Dodaj do ulubionych

czarnej serii c.d. :(

21.08.11, 20:55
i znów dwie katastrofy awionetek - w jednym dniu, prawie w tym samym czasie (odstęp ok. 1 godz.), tylko w pewnej odległości od siebie - Witowice i Kraków.
z pierwszych wiadomości wynika, że zginęli piloci i pasażerowie awionetek, mimo iż druga z nich uderzyła w dom jednorodzinny, ale to jeszcze nie są potwierdzone informacje... awionetka z Witowic była podobno na nr czeskich.

a ja właśnie zamierzałam wykupić sobie lot widokowy malutkim ultralekkim samolocikiem... ;/ chyba powinnam się jednak zastanowić...
Obserwuj wątek
    • state.of.independence Re: czarnej serii c.d. :( 21.08.11, 21:22
      Trzeba koniecznie sprawdzić, czy była mgła, czy ktoś zakłócał sygnał GPS, czy pijany ruski kontroler nie sprowadzał awionetek celowo w maliny, czy Stalin nie zasadził gdzieś na ich drodze jakiejś brzozy, czy nie wybuchła bomba próżniowa, itd, itp. Jednym słowem - należy prędko zwołać zespół po czym natychmiast w tej sprawie jechać do Stanów i rozmawiać ze wszystkimi: od ciecia na stacji benzynowej po generalicję NATO.
    • you-know-who Re: czarnej serii c.d. :( 21.08.11, 23:27
      zginal kierownik aeroklubu (i niestety 3 dzieci).

przyjmujac rozumowanie zamachistow -
      • joanna_on-line Re: czarnej serii c.d. :( 21.08.11, 23:39
        dzięki za 3manie kciuków...

a co bys wybrał: cessnę z bemowa czy ten ultralekki samolocik z babic?
        • joanna_on-line Re: czarnej serii c.d. :( 21.08.11, 23:41
          a zapomniałam ten z babic to któryś z CT...
          • igor_uk Joanna. 21.08.11, 23:49
            Kiedys czytalem o facecie,ktoremu wrozka przewidziala,ze ma zginac w wypadku samolotu.Gosc,oczewiescie, nawet nie zblizal sie do lotnisk i wiesz jak skonczyl?
            Zabil go model samolota,ktory z calym impetem spadl mu na glowe(trup na miejscu). Ja to o czym?Jak cie napisano zginac w wypady lotniczym,to i tak zginiesz(tfu,tfu,nie daj Bog),a jak masz odejsc spokojnie w bardzo glebokiej starosci,to nawet jak by bylas na pokladzie TU-154M w locie do Smolenska,to byla bys jedyna osoba,ktora by ten wypadek przezyla (ale i tak by cie ruskie doppadli,bo te cholery ateisci nie wierza w nic,oprocz w nauke Lenina).
            • joanna_on-line Re: Joanna. 22.08.11, 00:09
              igor_uk napisał:

> Kiedys czytalem o facecie,ktoremu wrozka przewidziala,ze ma zginac w wypadku sa
              > molotu.Gosc,oczewiescie, nawet nie zblizal sie do lotnisk i wiesz jak skonczyl?...

>
              Igorku osłabiasz mnie! chyba nie chcesz powiedzieć, że wierzysz w przeznaczenie??? no i te... wrózki... nie podejrzewałabym Cie o to... ;)))
          • you-know-who Re: czarnej serii c.d. :( 22.08.11, 00:18
            jak nie ma za duzo wiatru to i ultralekki tez da rade wrocic na lotnisko :-))

ale ale. czy bemowo to nie to samo lotnisko co babice (EPBC)?
            bylem tam, widzialem aeroklub.
            • joanna_on-line Re: czarnej serii c.d. :( 22.08.11, 00:31
              you-know-who napisał:

> jak nie ma za duzo wiatru to i ultralekki tez da rade wrocic na lotnisko :-))

bardzo smieszne! skad mam niby wiedziec czy bedzie za duzo wiatru?! musze zarezerwowac termin z pewnym wyprzedzeniem...
              >
              > ale ale. czy bemowo to nie to samo lotnisko co babice (EPBC)?
              > bylem tam, widzialem aeroklub.

hehe zgadza się - jedni twierdzą, że startują z lotniska w-wa bemowo, drudzy, że z babic - a przeciez faktycznie to teraz to samo ;)))
              • you-know-who Re: czarnej serii c.d. :( 22.08.11, 00:51
                aha, bo juz myslalem ze pomylilas z goraszka. kiedys tez bylo dawno temu na goclawiu, teraz jest do uzytku modlin.

wiatr mozesz zawsze sprawdzic na sieci, albo innymi sposobami zeglarskimi - np. 15 wezlow wiatru (czyli liczyc sie trzeba z 20kt w porywach) to duzo dla malego samolotu, i chyba za duzo dla ultralekkiego. z kolei, jesli z kierunku pasa, to "jak najbardziej mozesz probowac"
                • joanna_on-line Re: czarnej serii c.d. :( 22.08.11, 01:05
                  you-know-who napisał:

> wiatr mozesz zawsze sprawdzic na sieci, albo innymi sposobami zeglarskimi - np.
                  > 15 wezlow wiatru (czyli liczyc sie trzeba z 20kt w porywach) to duzo dla malego samolotu, i chyba za duzo dla ultralekkiego.

prognozy! podaj link do takiej, w której prędkość wiatru podana z tygodniowym wyprzedzeniem pokrywa się z rzeczywistą - te portale, z których ja korzystam (ponoc najlepsze dla żeglarstwa) potrafią się pomylic, np. co do siły wiatru nad Zegrzem nawet w prognozie 48 godzinnej ;(
                  • joanna_on-line Re: czarnej serii c.d. :( 22.08.11, 01:12
                    czyli wychodzi na to, że lepsza cessna... ale jest sporo droższa, no i nie poleci raczej tam gdzie ja chcę, tzn. poleciec to może by i poleciała, ale nie w tej cenie, co ct :(

PS. zamarzyło mi się zrobienie dokumentacji foto z lotu ptaka kilkunastu obiektów w w-wie i okolicach.
                  • you-know-who Re: czarnej serii c.d. :( 22.08.11, 01:13
                    znam ten problem. to samo co w meteorologii jest w astronomii. jak chce dostac dokladne dane do ulozenia dokladnego horoskopu, nikt mi nie umie podac.

na tydzien na przod duze systemy burzowe przewidza, ale najlepiej to sprawdzic metar w dniu lotu, ew. wyjsc na balkon.
    • you-know-who link do wyliczen 22.08.11, 01:10
      Tekst linka

strata dwoch samolotow dziennie to sporo, w powyzszym poscie napisalem ze w polsce zarejestrowanych jest ok 600 czy 700 samolotow, dajmy na to 500 malych "awionetek" prywatnych. (jeden z nich nie byl zarejestrowany w polsce tylko w czechach, wiec nie obciazy polskiej statystyki, a powinien, bo polski pilot).

jesli latasz jednym z tych 500 samolotow i wiesz, ze 7 z nich spadnie w ciagu roku,
      co robisz:
      1) latasz mniej zeby pobic statystyke i przezyc
      2) latasz wiecej, zeby byc bardziej na biezaco
      3) zmieniasz prenumerate "skrzydlatej polski" na "rajdowiec polski" (i zabijasz na ziemi)
      • joanna_on-line Re: link do wyliczen 22.08.11, 01:16
        you-know-who napisał:

> jesli latasz jednym z tych 500 samolotow i wiesz, ze 7 z nich spadnie w ciagu roku,
        > co robisz:
        > 1) latasz mniej zeby pobic statystyke i przezyc
        > 2) latasz wiecej, zeby byc bardziej na biezaco
        > 3) zmieniasz prenumerate "skrzydlatej polski" na "rajdowiec polski" (i zabijasz
        > na ziemi)

widzę, że czarny humor panu dopisuje! chcesz mnie zniechęcić??? na ziemi jakoś się nie zabiłam, chociaz sporo przejechałam, więc... powinnam sporo polatać(?) ;)
    • madameblanka Re: czarnej serii c.d. :( 22.08.11, 10:06

czarna serię to się zobaczy jak podliczy się wypadki z ostatnich trzech miesięcy bo jest ich ok 10. I to w Polsce gdzie -jak YKW pisał- 500 zarejestrowanych awionetek...strach się bac, heh

Czy polscy piloci sa aż tak niedouczeni/douczeni-ignorujący procedury, czy było tak zawsze, tylko latem ilość wypadków większa bo i jak dawcy nerek dosiadają swoje motocykle tak i piloci dosiadają swoje cessny i szał....jedni na drodze inni w powietrzu.
      • ws21 Re: czarnej serii c.d. :( 22.08.11, 19:56
        Niestety na to wychodzi że uprawnienia się kupuje. Ku uciesze UCL.
        Jestem ciekaw, czy odebrano w ostanich 10 latach komuś w RP licencję. Nie sądzę .......
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka