Dodaj do ulubionych

* LUTY * 2025 rok

01.02.25, 06:30
cieple witanki w miesiacu iscie zimowym,
za oknem trawa sie zieleni
zaledwie +-0
zmienia sie klimat powoli
a
Najsłynniejszy świstak na świecie, 2 lutego,czyli Phil z Punxsutawney w Pensylwanii dziś po raz kolejny przepowie Amerykanom jak długo potrwa jeszcze zima. To tradycja, która sięga XIX wieku, dlatego Dzień Świstaka cieszy się za oceanem dużym szacunkiem i jest hucznie obchodzony.

pozdrawiam Vistulankowo Grono bardzo serdecznie
Obserwuj wątek
    • jaga_22 Re: * LUTY * 2025 rok 01.02.25, 09:44
      Witaj Kendula ,bardzo wcześnie wstałaś.Mam nadzieję,że dziś będę
      miała lepszy dzień.Szkoda tylko, że brak słoneczka.

https://i.pinimg.com/736x/a4/e8/96/a4e896adbd89f7b574b3d5fcf95db974.jpg
      • kendo Re: * LUTY * 2025 rok 01.02.25, 12:09
        hej Jagusia i pozostale Vistulanki,

apisze,ze codziennie jeszcze wczesniej wstaje,
        ale do 8 godz.poleguje z ksiazka lub krzyzowka w lozeczku,
        slonecznie mamy,
        posylam do Ciebie pare promyczko slonecznych,
        minimalny wiater i marsz byl udany,dluzszy bo ponad 4 000 kroczkow namaszerowalam,
        bo nie musiala sie do zadnego czasu dopasowywac...
        sliczny obrazek i pozdrowienia-dziekuje,

zawsze zapomne zdjecie cyknac,
        sa juz sniezyczki i te zolte kwiatki zwiastujace wiosne-zapominam jak sie zwa.
        • kallisto Re: * LUTY * 2025 rok 01.02.25, 13:13
          Jestem, dzień dobry.

Tak, styczeń popędził, daleko święta za nami za kilka mieś. następne i znowu czas pogoni do przodu ani się nie obejrzymy jak lato zawita.

Nakarmiłam już kotkową trzódkę. Guzika przekupiłam surowym drobiem i nie uciekałbym razem na dwór.
          • kallisto Re: * LUTY * 2025 rok 01.02.25, 13:15
            Wlasnie przyszedł poleżeć😀
            • maria88 Re: * LUTY * 2025 rok 01.02.25, 14:15
              A kto tak wygrywa na tych gitarach?
              • maria88 Re: * LUTY * 2025 rok 01.02.25, 14:21
                No i mamy juz drugi miesiąc Nowego Roku.
                Zimy jak nie bylo, tak nie ma i może nie być.
                Nie mam słonka ale i nie wieje.
                Obiad na dzis i jutro częsciowo już zrobiłam.
                Teraz pomyślę co dalej.
                Chyba zaraz nastawie buraczki
                będa do mielonych.
                Smacznego obiadku i Wam zyczę.
                • kallisto Re: * LUTY * 2025 rok 01.02.25, 16:27
                  Mario, to mój zięć jest tak umuzykalniony, gra i śpiewa. Córka kiedyś grała na ukulele, ładnie śpiewa, a wnuczka śpiewa i wygrywa na pianinie melodię filmowe ze słuchu.
                  • maria88 Re: * LUTY * 2025 rok 01.02.25, 19:31
                    KALISTO skoro tak, to czym prędzej trzeba zapisać dzieckodo szkoły muzycznej
                    ale państwowej, bo w prywatnej to tylko strata czasu.
                    W takiej szkole naprawde trzeba duzo cwiczyć
                    i nauczyc sie podstaw co potem ułatwia dziecku
                    dalszy rozwoj w tym kierunku.
                    Jak chcesz to wiecej mogę napisać Ci na priv bo
                    towarzyszyłam przez okres nauki kilka lat.
                    Zresztą,jezeli zięc chodził do szkoły muzycznej to będzie wiedział
                    ,że bez podstaw i ćwiczeń
                    to mozna tylko brzdąkać tj akompaniować
                    ale naprawde cos zagrać np.na pianinie to nie.
                    • kallisto Re: * LUTY * 2025 rok 01.02.25, 20:10
                      Mario, ona gra na dwie ręce utwór muzyczny z filmu. Przyszedł czas gdy do tego dojrzała, kiedyś była leniem do gry. Zapiszą ją na pewno tylko niecwiem czy do szkoły muzycznej.
                      W ogóle jak na swój wiek jest bardzo dojrzała, trudno jej znaleźć wspólny język z rówieśnikami.
                      • lusia_janusia Re: * LUTY * 2025 rok 01.02.25, 22:20
                        Hej !!!
                        Dzisiaj z duzym opoznieniem, po wizycie wnuczki tak jest ostatnio,
                        ze musze odpoczywac, ze wzgledu na moja stope, bylysmy
                        na spacerze prawie 2 godz, ja dreptalam obok niej, a ona w podskocha
                        tu i tam, chciala zaliczyc i przypomniec sobie miejsca z jesiennych
                        bytnosci, ale nie narzekam...

Kallisto na wywczasach u corki, troche zawsze to inaczej i nie jest
                        tak pwszednie spedzanie czasu?. gratulacje z uzdolnionej wnuczki.

Pewnie za niedlugo zapomnimy jak snieg wyglada, widac to ocieplenie
                        klimatu nas juz na dobre ogarnia, pewie bedzie Afryka, a w Afryce zima?...

Mam nadzieje, ze nocke przespimy bez przerywnikow - tego Nam zycze.
                        • kendo Re: * LUTY * 2025 rok 02.02.25, 08:35
                          witam niedzielnie Grono Vistulanek,

fajnie jak dziec maja jakies zainteresowanie do czegos,
                          rozwijaja sie w tym kierunku,
                          zycze by wnusia nie poprzestala na swoich zainteresowaniach a poglebiala je,

dzis bylo -2 C/widac,ze bedzie miejscami slisko na drodze,
                          wlasie do sklepu sie wybieram z rana by nie bylo duzego ruchu na drogach,
                          bo ludziska zawsze gdzies pedza...

kociaki maja ekstra opieke z przkupstwem lakoci,
                          widac,ze maja sobie dobrze..

zycze nam mile spedzonego czasu niedzielnego.
                          • maria88 Re: * LUTY * 2025 rok 02.02.25, 10:00
                            Witam w niedzielnym dniu.
                            KENDO masz fajnie że u Was te sklepy sa pootwierane.
                            U nas niestety idzie to jak po grudzie.
                            Mieli przywrócic handel w niedzielę
                            ale jak dotychczas to nic się nie zmienia.

Tez nocka był przymmrozek teraz tez +2.
                            Słonka nie widac i ma prószyc snieżek.

Dobrej niedzieli zyczę.
                            • kallisto Re: * LUTY * 2025 rok 02.02.25, 10:49
                              Witajcie.
                              Widzę że wszystkie na nogach😀

Nasze koty mocno w nocy wojowały😱 guzik spał w mojej sypialni a Beza ze swoim dziadkiem 😂
                              Tym razem Guzik nie uciekał, na podwórko wychodził na krótko o wracał. Był na górze gdy go wołałam na mięsko, szybko zbiegł więc chyba mnie polubił 😀

Wspaniałej niedzieli💗
                              • jaga_22 Re: * LUTY * 2025 rok 02.02.25, 12:36
                                Witajcie...
                                No i poszłoooo w niebyt , jakie to wkurzające sad
                                A pisałam o słoneczku,które wyszło,choć nie miało zamiaru.

Mario a tu masz kiedy niedziele handlowe.Wiele się nie zmieniło.

Od 1 lutego 2025 r. wchodzą w życie nowe przepisy dotyczące handlu w niedziele. Zgodnie z nimi, zakaz handlu będzie obowiązywał w każdą niedzielę, z wyjątkiem trzech niedziel przed Wigilią Bożego Narodzenia, niedzieli przed Wielkanocą oraz ostatnich niedziel stycznia, kwietnia, czerwca i sierpnia.

wiadomosci.wp.pl/od-dzis-zmiana-przepisow-nowe-zasady-handlu-w-niedziele-7120586892282656a

Kalisto masz urozmaicenie z zamieszkaniem ,ale też i musisz posprzątać większy
                                metraż.

Obiad podany,dziś rybka miętus z frytkami.robi Ala .

• maria88 Re: * LUTY * 2025 rok 02.02.25, 16:19
                                  Dlatego napisałam,że prawie nic sie nie zmieniło
                                  bo prawie przez cały rok nie ma handlowych niedziel.

Dawno jadłam mientusa.To ryba bez ości.
                                  U nas nie widzę jej w sprzedaży.

U mnie cały dzień słonko nie wyszło ale i nic nie padało.

Zrobiłam porządek poobiedni na dzisiaj wystarczy.

Dobrego popołudnia.
                                  • kallisto Re: * LUTY * 2025 rok 02.02.25, 17:20
                                    Jaguś, nie sprzątam tu choć po kotach odkurzam tylko.
                                    Zamierzam posprzątać pokoje wnuków, z nudów po pracy muszę coś robić……
                                    • kendo Re: * LUTY * 2025 rok 02.02.25, 18:55
                                      juz wieczor,
                                      sniezek chce popruszy,ale jakos mu nie wychoc,
                                      jakos anemicznie to wyglada,

Kallisto przekupila Guzika
                                      Beza wybrala dziadka,
                                      tak to z pakowaniem,
                                      ja tez nieraz zapomne czegos zabrac jak jade do dzieciecia,
                                      wiec teraz zawsze robie czek liste i wychodzac z domu sprawdzam
                                      Maria byla dzis bez slonka i nawet ubolewa,ze nie wyboru w rybach,
                                      ja chyba w tygodniu zupe rybna zrobie,

Jagusia dzis ja zjadla tz.rybe i pewnie smakowala
                                      dziekuje za obrzek.

cieplego wieczoru Nam zycze
                                      • kallisto Re: * LUTY * 2025 rok 02.02.25, 19:50
                                        Jak wróciliśmy to nie było wody, przeraziłam się że potrwa to długo. Pytaliśmy nawet sąsiadów, mówili zecawaria i o 21:00 mieli włączyć. Okazało się że włączyli, wykąpałam się i przygotowałam się na jutro do pracy. Muszę wstać o 15 minut wcześniej niż zwykle 😱😱😱😱
                                        • kallisto Re: * LUTY * 2025 rok 03.02.25, 08:08
                                          Wczoraj zgasiłam światło na Vistuli to dzisiaj zaświecę smile

Dzień dobry wszystkim.
                                          Zobaczymy co dzisiejszy dzień przyniesie, na razie nie mam co robićsad(((

Wczoraj rozmawiałam z młodszą córką o Lili której robią ćwiczenia rehabilitacyjne ze względu na łukowate wyginanie ciałka. Malutka płacze, aż serce mi się kroi na samą myśl mimo, ze nie słyszę płaczusad(((

Dobrego dnia życzę Wam kochane.
                                          • maria88 Re: * LUTY * 2025 rok 03.02.25, 09:15
                                            Witaj KALISTO i pozostałe babeczki.
                                            Dzisiaj mam za oknem piekna zimę, tyle że bez słonka.
                                            Jest -3 i sporo sniegu nie tylko na ziemi ale i choinki
                                            są przysypane.
                                            Posypują tez chodniki piachem.
                                            Ojej Kalisto taka kruszynkę trzeba rehabilitować.
                                            Sami to robią? Trzeba uważać bo to maleństwo.
                                            Zycze oby szybko poprawilo się co trzeba.
                                            Kiedys były takie beciko-materacyki
                                            na ktorych dziecie mogło lezeć
                                            prosto całymi dniami bo było troche
                                            skrepowane zeby sie nie przewrcacac na boki.
                                            To było moim zdaniem bardzo dobre.

Zyczę pieknego i spokojnego dnia.

• jaga_22 Re: * LUTY * 2025 rok 03.02.25, 11:12
                                              Witajcie...
                                              zdziwiłam się,że Maria ma zimowo nawet ze śniegiem.
                                              U mnie w nocy było -4,teraz na zerze. Nie wiem jak ze słoneczkiem,bo pięknie świeciło,ale już jest zagrożone przez chmury.
                                              W połowie lutego ma być jeszcze ostro ,ale zależy czy się podzieli coś tam big_grin

Dziś też będzie miętus,a drugie śniadanie śledzik w oleju z cebulką,który zrobiłam
                                              2 dni temu.
                                              Pamiętam ,że jedna z córek po urodzeniu miała zlecone ćwiczenia domowe,
                                              ale nie pamiętam na co to było ,Kalisto mi przypomniała.
                                              A Lilusi aby zdrowie było smile

• lusia_janusia Re: * LUTY * 2025 rok 03.02.25, 11:31
                                                No na takim niskim stolecznku to trzeba mies wlasne
                                                sily zeby sie podniesc do gory,??? a ciacho wyglada apetycznie.

Hej!!!!
                                                Ja mialam zime w nocy, napadalo sniegu przy temp,-1..C, po polnocy
                                                bo nie moglam spac temperatura rosla i snieg sie topil, w tej chwili jest
                                                juz czarno na ulicach i popaduje deszcz.

Wspolczuje rodzicom, mam nadzieje ze wczesniej zauwazona wada,
                                                to jest do naprawienia przy duzej cierpliwosci?

Jaga inspiruje daniami rybnymi, tez mam sledzie, ktore moge sobie
                                                z cebulka i olejem przygotowac, ale musze wyjesc troche tego co juz mam
                                                przygotowane.

Udanedo poniedzialku i calego tygodnia Nam zycze w zadawalajacym zdrowiu.

A wedrowca2 nie widac, chyba jest wszystko po staremu?.....
                                                • kendo Re: * LUTY * 2025 rok 03.02.25, 11:47
                                                  o,Wedrowiec i ja tylko sie wpisze i bedzie komplecik Zalogi,

o malutka kruszynka Lila,
                                                  oby szybko gimnastyka dala rezultat,
                                                  takie malutkie cialko pewnie da sobie rade...

tak napadalo zdziebko sniegu,juz topnieje ale noca bylo cudnie bialo ..
                                                  w przeciwienstwie do wczorajszego dnia,gdzie wiosennie bylo.

miejmy wspanialy poniedzialek,
                                                  Jagusi obrazek super...-dziekuje
                                                  • lusia_janusia Re: * LUTY * 2025 rok 04.02.25, 09:51
                                                    Kendo, to u mnie juz prawie nie bylo ani sladu sniegu.

Hej !!! ..
                                                    Dzien chyba bedzie raczej ponury, mam chyba jakies napiecie
                                                    do robienia czegos w domu, moze odkurze, jutro przyjedzie wnuczka
                                                    na sluzbe, to musi byc wszystko przygotowane, zeby tylko poswiecic
                                                    dla niej czas.

Zycze Nam przyjemnego, cieplego wtorku.
                                                  • maria88 Re: * LUTY * 2025 rok 04.02.25, 09:53
                                                    Nie ma z kim sie witać.A co to?
                                                    Pogoda niemrawa, ponuro -+0 trudno wstać
                                                    i dzionek jest bez planu.
                                                    Co bedzie to będzie. Alleluja i do przodu.....

Spokojnego dnia tez zyczę.
                                                  • kendo Re: * LUTY * 2025 rok 05.02.25, 09:02
                                                    Mario,Lusia 2 min przed sie przywitala,

witam Zaloge,dzis na luzie poranek,
                                                    wczoraj chcialam jak najwiecej wykonac,pozniej zmeczenie ogarnia me juz podstarzale cialko..

zycze nam udanego dzionka

sniezyczka samotnie w trawce u dzieciecia glowke chyli
                                                  • jaga_22 Re: * LUTY * 2025 rok 05.02.25, 11:04
                                                    Dzień dobry...
                                                    Ładne słoneczko zagląda do sypialni +2st.
                                                    Coś mnie brzucho pobolewa od wczoraj,jak siadam to mnie kłuje,no to leżę.
                                                    Ratuję się no spa i ziółkami.Trochę mnie mdli,ale może dlatego,że jeszcze nie jadłam,
                                                    jeszcze poczekam.
                                                    Kwiatki nie czekają i pną się do góry.
                                                    To ja przysyłam znajome Tobie strony.
                                                    Córka z Mikołajem spędzają czas w Zakopanem,szkoła ma wolne

https://i.pinimg.com/474x/a9/bf/c2/a9bfc25fd8895b875dcc8c83e4164750.jpg

• maria88 Re: * LUTY * 2025 rok 05.02.25, 11:27
                                                    Witaj JAGO, KENDO i reszta Vistulanek.
                                                    JAGO jak pobolewa mnie brzucho to z wszystkich leków
                                                    pomaga mi herbata b.ciepła z 10 kroplami Amolu.
                                                    Szybko działa .
                                                    Nie mam woreczka i jak zjem cos co nie powinnam
                                                    i dłuzej odczuwam że coś nie tak, to siegam po Amol.
                                                    Fotki Córci są piekne ale srogie sa góry o tej porze roku.

Ja dzisiaj wstałam z b.niskim cisniem i od kilku
                                                    tygodni tez mam niskie. Rodzinny orzekł
                                                    że to sprawa pogody, ale czy tez tak macie?
                                                    Wypiłam kawę i chyba będe sie rozkręcać.

Słonka u mnie niet, lekko mgliście +2.

Dobrego dnia zyczę.

• maria88 Re: * LUTY * 2025 rok 05.02.25, 11:29
                                                    Dopiszę,że to pobolewanie mozesz mieć stresowe
                                                    i Amol na to tez działa.
                                                  • kallisto Re: * LUTY * 2025 rok 05.02.25, 14:20
                                                    Dopisuję się w środowy wątek witając was serdecznie.

Góry są pasjonujące zimą, niestety nigdy nie miałam okazji zobaczyć ich w pokrywie śniegu.
                                                    Musze kiedyś wyciągnąć męża choćby do okolic Karpacza, najbliżej jak się da albo do Świeradowa -Zdroju, choćby raz jedyny.

Jaguś a zażywasz maślan sodu? Maślan sodu pomaga na florę jelitową, dzięki czemu dolegliowości mogą być zminimalizowane.
                                                    Na moje dolegliwości z jelitami lekarka przepisała Tributron, poczytaj o nim.
                                                    apteline.pl/tributron-30-kapsulek

U nas pogoda znośna, w nocy mroziło, a rano skrobałam szyby w aucie.
                                                    Wracam do kotków, sprawdzę czy narozrabiały. Guzik marudny, w kółko na taras i z tarasu, ale za to śpi w mojej sypialni. Nie da się przytulić wyrywa się, za to Beza nie ucieka ale tez miauczy gdy się ją przytula. Takie niezdecydowane kocie osobniki big_grin
                                                  • maria88 Re: * LUTY * 2025 rok 05.02.25, 15:03
                                                    Jest powiedzenie że koty chodzą własnymi drogami.
                                                    Z mojej obserwacji psy są bardziej towarzyskie.
                                                  • kendo Re: * LUTY * 2025 rok 05.02.25, 21:09
                                                    Dobry wieczor Vistulanki,
                                                    tak,pogoda tu tez sie zmienia i nasze zdrowko razem z nia,
                                                    moje migreny pewnie sa nia spowodowane,nie mam sily mierzyc cisnienia,nie lubie,jak mi biceps sciska...

Jagusia,tak pozno i sniadanka nie jadlas,
                                                    ja bym z glodu chyba zwracala,zawsze o 8 godz,jem,
                                                    a gory faktycznie monstualne nie to co Sudedy

Kallisto o tej porze to Sniezka pewnie jeszcze biala, i Sniezne Kotly,

ciekawego wieczoru zycze
                                                  • wedrowiec2 Re: * LUTY * 2025 rok 05.02.25, 22:54
                                                    Dobry wieczór moje Przyjaciółki forumowesmile
                                                    Czas tak szybko płynie, że nie zorientowałam się, że to już mija pięć dni lutego. Nadrobiłam zaległości w lekturze forum i jestem na bieżąco w wydarzeniach.
                                                    Choroby nie odpuszczają, ale na to nie mamy wielkiego wpływu. Najważniejsza jest dobra diagnostyka, ale skąd wziąć specjalistów?
                                                    Na forum kontrastowe zdjęcia – przebiśnieg i zaśnieżone Tatry. Kocham i podziwiam góry zimą. Przez wiele lat mieszkałam w takich warunkach i tęsknię za nimi. Lubię wyzwaniasmile Spokojne życie też cenięwink
                                                    U mnie życie toczy się bez zmian. Dajemy sobie radę.
                                                  • lusia_janusia Re: * LUTY * 2025 rok 05.02.25, 23:58
                                                    B.b.b.poznym wiecorem sie tylko melduje...
                                                    Po wizycie wnuczki, czulam sie b. zmeczona w nogach.
                                                  • kendo Re: * LUTY * 2025 rok 06.02.25, 08:31
                                                    witam sie z czwartkiem

milo mi sie przeczytalo Wedrowiec,
                                                    ze zostalysmy mianowane PRZYJACIOLKAMI
                                                    bardzo sobie darze "ten tytul"
                                                    tu w szwecji wiele "tubylcow" bardzo szasta nim,
                                                    znajac sie zaledwie dwa dni czy tydzien,juz nazywaja sie przyjaciolkami,

Lusia pewnie juz nabrala sily w zmeczone nozki,
                                                    za oknem sloneczko sie z za chmur wychyla /+ - 0/powiewa.

zycze nam spelnionego dzionka

tak przypudrowana byla choinka ostanim sniegiem niedawno
                                                  • jaga_22 Re: * LUTY * 2025 rok 06.02.25, 10:15
                                                    Witajcie...
                                                    Gdzieś posiałam swój wpis sad
                                                    Jestem po śniadaniu i mam nadzieję,że już będzie dobrze.O tributrunie nie wiedziałam,
                                                    ale warto zapamiętać,dzięki Kalisto.
                                                    Dzień szary i pewnie taki będzie do końca.
                                                    Zaraz się zajmę zupą warzywną,bo dawno nie było.
                                                    To na tyle na razie big_grin
                                                  • lusia_janusia Re: * LUTY * 2025 rok 06.02.25, 10:34
                                                    Hej !!!!!
                                                    wedrowiec2, to milo uslyszec takie slowa, to prawda co Kendo napisala
                                                    o przyjaciolach, bo spotkalam sie wlasnie z takimi okresleniami tutaj,
                                                    a znajac ludzi i ich relacje, dziwilam sie, ze w tak krotkim czasie mozna
                                                    byc juz przyjaciolkmi.

Dla mie to slowo duzo znaczy, wiaze sie z wieloma okolicznosciami,
                                                    ktore zblizaja, ludzi do siebie i daza zaufaniem.

Zima lutowa pewnie pozostanie juz tylko w naszych wspomnieniach
                                                    z dziecinstwa i na ostatnich fotkach, gdzie sniegu bylo tylko na tzw
                                                    "lekarstwo"?.

Za oknem jakos tak slonce nie ma wiecej sily na wieksze przebicie
                                                    w chmurach, +2...C.
                                                    Po poznym sniadaiu juz jestem, chyba zaczynam sie zamieniac w
                                                    prawdziwa babcie, bo rano jakos czasami nie chce mi sie wstawac
                                                    z lozka, co pierw jak tylko otworzylam oczy, bylam juz na nogach, ale to
                                                    chyba juz taki schemat "Dinozaurow".

Zycze Nam za pieknym pozdrowieniem od Jagi i Kendo, milego czwartku
                                                    w zadawalajacym zdrowiu.
                                                  • kendo Re: * LUTY * 2025 rok 06.02.25, 11:19
                                                    Jagusia/Lusia,witajcie cieplutko,Jagusia jarzynowke bedzie gotowac,
                                                    lubie takie zupy,
                                                    Lusia sie zastanawia czy to juz "babciowe" wstawanie poranne ?
                                                    ja jakos o 8 godz wstaje i dzionek sie zaczyna "krecici"jak zdzy sie ze tez poleze z ksiazka do 9 godz,brakuje mi pozniej tej 1 godzinki do calego schematu dnia,

dziekuje za obrazek z kawusia i zyczeniem

trzymajcie sie jakos Babeczki
                                                  • kallisto Re: * LUTY * 2025 rok 06.02.25, 13:39
                                                    Przybiegłam się przywitać.

A wiecie co mnie irytuje? W programach tv takich jak "remonty Szelagowskiej" , "ugotowani" na wzajem się ściskają. Przeciez to obcy sobie ludzie, po co takie okazywanie czułości zaraz na pierwszym spotkaniu tym bardziej w programie tv?????
                                                  • maria88 Re: * LUTY * 2025 rok 06.02.25, 15:10
                                                    Dobijam i ja z witankiem.

Zaliczyłam aptekę i ryneczek.
                                                    Pogoda pochmurna i ze smogiem.
                                                    Odradzają wychodzenie dla osób starszych.
                                                    KALISTO oni wszyscy znaja sie jeszcze sprzed nagrań.
                                                    Przeciez to nie jest program na zywo.

Jak fajnie że Wędrówka radzi sobie nieżle
                                                    z przeszkodami , oby tak dalej..życzę.

LUSIA z milości do wnuisi zapomina co Jej dokucza
                                                    ale tak to bywa z babciami....

KENDO jak zawsze szybko i sprawne pokonuje
                                                    choróbska i wszystko ma zdrobione bezplanowo.

JAGO od rana mam ochote na serwowana kawkę
                                                    ale jutro ide do laboratorium więc nie wolno...dzieki.

Spokojnego popołudnia.

• jaga_22 Re: * LUTY * 2025 rok 07.02.25, 10:33
                                                    Witajcie...
                                                    Dobry humor mam,bo słonko zagląda przez okno.
                                                    Maria idzie dziś do laboratorium,a wczoraj marzyła o kawie,ale nie mogła się napić,
                                                    to pośpieszyłam z kawą życząc Wam dobrego dnia kwiat
                                                  • maria88 Re: * LUTY * 2025 rok 07.02.25, 11:44
                                                    Witam i dziękuję JAGO za kawkę. Napewno wypiję.

Własnie wróciłam, zjadłam sniadanie, leki i potem kawka bedzie.

Zwazyłam sie w przychodni to 4kg waga w dół.
                                                    Wczesniej wazyłam sie na mojej wadze i myslałam
                                                    ze sie zepsuła
                                                    Mysle,że zmiana sposobu
                                                    odżywiania to sprawiła. Bardziej ostatnio
                                                    zwracam uwage na to co jem m.in. pod
                                                    kątem cholesterolu , cisnienia, watroby.

Dzisiaj wiaterek jest ostry, czuje się jak powiewa,
                                                    Do tej pory słoneczka nie mam.
                                                    Na kolejne dni maja byc nocą temp.do -6 u mnie
                                                    a w dzien spadek do 0 i bez opadów.

Ide sprzatac poranne bałagany .

Dobrego piąteczku.
                                                  • kendo Re: * LUTY * 2025 rok 07.02.25, 15:27
                                                    Jaga/Mario i pozostale Vistulanki witajcie ,
                                                    to juz piatunio,obrobiona ze wszystkim bedzie czas na relaksik,

ale sprawdzilam pieczywo do kolacji,
                                                    wiec zkasam rekawy i zaraz staje do pieczenia bulek,
                                                    ech...ale beda swojskie buleczki.

miejcie udane popoludnie i mily wiecor,
                                                    Jagusia -misio z kawcia i bukiecikiem roz rozbrajajacy.
                                                  • lusia_janusia Re: * LUTY * 2025 rok 07.02.25, 19:58
                                                    Hej!!! ... wieczorenie.
                                                    maria88, gratuluje poswiecenia i zadowolenia ze spadku wagi,
                                                    chyba to nie jest zwiastunemj jakiej utajonej choroby, korzysci ?
                                                    pewnie nie trzeba bedzie poprawiac ciuszkow w garderobie, bo beda
                                                    pasowac? i zycze aby zmiana diety trwala dla dobra Twojego zdrowia.

U mnie nie bylo slonca, dzien ponury, jak wracalam z kawiarenki
                                                    Ukrainskiej, to na twarzy czulam mzawke caly czas dni na plusowych
                                                    temperaturach, i dzisiejsza noc z temp, 0.

Ciekawe jakie smaczne buleczki Kendo nawypiekala, ja ostatni jakos
                                                    kupuje ten chleb na zakwasie co smakuje mi Polska, chociaz tez mi sie
                                                    chce juz moich wlasnych wypieczonych bulek.

Mam nadzieje ze juz obrobilysmy sie, i weekendzik rozpoczety.
                                                  • lusia_janusia Re: * LUTY * 2025 rok 08.02.25, 12:02
                                                    Hejsan!!! :::: hejsan !!!! ...
                                                    Sobota, u mnie bez slonca, temp,+2..C i wiatr poludniowy.
                                                    Wybieram sie na spacer wlasnym taktem, moze wstapie do jakiegos
                                                    sklepu, chociaz nic nie potrzebuje, ale inspiracje czasami jakies sa?.

Zycze Nam cieplutkiej i spokojnej soboty,
                                                  • maria88 Re: * LUTY * 2025 rok 08.02.25, 12:39
                                                    Witam wszystkich.Słonko mam więc cieszę sie.
                                                    KENDO spadeku wagi nie zaplanowałam, tak wyszło.
                                                    Wyniki poza jednym tow normie.
                                                    Chodzi o cholesterol bardzo dla mnie wazny.
                                                    To po operacji dośc skomplikowanej na woreczku
                                                    i przewodach zółciowych nie dajeę rady zbić.
                                                    Muszę sie zastanowic jak dalej bo karczoch, ostropest
                                                    nie działa.
                                                    Obiadek ugotowałam teraz zrobie pedicur póki widno
                                                    a potem to nie wiem.
                                                    Dobrego dnia zyczę.
                                                  • kendo Re: * LUTY * 2025 rok 08.02.25, 14:01
                                                    witam weekendowo Lusie i Marie
                                                    i pozostale Vistulanki,

pochmurnie i bardzo duza wilgotnosc niemal zraca w policzki bo powiewa mroznie,
                                                    wszyscy zaslaniaja buzie bo nieprzyjemnie szczypie po policzkach,

jak na weekendzik przystalo goszcze u dzieciecia ,

miejmy udane chwilki.

bukiet u dzieciecia.
                                                  • jaga_22 Re: * LUTY * 2025 rok 08.02.25, 17:07
                                                    Witajcie,,już się ściemnia,ale dzień był ładny.

https://i.pinimg.com/474x/3d/92/6f/3d926fb6d450bda1add9f59ca43d5022.jpg
                                                  • lusia_janusia Re: * LUTY * 2025 rok 09.02.25, 07:53
                                                    Hej!!! ...
                                                    przy niedzieli, jakos nie wiem dlaczego nie dospalam do poranka,
                                                    dzien bedzie dlugi, ale sniadanie juz zaliczylam, obiad mam do wyboru,
                                                    do podgrzania, ew, jakis marsz-spacer zalicze jak sie troche ociepli
                                                    za oknem bo w tej chwili tylko +2..C, odczuwalna temp, zimniej bo
                                                    wieje wiatr.

Zycze Nam przyjemnej, cieplutkiej, relaksowej niedzieli.
                                                  • maria88 Re: * LUTY * 2025 rok 09.02.25, 09:55
                                                    Witam LUSIU ja pospałam dłuzej wyjatkowo do 9-tej.
                                                    budziłam sie wczesniej ale nie miałam przy siecie ochoty na
                                                    wstawanie.
                                                    Teraz się rozkrecam.Slonko też dopiero sie pokazało i -5.
                                                    Sniegu ani śladu.

Spokojnej niedzieli zyczę.
                                                  • jaga_22 Re: * LUTY * 2025 rok 09.02.25, 10:06
                                                    Dzień dobry Wszystkim smile
                                                    Pogodę mam identyczną jak u Marii i ze słoneczkiem.Teraz tylko -2st.
                                                    Jeszcze się kitoszę,ale już po śniadaniu i kromce chleba orkiszowego z masłem
                                                    wieczornego wypieku przez córkę.Muszę jej podsunąć pomysł na bułeczki
                                                    jak znajdzie czas.
                                                    Szybko czas leci,za szybko,ale co zrobić? ale to że szybciej będzie wiosna,to się cieszę.

• kendo Re: * LUTY * 2025 rok 09.02.25, 14:22
                                                    witam niedzielnie,
                                                    macie na minusie a my na plusie,
                                                    straszna wilgotnosc w powietrzu
                                                    pol pochmurnie,czasami sloneczko chce chociazby jedna lapke wystawic,
                                                    sliczny jezyc z kubkiem pewnie czekolady czy kawuchy z mlekiem-dziekuje Jagusia

tez bym pospala dluzej,
                                                    ale zawszr tak jest,
                                                    jak trzeba wczesnie wstac to sie dopiero chce spac...

miejcie sobie mile chwili
                                                  • kallisto Re: * LUTY * 2025 rok 09.02.25, 14:59
                                                    Dzień dobry.

Wpadam na sekund pięć, wygrzewam się w swoich pieleszach podobnie jak Jaga, kitoszę się 😂

Poprzednie dwa dni dały mi w kość psychicznie, jutro wam napiszę.
                                                  • jaga_22 Re: * LUTY * 2025 rok 09.02.25, 16:00
                                                    To wypoczywaj Kalisto pod każdym względem.
                                                    A do nas wpadł starszy syn przywiózł pokarm dla rybek i oczyścił akwarium.
                                                    Aaa i jeszcze naprawił kontakt który przerywał.
                                                    A ja dostałam czekoladę,marcepany w czekoladzie ,to jeszcze zaległe,bo nie przyjeżdżał.
                                                    Cały dzień mamy słoneczko i 2st.

Kupiłam nową kołdrę,a pierzynkę wyrzucam,bo puch za bardzo się przemieszczał,
                                                    to przy okazji zrobiłam pranie i jeszcze odkurzyłam.To jestem zadowolona,bo
                                                    zrobiłam,a wcale nie miałam w planie.

Widzę kwiatki z własnego ogrodu,to pewnie peonie.
                                                  • kendo Re: * LUTY * 2025 rok 09.02.25, 18:42
                                                    Kallisto-oj,zrelaksuj sie i wygrzej,
                                                    zawsze czekamy na Ciebie,

Jagusia o jakich piwoniach piszesz?
                                                    ja o tych ostanich kwiatkach
                                                    to bukiet u dzieciecia,
                                                    zmienialm wode "nakarmilam" czyli odrzywke dalam i porobilam im sesje zdjeciowa,

a te slodycze to pewnie zaleglosci na Dzien Babci-Dziadka,

fajne te obrazki zamieszczasz -dziekuje

miejcie sobie cieplutki wieczor
                                                  • maria88 Re: * LUTY * 2025 rok 09.02.25, 19:22
                                                    Mam zamiar dokupic kołdrę sredniej ciepłoty
                                                    lekką i dobra do prania.
                                                    JAGO daj namiar co dobrego kupiłaś.
                                                  • kallisto Re: * LUTY * 2025 rok 10.02.25, 08:30
                                                    Dzień dobry.

Jestem, dzień zaczynam obowiązkami służbowymi, jak się dzień rozkręci zobaczymy.
                                                    Pracować będę cztery dni, a potem dwa dni urlopu, razem z weekendem cztery.
                                                    Mam już plany, jak je zrealizuję, napiszę we wtorek.

Biegnę do wątku o zdrowiu, mam dużo do napisania.

Dobrego dnia.
                                                  • kendo Re: * LUTY * 2025 rok 10.02.25, 08:52
                                                    witajKallisto i pozostale Vistulanki
                                                    ciekawe jak bedziesz sie relaksowac 4 dni,dobry odpoczynek bedzie,

Mario na niektorych koldrach jest inf.czy zimowa/letnia /taka sobie,
                                                    mysle ze personel np w Jysku doradzi,tu mamy obecnie przeceny na nie w tym sklepie,,
                                                    ja swoje kupilam wlasnie w Jysku wlacznie z poduszkami,ktore mozna prac tez jest inf.na nich
                                                    zycze trafnego wyboru

a tak pozatem to mamy zimno/wieje mocno/pochmurnie

zycze udanego dnia i calego tygodnia
                                                  • kallisto Re: * LUTY * 2025 rok 10.02.25, 09:03
                                                    Ciekawa jestem w jakim sklepie kupiła Jaga kołdrę, ja kupowałam w Jysku i nigdy mi one nie pasowały. Z pierza kaczkowego były mało trwałe. Miałam tez bawełnianą, nieudaną no ale może nie takie kupowałam.
                                                    Te która mam jest znakomita, tylko gdzie ją kupiłam, zupełnie nie pamiętam.
                                                  • kendo Re: * LUTY * 2025 rok 10.02.25, 09:10
                                                    Jysk ma duzy wybor w koldrach,
                                                    kupilam letnia kiedys i faktycznie sprawdza sie jest lekka i nie poce sie pod nia,daje oczekiwany rezultat,
                                                    teraz kiedy wypralam zimowa i wzielam letnia to bylo mi zimno pod nia spac nawet jak koscem nakrylam,
                                                    z pior nie kupuje bo musze je prac co jakis czas by pozbyc sie poscielowego roztocza.
                                                  • maria88 Re: * LUTY * 2025 rok 10.02.25, 10:01
                                                    Witam. Przeczytam najpierw Wasze wpisy o zdrowiu
                                                    i kazda musi na nie uwazac.

KALISTO tez uwazam że dobra masazystka może wiele pomóc.
                                                    Moze tez zdecyduje sie na taki prywatny seans.

Pogoda za oknem piekna słoneczko jest ale -8
                                                    więc mrozik
                                                    .W południe ma spaść do 0 więc powinnam
                                                    wyjść do apteki.Tak szybko schodzą, są bez recepty
                                                    a więc 100% płatne i muszę je brac na okragło.Ale nie ma wyjścia.
                                                    Po południu chciałabym rozmrozić wreszcie lodówkę
                                                    ale jak będzie to nie wiem.

Spokojnego poniedziałku i zdrówka zyczę.
                                                  • jaga_22 Re: * LUTY * 2025 rok 10.02.25, 10:15
                                                    Witam ze słoneczkiem smile
                                                    Jak na pierwszą noc pod nową kołdrą to spałam bardzo dobrze,wreszcie nie byłam spocona.
                                                    To jest kołdra całoroczna,antyalergiczna,leciutka.Prawdopodobnie z tej strony zamawiałam.
                                                    żałuję,że bez poduszek,nie pomyślałam wink

softimi.pl/koldry/caloroczne/koldra-200x220-cm-caloroczna.

Przyjrzałam się kwiatkom Kendo,są bardzo różne.

Mąż nasmażył racuchów z jabłkiem i teraz muszę jeść big_grin

• jaga_22 Re: * LUTY * 2025 rok 10.02.25, 10:20
                                                    softimi.pl/koldry

Może tu się otworzy? moja kołdra to 200/220
                                                  • lusia_janusia Re: * LUTY * 2025 rok 10.02.25, 10:52
                                                    Hej !!!!! ..
                                                    Temat kolder na czasie zimowa pora, ja tez mysle o wymianie
                                                    calego kompletu, potrzebuje duza poduszke-typu hotelowego-60x80,
                                                    druga poduszka tutaj standardowa 50x60, i jaska tzw,. koldre puchowa mam na strychu, i mysle, ze w tym mieszkaniu chyba bedzie dla mnie za goraca?.

Za oknem raczej bez slonca, ale nie pochmurno temp,+2...C.
                                                    Zjem i pojde na spacer-marsz, troche sie dotlenie, wczoraj bylam
                                                    to obziebilam sobie cala twarz, az bolaly mnie zeby....
                                                    Dzisiaj sie inaczej opatule.

Piesek spoglada ciekawie z obrazka Jagi z zapytaniem na co jestem
                                                    proszony?

Zycze Nam spelnionego calego tygodnia i dzisiejszego poniedzialku
                                                    w zadawalajacym zdrowiu.
                                                  • kendo Re: * LUTY * 2025 rok 11.02.25, 09:36
                                                    witajcie Vistulanki,
                                                    jakos cichutko sie zrobilo na Naszym Forum,

za oknem przejasnia sie ,
                                                    moze i sloneczko zawita,
                                                    plan dnia jest,
                                                    z Lusia do dalszej Galleri sie wybieramy ale najpierw o Dollara zachaczymy by kupic tace lustrzana

miejcie sobie wmily wtorek,

placuszki tez za "mna chodza od dawna"
                                                    piesio slodziutkie,

bukiecik rozebralam i sesje zdjeciowa zrobilam,
                                                    kiedy zmienialam wode.
                                                  • jaga_22 Re: * LUTY * 2025 rok 11.02.25, 09:56
                                                    Witaj Kendo i reszta dziewczyn.Napiszę parę słów zanim mnie pochłonie jakaś gra.
                                                    Zimniutko na dworze,bo -7 i bez słoneczka.
                                                    Może coś dziś zrobię,a może nie,co mi przyjdzie do głowy.Na razie nie mam pomysła tongue_out

• kallisto Re: * LUTY * 2025 rok 11.02.25, 11:45
                                                    Dzień dobry.

Przyszłam do kuchni w celu skonsumowania śniadania 🙂

Jaguś w jakie grasz gry?
                                                  • maria88 Re: * LUTY * 2025 rok 11.02.25, 12:19
                                                    Witam.
                                                    Kręce sie po chałupie i nic takiego nie zrobiłam bo w zasadzie czekam
                                                    na pracownika spni. Nawet nie jestem pewna czy przyjdzie, chociaz wczoraj ustalismy że wpadnie.
                                                    Robia przycinki gałęzi więc chce aby czesciowo przycieli mi też
                                                    gałezie zaciemniajace moje mieszkanie bo rachunki za prąd mam ogromne.

Zrobiłam tylko ciasto na nalesniki ale nie mam sera , mam ochote na nalesniki z serem
                                                    więc potem wyyskoczę i dopiero będe smazyc.
                                                    Obrałam ziemniaczki i będa do kapusniaku co mi pozostał z niedzieli
                                                    ale jest b.dobry więc nie wyleje tylko zjem.

Dzionek tez mam pochmurny i temp, jak u JAGI.

Wędróweczka chyba zajęta bo nie ma wpisów.

KALISTO chyba w domku relaksuje.
                                                    Udanych sprawunków KENDO i LUSIU.

Spokojnego wtorku zyczę.
                                                  • jaga_22 Re: * LUTY * 2025 rok 11.02.25, 13:50
                                                    Kalisto od lat gram w Mahjonga.od kiedy mam komputer.Trzeba się zarejestrować.
                                                    A to jeszcze jak syn się uczył
                                                    I jeszcze jedną,ale to już ściągnęła mi córka.

gryonline.wp.pl/game/mahjong

Jeszcze taka,ale wolę z wp.

www.kurnik.pl/mahjong/
                                                  • kallisto Re: * LUTY * 2025 rok 11.02.25, 13:53
                                                    Mario, pracuję. Niestety urlopu w piątek nie mogę wziąć, moja zastępcza koleżanka wyjeżdża z córką więc musi być obsada. Jakoś to przeżyję, najwyżej zaoszczędzę dzień urlopu.

Nakręciłyście mnie na zupę z osobnymi ziemniakami. Muszę na jutro taką wymodzić. Najbardziej pasowałaby szczawiówka albo buraczana ale mój mąż nie przepada za takimisad ale może barszcz ukraiński albo kapuśniak to już coś.

Jago zaraz zapoznam się co to za grysmile
                                                  • maria88 Re: * LUTY * 2025 rok 11.02.25, 15:43
                                                    Już po wizycie spóldzielni. Obiecali że "co nieco" przytną.
                                                    Za oknem dalej -5 i nie chce mi sie ogacac i wychodzić.
                                                    Moze potem, ale placki nalesnikowe juz posmazone.
                                                    Teraz mam ochote na krokiety, ale nie przychodzi mi pomysł
                                                    bo mieska gotowanego nie mam, pieczarek nie mam
                                                    a moze tak...zrobie zawijaski z parówkami i kiszonym ogórkiem...
                                                    ale nie wiem.
                                                  • kendo Re: * LUTY * 2025 rok 11.02.25, 16:42
                                                    witam popoludniu,
                                                    dzionek zaliczam do udanego jak na razie,do wieczora jeszcze pare godzin,

odpoczywam po lazikowaniu po galleri nawet deser sobie taki kupilam,zjadlam ze smakiem

jakos nigdy nie gram a wzdne gry na laptopie,
                                                    chociaz dziecie mi pokazalo trenowanie mozgownicy po szwedzku,
                                                    sa wyrazy np trzy literowe,jest ich chyba z 15 st,i trzeba z nich ulozyc iles tam nowych wyrazow,oczywiscie na czas,
                                                    nie podjelam sie bo moj zasob niuansow szwedzkich jest za ubogi.

zpka tez mnie neci ale rybna i chyba jutro zrobie na dorszu,

tez by mi sie przydalo zglosic do zarzadu by skrocili brzoze bo slonce mi przyslania ale moze byc jak na razie

trzymajcie sie milutko z biedziwidkiem od Jagusi i slodka dziwczynka od Kallisto
                                                  • lusia_janusia Re: * LUTY * 2025 rok 11.02.25, 20:02
                                                    Hej !!!! ...
                                                    Po wypadzie do galeri na ktora namowila mnie Kendo, tez troche
                                                    odpoczelam, jakos za malo chodzimy po sklepach i kondycja okazala
                                                    sie za slaba.
                                                    Ja nie kupilam takiego deseru, bo cos waga mi szybuje do gory, a lato coraz
                                                    blizej.
                                                    Zakupy kupilam raczej pod katem wnuczki, zebysmy mialy co robic jak
                                                    przyjedzie do mnie, klej, kolorowanki pisaki i jakas zgadywanke ksiazeczke.?

A jeszcze zakupilam 2 doniczki nowosc PELARGONIE, JAK ROZKWITNA
                                                    to zrobie im zdjecie.

Placki, czy nalesniki jem raz w tygodniu przewaznie, zupki tez na stale
                                                    mam w menu, oczywiscie drugie dania rowniez.

Przyjenego wieczoru Nam zycze.
                                                  • lusia_janusia Re: * LUTY * 2025 rok 12.02.25, 10:04
                                                    Sroda, sroda- witam serdecznie,
                                                    Szaro bury poranek +- 0...C w dzien obiecali
                                                    troche slonca?

Mam wyjazd z corka i wnuczka w poludnie, nie wiem kiedy
                                                    wrocimy do domu, ew, pozniej zdam relacje?.

Milego dzionka Nam zycze.
                                                  • jaga_22 Re: * LUTY * 2025 rok 12.02.25, 11:06
                                                    https://i.pinimg.com/736x/64/76/95/6476958aebf74e8773d481f594873e29.jpg
                                                  • kallisto Re: * LUTY * 2025 rok 12.02.25, 13:46
                                                    Witam i ja.

Już chciałabym wyjśc z pracy. czasami nawał a czasami zastójsad Marnuję się tutaj nic nie robiąc. Co miałam zrobić to zrobiłam, już na siłę nie szukam bo nie ma czego.

Dzisiaj mąż przywiezie wnuka na obiad to znowu będę go pasła big_grin
                                                  • kendo Re: * LUTY * 2025 rok 12.02.25, 13:51
                                                    Jagusia-dzieje za sliczne powitanie,jak rowniez Lusi i witam cala Zaloge Vistulowa,
                                                    tem.+ - 0/wieje,tez opozniona jestem dzisiaj przez czytanie noca i rankiem usnieciem,
                                                    ale juz na luzie,
                                                    obrobilam sie ze wszystki,
                                                    o 15 godz.herbatka i deserek taki jak wczoraj,
                                                    zapakowane byly dwie porcje.

trzymajcie sie milo,jak Jagusia nam zyczy
                                                  • maria88 Re: * LUTY * 2025 rok 12.02.25, 17:45
                                                    Witam wieczornie.
                                                    Miałam b.pracowity dzionek bo rozmrazanie
                                                    lodówy. Teraz juz koniec i bedę sie relaksować.
                                                    Nic wiecej, bom okrutnie zmęczona.

Spokojnej nocki zycze.
                                                  • maria88 Re: * LUTY * 2025 rok 13.02.25, 09:41
                                                    Witam.
                                                    Mrozik-5 i spokojnie. Mam braki zakupowe więc trzeba sie dotlenić.

Dobrego dnia zyczę.
                                                  • jaga_22 Re: * LUTY * 2025 rok 13.02.25, 10:36
                                                    Witaj Mario i reszta dziewczyn.
                                                    To mamy jednakowo Mario z temperaturą,ale mam słoneczko i błękitne niebo.
                                                    Jaszcze się kitoszę w łóżku,ale dobrze mi tu big_grin
                                                    Jak będzie mi lepiej to wstanę.Tęsknię za balkonem i kwiatami,
                                                    ale jeszcze trzeba poczekać.
                                                    Wczoraj się narobiłam przy szarych kluskach,ale jeszcze mam na dziś do gulaszu.
                                                    Dobrego dzionka smile
                                                    https://i.pinimg.com/474x/80/91/03/8091038f6a0ff6991bdeac2f39f4b6a9.jpg
                                                  • kendo Re: * LUTY * 2025 rok 13.02.25, 11:20
                                                    witam Maria/Jaga
                                                    i pozostale Vistulankimamy na +-0
                                                    wieje mroznym wiatrem/bez slonca,
                                                    z marszu wrocilam z czerwonymi policzkami,
                                                    dzionek zaplanowany wiec bedzie co robic

zycze Nam pieknego udanego dnia

sniezyczki na naszym okregu
                                                  • lusia_janusia Re: * LUTY * 2025 rok 13.02.25, 13:22
                                                    Hej !!!!! ...
                                                    Od rana mialam klopoty z wejsciem na kompa, nie mogli mnie znalesc.
                                                    Jagi psina rozbrajajaca, a u Kendo, sniezyczka brakuje siegu zawsze to juz
                                                    bliski zwiastun wiosny, mam nadzieje, ze maria88 nie nakupi glupota....(zart)

Juz jestem, ale dzieki temu, z nudow ugotowalam zupe dla wnuczki
                                                    i oczywiscie dla siebie, zjadlam obiad, i usiadlam odpoczac, a ty zaskoczylo.

Ludzi najechalo do miasta mimo zimna temp -,1-...C w ubieglym tygodniu
                                                    byly noce na plusie i dni.

Chyba wyciagne nogi do gory zeby odpoczely i pojde pozniej przymrozic
                                                    sobie nosa.

Cieplutkiego czwartku Nam zycze.
                                                    A cos wedrowca2 nie widddaaccc????...
                                                  • kallisto Re: * LUTY * 2025 rok 13.02.25, 14:24
                                                    Wpadam i ja szepnąć kilka słów.
                                                    U nas śnieg napadał. Droga do pracy zajęła mi nie co więcej czasu. Przezornie wyszłam wcześniej, bo i odśnieżanie z auta śniegu i droga zaśnieżona. Służby miały w nosie, nawet autobusowe trasy były pokryte śnieżną pulpą.

Niedługo kończę służbę i popędzę do domku odpocząć. Miałam trochę zajęć dzisiaj takich przyjemnych, spokojnych.
                                                  • kallisto Re: * LUTY * 2025 rok 13.02.25, 14:25
                                                    O i z pospiechu zapomniałam dołączyć obrazeksmile
                                                    Miłego popołudnia.
                                                  • lusia_janusia Re: * LUTY * 2025 rok 13.02.25, 17:15
                                                    Kallisto, pare pltkow sniegu fruwalo rano w powietrzu, myslalam
                                                    ze to jakies ptaki siedza na dachu i czyszcza sobie piorka.

Dzien bedzie zakonczony wypiekiem Browie bananowym, tak od
                                                    niechcenia zakrecilam, bo banany jakos mi b.dojrzaly, nie mialam ochoty
                                                    je zjesc. Posmakuje co za smaki wymodzilam.?
                                                  • kendo Re: * LUTY * 2025 rok 13.02.25, 20:27
                                                    Kallisto,sliczne powitanie rozy z gipsownikiem,
                                                    wogole lubie roze-dziekuje

Lusia miala poranny problem z dostawa internetu,
                                                    dobrze,ze juz OK..
                                                    i naw udane ciasto powstalo dzieki awari internetowej.

miemy cieple i mile zakonczenie dnia
                                                  • kendo Re: * LUTY * 2025 rok 14.02.25, 08:38
                                                    witam w bardzo sloneczny poranek z -5 C/lekkim wiaterkiem,
                                                    od razu swiat wydaje sie weselszy,
                                                    nowe idee sie kluja do zrobienia,
                                                    choc w dni bez slonca,jakos negatywnie na mnie na razie nie wplywaja,
                                                    bo zawsze mam sie czyms zajac i ciesze sie kidy wykonam jakas zaleglos.

zycze nam samych cudownych chwilek

ostani kwiatek z bukiedu u dzieciecia.
                                                  • kallisto Re: * LUTY * 2025 rok 14.02.25, 08:45
                                                    Kendo, artystyczne zdjęcia robisz, zawsze Ci to mówiłam. Potrafisz uchwycić ładną scenerię, przyrodę etc. a tu taki po prostu kwiatuszek ale na czarnym tle wygląda jak pozująca panna w ciemnismile

Dzień dobry wszytskim.
                                                  • kendo Re: * LUTY * 2025 rok 14.02.25, 09:00
                                                    witaj Kallisto,
                                                    dziekuje,
                                                    ciesze sie,ze podoba sie,
                                                    a wiesz,bukiecik rozlozylam na "czesci " i na plycie indukcyjnej po kolei kladlam kwiatka,
                                                    bedac u dzieciecia,ma piec inaczej ustawiony i swiatlo wlasnie odgrywa duza role.

miej sobie udany dzionek
                                                  • jaga_22 Re: * LUTY * 2025 rok 14.02.25, 10:33
                                                    Witam dopóki jeszcze w łóżku,ojej znowu zapomniałam tabletki.
                                                    Zaraz wstanę i zajmę się naleśnikami z serem i dżemem malinowym.
                                                    Póki co mam już kanapki z serem ze szczypiorkiem i pomidorem do herbatki.
                                                    Bardzo lubię zapach szczypiorku.Trochę wcześnie na drugie śniadanie ale mąż mi naszykował,to trzeba zjeść big_grin
                                                    Trochę popruszyło śniegiem i przypomniało o zimie,a słonko nie wie czy ma wyjść wink

https://i.pinimg.com/474x/c3/cf/a0/c3cfa0fd747019c8fc0051f9f1aab418.jpg
                                                  • maria88 Re: * LUTY * 2025 rok 14.02.25, 12:37
                                                    Witam wszystkie Walentynki.

JAGO pieknie psinki, ąz korci aby je głaskać.

To kto tu jest chory Ty czy Twój Pan?........
                                                    Czytam,że to On sie Tobą zajmuje......, przepraszam, to tylko zart.

Tez mam bielutko i+2 ale jestem bez planu bo
                                                    musze zadbac o zdrowie.

Przyjenego świeta Walentynkowego zyczę.
                                                  • jaga_22 Re: * LUTY * 2025 rok 14.02.25, 14:10
                                                    Mario,to wszystko zależy od dolegliwości chorego.
                                                    Mąż lubi coś zrobić w kuchni,a ja korzystam.Ja nie mogę długo na nogach ze względu
                                                    na kręgosłup i niesprawną prawą rękę i bark,nie mogę jej za bardzo podnosić.
                                                    Dziś np. zrobiłam ciasto na naleśniki i ser,a mąż usmażył,ja zawinęłam big_grin
                                                    Lubi mi robić różne kanapki,to nie będę protestować big_grin
                                                    Obiady ja albo Ala.Nauczyła się piec chlebek.Nigdy tyle chleba nie jadłam co teraz wink
                                                    Teraz przymierza się do bułeczek.
                                                  • maria88 Re: * LUTY * 2025 rok 14.02.25, 14:22
                                                    To masz fajnie. Grunt to rodzinka.
                                                    Ja niestety jestem od bardzo dawna zosia-samosia
                                                    i nieraz mi z tym dobrze a nieraz źle.
                                                    Własnie przed chwilka skonczyłam robić obiadek resztkowy
                                                    i odpoczywam przed jego konsumpcją.
                                                    Miałam ugotowaną fasolkę więc jest zupka fasolowa z kiełbaską.
                                                    Miałam placki nalesnikowe, posmarowałam mojej roboty powidłami
                                                    i podsmazyłam na masełku a do tego jest serek wanilowy
                                                    do dekoracji.
                                                    Moje samotne znajome to mało gotują .
                                                    Korzystają stale z pobliskich jadłodajni.
                                                    Mnie sie to nie kalkuluje i jak mam siły to
                                                    gotuje sama a ponadto lepiej mi ono smakuje.

Zmykam wiec na obiadek.

Troche czasu zajeło mi dzisiaj resetowanie
                                                    drukarki z laptopem po ostatniej awarii.
                                                  • lusia_janusia Re: * LUTY * 2025 rok 14.02.25, 23:05
                                                    Ale pozno sie ocnkelam na przywitanie???...
                                                    Oczywiscie piatek, to bylam w Kawiarence Ukrainskiej, a tam
                                                    sie kotluje- organizacyjnie, chodzi o lokal i zatrudniona ilosc osob
                                                    do wyplaty`. Nie bylo mnie tam przez 2 miesiace to sie nadzialo.

Ale bylo znosnie, nie mieszam sie bo jestem wolonterem, a Ukrainki
                                                    obchodza urodziny, i kazda przynosi torty, w srode jedna upiekla tort, ze
                                                    niejeden cukierunik by jej nie dorownal, a dzisiaj Walentyna przyniosla tez
                                                    torta akurat pod moj smak i kazda z nich na talezyku przyniosla po
                                                    porcji na poczestunek do sklepu (tam gdzie jestem i wybieraja sobie rzeczy
                                                    na wynos)

Kendo tez sie przyspacerowala w sloncu na chwile i pozniej przyszlysmy obie
                                                    do mnie na herbate i poczestowalam ja tym moim wczorajszym bananowo-czekalodowym wypiekiem.

Tez mi sie marzy czasami, zeby ktos nawet zrobil i podal mi herbate, ale
                                                    nie wiem dlaczego tylko takie mam marzenie, bo inaczej to corka zadbala,
                                                    o moj wikt i opierunek jak nie moglam chodzic, - a Kendo rowniez wlaczyla
                                                    sie do pomocy, wielkie dzieki dla nich obojgu.
                                                    Najlepsze dania wlasnie zrobione przez siebie, to wiemy co wkladamy do garnka.

Mam nadzieje, ze noc bedzie dla Nas dobrym wypoczynkiem po dzisiejszym swiecie.
                                                  • kendo Re: * LUTY * 2025 rok 15.02.25, 08:12
                                                    witajcie przy sobocie,
                                                    slonce jak oszalale swiec,
                                                    bede musial nalozyc sloneczne okulary by migreny nie dostac,
                                                    ostanio mnie bardzo polubila tz.migrena

tak wczoraj przespacerowalam sie do "ukraincow"nadreptalam ponad 14 tysiecy kroczkow,
                                                    po powrocie do domu stopy do cieplej wody z sola kosmetyczna,
                                                    bo oczywiscie podczas dnia sie ocieplilo nie co i buty mialam za cieple co czulam dyskomfort,

uuuu,tez mialam serwowane sniadania zawsze sobota/niedziela,
                                                    teraz sama sobie serwuje,nieraz pracochlonne-sobota/niedziela
                                                    obiady sama gotuje,nie chodze do lokali,ale bedac na miescie czasami pojdziemy z Lusia cos zjesc,

plan dnia jest,

zycze nam milego weekendziku

nasz pierwszy psiun w szwecji-dalmatynka Jessi
                                                  • maria88 Re: * LUTY * 2025 rok 15.02.25, 10:23
                                                    Witam. Tez mam piekne słoneczko -5 i bielutko
                                                    ale oko nie jest dalej okey więc i planu nie mam.

Dobrej i udanej soboty zyczę.
                                                  • jaga_22 Re: * LUTY * 2025 rok 15.02.25, 11:04
                                                    Witajcie...
                                                    Niestety u mnie słoneczka brak na co ubolewam i -2.
                                                    Już miałam znowu zapaść w sen,kiedy wnuczek zadzwonił czy może przyjechać.
                                                    Widać nudzi mu się w domu.Muszą nam starczyć wczorajsze naleśniki z serem i konfiturą malinową.
                                                    Jedyna pociecha,że miesiąc za miesiącem szybko goni i doczekamy się wiosny.
                                                    Piękny piesio dalmatyńczyk.

• lusia_janusia Re: * LUTY * 2025 rok 15.02.25, 11:18
                                                    Hej !!!
                                                    Soobboottaa !!!!! ....
                                                    Moze troche zrobie zaleglosci z calego tygodnia, moze ze wzgledu
                                                    na samopoczucie, albo z prostego niechcenia nic sie nie robi?.

maria88, jakos czesto ma problemy z oczkami, moze to jakas alergia????....
                                                    Jaga bedzie goscila wnuka, pewnie pograja w jakas ulubiona gre?.
                                                    Kendo tez z planami, Kallisto udziela sie rodzinnie jak to na weekendzie,
                                                    obsluguje, pomaga, doradza wszystkim do okola???...
                                                    wedrowiec2 z Tata zajeta pomoca i opieka-

Zycze Nam milego spedzenia soboty w zadawalajacym zdrowiu.
                                                  • kendo Re: * LUTY * 2025 rok 15.02.25, 12:20
                                                    witajcie Maria/Jaga/Lusia,
                                                    sloneczko jakos sie gdzies za jakas chmurke schowalo,
                                                    wystawilo tylko jedna lapke teraz,
                                                    -4 C/
                                                    ja mam tez problem z oczami,
                                                    tz,lzawia mi zawsze zima i jesienia jak jestem na marszach,
                                                    zycze zdrowka Wszystkim

fajne te babuszki rozesmiane od Jagusi
                                                  • kallisto Re: * LUTY * 2025 rok 15.02.25, 15:28
                                                    Dzień dobry bardzo znad morza.

Jest cudownie, pogoda dopisuje, dzisiaj świeci słoneczko.
                                                    Chodzimy na długie spacery.
                                                    Wczoraj byliśmy w kompleksie welnes. O dziwo po wyjściu z sauny parowej rozgrzana wskoczyłam do basenu z zimną wodą i nie poczułam szoku temperaturowego. Dzisiaj będziemy tak właśnie się hartować.

Pozdrawiam Was bardzo serdecznie życząc pięknego i zdrowego dnia🙂🌹

• maria88 Re: * LUTY * 2025 rok 15.02.25, 19:17
                                                    KALISTO bardzo mi sie podoba i o takim właśnie marzę płaszczyku.
                                                    /Pani w białej czapeczce/
                                                    Nawet w tym kolorze. U nas ogladałam ale wszystko kuse, albo kolor nie taki.
                                                    Bardzo dobry pomysł macie na rekreację, tylko nie przeziębic się.
                                                  • kendo Re: * LUTY * 2025 rok 15.02.25, 20:01
                                                    Kallisto umie sie rekreacjonowac,
                                                    super,odpoczywajcie i bierzcie garsciami to co Wam pasuje,

milego wieczoru Nam zycze
                                                  • wedrowiec2 Re: * LUTY * 2025 rok 15.02.25, 21:13
                                                    Dobry wieczórsmile
                                                    Tyle tematów, tyle wątków, w których chciałabym coś napisać, ale zaległości są zbyt duże i tylko powstałoby zamieszanie. Postaram się pisać na bieżąco.
                                                    Problemy z oczami Marii i Kendo trwają. O tej porze roku pyłki zaczynają powodować alergię dołączając do innych chorób oczu. Ciężki czas też dla astmatyków. Znajomi już muszą brać sterydy, by dobrze oddychaćsad Kallisto, nad morzem (Dziwnówek?) raczej nie musi się tym martwić. Tam pyłków chyba jeszcze nie ma.
                                                    Dobranocsmile
                                                  • kallisto Re: * LUTY * 2025 rok 16.02.25, 09:44
                                                    Dzień dobry.

Wędrówko, tak Dziwnówek 🙂

Pogodę mamy piękną, za godzinkę jedziemy na wycieczkę, tam spacer, wrócimy na naszą plażę i będziemy plażować 😂 cudownie spędzamy czas.

Wspaniałej niedzieli, pięknej, ciepłej, słodkiej i zdrowej w dobrym humorze💗

• maria88 Re: * LUTY * 2025 rok 16.02.25, 10:00
                                                    Witam przy pieknym słonku i -5.
                                                    Po południu ma sniezyc więc zima wraca....a jednak nie odpuszcza.

Tez zyczę duzo relaksu wszystkim i spokojnej niedzieli oraz smacznych jedzonek.
                                                  • jaga_22 Re: * LUTY * 2025 rok 16.02.25, 10:18
                                                    Dzień dobry...
                                                    Dobrego wypoczynku Kalisto i na zapas żeby na długo starczyło.
                                                    U mnie słonka nie ma i jest -5st.
                                                    Wczoraj pograłam z córką i wnuczkiem w scrabble.Dziś wnuczek też ma przyjechać.
                                                    Dziś obiad robi Ala,wieczorem napiekła bułeczek z mąki orkiszowej.

https://i.pinimg.com/474x/c5/5e/6b/c55e6b4d446282c2a0e6664005f85f96.jpg

• wedrowiec2 Re: * LUTY * 2025 rok 16.02.25, 12:00
                                                    Dzień dobry w słoneczną niedzielęsmile
                                                    Sporo śniegu, lekki mróz. Tak powinna wyglądać zima, nie tylko przed parę dni, a przez parę miesięcy.
                                                    Dzień odpoczynku. Szybki obiad - pieczony dorsz z dodatkami. Może Tata zdecyduje się na spcer większy, niż do samochodu. Trochę słońca dobrze mu zrobi.
                                                    A ranniki cylicyjskie wysuwają żółte główki spod śniegusmile
                                                  • kendo Re: * LUTY * 2025 rok 16.02.25, 14:51
                                                    no wlasnie,
                                                    zawsze zapomina ich nazwe,
                                                    tu mamy ich wszedzie RANNIKI Cylicyjskie

wiyam Zaloge,
                                                    ja sie ciesze,ze juz Wedrowiec z Nami jest,

zime mamy z mrozen,noca -9 C/teraz -1 C/bardzo slonecznie/Brak sniegu,
                                                    musialam nalozyc przeciw sloneczne okulary by nie dostac migren,
                                                    bo choc brak sniegu to sloneczko jaskrawo swieci,

od strony balkonu,wielgasna brzoza i leszczyny juz kwitna i daja "po nosie/oczach,

pozatem jakos czasu mi brak
                                                    na moje "zachcianki",bo zawsze gdzis musze....
                                                    w poniedzialek tez...uffff,ale mysle ,ze tylko poniedzialek a reszte dni bedzie na luzie,

mijcie sobie mile chwilki

nasz ostani doberman Bobby w 2016 r.
                                                    lubial hasac w sniegu.
                                                  • kallisto Re: * LUTY * 2025 rok 16.02.25, 15:34
                                                    A u bardzo bardzo zimowo, popatrzcie.
                                                  • kallisto Re: * LUTY * 2025 rok 16.02.25, 15:37
                                                    Tropy zwierzaczka i uroczy domek.
                                                    A poniżej dom do góry nogami.
                                                  • kallisto Re: * LUTY * 2025 rok 16.02.25, 15:39
                                                    Piękny budynek i piękne korony sosen na błękitnym niebie. Pogoda bardzo nam dopisuje.

Pozdrawiam cieplutko.
                                                  • kendo Re: * LUTY * 2025 rok 16.02.25, 15:48
                                                    Kallisto,
                                                    no cudne zimowe zdjecia pokazalas,
                                                    dawno temu co tu taka zima ze sniegiem byla,

na zdjeciu jest domek stojacy na dachu,dlugo musiala sie na to przygladac...

spedzaj milo czas i ciesz oczy widokami-dziekuje
                                                  • maria88 Re: * LUTY * 2025 rok 17.02.25, 09:20
                                                    Oj Luty...luty obuj Ciepłe buty!
                                                    U mnie -10 nad ranem i bialo, ale tez mam słonko.
                                                    Moze sięc ociepli bo musze wyjśc po pieczywo.
                                                    Mam kozuch, ale nie chce mi sie wyciagać, bo
                                                    mimo wszystko myslę, że to koniec zimowych mrozów.

Zycze ciepła w domkach i spokojnego dzionka.
                                                  • jaga_22 Re: * LUTY * 2025 rok 17.02.25, 10:00
                                                    Witajcie smile
                                                    Dzięki Kalisto za dużo zdjęć zimy,bo ja u siebie jej nie widzę.
                                                    Rzeczywiście wypad udany.
                                                    Dziś i u mnie wreszcie słonkiem zabłysło,ale minusowo -11st, jest teraz.
                                                    Z Marią mamy podobnie

\
                                                  • lusia_janusia Re: * LUTY * 2025 rok 17.02.25, 10:16
                                                    Hej !!!!
                                                    U mnie w krainie oglosili zimowa aure, bo przed tygodniem bylo wiossennie,
                                                    ale co to za zima bez sniegu, tylko mrozi,

Dziekuje za krajobrazy zimowe, Kallisto, pewnie sie wyrelaksowalas na
                                                    najblizsze tygodnie pewnie do Wielkanocy?...
                                                    Jaga inspiruje obrazkiem do lekkiej pewnie gimnastyki, co z pewnoscia
                                                    kazdej z Nas pewnie sie przyda, oprocz tych dreptan po pokojach i stania
                                                    przy piecu.

Przyjemnego poniedzialku i calego tygodnia Nam zycze w zadawalajacym
                                                    zdrowiu, i chodzeniu ostroznie, bo snieg bywa rowniez slizki?.
                                                  • kallisto Re: * LUTY * 2025 rok 17.02.25, 15:05
                                                    Dzień dobry.

Jesteśmy już z powrotem. Przed odjazdem zaliczyliśmy ostatni nadmorski spacer. Żal było wyjeżdżać, najbardziej szkoda mi było zostawić to zdrowe powietrze.
                                                    Po drodze zahaczyliśmy o sklep rybny. Kupiliśmy dużego sandacza. Oskrobany, pokrojony czeka na swój etap smażenia.
                                                    Jestem w szkole po wnuka, będzie zdzwonimy ale zadowolony 😀
                                                    Zrobiłam zakupy, będę pichciłam na kolejne dni na dwa domy.

Kolejny wyjazd dopiero z początkiem czerwca, ale się doczekamy. Za drzwiami już puka wiosna do drzwi 🙂
                                                  • kendo Re: * LUTY * 2025 rok 17.02.25, 18:50
                                                    witam "na drugiej zmianie,
                                                    tak mi dzionek uciekl,
                                                    fajne sa takie wypady,
                                                    gdzie mozna sie calkowicie zrelaksowac,
                                                    uwolnic glowe od wszelakich zmartwien,

tak,zima bez sniegu,ale mrozi
                                                    .6 C noca w dzien -2C,
                                                    choc napisali w kurierze,ze zapowiadaja nadejscie wiosny,

trzymajmy sie zdrowo,
                                                    dla kierowcow ostegaja przecz "czarnym lodem"czyli nie widoczym lodem na drogach,
                                                    fajny obrazeczek od Jagusi.

takie niebo bylo w piatek
                                                  • wedrowiec2 Re: * LUTY * 2025 rok 17.02.25, 18:56
                                                    Dzień dobrysmile
                                                    Ranek był mroźny, ale słoneczny. Jutro pewnie będzie jeszcze chłodniej, bo na niebie nie ma ani jednej chmurki i ciepło ucieknie. Mario, może jednak wyjmij kożuch. Poranki jeszcze będą chłodne, a nie zawsze można czekać z wyjściem z domu. Tylko w moim regionie widać pewnie ostatnie dni zimy.
                                                    Kallisto, ten biały dom, to cukiernia w Pobierowie? Jeśli tak, to przed laty mieli tam wspaniałą szarlotkę na ciepło z lodami waniliowymi. W wielu miejscach jest podawana, ale tam była najlepsza.
                                                  • maria88 Re: * LUTY * 2025 rok 17.02.25, 19:19
                                                    Witaj Wedrówko, Kalisto i Jago.
                                                    Spacerek był póznym popołudniem i nałozyłam sztuczne
                                                    ale cieplutkie ,lekkie futero i spodnie 3/4 chociaz nie
                                                    lubię chodzic w spdniach. Gdy wyszłam to było -2
                                                    a po godzinie jak wróciłam to było juz -5.
                                                    Nocka ma byc znowu bardzo mrozna.
                                                    Snieg lezy od kilku dni ale nie pada.
                                                    Watrzysko tez nie wieje a mimo to powietrze jest
                                                    bardzo cięzkie.
                                                    Zauwazyłam brak ludzi na ulicach , tylko samochody i to
                                                    niewielki ruch
                                                    .W sklepach pustki jak by była jakas epidemia.
                                                    Z przyjemnoscia znalazłam sie w ciepłym mieszkanku
                                                    po powrocie.
                                                    Dobrej nocki zyczę
                                                  • kendo Re: * LUTY * 2025 rok 18.02.25, 07:34
                                                    Wedrowiec,lubie szarlotki
                                                    a szwedzki "skrocony przepis"jest latwy i szybko w piekarniku sie robi,
                                                    smakuje tez wybornie z lodami czy sosem waniljowym,

witajcie Vistulanki,
                                                    tez by mi sie przydal kozuch jes zimno mi tej zimy,moje sztuczne futerko =3/4 i tez w nim marzne
                                                    dzis -5 C/slonecznie/zero wiatru na razie,
                                                    wpisuje sie wczesniej by nie byc na "drugiej zmianie"
                                                    ostanio moje plany zawsze sie zmieniaja..

trzymajcie sie zdrowo.

sniezyczki pod drzewkiem bzu u dzieciecia
                                                  • jaga_22 Re: * LUTY * 2025 rok 18.02.25, 09:39
                                                    Dzień dobry... miło widzieć kwiatuszki o tej porze.
                                                    Słonko było i się zmyło wink -8st.teraz.
                                                    Dziś na rozgrzanie zaraz wstawię na rosół.
                                                    Obiad na 2 rodziny? nawet nie chce mi się myśleć wink
                                                    Wczoraj zmarzłam będąc w domu,bo Ala biegała przy otwartym balkonie.
                                                    W sypialni jeszcze grzejnika nie używam i tak spać jest gorąco.A dziś kichałam tongue_out
                                                  • lusia_janusia Re: * LUTY * 2025 rok 18.02.25, 11:05
                                                    Hej !!!! ..
                                                    Jaga, dzieki za takie mile, radosne pozdrowienia.
                                                    U mnie dzien sloneczny, w nocy na minusie, teraz troche temp,
                                                    wspina sie do gory i obiecuja +2..,.C.

Trawa jest wysuszona i powietrze suche, ostrzegaja przed pozarami,
                                                    zeby nie rzucac zapalek po podpaleniu papierosa na trawe - grozi zapaleniem?....
                                                    Czy iskry od zapalanego samochodu, rowniez moga wywolac pozar, jak to
                                                    natura nas doswiadcza przy kazdej porze roku.

Tej zimy nie marzne w domu i na zewnatrz, w pokajach mam cieplo w porownaniu
                                                    do starego mieszkania, na zewnatrz ubieram ocieplane spodnie, szal na okolo
                                                    szyi, ktory rowniez zakrywa polowe twarzy jak zawieje zimnem, czapka welniana
                                                    i podwojne rekawice do prowadzenia balkonika, plaszcz nie przepuszcza wiatru.

Zycze Nam slonecznego, milego wtorku zimowego w cieplych pieleszach
                                                    domowych.
                                                  • maria88 Re: * LUTY * 2025 rok 18.02.25, 15:43
                                                    Witam. Mrozna była nocka -14 a i teraz mrozi -5.
                                                    Siedzę w domku i wyciagnełam odkurzacz zastanawiając sie
                                                    ile ciagnie pradu i że ceny rosną. Kiedys nad tym nie trzeba
                                                    bylo sie zastanawiać. Tyle lat po wojnie a tu nic nie lepiej.
                                                    Co z tego zę jest dostep do energii jak trzeba ją ograniczać
                                                    nawet w potrzebach.
                                                    Słonko było ale juz sie chmurzy. Znowu nocka mrozna i tak do czwartku.
                                                    Potem ma byc cieplej.

Teraz relaksuje sie po odkurzaniu i potem chyba zrobię
                                                    kluski z serem, bedzie szybki obiadek.

Spokojnego popołudnia zyczę.
                                                    Sniegu u mnie nawet jeszcze sporo leży.
                                                  • jaga_22 Re: * LUTY * 2025 rok 18.02.25, 17:24
                                                    Na razie nie zauważam wyższych rachunków za prąd.A używam na maxa,bo 2 telewizory na chodzie, od rana do wieczora,2 laptopy,mikrofala ciągle chodzi,piekarnik na prąd ,
                                                    no i odkurzacz , mixer.,a w łazience grzejnik na prąd w czasie kąpieli jak zimno.
                                                    Mało korzystam.
                                                    Bez prądu się nie da.Aaa i jeszcze do kawy ustrojstwo.
                                                    a teraz Ala korzysta z bieżni,nawet zapomniałam.

Szacuje się, że najwięcej prądu w mieszkaniu zużywa lodówka z zamrażarką,
                                                    A u mnie jest jedno i drugie.
                                                  • wedrowiec2 Re: * LUTY * 2025 rok 18.02.25, 21:16
                                                    Dobry wieczórsmile
                                                    Znów na drugiej zmianiewink Ranek był bardzo mroźny. Musiałam być w miejscu oddalonym od domu, ale wołałam nie ruszać samochodu – skrobanie szyb nie jest moim ulubionym zajęciem. Mrozy ustępują, więc wkrótce wrócę do auta. Wygodniej, mimo że ciężko wnieść wózek do swojego, niż prosić innych o pomoc.
                                                    Ceny energii są zamrożone do końca czerwca (września?). Potem nastąpi regulacja, ale zmiany nie powinny być odczuwalne. Ja zużywam sporo prądu. Lodówka z zamrażarką, piekarnik, kuchenka mikrofalowa, laptop, ładowarki, telewizor i głośniki, mocne żarówki i dodatkowe ogrzewanie w łazience. Od lat, a prowadzę ewidencję, płacę podobne kwoty, zależne od pory roku czy mojej aktywności. Mimo to nie przekraczam limitu 1500 kWh. Średnio zużywam 91 kWh / 30 dni.
                                                  • maria88 Re: * LUTY * 2025 rok 18.02.25, 22:30
                                                    Moze płacisz JAGO rachunki wystawione jeszcze w ubiegłym roku
                                                    i nie dostałaś nowych z wyrównaniem i na bieżący rok.
                                                    Nie tylko ja, ale tez wszyscy sąsiedzi dostali prawie podwojone
                                                    kwoty do zapłaty.
                                                    Ile zuzywam to napiszę przy okazji bo muszę sprawdzić.

Spokojnej nocki zyczę. -8 za oknem
                                                  • kendo Re: * LUTY * 2025 rok 19.02.25, 09:43
                                                    uffff,rachunki,
                                                    mi sciagaja firmy,
                                                    faktury internetowe mam,
                                                    rzadko przegladam je,bo uwazam,ze nie sa oplaty zawyzone

witam,witam i o zdrowko pytam,
                                                    tu kichaja/kaszla ...zimowe mrozy zbieraja zniwo w chorobach rozniastych,
                                                    z rana marsz robie,
                                                    mrozik policzki mrozi a nawet nie wieje bo dopiero w poludnie wiater sie wzmaga,

przewietrzam pokoje krotko przed wyjsciem z domu i zamykam wychodzac
                                                    ,
                                                    sloneczko "nagrzewa podlogi"
                                                    wrcam do wywietrzonego mieszkania,
                                                    czasem wieczorem w sypialni otwieram okno na chwile..

samochod mam w garazu,ale jak dziennki ostrzegaja przed "czarnym asfaltem"=niewidoczny lud,
                                                    ide piechpta,albo buss biore

dbajcie o zdrowko
                                                  • jaga_22 Re: * LUTY * 2025 rok 19.02.25, 10:30
                                                    Dzień dobry kochani smile Nieduży mrozik,bo tylko -1 ale brzydko,bo pochmurno.
                                                    Mario,co do rachunku za prąd,to już mamy na pół roku.Płacimy co 2 m-ce.
                                                    Miałam robić pierożki,ale córka wybiła mi z głowy,dla mnie lepiej.Powiedziała,że się odchudza,to woli zjeść samo mięso.
                                                    Muszę podlać kwiatki,to dla mnie duże wyzwanie ,bo trzeba wejść wyżej.
                                                    Trzymajcie się ciepło i zdrowo.Mimo że dnie szybko mijają,to zima się ciągnie .

• lusia_janusia Re: * LUTY * 2025 rok 19.02.25, 10:58
                                                    Hej !!!! ...
                                                    Rozmarzona twarz laki na Jagi zdjeciu, pewnie marzy o lecie?.

Ale juz wkrotce bedzie cieplo, dni juz widac dluzsze.
                                                    Dzisiaj jestem zajeta z wnuczka, juz jada, jestem przygotowana
                                                    z wymyslonymi zabawami i lunczem z dwoma rodzajami zupek, bo
                                                    jak powiedziala mama takich smakow nie gotuje.

Przyjemnej srody Nam zycze.
                                                  • maria88 Re: * LUTY * 2025 rok 19.02.25, 13:33
                                                    Witam.
                                                    Słonko niedawno sie pokazało i idzie chyba zapowiadane ocieplenie
                                                    ktore sprowadzi mokry śnieg i deszcz.
                                                    Dla oszczedności pradu zaczęłam gotować w garnuszku na gazie
                                                    więcej wody i przelewam do termosu zeby mieć
                                                    wrzatek do herbaty i nie włączac elketrycznego czajnika co rusz.

Juz zdązyłam upiec w dochówce z ciasta na pizze domowe
                                                    hat -dogi z parowkami i już zjadłam 1 z czerwonym barszczykiem.
                                                    Co dalej.... to bezplanowo.
                                                    JAGO bez zabezpieczenia to nic nie rób jak się obawiasz upadku.

LUSIU przyjemnego dzionka z wnusią i udanych zabaw.

Wszystkim udanego dnia.

• kallisto Re: * LUTY * 2025 rok 19.02.25, 13:45
                                                    Dzień dobry Babeczki.

Ledwo co wróciłam to zaraz wskoczyłam do łóżka, uściślając , z poniedziałku na wtorek dostałam grypy jelitowej. Po raz pierwszy miałam tak agresywne jej objawy. Prócz standardowych to miałam gorączkę, ostre bóle żołądka i febrę.
                                                    Dzisiaj już jest lepiej.

Co do rachunków za energię elektryczną to co drugi miesiąc dostaję co raz wyższe rachunki a waty są na podobnym poziomie. Ostatni który przyszedł wynosił ponad 320 zł.

Leniuchuje w łóżku ale już mi się nudzi, coś bym porobiła 😂
                                                  • lusia_janusia Re: * LUTY * 2025 rok 19.02.25, 19:18
                                                    maria88 podobnie ja zagotowuje wode na herbate i przelewam do
                                                    termosu, to mam na dluzej ciepla, a nawet na rano popic tabletki.

Kallisto, faktycznie przywiozlas sobie z wywczasow nieprzyjemna
                                                    niespodzianke zdrowotna, ale z wiekiem to chyba wszystkie choroby
                                                    przyechodzimy ciezej i dluzej chyba tez trwaja? - Zycze szybkiego
                                                    pozbycia sie bakcyluskow.

Przyjemnego, spokojnego wieczoru Nam zycze.
                                                  • kallisto Re: * LUTY * 2025 rok 19.02.25, 19:52
                                                    A no Lusiu, mnie już czepia się wszystko i faktycznie każda kolejna chorobę przechodzę ciężej. Już rano było lepiej, nie było w dzień gorączki. Gdy poszłam do lekarza to termometr wybił 37,5. To tylko stan podgorączkowy, kazał mi lekarz siedzieć w domu do końca tygodnia.
                                                    Przy okazji omówiliśmy wynik wątrobowy, jakiś podwyższony. Mam zrobić powtórkę za tydzień dwa.
                                                    Acha przy okazji zrobił test combo pod kątem grypy, wynik ujemny co i dobrze.

Znowu zamknięta jestem jak w więzieniu 😱
                                                  • maria88 Re: * LUTY * 2025 rok 20.02.25, 08:58
                                                    Witam porannie, czwartkowo i z niewielkim mrozem -3.
                                                    Slonko tez sie pokazało i chęc do życia jest.
                                                    A co dalej to narazie nie wiem .
                                                    Chyba jak wyjdzie tak będzie.

Zyczę dobrego dnia.
                                                  • lusia_janusia Re: * LUTY * 2025 rok 20.02.25, 09:42
                                                    Hej !!!!
                                                    Za oknem slonecznie, temp. plusowa nieznacznie rosnie, ale nie
                                                    bedzie upalow????..
                                                    Planuje wyjscie na zalatwienie sprawy, ktorej nie udalo mi sie
                                                    zalatwic w poniedzialek. Szykuje sie dluzszy marsz?

Zycze Nam spokojnego czwartku w zadawalajacym zdrowiu.
                                                  • kendo Re: * LUTY * 2025 rok 20.02.25, 09:51
                                                    witam Mario/Lusia
                                                    i reszta Vistulanek,
                                                    dziekuej Jaga/Kallisto za fajne obrazki,
                                                    dzionek ze slonce poczety,
                                                    zaraz na marsz czlapie i ptaszynom ziarna rzuce,
                                                    z daleka juz na pobliskie drzewa zlatuja kidy nadchodze,
                                                    nawoluja sie sroki i weron i kawki

biedna Kallisto z nieprzyjemna przypadloscia zoladkowa-zycze szybkiej poprawy

dla Jagusi paluszkiem groze,
                                                    ze nie powinna na drabinke wchodzc,kiedy ma jedna raczke z podlewaczka zajeta,

trzymajcie sie w zdrowiu i ciepelku
                                                  • kallisto Re: * LUTY * 2025 rok 20.02.25, 10:06
                                                    Dzień dobry bardzo w czwartek.

Pospałam sobie sowicie, oczy otworzyłam po godzinie ósmej.
                                                    Dopiero zjedliśmy śniadanie, niestety apetyt zmniejszony do maksa. Wcisnęłam jedynie maleńka kromeczki chleba z żółtym serem i kubek herbaty.

U nas mroźnie ale bardzo pogodnie, słońce intensywnie świeci jakby chciało zapowiedzieć wczesną wiosnę.

Pięknego czwartku z pysznymi smakołykami 🍩🧁🍧
                                                  • jaga_22 Re: * LUTY * 2025 rok 20.02.25, 11:22
                                                    Witajcie... tylko mnie brakuje smile
                                                    Słonko mamy wszystkie i tylko -2 u mnie.
                                                    Czuję się lepiej chyba z racji słonka,myśli przyjaźniejsze.
                                                    Grypa żołądkowa musi swoje przetrwać,przykra przypadłość.Starsza córka prawie
                                                    mdlała.
                                                    Tylko ja nie chorowałam,czyli jestem odporna na nią.Kiedyś czytałam że coca cola jest dobra na biegunki.
                                                    Kendo,dobrze się trzymam jedną ręką za oparcie krzesła.Mogłabym wziąć drabinkę,
                                                    ale krzesło przecież pod ręką wink

• kendo Re: * LUTY * 2025 rok 20.02.25, 11:34
                                                    hej Jagusia,
                                                    witasz sie z wiosennym kaczorem-dziekuje,
                                                    Wedrowowiec pewnie wieczorkiem wpadnie,

Kallisto,rozsadnie zjesc skromne sniadanko przy takich przypadlosciach,
                                                    zycze poprawy apetytu i jelit.

miej sobie udany dzionek i uwazaj na krzeselku stojac..
                                                  • kallisto Re: * LUTY * 2025 rok 20.02.25, 21:48
                                                    Spokojnej nocki wszystkim i słodkiego przebudzenia.
                                                  • wedrowiec2 Re: * LUTY * 2025 rok 20.02.25, 22:16
                                                    Dobry wieczórsmile
                                                    Wieści dobre i złe. Wnuczki rozwijają się radują rodzinę, ale Kallisto znów chora. Na szczęście jelitówki, choć męczące, szybko przemijają.
                                                    U mnie to, co zawsze, ale doszły spacery. Lżejszy wózek z łatwością wstawiam do bagażnika. Już nie jesteśmy uzależnieni od taksówek i nie muszę czekać na transport medyczny. Zresztą na spacery nikt nie da zlecenia dla karetki transportowejwink
                                                  • kallisto Re: * LUTY * 2025 rok 21.02.25, 08:13
                                                    Dzień dobry.

Dobre wieści przyniosła te Wędrówka, każda taka wiadomość cieszy i wnosi pozytywny nastrój nie tylko na forum.

Pogoda za moim oknem taka nie wyraźna, niezdecydowana. Gałęzie brzozy smutno zwisają, też czekają na odpowiednią aurę aby obudzić się na wiosnę. Prognoza pogody przewiduje plusowa temperaturę, może zostanie z nami na dłużej i za kilka dni zobaczymy oznaki wiosny?🦋🌳
                                                  • kallisto Re: * LUTY * 2025 rok 21.02.25, 08:15
                                                    Jeszcze takim pięknym motto dzielę się z Wami na dzisiaj i na zawsze 🙂
                                                  • jaga_22 Re: * LUTY * 2025 rok 21.02.25, 10:12
                                                    Dzień dobry smile
                                                    Motto Kalisty jest piękne,ale wiemy jak jest i co się dzieje na świecie.
                                                    U mnie -4 i słoneczko.Coś czytałam,że zdąża do nas przedwiośnie,a to już blisko
                                                    bo tylko tydzień.

Dobrego dzionka bez problemów smile

• maria88 Re: * LUTY * 2025 rok 21.02.25, 10:31
                                                    Witam dopiero, bo miałam sprawdzanie wentylacji
                                                    w mieszkaniach. Jest okey.
                                                    A pogoda u nas b.mrozna bo nocką -12 a teraz lepiepiej.
                                                    Brakuje mi tego i owego bo klka dni zostałam w domu.
                                                    Jak bedzie dzisiaj jeszcze nie wiem.

Spokojnego dnia.
                                                  • kendo Re: * LUTY * 2025 rok 21.02.25, 14:02
                                                    witam i ja na drugiej zmianie,
                                                    piatunio szybko ucieka,
                                                    mam "upierdliwa znajoma,
                                                    wczoraj dzwonila,dzis znowu,
                                                    ech..powiedzialam w koncu,ze mam procowity dzionek i zrozumiala,

ciesza mnie wiesci od Wedrowca,pozdrawiam rowniez podopiecznego zyczac wiele sily i zdrowka,
                                                    Kallisto chyba juz lepiej sie czuje,czego rowniez tez zycze,

ciekawe ,jak Jagusia,nie spadla z krzeselka podlewajac kwiatki?

Maria chyba po sniegu do sklepu bedzie musiala pojsc,
                                                    a tu mamy odwilz,noca ulewa,
                                                    kaluze stoja bo zaraznieta ziemia,
                                                    ciekawe jak u Lusi dzionek?

zycze nam spokojnego dnia
                                                    i dziejuje Kallisto za piekne motto dnia
                                                    i Jagusi za dziewczynke slodziutka.
                                                  • wedrowiec2 Re: * LUTY * 2025 rok 21.02.25, 22:03
                                                    Dobry wieczór, tu druga zmiansmile
                                                    Podopieczny dziękuję za pozdrowienia. Jest bardzo słaby, ale jak na swój wiek, pomijając chorobę, w dobrej formie.
                                                    Tak, mamy piątek, ale jestem tak zagubiona w dniach tygodnia, że zaakceptuję każdywink Sobota, środa, niedziela? Może byćwink Nie mam punktu odniesienia. Nawet gdy pracowałam, też miałam z tym problemy. To efekt nienormowanego czasu pracy i/lub pracy w trybie ciągłym. Skutki pracy w nocy, mimo że minęło wiele lat, odczuwam do dziśsad
                                                    Kolejny dzień minął bez żadnych ważnych wydarzeń, aż nie ma o czym pisać. Lepsze takie nudne dni, niż zamieszanie z przykrymi niespodziankami.
                                                    Jedyną „atrakcją” był obiad – zrobiłam zrazy rozwijane. Miały być zawijane, ale w trakcie podsmażanie rozwinęły sięsmile, ale pozostały smaczne.
                                                  • maria88 Re: * LUTY * 2025 rok 22.02.25, 09:57
                                                    Witaj Wędrówko, milo że znalazłaś chwilę czasu aby napisac co u Ciebie.
                                                    Tez kiedys tak miałam,że trudno było skupic i znależć się w czasie.
                                                    Dbaj o siebie, chociaz to trudne gdy jest nadmiar obowiazków,
                                                    ale konieczne.

A dzisiaj już luty finiszuje. Kończy sie karnawał, a nastepny
                                                    czwartek to juz " tłusty."
                                                    Wczoraj ubrana cieplutko zrobiłam częśc zakupów
                                                    czy dzisiaj powtórzę spacer to narazie nie wiem.
                                                    Słonko jest i -5 a wiatr spokojnie.

Zdrówka i spokojnego dnia zyczę.

• jaga_22 Re: * LUTY * 2025 rok 22.02.25, 11:04
                                                    Witajciesmile
                                                    To u mnie będą dziś zawijane gołąbki.Kapusta czeka na balkonie na zagospodarowanie.
                                                    Ładne mam słonko które wpada do sypialni i mnie pogania.
                                                    Z geranium mam teraz miotełkę.Miałam wyrzucić,ale tyle lat szczepka od szczepki
                                                    od mojej mamy od 77roku.Mimo podlewania biohumusem jakieś marne.
                                                  • lusia_janusia Re: * LUTY * 2025 rok 22.02.25, 11:29
                                                    Hej !!!!
                                                    To macie mrozik w Polsce, u mnie temp.+7..C i rowniez slonecznie.
                                                    Jaga masz zaciecie, zeby przetrwac zycie kwiatkowi jako pamiate po MAMIE.
                                                    Zycze aby kwiatek dawal rade Twoim wysilkom.

To prawda, ja tez mam jakies czasami inne obowiazki, po ktorych
                                                    juz poprostu nie mam sily zeby wlaczyc kompa, ale w inny dzien nadrabiam
                                                    swoja nieobecnosc.

Zycze Nam przyjemnej soboty w zadawalajacym zdrowiu.
                                                  • kendo Re: * LUTY * 2025 rok 22.02.25, 11:49
                                                    witam Jaga/Maria/lusia
                                                    i oczywiscie nieobecna Kwllisto i Wedrowiec,co po krotce opisala swe poczynania dniowe,
                                                    dobrze,ze stabilnie u podopiecznego
                                                    i niech stan zdrowia sie nie pogarsza,
                                                    nawet u Jagusi co tez cierpi na swe dolegliwosci
                                                    u Kallisto pewnie jelitowka sobie poszla,

slonecznie strasznie ,zapomnialam slonecznych okularow,moze mam w samochodowym "faku" to naloze w drodze powrotnej do domu.

trzymajmy sie przy zdrowiu
                                                    Jagusia w towarzystwie Lenki regeneruje sily do wstawania.

przylaszcza a ogrodu
                                                  • kallisto Re: * LUTY * 2025 rok 22.02.25, 13:07
                                                    Dzień dobry.

Piekna słoneczna sobota.
                                                    Czekam na dzieci, na starszą córkę z dziećmi. Zięć pojechał do siostry do Podkowy Leśnej w której mieszka żeby pomóc jej przy chłopcach. Maciek wciąż w szpitalu, nie udało się go wybudzić niestety…..

A ja dzisiaj mnóstwo czynności zrobiłam ale później napiszę, bo dzieciaki nadchodzą.

Miluśkiego dnia.
                                                  • kallisto Re: * LUTY * 2025 rok 22.02.25, 19:10
                                                    Fajnie napisałaś Wędrówko: „Lepsze takie nudne dni, niż zamieszanie z przykrymi niespodziankami.„

Jest podobne lepsza stara niż nowa bieda ☺️

Zostaliśmy sami, oglądaliśmy film „Uciekająca panna młoda „, zwariowana ta panna aż mnie wkurzyła😆

Wcześniej napisałam o swoich robótkach, a robiłam to:
                                                    -umyłam kuchenne okno, jak zaświeciło dzisiaj słońce to aż strach😏
                                                    - odkurzyłam kurze, kąty tam gdzie nie sięga robot,
                                                    -pokrajalusmy warzywa i mięso na kociołek
                                                    -zrobiłam deser z galaretki i owoców
                                                    - upichciłam dwa różne sosy z polędwiczek drobiowych
                                                    -przyprawiłam kotlety schabowe
                                                    Te dwa ostatnie dla córki.

Ot i sobota zleciała i szczerze mówiąc tęskno mi do pracy🤣🤣🤣
                                                  • maria88 Re: * LUTY * 2025 rok 22.02.25, 20:16
                                                    KALISTO pracuś ale film obejrzała.
                                                    Ja tez i to kilkakrotnie oglądałam ten film,
                                                    bo bardzo lubię tą parę aktorów.

Dobrej nocki zyczę.
                                                  • maria88 Re: * LUTY * 2025 rok 23.02.25, 09:49
                                                    Witam w niedzielny ranek. Tak bardzo dobrze było mi pod kołderką
                                                    ze nie dawno wstałam.
                                                    Za oknem jest pięknie. Sloneczko i nie wieje.
                                                    Dzionek będzie na relaksie
                                                    czego i Wam zyczę.
                                                  • jaga_22 Re: * LUTY * 2025 rok 23.02.25, 10:06
                                                    To i ja za Marią przybyłam.
                                                    Ja ciągle jeszcze jestem po kołderką,bo nigdzie mi nie śpieszno,a tym bardziej do bólu.
                                                    Śniadanie zjadłam,mam podaną kawę,coś słodkiego znajdę.
                                                    W południe będę bardziej przydatna.Obiad wczoraj zrobiłam na kilka dni,bo gołąbków
                                                    nie da się zjeść szybko,musi być przerwa.
                                                    Kalisto w swoim żywiole,narzeka,ale wiem jaka jest prawda.

miłej Niedzieli smile
                                                  • lusia_janusia Re: * LUTY * 2025 rok 23.02.25, 12:03
                                                    Hej !!!! ....
                                                    Niedziela to tylko relaks sie liczy, ja nawet obiadu nie gotuje,
                                                    bo odgrzeje ten wczorajszy, dobrze miec troche wiecej, zeby co
                                                    dziennie nie stac przy piecu.

Kallisto, corka ma dobrze, bo mama przypilnuje dzieci i jeszcze obiadku na
                                                    wynos przygotuje. Poki zdrowie pozwala to robimy wiele, ale z czasem
                                                    ta aktywnosc sie spowalnia, po swojej rekacji organizmu to pisze?.

Jaga pod kolderka przepedza bole, dobrze ze jest komu zaserwowac sniadanie
                                                    i kawe.
                                                    maria88 sie relaksuje jak to przy niedzieli, wedrowiec2 pewnie przy pogodzie
                                                    pospaceruje z Tata, Kendo pewnie zaglebia sie w lekture, a pozniej na marszu dokarmi ptaszydla.

Ja odgrzeje obiad i wyjde na marsz, bo musze dokupic mleko do jutrzejszej
                                                    sniadaniowej kawy.
                                                    Zycze Nam przyjemnej niedzieli.
                                                  • kendo Re: * LUTY * 2025 rok 23.02.25, 17:06
                                                    witam na drugiej zmienie,
                                                    niedziela szybko umyka,
                                                    jak sie ma mile zajecie,
                                                    skonczylam nastepne czytadlo,
                                                    jutro wypozycze nastepne,
                                                    obiadu nie musialam od podstaw robic,usmazylam patata i dogotowalam groszek,
                                                    smakowalo niedzielnie z palkami kurczaka

trzymajcie sie zdrowo,
                                                    wiosna tuz przy drzwiach stoi.
                                                  • kendo Re: * LUTY * 2025 rok 24.02.25, 08:57
                                                    witam z mglista aura w tutejszej krainie/z wiatrem/+4 C /obiecane podczas dnia az +8 C,czyli wiosennie bedzie i bardzo wilgotno,

plan dnia jest,
                                                    wiec zmykam do wykonywania,

tak sobie rosna same wrzedzie na trawniku u dzieciecia.
                                                  • maria88 Re: * LUTY * 2025 rok 24.02.25, 09:51
                                                    Są 2 podobne watki i w tamtym sie przywitałam.
                                                    Nie mniej Witam ponownie. Dobrego dnia życzę.
                                                  • wedrowiec2 Re: * LUTY * 2025 rok 24.02.25, 10:23
                                                    Dzień dobrysmile
                                                    Po wczorajszym pochmurnym dniu dziś jest słońce i czyste niebo. Smog też ustąpił.
                                                    Kendo, rozbawiłaś mnie „marszem”, na który chodzimy. Wygląda to tak, że 50 metrów, to spacer, a potem 200 metrów jestem siłą napędową wózkasmile Jednak z dnia na dzień jest troszkę lepiej.
                                                    Planów na nowy tydzień nie robię. Za to na dziś zaplanowałam najmniej wymagający obiad – pierogi leniwe. Od kilkunastu lat ich nie robiłam. Ciekawe, czy pamiętam smak. Zobaczymywink
                                                  • jaga_22 Re: * LUTY * 2025 rok 24.02.25, 10:31
                                                    Aha! Kendo pewnie znowu do czytadła się śpieszy big_grin
                                                    Ja wolę słuchać muzyki dla przyjemności.
                                                    Coś muszę zrobić,ale jeszcze nie wiem co ,co mi wpadnie do głowy,albo w ręce.
                                                    Słonko przedarło się zza chmurki.Tęsknię za wiosną i pierwszym spacerem.
                                                    Pozdrawiam i życzę dobrego poniedziałku smile)
                                                  • lusia_janusia Re: * LUTY * 2025 rok 24.02.25, 10:37
                                                    Hej !!!! ............
                                                    Jaga nabilysmy sobie guza , jednoczesnie w roznych watkach
                                                    sie wpisujac.
                                                    Obrazek na czasie, bo potrzeba Nam takiego przypomnienia
                                                    w zyciu codziennym.
                                                    Miejmy sobie milo i zyczliwie na kazdy dzien tygodnia.
                                                  • kendo Re: * LUTY * 2025 rok 24.02.25, 19:47
                                                    Dobry wieczor,to juz druga zmiana,

Mario,nigdy za duzo witanek,zawsze ciesza,

Wedrowiec,nawet nie pomyslalam,ze to tak moze wyjsc z moim marszem
                                                    a to dlatego,ze blisko sklep/bibljoteke mam niby w "mini Galleri",
                                                    trase marszowa mam tez w poblizu,wiec juz bedac poza domem,
                                                    majac w telefonie pieniadze i rozmyslajac podczas marszu co by tu kupic,wczhodze do sklepu i patrze,co na mnie sie patrzy,
                                                    nieraz wyjde ,bo nic sie nie patrzylo na mnie przyjaznie...
                                                    Twoje "marsze " tez sa ciekawe,
                                                    zapewniaja pelna wysilkowa moc,
                                                    ja tak nieraz robie,od almpy do nastepnej (na trasie sa w rownych odstepach )zmnieniam tepo marszu,

Jagusia,muzyki slucham jak obiad przygotowuje czy rano przy snaidaniu,moze lepiej sie trawi wtedu sniadanko?-tak sobie nieraz mysle-
                                                    dzieki za obrazek,od razu skojarzylam Cebie przy podlewaniu kwiatkow...

ciekawe jak u Lusi z planem dnia?

a czytadlo wypozyczylam,zaraz zamieszcze w odpowiednim watku,

cieplego i milego wieczoru zycze
                                                  • maria88 Re: * LUTY * 2025 rok 25.02.25, 07:36
                                                    Juz jestem i Witam z Wtorekiem.
                                                    Zapowiada sie w miare ciepły dzionek .
                                                    Już jest +2 chociaz słonka nie ma i spokojnie.
                                                    Wczoraj nie szyłam wiec moze dzisiaj.
                                                    Spacerek był ale nie wszystko załatwione.
                                                    Zdrowie stosownie do wieku oby gorzej nie było.

Dobrego dnia życzę.
                                                  • kallisto Re: * LUTY * 2025 rok 25.02.25, 10:07
                                                    Wczoraj mnie tu nie było więc dzisiaj wpadam zostawić kilka słów.

Wtorek jak wtorek, praca wre.

Piękna pogoda wczoraj u nas była, aż nie chciało wracać się do domu. Dzisiaj za to deszczy od rana, ale nie szczypie mróz w uszy to bardzo dobrze.

Dobrego dzionka.
                                                  • lusia_janusia Re: * LUTY * 2025 rok 25.02.25, 13:00
                                                    Hej !!! ...
                                                    Luty dobiega do konca, i wiosna coraz blizej.
                                                    A w ten czwartek to bedziemy zajadac sie poczkami,
                                                    kiedys sama smazylam i obdzielalam rodzine, teraz praktycznie
                                                    podchodze do tematu i na smak ew. kupie sobie w sklepie, chociaz
                                                    roznia sie od Polskich wypiekow.

Z oknem plusowo, kaloryfery rownieznie za cieple , ale nadal mam
                                                    cieplutko, balkonowe drzwi caly czas spuszczone z klamki i lekka szpara.

Rozpoczeta jest coroczna przecena ksiazek, chyba pojde do ksiegarni, moze
                                                    jakims tytulem sie zainspiruje?.

Spokojnego wtorku Nam zycze w zadawalajacym zdrowiu.
                                                  • kendo Re: * LUTY * 2025 rok 25.02.25, 13:30
                                                    witam lutowo
                                                    tak,cieplutko mamy /+8 C/bez wiatru/sloneczko zza chumr czasami wyjzy..
                                                    na marszu sie upocilam,
                                                    trzeba juz chyba inny skafander lzejszy nakladac,bo nie przyjemnie idac i sie pocic,
                                                    a tak pozatem to dzis luzik

zycze Nam udanego wtorku,
                                                    coraz blizej do wiosny

w sklepach od dawna dekoracje Wielkanocne
                                                  • maria88 Re: * LUTY * 2025 rok 26.02.25, 13:33
                                                    Witam i mamy srodę.
                                                    Jutro ponownie wizyta u okulisty /innego/.
                                                    Musze uważac na kichajacych w przychodni
                                                    bo jak piszecie wszedzie teraz niebezpiecznie.
                                                    Ale jak mus to mus.
                                                    Słoneczko dzisiaj mam, ale jutro zapowiadaja pochmurnie, idzie Niż.
                                                    Przed chwilka złoztyłam skórkę z pomarańczy
                                                    do słoiczków. Będzie do sernika wielkanocnego.
                                                    Potem zamierzam usmazyć kilka drozdzowych pączko-racuszków
                                                    z powidłami sliwkowymi.
                                                    Mam dobry i szybki przepis , wychodzą znakomite.
                                                    Będę dzisiaj dla próby smazyc na smalcu z dodatkiem oleju.
                                                    Te sklepowe w poblizu to dla mnie świństwo, oszukaństwo
                                                    i zdzierstwo z pieniedzy.
                                                    Moze, gdybym była młodsza to załozyłabym pączkarnię.

Dobrego popołudnia zyczę.
                                                    U nas tez już sprzedaja stroiki wielkanocne.
                                                  • kendo Re: * LUTY * 2025 rok 26.02.25, 15:46
                                                    hej Mario i pozostale Vistulanki,
                                                    tu iscie wiosennie,
                                                    noca +5 C/teraz +7/minimalny wiaterek,
                                                    niemniej jednak nie wiadomo jak sie ubrac np do sklepu,
                                                    czlowiek sie upoci brrr..
                                                    a lzej sie ubierze to ciagnie,jak dluzsza droga gdzies podejsc,

luzik,z Lusia sobie przez telefon rozmawiamy a ja wpisue sie "jako na drugiej zmianie"

jakos w tym roku anemiczne krokusy kolo mojego garazu.
                                                  • kendo Re: * LUTY * 2025 rok 27.02.25, 09:04
                                                    witam w przedostani dzien lutego,
                                                    a myslam,ze to dzis juz 28 luty..
                                                    bardzo mgliscie/+4 C
                                                    mam nadzieje ze bedziemy Mialy udany dzionek czego Nam zycze

te krokusiki bardziej wyrazistw w kolorze...
                                                  • kallisto Re: * LUTY * 2025 rok 27.02.25, 09:39
                                                    Piękne oznaki wiosny w postaci śnieguliczek i krokusów.

Dzień dobry.

Wieczorem chciałabym dużo napisać, ale mam awersję do pisania na telefonie, rano uciekają my wszystkie myśli.....

Na razie spokój i cisza.
                                                    Zjadłysmy po połówce pączka i po trzy faworki-piekła je koleżanka, bardzo smakowite, paluszki lizać.

Pieczenie faworki?
                                                  • lusia_janusia Re: * LUTY * 2025 rok 27.02.25, 10:30
                                                    >> Gdy w Tłusty Czwartek człek w jedzeniu pofolguje,
                                                    łaskawy Pan Bóg grzech obżarstwa daruje <<.

Ciekawa jestem ile paczkow dzisiaj damy rade zjesc.
                                                    Gdybym sama je smazyla, to pewnie wiele, ale kupne to tylko jeden
                                                    dla tradycji, moze z wnuczka wyjdziemy do sklepu po jego zakup.

A przegladajac Youtube, testowali paczki i okazalo sie ze z Biedronki
                                                    wypadl test, ze byly najlepsze od Cerfura, Lidla i innych... nie pamietam?

Na razie bez deszczu, b.b.wilgotno i mgliscie, ew, siedzenie w domu.

Zycze Nam przyjemnego, smacznego degustowania tradycyjnego paczka.
                                                  • jaga_22 Re: * LUTY * 2025 rok 27.02.25, 11:05
                                                    Dzień dobry ... Prawie się wystraszyłam,że będę musiała zjeść pączka.
                                                    Zjadałam 2 różne po połówce i więcej nie mogłam.
                                                    Dzień markotny bez słoneczka.
                                                    Zaraz zrobię ciasto na naleśniki z serem,to będą i na jutro.
                                                    Dobrze,że luty ma tylko 28dni,bo i tak się wlecze.

• maria88 Re: * LUTY * 2025 rok 27.02.25, 16:10
                                                    Witam. JAGA oszczędnie z pączkami.

Ja wczoraj usmazyłam racuszki i też wczoraj
                                                    sie nimi objadłam, ze nie mam ochoty na pączki kupione.

Dzisiaj juz odiwdziłam okulistkę.
                                                    Zobaczę po kilku dniach jak będzie.

Teraz zaczęłp padać ale muszę wyjść do apteki
                                                    zrealizować receptę.

Smacznego popołudnia zyczę.
                                                  • lusia_janusia Re: * LUTY * 2025 rok 28.02.25, 09:04
                                                    www.youtube.com/shorts/4-YhP2HgG5U

Mam nadzieje, ze zdrowie Nam funkcjonuje jak przed
                                                    "tlustym czwartkiem", ja nie kupilam paczka, mialam w domu
                                                    smaczna slodka buleczke ze smacznym nadzieniem i zjadlam.

A w tym tygodniu to byla kolej na nalesniki, bo co drugi tydzien
                                                    mam racuchy raz w tygodniu, na zmiane, pewnie maria88 robi podobnie.
                                                    Jaga posmakowala tradycyjnie paczusie.

Bez planow piatek, chyba zajrze do kawiarenki i popoludnie bedzie
                                                    juz tylko relaksowe.

Zycze Nam spokojnego relaksowego piatku i calego weekendu.
                                                    A jutro juz marzec.
                                                  • maria88 Re: * LUTY * 2025 rok 28.02.25, 10:08
                                                    Witam.Nocka padało a teraz pochmurnie ale chyba cieplo.
                                                    Muszę uzupełnic zakupy bo zajmowałam sie ostatnio tylko zdrowiem.
                                                    Co nieco też chałupkę uporzadkuję chociaz rano jestem jak by połamana.
                                                    Trzeba sie rozruszać i tym hasłem narazie Was żegnam.

Dobrego dnia zyczę.
                                                  • jaga_22 Re: * LUTY * 2025 rok 28.02.25, 10:33
                                                    Dzień dobry smile
                                                    Dzień pochmurny 5st. to prawie ciepło.
                                                    Mario byłaś u okulistki i już czekasz na poprawę,chyba że to tylko krople.
                                                    Od jakiegoś czasu zmuszam się żeby zjeść coś słodkiego,bo córka kupi,
                                                    ale nie mam takiej ochoty.
                                                    Dziś mam dzień pod znakiem doktora,a raczej mąż,którego z rana zawiozła Ala z Kacprem.
                                                    Czekamy na wyniki,jakie są postępy w leczeniu.
                                                    Jest też skierowanie do kardiologa i do szpitala na badania.

• kendo Re: * LUTY * 2025 rok 28.02.25, 16:02
                                                    witajcie Zalogo Vistulowa
                                                    na "drugiej zmianie"
                                                    dzionek ulozyl sie zgodnie z planami,
                                                    wiec juz w domciu,
                                                    narobilyscie ochoty na placki,
                                                    wiec zaraz bede smazyc nalesniki,jako podwieczorek lub i na kolacje zostanie,

nie zjadlam zadnego paczka
                                                    ani zadnej slodkiej buleczki,
                                                    poratowalam sie kawaleczkie czekolady 70% zawartosci kakala..

trzymajmy sie w zdrowiu
                                                    dla niedomagajacych poprawy zdrowka .
                                                  • lusia_janusia Re: * LUTY * 2025 rok 28.02.25, 19:25
                                                    Kendo, kwiatki niezlomnie przebijaja sie przez zeszloroczne liscie
                                                    na nowe zycie, zwiastujac nadchodzaca wiosne.
                                                  • kallisto Re: * LUTY * 2025 rok 28.02.25, 20:45
                                                    Ranniki, takie to wiosenne kwiatki Wam Kendo kwitną. Śliczne.

Dobry wieczór.
                                                    Dopiero przyczlapalam na swoją miejscówkę, oglądam „Stworzenia duże i małe”., angielska flegma. Bardzo lubię tego rodzaju filmy, szczególnie gdy filmybtw nagrywane są w Szkockiej czy Kornwalijskiej scenerii. Kamień, zieleń i kudłate owce, plener Sielski anielski.

Miałam jutro pojechać na pobranie krwi pod kątem załatwić etc ale chyba nie chce mi się tak rano wstawać, muszę się wyspać, na 10:00 jadę na masaż.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka