Dodaj do ulubionych

jak kto się rozstaje z kasą-o Wenus i nie tylko

13.12.14, 14:00
święta, święta, czas wydatków...

zainspirowało mnie to do założenia wątku o ogólnym zarządzaniu kasą, wydawaniu, przyciąganiu, zadłużaniu się, etc.

siłą rzeczy dla większej próby do badań nie znamy godziny.
stąd - dla uproszczenia i być może (albo nie) dojścia do jakichś wniosków własne spostrzeżenia oprę wyłącznie na Wenus.
być może później zbadam triadę Słońce-Wenus-Merkury, ale na razie to.

moje spostrzeżenia odnośnie klientów - moich z różnych branż, z firm gdzie pracowałem i dla których pracowałem.
próba 150, dla równowagi nie tylko astrologia, ale i innego typu klient, żeby miało jakieś tam socjologiczne ręce i nogi.
uwzględnia jakości.

Wenus w znakach ziemskich - najtrudniej namówić do kupna, obraca każdy grosz, sprawdza, targuje się, dopytuje. ale jeśli już podejmie decyzję - kupi i zapłaci w terminie a nawet przed.
statystycznie dla próby - najuczciwsza Wenus.
nie zauważyłem różnic względem jakości. być może Panna więcej się targuje, ale statystycznie nieistotne niestety. dłużnicy z okoliczności.

Wenus w znakach ognistych - jak i żywioł - klient spontaniczny i nieco nieprzewidywalny. aczkolwiek jeśli zdecyduje się na zakup - to dokona go, najwyżej kupi co innego albo na kredyt.
silna zależność reakcji zależnie od obsługi. jeśli jest traktowana z szacunkiem czy pochlebstwem - to najlepszy z najlepszych klientów.
drobne uchybienia w obsłudze - nawet wymyślone - i mamy najgorszego z klientów.
uczciwość zależy od moralności i subiektywnego poczucia bycia dobrze obsłużonym/ną.
np. jest w stanie odwlekać płatność albo złośliwie nie płacić , bo wydaje się jej że pracownik brzydko się popatrzył i za późno powiedział dzień dobry.
jakość zmienna (strzelec) - najtrudniej zamknąć sprzedaż na jakichś ustaleniach. lew jest najbardziej obrażalski. astrostereotypy potwierdzone.
dłużnicy ze złośliwości albo przeinwestowania.

Wenus w znakach powietrznych - wbrew pozorom trudna komunikacja. tendencja do mentalnego odpływania we własne wyobrażenia o zakupie, a potem komunikowanie rozczarowania. żeby sprzedać skutecznie trzeba dbać o to, żeby była właściwa komunikacja o produkcie i żeby klient właściwie ją rozumiał. bliźnięta mają lekkie wskazanie na zakupy kompulsywne - sam proces kupowania jest ważny, chociaż jest lekka korelacja na występowanie ze Słońcem lub Merkurym w Byku.
waga może się obrażać na obsługę podobnie jak lew. wodnik to raczej klient w typie znaków ziemskich.
dłużnicy przez roztargnienie i zapominalstwo. regulują, ale trzeba przypominać.

Wenus w znakach wodnych - klient zagadka, ale i gratka dla dobrego sprzedawcy. trzeba im pomóc w wyobrażeniu sobie co tak naprawdę chcą kupić. dla unikania nieskończonych debat o produkcie - trzeba domykać sprzedaż szybko, od razu podpisywać aneksy do umowy, brać zapłatę z góry - nigdy nie wiadomo co ich urazi albo co się zmieni. wzorce zakupowe zależne nieco od nastroju - najbardziej dla jakości zmiennej. wbrew pozorom pierwszego zdania - to trudny klient. rozstanie z pieniędzmi sprawia im prawie że fizyczny ból (widać grymas na twarzy nawet) - głównie dotyczy to Raka i Skorpiona. tyczy się to także dłużności - dla wyważonej próby mam istotnie statystyczną zależność - znaki wodne wenus to najbardziej beznadziejni dłużnicy. jakość zmienna raczej z nie przejmowania się wartościami (e, i tak przecież nie będziecie stratni), to jakość kardynalna i stała po prostu nie lubi rozstawać się z pieniędzmi (a co wam będę płacił) i wymyśla różne wady czy problemy z produktem.
o ile znaki ziemskie są upierdliwe do momentu spełnienia ich precyzyjnych wytycznych, to wodne są upierdliwe byle mieć wymówki by nie zapłacić.
odradzam sprzedawać im za pobraniem =)
na losową próbę 12 klientów ze sklepu sieciowego, którzy odmówili odbioru za pobraniem - wenus w znaku wodnym ma od 5 do 9 klientów !

to tyle na razie z doświadczeń i obserwacji własnych i znajomych.
zachęcam do podzielenia się własnymi. =)
Obserwuj wątek
    • acrux_79 Re: jak kto się rozstaje z kasą-o Wenus i nie tyl 13.12.14, 15:56
      "Wenus w znakach ziemskich - najtrudniej namówić do kupna, obraca każdy grosz, sprawdza, targuje się, dopytuje. ale jeśli już podejmie decyzję - kupi i zapłaci w terminie a nawet przed. Statystycznie dla próby - najuczciwsza Wenus"

Och dzięki, moja Wenus w Koziorożcu w trygonie do Saturna nigdy Ci tego nie zapomni smile smile

A tak swoją drogą, bardzo poważna praca i analiza. Zaraz znajdę osoby, które kogoś finansowo oszukały, lub podejmowały takie próby. Oczywiście opakuję to w sposób odpowiedni, by było to nierozpoznawalne. Będzie się to różniło od Twojej reprezentacji "150".
    • acrux_79 Wenus w ogniu 13.12.14, 16:05
      Typ złośliwy lub obrażalski, który może Cię czasem oszukać. Niestety, potwierdzam to. Rzeczywiście tego typu zjawisko nastąpiło, gdy przyglądam się przypadkowi nr 1 (nota bene, Strzelec ASC).
    • acrux_79 Wenus w powietrzu 13.12.14, 16:14
      Odnoszę wrażenie, że dla tego typu bardziej kluczowe mogą być aspekty do innych planet. Tak jakby "Wenus z powietrza" żywiej reagowała na impulsy innych planet.

Zauważyłem, że harmonijne aspekty do czegokolwiek działają korzystnie, a nieharmonijnie niekorzystnie, przy czym aspektująca planeta nie determinuje skrajnych zachowań. Liczy się typ aspektu, jak wiadomo harmonijny wyraża się dobrze, a nieharmonijny przesadnie.

A swoją drogą, to coś lubię aspekty Wenus i Plutona, ponieważ "poziom uczciwości" wychodzi u nich nadzwyczajnie wysoko. Natomiast Wenus - Jowisz obdarza hojnością nie tylko w miłości, ale w dotrzymywaniu zobowiązań.

Prawdopodobnie ww. intuicje ameryki nie odkrywają.
      • aarvedui Re: Wenus w powietrzu 13.12.14, 19:17
        no bo to jest taka analiza trochę naukowa. z jednej strony astrologia umyka takim prostym, z drugiej, żeby coś wnioskować trzeba dać tyle zmiennych, że idzie zwariować i nie sposób wysnuć wyniku.

zacząłem po takim kryterium, to z aspektami też może być dobre. jakby używać obu na raz, to astrologicznie powinno dawać lepszy wynik, 1+1/

nawiasem mówiąc to jest analiza ogólna "spending habits". pracuję nad ankietą też, żeby to połączyć (astro +deklaracje). sprawę kombinuje to, że może z 10% osób można prosić o wypełnienie ankiety....
    • rennifer_lopez Re: jak kto się rozstaje z kasą-o Wenus i nie tyl 17.01.15, 22:29
      Witam,
      podczytuję forum od dłuższego czasu i postanowiłam się w końcu wpisać, bo będzie jak z poprzednim wątkiem, który mnie zainteresował, miałam zabrać głos i ani się obejrzałam minęło półtora roku. Na razie zebrałam 60 osób, po 15 z każdego żywiołu, wszystkie osoby z godzinami. Będzie więcej, ale muszę mieć czas żeby się im lepiej przyjrzeć.

Wenus w znakach ziemskich - ogólnie zgadzam się z tym co napisane, Wenus w Byku najbardziej dociekliwa - sprawdzają produkt, dopytują się ale konkretnie, grzecznie. Potrafią cierpliwie czekać na promocje. Co do najuczciwszej Wenus to mam dylemat, ogólny obraz psują mi dwa przypadki - nie płacą swoich zobowiązań w terminie, jeden z nich wręcz znajduje przyjemność w unikaniu regulowania płatności. Podejście typu - wiem że powinienem zapłacić ale po co, skoro on (sprzedawca) właśnie wyjechał na wakacje do Nowej Zelandii to znaczy że mu kasy nie brakuje - prawie dosłowna wypowiedź jednej z tych osób. Druga osoba zniszczyła sobie dobrze zapowiadającą się karierę polityczną przez przekręty, których podłożem były nieregulowane długi.

Wenus w znakach ognistych - mniej więcej się zgadza, choć u mnie trzy najbardziej obrażalskie osoby, klienci z piekła rodem mają Wenus w Strzelcu, z tym że wszystkie są Skorpionami. Są to osoby w różnym wieku: pan po dwudziestce, pan przed czterdziestką i pani po sześćdziesiątce, nie znają się ale zachowują się w identyczny sposób. Muszę przyznać że to było chyba najciekawsze odkrycie i zamierzam przyjrzeć się im bliżej. Ponieważ sama też mam Wenus w znaku ognistym, mogę napisać coś na swoim przykładzie. Raczej wolę gdy sprzedawcy się do mnie nie odzywają, nie nagabują mnie dopóki sama o coś nie zapytam, natomiast zawsze rejestruję w tle ich zachowania wobec innych klientów, z naciskiem na to, czy wyczerpująco odpowiadają na pytania, czy wykazują inicjatywę. Dość szybko dzielę sobie sprzedawców na neutralnych, tych, których szanuję i tych których nie szanuję. Nie ma szans, żebym kupiła coś u kogoś z tej ostatniej kategorii, czyli np. gdy obserwuję sprzedawcę mówiącego klientce: pięknie pani wygląda w tej bluzce, podczas gdy ona wygląda jak nieboszczka po ekshumacji, to momentalnie tracę do niego szacunek - jako do sprzedawcy, oczywiście. Ktoś, kto umie umiejętnie podejść klienta, nakierować go na produkt i ma wiedzę na temat tego, co sprzedaje, ma u mnie ogromnego plusa na starcie i sprawia mi przyjemność obserwowanie jak taka osoba będzie się starała nakłonić mnie do zakupu smile Największa moja słabość - jeśli chodzi o sklepy - to muzyka i zapach. Jeśli leci piosenka, która pasuje mi do wystroju sklepu, ogólnego klimatu jaki w nim panuje albo co najgorsze, do towaru, który właśnie oglądam, to jest większa szansa że kupię tę rzecz. Bardzo się pilnuję, odkąd to zauważyłam.

Wenus w znakach powietrznych - mają zamiar coś kupić, ale pod wpływem impulsu kupują coś innego, lubią sobie pogadać i podczas miłej pogawędki ze sprzedawcą są w stanie kupić więcej, albo właśnie coś innego niż planowali. "Moje" Wenus w Wodniku to niestety nie są klienci w typie znaków ziemskich, wręcz przeciwnie. Byłam zaskoczona, gdy przeczytałam że Wenus w Wadze obraża się na obsługę, ale przyjrzałam się im, a kilka z nich zapytałam wprost i faktycznie! Wszystkie zapytane Wenus w Wadze potrafiły od ręki opisać sytuacje, w których nie podobała im się obsługa i co więcej, w większości przypadków powiedziały sprzedawcom że nie podoba im się ich podejście/niekompetencja i nigdy nic u nich nie kupią. Długi regulują, ale fakt, trzeba im przypominać.

Wenus w znakach wodnych - w tej grupie najwięcej klientów, którzy chcieliby coś kupić, a nie wiedzą co. Tutaj też sporo osób, które zamiast dokładnie sprawdzić produkt, przeczytać jego opis itp., tworzą sobie wyobrażenia na jego temat, a potem są niezadowolone i rozczarowane że nijak się to ma do rzeczywistości. Pod resztą opisu spokojnie mogę się podpisać, zwłaszcza te nieskończone debaty o produkcie wywołały mój uśmiech. Ciekawa obserwacja odnośnie sprzedaży za pobraniem, temu muszę się przyjrzeć osobno i ewentualnie dopiszę.

Bardzo przydatny wątek smile
      • kobieta_z_saturnem Re: jak kto się rozstaje z kasą-o Wenus i nie tyl 20.01.15, 21:51
        Czy w swoich analizach uwzględniacie aspekty Wenus czy tylko samo jej położenie?
        • aarvedui Re: jak kto się rozstaje z kasą-o Wenus i nie tyl 21.01.15, 10:40
          Hmm...wydawało mi się, że tekst jest napisany dość jasno....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka