kot.peter 04.06.22, 00:06 Poprzedni wątek zrobił się męczący w przewijaniu. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kot.peter Nowe Fotozagadki - Edycja 2 # 1 04.06.22, 00:08 Co to za miasto? Zdjęcie pewnie wklei się na leżąco. Przepraszam. Obróćcie ekrany. Odpowiedz Link
s.wawelski Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 # 1 04.06.22, 12:01 Kijów, budynek na ulicy Крещатик 25. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 # 1 04.06.22, 12:44 s.wawelski napisał: > Kijów, budynek na ulicy Крещатик 25. Rety, podałeś nawet numer ulicy! Zagadka Twoja. Odpowiedz Link
s.wawelski Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 # 1 04.06.22, 19:13 > Rety, podałeś nawet numer ulicy! Zagadka Twoja. W Kijowie byłem, a ulicę znalem na Google Odpowiedz Link
s.wawelski Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 04.06.22, 20:48 Zagadki 2/2 Zagadka: Jak się nazywa to wesołe miasteczko Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 06.06.22, 01:18 Nie wygląda byt wesoło. Ale chyba to Tivoli Gröna Lund w Sztokholmie. Odpowiedz Link
s.wawelski Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 06.06.22, 12:58 No cóż, jak widać na załączonym obrazku, Sztokholm nie rozpieszcza pogodą. Twoja odpowiedź jest poprawna, brawo!! Odpowiedz Link
kot.peter Nowe Fotozagadki - Edycja 2 # 3 06.06.22, 23:13 Na co patrzymy? Dla chętnych - skąd patrzymy? Odpowiedz Link
s.wawelski Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 # 3 07.06.22, 13:57 Z miejsc, które widziałem, trochę mi to przypomina Soldiers Field w Chicago, ale różne szczegóły się zgadzają Na drugim końcu świata jest podobna budowla - Parlament w Helsinkach. A znając Cię to pewnie zrobiłaś zdjęcie z Muzeum Sztuki Współczesnej (Nykytaiteen museo Kiasma). Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 # 3 07.06.22, 16:19 Wszystko się zgadza, wielkie brawa! (W Chicago nie byłam.) Odpowiedz Link
kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 # 3 07.06.22, 17:43 MI się skojarzył warszawski Dom Partii PZPR i umiejscowiłam w na wschód w Europie. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 # 3 07.06.22, 23:41 kobalt_x napisała: > MI się skojarzył warszawski Dom Partii PZPR i umiejscowiłam w na wschód w Europ > ie. Mnie się bardziej kojarzy z architekturą innych dyktatur. Odpowiedz Link
s.wawelski Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 07.06.22, 23:37 Zagadki 2 #4 Zagadka: W jakim mieście zostało zrobione to zdjęcie? Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 08.06.22, 20:46 Ja bym raczej obstawiał stare uzdrowiska w Beskidzie Sądeckim, ze szczególnym wskazaniem na Krynicę. Odpowiedz Link
kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 08.06.22, 22:32 Wariant_b odgadł. Pensjonat Wisła Cechini w Krynicy to zielony budynek. Odpowiedz Link
s.wawelski Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 08.06.22, 23:01 Tak, to Krynica Na zdjęciu są 4 charakterystyczne stare budynki. Zdjęcie zostało jednak tak zrobione aby nie pojawiły się na nich ich nazwy. Wariant zadaje zagadkę - proszę bardzo Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 09.06.22, 20:45 Fatalna sprawa - niewiele fotografuję i nie mam na komputerze fotografii, które nadawały by się do Fotozagadki. Więc może ktoś rozpozna coś takiego: Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 10.06.22, 23:04 Znany i nieznany. Może coś podpowiesz. Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 10.06.22, 23:18 Zdjęcie zwróciło moją uwagę tym, że po odpowiednim wykadrowaniu może wyglądać na coś, czym nie jest, a do czego jest podobne. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 11.06.22, 10:18 wariant_b napisał: > Zdjęcie zwróciło moją uwagę tym, że po odpowiednim wykadrowaniu > może wyglądać na coś, czym nie jest, a do czego jest podobne. YYYY?! Chyba musimy zacząć grać w 20 pytań. Czy to jest w górach? Czy może w jakimś uzdrowisku? Czy to dom kogoś sławnego? Ciepło? Zimno? Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 11.06.22, 11:42 Wydaje mi się, że jako nieuczestniczący w FotoForum mogę sobie pozwolić na więcej, więc skusiła mnie możliwość wykadrowania bardzo oczywistego zdjęcia. Jest to miniatura nieistniejącego już pałacyku myśliwskiego w Wiśle-Czarnym (spłonął tuż po remoncie w 1927 roku, w jego miejscu stoi Zamek Prezydenta RP w Wiśle) pl.wikipedia.org/wiki/Zamek_Prezydenta_Rzeczypospolitej_Polskiej_w_Wi%C5%9Ble Tak wygląda "oryginał" w skali 1:15 z Parku Miniatur w Żywcu: Odpowiedz Link
s.wawelski Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 11.06.22, 12:37 W kategorii zagadek-żartów, zagadka udana Zadaj nam jeszcze zagadkę istniejącego obiektu, to może nam pójdzie nieco lepiej Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 11.06.22, 14:42 Ja już się poddałem pod gradem pytań - teraz kolej na Kota! Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 11.06.22, 14:57 wariant_b napisał: > Ja już się poddałem pod gradem pytań - teraz kolej na Kota! O nie! Według starożytnego regulaminu zagadek, jeśli jakaś zagadka nie zostanie rozwiązana, nową zadaje ten sam autor! Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 12.06.22, 22:34 Według starożytnego regulaminu zagadek, fotografie nie spełniające wysokich wymagań stawianych przez starożytny regulamin nie są godne miana zagadek i nie są brane pod uwagę. Jako osobie, które wykryła nadużycie, przysługuje ci prawo zadania nowej zagadki, a naruszający starożytny regulamin zostaje wykluczony z uczestnictwa w konkursach. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 12.06.22, 23:07 wariant_b napisał: > Według starożytnego regulaminu zagadek, fotografie nie spełniające wysokich > wymagań stawianych przez starożytny regulamin nie są godne miana zagadek > i nie są brane pod uwagę. > Jako osobie, które wykryła nadużycie, przysługuje ci prawo zadania nowej zagadki, > a naruszający starożytny regulamin zostaje wykluczony z uczestnictwa w konkursach. Niech cię szlagi! Jesteś z zawodu prawnikiem? Coś wymyślę, ale nie czuj się wykluczony z konkursów. Potrzeba nam nowych ludzi. Może otwórz sobie jeden z moich słoików z konfiturą? Konsumpcja wprawia w stan błogości. Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 11.06.22, 11:45 kot.peter napisała: > Chyba musimy zacząć grać w 20 pytań. > Czy to jest w górach? Czy może w jakimś uzdrowisku? > Czy to dom kogoś sławnego? > Ciepło? Zimno? Byłoby to długie i męczące, bo na każde z powyższych pytań musiałbym odpowiadać wymijająco: "i tak, i nie", więc poddałem się jak Wędrowiec. . Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 # 5 12.06.22, 23:16 Chyba 5. Wariant zdezerterował, więc zadaję nową zagadkę. Kto i gdzie mieszkał w takim czarodziejskim domu? Odpowiedz Link
s.wawelski Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 # 5 13.06.22, 00:20 To niebieskie niebo i morze, które pachnie jak Pacyfik nasuwa mi przypuszczenie, że to pasuje do Valparaiso, więc może mieszkał tam kiedyś Pablo Neruda? Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 # 5 13.06.22, 00:50 s.wawelski napisał: > To niebieskie niebo i morze, które pachnie jak Pacyfik nasuwa mi przypuszczenie > , że to pasuje do Valparaiso, więc może mieszkał tam kiedyś Pablo Neruda? Tak jest, to jego dom na Isla Negra, nieopodal Valparaiso. Swoją drogą, to ciekawe, że zaprzysięgły komunista miał trzy niesamowicie wypasione rezydencje, w Santiago, w Valparaiso i na Isla Negra. Ale nie mnie oceniać. Jego poezje nadal kocham. Zagadka Twoja! Odpowiedz Link
s.wawelski Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 # 5 13.06.22, 13:04 kot.peter napisała: > Swoją drogą, to ciekawe, że zaprzysięgły komunista miał trzy niesamowicie wypas > ione rezydencje, w Santiago, w Valparaiso i na Isla Negra. Jak widać na tym przykładzie i wielu innych, komunizm wcale nie ślubuje ubóstwa Odpowiedz Link
s.wawelski Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 13.06.22, 22:46 Zagadki Edycja 2 #6 Zagadka: Gdzie zostało zrobione to zdjęcie? Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 14.06.22, 09:48 Jak mniemam, tym razem to nie jest Nowy Meksyk. Odpowiedz Link
s.wawelski Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 14.06.22, 12:09 Tak, Nowy Meksyk wykluczamy... Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 14.06.22, 12:13 s.wawelski napisał: > Tak, Nowy Meksyk wykluczamy... Wydaje mi się, że tylko Nowy wykluczamy. Odpowiedz Link
s.wawelski Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 14.06.22, 16:45 No napięcie rośnie... Tak, to Stany Zjednoczone Meksyku! Brawo! Czekamy na dalsze próby Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 14.06.22, 20:22 s.wawelski napisał: > No napięcie rośnie... Chyba nie - byłyby jakieś doniesienia. Od dawna spokojnie. Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 17.06.22, 12:37 No co jest? - jakoś nie widzę erupcji pomysłów. Wystarczy opisać, co jest na zdjęciu, a Google znajdą. Nikt nie chce następnej Fotozagadki zadawać? Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 19.06.22, 23:31 wariant_b napisał: > No co jest? - jakoś nie widzę erupcji pomysłów. > Wystarczy opisać, co jest na zdjęciu, a Google znajdą. > > Nikt nie chce następnej Fotozagadki zadawać? Nie umiem tak opisać zdjęcia, żeby coś mi wypluło. Jeśli wiesz, co to jest, powiedz. Na pewno znajdziesz nową zagadkę, mimo poprzedniej "porażki". Wtedy po prostu dałeś nam za mało wskazówek i czasu. Odpowiedz Link
s.wawelski Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 19.06.22, 23:55 Kto powiedział, że pierwsza próba odgadnięcia zagadki musi się udać. Należy próbować Dodaję widok w drugą stronę. Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 20.06.22, 00:30 kot.peter napisała: > Nie umiem tak opisać zdjęcia, żeby coś mi wypluło. Ja tu widzę jezioro wulkaniczne, a po autorze wiem, że to Ameryka Północna. A z wywiadu, że to Meksyk i to w dodatku nie Nowy. Odpowiedz Link
s.wawelski Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 20.06.22, 16:04 No widzisz, świetnie to zebrałaś. Teraz tylko popchnij zagadkę jeden krok do przodu Dodam, że indiańska nazwa tej góry zaczyna się od litery X a stan, w którym to jest, jest na literę T... Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 20.06.22, 16:36 Smoku, nie zmieniaj Wariantowi płci! Wariancie - nikt nie lubi rozwiązywać zagadek, które ktoś już rozgrzebał. Kończ Waść, wstydu oszczędź i podaj odpowiedź! Odpowiedz Link
s.wawelski Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 20.06.22, 17:27 Przepraszam! Ale zdawało mi się, że odpowiadam na Twój Kocie post Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 20.06.22, 20:57 Nevado de Toluca? X występuje jako Xinantécatl - nie podejmuję się tego wymówić - ale piszą, że to Mexico State. Na T jest tylko Toluca. Odpowiedz Link
s.wawelski Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 20.06.22, 23:43 Tak, brawo!! To IV najwyższy szczyt w Meksyku (4680 m.n.p.m.) W języku Nahuatl zwany jest Xinantécatl (nagi mężczyzna) a wymowa jest całkiem prosta [sinantEkatl] Dla zmylenia pomyliłem też stany. Słusznie zauważyłaś, że wulkan jest w stanie Mexico. Twoja kolej. Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 20.06.22, 19:57 kot.peter napisała: > Wariancie - nikt nie lubi rozwiązywać zagadek, które ktoś już rozgrzebał. > Kończ Waść, wstydu oszczędź i podaj odpowiedź! Jak wiesz Kocie, starożytny regulamin pozbawia mnie możliwości zadawania zagadek z powodu braku własnych zasobów fotograficznych, więc występuję tutaj jedynie jako obserwator. Nie będę więc już dalej naprowadzał cię na właściwą odpowiedź sugerując, że widoczne na zdjęciu jeziorko jest "naj" (choć nie największe ani najgłębsze) w Ameryce i proponuję by konkurs zakończył się zwycięstwem zadającego zagadkę. Czyli Smok zadaje następną, mam nadzieję równie trudną, zagadkę. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 20.06.22, 21:07 wariant_b napisał: >Jak wiesz Kocie, starożytny regulamin pozbawia mnie możliwości zadawania zagadek > z powodu braku własnych zasobów fotograficznych. Rozumiem, że fotografia może nie być Twoim hobby, ale nawet jeśli nie masz aparatu, musisz mieć smartfona, a mieszkasz w najpiękniejszym mieście na świecie, więc wyjdź z domu, idź na spacer i coś pstryknij! Poza tym, ubyło nam userów, więc jeśli urok osobisty Bagi i mój zwabił Cię tutaj nie tylko ze względu na sprawy urzędowe i techniczne, proszę, nie uciekaj. Bawmy się dalej! Przygarniamy Cię do naszego zbiorowego... łona? Odpowiedz Link
kot.peter Nowe Fotozagadki - Edycja 2 # 8 25.06.22, 10:49 Przepraszam wszystkich za zwłokę. Ostatnio sama przypominałam zwłoki, ale powoli wracam do życia. W sierpniu znów wybieram się do tego kraju, choć niekoniecznie do tego miasta, bo znam je nieźle. Więc tak sobie wspominam. Co widzimy na zdjęciu? Co to za obiekt i gdzie się znajduje? Odpowiedz Link
kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 # 8 25.06.22, 15:48 Święty Hartbeeld w Amsterdamie. Posąg Najświętszego Serca. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 # 8 25.06.22, 23:19 kobalt_x napisała: > Święty Hartbeeld w Amsterdamie. Posąg Najświętszego Serca. Nie musiało być aż tak dokładnie. Wystarczyłoby, że to beginaż w Amsterdamie. Tym większe brawa! Odpowiedz Link
kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 # 8 26.06.22, 00:44 Co to za kościół i gdzie jest? Odpowiedz Link
kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 # 9 26.06.22, 00:59 Co to za kościół i gdzie jest? Odpowiedz Link
s.wawelski Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 # 9 26.06.22, 15:59 Gotycki kościół z trzema wieżami - wyszło mi, że to Lichfield Cathedral. Wiele razy byłem w Wielkiej Brytanii, ale nigdy w tym rejonie. Katedra prezentuje się wspaniale. Jeszcze na mnie czeka szereg rzeczy w UK Odpowiedz Link
kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 # 9 26.06.22, 21:13 Jest niesamowita i nie zatłoczona. Miasteczko też ładne. Zagadkujesz. Odpowiedz Link
s.wawelski Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 # 9 26.06.22, 22:02 Zagadka Edycja 2 #10 Kontynuując geologiczne ciekawostki moja kolejna zagadka dotyczy też tej kategorii. Zagadka: Gdzie zostało zrobione to zdjęcie? Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 # 9 27.06.22, 15:26 Geologiczna? Coś dla mnie Zdjęcia zrobiłes na wyspie Heimaey. WIdać wulkan Eldfell i pozostałości po słynnej erupcji z 1973 roku. Odpowiedz Link
s.wawelski Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 # 9 27.06.22, 22:38 Brawo brawo!! Cieszę się, że utrafiłem w Twoje zainteresowania. Mam w zanadrzu więcej tego typu zagadek Poniżej wstawiam jeszcze 2 zdjęcia: 1. miasteczko Vestmannayaeyar na Haymaey częściowo zniszczone przez tworzący się szybko wulkan. 2. współczesne Pompeje Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 28.06.22, 17:22 Gdy w ogrodzie botanicznym ... A w jakim ogrodzie botanicznym zrobiłam te zdjęcie? Przedstawiam widok na południe i widok na północ, Odpowiedz Link
kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 28.06.22, 17:51 Palmengarten we Frankfurcie nad Menem. Jakieś przeczucie mi mówiło, że ogród botaniczny i wieża telewizyjna to Niemcy. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 28.06.22, 19:54 Wieża telewizyjna wskazuje na Botanischer Garten we Frankfurcie nad Menem. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 28.06.22, 19:55 Ups. Zostawiłam sobie otwarty post ze zdjęciem i nie zauważyłam, że Kobalt już odpowiedziała. W sumie - uff! Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 28.06.22, 21:45 Wygrywa Kobalt, ale ... Do niedawna Palmengarten i Botanischer Garten były niezaleznymi tworami. W Palmengarten palmiarnia zajmuje tylko niewielką część terenu. Reszta, to wspaniały ogród botaniczny. Botanischer Garten do 2012 roku był m.in. jednostką naukową Uniwersytetu. Aktualnie przyłączony jest do Palmengarten. Zwyczajowo nazwa "ogród botaniczny" dotyczy Palmengarten i tam właśnie zrobiłam oba zdjęcia. ... Kot odniósł się do pytania o ogród botaniczny, więc taką udzielił odpowiedź. Ze względu na różnicę w czasie zwycięża Kobalt. ps. Ginnheimer Spargel, czyli wieża Europaturm raczej nie jest widziana z Botanischer Garten, ale nie jestem pewna. en.wikipedia.org/wiki/Europaturm Odpowiedz Link
kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 #11 28.06.22, 23:44 Jakie muzeum widać za wisienką na torcie czy też czereśnią na lodzie? Odpowiedz Link
s.wawelski Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 #11 29.06.22, 00:44 Ewidentnie w centrum Londynu byłem na tyle dawno, że wisienki przed British Museum jeszcze nie było. Mam nadzieję, że Kolumna Nelsona nadal tam jeszcze stoi Odpowiedz Link
kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 #11 29.06.22, 00:58 Tak dawno, że muzeum jest jeszcze do ustalenia. Odpowiedz Link
s.wawelski Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 #11 29.06.22, 12:41 Tak, tak, przecież oczywiście, że to National Gallery. Dałem popalić Odpowiedz Link
kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 #11 29.06.22, 18:30 Zgadza się. Wisienka nazywa się "Koniec" i jest dziełem artystki Heather Phillipson. Będzie stać tam tymczasowo, bo to wynik konkursu, który na tym cokole stawia co jakiś czas rzeźby. Kolumna Nelsona jeszcze jest. Odpowiedz Link
s.wawelski Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 #11 30.06.22, 00:13 Fotozagadka Edycja 2 #12 Też z cyklu zagadek geologiczno-krajobrazowych Zagadka: Co to jest za miejsce? Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 #11 01.07.22, 16:05 Google sugerują, że ten księżycowy krajobraz, to Park Narodowy Haleakala na Hawajach. Odpowiedz Link
s.wawelski Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 #11 02.07.22, 14:05 Tak, to wnętrze krateru Haleakala (3055 m.n.p.m.) na Maui. Twoja kolej Odpowiedz Link
wedrowiec2 Zagadka botaniczna 03.07.22, 16:50 Piękne są kwiaty, ale po ich przekwitnięciu pozostają równie piękne resztki. Jaką roślinę widać na zdjęciu? Odpowiedz Link
s.wawelski Re: Zagadka botaniczna 03.07.22, 18:22 Nie wiem gdzie zrobiłaś to zdjęcie i choć na kwiatach się znam bardzo słabo, to wygląda mi to na kwiat lotosu. Odpowiedz Link
kobalt_x Re: Zagadka botaniczna 03.07.22, 18:49 Czy to się trzyma tematycznie wątku? Gdzie ten lotos rósł? Ze zdjęcia nie wywnioskuje. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Korekta 03.07.22, 21:15 Kobalt ma rację. Nie zwróciłam uwagi, że w wątku zagadkowym nr 1 jest informacja o tematyce zagadek. Nieszczęsny lotos rósł (rośnie) w Palmengarten we Frankfurcie. Usiadę w pozycji lotosu i będę medytować nad własną niedoskonałością. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Korekta 03.07.22, 22:51 wedrowiec2 napisała: > Kobalt ma rację. Nie zwróciłam uwagi, że w wątku zagadkowym nr 1 jest informacj > a o tematyce zagadek. Imho jak najbardziej jest to zagadka podróżna, tylko spytałaś o roślinę, nie o miejsce. I Smok wygrał. Oby tylko nie pokazał znów jakiejś kupy kamieni... > Nieszczęsny lotos rósł (rośnie) w Palmengarten we Frankfurcie. > Usiadę w pozycji lotosu i będę medytować nad własną niedoskonałością. )) Odpowiedz Link
s.wawelski Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 04.07.22, 17:07 Zagadka Edycja 2 #13 Dobra, kupy kamieni nie będzie Pójdę z nowym trendem, ale zamiast flory będzie fauna. Zagadka: Jakiego gada trzyma Mariola? Odpowiedz Link
kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 04.07.22, 17:39 Strzelam, ze to pyton. Niewyraźnie widać cętki a pyska właściwie nie widać więc bliżej go nie zidentyfikuje. Odpowiedz Link
kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 04.07.22, 18:53 Podejrzewam Stany Zjednoczone. Tak tylko po kapeluszach i ubraniu. Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 04.07.22, 21:59 Po wybarwieniu obstawiam raczej anakondę niż ciemnego pytona tygrysiego. I oczywiście USA, w którym pytony i anakondy są gatunkami inwazyjnymi. Odpowiedz Link
s.wawelski Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 04.07.22, 23:37 To faktycznie anakonda - brawo! Co do miejsca to jednak nie USA - anakondy żyją jedynie w Ameryce Południowej (nie mówię tu o osobnikach w zoo lub innych miejscach zamkniętych). Na tę anakondę natrafiliśmy w Brazylii a konkretnie w stanie Mato Grosso do Sul w Pantanal, gdzie jest jej jeden z naturalnych habitatów. To była ciekawa przygoda Wariant, prosimy o nową zagadkę. Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 05.07.22, 00:46 USA ma problem z inwazyjnymi gatunkami węży - bodaj wzmiankowany ciemny pyton tygrysi, ponoć najczęstszy pyton malajski i trzy gatunki anakond włącznie z największą, zieloną. Więc jako miejsce obstawiałbym Florydę - i błąd! Obawiam się, że będziesz musiał zadać kolejną zagadkę. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 05.07.22, 10:17 wariant_b napisał: > Więc jako miejsce obstawiałbym Florydę - i błąd! > > Obawiam się, że będziesz musiał zadać kolejną zagadkę. Smok pytał wyłącznie o gada, nie o miejsce. Więc zdaniem jury nową zagadkę zadajesz Ty. Odpowiedz Link
s.wawelski Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 05.07.22, 23:50 Tak, Wariant, Ty zadajesz zagadkę - nie wymiguj się!! Odpowiedz Link
kot.peter W imieniu Warianta 06.07.22, 12:17 Poprosił mnie mailowo o pośrednictwo, bo ma czasowego bana. s.wawelski napisał: > Tak, Wariant, Ty zadajesz zagadkę - nie wymiguj się!! Protest! Starożytny regulamin pozbawia mnie możliwości zadawania zagadek z powodu braku własnych zasobów fotograficznych odpowiedniej jakości. W dyskusji z kobalt_x na temat pytonów miałem handicap - posługuję się pythonem. A anakonda należy do boa i z pytonem niewiele ma wspólnego - co widać na obrazku. Owszem, istnieje dystrybucja Anaconda Python, ale na zdjęciu jest wąż, a nie komputer. Nie byłbym w stanie (gdyby nie kontekst) rozpoznać nawet Marioli, a tym bardziej określić, czy prezentowany wąż to anakonda zielona, czy żółta, zwana paragwajską. Podana przez Smoka lokalizacja każe się zastanowić nad tym drugim gatunkiem. Reasumując - zadawanie zagadek wraca do Smoka. ----- No i co mamy z nim zrobić? Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: W imieniu Warianta 06.07.22, 12:39 kot.peter napisała: > > ----- > No i co mamy z nim zrobić? > Może zmienić formułę zagadek? Wprawdzie glinianych płytkach wyryto regulakin, ale dotyczył on fotoforum Próby reaktywacji FF nie spowodują powstania takiej samej struktury. Jesteśmy na Forum. Zagadki mogą być opisowe, np. jak nazywa się rodowa siedziba S.Wawelskiego😉 Zadawanie ich będzie to trudniejsze i bardziej czasochłonne, niż wstawianie zdjęć, ale jest opcją dla osób, które nie fotografują. Odpowiedz Link
kot.peter Re: W imieniu Warianta 06.07.22, 13:24 wedrowiec2 napisała: > Może zmienić formułę zagadek? Wprawdzie glinianych płytkach wyryto regulakin, > ale dotyczył on fotoforum Próby reaktywacji FF nie spowodują powstania takiej s > amej struktury. > Jesteśmy na Forum. Zagadki mogą być opisowe, np. jak nazywa się rodowa siedziba > S.Wawelskiego😉 > Zadawanie ich będzie to trudniejsze i bardziej czasochłonne, niż wstawianie zdj > ęć, ale jest opcją dla osób, które nie fotografują. Czemu nie? Napiszę do Warianta. Odpowiedz Link
awariant Re: W imieniu Warianta 06.07.22, 15:21 kot.peter napisała: > Czemu nie? Napiszę do Warianta. Miło mi będzie, choć to już niekonieczne. Podobno odblokowali mi konto, co sprawdzam niniejszym. Zacytuję: blokada została nałożona za wprowadzanie w błąd użytkowników na forach pomocowych. Znalazłem również stosowny fragment Netykiety: Ignoruj trolle - użytkowników, których jedynym celem jest dokuczanie i krytykowanie. Twoje odpowiedzi na ich posty tylko ich zachęcą do dalszej działalności. Jednak dalej ponawiam propozycję, by kolejną zagadkę wymyślił Smok. Dobrze mu to idzie, ma fajne zdjęcia, a nie ma remontu łazienki, jak ja. Odpowiedz Link
wariant_b Re: A teraz jako Wariant: 06.07.22, 15:32 To fajnie - bo jak pisałem ten post prawie dwie godziny temu i trzy po otrzymaniu odpowiedzi na maila z informacją, że konto odblokowane - jeszcze nie działało. Więc ponowna prośba do Smoka - kontynuuj zagadki. Odpowiedz Link
kot.peter Re: W imieniu Warianta 06.07.22, 18:26 awariant napisał: > blokada została nałożona za wprowadzanie w błąd użytkowników na forach pomoc > owych. Rety, mam nadzieję, że to nie przez nas? Żeby jedyna naprawdę pomocna osoba na śp. FoFF i FoF dostawała bana za udzielanie pomocy to jakaś paranoja. Dobrze, że Cię odbanowali i nie musimy iść na Czerską z transparentami "Wolność dla Warianta". Ale co do zagadek - żeby mi to było ostatni raz! Propozycja Wędrowca jest imho bardzo fajna. Odpowiedz Link
s.wawelski Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 06.07.22, 19:34 Nowe Fotozagadki - Edycja 2 #14 Mnie do zadawania zagadek 2 razy nie trzeba zachęcać, ale nie chcę też zdominować naszego forum swoimi zdjęciami. Komplement Warianta mile połechtał moją próżność i skłonił do zadania następnej zagadki Zagadka 2/14: Z jakiego miejsca (proszę podać nazwę tej budowli) rozpościera się taki widok? Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 06.07.22, 20:42 s.wawelski napisał: > > Zagadka 2/14: Z jakiego miejsca (proszę podać nazwę tej budowli) rozpościera się taki widok? Stawiałabym na Meksyk, ale nigdzie nie widziałam tam takiej zieloności. Pewnie to jakaś Gwatemala, której nie znam. Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 06.07.22, 21:27 kot.peter napisała: Pewnie łatwiej byłoby, gdyby widok był z dołu do góry. Odpowiedz Link
kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 06.07.22, 22:15 To Belize. Ruiny Majów w Xunantunich. Nie mogę znaleźć skąd ten widok ale piszą, że widoki są z El Castillo. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 06.07.22, 22:22 kobalt_x napisała: > To Belize. Ruiny Majów w Xunantunich. Nie mogę znaleźć skąd ten widok ale piszą > , że widoki są z El Castillo. Kultura dawnych mieszkańców Jukatanu jest pasjonująca. Tak wygląda zagadkowy obiekt na mapie: Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 06.07.22, 22:28 Kogokolwiek Smok uzna za zwycięzcę, proszę, nich ta osoba założy nowy wątek, bo tu dobiliśmy do kolejnej setki. A Kot idzie spać. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 06.07.22, 22:54 kot.peter napisała: > Kogokolwiek Smok uzna za zwycięzcę, proszę, nich ta osoba założy nowy wątek, bo > tu dobiliśmy do kolejnej setki. A Kot idzie spać. Nie ma żadnych wątpliwości. Kobalt pierwsza, i prawidłowo rozwiązała zagadkę. Odpowiedz Link
s.wawelski Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 06.07.22, 23:42 Bardzo się cieszę, że moja zagadka wzbudziła takie zainteresowanie. Tak, to Xunatunich w Belize. Ale postanowiłem ciut utrudnić zagadkę prosząc o miejsce, z którego zrobiłem zdjęcie, i na to pierwsza odpowiedziała Kobalt - gratulacje. A zatem proszę Cie o zadanie nowej zagadki. Belize, mimo skromnych wymiarów, kryje w sobie zadziwiająco wspaniałe zabytki w postaci starych miast Mayów. Xunantunich jest jednym z nich. A El Castillo jest 2 najwyższą budowlą w tym kraju! Dołączam jeszcze parę zdjęć tej budowli. Odpowiedz Link
kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 07.07.22, 00:18 Pogrzebałam trochę w Meksyku i takich omszałych, zielonych piramid nie było. Z lenistwa wzięłam jeszcze pod lupę małe Belize, bo do większych sąsiadów nie chciało mi się zaglądać. Odpowiedz Link
s.wawelski Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 07.07.22, 17:32 Kobalt, czyli miałaś nosa, czy też mnie po prostu rozgryzłaś? Odpowiedz Link
kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 07.07.22, 22:24 Żaden nos i żadne rozgryzanie. Kot napisał, że zielono i wilgotno. Gwatemali nie chciało mi się przegrzebywać. Grafika w Google pokazała Belize na zielono. Przeczytałam, że podobno Belize to mało znany raj dla turystów. Przemknęło, mi cos przez głowę ,że wszędobylski smok pewnie by Belize nie odpuścił. Zapraszam do mojej zagadki. Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 07.07.22, 00:24 Miałem problem ze zlokalizowaniem miejsca piramidy z którego było zrobione zdjęcie. Odpowiedz Link
s.wawelski Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 07.07.22, 17:33 Wariant, właśnie dlatego utrudniłem zagadkę Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 07.07.22, 19:40 Wystarczało podać budowlę, ale ja w ramach sztuki dla sztuki usiłowałem dokładniej określić miejsce, z którego robione było zdjęcie. Odpowiedz Link
kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 2 06.07.22, 22:39 El Castillo to najwyższa budowla wzniesiona ok. VII-VIII w. n.e. Ma piękne płaskorzeźby! Odpowiedz Link