Gość: Gość IP: 188.33.14.* 22.07.09, 13:58 pewność, że nie ma wady rozszczepienia górnej wargi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fantastic.mama Re: Czy "profil twarzyczki prawidlowy" daje 22.07.09, 14:07 Żadne USG nie daje 100% wyników. Nie raz się okazuje po porodzie, że płeć się nie zgadza, że wystepują wady wrodzone...itp. Badania poprzez USG nie są w 100% wiarygodne. Lekarz powinien cię o tym poinformować. Odpowiedz Link Zgłoś
kavainca Re: Czy "profil twarzyczki prawidlowy" daje 22.07.09, 14:09 best-belize - stawiam ,ze to Ty nie denerwuj się tak, tylko idź dobrego specjalisty na ponowne usg! Odpowiedz Link Zgłoś
wakacyjna_iguana Re: Czy "profil twarzyczki prawidlowy" daje 23.07.09, 08:40 Po co się martwić? Najlepiej zrobić usg genetyczne połówkowe (20-24 tc),wykrywa ono właśnie wszystkie wady - m.in. rozszczep górnej wargi, rozszczep kręgosłupa, wady serca. NFZ go nie refunduje ale każdy ginekolog Cie na to wygoni, ja jestem w drugiej ciąży i miałam z każdym dzieckiem 2 razy robione (w 12tc-wykrywa Zespół Downa i 20 tc-reszta wad), jestem więc spokojna że wszystko dobrze. Poszukaj w necie gdzie to robią w Twojej okolicy (bo to tylko wybrane miejsca robią). Koszt to ok. 200 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
wakacyjna_iguana Re: Czy "profil twarzyczki prawidlowy" daje 23.07.09, 08:42 Aha - zwykłe usg Ci tych wad nie wykryje, to musi być specjalny aparat do usg genetycznego, trwa to usg ono dość długo, jest bardzo dokładnie robione, a dodatkowo to połówkowe (w 20 tc) daje pewność 99 % co do płci dziecka (sami lekarze tak mówią). Odpowiedz Link Zgłoś
wakacyjna_iguana Re: Czy "profil twarzyczki prawidlowy" daje 23.07.09, 08:44 No i nie wiem jak tam Twój lekarz - ale ja chodziłam do dwóch różnych i każdy wręcz kazał mi zrobić to usg genetyczne, koleżanki chodzą do innych ginekologów i też kazali im to usg robić - a Tobie nie kazali? Odpowiedz Link Zgłoś
wakacyjna_iguana Re: Czy "profil twarzyczki prawidlowy" daje 23.07.09, 08:51 Aha - doczytałam że jesteś już w zaawansowanej ciąży, więc usg genetyczne można zrobić jeszcze w jednym terminie - tzn po 30 tc ale nie wiem dokładnie w którym tyg. Ja bym zrobiłabym na Twoim miejscu dla spokoju. Ogólnie to ja miałam w ciąży do tej pory tylko 3 usg - pierwsze stwierdzało ciążę, a potem 2 razy genetyczne, dlatego jestem zupełnie spokojna, Tobie też radzę się upewnić i uspokoić. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka.lojek Re: Czy "profil twarzyczki prawidlowy" daje 23.07.09, 15:39 Badanie USG jest tylko badaniem pomocniczym. Jeśli podczas badania nic nie budzi wątpliwości należy przyjąć że nie ma wad o których Pani pisze. O badaniu tym świadczą prognozy co do płci dziecka, która po porodzie okazuje się być niezgodna ze spodziewaną. Każdy z nas jeśli ma jakieś wątpliwości zaleca powtórzenie badania. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka.lojek Re: Czy "profil twarzyczki prawidlowy" daje 23.07.09, 15:40 Są takie mozliwości że podcza badania można uzyskać obraz jak na zdjęciu, co daje pewnośc że nie ma rozszczepu wargi. Odpowiedz Link Zgłoś