Dodaj do ulubionych

Aspekty poza znakami

30.04.05, 22:43
Na przyklad: Slonce 28 Barana, Ksiezyc 2 Skorpiona. Opozycja w orbie sie
miesci ale to nie jest z Barana do Wagi tylko do Skorpiona.

Jak do takich aspektow nich podchodzicie?

Przyklad jest z sufitu wziety - nie chodzi mi o ten konkretny uklad, tylko o
to czy mozna to interpreteowac jako "prawdziwy" aspekt?
Obserwuj wątek
    • romy_sznajder Re: Aspekty poza znakami 30.04.05, 23:09
      zwróciłabym uwagę na żywioły znaków.

trzeba trafu, że sama miotam się ostatnio z przykładem o podobnym charakterze.
      synastria. ja: kon. Księżyc 0.6 Wagi, Pluton 1.5 Wagi, znajomy: Ks. 27.3 Panny,
      Pluton 2.3 Wagi [planeta leżąca najbliżej asc - 9 Wagi].
      Zastanawiam się, czy nie przywiązuje zbyt dużej Wagi do tej koniunkcji, bo
      Księżyc w Wadze i Księżyc w Pannie to mocno odrębne byty. A jednak
      porozumienie - super.
    • all2 Re: Aspekty poza znakami 30.04.05, 23:10
      Tierney o takich aspektach pisał.Aspekt w zasadzie zostaje ten sam tylko trochę nabiera innego zabarwienia - zmieniają się żywioły i jakości. Jeśli to opozycja, to idzie w stronę kwinkunksa - co moim zdaniem sprawę pogarsza, bo jakby mniej wiadomo o co chodzi - problem się gdzieś trochę rozmywa, trudniej go uchwycić jednoznacznie. Z Barana do Skorpiona to robi się bardziej marsowo czyli konfrontacyjnie - ale z drugiej strony jakby mniej wiadomo z czym ma być ta konfrontacja, i trochę z tego może powstać takie machanie we emgle, wyskakiwanie nie wtedy kiedy trzeba albo nie do tej osoby co trzeba. Przeniesienie energii w bok od głównego problemu.
      Kwadratura z kolei może się zrobić trygonowa albo też kwinkunksowa. Kwinkunksowość to chyba nikomu jeszcze na zdrowie nie wyszła, trygonowość może kwadraturę trochę zmiękczyć, ułatwić - kwadrat w zgodnych żywiołach.
      Z kolei jeśli trygon robi się kwadratowy, to chyba może mu wyjść tylko na zdrowie - bo to jakby wmontować leniwcowi na stałe minisilniczek napędzający.
      To tak ogólnie, a w konkretach też chętnie posłucham. Sama mam tylko taki kwadratowy sekstyl m. Saturnem a Księżycem - ta para z natury nie zgrywa się najlepiej, więc trudno mi powiedzieć na ile tu dokłada kwadratura żywiołów.
      • mmk7 Re: Aspekty poza znakami 30.04.05, 23:12
        A bierzecie pod uwagę koniunkcje wypadające na koniec jednego znaku i początek
        następnego? Np. Wenus w 26 st. Bliżniąt i asc w 0 16' Raka?
    • monkamaj Re: Aspekty poza znakami 04.05.05, 11:20
      no własnie też o tym myślałam, zwłaszcza gdy natrafiłam na kwadraturę słońca w
      rybach do marsa i neptuna w skorpionie, kwadrarury są rzędu 2 i 3 stopni
      (odpowiednio mars i neptun), słońce jest w 0stopni, 28 minut ryb, zaś neptun -
      28 stopni, 48 minut skorpiona, mars - 27 stopni, 13 minut skorpiona, zywiołowo
      nie ma zadnej kwadratury tylko trygon! ale słońce jest w początkach ryb, więc
      może ma sporo jeszcze z wodnika i wtedy taka kwadrarura byłaby logiczna, w
      zasadzie to jest bardziej problem jak rozumieć planety z pierwszych stopni, a
      nawet minut danego znaku? jako że sa w danym znaku, czy raczej wiecej z nich z
      poprzedniego? ale w takim układzie to deklinacja i dwada także przypada na dany
      znak (w tym przypadku ryb), więc jak to rozumiecie? w jaki sposób Wy to
      interpretujecie?
      dodam, że patrząc na cały kosmogram żeby zobaczyc jakich wpływów jest wiecej to
      w wodniku merkury i w otatnich stopniach wielki 12 dom, który sie ciagnie az do
      25 stopnia barana, czyli przejmuje całe ryby, w tym 12 domu słońce w rybach i
      księzyc, wenus, chiron, węzeł i staurn w baranie, no ale skoro to 12 dom, to
      wszystkie planety maja takie rybie, neptuniczne zabarwienie..

czy nie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka