Dodaj do ulubionych

Szukam pracy w okolicy Koeln. Pomóżcie błagam.

13.04.07, 21:14
Dzień dobry.

Bardzo proszę o pomoc, jakąś informację, cokolwiek. Szukam pracy w okolicach
Koeln [mogą być też mniejsze miejscowosci-Bergisch Gladbach, Wipper,
Huckeswagen]. Posiadam prawo jazdy, jestem architektem [właśnie w trakcie
pisania dyplomu, ale już z absolutorium], posiadam umiejętności związane z
grafiką, fotografią... niemiecki znam na poziomie
podstawowym [chodzę do szkoły językowej, więc to kwestia kilku miesięcy, żeby
się sprawnie porozumiewać] dogaduję się, jednak chciałabym zdobyć pracę, w
któej mogłabym również wspomagać się językiem angielskim [przynajmniej na
początku]. Mam gdzie mieszkać [Wipperfuerth]. Szukam pracy niekoniecznie w
zawodzie [ważny dla mnie jest okres tzw. przejściowy, czyli doszlifowanie
języka]. Błagam o pomoc. Jestem osobą uczciwą, nie palącą.
Obserwuj wątek
    • illumistudio Re: Szukam pracy w okolicy Koeln. Pomóżcie błagam 13.04.07, 21:32
      Dodam, że pracowałam już w Niemczech i nie boję się ciężkiej, uczciwej pracy...
    • annajustyna Re: Szukam pracy w okolicy Koeln. Pomóżcie błagam 14.04.07, 11:02
      Dyplom architekta zdobyty w PL nie ebdzie automatycznie uprawnial Cie do pracy w
      zawodzie w DE. Czy posiadasz zezwolenie na prace? Z tymi paroma miesiacami na
      doszlifowanie jezyka - masz b. optymistyczne podejscie...
      • illumistudio Re: Szukam pracy w okolicy Koeln. Pomóżcie błagam 14.04.07, 11:50
        Nie oczekuję pracy w zawodzie... Podałam informację na temat zawodu, żeby było
        wiadomo, kim mniej więcej jestem z wykształcenia... Szukam jakiejkowlwiek pracy,
        byle mieć styczność z niemieckim... Niesądzę, żeby było to zbyt optymistyczne...
        wiadomo,że nie nauczę się języka perfekt..ale na tyle, żeby swobodnie rozmawiać
        a i owszem... tym bardziej, że nie zaczynam od kompletnego zera... Ważnym jest
        rozmawianie a nie uciekanie od języka... wiem, bo sama widziałam efekt
        8-miesięcznej, czy rocznej pracy dziewczyny, która nie mając styczności z
        językiem wcześniej wogóle, opanowała go na tyle, że swobodnie mówiła do ludzi...
        ale oczywiście wiadomo, że jest to osobnicze i każdy ma inaczej... znam również
        osoby, które po 25 latach pobytu, nie znają języka na tyle, żeby pójść do urzędu
        i zapytać o cokolwiek...Pozdrawiam
        • annajustyna Re: Szukam pracy w okolicy Koeln. Pomóżcie błagam 14.04.07, 13:00
          Wciaz nie piszesz, czy masz zezwolenie na prace:///. z praca w DE (inna niz
          sprzataczka) jest b. trudno, zwlaszcza jesli ma sie studia:((((: A kobietom jest
          trudno szczegolnie...
          • illumistudio Re: Szukam pracy w okolicy Koeln. Pomóżcie błagam 14.04.07, 13:30
            Kurcze, właśnie z tym pozwoleniem to poczytałam trochę wątków i się pogubiłam
            totalnie... jak to właściwie wygląda, bo przeczytałam, że np. pozwolenie na
            pracę jest pod konkretnego pracodawcę... i że trudno otrzymać takie ogólne...
            czy to prawda? I że trzeba mieć zameldowanie, mieszkanie itd... może ktoś mógłby
            mi to wyjaśnić jakoś tak całkiem klarownie?... Bo jeśli mam zacząć np. od
            starania się o pozwolenie na pracę to zacznę, jeśli od czegoś całkiem innego to
            zacznę od całkiem innego... pozdrawiam P.S. Czemu jest trudniej gdy się ma
            studia? myślałam, że to raczej ułatwia sprawę... :/
            • annajustyna Re: Szukam pracy w okolicy Koeln. Pomóżcie błagam 14.04.07, 14:37
              W DE utrudnia, bo masz nadkwalifikacje na asystentke,a innej pracy wlasciwie
              nie ma:((((. I nie powinno sie miec doswiadczenia w paru dziedzinach, tylko w
              jednej. DE to kraj fachidiotow:((((. Pierwsze zezwolenie (na rokj) otrzymujesz
              pod konkretnego pracodawce. Musi on udowodnic, ze nia ma innych kandydatow na
              dane stanowisko oprocz Ciebie...Troche to trudne w przypadku prostszych
              stanowisk. No i trwa do pol roku. Obowiazek meldunkowy dla obywateli UE istnieje
              po 7 dniach pobytu, po 3 miesiacach powinnach zglosic sie do Ausländerbehörde...
              • Gość: gagal Re: Szukam pracy w okolicy Koeln. Pomóżcie błagam IP: *.rz.tu-bs.de 15.04.07, 12:30
                To wszystko zalezy od widzimisie urzednika ktory rozpatruje to pozwolenie na
                ile CI da. NI ma tu zadnej reguly.Rozpatrzenie wniosku u mnie trwalo nieco
                ponad miesiac.I dostalem pozwolenie na czas nieokreslony i bez ograniczen co do
                firm.
                Ale tak szczerze mowiac, w Twoim przypadku zadnemu pracodawcy nie bedzie sie
                chcialo zalatwiac tego. Za duzo roboty i zachodu.
                Dla Ciebie najlepszym rozwiazaniem jest zapisac sie na studia w niemczech i
                wtedy starac sie o praktyke w niemieckiej firmie. I pozniej ewentualnie jak
                pracodawca uzna ze jestes dobra to wystapi o pozwolenie.
                No chyba ze w miedzyczasie zniosa pozwolenia :)
                Pozdrawiam
                • Gość: ronin Re: Szukam pracy w okolicy Koeln. Pomóżcie błagam IP: *.proxy.aol.com 15.04.07, 13:52
                  Taaaaaaaaaaaa ty jestes wyjatkowym czlowiekiem ,wiec dla ciebie raz postanowili
                  nie egzekwowac przepisow buhahahahahaha............biedaku z kogo chcesz
                  zrobic idiote???
                  • Gość: gagal Re: Szukam pracy w okolicy Koeln. Pomóżcie błagam IP: *.rz.tu-bs.de 15.04.07, 15:31
                    No tak zastanawialem sie tylko kiedy wielki RONIN to skomentuje :)
                    No ale przeciez nic nie poradze na to ze tak dostalem a nie inaczej.
                    A co do przepisow to gdzie jest napisane ze sie dostaje na rok i tylko dla
                    okreslonego pracodawcy ?
                    Widzisz Ronin po prostu trzeba byc dobrym w tym co sie robi, to wtedy niemcy
                    nawet glupiego polaczka beda chcieli miec aby dla nich pracowal :)
                    Podrawiam
                    • Gość: ronin Re: Szukam pracy w okolicy Koeln. Pomóżcie błagam IP: *.proxy.aol.com 15.04.07, 16:29
                      Nie polaczek jest glupi tylko Niemiec co zatrudni polaczka,i nadal nie wierze
                      ci nawet w jedno slowo,przepisy sa jednoznaczne.
                      • Gość: gagal Re: Szukam pracy w okolicy Koeln. Pomóżcie błagam IP: *.rz.tu-bs.de 15.04.07, 16:56
                        Widzisz, to czyli jednak Twoj kochany narod tez jest glupi :)
                        Wiesz wierzyc mi nie musisz, no ale co ja na to poradze. Przeciez nie pojde do
                        urzedu i nie powiem ze wedlug Ronina zle dostalem pozwolenie :)
                        A co do przepisow, mozesz mi pokazac paragraf gdzie jest napisane ze nie moze
                        zostac wydane takie pozwolenie za pierwszym razem.

Ale wracac do glownego tematu musisz przekonac pracodawce ze jestes lepsza od
                        innych kandydatow, ale dotego potrzebny jest niemiecki.

Pozdrawiam i powodzenia
                        • Gość: ronin Re: Szukam pracy w okolicy Koeln. Pomóżcie błagam IP: *.proxy.aol.com 15.04.07, 17:14
                          Przepisy mowia jasno co wolno a co nie,Anna-Justyna wie lepiej niz jakis
                          chlystek taki jak ty,bajki opowiadaj twojej babci.
                          • Gość: gagal Re: Szukam pracy w okolicy Koeln. Pomóżcie błagam IP: *.rz.tu-bs.de 15.04.07, 17:23
                            :) Ronin jestes Niemcem i zyjesz w Niemczech i wiesz ze ze wszystko jest tu
                            robione wedlugo przepisow. Tak wiec jeszcze raz, pokaz mi te przepisy gdzie
                            jest napisane ze nie daja od razu nieograniczonego pozwolenia. No ale jak
                            chcesz to moge Ci przeslac decyzje przyznania mi tego pozwolenia.
                            A tak szczerze to jaki bym mial interes w tym aby klamac ?? Po to jest forum
                            aby komus pomagac a nie wciskac mu glopoty.

Chlystek opowiadajacy bajki swoejej babci :)
                            • Gość: ronin Re: Szukam pracy w okolicy Koeln. Pomóżcie błagam IP: *.proxy.aol.com 15.04.07, 18:51
                              Zapytaj sie Anny-Justyny ktra tu studiowala prawo,ta ci da odpowiedni
                              paragraf,gdyby bylo tak jak mowisz,ze jest mozliwosc otrzymania zezwolenbia
                              na prace NIE na jednego pracodawcy,to fala polactwa zalalaby nas juz dawno.
                              • Gość: gagal Re: Szukam pracy w okolicy Koeln. Pomóżcie błagam IP: *.rz.tu-bs.de 15.04.07, 22:57
                                Tez mi tak wszyscy mowili ze jak ewentualnie dostane to tylko na czas okreslony
                                i tylko dla jednego pracodawcy. NO ale przyznali mi wlasnie na czas
                                nieokreslony i nie tylko dla jednego pracodawcy. A najdziwiniejsze jest to ze
                                moj pracodawca wystapil o pozwolenie tylko na 18 miesiecy. Czyli raczej nie ma
                                paragrafu na to ze udzielaja pozwolenia tylko na jeden rok i na konkretna
                                firma. Jak by byl taki paragraf to bym nie dostal takiego pozwolenia.
                                Moze to po prostu wszystko zalezy jaka firma sie stara, na jakie stanowisko i
                                od landu no i oczywiscie od sytuacji na rynku pracy.

pozdrawiam
                              • beobachter.de Dla Niemcow tez jestes Polaczkiem! 19.04.07, 08:20
                                Urodzilem sie w Niemczech i takich jak ty Ronin traktujemy jak Polakow!

Gruß!
                            • Gość: tw Re: do gagal IP: *.proxy.aol.com 15.04.07, 23:15
                              A mozesz powiedziec w jakim roku (i m-cu) otrzymales to stale pozwolenie i na
                              wykonywanie pracy w jakim zawodzie? Od jak dawna przebywasz (mieszkasz, jestes
                              obywatelem) na terenie Niemiec?
                              • Gość: tw Re: do gagal IP: *.proxy.aol.com 15.04.07, 23:23
                                "jestes obywatelem" - skreslam.
                              • Gość: gagal Re: do gagal IP: *.rz.tu-bs.de 16.04.07, 20:01
                                we wrzesniu 2007 zostalo zlozone i pod koniec pazdziernika dostalem.
                                A praca jako Entwicklungsingenieur.
                                No juz kilka latek, bo wczesniej robilem tu studia i praktyki.
                                Pozdrawiam
                                • Gość: tw Re: do gagal IP: *.proxy.aol.com 16.04.07, 20:48
                                  Pytalam, poniewaz znam osobe, ktora uczy sie w Niemczech od paru lat i teraz
                                  otrzymala na czas nieokreslony pozwolenie na pobyt oraz na prace. Matka ma
                                  obywatelstwo niemieckie. W Urzedzie dla cudzowziemcow powiedzieli znajomemu, ze
                                  po wejsciu Polski do Uni przepisy sie zmienily, stad to stale pozwolenie.

P.S. "we wrzesniu 2007 zostalo zlozone i pod koniec pazdziernika dostalem"
                                  podejrzewam, ze chodzi o rok 2006
                            • beobachter.de Ronin nie jest Niemcem! To Polaczek! 19.04.07, 08:18
                              Ronin nigdy nie bedzie Niemcem, bo sie w Niemczech nie urodzil. On mieszka w
                              Niemczech jakies 20 lat! Same papiery niemieckie nie wystarcza, by Niemcy
                              uwazali go za Niemca, czyli rownego sobie. Ronin w niczym nie jest lepszy od
                              zwyklego Polaka. Ronin zawsze pozostanie Polaczkiem dla prawdziwych Niemcow.

Grüsse aus Frankfurt!

Beobachter
    • Gość: ronin Re: Szukam pracy w okolicy Koeln. Pomóżcie błagam IP: *.proxy.aol.com 14.04.07, 14:05
      Wlasnie ludziom po studiach jest najciezej dostac prace bo na kazde oferowane
      miejsce pracy jest kilkudziesieciu kandydatow.Anna-Justyna wie co pisze.
      Jesli chodzi o zezwolenie o prace to musisz najpierw znalesc pracodawce ktry
      chce cie zatrudnic,ten pracodawca z koleji sklada wniosek o zezwolenia na
      prace w Arbeitsagentur(dawny Arbeitsamt).Uzasadnia sie to tym ,ze pracowadca
      oswiadcza ze nie znajdzie na miejscé pracy Niemca.Wtedy Arbeitsagentur moze
      (ale nie musi)wydaje zezwolenie na prace.Ogolnego zezwolenia na prace nie
      ma,cos takiego nie istnieje,ciagle obowiazuje okres przejsciowy.
      Masz jeszcze jedna mozliwosc,jesli bys np wyszla za maz za niemca lub czlonka
      sterego kraju uni,wtedy masz automatycznie zezwolenie na prace.
      Co do jezyka jestes bardzo optymistyczna,ja tu jestem juz 17 rok,wiec wiem o
      czym mowa:))Nawiasem mowiac mieszkam w twoim poblizu:))Mam 10 km do Köln,a
      twoje miesce tamieszkania to przciez ciezja wioska:))
      • annajustyna Re: Szukam pracy w okolicy Koeln. Pomóżcie błagam 14.04.07, 14:39
        Ja tylko uzupelnie, ze malzenstwo z obywatelem innego panstwa tzw. starej EU
        tylko wtedy rozwiazywaloby sprawe, gdyby malzonek mial stale (tzn. zwiazane z
        centrum zyciowym) miejsce zamieszkania w DE...
    • Gość: ronin Re: Szukam pracy w okolicy Koeln. Pomóżcie błagam IP: *.proxy.aol.com 14.04.07, 14:09
      Ciezka wioska mialo byc:))Wipperfürth:).moj boze gdzie ty mieszkasz:))
      • illumistudio Re: Szukam pracy w okolicy Koeln. Pomóżcie błagam 14.04.07, 20:54
        No wiem, że straszna wiocha, ale mam tam babcię... jest chora i muszę się nią
        opiekować... do Polski wracać nie chce... Dlatego Koeln, bo w sumie niedaleko,
        jakbym się uparła... pokręcona sytuacja... a co do studiów... cholera jasna by
        to wzięła, że też człowiekowi się chciało uczyć... horyzonty poszerzać... szlag
        by to trafił... dziękuję Wam za info... no nie pozostaje mi nic innego jak
        szukać dalej...
    • Gość: ronin Re: Szukam pracy w okolicy Koeln. Pomóżcie błagam IP: *.proxy.aol.com 14.04.07, 21:28
      Wez sie najpierw porzadnie naucz jezyka,to jest najwazniejsze,mozesz przeciez
      na poczatku pracowac np jako opiekunka do dzieci.Mysle ze jestes jeszcze
      stosunkowo mloda wiec masz czas z twoim zyciem zawodowym.To moze potrwac kilka
      lat zanim cos znajdziesz lepszego ,ale nie poddawaj sie:)W polsce ,pomiedzy
      tymi szalencami przy wladzy nie masz zadnych pewnych perspektyw.Wiec lepiej
      sproboj tu.
      • illumistudio Re: Szukam pracy w okolicy Koeln. Pomóżcie błagam 14.04.07, 22:27
        Właśnie myślałam o sprzątaniu albo opiece nad starszymi osobami, ale tylko
        niemcami, żeby nikt po polsku nie mówił... ech studia.. mogę sobie je teraz do
        teczki włożyć...
      • illumistudio Re: Szukam pracy w okolicy Koeln. Pomóżcie błagam 14.04.07, 22:28
        Mam 29 lat, jestem wolna i staram się być niezależna ;) ale w Polsce to mi
        raczej słabo szło ;)
      • Gość: tw Re: Szukam pracy w okolicy Koeln. Pomóżcie błagam IP: *.proxy.aol.com 14.04.07, 22:45
        Jestem pod wrazeniem, czy to naprawde ronin?
    • Gość: ronin Re: Szukam pracy w okolicy Koeln. Pomóżcie błagam IP: *.proxy.aol.com 15.04.07, 09:56
      TW chesz w ucho```??
      Studio co slabo szlo ci w polsce??Po tym co napisalas widze ze jestes rozsadna
      osoba:)na poczatku mozesz faktycznie zajc sie opieka nad starszymi osobami lub
      dziecmi lub nawet sprzataniem.Te prace na pewno nie hanbia a nauczysz sie
      porzadnie mowic po niemiecku,jak to juz bedziesz umiala to mozesz zaczac szukac
      czegos w twoim wyuczonym zawodzie:)Mozesz zdradzic jak masz na imie ??:)).....
      bo ten twoj nik jakis dziwny jest:)A jesli masz auto to to ze mieszkasz w
      Wipperfürth nie robvi problemu,do Köln jest niedaleko:))
      • illumistudio Re: Szukam pracy w okolicy Koeln. Pomóżcie błagam 15.04.07, 11:14
        Kamila. :)
      • illumistudio Re: Szukam pracy w okolicy Koeln. Pomóżcie błagam 15.04.07, 11:20
        Ronin tak właśnie zamierzam zrobić :) po kolei :)
        • annajustyna Re: Szukam pracy w okolicy Koeln. Pomóżcie błagam 15.04.07, 11:50
          Kamilo, ale zamierzasz pracowac na czarno???
          • illumistudio Re: Szukam pracy w okolicy Koeln. Pomóżcie błagam 15.04.07, 11:53
            Absolutnie nie
      • Gość: tw Re: Szukam pracy w okolicy Koeln. Pomóżcie błagam IP: *.proxy.aol.com 15.04.07, 17:16
        A jednak to on. No coz cuda jednak sie zdarzaja.
    • Gość: ronin Re: Szukam pracy w okolicy Koeln. Pomóżcie błagam IP: *.proxy.aol.com 15.04.07, 12:11
      Chyba na poczatku bedzie tak musiala ,przciez nie bedzie calych dni spedzac w
      domu bo zwariuje.Anno-Justyno a co ty teraz robisz?? Masz juz te wymarzona
      prace??
      • illumistudio Re: Szukam pracy w okolicy Koeln. Pomóżcie błagam 15.04.07, 15:37
        Słuchajcie, nie kłóćcie się, bo nie o to tutaj chodzi... jak nie to wyzwijcie
        się na ubitą ziemię o 12 w samo południe ;)
        • Gość: ronin Re: Szukam pracy w okolicy Koeln. Pomóżcie błagam IP: *.proxy.aol.com 15.04.07, 16:30
          Bic sie bedziemy o ciebie Kamilko:))
          • illumistudio Re: Szukam pracy w okolicy Koeln. Pomóżcie błagam 15.04.07, 17:07
            Zapewniam Cię Roninku, że o mnie bić się nie trzeba ;) trzeba mnie inteligencją
            i godnością osobistą...;)))
            • Gość: ronin Re: Szukam pracy w okolicy Koeln. Pomóżcie błagam IP: *.proxy.aol.com 15.04.07, 17:15
              :)
    • aniam80 Re: Szukam pracy w okolicy Koeln. Pomóżcie błagam 15.04.07, 17:41
      Witam :)
      mam prośbę do osób, które orientują się w temacie pozwolenia na pracę. Ale
      orientują się dobrze...
      Bo byłam w kilku miejscach zapytać i z każdego mam inne informacje. I teraz
      jestem zielona ;) jeśli to ma znaczenie, to mieszkam w Bawarii, nie wiem czy
      każdy land ma swoje odrębne przepisy czy też nie...

dziękuję i pozdrawiam :)

• illumistudio Re: Szukam pracy w okolicy Koeln. Pomóżcie błagam 15.04.07, 17:47
        Znalazłam coś takiego... może to pozwoli na rozwianie napięcia jakie między wami
        się utworzyło...
        www.wirtschaft-polen.de/pl/pdf/info/rynek_rfn_zmiany_dostepu.pdf
      • Gość: gagal Re: Szukam pracy w okolicy Koeln. Pomóżcie błagam IP: *.rz.tu-bs.de 15.04.07, 17:54
        Na tej stronie znajdziesz dokladnie informacje i przepisy. Bardzo dobre forum
        prowadzonen przez niemcow dla obcokrajowcow. www.info4alien.de
        pozdrawiam
        • aniam80 Re: Szukam pracy w okolicy Koeln. Pomóżcie błagam 15.04.07, 18:20
          Dzięki za błyskawiczną odpowiedź :)

pozdrawiam,
          Ania
    • Gość: ronin Re: Szukam pracy w okolicy Koeln. Pomóżcie błagam IP: *.proxy.aol.com 15.04.07, 22:20
      Aniam teraz jestes w siodmym niebie co?:)))
      • Gość: aniam80 Re: Szukam pracy w okolicy Koeln. Pomóżcie błagam IP: *.web.vodafone.de 16.04.07, 17:02
        cześć Ronin.
        Nie zgadłeś, nie jestem w siódmym niebie, lecz w Niemczech. I tylko dlatego, że
        mam tu pracę. I możesz sobie pisać o Polaczkach (tak na marginesie, to robisz
        to z błędem), o tym jak wspaniali są Niemcy, WISI MI TO I POWIEWA. Na forum są
        na szczęście normalni ludzie, na których pomoc można liczyć i którzy, jeśli
        mają taką możliwość, to udzielą pomocy, bez głupich komentarzy czy też docinek.
        Pozdrawiam,
        Ania
        • Gość: ronin Re: Szukam pracy w okolicy Koeln. Pomóżcie błagam IP: *.proxy.aol.com 17.04.07, 06:53
          A ja bede polaczkom docinal i tez mi to wisi i powiewa co kto sobie mysli:))
          Jak juz wielkrotnie tu pisalem ,nie moge zrozumiec jak wy mozecie pracowac
          dla odwiecznego wroga ,jakim sa niemcy dla polaczkow:))Kiedy was 65 lat temu tu
          przywozili toscie stad uciekali do waszej kochanej polandi,a teraz byscie tu
          pieszo szli !!!Coz za zmiana no no :)))
          • Gość: Karolcia Re: Szukam pracy w okolicy Koeln. Pomóżcie błagam IP: 213.168.82.* 17.04.07, 10:27
            a ja nie moge zrozumiec, dlaczego ciagle poslugujesz sie jezykiem tych
            znienawidzonych przez Ciebie Polakow? przeciez jak na porzadnego Niemca
            przystalo - powinienes swojej mowy ojczystej uzywac, czyz nie?
            poza tym - jakies rozdwojenie jazni Ci dolega.
            Raz sie pienisz na Polakow, ze miejsca pracy Niemcom zabieraja, potem udzielasz
            im rad na dobry start w Niemczech... zdecyduj sie czlowieku - jak na konretnego
            faceta przystalo... no tak - na konkretnego - ale Ty nie wiesz co to w ogole
            znaczy...
            • Gość: ronin Re: Szukam pracy w okolicy Koeln. Pomóżcie błagam IP: *.proxy.aol.com 17.04.07, 17:33
              Moja droga Karolciu,pozwol ze to ja zadecyduje gdzie,kiedy i w jakim jezyku
              bede pisal ok??Wielkie dzieki za twe zrozumienie:))
              • Gość: Karolcia Re: Szukam pracy w okolicy Koeln. Pomóżcie błagam IP: *.netcologne.de 18.04.07, 01:01
                pozwol mi w takim razie na podzielenie sie na forum swoimi spostrzezeniami, bo
                temu m.in. sluzy forum internetowe.
                Niczego Ci nie zabronilam przeciez... no tak - wszak atak najlepsza obrona - z
                ta mala roznica, ze ja Cie nie zaatakowalam - a Ty sie juz bronisz...
                oj - slabys ronin, slabys...
              • beobachter.de Re: Szukam pracy w okolicy Koeln. Pomóżcie błagam 19.04.07, 08:24
                Po niemiecku potrafisz czytac Bilda a inne teksty sa juz za trudne?
                • Gość: tw Re: Szukam pracy w okolicy Koeln. Pomóżcie błagam IP: *.proxy.aol.com 19.04.07, 13:48
                  Prawdziwy Niemiec i taki byk w slowie "bilder".
                  A czy to wogole jakas roznica, kto ma jaki paszport i gdzie sie urodzil?
                  • beobachter.de Re: Szukam pracy w okolicy Koeln. Pomóżcie błagam 19.04.07, 23:10
                    Nie mialem na mysli slowa "Bilder" lecz gazete " Die Bild-Zeitung"
                    Pseudoniemiec Ronin chce wykazac, ze jest Niemcem-kims lepszym od Polakow a tak
                    naprawde jest tylko farbowanym dwupaszportowcem z polskim pochodzeniem.
                    Opluwa swoj narod, choc z niego sie wywodzi i zaden paszport tego nie zmieni.
          • beobachter.de Ronin to Pseudoniemiec! 19.04.07, 08:22
            Niemcy takich jak ty zawsze traktowali jak obywateli II kategorii!
    • Gość: ronin Re: Szukam pracy w okolicy Koeln. Pomóżcie błagam IP: *.proxy.aol.com 18.04.07, 07:15
      Karolcia dziecko,dlaczego ty o tej porze nie spisz???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka