sloggi 20.11.03, 16:24 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=15442&t=1069341505216 Powyżej link do forum, które sprowokowało mnie do zadania tego pytania. Ile planujecie mieć dzieci?, od czego uzależniacie liczbę potomstwa? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jeremy27 Re: Ile planujecie mieć dzieci? 20.11.03, 16:30 NIE PLANUJE MIEC DZIECI...i w moim przypadku nie spędza mi to snu z powiek. Odpowiedz Link
sloggi Re: Ile planujecie mieć dzieci? 20.11.03, 16:36 Czyżbyś bał się porodu (podobnie jak ja)? Odpowiedz Link
candycandy Re: Ile planujecie mieć dzieci? 20.11.03, 16:36 Uuu, jak dobitnie! A skąd wiesz, że nagle nie zapałasz chęcia posiadania trzech budrysów? Odpowiedz Link
sloggi Re: Ile planujecie mieć dzieci? 20.11.03, 16:39 Mam wrażenie, że nie zapała - weź i uródź trzech budrysów - jajka w rozsypce. Odpowiedz Link
candycandy Re: Ile planujecie mieć dzieci? 20.11.03, 16:48 Zaraz w rozsypce. Wystarczy posmarować Blen'da med i są twarde jak .... żołędzie? Odpowiedz Link
jeremy27 Re: Ile planujecie mieć dzieci? 20.11.03, 17:06 po prostu wiem...nigdy mnie nie rozczulały dzieciaki ...np. nigdy nie gadałem do nich zdrobniale. poza tym inne kwestie wykluczają ich posiadanie...podziwiam tych co sie decydują - bo to niesamowita odpowiedzialność. Odpowiedz Link
sloggi Re: Ile planujecie mieć dzieci? 20.11.03, 17:12 Ja też nigdy nie szczebioczę do dzieci. Moze dlatego moja chrześnica mnie lubi, zawsze ją traktowałem jak poważnego partnera do dyskusji i jej to pasowało. Dzieci lubia być traktowane serio - teraz ma 6,5 roku i jesteśmy w doskonałej komitywie. A własne dzieci? Może i chciałbym, ale to nie takie proste. Odpowiedz Link
dorota.28 Re: Ile planujecie mieć dzieci? 20.11.03, 17:42 urodzonych przeze mnie - ani jednego jeżeli będę mogła zaadoptować to 2 Odpowiedz Link
sloggi Re: Ile planujecie mieć dzieci? 20.11.03, 17:44 Chlopca i dziewczynkę czy inna konfiguracja? Odpowiedz Link
dorota.28 Re: Ile planujecie mieć dzieci? 20.11.03, 17:46 nie wiem czy mieszanka, może dwa razy chłopiec? Odpowiedz Link
sloggi Re: Ile planujecie mieć dzieci? 20.11.03, 17:51 Masz plany zostać "matka mafii"? Odpowiedz Link
dorota.28 Re: Ile planujecie mieć dzieci? 20.11.03, 17:52 jasne, tylko najpierw musisz się ze mną ożenić ;P Odpowiedz Link
sloggi Re: Ile planujecie mieć dzieci? 20.11.03, 18:08 Rozumiem, że nadaję się na Ojca Mafii - ciekawe spostrzeżenie. Czy to byłyby miniaTurki? Odpowiedz Link
dorota.28 Re: Ile planujecie mieć dzieci? 21.11.03, 07:52 sloggi napisał: > Rozumiem, że nadaję się na Ojca Mafii - ciekawe spostrzeżenie. Czy to byłyby > miniaTurki? jak najbardziej się nadajesz, tak jak ja na matkę ( miniaTurki nie bardzo, bo mają być adoptowane, chyba, że je tam zaadoptuje a mafia turecka to całkiem niezły zestaw, borąc pod uwagę pochodzenie dzieci i ich przyszłych "rodziców" Odpowiedz Link
chaladia Wahid bass! 20.11.03, 16:36 Mam jedną córkę i uważam, że to wystarczy. Udała mi się bardzo i nie zamierzam kusić losu następną próbą. Na koniec: jedno dziecko, dobrze wychowane i wykształcone może zapewnić rodzicom spokojną starość. Nawet 10 upiornych rozwydrzonych młodych żulików wychowanych przez ulicę nie zapewni swym rodzicom na starość niczego poza troskami. Odpowiedz Link
owca Re: Wahid bass! 20.11.03, 16:42 posiadam na stanie jedno jagniątko i to już aż nadto jedynakom cieżko na świecie i nudno, ale w obecnej stytuacji gospodarczej a co za tym idzie i w sytuacji naszych osobistych finansów nie zdecyduję się na więcej a szkoda, bo przepis na udane dzieci mamy rewelacyjny pozdrawiam owca _,,,٢ة إ ة٦,,,_ Odpowiedz Link
chaladia Re: Wahid bass! 21.11.03, 09:13 Jestem jedynakiem. Moja Małżonka też. Nie czuję się z tego powodu upośledzony. W całej mojej rodzinie tak jest (siostra cioteczna - jedynaczka, ale ma dwie córki, brat stryjeczny - jedynak i ma jednego syna). Przynajmniej nie ma konfliktów o spadek... nie uważam też, że "jedynakom ciężko i na świecie nudno". Z rodziną najlepiej wychodzi się na zdjęciach. W dalszej rodzinie mojej Małżonki są rodzeństwa i, o ile w wieku lat kilkunastu może i było im weselej i raźniej, to obecnie kontakty mają ograniczone, bo ciągle mają co coś do siebie pretensję - ja jako jedynak wiem, że mogę liczyć tylko na siebie, ale to też jest rodzaj komfortu. Odpowiedz Link
owca Re: Wahid bass! 21.11.03, 10:11 pochodzę z rodziny w której było zawsze dużo dzieci (moja mama ma pięcioro rodzeństwa, tata ma sześciu braci 8-) i ponieważ kontakty z nimi są bardzo serdeczne wydawało mi się, że im więcej dzieci tym stosunki rodzinne są bardziej zażyłe. Odkąd pamiętam zawsze miałam pretensje do rodziców że mam tylko jednego brata Sami jak dotąd mamy tylko jednego potomka (to już prawie sześciolatek)i już zaczynamy dostrzegać oznaki "jedynadztwa" Niby miły, niby grzeczny a "moje" i "dla mnie" występuje na porządku dziennym i nie możemy sobie poradzić z wyplenieniem tego. Jeszcze większym problemem jest ogromna potrzeba bycia najlepszym. Straszliwie przeżywa przegraną w warcaby, to że w wyścigach z kolegą przybiegł na drugim miejscu i że literki pisze troszkę bardziej krzywe niż jego przyjaciółka Lenka... tego by nie było gdyby na co dzień miał kogoś z kim mógłby współdziałać i uczyć się zarówno porażek jak i wygranych. pozdrawiam owca _,,,٢ة إ ة٦,,,_ Odpowiedz Link
chaladia Re: Wahid bass! 21.11.03, 12:43 Moja córka ma lat 5. O "swoje" walczy nie więcej niż jej koleżanki, które mają rodzeństwo. Wręcz przeciwnie - sąsiedzi mają dwójkę (4 i 2 latka) i stwierdzam, że starsza bije młodszego przy każdej okazji, a i on nie pozostaje jej dłuzny. Moja córcia uwielbia opiekować się małymi dziećmi i nigdy do czegoś podobnego nie doszło. Może to dlatego, że codziennie chodzi do przedszkola, ma dużo koleżanek na osiedlu i dzięki temu nie chowa się całkiem jak "jedynak". Odpowiedz Link
candycandy Re: Ile planujecie mieć dzieci? 20.11.03, 16:44 Sloggi, miej litość w sercu! Dziś święto Beaujolais Nouveau, jutro zaczyna się weekend, tysiące samolotów rozwoziło po świecie miliony ciemnozielonych butelek z tym wesołym trunkiem, by dziś tysiące restauratorów serwowało te miliony flaszek spragnionym i oczekującym gościom, a Ty przynudzasz o planowaniu potomstwa?! Z resztą jak mawiała jedna moja znajoma: "Planowanie jest trywialne, ja zaszłam w ciążę z Adasiem SPONTANICZNIE". Odpowiedz Link
sloggi Re: Ile planujecie mieć dzieci? 20.11.03, 16:45 Znam taką, która 4 razy zachodziła w ciążę MIMOCHODEM. Odpowiedz Link
sloggi Re: Ile planujecie mieć dzieci? 20.11.03, 19:02 Czy zatem to pierwsze i jedyne? Odpowiedz Link
lekia Re: Ile planujecie mieć dzieci? 20.11.03, 19:31 Chciałabym miec dzieci.Planowania jako takiego nie uznaje(szczególnie jeżeli chodzi o ilośc).Przekonuje się,że czas spędzony z moją 2-letnia siostrzenicą jest bezcenny,wiele wnosi do mojego zycia ta mała,momentami mam wrazenie,ze rozumiemy się niczym bratnie dusze,ale bywaja takie chwile zwątpienia,o ile watpliwosci zawsze są,ze zmieniam zdanie i pragnienie tchórzliwie ucieka. Odpowiedz Link
balkan Re: Ile planujecie mieć dzieci? 20.11.03, 22:01 i tym pytaniem przypomniałes mi, że idą święta i cała rodzinka będzie rzucać w moim kierunku pytajace spojrzenia: Kiedy???? A mnie szlag trafia.... Jezeli kiedykolwiek sie zdecydujemy, to tylko na jedno. Ja jestem jedynaczką i mi z tym całkiem dobrze... no i wieczny niedobór kasy tez ma tu swój udział... Odpowiedz Link
gacus2 Re: Ile planujecie mieć dzieci? 20.11.03, 22:13 Hmmm u mnie zależy to do ostatecznych wyborów- jeśli wybiore to co mam teraz to oczywiscie nie, ale moze bedzie inaczej... Nie potrafię na to pytanie odpoweidzieć... Odpowiedz Link
geograf Re: Ile planujecie mieć dzieci? 20.11.03, 23:19 ile? ani jednego: bo orientacja nie ta, a do tego..no cóż..z domu nie wyniosłem sposobu na właściwe wychowanie...wyniosłem tylko zły obraz ojca,jakim nie chciałbym być,a wiem,że cześć cech od niego przejąłem.. oszczedze im i sobie cierpień Odpowiedz Link
brookie Re: Ile planujecie mieć dzieci? 21.11.03, 08:26 Mam juz udanego synka, ale gdybym mogla to postaralabym sie o coreczke. Odpowiedz Link
maniek2000 Re: Ile planujecie mieć dzieci? 21.11.03, 10:03 dzis to chyba jak sie planuje potomstwo, to wychodzi na to, ze lepiej ich nie miec... ludzie maja coraz mniej czasu dla siebie, coraz wiecej poswiecam sie pracy, gdzies tkwi w nas strach, co by bylo gdyby jeszcze dziecko nam na glowe wpadlo itd. znamy to wszyscy. choc sa oczywiscie ludzi, ktorzy to planuja i rodzi sie malenstwo, u wiekszosci chyba to sprawa przypadku... tam mi sie wydaje, zreszta widac to po znajomych w pracy... Odpowiedz Link
sferka Re: Ile planujecie mieć dzieci? 21.11.03, 10:30 Zgadzam sie w zupełności. Czasem wydaje mi się, że jeśli nie stanie się to spontanicznie, to świadomie nie zdecyduję się nigdy, ale nawet o tę spontaniczność trzeba się trochę postarać... Odpowiedz Link
kreskator Re: Ile planujecie mieć dzieci? 21.11.03, 10:30 chciałbym mieć dziecko---jedno i nie więcej ale raczej nie będe go miał i tyle.choć róznie bywa.... Odpowiedz Link
frunze Re: Ile planujecie mieć dzieci? 21.11.03, 10:37 Dwoje. Pierwszy chłopiec. Ale jeszcze za wcześnie (ciekawe czy się obudzę z ręką w nocniku jak już będzie za późno). Odpowiedz Link
owca Re: Ile planujecie mieć dzieci? 21.11.03, 10:49 frunze napisała: > Ale jeszcze za wcześnie nigdy nie ma odpowiedniego momentu Gdyby spontanicznie się u nas to nie potoczyło do tej pory pewnie nie zdecydowalibyśmy się na dzieci... w tej chwili jestem szczęśliwa, że jeszcze przed trzydziechą dochowałam się sześciolatka! Najgorszy okres mam już za sobą pozdrawiam owca _,,,٢ة إ ة٦,,,_ Odpowiedz Link
frunze Re: Ile planujecie mieć dzieci? 21.11.03, 10:56 ja sobie zdaję z tego spraę. Najlepsza byłaby wpadziocha Odpowiedz Link
sferka Re: Ile planujecie mieć dzieci? 21.11.03, 10:58 Ale nawet o "wpadziochę" trzeba sie troszku postarać Odpowiedz Link
frunze Re: Ile planujecie mieć dzieci? 21.11.03, 11:03 Wiem, wiem...ale teraz naprawdę nie "ten" moment Odpowiedz Link
owca Re: Ile planujecie mieć dzieci? 21.11.03, 12:21 mówię Wam kochani: im wcześniej tym lepiej!!! moja przyjaciółka jak urodziłam jagniątko zarzekła się, że za rok i ona też... i odkłada tak od sześciu lat... nigdy nie ma odpowiedniego momentu pozdrawiam owca _,,,٢ة إ ة٦,,,_ Odpowiedz Link
owca Re: Ile planujecie mieć dzieci? 21.11.03, 13:21 zbliża się trzydziecha... odkłada macieżyństwo już od lat sześciu i nie zanosi się aby w tym dziesiecioleciu sytuacja choć trochę się zmieniła pozdrawiam owca _,,,٢ة إ ة٦,,,_ Odpowiedz Link
owca Re: Ile planujecie mieć dzieci? 21.11.03, 13:24 macierzyństwo... brzydko się odmienia na maciorę pozdrawiam owca _,,,٢ة إ ة٦,,,_ Odpowiedz Link
sferka Re: Ile planujecie mieć dzieci? 21.11.03, 13:25 Oj znam to z autopsji...No i jeszcze jak tu Baranka przekonać...? Odpowiedz Link
owca Re: Ile planujecie mieć dzieci? 21.11.03, 13:33 sferka napisała: > No i jeszcze jak tu Baranka przekonać...? ano właśnie... mężczyźni nasi tacy strrrrasznie odpowiedzialni żadnego szaleństwa i nieprzewidzianych posunięć (sic!) pozdrawiam owca _,,,٢ة إ ة٦,,,_ Odpowiedz Link
frunze Re: Ile planujecie mieć dzieci? 21.11.03, 13:27 No, ja jeszcze troszkę czasu mam. Nie zmienia to faktu, że zaglądam do każdego wózka. Teraz chcę psa adoptować ze schroniska. Taka namiastka. Odpowiedz Link
owca Re: Ile planujecie mieć dzieci? 21.11.03, 13:46 my adoptowaliśmy dwa kociaki ze schroniska teraz nasz rodzina liczy pięć osób oto one: href="https://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=631&w=7434968&a=7434968">KOTY</a> pozdrawiam owca _,,,٢ة إ ة٦,,,_ Odpowiedz Link
owca Re: Ile planujecie mieć dzieci? 21.11.03, 13:47 link nie wyszedł... KOTY pozdrawiam owca _,,,٢ة إ ة٦,,,_ Odpowiedz Link
altu Re: Ile planujecie mieć dzieci? 21.11.03, 11:17 Chciałabym dwoje. Dwoje dzieci. a najlepiej dwóch chłopców. W momencie kiedy będe miala swoje mieszkanie, zaadoptuje jednego, a po jakimś czasie urodzę swoje dziecko. W chwili obecnej nie stać mnie na dziecko. brak warunków mieszkaniowych jest pierwszym i najgłowniejszym powodem... Ale to miłe jak sie patrzy, że taka mała istotka jest koło ciebie i potrzebuje twojej miłości bardziej niż ktokolwiek na świecie... Odpowiedz Link
nauma Re: Ile planujecie mieć dzieci? 21.11.03, 11:28 Dwójkę, najlepiej bliźnięta, żeby było za jednym zamachem. Nasza sytuacja materialna jest taka, że z jednym będzie ciężko się wyżywić, ale może wreszcie się to zmieni... Sam jestem jedynakiem, w mojej rodzinie rodziło się mało dzieci i boleję, że moje dzieci będą mieć mało wujków i cioć (a w zasadzie nie będą ich mieć w dosłownym znaczeniu). Więc chociaż niech później wnuki tego nie mają... Odpowiedz Link
snow.white No wiecie co????wstyd!! ;))) 21.11.03, 13:32 co ja czytam-jedno,dwoje,wcale... no przestancie!jak malo dzieci sie teraz rodzi,trzeba wziac sie do roboty ))) ja nie bede planowala ile-chcialabym trojke,jesli bede w stanie zapewnic przyszlosc wiekszej rodzinie-to moze jeszcze jedno adoptuje. Dla mnie nie ma nic wspanialszego niz zdrowa,duza rodzina i taka,mam nadzieje,bede kiedys miala. Odpowiedz Link
snow.white Re: No wiecie co????wstyd!! ;))) 21.11.03, 13:34 wlasciwie,to 5 dzieciakow tez bylaby ok ) Odpowiedz Link
maniek2000 Re: No wiecie co????wstyd!! ;))) 21.11.03, 13:37 to sie nazywa prospoleczne podejscie do zycie gratuluje decyzji i zycze powodzonka w sumie rodzina czym wieksza tym lepsza o ile sie dobrze dzieci wychowa... no chyba ze sie same wychowaja i wyjda na ludzi Odpowiedz Link
snow.white Re: No wiecie co????wstyd!! ;))) 21.11.03, 13:48 maniek2000 napisał: > to sie nazywa prospoleczne podejscie do zycie > gratuluje decyzji i zycze powodzonka przyszlosciowa to sprawa na razie > w sumie rodzina czym wieksza tym lepsza o ile sie dobrze dzieci wychowa... no... szkoda,ze tylu rodzicow o tym zapomina... Odpowiedz Link
frunze Re: No wiecie co????wstyd!! ;))) 21.11.03, 13:39 Snow, idziesz na ilość, a nie jakość )) Odpowiedz Link
snow.white Re: No wiecie co????wstyd!! ;))) 21.11.03, 13:43 frunze napisała: > Snow, idziesz na ilość, a nie jakość )) nie ja to polacze ) zawsze chcialam miec duza rodzine-zaluje tez,ze nie mam wiecej rodzenstwa,tylko brata-no ale to ode mnie nie zalezalo Odpowiedz Link
owca Re: No wiecie co????wstyd!! ;))) 21.11.03, 13:36 snow.white napisała: > jesli bede w stanie zapewnic przyszlosc wiekszej rodzinie i tu jest cały pies porzebany... pozdrawiam owca _,,,٢ة إ ة٦,,,_ Odpowiedz Link
snow.white Re: No wiecie co????wstyd!! ;))) 21.11.03, 13:45 owca napisała: > i tu jest cały pies porzebany... no niestety... Odpowiedz Link
ann.k Re: Ile planujecie mieć dzieci? 21.11.03, 14:07 Ja nie chciałam mieć żadnego. I do niedawna mój TŻ równiez nie. Ale ostatnio wyskoczył z pomysłem... trójki. I to najchętniej najpierw bliźniaki, a potem jeszcze jedno dziecko. Jemu się marzą synowie-bliźniacy i najmłodsze - córeczka. Ja się tylko śmieje, że ciekawe kto mu to urodzi i wychowa A on jest mądrala, bo nie mieszkamy razem (dzieli nas 620 km i rozkaz). Tak więc na razie jest decyzja o dzieciach, ale nie ma jej komu zrealizować. I na razie niech tak zostanie. Odpowiedz Link
anulex Re: Ile planujecie mieć dzieci? 22.11.03, 22:27 Chcialabym troje. Moj J. opowiadal sie za dwojgiem, ale chyba powoli zmienia zdanie... (Moze przeczyta, ciekawe co powie ) Odpowiedz Link
vika411 Re: Ile planujecie mieć dzieci? 22.11.03, 22:47 anulex napisała: > Chcialabym troje. Moj J. opowiadal sie za dwojgiem, ale chyba powoli zmienia > zdanie... (Moze przeczyta, ciekawe co powie ) A ja dorobilam sie dwoch symnalkow i wystarczy mi na cale zycie.Procz tego wychowalam 1543 uczniow. Przed chwila przeliczylam...lubie dzieci... Odpowiedz Link
anulex Re: Ile planujecie mieć dzieci? 23.11.03, 22:17 Ja uczniow swoja droga mam w planach Przy odrobinie "szczescia" w przyszlym roku pojde na pedagogike Odpowiedz Link
jasmintea Re: Ile planujecie mieć dzieci? 22.11.03, 22:56 Witam U mnie w rodzinie same "dwójki")) No prawie same - i zawsze sadzilam,ze dwoje dzieci to tak akurat. Chociaz gdzies po cichutku marzylo mi sie troje - sama nie wiem dlaczego Teraz mam jedna corke - i wystarczy. Z powodow roznych, w tym ekonomicznych <trzeba byc krezusem w tym kraju,zeby miec gromadke dzieci - albo przeciwnie - zyc z opieki spolecznej> i zdrowotnych. Zreszta Coreczka jest idealem I skad ja bym druga taka wziela??) Pozdrawiam Odpowiedz Link
chaladia Podsumowanie 23.11.03, 00:17 Z tego wszystkiego wychodzi mi, że Forumowicze Salonu nie zapewnią nijak prokreacji prostej. Za to zapewne zapewnią swemu potmostwu zupełnie przyzwoity start w dorosłe życie. Ciekawe, że jeśli tak jest (chyba stanowimy jakąś reprezentatywną próbke statystyczną), to przyrost naturalny w Polsce XXI w powiniej wynosić coś około - 20%. A kręci się koło zera z lekkim wskazaniem na ujemne, czyli wciąż średnia dzietność rodziny wynosi prawie dwa. No to kto tę normę wyrabia? Odpowiedz Link
beba3 Dwoje mam. Czy wiecej? 23.11.03, 01:40 Mam dwie corki. Dodam ze planowane. Naprawde! Planowane, chciane, wymarzone... Obie sa slodkie, madre i kochane. Subiektywnie oczywiscie. Jednych kreci kariera itp itd innych dzieci. Ciaza, porod, wychowanie... Wszystko trudne, nie obejdzie sie bez problemow. Medalu za to nie dostane ale satysfakcje i milosc, moze nawet dume z wlasnego potomstwa. Kto wie? Marze o trzecim dziecku. Musze na nie poczekac i odchowac moje coreczki. Moze "pozne macierzynstwo"? Bez znaczenia jest plec. W przypadku pierwszej corki bylam pewna ze to bedzie dziewczynka (15 dzien) ale przy drugiej juz nawet nie sprawdzalam. Zapewne tylko maz zwariuje. Cztery baby w domu! Trudno! Wczesniej czy pozniej? Jaka roznica... Odpowiedz Link