krolowa_kier 24.02.11, 15:20 Chodzi o obszar Kraków - Katowice. U mnie w mieście w szpitalu powiatowym nie robią. Czyli trzeba znowu gnoć - każde badanie gdzie indziej, ehhh. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
migotka.s Re: Gdzie badania na zespół antyfosfolipidowy 24.02.11, 21:08 ja byłam dzis u immunologa i powiedziała ze te badania moge zrobic 3 miesiace po poronieniu i ona mnie na nie skieruje ale nie wiem na czym te badania polegaja - chyba na badaniu krwi pod kątem istnienia przeciwciał czy cos w tym stylu - pewnie pobiora mi krew i wyslą do Laboratoriów Diagnostyka - moze wejdz na strone Diagnostyki zobacz gdzie maja oddziały i ide na badania Odpowiedz Link
krolowa_kier Re: Gdzie badania na zespół antyfosfolipidowy 25.02.11, 11:19 Nieważne kiedy zrbisz to badanie - ważne, aby było zrobione. Bo wtedy w ciąży można podawać leki. By Wikipedia: Zespół antyfosfolipidowy (zespół Hughesa, zespół antykardiolipinowy, ang. antiphospholipid syndrome) – niezapalna układowa choroba tkanki łącznej, charakteryzująca się współwystępowaniem zakrzepicy naczyniowej lub powikłań położniczych oraz krążących przeciwciał antyfosfolipidowych. Rozpoznanie: 2.Niepowodzenie położnicze: - co najmniej jedno obumarcie morfologicznie prawidłowego płodu po 10. tygodniu ciąży (prawidłowa morfologia płodu udokumentowana za pomocą ultrasonografii lub badania bezpośredniego) lub - co najmniej jeden przedwczesny poród morfologicznie prawidłowego płodu przed 34. tygodniem ciąży w związku ze stanem przedrzucawkowym, rzucawką lub ciężką niewydolnością łożyska lub - co najmniej trzy samoistne poronienia o niewyjaśnionej przyczynie przed 10. tygodniem ciąży, z wykluczeniem przyczyn związanych ze zmianami anatomicznymi lub zaburzeniami hormonalnymi u matki oraz chromosomalnymi u obojga rodziców. Leczenie (ciąża): - heparyna oraz kwas acetylosalicylowy - profilaktycznie przez całą ciążę oraz 6-8 tygodni połogu Jest niekiedy nazywany zespołem Hughesa na cześć angielskiego reumatologa Grahama R.V. Hughesa zajmującego się problematyką toczniową. Odpowiedz Link
migotka.s Re: Gdzie badania na zespół antyfosfolipidowy 25.02.11, 13:09 lekarka mi powiedziała, ze trzeba poczekać, poniewaz teraz moga mi wyjśc te przeciwciała i ona zdiagnozuje chorobę a wcale chora moge nie byc - chyba wie, co mowi..... Odpowiedz Link
krolowa_kier Re: Gdzie badania na zespół antyfosfolipidowy 25.02.11, 15:42 Mnie się też wydawało, że lekarze wiedzą co mówią... Życzę ci powodzenia z następną ciążą - ja modlę się, żeby nie było 3 poronienia... Odpowiedz Link
dagmaralodz77 Re: Gdzie badania na zespół antyfosfolipidowy 25.02.11, 16:33 migotko... zespół fosfolipidowy moze byc nabywany tylko w ciąży... przeciwciała robi sie najlepiej w ciazy albo do 6 tyg. po poronieniu... wlasnie gdy wyjda w ciazy lub po poronieniu w kolejnej ciazy nalezy zapobiegac i wdrozyc leczenie!!!!! Odpowiedz Link
migotka.s Re: Gdzie badania na zespół antyfosfolipidowy 25.02.11, 23:23 hmmm czyżby pani immunolog bełkotała od rzeczy?????????????????? Odpowiedz Link
dagmaralodz77 do migotka 26.02.11, 10:37 bełkotanie oznacza dukanie, niewyrażne mówienie, jąkanie... a ja zadnych z tych cech nie posiadam!!!! do rzeczy: zespół moze byc uwarunkowany genetycznie a takze moze byc wywołany czynnikami środowiskowymi np: zakażenia , urazy pozabiegowe, moze byc wywołany udarem, a takze moze byc wywołany takze wysokim stezeniem estrogenów!!!! .. pojawianie sie przeciwciał ma charakter przejściowy!!! I pomimo ze oznaczenia przeciwciał sa prawidłowe uznaje sie ze kobiety ktorym obumarł dwukrotnie prawidłowo rozwijajacy sie płód przed 10 tygodniem plus poród przedwczesny przed 34, wdraża sie zapobiegawczo leczenie lekami przeciwzakrzepowymi jako podejrzenie zespołu fosfolipidowego!!!!! Pozdrawiam Odpowiedz Link
krolowa_kier Re: do migotka 26.02.11, 10:44 do: darmagalozdz77: Chciałabym, żebym lekarze, u których byłam, też wiedzieli to co ty. Na razie w poniedziałek jadę do Krakowa robić badania na APS i nie tylko. Swoją drogą, po dwóch poronieniach, teraz, gdy jestem w ciąży, to lekarz powinien nawet bez badań zapisać mi leki przeciwzakrzepowe? Czy dobrze zrozumiałam? Odpowiedz Link
dagmaralodz77 do krolowej 26.02.11, 10:51 zazwyczaj sie tak postepuje gdy badania histopatologiczne i krwi na nic nie wskazują!!! Obserwuje sie ze ciaze po poronieniach bez ustalonych przyczyn, prowadzone na tym "happy mealu" maja szczesliwe zakonczenie!!!! Odpowiedz Link
migotka.s Re: do krolowej 26.02.11, 13:25 Dagmaralodz77, prosze Cie, nie krzycz z tego co mowiła moja lekarka czesto przy tym zespole badanie hist.pat wykazuje niewielkie skrzepy w łożysku.... Odpowiedz Link
migotka.s Re: do migotka 26.02.11, 13:21 dagmaralodz77 napisała: > bełkotanie oznacza dukanie, niewyrażne mówienie, jąkanie... a ja zadnych z tych > cech nie posiadam!!!! > hmm, nie rozumiem - jestes lekarką, u ktorej byłam ??? pytam sie czy lekarka bełkotała od rzeczy mowiąc, ze trzeba odczekac po poronieniu - nie mowilam o Tobie, chyba ze nia jesteś... nic nie rozumiem ............... Odpowiedz Link
dagmaralodz77 Re: do migotka 26.02.11, 15:13 no widzisz a ja widzac twoj wpis pomyslałam ze to do mnie!!! az mi głupio!!!! ja nie krzycze tylko kocham te cholerne wykrzykniki.... kazdy lekarz ma swoje podejscie do sprawy!!! musisz komus zaufac!!! z pewnoscia nie jestem lekarzem immunologiem ja mam stwierdzony zespol aps po łozyskach płodów ktore poroniłam!!! zadne badania immunologiczne nie potweirdziły zespołu, wyniki sa idealne!!! szukamy ciagle, robiac nowe badania!!! asp moze byc wrodzony lub nabyty!!! pozdrawiam Odpowiedz Link
migotka.s Re: do migotka 26.02.11, 23:13 u mnie zespół jest mało prawdopodobny no ale przebadać sie zamierzam....ciagle nie mam wyników badan hist pat Odpowiedz Link