tojabogdan 13.12.10, 20:39 i.wp.pl/a/f/jpeg/25884/rogalski_rafal_550.jpeg i wszystko jasne! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madameblanka Re: mecenas Rogalski dał głos 13.12.10, 21:11 Tfu, Bogdan przegiąłeś z tym zdjęciem! Jak mam teraz zasnąć? Bedę musiała spać przy zapalonym świetle (latarkę też sobie naszykuję). I skąd oni biorą te słowa: najpierw "absmak", teraz "buńczucznie"....(wg rogalskiego premier zachował sie buńczucznie). Odpowiedz Link Zgłoś
tojabogdan a propos 13.12.10, 21:23 (by odwrócić Ci uwagę od koszmaru), skąd wywodzi się to słowo? Kojarzy mi się "buńczuczny bisurman", chociaż to drugie jest z pewnością arabskiego pochodzenia. Trzeba teraz tylko zbisurmanić buńczucznie Rogalskiego i Niegracza, a Jarosław się absmaczy, i to jedną ręką, na kołdrę np. Odpowiedz Link Zgłoś
maccard Re: mecenas Rogalski dał głos 14.12.10, 10:43 madameblanka napisała: > Tfu, Bogdan przegiąłeś z tym zdjęciem! Jak mam teraz zasnąć? Bedę musiała spać > przy zapalonym świetle (latarkę też sobie naszykuję). To jest obowiązujący, partyjny wzór urody. > I skąd oni biorą te słowa: najpierw "absmak", teraz "buńczucznie"....(wg rogals > kiego premier zachował sie buńczucznie). Szkoła Prezesa: dyfamacja, imposybilizm, prezapateryzm, hiperoportunizm, nadrzeczywistość itp Chodzi zapewne o takie wyrażenia, które zamaskują trywialność całej wypowiedzi. No. w mordę... trywialność... to chyba zaraźliwe?! Odpowiedz Link Zgłoś
madameblanka Re: mecenas Rogalski dał głos 14.12.10, 10:50 > No. w mordę... trywialność... to chyba zaraźliwe?! opętało cię maccard widzę, czy jest egzorcysta na sali?? Odpowiedz Link Zgłoś
vobo7 Re: mecenas Rogalski dał głos 14.12.10, 11:01 maccard napisał: > Szkoła Prezesa: dyfamacja, imposybilizm, prezapateryzm, hiperoportunizm, nadrzeczywistość itp Maccard, czytałeś Eden? :) Może Prezes jest przełączony poliwalencyjnie i niebawem wyda z siebie jeszcze: antyśmierć, biosocjozwarcie, egzemplifikację prokrustyki samosterownej, centrosamociąg, akceleroinwolucję i gniewiść? Choć to ostatnie akurat, on już z siebie całkiem nieźle wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
maccard Re: mecenas Rogalski dał głos 14.12.10, 13:28 vobo7 napisał: > Maccard, czytałeś Eden? :) Nie kojarzę... > Może Prezes jest przełączony poliwalencyjnie i niebawem wyda z siebie je > szcze: antyśmierć, biosocjozwarcie, egzemplifikację prokrustyki samosterownej, > centrosamociąg, akceleroinwolucję i gniewiść? > Choć to ostatnie akurat, on już z siebie całkiem nieźle wydaje. Jakoś mi te słowa Stanisławowo Lemowo brzmią, tak jak niedostópki, krzesławka dręczypupa, Erg Samowzbudnik, elektrycerze, itp ...ale i bomba izowolumetryczna świetnie tu pasuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
vobo7 Re: mecenas Rogalski dał głos 14.12.10, 14:06 maccard napisał: > Jakoś mi te słowa Stanisławowo Lemowo brzmią No trafne skojarzenie :) Tyle, że w tym wypadku nie o żarty raczej chodzi, co o pewną wizję (XX)IV Rzeczypospolitej. Z perspektywy polskiego sf, 10 lat po Orwellu. Odpowiedz Link Zgłoś
maccard Re: mecenas Rogalski dał głos 14.12.10, 14:14 vobo7 napisał: > maccard napisał: > > > Jakoś mi te słowa Stanisławowo Lemowo brzmią > > No trafne skojarzenie :) :) Fakt, teraz dopiero skojarzyłem. Jakoś w pierwszej chwili zafiksowałem się, że podałeś tylko hasłową część tytułu i myśli zaczęły mi krążyć w okolicy "Na wschód od Edenu" i takie tam... Ale Lemowego "Edenu" też nie czytałem, mimo że istnienie dziełka było mi znane. Właściwie to dziwne, że nie czytałem, bo dawniej zaczytywałem się Lemem i nawet "Kongres futurologiczny" mi się podobał, jako jedynemu ze wszystkich kolegów. > Tyle, że w tym wypadku nie o żarty raczej chodzi, co o pewną wizję (XX)IV Rzeczypospolitej. > Z perspektywy polskiego sf, 10 lat po Orwellu. Dzięki za link, czytam... Odpowiedz Link Zgłoś
maccard Eden 14.12.10, 14:24 Poprawka... Po przeczytaniu recenzji Oramusa przypomniałem sobie, że miałem "Eden" w domowej biblioteczce. Próbowałem czytać, ale miałem wówczas jakieś 13 - 15 lat i chyba byłem do niej zbyt młody. Więcej nie próbowałem zaglądać, a i sama książka gdzieś mi się z latami zapodziała... może komuś pożyczona(?). Odpowiedz Link Zgłoś
vobo7 Re: Eden 14.12.10, 14:53 maccard napisał: > ... może komuś pożyczona(?) Nie przyznaję się ;) Mam własną. W stanie zabytkowego rozkładu, odziedziczoną po ojcu, wzbogaconą z przekrojem menu z wielu lat (paskudny zwyczaj, wiem). Odpowiedz Link Zgłoś
maccard Re: mecenas Rogalski dał głos 14.12.10, 22:45 maccard napisał: > madameblanka napisała: > > > Tfu, Bogdan przegiąłeś z tym zdjęciem! Jak mam teraz zasnąć? Bedę musiała > spać > > przy zapalonym świetle (latarkę też sobie naszykuję). > > To jest obowiązujący, partyjny wzór urody. Inny przykład tej urody niezwykłej Odpowiedz Link Zgłoś
state.of.independence Re: mecenas Rogalski dał głos 14.12.10, 22:49 maccard napisał: > Inny przykł > ad tej urody niezwykłej A co Ty chcesz od biednego chłopaczyny? Widocznie ma domieszkę czeczeńskiej krwi ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
state.of.independence Re: mecenas Rogalski dał głos 14.12.10, 22:56 Rany! Ona jest kosmitką - wygląda dokładnie jak Alf Odpowiedz Link Zgłoś
madameblanka Re: mecenas Rogalski dał głos 14.12.10, 23:02 hehe, najlepsze były sceny Alf vs kot (Szczęściarz). Odpowiedz Link Zgłoś
state.of.independence Re: mecenas Rogalski dał głos 14.12.10, 23:06 To by się jeszcze trzeba było przypatrzeć scenom "Nelly vs kot Jarka". Może się znajdą jakieś analogie. Ona zresztą tak wygląda, że wszystkie koty instynktownie się przed nią chowają. Odpowiedz Link Zgłoś