morekac 16.09.10, 00:48 Mam pytanie - podejrzewam, że do nauczycieli : jak będzie wyglądała nauka w liceum od roku szkolnego 2012/2013 (rocznik obecnej II gimnazjum)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joa66 Re: Liceum od 2012 16.09.10, 09:39 Na stronie MENu są ogólne informacje o nowej podstawie programowej dla liceów. Z dyskusji medialnych pamiętam tylko, że ma być większa specjalizacja. Wg. mnie - z jednej strony dobrze, zwłaszcza dla tych, którzy mają już w miarę sprecyzowane zainteresowania, z drugiej strony źle- jeżeli ktoś w trakcie nauki w liceum zmieni zainteresowania/plany na przyszłość. Gdyby problem dotyczył mojego dziecka i wyboru klas humanistycznych/społecznych namawiałabym (może nawet pilnowała ), na porządne uczenie się matematyki w gimnazjum i w liceum. Wydaje mi się, że jeżeli uczeń zmieni plany, to w miarę przyzwoity poziom z matematyki ułatwi mu tę zmianę. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Liceum od 2012 16.09.10, 11:36 Właśnie tego się obawiam - że wyboru (mniej więcej) kierunku studiów należałoby dokonać w III klasie gimnazjum i potem go nie zmieniać. Czy też może wyboru roszerzeń będzie dokonywac się po I klasie LO? Jak to bedzie wyglądało w praktyce? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Liceum od 2012 17.09.10, 09:38 Na profil trzeba się chyba zdecydować na samym początku. Przynajmniej taki wniosek wyciągnęłam z tego tekstu: Zmiany profili Zmiany profili polegają na rezygnacji z rozszerzonej wersji programowej wcześniej wybranego przedmiotu lub też całkowitym zmodyfikowaniu profilu kształcenia. Powody modyfikacji najczęściej wynikają ze zmiany planów życiowych, modernizacji przez uczelnie wyższe zasad rekrutacji, kłopotów ze spełnieniem wymagań edukacyjnych, zmiany sytuacji materialnej rodziny oraz ze zmian zachodzących na rynku pracy. Całkowita zmiana profilu wymaga najczęściej uzupełnienia przez ucznia braków programowych (treści wcześniej zrealizowanych przez grupę, do której uczeń chce dołączyć). W związku z tym, tego typu zmiany — poza szczególnymi wypadkami — powinny być dokonywane możliwie szybko (po I półroczu pierwszej klasy lub na początku klasy drugiej). Modyfikacja profilu polegającana ograniczeniu liczby przedmiotów rozszerzonych możliwa jest po zrealizowaniu podstawowych wymagań programowych wszpwn.com.pl/pub/Reforma_programowa/poradnik_gim_lic.pdf Skoro zmiana jest możliwa po pierwszym półroczu to zanczy , że decyzja była podjęta wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menodo Re: Liceum od 2012 IP: *.adsl.inetia.pl 17.09.10, 10:53 Ale tak jest w wiekszosci szkol juz teraz, bo rozszerzony program nauczania profilowanych przedmiotow od 1 klasy daje szanse na przygotowanie uczniow do rozszerzonej matury z tych przedmiotow. Moja corka z klasy hum. ma duzo uciechy kiedy slyszy, czego sie ucza koledzy z mat-infow na polskim czy historii, tak jak ich cieszy program "informatyka dla humanistow".(bardzo zreszta fajny moim zdaniem:)) Teoretycznie jest mozliwosc zmiany profilu - tylko ze np. dziecko,ktore po 1 klasie przenosi sie z klasy spolecznej do biolchemu ma juz ogromniaste zaleglosci z kilku przedmiotow (a do tego jeszcze np.lacina). Oczywiscie, ze moze je nadrobic, bo dla chcacego nic trudnego, ale nie dziwie sie ze szkoly juz na poczatku prosza o przemyslane wybory... W niektorych szkolach jest tez mozliwosc uczestniczenia z zajeciach fakultatywnych dla uczniow z innych profili i znam dzieci,ktore korzystaly z takich rozwiazan. Inna sprawa - coraz wiecej kierunkow (na UW przynajmniej) rozszerza liczbe przedmiotow, ktore bierze pod uwage w punktacji tzn. zwieksza mozliwosc ich wyboru. Oznacza to, ze np. na prawo czy psychologie mozna startowac z kazdego profilu. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Liceum od 2012 17.09.10, 11:04 Teoretycznie jest mozliwosc zmiany profilu - tylko ze np. dziecko,ktore po 1 kl > asie przenosi sie z klasy spolecznej do biolchemu ma juz ogromniaste zaleglosc > i z kilku przedmiotow (a do tego jeszcze np.lacina). Ok, dzięki. Wydawało mi się, że jest jeszcze tak, jak za moich czasów - że trzeba się ciut więcej douczyć i starczy. Wygląda na to, że po prostu i tak teraz trzeba się decydować 'zawodowo' mniej więcej w III gimnazjum. Akurat psychologię sprawdzałysmy z młodą ostatnio - bo to jej ostatni pomysł. Boję się tylko, że w tzw. międzyczasie postanowi jednak zostać weterynarzem lub chirurgiem ortopedą (miała już takie fazy) ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Liceum od 2012 17.09.10, 11:14 " i tak teraz trzeba się decydować 'zawodowo' mniej więcej w III gimnazjum. " Czyli w wieku 15-16 lat Za naszych czasów to było 14-15 lat Odpowiedz Link Zgłoś
selerr Re: Liceum od 2012 17.09.10, 12:37 joa66 napisała: > " i tak teraz trzeba się decydować 'zawodowo' mniej więcej w III gimnazjum. " > > Czyli w wieku 15-16 lat > > Za naszych czasów to było 14-15 lat W wieku 14-15 decydowaliśmy o wyborze klasy w liceum. Niemniej to jeszcze nie determinowało az tak bardzo kierunku studiów. Z mojej klasy biol-chem osoby studiowały (i skończyły z powodzeniem) zarówno politechniki, medycyny wszelakie, ekonomie, jak i parę osób całkiem dobrze poradziło sobie na kierunkach humanistycznych z filologią polską, teatrologia itp. włącznie (a dostać się kiedyś było znacznie trudniej niż obecnie). Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Liceum od 2012 17.09.10, 13:06 Teraz też tak jest - mamy stażystkę z SGH po klasie humanistycznej. Jej kolega z tej samej klasy jest na medycynie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menodo Re: Liceum od 2012 IP: *.adsl.inetia.pl 17.09.10, 13:20 > Teraz też tak jest - mamy stażystkę z SGH po klasie humanistycznej. Jej kolega > z tej samej klasy jest na medycynie." Ale to nie jest TERAZ; te osoby mogly zdawac stara mature albo byc pierwszym rocznikiem nowej. Poza tym - jesli ktos jest zdolny i ma duza motywacje ZAWSZE moze nadrobic zaleglosci - z kazdego przedmiotu - sam; moze sie zapisac na kursy, korepetycje itd. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Liceum od 2012 17.09.10, 13:56 Zdawały maturą w obecnie funkcjonującym systemie (bez obowiązkowej matematyki, tzn. ona akurat zdawała bo chciała) "Poza tym - jesli ktos jest zdolny i ma duza motywacje ZAWSZE moze nadrobic zale > glosci - z kazdego przedmiotu - sam; moze sie zapisac na kursy, korepetycje it > d." Oczywiście. Jedynie co się zmienia to ilość materialu do nadrobienia - będzie go coraz więcej. Znajoma ma córkę w II klasie i mocno się niepokoi , bo córka , chociaż jest dobrą uczennicą, nie interesuje się niczym specjalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menodo Re: Liceum od 2012 IP: *.adsl.inetia.pl 17.09.10, 14:53 "Znajoma ma córkę w II klasie i mocno się niepokoi , bo córka , chociaż jest dobrą uczennicą, nie interesuje się niczym specjalnie." Eee tam. Moja corka tez w 2 klasie, co prawda polowe swoich wakacji spedzila na czytaniu jakichs staroci, o ktorych istnieniu nie mialam wczesniej pojecia, ale tez nie wie, co studiowac. Z tym ze u niej jest problemu nadmiaru. Moze jezyki, moze prawo, moze psychologia,moze MISH. Ale tak naprawde - wiem, ze marzy o ASP, ktore to marzenie od zawsze obrzydzalam jej swoimi obsesjami : wizja corki zamknietej na strychu w otoczeniu wlasnych dziel tworczych, bez srodkow do zycia, za to w towarzystwie mnozacych sie glodnych kotow... (zaczela rysowac w wieku 6 miesiecy...) Nie wiem, co zrobi - to jej sprawa; niedawno powiedziala, ze w zwiazku z tym ze za pol roku konczy 18 lat, wszelkie moje uwagi traktuje jako jedne z wielu opinii, ktore do niej docieraja; postara sie je uwzglednic w swoich wyborach albo i nie:) Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Liceum od 2012 17.09.10, 15:16 Ale przynajmniej wie, że raczej nie będzie chciała być chirurgiem albo konstruktorem silników.. córka koleżanki nie wyklucza niczego.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menodo Re: Liceum od 2012 IP: *.adsl.inetia.pl 17.09.10, 15:36 Z chirurgia to tez w przypadku mojego dzieckA nie jest sprawa zamknieta. Ani z weterynaria. Gdybys chciala dowiedziec sie czegos o urazach "osob kochajacych konie", roznych aspektow hodowli zwierzatek futerkowych ew. projektowania ogrodow, odzywiania roslinek etc. - to sluze adresem do mojego dziecka. Silniki czy jakies duze maszyny odpadaja, ale nowoczesne technologie jak najbardziej. No ale jesli ta dziewczynka ma uzdolnienia w wielu kierunkach to ja nie rozumiem, czym ta sie martwi? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Liceum od 2012 17.09.10, 15:54 Tym, że uzdolnienia uzdolnieniami, ale jak nagle w 2 liceum w klasie humanistycznej odkryję pasję np. chemię organiczną to "troszkę" bądzie musiala nadrobić. p.s. nie martwi się aż tak, żeby osiwieć z tego wszystkiego, ale córka już do niej po rady przychodzi "mama, a jaką klasę mi radzisz?" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menodo Re: Liceum od 2012 IP: *.adsl.inetia.pl 17.09.10, 16:04 p.s. nie martwi się aż tak, żeby osiwieć z tego wszystkiego, ale córka już do n > iej po rady przychodzi "mama, a jaką klasę mi radzisz?" :) A, to ona jest w 2 klasie gimnazjum? To normalne, ze ogolnie zdolne dzieci maja problemy z wyborem. Moja corka na tym etapie rozwazala biol-chem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menodo Re: Liceum od 2012 IP: *.adsl.inetia.pl 17.09.10, 11:34 Ja to mowie na podstawie doswiadczen mojej corki - w jej liceum celem klas profilowanych jest przygotowanie uczniow do matury rozszerzonej z wybranych przedmiotow i to sie dzieje juz od 1 dnia nauki; nauczanie pozostalych ma na celu uwrazliwic na poezje mat-infy i przekonac humanistow, ze fizyka jest poezja:) Transfery sie zdarzaja, ale nadrobienie polrocznych czy rocznych zaleglosci z kilku przedmiotow na poziomie rozszerzonym to nie jest "ciut -wiecej":), zwlaszcza w szkole o bardzo wysokich wymaganiach. Ale sa szkoly, w ktorych jak ktos chce sie nauczyc wosu to najlepiej niech startuje do biolchemu:) Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Liceum od 2012 17.09.10, 11:43 To nastawienie na przygotowanie do matur wynika raczej z faktu, że matura to teraz egzamin zewnętrzny, decydujący o dostaniu się na studia i o pozycji szkoły. Przypuszczam, że to dlatego teraz trudniej nadrobić zaległości, bo poziom i wymagania dotyczące przedmiotów kierunkowych są pewnie teraz wyższe niż kiedyś. To samo pewnie będzie w nowej podstawie programowej, z tym, że przedmioty niekierunkowe chyba będą jeszcze bardziej okrojone (przynajmniej pamiętam takie dyskusje), więc nadrobić materiał przy zmianie profilu będzie jeszcze trudniej niż dzieciakom "ze starej podstawy" Odpowiedz Link Zgłoś
selerr Re: Liceum od 2012 17.09.10, 12:30 > To samo pewnie będzie w nowej podstawie programowej, z tym, że przedmioty nieki > erunkowe chyba będą jeszcze bardziej okrojone (przynajmniej pamiętam takie dysk > usje), więc nadrobić materiał przy zmianie profilu będzie jeszcze trudniej niż > dzieciakom "ze starej podstawy" Przedmiotów niekierunkowych po prostu nie będzie jako takich. To już nie będzie tak jak teraz nadrabianie różnic między np. chemią podstawową, a rozszerzoną w wypadku gdy ktoś zdecyduje się jednak zdawać chemię na maturze, a będzie to nadrabianie różnic między chemią gimnazjalną a maturalną. Przedmioty niekierunkowe jak chemia, fizyka itp. dla niekierunkowców po prostu znikają jako takie po pierwszej klasie (a w I klasie jest tylko kończny program gimnazjum, de facto, tzn. np. w fizyce będzie to astronomia i grawitacja, których w w gimnazjum nie bedzie wcale, a w chemii to tzw. chemia życia codziennego, czyli uzupełnienie chemii gimnazjalnej), a pojawia się tzw. przyroda, czyli misz-masz z różnych dziedzin wiedzy w postaci WYBRANYCH przez nauczyciela kilku tematów. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Liceum od 2012 17.09.10, 12:45 Czyli w nowej podstawie programowej uczeń wybiera profil i w I klasie ma wszystkie przemioty: a) na takim samym poziomie czy b) rozszerzenia z wybranych przedmiotów, a reszta podstawowa a od II klasy tylko przedmioty kierunkowe? I co z matematyką w klasach humanistycznych , która jest na maturze? Odpowiedz Link Zgłoś
selerr Re: Liceum od 2012 17.09.10, 12:56 W I klasie wszyscy kończą edukację gimnazjalną, tzn. np. historię po I wojnie swiatowej, bo historia w gimnazjum bedzie się kończyć na końcu I wojny, beda kończyć programy z nauk ścisłych, bo cykl nauczania tych przedmiotów bedzie 4-letni (!), tzn. I klasa liceum (tak jak i zawodówek ;p) jest na dokończenie edukacji "podstawowej". Co nie przeszkadza szkolom prowadzić już od I klasy dodatkowych zajęć w ramach profilu, oczywiście, podejrzewam. Natomiast od II klasy część przedmiotów znika jako przedmioty, tzn. dla wszystkich, którzy nie wybiora przedmiotów przyrodniczych, nie bedzie chemii, fizyki jako takiej, a tzw. przyroda (w formie ciekawostek w ramach wybranych bloków tematycznych), niehumaniści będa mieli okrojony blok nauk historyczno-wosowych. Z matematyka jest inna sprawa, bo jest obowiązkowa dla wszystkich, zatem mat-fizy, mat-infy itp. będa szły kursem rozszerzonym, a inne - podstawowym. Odpowiedz Link Zgłoś
selerr Re: Liceum od 2012 17.09.10, 13:02 Konsekwencją tego jest np. to, że jeśli Jaś będzie chciał zdawać na maturze chemię, a znajdzie sie w klasie mat-inf na przykład, będzie musiał praktycznie sam nauczyć się chemii, bo jego wiedza z tego przedmiotu nie wzrośnie w porównaniu z gimnazjum. Nie bedzie więc na przykład wiedział, co to sa reakcje redoks, bo tego nie ma w gimnazjum, o budowie atomu bedzie wiedział tyle, ile się nauczy w gimnazjum, a jesli nie dowie się w gimnazjum, co to jest np. mol, pojęcia tego już nie pozna w liceum (chyba ze wybierze profil z chemią rozszerzoną). Mówię na przykładzie chemii, bo jest mi to bliskie, natomiast podobnie wygląda sytuacja z innymi przedmiotami. I klasa liceum nijak nie ROZSZERZA wiedzy z gimnazjum, tylko ją uzupełnia (o rzeczy, których się nie zrobi w gimnazjum), zatem wiedza z odpowiednich działów fizyki np. pozostaje taka jak w gimnazjum, jeśli się nie wybierze fizyki rozszerzonej. Trudno bowiem przedmiot "przyroda" uważac za rozszerzenie wiedzy. Może popularnej, ale na pewno nie potrzebnej do matury. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Liceum od 2012 17.09.10, 11:17 BTW; na psychologię i 20 lat temu moźna było iśc po każdym profilu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menodo Re: Liceum od 2012 IP: *.adsl.inetia.pl 17.09.10, 12:28 morekac napisała: > BTW; na psychologię i 20 lat temu moźna było iśc po każdym profilu..." Roznie to bywalo w miedzyczasie, ale teraz to i wos, i chemie mozna sobie wybrac...:) Zreszta, moim zdaniem to sluszne posuniecie. Co wiecej, z rekrutacji na psychologie UW nie sa zwolnieni laureaci zadnej z olimpiad, ale laureaci dwoch - juz tak:) Trafiaja tam naprawde bardzo zdolni i pracowici ludzie... Niemniej, ja nie mam dobrej opinii o tym kierunku ( w ogole - o studiowaniu go w Polsce) i jak moge tak go obrzydzam swojemu dziecku:) Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Liceum od 2012 17.09.10, 12:46 Z czystej ciekawości... dlaczego odradzasz psychologię w Polsce? Czy w innych krajach jest lepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menodo Re: Liceum od 2012 IP: *.adsl.inetia.pl 17.09.10, 13:04 W latach 90. odeszlo z tego wydzialu mnostwo zdolnych ludzi - do biznesow przeroznych przede wszystkim; mediow; niektorzy wyjechali. Zastapili ich "tacy sobie", bo komu sie wtedy chcialo pracowac za glodowa pensje... Oczywiscie jest jeszcze swietna stara kadra, ale ona wlasnie przechodzi na emeryture. Ale ja mam ten problem, ze za duzo wiem na ten temat:) Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Liceum od 2012 17.09.10, 13:05 Cóż, swego czasu tam studiowałam. Na swoje szczęście skończyłam jednak inne studia ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Liceum od 2012 17.09.10, 23:05 Imho nie ma się czym martwić. Przecież 20.12.2012 ma być koniec świata, więc rok szkolny zakończy się przed końcem I-szego semestru; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama klasy 2 języczne IP: 195.150.82.* 27.09.10, 15:30 A mnie zastanawia, czy wreszcie powstaną klasy 2-języczne dla niehumanistów (tzn. dla osób nie planujących studiować filologii, tylko kierunki ścisłe). Generalnie wyobrażam sobie to tak, że nabór do wielu liceów będzie bez podziałów na specjalizacje w I klasach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menodo Re: klasy 2 języczne IP: *.adsl.inetia.pl 27.09.10, 16:06 Klasy dwujezyczne dla humanistow? Nie znam takich - przy czym mam na mysli klasy z rozszerzonym poziomem nauczania jezyka polskiego, historii; z lacina, filozofia i wiedza o kulturze. Wiekszosc znanych mi klas dwujezycznych (Warszawa) przygotowuja uczniow do studiow ekonomicznych, politechnicznych czy medycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: klasy 2 języczne 27.09.10, 19:13 A mnie ciekawi kiedy w mieście stołecznym Warszawa powstanie pierwsza klasa dwujęzyczna (program 4 letni) z językiem angielskim :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menodo Re: klasy 2 języczne IP: *.adsl.inetia.pl 27.09.10, 19:37 Uwazasz, ze byliby chetni? Serio pytam,bo nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: klasy 2 języczne 27.09.10, 19:47 Myślę, że tak! Zakładam , że byłyby jednak egzaminy wstepne z języka a nie zdolności językowych. 18 godzin w tygodniu aż do C1/C2 (w zależności od punktu wyjścia) w zerówce. Potem prawie wszystkie przedmioty po angielsku (czyli języki specjalistyczne) plus elementy kultury, historii angielskiego obszaru językowego. Plus opieka merytoryczna, może nawet finansowa ze strony instytucji "obcych" typu British Council czy jakieś odpowiednia ministerstwa edukacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menodo Re: klasy 2 języczne IP: *.adsl.inetia.pl 27.09.10, 20:01 A, no jak tak, to tak! Sama bym namawiala corke na taka szkole:) Myslalam ze chodzi Ci o taka zerowke jak w Cervantesie czy Zmichowskiej - z nauczaniem jezyka od podstaw itd. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: klasy 2 języczne 27.09.10, 20:23 Ale nawet z zerówka od zera ma sens - nie oszukujmy się poziom angielskiego wielu gimanzjalistów jest kiepski, a na kursy czy lekcje prywatne ich nie stać. Nie twierdzę, że trzeba otworzyć 10 takich klas, ale żeby nie było ani jednej na prawie dwumilionowe miasto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menodo Re: klasy 2 języczne IP: *.adsl.inetia.pl 27.09.10, 20:51 "Ale nawet z zerówka od zera ma sens - nie oszukujmy się poziom angielskiego wie > lu gimanzjalistów jest kiepski, a na kursy czy lekcje prywatne ich nie stać." Moze lepiej -wiecej dwujezycznych (z angielskim) gimnazjow. To tez dziwne, ze sa chyba tylko ze trzy takie w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
kkokos Re: klasy 2 języczne 28.09.10, 00:23 > Moze lepiej -wiecej dwujezycznych (z angielskim) gimnazjow. To tez dziwne, ze > sa chyba tylko ze trzy takie w Warszawie. już nie :) przy rejtanie przy batorym przy prusie ul. zwycięzców 7/9 im. czesława niemena - też ul. zwycięzców, ale nr 44 przy liceum na promienistej na angorskiej na abrahama przy liceum cxxxcii - ul. olgierda, gdziekolwiek to jest przy liceum na van gogha (także klasa z francuskim) przy okazji z niemieckim na twardej na grenady na tynieckiej (także od tego roku z hiszpańskim) także na olgierda (tam też i francuski, czyli trzy klasy dwujęzyczne) z francuskim przy andriollego przy liceum sempołowskiej przy liceum żmichowskiej oczywiście tyle z trzech pierwszych stron wyników wujka googla, dalej mi się nie chciało zagłębiać oczywiście poza wyjątkami typu batory są to szkoły z oddziałami dwujęzycznymi, czyli w roczniku może być np. pięć klas, a jedna tylko dwujęzyczna. ale np. sempołowska ma dwie klasy dwujęzyczne i jedną rejonową w roczniku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menodo Re: klasy 2 języczne IP: *.adsl.inetia.pl 28.09.10, 11:07 A, no rzeczywiscie troche ich przybylo:) Mialam w glowie te przy liceach, zapomnialam jeszcze o Wladku. Moja corka tez chodzila do czegos nazwanego poczatkowo "klasa dwujezyczna" w zwyklej rejonowce; z angielskim wyszlo nawet nienajgorzej (4 nauczycielki w ciagu 3 lat, ale kazda cos wniosla) ; problemem okazali sie nauczyciele innych przedmiotow: poza jednym wyjatkiem -nie ta klasa do tej klasy! Odpowiedz Link Zgłoś
kkokos Re: klasy 2 języczne 27.09.10, 23:39 > Potem prawie wszystkie przedmioty po angielsku (czyli języki specjalistyczne) a kto by tego uczył? :) naprawdę sądzisz, że po tym mieście chodzą tłumy bezrobotnych historyków/biologów/geografów mających nie tylko przygotowanie dydaktyczne, ale i przygotowanie dydaktyczne do uczenia przedmiotu w obcym języku (który to język znają perfekcyjnie)? i to wszystko za zwykłą pensję? :) Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: klasy 2 języczne 28.09.10, 01:11 Jezeli znaleźli takich z niemieckim, hiszpańskim i francuskim? Po prostu widzę dziwna lukę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menodo Re: klasy 2 języczne IP: *.adsl.inetia.pl 28.09.10, 12:02 Albo w klasach dwujezycznych z wiodacym angielskim w liceach typu Kopernik, Zeromski czy Batory; w tym takze w klasach IB... Odpowiedz Link Zgłoś
kkokos Re: klasy 2 języczne 28.09.10, 22:02 joa66 napisała: > Jezeli znaleźli takich z niemieckim, hiszpańskim i francuskim? > > Po prostu widzę dziwna lukę. > no dobra, to załóżmy dla równego rachunku, że są w warszawie trzy gimnazja z francuskim i dwa z hiszpańskim. nie wiemy, na których przedmiotach w każdej z tych szkół są elementy po francusku czy hiszpańsku, ale możliwa jest sytuacja, że w każdej na innym - w tej sytuacji tak naprawdę w dwumilionowym mieście potrzebujesz jednego historyka zdolnego niektóre partie materiału przerabiać także po francusku, jednego geografa z na tyle dobrym hiszpańskim itd. więc znalezienie ich nie jest to chyba aż tak oszałamiającym sukcesem (choć też pewnie trwało:)) a ty postulujesz stworzenie większej liczby liceów dwujęzycznych z angielskim - rozumiem, że kilkunastu, bo kilka już jest. więc i liczba nauczycieli potrzebna by była znacznie większa. a po drugie - różnica między wymaganiami wobec nauczyciela w gimnazjum i liceum. jak przyjrzysz się, jak wygląda geografia po angielsku w batorym (liceum) i np. na tynieckiej historia po niemiecku, to jest to niebo a ziemia. więc i do gimnazjum znaleźć nauczyciela łatwiej. a zapewne w wielu klasach dwujęzycznych z angielskim jest jak na tynieckiej - jest jakaś przyczyna, ze fakt ich istnienia nie jest tak ogólnie znany jak fakt istnienia np. dwujęzycznej twardej :) co nie zmienia oczywiście faktu, że zasadniczo się z tobą zgadzam :) jeśli np. z niemieckim jest tak, ze jest liceum dwujęzyczne dla mądrali (frycz) i liceum dwujęzyczne dla mniejszych mądrali (goethe), to dlaczego licea z angielskim są tylko dla największych mądrali? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: klasy 2 języczne 29.09.10, 07:19 " ty postulujesz stworzenie większej liczby liceów dwujęzycznych z angielskim -" nie..ja postuluję stworzenie pierwszego liceum dwujęzycznego (4 letniego) z angielskim. Jedno by wystarczyło;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agatka_s Re: klasy 2 języczne IP: *.aster.pl 29.09.10, 18:34 W Reytanie znalezienie dwujezycznego nauczyciela biologii (kiedy poprzedni skarb odszedł), zajelo ponad miesiac, i jest to w koncu nauczyciel akademicki, nie "normalny". znalezc nauczycieli do nauczania dwujezycznego naszerszą skalę, to tak samo realne jak znaleźć etyków do każdej szkoły... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menodo Re: klasy 2 języczne IP: *.adsl.inetia.pl 29.09.10, 19:11 Znam dwie nauczycielki - fizyki i wos-u - uczace w "zwyklych" szkolach takze angielskiego. Znam tez angliste po psychologii. Jak sie tak rozgladam po znajomych mojego syna to prawie wszyscy maja CAE albo CPE albo mogliby miec, a niektorzy chca byc nauczycielami. Mnie sie nie wydaje, aby brak kadr byl przeszkoda w stworzeniu takiej szkoly. A juz na pewno prywatna/spoleczna szkola tego typu bylaby niezlym pomyslem, zwlaszcza ze w w-wie nie ma dobrego niepublicznego ogolniaka (dobra, jakas malutka dwojka jest w 2 milionowym miescie). Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: klasy 2 języczne 29.09.10, 19:55 Nie wiedziałam, ze łatwiej jest znaleźć odpowednich nauczycieli z językiem francuskim czy hiszpańskim;) Ja naprawdę zdaję sobie sprawę z możliwego poziomu nauczycieli, ale nie rozumiem dlaczego z niemieckim można, z francuskim można, z hiszpańskim można, a z angielskim...nie? Co prawda czytałam dawno (nie wiem na ile zmieniła się sytuacja prawna klas dwujęzycznych od tego czasu), że klas dwujęzycznych angielskich (na wzór innych języków) nie ma ponieważ żadna instytucja państwowa z Wlk Brytanii i USA nie chciała wspólpracować przy umowach dotyczących uznawalności matur. Na marginesie - nie do końca rozumiem na czym polega atrakcyjność matur z klas dwujęzycznych jeżlei ktos zamierza studiować w odpowiednich krajach. Wiele (większość?, wszystkie?) uczelnie UE przyjmują polskich studentów jezeli Ci znają język na poziomie C2, na takich samych warunkach ja studentów rodzimych. Nawet chyba Oxford przyjmuje z polską maturą z tym, że trzeba chyba mieć średnią z matury z 6 przedmiotów na poziomie 85-90% (mogłam szczegółówe dane troche pomylić, ale chodzi mi o zasadę). Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: klasy 2 języczne 30.09.10, 00:45 Może ci z dobrym angielskim mają ciekawsze zajęcia niż uczenie w szkole? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Re: klasy 2 języczne IP: 195.150.82.* 28.09.10, 12:56 > Wiekszosc znanych mi klas dwujezycznych (Warszawa) przygotowuja uczniow do stud > iow ekonomicznych, politechnicznych czy medycznych. Co kraj, to obyczaj:) Z reguły wg moich obserwacji- przygotowywują do filologii obcych. Mam nadzieję, że od 2012 roku klasa dwujęzyczna będzie miała na celu głównie sprawność językową w szerokim tego słowa znaczeniu, a od II klasy uczniowie będą bardziej swoboenie wybierać przedmioty poszerzone (w tym np. matematykę). Odnośnie gimnazjów widzę, że Warszawa rządzi się swoimi prawami. Zaryzykuję stwierdzenie, że w samej stolicy gimnazjalnych klas dwujęzycznych jest tyle co w pozostałych miastach łącznie. Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: klasy 2 języczne 28.09.10, 16:14 W Warszawie - w przypadku klas dwujezycznych angielskojezycznych (nie wiem jak z innymi jezykami) sprawdzana jest znajomosc angielskiego (Kopernik, Batory, Zeromski). Natomiast do klas 4 letnich z pierwsza "O" w przypadku np. Zmichowskiej (francuski) czy Cervantesa (hiszpanski) organizowane sa testy predyspozycji jezykowych. Odpowiedz Link Zgłoś