Dodaj do ulubionych

Aldebaran, Regulus, Antares, Fomalhaut

05.04.13, 00:11
Jak w temacie.
A. - około 9'45 Bliźniąt.
R. - koniec Lwa, początek Panny
A. - około 9'45 Strzelca
F. - około 4 Ryb

Czy zauważyliście, żeby posadowienie Gwiazdy Królewskiej na MC, albo na Słoncu, Księzycu (ścisła koniunkcja, max 1 st) jakoś wyróżniło tą osobę, albo sprawiło, że "nadrobiła" ona dość mało wyrazisty horoskop, np pełniąc ważną funkcję, albo dostępując zaszczytów? Istnieje taka teza, że o ile mocne posadowienie Słońca, Jowisza, itd w horoskopie daje duże korzyści, to jedna Gwiazda Stała (albo precesja takiej G.S.) może w znaczący sposób zmienić losy kwerenta.

Dla nieobeznanych w temacie, wstęp do rozważań o G.S. np tu: www.astrolabium.pl/forum/24-gwiazdy-stale/6268-gwiazdy-krolewskie .
Obserwuj wątek
    • tamara401 Re: Aldebaran, Regulus, Antares, Fomalhaut 05.04.13, 08:14
      Powiedziałabym więcej nie tylko koniunkcja ze Słońcem i MC działa znam osobe które np. ma Regulusa równo na szczycie VIII domu jest bajecznie bogata, a majatek zawdzięcza korzystnemu małżeństwu,gdzie dzięki partnerstwu/nomen omen trzeci mąż/weszła w sfery rządowo wojskowe w kraju gdzie większość ludzi żyje bardzo biednie.Poza tym ciekawstka jest fakt iż, zamążpójcie miało miejsce po 40 roku życia,gdzie wiekszość kobiet w tej kulturze raczej wogóle nie może juz liczyć na związek.Znam też osobę która ma Algol na szczycie IC jej ojciec się powiesił, a męża straciła w wypadku w wieku 28 lat.Sam Ebertin prowadził notatki dotyczące wydarzeń światowych jakie maja miejsce gdy dochodzi do koniunkcji planet z którąś z GS np. koniunkcja Marsa czy Saturna z Aldebaranem przynosi katastrofy pogodowe,powodzie,katastrofy statków.itp.
      To jeden temat a drugi to jak okreslić "mało wyrazisty horoskop/ poprzez siłe planet?,Każdy z nas kochających astrologię spotyka się z horoskopem który jest "słaby"/też niezbyt rozsądne okreslenie/ a mimo to wie że osiągnięcia osoby są znaczące nawet na światową skalę np. W.Churchil tylko Saturn/lub aż Saturn mocny/ ale Słońce w koniunkcji z Ataresem, a Księżyc w okolicach Regulusa o ile pamietam horoskop.
      • hypokaimenon Re: Aldebaran, Regulus, Antares, Fomalhaut 05.04.13, 15:10
        Czy możemy poprosić o dane urodzeniowe wymienionych osób?
        .
        .
        Co masz na myśli pisząc, że w horoskopie Churchilla "tylko Saturn/lub aż Saturn mocny"?
        Co w takim razie z obecnymi w jego horoskopie: sekstylem Jowisz-Wenus, sekstylem Słońce-Saturn, sekstylem Mars-Uran, trygonem Neptun-Księżyc, sekstylem Neptun-MC, koniunkcją Mars-Jowisz w I sektorze, Uranem w XI, Plutonem w VIII? Bagatelizujemy to wszystko, by stwierdzić, że "tylko Saturn mocny", bo jest w Wodniku (choć w V sektorze)?
        • tamara401 Re: Aldebaran, Regulus, Antares, Fomalhaut 05.04.13, 19:55

niestety nie mogę dawać danych osób o których pisałam na forum.Jeżeli jesteś zainteresowany prywatnie,moge podac na priv pod warunkiem,że zachowasz je dla siebie.
          Co masz na myśli pisząc, że w horoskopie Churchilla "tylko Saturn/lub aż Saturn
          > mocny"?

wychodzę z założenia że siła horoskopu leży w sile planet,aspekty pełnia rolę drugorzędną.
          • hypokaimenon Re: Aldebaran, Regulus, Antares, Fomalhaut 05.04.13, 21:16
            Siłę planet określają między innymi aspekty. Nie można od nich abstrahować, wyróżniając jeden element horoskopu w oparciu o pojedyncze kryterium - w tym wypadku - współwładztwo zodiakalne. Saturn pod horyzontem, w sektorze V nie przedstawia jakiejś specjalnej siły, nawet jeśli jest w Wodniku. Nie że jest "słaby" - ale nie dominuje w tym horoskopie (silniejsze są m.in Merkury, Wenus i Jowisz).

Co do danych urodzeniowych - nie pytałem o personalia, a o momenty w czasie i przestrzeni.
            Bez podawania danych, wypowiedzi typu "znam osobę, która..." są pozbawione sensu - nie można ich bowiem w żaden sposób zweryfikować, co sprawia, że nie przedstawiają wartości poznawczej. Ponieważ to, co napisałaś jest kontrowersyjne, pytanie o dane narzuca się.
            • am98 Re: Aldebaran, Regulus, Antares, Fomalhaut 06.04.13, 01:04
              hypokaimenon napisał:

>
              > Co do danych urodzeniowych - nie pytałem o personalia, a o momenty w czasie i p
              > rzestrzeni.
              > Bez podawania danych, wypowiedzi typu "znam osobę, która..." są pozbawione sens
              > u - nie można ich bowiem w żaden sposób zweryfikować, co sprawia, że nie przeds
              > tawiają wartości poznawczej. Ponieważ to, co napisałaś jest kontrowersyjne, pyt
              > anie o dane narzuca się.

Odnoszę wrażenie, że jednak Tamara odpowiedziała na pytanie Acruxa.
              Możesz założyć osobny wątek z prośbą o dane osób, w których horoskopach "widoczne są" gwiazdy stałe.
              • hypokaimenon Re: Aldebaran, Regulus, Antares, Fomalhaut 06.04.13, 03:28
                Odpowiedziała, ale w sposób, który aż prosi się o zadanie takiego pytania, jakie właśnie zadałem - w jakim celu więc miałbym zakładać nowy wątek? Przecież moja prośba o dane dotyczy jedynie konkretnych przypadków, wspomnianych w pojedynczej wypowiedzi.
                Gwiazdy to temat kontrowersyjny. Jeśli formułujemy tezy, że za coś odpowiada "Regulus na szczycie VIII domu", to dobrze byłoby pokazać dane, które to jakoś unaocznią. Być może faktycznie odpowiada - ale to trzeba pokazać. Inaczej wygląda to tylko na roboczą hipotezę.
                Niektórym osobom taka hipoteza z pewnością wystarczy - ja jednak lubię samodzielnie coś takiego obejrzeć i zweryfikować.
                • acrux_79 Re: Aldebaran, Regulus, Antares, Fomalhaut 06.04.13, 20:07
                  Ależ, przyjmijmy jednak, że tutaj hipotezy robocze to klu tego forum. Zauważyłem b. często, że niestety często pojawia się pytanie w kategorii abstrakcji ("co znaczy planeta w tym domu", albo "co oznacza ten a ten tranzyt").

Owszem - brakuje mi dat i konkretnych przykładów, ale zupełnie zaspokaja mnie motyw, jak ktoś poda przykład osoby, której radixu nie muszę do końca znać.
            • tamara401 Re: Aldebaran, Regulus, Antares, Fomalhaut 06.04.13, 08:23
              Szanowny Przyjacielu/ko, ja nie neguję znaczenia aspektów w horoskopie urodzeniowym,również nie neguję powiązania planet poprzez władzctwa,egzaltacje i inne podobne czynniki.Ale według mojego stanu wiedzy inna będzie realizacja przykładowo krzyża gdy Słońce w Baranie tworzy kwadrat do Marsa w Koziorożcu,opozycję do Księżyca w Wadze i kwadraturze Jowisza w Raku a inna gdy Słońce w Koziorożcu tworzy opozycje do Marsa w Raku Księżyc w Baranie do tego kwadrat i tenże Księżyc opozycję do Jowisza w Wadze.Siła pierwszego Krzyża jest nieporównywalnie większa niż drugiego i aczkolwiek realizacja na płaszczyźnie zewnętrznej będzie zawsze różna/ wiadomo inne czynniki/,władzctwo nad domami itd.itp.to pewnym jest iż pierwszy Krzyż mimo stresu i walki z uwagi na siłę planet ma zdecydowanie większą szansę to utrzymać co osiągnie aniżeli drugi gdyż w przypadku drugiego krzyża wymagania są duże a możliwości słabe.
              Bez podawania danych, wypowiedzi typu "znam osobę, która..." są pozbawione sens
              > u - nie można ich bowiem w żaden sposób zweryfikować, co sprawia, że nie przeds
              > tawiają wartości poznawczej. Ponieważ to, co napisałaś jest kontrowersyjne, pyt
              > anie o dane narzuca się.
              Jeszcze raz podnoszę,że nie mogę publicznie dawać danych osób które mnie do tego nieupoważniły,ale rozumiem też tego robaczka ciekawości który chciałby spojrzeć na takowe dlatego tak jak proponowałam chętnie przeslę Tobie dane o które prosisz ale tylko na priva z zastrzeżeniem,że nie będziesz ich nigdzie upubliczniał.Rozumiem też,że niby z jakiej racji miałbyś "łykać jak pelikan"/to określenie moich dzieci/ to co ktoś inny napisze czy powie.Moja wypowiedź w części dotyczącej działania GS na szczytu domów jest moim własnym przemyśleniem, wynika z mojego własnego doświadczenia ,z tego co zauważyłam,analizując różne horoskopy i zamieszczając ją wogóle nie miałam zamiaru głoszenia jej jako absolutny pewnik a już na pewno nie moim zamiarem było wchodzić w rolę ostatecznego autorytetu.Co do wartości poznawczej tego co napisałam to powiem tak na podstawie dwóch czy paru nawet horokopów nigdy tego nie zweryfikujesz.Ja gdy spotykam się z tezą u jakiekolwiek astrologa,która wydaje mi sie dziwna,czy wręcz kontrowersyjna postępuje tak; zatrzymymuje to gdziej z tyłu głowy i podczas analizowania różnych horoskopów sprawdzam to czy to się pokrywa w praktyce i czy jest prawdobodobieństwo że to działa,dopiero gdy na wielu, wielu horoskopach zauważam że "coś jest na rzeczy" wciagam tezę w swój wartsztat i ja stosuję.Oczywiście chcę podkreslić że nie jestem też niedowiarkiem,który weryfikuje każdą astrologiczna tezę zwłaszcza gdy stawia ja niekwestionowany autorytet.Powiem też tak gdy sie wyjdzie poza krąg Konaszewskiej-Rymarkiewicz i Wrońskiego czy Zawadzkiego i innych/ z całym ogromnym szacunkiem dla tych osób/ to kontrowersyjnych tez w astrologicznej literaturze znajdzie się mnóstwo a i sporo sprzeczności również.Cały problem polega na znalezieniu własnej perspektywy oceny horoskopu a to zasadniczo zależy od psychologicznie uwarunkowanej funkcji oceny rzeczywistości jaką się dany astrolog/przecież w końcu człowiek/ posługuje,jak twierdził Jung istnieją cztery zasadnicze funkcje psychiczne postrzegania rzeczywistości odczuwanie/Ziemia/,myślenie/Powietrze/,uczucia/Woda/ oraz intuicja /Ogień/ podkreslał też że żadna z tych funkcji nie jest lepsza ani broń Boże nadrzędna nad inną.Tak też każda osoba w zalezności od funkcji która sie posługuje będzie ciut inaczej formułowała swoje wnioski i cos takiego jak standard poprawnego myślenia chyba nawet nie istnieje.
              • princesswhitewolf Re: Aldebaran, Regulus, Antares, Fomalhaut 06.04.13, 20:53
                Konaszewskiej-Rymarkiewicz i Wrońskiego

Autorytety? smile
                a ta konaszewska to nie ta od Merkury opozycja Slonce w natalnym aspektu?smile)) czy jak to tam bylo bo juz nie pamietam....
      • acrux_79 Re: Aldebaran, Regulus, Antares, Fomalhaut 06.04.13, 20:03
        Bardzo dziękuję. Taka odpowiedź to już dużo!
    • tamara401 Re: Aldebaran, Regulus, Antares, Fomalhaut 05.04.13, 09:35
      Może jeszcze jako ciekawostke dotyczącą gwiazd stałych dodam,iż były próby /min.dr Theodor Landscheidt/ tworzenia struktur gwiazd stałych,które to autor tej teori uzawał za silnie działajace w przypadku gdy planeta radiksowa poprzez koniunkcję łaczy się z ogniwem struktury tworzonej przez gwiazdy stałe.I tak wymieniał 3 struktury gwiazd stałych łączące sie aspektami ;0 stopni,45 stopni,90 stopni,135 stopni,180 stopni.
      I struktura; Syriusz z Canopusem stoi w opozycji do Wegi w pókwadracie do Regulusa a Regulus w kwadracie znajduje się do Bunguli,Bungula znów w półkwadracie do Wegi.
      II struktura ;Aldebaran w opozycji do Antares a ta opozycja w pókwadracie do Spici i Arcturusa
      III struktura ;Rigel w półtorakwadracie do Atair
      Landscheidt i inni badacze twierdzili/oczywiście na podstawie doświadczenia/ ,że te struktury bardzo silnie wpływają na horoskop urodzeniowy
      • manyquid Re: Aldebaran, Regulus, Antares, Fomalhaut 05.04.13, 15:32
        stek bdur smile tyle a z serca radzę
    • jasmina.0 Re: Aldebaran, Regulus, Antares, Fomalhaut 05.04.13, 18:00
      acrux_79 napisał:

> Jak w temacie.
      > A. - około 9'45 Bliźniąt.
      > R. - koniec Lwa, początek Panny
      > A. - około 9'45 Strzelca
      > F. - około 4 Ryb
      >
      > "Czy zauważyliście, żeby posadowienie Gwiazdy Królewskiej na MC, albo na Słoncu,
      > Księzycu (ścisła koniunkcja, max 1 st)............"
      -------------------------------------------------------------------
      Nie wiemy jak jest na MC, sloncu i Księżycu, ale zauważyliśmy po sobie, że Regulus na ASC (koniunkcja poniżej 1 st) nie zmnienia zancząco ani nawet nieznacząco sytuacji kwerenta.
      Ale jak sie ma Algola w zerowej opozycji do Saturna na IC i Plejady w kwadracie do Plutona na ASC i jeszcze buk wi nie co, to może dlatego ten Regulus ma za małą siłę przebicia w moim horoskopie.

• hypokaimenon Re: Aldebaran, Regulus, Antares, Fomalhaut 05.04.13, 18:25
        Nie przesądzaj sprawy z góry. A nuż któregoś dnia otrzymasz niespodziewany awans na generała? big_grin
        • acrux_79 Re: Aldebaran, Regulus, Antares, Fomalhaut 06.04.13, 20:10
          No ba! Gdybym był pewny działania GS na 100% (nooo, powiedzmy, że trochę mniej), to pewnikiem tego pytania bym nie zadał wink .
          Współcześnie nie ma już generałów - wyjących mordę jak Patton i chlejących jak Świerczewski. Teraz są celebryci rodzaju Polko, albo spora rzesza generałów pięciogwiazdkowych, którzy po kilkunastu latach z miną upokorzonego buldoga spowiadają się z przygodnego romansu.
          • invisible7 Re: Aldebaran, Regulus, Antares, Fomalhaut 06.04.13, 22:38
            acrux_79 napisał:

> No ba! Gdybym był pewny działania GS na 100% (nooo, powiedzmy, że trochę mniej)
            > , to pewnikiem tego pytania bym nie zadał wink .
            > Współcześnie nie ma już generałów - wyjących mordę jak Patton i chlejących jak
            > Świerczewski. Teraz są celebryci rodzaju Polko, albo spora rzesza generałów pię
            > ciogwiazdkowych, którzy po kilkunastu latach z miną upokorzonego buldoga spowia
            > dają się z przygodnego romansu.
            >

Może się czegoś ciekawego dowiesz na warsztacie Frawleya o gwiazdach stałych - jeśli tak, to podaj tu parę przykładów, bo też jestem ciekawa, jak to działa i czy przekłada się na faktyczne osiągnięcia i zaszczyty smile
    • marinasun Re: Aldebaran, Regulus, Antares, Fomalhaut 07.04.13, 11:23
      nie jestem pewna, ale juz kiedyś była dyskusja na ten temat nawet na tym forum i o ile dobrze kojarzę Anataresa na MC ma gen. Jaruzelski. Jest tez podobno prawdopodobne, że odwrotna sytuacja ma miejsce horoskopie JPII tj. Aldebaran na MC, ale może cos pomyliłam.
    • aarvedui Re: Aldebaran, Regulus, Antares, Fomalhaut 07.04.13, 22:45
      królewskich nie mam, ale te, co są, w miarę się zgadzają.
      tradycyjne interpretacje gwiazd stałych oczywiście trącą myszką - kontekst się zmienia, i co kiedyś traktowano źle, teraz może być neutralne, albo złe.

Delta Wężownika na Słońcu - sukcesy w astrologii i sprawach 9 domu, przenikliwość, bezwstydność, niemoralne prowadzenie się wink , rewolucyjność.

(od biedy) Alfa Liry na Marsie - szczęście w polityce, talenty artystyczne, momenty sławy, hojność, praktycyzm

Beta Liry na Marsie - talenty artystyczne, przygody seksualne, niesława, niezależność myślenia, problemy z władzami i śmierć od przemocy (jeszcze nie potwierdzone)

ciekawe, jak sprawdza się zasada, że gwiazdy królewskie dają zaszczyty, średnie - bogactwo, a pomniejsze - inteligencję.
    • am98 Re: Aldebaran, Regulus, Antares, Fomalhaut 08.04.13, 00:20
      Mam Aldebarana w koniunkcji z Merkurym i Saturnem. Saturn jest władcą mojego domu X (a sam znajduje się w znaku zmiennym, co ma świadczyć o tym, że często zmieniam pracę; i tak jest to prawda) koniunkcja z Aldebaranem ma sprawiać, że zawsze jednak będę mieć tę pracę, bo Aldebaran oznacza również początek. Bardzo często nie miałam pracy, często jej szukałam, ale też stosunkowo szybko znajdowałam.

--
      Jestem Bogiem.
      anitamalysz.com
      • felutka Re: Aldebaran, Regulus, Antares, Fomalhaut 08.04.13, 10:02
        Znam osobiście dwie osoby z Saturnem na Regulusie. Obydwie mają znaczny majątek przy czym pierwsza z nich, słoneczny Strzelec Asc Lew pracuje "głową" i zarządza we własnym, niemałym przedsiębiorstwie.. Druga natomiast to solarny Koziorożec Asc Skorpion ciężko pracuje fizycznie także we własnej firmie.

Sama mam ścisłą koniunkcję Wenus /wł X,V,VI domu/ Fomalhaut i kariery w sferze sztuki ani żadnej innej nie zrobiłam, przynajmniej na razietongue_out Do tego Antares na Asc i Księżycu: ciągle coś kończę i o coś walczę i ciągle jest z tym problem wink) wojowniczość i odwaga i pomysłowość smile
        pozdr
        • janou Re: Aldebaran, Regulus, Antares, Fomalhaut 10.04.13, 19:08
          Accrux@ ja mam Slonce 9°51'9" w Strzelcu w VII domu.
          • janou Re: Aldebaran, Regulus, Antares, Fomalhaut 10.04.13, 20:12
            Ani ważnej funkcji, ani zaszczytow moze dlatego ze; węzeł płd 11°42' 3" Strzelec.
            • aarvedui Re: Aldebaran, Regulus, Antares, Fomalhaut 10.04.13, 23:59
              Anty-ares to dość waleczna gwiazda, więc pewnie te zaszczyty trzeba sobie wywalczyć, przy okazji nie strzelając sobie w stopę, czy też jak piszą niektórzy, aby "skorpion sam siebie nie pożądlił".

położenie korzystne w karierze wojskowej, lub innej zgodnej z naturą Marsa i Jowisza
              • tamara401 Re: Aldebaran, Regulus, Antares, Fomalhaut 11.04.13, 08:15
                Ebertin podaje; cyt "...Antares - gwiazda marsowej natury z domieszką energii Merkurego,Jowisza, Saturna Czyni ona ludzi twardymi,walecznymi,zorientowanymi na konkurencję.Jest ważna dla osób związanych z wojskowością,ponieważ powoduje umysłową pobudliwość,zdolności strategiczne,odwagę i zuchwałość.To dotyczy szczególnie przypadku gdy jest powiązana z Mc ASC,Słońcem,Jowiszem.
                Z Marsem i Uranem podnosi często odwagę do zbytniej śmiałości, z czego moge wynikać podwyższone ryzyko niebezpieczeństw.Ludzie z taka konstelacją muszą zawsze uważać na na nagłe wydarzenia,wypadki itp.
                Antares jest wg tradycji gwałtownej natury i może oznaczać smierć w wyniku przemocy,walki,lub wyniku wyroku sądu.Poza tym może ona przynosić niebezpieczeństwa przez ogień,broń,innych ludzi.
                Antares jest też niekorzystana dla oczu gdy ona w koniunkcji z ASC,Słońcem,Księżycem sie znajduje,co zostało przez nowe badania wielokrotnie potwierdzone...".Tu wymienia osoby które poprzez koniunkcje czegoś tam z Antares doświadczały jej działania.Nie podaję tego gdyż troche tego jest.Gdyby jednak ktoś z uczestników form był zainteresowany chętnie podam dane gdyz są to w większości publicznie znane osoby,których horoskopy można znaleźć w internecie.
                • aarvedui Re: Aldebaran, Regulus, Antares, Fomalhaut 12.04.13, 17:55
                  Agrippa zaś daje Antaresowi naturę Jowisza i Wenus
                  Ptolemeusz - Marsa i Jowisza, zaś naturę Marsowo-Saturnową daje "twardym" częściom Skorpiona - gwiazdom na przedzie i w kleszczach.

Robson ocenia gwiazdy przez ich naturę składową i jej interakcję zależnie od planet(y) uwiązanej aspektem z gwiazdą....ale mieszana ocena natury gwiazd trochę to komplikuje...
                  w przypadku Antaresa pewnikiem jest natura Marsa, zgodna z jedną z antycznych interpretacji nazwy jako "konkurent Aresa".
                  interpretacja wg niej jest ogólnie mieszana, wpływ Marsa daje, ale i odbiera. co dziwne, najlepszą interakcję wg niej ma w relacji z Księżycem
    • gringe0 Gwiazdy królewskie 14.10.15, 16:51
      Witam, od dłuższego czasu nikt nie odświeżał tematu, może ktoś jeszcze tu jednak zagląda...Szukam informacji o Gwiazdach Królewskich i ich interakcjach w horoskopie urodzeniowym. Zaciekawił mnie temat w momencie kiedy ułożyłam horoskop dla syna a ma on Regulusa w koniunkcji aplikacyjnej z Wenus i ścisłą koniunkcję z MC. Wiem, że jest to jedynie cząstka horoskopu. Mam nadzieję, że ta cząstka choć trochę pomoże mojemu dziecku w życiu. Jak każda matka chce dla dziecka najlepszego. Nie musi być on od razu Bonaparte;P
      Ewentualnie będę wdzięczna za wskazanie literatury. pozdrawiam
      • poleczka99 Re: Gwiazdy królewskie 30.10.15, 01:34
        www.constellationsofwords.com/categories/SECRETS.html ,może tutaj,mnie akurat interesują właśnie te gwiazdy,bardzo mnie to ciekawi wręcz .Być może ktoś już podawał ten link.Miłego dnia smile
        • lwi2 Re: Gwiazdy królewskie 30.10.15, 12:10
          Nie wiem czy akurat w tym linku, może nie, ale czytałam o Regulusie w koniunkcji z planetą urodzeniową, jako o bardzo trudnym wyzwaniu dla takiego człowieka. Że jak sprosta to OK, a jak nie sprosta to "kara", coś takiego, jak znajdę to kiedyś to podrzucę. Ale co więcej znam taki przykład, co prawda tylko jeden, że osoba nie sprostała, był "sprawdzian" i się podłożyła jakby. Coś w stylu - jak wynosi cię wysoko to uważaj, żeby być fair, bardzo fair. Nie straszę Broń Boże, tylko piszę.

Lwi
        • leyaxxi Re: Gwiazdy królewskie 12.01.16, 15:58
          W tym opracowaniu wskazuje się, że Vega daje duży sukces, gdy wypada na Asc lub MC. Myślicie, że dotyczy to też sytuacji gdy wypada w koniunkcji z ich władcą (Merkury)?
          • acrux_79 Re: Gwiazdy królewskie 30.01.16, 22:44
            Nie mam aż takiej wiedzy (i doświadczenia), ale chyba koniunkcja Wegi z osią jest nieco silniejsza, niż przełożenie na Merkurego. Jeśli jednak jego kondycja (zrozumiałe, że w Koziorożcu) jest w horoskopie niezła, wówczas może on zostać ładnie i pozytywnie wykorzystany. Wega jest często beneficzna, jest dobrą gwiazdą smile

gwiazdologia.naszeszczescie.pl
            • leyaxxi Re: Gwiazdy królewskie 01.02.16, 19:48
              Zwracam uwagę na ten element horoskopu w sposób szczególny, bo to aktualnie obszar tranzytu Plutona! Co prawda Merkury w miarę ścisły aspekt ma jedynie (a może aż?) z osią ASC-DSC. Jednocześnie jednak, jak wspomniałam, włada ASCem. Włada też MC i Księżycem w 10d.
              Swoją drogą ciekawe czy ma znaczenie w jakim domu ma miejsce podobna "koniunkcja" (Merkury-Wega), czy też innych elementów horoskopu z gwiazdami stałymi? W tym przypadku jest to z dużym prawdopodobieństwem szczyt domu 5. Może chociaż taka beneficzna gwiazda złagodzi tranzyt Plutonawink
    • poleczka99 Re: Aldebaran, Regulus, Antares, Fomalhaut 31.10.15, 00:12
      astrologyking.com/antares-star/ tu jest jeszcze cosik smile
      • acrux_79 Re: Aldebaran, Regulus, Antares, Fomalhaut 11.11.15, 01:54
        Ukradkiem podczytałem i zauważyłem, że większość to faszyści plus Nietzsche. Ratujmy się i ewakuujmy do schronów wink . Nie, no bez przesady, nie demonizujmy serca Skorpiona.
    • poleczka99 Re: Aldebaran, Regulus, Antares, Fomalhaut 16.11.15, 01:21
      Acrux,jedynie podałam linki.Nie napisałam,że ktoś jest taki czy owaki,może tak jest może nie jest.Teraz zwróć uwagę na swój pierwszy post,a potem na ten ostatni,naprawdę czasem lepiej wyluzować .Nie zajmuję się segregacją wykształcony-niewykształcony, ładniejszy-brzydszy,bogatszy-biedniejszy.Istnieją pomiędzy inne wartości i całe szczęście smile Zrób coś dla jednostki a potem dla świata ,jeśli się świat zgodzi smile
    • leyaxxi Re: Aldebaran, Regulus, Antares, Fomalhaut 12.01.16, 18:41
      Gwiazdy stałe to trudny temat i mało opracowań jest w języku polskim. Ze znalezionych opisów wynika, żeAldebaran należy do gwiazd o negatywnym wpływie. W jaki sposób ten negatywny wpływ może się przejawiać w przypadku kniunkcji z MC w trygonie Urana? Czy koniunkcja Wegi do władcy MC (a przy okazji również władcy horoskopu i Księżyca) może ten negatywny wpływ Aldebarana na MC neutralizować?
    • dorisn Re: Aldebaran, Regulus, Antares, Fomalhaut 14.01.16, 17:52
      Bardzo możliwe, że GS ma na to wpływ, do tych czterech dodałabym też Syriusza, Almach, Betelgeuse, Spicę, Szalę Południową. Warto też sprawdzić się, czy GS ma jakieś aspekty z innymi planetami lub jak same są aspektowane.
      Bardzo ciekawa jest interpretacja GS Caput Algol, uważanej za najgorszą z możliwych. Miał ją koło Słońca papież Jan Paweł II, ma ją też Andrzej Duda. Mimo to daleko zaszli. Starsze interpretacje tej GS mówią o możliwej utracie pozycji, obrażeniach głowy itd, natomiast bardziej wspołczesne przypisują tej gwieździe dużą charyzmę, kreatywność i kobieca siłę, z którą jest dosłownie "urwanie głowy".
      Co do horoskopów, które wyglądają "słabo" spotkałam się z interpretacją poszczególnych stopni horoskopu, bo niektóre stopnie jakiegoś znaku mają szczególne znaczenie i w zależności od umiejscowienia w horoskopie, obecności jakieś gwiazdy stałej lub planety, nawet punktu arabskiego, może dawać określona "moc".
      • lwi2 Re: Aldebaran, Regulus, Antares, Fomalhaut 14.01.16, 22:01
        JP II nie miał koniunkcji Słońca z gwiazdą Algol, orby dla gwiazd liczy się bardzo ściśle.
    • dorisn Re: Aldebaran, Regulus, Antares, Fomalhaut 02.02.16, 18:54
      Tutaj ciekawe źródło na temat gwiazd stałych oraz interpretacji poszczególnych stopni wszystkich znaków, uznawane za ważne: www.angelfire.com/empire/serpentis666/Degrees.html
    • kuba.trojmiasto Re: Aldebaran, Regulus, Antares, Fomalhaut 30.03.16, 10:57
      Trochę zbaczając z tematu, ale wciąż wokół najważniejszych gwiazd stałych: traditionalmedicalastrology.org/stars-and-outer-planets-in-traditional-horary-astrology/ - z powodzeniem można wykorzystać również choćby w solariuszach.
      • acrux_79 Re: Aldebaran, Regulus, Antares, Fomalhaut 01.06.16, 00:38
        Nie wiem co "oni" porobili z tym forum, ale przypomina ono w ostatnim czasie skrzyżowanie Armageddonu z wyprzedażą w Biedronce. Tym niemniej, miejmy nadzieję, że ktoś da znak życia smile
        • gringe0 Re: Aldebaran, Regulus, Antares, Fomalhaut 24.07.16, 01:18
          Sama mam ścisłą koniunkcję Algol ze Słońcem co podobno wieszczy burzliwe koleje losu...po relokacji Słońce w IX domu więc ma się to dziać zagranicą...
          Do tego na obecnym solariuszu Regulus sobie siedzi ściśle z MC. Ciekawa jestem jak to się może zrealizować....
          • suedee1 Re: Aldebaran, Regulus, Antares, Fomalhaut 01.08.16, 21:42
            horoskop mam ogólnie niezbyt ciekawy, ale dzięki temu wpisowi sprawdziłam położenie i aspekty kilku gwiazd i co się okazało? Otóż: Regulus koniunkcja ze Słońcem, trygon z księżycem, i trygon z ASC, a Vega koniunkcja z MC. Formalhaut opozycja ze Słońcem. Tej opozycji jeszcze sobie nie zinterpretowałam, ale pozostałe aspekty to nic jak szczęście, sława i majątek smile Może więc z całej tej mojej mozolnej pracy coś wyjdzie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka