Dodaj do ulubionych

Ruch Anonymous - Neptun w Rybach

17.02.12, 22:25
witam wszystkich,od momentu pierwszego wejścia Neptuna do Ryb nurtowała mnie możliwa manifestacja tej planety w swym znaku.Powoli dochodzę do wniosku,że jednym z efektów jego działania jest tytułowy ruch anonymous. Maska- utrata tożsamości,brak podpisu,anonimowość to też Neptun,identyfikacja z ideami społecznymi wespół z utratą własnej indywidualności to typowy przejaw działania Neptuna.No i może przede wszystkim formułowanie się nowego rodzaju nieświadomości zbiorowej.Jakoś przecież ten Neptun musi działać na psychikę ludzkości.Co o tym myślicie?
Obserwuj wątek
    • aarvedui Re: Ruch Anonymous - Neptun w Rybach 18.02.12, 01:06
      "ruch" anonymous to tak w zasadzie nie jest żaden ruch, a jeśli już go tak traktować to ma bodajże około 6 lat, czyli za Neptuna w Wodniku.
      być może fakt, że pojawił się w Neptunicznej telewizji, można wiązać z ingresem Neptuna, ale to tylko zmiana medium.
      z internetu (Uran) do migawek w telewizji (Neptun)

a eksplozję niezadowolenia społecznego w internecie zdecydowanie prędzej można powiązać z Uranem w Baranie który rzuca wyzwanie okopującemu się establishmentowi przestępcy-władza-pieniądze Plutona w Koziorożcu.
      • acrux_79 Re: Ruch Anonymous - Neptun w Rybach 18.02.12, 08:07
        Moim zdaniem to aż TRZY czynniki:
        - Neptun w Rybach (bo anonimowi)
        - Uran w Baranie (nowy bunt, akurat dotknął sferę informatyzacji)
        - Pluton w Koziorożcu (przewalanka: systemów emerytalnych, systemów inwigilacji, zaufania na linii panstwo - obywatel, oraz przepływu i pokazu sił na linii rządy - wspólnoty (Unia), albo korporacje (RIAA, ZPAV, Monsanto, etc.)

Neptun w Rybach znaczy "coś jeszcze". Cytuję wypowiedź P. Leona Zawadzkiego stąd (www.sollunari.pl/forum,31,500#dol) "Neptun dokonał ingresu w Znak Ryb, na wiele lat. Tym samym rozpoczął się poważny nacisk Neptuna w Znak, w ktorym współwłada On wraz z Jowiszem. To przesilenie (Neptun w Rybach) jest powszechne, a zdarza się raz na ponad sto lat z dużym hakiem. Neptun uruchamia z ogromną mocą trygon-troistość Żywiołu Wody we wszystkich horoskopach na Ziemi. [...] A kiedy nadejdzie 26.06.2013 (Jowisz w Z.Raka, Saturn w Z.Scorpio, Neptun w Z.Ryb) to rozpocznie się epoka proroków Nowej Ery. Będzie ciekawie, daj Bóg wytrzymać".

Ja jednak będę czekał na coś więcej, niż tylko Anonymous. Bez wątpienia pasują do idei Neptuna. Ale społeczność hackerów, momentami szantażystów (bez względu na ocenę intencji) pachnie troszkę Plutonem.
        • tamara401 Re: Ruch Anonymous - Neptun w Rybach 18.02.12, 09:37
          Oczywiście macie dużo racji.Nic co się dzieje w świecie nie jest spowodowane jednym czynnikiem.Każda sytuacja na świecie to splot różnorakich elementów,wpływów,tendencji.Tu może nie chodziło nawet o sam ruch Anonymous lecz o fakt, iż następuje przełom w czymś co możemy nazwać psychiką zbiorową a sam ruch jest tylko przejawem ,manifestacją tych przemian.Odnoszę wrażenie ,że rodzi się nowego rodzaju poczucie jedności wszystkich ludzi,anonimowe, wykluczające ego.Nie na próżno też pierwszy ingres Neptuna do Ryb w ubiegłym roku poprzedził nów w Baranie.pozdrawiam
    • princesswhitewolf Re: Ruch Anonymous - Neptun w Rybach 18.02.12, 10:47
      > .Jakoś przecież ten Neptun musi działać na psychikę ludzkości.Co o tym myślicie
      > ?

No ale Neptun dopiero wszedl do Ryb i rozwija dopiero pletwy
      . A z wolnymi planetami i zwlaszcza realizacja ich na poziomie slonecznym to jest w mysl zasady opisanej przez Hegla: Sowa Minerwy pokazuje sie wraz z zapadajacym zmierzchem . Czyli zrozumienie epoki jej charakteru i dynamiki dopiero zaczyna sie pojawiac najwczesniej jak ta epoka sie konczy.

Czyli : musi sporo wody uplynac abysmy mogli naprawde zrozumiec aktualnie dzialanie Neptuna w Rybach.

Jak zadzialal Pluton w Strzelcu objelismy dopiero jak juz prawie wynosil sie ze Strzelca: "tluste" lata za Clintona, rozmach we wszystkim, Rozwoj tanich lini lotniczych- swiat sie skurczyl etc
      • princesswhitewolf Re: Ruch Anonymous - Neptun w Rybach 18.02.12, 10:53
        Teraz bede sobie gdybac tak jak i wy.

Neptun w Rybach moze nas przetransformowac w sposob w jakim nauczymy sie slac POMOC dla tych potrzebujacych, jacy zloza nieswiadoma OFIARE by reszta spoleczenstwa przypomniala sobie co to WSPOLCZUCIE.
        A co mialoby byc powodem do tej OFIARY juz inne planety pokazuje Uran w Baranie- jakze odmienna dynamika d Neptuna w Rybach.

Neptun da oswiecenia ale i obledy. Oby woda, tsunami nie pochlonelo znow OFIAR
      • jerry.uk Re: Ruch Anonymous - Neptun w Rybach 18.02.12, 15:56
        "musi sporo wody uplynac abysmy mogli naprawde zrozumiec aktualnie dzialanie Neptuna w Rybach. "

ja należę do osób, które go nie rozumieją. ledwie wszedł do Ryb, już chciałbym, żeby sobie z nich poszedł. w świecie polityki widzę mnóstwo: ściemy, niezdecydowania, pustosłowia i chaosu a za mało konkretnych decyzji i chęci reform.

Niestety tak będzie raczej przez najbliższe 8 lat dopóki Saturn nie zrobi koniunkcji z Plutonem, a potem dołączy do układu Jowisz. Koniunkcja Saturna i Plutona to chyba najbardziej reformujący aspekt planet, który wyczyści wszystko co zbutwiałe i przegniłe.
    • tomarama Re: Ruch Anonymous - Neptun w Rybach 18.02.12, 12:05
      Fajne skojarzenie. Ale idee 'ruchu społecznego" i "anonimowości" to chyba domena Urana, który jako Anonymous żąda wolności ale i równości (stąd maska jako jednakowa tożsamość protestujących). Anonymous nie jest chyba ruchem neptunicznego współczucia dla uciśnionych. Co sądzisz?
      • princesswhitewolf Re: Ruch Anonymous - Neptun w Rybach 18.02.12, 12:30
        Trudno mi odpowiedziec bo ja nie rozumiem slowa "anonimowi" w kontekscie Neptuna i Ryb. A to dlatego Rybie wyjscie poza ego w celu zbiorowej nad/podswiadomosci nie ma dla mnie znaczenia anonimowosci. Moze zle rozumiem termin Anonymus ale mi sie to kojarzy z nieznana identyfikacja albo celowo ukryta. A z tymi Rybami to nie bardzo jest cos swiadomie "celowego" ( raczej kierowani odruchem uczucia, nadswiadomosci a niekalkulacji), a "nieznany" to jakby jakas informacja zaginela o tym kim Anonymus byl. Rybom nie chcialoby sie szukac kto to byl bo krystalizacja JA nastepuje w Baranie. Dla Ryb nie jest istotne to.
        • aarvedui Re: Ruch Anonymous - Neptun w Rybach 18.02.12, 15:44
          princesswhitewolf napisała:

> Trudno mi odpowiedziec bo ja nie rozumiem slowa "anonimowi" w kontekscie Neptun
          > a i Ryb. A to dlatego Rybie wyjscie poza ego w celu zbiorowej nad/podswiadomosc
          > i nie ma dla mnie znaczenia anonimowosci. Moze zle rozumiem termin Anonymus ale
          > mi sie to kojarzy z nieznana identyfikacja albo celowo ukryta.

termin anonymous jest terminem powstałym przypadkowo wiele lat temu. jest to pewien mem ukuty na forum dyskusyjnym gdzie każdy kto nie podał nicka był wyświetlany jako anonymous.

jak KAŻDY internetowy mem, także ten miał swój czas inkubacji, wspomagany publikacją rozmaitych obrazków na serwisach ze "śmiesznymi obrazkami" (demotywatory na przykład).

chociaż niektórzy próbują powiązać go z hakerami czy crackerami, to jednak żadna grupa hakerska nigdy nie określiła się w ten sposób.
          najczęściej określają się tak częściowi lub kompletni amatorzy, pojedyncze osoby, czasem niewielkie grupy, bez określonej przynależności.
          na pewno nie są to fachowcy. fachowcy siedzą cicho a nie lansują się z maskami.

to tyle tytułem interpretacji "ruchu" anonymous. oczywiście można próbować dorabiać gębę i głębię, że to podświadomy cel, swoiste opus magnum ściąga ludzi, którzy niczym zakonni mnisi ku chwale podpisują swoje dzieła "anon".
          niestety raczej chodzi o coś w rodzaju terminu "adidasy", chociaż uniwersalne znaczenie anonymous zostało raczej nadane przez pismaków tabloidowych, którzy potrzebują jednym słowem streścić wszystko.
          • princesswhitewolf Re: Ruch Anonymous - Neptun w Rybach 18.02.12, 16:51
            > termin anonymous jest terminem powstałym przypadkowo wiele lat temu. jest to pe
            > wien mem ukuty na forum dyskusyjnym gdzie każdy kto nie podał nicka był wyświet
            > lany jako anonymous.

ahaaaaaaaaaaaa teraz rozumiem

zycie za granica ma to do siebie ze pewna nowa terminologia czasem mi umyka
      • princesswhitewolf Re: Ruch Anonymous - Neptun w Rybach 18.02.12, 12:31
        'ruchu społecznego" i(...) =chyba domena Urana

zdecydowanie tak
        • tamara401 Re: Ruch Anonymous - Neptun w Rybach 18.02.12, 16:07
          Ruch dla mnie to bardziej marsowa sprawa.Ma to niewątpliwie związek z Baranem ,z czynem.Uran w Baranie to czyn nie indywidualny lecz zbiorowy np. ruch społeczny.Idea przyświecającą tym działaniom jest społeczna zgadzam się . Ale poczucie Jedności z innymi będące przesłanką do tego czynu - to Neptun.Czuję że dotyczy mnie ta sprawa która dzieje się po drugiej stronie oceanu,w jakiś sposób identyfikuje się z nią i to wywołuje we mnie chęć czynu jako wyraz mej jedności z tą sprawą.To tak jakby treść dwunastodomowa naciskała na ascendent sama w sobie nie jest czynem ale ma wpływ na czyn.W tym kontekście postrzegałam wpływ Neptuna na tytułowy ruch.To jednoczenie się psychiki zbiorowej to jest Neptun w Rybach.Jak zauważyła princesswhitewolf będzie to proces długoletni i możliwe manifestacje i te dobre i złe jeszcze przed nami
          • aarvedui Re: Ruch Anonymous - Neptun w Rybach 19.02.12, 00:01
            zachowania grupowe to nie są planety osobiste(Mars). zwłaszcza ta odpowiadająca za indywidualną agresję, inicjatywę, współzawodnictwo.

Neptun nie ma nic wspólnego ze świadomym grupowaniem się, bo to symbol nieświadomości grupowej, procesu rozpuszczania i rozmywania. już prędzej pod Neptuna można podrzucić fenomen UFO niż coś takiego.
            jeśli już odwoływać się do "psychiki zbiorowej", jak przypuszczam wg interpretacji Junga i Rudhyara, to tam też są warstwy. Neptun zawsze jest nieświadomy.
            niekiedy świadome są planety społeczne. Jowisz i Saturn
            podświadomy-świadomy jest Uran, Pluton bywa namacalny(wyczuwalny). Neptun - nie bardzo.

ruch społeczny(Uran), mający swój zaczyn w internecie(Uran), sformowany przeciwko (Uran), walczący o wolność (Uran), prawdę (Uran), pewne ogólne wartości ludzkie (Uran)

natomiast Anonymous to NIE JEST ŻADEN RUCH SPOŁECZNY, jest to kreacja medialna, nagłośniona po to, żeby jakoś zaszufladkować protestujących. są więc "internauci", są Anonymous. równie dobrze można by napisać że protestują "biali europejczycy" a jeśli ktoś zalożył by beret czy sandały - jak jeden młody polityk na teatrzyku Tuska i Boniego - dziennikarze wymyślili by "ruch moherów" albo "ruch bosych", bo wtedy można coś pozmyślać i mieć materiału do pisania na kilka wydań.
            • tamara401 Re: Ruch Anonymous - Neptun w Rybach 19.02.12, 13:45
              zachowania grupowe to nie są planety osobiste(Mars). zwłaszcza ta odpowiadająca
              > za indywidualną agresję, inicjatywę, współzawodnictwo.
              Uran jako współwładca Wodnika należy do Żywiołu powietrza a powietrze to idea, pomysł,myśl coś co ma początek w procesach myślenia.Kolejność jest taka najpierw trzeba mieć coś w głowie by na bazie tego uruchomić swego Marsa i zacząć działać.To, że ten czyn/jakąkolwiek formę by nie przybrał/ w swym przejawie jest mało indywidualny to właśnie efekt pobytu Urana w Baranie.Czyny inspirowane są ideami grupowymi a zatem Mars zaczyna służyć ideom grupowym a nie koniecznie Słońcu,choć jeżeli nastąpi asymilacja pomysłu,idei na poziomie świadomości to w pewnym sensie też Słońcu.
              Neptun nie ma nic wspólnego ze świadomym grupowaniem się, bo to symbol nieświad
              > omości grupowej, procesu rozpuszczania i rozmywania.
              Proces grupowiania to "zagęszczanie" energii to - symbol Plutona a hierarchizowanie tego zagęszczenia to efekt działania Saturna.
              Ja, nie miałam na myśli procesu świadomego grupowania rozważając symbol Neptuna.Efekt grupowania się członków czy uczestników jakiegokolwiek zjawiska społecznego czy może raczej ogólnoludzkiego to dla mnie wpływ Plutona,który bierze w obroty Słońca poszczególnych uczestników i sprawia że ich dotychczas indywidualne cele stają się celami grupowymi co oczywiście wymaga obróbki i Wenus, i Merkurego poszczególnych osób/choćby przez pobyt transsaturników w ich znakach/Zgadzam się iż Neptun jest głęboko nieświadomą warstwą psychiki to jest ta część w nas która jest wspólna wszystkim ludziom.Neptun działa gdy tysiące ludzi na całym świecie różnych ras, poglądów,warstw społecznych oglądając przykładowo relacje z jakiegoś trzęsienia ziemi odczuwa TO SAMO/grozę i współczucie/ - a dlaczego? bo NIEŚWIADOMIE identyfikuje się z tym.Obrazy zniszczenia przemawiają do mnie i setek innych i wywołują głębokie poruszenie psychiki.Jest to w pełni nieświadome poczucie JEDNOŚCI z innymi które znów po obróbce mego Merkurego i Wenus i asymilacji przez Słońce może zadziałać w taki sposób że uruchomię mego Marsa i wyślę nieszczęśnikom paczkę z żywnością.
              ruch społeczny(Uran), mający swój zaczyn w internecie(Uran), sformowany przeciw
              > ko (Uran), walczący o wolność (Uran), prawdę (Uran), pewne ogólne wartości ludz
              > kie (Uran)
              Absolutnie się nie zgadzam - trzeba czegoś więcej jak Urana aby dochodziło do jakichkolwiek ruchów czy działań/może lepsze słowo/ na skalę masową.Uran jest tylko "błyskiem" myśli kolektywnej która musi paść na podatny grunt uwarunkowań społecznych by zaowocowała działaniami.
              natomiast Anonymous to NIE JEST ŻADEN RUCH SPOŁECZNY, jest to kreacja medialna,
              > nagłośniona po to, żeby jakoś zaszufladkować protestujących. są więc "internau
              > ci", są Anonymous. równie dobrze można by napisać że protestują "biali europejc
              > zycy" a jeśli ktoś zalożył by beret czy sandały - jak jeden młody polityk na te
              > atrzyku Tuska i Boniego - dziennikarze wymyślili by "ruch moherów" albo "ruch b
              > osych", bo wtedy można coś pozmyślać i mieć materiału do pisania na kilka wydań
              > .
              Niestety nie jestem z wykształcenia socjologiem by kategoryzować pojęcia socjologiczne,więc niechętnie poruszam się w tych obszarach , gdyż każda dyskusja na tym poziomie wymagałaby znajomości nazewnictwa i ścisłego trzymania się znaczenia słów.Ale chyba nigdzie nie jest powiedziane,że aby zgłębiać astrologię należy być socjologiem czy wykazać się przykładowo znajomością filozofii. Nie upieram się zatem czy Ruch Anonymous to w kategoriach socjologicznych ruch społeczny czy też nie.Zresztą zupełnie nie moim zamysłem było by dyskusja zabrnęła,aż w takie zawiłości językowe.Szermierka słowna mnie zupełnie nie interesuje,ona jest oczywiście elementem dyskusji ale gdy odbiega od tematu przestaje mieć sens astrologiczny.Cóż, pozostaje mi ufać w Twoją zdolność myślenia abstrakcyjnego i mimo mojego "niechlujstwa" językowego zrozumiesz o co mi tak na prawdę chodziło.Pozdrawiam

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka