyną makówek i wyrobów z nich ludzie tez tracą pamięć Uwielbiam kolor makowy, zwłaszcza gdy komponują się na łące z chabrami i gdy rosną wśród zbóż choć są to niepożądane rośliny dla rolników. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 26.06.24, 13:57 Witajcie... ja już jestem.Zajęłam się zdjęciami w komputerze,a jest tego masa.Niektóre wyrzuciłam,a resztę pomniejszyłam. Fajnie ,że wczoraj upiekłam gołąbki,to jeszcze będą na jutro. Bardzo lubię lipy i ich zapach.Rosła sobie przy chodniku i trzasnął w nią piorun. Coś posadzili i już wyrosło ,to też chyba lipa. Na drugim patyczak,chyba 3-ci rok,a na końcu geranium.Nie bardzo jej odpowiada okno,ale nie mam już miejsca. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 26.06.24, 14:21 Witam wszystkich w kolejnym dniu slonecznej , letniej pogody i niech trwa... JAGO czy to drzewko przy bloku z lewej strony Tobie tez wchodzi do mieszkania? Dla złodziei to gratka dostania sie do środka. Moje geranium tez stało i rosło na parapecie, i ostatnio słuzylo za roletę, ale teraz zrobiłam mu dobre miejsce w pokoju, gdzie pieknie sie prezentuje i wyciaga swoje gałązki . Ma miejsce na stojaku, gdzie stał beniaminek. Beniaminka przeniosłam do drugiego pokoju gdzie nikt nie spi. Zaliczyłam porannie ryneczek i kupiłam czarne jagody /15zł/kg/ ktore podjadłam juz z kluseczkami i jogurtem na obiad. A teram czeka mnie jeszcze grzebanie po pólkach i wyrzucanie "przyda się". No własnie u KENDO taka cisza i spokój na alejkach jakby nikt tam nie mieszkał. LUSIU skoro balkon Ci sie nagrzewa , czy mozesz tez zasłaniac te częsci oszklone? Czas szybko mija przy komputerze a robota czeka. Więc zmykam. Spokojnego dnia zyczę. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 26.06.24, 14:47 U Jagi kazdy kwiatek na odpowiednim miejscu, u mnie wiekszosc ich stoi na pomocniku(stolik na kolkach, ktory nie ma miejsca w nowym mieszkaniu) z kuchni na balkonie. Jak sie uporam ze wszystkimi przydasiami i nie przydasiami, to zajme sie odpowiednio kwiatami. maria88, jest mozliwosc zasloniecia okien balkonowych, w tym sek, ze trzeba wiercic wiertarka sruby prawie pod sufitem, te ktore sa to nie pasuja do mojego inrednig. Jak przyjedzie corka to pometedujemy i cos sie mze rozwiaze?. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 26.06.24, 15:57 Mario,mój dom jest daleko od drzewka Na zdjęciu... stoję na balkonie i robię fotkę przez oczko w siatce z lewej widać mieszkanie sąsiada ,zwane loggią.Tam gdzie brzoza,to druga strona ulicy. Odpowiedz Link
kendo Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 26.06.24, 21:51 dobry wieczor Vistulanki,dzionek pololudniu raczej byl pracowity w Kariarence ukrainskiej, slusznie zauwazylyscie,ze jest pusto na sciezkach kiedy robie zdjecia, czekam az przejda, ludzie chodza na marsze a na placu zabaw teraz dzieci z przedszkola przychodza codziennie wychodze przewaznie po 10 godz, ale czas chyba zmienia na 9 godz,nie bedzie tak slonce w glowe prazyc bujne kwiecie u Jagi, geranium faktycznie okazale.. miejcie chlodny wieczor, tz,bez dusznisci sloneczej.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 27.06.24, 08:39 Hej !!! Lato, lato, zostan dluzej,..... Jedziemy na wakacje nad morze, na plażę. Kolorowe muszelki przynieś, falo, w darze. Jedziemy na wakacje w te góry wysokie. Nie chowajcie się, szczyty, za mgłą, za obłokiem. (z netu) Bedzie upal do 30..C zaowiedziane slonce w zenicie?. Wietrze wszystkie pokoje, letni chlodzi, z zapachem lip sie roznosi. Relaksowego czwartku w polcieniu Nam zycze, z duza iloscia orzezwiajacych soczkow. Odpowiedz Link
kendo Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 27.06.24, 08:57 hej Lusia, wczesnie dzis sie wpisalas.. tak,lato w pelni i sie ciesze z tego faktu, uwielbiam ciepelko, ale +30 C to zdziebko za duzo, od niedzieli ma byc chlodniej.. relaksiku nie bedzie, zawsze cos do zrobienia w domu, ptaszydla mi kleksy na dwoch oknach zrobily, wiec czekam,az slonce przejdzie za blok to obmyje... zefirku zycze juz przy kamieniu zakwitla sobie,co powinna zrobic poznym latem... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 27.06.24, 09:31 Kendo, to takie natury niespodzianki te kleksy na szybach, kwiatuszek ma podpore i ostoje za ogromym glazem. Ja wczoraj wieczorem siedzac na chlodnym balkonie, obserwowalam jaskolki i jezyki ktore fruwaly w poszukiwaniu muszek kolacyjnych, w pewnym momencie 2 jaksolki prawie sie zderzyly z szybami balkonowymi. Musze koniecznie kupic jakies naklejki i ponalepiac, jako .. uwaga szyby na trasie lotu ...? Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 27.06.24, 09:40 Witajcie,u mnie już za gorąco się robi,26 st. a ma być 31 Jakoś trzeba wytrzymać. Od wczoraj Ala miała sama robić kroplówki Myszce,ja miałam pomagać, ale nic z tego nie wyszło,bo jedną ręką nie bardzo sobie poradzić mogę. Dziś Ala już była z nią na kroplówce.Każda wizyta to 80zł i tak 2x w tyg. Niestety Myszka ma za dużo mocznika i trzeba wypłukiwać. Kendo,trzeba było zrobić zdjęcie kwiatuszka przed kamieniem . Coś trzeba będzie dziś zrobić,ale za dużo tego jest Nie za bardzo ta pogoda podoba się moim schorzeniom. Na szczęście długo trwać nie będzie,mają być deszcze. Odpowiedz Link
kendo Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 27.06.24, 09:54 ech,wsiorbalo mi gdzie wpis do Jagusi, wiec,pozdrawiam ,dziekujac za sliczny obrazek,od razu chlodniej mi sie zrobilo patrzac na stawik czy to moze oczko w ogrodzie, Myszki szkoda,glaski i fluidy zdrowotne posylam..i Tobie zefirku Odpowiedz Link
maria88 Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 27.06.24, 16:09 U mnie moze upalnie za oknem o tej porze ale w mieszkaniu mam przyjemny chlodek bo jest silny ale przyjemny wiaterek co obniza temperaturę. Ranao zaliczyłam ryneczek, kupiłam czarna porzeczkę i juz zrobiłam ki8lka słoiczków esencjonalnego kompociku. Kupiłam tez czreresnie chociaz cena sie utrzymuje bo w tym roku najlepiej mi z owocow smakują. Obiadek tez juz był jaeczka 2 sadzone ziemniaczki mlode i sała lodowa z e swiezym ogórkiem z oliwką a teraz dopiero chwla relaksu po zrobieniu porzadków w kuchni. JAGO bardzo Wam współczuję i wiem jakie to jest trudne gdy nie mozna podać leku a dochodza do tego ciagłe koszty oraz tak jak dziś np. w te upały codziennie dwukrotnie jazda Ali ze zwierzatkiem do kliniki. Traktujecie Myszke jak członka Waszej rodziny i Jej szczęście żę jest z Wami. Dobrze że jest chociaz nadzieja na podtrzymanie zdrowia Myszki. LUSIA jak czytam juz polubiła nowy apartament. Ciepełko do KENDO i LUSI tez dotarlo. Zycze wszystkim dobrego popołudnia. Odpowiedz Link
kendo Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 27.06.24, 21:24 witajcie Mario i reszta Vistulanek/Wedrowiec i pewnie Kallisto tez sie gdzie wklikal.. tak ciepelkoooooo mialysmy dzisiaj, obecnie +22 C/wiaterek robil za przyjemny powiew we wloschach,jak rowerkowalam do sklepu,a w sklepach goraco starsznie. dobrze,ze sie zdziebko tem.obnizyla, przejemnego chlodu zycze acha,Jaga mnie prosila o wyrazniejsze zdjecie z kwiatkiem przy kamieniu, rowerkujac ,skrcilam zdziebko z drogi i cyknelam z bliska wchodzac w trawe w obawie by kleszcz na mnie ni wlazl,ogladalam sie po wyjsciu... Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 27.06.24, 21:35 Dzień był bardzo gorący (+32 stopnie). Dwie godziny temu przyszła burza z ulewą. Oczywiście ulice zostały zalane. W mieszkaniu miałam już bardzo ciepło. Otworzyłam okna i teraz i ciepło, i wilgotno Niedaleko mnie kwitnie piękny krzak róży. Ma duże żółte kwiaty. Obok jest równie wielki, ale z różowymi. Niestety, stracił liście i jest bardzo niefotogeniczny Odpowiedz Link
kendo Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 28.06.24, 09:09 lubie kazdy kolor rozy, ale faworytka sa pomaranczowe... sliczny dorodny krzew-dziekuje witajcie piateczkowo, dni bardzo szybko mi umykaja, wczoraj bylo tez tu goraco, opady na dzis mamy zapowiedziane i na niedziele.. plan dnia jest zobaczymy co sie uda wykonac, zycze udanego piateczku na marszowej trasie budki popowieszali na drzewach dla nietoperzy.. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 28.06.24, 09:36 Witaj Kendo i reszta dziewczyn.Dzięki Kendula za kwiatek zupełnie inaczej wygląda i faktycznie ma oparcie w kamieniu. Róża to kwiat miłości i w dodatku jest piękny. Wczoraj było mocne słońce i 31st. dziś przytłumione chwilami przez chmury. Miało w nocy padać ,ale nie spadła ani jedna kropla.Teraz mam 26,ale dopiero 9-ta minęła. Odpowiedz Link
kendo Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 28.06.24, 09:52 dokladnie Jagusia, zycie obdarza nas zawsze czyms milym chociazby na chwilke, witaj piatkowo, sliczne powitanko z letnimi kwiatuszkami, ale tem to juz faktycznie wysoka, mam nadzieje ,ze jakos dacie rade w taki upal. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 28.06.24, 10:54 Witam. Dalej ze słonkiem i ciepełkiem. Na szczeście jest witarek przyjemnie chlodzący. Przy tej pogodzie mogę egzystować do godz.16 tej a potem nogi zmuszaja do odpoczynku. Wczoraj zrobiłam okład kapusciany i trzymałam tez przez całą noc więc jest duzo lepiej. Przed chwilką wróciłam z bazarku. Ludzi multum bo wybór i ceny napewno korzystniejsze niz w sklepach. Ja kupiłam tylko ogromna główkę kapusty na dalsze okłady a co zostanie to bedzie na gołabki, ktore zrobię jak się ochłodzi. Dzieki za przyjemne pozdrowienia na dzisiaj od JAGI KENDO i LUSI. Ja zycze niech dzionek nie będzie bardzo dokuczliwy i spokojny. Dla Myszki powrotu do zdrowia. Czy je i ma apetyt, bo to wazne? Odpowiedz Link
kallisto Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 28.06.24, 14:49 Wpadam i ja, dorwałam się do laptopa. Jakoś nie mogę się zorganizować przy opiece nad wnukiem, dzisiaj mam wolne, bo na 17:00 gonię do lekarza. Pogoda u nas afrykańska, w biurowych pokojach mamy po 30 st. C ,dlatego najwyższe szefostwo zwalnia nas wcześniej do domu. Wczoraj o 12:00 był koniec pracy, dzisiaj o 13:00. Przeszła burza, akurat gdy musiałam wyjść z auta do sklepu, ale że ja nie boję się letniego deszczu toteż wyszłam śmiało, załatwiłam co chciałam i wróciłam do domku. Mąż podstawił obiad pod nos, co prawda wczoraj przygotowałam policzki w sosie grzybowym ale on musiał ostrugać ziemniaki i ugotowac, a dla faceta to wyczyn nie lada Poza tym nic nowego nie słychac prócz tego, że wciąz borykam się z gardłem, dlatego dzisiaj ide po nowe leki..... Zazdroszczę CI Mario tego bazarku, u nas to jakiś koszmar, często maja wyższe ceny niż w sklepach osiedlowych. Truskawki kupowałam po 26 zł. Co prawda były małe ale pyszne ale ta cena Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 28.06.24, 18:43 Hej! Jesienna pora, to juz bedzie wieczor, teraz slonce jeszcze wedruje na niebie i 22..C, duchota, czuje b,geste, ciezkie powietrze do oddychania. U mnie w miescie nie ma takiego bazarku, jeszcze pare lat temu bylo, ale sie zmylo, ludzie nie chcieli kupowac, stragany byly tylko 2 i prowadzily je kobiety z Tajlandni czy jakies Azjatki. Teraz czasami mozna taniej warzywa czy owoce kupic w Arabskich sklepikach. Przyjemnego chlodniejszego wieczoru Nam zycze. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 28.06.24, 19:03 Lusiu czy z racji tego, że na straganach handlowały Azjatki to sprzedawały jakieś bardzo egzotyczne owoce? Jutro miałam mieć wizytę młodszej córki z wizytą ale musiałam odmówić ze względu na moją infekcję, nie chcę jej zarazić, jest przy nadziei, a ja zostanę czwarty raz babcią )))) Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 29.06.24, 08:57 Kallisto, to Azjatki posiadaly te stragany, nie zauwazylam jakis szczegolnych nowosci, Svensony sa ostrozni co do nowosci konsumpcyjnych, a szczegolnie sprzedawanych na bazarach. Gratuluje Kallisto oczekiwania na nastepnego wnuka(czke), oby wszystko przebiegalo do samego rozwiazania pomyslnie. Za przykladem maria88, tez zakupilam glowke mlodej kapusty w celu obkladania swoich stopek, bo po nich czuje znaczna ulge w stawianiu ich po ziemi. Hej !!! Ostania sobota m-ca czerwca, pytanie czy jeszcze bedzie uplane lato, Na pierwsze 10 dni licpa nie zapowiedziana jest wysoka temperatura do 22...C dla mnie akurat, swobodnie sie oddycha. Przyjemnego weekendu Nam zycze. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 29.06.24, 09:13 Dzień dobry Wszystkim )) Na razie jest czym oddychać,bo teraz tylko 23st. Wczoraj wieczorem wreszcie solidnie popadało.Na niebie pięknie się wiły wstążki błyskawic. Dziś kuchnia w rękach Ali,ja sobie odpoczywam. Przedwczoraj starsza córka wróciła z Mikołajem z Sopotu,a dziś wyruszają samochodem na Mazury.Pojedzie też Kacper i pies. Kalisto gratulacje dla córki,Ty też będziesz miała dodatkowe zajęcie,a może nie? Odpowiedz Link
maria88 Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 29.06.24, 11:31 Witam.Myslałam ze juz do Was nie napiszę bo cos mi sie pokreciło . Kazano ponownie sie logować na forum. Moze to z tego że zlikwidowałam historię, chyba tak. Wazne że juz jestem bo ucieklo mi sporo czasu z tym szukaniem co i jak. Upał sie szykuje, zaraz zasłaniam i zamykam okna. Miałam kucharzyc tj gotować rosół ale nie wiem czy czy sie wezme za to gotowanie. Dobrego dnia zyczę. Głaski dla Myszki. Odpowiedz Link
kendo Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 29.06.24, 13:20 witajcie juz weekendowo, gatiski dla Kallisto, niech wszystko dobiegnie szczesliwie, takie ogrodzenie zamontowali, by pieski mogly sie swobodnie wybiegac,szkoda,ze nie postawili kosza na odpady woreczkowe,co kazdy wlasciceil psa musi pozbierac po swoim pupilu, jest podobny kolo Lusi i odwieczany czesto przez rozne rasy pieski.. dzis zaledwie +20 C,powiewa,ale masz przyjemny mialam, wczoraj wracjac od Lusi ,ulewa straszna, wszyscy jechali 30km/godz.niemal nic nie bylo widac mimo,ze wycieraczki pracowaly na full zanim dojechalam do domu bylo juz po ulewie. relaksik weekendowy mam i juz.. spedzajcie milo czas Odpowiedz Link
kallisto Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 29.06.24, 20:08 Dzień dobry a właściwie dobry w sobotni wieczór . Dziękuję za gratuski Jaguś nie będę miała, może raz kiedyś. Mój młodszy zięć jest niespotykanie opiekuńczym ojcem. Za Zuzią chodził krok w krok aż do przesady. Teraz gdy mieszkają w Polsce to już nie będę spędzała tyle czasu co wtedy gdy córka przyjeżdżała na kilka tygodni. Bardzo żałuję, bo kocham bobasy. Piękny wieczór po ciepłym dniu. Trochę spraw do załatwiania, zamówiliśmy rolety zaciemniające. Wybrałam kremowy kolor, ciekawe jaki będzie w rzeczywistości. Długa realizacja, aż 7 dni. Moje gardło dochodzi do ładu, a co najważniejsze odczuwam ogromną różnicę w kaszlu, mam go zdecydowanie mniej. Teraz się chyba od tego uwolnię mam nadzieję na zawsze. Inhalacje sterydowe robią swoje, mam je przyjmować tylko trzy dni. Co i dobrze, nie lubię się inhalować Zawsze zabiera mi to dużo czasu.... Ot i zleciała sobota, dobrze, że sobota to dłuzej można posiedzieć. Uprałam dzisiaj swoją letnią kołdrę, wykorzystałam pojemnosć pralki Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 29.06.24, 21:55 Sobota, kolejny upalny dzień za nami. Jutro ma być jeszcze cieplej. Ale od poniedziałku… Chłód, ziąb i deszcz Będzie chwila oddechu przed następną falą upałów. W mojej dzielnicy szykuje się, a raczej rozpoczęła się wielka inwestycja drogowa. Na głównej ulicy będzie wymieniane torowisko oraz cała infrastruktura podziemna. Powstaną nowe jezdnie, chodniki, ścieżki rowerowe. Remont ma potrwać do trzeciego kwartału przyszłego roku. Praktycznie rzecz biorąc zostaliśmy odcięci od reszty miasta. W dodatku remontowaną drogą wjeżdża do miasta mnóstwo samochodów. Będzie trudno, mimo że przygotowane są objazdy. Kallisto, gratuluję kolejnego wnuczęcia Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 29.06.24, 21:56 Kallisto, nie wiem, co Ci dolega, ale ja na bardzo suche gardło (i męczący kaszel) stosowałam Larimax T. Bardzo oleista, bardzo żółta ciecz zawierająca wyciąg z rokitnika. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 30.06.24, 09:34 Dzień dobry. Ależ duszno, przeszła burza, ani krzty lepiej😱 Mówisz Wędrowko, że ma być ziąb? Może to lepiej gdy się pracuje, nie szkoda wtedy lata 😁 Używałam Larimax, ochydztwo, ale można się przyzwyczaić. Dzisiaj czuję się o niebo lepiej, kaszel męczy momentami ale nie jest taki męczący jak wcześniej. Steryd w tym wypadku zdziałał cuda. Jedziemy na wieś, będą goście z Łodzi, kuzyn, 17 woda po kisielu mojego męża. Za tydzień przyjeżdża zaś moja kuzynka, 7 woda po kisielu z Litwy. Jej babcia i mój dziadek to rodzeństwo. W sumie to nie takie dalekie kuzynostwo ale odległość zrobiła swoje. Dobrego dnia, przjemnej niedzieli. Pa. Wędrówko, dziękuję 🙂 Odpowiedz Link
kendo Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 30.06.24, 10:29 ech,oby to szczescie chcialo trwac przez caly czas... witajcie Vistulanki, ostani dzien czerwca powital nas wielka ulewa/+16 C tylko a mamy na urodziny do Elsy jechac pociagiem tym razem, bo mamy lenie bilety to wykorzystujemy a ja oszczedzam swoje autko,niech stoi i odpoczywa w suchym garazu, dziekuje Kallisto/jagus za wesole obrazki z zyczeniami, miejmy udana niedziele i odwiedziny gosci, trawki tez moga byc urocze, Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 30.06.24, 11:10 Hej !!! Oj! jak nie wygodnie bedzie mieszkac czy wyjsc z domu dla wedrowca 2, ale pozniej pewnie bedzie piekna promenada i bezpieczna jezdnia. Kallisto, ma juz wypelnione lato z odwiedzinami w rodzinie i sptkanie kuzynostwa, takie spotkania pozostaja w pamieci, pewnie i beda jakies filmiki nagrywane ku pamieci familji, Tak by sie chcialo by to szczescie trwalo co dzien chociaz po troszke?. Momentami sie przejasnia, deszcz byl potrzebny bo susza, padal rownomiernie bez skosow, okna balkonowe mam suche i otwarte, przez ktore minimalnie wpada jakies inne letnie powietrze. Przyjemnego ostatniego dnia czerwca Nam zycze. Odpowiedz Link
kendo Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 30.06.24, 11:43 Hej Lusia, tez okna balkonowe sa tu suche, liczylam,ze bedzie z ukosa deszcz,to bym obmyla.. siedzialam przy oknie i pilnowalam o ktorej godz.buss zajezdza, spisalam troche te niedzielne co pol godz jada niebawem sie spotkamy to poopowiadam.. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 30.06.24, 14:24 Witam z najcieplejszej krainy w kraju. Juz mam na balkonie słonko i +47. W mieszkaniu jak narazie mozliwie, okna zaciemnione i zamkniete, ale słonko dopiero weszło do mnie i bedzie coraz wiecej grzac do 19tej. Chyba że bedzie burza, bo wiatr targa liści i Alert tez dostałam. Obiadek był wczesniej. Dogotowałam tylko kartofelki bo wczoraj gotowałam rosół na kurczaku i zrobiłam mizerię. Owocow mam duzy asortyment więc będe podjadać i kompocik , wode do popicia. Ciasto tez jest bo rozmroziłam kawałek wielkanocnego keksu oraz mam 2 lody na patyku w zamrazarce. Mam nadzieje,że przetrwam ten upał w zdrowiu. Jutro ma zacząc się ochładzać skutkiem burz. Zobaczymy. Mądre motto na widokówce wstawiła JAGA, ale moj znak Zodiaku sprawia , ze zmuszam sie sama do perfekcjonizmu. Moze teraz juz mniej, ale to tkwi we mnie, ech... Zdrowka wszystkim na dzisiaj zycze i udanych pobytów w gościnie. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: ** juz LATO ** CZERWIEC ** 30.06.24, 22:12 Dobry wieczór Przyszło ochłodzenie. Z hukiem piorunów i ulewnym deszczem nadeszło kilka godzin wcześniej, niż meteo donosiło. Mieszkanie trochę ostygło, więc noc powinna być lżejsza, niż poprzednie. Dzień spędziłam na czytaniu, rozwiązywaniu sudoku i słuchaniu radia. Spokojny dzień. Oby więcej takich było... Odpowiedz Link