cafem 13.12.10, 20:17 Ma ktos z Was dwujezyczna stopke w mailu? Robi sie tak? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
princessjobaggy Re: Stopka 13.12.10, 20:36 Osobiscie nie musze miec, ale wspolpracuje z ludzmi z roznych krajow i oni czesto maja, choc zazwyczaj jest jeden jezyk wiodacy (ang.). Sa rowniez tacy, ktorzy maja osobne, w zaleznosci od adresata. Odpowiedz Link
cafem Re: Stopka 13.12.10, 20:43 > choc zazwyczaj jest jeden jezyk wiodacy (ang.) No wlasnie tu mam zgrzyt. Stopke powinnam miec po polsku, ale czasem bede musiala kontaktowac sie z Anglikami i wtedy polska stopka bedzie nie na miejscu. Znowu miec jedna w dwoch jezykach jakos mi nie pasuje > Sa rowniez tacy, ktorzy maja osobne, w zaleznosci od adresata. Nie wiedzialam, ze jest taka opcja - poszukam Odpowiedz Link
princessjobaggy Re: Stopka 13.12.10, 20:51 Musi byc po polsku? Z tymi roznymi stopkami to troche zachodu... A nie mozesz miec tylko w jez. angielskim? Jesli to miedzynarodowa firma, to powinno byc ok. Odpowiedz Link
cafem Re: Stopka 14.12.10, 10:46 > Musi byc po polsku? Musi. Otwieramy polski projekt i ze wzgledu na jego nature byloby niegrzecznie miec stopke nie po polsku > A nie mozesz miec tylko w jez. angielskim? Jesli to miedzynarodowa firma, to po > winno byc ok. To nie jest zwiazane z zadna miedzynarodowa firma - nie chodzi o moja prace, ktorej zreszta jeszcze nie mam Odpowiedz Link
g.r.a.f.z.e.r.o Re: Stopka 14.12.10, 11:03 > > Sa rowniez tacy, ktorzy maja osobne, w zaleznosci od adresata. > > Nie wiedzialam, ze jest taka opcja - poszukam To byłoby najbardziej eleganckie rozwiązanie, ale trzeba pamiętać aby zmieniać. Ja Odpowiedz Link
jan_hus_na_stosie Re: Stopka 13.12.10, 20:58 stopka w dwóch językach jest ok, świadczy o szacunku do ludzi władających różnymi językami Odpowiedz Link
izabellaz1 Re: Stopka 13.12.10, 21:11 qw994 napisała: > Jak dla mnie - głupi lans. Ja na przykład mam w racy mus głupiego lansowania Odpowiedz Link
cafem Re: Stopka 14.12.10, 10:48 > Jak dla mnie - głupi lans. Glupi lans? Jesli mieszkasz w UK i musisz wysylac maile do Anglikow i Polakow? Odpowiedz Link
princessjobaggy Re: Stopka 13.12.10, 21:05 Tak mi sie teraz przypomnialo. Mam kolezanke w polskim oddziale mojej firmy i ona ma stopke w jezyku angielskim. Niemcy z kolei maja nazwy stanowisk i dzialow w jezyku angielskim, ale juz koncowy dopisek o poufnosci samego maila i o tym, gdzie firma jest zarejestrowana jest po niemiecku. Moze sobie poprobuj jak to bedzie wygladac i wtedy podejmij decyzje. Odpowiedz Link
cafem Re: Stopka 14.12.10, 10:50 Sprobuje... Eh, na razie zrobilam te stopke tylko po polskiemu. Jakos dwie w roznych jezykach naraz mnie sie gryza. Odpowiedz Link
lernakow Re: Stopka 13.12.10, 21:09 cafem napisała: > Ma ktos z Was dwujezyczna stopke w mailu? > Ja mam stopkę zadaną odgórnie. Jest jednojęzyczna. Coś mi się obiło o uszy, że teraz w służbowych mejlach wychodzących na zewnątrz obowiązkowo muszą być dane rejestrowe firmy (coś jak na papierze firmowym). Odpowiedz Link
sloneczna.dziewczyna Re: Stopka 13.12.10, 21:13 U nas stopka jest jednakowa dla wszystkich pracowników (oczywiście ze zmianą danych kontaktowych nadawcy). Odpowiedz Link
jan_hus_na_stosie Re: Stopka 13.12.10, 21:32 niech zgadnę: - polski - angielski - niemiecki - jidysz Odpowiedz Link
princessjobaggy Re: Stopka 13.12.10, 21:56 > Ruski ! Normalny - R-U-S-K-I ! Ladny Zaraz po angielskim Odpowiedz Link
six_a Re: Stopka 13.12.10, 21:59 ja mam w trzech językach pozdrowienia, a w adresie i telefonach to nie wiem, co można mieć dwujęzycznego - tel. fax i mob. to chyba wszyscy skumają? chociaż może nie. Odpowiedz Link
princessjobaggy Re: Stopka 13.12.10, 22:17 Jest jeszcze cos takiego jak nazwa stanowiska. Albo na przyklad tytuly naukowe. Nazwa departamentu. Dopisek o zarejestrowaniu firmy. Dopisek o poufnosci maila. Pozdrowienia czy telefony to pikus Odpowiedz Link
puszysta_gimnazjalistka Re: Stopka 13.12.10, 22:21 Ostatnio często widuję jeszcze ekologiczne dyrdymały o tym aby mejli nie drukować, do tego jakieś logo zielonego drzewka, opis zagadnienie oczywiście dwujęzyczny. Odpowiedz Link
princessjobaggy Re: Stopka 13.12.10, 22:42 Ooo tak, cos w stylu: zastanow sie 80 razy czy musisz drukowac tego maila. Dla zabawy nie drukuje, jak musze to drukuje, a nie sie zastanawiam Odpowiedz Link
six_a Re: Stopka 13.12.10, 22:29 stanowiska zależą chyba od organizacji przedsiębiorstwa? jak mają angielskie, to wpisują angielskie i nie zawracają sobie głowy tłumaczeniem tego na polski. dopiski o poufności czy tam rejestracji powinien udostępniać pracodawca. nie wiem czy to korporacja, ale jeśli tak, to cała formatka maila jest dostarczana, można sobie tylko poszaleć przy pozdrowieniach ale jestem bezstanowiskowa i beztytularna, to się nie znam, podejrzałam inne maile. Odpowiedz Link
cafem Re: Stopka 14.12.10, 10:52 Chodzi wlasnie o stanowisko. > dopiski o poufności czy tam rejestracji powinien udostępniać pracodawca. Czyli ja??? A ja wlasnie nie wiem jak! Odpowiedz Link