Dodaj do ulubionych

Wszystko o Werteksie - wątek badawczy

22.11.05, 15:10
Proponuję, abyśmy tu wpisywali swoje obserwacje nt. działania werteksu w
konkretnych przypadkach, zarówno w horoskopach indywidualnych, jak i w
synastrii. Pewnie nie raz obciązymy ten tajemniczy punkt niezasłużonym
splendorem lub winą ale moze z czasem uda sie do czegoś dojść?
Jesli ktoś napotka jakąś publikację, proszę ją tutaj także wskazać.
Obserwuj wątek
    • makaryna Synastria: podwjny nelson vertex -konj.-asc. 22.11.05, 15:23

• makaryna Przypadek A 22.11.05, 15:55
        asc. A -17° 39' raka i vertex B 17°26' raka
        asc. B - 2°36' strzelca i vertex A 2°18' strzelca

Wydaje mi sie, ze nalezaloby najpierw oddzielic pewne sprawy. Obydwa horoskopy indywidualne sa
        w miare plutoniczne.Stad pewnie tendencje do znajomosci o takim zabarwieniu i dlatego synastria
        obydwu osob bardzo trudna i wysoce Plutoniczna. Przy "normalnej" znajomosci tego typu jedna
        strona probuje zdominowac druga. Tutaj tez sie tak dzieje jednak to, co zauwazylam, to jest to
        jednak nie dazenie do bezwzglednego "zniszczenia" przeciwnika, bo mozna go.... stracic (?)
        Chcialam zaznaczyc, ze nie sa to jakies brutalne "przepychanki" slowne ( a tym bardziej fizyczne)....
        jest to ciche, nieuchwytne dla niezainteresowanych napiecie, ktore "wisi" w powietrzu.

Moim zdaniem vertex/asc. bedzie tu takim przyciaganiem wzajemnym pomimo braku
        porozumienia, pojednania, dania za wygrana, dogadania (trudna ogolnie synastria). Istnienie
        jakiejs nici, ktora kaze jednak ponawiac kontakty pomimo braku logicznej celowosci.

wiecej na ten temat:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11132&w=32333678&a=32333678
        • makaryna Re: Przypadek A 22.11.05, 16:20
          Z podanych przeze mnie linkow ponizej wynika, ze vertex jest takim drugim descendentem, tylko
          bardziej wrazliwym....
          Stad w Przypadku A nalezaloby czyba to traktowac jako bardzo szczegolny przypadek podwojnej
          konjunkcji asc/desc

Jakies opinie ?
    • makaryna Vertex-linki 22.11.05, 16:15
      www.lunarplanner.com/ArgoNavisPublications/StarChartPersonal/STInstruction.html?Body=STInstructBody.html

www.astrologynow.com/carolwillis/Synastry.txt
      www.noeltyl.com/techniques/050531.html
      www.linda-goodman.com/ubb/Forum1/HTML/000404.html
      www.mauricefernandez.com/forum_eng/topic.asp?TOPIC_ID=3947
    • yoanix Re: Wszystko o Werteksie - wątek badawczy 24.11.05, 23:28
      Czytałam ze to oznaca obcych ludzi zamieszanych w nasze zycie.Dość ciekawe..mam
      go w VI domu w trygonie do słonca i księzyca w X(są w scisłej koniunkcji i
      troche luzniejszej z merkurym oraz sa w kwadracie do jowisza i neptuna w VI
      domu-duzy ten moj VI dom :o)..).Zauważyłam ze na pomoc moge liczyć bardziej od
      obcych i dalszej rodziny,a na bliskich nie moge liczyć.Nie wiem czy to ma z tym
      związek :o)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka