Dodaj do ulubionych

Puzzle Astrologia

27.05.05, 02:02
www.allegro.pl/show_item.php?item=52108766
Najbardziej urzekl mnie tekst: Puzzle 9000 elementów "Astrologia". Jedne z
największych puzzli świata!

Moze powinnismy to sobie jako haslo reklamowe dla forum ustwaic?
"Astrologia - najwieksze puzzle swiata" smile))))))

Przepraszam tych, ktorych to nie smieszy, ale moj Merkury w Pannie az wyje z
zachwytu. Kocham puzzle i zawsze smieje sie z dziwnych dowcipow smile)))
Obserwuj wątek
    • astrognom Re: Puzzle Astrologia 29.05.05, 23:00
      Szkoda tylko, ze tak znana firma nie potrafi poprawnie oddac kolejnosci
      zodiakalnych faz. co oznacza odwrocona symbolika to chyba wszyscy wiedza, wiec
      mam nadzieje, ze nikt z Forumowiczow w tej licytacji udzialu nie wezmie.
      • mmk7 Re: Puzzle Astrologia 29.05.05, 23:19
        Pierwsze słyszę o odwróconej symbolice... Można prosić o wyjaśnienie?
        • aarvedui Re: Puzzle Astrologia 30.05.05, 00:41
          mmk7 napisała:

> Pierwsze słyszę o odwróconej symbolice... Można prosić o wyjaśnienie?

to wejdź na stronkę aukcji i popatrz na obrazek B]
          • dori7 Re: Puzzle Astrologia 30.05.05, 01:37
            Kurcze, nie zauwazylam za pierwszym razem - podeslalam, bo rozbawilo mnie haslo
            i sam pomysl astrologicznych puzzli, a na obrazek ledwo zerknelam w
            przelocie... Az sie dziwnie teraz czuje, strasznie nienaturalnie wyglada taki
            odwrocony zodiak. Jak myslicie, takie rzeczy dzieja sie przez przypadek
            (nieznajomosc rzeczy u tworcow puzzli), czy moze specjalnie? Zawsze z dystansem
            podchodze do wszelkich spiskowych teorii dziejow, ale tutaj az trudno uwierzyc
            w niechlujstwo producenta, w koncu jak robia puzzle z dzielami sztuki to jakos
            nie myla stron!
            • anahella Na odwrot 30.05.05, 03:45
              Wiekszosc takich wpadek, wedlug mnie, wychodzi z niewiedzy. Ktos zebral
              obrazki, symbole ale nie wiedzial, ze w kosmogramie wszystko jest na odwrot.

Przyznam, ze od czasu gdy zajmuje sie astrologia, to: myla mi sie strony swiata
              i ruch wskazowek zegarasmile

Gdy patrze na mape widze polnoc, a mysle - poludnie. Jesli mam przed oczami
              zegar z tarcza to dziwie sie ze wskazowki chodza w "zla" stronesmile

Mmk spytala co oznacza to odwrocenie. Nie wiem co Artur mial na mysli, ale dla
              mnie to jest symboliczne zafalszowanie wiedzy.
              • astrognom Re: Na odwrot 31.05.05, 16:08
                Wiekszosc takich wpadek, wedlug mnie, wychodzi z niewiedzy. Ktos zebral
                > obrazki, symbole ale nie wiedzial, ze w kosmogramie wszystko jest na odwrot.

Anahello, mozliwe ze masz racje, jednak to, ze ignorant odwrocil symbol wcale
                nie umniejsza wlasciwosciom tego symbolu.
                Osobiscie znam 5-letnie dzieci, ktore znaja kolejnosc zodiakalnych faz, wiec
                nie uwierze, ze firma zatrudniajaca dziesiatki a moze i setki designerow myli
                sie w tak podstawowej sprawie.
                patrzac zas na to z innego punktu widzenia - jak wiemy przypadki nie istnieja.
                • anahella Re: Na odwrot 31.05.05, 20:20
                  astrognom napisał:

> wiec
                  > nie uwierze, ze firma zatrudniajaca dziesiatki a moze i setki designerow myli
                  > sie w tak podstawowej sprawie.

Ok, to jasne. Ale przyznam sie do czegos podobnego wiele lat temu. Pracuje jako
                  grafik od dawna, w pewnej popularnej gazecie kobiecej byl tekst na temat znanej
                  prezenterki X, badziej o jej zyciu osobistym niz zawodowym. W tekscie mialam
                  wyroznic ramke, z wypowiedzia astrologa na temat przyszlych losow malzenstwa
                  pani X. Zeby bylo ladniej postanowilam w tle ramki, pod tekstem dac symbole
                  wpisane w kolo. Znalazlam font ze znakami zodiaku, ulozylam na kole i bylam z
                  siebie bardzo zadowolona, ale do czasusmile Akurat ten numer wpadl w rece mojego
                  znajomego, ktory nieco interesowal sie astrologia. Obejrzal ramke, zmarszczyl
                  brwi, pokiwal glowa z politowaniem i polecil kupic sobie "Mandale" Weresa i
                  Prinkego. Gdy spytalam po co mam kupowac sobie te ksiazke, odpowiedzial, ze tam
                  na okladce jest narysowana kolejnosc znakow.smile Wiec prawdopodobnie pomieszlam
                  symbole, nawet nie zastanawialam sie nad tym, ze znaki maja swoja kolejnosc!

Byl to oczywiscie akt niewiedzy, zeby nie powiedziec glupoty, bo przeciez
                  moglam gdzies to sprawdzic.

> patrzac zas na to z innego punktu widzenia - jak wiemy przypadki nie istnieja.

Istnieje natomiast nieuzasadniona koniecznoscsmile
                  • queenmaya Re: Na odwrot 31.05.05, 20:30
                    Mogę opowiedzieć podobną historyjkę.
                    Gdy tworzyłam moją stronę nie miałam zielonego pojęcia o html, więc poprosiłam
                    byłego męża, żeby mi zrobił jej prototyp. Dałam mu znaki zodiaku, żeby je
                    ustawił w "szlaczek".
                    No i ustawił, hehe, jak leci, po prostu groch z kapustą. Baaardzo się zdziwił,
                    że one mają jakąś kolejność.
                    Drugą podobną przygodę miałam, gdy mój młody internetowy koleżka tworzył mi
                    banerek reklamowy. Miał czcionkę astro, więc rzucił ten foncik w tle, na to
                    napis i gotowe. Ale zrobił dokładnie to samo - nawet mu przez myśl nie przeszło,
                    że to powinno być w jakimś porządku, więc sypnął te znaki jak popadnie.
                    • astrognom Re: Na odwrot 31.05.05, 21:13
                      Oczywiscie Anahella i Queenmaya zgadzam sie z Wami, ze pomylki lub - nazwijmy
                      to po imieniu - niedbalstwo, zdarzaja sie ludziom. i tak tez moglo byc w tym
                      przypadku. co jednak nie zmienia tego, ze odradzam zakup czegos, co bedzie
                      wprowadzalo zamieszanie w glowach "bawiacych sie" w takie astrologiczne puzzle
                      osob.
                      Inna sprawa, ze ktokolwiek kto zna kolejnosc zodiakalnych faz nigdy by tego
                      puzzle nie ulozyl - wiec prezent, jesli dla pasjonata astrologii chybionysmile ja
                      na pewno nie, chyba, ze metoda prob i bledowwink
                      Lepiej juz kupic jakis ladny widoczek...
                      Artur Swiech
                • aarvedui Re: Na odwrot 01.06.05, 03:08
                  LOL...big_grin
                  spiskowa teoria puzzli..? big_grin
                  zastosujmy starą łacińską zasadę - qui bono?
                  i co z niej wychodzi? mnie - nic.
                  dlatego twierdzę,ze to zwykła pomyłka,partactwo,niechlujność. i tyle B]
                  • astrognom Re: Na odwrot 01.06.05, 13:23
                    aarvedui napisał:

> LOL...big_grin
                    > spiskowa teoria puzzli..? big_grin
                    >

Ludzie śmieją się albo z tego, co śmieszne, albo z tego, czego nie rozumieją.
                    Antoni Czechow

Tak czy inaczej smiejmy sie, bo smiech to podobno zdrowiesmile
          • mmk7 Re: Puzzle Astrologia 30.05.05, 19:47
            Widziałam obrazek wink Nie to miałam na myśli - Astrognom napisał, że to ma
            jakieś szczególne znaczenie, więc poprosiłam o wyjaśnienie.
        • astrognom Re: Puzzle Astrologia 31.05.05, 15:56
          Odwrocona symbolike zastosowal np. Hitler w znaku swastyki, satanisci w swoich
          praktykach odwracaja krzyz, przykladow jest wiele w magii, niektorych
          praktykach szamanskich. nie bede pisal czy jest to dobre lub zle, bo definicji
          tych pojec nie ma. wg mnie jest to swoisty sposob wprowadzania dysharmonii -
          wykorzystywania symbolu w celach odwrotnych do tych dla ktorych zostal
          powolany, stad moja uwaga.
    • queenmaya Re: Puzzle Astrologia 30.05.05, 23:09
      Moim zdaniem to z niewiedzy. Ktoś dowiedział się tylko w jakiej kolejność idą
      znaki i ustawił je tak, jak w zegarze. Dla niego to było logiczne, więc się
      więcej nie zastanawiał.
      Nie sądzę, żeby mozna tu było podejrzewać teorię spiskową.
      Ale obrazki wygladają bardzo ładnie.
    • jerry.uk Puzzle nie na Allegro 31.05.05, 16:39
      W sklepie astrologicznym na Neal Street w Londynie mozna kupic puzzle ze
      znakami Zodiaku po 8 funtow. Jesli ktos sobie zyczy moge zrobic zdjecie takiego
      pudelka i umiescic na stronie, bo akurat kupilem Bliznieta dla szwagra w
      prezencie na urodziny.
    • queenmaya Re: Puzzle Astrologia 01.06.05, 11:51
      Inna sprawa, że astrognom ma rację w tym względzie, że firma sławna, bogata i
      prestiżowa powinna jednak trochę bardziej się starać, żeby nie robić tak głupich
      byków (przepraszam Byki,hehe). Jakiś ekspert powinien zerknąć na każde dzieło,
      które wypuszczają na rynek, żeby nie dać plamy.
      Poza tym, wydaje mi się co najmniej dziwne, że nie pracuje tam nikt, kto miałby
      pojęcie o astrologii. Taka wielka firma, a nikt nie zauważył? U Anahelli
      zauważył to kolega, chociaż firma znacznie mniejsza i zatrudniająca mniej ludzi.
    • awee Puzzle Astrologia [OT] 01.06.05, 12:27
      dori7 napisała:

> Najbardziej urzekl mnie tekst: Puzzle 9000 elementów "Astrologia". Jedne
      > z największych puzzli świata!

Mnie bardzo urzekł opis zawartości:
      - 2 woreczki, w każdym po 4560 części (=9120 częsci)
      - 1 wzór 81 x 58cm
      - 1 opis obrazu oraz wskazówki

Czyli co, puzzle 9000 elementów, a 120 elementów gratis? wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka