Dodaj do ulubionych

Stellum w Raku:(

24.01.13, 11:32
Witam, chciałabym zapytać czy ktoś z Was, posiada taki układ, albo zna horoskopy z takim układem?Ciekawa jestem jak taki układ realizuję się u innych. Sama jestem Posiadaczką Ascendentu, Wenus, Merkurego, Słońca i Lilith w RAKU. Najgorsze jest to, że władca Asc -Księżyc jest w 8 domu w Wodniku. I łatwo nie jest lekko mówiąc. Najchętniej osiadłabym, w chatce na "zadupiu" z moim psem, chowając się przed całym światem. Jestem już zmęczona emocjonalnym stosunkiem do wszystkiego, a jednocześnie chaosem w emocjach gdy myślę tylko o sobie, albo o swoich związkach. Czy taki układ może się zrealizować w jakiś pozytywny sposób?
Obserwuj wątek
    • gronia10 Re: Stellum w Raku:( 24.01.13, 12:46
      Mam sąsiada z takim stellium więc pole do obserwacji,facet ma 43 lata ,całe życie podobno od dziecka bardzo wrazliwy, stany lękowe,nerwicowe,po 30 roku życia aż do teraz "leczy" wrażliwość przy pomocy alkoholu,rodziny nei załozył,od paru lat pracuje tylko dorywczo bo jak mu się trafi chamski szef on ucieka,jego wrażliwość nie pozwala mu pracować.
      Bardzo związany z rodzicami,każdy konflikt z nimi przeżywa bardzo.
      I najważniejsze,typowo Racze info: od lat nei opuszcza swojej miejscowości,ciągle chadza tymi samymi ścieżkami ,gdy brat go zabral dwa razy zagranicę,wytrzymał tylko kilka dni,nawet nie jedzie do centrum miasta,nigdy nie był w hipermarkecie,w galerii,NIGDZIE! Dom to skorupa,w której się najlepeij czuje lub u zaprzyjaźnionej rodziny ,gdzie ma pewnośc,ze go nie zranią,to tyle.
      • 1aniela Re: gronia10 24.01.13, 13:30
        Niestety widzę, że u mnie wiele się pokrywa. To samo; od dziecka nadmierna wrażliwość, szczególnie na nastroje innych. Od 10 lat stany nerwicowe. Bardzo przejmuję się opinią rodziców, szczególnie krytyką. Trochę mi to mija z wiekiem. Co prawda przeprowadziłam się, ale tylko dlatego, że mieszkałam z rodzicami, a oni się przeprowadzili. Obecnie mieszkam w bloku, 1 ulicę dalej od mamy. To ona kupiła mi mieszkanie. Zawodowo kiepsko. Ciekawostka, od dzieciństwa śniły mi się sceny z 2 wojny światowej, włączając w to niestety obozy. Do dziś solidaryzuję się z ofiarami, i masami oglądam filmy dokumentalne z tego okresu...
        Cóż, czyli to stellum jest raczej raco negatywnesad
        • 1aniela Re: gronia10 24.01.13, 13:32
          Groniu, czy możesz mi napisać jaki zawód ma ta osoba, lub wykształcenie?
          • gronia10 Mój sąsiad 24.01.13, 15:46
            ukończyl szkołę typu techikum mechaniczne,ma genialne zdolności manualne,potrafi naprawić wszystko,poza tym bardzo wygadany ,lubi"filozofować"panicznie boi się śmierci ,jako sąsiad bardzo życzliwy,uczynny! Też jest w 1 dekanacie obawiam się,ze Uran ,Pluton moga mu "skasować' bardzo już wiekowych rodziców, a to go zalamie !
    • aarvedui Re: Stellum w Raku:( 24.01.13, 15:35
      znajdź sobie coś do ochrony albo do matkowania. jeśli kogoś, to najlepiej kilka osób, żeby żadna nie oszalała od nadmiaru ;>
      a najlepiej połącz to z zawodem. wyżywienie, opieka, kosmetyka, jak masz predyspozycje to trener jakiegoś modnego sportu.
      ewentualnie jakaś terapia ezoteryczna, tyle ich się namnożyło w Polsce.

od biedy może być coś w rodzaju technika, np. stomatologii, albo recepcja w jakimś gabinecie.

nie podajesz nic, gdzie masz to stellium, ale obecne tranzyty Plutona i Urana oraz później dotykają pierwszego dekanatu - więc jak sama nie weźmiesz się w garść teraz, to przyjdą okoliczności i zmuszą Cię, abyś wzięła dupe w troki i coś zrobiła ze sobą.
      • 1aniela Re: Stellum w Raku:( 24.01.13, 16:06
        Dzięki za odpowiedź gronia10. Dzięki za odpowiedź aarvedui, stellum mam w 1 domu Merkury, koniunkcja Wenus koniunkcja Asc w Raku. Trochę dalej Słońce w koniunkcji z Lilith. Załączam link do kółka: www.astro.com/cgi/chart.cgi?btyp=w2at;rs=3&nhor=1&cid=6rwfilepRVrq9-u1359039908.
        • aarvedui tak kosmogramu nie pokażesz 25.01.13, 19:20
          tak kosmogramu nie pokażesz - dostęp do prywatnych danych astro.com jest determinowany przez ciasteczka, więc tylko z Twojego komputera.......

należy albo podać pełne dane albo zapisać kosmogram do obrazka w dużej rozdzielczości, zamieścić w sieci i podać link do obrazka.
          albo jedno i drugie
          • 1aniela Re: tak kosmogramu nie pokażesz 25.01.13, 20:39
            Dzięki za odp., aarvedui, moje dane ur to 12.07.1987 Warszawa, 03;15 am. pozdrawiam.
    • acrux_79 Pytanie 25.01.13, 17:03
      Czy Pluton robi już opozycję ze znaku Koziorożca, albo Uran kwadraturę ze znaku Barana? Zwłaszcza przy tym drugim oczekuj zmiany tej sytuacji.
      • 1aniela Re: Pytanie 25.01.13, 20:47
        Dzięki za odp. acrux_79, Pluton jeździ mi opozycją po Merkury i Wenus, od listopada, a z tego co widzę Uran zacznie kwadraturą, na te 2 planety pod koniec lutego. Do tego Uran siedzi na Węźle księżycowym. Czuję, że jestem w punkcie w którym muszę wybrać jedną z 2 dróg przyszłego rozwoju. Ale mam dużo problemów zdrowotnych i totalny brak siły.

pozdrawiam.
    • aarvedui po 1 - nie masz żadnego stellium 26.01.13, 23:15
      po 1 - nie masz żadnego stellium.
      "małe" stellium zaczyna się od 3 planet, realnie to minimum 4 planety, w tym jedna spoza słonecznej trójki poruszającej się wewnątrz orbity ziemskiej.
      Żaden układ w Twoim radiksie nie spełnia warunków stellium.

po 2 - raczej niekompletnie określasz swoje problemy. koniunkcja w 1 domu ? cóż, ten układ pewnie podkreśla raczy ascendent.
      pewnie kolekcjonerzy ascendentów chcieliby Twoje zdjęcie do swojej bazy danych. sam obstawiam wysokie łuki brwiowe i wrażenie dużych oczu i buzię w ciup ;>

ten układ dawałby raczej dość śmiałego raka, jednak clou sprawy jest ścisła opozycja do Neptuna w 7 - najbardziej typowo daje to nierealne oczekiwania wobec połówki (książę z bajki), wobec ludzi, samooszukiwanie się, względnie oszukiwanie i zwodzenie innych i/lub bycie oszukiwaną i zwodzoną,
      sugestywne wpadanie w stany uczuciowe lub projekcja stanów uczuciowych (to nie ja jestem zła, to ty jesteś, czy typowe "ja się nie kłócę, to ty się kłócisz"), względnie obwinianie innych o swój stan uczuciowy.

po 3 - nadmierna emocjonalność ? co do emocji - Księżyc.
      normalnie Księżyc w Wodniku troszkę by chłodził planety w Raku - impulsy z zewnątrz miały by szanse zostać przefiltrowane przez racjonalny filtr, i na odwrót - reakcje uczuciowe też byłyby nacechowane odrobiną rozumu.
      niestety mamy opozycję do Marsa - i tendencję do przesadnego dramatyzowania emocji.
      Księżyc w znaku stałym zazwyczaj trwa dłużej w stanie emocjonalnym.
      W Wodniku - stan emocjonalny jest powiązany z rozumem, czyli jest w pewnym stopniu modyfikowany i często jest wynikiem półświadomej decyzji "np ona mnie chyba obraża, chyba powinnam być zła. ok. już jestem zła".
      po czym, po powzięciu decyzji o emocjach, osoba trwa w emocjach. aspekt opozycji do Marsa sugeruje dłuższe burze emocjonalne, którymi osoba może się wręcz delektować.
      zgodnie z zasadą opozycyjnej huśtawki, czasem agresywne zachowania mogą być postrzegane za niepożądane, wtedy jeśli osoba się gniewa to nie chce tego wyrażać - tylko prowokuje chcąc doprowadzić do kłótni i podkręca atmosferę.

emocjonalność opozycji podkręca Pluton, bo w zasadzie to jest to T-Kwadrat.
      rzeczona opozycja Rak-Koziorożec ładnie zasila Plutona trygonem-sekstylem.

cały problem więc sprowadza się do emocjonalnego T-kwadratu w znakach stałych, z wyładowaniem w domu 11.
      • ksieznapodolska33 Re: po 1 - nie masz żadnego stellium 28.01.13, 11:44
        Do aarvedui: a dlaczego wyładowanie opozycji w 11 d., a nie w 5 d.? Biorąc pod uwagę, że w 11 już jest Węzeł Północny...
        Ja bym też zwróciła uwagę na coś innego: na Urana w 6 domu w koniunkcji z Saturnem. To do Urana odnosi się, w jego stronę "zwraca się" cały księżycowy układ tego horoskopu. I tutaj: w 6 domu i wpływie Saturna -dostrzegałabym także źródeł pewnych zahamowań.
        • aarvedui Re: po 1 - nie masz żadnego stellium 28.01.13, 16:21
          ksieznapodolska33 napisał(a):

> Do aarvedui: a dlaczego wyładowanie opozycji w 11 d., a nie w 5 d.? Biorąc pod
          > uwagę, że w 11 już jest Węzeł Północny...

węzeł raz jest w osi 11-5, raz w 10-4. nie samym Placidusem astrolog żyje.
          poza tym węzeł to oś, jeśli już liczyć to nie jest T-kwadrat. ale węzły to punkty. punkty nie nadają, punkty głównie odbierają.

dlatego początkujący powinni zacząć od poznania podstaw, bo potem się myli, albo w ogóle nie wie, że węzły to osie (z prostej przecięcia płaszczyzn), a nie planety.

a co do wyładowania - taka już jest natura T-kwadratów. a tu mamy silny, w miarę ścisły i bardzo "energetyczny".

> Ja bym też zwróciła uwagę na coś innego: na Urana w 6 domu w koniunkcji z Satur
          > nem. To do Urana odnosi się, w jego stronę "zwraca się" cały księżycowy układ t
          > ego horoskopu. I tutaj: w 6 domu i wpływie Saturna -dostrzegałabym także źródeł
          > pewnych zahamowań.

koniunkcja trochę za słaba. co to znaczy, że "układ księżycowy się zwraca" ?
          nie spotkałem się z takim określeniem, a poza władztwem nad Księżycem nie widzę tu nic innego.
          Władająca planeta dodaje pewnych tonów w interpretacji władanej planety, pozwala też określić pewne zależności wg. położenia w domach,
          ale cały czas dominuje pierwotny charakter położenia planety w znaku i domu.

Dlatego w interpretacji zaczynamy zawsze od tego, co dominuje - rozkład w znakach - żywiołach i jakościach, rozkład w domach, układ horoskopu, dominujące aspekty o małych orbach - a tutaj mamy dwa - T-kwadrat Mars-Pluton-Księżyc i krzyż bardzo ścisłej opozycji Wenus/Merkury-Neptun
          do osi węzłów księżycowych.
          najpierw mamy układy dynamiczne
          najściślejsza jest opozycja do Neptuna
          potem T-kwadrat z Plutonem na wierzchołku.
          potem można wymienić - wspomniany już przeze mnie - trygon zasilający pomiędzy osobistą częścią opozycji i Plutonem.
          to jest ewidentny rdzeń tego horoskopu, wokół którego można obudowywać - a to kwadratem Jowisza, a to kwinkunksem Słońca.
          ale rdzeń jest i będzie, i od totalnej interpretacji tegoż zawsze należy zacząć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka