Dodaj do ulubionych

Czy "profil twarzyczki prawidlowy" daje

IP: 188.33.14.* 22.07.09, 13:58
pewność, że nie ma wady rozszczepienia górnej wargi?
Obserwuj wątek
    • fantastic.mama Re: Czy "profil twarzyczki prawidlowy" daje 22.07.09, 14:07
      Żadne USG nie daje 100% wyników.
      Nie raz się okazuje po porodzie, że płeć się nie zgadza, że
      wystepują wady wrodzone...itp.
      Badania poprzez USG nie są w 100% wiarygodne. Lekarz powinien cię o
      tym poinformować.
    • kavainca Re: Czy "profil twarzyczki prawidlowy" daje 22.07.09, 14:09
      best-belize - stawiam ,ze to Ty
      nie denerwuj się tak, tylko idź dobrego specjalisty na ponowne usg!
    • wakacyjna_iguana Re: Czy "profil twarzyczki prawidlowy" daje 23.07.09, 08:40
      Po co się martwić? Najlepiej zrobić usg genetyczne połówkowe (20-24 tc),wykrywa
      ono właśnie wszystkie wady - m.in. rozszczep górnej wargi, rozszczep kręgosłupa,
      wady serca. NFZ go nie refunduje ale każdy ginekolog Cie na to wygoni, ja jestem
      w drugiej ciąży i miałam z każdym dzieckiem 2 razy robione (w 12tc-wykrywa
      Zespół Downa i 20 tc-reszta wad), jestem więc spokojna że wszystko dobrze.
      Poszukaj w necie gdzie to robią w Twojej okolicy (bo to tylko wybrane miejsca
      robią). Koszt to ok. 200 zł.
      • wakacyjna_iguana Re: Czy "profil twarzyczki prawidlowy" daje 23.07.09, 08:42
        Aha - zwykłe usg Ci tych wad nie wykryje, to musi być specjalny aparat do usg
        genetycznego, trwa to usg ono dość długo, jest bardzo dokładnie robione, a
        dodatkowo to połówkowe (w 20 tc) daje pewność 99 % co do płci dziecka (sami
        lekarze tak mówią).
        • wakacyjna_iguana Re: Czy "profil twarzyczki prawidlowy" daje 23.07.09, 08:44
          No i nie wiem jak tam Twój lekarz - ale ja chodziłam do dwóch różnych i każdy
          wręcz kazał mi zrobić to usg genetyczne, koleżanki chodzą do innych ginekologów
          i też kazali im to usg robić - a Tobie nie kazali?
          • wakacyjna_iguana Re: Czy "profil twarzyczki prawidlowy" daje 23.07.09, 08:51
            Aha - doczytałam że jesteś już w zaawansowanej ciąży, więc usg genetyczne można
            zrobić jeszcze w jednym terminie - tzn po 30 tc ale nie wiem dokładnie w którym
            tyg. Ja bym zrobiłabym na Twoim miejscu dla spokoju. Ogólnie to ja miałam w
            ciąży do tej pory tylko 3 usg - pierwsze stwierdzało ciążę, a potem 2 razy
            genetyczne, dlatego jestem zupełnie spokojna, Tobie też radzę się upewnić i
            uspokoić.
    • agnieszka.lojek Re: Czy "profil twarzyczki prawidlowy" daje 23.07.09, 15:39
      Badanie USG jest tylko badaniem pomocniczym. Jeśli podczas badania
      nic nie budzi wątpliwości należy przyjąć że nie ma wad o których
      Pani pisze. O badaniu tym świadczą prognozy co do płci dziecka,
      która po porodzie okazuje się być niezgodna ze spodziewaną. Każdy z
      nas jeśli ma jakieś wątpliwości zaleca powtórzenie badania.
    • agnieszka.lojek Re: Czy "profil twarzyczki prawidlowy" daje 23.07.09, 15:40
      Są takie mozliwości że podcza badania można uzyskać obraz jak na
      zdjęciu, co daje pewnośc że nie ma rozszczepu wargi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka