Dodaj do ulubionych

Inteligencja w horoskopie.

16.11.03, 16:23
Na co zwracac uwage okreslajac czyjsc umysl, inteligencje. Czy patrzy sie na
ilosc aspektow jakie tworzy merkury? W takim razie osoba z paroma aspektami
lub zadnym bylaby malo bystra? Jak to jest?
Obserwuj wątek
    • manole Re: Inteligencja w horoskopie. 16.11.03, 17:08
      szemajmi napisała:

> Na co zwracac uwage okreslajac czyjsc umysl, inteligencje.

PP. Na rozne rzeczy. Umysl i inteligencja to rozne sprawy. Jesli chodzi o
      sprawnosc intelektualna oraz - co sie z tym wiaze - inteligencje, to nalezy
      brac pod uwage nie tylko samego Merkurego (jego pozycje w znaku i domu plus
      aspekty), lecz takze trzeba wziac pod uwage znaki powietrzne i analogicznie
      domy powietrzne (trzeci, siodmy, jedenasty).
      Ilosc aspektow, jakie tworzy Merkury, ustepuje miejsca ich jakosci.
      Istotniejsze bylo by bowiem to, jakie aspekty i z jakimi planetami (punktami
      etc.) tworzy Merkury, a nie ich ilosc.
      Na przyklad aspekt Merkurego z Saturnem niekoniecznie musi dawac wielka
      bystrosc, ale moze wskazywac na zdolnosci koncentracji oraz umilowanie konkretu
      i rzetelnosci w mysleniu i formulowaniu swoich opinii. Czy to juz bedzie
      inteligencja?
      W ocenie bystrosci wazny pozostaje rowniez Uran jako wyzsza oktawa Merkurego.
      Innymi slowy, trzeba brac pod uwage calosc horoskopu, a nie tylko ilosc
      aspektow tworzonych przez jedna planete.

Piotr Piotrowski

• anahella To ja jeszcze podpowiem 17.11.03, 15:54
        Bo wiem, ze kolezanka jest poczatkujaca:

Kazdy uklad Saturna tworzy jakas jakosc: np. aspekty z Uranem dadza zmysl
        techniczny, ale i blyskotliwosc. Z Saturnem - jak pisal Piotr - cos mocno
        koncentrujacego, konkret. Z Neptunem wyobraznie - cos nieprawdziwego. Z Plutonem
        umiejetnosc wgryzania sie gleboko w zadany temat. W zasadzie to kazdy z ww.
        przykladow jest swojego rodzaju inteligencja.

Czasem czlowiek ma kilka ukladow, pozornie sobie przeczacych: np. jednoczesnie
        aspekt z Neptunem i Saturnem. Z jednej strony Neptun jest niekonkretny a Saturn
        jak najbardziej. Dlatego analiza polozenia w znaku, domu oraz obserwacja znaku
        Blizniat i III domu jest tak konieczna - nawet bez takich pozornie sprzecznych
        ukladow.
        • aarvedui Re: To ja jeszcze podpowiem 17.11.03, 17:41
          > Kazdy uklad Saturna tworzy jakas jakosc: np. aspekty z Uranem dadza zmysl
          > techniczny, ale i blyskotliwosc. Z Saturnem - jak pisal Piotr - cos mocno
          > koncentrujacego, konkret. Z Neptunem wyobraznie - cos nieprawdziwego. Z
          Plutonem
          > umiejetnosc wgryzania sie gleboko w zadany temat. W zasadzie to kazdy z ww.
          > przykladow jest swojego rodzaju inteligencji
          przypuszczam,ze chodzi o aspekty merkurego smile choc moge sie mylic..
          merkury z saturnem-konkret,zadaniowosc,tepa(nieraz)ograniczonosc(nie bo nie,nie
          bo to niemozliwe,etc...na najgorsze nie,bo ja to powiedzialem,a jak ja nie moge
          miec racji?? ;-D)
          uran brr...od geniusza do idioty...plus napiecie...jak zbyt dobry uklad
          przetwarzania danych podlaczony do ograniczonych urzadzen we/wy
          neptun wizyjny jest i buja w oblokach...ale mozna z tamtad niekiedy pare
          ciekawych rzeczy sciagnac..smile
          pluton...dla obiektywizmu musi poskromic emocje...co jest dosc
          ciezkie..doglebny ale i obsesyjny...

• szemajmi Re: To ja jeszcze podpowiem 17.11.03, 18:33
            Dziekuje Wam wszystkim!
            Ja mam merkurgo w 12 domu. Z tego wynika, ze to troche hamuje umysl, czyni
            mniej blyskotliwym, mniej rzucajacym sie w oczy. Aspekty jakie odbiera to
            koniunkcja ze sloncem i wenus (koniunkcja ze sloncem podobno czyni czlowieka
            mniej elastycznym w pogladach) i opozycja z uranem. Wg aarvedui aspekt z
            uranem czyni geniusza lub idiote. Nie wiem, jak to zinterpretowac w swoim
            przypadku wink
            • manole Merkury i Pallas 17.11.03, 19:09
              Jeszcze pare slow o inteligencji w horoskopie.

Moze byc bowiem taka sytuacja, ze Merkury nie odbiera zadnych aspektow (tzn.
              gdy jest wyizolowany). Wtedy rowniez moze on wskazywac na calkiem potezne
              zdolnosci intelektualne, ktore sie wyrazaja w zaleznosci od znaku i domu. Nie
              znaczy to jednak, ze osoba z wyizolowanym Merkurym bedzie w stanie radzic sobie
              z problemami....

Jest rowniez inna sytuacja, gdy Merkury jest stacjonarny i wtedy tez moze on
              miec wiele do czynienia z inteligencja urodzonego.

Poza tym, niemal zawsze Merkury na ascendencie albo w koniunkcji z MC wskazuje
              na bystrosc i elokwencje, poniewaz cechy reprezentowane przez Merkurego sa
              wtedy bardzo widoczne. Osoby, ktore lubia duzo mowic, najczesciej maja w swoich
              horoskopach takie wlasnie polozenie Merkurego.

Niektorzy astrologowie rozrozniaja Merkurego wschodzacego (cechy Blizniat) i
              zachodzacego (cechy Panny). Wschodzacy bedzie wtedy, gdy znajduje sie za
              Sloncem, a zachodzacy przed Sloncem. Na przyklad:
              1) Slonce 15,00 Barana, a Merkury 2,00 Barana - Merkury wschodzacy;
              2) Slonce 15,00 Barana, a Merkury 25,00 Barana - Merkury zachodzacy.

Nie nalezy rowniez zapominac o planetoidzie Pallas, ktora ma wiele do czynienia
              z tworcza inteligencja! Warto to przeanalizowac.

Piotr Piotrowski
              • wasza_bogini Re: Merkury i Pallas 17.11.03, 19:18
                > Poza tym, niemal zawsze Merkury na ascendencie albo w koniunkcji z MC
                wskazuje
                > na bystrosc i elokwencje,

no prosze ja mam koniunkcje neptuna i merkurego z MC w XI domu w strzelcu.
                slonce w strzelcu w XI domu w sekstylu do urana w 8 domu. pierwszy dom - troche
                koziorozca i caly wodnik. 3 dom w baranie, 7 dom w lwie.
                • manole Merkury w MC 17.11.03, 19:25
                  wasza_bogini napisała:

>
                  > no prosze ja mam koniunkcje neptuna i merkurego z MC w XI domu w strzelcu.

PP. Jak z Neptunem, to jego wplywy beda modyfikowane "Rybimi" cechami....

Piotr P.

• wasza_bogini Re: Merkury i Pallas 17.11.03, 20:06
                >
                > Nie nalezy rowniez zapominac o planetoidzie Pallas, ktora ma wiele do
                czynienia
                >
                > z tworcza inteligencja! Warto to przeanalizowac.

swietnie, bo mam ja w koniunkcji z uranem w sekstylu do slonca w XI domu!!!
            • aarvedui Re: To ja jeszcze podpowiem 17.11.03, 20:15
              szemajmi napisała:

> Dziekuje Wam wszystkim!
              > Ja mam merkurgo w 12 domu. Z tego wynika, ze to troche hamuje umysl, czyni
              > mniej blyskotliwym, mniej rzucajacym sie w oczy. Aspekty jakie odbiera to
              > koniunkcja ze sloncem i wenus (koniunkcja ze sloncem podobno czyni czlowieka
              > mniej elastycznym w pogladach) i opozycja z uranem. Wg aarvedui aspekt z
              > uranem czyni geniusza lub idiote. Nie wiem, jak to zinterpretowac w swoim
              > przypadku
              chodzlo mi o myslenie.rodzaj pomyslow.generalnie jest ich tyle,ze poziom moze
              sie wahac czasami.sa one logiczne.choc ich poziom jest rozny....
              • wasza_bogini Re: To ja jeszcze podpowiem 17.11.03, 20:24
                generalnie jest ich tyle,ze poziom moze
                > sie wahac czasami.sa one logiczne.choc ich poziom jest rozny....

oczywiscie. oprocz tego wystepuja trudnosci z realizacja.
            • dori7 rzucanie sie w oczy :) 17.11.03, 21:15
              szemajmi napisała:

> Dziekuje Wam wszystkim!
              > Ja mam merkurgo w 12 domu. Z tego wynika, ze to troche hamuje umysl, czyni
              > mniej blyskotliwym, mniej rzucajacym sie w oczy. Aspekty jakie odbiera to
              > koniunkcja ze sloncem i wenus

Moja znajoma ma podobny uklad - Merkury w koniunkcji z Wenus w 12 domu w Raku,
              przy czym caly horoskop jest powietrzno-wodny, glownie w znakach Rak -Bliznieta-
              Waga. Jest to jedna z najinteligentniejszych osob, jakie znam - mam na myli:
              rozleglosc i glebie zainteresowan, bystrosc, wyobraznie i fantazje tworcza, ped
              i zamilowanie do wiedzy, no i w ogole wszystko, chodzace polaczenie najlepszych
              cech Raka i Blizniat smile

Tyle tylko, ze wiedza o tym jedynie blizsi znajomi - Merkury i Wenus (plus
              Slonce i Mars) w 12 domu faktycznie sprzyjaja 'utajnieniu' tych zalet, do tego
              koniunkcja ta odbiera paskudna kwadrature od Saturna plus Jowisza w Wadze -
              widocznie ten Saturn dziala tak hamujaco.

Jesli ktos nie rzuca sie w oczy, wcale nie znaczy, ze jest mniej inteligenty!
              To jakas zmora naszych czasow, ze wszystko musi byc 'na wierzchu' - slicznie
              opakowane, zareklamowane i gotowe do sprzedania, a jesli nie - to znaczy, ze
              tego nie ma. Za to jesli wystarczajaco ladnie sie swieci, to niewazne, ze
              tombak, wszyscy mysla, ze zloto. brrr.
          • anahella Re: To ja jeszcze podpowiem 17.11.03, 19:08
            aarvedui napisał:

> przypuszczam,ze chodzi o aspekty merkurego smile

Zgadza siesmile Przepraszam, moj blad. Chodzilo oczywiscie o Merkurego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka