Dodaj do ulubionych

PROFI LINGUA

15.09.05, 08:19
zastanawiam sie nad zapisaniem sie na kurs do szkoły Profi Lingua, może ktoś
z Was chodził do tej szkoły? jestem ciekawa jak Wasze wrażenia - jaka kadra,
sposób prowadzenia zajęć, testy etc.
Obserwuj wątek
    • bloom6 Re: PROFI LINGUA 15.09.05, 08:20
      ja tez chciałbym sie zapisac na kurs niemieckiego do tej szkoły i też sie
      zastanawiam. a jakie miasto bierzesz pod uwagę?
    • otrab Re: PROFI LINGUA 15.09.05, 14:55
      Uczęszczałem do Empiku oraz Profi Lingua. W Katowicach.

Osobiście polecam Empik:
      - uczysz się tam w mniejszych grupach
      - płacisz za kurs trochę więcej
      - ale za to kurs trwa o wiele dłużej

EMPIK:

---
      • gr_gr_gr Re: PROFI LINGUA 30.09.05, 19:01
        a w KONTAKCIE (www.kontakt.cjo.pl) nie ma masy pseudo-znizek a i tak jest
        taniej!!! i jak czegos nie rozumiesz to lektor zostaje z Toba po godzinach z
        dobrej woli!!! i nikt nie mami Ci oczu darmowymi konsultacjami, z ktorych potem
        i tak nie masz jak skorztytac...:/
    • carolina80 Re: PROFI LINGUA 16.09.05, 09:19
      Ja biorę pod uwagę angielski w Warszawie, poziom upper intermediate. W ubiegłym
      roku chodziłam do The Tower i zastanawiam się czy kontunuować tam, czy w Profi.
      Akurat Empik nie wchodzi w grę, bo zależy mi na konwersacjach, ponadto
      skończyłam studia, więc zniżka mnie nie dotyczy.
      • mini30 Re: PROFI LINGUA 16.09.05, 22:15
        Hej,
        Ja odwrotnie - uczyłam się w Profi a teraz zastanawiam się nad The Tower.
        Proszę, napisz mi czy byłaś zadowolona z The Tower, co Ci się podobało a co nie.

Ja generalnie dobrze wspominam 2 lata nauki w Profi. Są tam za duże grupy, ale
        cena do przyjęcia - wg zasady coś za coś. W Profi miałam fajnych lektorów (50%
        zajęć z Nativem). Raz na 2 tygodnie był test ze słówek i testy końcowe po
        każdym semestrze (pisemny i ustny). Pod koniec roku kożda osoba dostawała
        szczegółową opinię na temat postępów. Z drugiej strony jest to moloch, więc nie
        nastawiaj się na super obsługę w sekretariacie czy indywidualne traktowanie.
        Szkoła raczej średnia.
        • carolina80 Re: PROFI LINGUA 19.09.05, 11:32
          Wychodzę z założenia, że dużo zależy od lektorka - moja lektorka była,
          zwłaszcza na początku, raczej mało komunikatywna i przyjazna. Potem na
          szczęście się rozkręciła. Sama szkoła? w sumie w porządku, zajęcia ciekawe,
          nacisk równomiernie rozlożony na mówienie, rozumienie, gramatykę, moze troche
          zbyt mało na pisanie. 6 razy w semestrze był test na podsumowanie 1-2 unitów,
          ponadto calkiem sporo zadawane do domu. Na koniec semestru był duży test 1,5
          godz. podsumowujący semestr.
          Minusy? brak zajęć z native speakerem, mało pozycji w bibliotece, brak
          dodatkowych konwersacji, lekcji przez internet etc...
          Grupy w sumie spore (ja wybrałam te 9-12 os.), ale szczerze mowiac rzadko kiedy
          bywał komplet. Obsługa w sekretariacie całkiem miła.
          • mini30 Re: PROFI LINGUA 19.09.05, 15:21
            Dzięki za odp. W rezultacie zapisałam się do Profi. Mają wszystko co wymieniłaś
            jako minusy The Tower.
            • carolina80 Re: PROFI LINGUA 19.09.05, 16:10
              ja chyba też zdecyduję się na Profi...
            • lusesita4 Re: PROFI LINGUA 21.09.05, 13:44
              hey. a ja polecam moja szkolke www.primeenglish.pl i nie wyobrazam
              uczyc sie innaczej.....inne szkoly to nuuuda
    • polo.polo Re: PROFI LINGUA 17.09.05, 16:55
      Zajrzyj tez:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=28794940&a=28794940
    • monia1202 Re: PROFI LINGUA 24.09.05, 17:29
      ja także bardzo zastanawiam się nad ta szkola...zastanawiam sie takze miedzy
      TFLS w Warszawie dlatego jesli macie jakies info o TFLSie to napiszcie. Może to
      rozwieje moje naprawdę ogromne rozterki
      • baba67 Re: PROFI LINGUA 24.09.05, 19:25
        Slyszalam ze w tym TFLSie wszystko zalezy od lektora, mozna roznie trafic.
        I forma przydzielania do grup jest co najmniej kontrowersyjna- test, ktory moim
        skromnym zdaniem nie jest w stanie wykazac, na jakim ktos jest poziomie.Byl tu
        kiedys taki watek , pare osob sie skarzylo, ze za nisko przypisano je do grupy,
        a zmiana nie jest taka prosta, jest zawracania glowy.
        Mienmniej byli i zadowoleni.
        O Prorfi nic nie wiem oprocz tego, ze malo placa lektorom, najzdolniejsi jak
        tylko sie opierza, zmieniaja miejsce pracy i rotacja jest duza.
        Ale czy to taka wada to nie wiem- niwa miotla dobrze zamiata, a poza tym zmiany
        lektorow nie sa same w sobie zle.
        • monia1202 Re: PROFI LINGUA 25.09.05, 13:59
          Myslę także poważnie o EMPIKu w Warszawie w centrum na Marszałkowskiej dlatego
          jesli ktoś z Was zna tam pracującego lektora naprawde godnego polecenia to
          niech mi odpowie...
          • muckinfagic Re: PROFI LINGUA 26.09.05, 01:05
            byłem lektorem EMPIKU w 3mieście, ale znam sporo osób uczących w W-wie. Jeżeli
            mogę coś zaproponować, to na pewno więcej uwagi przy sugerowaniu się nazwą
            szkoły. to przecież nie "brend" tworzy jakość, ale odwrotnie (choć pewnie spece
            od marketingu będą ze mną polemizować:) Anywayz, sugeruję, abyś odwiedziła parę
            szkół, po uprzednim określeniu kryteriów wyboru "szkoły Twoich marzeń", wtedy
            poproś o rozmowę z Twoim, przyszłym, potencjalnym lektorem i zadaj mu kilka
            pytań, które Cię nurtują. Bedziesz dzięki temu mogła wyciągnośc odpowiedznie
            wnioski: Czy profesjonalny, czy pasjonata, czy po kilku zdaniach potrafił mnie
            zmotywować, lub czy będzie w stanie zmotywować mnie do nauki later. Jeżeli
            administracja powie, że nie ma takiej mozliwości, wtedy proponuję grzecznie
            podziękować i oddalić się do następnej szkoły, gdzie studentów traktuje się z
            większą powagą i szacunkiem. Nie twierdzę, że EMPIK to najwspanialsza szkoła na
            świecie, w niej, jak w każdej innej firmie wszystko zależy od ludzi z jakimi się
            pracuje, i to zarówno patrząc z perspektywy lektora jak i studenta.
            Zauważyłem jednak ciekawą rzecz przeglądając to forum, szczególnie w
            odniesieniu do mieszkańców W-wy. Sugerujecie się zbytnio wizerunkiem, może warto
            czasem utrudnić pracę Panom i Paniom z działów marketingu i nie "łykać"
            etykietek jak pelikan rybę?!
            Pzrd
            mf
            • aniawys Re: PROFI LINGUA 26.09.05, 07:38
              Wiesz co? Ty jesteś wyjątkowo zarozumiałym i bezczelnym osobnikiem, naprawdę!
              Co ty sobie ubzdurałeś, że duża szkoła językowa typu Empik trzyma w pogotowiu
              na sznurku lektorów i na żądnie każdego kto prosi prezentuje mu ich jak konia
              na targu? Chyba już ci ta twoja wyjątkowosć w uczeniu języka angielskiego
              całkiem na mózg padły! Ten ton, te angielskie wtrącenia, to panoszenie się!
              Jesteś odrażający w swoim zarozumialstwie i w głupocie poglądów, które
              prezentujesz, idż się lepiej leczyć!
              • muckinfagic Re: PROFI LINGUA 27.09.05, 14:57
                Nie wiem za bardzo o co Ci chodzi, szanowna osobo. Praktyki o których mówię nie
                polegają na trzymaniu lektorów jak koni w stajni i prezentacji ich na życzenie
                studenta. Chyba będąc potencjalnym studentem mam prawo pogadać z przyszłym
                lektorem, tym bardziej że mam w to zainwestować pieniądze. Jeżeli nie spotkałaś
                się nigdy z tego rodzaju polityką, to znaczy że mało wiesz szanowna krytykantko.
                Po drugie nie lubie zazdrośników. Co więcej ty wcale nie dajesz swoją
                wypowiedzią lepszego świadectwa niż ja, skoro używasz podobnej retoryki. Jeszcze
                jedno, jeżeli nie potrafisz rozróżnić zarozumiałości i bezczelności od
                asertywności i pewności siebie, to zapraszam do encyklopedii, może wtedy
                podyskutujemy bardziej merytorycznie, choć chyba nie mam już na to chęci.
                • baba67 Re: PROFI LINGUA 27.09.05, 17:17

Takie dni otwarte powinny byc, oczywiscie nie na kazde zyczenie i zawsze.
                  Czesto ludzie zapisuja sie zacheceni przez kogos, ze lektor dobry.
                  • muckinfagic Re: PROFI LINGUA 28.09.05, 00:50
                    baba67 ciesze się, że podzielasz po części moje zdanie. K woli wyjaśnień, dla
                    początkujących oszołomów i zaawansowanych wyjadaczy kartaczy, listen up!: nie
                    chodzi przecież o to, że SJO nakazuje lektorom, być obecymi na every zawołanie
                    czy zachciankę studenta. Sami dobrze wiecie, że to jest fuckin' impossible z
                    wielu powodów. No chyba ,że pracodawca zapłaci Wam za bycie "trzymanym w stajni"
                    - jak tu ktos pieknie raczył napisać. Takie "OPEN DOOR" są jak najbardziej
                    porządane i co raz częściej praktykowane przez dobre szkoły językowe (celowo nie
                    podaje przykładów konkretnych szkół). Jednym z przykładów tzw. good practices, w
                    zakresie prowadzenia "drzwi otwartych" jest "The Welcome Roundtable", czyli
                    spotkania z lektorami przy okrągłym stole dedykowane dla nowicjuszy i sceptyków,
                    a służące głównie nawiązaniu osobistego kontaktu lektor-uczeń, oraz
                    najzwyklejszej rozmowie o nauce języka. Lekor, podczas takiego spotkania, nie
                    wykonuje, oczywiście, obowiązków administracji np. info o ofercie i takie tam
                    bzdury. Jego zadaniem, jest wzbudzenie w potencjlnym studencie ciekawości,
                    sprawdzenie jakie student ma potrzeby i motywacje, itp. Szczegółowe tricks of
                    the trade zachowam dla siebie, tak samo jak nazwe szkoły/szkół ów praktyki
                    stosujące.
                    Jedna uwaga do atakjących mnie osób. Me noticed, że często płyniecie z prądem
                    rzeki i przypieprzacie się jak ktoś chce płynąć pod prąd. Znakiem tego, nie
                    macie powołania do tej roboty, a myslenie schematami nadaje się co najwyżej w
                    praktykach tarcia chrzanu. Już wójas Einstein raczył mawiać: If an idea is not
                    absurd, its doomed to failure. No więc jak jest z tą kreatywnością i myśleniem
                    inaczej. Czekam na kolejne zgryzliwe uwagi, postarajcie się bardziej dziewczyny,
                    bo ani tu poziom merytoryczny tej dyskusji nie jest fajny, ani wasz poziom dowcipu.
                    rgds
                    muckinfagic
                    • carolina80 Re: PROFI LINGUA 09.10.05, 21:50
                      obędzie się bez złośliwych uwag, chciałam powiedzieć tyulko, że zapisałam się
                      do profi lingua - juz teraz moge stwierdzic, ze rekrutacja test + rozmowa
                      sprawdzajaca umiejetnosci jezykowe byly bardziej profesjonalne niz w The Tower.
                      Ponadto podrecznik jakis barzdiej nowoczesny, przejrzałam - tematyka bardziej
                      życiowa niż w tym, z ktorego uczylam sie wczesniej... mam nadzieje, ze pozniej
                      tez beda same plusy
              • beata_k1 Re: PROFI LINGUA 13.10.05, 11:15
                Czy Ty dziewczyno masz powazne kompleksy?

przeczytaj jeszcze raz to, do czego sie przypielas. Tutaj nie ma sie z czego
                leczyc, jak raczylas to okreslic. Powiem wiecej - kolega ma swieta racje -
                gdybys naprawde chciala zrozumiec co ma na mysli piszac o utrudnianiu pracy
                Paniowm z marketingu, moze zaczelabys inaczej patrzec takze na inne rzeczy.
                przemysl to jeszcze raz, bo ta rada jest jedna z bardziej wartosciowych na tym
                forum. Tylko nie kazdy jak widac moze ja zrozumiec.

Typowo polskie podejscie pokornego brania tego, co daja ma korzenie jeszcze w
                PRL-u. Ale to bylo kilkanascie lat temu, warto to zmienic.
                To ja mam pieniadze, i ja decyduje, na co je wydac. A jesli juz je wydaje, to
                chce, zeby bylo to efektywne i warte mojej pracy.
                Jak kupuje samochod, to go ogladam ze wszystkich stron i biore do ASO, zeby go
                przejrzeli dla mnie - nie kieruje sie jedynie kolorem lakieru. To samo powinno
                byc z kursami jezykowymi - place, mam ogromny wybor w calej W-wie i mam swiete
                prawo wymagac, zeby dano mi mozliwosc sprawdzenia na co mam wydac kase ZANIM to
                zrobie.
                • muckinfagic Re: PROFI LINGUA 17.10.05, 18:11
                  To samo powinno
                  > byc z kursami jezykowymi - place, mam ogromny wybor w calej W-wie i mam swiete
                  > prawo wymagac, zeby dano mi mozliwosc sprawdzenia na co mam wydac kase ZANIM to
                  >
                  > zrobie.

tak tak, to jest właściwy tok myślenia, cieszy mnie fakt istnienia zdrowego
                  rozsądku na tym forum.
    • kartoffeln_salat Re: PROFI LINGUA do chrzanu 15.11.05, 10:42
      Chodziłam do Profi Lingua na angielski na poziom Upper-Intermediate. Nauka
      niezbyt mi sie podobała: znienawidzona ksiązka Headway, duże grupy, pani
      prowadząca wydawała mi się niesympatyczna, wiecznie klasówki i kartkówki, dla
      mnie to nie było fajne, bo nie potrzebuje bicza aby sie uczyć, raczej
      wprowadzało zbędny stres, konwersacje (niby jakieś darmowe) - nigdy nie było
      chętnych. Ogólnie było daremnie.
      Ale najlepsze jest to, że na kolejny semestr postanowiłam zapisać sie do innej
      szkoły (Level) i po napisaniu testu wstępnego zakwalifikowano mnie na poziom
      Pre-Intermediate (no to teraz już widac jaki jest poziom w Profi Lingua!).
      Do Levela chodzę 3-rok z rzędu, jestem b. zadowolona, poziom dużo lepszy,
      zachęcają nas do czytania książek z biblioteki, raz na semestr każdy
      przygotowuje wypowiedź na jakiś temat, grupa ma przyjemność z nauki, klasówki
      też są ale normalnie, a nie jak w szkole o zaostrzonym rygorze :). Teraz mamy
      juz tylko native speakerów.
      • sebush Re: PROFI LINGUA do chrzanu 25.11.05, 16:22
        Zainteresowanym dyskusja o Profi Lingua polecam stronke:

www.ang.pl/A_Profi_Lingua_1488.html
    • kwiecienka1 Re: PROFI LINGUA 11.12.05, 17:30
      Chodziłam do Profi w Katowicach przez 4 lata (8 semestrów, do poziomu advanced
      + 1 kurs wakacyjny). Ogólne wrażenia & wspomnienia mam dobre, lektorzy byli
      super - sympatyczni, cierpliwi i kompetentni (sama jestem nauczycielką, więc
      wiem czego mogę/chciałabym oczekiwać).
      Jedynym minusem, zato poważnym, była duża ilość osób w grupie - przez wszystkie
      cztery lata 12-15 osób!!! część z nich rezygnowała w trakcie, no, ale trzeba
      było "poczekać" na to do stycznia/lutego... poczatki semestrów były pod tym
      względem straszne, jakbym była na wykładzie :(
      Generalnie więc polecam Profi.
      Aha, teraz uczę się w Empiku - są troszkę drożsi, ale w grupie mam 6 osób - i
      to jest nieporównywalny komfort uczenia się :-)))
      Pozdrawiam
    • aga_be Re: PROFI LINGUA 15.12.05, 15:44
      Ja zrezygnowalam z Profi. Nie podobal mi sie sposob prowadzenia lekcji, zarowno
      z lektorem polskim jak i nativ speakerem. Glowna zasada cwiczen-rozmawiac
      miedzy soba, bez udzialu lektora. Lektor tylko chodzil po sali i przysluchiwal
      sie szczatkom rozmow, nie poprawiajac nikogo. Efekt - nie wiem jakie
      popelnialam bledy, bo moi rozmowcy po 1 ich nie znali, po 2 nie potrafili ich
      poprawic, po 3 - sami robili jeszcze wieksze, a jak ja ich poprawialam to sie
      obrazali. Poza tym bylam w grupie Upper-Intermediate i wydawalo mi sie ze to
      nie jest raczej poczatkujacy poziom. Tymczasem 99% grupy potrafilo mowic w
      stylu "I have two dogs....yyyyy.....I like watching TV....yyyyy......I like
      books.....yyyy....." Zdania na poziomie poczatkujacym! Ale wszyscy za to znali
      bardzo dobrze gramatyke angielska. Chcac sie zapisac do Profi kazdy musi
      wypelnic test, rozmowa z lektorem natomiast nie jest obowiazkowa. Jest jedynie
      pomoca do zakwalifikowania kandydata do grupy. Mnie zakwalifikowali do
      najwyzszej grupy bo dobrze znam gramatyke, slaba jestem w gadaniu. Wiedzac o
      tym poszlam na rozmowe z lektorem, ktory oczywiscie zaproponowal mi nizsza
      grupe. Jak sie pozniej okazalo ludzie z mojej grupy zrobili jedynie testy,
      bojac sie isc na rozmowe z lektorem. Na zajeciach tez bali sie mowic glosno po
      angielsku. Ogolnie kiepsko, bylam bardzo rozczarowana. Nie podobalo mie sie
      rowniez to ze nie dobieraja wiekowo grup...moja grupa liczyla ok. 12-13 osob,
      oprocz 2 osob wszystcy mieli po 16-17 lat. Te dwie osoby to ja i jeszcze jedna
      dziewczyna, mamy po 28 lat. Nie zrozumcie mnie zle, nie mam nic przeciwko 17-
      latkom, tylko po prostu nie ta fala nadawania i odbierania...smieli z rzeczy, z
      ktorych ja smialam sie 10 lat temu...Nie wiem jak w innych grupach, ja nie
      trafilam.
      • carolina80 Re: PROFI LINGUA 13.01.06, 13:08
        no właśnie... chyba wszystko zależy od tego, do kogo trafisz i z kim się uczysz.

Mi się w profi podoba, pomimo faktu, że od lutego będę miała angielski w pracy,
        zdecydowałam się również na kontynuację kursu w profi. Fakt, jestem podobnie
        jak Ty, najstarsza. Jednak różnica wieku nie jest aż tak znacząca - mam 25 lat,
        reszta to studenci 20-23 lata, co mi zupełnie nie przeszkadza.
        Chodzę na kurs preCAE i ludzie sa faktycznie na wysokim poziomie - nie ukrywam,
        że pomimo opanowanej gramatyki, brakuje mi niekiedy słownictwa.
        Z lektorem polskim prowadzimy dyskusje na forum grupy. Native faktycznie
        proponuje przewaznie rozmowy w 2-3 osobowych grupach, ale na podstawie tych
        rozmow wspólnie wyciągamy wnioski.
        Odpowiadaja mi wszystkie testy - to na pewno mobilizuje do pracy. Podoba mi się
        również, że lektorzy pomagają rozszerzyć zasób słownictwa, przynosząc kserówki
        z materiałem nawiązującym do tego ksiązkowego.
        • mini30 Re: PROFI LINGUA 13.01.06, 19:53
          A możesz napisać gdzie się uczysz i kto Cię uczy? Może być na priv.
    • renia991 Re: PROFI LINGUA 12.01.06, 14:53
      ,nn nm
    • paulinka244 Re: PROFI LINGUA 19.01.06, 13:52
      nie polecam, uczyłam się tam przez półtora roku z czego pierwszy troche mnie
      nauczył ale poźniej Pani prowadząca chciała zawyżyć swój poziom nauki i pytała
      tylko tych najlepszych, którzy nie mają problemów z językkiem.
    • shantia554 Re: PROFI LINGUA 21.05.19, 23:07
      Profilingua to szkoła z długą tradycją, można znaleźć pełno opinii osób które tam chodziły i jak sama robiłam rozeznanie to nawet wśród bliższych czy dalszych znajomych znalazłam kilka osób co robiły kurs w tej szkole. Zajęć na danym poziomie jest sporo, ale można dopasować do siebie jak ktoś pracuje czy studiuje, a jezyk zawsze przynajmniej jeden obcy dobrze jest mieć zaawansowany
    • sabinkaduchess Re: PROFI LINGUA 23.05.19, 15:23
      Kadra jest mega! Bardzo pozytywni i dowcipni ludzie z ogromną wiedzą. Potrafią jakoś tak uczyć, że już na pierwszych zajęciach nie masz oporów przed mówieniem. Z resztą, wybierz się na darmowe zajęcia próbne i przekonaj na własnej skórze.
    • nattienat Re: PROFI LINGUA 27.05.19, 18:59
      mają zajęcia na naprawdę wysokim poziomie. Ja chodzę do nich na angielski, zajęcia z nativem wszystko po angielsku, ja mam zajęcia głównie ukierunkowane na konwersacje, mają fajną atmosfere a sposob prawdzenia zajęć opiera się na luźnej rozmowie o bardzo praktycznych kwestiach życiowych

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka