wasza_bogini 12.11.03, 21:13 co oznacza koniunkcja chirona z ksiezycem? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dori7 drugie pytanie 14.11.03, 14:07 a takie 'T' chiron byk 3 dom w opozycji do lilith skorpion 9 dom |(plus uran) obydwie w kwadraturze do slonca w lwie w 7 domu. troche przerazliwie mi to wyglada. p.s. co do chirona: na www.gwiazdy.com.pl jest artykul o Matce Teresie i jest sporo o wplywie Chirona na wybor takiej drogi zyciowej. Odpowiedz Link
anahella Re: drugie pytanie 14.11.03, 15:29 Ja mysle, ze takie obiekty jak Chiron czy Lilith nalezy traktowac pomocniczo. Musze przyznac, ze kiedys przezylam zafascynowanie jednym i drugim, natomiast uznalam, ze na moim etapie nauki astrologii one wprowadzaja mi do glowy chaos. Autor cytowanego artykulu pisze u nas pod nickiem Manole - napiszcie do niego, z tego co wiem to zaglada tu ale rzadko, wiec wywolany do odpowiec cos na pewno Wam napisze. Odpowiedz Link
manole Re: drugie pytanie 16.11.03, 00:41 anahella napisała: > Ja mysle, ze takie obiekty jak Chiron czy Lilith nalezy traktowac pomocniczo. PP. Nie sadze. Chiron zachowuje sie w zasadzie jak planeta i z powodzeniem mozna go traktowac tak samo jak Saturna czy Urana. Lilith natomiast wydaje mi sie o wiele wazniejsza i bardziej interesujaca niz np. wezly ksiezycowe. > Musze przyznac, ze kiedys przezylam zafascynowanie jednym i drugim, natomiast > uznalam, ze na moim etapie nauki astrologii one wprowadzaja mi do glowy chaos. PP. Zgadza sie. Mimo ze Chiron i Lilith z powodzeniem daje sie wykorzystac w codziennej pracy astrologicznej, to jednak warto miec podstawy, aby umiec umiescic te obiekty (oraz takze inne planetoidy) w odpowiednim kontekscie horoskopu, jak i calej astrologii. Rzetelna praktyka z efemerydami Chirona i Lilith szybko okaze sie wspanialym uzupelnieniem kazdego horoskopu. Ze swej strony, nie wyobrazam sobie interpretowac horoskopu bez wyrysowanej pozycji Chirona i Lilith. Moze to jakas ulomnosc...? Pozdrawiam Piotr Piotrowski > Odpowiedz Link
anahella Re: drugie pytanie 16.11.03, 22:58 manole napisał: > PP. Nie sadze. Chiron zachowuje sie w zasadzie jak planeta i z powodzeniem > mozna go traktowac tak samo jak Saturna czy Urana. Lilith natomiast wydaje mi > sie o wiele wazniejsza i bardziej interesujaca niz np. wezly ksiezycowe. No tak - wszystko sie zgadza. Ale pamietaj ze literatura dostepna w jezyku Polskim to tylko Twoja ksiazka i nic poza tym - moze gdzies jest kilka zdan, ale raczej sa to informacje typowo astronomiczne. A na temat Saturna czy Urana pisze kazdy autor - w zaleznosci od szkoly raz tak, raz siak, ale zawsze cos dla siebie mozna z tego wyciagnac. Co tu duzo gadac - nie wiem onim za wiele to nie bede interpetowac, zeby glupot nie nagadac)))) ale przyznam ze efekt Twojego postu u mnie byl taki, ze zajrzalam sobie w kolko i popatrzylam na Chirona i znow wezme do reki Twoja Ksiazke. Czytalam o astrologu, ktorzy wykladal mlodym adeptom Krolewskiej Wiedzy podstawy, a potem... kazal rysowac kosmogramy z planetami od Slonca do Saturna i je interpretowali. Dopiero po jakims czasie pozwalal dopisywac do kolka Urana, Neptuna i Plutona. Pisala mi o tym dosc eginmatycznie pewna Francuzka zapoznana na grupie dyskusyjnej. Odnioslam ten przyklad do Chirona, bo jest obiektem dosc niedawno poznanym, a ja jako Rak dosc nieufnie odnosze sie do nowinek. Dzis niektorzy astrologowie tak samo nieufnie odnosza sie do Plutona. Zapewne za jakis czas i Chiron przeskoczy u mnie te granice poznawalnosci. > Ze swej > strony, nie wyobrazam sobie interpretowac horoskopu bez wyrysowanej pozycji > Chirona i Lilith. Moze to jakas ulomnosc...? Ja bym stawiala ze to jest cos z Uranem u Ciebie, co powoduje ze lubisz zajmowac sie tematami niepopularnymi i je popularyzowac. Nie znam Twojego horosokopu, ale mysle ze XI dom albo Urana mozesz miec interesujace O ile dobrze pamietam znak Twojego Slonca to raczej niemozliwe zebys mial Merkurego w Wodniku. Domyslam sie zatem ze albo jakas planeta osobista jest w XI domu albo masz aspekty miedzy Uranem a osobistymi - zgadlam? Odpowiedz "tak", lub "nie" - bez szczegolow. Jak nie masz ochoty publicznie to moze byc na priv. Odpowiedz Link
manole Chrion w Polsce 16.11.03, 23:45 anahella napisała: > No tak - wszystko sie zgadza. Ale pamietaj ze literatura dostepna w jezyku > Polskim to tylko Twoja ksiazka i nic poza tym PP. Nic na to nie poradze. W 1996 roku w Przedmowie do ksiazki pisalem, ze mam nadzieje, iz "Przeslanie Chirona" nie bedzie ostatnim slowem napisanym o Chironie. Jak dotad, bylo to nie tylko pierwsze, ale i ostatnie slowo na ten temat, mimo ze na Zachodzie mamy setki ksiazek i jeszcze wiecej artykulow o Chironie. Ten opor nie wynika wcale z braku dostepnosci do wiedzy o Chironie, lecz z tego, ze w Polsce jest tak malo aktywnych astrologow, ktorzy poza rysowaniem horoskopow mieliby cos interesujacego do powiedzenia o samej astrologii. Ale to juz zupelnie inna kwestia. > Czytalam o astrologu, ktorzy wykladal mlodym adeptom Krolewskiej Wiedzy > podstawy, a potem... kazal rysowac kosmogramy z planetami od Slonca do Saturna > i je interpretowali. PP. To jest calkiem zrozumiale, bo do XVII wieku tylko tyloma obiektami operowano. Nie znano wtedy planet transsaturnowych ani planetoid, a mimo to horoskopy te "dzialaly". Dzis jednak jest inaczej. Swiat sie troche bardziej skomplikowal. >Dzis niektorzy astrologowie tak samo nieufnie odnosza sie do Plutona. PP. To jest bardzo interesujacy problem. Wszystko zaczelo sie od zamieszania, jakie naroslo wokol statusu Plutona: czy jest on planeta czy moze duza planetoida. Astrolodzy, ktorzy nie pracuja z "malym planetami", przyjeliby degradacje Plutona jako sugestie, by nie uwzgledniac go w interpretowaniu horoskopu. To skadinad jest bardzo interesujaca kwestia, ale wykraczajaca poza ramy takiego postu. > Ja bym stawiala ze to jest cos z Uranem u Ciebie, PP. Brawo! Mam Urana na ascendencie i w kwadraturze do Slonce oraz innych aspektach z planetami indywidualnymi. Piotr P. Odpowiedz Link
dori7 ojejku :) 17.11.03, 10:09 > > > Ja bym stawiala ze to jest cos z Uranem u Ciebie, > > PP. Brawo! Mam Urana na ascendencie i w kwadraturze do Slonce oraz innych > aspektach z planetami indywidualnymi. > > Piotr P. Yyyy! No to ja wtrace swoje trzy grosze, jak zwykle ciut nie na temat, ale bardzo a propos Urana na Asc i dziwnych ukladow Lilith&Chirona Mam znajomego, urodzonego kilkanascie godzin po mnie, i kiedys mocno wgapialam sie w jego kolko. planetki nie zdazyly jeszcze wywedrowac do innych znakow, wiec na pierwszy rzut oka kolka sa dosyc podobne - tylko ksiezyc wylazl z malo przyjemnych apsektow - opozycji z merkurym i z kwinkunksu z saturnem, poza tym aspekty sie zgadzaja, no ale oczywiscie osie sa inne. No i wlasnie Ascendent laduje w skorpionie, centralnie na Uranie i w kwadraturze do Slonca (wiec powtarza sie ten uklad, ktory jest u Pana Piotrowskiego - Uran na asc w kwadracie do Slonca). Ale co ciekawsze, jego Lilith siedzi razem z tym Uranem na Asc, a Chiron oczywiscie w opozycji na Desc. Hmm, hmm... Juz sobie jakos poukladalam te konfiguracje Asc/Uran/Slonce do kupy, a tu ta parka L&Ch... Musze sobie to chyba jeszcze raz przemyslec. Odpowiedz Link
anahella Re: Chrion w Polsce 17.11.03, 11:59 manole napisał: > PP. Brawo! Mam Urana na ascendencie i w kwadraturze do Slonce oraz innych > aspektach z planetami indywidualnymi. Ha! czyli moge polegac na swojej intuicji Na szczescie wiem, ze nie zastapi ona rzetelnej wiedzy. Oczywiscie pomoglo mi to, ze Cie widzialam i wiem na ile mniej wiecej lat wygladasz, zatem moglam mna tej podstawie oszacowac pozycje Urana w znaku i odnioslam to do tego, gdzie masz Slonce Odpowiedz Link
manole Intuicja 17.11.03, 14:24 anahella napisała: > Ha! czyli moge polegac na swojej intuicji PP. Mozesz, jak najbardziej. Na szczescie wiem, ze nie zastapi o > na > rzetelnej wiedzy. PP. Nie zastapi, ale bardzo sie przydaje. Oczywiscie pomoglo mi to, ze Cie widzialam i wiem na ile mnie > j > wiecej lat wygladasz, zatem moglam mna tej podstawie oszacowac pozycje Urana w > znaku i odnioslam to do tego, gdzie masz Slonce PP. Czyli jest to intuicja polaczona z wiedza, a wiec taka, jaka w pracy astrologa jest wysoce pozadana. Pozdrawiam Piotr P. Odpowiedz Link
anucha78 Re: Chrion w Polsce 05.02.04, 15:35 > > Ja bym stawiala ze to jest cos z Uranem u Ciebie, > > PP. Brawo! Mam Urana na ascendencie i w kwadraturze do Slonce oraz innych > aspektach z planetami indywidualnymi. > > Piotr P. ciekawe ja tez mam Urana na ascendencie i w aspektach z planetami indywidualnymi (do tego słonce w IX) Odpowiedz Link
wasza_bogini Re: drugie pytanie 17.11.03, 17:53 O Domyslam sie zatem ze albo jakas planeta osobista jest w XI domu albo > masz aspekty miedzy Uranem a osobistymi - zgadlam? ja mam w XI domu-neptuna, merkurego oraz slonce w sekstylu do urana. ha,ha, ha. Odpowiedz Link
queenmaya Re: drugie pytanie 12.02.04, 18:32 anahella napisała: > Czytalam o astrologu, ktorzy wykladal mlodym adeptom Krolewskiej Wiedzy > podstawy, a potem... kazal rysowac kosmogramy z planetami od Slonca do Saturna > i je interpretowali. Czy na wykłady przyjeżdżali konnym powozem, po zmroku oświetlali salę świecami lub lampami naftowymi, a do rysowania mandali używali gęsich piór? Kurczę, nie pozwoliłabym się tak ograniczyć Odpowiedz Link
manole Odpowiadam dori7 16.11.03, 00:34 dori7 napisała: > a takie 'T' > chiron byk 3 dom w opozycji do lilith skorpion 9 dom |(plus uran) > obydwie w kwadraturze do slonca w lwie w 7 domu. troche przerazliwie mi to > wyglada. PP. Faktycznie, nie wyglada to najlepiej. Prosze porownac sobie poprzednie posty, gdzie byla mowa o podobienstwie Chirona i Lilith - cierpienie. Siodmy dom to, jak wiadomo, partnerstwo. Jesli tam jest wyladowanie tej opozycji, no to roznie moze byc. Wszystko zalezy od reszty horoskopu, tzn. wladcy siodmego domu oraz samej Wenus i jeszcze kilku innych czynnikow. > > p.s. co do chirona: www.gwiazdy.com.pl jest artykul o Matce Teresie i jest sporo o > wplywie Chirona na wybor takiej drogi zyciowej. PP. W artykule tym skupilem sie wylacznie na zaakcentowaniu znaczenia Chirona w horoskopie Matki Teresy. Nie sadze, aby mozna bylo zbyt prosto przenosic to znaczenie na wlasny horoskop. Ale pewne uogolnienia bylyby nawet wskazane. Wszystkiego dobrego Piotr Piotrowski Odpowiedz Link
dori7 Re: Odpowiadam dori7 16.11.03, 12:24 manole napisał: > dori7 napisała: > > > a takie 'T' > > chiron byk 3 dom w opozycji do lilith skorpion 9 dom |(plus uran) > > obydwie w kwadraturze do slonca w lwie w 7 domu. troche przerazliwie mi to > > > wyglada. > > PP. Faktycznie, nie wyglada to najlepiej. Prosze porownac sobie poprzednie > posty, gdzie byla mowa o podobienstwie Chirona i Lilith - cierpienie. Siodmy > dom to, jak wiadomo, partnerstwo. Jesli tam jest wyladowanie tej opozycji, no > to roznie moze byc. Wszystko zalezy od reszty horoskopu, tzn. wladcy siodmego > domu oraz samej Wenus i jeszcze kilku innych czynnikow. Dziekuje bardzo za odpowiedz - postaram sie dotrzec do Pana ksiazki, zeby juz nie dreczyc tak strasznie pytaniami Slonce, na ktorym sie ta opozycja wyladowuje, jest w Lwie (Lew na desc), wiec jeszcze grozniej mi to wyglada - chyba ze mozna uznac, ze Slonce jest na tyle mocne, ze wytrzyma taki uklad (juz i tak musi wytrzymywac kwadrature ze zblizajacym sie do MC wladca Asc Uranem). Wenus tez w 7, w Pannie, lapie tylko jakies luzne aspekty. W 7 tez Merkury, 5 dom w Bliznietach - wszystko w horoskopie w efekcie laduje jakos w tym 7 domu, lacznie z tym, ze planety ukaldaja sie w waiderko, raczka jest w 1 domu, naprzeciwko 7 (ksiezyc w rybach, luzna opozycja do Merkurego). Ech, czlowiek nie wiedzial o istnieniu Lilith ani Chirona, i w miare spokojnie patrzyl w swoje kolko, ten 7 dom nawet niezle wygladal, bo w sumie zadnych wyjatkowo paskudnych aspektow nie lapal, a tutaj takie bum... mam nadzieje, ze tylko w miare nieszkodliwie demonizuje sprawe Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje za odpowiedz!! dori Odpowiedz Link
manole Re: Odpowiadam dori7 16.11.03, 13:38 dori7 napisała: > Slonce, na ktorym sie ta opozycja wyladowuje, jest w Lwie (Lew na desc), wiec > jeszcze grozniej mi to wyglada - chyba ze mozna uznac, ze Slonce jest na tyle > mocne, ze wytrzyma taki uklad (juz i tak musi wytrzymywac kwadrature ze > zblizajacym sie do MC wladca Asc Uranem). PP. Otoz to. Jesli w Pani horoskopie Slonce i descendent jest w Lwie, to ascendent wypada w Wodniku. A skoro ma Pani kwadrature Slonce/Uran (o ile dobrze zrozumialem), to juz sam ten aspket wystarczy, aby stwierdzic, ze jest w tym horoskopie zarysowany konflikt pomiedzy podstawowym Ja (Uran - wladca ascendentu) a Ty (Slonce - wladca descendentu). Chiron i Lilith doprecyzowuja ten uklad i przez to wydaja sie byc waznymi sygnifikatorami Pani horoskopu. Pozdrawiam Piotr Piotrowski Odpowiedz Link
manole Chiron koniunkcja Ksiezyc 16.11.03, 00:26 wasza_bogini napisała: > co oznacza koniunkcja chirona z ksiezycem? PP. Prosze zajrzec do mojej ksiazki "Przeslanie Chirona" (Studio Astropsychologii, Bialystok 1997), w ktorej rozpisalem wszystkie wazniejsze aspekty Chirona. Jesli nie ma Pani tej ksiazki pod reka, pozwole sobie zacytowac samego siebie: CHRION KONIUNKCJA KSIEZYC "Wiele okoliczności w życiu urodzonych powoduje, iż już dosyć wcześnie potrzebują oni uargumentowanych głęboko filozoficznie wyjaśnień na temat słabości ludzkiej natury. Niekiedy wystarczającym wyjaśnieniem mogą okazać się rozważania natury religijnej. Niektórzy urodzeni pragną rozprzestrzeniać swój konstruktywny wpływy na innych, lecz trudno jest im zaufać osobom z otoczenia, w którym przebywają. Już w młodości ustalają sobie kryteria, według których będą kierowali się w życiu, zapewniając sobie poczucie jak największego bezpieczeństwa. Jeśli zdarzy się, iż koniunkcja Chiron - Księżyc znajdzie się w horoskopach matek, to będą one rozwijać w swoich dzieciach ciekawość świata oraz praw rządzących życiem. Dziecko takie będzie wzrastało w przekonaniu o potrzebie chęci niesienia pomocy innym" (s. 89-90). Warto rowniez zajrzec w ksiazce do czesci, ktora poswiecilem ogolnej charakterystyce aspketow Chirona z Ksiezycem. Pozdrawiam Piotr Piotrowski Odpowiedz Link
wasza_bogini Re: Chiron koniunkcja Ksiezyc 16.11.03, 21:25 Już w młodości ustalają sobie kryteria, według których > będą kierowali się w życiu, zapewniając sobie poczucie jak największego > bezpieczeństwa. to ciekawe, bo ksiezyc tworzy opozycje do urana- bardzo luzna bo 9 stopniowa w baranie- uran jest w wadze. ksiezyc jest w drugim domu, ktory jest w rybach. Jeśli zdarzy się, iż koniunkcja Chiron - Księżyc znajdzie się w > > horoskopach matek, to będą one rozwijać w swoich dzieciach ciekawość świata > oraz praw rządzących życiem. to napewno, zwlaszcza, ze rowniez mam saturna w 5 domu w blizniaku. natomiast jest chodzi o lilith, to jest ona mocna karta w moim horoskopie. czy nalezy jej sie rzeczywiscie tak bac? Odpowiedz Link
wasza_bogini Re: Chiron koniunkcja Ksiezyc 16.11.03, 21:36 Czy tak samo sa dla Pana wazne inne planetoidy: juno, verte, ceres, palla.? w moim horoskopie mam stellium 4 planet, medium coeli i dwoch planetoid. Czy moglby Pan opisac wplyw Lilith ( nie mam dostepu do polskich ksiazek). wiem, ze tutaj juz duzo zostalo powiedziane ale chodzi mi o profesjonalny skrot myslowy dziekuje. Odpowiedz Link
manole Planetoidy i Lilith 16.11.03, 22:42 wasza_bogini napisała: > Czy tak samo sa dla Pana wazne inne planetoidy: juno, verte, ceres, palla.? PP. Chodzi Pani zapewne o Ceres, Pallas, Juno i Weste. Oczywiscie, to sa bardzo interesujace obiekty, ktore w horoskopie moze nie zachowuja sie tak jak zwykle planety z Chironem wlacznie, ale niekiedy maja wiele do powiedzenia. Sa jeszcze tysiace innych "malych planet", ktore w pewnych horoskopach moga miec duze znaczenie. Ale te cztery powyzsze sa naprawde prawdziwymi boginiami. > w moim horoskopie mam stellium 4 planet, medium coeli i dwoch planetoid. > Czy moglby Pan opisac wplyw Lilith ( nie mam dostepu do polskich ksiazek). PP. Trudno mi tutaj opisywac szczegoly. Moze Pani zajrzec na strone: www.astrologia.pl/biuletyn/lilith.htm gdzie szerzej opisuje Lilith (astronomia, mitologia, astrologia). Jesli chodzi o planetoidy, to napisalem na ten temat ksiazke, ktora juz dawno miala sie ukazac, ale poki co sie to nie stalo. Material ten jednak w calosci jest dostepny w prywatnym druku, wiec jesli Pania lub jakies inne osoby to interesuje, prosze o kontakt. Pozdrawiam Piotr Piotrowski Odpowiedz Link
nightbird Re: Planetoidy i Lilith 17.11.03, 18:07 Jak można ziinterpretować Lilith w baranie w koniunkcji z descendentem w 6 domu i w opozycji do plutona? Odpowiedz Link
manole Re: Planetoidy i Lilith 17.11.03, 18:55 nightbird napisała: > Jak można ziinterpretować Lilith w baranie w koniunkcji z descendentem w 6 > domu i w opozycji do plutona? PP. Rozumiem, ze ta opozycja Lilith/Pluton znajduje sie blisko osi asc-dsc. Jesli tak, to ma ona zwiazek z relacjami partnerskimi, ktore moga byc trudne. Moze byc brak partnerstwa, albo mozna nieustannie trafiac na niesatysfakcjonujacy zwiazek; cierpienie przez partnerstwo, wzglednie partner moze niechcacy wydobywac z Ciebie ciemne, mroczne strony. Ale moze byc tez sytuacja pozytywna: rodzaj silnej, jakby magicznej wiezi, ktora takze moze miec swoje zle strony. Wiele zalezy tutaj od polozenia Wenus i innych czynnikow, np. wladcy siodmego domu etc. Piotr Piotrowski Odpowiedz Link
nightbird Re: Planetoidy i Lilith 17.11.03, 21:28 manole napisał: > > PP. Rozumiem, ze ta opozycja Lilith/Pluton znajduje sie blisko osi asc-dsc. > Jesli tak, to ma ona zwiazek z relacjami partnerskimi, ktore moga byc trudne. > Moze byc brak partnerstwa, albo mozna nieustannie trafiac na > niesatysfakcjonujacy zwiazek; cierpienie przez partnerstwo, wzglednie partner > moze niechcacy wydobywac z Ciebie ciemne, mroczne strony. Ale moze byc tez > sytuacja pozytywna: rodzaj silnej, jakby magicznej wiezi, ktora takze moze miec > > swoje zle strony. > Wiele zalezy tutaj od polozenia Wenus i innych czynnikow, np. wladcy siodmego > domu etc. > > Piotr Piotrowski No właśnie, władca 7 domu (mars) jest w sekstylu do Lilith i w opozycji do koniunkcji wenus/neptun, Lilith w trygonie do tejże koniunkcji. Całość wraz z koniunkcją ascendent/Pluton tworzy "mistyczny prostokąt". Hmm... Odpowiedz Link
wasza_bogini Re: Planetoidy i Lilith 17.11.03, 19:13 przeczytalam Panski artykul - ciekawy. lilith kojarzy mi sie troche ze wsciekla kobieta, majaca moc ale nie za bardzo rozumiem te przeciwnosci- bo z jednej strony ogromna pasja, a z drugiej jakies poczucie nizszosci. z jendej strony wyzwolenie seksualne,a z drugiej jakies zahamowania. lilith bardzo mi sie kojarzy z boginia kali, ktora przeciez ludzie tez czcza i wielbia. z tego co przeczytalam z mojego horoskopu mogloby wynikac, ze jestem zdewiacjonowana sado-,asochistka, okrutna i jeszcze gorsze rzeczy ale ja tego u siebie nie obserwuje. Odpowiedz Link
wasza_bogini Re: Planetoidy i Lilith 17.11.03, 19:13 mam lilith w scislej koniunkcji z merkurym i neptunem::::)))))) Odpowiedz Link
manole Re: Planetoidy i Lilith 17.11.03, 19:29 wasza_bogini napisała: > przeczytalam Panski artykul - ciekawy. lilith kojarzy mi sie troche ze wsciekla > > z tego co przeczytalam z mojego horoskopu mogloby wynikac, ze jestem > zdewiacjonowana sado-,asochistka, okrutna i jeszcze gorsze rzeczy ale ja tego u siebie nie obserwuje. PP. Przedstawilem Lilith w mozliwie szerokim spektrum znaczeniowym, wiec z pewnoscia nie posiada Pani wszystkich cech Lilith, nawet gdyby byla ona w koniunkcji ze Slonce czy ascendentem. Jak sie pierwszy raz czyta o Saturnie lub Plutonie tez sie mozna przerazic, a przeciez w gruncie rzeczy nie ma czego. Chodzi bowiem o umiejetnosc interpretacji i dobierania znaczen, co przychodzi z czasem, w miare praktyki. Od razu Krakowa nie zbudowano.... Pozdrawiam Piotr Piotrowski Odpowiedz Link
wasza_bogini Re: Planetoidy i Lilith 17.11.03, 20:47 moja kolezanka ma kwadrat lilith do slonca , i koniunkcje tejze z ksiezycem. chyba nie za dobrze. Odpowiedz Link
dori7 ciagle o lilith - teraz w synastrii 17.11.03, 22:15 czy w synastrii taki aspekt: trygon slonca mezczyzny do lilith kobiety mozna uznac za aspekt pomyslny? Ja bym widziala ten uklad wrecz b. dobrze - jako harmonie slonca rozumianego jako istota meskosci z ta ukryta strona natury kobiecej - 'ciemnym ksiezycem'. Odpowiedz Link
manole Re: ciagle o lilith - teraz w synastrii 17.11.03, 23:02 dori7 napisała: > czy w synastrii taki aspekt: trygon slonca mezczyzny do lilith kobiety mozna > uznac za aspekt pomyslny? Ja bym widziala ten uklad wrecz b. dobrze - jako > harmonie slonca rozumianego jako istota meskosci z ta ukryta strona natury > kobiecej - 'ciemnym ksiezycem'. PP. Generalnie, nie, niezalenie od rodzaju aspektu (trygon czy kwadratura). Ale zdarza sie, ze Lilith "dziala" pozytywnie. Trzeba jednak pamietac o scislosci aspektow (do 2-3 stopni). Kobieta, ktora aspektuje swoja Lilith Slonce mezczyzny, moze predzej czy pozniej obudzic w nim uspione mroczne sily, leki, obawy, cierpienie, poczucie niespelnienia. A wszystko to sie moze dziac na nieswiadomym poziomie. Piotr Piotrowski Odpowiedz Link
all2 Re: ciagle o lilith - teraz w synastrii 17.11.03, 23:12 A jak rozumiec Lilith w horoskopie mężczyzny, szczególnie w przypadku, gdy aspektuje ona planety kobiety? Czy Lilith u mężczyzny działa dopiero uaktywniona przez kobietę, czy też przez cały czas dokłada swoje trzy grosze do wewnętrznego wzorca, ideału partnerki, a może jakoś się przejawia na poziomie animy? (Oczywiście mam na myśli przede wszystkim sytuacje, gdy Lilith tworzy znaczące aspekty z pl. osobistymi). Odpowiedz Link
manole Re: ciagle o lilith - teraz w synastrii 18.11.03, 09:23 all2 napisała: > A jak rozumiec Lilith w horoskopie mężczyzny, szczególnie w przypadku, gdy > aspektuje ona planety kobiety? Czy Lilith u mężczyzny działa dopiero > uaktywniona przez kobietę, czy też przez cały czas dokłada swoje trzy grosze do > > wewnętrznego wzorca, ideału partnerki, a może jakoś się przejawia na poziomie > animy? (Oczywiście mam na myśli przede wszystkim sytuacje, gdy Lilith tworzy > znaczące aspekty z pl. osobistymi. PP. Tutaj mamy do czynienia z sytuacja archetypalna, a wiec Lilith bedzie sie przejawiac na poziomie animy, dlatego zwiazek mezczyzny z taka kobieta moze byc trudny (jesli oczywiscie bedzie tez potwierdzenie w innych aspektach porownawczych). Piotr P. > Odpowiedz Link
dori7 Re: ciagle o lilith - teraz w synastrii 17.11.03, 23:47 manole napisał: > dori7 napisała: > > > czy w synastrii taki aspekt: trygon slonca mezczyzny do lilith kobiety moz > na > > uznac za aspekt pomyslny? Ja bym widziala ten uklad wrecz b. dobrze - jako > > > harmonie slonca rozumianego jako istota meskosci z ta ukryta strona natury > > > kobiecej - 'ciemnym ksiezycem'. > > PP. Generalnie, nie, niezalenie od rodzaju aspektu (trygon czy kwadratura). A jesli do Lilith kobiety dolacza sie dwa polsekstyle mezczyzny od Plutona z jednej i Neptuna z drugiej? Wiem, ze to tylko polsekstyle, ale tonacy brzytwy... Trudno mi uwierzyc, zeby nie dalo sie jakos tej Lilith 'spacyfikowac' >Ale > > zdarza sie, ze Lilith "dziala" pozytywnie. Moglby Pan podac jakis przyklad? Chodzi mi o wplyw Lilith na 'zwyczajnego' czlowieka, niekoniecznie Hugo czy Goethego >Trzeba jednak pamietac o scislosci > aspektow (do 2-3 stopni). Scisly, scisly - 1'. > Kobieta, ktora aspektuje swoja Lilith Slonce mezczyzny, moze predzej czy > pozniej obudzic w nim uspione mroczne sily, leki, obawy, cierpienie, poczucie > niespelnienia. A wszystko to sie moze dziac na nieswiadomym poziomie. > Piotr Piotrowski Jej - moj niepoprawny optymizm wlasnie dostal kopniaka To wszystko brzmi strasznie, i jak tu nie demonizowac? do saturna i plutona czlowiek juz sie przyzwyczail i nawet polubil, a tu tyle nowego i zlego, buuu. Odpowiedz Link
wasza_bogini a teraz o juno 17.11.03, 23:11 w koniunkcji do wenus i ceres w koniunkcji do marsa? Odpowiedz Link
manole Re: a teraz o juno 18.11.03, 09:18 wasza_bogini napisała: > w koniunkcji do wenus i ceres w koniunkcji do marsa? Ceres, Pallas, Juno i Westa w znakach, domach i aspektach sa opisane w mojej ksiazce o planetoidach ("Kosmiczne boginie. Male planety w astrologii"). Piotr P. Odpowiedz Link
manole Re: a teraz o juno 18.11.03, 23:09 wasza_bogini napisała: > jaka jest cena i gdzie ja zdobyc? PP. Zakupic ja mozna wylacznie u mnie. Jesli interesuja Pania szczegoly, prosze o kontakt na priv: manole@gazeta.pl Piotr Piotrowski Odpowiedz Link
dori7 lilith 07.01.04, 14:05 Znalazlam jeszcze jakis artykul o lilith, dorzucam link: www.albumdufutur.com/lda/index2.php3 Jest to fragment ksiazki "La lune noire", ale niestety tu znowu nie ma tego, czego chcialboby sie najbardziej, czyli omowienia dzialania Lilith na konkretnych horoskopach Odpowiedz Link
anucha78 Re: pytanie o chirona 05.02.04, 15:41 moj chiron jest na Dsc czyli idealna opozycja do Asc i do Urana do tego trygon do Wenus Odpowiedz Link
anucha78 Re: pytanie o lilith 05.02.04, 15:56 szukam szukam i nic a to stoi 1 st od jowisza i 4 od słońca w IX domu Odpowiedz Link
astrei Re: pytanie o chirona 05.04.04, 21:14 Chciałam się zapytać : co oznacza CHIRON w horoskopie? O czym on mówi? BO ja mam CHIRONA w znaku BYKA dom V i VI i jego położenie to 12stopni. Odpowiedz Link