Dodaj do ulubionych

Zdolności ezoteryczne w horoskopie

15.05.12, 21:11
Witam, jestem tu nowa.. astrologią zainteresowałam się pogłębiając wiedzę o kartach tarota wink Tak naprawdę, dopiero kilka dni temu zaczęłam czytać "na poważnie" i wpadłam jak śliwka w kompot ;P

Wciągnęło mnie przyznam szczerze.. zawsze myślałam, że mamy jeden znak zodiaku i na tym koniec, okazuje się, że astrologia to sztuka niezwykle skomplikowana .. ale do sedna, jako że w tym momencie nurtuje mnie jedno.. czy w horoskopie można "zobaczyć" zdolności do szeroko pojętej ezoteryki: sny, sny świadome, podróże astralne, mediumizm, wizje, sny prorocze.. przebłyski intuicji itp.

Wczoraj zaczęłam sobie czytać o swoim Neptunie w Strzelcu w X Domu i tam właśnie była wzmianka o zdolnościach parapsychicznych.. stąd moje zainteresowanie, być może mam to "wpisane w horoskop" ... mam na myśli mistycyzm, karty, astrologię, sny świadome i prorocze ..

Mam jeszcze Słońce i Wenus w XII domu, to pewnie moja fascynacja czymś, co niepoznawalne na pierwszy rzut oka.. to miłość miłość do "ukrytego piękna" jak w Pięknej i Bestii (nota bene moja ulubiona bajka)

... olbrzymia miłość i otwarte serce dla "wyrzutków", ludzi starych, chorych, opuszczonych (skończyłam resocjalizacje czyli nota bene praca w więzieniach czy poprawczakach z ludźmi trudnymi itp.)

w każdym razie, jeżeli ktoś z Was się orientuje, na które planety patrzeć czy na jakie aspekty, napiszcie proszę..

Ewentualnie do jakiej literatury sięgnąć.. czy na jakie forum warto zajrzeć ..

Poniżej spróbuje wkleić kosmogram...

[img]http://fotoo.pl//out.php/i240994_kosmogram.png[/img]
Obserwuj wątek
    • jasmina.0 Re: Zdolności ezoteryczne w horoskopie 15.05.12, 22:00
      Można.
      To co udało mi się zebrać z różnych źródeł:

W horoskopie za działanie intuicji odpowiadają planety takie jak: księżyc, wenus, uran, neptun oraz odpowiadające im znaki i domy. Jeśli szukasz intuicji to szukaj w 4,7 i 12 domu jeśli szukasz jasnowidztwa to będzie dom 8.
      Odbiór sygnałów związany jest najczęściej z aktywnością planet i znaków żeńskich, które w przeciwieństwie do męskich zbierają sygnały a nie "nadają".
      •Mocna Wenus to najczęściej wyczucie relacji w otoczeniu, takt, dyplomacja.
      •Księżyc daje wrażliwość na uczucia innych, odbieranie lęku czy radości od osób z otoczenia.
      •Uran odpowiada za przepływ informacji i informacje z dziwnych, nieoczekiwanych źródeł.
      •Neptun to wizje, przepowiadanie przyszłości.
      Na rozwiniętą intuicję może wskazywać położenie dowolnej planety w 29 stopniu dowolnego znaku, co znaczy mniej więcej tyle, że osoba zdobyła w przeszłości dużo doświadczeń i dostrzega przed sobą jakiś nowy cel.
      Intuicja – mocno obsadzony żywioł wody i domy IV , VIII, XII.
      Dodałabym do tego połączenia aspektami Neptuna do planet osobistych, także do Jowisza i Wenus.
      Nie zawsze *dobra* obsada wodnych znaków lub domów da nam dobrą intuicję. Może się
      okazać, że zamiast intuicji mamy po prostu wybujałą wyobraźnię, np. dopatrującą się wszędzie jakichś z góry założonych elementów. To bywa trudne - rozdzielenie intuicji od swoich wyobrażeń na ten temat. Chodzi mi o to, że ktoś może sobie uwidzieć, że ma intuicję i nadinterpretowuje fakty a posteriori. Przy intuicji generalnie trzeba być ostrożnym, bo to broń obosieczna - nie wszystko jest takie jak się jawi. Tu swą moc objawia Neptun, który z jednej strony może dać głęboki wgląd, a z drugiej zwieść na manowce...

Można też zwrocic uwage na znaczenie poszczegolnych stopni w zodiaku
      np. 27 stopien Skorpiona - jeden z najlepszych stopni,stopień jasnowidzenia
      9 stopien Wodnika - wizjonerstwo,dar proroczy
      24 stopień Ryb - stopień jasnowidzenia
      7 stopień Raka związany ze snem i transem
      ITD.
      Również: Pasma szczególnych uzdolnień astrologicznych:
      LEW *27-29 st. ---> to pasmo szczególnych uzdolnień astrologicznych
      PANNA *11-12 st. ---> to pasmo szczególnych uzdolnień astrologicznych (sprzyja wytrwałej, wnikliwej pracy, ale daje też możliwość nadwrażliwości trudnej do wytrzymania) ; połączone z gwiazdą stałą Zosma przynosi stanowiska, zaszczyty i beneficja, zwłaszcza jeśli jest tam Ascendent.

Znaczenie planet w tym względzie i aspekty:
      - ludzie z "silnym" Plutonem dostrzegają to wszystko, co głęboko ukryte, mają dużą wrażliwość na myśli i uczucia innych,
      -Słońce w 12 domu w kon. z Plutonem – ogromna intuicja, predyspozycje medialne
      -Uran w 12 domu – ogromna intuicja
      -Neptun w 3 domu - być może jakieś zdolności parapsychiczne, objawiające się w kontaktach z ludźmi
      -Neptun w Wadze - wrażliwość i uczuciowość przekształca się w niewyrażalną subtelność przeżyć. Możliwość wglądu w tzw. czwarty wymiar.
      -Neptun w aspektach do Urana - przeczucia, jasnowidzenie
      -Ryby w 8 domu - zdolność przewidywania i nieprzeciętna intuicja, kierowanie się intuicją, korzystanie z podświadomości,
      -Merkury pod horyzontem- obdarza, paranormalnymi i bioenergoterapeutycznymi zdolnościami,
      -Wenus w Raku - nie brak uzdolnień do przebywania w świecie nadzmysłowym, niewidzialnym dla innych, a daje takie zdolności medialność

Dodatkowo:
      Elementy horoskopu podkreślające funkcje intuicyjną: Baran, Lew, Strzelec, I, V, IX dom; Mars, Słońce, Jowisz.

No i bądź tu człowieku mądry.

• jasmina.0 Re: Zdolności ezoteryczne w horoskopie 15.05.12, 22:09
        Niewiele widać na tym kosmogramie ale coś mi się wydaje, ze masz dośc ścisłą koniunkcję Księżyca z Gwiazdą Zosma.
        • marinasun Re: Zdolności ezoteryczne w horoskopie 16.05.12, 12:49
          AAle w kosmogramie Księzyc jest w Pannie (chyba 14 st), a Zosma chyba przypada na zodiak Lwa?
      • olkacool Re: Zdolności ezoteryczne w horoskopie 15.05.12, 22:12
        Wow, dziękuję z całego serca za tak szybki odzew... wink
        Sporo tego... zaraz zabieram się do czytania...

tarotmojapasja.blogspot.com/

fotoforum.gazeta.pl/72,2,1146,111801051,113834094,0,2.html?v=2
        • olkacool Re: Zdolności ezoteryczne w horoskopie 15.05.12, 22:17
          No niestety niewiele widać.... może coś takiego wkleję.. to z tej strony:
          astro.cafeastrology.com/cgi-bin/astro/natal

Planet Aspect Planet Orb/Value:

Sun Sextile Uranus 2.31 68
          Moon Trine Mercury 3.22 99
          Moon Opposition Mars 3.10 -194
          Moon Square Uranus 5.38 -7
          Moon Opposition Ascendant 7.10 -37
          Venus Conjunction Mars 8.49 80
          Venus Square Jupiter 4.30 -59
          Venus Trine Saturn 2.20 101
          Venus Sextile Neptune 3.41 19
          Venus Trine Pluto 2.26 72
          Venus Conjunction Ascendant 4.50 188
          Mars Square Jupiter 4.20 -46
          Mars Trine Saturn 6.29 19
          Mars Square Uranus 2.28 -53
          Mars Conjunction Ascendant 3.60 144
          Jupiter Conjunction Uranus 1.52 390
          Jupiter Square Ascendant 0.20 -71
          Saturn Conjunction Pluto 4.47 104
          Saturn Trine Ascendant 2.30 28
          Uranus Square Ascendant 1.32 -22
          Neptune Sextile Pluto 1.14 41
          Neptune Conjunction Midheaven 7.31 20
          Pluto Trine Ascendant 7.16 1
          1374 -489 885

Asteroids & Chiron
          Chiron Taurus 22.58
          Ceres Capricorn 21.27
          Pallas Capricorn 1.16
          Juno Aquarius 13.57
          Vesta Pisces 22.43
          Fortune Aries 0.00
          South node Aries 0.00

jakby to coś pomogło wink
          Na razie to dla mnie czarna magia, ale zainteresowało mnie na tyle że z przyjemnością się zagłębię...

Jeszcze raz dziękuję smile
      • am98 Re: Zdolności ezoteryczne w horoskopie 15.05.12, 22:39
        Na rozwiniętą intuicję może wskazywać położenie dowolnej planety w 29 stopniu dowolnego znaku, co znaczy mniej więcej tyle, że osoba zdobyła w przeszłości dużo doświadczeń i dostrzega przed sobą jakiś nowy cel.

Jasmino, a kto tak naucza? Już widziałam na jakimś blogu coś o 29 stopniu, ale źródła nie kojarzę.
        • jasmina.0 Re: Zdolności ezoteryczne w horoskopie 16.05.12, 07:51
          am98 napisała:

> Na rozwiniętą intuicję może wskazywać położenie dowolnej planety w 29 stopni
          > u dowolnego znaku, co znaczy mniej więcej tyle, że osoba zdobyła w przeszłości
          > dużo doświadczeń i dostrzega przed sobą jakiś nowy cel.

>
          > Jasmino, a kto tak naucza? Już widziałam na jakimś blogu coś o 29 stopniu, ale
          > źródła nie kojarzę.
          --------------------------
          Astrocafe Nicola stojanowicz
          >
          • princesswhitewolf Re: Zdolności ezoteryczne w horoskopie 18.05.12, 19:48
            Z tymze Nicola z Serbii to na skype czasem rozmawiam

co do 29tego stopnia czegokolwiek to Ksiezyc tamze polozony chyba nie jest dobra pozycja. Urodzic sie na pustym kursie Ksiezyca... no nie wiem
            • marinasun Re: Zdolności ezoteryczne w horoskopie 19.05.12, 23:32
              Ojej a jaki związek ma "pusty kurs Księżyca" z 29 st.?
              • am98 Re: Zdolności ezoteryczne w horoskopie 20.05.12, 10:03
                marinasun napisała:
                Ojej a jaki związek ma "pusty kurs Księżyca" z 29 st

Jeżeli 29 stopień daje faktycznie zdolności do jasnowidzenia, to znajdujący się tam Księżyc może mieć upośledzone (sorry za to słowo) inne funkcje. Jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że będzie wówczas w próżnym kursie. Im bliżej początku znaku, tym Księżyc teoretycznie powinien być silniejszy - ma niemal 100% szanse na spotkanie na swej drodze innych planet, z którymi będzie wchodzić w aspekty; a im więcej aspektów, tym Księżyc silniejszy.
                • marinasun Re: Zdolności ezoteryczne w horoskopie 20.05.12, 10:29
                  Czyli Księżyc w końcówce znaku jest słaby? Ale słaby tak w ogóle czy słaby w kontekście znaku w jakim się znajduje. Zastanawiam się jak ocenić Księżyc w 30 st. Bliźniąt. Bo w sumie to jeszcze w znaku Bliźniąt, ale już prawie w swoim znaku Raka?
                  • am98 Re: Zdolności ezoteryczne w horoskopie 20.05.12, 12:41
                    marinasun napisała:

> Czyli Księżyc w końcówce znaku jest słaby? Ale słaby tak w ogóle czy słaby w ko
                    > ntekście znaku w jakim się znajduje.

Nie, nie, to nie tak. Im wiecej aspektow odbiera tym jest silniejszy, od benefikow. Jezeli jest pod koniec znaku male ma szanse na aspekty, no chyba, ze planety tez ustawia sie pod koniec znaku. Ale nie tylko to o sile decyduje, to tylko jeden z elementow.
                    • marinasun Re: Zdolności ezoteryczne w horoskopie 20.05.12, 12:58
                      Jezeli jest pod koniec znaku male ma szanse na aspekty, no chyba, ze plane
                      > ty tez ustawia sie pod koniec znaku.

Wydaje mi się, że równie małe szanse na aspekty są na początku znaku, w środku jak i na końcu. U mnie np. władca horoskopu nie odbiera prawie żadnych aspektów mimo, że znajduje się w środku znaku, bo większość planet jest albo w samej końcówce albo na samym początku znaku.
                      • am98 Re: Zdolności ezoteryczne w horoskopie 20.05.12, 15:22
                        marinasun napisała:

> Wydaje mi się, że równie małe szanse na aspekty są na początku znaku, w środku
                        > jak i na końcu.
                        Ma to znaczenie w horarnej i elekcyjnej, gdzie patrzy sie, co planeta, Ksiezyc przede wszystkim ma zamiar zrobic - z jaka planeta wejsc w aspekt.
            • am98 Re: Zdolności ezoteryczne w horoskopie 20.05.12, 10:14
              princesswhitewolf napisała:

co do 29tego stopnia czegokolwiek to Ksiezyc tamze polozony chyba nie jest dobra pozycja. Urodzic sie na pustym kursie Ksiezyca... no nie wiem

Ja tak mam właśnie. Mogę potwierdzić to nie jest dobra pozycja. Mam słaby Księżyc generalnie: w próżnym kursie, malejący, w Wodniku; na siłę można przyjąć separ. trygon ze Słońcem (7 stopni) i sep. trygon z Uranem (5 stopni); ale ten ostatni aspekt wręcz osłabia Księżyc. Na plus: leży w swoim dekanacie i w domu XI - domu dobrego ducha i szczęśliwych zbiegów okoliczności, jest hylegiem.
    • am98 Re: Zdolności ezoteryczne w horoskopie 15.05.12, 22:33
      Witaj serdecznie Olkocool. Bardzo miło, że do nas dołączyłaś, że nasze grono się powiększa. Na górze strony forum są linki, tam znajdziesz link z lekturami astrologicznymi. Nasz kolega z forum stworzył oddzielną stronę - bazę danych polskiej astrologii w internecie, która to strona zawiera wszystkie możliwe linki do stron poświęconych astrologii:
      gwiazdologia.com/blog/
      Tam znajdziesz dużo informacji.
      • olkacool Re: Zdolności ezoteryczne w horoskopie 15.05.12, 22:39
        Dziękuję smile
        Jestem mega początkująca i z przyjemnością sięgnę do źródeł czy literatury wszelakiej.....
        Dziękuję za miłe przyjęcie smile
    • princesswhitewolf Re: Zdolności ezoteryczne w horoskopie 15.05.12, 23:34
      >Neptunie w Strzelcu w X Domu i tam właśnie była wzmianka o zdolnościach parapsychicznych.

Neptun przebywal w Strzelcu przez wiele lat i ma pozycje takowa kilka rocznikow. Kilka calych rocznikow calych nie jest utalentowanych jakos parapsychiczniesmile))
      A coz ma 10 dom kariery do czegokolwiek poza kariera jako jasnowidz itd - to nie wiem. Na pewno niewiele co do zdolnosci
      • am98 Re: Zdolności ezoteryczne w horoskopie 16.05.12, 23:50
        princesswhitewolf napisała:

A coz ma 10 dom kariery do czegokolwiek poza kariera jako jasnowidz itd - to nie wiem. Na pewno niewiele co do zdolnosci

Ma i to dużo. To jest wszystko kwestia nazewnictwa. Nie ma w astrologii pojęcia zdolności, nie ma domu odpowiadającego za zdolności, na zasadzie: to jest dom Twoich zdolności, ten dom określa jakie masz zdolności. Ale, astrologia jako taka często mówi o predyspozycjach, o zdolnościach też mówi: do pisarstwa na przykład, śpiewu. itd... które odczytuje się z układu, aspektu, położenia planety ..etc... Trudno osobom posiadającym podkreślony dom X odmawiania zdolności do czegoś.... Gdy ktoś ma np. Słońce na MC to może być kierownikiem, może zarządzać jakąś grupą ludzi na przykład... i wtedy mówimy, że oto on ma zdolności przywódcze. Jeżeli mam Neptuna na MC i jestem jasnowidzem to trudno mi odmawiać zdolności do jasnowidzenia.
        • princesswhitewolf Re: Zdolności ezoteryczne w horoskopie 18.05.12, 15:03
          jako Uranik w 10 domu nie przejawiam zdolnosci Uranicznych. Pracuje jednak w Uranicznych miejscach. Co nie oznacza iz trafilam tam z pomoca moich jakowychs uranicznych akurat zdolnosci

Dom talentow to dom 5ty

• am98 Re: Zdolności ezoteryczne w horoskopie 20.05.12, 10:24
            Dom talentow to dom 5ty

Równie dobrze może być to dom III, IV, I...
            • princesswhitewolf Re: Zdolności ezoteryczne w horoskopie 23.05.12, 11:35
              V w sposob szczegolny- pokazuje nasza kreatywnosc.

Pozostale domy tez opisuja nasze zdolnosci przez melanz opisujac nasze cechy psychiczne
        • princesswhitewolf Re: Zdolności ezoteryczne w horoskopie 18.05.12, 15:08
          >Jeżeli mam Neptuna na MC i jestem jasnowidzem to trudno mi odmawiać zdolności do jasnowidzenia.

Nie obrany zawod jasnowidza: pozycja planety na MC, ale potwierdzenie sprawdzalnosci jest dowodem na jasnowidzenie.
          • am98 Re: Zdolności ezoteryczne w horoskopie 20.05.12, 10:20
            Jeżeli mam Neptuna na MC i jestem jasnowidzem to trudno mi odmawiać zdolności do jasnowidzenia.
            Nie obrany zawod jasnowidza: pozycja planety na MC, ale potwierdzenie sprawdzalnosci jest dowodem na jasnowidzenie.

Oczywiście, że obecność Neptuna na MC nie jest żadnym dowodem (może dawać zdolności), ale jesteśmy na forum astrologicznym i rozmawiamy o astrologii.
    • princesswhitewolf Re: Zdolności ezoteryczne w horoskopie 15.05.12, 23:37
      zdolnosci parapsychiczne musza miec swoje potwierdzeniu w jakichs systematycznie potwierdzonych trafnych przewidywaniach.
      • olkacool Re: Zdolności ezoteryczne w horoskopie 16.05.12, 07:56
        Zgadzam się wink
        Co do zdolności, to mam "przebłyski" jak pewnie każdy z nas czasami ;P
        Natomiast, pomimo tego czym się zajmuje na co dzień, jest ze mnie straszliwy sceptyk (to pewnie Merkury w Koziorożcu), nawet jak coś mi się "przytrafi" to mówię sobie eee przypadek... albo: tylko mi się wydawało...

W każdym razie, dziękuję za każdy głos smile
        • olkacool Do am98 16.05.12, 08:48
          Tu znalazłam coś o 29 stopniu
          www.astrocafe.pl/29_stopien_zodiaku#/
          Autorka Nikola Stojanowicz
          • olkacool Re: Do am98 16.05.12, 13:07
            ups ... Nikola to mężczyzna wink
            Właśnie przeglądam jego artykuły.. www.astrologyinserbia.com/e/index.html
            • olkacool Znalazłam coś.... 16.05.12, 15:12
              Wybaczcie że tak dodaję i dodaję...
              wklejam link: Na co zwrócić uwagę w horoskopie Astrologa wink

www.nao.za.pl/punkty.html
    • aarvedui Re: Zdolności ezoteryczne w horoskopie 16.05.12, 21:19
      olkacool napisała:

> . ale do sedna, jako że w tym momencie nurtuje mnie jedno.. czy w horoskopie mo
      > żna "zobaczyć" zdolności do szeroko pojętej ezoteryki:

to wymaga doprecyzowania.
      po pierwsze, czy chodzi o zdolności, czy o zainteresowanie. to dwie różne sprawy.
      po drugie, nie ma "szeroko pojętej ezoteryki".
      komercja wrzuca do wora z "ezoteryką" wszytko - astrologię, tarota, numerologię, tai chi, tybetańskie misy, ziołolecznictwo, chromoterapię, radiestezję, okultyzm, wsiową babę i wróżenie z fusów.
      nie, nie ma tak. wybierasz JEDNĄ dziedzinę, i pod kątem tego można przeprowadzić analizę horoskopu - czy dziedzina jest kompatybilna.
      bo tzw. "zdolności" to w wielu dziedzinach zdolności umysłowe głównie, a także samodyscyplina, dobra pamięć, regularność, rodzaj kontaktu z podświadomością też może być różny, może być ezoteryka obrzędowa - to też inne wyznaczniki.

tak więc, aby odpowiedzieć na to pytanie, po pierwsze musisz wiedzieć czy chodzi o:
      -zdolności, talent, czy zainteresowanie.
      -DOKŁADNIE określić dziedzinę.
      -DOKŁADNIE określić o jaką formę zajmowania się tą dziedziną chodzi - np. obrzędową, naukową, hobbystyczną, profesjonalną, etc..

wtedy można odpowiedzieć.
      • olkacool Re: Zdolności ezoteryczne w horoskopie 16.05.12, 21:39
        .... już teraz wiem, że to pytanie wymaga doprecyzowania wink

... choć pytając, chodziło mi raczej ogólnie o tendencję, "pociąg" do tego co nieznane, zafascynowanie tym co tajemnicze, duża intuicja, interesowanie się ezoteryką i mistycyzmem i oczywiście uzdolnienia w tym kierunku ...

Jakby ktoś chciał poczytać na ten temat, to tu coś znalazłam:
        www.angelfire.com/sd/binah/psychics.html
        W każdym razie jeszcze raz dzięki, że chciało Wam się odpisać i dopomóc wink
        • jasmina.0 Re: Zdolności ezoteryczne w horoskopie 17.05.12, 00:44
          olkacool napisała:

> ... choć pytając, chodziło mi raczej ogólnie o tendencję, "pociąg" do te
          > go co nieznane, zafascynowanie tym co tajemnicze, duża intuicja, interesowanie
          > się ezoteryką i mistycyzmem i oczywiście uzdolnienia w tym kierunku ...
          ---------------------------------
          Zainteresowanie tymi tematami może "obudzić" się na tranzycie Urana i równie szybko zniknąć.

"Pociąg", mistycyzm - woda ( ilość żywiołu w horoskopie i w nim planety), Skorpion, ( tajemnica) Strzelec, 8,9 i 12 dom i aspekty - własciwie dużo tego jest. Mistyk to też Ryby, aspekty pomiędzy Uranem i Neptunem.

Jest mnóstwo tego i trzeba dokładnej analizy.

• princesswhitewolf Re: Zdolności ezoteryczne w horoskopie 18.05.12, 15:06
            Z moim horoskopem powinnam byc jasnowidzem na miare Jackowskiego zatem

Slonce w Raku, Ksiezyc w Rybach. Neptun 12 dom trygon Mars Merkury 8 dom

Neptun w 12 domu ale wlasciwie to na ascendecie juz w Strzelcu.

zainteresowania ezoteryczne tak. Uzdolnienia- sorry ale to juz jakas brednia...
        • aarvedui Re: Zdolności ezoteryczne w horoskopie 17.05.12, 02:57
          olkacool napisała:

> ... choć pytając, chodziło mi raczej ogólnie o tendencję, "pociąg" do te
          > go co nieznane, zafascynowanie tym co tajemnicze, duża intuicja, interesowanie
          > się ezoteryką i mistycyzmem i oczywiście uzdolnienia w tym kierunku ...

tendencje, czyli zainteresowanie, a nie talent.
          skłonności do umyślnego przenikania tajemnic to Skorpion w powiązaniu z sygnifikatorami wiedzy, np z domami upadającymi.
          aspiracje do przekraczania granicy i sięgania umysłem daleko (podróże) to Strzelec,a Jowisz to poza ekspansją umysłu zinstytucjonalizowane obrzędy (np. mistyczne)
          obrzędy mistyczne w rozumieniu bardziej animistycznym to Księżyc i Lilith (np wicca)
          duchowość wizyjna, "eteryczna", ale i błądzenie - to Neptun (ale i Księżyc, i Jowisz - dalekie widzenie i sny).
          warto pamiętać o starych i nowych władcach, uwzględnić rolę woli, rozumu i zdolności umysłowych, rolę komunikacji i umiejętności manualnych (czyż Merkury nie wspomaga rzutu pałeczek krwawnika czy kamieni ?), są też i gwiazdy stałe oraz punkty sprzyjające kapłanom, wróżbitom i profetom, albo ściśle wizyjne punkty tebańskie czy sabiańskie...

dlatego - zaczynamy od doprecyzowania tego, co chcemy wiedzieć - np czy mamy predyspozycje do astrologii.
          a potem jedziemy z analizą.
          • olkacool Re: Zdolności ezoteryczne w horoskopie 17.05.12, 11:04
            Ok, najbardziej mnie interesują 3 dziedziny.. choć ja bym je ujęła w jednej..

Chodzi o predyspozycje do:
            - uzdrawiania, leczenia energią..
            - śnienia .. sny świadome, prorocze, dużo snów ogólnie, różne wizje w snach np. starożytni bogowie, zwierzęta mocy, mityczne miejsca - Czyli sny, które mówią coś więcej niż sen przeciętnego "zjadacza chleba"
            - szamanizm, który jakoby łączy te dwie poprzednie dziedziny, bo są tu i sny szamańskie i uzdrawianie, ale też kontakty z duchami czy podróże astralne.. nie wiem czy w ogóle coś takiego widać w horoskopie ...

Ogólnie "duchowość wizyjna, "eteryczna", ale i błądzenie - to Neptun (ale i Księżyc, i Jowisz - dalekie widzenie i sny)."

Jeżeli macie jakieś źródła, to proszę podajcie wink
            książki, blogi, fora, bezpośrednie linki, Wasze notatki jakiekolwiek.. itp.
            Jeszcze raz dziękuję smile
            • aarvedui Re: Zdolności ezoteryczne w horoskopie 18.05.12, 17:47
              olkacool napisała:

> Ok, najbardziej mnie interesują 3 dziedziny.. choć ja bym je ujęła w jednej..
              >
              > Chodzi o predyspozycje do:
              > - uzdrawiania, leczenia energią..
              > - śnienia .. sny świadome, prorocze, dużo snów ogólnie, różne wizje w snach np.
              > starożytni bogowie, zwierzęta mocy, mityczne miejsca - Czyli sny, które mówią
              > coś więcej niż sen przeciętnego "zjadacza chleba"
              > - szamanizm, który jakoby łączy te dwie poprzednie dziedziny, bo są tu i sny sz
              > amańskie i uzdrawianie, ale też kontakty z duchami czy podróże astralne.. nie
              > wiem czy w ogóle coś takiego widać w horoskopie ...

leczenie energią w sensie bioterapii to prominentna "energia" w ogóle - istotna jest pozycja i powiązania Marsa, Plutona, fazy Skorpiona, domu VI, ewentualnie VIII

uzdrawianie zaś, to inna bajka, bo można uzdrawiać dowolną terapią, która nie będzie powiązana z plutoniczną energią transformacji.

sny wizyjne i świadome śnienie można wyćwiczyć, są też różne poziomy na jakich porozumiewa się podświadomość (domyślnie Księżyc), przebłysk intuicji to Uran, natchnienie i wizje oniryczne to Jowisz i Neptun (po pijaku ;> ), Pluton to kompulsje i "przeznaczenie".

naprawdę, jeśli chce się coś na serio, to trzeba wybrać jedną dziedzinę i się jej trzymać.
              jeśli skaczemy z kwiatka na kwiatek, to nic nie osiągniemy i poprzestaniemy na pobieżnej wiedzy hobbysty.
              no i wypada mieć mistrza.
              • olkacool Re: Zdolności ezoteryczne w horoskopie 18.05.12, 18:24
                Dziękuję bardzo bardzo wszystkim zaangażowanym w wątek... wink
                Jesteście niezwykle pomocni ... wczoraj znalazłam jeszcze coś, może komuś się przyda:

astrofix.net/2010/08/21/strong-dreamers/
                www.astrologyweekly.com/forum/showthread.php?t=34055
                noeltyl.com/discussion/index.php?topic=4843.0;wap2
                .. ach i stwierdziłam, że zamiast rzucać się na głęboką wodę należałoby zacząć od podstaw...
                • olkacool Re: Zdolności ezoteryczne w horoskopie 20.05.12, 23:25
                  Kolejny link dla zainteresowanych wink

tribes.tribe.net/chartinterpretation/thread/fba2ac73-ee26-418b-8e6b-ecb059e16685&usg=ALkJrhgkY0tix7Rkgy8AJ2jq37H3WpErGg
                  .. widzę, że nie tylko mnie nurtowało to zagadnienie ...
    • oko1wita Re: Zdolności ezoteryczne w horoskopie 24.05.12, 17:06
      Wow!!! Świetne zestawienie, widzę, że profesjonalnie zabierasz się do rzeczy! Powodzenia oby tak dalej!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka