Dodaj do ulubionych

** WRZESIEN ** 2026 **

01.09.26, 06:55
* Pierwszy września pogodny, w zimie czas wygodny” *

Witam w dni wrzesniowe
zyczac duzo slonca
i udanego kazdego dnia
Obserwuj wątek
    • kendo Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 01.09.26, 07:05
      witajcie Panie juz w nowym miesiacu Wrzesniu,wtorku,
      z nowymi planami na pewno i ich realizacja,
      w oczekiwaniu na sloneczne dni,

ech Wedrowiec w domku pozostala
      z obawy przed burzami i deszczem,
      tu troszke kropli spadlo dopiero wieczorem,

Lusia sie chyba wyspala?

zycze Nam milych chwilek

acha dobranockowy obrazek od Wedrowiec ciekawy
      • kallisto Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 01.09.26, 09:31
        A ja na przekór aurze powitam Was pięknym wrzosem lub lawendą, trudno rozpoznać co autor obrazka miał na myśli.

Słońce świeci i zanika i tak na zmianę, troszkę pokropiło.

Przyjemnego odpoczynku 🌸
      • jaga_22 Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 01.09.26, 09:36
        Dzień dobry smileKendo środę mamy big_grin
        Udało mi się załatwić dziś wampirka.Ciężko było z dojściem bo za blisko żeby brać taksówkę.Córka pomogła w odliczaniu kroków,bo w czym mogła pomóc?
        Pięknie dziś i słonecznie smile
        • jaga_22 Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 01.09.26, 09:39
          Haha... a co ja tak prę do przodu??? tongue_out
          • kendo Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 01.09.26, 09:49
            usmialam sie Jagusia z "tym pre do przodu"
            tak dzis wtorek a nie sroda...dzielna bylas idac na pobranie prob krwi,mam nadzieje,ze nie bada za tragiczne.

witajcie Kallisto/Jaga i pozostale Panie,

uwielbiam wrzosy czy jak one sie zwa,dziekuje Kallisto
            Jagusia,sliczna sarenka z kotkie,
            zawsze jak jestem w willi widze o oznaczonych porach pare sarenek pasacych sie juz na sciernisku,
            mama ich zostawila,bo z poczatku bylo ich troje...
            spedzajcie milo czas,
            • kallisto Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 01.09.26, 11:28
              Dostałam zdjęcia od kuzynki która w swoim ogrodzie gości takie zwierzęta. Dokarmiała je a one czuły się jak u siebie w domu. Lisiaca urodzila dwa lisiątka, kiedy podrósły wyprowadziła się do lasu. Pewnego dnia Ela na spacerze dojrzałą tą lisicę która w pysku taszczyła upolowaną kurę. Ela przystanęła żeby jej nie spłoszyć. Lusia podeszła bliżej i położyła pod nogami kurę, chyba w podziękowaniu za opiekę. Czyż to nie cud ? Skąd u dzikich zwierząt takie ludzkie odruchy? Ela chwila postała, lisek odchodził oglądając się czy kura zostanie zabrana. Ela nie zabrała ptaka, zostawiła dla lisich bobasow.
              Wyobrażam sobie jaki to mógł być ujmujący obrazek, szkoda że nie miała wtedy aparatu.
              • wedrowiec2 Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 01.09.26, 11:38
                Wrześniowe dzień dobrysmile
                Mimo że to ranek i ja dołączam z obrazkiem.
                Jest wrzesień, zgodnie z kalendarzem mamy jesień meteorologiczną. Prawdziwa też nadchodzi. Dziś zobaczyłam, jak za oknem przelatuje rudy, jesienny liść. To zwiastun, a za nim nadlecą inne. Póki nie ma szarug cieszmy się w miarę normalną pogodą.

Kendo, właśnie takie jabłka wczoraj kupiłam. Będę miała na podwieczorek zapiekankę z ryżem i jabłkami.

Jago, jesteś dzielna i mimo bólu nie poddajesz się.

Kallisto, piękne są historie o zwierzętach. Tak niewiele wiemy o ich psychice, a one mają swoje rozumki, i nie są one małe.

Spokojnego wrześniasmile
                • jaga_22 Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 01.09.26, 13:07
                  Wspaniały widok Kalisto nam zgotowała.Coś pięknego taka zażyłość miedzy człowiekiem i zwierzątkiem.
                  A rozum i zachowanie,to one mają lepszy od niektórych ludzi.
                  Ciekawa jestem Kalisto,czy jakieś zwierzaczki podchodzą do waszych chatek ?
                  A Maria mogłaby skrobnąć parę zdań .

Wędrówko,nie mam wyboru,ale następnym razem poczekam na lepsze dojście.
                  Nie myślałam,że aż tak będzie bolało,przystawałam co parę metrów.
                  Ze względu na wyniki za mało wzięłam przeciwbólowych.
                  Tylko na łażenie po domu daję radę.
                • kendo Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 01.09.26, 13:31
                  hej Wedrowiec,
                  wlasnie te jablka ze zdjecia super nadawly sie na szarlotki czy jableczniki inne,
                  zycze udanego wypieku,

dziendoberk jak najbardziej odpowiedni do miesiaca-dziekuje
                  Kallisto cuda sprawa z lisica i jej podziekowaniem,
                  ogladajac nie raz yotubera widzi sie podobne sytuacje,
                  myslalam,ze to ludzie sobie tak aranzuja te filmiki...

miejcie ciekawe popoludnie,
                  tu deszczy z przerwami...+19 C
                  • kallisto Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 01.09.26, 14:05
                    Jaguś, cały czas trwał remont więc zwierzęta były z dala. Raz jadąc leśną drogą mieliśmy okazję widzieć dwa koziołki. Jak już będzie ciasna na ośrodku i bliżej jesieni to mam nadzieję będą się pojawiać bliżej. Mamy zadomowionego kosa, który drepcze blisko nas, wyjątkowo odważny. Jest jeszcze sójka, która też chodzi po trawniku. Musielibyśmy wybrać się w głąb lasu choć wątpię czy uda nam się spotkać zwierzynę bo z tego co pamiętam na grzybobraniu przed laty niczego nie spotykałam. Ale takie liski mogłyby podejść choć nie wiem czy czasem nie wyczuwają psow sasiadow.
                    • maria88 Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 01.09.26, 18:57
                      Witam i ja pod wieczór. Tak mi znowu dzionek uciekł. Byłam u kardio, nic specjalnie nowego 1 badanie kontrolne holterem za miesiąc. Potem obiadek w domku.Smazyłam placki i cukini i juz polowy nie ma.
                      Podzieliłam sie z sasiadką.Niogi miały dosyc więc posiedziałam i teraz skrobię relację.

Ciekawe te historie o zwierzatkach.Nie ma zwierzat głupich, kazde jest mądre i potrafi dbać o potomstwo.

U mnie pogoda w kratke.To slonko, to dokuczliwe zimne wiatrzysko, nawet nie przewidywalnie kropiło. Do końca tygodnia ma byc podobnie. a potem znowu skok temp. w górę. Na jak długo nie wiem.

JAGA z bólem musiała powędrowac do przychodni .Zastanawiam sie czy nie ma takiej opcji, zeby pielegniarka przyszła do domu i poprała krew. Moja znajoma ma tak, ze lek.rodzinny to załatwia i wysyła pielegniarkę do pobrania krwi. Nie jest ona nosoba leząca ale ma utrudnione poruszanie sie.

Juz kończe bo łapia mnie czasem bole w kregach szyjnych z komputera. Musze cos z tym zadziałac, na razie nie wiem jak.

Spokojnej nocki zyczę
                      • wedrowiec2 Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 01.09.26, 21:26
                        Dobranocsmile
                        • lusia_janusia Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 01.09.26, 23:02
                          Ja dopiero sie witam WRZESNIOWO

Noc mialam nie ciekawa, nastawilam budzik zeby nie zaspac
                          na badania, ktore byly dla mnie b,b, nieprzyjemne, teraz czekam
                          na poprawe samopoczucia po zazywaniu nowej medycyny.

Zwierzatka dzikie obserwuja teran czy jest dla nich przyjazne
                          i zadamawiaja sie,wyczuwaja przyjazne wibracje ludzi.
                          Dziekuje za fotki, obrazki.

Chyba musze juz podreptac do sypialni, moze uda mi sie szybko
                          usnac.

Przespanej, nocy Nam zycze.
                          • jaga_22 Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 02.09.26, 08:22
                            Dzień dobry smile
                            Nie ma chętnych to ja zacznę.
                            Chyba coś mi umknęło,bo Lusia coraz bardziej robi się tajemnicza.
                            Mario,wyniki robiłam prywatnie ,bo moja lek. p.k powiedziała,że nie robią wyników
                            fosforu na NFZ,a takie mam dostarczyć na pierwszą wizytę do nefrologa.
                            Przy okazji zrobiłam inne.Nie wszystko co opisują jest prawdą.
                            Najważniejsze,że jestem zadowolona.
                            Kiedy tak sobie chodzę po domu,to wydaje mi się,że jest OK i dam radę,
                            a potem szydło wyłazi z worka wink
                            Chciałam pisać ,że szaro ,słonka nie widać,a tu miła niespodzianka smile

Księżyc od Wędrówki pomógł mi w nocnych wędrówkach big_grin
                            • kallisto Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 02.09.26, 13:00
                              Hej wszystkim.

Ależ chciałabym wyglądać jak ta pani na obrazku i tak ukwieconą rumiankami.

Jestem po wizycie u ortopedy. Wszystko goi się tak jak powinno. Mam odbarczac dużego palucha na czas rekonwalescencji. Szwy ściągnęła mi pielęgniarka, zupełnie nic nie czułam a bardzo się bałam, niepotrzebnie.
                              Kolejna wizyta za cztery tygodnie, wcześniej na miejscu zrobie RYG.

A taka „ drogę do nieba” mam przed sobą. Przede mną odpoczynek a przed mężem praca. Musi dokończyć tył do maku i skręcić komodę kuchenną. A potem to już laba laba i laba🤣

Pięknego dnia🌹

• maria88 Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 02.09.26, 16:28
                                Witam w drugiej polowie dnia.Za oknem mam tak ponuro jak na fotce KALISTO, wczesniej zrobionej.
                                Planowałam wyjscie bo do 14tej bylo slonecznie i cieplutko ale nagle zrobilo sie szrao-buro i moze popadać.
                                Tak to jest z ta pogodą w tym roku.

KALISTO jak dobrze zrozumiałam to bedziesz asystentką męza , to i to dobrze.Co to znaczy odbarczać?

JAGO nie tylko Ty tak masz ze w domku drepcząc wydaje sie , ze tak samo dzielnie będziemy szły chodnikiem. Wiekszośc kobietek 80+ a mysle że i meżczyzn ma podobnie, zwłaszcza gdy sie zaniecha wychodzenie z domu.Nawet kilka kroków poza domem to tez jest coś. Jak się jest samemu to się musi
                                i ten przymus ruchowy nie pozwala zardzewieć
                                A ta nefrolog w czym moze Ci pomóc? U nas tez jest ale słyszałam ze tam mozna dostac sie bezproblemowo. Znajoma była, to w sumie był to ogólny wywiad /statystyczny/.

LUSIA jak czytam, tez ratuje zdrowie.

Odpoczywajcie teraz i dbajcie o siebie.
                                • jaga_22 Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 02.09.26, 17:11
                                  Chyba coś pomyliłaś Mario,bo nefrolog jest od nerek i nie jest łatwo się dostać
                                  i tylko ze skierowaniem .Po prostu brakuje nam specjalistów.
                                  Znajomej pewnie nic nie dolega.
                                  • maria88 Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 02.09.26, 17:34
                                    Tak, przepraszam, pomyliłam z lekarze geriatrą.
                                    • kendo Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 02.09.26, 21:28
                                      Dobry wieczor

dzionek uciek przyslowiowo,
                                      musiala podjechac na polnocna Galleri i sparawdzi pare rzecza a jednoczesnie sie tez skusilam na zakup paru rzeczy,
                                      powrot do monu,szybki obida
                                      czas byl juz tez do ukrainskiej kawiarenki,
                                      po powrocie kolacja i rozmowa jeszcze z Lusia,
                                      bo w sklepiku dzis nie bylo czasu o wszyskim podyskutowac,,

leczycie sie Dziewczyny,
                                      ja 10 ide do laryngologa,
                                      sluch trace i co pol roku po badaniu jest gorzej,
                                      na razie "zwalam to na oznaki starosci"
                                      lekarze roskladaja rece i nie wiedza co sie dzieje......
                                      Kallisto musi uwazac na "paluch" by go nie nadwyrezac..
                                      cyt.."droga do nieba" lubie takie trasy samochodem,
                                      mam podobna,
                                      zrobie zdjecie,jak nie bedzie za mna samochodow,bo chce stanac na drodze ....
                                      Maria skontrolowala serducho i zaakceptowala stan zdrowka,
                                      Jagusia drepta ,bardzo dzielna ,nie poddaje sie,jak ja to mam zwyczaj mowiec
                                      -" biore glowe pod pache
                                      i do przodu ide"-
                                      i piekna pani na zalaczonym obrazku,
                                      tak szczesliwa/pelna otymizmyu
                                      obysmy My takie byly....

Wedrowiec przypomniala o zapiekance ryzu z jablkami,
                                      dawno temu jadlampewnie byla smaczna i z cynamonem?
                                      pomysle i moze tez sobie ktoregos wolniejszego dnia zrobie.
                                      obrazek z trawkami sliczny,
                                      lubie takie i ten ksiezyc.....

Lusia ma sie dobrze,a zwlaszcza kiedy sie spotkamy i cos nas rozsmieszy,
                                      nie ma konca smiechu,,,,,

miejmy ciekawy wieczor i wyspana nocke

kwiatki przy jednym ze sklepow
                                      • wedrowiec2 Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 02.09.26, 21:41
                                        Dobry wieczór, tu druga zmianasmile
                                        Dzień minął pod znakiem prac domowych. Na pierwszy plan wysunęła się zamrażarka i jej czyszczenie. Niewdzięczna czynność, ale efekt widać. I na jakiś czas spokójwink
                                        Ostatnio sporo pisałyście o włosach. A ja straciłam fryzjerki. Chodziłam do dwóch. Jedną, rok młodszą ode mnie, od dawna namawiałam na emeryturę. Dziś dzwonię do salonu, by się umówić, i okazuje się, że „moja” już jest emerytką. Dzwonię do drugiego salonu. „Moja” fryzjerka jest na zwolnieniu lekarskim i nie wiadomo, kiedy wróci. Muszę szukać nowejsad

Wizyty pielęgniarek w domu, opłacane przez NFZ, są trudne do załatwienia i zorganizowania czasu pobrania itd. Przez cały, wieloletni czas, gdy opiekowałam się chorymi w rodzinie tylko raz skorzystaliśmy z tej możliwości. Była to inicjatywa lekarki rodzinnej. W innych sytuacjach korzystaliśmy z płatnych usług w domu.

Coraz więcej chorób na forum. Jaga, Maria, Lusia, Kallisto, a teraz dołączyła Kendo ze swoim słuchemsad Trzymajcie się i leczcie!

Najpierw jednak trzeba się wyspać.
                                        Dobranocsmile
                                        • wedrowiec2 Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 02.09.26, 21:52
                                          ps. Kendo, ryż z jabłkami oczywiście był z cynamonem. Niestety, lenistwo zywciężyło i ugotowany ryż z jabłkiem i przyprawami piekłam w kuchence mikrofalowej. Otrzymana potrawa nie była tak smaczna, jak w piekarnika. Następnym razem spróbuję w air fryerze.

ps2. podoba mi się kompozycja na Twoim zdjęciu, a szczególnie te ciemnozielone, proste łodygi z listkami. Szukałam w internecie. To podobno pęcherzyca kalinolistna. Nie jestem pewna, bo nie znam tej rosliny, a google podają sprzeczne informacje.
                                        • kendo Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 02.09.26, 21:56
                                          nic tak nie cieszy jak sliczny obrazek z kolorowym bukieikem z pniaka,
                                          to tak jak nasze zdrowko,
                                          "psujemy sie od srodka"
                                          ale utrzymujemy fasade na zewnatrz wlasnie taka ,jak te kwiatki i Jagusia...
                                          witaj wiedrowiec wieczornie,
                                          tu nie musimy w miesza´kaniach wysuwac sprzetow AGD,sa tak zabudowane,ze ewentualne u samej podlogo jest " kratka",ktora mozna zdjac i podloge wytrzec.umyc pod spodem,,,
                                          w wilach jednak trzeba odsuwac wielkie szahy,zamrazalke i lodowke,piece sa zmontowana,ze nic za nie i z bokow nie wpada...

ciekawego wieczoru Wedrowiec
                                          • lusia_janusia Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 02.09.26, 23:52
                                            Dobry wieczor !!!!!
                                            Nie chce zeby zastala mnie III zmiana.
                                            Tak mi schodzi z czasem, jakos moje rutyny sie przestawiaja, tym
                                            bardziej teraz jak juz jesiennie w pogodzie i za oknami wieczorami,
                                            ktore juz coraz dluzsze sie wydaja.

Mialam kontrolne tylko badania, nastepne beda w pazdzierniku, lekarz
                                            sobie zaznaczyl jak bylam na wiosne. A tak to jak chyba u kazdej z nas
                                            boli tu i owdzie, i tabletka doraznie pomaga?

Przesanej nocy Nam zycze.
                                            • kendo Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 03.09.26, 09:21
                                              witam juz z czwartkiem
                                              za oknem nie ciekawie
                                              wlasnie deszcz zaczol padac/+16 C/ w pokojach chlodno,bo nocna temperatuna nie spadla do +10 C/cale niobo zaslonie te woalem
                                              bedzie trzeba cos zobie wymyslec d zrobienia,oby checi tylko na to byly,

mam nadzieje,ze noki mialyscie wyspane.

ciekawego dnia zycze.

krzew zwany motylkowy
                                              ze wzgledu,ze wabi motylki do popijania nektaru.
                                            • kallisto Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 03.09.26, 09:21
                                              Dzień dobry.

Zacznę od wpisu Wèdrowniczki, utrata dobrej fryzjerki to nie lada wyzwanie dla kolejnej nowej. Osobiście nie trafiłam na taką. Zawsze coś jest nie tak, raz uda się dobrze zrobić a dziesięć razy nie uda sia. Też tu ma znaczenie jakość i gęstość włosów, moje są trudne …..

Mario odbarczenie=odwodzenie=odchylanie dużego palca od sąsiedniego na czas leczenia. Kość jest wyprostowana ale jego mikromiesnie ciągną na złą stronę.

Ot i na tyle teraz, cdn

Miłego dnia.
                                              • kendo Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 03.09.26, 09:52
                                                hej Kallisto,
                                                to prawda,"dobra fryzjerka to skarb"
                                                mialam taka z turcji,wyprowadzila sie ponownie do swego kraju,
                                                teraz mialam z tajlandi no niby OK,ale wlasnie cos zawsze bylo nie tak,
                                                teraz prosze ukrainska fryzjerke z kawiarenki,
                                                obciana za polowe ceny,bo swoich obcina za darmo,
                                                ale ja zawsze cos tam dam na zachete do nastepnego razu..

miej sobie udany dzionek
                                                • maria88 Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 03.09.26, 11:49
                                                  Witajcie dziewczęta, zaraz wybieram sie do rodzinnego z wynikami.
                                                  Niestety pogoda dzisiaj tak jak u KENDO, chlodno i pochmurnie,moze padać jak juz n ie pada.
                                                  Co będzie pózniej jestem bez planu.

Zycze dobrego dnia.
                                                  • jaga_22 Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 03.09.26, 12:12
                                                    Dzień dobry smile
                                                    To już wiesz Mario mniej więcej jakie masz wyniki ?
                                                    Ja jutro idę na kolejne pobranie krwi,zawiezie mnie starsza córka.
                                                    Chciałabym żeby czas trochę się zatrzymał,bo za szybko ucieka.
                                                    Dziś na obiad będzie rybka do ziemniaków.
                                                    Dzwony dzwonią w kościele,dawno nie byłam i raczej nie będę.
                                                    Jakaś komunikacja jednak jest,choćby przez nawołujące dzwony do modlitwy wink

• maria88 Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 03.09.26, 16:21
                                                    Juz wrócilam, nawet podjadłam ale jeszczce musze wyjśc po wodę.
                                                    A wyniki prawie identiko jak poł roku temu.Zyję więc i moze jeszcze pozyję.
                                                    Nie mam tez nowych leków. Najlepsze leki to unikanie stresu, ruch, gimnastyka.
                                                    Moje znajiome chodza na ćwiczenia i jogę ja wiem, ze sie na to nie zapiszę.
                                                    Predzej domowe postanowienie robienia niektorych cwiczeń.
                                                    Dobrego popołudnia zyczę.
                                                  • kendo Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 03.09.26, 16:49
                                                    witajcie
                                                    Jagusia obrazek zamiescila,akuratny do szybkiego mijania czasu,
                                                    zbieganie z gorki ,dobrze ze z kwiatuszkami...
                                                    osobiscie nie lubie robic zadnych prob brrrr,
                                                    na razie nie musze chyba ze by zdecydowali nowy retgen na glowe-uszy,sprawedzic kreatynine,
                                                    mam nadzieje,ze proby beda ciut lepsze od poprzednich Jagus,

Maria zadowolona ze swoich
                                                    od razu dostala skrzydla i po wode do picia sie uda .

tez dzis nic nie planowalam,ale do Lusi wpadlam,bo musialam byc na duzej poczcie i wyslac list-uff,konca znimi nie bedzie..-
                                                    pozniej poszlysmy do chinskiej i po sklepach popatrzec na jesienne trendy,
                                                    gdzie dominuje bordo/ciemne brazy....
                                                    ale Lusia kupila sobie sliczna kurtevzke na jesien bo potrzebowala...
                                                    a i super buty tez pod katem jesieni,
                                                    po przymierzeniu nie chciala ich zdjac,tak dobrze lezaly na nodze i operowana stopa super sie w nich czula,a to najwazniejsze,bo teraz po tej operacji wskazane by but byl super dopasowany do stopy i nigdzie nie uwieral,

trzymajcie sie ...
                                                  • kallisto Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 03.09.26, 18:03
                                                    Podaj Kendi proszę model i markę butów Lusi, może i
                                                    Mnie się przydadzą? 😊
                                                  • wedrowiec2 Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 03.09.26, 23:45
                                                    Dobranoc 🦉😃
                                                  • lusia_janusia Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 04.09.26, 02:39
                                                    Dobry wieczor,!! Dzien Dobry,!!!!

Buty zarezerwowalam, i poszlam po stara pare butow zeby
                                                    dostac 10 % znizki na nowa pare, ponownie poprzymierzala,
                                                    jak postawilam na lade, zauwazylam ze jeden but jest o 5 mm wyzsz,
                                                    a byla to ostatnia para, nie kupilam, z zalem w sercu wyszlam ze sklepu.
                                                    Sprzedawca sprawdzal w galeri i nie ma, natomiast sa w Malmö gdzies
                                                    w 2 sklepach, ale tam nie pojade.

Zdjecia nie zrobilam tych butow, dopiero w domu przyszlo mi na mysl,
                                                    ze moglam to zrobic. Moze jutro jak nie zapomne a bedzie sprzedawca,
                                                    ktora lubie i czasami sobie rozmawiamy to zrobie fotke, ew, moze
                                                    gdzies przez net mozna bedzie je zamowic?.

Wyspijci e sie ze slodkimi snami.
                                                  • maria88 Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 04.09.26, 09:33
                                                    Witam.
                                                    LUSIA znowu myszkuje po nocy.LUSIU nie zarywaj nocki bo to odbije sie na zdrowiu.
                                                    KENDO to wcale nie tak, ze wyniki poprzednie są okey. Po prostu nie uległy zmianie na lepiej ale sie nie pogorszyły. Dalej trzeba sie pilnować i dbac o zdrowie bo innego wyjścia nie ma. Wiek robi swoje
                                                    i cudów nie należy oczekiwać.
                                                    Dzisiaj pogoda ma byc w kratkę. Teraz pochmurnie +17 .Jeszcze planu nie ustaliłam, co się da to się zrobi.
                                                    U WEDROWKI b.ciemna nocka z pełnią, tez myszkuje.

Trzymajcie sie w zdrowiu.
                                                  • jaga_22 Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 04.09.26, 11:33
                                                    https://i.pinimg.com/1200x/ea/5c/a3/ea5ca3e72ee25321bb6b0ab2a7e11e50.jpg
                                                  • kendo Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 04.09.26, 15:15
                                                    witajcie obecne inie obecne Panie,
                                                    pada dzis od samego rana,

tak Lusia ma pecha z butami,
                                                    nie dosc,ze teraz musi wybierac bardzo wygodne nie patrzac na mode to jeszcze zawsze jakis feler sie znajdzie,
                                                    dzis tez przymierzalysmy ale kozaki i chyba sobie kupie,
                                                    sa ocieplane czarne i brazowe
                                                    i nie wiem jaki kolor wybrac,?czas na odpoczynek po zrobieniu paru rzeczy,
                                                    ciepelka przedjesiennego zycze.
                                                    iscie jesiennie dzis,choc kalendazowa jesien dopiero 23 wrzesnia do 21 grudnia

jeszcze w niektorych kacikach kwitna roze.
                                                  • lusia_janusia Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 04.09.26, 16:25
                                                    Hej !!!!
                                                    Jagi obrazek typowy na dzisiejsza pogode, i jeszcze odpowiednie
                                                    obuwie, zeby stopy nie przemokly i nie zmarzly jak moje w sniegowcach.
                                                    Kendo, mysle ze jeszcze te roze moga zakwitnac i w pazdzierniku, jak
                                                    nie bedzie duzo dni deszczowych.
                                                    Po ekapadzie do sklepu na przymierzanie butow,
                                                    Kendo zostawila mnie pod drzwiami bloku, bylam b.gloda
                                                    dobrze ze mialam obiad do podgrzania, spojrzalam na zegar
                                                    a tu 12,50 a dzisiaj bylo rozpoczecie spotkan w bibljotece.
                                                    Szybko odgrzalam jedzonko zjadlam, wzielam parasol
                                                    i pomaszerowalam.

Spoznilam sie 15 minuy, bylo nas w sumie z prowadzacymi
                                                    spotkanie 10 osob. PO skonczeniu spotkania okazyjnie wypozyczylam
                                                    sobie ksiazke,.

Zmarzlam na tym spotkaniu, w domu zrobilam sobie goraca herbate'
                                                    "Matcha Latte", dzisiaj wyjatkowo mi smakowala i przy tej pogodzie
                                                    deszczowej mnie rozgrzala.

Cieplutkiego, spokojnego popopludnia Nam zycze.
                                                  • maria88 Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 04.09.26, 17:12
                                                    Pogoda sie utrzymała wiec ruch dna swiezym powietrzu był a przy okazji zakup jesiennej czapki.
                                                    JAGA chyba sie spieszyła bo zostawiła tylko wiewiórkę na czatach.
                                                    LUSIU masz werwę.W deszczowa pogodę i chłodny dzionek jestes i tu i tam.
                                                    KENDO macie fajnie,ze w sklepie zawsze traficie na wygodne i modne obuwie. Nie mam nic takiego
                                                    w poblizu z obuwiem. Jeden sklep i w sumie drozyzna i nic ciekawego. Też potrzebuje w wygodnych i cieplutkich botków.
                                                    Spokojnego wieczorku zyczę.
                                                  • kendo Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 04.09.26, 20:39
                                                    Dobry wieczor Zalogo,
                                                    dzionek pod znakiem spania,
                                                    wlasnie Lusia mnie obudzila o 17:30 po skonczonej rozmowie ponownie usnelam i obudzilam sie na "tance z gwiazdami"
                                                    tez marzne dzis....

Jagi wiewiorka juz po jesiennemu w szaliczek owinieta,
                                                    tak,dzis chlodno i juz letnie kurteczki trzeba poprac i cieplejsze wyciagac

Mario,tak mamy t´w miescie jeden sklep z butami,
                                                    pozniej na poludniowej stronie miasta znowu i na polnocnej Galleri az trzy sklepy,
                                                    jest w czym wybierac i porownywac cenowo i gatunkowo...

deszcz zaczol padac akurat jak do domu juz wracalysmy...pada dalej,

cieplej nocki zycze
                                                  • wedrowiec2 Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 04.09.26, 22:14
                                                    Jagi wiewiórka wie, co dobresmile Co chwilę mamy zmianę pogody, ale przeważa huragan z deszczem. Sądząc z odgłosów przed chwilą było gradobiciebig_grin
                                                    Kendo, urocza są te różowe kropki na białych płatkach róży.
                                                    Z kupnem butów zawsze są problemy. Stosunkowo niedawno przekonałam się do zakupów przez internet. Jak dotychczas nie sparzyłam się. Jedna para jest typowo jesienne, więc chodziłam w nich tylko po domu. Zobaczymy, jak będzie na ulicywink
                                                    W domu mam niewielki problemy. Wczoraj zalałam łazienkę, a dziś kuchnię. Wszystko przez drobne usterki, ale dobrze, że woda nie dostała się do innych pomieszczeń. Oby tylko takie problemy byłysmile

Dobranocsmile
                                                  • jaga_22 Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 05.09.26, 09:51
                                                    Dzień dobry smile
                                                    Przykra sprawa z zalaniem Wędrówko.Dobrze ,że skończyło się tylko na
                                                    większym wysiłku.
                                                    Słonko od rana zagląda przez okno ,ale żeby nie było za pięknie,to napływają ciemne chmury.Wczoraj padało,ale nie zmokłam,bo córka już czekała pod drzwiami.
                                                    Wczoraj byłam u wampirka.Jeszcze nie zaglądałam na wyniki.
                                                    Co do butów to już od dawna nie korzystam ze sklepów,tylko internetowo.
                                                    Nie jestem zakupoholikiem i nie lubię,pewnie się odzwyczaiłam.
                                                    Nie mam pojęcia co będzie na obiad,bo Ala pojechała na bazar po wszystko.
                                                  • kallisto Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 05.09.26, 10:19
                                                    Dzień dobry.

Ależ zachęcający do rozpoczęcia dnia wpis Jaga umieściłaś 😊

Ja mam już za sobą kilka czynności, toaleta, śniadanie, wymodelowane włosy, wstawiona zmywarka. Za chwilę włączę pralkę, nie było nas dwa tygodnie a tyle prania🤣

Mój wampir wypija ze mnie krew kilka razy w roku, średnio licząc co drugi miesiąc. Podobno zbyt częste pobieranie krwi nie jest korzystne, czy to prawda?

U nas pogoda na długi rękaw, można powiedzieć że jesień pełną gęba choć liscie jeszcze trzymają się na drzewach to temperatura powietrza nie zachęca do niczego. Sama też nie schodzę na dół bo niewygodnie mi chodzić.
                                                    Jak nie mam zajęć w środku to zaczyna doskwierać mi nuda i bezrobocie 😂
                                                    Przyzwyczajona byłam wcześniej że wciąż coś było do robienia.

Pięknego dnia jak na obrazku od Jagi.
                                                  • kendo Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 05.09.26, 11:38
                                                    Wedrowiec,no sliczna podroz z gwiazdami do lozeczka....spalam dzis bez snow i dobrze..

Witajcie Jaga/Kallisto,
                                                    tak,Jagusi kawka ma bardzo dobre dosmaczki,
                                                    dziekuje,

pogodowo,bardzo wietrznie/i jak Kallisto pisze trzeba juz dlugi rekaw z bluzka nakladac i dlugie spodnie,
                                                    pada obecnie a mialam samochodem podjechac do sklepu...

zycze Nam milego weekentu z taka kawusia co Jagusia Nas czestuje

w miescie.
                                                  • wedrowiec2 Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 05.09.26, 12:40
                                                    Dzień dobrysmile
                                                    Spotkania z Wampiremwink mamy coraz częściej, a wyniki są bardzo często podstawą prawidłowej terapii. Można korzystać z dojeżdżających osób (pielęgniarek) pobierających krew i inny materiał do badania. Jednak z roku na roku koszty są coraz większe, więc lepiej zrobić w tym samym czasie badania dla kilku osób. Niestety, trudno jest zsynchronizować choroby w rodzinie.

Kendo, a młodzieniec ze zdjęcia na co lub kogo czeka?

Wieje tak mocno, że musiałam pozamykać okna. Inaczej same zamykały się i otwierały. Nie mam w planie remontów, a ryzyko urwania ich z zawiasów było spore.
                                                    Nie wiem kiedy minęło południe. Zbyt szybko mija czas, albo zbyt szybko działamwink

Spokojnej sobotysmile
                                                  • lusia_janusia Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 05.09.26, 13:59
                                                    Hej !!!
                                                    Od rana nie bylo wiadac, ze bedzie troche slonca na niebie,
                                                    wiatr goni biale chmury po blekitnym niebie, zastanawiam sie
                                                    czy wychodzic na marsz.

Wczoraj zmarzlam w bibljotece, do wieczora nie moglam sie rozgrzac.
                                                    Juz wyjelam cieply szlafrotk, letni po praniu ponownie do szafy do nastepnego
                                                    lata.

Zaraz podgrzeje sobie jakis obiad kombinowany z tego co mam w lodowce,
                                                    wszystkiego w kazdej misecze, zrobi sie w niej wiecej miejsca.

Mam nadzieje, ze corka Jagi nakupila smakolykow na targu, i obiadki
                                                    beda smaczne.
                                                    Kallisto, przytlacza nuda, teraz masz okazje do wypoczynku po tej intensywnej
                                                    pracy przy letnim domku.
                                                    wedrowiec2, zampomniala pozakrecac krany, ze pozalowalo?, czy moze
                                                    zmeczony material popekal i woda znalazla inne uijscie?.
                                                    Kendo pisze o deszczu, a ja siedzac prawie tylem do okna nie wrocilam
                                                    na niego uwagi?.

Zycze Nam relaksowej soboty.
                                                  • kendo Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 05.09.26, 14:16
                                                    Lusia,juz tu nie pada,
                                                    slonce swieci,ale brzoze kladzie niemal na trawnik,
                                                    tak mozno wieje,
                                                    bylam s sklepie tylko pobliskim,kupilam lody mini na patyku i kartofelki do pierogow,

teraz zasluzony odpoczynek,
                                                    moze z yotubera cos poszukam i popatrze

strasznosci jak sie zaleje mieszkanie,
                                                    dobrze Wedrowiec,ze na parterze mieszkasz,
                                                    inaczej pewnie sasiad byl by zalany...
                                                    nie lubie takich niespodzianek..mam nadzieje,ze jakos poradzilas sobie i nie wymaga to ekstra koszow...

miejcie sobie mile chwilki weekendowe
                                                  • maria88 Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 05.09.26, 18:24
                                                    Witam. Juz zmierzch.Po południu było słonecznie i chociaż.wiatrzysko tez było, wybrałam sie po resztę planowanych zakupów. Potem odkurzanie zajęło mi trochę czasu i teraz dopiero relaks. Czuje na pewno zmęczenie ale i samozadowolenie, ze jeszcze mogę radzic sobie sama.Jak długo to Bozia wie.

Chyba pójde do kuchni i usmażę racuszki drożdzowe z jabłkami, planowane od wczoraj.

Przyjemnego wieczorku zyczę.
                                                  • maria88 Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 05.09.26, 21:40
                                                    Spijcie i śnijcie przyjemniutko i cichutko.
                                                  • wedrowiec2 Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 05.09.26, 21:44
                                                    Dobry wieczórsmile
                                                    Huragan za huraganem. Nagłe ulewy. Połamane drzewa, uszkodzone auta, a co najgorsze ranne cztery osoby, w tym jedna ciężko. Z przyrodą nie wygramy.

Mimo wszystko życzę spokojnej nocy. Zamknijcie szczelnie okna, otulcie się kołderkami i śpijcie aż do rana.
                                                    Dobranocsmile
                                                  • kallisto Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 06.09.26, 01:16
                                                    Dobry wieczór, tu piąta zmiana 😀

Nie śpię jeszcze a dopiero przyszłam do łóżka.

Zrobiliśmy wspólną kolację z Małgosią i Mietkiem, dużo tematów obgadaliśmy i zeszło.

Do jutra babeczki.
                                                  • jaga_22 Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 06.09.26, 09:16
                                                    Dzień dobry smile
                                                    Pochmurno dziś,ale w nocy nie padało.
                                                    Długo nie mogłam usnąć,może już skończyło się dobre spanie.
                                                    Lusiu Ala nie dotarła na targ,bo tramwaj nie dotarł.Bardzo dużo u nas robi się
                                                    remontów.
                                                    Jednak obiadek miałam bardzo pyszny, knedle ze śliwkami i śmietaną na słodko.
                                                    Na wieczór miałam jeszcze raz ,ale odsmażane na masełku z bułką tartą.
                                                  • kendo Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 06.09.26, 10:04
                                                    Wedrowiec,sliczny obrazek z piwoniami w tle gory,
                                                    sztorm w kraju ,
                                                    tu wielkie wiatrzysko bylo,dzis troszke mniej wieje

Jagusia,zamartwia sie,ze sen sie oddala
                                                    ale zadowolona z obiadu,
                                                    ktory tez planuje,

Kallisto pozny wieczor miala,omawiajac z przyjaciolmi dalsze poczynania

Maria ,ogarnela chatke i nawet zakupy zrobila

a Lusia nie zauwazyla,ze deszcz popadal

witajcie niedzielnie Panie,
                                                    mam nadzieje,ze dzis nie bedzie padac
                                                    i podjade skosic trawe,bo wylaczylismy robota..
                                                    +16 C/noca wlaczyly sie kaloryfery co sie odczulo od razu po przebudzeniu..

Jagusia kawka z rana czestuje a ja zycze Nam wspanialych chwilek.

acha Wedrowiec,
                                                    musze zobaczyc czy jast jakis napis przy "figurze,
                                                    ustawiona na uliczy gdzie mieszkal krol polski Leszczynski z corka.
                                                  • maria88 Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 06.09.26, 12:17
                                                    Witam.U mnie niedziela pochmurna i wiatrowa i tylko +16. W domku zrobilo sie chlodniej.Pociecha, ze we wtorek temperatury maja rosnąc. Ogrzewanie mieszkan u mnie to dopiero od 1.10..Po niedzieli będa napuszczać wode w kaloryferach. Trzeba pilnowac,żeby nie bylo przecieków.
                                                    KENDO Twoje kwiatki wyraznie daja znac ze zliza sie jesień chocia jeszczce kwitna i fotka jest piekna.

Zuczę smacznych obiadków i dobrego wypoczynku.
                                                  • lusia_janusia Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 06.09.26, 17:29
                                                    Hej !!!
                                                    wedrowiec2, piwonie o tej porze przypominaja poczatki lata,
                                                    a tu juz mamy prawie jesienna aure. Dziwne, ale widzac piwonie
                                                    przypomina mi sie ich intensywny zapach, ktory nigdy mi sie
                                                    nie znudzil.

Kallisto, czyzbyscie obagdywali nastepny wojaz za granice?.,
                                                    ale sie chyba wyspalas, niedzielnie mozna pozwolic sobie na
                                                    przedluzenie nocy.

Jaga, smaczny mialas obiad jak i kolacje, za mna tez smaki
                                                    jesienne gonia, wprawdzie sliwki mam, ale zawsze czegos
                                                    brakuje do kompletu.

maria88, tutaj nie wszedzie sie wlaczaogrzewanie, w prywatnych
                                                    blokach polityka ogrzewania funkcjonuje inaczej, u mnie tylko
                                                    zrobily sie b.b. lekko cieple, a mieszkam w spoldzielczych blokach.

Ciekawe czy Kendo skosila trawe, pogoda sie wyklarowala,
                                                    bo poszlysmy z wnuczka do duzego prarku, i nie bylo problemu
                                                    zeby wrocic na lunch, przeszla wnuczka wszystkie stacje
                                                    zabawowe i to jej dzisiaj wystarczylo.

Teraz juz mam czas tylko dla siebie, zrobilam sobie Matche Latte
                                                    i z krzyzowka usiade na balkonie, bo mam b,cieplutko, mimo wiatru,.

Milego popoludniowego kontynuowania niedzieli Nam zycze.
                                                  • kallisto Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 06.09.26, 19:55
                                                    Dobry wieczór.

Dzień ponury ale szybko zleciał, trochę pospałam.

Lusiu, na razie nic nie planuje choć jakiś czas temu powstał w mojej głowie szatański pomysł. Nie mówię tak nie mówię nie, czas pokaże.

Niedziela dla mnie jest nudnym dniem, może jutro pojedziemy do Wałcza po lepsze zakupy.

Dobrej i spokojnej nocki.
                                                  • wedrowiec2 Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 06.09.26, 22:15
                                                    Dobry wieczór i dobranocsmile
                                                  • kendo Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 06.09.26, 23:23
                                                    Dobry wieczor Wam
                                                    ciesze sie,ze wszystkie dzis sie wklikalysmy,
                                                    Wedrowca dobranockowy obrazek w iscie ksiezycowej szacie-sliczny,

tak ,Lusia skosilam trawe,
                                                    pln niedzielny wykonalam
                                                    i dobrze,bo nadchodzacy tydzien ma byc deszczowey i trawka po nawozeniu bedzie rosla w rekordowym tepie i nawet robot by nie dal rady skosic,
                                                    ladnie sie zazielenila,
                                                    jutro fotki pokaze,

dziene u Mari ma byc ciepelko?
                                                    a nam zapowiedzieli deszczowe dni niemal codziennie,
                                                    Mario,ostanie wiatry poturbowaly wszystkie kwiaty na miescie,
                                                    mam pare zdjec z placu zabaw,gdzie przed wiatrami robilam to bede wstawiac...

Dobranoc,wspanialych snow.

Kallisto niby sie nudzila,
                                                    ale nozka sie leczyla bez nadwyrezania.
                                                  • kendo Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 07.09.26, 10:14
                                                    witajcie Dziewczyny,
                                                    zdazylam sie obrobic zanim musze wyjsc,
                                                    rosolek sie dogotowuje/makaron juz ugotowany,zabiore ze soba..
                                                    plan dnia jest,by podjechac do innego sklepu i odmowic plytki do lazienki,
                                                    znalazlam sklep z duzo tanszymi i tak samo wygladaja,
                                                    dostalam jedna na probe by porownac czy taka sama grubosc..

za oknem pochmurnie ,
                                                    choc obiecali cieplejsza aure/wieje tez jak zwykle,

miejmy udane dzisiejsze plany.

kwiwtki na trasie marszowej,
                                                    zrobila trzy zdjecia na trzy dni,
                                                    z kazdej strony inne kwiatki po bokach.
                                                  • jaga_22 Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 07.09.26, 11:15
                                                    https://i.pinimg.com/1200x/33/6b/f8/336bf86c6dcaf9fd5452c506961ab495.jpg
                                                  • maria88 Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 07.09.26, 14:35
                                                    Witam.Sielski obrazek od JAGI ale przy poniedziałku tot rudno sie relaksować. Dzisiaj akurat przewidują dobry biometr ktory nie zgadza mi sie z moim samopoczuciem. Moze dlatego że jest chlodne wiatrzysko.
                                                    Jestem juz po obiadku, pranko ręczne tez było jeszcze trzeba sprzatnąc kuchnię, więc zostawiam Was
                                                    do następnego razu.
                                                    Spokojnego dnia zyczę.
                                                  • wedrowiec2 Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 07.09.26, 21:49
                                                    Dobry wieczórsmile
                                                    ostatnio, i tak będzie przez kilkanaście najbliższych dni pojawiam się niezbyt często. Teraz ma w domu gości, a potem wyjeżdżam do rodziny. Muszę i chcę podtrzymać na duchu ciocię, która niedawno musiała uśpić kota, a miała go 17 lat.
                                                    Kendo, kompozycje kwiatowe są piękne. Szałwia kontrastuje z kwiatami rosnącymi niżej. Bardzo podobają mi się beżowo-kremowe kwiaty znajdujące się z prawej strony. Nie znam ich, ale lubię tę kolorystykę.
                                                    Kupujesz płytki do łazienki. Czy to znaczy, że zostajesz w tym mieszkaniu, czy też przygotowujesz je do sprzedaży?
                                                    Mario, ciesz się dobrą pogodą, bo znów ma być upałsad

Robi się późno. Czas spać.
                                                    Dobranocsmile
                                                  • lusia_janusia Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 08.09.26, 02:36
                                                    Hej !!!!
                                                    Pewnie spicie juz spokojnie, ja sie za chwile
                                                    tez przyloze do poduszki.
                                                    Poniedzialek minal bez deszczu, ale juz jutro go zapowiedzieli?.
                                                    Z Kend zaplanowalysmy wyjazd za jej sprawunkami.
                                                  • kendo Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 08.09.26, 09:05
                                                    Wedrowiec tez nie zam ich nazwy,
                                                    kwiatki sa podobne do mini bratkow?
                                                    a sloiczek z motylkami wypuszczanymi na noc by oswiecaly nam mile sny nadchodzace,
                                                    planow mam mnustwo z lazienka,
                                                    cena mnie powstrzymuje od dzialan.

Lusia tez dlugo nie spala,
                                                    mam nadzieje ze sie wyspala i nie zapi na dzisiejszy wyjazd

witajcie wtorkowo,
                                                    za oknem lekkie zachmurzenie/z lekkim wiaterkiem/
                                                    mam nadzieje,ze zdaze do domu przed deszczem,
                                                    wlasnie chce kupic sobie te pokazywane Wam kozaki i moze jeszcze cis mi wpadnie w oko,
                                                    z ciuszkow na razie nic nie potrzenuje,

miejcie udane plany
                                                    a Wedrowiec niech milo spedza czas z gosiem(cmi)
                                                    ten sam kwiat z innej strony sfotografowany.
                                                  • jaga_22 Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 08.09.26, 10:00
                                                    Witaj Kendo i reszta dziewczynsmile
                                                    Na razie jeszcze leżę i myślę co by tu na dziś wymyślić.Pogoda
                                                    od rana piękna i słoneczna.Może wrzucę jeden upiór big_grin
                                                    Na obiad zapomniałam co ma być,pewnie coś Ala zrobi.
                                                    Na razie ma do 11-konferencję,to mam się nie szwendać big_grin

Ciszę się bo trochę wyniki się polepszyły,ale już się martwię,że może omyłkowo?

Jeszcze pięknie i kolorowo mamy,słonko dopisuje i ciepło,dziś ma być 27st.
                                                  • kallisto Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 08.09.26, 14:31
                                                    Hej.
                                                    I ja witam.

Czekamy na gości, przyjeżdża moja „sister „ 😀

Pogoda marzenie, szkoda że tylko dzisiaj.

Posprzątałam chałupkę, fasolowa na wędzonych kostkach gotowa, mój upiór suszy się na sznurku i na suszarce, żyć nie umierać.

Jaguś ciesz się że wyniki dobre, nie wołaj wilka z lasu 😀

Pięknego popołudnia 🌝
                                                  • jaga_22 Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 08.09.26, 15:48
                                                    Patrz Kalisto jakie to wszystko mądre teraz,nawet pralka mądrzejsza ode mnie.
                                                    Wrzuciłam pranie żeby odświeżyć.Wreszcie znalazłam drugie białe spodnie które szukałam od zeszłego roku,a wisiały pod długą bluzką.
                                                    Ustawiłam na 3 godz.w 60st.Jakie było moje zdziwienie,
                                                    kiedy skończyła pranie po godzinie.
                                                    A niedawno czytałam,że pralki nie oszukują,tylko stwierdzają fakt,że jest już czyste i kończą pracę.Ja też myślałam,że oszukują ,a tymczasem są takie mądre surprised
                                                    Faktycznie było prane i nie noszone.
                                                  • kendo Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 08.09.26, 16:10
                                                    itam Wa popoludniowo,
                                                    pocieszajac,ze Jagusi wyniki sie poprawily,
                                                    czyli nadzieja jest ,ze idzie ku dobremu i nereczki beda ocalone,

Kallisto oczekuje na goscia-spedzaj milo czas,

no ja takiej "madrej åralki nie mam"
                                                    zreszta dalam ja dla Lusi,
                                                    bo musiala stana na miesce maszyna do mycia garow...

ma nadzie,ze obiad Jagusi smakowal..

ciekawego popoludnia
                                                  • wedrowiec2 Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 08.09.26, 22:14
                                                    Jago, cieszę się z wyników badań, które otrzymałaś.

Donica z szałwią jest atrakcyjna z każdej strony.

Kendo, dziękuję za życzenia. Akurat zbiegły się terminy kilku prac w domu, ale nie miałam na to wielkiego wpływu. Dziś jeden z serwisantów do sprzętu miał przyjść o 12. O 12:30 zadzwonił, że będzie ok. 16. Przyjechał o 18:30sad Cały dzień miałam rozbity, ale nie miałam wyjścia i musiałam czekać. W czwartek też mam jakąś ekipę montującą żaluzje…
                                                    Padło pytanie o przyczyny zalanie przez mnie kuchni. Otóż nie lubię nakładać obiadów i innych gorących potraw na zimne talerze. czasami podgrzewam je w mikrofalówce, czasami ogrzewam gorącą wodą. Stawiam talerze na blacie tak, że ich brzeg zachodzi na zlew. Talerze stoją lekko nachylone. Mały strumień gorącej wody płynie na nie i spływa do zlewu. Tym razem źle je postawiłam i woda spływała na blat, a z niego na podłogęsmile Taka to była przyczynabig_grin

Dobranoc, spokojnej nocysmile
                                                  • jaga_22 Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 09.09.26, 10:10
                                                    Hahahaaa... ale Wędrówka wymyśliła big_grin to już lepsza mikrofalówka.
                                                    Przyznam,że nigdy nie podgrzewałam talerzy.
                                                    Dzień mam piękny,słonko cudne,ani jednej chmurki.Maria pewnie będzie narzekać na upał.U mnie już 22st. Dopiero nad ranem się wychłodziło.
                                                    Nie mam co robić,to sobie piorę drobiazgi,poszewki na poduszki krzesełkowe.
                                                    Ala pojechała dziś do pracy,to mam do wyboru na ile dam rady big_grin
                                                    a może w szufladach? bo za dużo się nagromadziło niepotrzebnych rzeczy.
                                                    Jak człowieka coś najdzie,to nie ma rady big_grin

Wczorajszy spacer Ali,to namiastka
                                                  • kendo Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 09.09.26, 13:14
                                                    o rany Wedrowiec,
                                                    ja stawiam talerz na brzegu indukcyjnej,nagrzewa sie podczas gotowania koncowego obiadu...
                                                    a wychodzac zawsze z domu,
                                                    sprawdzam,czy na plycie zaden gar nie stoi i wody w kranach pozakrecane...okna pozamykana podczas nadchodzacego deszczu.bedziesz teraz bardziej ostrozniejsza z podgrzewaniem...ufmmmm

obrobilam sie co nie co
                                                    zjem ,odpoczne chwilke i do miasta autobusem podjade do FOREX,kupic walute,
                                                    moze bedzie dobry kurs,

zycze nam udanego dnia
                                                    i serjesa wykonawcow by na czas obiecany przychodzili.

ladne teraranzacje kwiatowe porobili ,
                                                    w miescie sa podobne.(trzecia strona donicy)
                                                  • kallisto Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 09.09.26, 15:54
                                                    Dzień dobry.

Dużo u Was się dzieje, u nas też.
                                                    Dużo pogadanek, krótki spacer do jeziora na pomost. Rodzinka pojechała dzisiaj w południe.
                                                    Podjadam pomidory koktajlowe które przywiozła Tenia. Tak bardzo obrodziły tego roku że wiadrami je wywozi. Tradycyjnie koszyk z przetworami.

Wracając wczoraj z centrum spotkaliśmy rodzinkę saren, jedna z nich stała na skraju lasu przy szosie, dwie pozostałe stały blisko w zaroślach.

Cisza i spokój u nas i chyba na odwrót do Jagi pójdę poleżeć 😀 co prawda pralkę mam włączoną a powiesić mogę nawet wieczorem.

W przeciwieństwie do Was zimny talerz nie przeszkadza mi a nawet czekam aż obiad lekko podstygnie, nie trawię parzących w usta potraw.
                                                  • lusia_janusia Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 09.09.26, 19:12
                                                    Hej !!!!
                                                    Wedrowiec2, przygoda z zaleniem, jest ostrzezeniem na przyszlosc
                                                    do zapamietania, ja tez lubie cieple talerze, i stawiam na plycie pieca
                                                    ,ale jeden talerz to sie szybko nagrzeje.
                                                    Jaga podziekuj Ali za fotki, widac juz na nich zblizajacy sie koniec lata.

Kallisto widac sarna byla ze swoimi dziecmi i nauczyla sie przechodzic
                                                    przez ulice. Widze ze wekujesz rowniez lato w sloiki?.

Wrocilam z kawiarenki, udeptalam swoje nogi okrutnie, przyszlo b,duzo
                                                    ludzi, ruch i gwar umeczyl mnie dodatkowo.

Chyba bedzie dzisiaj dla mnie krotki wieczor.
                                                    Niemniej zycze Nam relaksowego wieczoru.
                                                  • wedrowiec2 Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 09.09.26, 22:05
                                                    Jak widać mamy różne upodobania talerzowewink Podgrzewać w mikrofalówce nie lubię. Talerze kamionkowe nie nagrzewają się łatwo, a moje obiadowe mają wzorek, który iskrzy w kuchencebig_grin Pozostaje woda lub stawianie na sztorc, oparte o pokrywę na kuchence gazowej. Gdybym miała płytę elektryczną, byłoby łatwiej, ale instalacja elektryczna w budynku jest stara i nie ma zgody na instalowanie np. indukcji. Na wymianę instalacji nie mam ochoty, choć niektórzy sąsiedzi to zrobili.

Kallisto, grzybów nazbieracie pewnie tyle, że zamrożonych starczy na całą zimę. Czy też je suszycie?

Kendo, szkoda, że kwietnik ma tylko trzy strony do podziwianiawink

Marii nie ma od dwóch dni. Czy coś przegapiłam?

Dobranocsmile
                                                  • jaga_22 Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 10.09.26, 08:44
                                                    Dzień dobry smile
                                                    Zapatrzyłam się na piękne wrzosy u Kalisto.
                                                    Macie ciekawą drogę do domku,zapewne cały czas obserwowaną pod
                                                    względem nieoczekiwanych zwierzaczków.Kierowca musi w porę zauważyć ruch na drodze,bo może być niebezpiecznie.
                                                    Ja wczoraj trochę przedobrzyłam swoje możliwości.Owszem trochę poprałam,szybko wyschło,ale to już nie moja zasługa .
                                                    Przy odkurzaniu ponownie udało mi się zaplątać w kable ,uderzyłam się w to samo kolano co kiedyś i ledwo się podniosłam .
                                                    Dziś trzymam się z daleka i nie zabieram się do żadnej pracy.
                                                  • kallisto Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 10.09.26, 10:35
                                                    Dzień dobry.

Kolejny dzień września, niebawem połówka i bliżej do jesieni.
                                                    U nas słonko i chłód.
                                                    Mąż pojechał na grzyby, będziemy suszyć w domu w piekarniku.
                                                    Wędrowniczko, nasz budynek jest z roku 1989, też prowadziliśmy nową instalację elektryczną, tzn. był fachowiec 😀 zgodę ze spółdzielni otrzymaliśmy. Jestem mega zadowolona z indukcji, zupełnie inne utrzymanie czystości.

Jago, nie tylko na te zwierzęta też uważać ale i na żubry, są znaki ostrzegawcze, na szczęście nie spotkaliśmy jeszcze tego zwierza ale nigdy nie wiadomo kiedy i gdzie wyskoczy.

Też przeciążyłam stopę 😭😭😭😭😭

Miłego dzionka.
                                                  • kendo Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 10.09.26, 11:40
                                                    witaj Kallisto i pozostale Panie,
                                                    pozniej sie pokaze,
                                                    a teraz zmykam na autobis do szpitala na kontrol sluchu...
                                                  • kendo Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 10.09.26, 15:41
                                                    Witam rowniez Jagusie,
                                                    rano nie zadzylam,
                                                    strasznosci,jak mozna sie w kable zaplatac to nie rozumie,dobrze,ze tylko na kolanie sie skonczylo...uffff,Jagusia uwazaj troszke ...

Kallisto podziwia zywa nature,ktora chce przejsc przez jezdnie,
                                                    podobne sarenki ja podziwiam ,jak jestem w altanie ,na poczatku mama prowadzila swe dwie sarenusie,
                                                    teraz same widze wychodza na pole by poskubac zielonasci,
                                                    mama ich juz zostawila by sie usamodzielnialy,
                                                    byla po dalszej innej stronie pola,
                                                    pewnie je tez i obserwuje,jak sobie radza

takie mini dynie dekoracyjne "zywe" kupilam
                                                  • wedrowiec2 Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 10.09.26, 20:53
                                                    Dobry wieczór smile

Dynie u Kendo, więc nadchodzi prawdziwa jesień. Muszę pomyśleć o odpowiedniej dekoracji domu. Początek za mną - zmieniłam firankę w kuchni. Jest z rudymi i brązowymi listkami.

Kallisto, u mnie taka przeróbka byłaby zbyt kosztowna. Budynek jest z 1968 roku i instalacje elektryczna z aluminium. Można pociągnąć prąd z piwnicy, ale jest inny problem. Liczniki prądu są na klatce schodowej. Dzieli mnie od nich mieszkanie sąsiada. Za dużo problemów. Pozostaje niezdrowa kuchenka gazowasad i ogrzewanie talerzy pod bieżącą wodąsmile

Jago, kable są bardzo groźnesad Mama kiedyś szybko wstawał od komputera i też zaplatała się w nie. Skończyło się kilkutygodniowym gipsem na stopiesad
                                                    Uważaj na siebie.

Mam za sobą montowanie żaluzji termicznych w oknach. Fachowcy działali szybko i czysto, ale i tak jestem zmęczona. Może nie tyle sprzątaniem po pracach, co oczekiwaniem na ich koniec. Pozostaje położenie się i odpoczynek.

Dobranocsmile
                                                  • lusia_janusia Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 10.09.26, 23:43
                                                    Jeszcze sie zmieszcze w drugiej zmianie.
                                                    Caly dzien minal szybko.
                                                    PO spotkaniu z Kendo w szpitalu, wstapilysmy do duzego marketu,
                                                    zakupily troche innych owocow, Kendo poszla na autobus a ja zdecydowalam
                                                    sie na piechode do domu, nie ma duzej odleglosci na oko, 20min szybkim
                                                    marszem, ale ze mialam zakupy na jednym ramieniu i w drugiej rece, to
                                                    sie nie spieszylam.

Jak przyszlam pod blok, to spoldzielnia dzisiaj prosila swoich lokatorow
                                                    na przyjecie, byla muzyka i hamburgery, do picia sok z kartonikow, wszyscy
                                                    prawie byli obecni, lawki pozajmowane, albo mocno starsi na swoich
                                                    balkonikach siedzieli.

Mozna by powiedziec, ze pogoda dopisala, bylo slonce ale wial
                                                    b.mocny wiatr.

Mam nadzieje, ze Jagi kolano ma sie ok, ze nie trzeba pomocy
                                                    lekarskiej, jak to nie wiadomo co nam pod nogami wpadnie(albo
                                                    na co my wpadniemy). Ja teraz tez juz b.ostroznie chodze, a jak
                                                    jestem w kawiarence, to szczegolnie patrze pod nogi, dzieci ktore
                                                    sa rozrzucaja zabawki po podlodze i jezdza na rowerkach bez
                                                    pedalow.

Spokojnej przespanej nocy Nam zycze.
                                                  • kendo Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 11.09.26, 09:25
                                                    niezawodna Wedrowiec z dobranoca,co mnie tez troche doluje,bo czuje,cze powinnam pozyczyc Zalodze tezdobrych snow,
                                                    Lusia rowniez zdaza na ostani czas w drugiej zmianie..

witajcie Panie z Vistulowego kacika,
                                                    na razie od pogody zaczne,
                                                    slonecznie/0 6:30 bylo tylko +9 C i kaloryfery cieplutkie/minimalny wiaterek/obecnie +13 C
                                                    obiecany caly dzionek sloneczny,

mam plan na dzisiaj,
                                                    Wedrowiec juz powoli do jesiennego wystroju chatki sie przymierza,
                                                    ja tez ale w tym innym,
                                                    kupilam ccienkie rierany w liscie ale w popielu,
                                                    pokaze w innym atku,
                                                    obrus tez....
                                                    tez nie lubie brygady remontujacej/naprawiajacej a to bedzie mi przejsc z czasem z lazienka....

zycze nam udanych planow i wspanialego weekendu
                                                  • jaga_22 Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 11.09.26, 09:46
                                                    Dzień dobry z ładnym słonkiem.Co prawda tylko 11st,ale nie ma wiatru
                                                    byłam nawet na balkonie.

Żebym to ja wiedziała jak ten piruet wykombinowałam,bo właściwie stojąc
                                                    w miejscu ,tylko zrobiłam skręt i padłam na podłogę.Minęło trochę zanim się zorientowałam,że jestem w całości big_grin

Myślami jeszcze jestem młoda ,a to pułapka,wszędzie się czai niebezpieczeństwo.
                                                    Dziś córka pracuje w domu,nie będę szalała tongue_out
                                                    Popijam sobie kawkę z czymś słodkim i oglądam wczorajsze wyczyny naszych
                                                    polityków.Mamy kabaret na żywo.
                                                    Jeszcze nic nie mam jesiennego.

• lusia_janusia Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 11.09.26, 16:31
                                                    Hej !!!!
                                                    Kendo, jak poznaje to kwiatki chyba jeszcze z Hacjendy
                                                    z pod starej jablonki.
                                                    Jaga, zawsze tak jest jak juz jestesmy na najnizszym pietrze,
                                                    jak tam sie znalazlysmy, zdziwione zapytujemy siebie samych.
                                                    Jeszcze Twoje balkonowe kwiatki sie trzymaja kwitnaco.

Zachodzace slonca na obrazku od wedrowca2, wrozy sloneczna
                                                    pogode na nastepny dzien.

Kallisto pewnie ma zaprawe z grzybami?
                                                    maria88, cos sie nie odzywa,?? ......

Obrobilam sie, zrbilam konfiture-dzem z brusznicy, czerwonej jagordy,
                                                    obiad mialam do podgrzania,
                                                    zaliczylam tez spotkanie w biljotece, a nasepny tydzen juz bedzie na
                                                    caly etat kawiarenka, i nie wiem czy bedzie mozliwosc wyjscia w piatek
                                                    do bibljoteki?.
                                                    Teraz sie relaksuje z Matcha Latte.
                                                    U mnie tez kaloryfery sie wlaczyly i rano jak wstalam bylo cieplutko
                                                    na pokojach, teraz slonce je nagrzewa, a kaloryfery zimne.

Przyjemnego popoludnia Nam zycze.
                                                  • kallisto Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 11.09.26, 18:07
                                                    Dobry wieczór.

Wpadam późno, przez cały dzień leżałam, drzemałam albo oglądałam.
                                                    Mąż wrócił z nowego CH, poszedł na rekonesans i zrobił spożywcze zakupy.

Odpoczywam nogę wiec wszystko dostaję pod nos, nawet pranie powiesił na stojak i wystawił na balkon.
                                                    Wczoraj na siedząco obrałam grzybki. Wyszła garstka do ugotowania injuz mam dwie zamrożone porcje dla tatuśka. Mężowi zleciłam suszenie, zajął się tym od A do Z. Spakował w słoiki.

Też lubię zakręcać się w przewody a bardziej mnie irytuje jeśli z rąk wypadają przedmioty i trzeba się po nie schylać do podłogi 😡

Jaguś moje pelasie też pięknie kwitną. Na wiosnę już umyśliłam ukwiecenie terenu przed tarasem ( hortensja ogrodowa lubiąca półcień i hosty), na tarasie donice z petunią ogrodową. W tym roku w wielu miejscach podziwiałam jej urok. Pięknie ukwiecona i bujna zwisająca roślina.

Kilka lat temu remontowaliśmy łazienkę, jest tak dobrze zrobiona ze wystarczy na długie lata. Przyszły remont to odnowienie ścian a w listopadzie wymiana podłogi.

Cały dzień mam wrażenie że dzisiaj sobota , czemu tak się dzieje?😂

Ciepłego wieczoru.
                                                  • maria88 Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 11.09.26, 19:14
                                                    Witam po wieczór. Jestem, zyję, pogoda mnie wymeczyła. Jutro postaram sie napisac więcej.
                                                    Dobrej Nocki.
                                                  • wedrowiec2 Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 11.09.26, 21:34

Maria odnalazła się; to dobrze.

Pogoda zaczyna być coraz bardziej jesienna, więc i noce są chłodne. Na miejskie ogrzewanie na razie nie liczę. Jeszcze trwają prace remontowe. Chyba powinny być spełnione jakieś kryteria temperaturowe, by zaczęli grzać.

Jago, nie tylko nowe pułapki na nas czyhają. Mi odnowiła się bardzo stara kontuzja kolana. Drobny upadek na nartach sprzed prawie czterdziestu lat, a skutki odczuwam do terazsad

Lusiu, jak często będzie chodzić do kawiarenki? Wiosną pisałaś, że ma być zamknięta, ale jak widać działa. To dobre dla społeczności emigrantów i uchodźców wojennych.

Kallisto, ciężki remont domku w lesie, a już planujesz prace w domu? Na myśl o remontach u mnie dostaję dreszczy i nic nie planuję, mimo że mam sufit w dużym pokoju pomalowany w ok. 20%, a listwy przypodłogowe nie są przymocowane, a tylko opierają się o ściany. Potem wyrzuciłam „fachowców”big_grin

Mam nadzieję, że wspomnienie ostatniego remontu przed snem wymażę z myśliwink

Dobranocsmile
                                                  • kendo Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 11.09.26, 22:14
                                                    witam wieczornie,
                                                    ciesze sie widzac Was Wszystkie,

Jagusine kwiatki jak zwykle urodziwe,
                                                    Kallisto planuje na nastepny letni sezon mnustwo kwiecia,
                                                    bedzie na pewno slicznie,
                                                    Lusia starym zwyczajem z borowki czerwonej zrobial dzem,bedzie do piernikow,swietnie sie komponuje,
                                                    ja kupuje gotowy z czlymi "jagodami"smakuje mi zwlaszcza z jednej marki,
                                                    Mari a sie przywitala z obiecanym jutrzejszym wpisem co sie wydarzylo u B´Niej
                                                    Wedrowiec nie nawidzi remontow,i nawet boi sie o nich snic...
                                                    Kallisto grzybki zagospodarowuje dla calej rodziny,
                                                    uwielbiam je zbierac i zajadc,
                                                    kupilam kurki,
                                                    jutro sobie je zrobie,

obrazki,jak zwykle ,
                                                    slonecznik symbo jesien od Jagusi iWedrowiec z balonikiem serduszkiem w chmurki sie udaje na spoczynek,

zycze spokojnej nocy bez koszmarow.
                                                  • lusia_janusia Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 11.09.26, 23:34
                                                    wedrowiec2, normalnie kawiarenka jest czynna 3x w tygodniu,
                                                    na okres urlopow byla tylko czyna 1x w tygodniu.
                                                    Od poniedzialku wraca szefowa z urlopu i wszystko wroci do
                                                    normalnosci.

maria88 odnalazla droge do Nas, bedzie ciekawie poczytac
                                                    sprawozdania z minionych dni....?

Kallisto wypoczywaj, oszczedaj operowana stope,
                                                    bo w moim przypadku przy chodzeniu, nadwyrezalam biodro
                                                    ze zdrowej nogi, a to tez nie jest wskazane, kazdy ma indywidualne
                                                    odczucia.
                                                  • kendo Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 12.09.26, 09:32
                                                    witam w nowym dniu-sobota
                                                    zapowiada sie na sloneczny dzien,
                                                    +15 C/brzoza ani drgnie,co pewnie pozniej bedzie rozkolysana,
                                                    planu dnia jako tako brak,
                                                    ale pewnie gdzies sie przejade
                                                    zycze nam spelnionego dzionka weekendowego

brakuje mi kolorowych kwiatkow ,
                                                    wiec domowe fotografuje...
                                                  • jaga_22 Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 12.09.26, 12:30
                                                    Witajcie smile Ranek nie był szczęśliwy dla mnie,bo znowu się znalazłam na podłodze
                                                    zakleszczona między łóżkiem,a ścianą.Nogi nie chciały mnie słuchać.
                                                    Ala mnie usłyszała i przyszła na ratunek.
                                                    Na nieszczęście ciągle padam podobnie i znowu to kolano oberwało,
                                                    teraz jeszcze bardziej boli.Nie wiem co było przyczyną,tyle lat żyję i nigdy nie padałam.
                                                    Rano było pochmurno,ale już mam słoneczko i 15st.
                                                    Nie będę dziś kusiła losu i zostanę w łóżku.Ala będzie robiła klopsiki z czymś.
                                                    W przyszłym tygodniu mam wizytę u nefrologa i reumatologa.
                                                    Myślę,że doczekam w całości wink
                                                  • lusia_janusia Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 12.09.26, 15:18
                                                    Hej !!!!
                                                    Przy sobocie obrobilam sie kulinarnie,
                                                    sprzatanie jeszcze czeka, musze zdziebko odpoczac
                                                    i nabrac ochoty, moze to dzisiaj wykonam, do wieczora
                                                    ciemnego jeszcze troche czasu zostalo.

Jaga, mega ostroznosc jest zalecana dla Ciebie, szkoda kolan,
                                                    ale lozko tez nie poprawi balansu, bo to chyba o to chodzi?.
                                                    Sympatyczny kotek spoglada na Nas z Twojego obrazka
                                                    juz z jesiennym bukietem.

Niebo upstrzone bialymi oblokami po blekicie spaceruja.
                                                    Przyjemnego popoludnia Nam zycze, bez potkniec i upadkow!!!!
                                                  • wedrowiec2 Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 12.09.26, 20:53
                                                    Dobry wieczórsmile

Jago, uważaj na siebie. Upadki mogą być niebezpiecznesad
                                                    Sobota dobiega końca. Jestem już spakowana i wyjeżdżam na tydzień. Długa droga przede mną. Ciocia, forumowy Czubatek, niedawno musiała zgodzić się na uśpienie kota, którego miała kilkanaście lat. Jadę wesprzeć ją psychicznie. W miarę możliwości będę pojawiać się na forum.

Dobranocsmile
                                                  • kendo Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 12.09.26, 22:19
                                                    witam wieczornie,

no nie ciekawie Jagusiu z upadkami,
                                                    moja sp.tesciowa tez sie prewracala az biodro peklo przy ktoryms upadku...
                                                    dobrze,ze masz Corke ,ktora czujnie sprawuje opieke nad Wami,

Lusia nagotowala pewnie zupki dla wnusi w razie co jak by przybyla,
                                                    bo lubi babcine polskie zupki,w domu ma szwedzkie jedzonko,
                                                    u babci polskie,
                                                    juz zaliczyla buraczki i lubi je...

Wedrowiec w droge sie wybira,
                                                    zatem szczesliwej drogi zycze,
                                                    i szczesliwego powrotu,
                                                    pozdrow rowniez Czubatka od Vistulan
                                                    i spedzaj milo czas,

DOBRANOC

Maria miala dzis tez napisac co sie dzialo u Niej?

Kallisto odpoczywa nozke..
                                                  • kendo Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 13.09.26, 09:01
                                                    witam z ponura niedziela i pewnie pozniej z deszczem,
                                                    ale slonce w serduchu mam czego i Wam zycze,

jesien juz za progiem stoi,
                                                    popatrzec na brzoze,
                                                    juz zmienia kolory,
                                                  • jaga_22 Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 13.09.26, 10:33
                                                    Dzień dobry smile
                                                    Podrzucam słoneczko którzy nie mają.
                                                    Bezpiecznej drogi i miłych odwiedzin u Czubatka Wędrówko.
                                                  • kallisto Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 13.09.26, 11:02
                                                    Witajcie dziewczyny.

Niedziela rozpoczęta, długo leżakowaliśmy, późne śniadanie, oglądamy Górskiego doktora.

Pięknego dnia🌹
                                                  • maria88 Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 13.09.26, 17:04
                                                    Witam Was popoludniowo.Przepraszam ale narazie nie mam ochoty na wspominki sprzed kilku dni.
                                                    Po prostu jestem metereopatką i takie duze anomalie pogodowe, jakie były i sa u nas, powodują złe samopoczucie.
                                                    Dzisiaj też pogoda w kratkę.
                                                    JAGO takie upadki moze powodować zbyt niskie poranne cisnienie.
                                                    WEDROWCE zyczę szczęsliwej podrózy. Strata zwierzatka jest trudna do przejscia w normalne funkcjonowanie.
                                                    Najlepszym lekarstwem to drugie zwierzatko ale nie kazdy moze to zrobić.
                                                    Zycze udanego pobytu i wracaj do nas w zdrowiu.
                                                  • lusia_janusia Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 13.09.26, 17:53
                                                    Hej !!!!
                                                    Obywatelski obowiazek zrobilam z samego rana po sniadaniu,
                                                    zaglosowalam do Rikstagu i komunalnie.
                                                    Po nie zapowiadajacej sie sloneacznej niedzieli, slonce zdecydowalo
                                                    sie zagoscic na niebie.

I juz prawie wieczor, wieczory sie wydluzaja, zaraz jakas kolacje sobie przygotuje
                                                    i pomyszkuje w necie.

Przyjemnego wieczoru Nam zycze.
                                                  • wedrowiec2 Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 13.09.26, 21:22
                                                    Dobry wieczór😃
                                                    Mimo trudnych warunków na drodze dojechałam szczęśliwie.
                                                    Ciocia ma nowego kota, czteromiesięczną kotkę😃 Jeszcze jej nie widziałam, ale mam zdjęcie. Jutro pojadę i przekonam się o jej urodzie🐈‍⬛
                                                  • wedrowiec2 Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 13.09.26, 21:22
                                                    Dobranoc 😃
                                                  • jaga_22 Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 14.09.26, 10:11
                                                    Dzień dobry smile
                                                    Witajcie dziewczyny,witam też milutkiego kotka ,ciekawa jestem czy już
                                                    bardzo dobrze Wędrówko,że ciocia zdecydowała się jeszcze na kotka .
                                                    Co to za życie bez kota? big_grin

Pochmurno i wilgotno 15st. zaczynają boleć kosteczki w stopach,pogoda
                                                    im się nie podoba.
                                                    Mario,to nie był zawrót głowy,może się poślizgnęłam ? przyłożyłam zimny okład
                                                    i ulżyło.

Tęskno mi za Myszką.
                                                  • jaga_22 Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 14.09.26, 10:14
                                                    Źle poprawiłam,chciałam spytać czy kotek już ma imię .
                                                  • lusia_janusia Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 14.09.26, 13:59
                                                    Hej !!!!
                                                    Koty zyja b.b.dlugo jak nie choruja, wg. mnie to na 4 m-c kotka
                                                    jest duza?. Niech sie przyzwyczaja do owego domku i wlascicielki,
                                                    pozdrawiam rowniez Czubatke.
                                                    Jaga teskni za Myszka, ale jest Lenka, to masz obiekt obserwacji.

Poniedzialek rozpoczety z nastepnym tygodniem roku, pogoda
                                                    za oknem taka sobie, jeszcze nie bylam za drzwiami, ale jak zjade
                                                    wyrzucic zmieci to sie przekonam.
                                                    Po poludniu kawiarenka, i po przyjsciu do domu wieczorem, szybko
                                                    juz zapada zmrok,,, jesien...jesien....

Z nowym tygodniem zycze Nam odpowiedniej energi zyciowej do
                                                    pokonywania planow.
                                                  • maria88 Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 14.09.26, 14:02
                                                    Jakie fajne fotki kiciusiów .JAGI Myszka juz odeszła .Na force chyba z lat jej mlodosci. Dobrze że chociaz jest drugi kotek i mozna przytulać. Ja nie mam teraz zadnego zwierzatka bo nie mam takiej mozliwosci trzymania.
                                                    Nawet na dworze pogoda przyjemna, letnia, Wychodziłam za sliwkami. Kupiłam i zrobiłam, sa juz w słoiczkach.
                                                    Bardzo lubie sliwki. Mam trochę jeszcze do wypestkowania ale te będa zamrozone na placek.
                                                    Na dzisiaj wystarczy zajęć, nie moge długo stać bo nózki dokuczają.
                                                    Ide teraz do kuchni zrobic porzadek i potem tylko relaks z nózkami w górze.
                                                    Dobrego popołudnia zyczę.
                                                  • lusia_janusia Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 14.09.26, 14:11
                                                    maria88, inspiruje sliwkami, chyba sie przejde do Arabskiego sklepu,
                                                    moze tam maja i tez bym w sloiczki wlozyla.

Zapomnialam napisac, ze Kendo jest ostatnio zajeta
                                                    sprawami, ktore musza byc zalatwiane od reki, zamelduje sie pewnikiem
                                                    pewnie wieczorem.
                                                  • kallisto Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 14.09.26, 15:52
                                                    Witam i ja.

Dzień szybko zleciał dzięki rozkoszniakowi z którego zrywamy boki zecsmiechu. Jest na etapie powtarzania, już można się z nią dogadać i wytłumaczy po swojemu czego chce.

Śliwki kupiłabym do powideł ale one jeszcze dlugo będą więc zdążę
                                                    Zrobić.

Słonko w okna zagląda ale czy zimno to nie wiem.

Leżakuje, odpoczywam i taka trochę nuda mnie ogarnia. Lepiej jest gdy ma się zajęcie. Ale to już tylko dwa tygodnie a potem już normalnie będę chodzić, taka mam przynajmniej nadzieję.
                                                  • maria88 Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 14.09.26, 17:30
                                                    Jak czytam to KALISTO w domu sprytnie daje sobie radę mimo nie dawnej operacji.
                                                    Sliwki juz sie kończą, przynajmniej u nas.
                                                  • kendo Re: ** WRZESIEN ** 2026 ** 14.09.26, 21:07
                                                    Dobrywieczor Zalowgo Vislana,
                                                    echa jak ktos nie kumaty technicznie to bedzie mial za swoje,
                                                    w piatek chcialam zastartowac robota by skol trawe,
                                                    nie udalo sie,
                                                    w sobote zobaczylam,ze juz jezdzi po trawie i kosi,
                                                    wracajac do domu ,
                                                    kosiarka wjechala do stacyjki,
                                                    "zaparkowalam ja" by dzis znowu zaczela kosi,
                                                    skubana nie chciala zastratowac,
                                                    wiec musialam wyjac reczna kosiare.ma moc ,ze sama ciagnie ,ja tylko kierunek nadaje,
                                                    pozniej na autobus poszlam i do kawiarenki sie udalam,
                                                    dzionek pracowicie spedzilam

Mario,masz sie ze zdrowkiem podczas zmiana pogodowych,
                                                    czasami tez odczuwam,ale na poczatku,ze bedzie jej zmiana..

Jaga tesni za Myszka,,ladna kocia byla,
                                                    a Wedrwoeiec wkrotce pokaze nam nowa kocie Czubatka w roznych pozach,
                                                    pewnie sie juz oswoila troche z Ciciai dostala imie...
                                                    Kallisto cieszy sie z najmlodszej wnusi,ze juz coraz wiecej zaczyna mowic,wnet zacznie babci opowiadac co sie dzieje w domu,
                                                    Lusia o sliweczkach marzy,ja tez...

czas sie oporzadzic i szykowac sie w posciel,

zycze spokoju nocnego,

acha dziekuje za obrazki Wedrowiec/Jag/Kallisto.,

kwiatki przy przystankach autobusowych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka