Dodaj do ulubionych

Ćwiczenia

IP: *.adsl.inetia.pl 05.04.11, 18:17
Czy jakieś z ogólnodostępnych ćwiczeń (joga, fitness, siłownia) są dobre dla smowców?
Które są najlepsze przy niewidocznych deficytach?
Jestem pozornie całkowicie sprawna i chciałabym ten stan utrzymać...

Ania
Obserwuj wątek
    • iza_czarnecka Re: Ćwiczenia 06.04.11, 09:13
      Witam serdecznie,
      W zasadzie każdy rodzaj ćwiczeń, który nie ma charakteru wytrzymałościowego, który lubimy, który sprawia nam przyjemność, będzie dobry dla osoby z SM. Zatem - raczej nie aerobik, czy maraton ;), ale joga, basen, nordic walking, rower, tai chi etc. Podkreślam, że powinien to być rodzaj ruchu, który lubimy, bo istotna jest jego regularność, a lepiej codziennie ćwiczyć to, co akurat lubimy, niż coś co jest dla nas nudne... :)

W ćwiczeniach ważne jest, by umieć wsłuchiwać się w swój organizm, tak by wyczuć moment, kiedy pojawia się zmęczenie. Granicy zmęczenia nie należy przekraczać. To nie jest sport wyczynowy, ale stałe dbanie o swoją sprawność. Nie da się treningiem "przekonać" spastycznych mięśni. Lepiej w takiej sytuacji przerwać ćwiczenia, odpocząć i wrócić do nich następnego dnia.

Ot - trzeba też tolerancyjnym dla siebie. Jeśli jest "zły dzień", to ćwiczymy trochę mniej. Jeśli dobry - ćwiczymy więcej.

Ja osobiście akurat lubię jogę i basen. Co prawda nie jestem w stanie wykonać wielu asan jogi, poruszam się bowiem na wózku, ale niektóre - owszem. A basen, cóż, w wodzie człek czuje się lżej...

Pozdrawiam wiosennie
      Iza
      • iza_czarnecka Re: Ćwiczenia 06.04.11, 09:25
        Jeszcze jedno: Polecam kwartalnik "Pozytywny Impuls". Dr Maciej Krawczyk, fizjoterapeuta prowadzi tam regularnie rubrykę prezentującą ćwiczenia do samodzielnego wykonania w domu. W swoim czasie były też informacje o różnych aktywnościach fizycznych polecanych dla osób z SM. Może PI wróci do tego wątku.

Iza
        • czarnajagoda Re: Ćwiczenia 07.04.11, 15:43
          Ja jeszcze polecę, szczególnie osobom których rzut unieruchomił, gimnastykę izometryczną czyli napinanie i rozluźniania mięśni. Sama to praktykuję stojąc na światłach, stojąc w autobusie czy nawet prasując. Ot, chodzi o to, żeby mięśnie nie zapominały do czego służą, szczególnie jeśli ich właściciel(ka) zmuszony(a) jest pozostawać zbyt długo w pozycji horyzontalnej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka