szemajmi 16.11.03, 16:23 Na co zwracac uwage okreslajac czyjsc umysl, inteligencje. Czy patrzy sie na ilosc aspektow jakie tworzy merkury? W takim razie osoba z paroma aspektami lub zadnym bylaby malo bystra? Jak to jest? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
manole Re: Inteligencja w horoskopie. 16.11.03, 17:08 szemajmi napisała: > Na co zwracac uwage okreslajac czyjsc umysl, inteligencje. PP. Na rozne rzeczy. Umysl i inteligencja to rozne sprawy. Jesli chodzi o sprawnosc intelektualna oraz - co sie z tym wiaze - inteligencje, to nalezy brac pod uwage nie tylko samego Merkurego (jego pozycje w znaku i domu plus aspekty), lecz takze trzeba wziac pod uwage znaki powietrzne i analogicznie domy powietrzne (trzeci, siodmy, jedenasty). Ilosc aspektow, jakie tworzy Merkury, ustepuje miejsca ich jakosci. Istotniejsze bylo by bowiem to, jakie aspekty i z jakimi planetami (punktami etc.) tworzy Merkury, a nie ich ilosc. Na przyklad aspekt Merkurego z Saturnem niekoniecznie musi dawac wielka bystrosc, ale moze wskazywac na zdolnosci koncentracji oraz umilowanie konkretu i rzetelnosci w mysleniu i formulowaniu swoich opinii. Czy to juz bedzie inteligencja? W ocenie bystrosci wazny pozostaje rowniez Uran jako wyzsza oktawa Merkurego. Innymi slowy, trzeba brac pod uwage calosc horoskopu, a nie tylko ilosc aspektow tworzonych przez jedna planete. Piotr Piotrowski Odpowiedz Link
anahella To ja jeszcze podpowiem 17.11.03, 15:54 Bo wiem, ze kolezanka jest poczatkujaca: Kazdy uklad Saturna tworzy jakas jakosc: np. aspekty z Uranem dadza zmysl techniczny, ale i blyskotliwosc. Z Saturnem - jak pisal Piotr - cos mocno koncentrujacego, konkret. Z Neptunem wyobraznie - cos nieprawdziwego. Z Plutonem umiejetnosc wgryzania sie gleboko w zadany temat. W zasadzie to kazdy z ww. przykladow jest swojego rodzaju inteligencja. Czasem czlowiek ma kilka ukladow, pozornie sobie przeczacych: np. jednoczesnie aspekt z Neptunem i Saturnem. Z jednej strony Neptun jest niekonkretny a Saturn jak najbardziej. Dlatego analiza polozenia w znaku, domu oraz obserwacja znaku Blizniat i III domu jest tak konieczna - nawet bez takich pozornie sprzecznych ukladow. Odpowiedz Link
aarvedui Re: To ja jeszcze podpowiem 17.11.03, 17:41 > Kazdy uklad Saturna tworzy jakas jakosc: np. aspekty z Uranem dadza zmysl > techniczny, ale i blyskotliwosc. Z Saturnem - jak pisal Piotr - cos mocno > koncentrujacego, konkret. Z Neptunem wyobraznie - cos nieprawdziwego. Z Plutonem > umiejetnosc wgryzania sie gleboko w zadany temat. W zasadzie to kazdy z ww. > przykladow jest swojego rodzaju inteligencji przypuszczam,ze chodzi o aspekty merkurego choc moge sie mylic.. merkury z saturnem-konkret,zadaniowosc,tepa(nieraz)ograniczonosc(nie bo nie,nie bo to niemozliwe,etc...na najgorsze nie,bo ja to powiedzialem,a jak ja nie moge miec racji?? ;-D) uran brr...od geniusza do idioty...plus napiecie...jak zbyt dobry uklad przetwarzania danych podlaczony do ograniczonych urzadzen we/wy neptun wizyjny jest i buja w oblokach...ale mozna z tamtad niekiedy pare ciekawych rzeczy sciagnac.. pluton...dla obiektywizmu musi poskromic emocje...co jest dosc ciezkie..doglebny ale i obsesyjny... Odpowiedz Link
szemajmi Re: To ja jeszcze podpowiem 17.11.03, 18:33 Dziekuje Wam wszystkim! Ja mam merkurgo w 12 domu. Z tego wynika, ze to troche hamuje umysl, czyni mniej blyskotliwym, mniej rzucajacym sie w oczy. Aspekty jakie odbiera to koniunkcja ze sloncem i wenus (koniunkcja ze sloncem podobno czyni czlowieka mniej elastycznym w pogladach) i opozycja z uranem. Wg aarvedui aspekt z uranem czyni geniusza lub idiote. Nie wiem, jak to zinterpretowac w swoim przypadku Odpowiedz Link
manole Merkury i Pallas 17.11.03, 19:09 Jeszcze pare slow o inteligencji w horoskopie. Moze byc bowiem taka sytuacja, ze Merkury nie odbiera zadnych aspektow (tzn. gdy jest wyizolowany). Wtedy rowniez moze on wskazywac na calkiem potezne zdolnosci intelektualne, ktore sie wyrazaja w zaleznosci od znaku i domu. Nie znaczy to jednak, ze osoba z wyizolowanym Merkurym bedzie w stanie radzic sobie z problemami.... Jest rowniez inna sytuacja, gdy Merkury jest stacjonarny i wtedy tez moze on miec wiele do czynienia z inteligencja urodzonego. Poza tym, niemal zawsze Merkury na ascendencie albo w koniunkcji z MC wskazuje na bystrosc i elokwencje, poniewaz cechy reprezentowane przez Merkurego sa wtedy bardzo widoczne. Osoby, ktore lubia duzo mowic, najczesciej maja w swoich horoskopach takie wlasnie polozenie Merkurego. Niektorzy astrologowie rozrozniaja Merkurego wschodzacego (cechy Blizniat) i zachodzacego (cechy Panny). Wschodzacy bedzie wtedy, gdy znajduje sie za Sloncem, a zachodzacy przed Sloncem. Na przyklad: 1) Slonce 15,00 Barana, a Merkury 2,00 Barana - Merkury wschodzacy; 2) Slonce 15,00 Barana, a Merkury 25,00 Barana - Merkury zachodzacy. Nie nalezy rowniez zapominac o planetoidzie Pallas, ktora ma wiele do czynienia z tworcza inteligencja! Warto to przeanalizowac. Piotr Piotrowski Odpowiedz Link
wasza_bogini Re: Merkury i Pallas 17.11.03, 19:18 > Poza tym, niemal zawsze Merkury na ascendencie albo w koniunkcji z MC wskazuje > na bystrosc i elokwencje, no prosze ja mam koniunkcje neptuna i merkurego z MC w XI domu w strzelcu. slonce w strzelcu w XI domu w sekstylu do urana w 8 domu. pierwszy dom - troche koziorozca i caly wodnik. 3 dom w baranie, 7 dom w lwie. Odpowiedz Link
manole Merkury w MC 17.11.03, 19:25 wasza_bogini napisała: > > no prosze ja mam koniunkcje neptuna i merkurego z MC w XI domu w strzelcu. PP. Jak z Neptunem, to jego wplywy beda modyfikowane "Rybimi" cechami.... Piotr P. Odpowiedz Link
wasza_bogini Re: Merkury i Pallas 17.11.03, 20:06 > > Nie nalezy rowniez zapominac o planetoidzie Pallas, ktora ma wiele do czynienia > > z tworcza inteligencja! Warto to przeanalizowac. swietnie, bo mam ja w koniunkcji z uranem w sekstylu do slonca w XI domu!!! Odpowiedz Link
aarvedui Re: To ja jeszcze podpowiem 17.11.03, 20:15 szemajmi napisała: > Dziekuje Wam wszystkim! > Ja mam merkurgo w 12 domu. Z tego wynika, ze to troche hamuje umysl, czyni > mniej blyskotliwym, mniej rzucajacym sie w oczy. Aspekty jakie odbiera to > koniunkcja ze sloncem i wenus (koniunkcja ze sloncem podobno czyni czlowieka > mniej elastycznym w pogladach) i opozycja z uranem. Wg aarvedui aspekt z > uranem czyni geniusza lub idiote. Nie wiem, jak to zinterpretowac w swoim > przypadku chodzlo mi o myslenie.rodzaj pomyslow.generalnie jest ich tyle,ze poziom moze sie wahac czasami.sa one logiczne.choc ich poziom jest rozny.... Odpowiedz Link
wasza_bogini Re: To ja jeszcze podpowiem 17.11.03, 20:24 generalnie jest ich tyle,ze poziom moze > sie wahac czasami.sa one logiczne.choc ich poziom jest rozny.... oczywiscie. oprocz tego wystepuja trudnosci z realizacja. Odpowiedz Link
dori7 rzucanie sie w oczy :) 17.11.03, 21:15 szemajmi napisała: > Dziekuje Wam wszystkim! > Ja mam merkurgo w 12 domu. Z tego wynika, ze to troche hamuje umysl, czyni > mniej blyskotliwym, mniej rzucajacym sie w oczy. Aspekty jakie odbiera to > koniunkcja ze sloncem i wenus Moja znajoma ma podobny uklad - Merkury w koniunkcji z Wenus w 12 domu w Raku, przy czym caly horoskop jest powietrzno-wodny, glownie w znakach Rak -Bliznieta- Waga. Jest to jedna z najinteligentniejszych osob, jakie znam - mam na myli: rozleglosc i glebie zainteresowan, bystrosc, wyobraznie i fantazje tworcza, ped i zamilowanie do wiedzy, no i w ogole wszystko, chodzace polaczenie najlepszych cech Raka i Blizniat Tyle tylko, ze wiedza o tym jedynie blizsi znajomi - Merkury i Wenus (plus Slonce i Mars) w 12 domu faktycznie sprzyjaja 'utajnieniu' tych zalet, do tego koniunkcja ta odbiera paskudna kwadrature od Saturna plus Jowisza w Wadze - widocznie ten Saturn dziala tak hamujaco. Jesli ktos nie rzuca sie w oczy, wcale nie znaczy, ze jest mniej inteligenty! To jakas zmora naszych czasow, ze wszystko musi byc 'na wierzchu' - slicznie opakowane, zareklamowane i gotowe do sprzedania, a jesli nie - to znaczy, ze tego nie ma. Za to jesli wystarczajaco ladnie sie swieci, to niewazne, ze tombak, wszyscy mysla, ze zloto. brrr. Odpowiedz Link
anahella Re: To ja jeszcze podpowiem 17.11.03, 19:08 aarvedui napisał: > przypuszczam,ze chodzi o aspekty merkurego Zgadza sie Przepraszam, moj blad. Chodzilo oczywiscie o Merkurego. Odpowiedz Link