Dodaj do ulubionych

brak koncentracji

19.11.11, 23:18
Witam ponownie.
Czy ktos moglby dac mi astrologiczne wskazowki jesli chodzi o brak koncentracji? nie wiem czy to problem ze skupieniem sie czy szybkie nudzenie sie czymkolwiek, ale powinnam chyba podejrzewac ksiezyc,tak? z uranem, marsem?? jakie sa wasze opinie?
dzieki za jakiekolwiek spostrzezenia
pozdro
Obserwuj wątek
    • marinasun Re: brak koncentracji 20.11.11, 07:04
      Mi się kojarzy, może niesłusznie, Merkury w relacji z Neptunem, ale chwilowe braki koncentracji?... to coś wspólnego winien chyba rzeczywiście mieć Księżyc...
    • aarvedui Re: brak koncentracji 20.11.11, 13:02
      kluwka napisała:

> Witam ponownie.
      > Czy ktos moglby dac mi astrologiczne wskazowki jesli chodzi o brak koncentracji
      > ? nie wiem czy to problem ze skupieniem sie czy szybkie nudzenie sie czymkolwie
      > k, ale powinnam chyba podejrzewac ksiezyc,tak? z uranem, marsem?? jakie sa wasz
      > e opinie?

zamiast skazywać próżne na gdybanie może lepiej wkleić kółko ?
      jeśli chodzi o Twoje odczucia względem swojego braku koncentracji - to tak, Księżyc - on odpowiada za "Twoją wersję wydarzeń", którą tu opisujesz =)
      za zdolności umysłowe nadal niezmiennie odpowiada Merkury
      za temperament - światła, za upodobania - Wenus, za modus operandi - Mars.
      zgaduj-zgadula ?
      • kluwka Re: brak koncentracji 20.11.11, 15:44
        Dzieki za odpowiedzi.
        Nie wiem jak wkleic kółko, moja data urodzenia to 11.03.81 o 5.40rano.
        Temperamentu nie mam ognstego, w sumie to nie mam nic w ogniuuncertain ale irytuje mnie bardziej to ze nie potrafie sie skupic, nawet czytajac ksiazke po 5 minutach ręce zaczynaja szukac rozrywki, np bawiac sie wlosami lub obgryzajac paznokcie.. a chcialabym nauczyc sie tylu rzeczy i przeczytac mnostwo ksiazek... nie bede tutaj smecic, po prostu chcialabym znalezc jakas metode, czy planete ktora pomoglaby mi to opanowac.

Jesli chodzi o ksiezyc to jest troszke beznadziejny, wiec podejrzewam go...
        Ksiezyc (Byk) opozycja Uran w kwadraturze do Merkurego (Wodnik).
        Merkury oczywiscie w 12 domu... a tak przy okazji, moze wiecie co pododuje pesymistyczne myslenie? uncertain

Bede baaardzo, bardzo wdzieczna za pomoc, a zwlaszcza sugestie jak moglabym to opanowac i przeczytac wreszcie cala ksiazke.

DZIEKUJE
        • lwi2 Re: brak koncentracji 20.11.11, 23:07
          Duża zmienność, masz sporo w jakości zmiennej tzw., równiże osie (nie podałaś miejsca urodzenia, dałam Warszawę i wyszły zmienne osie, wszystkie).
          A musisz przeczytać tę książkę całą? Może bardziej postawić na wykorzystywanie tej zmienności jako atutu?
          Zauważyłam jeszcze takie coś: Merkury i Neptun są w sekstylu, czyli ładnie ze sobą współpracują, ale w punkcie aktywności (połowa Strzelca) masz midpunkt Merkurego z Saturn/Jowisz (bardzo fajnie), w w punkcie pasywności (połowa Skorpiona) masz midpunkt Merkurego i Neptuna (średnio fajnie, ale napewno daje się i dobrze wykorzystać). Potem nad tym pomyślę,
          Ty też pomyśl. Maksymalnie się skupiasz, duży rozpęd, super (Merkury-Jowisz/Saturn), a potem ląduje to takie "rozlazłe" (Neptun), tak Ci się wydaje. Masz wrażenie, że nie możesz się skupić, ale raczej pomyśl jak to fajnie wykorzystać. Te punkty aktywny i pasywny to Twój mechanizm sprawczy jakby, tak funkcjonujesz, w takim rytmie, na pewno da się coś fajnego z tym zrobić.
          Ja też żadnej książki nie przeczytam, ale wszystkie, które przeglądam ogarniam i nawet mam wrażenie, że czytam więcej niż tam napisane, może też tak masz?

Lwi
        • lwi2 Re: brak koncentracji 22.11.11, 16:19
          Jeszcze zapytam czy obserwujesz u siebie coś takiego jak czytanie fotograficzne? Bo o tym poprzednio napisałam, że nie musisz być skupiona żeby przeczytać.

Lwi
          • kluwka Re: brak koncentracji 22.11.11, 22:43
            Dzieki Lwi za odpowiedz, ale niestety, jesli chodzi o czytanie fotograficzne, to nie jestem taka utalentowana... uncertain
            W ogole jesli chodzi o zapał, to jest krótki, właściwie to robie wszystko zeby tylko sie do czegos nie zabrać, zawsze, zawsze znajde wymowke.
            Lwi, jak moge wykorzystać punkty o ktorych wspomniałaś?

pozdro
            • lwi2 Re: brak koncentracji 23.11.11, 06:38
              "właściwie to robie wszystko zeby
              > tylko sie do czegos nie zabrać, zawsze, zawsze znajde wymowke."

To "nie zabrać" to brak jakości kardynalnej w Twoim horoskopie wśród planet osobistych, Słońce, Księżyc, Merkury, Wenus, Mars - nie masz jej.
              Kardynalna, stała, zmienna - trzy jakości prawda? Masz braki w kardynalnej na poziomie osobistych planet.
              Ale - masz tam Ceres (w Raku), masz tam Jowisza i Saturna (w Wadze), masz recepcję wzajemną Wenus-Jowisz. Czyli tak zupełnie nic to nie jest. Otoczenie powinno Cię mobilizować, musisz korzystać z impulsów z zewnątrz, być może tak? Na przykład praca, pewnie tak funkcjonujesz w pracy, zobacz.
              No i za to masz duźo stałej i zmiennej.
              A te "punkty" na pewno wykorzystujesz, tylko nie zdajesz sobie sprawy, że "mówisz prozą', czyli przypatrz się co robisz.

Lwi
              • acrux_79 Re: brak koncentracji 25.11.11, 19:13
                Witam !

To ja może pocytuję książki, zamiast wypisywać z głowy. Większość poniższych cytatów "przerobiłem"

Leon Zawadzki "Ariadna - Wyrocznia", Studio Astropsychologii, Białystok 2000:

s. 286 - DRAŻLIWOŚĆ - maleficzny aspekt Mars - Uran przy radykalnym aspekcie tychże planet z Księżycem, Merkury wschodzący na ASC aspektowany aspektami Marsa i/-lub Księżyca

S. Wronski "Astrologia klasyczna T.3" Ars Scripti 2, Białystok 2006:

s. 281 CIERPLIWOŚĆ: Silne planety: Saturn, Wenus, Pluton. Słabe planety: Mars, Uran, Merkury, Jowisz.

Dopiszę od siebie, że NIECIERPLIWOŚĆ, to właśnie Mars - Uran (sam mam kwadraturę - rozrywa!), silny Merkury (wszystko wszędzie chce wiedzieć). Wronski ma więc rację.

s. 294 NIEDBALSTWO: Silne planety: Neptun, Księżyc, Wenus. Słabe planety: Saturn, Merkury, Słońce, Mars.

Spoglądając na to - zwróć uwagę na hierarchiczność wymieniania planet. Aha, to też powinno Ciebie zaciekawić, poniżej:

s. 298 PRACA NIESTABILNA: dominanci VI, X, I, II domu z negatywnymi aspektami do Merkurego, Jowisza, Urana.

s 298: PRACA STABILNA: wyróżniające się domu VI, X, II, I (przy braku złoczynnych planet). Oraz mnóstwo innych wskazówek, na które niestety nie ma zbyt czasu.
        • tamara401 Re: brak koncentracji 29.11.11, 18:32
          Analizując Twoją wypowiedź dochodzę do wniosku,że Twój Merkury dobrze "działa" wnioskujesz prawidłowo "...coś jest nie tak ze mną..."/ w kwestii czytania oczywiście/.Merkury odpowiedzialny jest między innymi za analizę, za sam czyn odpowiada oczywiście Mars kierowany wola Słońca.Słońce chce/lub raczej decyduje, bo chce to Księżyc/ - ma miejsce akt woli, skoro chcesz czytać,ale realizacja woli napotyka na trudności bo Mars sabotuje zlecenie i "staje okoniem" a w Rybach jego pasywna agresja może przybierać właśnie taką formę.Zauważyłam ,że synchronizacja energii Marsa i Słońca /w przypadku tzw.trudnych aspektów/przebiega dwoiście ;albo osoba jest piekielnie naładowana energią,chodzący wulkan,rwący się do czynu, albo wręcz przeciwnie porażająca pasywność wręcz ociężałość,czasami niezgrabność, czy doprowadzające otoczenie do szału guzdralstwo itp.taki niemy rozzłoszczony Mars może w "złośliwy sposób" manifestować swoje niezadowolenie.Myślę że z taką manifestacja Marsa mamy tu do czynienia.Nie zapominajmy,że Mars to też energia psychiczna. Sama koniunkcja Słońce/ Mars nie jest z natury sprzeczna ale z drugiej strony Słońca znajduje się silna Wenus i w gruncie rzeczy Słońce rozdziela koniunkcje Mars/Wenus,Mars "odbiera energię" Wenus kwadrat do Neptuna też go nie uszczęśliwia/nie było zwierciadła w dzieciństwie/,zatem mamy mimo położenia w I domu dość problematycznego Marsa,który może "odmawiać" wykonania zleceń przekazanych mu przez Słońce.Oczywiście to Mars w Rybach więc sprzeciw będzie subtelny/dokładnie taki jak opisałaś;włosy,paznokcie itp./To jest jeden aspekt sprawy drugi temat to to na ile Ciebie to co chcesz przeczytać interesuje,czym się kierujesz wybierając książkę do czytania bo jeżeli Neptunem w Strzelcu na MC to nic dziwnego że złości to twojego Marsa ma to związek z figurą matki.Sam Merkury w XII domu też wskazuje na przekazywane z pokolenia na pokolenie schematy myślowe,coś na kształt karmy rodzinnej czy wręcz pokoleniowej które obciążają twój samodzielny rozwój i tworzenie własnej indywidualności kwadrat Merkurego do Księżyca.Uran co prawda stoi na szczycie IX domu i z pewnością ma wpływ na pracę osi III/IX dom ale jego aspekty do planet/Merkurego i Księżyca/ są zbyt słabe/szerokie orby/ by dawał aż takie problemy z koncentracją.Próbowałabym / o ile jest taka możliwość/ ustalać aspekty synastryczne między Twoim horoskopem a autorem/ami książki.Przeanalizuj sobie te aspekty kierując się Słońcem autora,może to pomoże Tobie dotrzeć do sedna problemu.
    • black_halo Re: brak koncentracji 20.11.11, 15:39
      Zamiast pytac sie na forum astrologicznym radzilabym isc do lekarza i zrobic badanie krwii, glownie hormony tarczycy (TSH, FT3, FT4) i zelazo calkowite oraz ferrytyne. Jak wszystko wyjdzie OK to mozesz szukac w astrologii ale samo niskie zelazo odpowiada za niska koncentracje. Ja tak mam.
      • kluwka Re: brak koncentracji 20.11.11, 15:50
        Dzieki blackHalo, ale badania robie co roku mniej wiecej, z powodu podwyzszonego cholesterolu, takze hormonalne, i oprocz podwyzszonej prolaktyny wszystko jest ok.

Ale dzieki za odpowiedz. Pozdro
        • black_halo Re: brak koncentracji 20.11.11, 22:39
          A mierzylas ferrytyne? Bo nie jest popularne badanie w Polsce a u mnie dopiero za granica wykryli anemie. Poziom zelaza we krwii moze byc przy tym zupelnie normalny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka