Dodaj do ulubionych

Twoja maksyma

15.07.16, 14:55
Proponuje utworzyć własne maksymy za pomocą 3 kart wyciągniętych TYLKO losowo. Czyli tworzymy swoje "mądrości życiowe" poprzez historię opowiedzianą kartami. Mogą to być rady, przestrogi, zalecenia itp. Bądźcie otwarte na wszelkie pomysły. Dziękuję. smile
Oto moje:
As mieczy + Śmierć + Słońce -
1/ rozsądek kończy się, gdy zaczynają się gorące uczucia.
2/ chłodne/oschłe serce/dusza zmieniają się, gdy pojawi się dziecko.
2/ rada - rządzenie twardą ręką, zamień na ocieplenie relacji/stosunków.

Miłego tworzenia. smile kiss
Obserwuj wątek
    • aprepope Re: Twoja maksyma 15.07.16, 15:04
      Niezwykle ciekawy, stymulujacy tworczosc pomysl -moze byc pouczajacy..inspirujacy.. Dziekujemy, Ula!smile
      Bede tez probowac, czy mi wyjdzie jakas w miare sensowna sentencja..smile
    • bladamery Re: Twoja maksyma 15.07.16, 15:18
      Bardzo fajny pomysł!
    • rrozsypana80 Re: Twoja maksyma 15.07.16, 18:04
      Ula swietny pomysl smile na pewno dorzuce swoja maksyme
    • tabularasa22 Re: Twoja maksyma 15.07.16, 22:41
      XVIII Księżyc + X KF + 7 Mieczy
      hmmm, mocny zestaw ...
      - Los nie sprzyja pogrążonym w iluzji
      - Realizuj marzenia - ktoś może cię ubiec !
      - Znajdź głos nieświadomości - pierwsza myśl będzie rozwiązaniem

omg - jakie trudne....
      • aprepope Re: Twoja maksyma 15.07.16, 23:34
        Jakie karty i jeszcze jaka kwintesencja (XIII. Smierc) - ciemnosc widze wink ale fajne maksymy i tak smile
        • tabularasa22 Re: Twoja maksyma 15.07.16, 23:39
          ja nie wiem jak ty te kwintesencje liczysz ???? jakiś wzór ?
          • aprepope Re: Twoja maksyma 15.07.16, 23:44
            teraz lece spac, ale otworze w niedzielke temat o sumowaniu, bo szkoly sa trzy wink
    • rrozsypana80 Re: Twoja maksyma 16.07.16, 08:57
      Losowalam online i wyszlo mi:
      @ wisielec
      @ glupiec
      @ cesarz
      Oj...
      1. Najpierw pomysl zanim zaczniesz dzialac a wygrana masz w kieszeni
      2. Polowa sukcesu to rozwaga a druga polowa to odwaga
      3. Dobry wladca otacza sie nie tylko poplecznikami ale i blaznami
      • aprepope Re: Twoja maksyma 16.07.16, 12:27
        Narzucilyscie od poczatku tak wysoki poziom intelektualny, ze ja sie (tylko narazie..), ale wstydze losowac i wychylac... Jestem pod wrazeniem i podziwiam kazda z Was z osobna - jak to przy okazji zglebiania kart Tarota, mozna pobyc z prawdziwie inteligentnymi ludzmi - jak zwykle sie wzruszylam.
        • 88ula Re: Twoja maksyma 16.07.16, 15:02
          e tam, zaraz wysoki poziom smile. Trochę fantazji, to co czujemy nawet, gdy wydaje się nam niedorzeczne. ODWAGI!! smile
          Paź buław + 5 kielichów + Kochankowie.
          - energia i zapał mogą być zniweczone (stracone), jeśli dokonasz złego wyboru.
          - skupiając się na czymś ulotnym (nietrwałym) będzie rozczarowaniem, jeśli nie włożysz w to własnego serca.
          - przez ryzykanctwo możesz wiele stracić i nie zauważysz, że pozostawiłeś tych, którzy ciebie kochają.
          smile
    • adoptowany Re: Twoja maksyma 16.07.16, 15:31
      Ksiezyc + 10 Pucharow + 3 Miecze /odwrocone/

wyszla mi jedna, ale istotna dla kazdego..w niekontrolowanym zyciu popelnisz bledy zwlaszcza w stosunku do osob na ktorych ci zalezy.
    • aprepope Re: Twoja maksyma 16.07.16, 21:50
      to i ja sprobuje, z pewna taka niesmialoscia wink

8 kielichow, V. Papiez, VIII. Moc
      - Czasami wyrazem madrosci i sily, a nie tchorzostwa i slabosci, jest odejsc w sina dal..
      - Niczego w zyciu nie zaluj, przezywanie i doswiadczanie to twoja sila i twoja nagroda
      - Ciezkie chwile ucza i uodparniaja najmocniej
      - Cokolwiek porzuce, gdziekolwiek mnie poniesie, sile charakteru mam zawsze przy sobie wink
      • rrozsypana80 Re: Twoja maksyma 16.07.16, 21:56
        Brawo smile
        • aprepope Re: Twoja maksyma 16.07.16, 22:22
          Dzieki Rozsypko - wyszly dosc wyraziste karty, ktore najczesciej wypadaja u mnie na Sygnifikator, to nie bylo tak trudno mi cos z tego sklecic w miare sensownego wink
          • aprepope Re: Twoja maksyma 17.07.16, 12:26
            Chcialabym (ktorego dnia) przeczytac tu tez maksymy @Ewika..i @Karola..
            Jak ktos nie ma talii, to niech sie zglosi - wyszukamy cos zastepczego wink
            • 88ula Re: Twoja maksyma 17.07.16, 14:13
              Karty można losować z książki o Tarocie, " na ślepo" otwierając dowolną stronę lub z Internetu. smile
              • aprepope Re: Twoja maksyma 17.07.16, 14:44
                Z netu dobrze tam, gdzie sa nie tylko WA do losowania..wiec jak ktos nie ma, to poszukamy.
            • karoll3k Re: Twoja maksyma 17.07.16, 15:18
              Jako że temat niebanalny, to chociaż tarotem specjalnie się nie interesuje (znam pokrótce niektóre znaczenia kart) postaram się umieścić tutaj własny zestaw i okrasić go jakimiś stylowymi, "pozłacanymi" myślami wink
              • aprepope Re: Twoja maksyma 17.07.16, 15:27
                Niebanalny, niebanalny. Sama bylam zaskoczona, ze az tak bardzo niebanalny.
                Nie przejmuj sie Karolu - tak miedzy nami..ja sie Tarotem tez nie interesuje jakos specjalnie..wink
                a mysli maja byc ze szczerego kruszca....i nie ma to i tamto wink
    • free.hugs Re: Twoja maksyma 17.07.16, 17:07
      Wow naprawdę genialny pomysł, chociaż wyzwanie niezłe! U mnie tak na szybciutko, mało twórczo póki co smile
      3 mieczy/Wieża/7 buław
      Padłaś? Powstań! Popraw koronę i zasuwaj dalej! (tekst z kubka tongue_out)
      • free.hugs Re: Twoja maksyma 17.07.16, 17:08
        Jak się wygrzebię, to też postaram się intelektualnie wykazać, Wasze maksymy są genialne!
      • rrozsypana80 Re: Twoja maksyma 17.07.16, 17:37
        Tekst z kubka jest moja zyciowa maksyma od dawna smile
    • aprepope Re: Twoja maksyma 20.07.16, 23:12
      As monet, 4 monet, 7 mieczy (talia Mona Lisa)
      - Nie dzielic sie bogactwem z innymi, to juz znaczy poniesc strate.
      - Czasem chwila, gdzie jeden zyskuje, to tez chwila, gdzie inny traci.
      - Talent, to dar, ktory trzeba cenic i nie pozwalac innym sie z niego okradac.

@Ewik..@Karolku..chce tu widziec Wasze sentencje do niedzieli do polnocy, bo jak nie..to nie chce ich widziec wink ale to faktycznie jest fajna sprawa - sprobujcie, to sie przekonacie..smile
      Jestem szczerze ciekawa Waszych kart i maksym..smile
      • 88ula Re: Twoja maksyma 21.07.16, 15:17
        to już moje ostatnie podrygi sad wena się kończy surprised. Jestem pod wrażeniem waszych maksym oraz ciesze się, że to was zainteresowało. Dziękuję. kiss

Świat + 8 kielichow + 6 mieczy -
        1/ Wszystko możesz osiągnąć, bez względu na to jaką drogę wybierzesz.
        2/ Chcesz zdobyć świat (coś osiągnąć) pozostaw za sobą niepowodzenia (lub - nie wracaj do tego co było)
        3/ Świat można odkrywać rożnymi drogami (sposobami).

Siła + Król monet + Królowa monet -
        1/ Siła pieniądza.
        2/ Jeśli będziesz mocno zdeterminowany zdobędziesz wszystko ( pieniądze, władzę, dostatek, rodzinę), ale brak będzie miłości.

Uff, ale fajne karty pokazały się. smile
        • aprepope Re: Twoja maksyma 21.07.16, 16:43
          e tam "ostatnie podrygi" - zapomnisz na jakis czas i jak wrocisz do tematu, to jeszcze pomaksymujesz..wink
          ja to mysle nastepnym razem wyciagnac karty Magii Seksualnej - no ciekawa jestem tej mojej maksymy w tym temacie..ale nie podam na forumku, tylko sobie gdzies zapisze w pamietniku wink
      • karoll3k Re: Twoja maksyma 21.07.16, 23:39
        Cesarzowa + Mag + Moc

1. Co dwie głowy, to nie jedna.
        2. Kobieta - wyzwalacz męskiej siły.
        3. Serce glupiutkie, rozum bez zapału, tylko we współpracy maja moc niemałą.

4. Trochę jest juz późno, mozg juz nie pracuje - teraz z ta trojeczka niech Apre sprobuje tongue_out
        • aprepope Re: Twoja maksyma 22.07.16, 07:54
          Otwieram lodowke, a tam Mag wink
          no dobrze - Apre kiedys sprobuje z ta trojeczka, ale najpierw sprobuje z innymi trojeczkami wink
    • aprepope Re: Twoja maksyma 21.07.16, 10:38
      aa i zapomnialam jeszcze wczoraj napisac jedno skojarzeniem z tym As monet, 4 monet, 7 mieczy:
      -Szczescie, nawet zamkniete na cztery spusty, tez moze sie ulotnic wink
    • aprepope Re: Twoja maksyma 21.07.16, 16:46
      My tez jestesmy pod wrazeniem naszym maksym - prawda? wink i pod wrazeniem Twoich - pomysl super i bardzo pomocny w nauce polaczen kart Tarota smile
    • aprepope Re: Twoja maksyma 21.07.16, 22:48
      Czy ja moge sobie ktoregos dnia ulozyc po jednej maksymie do Waszych, juz wylosowanych kart? smile
      Oczywiscie mozna tez skorzystac z moich kart, jak cos.
      • 88ula Re: Twoja maksyma 21.07.16, 23:28
        JASNE! wink
    • aprepope Re: Twoja maksyma 22.07.16, 17:43
      Karty Uli: As mieczy + Śmierć + Słońce -

te plusy to, ze w pozycji prostej, a Slonce w p.o.? tak to odczytalam, wiec tak sprobuje:

- Rozwoj swiadomosci, to poczatek konca okresu dziecinstwa

a jak to wszystkie w p.p., to:

- Mysl, ze smierc nie jest koncem wszystkiego, a poczatkiem innego, dodaje smiertelnikom otuchy
    • aprepope Re: Twoja maksyma 22.07.16, 18:06
      Juz sie skapnelam, ze to zapis karta + karta i myslnik - znow karty Uli ..pozwolila smile

Swiat + 8 kielichow + 6 mieczy -
      - Kazda ziemska droga ma swoj koniec

Siła + Król monet + Królowa monet -
      - Sila charakteru i nabywcza, to niezwykle mocna mieszanka

ale Ty Ula te wszystkie trzy zestawy kart mialas mocne..az szok.
    • aprepope Re: Twoja maksyma 22.07.16, 18:28
      Karty Karola, za pozwoleniem wink

Cesarzowa, Mag, Moc.. mmm, Karolu! wink
      Ciekawa jestem, czy widzisz Moc, jako 8, czy 11?

zwyczajnie:
      "Jing i Jang" wink a teraz cos ciut bardziej mojego:
      - Kobieta jest przyczynkiem tworzenia i zrodlem pra-mocy..wink
      - Bog, to Kobieta - nie ma innej opcji..smile
      - Mezczyzna ma moc, jak kobieta mu na to pozwoli..
      troszke mnie ponioslo? bo takie karty..smile
      • tabularasa22 Re: Twoja maksyma 22.07.16, 19:00
        hhehhe
        Gdy namiętna noc niech przybywa Moc wink
        • free.hugs Re: Twoja maksyma 22.07.16, 19:43
          Ale Wam to interesująco wychodzi! Jak mój mózg wróci do formy to też coś mądrego napisze big_grin
          • aprepope Re: Twoja maksyma 23.07.16, 11:05
            No wiesz, nie musi byc zaraz cos madrego - zabawne maksymy tez sa wartosciowe wink
    • ewik1976 Re: Twoja maksyma 24.07.16, 20:47
      Ufff, nie było łatwo, ale...

9 denarów, 5 buław, król denarów

Uważajmy co nazywamy zyskiem, czego pragniemy, co jest nam drogie. Czasem warto spojrzeć w lustro, tak bardzo uważnie. Czasem warto zdobyć się na choćby bolesny dialog i odrobinę refleksji. Czasem warto przewartościować pewne aspekty. Wtedy można osiągnąć to jedyne, prawdziwe, bogactwo. Ważne by wiedzieć czym ono dla nas jest.
      • rrozsypana80 Re: Twoja maksyma 28.07.16, 17:38
        Ale fajne maksymy z tych kart wymyslilas. Trudne karty i mega wyzwanie
    • aprepope Re: Twoja maksyma 28.07.16, 15:52
      Ewik, ale wylosowalas karty - zadna maksyma mi tu do glowy by nie przyszla..gratuluje, ze Tobie tak smile
      Rozsypko, Tabulo, Free, Adoptowany - karty kogo z Was tez moge uzyc do maksymowej zabawy? Jak sie ktos nie zgodzi, to sie nie obraze - "Twoja maksyma", to dosc osobista sprawa moze byc wink
      Bladamery no fajny pomysl Uli, bardzo fajny - polecam raz wylosowac i poswiecic kilka minut - moze wiele wniesc duchowo w zycie i moze byc pomocna inspiracja w codziennych, zyciowych zmaganiach.
      Po wakacjach moze Ula cos jeszcze pomaksymuje..smile
      • rrozsypana80 Re: Twoja maksyma 28.07.16, 17:43
        Ale chcesz uzyc te wylosowanych juz czy chcesz zebysmy losowali nowe? Jesli chcesz stworzyc maksyme z tych wylosowanych przeze mnie to feel free natomiast losowac moge pewnie gdzies kolo niedzieli wieczor bo jutro wracamy to maly sajgon przede mna smile
        • aprepope Re: Twoja maksyma 28.07.16, 17:50
          Komplement o fajnej maksymie byl do @Ewik, jak cos smile

Oczywiscie, ze juz wylosowane - nowe, to sobie moglabym sama wylosowa - dziekuje Rozsypko za pozwolenie - bede korzystac w nadchodzacych dniach smile
        • aprepope Re: Twoja maksyma 28.07.16, 17:51
          To bezpiecznego powrotu, Dziewczeta.
      • adoptowany Re: Twoja maksyma 29.07.16, 16:51
        Aprepope cokolwiek tu zamieszczam mozesz uzywac wg. potrzeb i uznania.Dziewczyny pozdrawiam wekendowo.
        • aprepope Re: Twoja maksyma 29.07.16, 18:27
          Adoptowany, dziekuje Ci bardzo serdecznie - jakbys jednak zmienil zdanie, to daj znac! smile ale wiesz, tu nie same dziewczyny - Karol jest chlopcem, a Ty tylko pozdrawiasz Dziewczyny wink Wiesz Adoptowany, co na tarotowym Forumku znaczy facet..??? Jestes jak oaza na pustyni...wiec zagladaj w miare mozliwosci do nas - my Cie tez pozdrawiamy weekendowo - koedukacyjnie smile
    • aprepope Re: Twoja maksyma 29.07.16, 11:54
      To jak @Rozsypka mi udostepnila, to ja dla relaksu, bo jestem jakas niewyspana..a ze XII.Wisielec pasuje pod to, to sie powinno mi zrelaksowanie udac wink

XII. Wisielec, O. Glupiec, IV. Cesarz

- Wolisz byc w zyciu glupcem, czy cesarzem? Przemysl to wink
      - Uswiadomienie sobie wlasnej malosci i glupoty czyni cie juz kims nie malym smile
      - Cofniecie sie do poczatku da wieksza szanse na sukces, niz brniecie w beznadzieje.

jako rada: zwroc sie do swego wnetrza, by tam w ciszy i nastroju kontenplacyjnym przygotowac sie do nowego startu, ktory tym razem doprowadzi cie do czegos wielkiego.

Juz mi lepiej, pozdrawiam smile
    • aprepope Re: Twoja maksyma 06.08.16, 22:26
      chwilka tarotowego relaksu..karty wylosowane swego czasu przez kolege @Adoptowanego:

XVIII. Ksiezyc + 10 Pucharow + 3 Miecze (odwrocone)

mmm..."medytuje" wink
      u mnie karta 3 miecze w p.o. ma o niebo lepsze znaczenie, niz ta gadzina w p.p. wink

- Wyobraznia moze nastrajac pozytywnie, inspirowac i nie musi byc zaraz narzedziem udreki
      - Zatruwanie swego szczescia niepotrzebnymi obawami powoduje tylko, ze je umniejszasz
      - Kazda rodzinna feta, wielkie swietowanie, ma w sobie cos z udawania i nie jest tylko radoscia
      - jako rada: wizualizuj sobie piekne sceny, radosne zdarzenia - to pomoze ukoic zbolale serce smile

Powtorze sie: uwielbiam te maksymy i polecam kazdemu Amatorowi kart Tarota smile
      • adoptowany Re: Twoja maksyma 17.08.16, 00:46
        Aprepope,czasem dzwigasz jakis ciezar z przeszlosci, ale masz racje nie powinno sie zatruwac wlasnego szczescia,troche ci zazdroszcze Twojego mlodzienczego optymizmu, kiedys i ja go mialem pod dostatkiem, ale chyba jednak jestem szczesliwy.Czy pamietasz o robieniu notatek o karcie dnia?
        • aprepope Re: Twoja maksyma 17.08.16, 11:12
          Drogi Adoptowany, nie biore tych maksym tak osobiscie, dlatego nie poprzestalam, jak inni tu, na jednej.. To jest glownie cwiczenie, a to nie powinno zakonczyc sie chyba na jednorazowym podejsciu... Rozumiem, ze Twoja wypowiedz o szczesciu jest zwiazana z jakims zestawem kart, czy tak ogolnie, zyciowo? Mojego mlodzienczego optymizmu mi zazdroscisz, a ja nie wiedzialam, ze go mam..to tylko taka "maniera" w wypowiedziach - tymbardziej dziekuje Ci pieknie Adopto za te slowa smile Mnie w zyciu osobistym brakuje chyba najbardziej optymizmu, bo jak sie nie dzieje nic zlego i jestem szczesliwa, to mysle, ze to sie moze w kazdej chwili skonczyc, ta dobra zyciowa passa i psuje sobie tym "zabawe" wink
          W temacie Kart Dnia, to jest o tym na moim watku "paulinkowym" - w tym tygodniu jeszcze "lece" na rozkladzie na caly tydzien, a od najblizszego poniedzialku zaczynam z Kartami Dnia - nie wiem jeszcze, czy notatki bede prowadzic osobiste, czy na Forumku - chyba prywatnie, zebym nie musiala omijac zadnego szczegoliku w ramach autocenzury wink

Dzis uloze maksymy pod karty, ktore wylosowala mi juz Tabula i mam nadzieje, ze jeszcze sie tu pojawisz kiedys na maksymach, zeby pocwiczyc laczenie znaczen kart wlasnie w maksymy - narzekales tu raz na pustostan, a tyle tematow lezy i czeka tylko na Twoja wypowiedz..

Jest juz chyba z kilka stron tych tematow, co tylko na Wasza kolejna, czy pierwsza na nich wypowiedz czekaja, Kochani! smile

Ciezar z przeszlosci..zawsze mozna sobie pomyslec, ze sa mimo wszystko ludzie, ktorzy to dopiero dzwigaja ciezar z przeszlosci..a ciezar z przeszlosci nie jest terazniejszym, wiec po co go dzwigac? Na nie zatruwanie sobie szczescia, to musimy chyba uwazac niemal wszyscy i kazdego dnia, wiec nie jestes w tym sam, jestesmy z Toba smile
    • aprepope Re: Twoja maksyma 16.08.16, 10:48
      Proponuje spontaniczne polaczenie sie w maksymowe pary smile

Otoz jedna osoba losuje 3 karty, jakas druga tworzy z nich maksyme i takze losuje 3 karty dla tej pierwszej osoby, by tez mogla dodac nowa maksyme, to ja zostawiam tu:

I. Mag, VII. Rydwan, 9 monet

smile
      • tabularasa22 Re: Twoja maksyma 16.08.16, 21:12
        Boszz, pierwsze co mi zadzwoniło :
        1. Baba z wozu - babie lżej big_grin

• aprepope Re: Twoja maksyma 16.08.16, 22:12
          To moze ktoregos dnia ktos inny bedzie mial chwilke i ochote tarotowo pocwiczyc i ulozy maksyme z wylosowanych juz kart (I. Mag, VII. Rydwan, 9 monet), oraz wylosuje 3 karty dla mnie, zapraszam smile
          • tabularasa22 Re: Twoja maksyma 16.08.16, 22:16
            smile może łagodniej : "Odważnie weź swój los w swoje ręce "
            a dla ciebie :
            Rycerz Monet / 7 Kielichów/ 7 Mieczy
            • aprepope Re: Twoja maksyma 16.08.16, 22:29
              Piekna maksyma smile Jak chcesz, to zawsze potrafisz wink Trudne karty, bo dwie 7-ki..jutro na to spojrze "jasnym" okiem, pozdrowionka smile

• tabularasa22 Re: Twoja maksyma 16.08.16, 22:45
                Jak widzę 9 Monet to zawsze mi się kojarzy z silną niezależną kobietą najpierw.
                Często i wychodzi na różne moje działania - wiem wtedy że napracuję się w pojedynkę, ale na koniec dnia będę mogła sobie pogratulować smile
    • aprepope Re: Twoja maksyma 17.08.16, 11:40
      Pod karty od Tabuli: Rycerz Monet, 7 Kielichow, 7 Mieczy

- Stale jest tylko to, ze wszystko sie moze zdarzyc, a nic nie mamy faktycznie na wlasnosc

- Pokerowa twarz wcale nie znaczy, ze we wnetrzu nic sie nie dzieje

- Zbytni racjonalizm okrada czlowieka z jego duchowosci

rada: zachowaj rownowage, by skrajnosci nie mialy wplywu na twa zyciowa postawe
    • rrozsypana80 Re: Twoja maksyma 01.10.16, 20:59
      3 denarow- glupiec -4 denarow

Nie daj sie okrasc z dziecka w sobie i z tego co to dziecko wypracowalo
    • owieczka1972 Re: Twoja maksyma 02.10.16, 00:53
      głupiec + księżyc + pustelnik
      1.Gdy rozum śpi budzą się demony smile
      2. Głupiec który siebie uważa za mędrca i tak jest tylko głupcem
      3. Tylko wydaje ci się że się rozwijasz i robisz postępy
      takie tam, ale mi się podobają wasze maksymy, można by książkę wydać smile
      • rrozsypana80 Re: Twoja maksyma 02.10.16, 09:20
        Brawo Owieczko fajne maksymy z glupcem w tle. smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka