Dodaj do ulubionych

NOWY WĄTEK

16.07.05, 23:24
co dziś przeczytałaś/eś?????

ja: "Opowieści tajemnicze" Iwan Turgieniew
Wybiórcza:)
Obserwuj wątek
    • kawa_malinowa Re: NOWY WĄTEK 16.07.05, 23:27
      Przeczytałam całą masę wątków na forum o ciuchlandach (ambitnie....) :)
      "Badenheim 1939" - o holocuaście bez pisania o holcauście....
      A teraz cyztam "Kronikę ptaka nakręcacza" geniusza Murakamiego (o kocie też
      jest)
      • umbradomini1 Re: NOWY WĄTEK 16.07.05, 23:36
        och, te kicie to mi się po nocach śnią już, podobnie jak dziecko Rosemary:)

postów też pełno przeczytałem i mnie wzbogaciły:)

MIŁYCH SNÓW:)
        • kawa_malinowa Re: NOWY WĄTEK 17.07.05, 00:02
          Dobranoc :) Kolorowych i bezsierściowych... Czyli niech Ci się koty nie śnią...
          Do napisania / przeczytania...
          • umbradomini1 Re: NOWY WĄTEK 17.07.05, 16:55
            dziś miałem humor na kolejną randkę z Kosińskim- wiem, że nie lubisz :Ptaszka",
            ale w takie dni działa jak balsam na m a skołataną i brudną duszę....
            • kawa_malinowa Re: NOWY WĄTEK 17.07.05, 17:50
              To ja nie napiszę co o tym myślę... Ta książka jest przecież paskudna. A na co
              pomaga? Bo, szczerze mówiąc, nie potrafię sobie wyobrazić.
              "Jedwab" Alessandro Baricco - ładna historia.
              A teraz zafunduję sobie jakąs powtórkę.
              • umbradomini1 Re: NOWY WĄTEK 17.07.05, 22:37
                oj pomaga, pomaga....
                nawet nie wiesz, jak bardzo....
                dzięki tej ludzkiej nienawiści i zezwierzęceniu wiem, że nie mam tak źle....

a z ładnych i łatwych: Eduardo Mendoza "Oliwkowy labirynt" oraz seriale:)
                • kawa_malinowa Re: NOWY WĄTEK 17.07.05, 22:41
                  Moim zdaniem to jest z lekka patologiczne :) Coz, ja czerpię radość z czytania
                  Plath i "Pani Bovary", więc w sumie mnie to nie dziwi.

Do mnie Mendoza nie trafia (pensjonarkę jakąś od niego spotkałam, ale...)
                  zdecydowanie wolę "Norę" Ibsena, z którą umówiona byłam dzisiaj. Co za babka!
                  • umbradomini1 Re: NOWY WĄTEK 17.07.05, 22:51
                    Jakbyś oznała panny z :przygód fryzjera damskiego", to byś zdanie zmieniła,
                    albo i nie zważywszy na płeć:)

Jakoś mnie Skandynawia i jej depresyjne klimaty nie kręcą- jutro kupuję książkę
                    Fielding za 9.90 i mam bachicznę ucztę pustoty, czyli coś w sam raz na lato:)
                    • kawa_malinowa Re: NOWY WĄTEK 17.07.05, 22:55
                      Rozbuchana wyobraźnia, tak? Zabawne...
                      "Przygód fryzjera..." w bibliotece nie mają.

Skandynawia? Uwielbiam... Od klasyki po to co w kiosku (chociaż to było dawno).
                      • umbradomini1 Re: NOWY WĄTEK 17.07.05, 22:58
                        "Fryzjera .." mam ja, reflektujesz po Fanny???

Taa, pamiętam boską Magrit i jej sagi.... oj, cała biblioteka u nas tym
                        zawalona:)
                        • kawa_malinowa Re: NOWY WĄTEK 17.07.05, 23:01
                          O, bardzo chętnie! (to wiem, co będę czytac jutro...)
                          "Saga o Ludziach Lodu" była niezła, ale nie jestem w stanie jej znowu
                          przeczytać. Ale całe 47 tomów sobie uzbierałam... To był taki dziwny zapał do
                          czytania. Niech mnie cos jeszcze tak wciągnie...
                          • umbradomini1 Re: NOWY WĄTEK 17.07.05, 23:04
                            mnie kiedyś wciągnęła seria "Poczytaj mi mamo!"- miałem chyba ze sto tych
                            książeczek, cudowne były.

teraz szukam oryginalnych braci Grimm, czyli bez pedagogicznego bełkotu
                            upiększeń i braku krwi
                            • kawa_malinowa Re: NOWY WĄTEK 17.07.05, 23:06
                              Mam, ale po angielsku, jeśli Cię to urządza.
                              • umbradomini1 Re: NOWY WĄTEK 17.07.05, 23:09
                                jasne, podszkolę język, bo ten na uni jakoś mnie cofnął....
                                • kawa_malinowa Re: NOWY WĄTEK 17.07.05, 23:12
                                  To się w ten sposób odwdzięczę. Mam trochę innej klasyki i jednego Grishama,
                                  jesli reflektujesz.
                              • kawa_malinowa Re: NOWY WĄTEK 17.07.05, 23:10
                                Tak mi sie przynajmniej wydaje, ze to bez upiększeń, jako ze w baśni , którą
                                cyztałam były nieznane mi angielskie wulgaryzmy....
                                • umbradomini1 Re: NOWY WĄTEK 17.07.05, 23:15
                                  YUPI!!!!!
                                  chcę wulgaryzmów po obcemu:)
                                  a za Grishama dzięki, ale nie....
                                  wolę coś jeszcze lżejszego- jeśli tylko istnieje...
                                  • kawa_malinowa Re: NOWY WĄTEK 17.07.05, 23:16
                                    "The little princess"? Świetna książka :)
                                    "Anne of the Green Gables"? :))
                                    • umbradomini1 Re: NOWY WĄTEK 17.07.05, 23:20
                                      o nie!!!!!!!!!!!
                                      tylko nie książki dla młodych dziewcząt i to po angielsku- starczą Grimmowie i
                                      wyżebrany na sierpień Harry, jeśli się uda, bo jeśli nie, to dopiero wer
                                      wrześniu...
                                      • kawa_malinowa Re: NOWY WĄTEK 17.07.05, 23:22
                                        Dziewczęta chyba ze swojej natury są młode :)
                                        a Harrego widziałam w Eurece dzisiaj.
                                        • umbradomini1 Re: NOWY WĄTEK 17.07.05, 23:24
                                          za 99, 90 złotych (słownie nie napiszę, bo dostanę apopleksji i nie zapełnimy
                                          tego forum postami)

chłopcy też są wiecznie młodzi- vide Peter Pan
                                          • kawa_malinowa Re: NOWY WĄTEK 17.07.05, 23:26
                                            Na merlinie 92...
                                            A "Petera Pana" to akurat mam. W oryginale :)
                                            • umbradomini1 Re: NOWY WĄTEK 17.07.05, 23:30
                                              a cz\ego nie masz?????
                                              widzę konkurencję dla antykwariatu...
                                              po serialu "Cold case" na TVN nabrałem ochoty na "Alice in Wonderland" (mam w
                                              domu po polsku na szczęście)
                                              • kawa_malinowa Re: NOWY WĄTEK 17.07.05, 23:32
                                                Nie wystrasz się - mam po angielsku :)
                                                Nie, po prostu kiedyś miałam jeszcze ambicje....

Co to za serial?
                                                • umbradomini1 Re: NOWY WĄTEK 17.07.05, 23:37
                                                  Po polsku "Dowody zbrodni" - opowiada o wznowieniach starych spraw o
                                                  morderstwa. Producentem jest Bruckheimer od C.S.I (idiotyczny polski
                                                  tytuł "Kryminalne zagadki Las Vegas").
                                                  poziom i gry i zdjęć świetny, poza tym muzyczne kawałki z epoki- miodzio
                                                  wprost:)
                                                  • kawa_malinowa Re: NOWY WĄTEK 17.07.05, 23:38

Trzeba się będzie dokształcić w tym zakresie...
                                                    A co ma do tego Alicja?
                                                  • umbradomini1 Re: NOWY WĄTEK 17.07.05, 23:43
                                                    chłopiec gonił za królikiem i znalazł trupa....
                                                    wpierałem mamie, że zaraz wpadnie do dziury...
                                                    wczoraj na "Marsjanie atakują" próbowałem znaleźć powiązania między dziełami
                                                    literatury, filmu i sztuki, a filmem, rodzce byli tym rozbawieni i stwierdzili,
                                                    że już nie umię normalnie myśleć- chyba rację mają:)
                                                  • kawa_malinowa Re: NOWY WĄTEK 17.07.05, 23:45

Ten film jest koszmarny, jak mało który inny... :)
                                                    Za to ostatnio widziałam "Księgę Diny" - miodzio...
                                                  • umbradomini1 Re: NOWY WĄTEK 17.07.05, 23:46
                                                    nie widziałem , lecz podobno piękne zdjęcia i muzyka, no i świetna aktorka....
                                                    ja dalej jestem przy grocholowej Judycie:)
                                                  • kawa_malinowa Re: NOWY WĄTEK 17.07.05, 23:48

Aktorka była niesamowita. No i Skandynawia....
                                                    Nie widziałam i chyba widzieć nie chcę :)
                                                  • umbradomini1 Re: NOWY WĄTEK 17.07.05, 23:51
                                                    to może "Godziny"- wiem jak mi tę książkę zachwalełaś:)
                                                    a Judytka po 5 ogląqdaniu już nie brzydzi, nawet oglądam to w pokoju, gdzie
                                                    jest TV, a nie spod stołu w kuchni:)
                                                  • kawa_malinowa Re: NOWY WĄTEK 17.07.05, 23:54

"Godziny" to trzeba w kolejnosci takiej (moim zdaniem):
                                                    - Pani Dalloway
                                                    - Godziny książka
                                                    - Godziny film

I można tak siedzieć, czytać i oglądać... do filmu nie mogłam się przekoanć,
                                                    ale za którymś razem inaczej poszło i obejrzałam cały.

• umbradomini1 Re: NOWY WĄTEK 17.07.05, 23:56
                                                    ja obejrzałem zaraz po tym, jak dawali do Gali- jeden z lepszych gratisów...

DOBRANOC:)
                                                  • kawa_malinowa Dobranoc.... 17.07.05, 23:57

• umbradomini1 Re: NOWY WĄTEK 17.07.05, 23:57
                                                    i znów jutro praca!!!!!!!
                                                    bbbbblllleeeeee!!!!!!!!!!!!!
                                                  • kawa_malinowa Re: NOWY WĄTEK 17.07.05, 23:58

Nie marudź, niektórzy by chcieli...
                                                    Baw się dobrze i coś przeczytaj, bo inaczej forum padnie :)
    • umbradomini1 Re: NOWY WĄTEK 18.07.05, 21:52
      dziś zacząłem czytać .... szczerze nic:(
      dalej mam zryty humor....
      wszyscy to zauważyli....
      ale dziś dzień buziaka, więc CMOK :)
      • kawa_malinowa Re: NOWY WĄTEK 18.07.05, 21:54
        A mogę oddać? :)
        A ja czytałam, przeżywając rozczarowanie ogromne, "Pamiętniki Fanny Hill"
        Clelanda, a potem przejrzałam "Fanny" - napisałam na forum książki właśnie o
        tym.

Wciąż nie mam potwierdzenia z uniwersytetu....
        • umbradomini1 Re: NOWY WĄTEK 18.07.05, 21:57
          Wiem O "Pamiętnikach..." i "Fanny":)
          Z chęcią odbiorę;)

Też nie mam żadnych potwierdzeń...
          • kawa_malinowa Re: NOWY WĄTEK 18.07.05, 21:59
            Ale ja nie mam potwierdzenia, że dostali moje pieniadzę...
            Z chęcią oddam :)
            • umbradomini1 Re: NOWY WĄTEK 18.07.05, 22:01
              Bo zanim oni to zaktualizują....
              dziś nikt nie wqiedział o wynikach na europeistykę, bo nie było na kandydacie,
              a na stronie politologii były...
              taki jest porządek na Uni...
              • kawa_malinowa Re: NOWY WĄTEK 18.07.05, 22:04
                Denerwuje mnie to, że jeszcze przynajmniej tydzień nic nie będę wiedzieć...
                Mogłam iśc na tę archeologię, to już bym wiedziała...
                A znam takich, co nie wiedzieli jakimś cudem, że strona kandydatów istnieje :)
                • umbradomini1 Re: NOWY WĄTEK 18.07.05, 22:05
                  Piszesz do takiego;)
                  dowiedziałem się tydzień temu i stała się dla mnie podobnym miejscem jak Mekka
                  dla muzułmanów:)
                  • kawa_malinowa Re: NOWY WĄTEK 18.07.05, 22:08
                    Niektórzy do dzisiaj nie wiedzieli :)
                    Ja też tak od tygodnia pielgrzymuję....
                    • umbradomini1 Re: NOWY WĄTEK 18.07.05, 22:09
                      widać robimy im frekwencję, może wpiszemy się też do księgi gości...:)
                      • kawa_malinowa Re: NOWY WĄTEK 18.07.05, 22:12

Trzeba ich namówić na akccję płacenia za kilkanie - nowy system pracy przez
                        internet - przynajmniej koszty opłaty mogłyby się zwrócić :)
                        I kupiłabym sobie nowego Chwina....
                        • umbradomini1 Re: NOWY WĄTEK 18.07.05, 22:14
                          a ja rower:)
                          • kawa_malinowa Re: NOWY WĄTEK 18.07.05, 22:15
                            To przyznaj sie, ile zapłaciłeś nad te 80 zł? :))
                            • umbradomini1 Re: NOWY WĄTEK 18.07.05, 22:23
                              to będzie rower używany;)
                              • kawa_malinowa Re: NOWY WĄTEK 18.07.05, 22:25
                                Nie tłumaczcie się, obywatelu :)
                                Każdy chce się na studia dostać (niekoniecznie rowerem), rozumiemy....
                                • umbradomini1 Re: NOWY WĄTEK 18.07.05, 22:30
                                  tak, mały mercedesik jest już ich:p
                                  Pani Komendant, już nie dam nic nikomu! obiecuję! chyba, że będę musiał!

a kara niech będzie w zawiasach:P
                                  • kawa_malinowa Re: NOWY WĄTEK 18.07.05, 22:33

Tylko mnie obiecaną książkę :)
                                    • umbradomini1 Re: NOWY WĄTEK 18.07.05, 22:36
                                      dobrze- odbędę tę karę ( z książki w dłoni)
                                      • kawa_malinowa Re: NOWY WĄTEK 18.07.05, 22:38

<kręci głową>
                                        • umbradomini1 Re: NOWY WĄTEK 18.07.05, 22:41
                                          z niedowierzaniem???
                                          czy powątiewaniem????
                                          <myśli o tym>
                                          • kawa_malinowa Re: NOWY WĄTEK 18.07.05, 22:44

Dointerpretuj sobie :)
                                            • umbradomini1 Re: NOWY WĄTEK 18.07.05, 22:50
                                              to będzie wymagał większego wysiłku intelektualnego....
                                              <zaczyna myśleć>
                                              • kawa_malinowa Re: NOWY WĄTEK 18.07.05, 22:54

Baw się dobrze... :)
                                                Może podzielisz się wnioskami?
                                                • umbradomini1 Re: NOWY WĄTEK 18.07.05, 22:59
                                                  <myśli>
                                                  nie przeszkadzaj w tym odtwórczym akcie, bo ulegnę samozapłonowi:P
                                                  • kawa_malinowa Re: NOWY WĄTEK 18.07.05, 23:02

<wyciąga widły i zaczyna kłuć w bok>
                                                    A może wzorem Jakuba W. sięgnąć po gumofilce?
                                                  • umbradomini1 Re: NOWY WĄTEK 18.07.05, 23:06
                                                    nie W., lecz Z., droga Karolino R.
                                                  • kawa_malinowa Re: NOWY WĄTEK 18.07.05, 23:08

Czyżbyś nosił gumofilce i pił bimber z trocin pędzony?
                                                    Bo ja mówię o moim idolu, J. Wędrowyczu :)
                                                  • umbradomini1 Re: NOWY WĄTEK 18.07.05, 23:09
                                                    och, och, skucha:)
                                                    <dalej myślę>
                                                    a gumofilce mam, podobnie jakbarchanowe majtaski:)
                                                  • kawa_malinowa Re: NOWY WĄTEK 18.07.05, 23:12

Skucha straszna i dekonspiracja....
                                                    A on ma jeszcze mundur z czasów wojny :)
                                                    A nie znasz Wędrowycza? Przecież to najulubieńszy stary dziad i bohater
                                                    polskiej fantastyki - niektóre teksty to prawdziwe perełeczki. A do tego
                                                    truskawkowa pryta na siarce i mozna z tej wschodniej Polski nie wracać.
                                                  • umbradomini1 Re: NOWY WĄTEK 18.07.05, 23:15
                                                    niestety nie- fantastyka mnie nie bierze, jakoś wolę twardą rzeczywistość, a
                                                    Dziki Wschód znaM I BEZ TEGO, BO nieraz tam byłem u rodziny:)
                                                  • kawa_malinowa Re: NOWY WĄTEK 18.07.05, 23:16

To jest jedyna fantastyka, jaką czytam. Absurdalna, swojska, siermiężna...

Śpij dobrze.
                                                  • umbradomini1 Re: NOWY WĄTEK 18.07.05, 23:17
                                                    Wzajemnie.
                                                    <ciągle myśli>
    • umbradomini1 //////////////nowy dzień////////////////////// 19.07.05, 14:22
      dzień dobry wszystkim, którzy to czytacie
      <ciągle myślę>
      • kawa_malinowa Re: //////////////nowy dzień///////////////////// 19.07.05, 14:25
        A dzień dobry...
        To ja nie przeszkadzam i sobie dalej nowiuśką "Zadrę" poczytam :)
        • umbradomini1 Re: //////////////nowy dzień///////////////////// 19.07.05, 14:30
          pachnie jeszcze farbą????
          jeśli tak, to zazdroszczę!!!!!!!!!!
          chcę nową książkę- jak mi odbije , to sobie Harryego kupię, bo dziś widziałem
          za 76 złotych:) (trochę dużo)
          • kawa_malinowa Re: //////////////nowy dzień///////////////////// 19.07.05, 14:33
            Pachnie coraz mniej, bo czytana na deszczu zamokła... Zapachu czy gazety
            zazdrościsz? :)
            Dużo - tak ze trzy książki po polsku (nowy Chwin, Małż, książka Szczuki)... Ale
            i tak mniej niż w Eurece.
            • umbradomini1 Re: //////////////nowy dzień///////////////////// 19.07.05, 14:36
              zapachu:)
              bez gazety sobie poradzę, ale ten zapach....

na europeistykę przyjęli tylko 4 osoby ze starą maturą:(
              • kawa_malinowa Re: //////////////nowy dzień///////////////////// 19.07.05, 14:38
                No to mamy inne podejście - kiedy "Zadra" pojawia się w kiosku, to to jest
                święto! :)
                Wiesz, nawet gdyby na SM mieli przyjąc tylko jedną to i tak sobie poradzisz :)
                • umbradomini1 Re: //////////////nowy dzień///////////////////// 19.07.05, 14:44
                  DZięki, ale jeśli mnie wezmą, to będą tam jeszcze 3 osoby z mojej starej klasy:)
                  • kawa_malinowa Re: //////////////nowy dzień///////////////////// 19.07.05, 14:47
                    No to już będzie towarzystwo :)
                    A kiedy wyniki? Dalej nie wiadomo?
                    • umbradomini1 Re: //////////////nowy dzień///////////////////// 19.07.05, 14:49
                      wyniki sądziś albo jutro, ale pewnie za tydzień (już mnie to nie zdziwi)
                      • kawa_malinowa Re: //////////////nowy dzień///////////////////// 19.07.05, 14:51
                        :)
                        Mam tylko nadzieję, ze tak do września się dowiem :) Bo u mnie najwcześniej w
                        poniedziałek....
                        • umbradomini1 Re: //////////////nowy dzień///////////////////// 19.07.05, 14:57
                          :P to język do Uni:P
                          we wrześniu pewnie będą, jeśli nie będzie nowej afery:)
                          • kawa_malinowa Re: //////////////nowy dzień///////////////////// 19.07.05, 14:59
                            Okaże się, ze cos jeszcze źle policzyli...
                            • umbradomini1 Re: //////////////nowy dzień///////////////////// 19.07.05, 15:01
                              albo zgubili dokumenty.....
                              • kawa_malinowa Re: //////////////nowy dzień///////////////////// 19.07.05, 15:05
                                Nie - mam wreszcie potwierdzenia wpłat :)
                                Niech nic nie psują, bo duch mojego chomika nie da im już zasnąć...

<Miała nie przeszkadzać w zastanawianiu>
                                • umbradomini1 Re: //////////////nowy dzień///////////////////// 19.07.05, 15:43
                                  widzę, że duch Goldiego czuwa nad tobą:)
                                  • kawa_malinowa Re: //////////////nowy dzień///////////////////// 19.07.05, 16:21
                                    Nie - to mój prywatny chomiczek i jego prywatny duch jego. Ewentualnie
                                    wypożyczę sobie skądś Ducha Ojca Hamleta i też nie podskoczą (czytałeś
                                    Szczepkowskiej powieść?)

Zakończyłam czytanie "Zadry" - teraz tylko oprawić w rameczki i na ściane :)
                                    • umbradomini1 Re: //////////////nowy dzień///////////////////// 19.07.05, 21:50
                                      Nie czytałem:(
                                      teraz kolejny raz jestem na "Białe na czarnym" Rubena Galego- wstrząsające,
                                      chyba najbardziej ztego, co do tej pory czytałem.
                                      Żadna litera, żadne słowo nie są zbędne....
                                      • kawa_malinowa Re: //////////////nowy dzień///////////////////// 19.07.05, 21:56

Nie czytałam :)
                                        A Szczepkowską mam z taką śliczną dedykacją od autorki :P

A teraz jestem na skraju intelektualnej wegetacji -> "Julita i huśtawki".
                                        • umbradomini1 Re: //////////////nowy dzień///////////////////// 19.07.05, 22:05
                                          Jak miło:)
                                          ja raczej nie pcham się na spotkania autorskie, bo i kiedy....
                                          a wegetacja intelektualna jest czasem miła- poluję na tę Fielding za 9,90:)
                                          • kawa_malinowa Re: //////////////nowy dzień///////////////////// 19.07.05, 22:08
                                            A to błąd, bo bywa sympatycznie. Poza tym we Wrocławiu jest tyle ciekawych
                                            spotkań, ze dziesiątki razy miałam ochotę pojechać - jak była Natalka
                                            Śniadanko, czy Stasiuk, czy cała masa innych osób....

Ale Kowalewska naprawdę niezbyt ciekawą ksiązkę stworzyła... Także czytanie
                                            boli.
                                            • umbradomini1 Re: //////////////nowy dzień///////////////////// 19.07.05, 22:13
                                              to poczytaj literaturę socrealistyczną:P
                                              APAP nawet nie pomoże, ani AVIOMARIN.... niestety
                                              • kawa_malinowa Re: //////////////nowy dzień///////////////////// 19.07.05, 22:16

Sądzę, że tytuł "Traktory zdobędą wiosnę" brzmi co najmniej kusząco :)
                                                • umbradomini1 Re: //////////////nowy dzień///////////////////// 19.07.05, 22:19
                                                  Podobnie jak "Uprawa buraka cukrowego" (romans bohaterski):P
                                                  • kawa_malinowa Re: //////////////nowy dzień///////////////////// 19.07.05, 22:22

To ja jednak zostanę przy Julicie.
                                                    O właśnie- rozjechany kot tam był opisany, co to stał się przyczyną rozterek
                                                    egzystencjalnych jednej z bohaterek.
                                                  • umbradomini1 Re: //////////////nowy dzień///////////////////// 19.07.05, 22:23
                                                    jak miło- wykorzystam:0
                                                    lecz może najpierw sam przeprowadzę takowe doświadczenie z kicią:P???????
                                                  • kawa_malinowa Re: //////////////nowy dzień///////////////////// 19.07.05, 22:26
                                                    NIe, nie rób tego. Masz kota, czy będziesz polował na jakieś?

"(...) Nie płacz, kochanie. - Matka bierze ją na kolana. - Kotek poszedł do
                                                    nieba. Będzie się tam bawił z aniołami.
                                                    - Nie poszedł. leży na podzłodze." O_o
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka