aarvedui
13.12.14, 14:00
święta, święta, czas wydatków...
zainspirowało mnie to do założenia wątku o ogólnym zarządzaniu kasą, wydawaniu, przyciąganiu, zadłużaniu się, etc.
siłą rzeczy dla większej próby do badań nie znamy godziny.
stąd - dla uproszczenia i być może (albo nie) dojścia do jakichś wniosków własne spostrzeżenia oprę wyłącznie na Wenus.
być może później zbadam triadę Słońce-Wenus-Merkury, ale na razie to.
moje spostrzeżenia odnośnie klientów - moich z różnych branż, z firm gdzie pracowałem i dla których pracowałem.
próba 150, dla równowagi nie tylko astrologia, ale i innego typu klient, żeby miało jakieś tam socjologiczne ręce i nogi.
uwzględnia jakości.
Wenus w znakach ziemskich - najtrudniej namówić do kupna, obraca każdy grosz, sprawdza, targuje się, dopytuje. ale jeśli już podejmie decyzję - kupi i zapłaci w terminie a nawet przed.
statystycznie dla próby - najuczciwsza Wenus.
nie zauważyłem różnic względem jakości. być może Panna więcej się targuje, ale statystycznie nieistotne niestety. dłużnicy z okoliczności.
Wenus w znakach ognistych - jak i żywioł - klient spontaniczny i nieco nieprzewidywalny. aczkolwiek jeśli zdecyduje się na zakup - to dokona go, najwyżej kupi co innego albo na kredyt.
silna zależność reakcji zależnie od obsługi. jeśli jest traktowana z szacunkiem czy pochlebstwem - to najlepszy z najlepszych klientów.
drobne uchybienia w obsłudze - nawet wymyślone - i mamy najgorszego z klientów.
uczciwość zależy od moralności i subiektywnego poczucia bycia dobrze obsłużonym/ną.
np. jest w stanie odwlekać płatność albo złośliwie nie płacić , bo wydaje się jej że pracownik brzydko się popatrzył i za późno powiedział dzień dobry.
jakość zmienna (strzelec) - najtrudniej zamknąć sprzedaż na jakichś ustaleniach. lew jest najbardziej obrażalski. astrostereotypy potwierdzone.
dłużnicy ze złośliwości albo przeinwestowania.
Wenus w znakach powietrznych - wbrew pozorom trudna komunikacja. tendencja do mentalnego odpływania we własne wyobrażenia o zakupie, a potem komunikowanie rozczarowania. żeby sprzedać skutecznie trzeba dbać o to, żeby była właściwa komunikacja o produkcie i żeby klient właściwie ją rozumiał. bliźnięta mają lekkie wskazanie na zakupy kompulsywne - sam proces kupowania jest ważny, chociaż jest lekka korelacja na występowanie ze Słońcem lub Merkurym w Byku.
waga może się obrażać na obsługę podobnie jak lew. wodnik to raczej klient w typie znaków ziemskich.
dłużnicy przez roztargnienie i zapominalstwo. regulują, ale trzeba przypominać.
Wenus w znakach wodnych - klient zagadka, ale i gratka dla dobrego sprzedawcy. trzeba im pomóc w wyobrażeniu sobie co tak naprawdę chcą kupić. dla unikania nieskończonych debat o produkcie - trzeba domykać sprzedaż szybko, od razu podpisywać aneksy do umowy, brać zapłatę z góry - nigdy nie wiadomo co ich urazi albo co się zmieni. wzorce zakupowe zależne nieco od nastroju - najbardziej dla jakości zmiennej. wbrew pozorom pierwszego zdania - to trudny klient. rozstanie z pieniędzmi sprawia im prawie że fizyczny ból (widać grymas na twarzy nawet) - głównie dotyczy to Raka i Skorpiona. tyczy się to także dłużności - dla wyważonej próby mam istotnie statystyczną zależność - znaki wodne wenus to najbardziej beznadziejni dłużnicy. jakość zmienna raczej z nie przejmowania się wartościami (e, i tak przecież nie będziecie stratni), to jakość kardynalna i stała po prostu nie lubi rozstawać się z pieniędzmi (a co wam będę płacił) i wymyśla różne wady czy problemy z produktem.
o ile znaki ziemskie są upierdliwe do momentu spełnienia ich precyzyjnych wytycznych, to wodne są upierdliwe byle mieć wymówki by nie zapłacić.
odradzam sprzedawać im za pobraniem =)
na losową próbę 12 klientów ze sklepu sieciowego, którzy odmówili odbioru za pobraniem - wenus w znaku wodnym ma od 5 do 9 klientów !
to tyle na razie z doświadczeń i obserwacji własnych i znajomych.
zachęcam do podzielenia się własnymi. =)