Dodaj do ulubionych

księżyc w solariuszu

14.01.10, 10:09
W jednym z solariuszy na ten rok, Księżyc zajął centralną pozycję na
dsc natalnym. W tym roku znajdzie się w tym miejscu również
tranzytujący Jowisz. Ustawienie solarnego Księżyca zaciekawiło mnie
tym bardziej, że Asc solarny wypada z kolei w koniunkcji 3 st. od
Księżyca natalnego (d.X), przy czym jego władca (będący jednocześnie
władcą natalnego asc) wylądował w VII domu. Księżyc wydał mi się
więc znaczący. Czy są to oddzielne wyznaczniki czy należałoby
potraktować je łącznie?
Macie jakies doświadczenia z solarnym Księzycem?
Obserwuj wątek
    • tomasz.stapor Morinus o planetariuszach 14.01.10, 11:03
      > W jednym z solariuszy na ten rok, Księżyc zajął centralną pozycję na
      > dsc natalnym.

W polskiej literaturze astrologicznej jest tendencja do tego, żeby patrzeć na planety planetariusza przez pryzmat domów radixu. Czytając Morinusa zaciekawiło mnie, że on patrzy na to zupełnie odwrotnie. Pisze tak:

9. Każda planeta w planetariuszu może oddziaływać zgodnie z naturą domu zajmowanego przez nią w radiksie, lecz bardziej widoczne jest działanie według natury domu, który zajmuje ona w planetariuszu, zarówno solarnym, jak i lunarnym.

11. Każda planeta działa w danym roku według znaczenia radiksowego i przede wszystkim zgodnie z domem, który zajmuje w planetariuszu.

Cytowane fragmenty pochodzą z tego tekstu:
      www.astrolabium.pl/astrologia/zrodla/morinus/104-planetariusze
      Oto inne – moim zdaniem – ciekawe fragmenty z tekstu Morinusa:
      www.astrolabium.pl/forum/19-astrologia-prognostyczna/4059-solariusz-a-lunariusz#6159
      Zapraszam do zapoznania się ze studium interpretacji solariusza, które pojawiło się na Forum Astrolabium:
      www.astrolabium.pl/forum/14-prosba-o-interpretacje/6153-solariusz-2010

Pozdrawiam
    • tomasz.stapor Re: księżyc w solariuszu 14.01.10, 11:15
      Dodam jeszcze, że stosując wyżej cytowane reguły Morinusa można by dojść do wniosku, że taki Księżyc solariusza w koniunkcji z Descendentem radixu w XII lub VI domu solarusza może oznaczać, że do związku jednak nie dojdzie.
      • leyaxxi Re: księżyc w solariuszu 14.01.10, 12:23
        Zarówno w radixie jak i w solariuszu Księzyc jest w X domu.
        Może w tej sytuacji to ma raczej odniesienie zawodowe niż związane z
        osobistymi relacjami. Ten VII dom solariusza jest dodatkowko
        podkreślony przez władcę asc solarnego (jednocześnie jest władcą
        radix), który właśnie w tym domu się znajduje. To co mnie niepokoi
        to kwadratura sol.Saturna do władcy solariusza.
        • tomasz.stapor Re: księżyc w solariuszu 14.01.10, 12:55
          > Zarówno w radixie jak i w solariuszu Księzyc jest w X domu.

Domy kątowe – I, X, IV, VII (ważna kolejność, choć to moja konwencja) – sugerują bardzo ważne znaczenie tej konfiguracji. Im bliżej osi, tym to wydaje się silniejsze.

> Może w tej sytuacji to ma raczej odniesienie zawodowe niż związane z
          > osobistymi relacjami.

Nie traktuj X domu jako czegoś, co jest związane z zawodem. Przy tranzycie Saturna przez X dom może pojawić się dziecko, czy ktoś może podjąć się wysiłku zbudowania domu, co jest dość wielkim wyzwaniem. Wedyjczycy mówią tak: skoro domem naszej matki jest dom IV, to dokonując derywacji – odliczając 10 domów od domu IV – wychodzi na to, że celem życia naszej matki jest nasz Ascendent, czyli my sami.

> Ten VII dom solariusza jest dodatkowko [...]

Nie potrafię wnioskować na bazie takich informacji. Dla mnie ważny jest wykres horoskopu. Traktuję go jako jeden zwarty symbol graficzny. Jeśli chcesz, to podaj dane urodzeniowe i powiedz na jaki rok zrobić ten solariusz. Jeżeli coś wpadnie mi w oko i znajdę chwilę, to Ci o tym napiszę...
    • anahella Re: księżyc w solariuszu 15.01.10, 12:34
      Księżyc to zmiany. Tam gdzie się usadowi (dom solarny) tam zmieniamy podejście
      do spraw sygnowanych przez dom.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka