Dodaj do ulubionych

Figura planetarna PALEC DIABŁA !!

10.10.03, 14:14
Hej ALL2, hej Anahello i inni!! Dziewczyna ur. w lipcu 1975 ma aż trzy figury
planetarne w horoskopie zwane palcem diabła: Neptun Jowisz,WEnus oraz druga
Jowisz Wenus Ks. i trzecia Jow.WEn .i saturn. jak to zinterpretować?Ona
faktycznie wygląda i z achowuje się jak diablica))).
Obserwuj wątek
    • anahella Re: Figura planetarna PALEC DIABŁA !! 10.10.03, 17:21
      Lewin, na swoich wykladach w Polsce mowil, ze palec diabla to konfiguracja, przy
      ktorej latwo sie w cos wchodzi a trudno z tego wyjsc - jak pakt z diablem albo
      uklad z mafia, ale fakt, ze ktos cos takiego posiada wcale nie oznacza ze jest w
      rekach szatana. Diabolicznosci w wygladzie raczej doszukiwalambym sie w aspektach
      Urana lub Plutona z Ascendentem lub jego wladca. Urana - jezeli diabolicznosc
      jest manifestacja "jestem inny" a Plutona - bo to jest cos ciemnego, ciezkiego i
      tajemniczego.

Nie przywiazywalabym sie za bardzo do slow: wyrazenia "palec diabla" czy "palec
      bozy" to tylko slowa. To tylko jakas poetyka tak samo jak "miska" czy
      "lokomotywa".

Gdy tranzytujaca planeta utworzyla mi palec diabla do urodzeniowej kwadratury to
      zrobilam wielka glupote zyciowa. Nie podpisalam paktu z diablem, nie zaczelam
      interesow z mafia ale i tak pare lat ponosilam skutki glupiej dezycji. Latwo
      weszlam - a wyjsc bylo juz ciezko, ale mysle ze splacilam haracz i teraz moge ten
      temat ciagnac z lzejszym sercem.
      • perse3 Re: Figura planetarna PALEC DIABŁA !! 10.10.03, 18:44
        Anahello NIEZAWODNa, dzięki, choc odczuwam niedosyt!!! To dziewczę am aż trzy
        takie kofiguracjwe w horoskopie ur. sądzisz,że jej życie to seria głupstw czy
        moze aktasrof? N arazie w wieku 19 lat stracila matke, ma ojca alkoholika i
        niezbyt jej się ukladaz męzem.Hm to chyba jednak pachnei trochę siarką tym
        bardzije,ze lubi jeździć autem ajk szatan.
        • anahella Re: Figura planetarna PALEC DIABŁA !! 10.10.03, 20:09
          perse3 napisała:

> N arazie w wieku 19 lat stracila matke, ma ojca alkoholika i
          > niezbyt jej się ukladaz męzem.Hm to chyba jednak pachnei trochę siarką tym
          > bardzije,ze lubi jeździć autem ajk szatan.

FAkt, ze niezbyt jej sie z mezem uklada jest wynikiem braku matki i ojca
          alkoholika.

A ze jezdzi jak szatan? Popatrz na Marsa - to on symbolizuje samochod i nas
          jako kierowce. Popatrz na jego aspekty - jezeli jest harmonijny z Merkurym to
          dobry uklad dla kierowcy. Ostra jazde moze dawac np. opozycja Mars/Uran albo
          kwadratura.

Daleka jestem wyciagania wnioskow co do konkretnych wydarzen tylko na podstawie
          wyizolowanego aspektu z horoskopu natalnego typu "Saturn w VIII - samotna
          smierc", zeby jakies wydarzenia przewidziec trzeba przesledzic tranzyty,
          progresje, dyrekcje. Wtedy mozna powiedziec ze czeka ja (lub nie) seria
          katastrof.

Jezeli chodzi o uklady nieharmonijne to jeden bedzie brnal w kolejne wpadki i
          umrze glupi a drugi na pierwszych porazkach nauczy sie wiele i kazda nastepna
          bedzie rzadsza ale - co dla niego wazne - bardziej uczaca.
          • perse3 Re: Figura planetarna PALEC DIABŁA !! 10.10.03, 22:25
            Anahello, dzięki.Sądzisz, ze to tak prosto z tym uczeneim się na błedach?
            A moze nasza wolna wola to po prostu tylko ręka Przeznaczenai, która tak czy
            tak nami kieruje?Tak naprawde człoweik sobie wyrabai poglad jaki taki na
            determinizm w astrologii po przeaanlizowaniu pierwszego tysiąca/tak, tak/
            horoskopow.Pozdrawaim Cie serdecznie!!
            • anahella Re: Figura planetarna PALEC DIABŁA !! 11.10.03, 04:36
              perse3 napisała:

> Anahello, dzięki.Sądzisz, ze to tak prosto z tym uczeneim się na błedach?
              > A moze nasza wolna wola to po prostu tylko ręka Przeznaczenai, która tak czy
              > tak nami kieruje?

Oczywiscie, ze wszystko jest kwestia wiary. Ja wierze, ze sama wykuwam swoj
              los. Przeciez JA sama podjelam mnostwo decyzji w swoim zyciu. Myslisz, ze ktos
              zadecydowal o otwarciu tego forum? Sila wyzsza? NIe - ja o tym zadecydowalam.

Jest zasadnicza roznica miedzy losem a przeznaczeniem. Gdyby bylo tak jak
              piszesz wyzej nasze zycie nie mialo by sensu.

Tak naprawde człoweik sobie wyrabai poglad jaki taki na
              > determinizm w astrologii po przeaanlizowaniu pierwszego tysiąca/tak, tak/
              > horoskopow.Pozdrawaim Cie serdecznie!!
        • ulubienieclosu Re: Figura planetarna PALEC DIABŁA !! 04.01.05, 13:07
          We wszechswiecie w pewnym sensie jest wiecej dobra niz zla i tak tez jest w
          kosmogramie.Jak na gorze,tak na dole,ha ha.A co dobrego bylo w horoskopie tej
          dziewczyny?
      • potrek Re: Figura planetarna PALEC DIABŁA !! 01.05.04, 07:00
        anahella napisała:

> Lewin, na swoich wykladach w Polsce mowil, ze palec diabla to konfiguracja,
        prz
        > y
        > ktorej latwo sie w cos wchodzi a trudno z tego wyjsc - jak pakt z diablem
        albo
        > uklad z mafia, ale fakt, ze ktos cos takiego posiada wcale nie oznacza ze
        jest
        > w
        > rekach szatana. Diabolicznosci w wygladzie raczej doszukiwalambym sie w
        aspekta
        > ch
        > Urana lub Plutona z Ascendentem lub jego wladca. Urana - jezeli diabolicznosc
        > jest manifestacja "jestem inny" a Plutona - bo to jest cos ciemnego,
        ciezkiego
        > i
        > tajemniczego.
        >
        > Nie przywiazywalabym sie za bardzo do slow: wyrazenia "palec diabla"
        czy "palec
        >
        > bozy" to tylko slowa. To tylko jakas poetyka tak samo jak "miska" czy
        > "lokomotywa".
        >
        > Gdy tranzytujaca planeta utworzyla mi palec diabla do urodzeniowej kwadratury
        t
        > o
        > zrobilam wielka glupote zyciowa. Nie podpisalam paktu z diablem, nie zaczelam
        > interesow z mafia ale i tak pare lat ponosilam skutki glupiej dezycji. Latwo
        > weszlam - a wyjsc bylo juz ciezko, ale mysle ze splacilam haracz i teraz moge
        t
        > en
        > temat ciagnac z lzejszym sercem.
        >
        >

Lwin ma racje. Najczęściej się pojawia Palec Diabła jezeli ktoś ma dużo
        kwadratur i tranzyt planety lekkiej powoduje wzięcie kredytu. Potem go trudno
        się spłaca. Ogólnie w depnąć w gówno. But się nie chętnie myje mimo że nasz i
        piękny.
        • astrei Do POTRKA! 01.05.04, 09:04
          Napisałeś ze najczęsciej się pojawia ta figura: PALEC DIABŁA jak ktoś ma duzo
          kwadratur.
          Więc powiem tak:
          Mój chłopak w swoim radixie ma tylko figure własnie ten palec diabła i ma
          3 kwadratrury
          4 opozycje
          3 koniukcje
          1 trygon
          2 sekstyle
          2 półsekstyle
          4 kwinkusy
          I czy coś jeszcze mozesz powiedziec na temat tewj figury?
          BO u mego chłopaka PALEC DIABŁA tworzą:
          RAK(SATURN)XI DOM z BYK(WENUS)IX DOM i z STRZELEC(NEPTUN) IV DOM.
          • anahella Re: Do POTRKA! 04.05.04, 19:53
            bo to jest tak: jak ktos ma kwadrature to tranzytujaca planeta (chocby Ksiezyc)
            moze do niej dokompletowac sie w palcu diabla. Wyobraz sobie tak: jest
            kwadratura - i na midpunkt po dluzszym luku idzie jakas planeta - juz maz palec
            diabla. Zauwaz, ze jest to trojkat u podstawy ktorego jest kwadratura, wiec
            kazda kwadratura moze sie do palca diabla rozwinac poprzez tranzyt czy
            progresje, ale tak samo kazda kwadratura czy opozycja natalna moze utworzyc
            polkrzyz. Horoskop to twor dynamiczny, u podstawy ktorego lezy cialo statyczne -
            nasz horoskop urodzeniowy.
            • lolinieboli Re: Połkrzyż ?? 14.12.04, 16:29
              Nowłasnie Anachello ja mam pytanie odnosnie progrsji i figur planetarnych.
              posiadam jedynie wielki trygon i bisykstel
              Ale w progresjach mam połkrzyz słonce 12 dom , saturn 5/6 dom i uran 7 dom.
              W natalnym ma kwadrature saturna do urana i pytanie czy połkrzyz w progresjach
              ma znaczenie dla mojego horoskopu ???

Pozdrawiam
              • anahella Re: Połkrzyż ?? 14.12.04, 23:38
                lolinieboli napisała:

> czy połkrzyz w progresjach
                > ma znaczenie dla mojego horoskopu ???

oczywiscie ze ma: jezeli planety tworzace jedna figure w progresjach tworza
                inna to na jest to wazne. Progresje same w sobie nie mowia o wydarzeniach
                zewnetrznych: mowia o tym, co w Tobie sie zmienia.
      • mucha102 Re: Figura planetarna PALEC DIABŁA !! 01.05.04, 09:28
        anahella napisała:

> Gdy tranzytujaca planeta utworzyla mi palec diabla do urodzeniowej
        > kwadratury to zrobilam wielka glupote zyciowa. Nie podpisalam paktu z
        > diablem, nie zaczelam interesow z mafia ale i tak pare lat ponosilam skutki
        > glupiej dezycji. Latwo weszlam - a wyjsc bylo juz ciezko, ale mysle ze
        > splacilam haracz i teraz moge ten temat ciagnac z lzejszym sercem.

Anahelo, jakie znaczenie może mieć charakter planety dobijającej tranzytem do
        palca?
        Np Wenus - nieprzemyślany związek, a Saturn - wpadka zawodowa?
        Jako właścicielka kwadratur chętnie śledziłabym tranzyty
        przez "niebezpiecznywink" punkt.

Proszę o więcej...
        • astromaniak Re: Figura planetarna PALEC DIABŁA !! 04.05.04, 08:30
          U mnie Wenus tworzy półtorakwadraturę z MC, ale nie zwracałem na to nigdy
          szczególnej uwagi. Była kilka lat temu taka sutuacja że Jowisz (tr.)utworzył
          kwadraturę do MC i półtorakwadraturę do natalnej Wenus, po pewnym czasie siłą
          rzeczy to samo powtórzył Saturn (tr.). Nie podpisywałem żadnego paktu z
          diabłem, ale miałem takie wrażenie że to sie stało (bez świadomosci tej figury)
          od tamtej pory diabeł jakby o mnie zapomniał, a reszta nie nadaje sie do
          opisania. Anahella pisze coś o haraczu który spłaciła, czy można coś wiecej o
          tym napisać? Zawsze wydawało mi się że nie jestem przesądny, nie wierzę ani w
          duchy ani w magię dnia 13, ani w czarnego kota. Mam tylko ta astrologię, która
          działa czy chcę czy nie chcę. Kiedy ukazał się ten post o PD, tym razem Merkury
          (tr.) utworzył z Wenus kwadrat a z MC półtorakwadrat, ale efektów jeszcze nie
          znam choc juz zaczynam o czymś myśleć - w tym dniu wypełniłem i wysłałem PITa
          do US, ale też rozpocząłem remont domowej toalety...
    • dori7 Re: Figura planetarna PALEC DIABŁA !! 12.10.03, 21:51
      uswiadomcie mnei pliz, co zacz ten palec diabla i jakie aspekty go tworza.
      jakbyscie mogly podrzucic cos jeszcze o ukladach (oprocz wielkiego trygonu i
      kwadratu), to bylabym b. wdzieczna smile)
      • anahella Re: Figura planetarna PALEC DIABŁA !! 12.10.03, 23:24
        To jest trojkat z kwadratura u podstawie a czubek stanowi planeta pozostajaca
        do planet z kwadratury w aspeckcie 135 stopni czyli poltorakwadraturze.

A w ogole to poslalam Ci mejla.
        • neptus Re: Figura planetarna PALEC DIABŁA !! 01.05.04, 15:31
          Palec boży, palec diabła, wielki trygon, półkrzyż i inne symetryczne
          konfiguracje 3 planet należą do rodziny midpunktów. Najgorzej ma się sprawa z
          wielkim trygonem, bo każda planeta tego układu tworzy midpunkt z dwoma
          pozostałymi, czyli powstaje "błędne koło", z którego trudno sie wyplątać.
          Układy midpunktowe mogą być tworzone z dowolnych aspektów, bo kazda odległość
          dwóch planet jest aspektem. Te planety tworzą tło, zabarwiające działanie
          planety trzeciej, znajdującej się w koniunkcji lub opozycji z punktem w połowie
          odl. tych dwóch. Jeżeli 3 planety midpunktu tworzą równocześnie układ
          silniejszych aspektów, to cały midpunkt działa silniej ale ja tam wolę układ
          oparty na kwadraturze niż na trygonie, czy nawet sekstylu. Daje bodziec do
          działania i rozwoju.
          • potrek Re: Figura planetarna PALEC DIABŁA !! 01.05.04, 20:01
            Bardzo to fajnie Neptus opisałeś. Ja też wole kwadratury i półkrzyrze. Trygrony
            to lenistwo mimo dużych uzdolnień. Moje uznanie dla ciebie.
            • anahella Re: Figura planetarna PALEC DIABŁA !! 02.05.04, 02:13
              potrek napisał:

> Trygrony
              > to lenistwo mimo dużych uzdolnień.

Mi najczesciej na trygonach i sekstylach malo sie dzieje. Energia jest
              wyzwalana na kwadraturach i opozycjach. Koniunkcje to najczesciej cisza przed
              burza.
              • potrek Re: Figura planetarna PALEC DIABŁA !! 02.05.04, 07:08
                anahella napisała:

> potrek napisał:
                >
                > > Trygrony
                > > to lenistwo mimo dużych uzdolnień.
                >
                > Mi najczesciej na trygonach i sekstylach malo sie dzieje. Energia jest
                > wyzwalana na kwadraturach i opozycjach. Koniunkcje to najczesciej cisza przed
                > burza.
                >
                >
                > Mam palec diabła wieszchołek to asc. W kwietniu Mars mi robił koniunkcje asc
                i duzo się działo . Narazie z ciszy wydobywa się pomrók i mały szum . Przy
                koniunkcji Mars Saturn spodziewam się burzy z siarką . Sytłacje troche opiałem
                w linku ( koniunkcja Marsa i Saturna ). Spodziewm się wtedy Palca Bożego
                wymirzonego we mnie i moich przyjaciuł. Po tej koniunkcji Mars asc nie moge
                dojść do siebie. czarne chmury. Przy trygronie Saturna do SaturnaMc dużo się
                działo. Robiłem Fryzury dla Twojego Stylu w Warszawie razem z fotografikiem
                Robertem Wolańskim.Saturn był wtedy w 12d i co ciekawe studio było w Starej
                Fabryce na Ul;Burakowskiej. Sesja miła trzy tematy Nimfa,Barok,Aktorka
                Dramatyczna.( Fabryka była odrestaułrowana ). Robiłem Nife Kalisto (
                gwizdozbiór Panny. Pozdrawiam
                • potrek Re: Figura planetarna PALEC DIABŁA !! 02.05.04, 20:41
                  Przy sekstylach i trygronach wiedżąc o nich trzeba działać jak przy
                  kwadraturach. Może łatwo mi to mówić z natalnymi 9 kwadraturami. Nawet jak mam
                  w tranzytach trygrony i sekstyle to do innych planet mam nie harmonijne
                  aspekty.Ale przy harmoni jest sukces. A Sukces bez stresu ( kwadraty ) to nie
                  sukces. L.Weres napisał w Mandali że ludzie sukcesu to przewaga aspektów
                  nieharmonijnych nad harmonijnymi. I z tym się z nim zgadzam. Pozdrawiam
                  • neptus Re: Figura planetarna PALEC DIABŁA !! 03.05.04, 20:22
                    Coś o tym wiem. Mam ur. W. Tr. powietrzny. Przychodzi mi do głowy mnóstwo
                    pomysłów ale... łatwo przyszło, łatwo poszło.
                    Tam, gdzie mam b. trudne układy, osiągam sporo.
        • camillos Re: Figura planetarna PALEC DIABŁA !! 03.01.05, 02:05
          Mam przy okazji pytanie o inne tego typu konfiguracje jak "mistyczny
          prostokąt", trójkąty dynamiczny i syntetyczny etc., tzn. wiem, jak wyglądają,
          ale nie mogę nigdzie znaleźć, co oznaczają. Byłabyś taka miła?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka