Dodaj do ulubionych

Rectocele i Cystocele

29.01.24, 19:02
Jestem po ciężkim porodzie. Dzidzia ważyła 4270. Byłam nacinana i dodatkowo jeszcze pękłam od tego naciecia do odbytu (pęknięcie 3a). Ginekolog potwierdził ze doszło do obniżenia narządów. Jestem załamana. Potwierdzono i mnie rectocele i cydyocele. Czy ktoś jest lub był w podobnej sytuacji? Czy Jestem w stanie ćwiczeniami sobie pomóc? Czy narządy są w stanie wrócić choć w pewnym stopniu na swoje miejsce Czy raczej cwiczenia są po to by problem się nie pogłębił? Czy komuś zniknęło rectocele po ćwiczeniach? Nie mogę pogodzić się z tym że w taki sposób wygląda teraz pochwa, już nie wspominając o czestym uczuciu niepełnego wypróżnienia 😞
Obserwuj wątek
    • paulka943 Re: Rectocele i Cystocele 03.02.24, 21:44
      Hej 😊 wpadłam dziś na Twój wpis. W listopadzie rodziłam i na kontroli po porodzie dowiedziałam się o obniżonej ścianie pochwy i wysunięciu cewki. Czy coś u Ciebie się polepszyło po fizjoterapii? Jestem miesiąc po i fizjoterapeuta daje mówi ze do 4 miesiąca po porodzie powinno wrócić do normy, oczywiście ćwiczenia i zmiana nawyków. Boje się jednak ze wszystko zostanie jak jest
      • kadzi88 Re: Rectocele i Cystocele 07.02.24, 19:50
        Hej. Ja też rodziłam pod koniec listopada, czyli niecałe 3 miesiące temu. Niestety wizualnie nie widzę żadnej poprawy. Też chodzę do fizjoterapeuty. Dowiedziałam się, że jest jeszcze szansa ze po zakończeniu karmienia, jak już zacznie się miesiączka, to możliwe że narządy jeszcze pójdą troche do góry. Ćwiczę, ale chyba jest jeszcze za wcześnie, żeby było widać jakiekolwiek efekty. Na pewno zmniejszyło się uczucie parcia na krocze i też mam wrażenie że w pochwie mniej gromadzi się powietrza (bo z tym niestety też mam problem).
        • paulka943 Re: Rectocele i Cystocele 07.02.24, 19:53
          No właśnie wizualnie i ja nie widzę. A co do moich odczuć fizycznych to nie doskwiera mi to jakoś bardzo. Nie raz coś poczuje w trakcie dźwigania. Ja mam problemy z gazami pochwowymi jedynie jak ćwiczę w pozycji odwróconej kolankowej
          • kadzi88 Re: Rectocele i Cystocele 16.02.24, 20:09
            Hej,
            I jak? Są jakieś postępy u Ciebie?
            • paulka943 Re: Rectocele i Cystocele 19.02.24, 13:57
              Hej
              Jak na razie bez zmian. Najgorzej odczuwam to kiedy w dzień mało jestem w pozycjach odwróconych. A jak u Ciebie?
              • kadzi88 Re: Rectocele i Cystocele 20.02.24, 21:19
                U mnie też bez zmian niestety. Nie raz czuje ciągnięcie przy podnoszeniu dziecka, wstawaniu, gorzej jest też po toalecie przez chwilę.
                • paulka943 Re: Rectocele i Cystocele 22.02.24, 15:03
                  Ja mam nadzieje ze po odstawieniu od piersi coś się polepszy
                  • kadzi88 Re: Rectocele i Cystocele 08.04.24, 11:33
                    Hej. Jak wygląda sytuacja u Ciebie? Coś się zmieniło?
                    • paulka943 Re: Rectocele i Cystocele 05.07.24, 16:30
                      Hej. Nie wchodziłam na forum, dopiero teraz zobaczyłam. Nic się nie zmieniło. Mam wrażenie ze już przywykłam. Niestety jak za mało ćwiczę mięśnie dna miednicy to jeszcze bardziej odczuwam. Jak u Ciebie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka