olus_stad Re: Tragedia w Lubinie 16.12.03, 09:30 Cos mi sie pusty post wyslal:( Chodzi mi o to, ze w ciagu niedalekiego odstepu czasu wydarzyly sie dwie tragedie gornicze w Lubinie. Mimo tego XXI wieku ciagle jest to widac zawod niebezpieczny. Moze to dobrze, ze w Legnicy mamy tylko Hute. Ciekawe ile osob dojezdza do pracy do kopalni z lcy? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jedynataka Re: Tragedia w Lubinie 16.12.03, 10:20 Musi ich byc sporo, bo czesto widuje autobusy dowozace ich do Lubina, mam anwet ssiada gornika... ale on niefajny jest bo kaze swoemu psu lapac mnie za nogi... Swoja droga z tym XXI wiekiem w kopalniach to chyba nie do konca prawda... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
servus_lca Re: Tragedia w Lubinie 16.12.03, 15:55 Sporo ludzi dojeżdza do Lubina, jak idę rano do szkoły to widzę jak na przystanku zatrzymuje się autobus z KGHM z Lubina i wysadza robotników z nocnej zmiany na przystanku, a nie jest ich tak mało (w autobusie). Odpowiedz Link Zgłoś
swek1 Re: Tragedia w Lubinie 16.12.03, 16:59 Jest ich sporo, wystarczy zerknąć na nr. autobusów górniczych.Mnie jednak wydaje sie, że kopalnie kghm i tak są bardziej bezpieczne, niż te węgla kamiennego. A zawód jak inne, równie niebezpieczny. Dodam jeszcze, że ta tragedia mogła skończyć sie całkiem inaczej, dwie tony dynamitu mogły zrobiś swoje. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
olus_stad Re: Tragedia w Lubinie 16.12.03, 18:44 No musze przyznac, ze w porownaniu z Ukraina, Rosja, RPA to my naprawde jestesmy w XXI wieku. Tam praca gornika to rzeczywiscie rosyjska ruletka:( Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
swek1 Legnickie biedaszyby 16.12.03, 22:20 legnica.naszemiasto.pl/wydarzenia/324205.html Odpowiedz Link Zgłoś
olus_stad Re: Legnickie biedaszyby 16.12.03, 22:39 Slyszalem duzo o tych walbrzyskim biedaszybach, z ktorych ludzie wynosza wegiel rekoma. Strasznie niebezpieczna robota, ale lepsze to niz bezrobocie chyba? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
swek1 Re: Legnickie biedaszyby 17.12.03, 11:13 Z tego, co ci ludzie mówią to ja myślę, że wolą biedaszyby od wielu innych prac mniej płatnych. Nie zazdroszczę. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
szkodnik1 Re: Legnickie biedaszyby 18.12.03, 11:44 .....w kopalniach miedzi nie ma tak dużego zagrożenia wybuchem metanu, co za tym idzie dużo bezpieczniej jest.....ogólnie rzecz biorąc KGHM prosperuje bardzo dobrze, osiąga spore zyski, miedź jest droższa od węgla, więc na dobrej klasy sprzęt jak i środki bezpieczeństwa wydawane są ogromne środki finansowe.... co do biedaszybów, to mają je wszystkie pozasypywać na polecenie prezydenta miasta wałbrzycha, wiadomości nie oglądacie....????? nie wiem czy to dobry pomysł, bo z czego ci ludzie mają żyć, skoro biedaszyby to ich główne źródło dochodów...???? ...a pomysł prezydenta jest idiotyczny, bo wyda kupę kasy na sprzęt, który będzie zasypywał szyby, a te i tak zostaną odkopane, lub powstaną nowe.....więc czy nie lepiej było tą kasę rozdać po prostu tym ludziom ???? pozdrawiam..... Odpowiedz Link Zgłoś