Dodaj do ulubionych

Problem impotencja

23.11.10, 22:15
Witam mam 22 lata, nie palę i nie naduzywam alkoholu, także nie mam nadwagi Od kilku miesięcy nie mam wzwodu zarówno porannego jak i erekcji spontanicznych w ciągu dnia. Poza tym brak u mnie jakiegokolwiek pożadania, libido nie istnieje. Byłem już chyba u 5 lekarzy i nie przyniosło to skutku. Postanowiłem ponownie się zbadać i o to moje wyniki:
LH 1,54(1,1-7 mIU/ml)
FSH 3,01(1,7-12 mIU/ml)
Estradiol 36,85 (do 62 pq/ml)
Prolaktyna 25,78 (1,5-19 ng/ml)
Testosteron 5,77 (3-10,6 ng/ml)
Co do LH we wcześniejszych badaniach wynosił 2 mIU/ml z małą końcówką, FSH wynosił 3,6 mIU/ml, Estradiolu wcześniej nie badałem, natomiast prolaktyna miała prawie taką samą wartość, po czym po kuracji bromergonem opadła niewiele poniżej dolnej normy, żeby powrócić do tego samego stanu. Zaznaczę , że kłopoty zaczęły się po kliku miesiecznym, intensywnym treningu na siłowni, spozywałem wtedy także dużo nabiału(i nadal spożywam), a słyszałem że moze to mieć wpływ na prolaktynę. Patrząc na lh i fsh wydaje się, że mam zablokowaną przysadkę. Dla jasności nie brałem zadnych sterydów. Proszę o pomoc i analizę moich wyników gdyż niebawem zamierzam ponownie udać się do endokrynologa.
Obserwuj wątek
    • michal.lew-starowicz Re: Problem impotencja 27.11.10, 09:48
      Na podstawie samych wyników badań hormonalnych trudno jest wyciągnąć wnioski odnośnie przyczyny Pańskiego stanu. Taki poziom prolaktyny może być związany ze stresem lub wysiłkiem. Gdyby wyniki w kolejnych pomiarach odbiegały od normy, można ewentualnie zrobić tzw. test obciążenia metoklopramidem (do omówienia z endokrynologiem). Sugeruję wykonanie jeszcze badania TSH i hormonów tarczycy (fT3 i fT4) oraz SHBG i albuminy (do oznaczenia biodostępności testosteronu). Związek z siłownią jest niejasny, nadmiernie intensywny trening siłowy może spowodować zarówno obniżenie potrzeb seksualnych, jak i zmiany hormonalne – proponuję zrównoważyć program ćwiczeń i poczekać na efekt. Jeżeli mimo to nic się nie zmieni, proponuję udanie się do lekarza seksuologa – należy rozważyć inne czynniki mogące powodować Pańskie problemy seksualne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka