Dodaj do ulubionych

która lepsza?

05.05.05, 22:56
Chce kupic ksiazke, aby lepiej interpretowac radix .. chodzi mi o wszystkie
wplywy na osobnika: planety, znaki, domy, asc, dsc, MC, IC, wezly itd... z
duzym zwroceniem uwagi na aspekty planet.. Chodzi mi o jak najszersza wiedze..
Mam podstawowa wiedze astrologiczna, tzn. wiem jak dzialaja planety, o czym
mowia domy, znaki .. troche o aspektach, a dzialaniu na siebie planet itd..
Myslalem o ktorej z tych ksiazek:
"Zarys astrologii urodzeniowej" Aleksandra von Pronaya
„interpretacja horoskopu” Aleksandra von Pronaya
'Astrologia - interpretacja horoskopu.' Konaszewska-Rymarkiewicz Krystyna
tom I i II (zestaw)
no wiec ktora byscie wybrali ? Na razie mam ograniczone fundusze i moge kupic
jeden egzemplarz (zestaw Krysi)
Dzieki, pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • jz2004 Re: która lepsza? 05.05.05, 23:08
      Mam taki niezbednik mlodego studenta astrologii jesli Cie interesuje to moge go
      odsprzedac w nizszej cenie niz aktualnie w studiu astropsychologii:

1) B.L. Huberowie Astrologia Wezlow Ksiezycowych
      2) Pronay: Interpretacja Horoskopu, Zarys a. porownawczej, prognostycznej
      3) Tierney Dynamika aspektow
      4) Liz Greene Saturn
      5) Podwodnyj caly komplet a. ezoterycznej (znaki, domy, planety, c. subtelne)
      6) Szuman W kregu znakow zodiaku

W sumie 11 ksiazek. Adres korespondencji jzagaja-at-poczta.onet.pl

Pozdrawiam o tak poznej porze smile
      • dori7 Re: która lepsza? 06.05.05, 00:07
        IMHO lepszy do zrozumienia podstaw bedzie Pronay, ale oczywiscie im wiecej
        czytasz, ty lepiej. Natomiast Podwodnyja bym nie dala do czytania najgorszemu
        wrogowi tongue_out
        • jz2004 Re: która lepsza? 06.05.05, 00:21
          Skad wiesz moze Chlopak lubi czytac smile To fakt ze od Podwodnyja mu nie
          przybedzie wiedzy praktycznej ale warto wiedziec kto, co i dlaczego. Pewien
          kanon literatury jest niezbedny i stanowi przepustke do dalszej nauki. Akurat w
          Polsce te ksiazki sa chyba najbardziej popularne.

Podlacze sie i jesli ktos ma np. Ebertina to bardzo prosze sie pochwalic smile
          Wogole jesli ktos studiuje astrologie falowa (harmonii planetarnych) w oparciu o
          analizy midpuntow planetarnych to takze niech da znac smile)

Pozdrawiam po polnocy,
          • all2 Re: która lepsza? 06.05.05, 00:46
            Jacek, do skryptów Sara dotarłeś?
            • jz2004 Re: która lepsza? 06.05.05, 11:57
              Dotarlem. Podstawowe skrypty sa w mojej biblioteczce i towarzysza mi przez ten
              rok nauki. Jest to najlepsza monografia i nowelizacja zasad dot. astrologii z
              jaka sie spotkalem - bez niej zatracilbym juz zainteresowanie. Wystarczy mi do
              pracy dlatego nie chce chomikowac lektury obowiazkowej. Niech sluzy innym.
              Znalazlem zatem swoja szkole i jest to szkola Keplerowska smile

PS. Bardzo dobra sugestia zeby zaczynac od Arroyo - mlody Studencie wez to pod
              uwage!

jz.
      • anahella Re: która lepsza? 06.05.05, 00:33
        jz2004 napisała:

> 1) B.L. Huberowie Astrologia Wezlow Ksiezycowych
        osobiscie dla poczatkujacego nie jest to konieczna lektura.

> 3) Tierney Dynamika aspektow
        > 4) Liz Greene Saturn

Te dwie pozycje sa bardzo dobre i polecam

> 5) Podwodnyj caly komplet a. ezoterycznej (znaki, domy, planety, c. subtelne)
        > 6) Szuman W kregu znakow zodiaku

Szuman troche powierzchowny, a Podwodnyj nie dla ludzismile
    • anahella Re: która lepsza? 06.05.05, 00:34
      Steven Arroyo i Tracy Marks - cokolwiek tych autorow sie pojawia - kupuj w
      ciemno.
    • all2 Re: która lepsza? 06.05.05, 00:44
      A ja bym zaproponowała całkiem inny zestaw do nauki syntezy niż Konaszewska z Pronayem. Bo z nich się syntezy nie nauczysz.
      Tylko:
      Arroyo - Podręcznik interpretacji astrologicznej
      Tracy Marks - Sztuka interpretacji kosmogramu
      o ile gdzieś to jeszcze dostaniesz. Warto poszukać, może allegro albo antykwariaty.
      Ewentualnie Zylbertal, trochę tu na forum jakoś pomijany, a wart czytania. Mam na myśli "Kosmiczny dar tożsamości", przeróbkę starszych "Kosmicznych źródeł jaźni". Nie bój się tytulu - to też jest podręcznik.
      • cytryna76 Re: która lepsza? 06.05.05, 16:25
        Zdecydowanie popieram!
      • j.wojak popieram -Arroyo, Marks, Zylbertal ! 09.05.05, 14:20
        Pronay i Konaszewska są- jakby to ująć, hmmm- "prymitywni", nieco mylący,
        sztywno tradycyjni..?

Jacek
    • leonardex Re: która lepsza? 06.05.05, 11:06
      A może ktoś sie wrąbał w "Ariadnę" Zawadzkiego i nie wie co z tym zrobić.
      Chętnie odkupię po miłej cenie.
      • potrek Re: która lepsza? 06.05.05, 18:46
        leonardex napisał:
        A może ktoś sie wrąbał w "Ariadnę" Zawadzkiego i nie wie co z tym zrobić

Ja ją mam ale uważam że to cenna seria.
        Zaproponował bym Mandale życia - Leszka Weresa bo od niej zaczynałem i jest to
        dobra pozycja na począteksmileDodakowo polecam Tranzyty K.Konaszewska-Rymarkiewicz.
        Obserwując tranzyty do natalnego horoskopu szybciej poznasz energie planet. Ja
        tak zaczynałem smile
        Jan Sara na razie ci nie polecam bo to wyższa szkoła jazdy pokazujaca
        harmoniuke radixu. Jest super ale dla zaawansowanych. Podstawy zacznij od tego
        co wyżej. Podwodnego też nie polecam bo to albo złe tłumaczenie albo on nie ma
        zdolności do obrazowego dzielenia się wiedzą. Chyba że ja tłumok smile
        Jak przebrniesz przez dwie pierwsze pozycje to dalej bym polecił dwie pierwsze
        Adriadny i Kosmiczny dar Zybertala. Arroyo zostaw sobie na deser smile
        Pozdrawiam potrek
        • romy_sznajder hmmmmmmmmm... 06.05.05, 18:54
          ...nie wiem, czy nie robię teraz nieuprzejmości komuś, kto chce sprzedać
          książki, ale tu jest link do witryny,
          kippin.focus-x.org/modules.php?op=modload&name=News&file=index

gdzie można książki wypożyczyć. Czyli wgrać na dysk, i nie łamiąc prawa, jak
          sugeruja autorzy strony - trzymac dwa tygodnie.
          Z pozycji astro- pożyczałam stąd "Saturna" Liz Green i "Cykle..." Arroyo.
          Lubie czytac w necie i mam LCD, więc się nie zamęczam.
          Rozumiem jednak, że niektórzy wolą "do poduszki" albo autobususmile
    • scorpio80 Re: która lepsza? 10.05.05, 01:09
      Podrecznikow Arroyo i Marks niestety nie mam skad wziac, w necie na pewno nie
      ma, a antykwiariatow nie ma zadnych u mnie uncertain
      Zdecydowalem sie na Pronaya.. czytalem o tych dwoch wspomnianych przeze mnie
      pozycjach.. "zarys .." to takie podstawy, wyliczanie kosmogramu to 1/3 ksiazku,
      sporo wstepu o astrologii, po co i dlaczego? itd. "Interpretacja horoskopu" juz
      duzo bardziej skupiona na samym analizowaniu kosmogramu... a glownie o to mi
      chodzi, o dzialanie planet na siebie w roznych aspektach i znakach. W sumie to
      moze mi ktos jednoznacznie ocenic wg wlasnej opinii ktora ksiazka jest bardziej
      wartosciowa ? Pierwsza czy druga ?
      Pozdrawiam .. wiem, ze macie mnie juz dosc wink
      • anahella Re: która lepsza? 10.05.05, 01:53
        Astrologii nie nauczysz sie z ksiazek ktore podaja sztywne regulki
        typu: "saturn w siodmym domu - maz wdowiec"
        Traktuj to jako inspiracje i stara sie zrozumiec czemu autor pisze to a nie cos
        wprost przeciwnego.

Arroyo i Marks sa swietni bo inspiruja. Pronay podaje gotowa przezuta papke.
        • scorpio80 Re: która lepsza? 10.05.05, 13:01
          Anahella .. nie po raz pierwszy piszesz do mnie jakbym traktowal astrologie jak
          podrecznik matematyki .. TAk nie jest. Wiem, ze to dziedzina bardzo obszerna,
          oparta czesto na intuicyjnych skojarzeniach, czasem domyslach.. ale jakies
          podstawowe zasady istneja prawda? Ja wlasnie chcialbym je poznac .. dopiero po
          tym moglbym z nich korzystac łącząc pewne zależności. Chce jak najbardziej
          dochodzic do wnioskow poprzez synteze i intuicje, ale jak na razie mam zbyt mala
          wiedze, zeby moc to robic. Dlatego czasem zadaje moze dla Was prosciutkie
          pytania.. kazdy od czegos zaczynal.
          Niestety nie mam dostepu do ksiazek Marks i Arroyo (mam "cykle zycia ..."), wiec
          chce kupic to co jest w zasiegu.. Dlatego pytam o te ksiazki ... Acha -
          "kosmiczny dar tozsamosci" Zylbertala tez zamawiam, na studioastro kosztuje 5
          zl, a na allegro ktos chce za nia 15 (piszac, ze cena detaliczna to 25zl!).

Dzieki za motywacje Anahella smile
          • anahella Re: która lepsza? 11.05.05, 23:45
            scorpio80 napisał:

> Ale jakies
            > podstawowe zasady istneja prawda?

Tak istnieja: znakow jest 12, kazdy z nich ma inna energetyke. Jest 12 domow,
            10 podstawowych planet. Aspekty maja swoja enrgetyke i tworzy sie je dzielac
            kolo przez kolejne liczby.
            Poznaj nature planet, znakow, domow, aspektow.

Nie odradzam czytania Pronaya czy Konaszewskiej. Sama od nich zaczynalam, jak
            pewnie wielu z forumowiczow. Chodzi mi o to ze to co jest napisane w tych
            ksiazkach to nie jest interpretacja dowolnego horsokopu. To sa przyklady, jaka
            nautre moze miec (a nie musi) ten czy tamten uklad.

Ja wlasnie chcialbym je poznac .. dopiero po
            > tym moglbym z nich korzystac łącząc pewne zależności. Chce jak najbardziej
            > dochodzic do wnioskow poprzez synteze i intuicje, ale jak na razie mam zbyt
            mal
            > a
            > wiedze, zeby moc to robic. Dlatego czasem zadaje moze dla Was prosciutkie
            > pytania.. kazdy od czegos zaczynal.
            > Niestety nie mam dostepu do ksiazek Marks i Arroyo (mam "cykle zycia ..."),
            wie
            > c
            > chce kupic to co jest w zasiegu.. Dlatego pytam o te ksiazki ... Acha -
            > "kosmiczny dar tozsamosci" Zylbertala tez zamawiam, na studioastro kosztuje 5
            > zl, a na allegro ktos chce za nia 15 (piszac, ze cena detaliczna to 25zl!).
            >
            > Dzieki za motywacje Anahella smile
      • all2 Re: która lepsza? 10.05.05, 12:15
        Jeśli już Pronay to raczej kup Interpretację, bo to bardziej ten etap którego szukasz.
    • leonardex Arroyo na Allegro 11.05.05, 09:51
      Może kogoś zainteresuje "Astrologia i psychologia" Arroyo na allegro dzis
      zobaczyłem.
    • j.wojak zapomniałem- polecam "Klucze do astrologii" ! 15.05.05, 19:37
      Hajo Banzhaf i Anna Haebler. Sama kwintesencja interpretacji. Hasłowo, ale za
      to "humanizująco". Planety, węzły, domy, znaki, aspekty. Na pewno się przyda!
      Von Pronaya i Konaszewską można sobie spokojnie darować.

Jacek
      • kindov Donna Cunningham 26.05.05, 23:40
        Czesc,
        ksiazki Arroyo i Marks to doskonale pozycje, podobnie jak Liz Green i B.
        Tierney - ale nie zapominajcie o Donnie Cunningham, na ktora powoluje sie
        wlasnie Arroyo. Astrologiczny przewodnik ku samoswiadomosci uczy syntezy
        horoskopu i jest niesamowicie inspirujacy. Polecam wszystkim - poczatkujacym i
        zaawansowanym! Ja po tej ksiazce calkowicie zmienilem podejscie do
        interpretacji horoskopu. Oczy mi sie otworzyly smile

pozdrawiam,
        kindov smile
        • scorpio80 Re: Donna Cunningham 28.05.05, 15:27
          Wczoraj bylem w pewnej ksiegrani w Opolu i patrzylem co maja na polkach
          astrologicznych .. wpadla mi w oko wlasnie ta ksiazka .. przeczytalem kilka
          stron.. wydaje sie bardzo interesujaca.. przed chwilka szukalem na jej temat cos
          wiecej w necie.. pomyslalem sobie, ze chce to miec .. teraz wszedlem na to forum
          i co widze? Ten nowy wpis ...
          Ta ksiazka to chyba jakies moje przeznaczenie wink
          polecam rowniez

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka